Citas ziņas

Cilvēktiesību komisijas veikums sasaukuma laikā

, 02.11.2006

Jaunākais izdevums

Saeimas Preses dienests sadarbībā ar Saeimas komisiju priekšsēdētājiem un konsultantiem apkopojis informāciju par 8.Saeimas komisiju veikumu 8.Saeimas sasaukuma laikā (no 2002.gada 5.novembra līdz 2006.gada 7.novembrim).

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija

Komisijas priekšsēdētāja - Ingrīda Circene (JL)

Komisijas 323 sēdēs izskatīti 49 likumprojekti

Nozīmīgākie Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas pieņemtie likumi 8.Saeimas sasaukuma laikā:

1) Tiesībsarga likums (Saeimā pieņemts 2006.gada 6.aprīlī; stājas spēkā 2007.gada 1.janvārī)

Lai paplašinātu Valsts cilvēktiesību biroja darbības jomas un sekmētu labas pārvaldības principu ievērošanu, Valsts prezidente piedāvāja jaunu - Tiesībsarga biroja likumprojektu (21.07.2004.). Tiesībsarga institūcija veiks starpnieka funkciju starp valsti un tās iedzīvotājiem. Tiesībsargam būs tiesības ne tikai izskatīt iedzīvotāju sūdzības, veikt pārbaudes, pieprasīt informāciju, dokumentus, ierasties iestādē u.c., bet arī ierosināt pārbaudes lietas pēc personīgās iniciatīvas, vērsties tiesā personu aizstāvībai.

2) Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums (Saeimā pieņemts 2004.gada 17.jūnijā)

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija kā Bērnu un ģimenes lietu ministrijas pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde tika izveidota, lai īstenotu bērnu tiesības uz sociālo nodrošinājumu, garantējot minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērniem, kurus apgādā tikai viens no vecākiem, jo otrs vecāks tiesas nolēmumu maksāt savai atvasei ikmēneša uzturlīdzekļus nepilda.

3) Publisko izklaides un svētku pasākumu drošības likums (Saeimā pieņemts 2005.gada 16.jūnijā)

Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likums nosaka publisku pasākumu rīkošanas un norises tiesiskos pamatus, pasākuma organizatora, kā arī citu publiskā pasākumā iesaistīto personu tiesības, pienākumus un atbildību, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību šāda pasākuma laikā.

Tika pieņemti vairāki likumi, kuru mērķis ir grozīt jau esošus likumus, saskaņojot tos ar Eiropas Savienības direktīvām vai pilnveidojot. Tie ir grozījumi Repatriācijas likumā, grozījumi Patvēruma likumā, grozījumi Reklāmas likumā, grozījumi Sabiedrības integrācijas fonda likumā, grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, grozījumi likumā "Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem".

Strādājot pie Diskriminācijas novēršanas likumprojekta (1.lasījumā pieņemts 2004.gada 7.aprīlī), Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija konstatēja, ka minēto likumprojektu ir nepieciešams būtiski pilnveidot, ņemot vērā likumprojekta ietekmi uz Latvijas likumdošanu un to piemērošanu plašās privāto un publisko tiesību jomās. Komisija lūdza īpašu uzdevumu ministru sabiedrības integrācijas lietās vēlreiz apspriest likumprojekta normas darba grupā, kuras sastāvā tika iekļauti arī citu ministriju pārstāvji, un pārstrādāt likumprojektu, ņemot vērā Saeimas Juridiskā biroja viedokli.

Komisija pieņēma zināšanai Ministru kabineta 2005.gada 10.maija lēmumu atsaukt 2004.gada 7.aprīlī Saeimā pirmajā lasījumā pieņemto Diskriminācijas novēršanas likumprojektu.

Lai pildītu Eiropas Padomes Direktīvu prasības diskriminācijas jautājumos tika izstrādāti vairāki grozījumi attiecīgo nozaru normatīvajos aktos. Tika izstrādāti grozījumi likumos, pie kuriem komisija ir strādājusi arī kā līdzatbildīgā komisija: grozījumi Civillikumā (reģ.nr.1291; reģ.nr.1698); grozījumi Darba likumā (likums Saeimā otrreiz caurlūkots un pieņemts 2006.gada 21.septembrī); grozījumi likumā "Par sociālo drošību" (Saeimā pieņemti 2005.gada 1.decembrī); grozījumi Valsts civildienesta likumā; grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā; grozījumi Biedrību un nodibinājumu likumā; grozījumi likumā "Par Valsts cilvēktiesību biroju" (Saeimā pieņemti 2005.gada 29.decembrī); grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā; grozījumi Krimināllikumā.

Sabiedrisko raidorganizāciju likumprojekts un Radio un televīzijas likumprojekts konceptuāli 1.lasījumā tika atbalstīti 2005.gada 16.jūnijā; priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 2005.gada 30.augusts. Sabiedrisko raidorganizāciju likumprojekta 2.lasījumam komisija saņēma 121 priekšlikumu, bet Radio un televīzijas - 256 priekšlikumus. Lai varētu skatīt šos priekšlikumus, bija konceptuāli jāizlemj (jāpieņem politisks lēmums) vairāki jautājumi:

1) par attieksmi pret abonentmaksu ieviešanu;

2) par raidorganizāciju padomes izveidošanu un tās statusa noteikšanu,

3) par sabiedrisko mediju finansējumu un pārraudzību u.c.

Vairākās komisijas sēdēs skatot iesniegtos priekšlikumus, deputāti atbalstīja Sabiedrisko raidorganizāciju likumprojekta un Radio un televīzijas likumprojekta izskatīšanas atlikšanu 8.Saeimas laikā.

Strādājot pie grozījumiem likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" (reģ.nr.221 - par 15.maija noteikšanu par Starptautisko ģimenes dienu un reģ.nr.1036 - par 24., 25. un 26.decembra noteikšanu par Ziemassvētkiem), komisija saņēma vairākus papildu priekšlikumus par grozījumiem likumā, proti,

1) noteikt par valsts svētkiem pareizticīgo un vecticībnieku reliģisko konfesiju svētkus;

2) par atzīmējamu dienu 12.maiju - Starptautisko māsu dienu;

3) ka gadījumā, kad svētku diena sakrīt ar sestdienu vai svētdienu, par brīvdienu noteikt nākamo darba dienu, kā arī citus priekšlikumus.

Komisija nolēma nevirzīt minētos likumprojektus izskatīšanai Saeimā, bet lūdza Ministru kabinetu izveidot darba grupu, lai izstrādātu jaunu likumu par svētkiem, atceres un atzīmējamām dienām. Šī darba grupa 2005.gadā izstrādāja jaunu likumprojektu, bet diemžēl valdība nolēma nevirzīt šo likumprojektu izskatīšanai Saeimā. Balsojot par minētā likumprojekta tālāko virzību, vairākums no komisijas deputātiem arī neatbalstīja tā izskatīšanu Saeimā.

Grozījumiem likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" (reģ.nr.1598), kas paredzēja jūlija otro sestdienu noteikt par Jūras svētku dienu, uz 2.lasījumu tika iesniegti 28 priekšlikumi par papildu svētku un atzīmējamo dienu noteikšanu. Minētais likumprojekts šī gada 31.maijā tika noraidīts. Līdz 2006.gada 7.oktobrim tika iesniegti 16 priekšlikumi. Komisija nolēma nevirzīt šo likumprojektu izskatīšanai 8. Saeimā.

Izskatīšanai 3.lasījumā komisija bija sagatavojusi likumprojektu "Grozījumi Repatriācijas likumā", taču pēc deputātu priekšlikuma tas tika izslēgts no 2006.gada 5.oktobra Saeimas sēdes darba kārtības. Komisija nolēma nevirzīt šo likumprojektu izskatīšanai 8. Saeimā.

2006.gada 24.oktobra komisijas sēdē tika skatīts likumprojekts "Par bijušo Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Komunistiskās partijas biedru publiskošanas kārtību". Tā kā no līdzatbildīgajām komisijām - Juridiskās komisijas un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas - netika saņemts atzinums, komisija nolēma atlikt jautājuma izskatīšanu.

Erotikas un pornogrāfijas ierobežošanas likumprojekts Saeimā 1.lasījumā tika pieņemts 2006.gada 12.oktobrī; priekšlikumu iesniegšanas termiņš 2.lasījumam - 2006.gada 1.decembris.

Jaunatnes likumprojekta, kas Saeimā 1.lasījumā konceptuāli atbalstīts 2006.gada 11.maijā, mērķis ir noteikt jaunatnes politikas veidošanas un īstenošanas mehānismu, sniedzot atbalstu jauniešiem un sekmējot jauniešu integrēšanos sabiedrībā. 2006.gada jūnija vidū Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija uzsāka likumprojekta 2.lasījumam iesniegto priekšlikumu izskatīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperti: Zviedrijas parlamenta vēlēšanas iezīmējušas jaunu, krietni sarežģītāku politisko ainu

Db.lv, 10.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas parlamenta vēlēšanas iezīmējušas jaunu, krietni sarežģītāku politisko ainu. Pašlaik nav skaidrs, kuri cilvēki un politiskās idejas turpmāk valdīs Zviedrijā, norāda SEB analītiķi.

Eksperti pieturas pie iepriekšējām prognozēm, ka politisko kompromisu rezultātā veidosies brīvāka fiskālā politika, durvis uz svarīgajām strukturālajām reformām vēl nav aizcirtušās, «Swexit» risks ir zems, un Zviedrijas finanšu aktīvi no papildus risku uzcenojumiem necietīs. Piedāvājam 15 jautājumus un atbildes par jauno politisko situāciju un tās ietekmi uz Zviedrijas ekonomiku.

1. Kurš uzvarēja Zviedrijas parlamenta vēlēšanās 2018. gadā?

Kā tika prognozēts iepriekš, vēlēšanu provizoriskie rezultāti iezīmē jaunu un sarežģītu politisko ainu. Vēlētāju līdzdalība bija augsta, apliecinot iedzīvotāju vēlmi ietekmēt politiskos procesus valstī. Labējā spārna populisti «Zviedrijas Demokrāti» (ZD) ieguvuši labākas pozīcijas, savukārt Sociāldemokrāti (S) un Moderātu partija (M), salīdzinājumā ar 2014. gada vēlēšanu iznākumu, ir lielākie zaudētāji. Visas astoņas parlamentā pārstāvētās partijas ir pārsniegušas 4% robežu un iekļuvušas arī jaunajā sasaukumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arodbiedrība aicina tiesībsargu Apsīti atkāpties no amata

, 03.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 12.jūnijā nodibinātā Latvijas Republikas Tiesībsarga biroja darbinieku arodbiedrība (TBA) uzskata, ka Tiesībsargam Romānam Apsītim ir jāatkāpjas no amata, jo Tiesībsargs nav neatkarīgs savā darbībā, Tiesībsarga birojā tiek izšķērdēti valsts budžeta līdzekļi, kā arī notiek izrēķināšanās ar darbiniekiem, kas pret to iebilst, Db.lv informēja Tiesībsarga biroja arodbiedrības priekšsēdētāja Annija Dāce.

Par šo situāciju TBA ir informējusi Valsts prezidentu, Ministru prezidentu, Saeimas priekšsēdētāju un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāju.

Savā iesniegumā TBA raksta: «Jebkuras demokrātiskas un tiesiskas valsts stūrakmens ir cilvēktiesības. Lai nodrošinātu un veicinātu cilvēktiesību aizsardzību, visā pasaulē tiek veidotas ombuda institūcijas, kuru lēmumi balstās uz neapšaubāmu to autoritāti. Cilvēktiesību nozares stiprināšanai 2007.gadā uz Valsts cilvēktiesību biroja bāzes tika izveidots Tiesībsarga birojs. 2007.gada 1.martā par pirmo Latvijas Republikas Tiesībsargu tika ievēlēts Romāns Apsītis, uz kuru tika liktas lielas cerības institūcijas un tās autoritātes veidošanā un stiprināšanā. Diemžēl, R.Apsītim neizprotot ombudinstitūcijas patieso būtību, Tiesībsarga biroja attīstība un autoritāte ir apdraudēta. Institūcija ir padarīta par neefektīvu un šobrīd pavisam noteikti tiek apdraudēta arī cilvēktiesību ievērošanas uzraudzība Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien pieņēma paziņojumu, ar kuru Aleksandru Lukašenko neatzīst par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu.

Saeimas paziņojumā "Par Baltkrievijas prezidenta mandāta leģitimitāti" pausts, ka Saeima neatzīst Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu. "Atkārtoti uzsverot, ka 9.augustā notikušās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nebija nedz brīvas, nedz godīgas, ka Latvija neatzīst Baltkrievijas varas iestāžu publiskotos vēlēšanu rezultātus, tā norādot, ka šajos vēlēšanu rezultātos balstītais mandāts nav uzskatāms par demokrātiski iegūtu un leģitīmu," pauž parlaments.

Dokumentā norādīts, ka tas tapis, reaģējot uz 23.septembrī Lukašenko kā Baltkrievijas prezidenta inaugurācijas ceremoniju, kas līdz pēdējam brīdim tikusi turēta noslēpumā, un, kuras laikā Lukašenko deva amata zvērestu sestajam pilnvaru termiņam, tā arvien padziļinot Baltkrievijas politisko krīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 15.oktobrī, aprit 100 dienas kopš Valdis Zatlers Saeimā deva Valsts prezidenta zvērestu.

Līdz ar pirmo amatā stāšanās dienu, Valsts prezidents ir pildījis visus ar Satversmi uzliktos pienākumus, akcentē Prezidenta Preses dienests:

-reprezentējis valsti, pārstāvot Latviju starptautiskajās organizācijās, darba vizītēs apmeklējot tuvākās kaimiņvalstis, tiekoties ar ārvalstu amatpersonām, akreditējot ārvalstu vēstniekus, izsniedzot akreditācijas vēstules Latvijas vēstniekiem ārvalstīs;

-pildot Latvijas valsts bruņotā spēka augstākā vadoņa pienākumus, apmeklējis Latvijas armijas kareivjus viņu dienesta vietās Latvijā un Latvijas lielākajā starptautiskajā misijā Afganistānā;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts iestādēm, tai skaitā arī drošības iestādēm, nevar būt savu personīgo interešu, tām ir jādarbojas vienotas konstitucionālas sistēmas ietvaros. Bet ir tā sagadījies, ka «iestādes» atrodas Vienotības ietekmē, intervijā uzsver pie frakcijām nepiederošais 12. Saeimas deputāts, Latvijas Universitātes profesors Ringolds Balodis, kurš šopavasar kļuvis par Nacionālās apvienības biedru

Medijos ir nonākušas ziņas par to, ka ekspremjers Indulis Emsis it kā ir brīdinājis deputātu Askoldu Kļaviņu, izsakot versiju, ka pie notikušā vainīgi ir arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, premjers Māris Kučinskis un KNAB vadītājs Jēkabs Straume. Kas notiek?

Notiek sabiedriskā viedokļa ietekmēšana ar apzināti veidotiem skandāliem. Cilvēkiem liek novērsties no būtiskā un pievērsties lietām, kuras beigsies ar čiku. Es esmu tiešām ārkārtīgi izbrīnīts, ka šādu jezgu var sacelt par, manuprāt, ārkārtīgi maznozīmīgām lietām, ja paskatāmies pēc būtības. Ja runājam par informācijas nopludināšanu, virknē gadījumu informācija no drošības iestādēm ir gājusi ārā kā pa «laidara vārtiem». Konkrētajā gadījumā par tiem diviem deputātiem, kas tika aizturēti, – Kaimiņu un Kļaviņu – abos gadījumos es nesaskatu pamatu tik lielai jezgai un rezonansei. Ja deputāts Askods Kļaviņš «muhļījās» ar benzīna atskaites papīriem, vai bija pamats prasīt kratīšanas? Ko tad tajās kratīšanās var atrast – degvielas mucas, vai? Trilleris riktīgais, Kučinskis neko nevienam nav teicis, bet Emsis nodarbojas ar analītiku. Kļaviņš kā Žanna d’Arka uz ešafotu dodas, nenododams analītiķi Emsi. Un kas?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesībsargs vērš valdības uzmanību uz iespējamiem cilvēktiesību aizskārumiem Čalovska izdošanas ASV gadījumā

LETA, 01.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesībsargs Juris Jansons ir nosūtījis vēstuli premjeram Valdim Dombrovskim (V), aicinot vērst uzmanību uz iespējamiem smagos kibernoziegumos apsūdzētā Imantas iedzīvotāja Denisa Čalovska pamattiesību aizskārumiem.

Tiesībsargs norāda, ka birojā tika saņemti Čalovska un viņa zvērinātas advokātes iesniegumi par iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem izdošanas procesā, un par iesniegumos minētajiem apstākļiem Tiesībsarga birojā ir ierosināta pārbaudes lieta.

Tiesībsarga vēstulē Dombrovskim ir uzsvērts, ka, pieņemot lēmumu par Latvijas pilsoņa izdošanu kriminālvajāšanai un tiesāšanai citā valstī, Latvijas institūcijas pieņem fundamentālu lēmumu attiecībā uz savas valsts pilsoni. Tādēļ Satversmes 98.pants, kas nosaka, ka Latvijas pilsoni nevar izdot ārvalstīm, izņemot Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos paredzētos gadījumus, ja ar izdošanu netiek pārkāptas Satversmē noteiktās cilvēka pamattiesības, ļauj piemērot izņēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicinām Jūs piedalīties konferencē - diskusijā "Latvijai aktuālie cilvēktiesību jautājumi: starptautiskie un nacionālie nolēmumi un rekomendācijas" piektdien, 2007. gada 24. augustā pulksten 10.00 - 15.00 Rīgas Juridiskajā augstskolā (RJA), Strēlnieku iel

, 23.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājis gads kopš iepriekšējās diskusijas par Latvijai aktuālajiem Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) nolēmumiem. Šogad diskusija būs plašāka un skars arī citas starptautiskās un nacionālās instances, kurām ir nācies spriest par Latvijas procesiem.

Kā daži aktuālākie cilvēktiesību jautājumi šajā periodā minami preses brīvība un politiķu kritikas robežas, iecietība un tiesības uz taisnīgu tiesu. Konferencē tiks analizētas ECT izskatītās lietas, tajā skaitā - Ozoliņš un Diena pret Latviju, Broka pret Latviju, Miholapa pret Latviju un Estrikh pret Latviju. Diskusijas dalībniekiem būs pieejami šo spriedumu tulkojumi latviešu valodā.

Rīgas Juridiskās augstskolas profesore, Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnese Ineta Ziemele sniegs pārskatu par jaunākajiem tiesas nolēmumiem. Ar ziņojumiem par atsevišķiem problēmjautājumiem piedalīsies Rīgas Juridiskās augstskolas lektors Mārtiņš Mits un Latvijas Universitātes Cilvēktiesību institūta direktors Artūrs Kučs. Par cilvēktiesību aktualitātēm citu starptautisko institūciju skatījumā informēs MK Pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Inga Reine. Pārskatu par Tiesībsarga darbības pirmo pusgadu sniegs Tiesībsargs Romāns Apsītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko arests un turēšana apcietinājumu bijusi nelikumīga, atzinusi Eiropas cilvēktiesību tiesa (ECT).

J. Timošenko piespriests septiņus gadus ilgs cietumsods saistībā ar Ukrainai zaudējumus nesoša gāzes līguma noslēgšanu ar Krieviju. Bijusī Ukrainas premjere un tās politiskie sabiedrotie apsūdz valsts prezidentu Viktoru Jankukoviču tiesas prāvas sarīkošanā, lai nobīdītu J. Timošenko no politiskās skatuves.

Eiropas cilvēktiesību tiesa atzinusi, ka J. Timošenko apcietinājums vēl pirms tiesas pārkāpis viņas tiesības uz brīvību un drošību, jo bija noteikts uz neierobežotu laiku. Eiropas cilvēktiesību tiesa uzskata, ka tas bijis nevajadzīgi, jo neesot bijis nekāda pamata tam, ka J. Timošenko nolems pamest valsti. Iepriekš bijusī premjere noteiktos liegumus neesot pārkāpusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Republikas 9.Saeimas 2007.gada 6.septembra sēdes darba apskats

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 3.lasījumā pieņēma likumu:

- "Grozījums Dzīvesvietas deklarēšanas likumā". (Nr.218/Lp9)

(Dok.nr.1132) Balsojums: 88 par, 0 pret, 0 atturas.

Saeima 2.lasījumā pieņēma likumu:

- "Par Nolīgumu starp Eiropas Savienību un Īslandes Republiku un Norvēģijas Karalisti par nodošanas procedūru starp Eiropas Savienības dalībvalstīm un Īslandi un Norvēģiju". (Nr.345/Lp9)

(Dok.nr.950, 1151) Balsojums: 87 par, 0 pret, 0 atturas.

Saeima 1.lasījumā pieņēma likumprojektus:

- "Grozījumi likumā "Par piesārņojumu"". (Nr.371/Lp9)

(Dok.nr.1084, 1131) Balsojums: 86 par, 0 pret, 0 atturas.

- "Grozījums Muzeju likumā". (Nr.347/Lp9)

(Dok.nr.981, 1144) Balsojums: 63 par, 17 pret, 6 atturas.

- "Grozījumi Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku darbības likumā". (Nr.377/Lp9)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Sankcijas pret Baltkrieviju tomēr nesasniedz cerēto mērķi

Edžus Ozoliņš, 22.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikraksts Diena rakstu sērijā turpina pētīt mūsu kaimiņvalstī Baltkrievijā notiekošos procesus. Pret Baltkrieviju vērsto ierobežojumu efektivitāte ir apšaubāma, kas raisa jautājumu, cik ļoti civilizētajai pasaulei rūp zeme, kuras priekšgalā atrodas pēdējais Eiropas diktators un kurā vērojamas masveidīgākās represijas Eiropā pēdējo 50 gadu laikā.

Daudz šķēpu lauzts ap civilizētās pasaules sankcijām pret Baltkrieviju. No vienas puses, kopš 2006. gada Rietumi ievieš virkni ierobežojumu par cilvēktiesību pārkāpumiem, represijām, vēlēšanu rezultātu viltošanu. No otras puses, eksistē izteikta pretdarbība, kā rezultātā virkne Baltkrievijas individuālu personu, organizāciju un kompāniju neiekļūst melnajos sarakstos, ko lielā mērā var uzskatīt par valsts vadītāja Aleksandru Lukašenko atbalstošo spēku un lobistu panākumu.

Sankcijas ir viens no būtiskākajiem instrumentiem, ar kā palīdzību ES, ASV, Lielbritānija, Kanāda un citas valstis var ietekmēt demokrātiskos procesus noteiktā valstī. Tomēr vēl līdz šim pret Baltkrieviju vērsto ierobežojumu efektivitāte ir apšaubāma, kas raisa jautājumu, cik ļoti civilizētajai pasaulei rūp zeme, kuras priekšgalā atrodas pēdējais Eiropas diktators un kurā vērojamas masveidīgākās represijas Eiropā pēdējo 50 gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lembergs iesniedz sūdzību ECT saistībā ar Sprūdža rīkojumu

LETA, 15.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) iesniedzis sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) saistībā ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) izdoto rīkojumu par viņa atstādināšanu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

Lembergs ar šo sūdzību neprasa piedzīt no valsts kompensāciju. Sūdzības mērķis, pēc Lemberga teiktā, ir panākt atzinumu un «pasvītrot, ka Latvija ministra Sprūdža personā pārkāpj Satversmi un klaji ignorē savas starptautiskās saistības».

«Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, izdodot rīkojumu par manis atstādināšanu no pašvaldības vadītāja amata pienākumu pildīšanas un publiski apgalvojot, ka es esmu pārkāpis likumu, ir uzņēmies tiesneša lomu, kā arī izdarījis spiedienu uz Rīgas apgabaltiesu un tādējādi pārkāpis Eiropas Cilvēktiesību konvenciju,» paziņojumā masu medijiem savu lēmumu vērsties ar sūdzību ECT pamato Lembergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki biežāk vēršas ar sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā gadījumos, kad uzskata, ka nevar panākt savu tiesību pienācīgu ievērošanu.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) kopš Latvijas kļūšanas par konvencijas dalībvalsti un tas piemērošanas attiecībā uz Latviju ir izskatījusi virkni lietu ar Latviju kā atbildētāju. Piemēram, Aleksandra Laventa sūdzību par netaisnīgu tiesas procesu saistībā ar Banka Baltija, kur ECT konstatēja, ka nav ievērotas tiesības uz taisnīgu tiesu un izmeklēšanas procesu, t. s. Kononova lietu, kuras ietvaros ECT vērtēja, vai notikusi nepamatota viņa notiesāšana par 1944. gadā izdarītu kara noziegumu, konstatējot, ka Latvija rīkojusies adekvāti un atbilstoši kvalificējusi A. Kononova rīcību, kā arī žurnālista A. Ozoliņa un laikraksta Diena sūdzību par nepamatotu vārda brīvības ierobežošanu un prasību atsaukt ziņas par Laimoni Strujēviču. Šādus spilgtākos piemērus DB atgādina zvērināta advokāte Ieva Azanda. Arī šobrīd ECT ir vērsušies vairāki Latvijā pazīstami cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēlas piešķirt balsošanas tiesības ieslodzītajiem

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Valsts sekretāru sanāksmē izsludināja grozījumus Saeimas vēlēšanu un Eiropas Parlamenta (turpmāk - EP) vēlēšanu likumos, kā arī likumā par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu.

Grozījumi minētajos likumos izstrādāti, lai regulētu ieslodzīto vēlēšanu kārtību. Pēc grozījumu stāšanās spēkā ieslodzītajām personām nebūs liegtas balsošanas tiesības, un tādējādi tiks nodrošināta cilvēktiesību īstenošana atbilstoši starptautiskajā saistībām, kuras uzņēmusies Latvija.

Saeimas vēlēšanu likums nosaka to personu loku, kurām ir tiesības vēlēt Saeimu - tie ir Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu, ja vien uz viņiem neattiecas kāds no ierobežojumiem, proti, aizliegts balsot personām, kuras izcieš sodu brīvības atņemšanas vietās, vai kuras likumā paredzētajā kārtībā atzītas par rīcībnespējīgām. Tomēr ar 2003. gada 5. marta Satversmes tiesas spriedumu šī norma tika atzīta par neatbilstošu Satversmei. Līdz ar to apcietinājumā esošās personas jau šobrīd var balsot Saeimas vēlēšanās, taču tiesību sistēma nav sakārtota, lai nodrošinātu šo iespēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas mērs Jānis Birks un pašreizējais domes sasaukums ir situācijas ķīlnieki, raksturojot Valsts kontroles secinājumus par Dienvidu tilta būvniecību, norāda mēra pārstāve.

Mērs uzskata, ka atbildība jāuzņemas iepriekšējā sasaukuma Rīgas domes vadībai, ziņo Latvijas radio. Arī J.Birka preses sekretāre Kristīne Liepa atgādināja, ka Rīgas domei nav ticis piešķirts ne valsts, ne Eiropas Savienības finansējums Dienvidu tilta būvniecībai, turklāt lēmumus par tilta būvniecību esot pieņēmis iepriekšējais sasaukums toreizējā mēra Gundara Bojāra vadībā.

J.Birks jau kopš 2001. gada, tātad jau iepriekšējā sasaukumā, bija Rīgas domes deputāts. Savukārt šī sasaukuma laikā no 2005.-2007. gadam tieši J.Birks kā vicemērs bija atbildīgs par satiksmes jautājumiem, savukārt viņa partijas biedrs kopš 2005. gada Andrejs Požarnovs joprojām vada Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteju. K.Liepa gan uzsvēra, ka šis ir attīstības jautājums, par ko pašvaldībā atbild Tautas partijas pārstāvis, vicemērs Andris Ārgalis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strasbūrā darbu sācis Eiropas Parlamenta 9. sasaukums, kurā strādās arī astoņi no Latvijas ievēlētie deputāti.

Jaunajā sasaukumā ievēlēts rekordskaits jaunu deputātu (61%), un tajā ir augstāks sieviešu īpatsvars (40%) nekā iepriekšējā sasaukumā (37%).

Jaunākā deputāte ir Kira Marija Pētera - Hansena (21) no Dānijas, bet vecākais - Silvio Berluskoni (82) no Itālijas.

Jaunajā EP sasaukumā no Latvijas darbu sāk «Jaunās Vienotības» deputāti Valdis Dombrovskis un Sandra Kalniete, «Saskaņas» deputāti Nils Ušakovs un Andris Ameriks, nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-Tēvzemei un brīvībai/LNNK deputāti Roberts Zīle un Dace Melbārde, kā arī apvienības «Attīstībai/Par!» deputāts Ivars Ijabs un «Latvijas Krievu savienības» deputāte Tatjana Ždanoka.

Tā kā V. Dombrovskis nolēma atteikties no EP deputāta mandāta, lai turpinātu darbu Eiropas Komisijā, viņa vietu EP ieņēmusi pirmā partiju apvienības Jaunā Vienotība sarakstā «aiz svītras» palikusī eiroparlamentāriete Inese Vaidere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeimā trešdien, 5.septembrī

, 04.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

9.00........ Pieprasījumu komisijas sēde.

Par komisijas darbu rudens sesijā.

9.00........ Eiropas lietu komisijas sēde.

Par komisijas darbu rudens sesijā.

Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.

10.00........ Ārlietu komisijas sēde.

Ārlietu ministrijas informācija.

10.00........ Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde.

Likumprojekts "Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā" (2.lasījums).

10.00........ Juridiskās komisijas sēde.

1.Likumprojekts "Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā" (1.lasījums; Nr.370/Lp9).

2.Likumprojekts "Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā" (1.lasījums; Nr.379/Lp9).

3.Likumprojekts "Grozījums Kriminālprocesa likumā" (1.lasījums).

4.Likumprojekts "Grozījums Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likumā" (1.lasījums).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Būs konkurss Cilvēktiesību tiesas tiesneša amatam

, 14.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau drīzumā tiks izsludināts atklāts konkurss Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) tiesneša amatam, paredz šodien, 14.augustā, pieņemtais valdības lēmums par konkursa izsludināšanu un tiesneša amata pretendentu atlases komisijas apstiprināšanu, Db.lv informēja Tieslietu ministrija.

Kā teikts Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotajā paskaidrojuma rakstā, 2007. gada oktobrī Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas laikā tiek plānota ECT tiesnešu kandidatūru apstiprināšana.

ECT ir izveidota, lai nodrošinātu, ka Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas dalībvalstis ievēro saistības, kuras tās uzņēmušās, pievienojoties minētajai konvencijai. ECT darbojas pastāvīgi un tās tiesnešu skaits atbilst Eiropas Padomes dalībvalstu skaitam.

Saskaņā ar konvenciju par tiesnešiem var būt personas ar augstām morālām īpašībām, atbilstoši kvalificētas, lai ieņemtu augstus tiesu varas amatus, vai arī autoritatīvi juristi. Konvencijā noteikts, ka tiesnešus ievēl Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja no katras dalībvalsts ar balsu vairākumu no dalībvalsts piedāvātā triju kandidātu saraksta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludinās konkursu Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesneša amatam

, 14.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau drīzumā tiks izsludināts atklāts konkurss Eiropas Cilvēktiesību tiesas (turpmāk - ECT) tiesneša amatam, paredz šodien pieņemtais valdības lēmums par konkursa izsludināšanu un tiesneša amata pretendentu atlases komisijas apstiprināšanu.

Kā teikts Tieslietu ministrijas (turpmāk - TM) sagatavotajā paskaidrojuma rakstā, 2007. gada oktobrī Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas laikā tiek plānota ECT tiesnešu kandidatūru apstiprināšana.

ECT ir izveidota, lai nodrošinātu, ka Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas dalībvalstis ievēro saistības, kuras tās uzņēmušās, pievienojoties minētajai konvencijai. ECT darbojas pastāvīgi un tās tiesnešu skaits atbilst Eiropas Padomes dalībvalstu skaitam.

Saskaņā ar konvenciju par tiesnešiem var būt personas ar augstām morālām īpašībām, atbilstoši kvalificētas, lai ieņemtu augstus tiesu varas amatus, vai arī autoritatīvi juristi. Konvencijā noteikts, ka tiesnešus ievēl Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja no katras dalībvalsts ar balsu vairākumu no dalībvalsts piedāvātā triju kandidātu saraksta

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas veikums sasaukuma laikā

, 02.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Preses dienests sadarbībā ar Saeimas komisiju priekšsēdētājiem un konsultantiem apkopojis informāciju par 8.Saeimas komisiju veikumu 8.Saeimas sasaukuma laikā (no 2002.gada 5.novembra līdz 2006.gada 7.novembrim).

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija

Komisijas priekšsēdētājs - Pāvels Maksimovs (LPP)

8.Saeimas pilnvaru laikā Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā aktuālākais jautājums bija deputātu ētikas kodeksa izstrāde un ar ētiku saistītu jautājumu izskatīšana, kā arī deputātu pilnvaru apstiprināšana un lietu izskatīšana par deputātu saukšanu pie administratīvās atbildības.

8.Saeimas pilnvaru laikā ir mainījies komisijas nosaukums un uzdevumi. Saeima apstiprināja komisijas izveidotās Deputātu ētikas kodeksa izstrādes apakškomisijas sagatavoto Saeimas deputātu ētikas kodeksu. Komisija ierosināja veikt grozījumus Saeimas Kārtības rullī, lai nodrošinātu kodeksa darbību un statusu, kā arī paplašinātu komisijas pilnvaras un nosaukuma maiņu - "Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeimā trešdien, 19.septembrī

, 18.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

9.00........ Pieprasījumu komisijas sēde.

Informācija par infrastruktūras attīstību Rīgā.

9.00........ Eiropas lietu komisijas sēde.

Ziņojums par Eiropas Komisijas ikgadējo politisko stratēģiju 2008.gadam.

Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.

10.00........ Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopīgā sēde.

Par Latvijas attīstības sadarbību 2008.gadā:

- par attīstības sadarbības īstenošanu 2008.gadā;

- par 2008.gada grantu konkursu un Latvijas saistībām sakarā ar finansējumu attīstības sadarbībai.

Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.

10.00........ Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde.

Likumprojekts "Grozījums likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli"" (1.lasījums).

10.00........ Juridiskās komisijas sēde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināts konkurss Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesneša amatam

, 21.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien izsludināts atklāts konkurss Eiropas Cilvēktiesību tiesas (turpmāk - ECT) tiesneša amatam. 2007. gada oktobrī Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas laikā tiek plānota ECT tiesnešu kandidatūru apstiprināšana, tāpēc nepieciešams atlasīt trīs kandidātus no Latvijas.

Saskaņā ar Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju par tiesnešiem var būt personas ar augstām morālām īpašībām, atbilstoši kvalificētas, lai ieņemtu augstus tiesu varas amatus, vai arī atzīti juristi. Konvencijā noteikts, ka tiesnešus ievēl Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja no katras dalībvalsts ar balsu vairākumu no dalībvalsts piedāvātā triju kandidātu saraksta.

Pretendentam uz ECT tiesneša amatu jābūt labām zināšanām konstitucionālo tiesību, cilvēktiesību jomā un Latvijas tiesību sistēmā, izpratnei par Eiropas Cilvēktiesību tiesas darbu, prasmei formulēt viedokli un patstāvīgi pieņemt lēmumus, vēlama pieredze tieslietu sektorā, kā arī jābūt labām angļu vai franču valodas zināšanām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

JL rosina atstādināt Šmitu no Cilvēktiesību komisijas vadītāja amata

, 02.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Jāņa Šmita izteikumus, kuros pausts atbalsts bērnu fiziskai ietekmēšanai un citus jau iepriekš izteiktus uzskatus, kas traktējami kā sabiedrības kūdīšana uz neiecietību, partija Jaunais laiks (JL) uzskata, ka Šmits nav cienīgs ieņemt šo nozīmīgo amatu.

Laicīgā un demokrātiskā valstī nav pieņemams, ka parlamenta Cilvēktiesību komisiju vadītu persona, kura par vērtībām dēvē bērnu fizisku ietekmēšanu, neiecietīgi izteikusies par sievietes lomu sabiedrībā, aicinājusi stiprināt diskriminējošas normas likumos, kūdījusi uz neiecietību pret minoritātēm un reliģiskās dogmas vērtē augstāk par valsts likumiem.

Respektējot katra pilsoņa tiesības uz savu viedokli, JL pauž neizpratni par situāciju, ka Latvijas kā Eiropas Savienības dalībvalsts parlamenta komisiju vada cilvēks, kura uzskati ir klajā pretrunā ar Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību konvenciju, Satversmi un vairākiem Latvijas Republikas likumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sociālo un darba lietu komisijas veikums sasaukuma laikā

, 02.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Preses dienests sadarbībā ar Saeimas komisiju priekšsēdētājiem un konsultantiem apkopojis informāciju par 8.Saeimas komisiju veikumu 8.Saeimas sasaukuma laikā (no 2002.gada 5.novembra līdz 2006.gada 7.novembrim).

Sociālo un darba lietu komisija

Komisijas priekšsēdētāja - Jevgenija Stalidzāne (LPP)

Komisijā izskatīti 98 likumprojekti

Nozīmīgākie Sociālo un darba lietu komisijas pieņemtie likumi 8.Saeimas sasaukuma laikā:

8.Saeimas laikā Sociālo un darba lietu komisija ir risinājusi virkni jautājumu, kas skar gan labklājības, gan veselības jomu. Tie skar nodarbinātības veicināšanu un profesionālās orientācijas sistēmas attīstību valstī, kā arī invalīdu nodarbinātību un profesionālās orientācijas sistēmas darbības efektivitāti un nelegālās nodarbinātības samazināšanu.

Ir izskatīta arī ar Eiropas struktūrfondu finansējamo projektu īstenošanas gaita, darba tirgus attīstības prognoze un atbilstošas izglītības nodrošināšanas rīcībpolitika; pieņemtas jaunas invaliditātes mazināšanas politikas pamatnostādnes; izdarīti grozījumi likumdošanā, lai vasaras periodā skolēniem būtu iespēja strādāt. Tika sekots Nodarbinātības valsts aģentūras organizēto pasākumu skolēniem vasaras brīvlaikā rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeimā otrdien, 4.septembrī

, 03.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

9.00........ Saeimas ārkārtas sēde.

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par valsts budžetu 2007.gadam"".

Saeimas sēžu zālē, Jēkaba ielā 11.

9.00........ Sporta apakškomisijas sēde.

Par apakškomisijas darbu rudens sesijā.

9.30........ Tautsaimniecības komisijas sēde.

Likumprojekts "Grozījumi Komercdarbības atbalsta kontroles likumā" (2.lasījums).

10.00........ Juridiskās komisijas sēde.

Tikšanās ar tieslietu ministru G.Bērziņu.

10.00........ Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde.

1.Par komisijas darbu pavasara sesijā un likumprojektiem, kuru izskatīšana nav pabeigta.

2.Par Eiropas Padomes Eiropas Komisijas pret rasismu un neiecietību trešā ziņojuma projektu par Latviju (dokuments ir konfidenciāls).

Komentāri

Pievienot komentāru