Jaunākais izdevums

Vācijas un ASV automašīnu koncerns DaimlerChrysler pirmo reizi oficiāli paziņojis, ka 1998. gadā slēgtā savienība varētu tikt šķirta, ziņo NEWSru.

14. februārī kompānijas DaimlerChrysler publicētajā atskaitē ir teikts, ka kompānijas ienākumi ir palielinājušies par 14% un veido 3,2 miljardus EUR. Ienākumi galvenokārt nāk no Eiropas meitas uzņēmuma Mercedes Car Group. Savukārt amerikāņu Chrysler 2006. gadu beidzis ar 1,5 miljardu USD zaudējumiem. Pēc šādu ziņu saņemšanas kompānija DaimlerChrysler pirmo reizi atzina iespēju sadalīties nākotnē.

Kompāniju Daimler Benz un Chrysler savienošanās notika 1998. gadā. Šī savienošanās tika uzskatīta par gadsimta darījumu automašīnu ražotāju pasaulē. Šodien analītiķiem ir skaidrs, ka šīs kāzas nav izdevušās, raksta Euronews. Koncerna ienākumi aug, bet Chrysler tos bremzē. Chrysler ir jau paguvuši nokristies uz 4 vietu ASV automašīnu tirgū. Un tiešī šī iemesla dēļ Daimler ir pasūtījis neatkarīgu Chrysler novērtējumu.

Pēc ekspertu domām, ātru kompānijas sadalīšanos nevar gaidīt. Sākumā kompānija centīsies glābt DaimlerChrysler un šīs metodes būs drastiskas. Db.lv jau informēja, ka Chrysler Group samazinās darbinieku skaitu par 13 000 (tas ir 16% no kopējo darbinieku daudzuma) līdz 2009. gadam. Vēl tiks slēgtas vairākas rūpnīcas - tādejādi viena gada laikā saražoto automašīnu skaits samazināsies par 400 000.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija DaimlerChrysler paziņojusi, ka neskatoties uz zaudējumiem, ko radījis Chrysler, kompānijas peļņa, salīdzinot 2007. gada pirmo ceturksni ar 2006. gada pirmo ceturksni, ir vairāk nekā dubultojusies, ziņo Wall Street Journal.

DaimlerChrysler peļņa 2006. gada pirmajā ceturksnī bija 781 miljons eiro, savukārt šogad šajā pašā laika posmā DaimlerChrysler peļņa bijusi 1,97 miljardi eiro.

Lielā peļņa skaidrojama ar kompānijas Mercedes struktūrvienības izraušanos no zaudējumiem. Mercedes kompānija šogad nodrošināja 792 miljonus eiro, savukārt 2006. gadā nodarīja 735 miljonus eiro lielus zaudējumus.

Daimler struktūrvienība Chrysler šogad kompānijai sagādāja 1,49 miljardus eiro lielus zaudējumus, savukārt 2006. gada pirmajā ceturksnī Chrysler zaudējumi bija 641 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV galvaspilsētas Vašingtonas federālā tiesa apstiprinājusi vienošanos ar Vācijas autobūves kompāniju Daimler AG, pieņemot kompānijas meitsabiedrību atzīšanos 22 valstu, tostarp Latvijas, amatpersonu kukuļošanā un tādējādi neizvirzot kriminālapsūdzības, taču nosakot naudassodu 93,6 miljonu ASV dolāru (49 miljonu latu) apmērā.

ASV apgabaltiesas tiesnesis Ričards Leons pieņēma prokuroru piedāvāto vienošanos neizvirzīt kriminālapsūdzības pret Daimler AG, ja kompānija sadarbosies ar tās darbības pārraudzītājiem, pakļausies iekšējām pārbaudēm un ievēros pārējos vienošanās noteikumus.

Ņemot vērā Daimler AG atteikšanos no šādas prakses un pilnīgu sadarbību ar izmeklētājiem, prokurori ieteica Vašingtonas tiesai pieņemt divu Daimler AG meitsabiedrību paziņojumu par savas vainas atzīšanu un uzlikt naudassodu 93,6 miljonu ASV dolāru (49 miljonu latu) apmērā. Daimler AG samaksās arī 91,4 miljonu dolāru (47,9 miljonu latu) naudassodu, lai ASV Vērtspapīru un biržu komisija izbeigtu izmeklēšanu šajā lietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp tūkstoš zelta meklētājiem Latvijas Klondaikā viņš bija viens no retajiem, kas tiešām uzgāja zelta dzīslu. Helmara Rudzīša komerclietu mākslai piemita īsti amerikānisks tvēriens.

Viņa dzīvē svarīgs bija viss. Kas zina, ja nebūtu Helmars Rudzītis Pirmā pasaules kara bēgļu gaitās Petrogradā iepazinis operu, vai būtu viņš kļuvis par skaņuplašu fabrikas Bellacord Electro īpašnieku? Un tieši paziņa – Nacionālās operas korists Roberts Vizbulis 30. gadu sākumā viņu ieintriģēja ar ideju par jaunas rūpniecības nozares dibināšanu Latvijā.

Kas zina, vai Helmars Rudzītis būtu nodibinājis izdevniecību Grāmatu Draugs, ja nebūtu studējis tieslietas Latvijas Universitātē? Jo, iespējams, secen būtu gājusi iepazīšanās ar laikraksta Jaunatnes dzīve izdevēju Nikolaju Spranci un nojausma par to, kādus kalnus spēj gāzt īstā reklāma īstajā laikā. Ja tā, tad Helmara Rudzīša dzīvē nebija nekā nejauša. Viena tikšanās veda pie otras, otrā – pie trešās, paverot iespēju laukus, kas aicināja rakt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien izplatītais DaimlerChrysler paziņojums medijiem liecina, ka koncernā ietilpstošā Chrysler Group tiks pārdota par 7,41 miljardu USD (5,5 miljadi eiro).

Chrysler tiks pārdots privāta kapitāla (private equity) fondam Cerberus Capital Management.

Darījums paredz, ka Cerberus iegūs savā īpašumā 80,1 procentu Chrysler, 19,9 procenti paliks DaimlerChrysler īpašumā.

DaimlerChrysler valde jau devusi piekrišanu darījumam, kas paredz, ka uzņēmuma nosaukums būs jāsaīsina līdz Daimler AG.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairākām sūdzībām par uguns izcelšanos Chrysler mašīnās Dodge Durango, Jeep Liberty un Dodge Avenger, automašīnu koncerns DaimlerChrysler ir nolēmis atsaukt 500 000 automašīnas, ziņo Associated Press. Chrysler oficiālais pārstāvis Latvijā TC Motors Db.lv norādija, ka viņu rīcībā nav informācijas par automašīnu atsaukšanu Latvijā.

DaimlerChrysler paziņoja, ka tā ir saņēmusi 66 sūdzības par uguns izcelšanos 2004. līdz 2006. gada apvidus automašīnu modeļos - Dodge Durango. Uguns izceļas automašīnas vadītāja pusē, elektrības vadu pārkaršanas rezultātā. Auto ražotājs atsauks 328 424 Dodge Durango.

DaimlerChrysler ir nolēmis atsaukt arī 149 605 2006. gada Jeep Liberty apvidus automašīnu modeļus. Šai mašīnai ķibele ir radusies kondicioniera iekārtā, kā rezultātā vairākās automašinās ir notikusi aizdegšanās.

Savukārt Chrysler 2008. gada modelim Dodge Avenger ir radušās problēmas ar šofera un priekšējā pasažiera durvju drošību. 11 000 Dodge Avenger mašīnas tiks atsauktas atpakaļ uz rūpnīcu pārbūvei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laika posmā no 2004. līdz 2022. gadam vēlme pēc bērniem, pati motivācija, griba pēc tiem ir sarukusi no vidēji trīs bērnu ģimenes ieceres uz vidēji divu bērnu ieceri, liecina Latvijas Universitātes speciālistu pētījums Laulību, dzimstības un pozitīvu bērnu – vecāku attiecību veicinošo faktoru izpēte.

Bērni daudz mazākam skaitam cilvēku Latvijā nozīmē dzīves jēgu un piepildījumu.

Pētījuma statistiskā bāze

Pētījuma autores norāda, ka pētījums veikts pēc līdzīgiem principiem 2004. un 2022. gadā, turklāt visā šajā laikā Latvijas dzimstības rādītāji ir vērtējami kā kritiski zemi, gluži tāpat kā tas ir visā Eiropā. «Tomēr, ja vērtē pēc summārā dzimstības koeficienta, kam normālai paaudžu nomaiņai būtu jābūt 2,1–2,2, tad 2004. gadā tas bija 1,29, bet 2021. gadā tas bija pieaudzis līdz 1,57,» secina pētījuma autores. Proti, arī izmiršanas bezdibenī ir dziļuma atšķirības.

Tāpat bāzes datiem pieder secinājums par mātes vidējā vecuma pieaugumu. Latvijā tāpat kā visā pasaulē mātes vidējais vecums, kad dzimst pirmais bērns, palielinās. 2000. gadā pirmais bērns vidēji pasaulē dzima 24 gadus vecai māmiņai. 2021. gadā vidējais pasaules rādītājs ir pieaudzis līdz 27,8 gadiem, bet Latvijā pirmā jaundzimušā mātes vidējais vecums 2021. gadā bija 30,2 gadi. Līdztekus pētījuma autores kā pozitīvu faktoru min aizvien lielāku jaundzimušo skaitu likumīgi noslēgtās laulībās. 2021. gadā 10 872 bērni jeb 62,4% no visiem jaundzimušajiem ienāca oficiāli reģistrētās ģimenēs. 2011. gadā laulībā dzimušo īpatsvars bija tikai 55,4%. Tiesa gan, bērnu bija krietni vairāk kopumā. Situācija patlaban nedaudz atgādina Eduarda Veidenbauma dzejoļa «Ej un dzenies tik pēc naudas» vārsmas, kas noslēdzas ar vārdiem: «Papriecāties tikumīgi, bērnus radīt likumīgi.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četras Velsas princeses Diānas vēstules auklei otrdien, 30. septembrī tikts izliktas pārdošanā Londonā izsoļu namā Reeman Dansie.

Vēstules izsolē ievietojusi princeses aukle Mērija Klarka. Pēc ekspertu domām, vēstules varētu pārdot par vairāk nekā 10 tūkstošiem angļu mārciņu.

Princeses Diānas vēstules auklei pārdos izsolēVecākā vēstule, kurā 17 gadus vecā Diāna raksta par savu dejotprasmi, datēta ar 1978.gadu. „Visas manas dzīves mīlestība ir dejas. Čečetka, modernās dejas, balets, džezs. Vēl man patīk dziedāt, bet klausīties, kā es dziedu, ir neiespējami, visnotaļ tāpat, kā skatīties, kā dejoju. Es dejoju kā zilonis. Tāpēc neviens uz mani neskatās,” vēstulē raksta Diāna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oskaram Kastēnam (LPP/LC) neraugoties uz to, ka LPP/LC savā programmā un statūtos stingri iestājas par ģimenes vērtībām, izdevies ar vieglu smaidu un acu pamirkšķināšanu gan partijai, gan ģimenei, izvairīties no īpašu uzdevumu ministru sabiedrības integrācijas lietās ministra amata zaudēšanas, raksta Apollo.lv.

Kā vienam no lielākajiem Latvijas medijiem norādīja LPP/LC valdes loceklis un ģimenes lietu ministrs Ainārs Baštiks, „Valde pieņēma viņa nožēlu un mūsu viedoklis — ne tik daudz jāsatraucas par ministra amatu vai palikšanu partijā, kā par ģimenes saglabāšanu. Mūsu interesēs ir darīt visu iespējamo, lai palīdzētu ģimenei.” A. Baštiks arī uzsvēra, ka, ja cilvēks atzīst savu kļūdu, viņam jādod iespēja laboties. Tāpat tiek piebilsts, ja būs signāli, kas liecinās par O. Kastēna ārlaulības sakariem, un Kastēna laulība tikšot šķirta, tad nebūšot pamata domāt, ka Kastēna solis ir bijis nepārdomāts, uzsvēra ģimenes lietu ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

DaimlerChrysler pārdos Crysler

, 04.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DaimlerChrysler šefs Dīters Ceče (Dieter Zetsche) trešdien oficiāli apstiprinājis iepriekš izskanējušās baumas, ka DaimlerChrysler varētu pārdot Chrysler, ziņo Associated Press.

"Varu apstiprināt, ka patlaban notiek pārrunas ar potenciālajiem partneriem, kas ir izrādījuši nepārprotamu interesi," Ceče paziņoja pirms ikgadējās akcionāru sanāksmes.

Viņš tomēr atteicās noskaukt konkrētas iesaistītās kompānijas.

Jau ziņots, ka kompāniju Daimler Benz un Chrysler apvienošanās notika 1998. gadā. Šī savienošanās tika uzskatīta par gadsimta darījumu automašīnu ražotāju pasaulē. Šodien analītiķiem ir skaidrs, ka šīs kāzas nav izdevušās, raksta Euronews. Koncerna ienākumi aug, bet Chrysler tos bremzē. Chrysler ir jau paguvuši nokristies uz 4 vietu ASV automašīnu tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas kompānija GAZ varētu kļūt par automašīnu ražotāja Chrysler īpašnieku, ziņo Vācijas žurnāls Focus.

Db.lv jau ziņoja, ka Vācijas un ASV kompānija DaimlerChrysler atzinusi iespējamo kompānijas sadalīšanos. Krievijas kompānija GAZ paziņoja, ka, ja tas notiks, tad tā ir nolēmusi iegādāties Chrysler, kas pagājušo gadu noslēdza ar 1,5 miljardu USD zaudējumiem.

Kā raksta žurnāls Focus, Daimlerchrysler pagaidām nekomentē iespējamo Chrysler pārdošanu kompānijai GAZ.

Krievijas kompānijai jau ir pieredze Chrysler mašīnu būvē. Tā 2006. gada aprīlī iegādājās licenci divu Chrysler mašīnu ražošanai - Chrysler Sebring un Dodge Stratus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidmašīnu ražotāja Airbus vadītāji, kā arī Airbus mātes uzņēmuma European Aeronautic Defence and Space (EADS) lielākie akcionāri kompānijas Lagardere un DaimlerChrysler, iespējams, nelikumīgi savā starpā tirgojušies ar EADS akcijām, raksta Market Scan.

Nelikumīgā EADS akciju tirdzniecība notikusi laika posmā no 2005. gada novembra līdz 2006. gada martam, atsaucoties uz Francijas laikrakstu Le Figaro, kura rīcībā nonākuši Francijas tirgus regulatora dokumenti, raksta Market Scan.

Le Figaro informācija liecina, ka tirgus regulators ir identificējis 1 200 nelikumīgus darījumus ar EADS akcijām, kuru rezultātā akciju tirgotāji nopelnījuši apmēram 90 miljonus eiro.

Pēc tam, kad Airbus nāca klajā ar informāciju par kavēšanos ar pasūtījumiem, EADS akciju cena samazinājās par 26% vienas dienas laikā, taču līdz tam auto ražotājs DaimlerChrysler un aizsardzības konglomerāts Lagardere, katrs pārdeva 7,5% no EADS akcijām. Acīmredzot kāds kompānijām jau iepriekš bija paziņojis par Airbus kavēšanos ar pasūtījumiem, un iespējamo EADS akciju cenas samazināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Daimler atkal gozējas saulītē

, 26.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī ir pirmā reize astoņu gadu laikā, kad pasaules otrais luksuss mašīnu ražotājs Daimler paziņo savus ceturkšņa rādītājus - un tie ir mega pozitīvi, ziņo Bloomberg.

Sen bija skaidrs, ka koncerna DaimlerChrysler AG peļņas tukšotājs bija tieši Chrysler. Db.lv jau ziņoja, ka DaimlerChrysler šā gada vasarā paziņoja, ka koncernā ietilpstošā Chrysler Group tiks pārdota par 7,41 miljardiem USD (5,5 miljardi eiro), un vairums eksperti lēsa, ka pēc Chrysler pārdošanas Daimler cipariem ir jāpieaug, bet reti kurš cerēja uz tik lieliem pieauguma apjomiem.

Daimler AG trešā ceturkšņa peļņa pirms procentiem un nodokļiem (EBIT) ir palielinājusies par 57%, kā arī Daimler akciju cena ir ievērojami pieaugusi, un nu tā ir lielākā pēdējo astoņu gadu laikā - 77,76 EUR par akciju, ka arī kompānijas pārdošanas apjomi vidēji palielinājušies par 11%. Daimler trešā ceturkšņa EBIT peļņa ir 1,33 miljardi EUR, taču dēļ Crysler pārdošanas, kas izmaksāja 2,6 miljardus EUR, peļņa pagaidām vēl ir mīnusos - 1,53 miljardi EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Ak vai, skat, kas mums ir pašā augšā: sešas no desmit šī gada lielākajām kompānijām pumpē benzīnu un trīs citas ražo transportlīdzekļus, kas to dedzina" - ar šādu citātu Fortune īsumā raksturo sevis veidoto Pasaules lielāko kompāniju topu.

Lielākais apgrozījums

Kompānija, kura 2006. gadu nobeidza ar vislielāko apgrozījumu ir Wal-Mart mazumtirdzniecības veikalu tīkls. Wal-Mart 2006. gada apgrozījums bijis 351,14 miljardi USD.

Otrajā, trešajā un ceturtajā vietā atrodas naftas kompānijas Exxon Mobil, Royal Dutch Shell un BP ar apgrozījumu attiecīgi 347,25, 318,65 un 274,316 miljardi USD.

Piektajā, sestajā un astotajā vietā atrodas autoražotāji General Motors, Toyota Motor un DaimlerChrysler ar apgrozījumu attiecīgi 207,35, 204,75 un 190,19 miljardi USD.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automašīnu ražotājs DaimlerChrysler paziņojis, ka visas kompānijas peļņa šā gada otrajā ceturksnī kritusies par 14%, taču atsevišķās kompānijas filiālēs bijis novērojams arī peļņas pieaugums, ziņo Associated Press.

Kopējā DaimlerChrysler peļņa periodā no šā gada aprīļa līdz maijam bijusi 1,85 miljardi eiro. Pērn tajā pašā laika posmā kompānijas peļņa bija 2,15 miljardi eiro.

Kompānijas apgrozījums šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada to pašu laika periodu, samazinājies par 0,8 miljardiem eiro, un bija 23,8 miljardi eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Tieslietu ministrija ir izvirzījusi Vācijas autobūves kompānijai Daimler AG apsūdzības kukuļu maksāšanā desmitiem miljonu ASV dolāru (desmitiem miljonu latu) apmērā vismaz 22 ārvalstu, tostarp Latvijas, amatpersonām, ziņo aģentūra BNS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kopuzņēmumi – īpašs risks Latvijas uzņēmējiem, jeb «viņi dzīvoja ilgi un laimīgi»

Eva Berlaus, [email protected], 14.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen kādā žurnālā lasīju interviju ar vienu kolēģi advokāti ar specializāciju ģimenes tiesību jautājumos, kura teica, ka ar juristu jārunā pirms laulības noslēgšanas, nevis pēc tam, kad jau ir problēmas. Piekrītu par visiem 100% un tas tik pat attiecas arī uz citām lietām. Gribas to vēl un vēl atgādināt arī pēc tam, kad neilgā laika periodā atkal esmu dzirdējusi par vairākiem bēdu stāstiem saistībā ar Latvijā dibinātiem kopuzņēmumiem. Ar vārdu «kopuzņēmums» šoreiz apzīmēju kapitālsabiedrību, kurā daļas vai akcijas pieder nevis vienai, bet gan vairākām juridiskām vai fiziskām personām.

Kādēļ šādi uzņēmumi ir īpašs risks? Tādēļ, ka sākumā (nu gluži tāpat kā laulībā) viss ir rožaini. Satiekas divi vai vairāki biznesa partneri ar kopējiem mērķiem un sapņiem un, uzsākot kopēju uzņēmumu, ļoti reti jau sākumā pieļauj, ka kaut kad viņu intereses varētu izrādīties atšķirīgas, ka viņu starpā varētu rasties strīdi, «neuzticība» (proti, vēlēšanās biznesa jautājumus risināt viena partnera personiskajās interesēs, nevis kopuzņēmuma interesēs vai vēlēšanās apkrāpt otru biznesa partneri) vai pat varētu rasties situācija, ka kopēja sadarbība vairs nav iespējama un vismaz biznesā iepriekšējiem labākajiem draugiem ir jāšķiras. Taču reālajā dzīvē diemžēl agri vai vēlu rodas lielākas vai mazākas domstarpības kā katrā laulībā, tā arī katrā kopuzņēmumā. Līdz šim tiešām neesmu sastapusi nevienu izņēmumu. Un tad ir ļoti būtiski, vai pamats, uz kura kopuzņēmums ir uzbūvēts, proti, partneru savstarpējā vienošanās, ir gana stiprs, lai pēc iespējas pasargātu kopuzņēmuma īpašniekus un palīdzētu atrisināt situāciju pēc iespējas labvēlīgāk viņu interesēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Visaginas projekts celts reģionālā biznesa kvalitāti

Didzis Meļķis, 13.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas prezidentes galvenais padomnieks ekonomikas un enerģētikas jautājumos Nerijus Udrenas Visaginas AES projektu uzskata par nozīmīgāko mūsu divpusējās un visas Baltijas attiecībās uz daudziem gadiem.

Latvijas un Lietuvas saimnieciskās attiecības zeļ, kaut ir arī virkne konfliktu. Tomēr Latvijas bijušais vēstnieks Lietuvā Alberts Sarkanis DB ir teicis, ka bažījas par atsvešināšanās draudiem starp mūsu tautām. Vai no jūsu skatu punkta ir kas tāds vērojams?

Nebūt ne. Mums ir cieša sadarbība daudzās jomās. Arī Visaginas AES ar piecu miljardu eiro investīcijām būs reģionāla nozīme. Ja tāda nebūtu, nebūtu arī investīcijas, kas noteikti ļoti mainīs visu mūsu biznesa kultūru. Lai šādu investīciju apkalpotu, būs vajadzīga celtniecības un daudzu citu jomu pakalpojumu iesaiste. Šiem uzņēmumiem būs jāceļ savu biznesa kvalitātes līmeni, lai tie kvalificētos šādai līdzdalībai. Tas dos impulsu visām trijām Baltijas valstīm – celtniecībā, metāla un cementa ražošanā un citur. Tas ir liels izaicinājums, kas dos labumu mūsu ekonomikām ne tikai tieši, bet arī netieši – ceļot pakalpojumu un kvalitātes līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2006.gadā valstī piedzima 22264 bērni jeb par 767 bērniem vairāk nekā 2005. gadā, taču salīdzinājumā ar 1987. gadu, kad Latvijā bija vislielākais dzimušo skaits - 42,1 tūkstotis, tas ir 1,9 reizes mazāk.

2006. gadā dzimušo skaits uz 1000 iedzīvotājiem - 9,7 bērni - ir augstākais rādītājs pēdējos 13 gados.

Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Summārais dzimstības koeficients (vidējais bērnu skaits, kas varētu piedzimt sievietei viņas dzīves laikā, saglabājoties attiecīgā gada dzimstības līmenim) 2006. gadā salīdzinājumā ar 2005. gadu pieauga no 1,31 līdz 1,35 jeb par 3,4%. Normālai paaudžu nomaiņai summārajam dzimstības rādītājam būtu jābūt 2,1-2,2 bērniem. Latvijā tāds rādītās bija vērojams astoņdesmito gadu vidū.

2006. gadā uz 1000 sievietēm fertīlajā (15-49 gadu) vecumā piedzima 38 bērni, kas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir par 2 bērniem jeb 4% vairāk. Kopš 1999. gada (32,7 dzimušie) šis rādītājs pieaug. Tomēr salīdzinājumā ar 1987. gada atbilstošajiem datiem - 65 dzimuši bērni uz 1000 sievietēm fertīlajā vecumā - dzimstības kritums ir visai ievērojams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki kuriem ir depresija, atrastas jaunas zāles, viņiem vienkārši vajag apprecēties, ziņo LiveScience.

Pētijumus veikts Ohaijo štata universitātē, kur nointervēja 3 066 vīriešus un sievietes, kuriem 1987. gadā tika konstatēta depresija. 84% no iepriekšdepresīvajiem tagad uzskata, ka ar viņiem viss ir kārtībā.

Citiem vārdiem sakot, laulība dod lielāku psiholoģisko uzlabojumu depresīviem cilvēkiem, norādīja pētījuma autori.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas parlaments otrdien atbalstīja viendzimuma pāru laulību legalizēšanu.

Līdz ar to Igaunija kļūs par pirmo Baltijas valsti, kurā būs atļautas viendzimuma laulības.

Parlamenta pieņemtais likums paredz, ka no 2024. gada 1.janvāra Igaunijā būs iespējama laulība starp diviem pieaugušajiem neatkarīgi no viņu dzimuma.

Par šo likumu nobalsoja 55 deputāti, 34 deputāti balsoja pret, bet viens deputāts atturējās.

Likums arī paredz saglabāt iespēju viendzimuma pāriem noslēgt kopdzīves līgumu, un noteic, ka reģistrētie partneri saskaņā ar likumu varēs noslēgt laulību vienkāršotā procedūrā. Igaunijā viendzimuma pāri noslēgt kopdzīves līgumu var kopš 2016.gada.

No nākamā gada viendzimuma pāri varēs arī adoptēt bērnus. Viendzimuma laulātie varēs adoptēt sava laulātā bērnu ar bioloģiskā vecāka piekrišanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Lielbritānijā par migrantu paverdzināšanu tiesā četrus Latvijas pilsoņus

LETA--BBC, 15.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijā par Baltijas imigrantu paverdzināšanu tiek tiesāti četri Latvijas pilsoņi.

28 gadus vecais Ivars Mežals, 36 gadus vecais Juris Valujevs, 33 gadus vecā Oksana Valujeva un 26 gadus vecā Lauma Vankova apsūdzēti par nelicencētu starpniecību darbā iekārtošanā, par viesstrādnieku šantažēšanu un apkrāpšanu.

Visi apsūdzētie tiesā noliedza savu vainu viņiem izvirzītajās apsūdzībās.

Apsūdzētie Latvijas pilsoņi aizturēti pagājušā gada oktobrī apjomīgā Lielbritānijas likumsargu reidā, vērstā pret Latvijas un Lietuvas viesstrādnieku paverdzināšanu lauksaimniecības darbos Kembridžšīrā.

Lielbritānijas Nacionālā policija, Kembridžšīras policija sadarbībā ar nodarbinātības starpniecības uzņēmumu licenzēšanas aģentūru (GLA) reidā Visbīčā, Mārčā un Kingslinnā no verdzības apstākļiem atbrīvoja 80 viesstrādniekus, kas pārsvarā bija no Latvijas un Lietuvas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Rosina likumos noteikt dubultpilsonību

, 23.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pirmā partija un Latvijas ceļš (LPP/LC) apvienības Saeimas frakcijas deputāti un ministri ierosina koalīcijā lemt par izmaiņām likumos, kas atļautu piešķirt dubultpilsonību ārvalstīs dzimušo vai laulībā ar citas valsts pilsoni dzimušo Latvijas pilsoņu bērniem, kas dotu iespēju Latvijas pilsoņu bērniem tiesības atgriezties Latvijā, ziņo LPP/LC preses sekretārs Edgars Vaikulis.

Pagājušajā nedēļā Latvijas sabiedrība ir saņēmusi vairākas satraucošas ziņas, kurās atklājies vecāku – Latvijas pilsoņu – un viņu ārvalstīs dzimušo vai laulībā ar citas valsts pilsoni dzimušo bērnu beztiesiskums.

"Pēc šķiršanās no vīra, Inga Gruse kopā ar bērnu – Vācijas pilsoni – vēlas atgriezties Latvijā, Liepājā. Vācijas tiesa nosaka liegumu mātei ar bērnu pārcelties uz dzīvi citā valstī, tātad arī atgriezties Latvijā."

"Īrijā nogalināta Latvijas pilsone Baiba Saulīte. Īrijas tiesa nolemj, ka viņas bērnu – Īrijas pilsoņu – aizbildnis būs viņas bijušā vīra Hasana Hasana, iespējamā sievas slepkavas, māsa, tikai tāpēc, ka dzīvo Īrijā."

LPP/LC uzskata, ka ir nepieciešams mainīt līdzšinējo savu pilsoņu aizstāvību un turpmāk pieteikt Latvijas pilsoņu interešu ievērošanu tik pat kategoriski, kā to pēdējā laikā nodemonstrējušas citas valstis, sevišķi, ja tas skar bērnu tiesības augt ar vienu no saviem vecākiem Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Latvijā reģistrētā automašīnā atrod narkotiku kontrabandu no Lietuvas

Gunta Kursiša, 10.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds 1980. gadā dzimis Latvijas iedzīvotājs veica vairāk nekā 97 gramu narkotiskās vielas - metamfetamīna – kontrabandu no Lietuvas uz Latviju caur bijušo muitas kontroles punktu Grenctāle, pārbaudes laikā atklāja VID Muitas kriminālpārvaldes amatpersonas sadarbībā ar kolēģiem no Valsts policijas.

Metamfetamīnu persona bija ievedusi noslēptu sainī ar cimdiem, kas bija ievietots viņa automašīnas salonā.

Automašīnā aizturēšanas brīdī atradās vēl divas personas. Vienai no viņām - sievietei, ar kuru aizturētais un apcietinātais vīrietis dzīvo nereģistrētā laulībā - tika piemērots aizdomās turētās statuss; otrai personai kriminālprocesā ir liecinieka statuss.

Savukārt, veicot kratīšanu arī aizturēto personu dzīves vietā, tika atrasti piederumi narkotisko vielu fasēšanai un tirdzniecībai - precīzi svari, karotītes, tukši maisiņi, vairāki mobilie telefoni un SIM kartes, kā arī gāzes pistole ar kairinošām vielām piepildītām patronām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija ir apkopojusi galvenās nodokļu izmaiņas, kas pieņemtas ar nodokļu likumu grozījumiem 2010. gada valsts budžetu pavadošo likumu paketē un kas stāsies spēkā 2010.gadā.

Kopumā nākamgad mūs sagaida 38 nodokļu izmaiņas.Kādi nodokļu palielinājumi mūs sagaida 2010. gadā?

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis
Paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa vispārējo likmi no 23% uz 26%.
Paplašināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa bāzi, iekļaujot visus kapitāla ienākumus, piemērojot nodokļa likme 10% dividendēm un procentu ienākumam, bet kapitāla pieaugumam 15% (visi kapitāla ienākumi, t.sk. dividendes tiek apliktas ar 2010.gadu).
Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli aplikt gūto labumu no darba devējam (uzņēmumam) piederoša vieglā pasažieru automobiļa izmantošanas personīgajām vajadzībām.
Samazināt darba devēja ar IIN neapliekamo dāvanu apmēru no minimālās mēnešalgas apmēra (Ls 180) līdz Ls 0.
Paaugstināt nodokļa likmi pašnodarbinātajiem (saimnieciskās darbības veicējiem), piemērot vispārējo iedzīvotāju ienākuma nodokli.
Aplikt ar nodokli dāvinājumus, kas pārsniedz 1000 latus gadā, ja tie saņemti no personām, ar kurām dāvinājuma saņēmēju nesaista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei (Civillikuma izpratnē). Ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei (Civillikuma izpratnē) un visi radniecībā lejupejošie, tad dāvinājums nav apliekams ar nodokli.
Aplikt ar nodokli ienākumu no augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas, 10% likmi piemērot tikai meža īpašniekiem (starpniekiem piemērot saimnieciskās darbības normas).
Samazināt neapliekamo summu no 4000 latiem līdz 2000 latiem gadā par ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas.
Mainīt nodokļa stimulus uzkrājumiem (privātajos pensiju fondos, apdrošināšanas sabiedrībās un investīciju fondos).
Iekļaut apliekamā ienākuma aprēķinā summas, kas izmaksātas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai ES atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai.
Iedzīvotāju ienākuma nodokļa attaisnotos izdevumus par izglītības pakalpojumiem un ārstnieciskajiem pakalpojumiem pārskatīšana attiecībā uz 2010.gadā saņemtajiem pakalpojumiem, samazinot izdevumu normu no 300 latiem gadā līdz 150 latiem (ietekme 2011.gadā).
Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (algas nodokļa) piemērošana ienākumam no iznomāta personāla.
Paredzēta kārtība, ka noteiktās jomās varēs maksāt patentmaksu.
Nekustamā īpašuma nodoklis
Palielināt nodokļa likmi zemei un saimnieciskajā darbībā izmantojamām ēkām līdz 1,5%.
Noteikt minimālo nodokļa maksājumu 5 lati par katru nodokļa objektu (zemi, ēku).
Aplikt ar paaugstinātu likmi 3% apmērā neapstrādātas lauksaimniecības zemes
Nekustamā īpašuma nodokļa bāzes paplašināšana, dzīvojamām ēkām par kadastrālo vērtību līdz 40 tūkst.latu, piemērojot likmi 0,1%, par kadastrālo vērtību 40001-75000 latu - 0,2%, par kadastrālo vērtību virs 75 tūkst.latu - 0,3%.
Aplikt ar NĪN inženiertehniskās būves.
Akcīzes nodoklis
Ar 2010.gada 1.janvāri noteikt minimālo akcīzes nodokļa līmeni cigaretēm 48 lati par 1000 cigaretēm, kā arī atcelt nosacījumu par nodokļa atmaksu par degvieleļļu (mazutu), kas izmantota siltuma ražošanai telpu apkurei un karstā ūdens sagatavošanai (turpmāk tiek piemērota samazināta akcīzes nodokļa likme 11 lati par 1000 kilogramiem).
Ar 2010.gada 1.februāri paaugstināt akcīzes nodokli vīnam un raudzētajiem dzērieniem no 40 latiem (par 100 litriem) uz 45 latiem jeb par 12.5% un starpproduktiem ar absolūtā spirta saturu līdz 15 tilpumprocentiem (ieskaitot) no 42 latiem (par 100 litriem) uz 45 latiem (par 100 litriem) jeb par 7,1%.
Ar 2010.gada 1.aprīli ieviest datorizētu Akcīzes preču pārvietošanas un kontroles sistēmu, attiecīgi precizējot likumā lietotos terminus, nodokļa maksātāju loku, normas par akcīzes preču pārvietošanu, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu datorizētās sistēmas ietvaros, un citus nosacījumus.
Ar 2010.gada 1.maiju aplikt ar nodokli dabas gāzi, ko izmanto kā kurināmo, piemērojot likmi 15.60 lati par 1000 m3, un dabas gāzi, ko izmanto kā degvielu, piemērojot likmi 70 lati par 1000m3.
Ar 2010.gada 1.jūliju piemērot degvielai, kuru izmanto par kurināmo, samazinātu akcīzes nodokļa likmi – 15 lati par 1000 litriem, ja tā satur rapšu sēklu eļļu vai no rapšu sēklu eļļas iegūtu biodīzeļdegvielu, savukārt fosilajai degvielai, kuru izmanto par kurināmo, nodokļa likmi 40 lati par 1000 litriem.
Vieglo automobiļu un motociklu nodoklis
Iepriekš nereģistrētiem vai pēc 2009.gada 1.janvāra ārvalstīs reģistrētiem vieglajiem automobiļiem aprēķināt atkarībā no automobiļa radīto oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzuma, savukārt motocikliem - atkarībā no dzinēja tilpuma (m3).
Uzņēmumu ienākuma nodoklis
Samazināt reprezentācijas izdevumu normu, ko drīkst atskaitīt no apliekamā ienākuma, no 60% līdz 40%
Uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas vajadzībām 1,5 reizes palielināt izdevumos neiekļaujamo izmaksu daļu, kas nav saistīta ar saimniecisko darbību un zaudējumiem, kurus radījusi sociālās infrastruktūras objektu uzturēšana
Paplašina iespējas nodokļu maksātājam pašiem noteikt samazinātus avansa maksājumus, ja ir samazinājies peļņas apmērs. Paredzēts arī, ja starpība starp rezumējoša kārtībā aprēķināto nodokli un paša nodokļa maksātāja noteiktiem samazinātajiem avansa maksājumiem nepārsniegs 20 % no taksācijas gadā rezumējoša kārtībā aprēķinātā nodokļa, tad piemaksājamo nodokļa summu neuzskatīs par nokavēto nodokļa maksājumu un tai nepiemēros nokavējuma procentus.
Pievienotās vērtības nodoklis
Precizētas normas par PVN taksācijas periodu
Noteikts, ka PVN deklarācijas par taksācijas gadu iesniedz tikai atsevišķos likumā noteiktos gadījumos
Noteikta īpaša PVN maksāšanas kārtība un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtība („kases princips”) atsevišķām apliekamo personu grupām
Pagarināts nodokļa nomaksas termiņš valsts budžetā – uz 20 dienām pēc taksācijas perioda beigām
Palielināts PVN kompensācijas apmērs lauksaimniekiem no 12 % uz 14 %
Tiek ieviesta jauna, pilnveidota pārmaksātā PVN atmaksas sistēma, kas attieksies uz pārmaksātā PVN summu, kas izveidojusies sākot ar 2010. gada 1. jūliju
Par nodokļa rēķinu var izmantot dokumentu, kas izsniegts par darījumu, kura vērtība bez nodokļa ir mazāka par 20 latiem, bet kas nav apliecināts ar parakstu un spiedogu (čekus nav nepieciešams vairs apliecināt ar parakstu un spiedogu)
Precizēta preču importa darījumā ar PVN apliekamā importēto preču muitas vērtība un noteikta PVN iekasēšanas kārtība gadījumam, ja preču importēšanas brīdī nav zināma preču importa darījuma faktiskā vērtība
Saistībā ar pavadzīmju ar VID piešķirtiem numuriem atcelšanu noteikts, ka PVN rēķina viens no rekvizītiem ir vienas vai vairāku sēriju kārtas numurs, kas unikāli identificē rēķinu, un ievieš jaunu pārskatu par iekšzemē piegādātajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem
Precizēta pakalpojumu sniegšanas vieta saskaņā ar Padomes 2008.gada 12.februāra direktīvu 2008/8/EK, ar ko groza Direktīvu 2006/112/EEK attiecībā uz pakalpojumu sniegšanas vietu
Transportlīdzekļu ikgadējā nodeva
Paaugstināt nodevas likmes, nosakot tās šādā apmērā: motocikliem 24 lati (pašlaik 3 lati); vieglajiem automobiļiem līdz 1500 kg 24 lati (pašlaik 12 lati);1501-1800 kg 48 lati (pašlaik 24 lati); 1801-2100 kg 75 lati (pašlaik 45 lati); 2101-2600 kg 95 lati (pašlaik 54 lati); 2601-3500 kg 115 lati (pašlaik 72 lati); 3501 kg un vairāk 150 lati (pašlaik 78 lati).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Centrālais depozitārijs no šā gada 1.septembra plāno uzsākt laulību reģistrāciju internetā, db.lv informēja depozitārija valdes loceklis Indars Aščuks.

Klientu autorizācija un identifikācija notiks caur depozitārija dalībniekiem - bankām -, izmantojot klientu internetbankas.

Maksa par attālinātu laulību reģistrāciju depozitārijā būs tikai pieci lati, bet laulību slēdzējiem vairs nebūs nepieciešama tā sauktā svinīgā ceremonija dzimtsarakstu nodaļā, kuras izmaksas sasniedz pat 30 latus.

Papildus laulību reģistrācijai depozitārijs piedāvās elektronisku šķiršanās iespēju. Lai tas notiku, Saeimai vēl nepieciešams nobalsot par izmaiņām likumā «Par laulībām un šķiršanos».

Centrālais depozitārijs sola nodrošināt arī laulības reģistrēšanai vai šķiršanai atbilstošu muzikālo noformējumu, kuru darījuma veicēji varēs klausīties procedūras laikā savā datorā.

Komentāri

Pievienot komentāru