Citas ziņas

Dāvis: būs uzņēmumu bankroti

Andrejs Vaivars, 67084442, 01.08.2008

A/s Latvijas Gāze valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis ekskluzīvā intervijā Db atzīst, ka oktobrī gaidāmais dabasgāzes tarifu kāpums var mazināt uzņēmumu konkurētspēju un pat novest tos līdz bankrotam. Īpaši smagi energoresursu cenu pieaugums, iespējams, skaršot Liepājas metalurgu un dārzkopības kompleksus.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Oktobrī gaidāmais dabasgāzes tarifu kāpums var mazināt uzņēmumu konkurētspēju un pat novest tos līdz bankrotam.

Tā intervijā Db atzīst a/s Latvijas Gāze (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis. Viņš arī uzskata, ka jaunās gāzes elektrostacijas būvniecība no ekonomiskā aspekta ir apšaubāma.

Līdz ar gāzes tarifu kāpumu, pieaugs arī siltuma un elektroenerģijas tarifi. Turklāt siltuma un gāzes cenas augs, visticamāk, vienlaicīgi. Vai jūs nebaida iespēja, ka šādos apstākļos daudzi patērētāji vairs nespēs apmaksāt dabasgāzes rēķinus?

Tātad sanāk, ka iecerētā jaunā gāzes elektrostacijas projekta realizācija nav ekonomiski izdevīga?

Pie pašreizējām gāzes cenām tas ir apšaubāms - mēs to ļoti labi saprotam.

Kādā situācijā redzat Latvijas ražotājus attiecībā uz iespējām segt jaunās gaidāmās gāzes izmaksas?

Visnepatīkamāk ir tiem ražotājiem, kas gāzi izmanto tehnoloģiskām vajadzībām. Lielākais patērētājs tehnoloģiskām vajadzībām ir Liepājas metalurgs. Ar šādām gāzes cenām minētā uzņēmuma produkcija? Te runa ir par konkurētspēju - būs vai nebūs Liepājas metalurgs konkurētspējīgs, ņemot vērā tā darba ražīgumu. Ceru, ka šis uzņēmums tirgū spēs konkurēt, bet tik liela peļņas daļa, kas šim uzņēmumam bija iepriekšējos gados, gan vairs nebūs - tā samazināsies, jo pieaugs pašizmaksa. Jāmin arī tāds uzņēmums kā Līvānu stikls - jau esošo gāzes tarifu apstākļos tas bankrotēja. Tā produkcijas pašizmaksu 60 % apmērā veidoja gāze. Nepatīkamākā situācija ir ar Latvijā strādājošajām dārzniecībām, kas izmanto gāzi - produkcijas pašizmaksa tām ļoti pieaugs. Jautājums ir - vai tas, ko viņi ražo - gurķi, tomāti, puķes u.c. - spēs konkurēt ar produkciju, kas šeit ienāks no Polijas, Dānijas, Holandes un citām valstīm, kur lauksaimniecība tiek subsidēta.

Pieļaujat uzņēmumu bankrotus?

Jā! Jāņem jau arī vērā tas, ka mūsu dārzkopības kompleksi nav tik moderni kā daudzviet citur Eiropā.

Jūs esat paudis neapmierinātību ar regulatora apstiprinātajiem gāzes tarifiem. Cik lielam, jūsuprāt, vajadzētu būt šim tarifu kāpumam?

Pirmajā tarifu projektā prasījām, lai mazajiem patērētājiem un iedzīvotājiem tarifu pieaugums būtu 70 līdz 80 %. Te ir jāpaskatās uz mūsu sistēmu kopumā - tā ir būvēta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados, turklāt ar tā laika tehnoloģijām, gāzes vadiem izmantojot bitumena izolāciju. Savukārt Inčukalna pazemes krātuvei šogad jau aprit 40 gadi, kas ir nopietns vecums. Es saprotu, ka katrs iedzīvotājs redz tikai savu gāzes plīti, pāris metru garo pievadu un stāvvadu - viņam šķiet, ka tur nekas nemainās, ka tur viss ir mūžīgs. Taču patiesībā, lai mēs viņa plīti nodrošinātu tikai ar 6 m3 gāzes, tās ceļš ir tāls un sarežģīts. Jāņem vērā, ka kaut nedaudz noplūdusi gāze ir sprādzienbīstama. Mums ir jānodrošina, lai gāze tiktu piegādāta, lai sistēma būtu droša un stabila, lai nebūtu nekādu avāriju. Maģistrālei gāzes vadi ir jāremontē, un izmaksas šajā jomā ir ļoti augstas. Lai to visu darītu, LG ir vajadzīgi līdzekļi, peļņa. Pēdējo 8 gadu laikā mēs sistēmas modernizācijā un jaunu gāzesvadu būvniecībā esam investējuši ap 180 miljonus latu. Ja mēs neveiksim tos darbus, kas ir paredzēti, atbilstoši tehniskajām normām, var pienākt mirklis, kad Daugavpilij, Liepājai vai Rīgai ziemas laikā pēkšņi vairs nav gāzes. Pieņemot situāciju, ka notiek avārija, izplūst gāze, jāveic remontdarbi un kādai no šāda mēroga pilsētām gāzes nav? Zaudējumi būtu mērāmi vairākos desmitos miljonu latu. Iesniedzot pirmo tarifu projektu, to darījām, paredzot tādu cenu, kādai vajadzētu būt, lai mums būtu nodrošināta peļņa vismaz 10 līdz 12 % apmērā no neto apgrozījuma. Jā, pērn mūsu peļņa bija 32 miljoni latu, bet tā bija saistīta ar pavisam citiem faktoriem.

Kādiem?

Mēs vienkārši iepirkām gāzi lētāk no Krievijas - Gazprom tam piekrita, un mēs iepirkām gāzi par iepriekšējā gada cenu. Es lēti nopirku produktu, kuru pārdevu par regulatora noteikto cenu. Šāds solis radīja peļņu.

Regulators cita starpā ir arī noteicis, ka LG drīkstēs gāzi pārdot patērētājiem atbilstoši tai cenai, par kādu tā iegādāta, nevis tai, kāda ir tirgū pārdošanas brīdī. Tas nozīmē, ka turpmāk jūs šādu soli spert vairs nedrīkstēsiet...

Nē! Turklāt tie ir bijuši vien atsevišķi gadījumi. Taču tajā, kas notika pērn šajā jomā, ir jāsaprot arī kompānija - nu kāpēc man būtu jāpārdod lētāk, ja es varu nopelnīt, pārdodot par tādu cenu, kāda man būs izdevīga?!

Vai tas viss nozīmē, ka nākamā gada sākumā startēsiet ar jaunu tarifu projektu?

Nē! Atbilstoši tarifu metodikai, mums ir noteiktas ekspluatācijas izmaksas gāzes transportam, tās uzglabāšanai, sadalei, kā arī tirdzniecības tarifs. Gala cena ir atkarīga no tā, par cik mēs iepērkam gāzi: mūsu izmaksu daļa tajā ir ļoti neliela - apmēram 15 līdz 17 %. Šos noteiktos tarifus regulators mums nemainīs vēl divus gadus.

Tātad piepildīsies regulatora vadītājas V. Andrējevas paustā vēlme jaunus gāzes tarifu projektus neredzēt turpmākos divus gadus…

Jā! Tikai te daži elementi tomēr ir jāizprot. Mūsu ekspluatācijas izmaksas ir saistītas ar autotransportu, dažādiem mehānismiem, ārējiem pakalpojumiem utt. Tā visa izmaksas būs augstākas, elektroenerģija būs dārgāka, siltums maksās vairāk, izdevumi par dažādiem materiāliem būs lielāki? Visas iekārtas, ko mēs iepērkam, lai cik tas jocīgi nebūtu, sadārdzinās ar katru gadu. Arī mūs iespaido inflācija. Pašreizējā ekonomiskajā situācijā arī mums ir ārkārtīgi jākontrolē savas izmaksas, jāiet uz taupības režīmu. Tajā pašā laikā mēs nedrīkstam ierobežot dažādus ar drošību saistītos darbus. Ja mēs nevarēsim izpildīt kādus ar ekspluatācijas drošību saistītos darbus, protams, ņemsim kredītus. Līdz šim kredītus neesam ņēmuši, bet tāda situācija var rasties, ja uzņēmumam pietrūks līdzekļu.

Šāda scenārija realizācijas gadījumā kredītprocenti tiks iekļauti nākamajā tarifu palielinājumā?

Dabīgi, ka kredītprocenti ir nepatīkami - tie šobrīd ir ļoti augsti. Es nevaru prognozēt, kāda ekonomika būs nākamā gada beigās vai pēc diviem gadiem. Ceru, ka nebūs jāvēršas regulatorā, un divus gadus mēs varēsim iztikt ar noteiktajiem tarifiem, ar kuriem gan es neesmu apmierināts. Tarifi, kurus regulators ir noteicis, atspoguļo šodienas ekonomisko stāvokli, bet ne to, kas būs pēc gada vai diviem, kad viss būs dārgāks.

Cik liela ir LG plānotā šā gada peļņa, cik — rentabilitāte?

Uz šo jautājumu es precīzi varēšu atbildēt tikai gada beigās - šobrīd tas ir neiespējami. Pašlaik mums ir zaudējumi. Uz 1. augustu LG ir zaudējumi 16 miljonu latu apmērā - tik lielā mērā esošie tarifi nesedz mūsu izmaksas par gāzi.

Pastāv iespēja, ka šo gadu LG beigs ar zaudējumiem?

Nē! Minētais daļēji tika ņemts vērā, nosakot jaunos tarifus. Taču šobrīd man runāt par peļņu un varbūt pat nosaukt tās lielumu būtu nepareizi.

Premjers Ivars Godmanis nesen pauda bažas par to, cik adekvāta ir tā samaksa, ko valsts saņem par gāzes infrastruktūras izmantošanu. Kāda tad ir šā jautājuma būtība?

Ja mums būs jāmaksā par Inčukalna izmantošanu valstij noteikta naudas summa, attiecīgās izmaksas noteikti tiks iekļautas tarifos, un par to atkal maksās visi Latvijas patērētāji. Tādējādi pašreizējā situācija ir labs kompromisa lēmums - mēs izmantojam Inčukalna pazemes gāzes krātuvi bez maksas.

Kāpēc, ņemot vērā visai saspīlēto ekonomisko situāciju, LG šobrīd ir nolēmusi celt jaunu administratīvo ēku?

Mēs šo ēku sākām būvēt jau tad, kad situācija nebija tāda kā šobrīd. Pašreizējā brīdī LG administrācija ir sadalīta divās daļās: A. Briāna ielā sēž finansisti, ekonomisti, bet viss inženiertehniskais personāls atrodas Vagonu ielā. Tas ir ārkārtīgi neoperatīvs darbs. Laika gaitā akcionāri piekrita, ka efektīvāks darbs ir tad, ja visa administrācija sēž vienā mājā. Šogad šī jaunā ēka tiks pabeigta - tas palielinās darba efektivitāti, atkritīs nevajadzīgās transporta izmaksas, kādas mums ir tagad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Grafikas dizaina studijaWig: Kolektīvā gaume Latvijā uzlabojas

Anda Asere, 19.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atšķirībā no lieliem uzņēmumiem, kādos ir strādājuši dizaineri Orians Anvari un Dāvis Vilcāns, savā grafikas dizaina studijā Wig viņiem ir iespēja ar klientiem darbosies nepastarpināti.

Grafikas dizaina studija Wig veido noformējumus produktiem, zīmola grāmatas, kā arī digitālu produktu dizainu, piemēram, mobilajām lietotnēm, mājaslapām. Wig cenšas būt nevis rokas, kas izpilda klienta pasūtījumu, bet gan partneris, kas uzklausa un iesaka atbilstošāko risinājumu, piemēram, klients vēlas mājaslapu, bet sarunu gaitā noskaidrojas, ka viņam noderīgāka būtu mobilā lietotne – uzņēmuma dizaineri pasūtītājam to arī pateiks. «Klients zina savu biznesu, mēs – savu. Saliekot to kopā, iegūstam optimālu rezultātu. Pēdējā laikā arvien biežāk cilvēki ieklausās un uztver mūs kā partnerus,» saka Dāvis Vilcāns, grafikas dizaina studijas Wig līdzīpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Dāvis: dabasgāzes nodoklis nākamgad sadārdzinās pat maizi

Līva Melbārzde, Db, 29.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Papildu 15.6 Ls akcīzes sadārdzinājums uz 1 000 m3 gāzes- tas pašlaik nebija pārdomāts lēmums. Gala rezultātā tas sadārdzinās visu: elektrību, siltumu, pat maizes cepšanu.»

To Db.lv teica a/s Latvijas gāze valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis, nosaucot šo lēmumu par pašlaik ļoti nepārdomātu. «Galvenais, ka ES ar šī nodokļa ieviešanu mums būtu ļāvusi vēl pāris gadiņus pagaidīt,» viņš piebilda. Kas attiecas uz pašu dabasgāzes cenu, to A. Dāvis nākamgad prognozēja mērenā līmenī. «Gāzes cenu straujais kāpums 2008. gadā ir licis arābiem daudz ko pārdomāt. Lielā gāzes cenu lēciena dēļ daudzas valstis izšķīrās par labu atomelektrostaciju būvniecībai un zaļajiem energoresursiem, samazinot dabasgāzes patēriņu.

Domāju, ka tieši šī mācība nākamgad naftas cenai neļaus pārsniegt 100 dolārus par barelu, iespējams, to turēs pat 80 dolāru līmenī,» sacīja A. Dāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāzes cenu paaugstināšanos nevar prognozēt, tā intervijā žurnālam Klubs norāda Latvijas Gāze valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis un dalās pārdomās, vai Latvija izturēs gāzes cenu palēcienu.

Kā atceras A. Dāvis, Latvija vienu gāzes cenu lēcienu jau pārdzīvoja 1992. gadā un 1993. gadā, kad gāzes cena tika pacelta līdz Eiropas cenu līmenim. „Tad Latvijā nebija tāda uzņēmuma, ieskaitot Latvenergo, kas pavasarī mums nebūtu bijis parādā,” norāda A. Dāvis, kurš vienlaicīgi uzsver, ka uz gaidāmo cenu kāpumu raugās „nedaudz politiski”.

Viņš arī brīdina, ka katra cilvēka maksa par siltumu ievērojami pieaugs. Pieaugs arī izmaksas rūpniecībai un lauksaimniecības kompleksam. Cenu starpību cilvēki jutīs, saņemot pirmo rēķinu par apkuri. „Katra diena milzīgi maksās, tāpēc mēģinās apkures sezonas sākumu atlikt. Īstais rēķins parādīsies tikai decembrī,” brīdina A. Dāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

LG vadītājs: pagājušajā gadā kompānijai daudz palīdzēja arī Dievs

NOZARE.LV, 01.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz ekonomisko situāciju Latvijā, pagājušais gads gāzes apgādes kompānijai AS Latvijas Gāze (LG) bija sekmīgs, un varbūt nedaudz pārsteidzoši, bet daudz palīdzēja arī Dievs.

Tā šodien, sapulcē uzrunājot LG akcionārus, teica kompānijas valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis. Viņš atgādināja par pagājušās ziemas gaisa temperatūrām un piebilda, ka, pateicoties tik aukstai ziemai, gāzes patēriņš palielinājās par 24% pret budžetā paredzēto. Tas, viņaprāt, ir ļoti daudz.

Līdz ar to arī finanšu rādītāji bijuši necerēti labi. Pagājušajā gadā piedzīvots pēdējos gados lielākais neto apgrozījums, bet peļņa bija otra lielākā pēdējos gados.

Dāvis teica, ka nav viena gada notikuma, ko īpaši izcelt, bet minēja vairākus, viņaprāt, svarīgākos.

Viens no tiem ir ar Eiropas Komisijas (EK) līdzfinansējumu īstenotais projekts, kas paredz Daugavas pārvada izbūvi un urbumu modernizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas ražošana Avenei tirgū piedāvā Latvijā ražotus vegānus saldējumus – bez piena produktu klātbūtnes; to ražotājs Dāvis Dudelis ar līdzšinējo pieprasījumu ir apmierināts

«Es ražoju saldējumu no augļiem un ogām. Tie ir vegāni un nesatur piena produktus. Es pats jau ilgu laiku esmu veģetārietis, bet palēnām gribu pāriet uz vegānu uzturu. Man šķiet, ka šāda saldējuma ražošana ir laba nodarbe ar skatu nākotnē. Tāpēc izdomāju gatavot šādus saldējumus, kas ir vienkārši garšīgi, un tos ēd visi, ne tikai vegāni,» stāsta Dāvis.

Avenei saldējumos ir blendēti augļi, svaigi spiestas sulas, nedaudz paštaisīta cukura sīrupa un garšvielas. Daži satur arī kokosriekstu pienu. «Tas pamatā ir arī viss. Nav pievienotas lētākās izejvielas, lai tikai iegūtu masu,» klāsta Dāvis. Viņš vēlētos plašākā sortimentā piedāvāt latviskās garšas, bet sākumā, lai nostabilizētu visiem saprotamās garšas, viņš izmanto dažādus augļus, kas vairumam patīk, – avokado, ananasus, citrusaugļus, banānus. Ar laiku viņš plāno eksperimentēt un piedāvāt dažādus saldējumus ar šim reģionam raksturīgām garšām. Piemēram, laikā, kad bija rabarberi un zemenes, viņš gatavoja saldējumu no šiem augļiem. «Domāju, ka nākotnē gatavošu vairāk našķu ar lokālajām garšām un piedāvāšu cilvēkiem arī saldējuma variantus bez cukura,» teic Dāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT kompānijas Emergn vecākais programmētājs Dāvis Voiceščuks gadu strādāja Silīcija ielejā esošajā SAP birojā Paloalto

Dāvis strādāja komandā, kas bija atbildīga par produktu SAP Screen Personas. Tas ir rīks, ar ko pielāgot un personalizēt sarežģītas biznesa programmatūras grafiskās lietotāja saskarnes un atvieglot dzīvi sistēmas galalietotājiem – tas, ko cilvēki redz, izmantojot SAP programmatūru savā datorā. «SAP izstrādā biznesa programmatūru, kas ir diezgan vispārīga. Ņemot vērā, ka tā paredzēta dažādiem gadījumiem, ne visiem klientiem ir vajadzīgs itin viss, līdz ar to daudz kas ir lieks, un rezultātā gala lietotājam ir sarežģīts ekrāns, kurā grūti orientēties. Tāpēc mūsu komanda strādāja pie rīka, ar ko šos sarežģītos ekrānus vienkāršot,» viņš stāsta. Viņš iesaistījās šajā komandā 2015. gadā, strādājot Emergn (tolaik – Exigen Services) Latvijas birojā, jo abiem uzņēmumiem ir cieša sadarbība. Kad radās iespēja diendienā strādāt kopā ar kolēģiem pāri okeānam, Dāvis izmantoja to.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Azartspēļu operatora a/s Admirāļu klubs īpašnieks Jānis Dāvis beidzot ir pārdevis sev piederošo kompāniju, Db pastāstīja J. Dāvis.

J. Dāvis gan nepastāstīja, kam tagad pieder Admirāļu klubs, un arī Lursoft informācija par izmaiņām vēl neliecina. Tāpat J. Dāvis nepateica darījuma summu. Db rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka kompānija pārdota kādai Austrijas kompānijai, kuras Novomatic spēļu automāti atrodas visās Admirāļu kluba spēļu zālēs, proti, kompānijai Austrian Gaming Industrian GmbH.

Mainīta valde

Nākotnes mīkla

Tāpat interesants ir fakts, ka 60% SIA Alfor kapitāldaļu pieder Austrian Gaming Industrian GmbH, proti, tai pašai kompānijai, kuras pārstāvis nu jau darbojas arī Admirāļu kluba valdē. Iepriekšminētie fakti rada aizdomas, ka abas kompānijas nākotnē varētu apvienoties. SIA Alfor valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns Db komentēja: «Nevajadzētu zīlēt par kompāniju iespējamo apvienošanos. Laiks rādīs, kas notiks. Pagaidīsim nedaudz.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāzes patēriņš Latvijā šogad un nākamgad saruks par apmēram 30 %, salīdzinot ar pagājušo gadu, intervijā Latvijas Radio prognozēja a/s Latvijas Gāze (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis.

Viņš norādīja, ka gāzes patēriņš varētu būt apmēram 1.4 miljardi kubikmetru.

A. Dāvis teica, ka par šādu kritumu nevajadzētu satraukties, jo līdzīgs gāzes patēriņa samazinājums ir arī citās Eiropas valstīs.

LG valdes priekšsēdētājs sacīja, ka tuvākajos gados nav gaidāms arī gāzes cenu kāpums, jo gāzes cenu ietekmē palīdz ekonomiskā krīze - ja krīt pieprasījums, tad piegādātājiem arī jāsamazina cena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilggadējais AS Latvijas Gāze vadītājs Adrians Dāvis šovasar pametīs uzņēmumu, apstiprināja Latvijas Gāzes akcionāra SIA Itera Latvija valdes priekšsēdētājs Juris Savickis.

Par savu lēmumu Dāvis paziņojis šodien notikušajās Latvijas Gāze padomes sēdē. Uzņēmuma padomei nav zināmi Dāvja lēmuma iemesli, taču Latvijas Gāzes padome, pēc Savicka teiktā, esot izteikusi nožēlu par Dāvja lēmumu.

«Dāvis gāzes jomā ir nostrādājis 50 gadus, bet kā Latvijas Gāzes vadītājs - 27 gadus. Līdz ar to tāda līmeņa vadītāju Latvijā un ārpus Latvijas būs grūti atrast. Viņa aizstājējs tiks meklēts starptautiski, bet Latvijas ekspertam tiks dota priekšroka,» teica Savickis.

Latvijas Gāzes preses sekretārs Vinsents Makaris informē, ka padomes sēdē tika skatīts jautājums par valdes izmaiņām, jo četriem valdes locekļiem, ieskaitot valdes priekšsēdētāju, beidzas pilnvaru termiņš 2015. gada 16. augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Dāvis: naftas un gāzes cena var uzlēkt ārkārtīgi augstā līmenī

BNS, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajos mēnešos izšķirsies, vai dabasgāzes cenām pasaulē gaidāmas jaunas izmaiņas, norāda Latvijas dabasgāzes apgādes kompānijas Latvijas gāze (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis.

Pēc viņa teiktā, nevar izslēgt, ka gada vidū varētu sekot jaunas dabasgāzes cenu izmaiņas. «To, vai būs jaunas cenu izmaiņas, parādīs nākamie divi mēneši. Ja piepildīsies tas, kas izskanēja presē, ka Irāna sāk bagātināt urānu, un šī informācija tiks pieņemta par patiesu, sāksies uzbrukums Irānai. Tas savukārt nozīmē, ka naftas un gāzes cena uzlēks ārkārtīgi augstā līmenī,» pastāstīja Dāvis.

LG vadītājs atgādināja, ka gan Krievijas koncerna Gazprom, gan citi speciālisti pirms diviem gadiem prognozēja, ka naftas cenas varētu pieaugt līdz pat 200 dolārus par barelu. «Ja naftas cenas pieaugs līdz 150 dolāriem par barelu, gāzes cena varētu pieaugt par 30%, bet, ja naftas cena pieaugs līdz 200 dolāriem par barelu, gāzes cena pieaugs par 50%. Tomēr es negribētu baidīt tautu. Iespējams, ka vajag salikt svecītes baznīcā, lai nekas tāds nenotiek,» norādīja Dāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Man iedzīvotājiem ir izdevīgāk visiem par velti uzdāvināt elektriskās plītis, nekā viņus apkalpot.»

To intervijā Db saka a/s Latvijas Gāze valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis. «Baltijā mēs ar Lietuvu dzīvojam pilnīgā sociālismā, domājot par katru iedzīvotāju. Mums ir ļoti lielas gāzes sadales sistēmas.Dāvis: Lai visi iedzīvotāji pāriet uz elektrību

Piemēram, Somija domā tikai par peļņu, gāzes piegādes vēršot galvenokārt uz uzņēmumiem, bet privātie tur tāpat kā lielākajā daļā Rietumeiropas izmanto elektriskās plītis, viņiem tāds vēsturisks sociālistiskais stulbums kā mums nav. Tomēr somi realizē 4500 milj. m3 dabasgāzes, kamēr mēs tikai 1500 milj.m3,» tā A. Dāvis. «Piemēram, Latvenergo man ir jāizraksta viens rēķins pa gadu, bet viņi man patērē 500 milj. kubikmetru gāzes, jeb trešo daļu no kopējā patēriņa, kamēr iedzīvotāji patērē 26 miljonus m3, pēc skaita esot 387 tūkst. Viņiem visiem ir jāraksta rēķini, jākontrolē veiktie maksājumi un tad vēl aprēķini nav pareizi un nekas nesakrīt. Uzņēmumam ir 800 dažādu sūdzību zvani dienā, 10 tūkst. tehniskās brigādes izsaukumi gadā. Man tie 26 miljoni kubikmetru nav vajadzīgi. Man iedzīvotājiem ir izdevīgāk visiem par velti uzdāvināt elektriskās plītis, nekā viņus apkalpot. Lai visi iedzīvotāji pāriet uz elektrību,» kategorisks ir a/s Latvijas Gāze vadītājs. Uz jautājumu, vai elektriskās plītis nesanāk iedzīvotājiem ievērojami dārgākas, A. Dāvis atbild, ka ledusskapis, kas darbojas visu diennakti, patērē vairāk elektroenerģijas, nekā elektriskā plīts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Jaunais alus darītājs Ziemeļu Enkurs neizjūt konkurenci tirgū

Laura Mazbērziņa, 17.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sākumā Rīgā tika atklāts jauns alus brūzis un bārs Ziemeļu Enkurs, kuru vēsturiskās telpās kopīgiem spēkiem izveidojuši bērnības draugi Dāvis Linde un jūrasbraucējs Klāvs Killo.

Šīs biznesa idejas pirmsākumi meklējami pirms pusotra gada. Ideja par «Ziemeļu Enkuru» radās Dāvim, kad viņš piedalījās Alus darītavas AS «Aldaris» rīkotajā konkursā «Aldara kauss». «Aldara kauss» ir alus mājbrūvētāju konkurss, kurā dalībnieki sacenšas par iespēju savu alu saražot «Aldara» vēsturiskajā brūzī 12 000 litru apmērā. 2015. gadā Dāvis tika finālā, bet neuzvarēja. Viņš savam bērnības draugam Klāvam bija apsolījis un kā ironisku joku izteicis, ka, ja uzvarēs 2016. gadā, tad viņi taisīs paši savu alu, un tā arī notika. Dāvis saņēma «Aldara kausa» godalgu kā 2016. gada labākais mājbrūvētājs.

«Ziemeļu Enkurs» esot likumsakarīgs turpinājums tā saimnieku pieredzei mājbrūvēšanā un mīlestībai pret alu. Šeit tiek piedāvāts pašu brūvēts alus, kā arī ar alu saskaņoti ēdieni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Dāvis Bertāns noslēdzis līgumu ar basketbola aizsargekipējumu ražotāju Blindsave

Dienas Bizness, 16.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Līgums paredz arī Dāvja Bertāna īpašā dizaina izstrādi (limited edition) kādam no Blindsave produktiem.

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Sanantonio Spurs spēlētājs Dāvis Bertāns noslēdzis vairāku gadu sadarbības līgumu ar basketbola aizsargekipējumu ražotāju Blindsave.

Turpmāk Dāvis Bertāns NBA spēlēs un treniņos izmantos Latvijā ražoto Blindsave aizsargekipējumu un kompresijas apģērbu.

Līdz ar līguma noslēgšanu Dāvis Bertāns dos tiesības uzņēmumam izmantot savu vārdu un tēlu komunikācijai ar sabiedrību.

«Ar Blindsave produktiem jau spēlēju Latvijas izlases sastāvā aizvadītajā Eiropas čempionātā. Ņemot vērā, cik dinamisks un atlētisks pēdējos gados ir palicis baksketbols, it īpaši NBA, man ir svarīgi spēlēs un treniņos lietot ekipējumu, kas pasargā no dažāda veida triecieniem un ļauj spēlēt brīvi. Tādēļ esmu ļoti priecīgs par sadarbību ar Blindsave, jo šo ekipējumu jau esmu pārbaudījis kaujas apstākļos, un tas ir lielisks,» atzīst Dāvis Bertāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savulaik Dāvis Suneps ar konsultācijām par to, kā reģistrēt uzņēmumu, izpalīdzēja paziņām, bet tagad to attīstījis kā atsevišķu biznesa projektu registeracompany.lv

SIA Expedience īpašnieks Dāvis Suneps nodarbojas ar pasākumu organizēšanu; 2015. gada janvārī viņam bija jāizvēlas, kā nokārtot attiecības ar valsti, lai maksātu nodokļus, un viņš izvēlējās dibināt SIA, kas ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja. Uzņēmuma dibināšanas process viņam prasīja nedēļu, viņš visu nokārtoja gandrīz ar pirmo reizi, bet nācās vēlreiz doties pie notāra un uz Uzņēmumu reģistru (UR), jo juridiskās adreses īpašniecei iesniedzamajos dokumentos nebija pierakstīts viņas otrais vārds. Dāvis ir dzirdējis, ka ir gadījumi, kad uzņēmēji pat desmit reizes labo dokumentus pirms iesniegšanas. «Tolaik strādāju Latvijas Universitātes Studentu biznesa inkubatorā, un tur daudziem uzņēmējiem bija jautājums par to, kāda veida juridisko struktūru dibināt. Tā nu sanāca, ka visi, kam vajadzēja dibināt uzņēmumu, prasīja man padomu, jo es tam visam jau biju gājis cauri. Visu izpētīju tiktāl, lai varētu palīdzēt reģistrēt uzņēmumu. Pamazām tas attīstījās līdz tādam līmenim, ka arvien biežāk man vaicāja pēc konsultācijas, un pērn oktobrī izveidoju vietni internetā, kur piedāvāju savus pakalpojumus. Tagad, sešus mēnešus vēlāk, aprīlis bija pirmais mēnesis, kad varēju nomaksāt savus rēķinus, pateicoties konsultācijām par to, kā dibināt uzņēmumu. Līdz Jāņiem līdzdarbojos vēl divos citos projektos, bet jūnija beigās plānoju šajā projektā iesaistīties pilnībā,» viņš stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Sasteigta gāzes tirgus atvēršana var uzspridzināt valsti


M. Ķirsons, L. Melbārzde, 
Z. Zablovska, 13.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieviešot dabasgāzes tirgus liberalizācijas prasības ātrāk par 2017. gada aprīli, Latvija riskē iegūt investīciju strīdu vairāku miljonu apmērā.

Tādas ir iespējamās sekas Saeimā bez diskusijām konceptuāli atbalstītajiem grozījumiem Enerģētikas likumā, kas faktiski paredz sadalīt uzņēmumu a/s Latvijas gāze (LG), atdalot no tā sadales tīklus un potenciāli ļaujot gāzes tirgū ienākt arī citiem spēlētājiem.

Šis solis ļaus ar laiku diversificēt gāzes piegādātājus, uz ko pašlaik tiecas visa Eiropa, lai mazinātu atkarību no Krievijas gāzes piegādēm. Tomēr problēmas rada tas, ka iecerētās izmaiņas ir pretrunā a/s Latvijas gāze privatizācijas līgumam, kas paredz, ka līdz 2017. gada aprīlim uzņēmums tiek saglabāts kā viens veselums, turklāt nevienam citam uzņēmumam (izņemot Latvijas gāzi) netiek piešķirta licence darbībai ar dabasgāzi Latvijas tirgū. To, ka situācija ir nopietna, apliecina a/s Latvijas gāze ilggadējā vadītāja Adriana Dāvja sacītais gan Saeimas Tautsaimniecības agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē, gan masu medijiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Citrus Solutions vadības komandā darbu sākuši Eniks un Saušs

Db.lv, 19.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbu Citrus Solutions vadības komandā uzsāk Dāvis Eniks - SIA Citrus Solutions izpilddirektors un Jānis Saušs - meitas uzņēmuma Vācijā - Citrus Solutions GmbH direktors, informē uzņēmums.

Jauno vadītāju līdzšinējā pieredze un zināšanas sniegs atbalstu abu uzņēmumu biznesa attīstībā gan Latvijā, gan Vācijā.

"Novērtējam, ka Citrus Solutions uzņēmumi ir pievilcīgi darba tirgū, jo atlases procesā bija jāizvērtē tiešām spēcīgi kandidāti. Šobrīd uzņēmumi strādā ar virkni vērienīgiem projektiem, kuri uzlabo valsts infrastruktūru un dzīves kvalitāti gan Latvijā, gan Vācijā. Mums jau ir ļoti zinoša profesionāļu komanda, specifiskie sertifikāti, kas ļauj strādāt arī kritiskas infrastruktūras objektos - tā ir ļoti vērtīga biznesa niša. Citrus Solutions uzņēmumiem ir visi priekšnosacījumi, lai augtu un attīstītos, tādēļ atlases procesā īpašu uzmanību pievērsām kandidātu pieredzei un pieejai biznesa vadībai. Esmu gandarīts, ka ir atrasti divi spēcīgi vadītāji, kas ar svaigu skatu un enerģiju gatavi uzņemties Citrus uzņēmumu vadību," saka Uldis Tatarčuks, Tet valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Admirāļu klubs vienīgais kazino Rīgā, Blaumaņa ielā 32, tagad ir slēgts, Db konstatēja apmeklējot iestādi.

Neskatoties uz to, ka a/s Admirāļu klubs īpašnieks Jānis Dāvis iecerējis pārdot sev piederošo kompāniju, tomēr pašu kazino acīmredzot nolēmis slēgt, tā vietā atverot jaunu kazino Daugavpilī. Blaumaņa ielā, Rīgā agrāk atradās gan kazino zāle, gan spēļu automātu zāle, kas arī tagad ir slēgta.

Interesanti, ka vēl šī gada 29. aprīlī J. Dāvis intervijā laikrakstam Bizness & Baltija teica, ka plāno pārdod savu uzņēmumu, un tam esot divi kazino, taču tagad izrādās, ka viens no tiem slēgts jau no 1. aprīļa. Nav zināms, kā kazino slēgšana varētu ietekmēt plānoto darījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dāvis: cenu gremdēšana efektu nedos

Līva Melbārzde, Db, 17.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā ekonomikas ministra Arta Kampara pausto viedokli par iespējamu energoresursu tarifu pazemināšanu, lai vieglāk pārlaistu ekonomiskās krīzes radītās sekas, Db aicināja uz sarunu a/s Latvijas Gāze valdes priekšsēdētāju Adrianu Dāvi.

Viņš skaidroja, ka tuvākajā laikā dabasgāzes cenas, visticamāk, kritīsies un saglabāsies pievilcīgas vēl ilgākā laika periodā, tomēr politiska energoresursu cenu gremdēšana gaidīto efektu nedos. Tajā pašā laikā A. Dāvis saskata lielas perspektīvas dabasgāzes projektu un krātuvju attīstībai Latvijā.

Vai Latvijas Gāzei (LG) ir kāda veiksmīga pret - krīzes recepte?

Kopš nesenās Gazprom pārstāvniecības biroja nodibināšanas Latvijā, izjūtu arī papildu kontroli no LG Krievijas akcionāru puses.Taču kopumā pēc privatizācijas uzņēmums sāka strādāt efektīvāk, notika restrukturizācija, tika atlaisti nevajadzīgi darbinieki un likvidētas liekas palīgstruktūras. Darbinieku skaits mums saruka no 3163 pirms privatizācijas līdz 1340 cilvēkiem tagad. 11 gadu laikā arī strauji auga investīcijas, no 2.1 milj. Ls līdz 22.8 milj. Ls pērn. Jāmēģina katrā krīzē atrast zelta grauds, un tas jāattīsta. Man šī taktika vienmēr ir nesusi rezultātus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Admirāļu klubs īpašnieka Jāņa Dāvja darbinieki ieradās Dzintaru koncertzālē, lai nojauktu un aizvestu a/s piederošo VIP zonas daļu, raksta laikraksts Dienas bizness.

"Mums bija noslēgts līgums par VIP zonas apkalpošanu ar a/s Admirāļu klubs kopš 2000. gada, taču šogad līgums beidzās un pēc iepirkumu konkursa vairs netiks atjaunots," skaidro SIA Dzintaru koncertzāle valdes priekšsēdētājs Andrejs Kondratjuks. Viņš atzīst, ka a/s Admirāļu klubs darbinieki nojauca to, ko paši, nesaskaņojot projektu, bija uzbūvējuši,- sānu stiklus un paaugstinājumus, ko varētu dēvēt par dekoratīvajām daļām. "Pēc tam, kad iepirkumu konkursā uzvarēja cita firma, Jānis Dāvis par mums sūdzas visās iespējamās iestādēs," turpina A.Kondratjuks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«SIA Alfor nekad nav bijusi nekādas «melnās kases», baumas par kuras eksistenci pieļāvuma formā izplata bijušais azartspēļu industrijas darbonis Jānis Dāvis un arodbiedrību funkcionārs Andrejs Melnalksnis,» uzsver Alfor finanšu direktore Dace Konrade.

«Melnalksnis arī melo, ka kāds no uzbrukuma dalībniekiem brāļiem Hristoforidi savulaik būtu strādājis Fenikss zālē par apsargu – neviens no abiem brāļiem nav bijis Alfor darbinieks, » skaidro D.Konrade.

Alfor neesot zināms, kāpēc J.Dāvis un A.Melnalksnis, kurš savulaik ir pārstāvējis Hristoforidi intereses, izplata nepatiesu informāciju.

J.Dāvis Neatkarīgajai norādīja, ka azartspēles kā lāpa deg visā Latvijā, bet pēdējo trīs gadu laikā neesot uzlikts neviens papildu nodoklis. Tātad kāds viņus lobējot. Ar azartspēlēm agrāk saistītais biznesmenis norāda, ka pašlaik nedarbojas neviens likums, kas kontrolētu naudas inkasāciju. «Acīmredzot taupības nolūkos spēļu zāles naudu savāc vienā punktā un tikai tad nodod tālāk, jo to var atļauties, – inkasācijas sistēma pie mums nav izstrādāta,» saka J.Dāvis. Komentējot, vai likuma robu dēļ paveras iespēja netraucēti uzglabāt arī melno kasi, uzņēmējs izsakās lakoniski: «Tas ir 200 procenti!»

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Tiesa noraida uzņēmēja Lauvas prasību piedzīt no basketbolista Bertāna 32 269 eiro

LETA, 22.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien noraidīja uzņēmēja Mārtiņa Lauvas pārstāvētās "Basketbola attīstības aģentūras Rīga" jeb SIA "BAA Rīga" prasību piedzīt no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) latviešu basketbolista Dāvja Bertāna 32 269 eiro, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Pārskatot lietu pēc būtības, tiesa šodien pasludinātajā spriedumā ir atzinusi, ka starp pusēm noslēgtā līguma noteikums par atlīdzību ir spēkā neesošs no līguma noslēgšanas brīža un strīda izšķiršanā nevar tikt piemērots, tādēļ prasība, kas tiesā celta, pamatojoties uz šo noteikumu, ir noraidāma.

Spriedums 30 dienu laikā ir pārsūdzams kasācijas kārtībā. Tāpat no Lauvas par labu Bertānam piedzenami ar lietas vešanu saistītie izdevumi, kā arī nospriests līdz ar sprieduma stāšanos spēkā atcelt lietā piemēroto prasības nodrošinājumu.

Apelācijas instances tiesā, skatot lietu atkārtoti, secināts, ka starp pusēm noslēgtā līguma noteikumi formulēti tā, ka nebija paredzams atlīdzības apmērs, kāds pienāksies "BAA Rīga" par tās sniegto pakalpojumu. Eiropas Savienības tiesa ir norādījusi, ka patērētāju līgumos noteikumiem par atlīdzību jābūt formulētiem saprotami, lai patērētājam būtu skaidras līguma ekonomiskās sekas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Gāze: PVN likuma grozījumi ir diskriminējoši

Madara Fridrihsone, Db, 11.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas Gāze valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai nosūtījis vēstuli, kurā pauž, ka iecere vairs nepiemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi dabasgāzes piegādēm, bet turpināt piemērot samazināto PVN elektroenerģijai, ir diskriminējoša.

Jau vairākkārt vēstīts, ka šonedēļ valdība nolēma ievērojami sašaurināt to preču un pakalpojumu klāstu, kam tiek piemērota samazinātā PVN likme. No nākamā gada 1. janvāra samazināto PVN likmi plānots paaugstināt no pašreizējiem 5 % līdz 10 %, turklāt to piemērots tikai siltumapgādes pakalpojumiem, medikamentiem, zīdaiņu pārtikai, sabiedriskajam transportam un elektroenerģijai. Pārējām precēm un pakalpojumiem, tostarp dabasgāzes piegādēm, tiks piemērota PVN standartlikme 21 % apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vīriešu basketbola izlase piektdien Džakartā Pasaules kausa finālturnīra otrā posma pirmajā spēlē spraigā cīņā uzvarēja pašreizējo čempioni Spāniju un turpinās cīņu par vietu ceturtdaļfinālā.

Latvijas basketbolisti uzvarēja ar rezultātu 74:69 (17:16, 12:16, 18:26, 27:11).

Svētdien Latvijas izlase tiksies ar Brazīliju.

L apakšgrupā visās trīs spēlēs uzvarējusi Kanāda, pa trīs panākumiem četrās cīņās ir Latvijai un Spānijai, bet Brazīlija svinējusi divas uzvaras trīs dueļos.

Latvijas basketbolisti pēdējo reizi mačā vadības grožus pārņēma nepilnas trīs minūtes pirms pamatlaika beigām, kad tālmetienu realizēja Dāvis Bertāns. Tieši Bertāns ar 16 punktiem bija rezultatīvākais Latvijas izlasē.

Visproduktīvāk spēlēja Rodions Kurucs, kurš guva 13 punktus, izcīnīja astoņas bumbas zem groziem un pārtvēra trīs bumbas, pa 11 punktiem bija Andrejam Gražulim, kurš svarīgā epizodē bloķēja pretinieku, Rolandam Šmitam un Kristeram Zorikam, kurš ceturtajā ceturtdaļā realizēja divus svarīgus tālmetienus. Daudzpusīgs sniegums arī Artūram Žagaram, kurš guva septiņus punktus, izcīnīja piecas atlēkušās bumbas un atdeva piecas rezultatīvas piespēles.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slepkavība Jēkabpilī nav pirmais gadījums, tās ir sekas. Atbildība par to ir jāuzņemas Finanšu ministrijai un Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai, uzskata bijušais Admirāļu kluba īpašnieks Jānis Dāvis.

Viņš norāda, ka azartspēles kā lāpa deg visā Latvijā, bet pēdējo trīs gadu laikā neesot uzlikts neviens papildu nodoklis. Tātad kāds viņus lobējot. Ar azartspēlēm agrāk saistītais biznesmenis norāda, ka pašlaik nedarbojas neviens likums, kas kontrolētu naudas inkasāciju. «Acīmredzot taupības nolūkos spēļu zāles naudu savāc vienā punktā un tikai tad nodod tālāk, jo to var atļauties, – inkasācijas sistēma pie mums nav izstrādāta,» saka J.Dāvis.

J.Dāvis neizprot, kāpēc alkoholam palielina akcīzi, mediķiem, skolotājiem un policistiem samazina algu, bet azartspēles «kā baltais balodis lido zilās debesīs». Piemēram, Latvijā par vienu spēļu automātu mēnesī esot jāmaksā 145 Ls, Igaunijā 200 Ls, bet Austrijā 700 Ls. «Acīmredzot Birnes kundze lobē šo nozari,» norāda J.Dāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Līzinga procenti trīskāršosies

Ieva Mārtiņa, Db, 23.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā pieaugs resursu cenas un aizdevumu procentu likmes, daudzi uzņēmēji varētu bankrotēt, tostarp auto dīleri. Eiropas valstīs lielākās līzinga kompānijas UniCredit Group uzņēmuma Latvijā UniCredit Leasing, kas pamatā nodarbojas ar industriālās tehnikas un komerctransporta iegādes finansēšanu, vadītājs Jānis Buks intervijā Db situāciju ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā raksturo kā smagu, bet vienlaikus pauž optimismu par nākotni.

Vai situācija pasaules finanšu tirgū iespaidos Latvijas UniCredit Leasing?

Uz mums atsauksies tas, kas notiek iekšējā tirgū. Kopējie apjomi tirgū ir būtiski samazinājušies. Mums gan nav tik būtisks kritums kā tirgū, ja skatāmies deviņu mēnešu rezultātus. Pieaudzis kredītu kavētāju skaits.

Par cik procentiem?

Ir palielinājies, bet nav tāds, kas nebūtu kontrolējams. Ir daži komerctransporta uzņēmumi, kuriem ir problēmas, daži jau darbību ir apstādinājuši.

Kāpēc?

Pieaugušas izmaksas degvielai un apdrošināšanai. Starptautisko pārvadājumu industrijai ir smaga situācija. Degvielas izmaksas un apdrošināšana veido 70 % no kopējām izmaksām, transportēšanas apjomi ir kritušies.

Komentāri

Pievienot komentāru