Citas ziņas

Būvuzņēmums Restaurators aicina Kalnozolu pildīt savas saistības

, 23.01.2007

Jaunākais izdevums

AS Būvuzņēmums Restaurators nolēmis aicināt SIA Kalnozols celtniecība atsaukt prasību tiesā un norēķināties par veiktajiem darbiem projektā "Dienvidu pakavs 1". Uzņēmums aicinājumu saista ar "Kalnozols celtniecība" komentāriem, kas izteikti sakarā ar pretenzijām pret SIA "Pilsētmāju institūts "Urban Art"" ("Urban Art").

"Būvuzņēmums Restaurators" projektā "Dienvidu pakavs 1" veica darbus, kas saistīti ar ēkas fasādi un starpsienu montāžu dzīvokļos. Jau sākotnēji "Kalnozols celtniecība" maksājumus veikuši ar ļoti lieliem kavējumiem. Šobrīd "Būvuzņēmums Restaurators" nav saņēmis samaksu par darbiem, kas veikti sākot ar 2006. gada maija mēnesi. Tā vietā "Kalnozols celtniecība" ir paziņojis, ka darbi nav veikti, un vērsies tiesā par līguma termiņu kavējumu, kā arī it kā nodarīto zaudējumu piedziņu no būvuzņēmuma.

"Man nav skaidrs kā "Kalnozols celtniecība" var apgalvot pasūtītājam un sabiedrībai, ka darbi objektā "Dienvidu pakavs 1" ir pabeigti, vienlaikus mēģinot no mums tiesas ceļā piedzīt kompensāciju par darbu neveikšanu un līguma termiņu kavējumu," jautā AS "Būvuzņēmums Restaurators" valdes priekšsēdētājs Mareks Mamajs. Viņš norādīja, ka "Tad vajag vispirms samaksāt mums un citiem apakšuzņēmējiem par padarīto darbu, un tikai tad sākt tiesvedību pret "Urban Art". Vai arī nevajag prasīt no pasūtītāja miljonu, ja reiz darbi ir veikti tik slikti, vai arī vispār nav veikti..."

Tā kā no "Kalnozols celtniecība" paziņojumiem varot noprast, ka viņi darbus uzskata par nobeigtiem, "Būvuzņēmums Restaurators" vēlas saņemt naudu par paveikto darbu. Šobrīd būvuzņēmums nopietni apsver iespēju sagatavot pretprasību un vērsties tiesā pret pašu "Kalnozols celtniecība". "Kalnozols celtniecība" tam esot parādā vairāk nekā 150 000 latu, turklāt ne tikai par objektu "Dienvidu pakavs 1".

Tāpat AS "Būvuzņēmums Restaurators" vadītājs pastāstīja, ka nav lietas kursā tām izmaiņām, kas kavējušas objekta savlaicīgu nodošanu, un kuras it kā esot veicis projekta attīstītājs. "Mūsu darba vadītāji rīkojumus par izmaiņām projekta gaitā saņēma tieši no "Kalnozols celtniecība" atbildīgajiem būvdarbu vadītājiem. Tas, kādas attiecības ir starp ģenerāluzņēmēju un pasūtītāju, nav mūsu kompetences jautājums. Es gan drīzāk darbu kavējumus objektā "Dienvidu pakavs 1" saistītu ar "Kalnozols celtniecība" uzņēmuma vadības un projektu vadītāju maiņu, kas atstāja ietekmi uz darbu organizēšanu, kuru šodien mēģina risināt uz apakšuzņēmēju rēķina," sacīja Mamajs.

Būvuzņēmuma vadītājs norādīja, ka "Kalnozols celtniecība" ir nonākusi neapskaužamā situācijā, kad par vienu un to pašu objektu notiks tiesvedība gan ar pasūtītāju, gan apakšuzņēmējiem. Un tas, viņaprāt, jau nepārprotami liecinot, ka ģenerāluzņēmējs ar kaut ko nav ticis galā.

Fona informācija:

Šobrīd pret "Kalnozols celtniecība" sakarā ar projektu "Dienvidu pakavs 1" tiesā ir vērsies arī nekustamo īpašumu projektu attīstītājs SIA "Pilsētmāju institūts "Urban Art"", kas iesniedzis prasību par kompensācijas piedziņu 658 141 latu apmērā. "Urban Art" ir pārliecināts, ka "Kanlnozols celtniecība" vairākkārt nav pildījis līguma saistības, kavējot dzīvojamās mājas "Dienvidu pakavs 1" nodošanas termiņus un nepildot noteiktos darbus. Projektu attīstītājs strīdu ar būvuzņēmumu vairākas reizes mēģināja risināt sarunu ceļā, taču rezultāts netika panākts. Līdz ar to, lai segtu "Kalnozols celtniecība" nodarītos zaudējumus, "Urban Art" vērsies tiesā par kompensācijas piedziņu.

"Kalnozols celtniecība" savukārt, paziņojis, ka "Dienvidu pakavs 1" būvniecības laikā projekta attīstītājs veicis daudzas izmaiņas un gribējis jaunus risinājumus, kas arī sarežģījis būvniecību un ietekmējis tās termiņus. Tāpēc tiesvedību esot gatava uzsākt arī "Kalnozols celtniecība". Uzņēmums uzskata, ka "Urban Art" būvkompānijai par paveiktajiem darbiem ir palikusi parādā vairāk nekā miljonu latu. "Dienvidu pakavs 1" jau esot nodota ekspluatācijā un tajā dzīvojot cilvēki, bet būvnieks neesot saņēmis visu naudu par padarīto darbu. "Kalnozols celtniecība" jau iesniedzis pirmstiesas brīdinājumu un gatavojas tiesvedībai.

Fakts:

Realizējot projektu Dienvidu pakavs, "Kalnozols celtniecībai" jau radušās domstarpības ar bruģēšanas kompāniju SIA Vides Dizaina Grupa (VDG). Sākotnēji VDG iesniedza tiesā prasības pieteikumu, jo "Kalnozols celtniecība" uzņēmumam neesot samaksājis ap 80 tūkstošiem latu. Taču vēlāk uzņēmumi nolēma jautājumu risināt sarunu ceļā. "Pēc vēršanās tiesā "Kalnozols celtniecība" uzsāka ar mums sarunas. Viņi solīja sākt apmaksāt pirmos rēķinus līdz 12. janvārim. Tā kā solījumi netika pildīti, uzskatām, ka sarunas bija kārtējā laika vilkšana no ģenerāluzņēmēja puses, un tāpēc šobrīd apsveram iespēju tiesā vērsties atkārtoti," pastāstīja VDG valdes priekšsēdētājs Aigars Krīgalis.

Informāciju sagatavoja Jānis Riņķis

AS Būvuzņēmums Restaurators preses sekretārs

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Būvuzņēmums Restaurators valdes priekšsēdētāju Mareku Mamaju

Lelde Petrāne, 24.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Mareks Mamajs, AS Būvuzņēmums Restaurators valdes priekšsēdētājs. «Mēs noteikti varam palepoties ar to, ka AS Būvuzņēmums Restaurators šobrīd ir ne tikai vecākais un štata restauratoru ziņā lielākais, bet arī tradīcijām bagātākais mākslinieciskās restaurācijas uzņēmums Latvijā. Iespējams, ka mēs pat esam vienīgie, kas tā droši var teikt, ka strādājam kopš 1951.gada. Un tie nav tikai tukši vārdi vien. Piemēram, nozarē pazīstamais restaurācijas darbu vadītājs un mūsu kolēģis Valdis Uzariņš pagājušā gada nogalē nosvinēja 40 gadu jubileju, kopš viņš strādā šajā uzņēmumā. Manuprāt, tas ir rādītājs,» norāda M. Mamajs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī a/s Būvuzņēmums Restaurators apsverot iespēju vērsties tiesā pret SIA Kalnozols celtniecība, kas tam esot parādā vairāk nekā 150 000 latu, turklāt ne tikai par objektu Dienvidu pakavs 1. SIA Vides Dizaina Grupa, kas iepriekš bija gatava vērsties tiesā pret Kalnozolu, uzskata, ka priekšlikums risināt domstarpības sarunu ceļā, ir tikai laika vilkšana, jo solījumi netiekot pildīti.

A/s Būvuzņēmums Restaurators nolēmis aicināt SIA Kalnozols celtniecība atsaukt prasību tiesā un norēķināties par veiktajiem darbiem projektā Dienvidu pakavs 1, Db.lv informēja uzņēmums. Aicinājums tiek saistīts ar Kalnozols celtniecība komentāriem, kas izteikti sakarā ar pretenzijām pret SIA Pilsētmāju institūts Urban Art (Urban Art).

Būvuzņēmums Restaurators projektā Dienvidu pakavs 1 veica darbus, kas saistīti ar ēkas fasādi un starpsienu montāžu dzīvokļos. Jau sākotnēji Kalnozols celtniecība maksājumus veikuši ar ļoti lieliem kavējumiem. Šobrīd Būvuzņēmums Restaurators neesot saņēmis samaksu par darbiem, kas veikti sākot ar 2006. gada maija mēnesi. Tā vietā Kalnozols celtniecība esot paziņojis, ka darbi nav veikti, un vērsies tiesā par līguma termiņu kavējumu, kā arī it kā nodarīto zaudējumu piedziņu no būvuzņēmuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kalnozols: Brīvā valstī tiesāties neaizliegsi

, 20.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentējot AS Būvuzņēmums Restaurators iesniegto pretprasību, SIA Kalnozols Celtniecība mārketinga direktors Oskars Priede akcentēja - AS Būvuzņēmums Restaurators joprojām cenšas sevi pārliecināt par to, ka, ja jau ģenerāluzņēmējs objektu Dienvidu pakavs 1 2006.gada 30.jūnijā ir nodevis ekspluatācijā, tātad automātiski arī apakšuzņēmējs AS Būvuzņēmums Restaurators savas saistības pret ģenerāluzņēmēju ir izpildījis.

SIA Kalnozols Celtniecība uzskata, ka par prasības nepamatotību netieši liecinot arī fakts, ka Rīgas apgabaltiesa atteikusies piemērot prasības nodrošinājumu pret SIA Kalnozols Celtniecība.

SIA Kalnozols Celtniecība norāda, ka AS Būvuzņēmums Restaurators savu ar līgumu uzņemto saistību ietvaros, ne vien kavējis darbu izpildes termiņus, bet pat pēc vairākkārtējiem gan mutiskiem, gan rakstiskiem atgādinājumiem ievērojamu daļu no kopējā darbu apjoma tā arī neizpildīja, kā rezultātā SIA Kalnozols Celtniecība bijis spiests nodot attiecīgo darbu citiem uzņēmējiem.

SIA Kalnozols Celtniecība informēja, ka Rīgas apgabaltiesā cēlusi prasību pret AS Būvuzņēmums Restaurators par zaudējumu un līgumsoda piedziņu, kas pamatota ar 2005.gada 30.septembrī starp pusēm noslēgtā uzņēmuma līguma neizpildi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vēršas tiesā pret Kalnozols celtniecība

, 20.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Būvuzņēmums Restaurators ir vērsies tiesā pret SIA Kalnozols celtniecība pieprasot piedzīt 124 851,76 LVL, kā arī apķīlāt uzņēmuma kustamo mantu, Db.lv informēja uzņēmuma pārstāvis Jānis Riņķis. Pretprasība iesniegta tiesā, jo Kalnozols celtniecība neesot ilgstoši maksājis par darbiem, kā arī citādi izvairījies no savu līgumsaistību pildīšanas.

Būvuzņēmums Restaurators projektā Dienvidu pakavs 1 veica darbus, kas saistīti ar ēkas fasādi. "Jau sākotnēji Kalnozols celtniecība maksājumus veikuši ar ļoti lieliem kavējumiem. Šobrīd Būvuzņēmums Restaurators nav saņēmis samaksu par darbiem, kas veikti sākot ar 2006. gada maija mēnesi. Tā vietā Kalnozols celtniecība ir paziņojis, ka darbi nav veikti pilnībā, un vērsies tiesā par līguma termiņu kavējumu, kā arī it kā nodarīto zaudējumu piedziņu no būvuzņēmuma," norādīts uzņēmuma paziņojumā.

Atbildot uz šo prasību Būvuzņēmums Restaurators vispirms esot aicinājis Kalnozols celtniecība atsaukt prasību tiesā un norēķināties par veiktajiem darbiem. Nesaņemot nekādu atbildi uz savu aicinājumu būvuzņēmums Rīgas apgabaltiesā iesniedza pretprasību par 124 851,76 LVL. Summa jau šobrīd pārsniedzot Kalnozols celtniecība sākotnēji prasīto, kas veido 116 509,86 LVL. Rīgas apgabaltiesa pretprasību pievienojusi lietai, kaut gan noraidījusi prasības nodrošinājumu. Tiesas datums nozīmēts 2007. gada 9. martā (pulkstenis 12.30).

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Augšupejas līkne sākās ar Ziemeļblāzmu

Linda Zalāne, 16.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvuzņēmums Restaurators vairāk nekā 65 gadu pastāvēšanas vēsturē spēcīgāko turbulenci piedzīvoja tieši ekonomiskās lejupslīdes gados. «2010. gadā uzņēmuma apgrozījums bija samazinājies līdz aptuveni 200 tūkst. eiro, tas bija zemākais punkts tā pastāvēšanas vēsturē. Pirms tam šādu apjomu tērējām administrācijas izdevumiem, un, lai izdzīvotu, mums nācās atlaist 100 darbiniekus, turklāt 80 no tiem vienā dienā. Tiem, kas palika, bija jāsamierinās, ka algu izmaksāsim, iespējams, ar trīs mēnešu kavēšanos,» atminas AS Būvuzņēmums Restaurators valdes priekšsēdētājs Mareks Mamajs.

Pēc izkļūšanas no bedres sekoja uzņēmuma atkopšanās un attīstības gadi. Būvuzņēmums Restaurators kāpināja apgrozījumu no miljona eiro 2013. gadā līdz gandrīz trīs miljoniem 2016. gadā. Šogad uzņēmums ir iecerējis sasniegt četru miljonu eiro slieksni. Tas ļāvis kompānijai iekļūt Dienas Biznesa un Lursoft veidotajā strauji augošu uzņēmumu jeb Gazeļu sarakstā.

Pirms krīzes uzņēmums daudz strādāja privātajā segmentā, tad valsts un pašvaldības pasūtījumu bija mazāk. «Iestājoties krīzei, kā ar nazi tika nogriezti privātie pasūtījumi, un, ja mēs darbiniekiem būtu izmaksājuši vēl vienu algu par dīkstāvi, tad būtu bankrotējuši, jo naudas kontā bija tik, cik bija. Mūsu produkts un pakalpojums parādīja to, cik dzīvotspējīga ir valsts ekonomika, jo restaurācija ir dārgāks pakalpojums nekā vienkārši būvniecība, tāpēc ka specifika ir cita,» skaidro M. Mamajs. Uzņēmuma apgrozījuma augšupejas līkne sākās līdz ar restaurācijas darbu veikšanu kultūras pilī Ziemeļblāzma, kas bija pirmais vērienīgais projekts pēc ekonomikas lejupslīdes gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Alberta ielā 4 tapusi greznākā kāpņu telpa, kurai analogu arhitektūras objektu nav visā Baltijā," tā uzskata AS Būvuzņēmums Restaurators (Restaurators), kas veica fasādes un kāpņu telpas restaurācijas darbus. Ēkā ir astoņi ekskluzīvi dzīvokļi, kuru kvadrātmetrs maksāšot no 6000 līdz 7000 eiro.

Alberta iela ir tapusi 1900. gadā, un tiek uzskatīts, ka tieši uz šīs ielas atrodas Rīgas spilgtākie jūgendstila nami. Pēc Mihaila Eizenšteina ieceres 1904. gadā uzbūvētais Alberta ielas 4. nams pieder uzņēmējam Jevgeņijam Gombergam. Šis jūgendstila šedevrs tiek uzskatīts par vienu no zīmīgākajiem M. Eizenšteina projektiem. Domājams, tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ nams kopumā ir tapis tik grezns un veidojumiem bagāts. Pats J. Gombergs atbalstījis šai ēkai speciāli veltītas grāmatas uzrakstīšanu un izdošanu trīs valodās.

Ēka iekļauta arī UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā - sadaļā Rīgas vēsturiskais centrs. "Tas uzliek nopietnus pienākumus ne tikai tās īpašniekam un atjaunotājam, bet arī visiem būvniekiem, kas šajā namā grib spert savu kāju," sacīja Restauratora valdes priekšsēdētājs Mareks Mamajs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Kā tiek radīti Rīgas pils atjaunotie dekori - fotogrāfijās, video

Lelde Petrāne, 10.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Būvuzņēmums Restaurators tēlnieks Oskars Žuks ir viens no tiem meistariem, kurš šobrīd piedalās Rīgas pils Priekšpils restaurācijas un rekonstrukcijas darbu veikšanā. Uzsāktos darbus plānots pabeigt līdz šā gada novembrim.

Darbnīcā uz galdiem rindojas ģipša atlējumi. Tie ir jaunie dekori, kas tiks izmantoti zāles restaurācijas darbos. «Vispirms mēs no pils saņemam oriģinālo detaļu, un visbiežāk ir tā, ka tai ir dažādi bojājumi. Citreiz gadās, ka noplīsusi vien kāda lapiņa, reizēm trūkst gandrīz puse no oriģinālās detaļas,» stāsta O. Žuks. Tēlnieks uzsver, ka pats svarīgākais ir atgriezt oriģinālajām detaļām to sākotnējo izskatu. Ja tā ir tikai nolūzusi lapiņa, tad tā tiek izgatavota no jauna un pielīmēta atpakaļ. Ja no dekora ir saglabājušies tikai daži fragmenti (trūkst, piemēram, puse), tad restauratoru komanda no jauna izgatavo otru pusi – gluži kā spoguļattēlu. Pie šī procesa lielu darbu ir ieguldījuši vēl divi O. Žuka kolēģi – dekoratīvi monumentālās tēlniecības restaurators-vecmeistars Gunārs Grīnfelds un restauratore-speciāliste Inese Ozoliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Torņa smailē atgriezīsies Cēsu Svētā Jāņa baznīcas krusts un lode

Monta Glumane, 21.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cēsu Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskās baznīcas 80 metrus augstajā torņa smailē atgriezīsies dievnama vēsturiskais krusts un lode, kā arī ar tiem saistītie dekoratīvie elementi, kas tika demontēti un nodoti restaurācijai pirms četriem mēnešiem.

Kopā ar restaurēto vara krustu un citiem elementiem torņa smailē pacels arī atjaunoto un nozeltīto lodi, kurā tiks ievietota laika kapsula ar trīs vēstījumiem – no Cēsu pilsētas, no baznīcas draudzes, kā arī no AS «Būvuzņēmums Restaurators», kas pašlaik veic dievnama atjaunošanas un restaurācijas darbus.

Arī demontējot krustu, tā 67 vietās cauršautajā lodē tika uzieta laika kapsula, kurā tika atrasti trīs 19. gadsimta vidū pierakstīti papīra ruļļi. Ņemot vērā, ka pati kapsula divās vietās arī cauršauta, bija bažas par tās satura stāvokli. Taču meistars, kas kapsulu izgatavojis, to bija aizvalcējis pamatīgi, lai rakstītās liecības saglabātos, tādēļ vēsturniekiem izdevās rakstīto atšifrēt, informē AS «Būvuzņēmums Restaurators».

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: KM telpās atjaunoti unikāli Jūlija Madernieka dekoratīvā krāsojuma fragmenti

Zane Atlāce - Bistere, 08.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrijas (KM) telpās atjaunoti unikāli Jūlija Madernieka dekoratīvā krāsojuma fragmenti, kas nejauši atklāti restaurācijas darbu laikā, informē AS Būvuzņēmums Restaurators pārstāvis Jānis Riņķis.

Nacionālā romantisma stilā darinātais polihromais sienu krāsojums, kas tapis ap pagājušā gadsimta 20. gados, atklāts izpētes laikā, kuru saskaņā ar VAS Valsts nekustamie īpašumi pasūtījumu ministrijas kamīnzālē veica AS Būvuzņēmums Restaurators speciālisti. Unikālā krāsojuma fragmenti tika atrasti pēc iebūvēto krēslu un atsevišķu koka paneļu demontāžas.

Tagadējās Kultūras ministrijas ēkā padomju gados atradās sadraudzības biedrība ar tautiešiem ārzemēs, kuras darbība bija Valsts drošības komitejas (VDK) uzmanības centrā. Šajā laika periodā kamīnzāles sienas tika vairākkārtīgi pārkrāsotas un vēsturiskie dekoratīvie krāsojumi palika apslēpti zem divām (vietām pat trijām) kaļķa un eļļas krāsu kārtām. Pēc restauratores Ineses Ozoliņas veiktās izpētes atklājās, ka zem šīm vietām nevīžīgi uzklātajām krāsu kārtām ir saglabājušies Jūlija Madernieka sevišķi smalkajā tehnikā darinātie polihromie krāsojumi, kas restaurācijas procesa laikā tika daļēji atjaunoti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Atjaunota vēsturiskā VEF fasāde

Lelde Petrāne, 05.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpat vai pēc vairāk nekā gadu ilgušiem restaurācijas darbiem un 117 gadus kopš pašas ēkas uzcelšanas brīža savu sākotnējo vēsturisko izskatu atguvusi VEF fasāde. Šajā 1899. gadā celtajā eklektikas stila ēkā, kas atrodas Brīvības gatvē 214, izdarīti liela apjoma fasādes atjaunošanas darbi, kuru veikšana tika uzticēta AS Būvuzņēmums Restaurators.

AS Būvuzņēmums Restaurators restaurācijas darbu vadītājs Dāvis Priede stāsta, ka uzņēmuma speciālistiem vispirms bija jāveic nesaderīgu celtņu un konstrukciju demontāžu. Tam sekoja restaurācijas darbi.

Fasādes atjaunošanas procesā tika pārmūrētas nestspēju zaudējušās būvkonstrukcijas un atbilstoši oriģinālajam izskatam savestas kārtībā arī sienas.

«Visvairāk bija cietusi Ūnijas ielas fasāde, kura pēc ugunsgrēka padomju okupācijas pēdējos gados tika pārmūrēta ar nekvalitatīviem, sala neizturīgiem ķieģeļiem. Vairāki pilastri pie vārtiem bija gandrīz pilnībā zaudējuši noturību un draudēja sabrukt. Šajās vietās arhitekti izstrādāja speciālus pastiprināšanas risinājumus. Visas fasādes mūrējuma šuvju vietas tika renovētas, izmantojot gludi izvilkto šuvju tehniku. Tāpat tika atjaunotas oriģinālās jumta dzegas,» skaidro AS Būvuzņēmums Restaurators restaurācijas darbu vadītājs Dāvis Priede.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atjaunota Rīgas pils fasāde

, 20.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsi pirms astoņpadsmitā novembra svētkiem, pabeigta Rīgas pils fasādes restaurācija. Tās laikā AS Būvuzņēmums Restaurators esot novērsusi vairākus nozīmīgus defektus pils sienās un atjaunojusi senās celtnes vēsturisko krāsojumu.

1330. gadā celtā Rīgas pils ir ne tikai piemineklis ar bagātu un interesantu vēsturi, bet tā uzskatāma arī par Latvijas Republikas vizītkarti, norāda būvdarbu veicēja AS Būvuzņēmums Restaurators.

"Pils ziemeļrietumu fasādei jau ilgāku laiku bija nepieciešams remonts - palēnām lobījās krāsa un sienās bija izveidojušās plaisas, kuras bojāja arī dziļākas būves detaļas. Fasādes atjaunošanas darbi aizņēma trīs mēnešus un trīs nedēļas. Šajā laikā tika novērsti ne tikai kosmētiskie defekti, bet arī aizmūrētas un nostiprinātas šķeltnes. Tiesa, projekta realizācijai bija nepieciešams papildus laiks, jo restaurācijas gaitā nācās vairākas reizes īslaicīgi pārtraukt darbus, kas galvenokārt bija saistīts ar drošības jautājumiem dažādu nozīmīgu pasākumu laikā," informēja Būvuzņēmums Restaurators.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Gada balvai Rīgas arhitektūrā izvirzītie objekti tuvplānā – Rīgas Doma tornis

Zane Atlāce - Bistere, 20.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv piedāvā tuvplānā aplūkot Gada balvai Rīgas arhitektūrā izvirzītos objektus - šoreiz ieskats Rīgas Doma tornī.

Biedrības Zaļās mājas pārstāvis Kristaps Ceplis norāda, ka objekts, bez kura Latvijas galvaspilsēta nav iedomājama, ārēji jau ilgus gadus nav mainījies un arī pēc pēdējiem restaurācijas darbiem tā vizuālais tēls acīm redzamas izmaiņas nav ieguvis. Viņaprāt, vēsturiskai ēkai tas, protams, ir svarīgi, tomēr, vienlaikus, sabiedrības acīm paliek nemanāms arī paveiktā darba apjoms, kas ir pelnījis vislielāko atzinību.

Fotogrāfijas skatiet raksta galerijā!

No Latvijas būvniecības attīstības viedokļa Rīgas Doma torņa rekonstrukcijas viens no atslēgas elementiem ir darbs ar koka konstrukcijām – būtībā šis tornis ir koka augstceltne pašā Rīgas sirdī. «Ņemot vērā Latvijas būvniecības tradīcijas, kas 20.gadsimtā ir pārliecinoši aizgājušas no koka konstrukciju plašas izmantošanas uz betona un tērauda dominanci, Rīgas Doma torņa restaurācija ir gan izaicinājums, gan ieguvums vienlaikus, jo gan arhitektiem, gan konstruktoriem un būvniekiem ir bijusi iespēja praksē strādāt ar sarežģītām koka konstrukcijām, radot iespēju šo pieredzi izmantot arī nākotnes jaunajos objektos,» norāda K.Ceplis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas koncerns MG Baltic Investment darījuma gaitā iegūs 75% no Kalnozolsceltniecība, savukārt atlikušie 25% paliek līdzšinējās īpašnieces SIA Ranka K īpašumā.

Būvkompānijas līdzšinējais valdes priekšsēdētājs un viens no īpašniekiem Valdis Kalnozols Db skaidroja, ka darījums jau ar investoru ir noslēgts, savukārt ar mazākuma akcionāriem ir panākta mutiska vienošanās, ka līgums ar viņiem tiks parakstīts pirmdien. To apliecināja arī divi no Kalnozols celtniecība mazākuma akcionāriem Gundars Spalis un Nils Treijs.

"Pašlaik ir parakstīts pirkuma līgums ar Kalnozolu, bet pirkšanas process noslēgsies tikai tad, kad būsim saņēmuši Konkurences padomes atļauju noslēgt šo darījumu," sacīja koncerna MG Baltic viceprezidents un MG Baltic Investment ģenerāldirektors Raimonds Kurlianskis (Raimondas Kurlianskis). Viņš piebilda, ka parasti šīs atļaujas saņemšanas process aizņem mēnesi. "Ņemot vērā, ka bijām personīgi pazīstami ar Kalnozola vadītāju, tad tas lielā mērā nospēlēja lomu, ka pirkšanai izvēlējāmies Kalnozolu," uzsvēra viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Būvnieka un projektētāja strīds apdraud SIA Skultes kokosta biznesu

Dienas Bizness, 31.03.2009

SIA Skultes kokosta valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Mārtiņš Ķeviņš: «Merko Ehitus nevēlēšanās pildīt paredzētās saistības apdraud ne tikai mūsu uzņēmuma spēju īstenot iecerēto, bet arī pildīt savas saistības gan pret potenciālajiem kravu īpašniekiem, gan kreditoriem.»

Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projekta īstenotāja un autora strīds par to, kuram jānovērš ūdens kaitējums Skultes ostas dienvidu molam un piestātnei, apdraud SIA Skultes kokosta iecerēto plānu īstenošanu.

SIA Skultes kokosta valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Mārtiņš Ķeviņš: «Merko Ehitus nevēlēšanās pildīt līgumā paredzētās saistības: ūdens noskaloto nostiprinājumu un piestātnes savešanu kārtībā atbilstoši prasībām, apdraud ne tikai mūsu uzņēmuma spēju īstenot iecerēto -palielināt pārkrauto kravu apjomus, bet arī pildīt savas saistības gan pret potenciālajiem kravu īpašniekiem, gan kreditoriem.»

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

FOTO: 86 kilogramus smagais Rīgas Doma gailis nocelts apzeltīšanai

Dienas Bizness, 31.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Esmu sava priekšteča, 1595. g. dzimušā, 1666. g. uzpostā, 1776. g. ugunī apzeltītā Doma Gaiļa kopija,» vēsta uzraksts uz Rīgas Doma gaiļa sekstes. Krāšņais putns nesen noņemts apzeltīšanai un šobrīd atrodas a/s Būvuzņēmums Restaurators telpās, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Gaiļa un lodes apzeltīšanu finansē būvuzņēmums Arčers, kas ir Doma baznīcas rekonstrukcijas ģenerāluzņēmējs. Uzņēmuma sagatavotajā informācijā citēts tā valdes loceklis Kaspars Garkanis: «Nebūtu pareizi neizmantot lielisku iespēju, lai šobrīd Domā notiekošo rekonstrukcijas procesu ietvaros ar šeit koncentrētiem profesionāliem resursiem netiktu pienācīgi sakopts arī viens no Rīgas atpazīstamākajiem simboliem.» Savukārt a/s Būvuzņēmums Restaurators valdes priekšsēdētājs Mareks Mamajs Dienai stāsta, ka šī uzņēmuma zeltītāji jau strādājuši Doma baznīcas iekštelpās, kā arī nesen pabeiguši darbus Rīgas pils Baltajā zālē. Septembra beigās gailim un lodei jābūt gataviem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kredītu reģistrā ziņas par 1,052 miljoniem personu un 3,497 miljoniem saistību

BNS, 14.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītu reģistrā šogad septembra beigās bija ziņas par 1,052 miljoniem personu, kas ir par 2,1% vairāk nekā 2013.gada beigās, un 3,497 miljoniem saistību, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Bankā, kas reģistru izveidojusi.

Pēc centrālās bankas datiem, 2014.gada 30.septembrī Kredītu reģistrā bija ziņas kopumā par 1 051 879 personām, tajā skaitā par 971 215 fiziskajām personām rezidentiem (92,3% no visu personu skaita), 12 204 fiziskajām personām nerezidentiem (1,2%), 57 237 juridiskajām personām rezidentiem (5,4%) un 11 223 juridiskajām personām nerezidentiem (1,1%).

Vienlaikus spēkā esošas saistības, kas uzskaitītas Kredītu reģistra dalībnieku bilancēs, šogad septembra beigās bija 650 112 personām, tajā skaitā 613 918 fiziskajām personām rezidentiem (94,4% no kopējā šo personu skaita), 5243 fiziskajām personām nerezidentiem (0,8%), 27 531 juridiskai personai rezidentam (4,2%) un 3420 juridiskajām personām nerezidentiem (0,5%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notikuši spāru svētki Saldus pilsētas sporta skolas hallē

, 20.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 17. augustā notika Saldus pilsētas sporta skolas halles spāru svētki. Jaunā sporta kompleksa pasūtītājs ir Saldus pilsētas dome, to būvē SIA "Būvuzņēmums STATS", bet projekta autori ir SIA "STATS Projekts" arhitekti.

Kā pastāstīja pilsētas domes priekšsēdētājs Didzis Konuševskis, pēc reģionālās reformas Saldus novadā ietilps vēl seši kaimiņos esošie pagasti, kas pilsētai nozīmēs izteiktas novada centra funkcijas. Tāpēc tiek domāts par jauniem, mūsdienīgiem sabiedriskiem centriem. Pirmā jaunā būve - sporta halle - kalpos saldenieku veselajai miesai, bet vēlāk varētu tapt būves arī veselam garam, piemēram, kultūras centrs. Tāpat iespējams, ka jaunā halle kalpos ne tikai sporta skolas vajadzībām, bet arī koncertiem.

"Būvuzņēmums STATS" valdes priekšsēdētājs Aldis Ermansons topošo halli vērtēja kā patiesi augstvērtīgu būvi, kurā pasūtītājs, pirmkārt, ieinteresēts kvalitātē. Viņš pauda atzinību arī projektā iesaistītajai komandai - "Būvuzņēmums STATS" Kurzemes reģionālās būvniecības vadītājam Naurim Asarītim, Saldus sporta skolas halles projekta vadītājam Valdim Leitim un būvnieku brigādei. Paredzēts, ka jaunā ēka tiks pabeigta šī gada oktobrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pabeigti darbi pie kinoteātra Rīga Lielās zāles griestu restaurācijas, liecina sniegtā informācija medijiem.

Darbu veicējs AS Būvuzņēmums Restaurators atjaunojis un nostiprinājis zāles griestu gleznojumu, kas sava nestabilā stāvokļa dēļ apdraudēja kinoteātra apmeklētājus.

Kinoteātra Rīga Lielās zāles griestiem jau ilgāku laiku bija nepieciešams remonts. Kondensāts, kurš veidojās kupola centrālajā daļā, bojāja gan gleznojumus, gan apdari. Situācija kļuva bīstama brīdī, kad no griestiem atdalījās liels apmetuma gabals un nokrita uz zāles grīdas. Par laimi šajā incidentā cietušo nebija, jo negadījums notika jau pēc kino seansa beigām.

AS Būvuzņēmums Restaurators darbu vadītājs Alberts Jukonis pastāstīja, ka izdarīts viss, lai nākotnē novērstu kaitīgo kondensāta ietekmi uz kinoteātra Rīga Lielās zāles griestiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieši pirms 20 gadiem un vienas dienas, 1995. gada 29. septembrī, pēc vairākus gadus ilgušiem rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem, tika atklāta Latvijas Nacionālās operas (LNO) atjaunotā ēka, informē AS Būvuzņēmums Restaurators pārstāvis Jānis Riņķis.

Vērienīgie darbi tika uzsākti pēc Operas kolektīva kopsapulces 1990. gada 3. septembrī, kas tolaik vēl notika Baltajā namā.

Ģenerāluzņēmējs projekta realizācijas laikā bija Kultūras ministrijas dibinātā Latvijas Nacionālās operas celtniecības direkcija (kas 1996. gadā, pēc darbu pabeigšanas, tika likvidēta), bet nozīmīgākos nama rekonstrukcijas un restaurācijas darbus paveica AS Būvuzņēmums Restaurators.

Uzņēmuma valdes loceklis un operas nama restaurācijas darbu vadītājs Valdis Uzariņš stāsta, ka sākums bijis visai ekstremāls: «Restaurācija iesākās ar to, ka ēkai daļēji tika demontēts jumts. To noņēma, lai varētu iecelt metāla konstrukcijas, kuras vajadzēja mainīt skatuvei. Vasarā un rudenī tas īpaši netraucēja, taču ziemā lielo skatītāju zāli nācās sildīt ar speciāliem gāzes aparātiem, jo jumta jau nebija. Līdz ar to var teikt, ka vienu brīdi strādājām samērā ekstremālos apstākļos.» Skatuves daļa ir augstāka. Tāpēc rekonstrukcijas darbu laikā pa to tecēja lietus ūdens un sniegs. Tā tas turpinājies, līdz no jauna tika uzbūvēts jumts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pagaidu memoriālu Zolitūdes traģēdijas vietā par 41 300 eiro būvēs AS Būvuzņēmums restaurators

LETA, 17.09.2015

Rīgas domes Īpašuma departaments bija sagatavojis četrus pagaidu piemiņas vietas ideju skiču variantus.

Foto: Vladislavs Prošķins F/64

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidu piemiņas vietu Zolitūdes traģēdijas teritorijā, Rīgā, Priedaines ielā 20, par 41 322 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), izbūvēs AS Būvuzņēmums restaurators, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamais paziņojums par noslēgto līgumu.

Kompānija konkursā uzvarējusi kā vienīgais pretendents.

Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvji pauž pateicību biedrībai Zolitūde 21.11., kuras pārstāvji operatīvi un vienbalsīgi spēja vienoties par memoriāla konceptu, kā arī māksliniecei Artai Goldbergai par ieguldīto darbu, izstrādājot pagaidu memoriāla skices.

Būvuzņēmums restaurators ir lielākais un vecākais mākslinieciskās restaurācijas uzņēmums Latvijā, reģistrēts 1993.gadā. Kā liecina Firmas.lv informācija, tā pamatkapitāls ir 369 420 eiro un 2014.gadu uzņēmums noslēdzis ar 227 250 eiro peļņu, neto apgrozījums - 1,8 miljoni eiro. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Mareks Mamajs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šoruden noslēgts vērienīgākais Latvijas Radio investīciju projekts – Doma laukuma 8 ēkas logu restaurācijas projekts, kā laikā kopumā atjaunoti 160 ēkas logi.

Latvijas Radio logu atjaunošanas projekts ilga vairāk nekā pusotru gadu, projekta kopējām izmaksām sasniedzot teju miljonu eiro.

Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne ar gandarījumu atzīst: “Latvijas Radio ēkas logu restaurācijas projekts ir vērienīgākais Latvijas Radio investīciju projekts, no kura ieguvēji ir pilnīgi visi darbinieki. Liels prieks, ka ēkas logi atjaunoti ar cieņu un pietāti pret vēsturisko, vienlaikus uzlabojot logu funkcionalitāti un mikroklimatu telpās. Tagad Radiomājā arī rudens un ziemas laikā ir silti un omulīgi”.

“Manuprāt, valsts mēroga objektiem ir jārāda priekšzīme, kā saglabāt autentiskumu un nodrošināt ilgtspējību. Latvijas Radio ēkas gadījumā redzam, ka no šīm pārmaiņām iegūst ne tikai pati ēka, bet arī tiek uzlabota cilvēku dzīves kvalitāte,” norāda Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA “Rīgas nami” ir parakstījusi līgumu ar AS “Būvuzņēmums restaurators” par pērn spēcīgo vēja brāzmu laikā cietušā paviljona jumta seguma nomaiņu.

Remontdarbu veicējs tika izraudzīts atklāta publiska iepirkuma procesa rezultātā kā ekonomiski labākais piedāvājums ar kopējo remontdarbu summu 571 120 eiro bez PVN.

Remontdarbu ietvaros tiks mainīts viss jumta segums un darbus, labvēlīgu laikapstākļu gadījumā, plānots pabeigt līdz šī gada beigām. Šobrīd Rīgas pašvaldības būvvaldē iesniegti nepieciešamie dokumenti būvatļaujas saņemšanai.

“Esam gandarīti, ka beidzot sakārtots gan saimnieciskais, gan juridiskais process, lai varam uzsākt jumta nomaiņu, kas bija iekavējusies jau vairāk kā gadu. Lai arī paviljona bojātā jumta segums bija nostiprināts, lai novērstu kopējo ēkas tehniskā stāvokļa pasliktināšanos, tagad tiks veikta pilnīga jumta nomaiņa atbilstošā kvalitātē,” stāsta SIA “Rīgas Nami” valdes priekšsēdētāja Baiba Beatrise Sleže. Jumta seguma maiņu nu ir iespējams uzsākt, jo mainīts juridiskais ietvars starp SIA “Rīgas Nami” un Rīgas domi, kas regulē šī īpašuma pārvaldīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspilī uzsākti Kurzemes rajona tiesas ēkas paplašināšanas un modernizēšanas darbi, lai izveidotu mūsdienu prasībām un tehnoloģijām atbilstošas tiesu sēžu zāles, nodalot tiesnešu darba zonu no publiski pieejamās zonas. Būvniecības darbus plānots pabeigt nākamā gada pavasarī, bet būvniecības kopējās izmaksas lēšamas aptuveni 2,4 milj. eiro apmērā.

Pēc esošo telpu pārbūves un jaunas ēkas būvniecības kopējā tiesas vajadzībām paredzētā platība palielināsies no aptuveni 650 m2 līdz pat 1422 m2. Jaunajā piebūvē atradīsies sešas tiesu sēžu zāles un darba kabineti sešiem tiesnešu sastāviem.

Arī konvojēšanas process tiks nodrošināts ar atsevišķu ieeju un nodalītām telpām, lai uz tiesas zāli konvojētās personas tiktu nogādātas speciāli šim mērķim paredzētajās telpās, nenokļūstot publiskajā zonā. Esošā ēka pēc tās pārbūves un rekonstrukcijas tiks pielāgota tikai tiesu darbinieku un tiesnešu darba vajadzībām.

«Šobrīd Kurzemes rajona tiesa Ventspilī atrodas divos īpašumos, kuros nav nodrošināts nepieciešamais tiesas sēžu zāļu skaits un darba telpas tiesas darba nodrošināšanai,» atzīst tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Par 1,5 miljoniem eiro atjaunos Padomju Savienības laika arhitektūras pērli

Laura Mazbērziņa, 10.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) noslēgusi līgumu ar A/S «Būvuzņēmums Restaurators» par projektēšanas un būvniecības darbiem Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas ēkas atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai. Kopumā projektam piešķirti aptuveni 1,5 miljoni eiro.

«Projekta iecere bija jau 2016. gadā. Neskatoties uz vēsturiski sarežģīto un laikietilpīgo projekta virzību un finansējuma piesaisti, esam panākuši iespēju Daugavpils kultūras dzīvei un jaunajai paaudzei radīt sakārtotāku vidi un jaunu elpu turpmākiem sasniegumiem un mākslas pasākumiem,» stāsta Kitija Gruškevica, VNĪ valdes locekle.

Darbā pie objekta paredzēts izmantot modernās BIM (būves informācijas modelēšanas) sistēmas elementus. «Sākumā veiksim pilnus ēkas fasādes un jumta plakņu uzmērījumus. Lai ātri un precīzi varētu ēku uzmērīt, fasādes tiks skenētas, izmantojot dronu, uz kura uzstādīta lāzera skenēšanas iekārta – uz iegūto punktu mākoņa pamata tiks izstrādāts ēkas fasādes 3D modelis,» komentē Didzis Dumbris, A/S «Būvuzņēmums Restaurators» atbildīgais projekta vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apķīlā ar V. Kalnozolu saistītas firmas īpašumu

Jānis Lasmanis, Db, 21.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas kompānijas MG Baltic Investment strīdā ar uzņēmēju Valdi Kalnozolu tiesa apķīlājusi ar uzņēmēju saistītajai SIA Ranka K piederošās 188 242 kapitāla daļas uzņēmumā MTK Construction.

Db.lv jau vēstīja, ka Lietuvas koncerns MG Baltic Investment ir iesniedzis prasību Rīgas apgabaltiesā pret uzņēmēju Valdi Kalnozolu, lai piedzītu 5.87 miljonus latu zaudējumus, kas radušies, sniedzot nepatiesas ziņas.

Par to Db pastāstīja Rīgas apgabaltiesas tiesneša Valērija Maksimova palīdze Sandra Balode. Viņa pastāstīja, ka uzņēmumam radušies zaudējumi no tā, ka 2007. gadā uzņēmumam pērkot 51.62 % kapitāldaļu no V. Kalnozola, SIA Ranka K, kā arī SIA Kalnozols un partneri, kapitāldaļu pārdevējiem bija jāsniedz atzinums par finanšu stāvokli uzņēmumā, debitoru parādiem, noslēgtajiem līgumiem u.c., taču pērn vasarā Deloitte Audits Latvia auditori atzinuši sniegtās ziņas par nepatiesām. Patiesībā gan situācija uzņēmumā bijusi sliktāka, kas radījis zaudējumus MG Baltic Investment.

Komentāri

Pievienot komentāru