Citas ziņas

Cūkmens uzsāk kampaņu «Nemēslo ceļmalā!» un rada jaunas ceļa zīmes

Ritvars Bīders, 12.07.2010

Jaunākais izdevums

Lai cīnītos pret atkritumiem ceļmalā un brīdinātu autovadītājus par sodu, kas pienākas par mēslu mešanu ārā pa auto logiem (50 līdz 500 Ls), Cūkmens kopā ar domubiedru grupu Tīri meži uzsāk kampaņu«Nemēslo ceļmalā!», informē akcijas organizatori.

Lai brīdinātu autovadītājus un liktu viņiem daudz vērīgāk sekot līdzi savai rīcībai, radītas arī īpašas ceļa informatīvās zīmes, kas tuvāko dienu laikā tiks izvietotas uz visām Rīgas robežām.

Tuvākā mēneša laikā informatīvās zīmes tiks izstādītas arī pie lielāko reģionu pilsētu robežām. Kampaņas «Nemēslo ceļmalā!» laikā Cūkmens kopā ar domubiedriem dosies arī reģionālajā tūrē, viesojoties vairākās Latvijas pilsētās. Tūres laikā Cūkmens iecerējis tikties ar pašvaldību vadītājiem, diskutēt par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem, aprunāties ar iedzīvotājiem un uzstādīt jaunās ceļa zīmes.

Atbildīgo dienestu apkopotā statistika liecina, ka no Latvijas valsts mežiem un ceļmalām katru gadu tiek izvesti gandrīz 16 000 m3 atkritumu, kas valstij izmaksā vairāk nekā 500 000 Ls. Lielais atkritumu daudzums pielīdzināms vairāk nekā 320 pilnām baļķvedēju kravām vai gandrīz 16 tūkstošiem pārpildītu atkritumu konteineru.

Kampaņas ietvaros iedzīvotāji tiks aicināti arvien aktīvāk ziņot par mēslotājiem, parakstīt cīņas memorandu un iesaistīties «Cūkmena policijā».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzsākot kampaņu Nemēslo ceļmalā!, Cūkmens iesaistījies Ceļu policijas darbā. Vakar viņš bija pievienojies īpašā policijas reidā uz Siguldas šosejas, lai runātu ar autovadītājiem, ievāktu informāciju par mēslošanu ceļmalās un aicinātu iesaistīties Cūkmena policijā, iesūtot piemēslošanas gadījumu foto un video pierādījumus.

Cūkmens visiem apturētajiem autovadītājiem uzdeva vairākus jautājumus par ceļmalu piemēslošanu un savu jauno ceļa zīmi. Kļūstot par kolēģi ceļu policistiem, Cūkmens uzzināja, ka autovadītāji regulāri pamana citus satiksmes dalībniekus, kuri mēslo ceļmalās. Tāpat kā reidā satiktos autovadītājus, arī ikvienu Latvijas iedzīvotāju Cūkmens aicina sūtīt foto vai video pierādījumus, kas palīdzētu sodīt nelietīgos Latvijas dabas piemēslotājus.

Foto un video var iesūtīt uz e-pastu: [email protected].

Db.lv jau vēstīja, ka AS Latvijas valsts meži un Cūkmens kopā ar draugiem pagājušajā nedēļā uzsāka kampaņu Nemēslo ceļmalā!, lai šogad īpaši cīnītos pret atkritumu mešanu ārā pa logiem un mājas atkritumu nonākšanu ceļmalās vai mežos. Šīs kampaņas ietvaros radītas arī īpašas ceļa zīmes, lai brīdinātu ne tikai autovadītājus, bet visus Latvijas iedzīvotājus, ka mēslošana ceļmalā ir noziegums, un par to pienākas 50 līdz 500 Ls sods (Administratīvo pārkāpumu kodekss 58. un 140. pants).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

RussiaToday, Krievijas televīzijas kanāls, kas ziņas raida angļu valodā, izveidojis sižetu par varoni Cūkmenu, kas cīnās ar nelegālajiem atkritumiem Latvijā.

«Tikai paskatieties uz šo netīrību! Nelieši! Kā viņi varēja tā piemēslot?» sižetā vaicā Cūkmens, norādot uz atkritumu kalniem, kas atrodas ceļmalā.

Kā vēstīts sižetā, šī supercūka pavada dienas, apbraukājot Latviju, cenšoties satīrīt mežus un liekot vainīgajiem piemēslotājiem spiegt pēc žēlastības.

Sociālu kampaņu Nemēslo mežā!, par kuras galveno varoni ir kļuvis Cūkmens, AS Latvijas valsts meži uzsāka 2005. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Tirgutūrē aicina dot «otro elpu» lietām

Lelde Petrāne, 05.07.2011

Veikala "Otrā elpa" mantu tirdzniecība Rīgas Centrāltirgū Tirgutūres un akcijas "Nemēslo mežā! Padari lieko noderīgu!" atklāšanas pasākuma laikā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas valsts meži sadarbībā ar labo darbu veikalu Otrā elpa un Latvijas Samariešu apvienību uzsāk akciju Nemēslo mežā! Padari lieko noderīgu!, aicinot ikvienu Latvijas iedzīvotāju šogad īpaši padomāt par iespēju dot «otro elpu» lietām, kuras citādi nonāktu miskastē vai pat mežā.

Kā informē organizatori, akcijas laikā kampaņas Nemēslo mežā! galvenais varonis Cūkmens pievērsīs uzmanību lietu «otrās dzīves» potenciālam un apkārtējās vides piesārņojuma samazināšanai, organizējot Tirgutūri pa 10 Latvijas lielāko pilsētu tirgiem un aicinot iedzīvotājus ziedot sev vairs nederīgas, taču sadzīvē vēl izmantojamas lietas, piešķirot tām «otro elpu».

Tirgutūrē ikvienam būšot iespēja uzklausīt padomus, piedalīties Otrās elpas radošajās darbnīcās, kā arī ziedot dažādas funkcionālas, tīras un kvalitatīvas lietas, ko Latviešu Samariešu apvienība nogādās uz sociālās aprūpes centriem visā Latvijā. Pilsētu tirgus laukumos darbosies arī labo darbu veikala Otrā elpa labdarības tirdziņš. Visi tirdziņā savāktie līdzekļi tiks piešķirti Latvijas Astmas un alerģijas biedrībai ar astmu un dažādām alerģijām slimo bērnu rehabilitācijas nometnes-ārstniecības kursa organizēšanai vasaras beigās Baltezera sanatorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Rīkojot vērienīgu vides festivālu visai ģimenei, pateiksies par iedzīvotāju nopelniem atkritumu šķirošanā

Zaļā josta, 24.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paralēli valstī ieviestajai šķiroto atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūrai Zaļā josta rod veidus, kā vēl plašāku sabiedrības daļu iesaistīt atkritumu šķirošanā un atkritumu pārstrādes veicināšanā. Par vienu no efektīvākajiem veidiem atzīts darbs ar izglītības iestādēm, ar dažādām izglītojošām aktivitātēm un izklaides pasākumiem sekmējot jauniešu interesi par videi draudzīgu dzīvesveidu.

Paralēli iepakojuma un videi kaitīgu preču apsaimniekošanai, neatņemama Zaļā josta ikdienas sastāvdaļa ir sabiedrības vides izglītība. Un nozīmīga mērķgrupa ir bērni un jaunieši, kas ir atvērti jaunām zināšanām, labprāt apgūst jaunas iemaņas un visu skolā apgūto steidz pavēstīt mājiniekiem. Tāpēc uzņēmuma rīkotie otrreizējo izejvielu vākšanas konkursi mācību iestādēm ir viens no veidiem, kā ne tikai runāt un mācīt par pareizu rīcību ar atkritumiem, bet arī ir praktisks instruments, kā atkritumu šķirošanā atraktīvā veidā iesaistīt visu ģimeni.

“Šķiroto atkritumu savākšanas infrastruktūra ir pieejama visā Latvijā, tāpēc mūsdienās vairs nav objektīvu argumentu atkritumus nešķirot,” norāda Zaļā josta valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa. “Taču mūsu rīkotie konkursi skolēniem sniedz papildu iespēju savākt vēl vairāk vērtīgu otrreizējo izejvielu un šķūnīšos vai bēniņos gadiem krātos atkritumus pārvērst jaunos, otrreiz pārstrādātos izstrādājumos. Lai arī sabiedrības izpratne par atkritumu šķirošanas nepieciešamību ik gadu strauji aug, tomēr vēl joprojām iedzīvotājiem ir nepieciešams papildus stimuls izdarīt vides labā vēl vairāk,” atzīst J. Lapsa.

Komentāri

Pievienot komentāru