Jaunākais izdevums

Tiesa Itālijā trešdien piesprieda kruīzu kuģa Costa Concordia kapteinim Frančesko Sketino 16 gadu un viena mēneša cietumsodu par šī kuģa avārijas izraisīšanu, kurā 2012.gada 13.janvārī gāja bojā 32 cilvēki.

Spriedums 54 gadus vecajam Sketino tika pasludināts, noslēdzoties 19 mēnešus ilgai prāvai tiesā Toskānas reģiona Groseto pilsētā.

Tiesas spriedums var tikt pārsūdzēts. Sketino pašlaik vēl atrodas brīvībā, jo trīs tiesneši noraidīja pieprasījumu nekavējoties nosūtīt viņu uz cietumu, lai viņš nevarētu aizbēgt no valsts.

Sketino, kurš ar asarām acīs bija lūdzis tiesu būt žēlsirdīgai, tika atzīts par vainīgu slepkavībā bez iepriekšēja nodoma, katastrofas izraisīšanā, kuģojot pārāk tuvu krastam, evakuācijas aizkavēšanā un kuģa atstāšanā, kamēr tā pasažieri un apkalpe vēl nebija evakuēti.

Tiesa viņam piesprieda arī aizliegumu piecus gadus strādāt par kuģu kapteini un aizliegumu uz mūžu ieņemt valsts amatus.

Prokurori bija pieprasījuši Sketino maksimālo iespējamo cietumsodu uz 26 gadiem un trim mēnešiem. Lai gan piespriestais cietumsods izrādījās mazāks, prokurori paziņoja, ka ir «pilnīgi apmierināti» ar spriedumu.

«Tiesneši pilnīgi pieņēma visas apsūdzības, kuras mēs izvirzījām apsūdzētajam,» teikts prokuroru paziņojumā.

Sketino advokāts Domeniko Pepe apstiprināja, ka klients spriedumu pārsūdzēs. «Fakts, ka tiesneši samazināja prokuroru pieprasīto sodu gandrīz uz pusi, ir daļēji atjaunojis viņa godu,» sacīja advokāts.

Sketino prāvā apgalvoja, ka kuģa uzskriešanā uz klints vainojama apkalpe un ka ar evakuācijas aizkavēšanu var būt izglābtas cilvēku dzīvības. Sketino arī uzstāja, ka viņš nevis aizbēdzis no kuģa, bet iekritis glābšanas laivā, jo kuģis bija sasvēries nepilnu 90 grādu leņķī.

Sketino arī apgalvoja, ka esot padarīts par vienīgo grēkāzi un bijis mediju rīkotu «raganu medību» upuris. «Es esmu pavadījis pēdējos trīs gadus mediju gaļasmašīnā. Ir grūti nosaukt par dzīvi to, ko esmu pārcietis. Man ir uzkrauta visa atbildība, nerespektējot patiesību vai upuru piemiņu,» sacīja Sketino.

Pieciem kruīzu kuģa Costa Concordia avārijas lietā apsūdzētajiem 2013.gada jūlijā tika piespriesti cietumsodi par netīšu slepkavību pēc tam, kad tiesa apstiprināja viņu vienošanās ar apsūdzības uzturētājiem. Sodi tika piespriesti četriem kuģa apkalpes locekļiem un kuģa īpašnieces kompānijas Costa Crociere krīžu pārvaldības nodaļas vadītājam.

Costa Crociere krīžu pārvaldības nodaļas vadītājs saņēma visgarāko cietumsodu - uz diviem gadiem un 10 mēnešiem. Kuģa viesnīcas direktoram tika piespriests divu gadu un sešu mēnešu cietumsods. Stūrmanis un divi apkalpes locekļi no kuģa komandtiltiņa saņēma cietumsodus no viena gada un astoņiem mēnešiem līdz vienam gadam un 11 mēnešiem.

Eiropā lielākais kruīzu kuģu operators Costa Crociere 2013.gadā uzņēmās daļēju atbildību par notikušo, piekrītot samaksāt vienu miljonu eiro lielu soda naudu. Costa Crociere soda nauda jāmaksā saskaņā ar administratīvajām sankcijām, kas Itālijas tiesību aktos tiek vērstas pret kompānijām, kuru darbinieki ir pastrādājuši noziegumu. Sods tika piespriests, apsūdzētajai kompānijai vienojoties ar izmeklētājiem par mīkstinātu sodu, ja tā daļēji atzīs savu vainu. Kompānija vēlējās, lai par pilnībā vainīgu katastrofā tiktu atzīts kuģa kapteinis Sketino.

Katastrofā izdzīvojušie, kas noraidīja Costa Crociere sākotnējo kompensācijas piedāvājumu, katrs saņems kompensāciju 30 tūkstošu eiro apmērā. Starp kompensācijas saņēmējiem būs Moldovas dejotāja Domnika Čemortana, kuru Sketino izklaidēja tieši pirms kuģa uzskriešanas uz klints.

Costa Concordia ar 4229 cilvēkiem 2012.gada 13.janvārī uzskrēja uz klints Tirēnu jūrā pie Džiljo salas Toskānas reģionā, un katastrofā gāja bojā 32 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai ar laivu apbrauktu ap kruīzu kuģa Costa Concordia vraku, tūristiem jāšķiras no 10 eiro. Šis piedāvājums ir spēkā kopš kuģa vraks jūlijā tika nogādāts Dženovā, lai to sagrieztu metāllūžņos, vēsta thelocal.it.

Tikai dažas nedēļas pēc tam, kad Costa Concordia tika aizvilkts no Džiljo salas Toskānā , kur tas atradās kopš avarēja 2012. gada janvārī, kuģis kļuvis par tūrisma objektu citā Itālijas vietā.

Tūristi Voltri ostā, Itālijas ziemeļrietumos, tagad var samaksāt 10 eiro, nopērkot sev mini kruīzu ap vraku. Laivas brauc 200 metrus no vraka, bet gids atstāsta notikušo traģēdiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijas prokuratūra pirmdien pieprasījusi kruīza kuģa Costa Concordia kapteinim Frančesko Sketīno 26 gadu un trīs mēnešu cietumsodu par 2012.gada avāriju, kurā gāja bojā 32 cilvēki.

Costa Concordia ar 4299 cilvēkiem uz klāja 2012.gada 13.janvāra vakarā uzskrēja zemūdens klintij pie Džiljo salas Toskānā.

Kuģa kapteinis Sketīno tiek tiesāts par avārijas izraisīšanu un kuģa pamešanu pirms pasažieriem.

Prokurore Marija Navarro tiesā uzsvēra, ka pieprasītais sods nav pārmērīgs, jo Sketīno vainojams daudzu cilvēku nāvē.

«Frančesko Sketīno ir melojis visiem, presei, tiesai, (..) varasiestādēm. Viņš nekad nav uzņēmies atbildību,» paziņoja prokurore, piebilstot, ka kopš tiesas procesa sākuma 2013.gada jūlijā nav parādījies neviens elements, kas runātu par labu Sketīno.

Navarro pieprasīja tiesai piespriest Sketīno 14 gadus cietumā apsūdzībās par cilvēku slepkavību, deviņus gadus par kuģa avārijas izraisīšanu, trīs gadus par kuģa pamešanu un trīs mēnešus par nesazināšanos ar varasiestādēm brīdī, kad avārija notika.

Komentāri

Pievienot komentāru