Citas ziņas

«Cendant» sadalīsies četros uzņēmumos

Aivars Mackevics [email protected], 27.10.2005

Jaunākais izdevums

ASV ceļojumu un nekustamo īpašumu koncerns Cendant ir nolēmis sadalīt savu biznesu četrās daļās. Līdz šim Cendant darbība bija saistīta ar nekustamajiem īpašumiem, naktsmītņu, auto nomas un ceļojumu biroju biznesu. Tagad Cendant plāno līdz 2006. gada vasarai tos pārvērst četros patstāvīgos uzņēmumos. Jāatzīmē, ka Cendant pieder tādas pazīstamas firmas kā autonomas uzņēmumi Avis un Budget, viesnīcu tīkli Howard Johnson, Ramada un Travelodge, interneta portāli Orbitz, E-Bookers un globālās izplatīšanas pakalpojumu kompānija Galileo, kā arī kādreizējie ASV nekustamo īpašumu mākleru uzņēmumi Century 21 un Coldwell Banker. Cendant šī gada pirmā pusgadā apgrozījums sasniedza 8,6 miljardus ASV dolāru. Jauno uzņēmumu akcijas pilnībā pāries esošo Cendant akcionāru rīcībā. Tāpat jaunajiem uzņēmumiem vēl nav doti citi nosaukumi, taču tiek plānots, ka Cendant nosaukums drīzumā vairs nepastāvēs. Cendant koncerna vadītājs un lielākās akciju paketes īpašnieks Henrijs Silvermans (Henry R. Silverman), kurš pēdējo 15 gadu laikā uzņēmumā veicis lielu daļu pārmaiņu, vēlas palielināt uzņēmuma akciju vērtību. Cendant akciju kurss patlaban neatspoguļojot uzņēmuma patieso vērtību. Silvermans cer, ka visu četru atsevišķo uzņēmumu akciju kursi attīstīsies daudz veiksmīgāk nekā tagadējā Cendant koncerna akciju kurss. Silvermans arī turpmāk vadīs uzņēmumu un pārņems operatīvo ceļojumu firmas vadību, turpretī finansu vadītājs Ronalds Nelsons kļūs par autonomas uzņēmuma vadītāju. Jāatzīmē, ka ASV šī gada augustā konkurējošais uzņēmums Interactive Corp (IAC) savu ceļojumu firmu - Expedia biržā reģistrēja kā patstāvīgu uzņēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kopbudžeta pārpalikums ievērojami samazinājies

Žanete Hāka, 26.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada četros mēnešos kopbudžeta pārpalikums sasniedzis 39,3 miljonus eiro, taču salīdzinājumā ar pērno gadu pārpalikums šajā periodā samazinājies par 115,7 miljoniem eiro, informē Finanšu ministrija.

Pārpalikumu kopbudžetā veidoja pārpalikums pašvaldību budžetā, kas, salīdzinot ar pagājušā gada četriem mēnešiem, ir pieaudzis par 67 miljoniem eiro, galvenokārt mazāku kapitālo izdevumu nekā pērn ES fondu apguvei dēļ, kā arī pateicoties labai nodokļu izpildei. Savukārt valsts budžetā vērojams deficīts 86,3 miljonu eiro apmērā, pretēji pērn novērotajam pārpalikumam 96,4 miljonu eiro apmērā, pamatā mazāku ieņēmumu no ārvalstu finanšu palīdzības (ĀFP) un ne-nodokļu ieņēmumu, kā arī lielāku tēriņu subsīdijām, dotācijām un sociālajiem pabalstiem dēļ.

Šā gada četros mēnešos ĀFP ieņēmumi iekasēti 376,2 miljonu eiro apmērā. Neskatoties uz to, ka gada sākumā tika saņemti avansa maksājumi struktūrfondiem un Kohēzijas fondam 136,8 miljonu eiro apmērā, kā arī atmaksas lauksaimniekiem par jaunā perioda aktivitātēm, kuras tika uzsāktas jau 2015.gada nogalē, vērojams ieņēmumu kritums pret pērnā gada četriem mēnešiem. Ieņēmumu samazinājumu šogad skaidro pagājušā gada atbilstošajā periodā saņemtie maksājumi 303,7 miljonu eiro apmērā par realizētajiem Eiropas reģionālas attīstības fonda un Kohēzijas fonda projektiem, noslēdzoties 2007. – 2013. gada plānošanas periodam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi šogad 3,13 miljardi eiro

Zane Atlāce-Bistere, 26.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi šā gada pirmajos četros mēnešos bija 3,13 miljardi eiro, bet izdevumi - 2,96 miljardi eiro, informē Finanšu ministrija (FM).

Šā gada pirmajos četros mēnešos konsolidētajā kopbudžetā veidojies 170,7 milj. eiro pārpalikums. Jau vēsturiski izveidojusies situācija, ka gada sākumā kopbudžetā veidojas pārpalikums, kas šā gada pirmajos četros mēnešos salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu pieauga par 131,5 milj. eiro. Tas skaidrojams ar šobrīd aktīvo projektu atlašu un līgumu slēgšanas posmu Eiropas Savienības (ES) fondu projektu īstenošanā, kas nerada tūlītēju naudas plūsmas pieaugumu.

ES fondu projektu īstenošanas izdevumu pieaugums sagaidāms gada otrajā pusē, attiecīgi efekts no izdevumu samazinājuma šā gada sākumā zudīs. Gada nogalē, izdevumiem pieaugot straujāk gan valsts budžetā, gan pašvaldību budžetos sagaidāms, ka kopbudžetā veidosies finansiālais deficīts. Turpretī nodokļu ieņēmumi tika iekasēti plānotajā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm aprīlī realizē produkciju par 9,15 miljoniem eiro un sāk piegādes uz Mongoliju

Dienas Bizness, 15.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Medikamentu ražotājas AS Olainfarm produktu realizācija aprīlī bija 9,15 miljonu eiro apmērā, kas ir par 3% mazāk nekā pērn šajā mēnesī, liecina Olainfarm provizoriskie konsolidētie 2015.gada aprīļa rezultāti.

Lielākais realizācijas pieaugums vērojams Nīderlandē - par 800% un Kirgizstānā - par 129%. Šā gada aprīlī Olainfarm veica būtiskas piegādes uz Vāciju, kā arī sāka uzņēmuma produkcijas eksportu uz Mongoliju.

Olainfarm piederošā aptieku tīkla SIA Latvijas aptieka realizācija aprīlī veidoja 1,4 miljonus eiro, kas ir par 11% vairāk nekā pērn. Šajā laikā darbojās 58 aptiekas. Savukārt SIA Silvanols apgrozījums aprīlī bija 0,33 miljoni eiro, kas ir par 22% vairāk nekā šajā periodā pērn. Silvanols aprīlī sāka eksportu uz Austriju un kopumā produkciju realizēja sešās Eiropas valstīs.

2015.gada gada četros mēnešos provizoriskais konsolidētais Olainfarm realizācijas apjoms sasniedzis 36,76 miljonus eiro - tas ir pieaugums par 12%, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2014.gadā. Visstraujākais realizācijas pieaugums šī gada četros mēnešos vērojams Nīderlandē, kur tās apjoms palielinājies par 203%, Kirgizstānā - par 129%, Tadžikistānā - par 88%, kā arī Kazahstānā, kur vērojams pieaugums par 58%. Olainfarm lielākie noieta tirgi 2015.gada četros mēnešos ir Krievija, Latvija, Ukraina, Nīderlande un Baltkrievija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID administrētos kopbudžeta ieņēmumos 2020.gada aprīlī atspoguļojas līdz ar Covid-19 izplatīšanos ieviestie ierobežojumi.

Valsts ieņēmumu dienesta informācija liecina, ka 2020. gada četros mēnešos nodokļos iekasēti 3,09 miljardi eiro, kas ir par 0,11 miljardiem eiro vairāk nekā analogā laikā pērn, taču salīdzinājumā ar 2020. gada plānu tas ir samazinājums par 0,06 miljardiem eiro.

Pāragri vērtēt

"Cāļus skaitīsim rudenī, kad varēs realitātē apjaust koronavīrusa visas - gan tiešās, gan netiešas - ietekmes apmērus ne tikai uz tautsaimniecību, bet arī uz nodarbinātību un, protams, arī nodokļu ieņēmumiem," ar vērtējumiem ieteic nesteigties Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas valdes loceklis Ainis Dābols.

Jāatgādina, ka IKP krituma apmērs Latvijai tiek lēsts starp 5 līdz 8% un līdz ar to arī nodokļu ieņēmumu robs var sasniegt nevis tikai dažus desmitus vai simtus miljonus eiro, bet pat miljarda eiro robežu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos četros mēnešos iekasēti 4,326 miljardi eiro, kas ir par 185,7 miljoniem eiro jeb 4,5% vairāk, nekā plānots, informē Finanšu ministrijas pārstāvji.

Vienlaikus nodokļu ieņēmumi 2023.gada pirmajos četros mēnešos bija par 513,8 miljoniem eiro jeb 13,5% lielāki nekā 2022.gada pirmajos četros mēnešos.

Valsts kopbudžetā nodokļu ieņēmumi šogad pirmajos četros mēnešos veidoja 4,08 miljardus eiro, kas ir par 188,2 miljoniem eiro jeb 4,8% vairāk, nekā plānots.

Tostarp valsts budžetā nodokļu ieņēmumi veidoja 3,439 miljardus eiro, kas ir par 156,2 miljoniem eiro jeb 4,8% vairāk, nekā plānots, bet pašvaldību budžetā nodokļu ieņēmumi bija 640,5 miljonu eiro apmērā, kas ir par 32 miljoniem eiro jeb 5,3% vairāk, nekā plānots.

Savukārt valsts fondēto pensiju shēmā nodokļu ieņēmumi šogad pirmajos četros mēnešos bija 246,7 miljonu eiro apmērā, kas ir par 2,2 miljoniem eiro jeb 0,9% mazāk, nekā plānots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm realizācija palielinājusies par 28%

Žanete Hāka, 15.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm provizoriskie konsolidētie 2017. gada aprīļa rezultāti liecina, ka produktu realizācija ir sasniegusi 11,28 miljonus eiro, kas ir par 28% vairāk nekā šajā periodā pērn.

Lielākais realizācijas pieaugums vērojams Nīderlandē, kur tā ir palielinājusies par 6642%, Kazahstānā - par 159%, Polijā - par 143%, Krievijā - par 58%, un Lietuvā - par 49%. Produktu realizācija visvairāk ir samazinājusies Itālijā - par 43%. AS “Olainfarm” koncerna lielākie noieta tirgi aprīlī bija Krievija, Latvija, Ukraina un Nīderlande.

AS Olainfarm piederošā aptieku tīkla SIA Latvijas aptieka realizācija 2017. gada aprīlī veidoja 1,66 miljonus eiro, kas ir par 5% vairāk nekā pērn. Šajā laikā darbojās 66 aptiekas. Savukārt SIA “Silvanols” apgrozījums 2017. gada aprīlī bija 0,48 miljoni eiro, kas ir par 23% vairāk nekā šajā periodā pērn. SIA „Silvanols” 2017. gada aprīlī produkciju realizēja sešās Eiropas valstīs, ar AS “Olainfarm” palīdzību arī Azerbaidžānā, Krievijā, Baltkrievijā un Armēnijā. Elastīgo medicīnisko izstrādājumu ražotāja SIA “Tonus Elast” realizācija 2017. gada aprīlī veidoja 0,65 miljonus eiro, produkti tika realizēti 16 valstīs trīs kontinentos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Straujš nodokļu ieņēmumu pieaugums vērojams aprīlī. Ja pirmajos trijos mēnešos nodokļu ieņēmumi kopbudžetā saņemti tuvu 2020. gada attiecīgā perioda līmenim, tad aprīlī tie iekasēti jau par 174,8 miljoniem eiro jeb 25,4% vairāk nekā pērnā gada aprīlī, vēsta Finanšu ministrija (FM).

Atbilstoši Valsts kases datiem par konsolidētā kopbudžeta izpildi šā gada pirmajos četros mēnešos izdevumi kopbudžetā par 674 miljoniem eiro pārsniedza ieņēmumus, kamēr pērn attiecīgajā periodā kopbudžetā deficīts bija būtiski zemāks jeb 11,3 miljoni eiro.

Šā gada sākumā veikta nozīmīga līdzekļu izmaksa no valsts budžeta atbalsta veidā Covid-19 seku mazināšanai, līdz ar ko kopbudžeta izdevumi bija par 800,2 miljoniem eiro jeb 21% augstāki nekā pērn četros mēnešos, veidojot 4 605,1 miljonus eiro.

2021. gadam apstiprinātā atbalsta apjoms līdz 23. maijam jau sasniedza 3,4 miljardus eiro jeb 11,1% no IKP. Faktiski piešķirtā atbalsta apjoms janvārī-aprīlī veido 926 miljonus eiro, tostarp nepilni 800 miljoni eiro kopbudžeta izdevumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Patiesā labuma guvēja rekordisti labumu gūst 68 uzņēmumos

Zane Atlāce - Bistere, 06.06.2018

Lursoft apkopotā informācija rāda, ka rekordisti patiesā labuma guvēja statusa ziņā ir divi uzņēmēji – Guntis Rāvis (attēlā) un George Rohr – abi ir patiesā labuma guvēji 68 uzņēmumos.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau pirms kāda laika spēkā stājusies likuma norma, kas paredz, ka Uzņēmumu reģistrā reģistrētajām juridiskajām personām ir jāatklāj savi patiesā labuma guvēji. Līdz šim to izdarījuši vien 17 282 uzņēmumi, lai gan to skaitam vajadzētu būt daudzkārt lielākam, liecina Lursoft apkopotā informācija.

No iepriekš pieminētajiem 17 828 uzņēmumiem, kuri snieguši datus par saviem patiesā labuma guvējiem, 951 norādījis, ka patiesā labuma guvēju nav iespējams noskaidrot, savukārt starp pārējiem 73,11% gadījumu norādītais patiesā labuma guvējs vienlaikus ir arī uzņēmuma dalībnieks.Visvairāk patiesā labuma guvēju – no tuvējām kaimiņvalstīm. Vairumā gadījumu uzņēmumu patiesā labuma guvēji ir Latvijas iedzīvotāji, jo no visām personām, kuras reģistrētas kā patiesā labuma guvējas kādā no uzņēmumiem, vien 21,71% ir ārvalstnieki.

Veicot izpēti, kuru valstu pilsoņi visbiežāk ir patiesā labuma guvēji Latvijā reģistrētajos uzņēmumos, redzams, ka pirmajās vietās atrodamas valstis, kuras ieņem arī pirmās pozīcijas sarakstā pēc ārvalstu tiešo investīciju ieguldījumu skaita. Proti, patlaban mūsu valstī reģistrēti 6117 uzņēmumi, kuros tiešās investīcijas ieguldījuši pārstāvij no Krievijas, un arī patiesā labuma guvēji visbiežāk nāk tieši no šīs kaimiņzemes. Lursoft apkopotā informācija rāda, ka 1223 patiesā labuma guvēji nāk no Krievijas, bet no Lietuvas un Igaunijas – teju 3 reizes mazāks skaits patiesā labuma guvēju. Proti, attiecīgi 489 un 443 personas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēl viens pierādījums: vīrieši pelna vairāk nekā sievietes

, 04.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnāls Fortune izveidojis vislabāk atalgoto biznesa vīriešu sarakstu. Db.lv vakar, 3.oktobrī, publicēja biezāko biznesa sieviešu sarakstu, jāatzīmē, ka biznesa vīriešu (uzņēmumu vadībā strādājošu vīriešu) atalgojums krietni pārsniedz tās summas, kas tiek maksātas sievietēm.

TOP 10:

1. Bob Nardelli, bijušais Home Depot priekšsēdētājs, prezidents un vadītājs

Samaksa par darbu 2006. gadā: 133,7 miljoni ASV dolāru*

*Viņš darbu šajā kompānijā pārtrauca 2007.gada janvārī. Gada samaksa ietver darba pārtraukšanas kompensāciju 98,598,456 ASV dolāru apmērā.

2. Tom Freston, bijušais Viacom prezidents un vadītājs

Samaksa par darbu 2006. gadā: 78,3 miljoni ASV dolāru*

*Viņš darbu šajā kompānijā pārtrauca 2006.gada septembrī. Gada samaksa ietver darba pārtraukšanas kompensāciju 71,605,335 ASV dolāru apmērā.

3. Terry Semel, bijušais Yahoo priekšsēdētājs un vadītājs

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

«Galileo» un «Air France» noslēdz vienošanos

Aivars Mackevics [email protected], 04.04.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cendant Travel Distribution Services (TDS) noslēgusi vienošanos ar Francijas lidsabiedrību Air France, kas nosaka pieejas nodrošināšanu lidsabiedrības tarifiem līdz 2008.gada decembrim. Vienošanās nosaka, ka Galileo sistēmā esošajām ceļojumu aģentūrām visā pasaulē caur Galileo sistēmu būs tieša pieeja visiem pieejamajiem Air France biļešu tarifiem, tai skaitā zemo cenu klasē un biļešu cenām internetā. Globālo tarifu paritāte, kas ietver visus tiešās pārdošanas kanālus, nozīmēs, ka Galileo sistēmā esošie ceļojumu aģenti varēs būt pārliecināti, ka klientiem piedāvātās biļešu cenas būs iespējami izdevīgākās attiecīgajā laika periodā. Noslēgtā vienošanās ļaus Galileo piedāvāt plaša spektra risinājumus, kas būs abpusēji izdevīgi gan ceļojumu aģentūrām, gan arī Air France un Galileo. Jaunā vienošanās kalpo kā vēl viens pierādījums Cendant TDS pašreizējai starptautiskajai stratēģijai, kas nosaka ilgspējīga izplatīšanas modeļa radīšanu, kurš sniedz ieguvumus lidsabiedrībām un ceļojumu aģentūrām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kopbudžetā 155 miljonu eiro pārpalikums

Žanete Hāka, 28.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos četros mēnešos konsolidētajā kopbudžetā bija vērojams 155 miljonu eiro liels pārpalikums, informē Finanšu ministrija.

Salīdzinājumā ar 2014. gada atbilstošo periodu konsolidētā kopbudžeta bilance uzlabojās par 165,7 miljoniem eiro. To pamatā noteica būtiski lielāki ieņēmumi no ārvalstu finanšu palīdzības.

Gada pirmajos četros mēnešos tika saņemts līdz šim neraksturīgi liels ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumu apjoms, valsts pamatbudžetā veidojot pusi no apstiprinātā gada plāna – 50,1%. Šo ieņēmumu pieaugums pamatā ir skaidrojams ar Eiropas Komisijas (EK) veiktajām atmaksām par iepriekš realizētajiem projektiem 2007. – 2013. gada plānošanas periodā.

Tā rezultātā pārpalikums valsts budžetā 96,4 miljonu eiro apmērā sekmēja pārpalikumu kopbudžetā. Salīdzinājumam – 2014. gada pirmajos četros mēnešos valsts budžetā bija izveidojies deficīts 82,9 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad četros mēnešos nedzīvības apdrošinātāju parakstīto bruto prēmiju apjoma samazinājums pret attiecīgo periodu pērn bija vēl lielāks nekā trijos mēnešos un sasniedzis 18 %.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas dati liecina, ka 10 nedzīvības apdrošinātāji 4 mēnešos parakstījuši bruto prēmijas par 90.4 miljoniem latu, tostarp Latvijā – 69 miljonu latu apjomā. Šogad trijos mēnešos apdrošināšanas tirgus bija samazinājies par 14 %. Četros mēnešos prēmiju pieaugumu piedzīvoja RSK Apdrošināšanas AS – par 8 % (trijos + 18 %). Gjensidige Baltic, kura vēl trijos mēnešos uzrādīja 2 % kāpumu, četros mēnešos pieaugums bija tuvu nullei. Tikmēr pretēji 4 % samazinājumam trīs mēnešos, aprīlī rezultātu izdevies uzlabot Seesam Latvia, kas četros mēnešos, parakstot 4.9 miljonus latu, uzrādījis 1 % pieaugumu, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Kopbudžeta nodokļu ieņēmumi pārsniedz iepriekšējā gada līmeni par 3,3%

Dienas Bizness, 30.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada četros mēnešos konsolidētajā kopbudžetā izveidojās finansiālais deficīts 10,7 miljonu eiro apmērā. To noteica deficīts valsts konsolidētajā budžetā 82,9 miljonu eiro apmērā un pārpalikums pašvaldību konsolidētajā budžetā 72,2 miljoni eiro, informē Finanšu ministrija.

Salīdzinot ar 2013. gada atbilstošo periodu, konsolidētā kopbudžeta bilance pasliktinājās par 139,0 miljoniem eiro, ko pamatā noteica būtiski mazāki ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi un lielāki kopbudžeta izdevumi.

Savukārt pašvaldību konsolidētājā budžetā, līdzīgi kā tas ir bijis iepriekšējos gados, šā gada sākumā ir novērots finansiālais pārpalikums, kas salīdzinot ar pērnā gada četriem mēnešiem, bija par 19,7 milj. eiro jeb 21,4% mazāks. Turklāt pastāv ikgadējā tendence pašvaldību izdevumiem gada pēdējos mēnešos strauji pieaugt, tādējādi ievērojami pasliktinot bilanci, skaidro ministrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties 14. Saeimas vēlēšanām, Lursoft pētījis, cik daudzu partiju sarakstu pirmās personas šobrīd saistītas ar biznesu, un lūkojis, kādas ir šo uzņēmumu sekmes.

Saeimas vēlēšanām šogad reģistrēti 19 partiju un to apvienību saraksti, uz 100 deputātu vietām parlamentā pretendējot 1832 deputātu kandidātiem. Visas partijas un to apvienības, kuras vēlas iekļūt 14. Saeimā, vēlēšanām pieteikušas sarakstus visos piecos vēlēšanu apgabalos.

Patiesā labuma guvēja statuss visvairāk uzņēmumos – Vilim Krištopanam

Izpētot personas, kas vēlēšanu apgabalos izvirzītas sarakstu pirmajā vietā, Lursoft secinājis, ka visvairāk uzņēmumos patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts Vilim Krištopanam no “Latvija pirmajā vietā”. Visi uzņēmumi, izņemot SIA “Krievupes golfa klubs”, saistīti ar nekustamā īpašuma jomu. Lai arī SIA “Krievupes golfa klubs” jaunākajā vadības ziņojumā norādījis, ka sporta objektu darbības jomā tas strādāja arī 2021.gadā un savu darbības jomu iecerēts attīstīt arī turpmāk, attīstot golfa laukumu, gada pārskatā redzams, ka uzņēmums 2021.gadā nav guvis ieņēmumus no saimnieciskās darbības. SIA “Krievupes golfa klubs” peļņas vai zaudējumu aprēķinā publiskota vien informācija par uzņēmuma pārējām saimnieciskās darbības izmaksām, un, galu galā, pagājušo gadu Vilim Krištopanam piederošais golfa klubs noslēdzis ar 6,75 tūkst. EUR zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Valsts budžeta deficīts turpina sarukt

Zanda Zablovska, 16.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos četros mēnešos deficīts valsts konsolidētajā budžetā veidoja 102,2 miljonus latu, kas ir 2,7 reizes mazāk nekā 2011. gada četros mēnešos, kad deficīts bija 278,3 miljoni latu.

Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi (neieskaitot ziedojumus un dāvinājumus, un atvasinātās publiskās personas) šā gada četros mēnešos bija 1,372 miljardi latu, bet izdevumi – 1,475 miljardi latu, liecina Valsts kases sagatavotais pārskats par valsts budžeta izpildi 2012. gada aprīlī.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi šā gada četros mēnešos bija 954,1 miljons latu, izdevumi - 985 miljoni latu, tādējādi veidojot finansiālo deficītu 30,8 miljonu latu apmērā. Aprīlī pamatbudžeta ieņēmumi bija 264,3 miljoni latu, izdevumi – 241 miljons latu, bet finansiālais pārpalikums bija 23,2 miljoni latu. Valsts speciālā budžeta ieņēmumi (neieskaitot ziedojumus un dāvinājumus, un atvasinātās publiskās personas) četros mēnešos veidoja 423,3 miljonus latu, izdevumi – 494,7 miljonus latu, tādējādi deficīts bija 71,4 miljoni latu. Savukārt aprīlī speciālā budžeta ieņēmumi bija 112,1 miljons latu, izdevumi – 125,1 miljons latu, tādējādi deficīts bija 13 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas brīvostā šogad pirmajos četros mēnešos pārkrauti 6,94 miljoni tonnu kravu, kas ir par 15,8% mazāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā, liecina Satiksmes ministrijas publiskotā informācija.

Visvairāk ostā 2021.gada pirmajos četros mēnešos pārkrautas beramkravas - 3,77 miljoni tonnu, kas ir par 22,5% mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā. Vienlaikus ģenerālkravas ostā pārkrautas 2,331 miljona tonnu apmērā, kas ir kritums par 3,7%, bet lejamkravas pārkrautas 838,3 tūkstošu tonnu apmērā, kas ir kritums par 11,9%.

Ostu reforma ar pretēju efektu  

Klaipēdas ostas kravu apgrozījums pērn bijis 47,7 miljoni tonnu, bet Latvijas lielajās...

Konteinerizētās kravas šogad pirmajos četros mēnešos Rīgas ostā pārkrautas 1,398 miljonu tonnu apmērā, kas ir par 8,2% mazāk nekā 2020.gada pirmajos četros mēnešos, veidojot 20,1% no kopumā ostā pārkrautajām kravām (gadu iepriekš - 18,5%).

Labība un labības produkti šogad pirmajos četros mēnešos ostā pārkrauti 968,3 tūkstošu tonnu apmērā, kas ir pieaugums par 44,5%, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, un veidoja 13,9% no kopumā ostā pārkrautajām kravām.

Kokmateriāli šogad pirmajos četros mēnešos Rīgas ostā pārkrauti 826,5 tūkstošu tonnu apmērā, kas ir par 23,2% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, bet naftas produkti pārkrauti 812 tūkstošu tonnu apmērā, kas ir par 13,3% mazāk.

Vienlaikus ogles šogad pirmajos četros mēnešos Rīgas ostā pārkrautas 173,9 tūkstošu tonnu apmērā, kamēr attiecīgajā periodā gadu iepriekš tās tika pārkrautas 1,273 miljonu tonnu apmērā.

2020.gadā Rīgas ostā pārkrāva kopumā 23,687 miljonus tonnu kravu, kas ir par 27,7% mazāk nekā gadu iepriekš, tostarp pirmajos četros mēnešos - 8,24 miljonus tonnu.

Rīgas osta pēc pārkrauto kravu apmēra un arī apkalpoto pasažieru skaita ir lielākā osta Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm realizācija samazinājusies

Žanete Hāka, 16.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm provizoriskie konsolidētie aprīļa rezultāti liecina, ka produktu realizācija ir sasniegusi 8,82 miljonus eiro, kas ir par 4% mazāk nekā šajā periodā pērn, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Lielākais realizācijas pieaugums ir vērojams Itālijā, kur tā palielinājusies par 388%, Uzbekistānā - par 191%, Turkmenistānā - par 77%, un Lietuvā - par 69%. Lielākie noieta tirgi aprīlī bija Krievija, Latvija, Ukraina, Baltkrievija un Uzbekistāna.

AS Olainfarm piederošā aptieku tīkla SIA Latvijas aptieka realizācija 2016.gada aprīlī veidoja 1,58 miljonus eiro, kas ir par 13% vairāk nekā pērn. Šajā laikā darbojās 61 aptieka. Savukārt SIA Silvanols apgrozījums 2016.gada aprīlī bija 0,39 miljoni eiro, kas ir par 18% vairāk nekā šajā periodā pērn. SIA Silvanols aprīlī produkciju realizēja sešās Eiropas valstīs, ar AS Olainfarm starpniecību arī Albānijā, Kosovā un Azerbaidžānā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mazkapitāla SIA – šā brīža līderis Latvijā reģistrēto uzņēmumu vidū

Gunta Kursiša, 12.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos četros mēnešos Latvijā vairs nav bijis tik straujš jauno uzņēmumu skaita pieaugums, savukārt likvidēto uzņēmumu skaitam ir tendence palielināties. 80% no visiem jaunreģistrētajiem uzņēmumiem minētajā laika posmā bija mazkapitāla SIA, novērojis Lursoft.

2014. gada pirmajos četros mēnešos reģistrēti 5255 jauno uzņēmumi, kas ir par 858 uzņēmumiem jeb 14% mazāk nekā gadu iepriekš, novērojis Lursoft.

«Pavisam citādāka aina paveras, aplūkojot reģistrēto mazkapitāla SIA skaitu, jo, neņemot vērā faktu, ka kopējais jaunreģistrēto uzņēmumu skaits ir sarucis, mazkapitāla SIA aizvien turpina savu uzvaras gājienu, aizņemot aizvien lielāku daļu no jaunreģistrēto uzņēmumu kopējā skaita,» norādīts Lursoft pētījumā.

Piemēram, 2013. gada pirmajos četros mēnešos reģistrēta 4001 SIA ar samazinātu pamatkapitālu, kas veido 65% no kopējā attiecīgajā periodā jaunreģistrēto uzņēmumu skaita. Savukārt šogad attiecīgajā periodā to īpatsvars palielinājies jau līdz 80%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV datoru kompānija HP Inc paziņojusi, ka nākamo trīs gadu laikā tās nodrošināto darba vietu skaits samazināsies par trīs līdz četriem tūkstošiem, ziņo BBC.

Tiek cerēts, ka tas ik gadu kompānijai ietaupīs no 200 līdz 300 miljoniem ASV dolāru.

Jāatgādina, ka pagājušajā gadā Hewlett-Packard sadalījās divos uzņēmumos: HP Inc, kas darbojas printeru un datoru biznesā, un Hewlett Packard Enterprise, kas pārdeva programmatūras biznesu, lai koncentrētos uz datu glabāšanu.

Darbavietu samazināšana kompānijā notiek laikā, kad personālo datoru pārdošanas apjomi visā pasaulē turpina kristies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas koka mēbeļu eksports šogad pirmajos četros mēnešos samazinājies par 14,1% salīdzinājumā ar 2017.gada attiecīgo periodu, tostarp visvairāk koka mēbeļu joprojām realizēts Dānijā, liecina Zemkopības ministrijas apkopotie dati.

Koka mēbeles 2018.gada pirmajos četros mēnešos no Latvijas izvestas kopumā 47,542 miljonu eiro apmērā, tostarp uz Dāniju - 11,539 miljonu eiro apmērā, kas ir 24,3% (pirms gada - 18%) no kopējā koka mēbeļu eksporta un par 16,1% vairāk nekā 2017.gada pirmajos četros mēnešos.

Savukārt uz Vāciju šogad četros mēnešos koka mēbeles vestas 6,261 miljona eiro vērtībā, kas ir kritums par 25% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, bet uz Zviedriju - 3,946 miljonu eiro apmērā, kas ir samazinājums par 9,1%. Koka mēbeļu izvedums uz Vāciju bija 13,2% (pirms gada - 15,1%) no kopējā koka mēbeļu eksporta, bet uz Zviedriju - 8,3% (pirms gada - 7,8%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk uzņēmēju starp prāvākajiem 11.Saeimas vēlēšanām iesniegtajiem deputātu kandidātu sarakstiem atrodams nacionālās apvienības Visu Latvijai! -Tēvzemei un Brīvībai/LNNK sarakstā – 39 uzņēmēji no 115 kandidātiem. Otro vietu šajā ziņā ieņem Zatlera Reformu partija, bet trešo - Šlesera Reformu partija LPP/LC, liecina sarakstu analīze.

11.Saeimas vēlēšanām savus deputātu kandidātu sarakstus kopumā iesniegušas 13 partijas un to apvienības: Saskaņas centrs, Vienotība, Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK, Par prezidentālu republiku, Šlesera reformu partija LPP/LC, Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, Tautas kontrole, Pēdējā partija, Kristīgi demokrātiskā savienība, Zatlera reformu partija un partija Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām.

Uzņēmēju netrūkst

Zatlera Reformu partijas sarakstā no kopumā 114 kandidātiem 36 kandidāti norādījuši, ka darbojas dažādos uzņēmumos kā valdes priekšsēdētāji, valdes locekļi, direktori, īpašnieki un tamlīdzīgi, Šlesera Reformu partijā LPP/LC - 35 no 115, Zaļo un Zemnieku savienībā - 33 no 115, bet politisko partiju apvienībā Saskaņas Centrs - 32 no 115. Savukārt starp Vienotības 115 kandidātiem ir 26 uzņēmējdarbības vidē strādājošie.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Valsts budžeta ieņēmumi priecē

Zanda Zablovska, 08.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar labajiem Latvijas ekonomikas rādītājiem valsts budžeta ieņēmumi pieaug – nodokļu ieņēmumi valsts pamatbudžetā šā gada pirmajos četros mēnešos bija 670,9 miljoni latu, kas ir par 21,7% vairāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā.

Jānorāda, ka nodokļu ieņēmumi veido ap 71% no kopējiem valsts pamatbudžeta ieņēmumiem. Salīdzinot ar 2011. gada pirmajiem četriem mēnešiem, pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi pieauga par 25,2%, akcīzes nodokļa ieņēmumi – par 11,4%, bet uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumi – par 31,2%, informē Finanšu ministrijā (FM).

Turklāt gada pirmajos četros mēnešos salīdzinājumā ar 2011. gada atbilstošo periodu pieauga arī nenodokļu ieņēmumi. Valsts pamatbudžeta nenodokļu ieņēmumi bija 107,1 miljons latu. FM norāda, ka aprīlī saņemtas Latvijas Bankas iemaksas – Latvijas Bankas maksājums (4,8 miljoni latu) un ieņēmumi no dividendēm jeb maksājumi par valsts kapitāla izmantošanu (16 miljoni latu). Maksājumu par valsts kapitāla izmantošanu Latvijas Banka veica, pamatojoties uz 2011. gada peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada četros mēnešos valsts konsolidētajā kopbudžetā bija pārpalikums 90,2 miljonu latu apmērā. Savukārt tajā pašā periodā pērn bija deficīts 23,5 miljonu latu apmērā.

Budžeta izpildi noteikusi iepriekšējos mēnešos novērotā situācija – augstākus ieņēmumus nodrošināja saņemtie maksājumi no Eiropas Komisijas par Eiropas Savienības (ES) fondu projektu īstenošanu, kā arī nodokļu ieņēmumi, informē Finanšu ministrija (FM). Vienlaikus ministrija atzīmē, ka, ekonomikas izaugsmes tempiem kļūstot lēnākiem, arī nodokļu ieņēmumu pieaugums kļuvis mērenāks.

Labāka situācija bijusi vērojama valsts konsolidētajā budžetā, kur šā gada četros mēnešos izveidojās pārpalikums 25,6 miljonu latu apmērā un, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, bilance uzlabojusies vairākkārt – par 120,4 miljoniem latu. Šādu attīstības gaitu nodrošinājuši par 124,7 miljoniem latu jeb 80,3% augstāki valsts pamatbudžeta ieņēmumi no EK par ES fondu projektu īstenošanu, jo pērnā gada pirmajos četros mēnešos netika saņemti maksājumi Kohēzijas fonda, Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Eiropas Sociālā fonda ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Darbiniekus biežāk apmāca lielos uzņēmumos

, 19.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2006.gada oktobrī veiktā apsekojuma Arodmācība uzņēmumos dati liecina, ka darbinieku arodmācība 2005.gadā tika organizēta nedaudz vairāk par trešdaļu (36%) Latvijas uzņēmumu.

Minētais apsekojums ir otrais šāda veida apsekojums Latvijā (pirmais tika veikts 2000.gadā), kurš tika organizēts, pamatojoties uz vienotu Eiropas Kopienu statistikas biroja (Eurostat) izstrādātu metodoloģiju. Latvijā apsekojumā piedalījās 3681 uzņēmums jeb 93,5% no izlasē iekļautajiem.

Apsekojuma dati liecina, ka darbinieku arodmācība regulāri tika organizēta lielajos uzņēmumos (ar darbinieku skaitu 250 un vairāk – 85% uzņēmumu), kuriem ir personāla attīstības plāni, mācību centri un finansiālas iespējas organizēt arodmācības, un tikai mazāk par trešdaļu uzņēmumos ar salīdzinoši nelielu darbinieku (10-49) skaitu.

Salīdzinot ar iepriekšējā apsekojuma datiem, var secināt, ka uzņēmumi samazinājuši aktivitātes arodmācību organizēšanā. Ja 1999.gadā darbinieku arodmācību organizēja 53% Latvijas uzņēmumu, tad 2005.gadā – 36%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kopbudžeta ieņēmumos gada pirmajos četros mēnešos vērojams spēcīgs pieaugums

Finanšu ministrija, 25.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos četros mēnešos kopbudžeta ieņēmumi pārsniedza izdevumus, veidojot kopbudžetā pārpalikumu 239,9 miljonu eiro apmērā, kas bija par 69,2 miljoniem eiro lielāks nekā pērn pirmo četru mēnešu periodā.

Pārpalikums veidojies gan valsts konsolidētajā kopbudžetā (160,1 miljons eiro), gan arī pašvaldību konsolidētajā kopbudžetā (79,9 miljoni eiro). Salīdzinot ar 2017. gada pirmo četru mēnešu periodu, valsts konsolidētā kopbudžeta pārpalikums palielinājās par 92,4 miljoniem eiro, ko noteica nozīmīgais ārvalstu finanšu palīdzības un nodokļu ieņēmumu kāpums. Savukārt pašvaldību konsolidētā kopbudžeta pārpalikums, salīdzinot ar 2017. gada janvāri - aprīli, samazinājies par 23,2 miljoniem eiro, ko ietekmēja salīdzinoši nelielais nodokļu ieņēmumu kāpums par 1,4% un izdevumu pieaugums pašvaldību pamatfunkciju nodrošināšanai par 6,5%.

Gada nogalē, izdevumiem pieaugot straujāk gan valsts budžetā, gan pašvaldību budžetos sagaidāms, ka kopbudžetā veidosies finansiālais deficīts. Atbilstoši Finanšu ministrijas aprēķiniem, kas iestrādāti Latvijas Stabilitātes programmā 2018.- 2021. gadam, vispārējās valdības budžeta deficīts 2018. gadā pēc Eiropas kontu sistēmas metodoloģijas prognozēts 0,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb 271,8 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru