Citas ziņas

Daugavpilī viensētā atrod zagtas automašīnas

, 31.01.2007

Jaunākais izdevums

Valsts robežsardzes (VRS) Daugavpils pārvaldes Medumu robežapsardzības nodaļas robežsargi, veicot personu un transportlīdzekļu pārbaudi Latvijas – Lietuvas pierobežas joslā Medumu pagastā, kādā viensētā atklāja divas automašīnas MAZDA 626, kuras atradās Daugavpils pilsētas rajona policijas pārvaldes (PRPP) meklēšanā kā zagtas, Db.lv informēja Valsts robežsardze.

Robežsargi, konstatēja, ka viena no automašīnām Daugavpils PRPP meklēšanā ir kopš 30.janvāra plkst.7:00, bet otra kopš 24.janvāra. Automašīnā konstatētas aizdedzes atslēgas laušanas pazīmes, kā arī zem sēdekļa noslēptas citas automašīnas numura zīmes. Abas automašīnas skaitās nozagtas Daugavpilī.

Saistībā ar zagtajām automašīnām turpat aizturēti divi Latvijas pavalstnieki (1982. un 1972. gadā dzimušie), kuri nevarēja uzrādīt pases un transportlīdzekļu dokumentus.

Aizturētās personas un transportlīdzekļi nodoti Daugavpils PRPP Kriminālpolicijas biroja darbiniekiem.

Divi Moldovas pilsoņi uzrāda viltotas Lietuvas pilsoņu pases

VRS Rīgas pārvaldes lidostas Rīga robežkontroles punkta robežsargi uz aizdomu pamata par viltotas Lietuvas pilsoņu pases izmantošanu aizturējuši no Latvijas uz Īriju izceļojošus divus 1949. un 1962. gadā dzimušus Moldovas pilsoņus (pēc pašu vārdiem). Personas apstākļu noskaidrošanai tiks ievietotas Rīgas pārvaldes nelegālo imigrantu uzturēšanās nometnē Olaine. Uzsākti kriminālprocesi.

Aizturēta meklēšanā esoša persona

VRS Rīgas pārvaldes lidosta Rīga robežkontroles punkta robežsargi aizturējuši no Latvijas izceļojošu 1975. gadā dzimušu Latvijas pilsoni, kuru no 2004. gada novembra meklē Liepājas pilsētas rajona policijas pārvalde. Persona nodota Lidosta Rīga policijas iecirkņa amatpersonām.

Par nelikumīgu uzturēšanos valstī aizturēts Moldovas pilsonis

VRS Rīgas pārvaldes Rīgas rajona Imigrācijas nodaļas robežsargi Rīgā par nelikumīgu uzturēšanos valstī aizturējuši 1960. gadā dzimušu Moldovas pilsoni. Persona valstī bez derīgas vīzas vai uzturēšanās atļaujas uzturas kopš 2006. gada oktobra. Moldovas pilsonis apstākļu noskaidrošanai ievietots Rīgas pārvaldes nelegālo imigrantu uzturēšanās nometnē "Olaine".

Automašīnu rindas uz valsts robežas:

31.janvārī plkst.10:30 rindā pie Grebņevas robežkontroles punkta izbraukšanu no valsts gaida 40 kravas automašīnas, bet pie Terehovas robežkontroles punkta 520.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā liecina pašmāju auto aizsardzības sistēmu uzstādītāja Autonams veiktie aprēķini, Latvijā šogad nozagti transportlīdzekļi aptuveni 5,7 miljonu eiro vērtībā. Pērn visa gada garumā tika nozagtas automašīnas par aptuveni 11 miljonu latu, Db.lv informēja SIA Autonams pārdošanas daļas vadītājs, valdes loceklis Edvīns Panders.

Saskaņā ar Autonams un LR Iekšlietu ministrijas datiem šī gada pirmajos septiņos mēnešos Latvijā kopumā nozagti 820 vieglie transportlīdzekļi. Zagļu vērtējumā vēl joprojām populārākās automašīnu markas ir VW un AUDI. Arvien biežāk tiek zagti jauni transportlīdzekļi, no kuriem šogad absolūtais līderis ir BMW X5.

Ja pērn visvairāk tika zagtas trīspadsmit līdz piecpadsmit gadus vecas automašīnas, tad šogad autozagļi pievērsušies nedaudz jaunākām mašīnām - pārsvarā 1998. un 1999. gada izlaiduma.

Edvīns Panders, Autonams pārdošanas daļas vadītājs: "Statistika liecina, ka tiek zagtas arvien vairāk tādas automašīnas, kuru vērtība pārsniedz 30 un 40 tūkstošus eiro. Šogad septiņos mēnešos ir nozagtas jau divdesmit divas 2006. un 2007.gada izlaiduma automašīnas. Līdz ar to zaudējumi īpašniekam un apdrošinātājiem kļūst ievērojami lielāki."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Joprojām Rīgā ir gadījumi, kad automašīna pēc nozagšanas tiek izpirkta no zagļa, sarunā ar Db.lv atzina Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Automašīnu zādzību apkarošanas nodaļas priekšnieks Andris Stūrainis. Tomēr ir mainījusies situācija - tagad visbiežāk zagļus ar auto pārdošanas plaču un auto servisu starpniecību atrod paši auto īpašnieki.

Db.lv vaicāja:

- Vai joprojām autozagļi izmanto tādu metodi: nozog automašīnu un pēc tam zvana auto īpašniekam, prasot samaksu par atdošanu?

Andris Stūrainis: Tāda metode joprojām eksistē, bet es neteiktu, ka tās izmantošanai ir tendence pieaugt. Patlaban lielākoties nevis autozagļi atrod īpašnieku, bet pats īpašnieks atrod autozagļus. Parasti tas notiek šādi - auto īpašnieks kontaktējas ar vairākām savām paziņām, kas varētu sniegt informāciju par viņa mašīnu, piemēram, personām, kas saistītas ar autoservisiem, autoplačiem. Tādā veidā īpašnieks pats atrod autozagļus un izpērk savu automašīnu. Protams, ir arī gadījumi, kad autozagļi šādu darījumu piedāvā paši, bet, cik man zināms, pēdējā laikā viņi gaida, kad īpašnieks pats viņus atradīs. Tā ir tendence, ko mēs novērojam jau kādu laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FOTO: Visvairāk zagtie auto modeļi 2018.gadā

Elīna Pankovska, 30.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan zagļi iecienījuši jaunākus auto, pērn visvairāk zagtas bija desmit gadus un vecākas mašīnas.

Latvijā pēdējos gados nozagto transportlīdzekļu skaits turpina samazināties, tomēr kopumā tas joprojām ir salīdzinoši augsts. Aplūkojot 10 gadu posmu, secināms, ka nozagto auto skaits samazinājies vairāk nekā uz pusi. Proti, 2008. gadā Latvijā gada laikā tika nozagti vairāk nekā divi tūkstoši automašīnu, bet pagājušajā gadā tie bija 760 spēkrati. Vēl 2017. gadā kopumā tika nozagtas 854 automašīnas, liecina Iekšlietu ministrijas informācijas centra apkopotie dati. Arī apdrošinātāja Gjensidige Latvija pieejamā informācija liecina, ka salīdzinājumā ar 2017. gadu būtiski samazinājies auto zādzību skaits, īpaši jauno auto segmentā. Vairākus gadus zagļi visvairāk bija iecienījuši Volkswagen markas automašīnas, kā arī Audi un BMW. Tomēr pēdējā pusotra gada laikā tendences ir mainījušās un BMW zagto auto topā ir izvirzījies vadībā – pērn kopumā tika nozagtas 212 BMW markas automašīnas. Pagājušajā gadā visvairāk zagtas BMW X5 – kopumā 42 šādas automašīnas. Otrajā vietā Volkswagen ar 133 nozagtām automašīnām, bet trešajā vietā ir Audi (113).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā patlaban nopērkamas trīs veidu hibrīdautomašīnas - Toyota, Lexus un Honda, liecina autotirgotāju sniegtā informācija. Par to, cik maksā šādas automašīnas, ar ko tās atšķiras no parastajām automašīnām un kuri Latvijas uzņēmēji jau iegādājušies hibrīdautomašīnas darba vajadzībām, lasiet Db.lv sagatavotajā apskatā.

Papildināts ar uzņēmuma TRIĀLS komentāru.

(Video, kurā Wess Motors Automašīnu pārdevējs Raimonds Buls stāsta par hibrīdautomašīnu darbības tehnoloģiju un skaidro, kādas ir šo automašīnu priekšrocības - raksta beigās.)

Uz jautājumiem atbild WESS Motors (Toyota un Lexus pārdevējs) Reklāmas nodaļas vadītāja Jana Šilvane:

- Vai Latvijā ir iespējams iegādāties Lexus un Toyota hibrīdautomašīnas?

Jā, Latvijā var iegādāties gan Toyota, gan Lexus hibrīdauto: Toyota Prius, Lexus RX400h, Lexus GS450h un jūlijā vai augustā Latvijā būs nopērkams vēl viens Lexus hibrīdauto - lielais sedans LS600h.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts policija atklāj automašīnu zādzību tendences Latvijā

Lelde Petrāne, 21.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan dažos Latvijas reģionos ir samazinājies zagto automašīnu skaits, tomēr Valsts policijas apkopotā statistika liecina, ka automašīnu zādzības pieaug. Salīdzinot šā gada pirmo pusgadu ar šo pašu laika posmu pērn, Valsts policija kopumā fiksējusi par 72 automašīnu zādzību gadījumiem vairāk nekā pagājušogad. Garnadži īpaši iecienījuši Latvijā populārākos auto – BMW, Audi un VW markas spēkratus, kurus pēc tam pārdod vai realizē detaļās.

Kā liecina Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2.nodaļas darbinieku apkopotā informācija, salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusi, šā gada pirmajos sešos mēnešos automašīnu zādzību skaits ir nedaudz pieaudzis. Kopā šā gada sešos mēnešos reģistrētas 428 spēkratu zādzības, bet pērn šajā pat laika posmā – 356. Tiesa, lielāko pieaugumu automašīnu zādzību skaitā var novērot Rīgas reģionā – šogad sešos mēnešos fiksētas 315 automašīnu zādzības, kas ir par 91 vairāk nekā pērn – 224.

Iemesli automašīnu zādzībām ir vairāki, tomēr galvenokārt var izcelt divus – parasti automašīnas, kuras ir jaunākas par septiņiem gadiem, tiek zagtas, lai tās varētu pārdot tālāk, savukārt vecāka izlaiduma gada auto – tiek izjaukti un realizēti detaļās. Jāpiebilst, ka zagļi mēdz zagt auto arī ar mērķi veikt noziedzīgus nodarījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zādzības izdarīšanas brīdī no naftas produktu vada Polocka - Ventspils aizturēti trīs vīrieši, Db.lv informēja Valsts policija. Rīgas rajona Salas pagastā smilšu karjerās tika konstatēta zagtās dīzeļdegvielas uzglabāšanas un pārliešanas vieta, kur tika izņemts liels daudzums zagtās dīzeļdegvielas.

Šā gada 27.maijā, Tukuma rajona, Irlavas pagastā Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) ONAP darbinieki sadarbībā ar Tukuma RPP darbiniekiem operatīvo pasākumu kompleksa laikā zādzības izdarīšanas brīdī no naftas produktu vada Polocka - Ventspils aizturēja trīs vīriešus, kuri agrāk ir bijuši sodīti: 1982.gadā dzimušu vīrieti 1976.gadā dzimušu vīrieti un 1973.gadā dzimušu vīrieti.

Policijas darbinieki nozieguma vietā atrada un atsavināja kravas automašīnu SCANIA, kurā atradās tvertnes, kurās tika pildīta dīzeļdegviela. Tika atsavinātas dažādas ierīces (cauruļvadi, spiediena regulētājs un kompensators), kas tika izmantotas zādzību izdarīšanai no naftas vada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes kompānija DAF Trucks sasniegusi vēsturiski lielāko tirgus daļu, uzņēmumam kļūstot par otru lielāko kravas automašīnu zīmolu Eiropā. Uzņēmums būtiski stiprinājis savas pozīcijas arī Baltijas valstīs. Pērn kravas automašīnu ražotājs DAF, kura ražotne atrodas Eindhovenā, nosvinēja 90 gadu jubileju.

Panākumus gūt palīdzējis arī Centrako – oficiālais DAF pārstāvis Lietuvā un Latvijā. Centrako piedāvā visu nepieciešamo kravas automašīnām un piekabēm, pārdod jaunas un lietotas kravas automašīnas, nodrošina garantijas un pēcgarantijas servisu, kā arī, pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar DAF rūpnīcas servisu, piedāvā gan jaunas, gan lietotas oriģinālās rezerves daļas. Tieši Centrako ieguva Zelta balvu 2019 par kravas automašīnu pārdošanas sasniegumiem.

Līderu izvēle

2019. gada pirmajos mēnešos DAF zīmols līdz ar Volvo un Scania stiprinājis savas pozīcijas Latvijas tirgus līderu trijniekā. 2018. gadā Latvijas kravu pārvadātāji papildināja savus autoparkus ar 346 DAF XF 480 FT kravas automašīnām ar pilnu masu, sākot no 16 tonnām, tādējādi zīmola tirgus daļu palielinot līdz 19%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2006. gada laikā Latvijā tika nozagtas 1 603 automašīnas, savukārt 2007. gada pirmajos trīs mēnešos autozagļi pamanījušies nozagt jau 474 automašīnas. Visvairāk autozagļi bija kārojuši pēc Volkswagen un Audi automašīnām, taču autozagļi zaguši arī ne mazums dārgus luksus auto. Db.lv ir apkopojis Autonama sniegtos datus un piedāvā ieskatīties Latvijas dārgāko zagto auto topā.

2007. gada pirmajos trīs mēnešos visdārgākā nozagtā automašīna tāpat kā 2006. gadā bija Porsche Cayenne, kuras cena ir līdz 45 872 Ls. Šogad nozagta viena šāda automašīna.

Otrajā vietā ierindojas 2006. gada BMW X5. Tā cena atkarībā no komplektācijas svārstās robežās starp 21 250 un 36 687 latiem. Šā gada izlaiduma X5 nozagts tikai viens, savukārt 2004. gada X5 nozagts 4 reizes un 2005. gada modelis vienu reizi. Kopā šī gada pirmajos mēnešos nozagta 51 BMW markas automašīna.

Trešajā vietā ierindojas 2006. gada Audi Q7, kura cena ir 30 908 lati. Šāda mašīna nozagta viena. Kopā 2007. gada pirmajos trīs mēnešos nozagtas 107 Audi markas automašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitalizācija auto izvēlē, elektroauto pārdošanas pieaugums, lietotu auto reputācijas maiņa, jaunas prasības autoservisiem un klientu paradumu transformācija – tā ir autopārdošanas industrija šodien, kur Moller Auto dīleri, tirgojot gan jaunas, gan lietotas automašīnas, navigē vienas pieturas dīleru koncepta virzienā.

Par šodienu, rītdienu un izaicinājumiem Dienas Bizness uzdeva jautājumus Moller Auto uzņēmumu grupas izpilddirektorei Baltijā Izīdai Gerkenai.

2023. gads ir aizvadīts. Audi un Volkswagen ir vienas no iecienītākajām automašīnām pircēju izvēlē – kā veicies ar šo marku pārdošanu?

Kopumā gads aizvadīts veiksmīgāk, nekā plānots. Mūsu biznesa rezultāti par 2023. gadu rāda, ka Baltijā kopumā lietotu auto segmentā tika pārdots par 26% vairāk auto nekā 2022. gadā. Savukārt vislielākā izaugsme piedzīvota elektroauto segmentā, kas Baltijā pērn pieauga par 63%, salīdzinot ar 2022. gadu. Tikmēr jaunu auto segmentā pārdošanas rādītāji bija stabili, saglabājoties 2022. gada līmenī, par spīti satricinājumiem ekonomikā, ko nesuši aizvadītie gadi. Pērnā gada sākumā novērojām jaunu auto tirgus atveseļošanos, un to pamatā ietekmēja iedzīvotāju finansiālās konfidences uzlabošanās, kas, jāatzīst, bija netipiski inflācijas rādītājiem, kā arī vajadzība pēc personīgās mobilitātes, kas aizvien ir daudzu cilvēku prioritāšu augšgalā. Ietekmi jūtam arī šogad. Proti, inflācijas drudzis ir pārvarēts, un cilvēki nākotni sāk vērtēt, balstoties uz prognozējamākiem apstākļiem, kas arī dod iespēju skaidrāk paredzēt personīgās investīciju iespējas. Aizvadītajā gadā būtiski auga pieprasījums pēc lietotiem auto ar nepieredzētu uzrāvienu oktobrī, kad apgrozījums lietoto auto segmentā auga par 87%, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2022. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dacia - zīmols uz viļņa

, 19.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

" 2007.gada pirmajos sešos mēnešos Dacia pārdošanas apjomi ir būtiski palielinājušies - 47 valstīs pārdotas vairāk kā 110 000 automašīnas;

" Paplašinot piedāvājumu klāstu ar Dacia Logan MCV un Dacia Logan Van, Dacia zīmols arvien lielāku popularitāti izkarojis Rietumeiropā;

" 2007.gadā Pitesti rūpnīca Rumānijā un Casablanca rūpnīca Marokā palielināja ražošanas apjomu, lai apmierinātu arvien pieaugošo pieprasījumu.

Pārdošanas apjoms turpina pieaugt

Dacia pārdošanas apjoms strauji turpināja pieaugt pēc Dacia Logan MCV un Dacia Logan Van laišanas apgrozībā 2007.gada sākumā. Jūnija beigās no kopēja Dacia pārdošanas apjoma 60% sastādīja Logan (pārdotas 74 928 automašīnas 47 valstīs), 35% - Logan MCV (32 943 automašīnas 29 valstīs) un 5% - Logan Van (3849 automašīnas Rumānijā un Bulgārijā). Straujākais pārdošanas apjoma pieaugums - 63,3% - vērojams Rietumeiropā, kur pārdotas 32 889 automašīnas. Dacia zīmolam šobrīd pieder 1,38% no pasažieru automašīnu tirgus Francijā (pārdotas aptuveni 15 000 automašīnas) un, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, tas ir par 30,8% vairāk. Līdzīga situācija vērojama arī Vācijā - 2007.gada pirmajos sešos mēnešos Dacia pārdošanas apjomi, salīdzinot ar to pašu periodu 2006.gadā, ir trīskāršojušies. Sevišķi strauju pārdošanas apjoma pieaugumu nodrošināja Dacia Logan MCV, kas tirgū parādījās 2007.gada februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Rīgā no nozagtajām automašīnām nav atrasta pat puse

, 17.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā šā gada deviņos mēnešos nozagtas 593 automašīnas, bet atrasta tikai 261 automašīna, Db.lv informēja Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Automašīnu zādzību apkarošanas nodaļas priekšnieks Andris Stūrainis. Viņš akcentē, ka automašīnu zādzību skaits Rīgā arvien samazinās.

Rīgā šā gada deviņos mēnešos ir nozagtas 593 automašīnas, kas ir par 164 automašīnām mazāk nekā pērn šajā laika posmā. Šogad deviņu mēnešu laikā ir atklāts 31 automašīnas zādzības noziegums, atrasta 261 automašīna.

Pagājušā gada deviņos mēnešos Rīgā tika nozagtas 757 automašīnas, atklāti 27 noziegumi, atrastas 386 automašīnas.

Šā gada deviņos mēnešos Rīgā par noziegumiem, kas saistīti ar autotransportu, aizturēta 81 persona. Nozagtas (pa markām): VW - 201, Audi - 113, BMW – 68, Mercedes-Benz - 44, Ford - 25, Mazda - 16, Opel - 23, VAZ - 25. Pārējo marku automašīnas zagtas mazāk.

No 593 automašīnām aptuveni 200 tika nozagtas nakts laikā. Skatoties pēc automašīnu izlaiduma gadiem, visvairāk zagtas 1998. un 1999. gadā ražotās automašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Lielvārdes uzņēmumā tapusi specializēta senioru aprūpes automašīna

Laura Mazbērziņa, 28.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrība Latvijas Samariešu apvienība sadarbībā ar Lielvārdes uzņēmumu Race Transport Solutions izveidojusi specializētu aprūpes automašīnu, ar kuras palīdzību tiks sniegti pakalpojumi senioriem.

Ideja par šādu pakalpojumu radās Latvijas Samariešu apvienības direktoram Andrim Bērziņam, jau pirms daudziem gadiem redzot, cik spītīgi viņa 93 gadus vecā vecmāmiņa nevēlas pārcelties pie bērniem uz pilsētu, lai arī ikdienas soli lauku viensētā vienai pašai bija jau par grūtu veikt.

Pirmās sešas senioru aprūpes automašīnas tika izveidotas Lietuvā pirms pieciem gadiem, bet jaunākā automašīna beidzot tapusi tepat Latvijā - Lielvārdē, uzņēmumā Race Transport Solutions. «Jaunajai automašīnai ir veikti vairāki tehniski uzlabojumi, bet vizuāli tā izskatīsies ļoti līdzīga Lietuvā būvētajām automašīnām. Kā automašīnu bāze tiek izmantota Renault automašīnas šasija. Uzņēmums Race Transport Solutions bija vienīgais, kas mums varēja piedāvāt šādu automašīnu uzbūvēt, kā arī piedāvāja zemāku cenu nekā Lietuvas sadarbības partneri,» pastāstīja Baiba Pare, Latvijas Samariešu apvienības komunikācijas speciāliste.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Autonams un LR Iekšlietu ministrijas datiem 2008.gada pirmajos trīs mēnešos nozagti 56 līdz piecus gadus jauni auto, kas ir par 62,5% vairāk nekā pērn šajā laika posmā. 2007.gada pirmajā ceturksnī tika nozagti vien 35 līdz piecus gadus jauni auto.

Kopumā gada pirmajos trīs mēnešos nozagti 414 vieglie transportlīdzekļi. Visvairāk, līdzīgi kā pērn, gada sākumā zagtas VW Golf, VW Passat un Audi A6 Avant automašīnas. Turklāt, sākoties pavasara sezonai, nozagti arī divi kvadracikli.

Edvīns Panders, Autonams Pārdošanas un attīstības direktors, valdes loceklis: "Salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni auto zagļi šogad ir ievērojami aktīvāki – pirmajos trīs mēnešos nozagti par 58 vieglajiem transportlīdzekļiem vairāk nekā pērn tādā pašā laika posmā. Turklāt zagļi vairāk zog jaunos auto – par 62,5 procentiem pieaudzis līdz piecus gadu jaunu nozagto auto skaits. Par jaunākiem auto zagļi saņem lielāku summu, taču risks ir salīdzinoši tāds pats, tādēļ tie ir izdevīgāki. Vienlaikus arī pieaugot jauno auto skaitam uz ielām, pieaug arī pieprasījums pēc to detaļām. Kā viens no iemesliem varētu būt arī pievienošanās Šengena zonai, kas radījusi iespēju brīvāk pārvietoties un šķērsot robežu arī auto zagļiem, tomēr to nevar vērtēt viennozīmīgi."

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Eiropas mēroga operācijas laikā Latvijā atrod 13 zagtas luksus klases automašīnas

LETA, 30.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropola organizētās operācijas Arhimēds (Archimedes) laikā Latvijas likumsargi atraduši 13 zagtas luksus klases automašīnas, otrdien žurnālistus informēja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

11 no zagtajām automašīnām atrastas Daugavpilī dzelzceļa vagonos. Policija uzskata, ka šos spēkratus bija plānots vest uz Tadžikistānu.

Lielākā daļa spēkratu bija nozagti Eiropā - Polijā, Vācijā, Zviedrijā. Starp nozagtajām automašīnām bija Land Rover, BMW X6, Lexus, Audi A7 un Mercedes Benz marku spēkrati. Tikai pāris no 13 konstatētajiem spēkratiem garnadži bija nozaguši Latvijā.

Saistībā ar Daugavpilī atrastajām zagtajām automašīnām ir aizturēta viena persona. Grišins piekrita, ka cilvēki, kuri tiešā veidā nozaga automašīnas, no transportēšanas shēmas ir diezgan patālu, līdz ar to šos noziedzniekus būs grūti konstatēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latviskuma zīmogs Daugavpilī

Monta Glumane, 01.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūzikas klubs un bārs Artilērijas pagrabi Daugavpilī klientus apkalpo tikai latviešu un angļu valodā, tādā veidā pirmajā vietā turot savas vērtības.

Atpūtas vieta Daugavpilī izveidota 2013. gada oktobrī, taču ideja par to radusies jau 2010. gadā. Ilgu laiku aizņēmusi telpu atrašana. «Pirmo gadu nogaidījām un apskatījāmies, vai šīs telpas neapplūst, ņemot vērā, ka blakus ir Daugava un bārs atrodas pagrabā,» stāsta Artilērijas pagrabu saimnieks Andrejs Faibuševičs, kuram šis bizness ir kā hobijs. Ikdienā viņš nodarbojas ar zinātniskiem un klīniskiem pētījumiem farmācijā.

Viņam bijuši vairāki iemesli, kāpēc izveidot šādu bāru Daugavpilī. Viens no galvenajiem – ieviest mūzikas klubu kultūru, jo iepriekš pilsētā to klasiskā izpratnē (kā, piemēram, Pulkvedim neviens neraksta un Četri balti krekli Rīgā) nebija. Tāpat nav bijis nevienas latviešu vietas, kur gribētos aiziet. «Bija skaidrs – kas pirmais brauc, tas pirmais maļ. Agri vai vēlu tāpat šāda vieta būtu radusies. Man kā jauniešu tēvam tas bija svarīgi, jo zinu, kāda ir provinces, it sevišķi Latgales, bērnu problēma, kad viņi nonāk lielpilsētā. Nevar salīdzināt ar tiem, kuri atbrauc no Valmieras vai Liepājas, no nerusificētiem reģioniem. Es gribēju ieguldīt Daugavpils jaunatnē, lai viņi būtu psiholoģiski konkurētspējīgi ar saviem vienaudžiem Rīgā. Veiksmīga sakritība, un 2013. gadā Latgalē tika atvērti trīs kultūras objekti – Marka Rotko centrs Daugavpilī, Gors Rēzeknē un Artilērijas pagrabi,» stāsta bāra saimnieks. Kopējās investīcijas uzņēmējdarbības sākšanai bija aptuveni 20–25 tūkst. eiro, no tiem 10 tūkst. eiro iegūti, piesaistot Altum Šveices mikrokreditēšanas programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automašīnu zādzību skaits samazinās, bet palielinās jaunu spēkratu aizdzīšana.

Pagājušajā gadā kopumā Latvijā nozagti 932 transportlīdzekļi, kas ir par 108 transportlīdzekļiem mazāk nekā 2012. gadā, kad valstī tika nozagti 1,04 tūkst. braucamo, liecina Iekšlietu ministrijas Informācijas centra apkopotie dati. Arī Valsts policija atzīmē, ka, skatoties pa gadiem, joprojām ir vērojams automašīnu zādzību skaita samazinājums un tam ir vairāki iemesli. Uz jautājumu, vai tam par iemeslu ir apstāklis, ka policija ir palielinājusi savu darba intensitāti, vai arī zagļiem mazinājusies interese par Latviju, Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš DB skaidroja, ka var piekrist abiem šiem apgalvojumiem. Tomēr viņš piebilst, ka kopumā valstī arī citu noziegumu skaitam ir tendence samazināties. Apdrošinātāji cītīgi seko līdzi automašīnu zagļu ieražām un tendencēm, jo tas var ietekmēt arī apdrošināšanas cenas un drošības prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apritējis gads, kopš Rīgā, Uzvaras bulvārī 7, Pulkveža Brieža ielā 12 un Jūrmalā, Jomas ielā 4 darbu sāka Elektrum elektroauto uzlādes stacijas.

Tajās tiek nodrošināta gan ierastās ātrās 50kW līdzstrāvas stacijas, gan pilsētai piemērotās vidēji ātrās jeb 22kW maiņstrāvas uzlādes iespēja. Uzlāde un norēķini šajās stacijās ir iespējami, izmantojot īpaši izveidoto mobilās lietotnes Elektrum uzlādes sadaļu. Pirmo reizi šāda lietotne no pašiem pamatiem tika izstrādāta tieši Latvijas tirgum. AS "Latvenergo" Elektrotransporta uzlādes tīkla attīstības vadītājs Ansis Valdovskis stāsta par to, kā pašlaik attīstās mūsu piedāvājums elektrisko transporta līdzekļu īpašniekiem. Viņš uzsver, ka ir ļoti iespējams – uz elektriskajām automašīnām pārsēdīsimies daudz ātrāk nekā domājam.

Pirms gada prognozējām, ka 2030. gadā Latvijā būs ap 30 000 elektrisko automašīnu. Kādu skaitu jūs prognozētu tagad, redzot, cik strauji notiek attīstība?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Automašīnu zādzību apkarošanas nodaļas priekšnieks Andris Stūrainis Db.lv atklāj, kādas metodes autozagļi Rīgā un tās apkārtnē patlaban izmanto visbiežāk. Vai zināji, ka autozagļu aprīkojums nopērkams pat internetā?

Līdz ar tehnoloģiju attīstību arī autozagļu grupējumi, īpaši organizēti grupējumi, attīsta gan savas prasmes, kā nozagt automašīnu, gan arī tiek izgatavotas dažādas elektroniskas ierīces, ar kuru palīdzību iespējams neitralizēt automašīnas izgatavotāja rūpnīcā uzstādītās drošības sistēmas. Dažādu elektronisku ierīču izmantošana auto zādzībās ir viena no populārākajām metodēm autozagļu vidū, stāstīja A. Stūrainis.

"Šajā sakarā vēlos atzīmēt - neskatoties uz to, ka jau vairākus gadus automašīnu zādzību kopējais skaits Rīgā turpina samazināties, zagto automašīnu izlaiduma gadi ar katru gadu paaugstinās. Ja vēl pirms trim gadiem Rīgā visvairāk zaga automašīnas, kas ražotas līdz 1996.gadam - tas ir līdz brīdim, kad lielākie autoražošanas koncerni sāka uzstādīt elektroniskās drošības ierīces, tad tagad lielākā daļa nozagto automašīnu ir ražotas laika posmā no 1996. līdz 2002.gadam, turklāt lielākā daļa ir VW un Audi marku automašīnas. Veicot pie autozagļu grupējumiem atrasto ierīču pētījumus sadarbībā, piemēram, ar Autonamu, esam secinājuši, ka Audi un VW automašīnām ir diezgan pavāja uzstādītā drošības sistēma, runājot par automašīnām, kas ražotas no 1996. līdz 2002.gadam," skaidroja A. Stūrainis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Autonams apkopojis svaigāko statistiku par zagtajām automašīnām Latvijā. Uzzini, cik un kādas automašīnas nozagtas septembrī.

Saskaņā ar Autonams un LR Iekšlietu ministrijas datiem šā gada septembrī Latvijā kopumā nozagti 156 transportlīdzekļi. No tiem 132 bijušas vieglās automašīnas, 9 motocikli, 12 kravas mašīnas, 2 piekabes un viens autobuss.

No vieglajām automašīnām visvairāk septembrī tika nozagtas Vācijā ražotās: 30% WV, 24% Audi un 12% BMW markas vieglās automašīnas. Zagļu skatījumā populārākie modeļi - VW GOLF, VW PASSAT, Audi A6.

Edvīns Panders, „Autonams” pārdošanas daļas vadītājs: „Visvairāk Latvijā tiek zagtas Vācijā ražotas automašīnas, kas skaitliski arī visvairāk piedalās ceļu satiksmē un pēc to rezerves daļām tirgū ir liels pieprasījums. Transportlīdzekļi tiek zagti, galvenokārt, lai vēlāk tos izjauktu un pārdotu rezerves daļās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunu automašīnu tirgus Baltijas valstīs šī gada pirmajos mēnešos pēc pērnā gada krīzes pamazām atgūstas. Visstraujāk jaunu auto tirgus audzis Igaunijā, kur šī gada pirmos piecos mēnešos pārdots par 37,2% vairāk auto nekā tajā pašā periodā pērn. Pieaugums bijis arī Latvijā (+17,3%) un Lietuvā (+7,2%), liecina Igaunijas uzņēmuma "RIA.com Marketplaces" apkopotā informācija.

Īpaši strauji Baltijā aug pārdoto hibrīdauto un elektroauto skaits: Latvijā pārdoto hibrīdauto skaits šī gada pirmajā ceturksnī pieaudzis pat par 213,1%, elektroauto skaits – par 47,7%, savukārt ar tradicionālajiem benzīna un dīzeļdegvielas dzinējiem darbināmie auto zaudē popularitāti, un to pārdošanas apjomi strauji kritušies.

2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, jaunu automašīnu pārdošanas apjomi Eiropā samazinājās par kopumā 23,7%. Lielākais kritums reģistrēts Kiprā - 42,8%, mazākais Dānijā - 12,5%. Igaunija 2020. gadu noslēdza ar pārdošanas apjoma kritumu par 29,3%, Latvija par 25,8% un Lietuva par 12,9%. Taču šī gada pirmajos piecos mēnešos situācija stabilizējusies: Eiropas Savienības no janvāra līdz maijam pārdoto jauno automašīnu skaits pieauga par vidēji 29,5% (Eiropas autoražotāju asociācijas (ACEA) dati). Igaunijā šī gada pirmajos piecos mēnešos pārdotas kopumā 10 329 jaunas automašīnas (kāpums par 37,2%), Latvijā – 6215 automašīnas (+17,3%) un Lietuvā 15 160 automašīnas (+7,2%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizdomās par zādzībām no naftas vada Polocka - Ventspils aizturētas trīs personas

, 05.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītā mēneša beigās Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki sadarbībā ar Tukuma rajona policijas pārvaldes (RPP) darbiniekiem aizdomās par tīšu naftas vada Polocka - Ventspils bojāšanu, dīzeļdegvielas zādzību lielos apjomos, aizturēja trīs organizētās noziedzīgas grupas dalībniekus.

Šā gada 27.maijā, Tukuma rajona, Irlavas pagastā Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) ONAP darbinieki sadarbībā ar Tukuma RPP darbiniekiem operatīvo pasākumu kompleksa laikā zādzības izdarīšanas brīdī no naftas produktu vada Polocka - Ventspils aizturēja trīs vīriešus, kuri agrāk ir bijuši sodīti: 1982.gadā dzimušu vīrieti 1976.gadā dzimušu vīrieti un 1973.gadā dzimušu vīrieti.

Policijas darbinieki nozieguma vietā atrada un atsavināja kravas automašīnu SCANIA, kurā atradās tvertnes, kurās tika pildīta dīzeļdegviela. Tika atsavinātas dažādas ierīces (cauruļvadi, spiediena regulētājs un kompensators), kas tika izmantotas zādzību izdarīšanai no naftas vada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autonams veiktie aprēķini liecina, ka Latvijā šogad nozagti auto aptuveni 7,6 miljonu eiro vērtībā. Vienu piekto daļu no pirmajos deviņos mēnešos nozagto vieglo auto vērtības veido apvidus automašīnas, kuras vairumā gadījumu ir līdz piecu gadu jaunas.

Saskaņā ar Autonams un LR Iekšlietu ministrijas datiem šā gada pirmajos deviņos mēnešos nozagtas 1087 vieglās automašīnas.

Autonams pārdošanas daļas vadītājs Edvīns Panders: „Līdzās tendencei, ka tiek zagtas arvien jaunākas automašīnas, iezīmējas tendence, ka zagļi iecienījuši jaunas apvidus automašīnas. Absolūtu popularitāti zagļu vidū guvusi BMW X5 apvidus automašīna, turklāt aptuveni 86 procenti no nozagtajiem BMW X5 ir līdz piecus gadus jauni. Acīmredzot darbojas zagļu grupējums, kuru rīcībā ir tehnoloģijas (iekārtas), kas bez īpašām problēmām ļauj apiet šo automašīnu drošības sistēmas.

Ne tikai auto ražotāji, bet arī auto zagļi izmanto augstākās klases tehnoloģijas. Durvju uzlaušana ir populāra metode tikai vecākiem auto, kuriem nav uzstādītas auto aizsardzības sistēmas. Jaunajām automašīnām jau ražotāji ir uzstādījuši pretaizdzīšanas iekārtas, taču nozagto jauno auto statistika liecina, ka tās nenodrošina pilnīgu aizsardzību, tādēļ arī jaunu auto īpašniekiem ir jādomā par papildus pretaizdzīšanas iekārtām, kas padara zagļu darbu grūtāku.Turklāt pretēji vecākām izlaiduma gada automašīnām, jaunās automašīnas, tai skaitā apvidus auto, tiek realizēti nesadalot detaļās. Visbiežāk apvidus automašīnas tiek realizētas ārvalstīs.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Zagtākās mašīnas Latvijā un Lietuvā ir BMW, Igaunijā - Toyota

Monta Glumane, 27.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nozagto automašīnu daudzums un markas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā būtiski atšķiras. 2018. gadā Latvijā un Lietuvā joprojām zagtāko automašīnu topa pirmajā vietā bija BMW markas auto, savukārt Igaunijā visvairāk ir zagtas Toyota mašīnas, liecina Latvijas, Igaunijas un Lietuvas Apdrošinātāju asociāciju dati.

Būtiski atšķiras arī auto zādzību skaits - Latvijā apdrošinātājiem pērn ziņots par 256 nozagtām mašīnām, Igaunijā - tikai par 38 mašīnām. Par Lietuvas pērnā gada datiem var spriest no pirmā ceturkšņa un iepriekšējo gadu tendencēm - Lietuvā gadā apdrošinātājiem tiek ziņots par nedaudz vairāk nekā simts nozagtām automašīnām (1. ceturksnī - par 37 nozagtiem auto).

«Lielākās atšķirības nozagto auto skaitā ir starp Latviju un Igauniju. Viens no skaidrojumiem ir vispārējā atšķirība abu valstu autoparkos - Latvijā ir daudz vairāk luksusa klases auto, kas ir dārgāki un tādējādi interesantāki auto zagļiem. Protams, atšķiras arī valstu izmērs, un Latvijā mēdz uzdarboties arī citu valstu zagļi. Igaunijā un Lietuvā arī soda apmērs, ko piemēro transportlīdzekļa zādzības gadījumos, līdz šim ir bijis smagāks nekā Latvijā,» stāsta Jānis Abāšins, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki sadarbībā ar Vācijas tiesībsargājošo institūciju darbiniekiem, aizdomās par vairākām dārgu automašīnu zādzībām Vācijā un Latvijā, aizturēja organizētās noziedzīgās grupas līderi, Db.lv informēja Valsts policija. Pārsvarā zagtas jaunas Mercedes - Benz markas automašīnas.

2007.gada 31.janvarī kopīgu Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) ONAP un Vācijas tiesībsargājošo institūciju darbinieku veiksmīgas sadarbības un operatīvās meklēšanas pasākumu kompleksa laikā, pamatojoties uz Štutgartes tiesas izdoto Eiropas apcietinājuma lēmumu, Rīgā tika aizturēts Latvijas pilsonis 1970.gadā dzimis vīrietis, viens no organizētās noziedzīgās grupas dalībniekiem, kurš organizēja dārgu automašīnu zādzības Vācijā laika posmā no 2004.gada beigām līdz 2006.gada beigām. Pēc policijas darbinieku rīcībā esošās informācijas zagtās automašīnas, pārsvarā jaunas Mercedes - Benz markas automašīnas, tika realizētas galvenokārt Krievijas Federācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Vismierīgāk var naktīs gulēt Toyota, Mercedes un Ford īpašnieki

Jānis Rancāns, 27.11.2012

Volkswagen Golf 7. VW transportlīdzekļi šogad veidojuši 23,4% no visām zagtajām automašīnām.

Foto: EPA/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autovadītāji, kuriem pieder Ford vai Toyota markas automašīnas naktīs gulēt var daudz mierīgāk nekā tie, kuriem ir Volkswagen (VW) un Audi automašīnas, jo par zagļu upuriem šie spēkrati kļūst retāk. Savukārt VW īpašniekiem pat jārēķinās ar zagļiem, kuriem ir speciāls aprīkojums.

Kā liecina apdrošinātāja BTA Insurance Company apkopotie dati, 2012. gadā VW un Audi automašīnu markas kopā veidoja lielāko daļu (aptuveni 40%) no visām zagto transportlīdzekļu markām. VW transportlīdzekļi šogad veidojuši 23,4% no visām zagtajām automašīnām (aizvadītajā gadā – 25%), bet Audi markas transportlīdzekļi – 15,6% (pērn 14,4%).

Apdrošinātāja apkopotie dati liecina, ka zagļu «pieprasīti» ir arī BMW un Honda marku automobiļi. Vācu autoražotāja BMW transportlīdzekļu markas šogad zagtas 7,6% gadījumu, bet Honda – 7% gadījumu. Savukārt Japānas autoražotāja Toyota automašīnas zagtas 6,8% gadījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru