Jaunākais izdevums

Ikgadējais pasaules ekonomikas forums, kas 28.janvārī sāksies Šveices kalnu kūrortpilsētā Davosā, šoreiz būs mazāk pompozs un grezns.

Rietumu prese atgādina, ka Davosa ir slavena ar savām pompozajām pieņemšanām un kā piemēru tam min Coca-Cola, Google, McKinsey, Burda, finašu un tehnoloģiju pasaules valdnieku ballītes. Šogad pasaules politikas un biznesa elites saietā būs mazāk gan pieņemšanu, gan tradicionālo korporatīvo pārgājienu ar slēpēm.

Davosa bez šampanieša un pompozitātes«Pēdējie gadi pārsteidza ar greznību: piemēram, Google, cienāja viesus ar 4000 dolāru vērtu vīnu, Irānas ikriem, omāriem un krabjiem tajiešu mērcē,» atgādina Die Welt. Šogad viss būs savādāk. Noskaņojumu Davosā noteikti ietekmēs pasaules ekonomikas krīze. «Baltais vīns nomainīs elitāro šampanieti,» konstatē laikraksts. Davosa bez šampanieša un pompozitātes

Finanšu gigants Goldman Sachs šoreiz ir ne tikai atteicies no svinīgiem pasākumiem, bet arī būtiski samazinājis savu delegāciju. Tādējādi, kā norāda The Financial Times, «kompānija piemērojas jaunajam noskaņojumam» lietišķajās aprindās. Savukārt kompānija Google, kura iepriekš Davosā rīkoja greznas ballītes tehnoloģiju pasaules elitei, šogad ir «mazinājusi savu apetīti».

Zaudētājus neaicina

Cita starpā šogad uz Davosu nav aicināti daudzi bijušie to lielo kompāniju līderi, kuras kritušas par upuri krīzei. Šajā sakarā tiek minēts bankas Merrill Lynch bijušais vadītājs Džons Teins un bankrotējušā banku milža Lehman Brothers eksvadītājs Ričards Fulds. Pirms gada Fulds Davosā uzstājās kā ietekmīgs eksperts, bet pēc deviņiem mēnešiem viņš kļuva par neveiksmīga menedžera, varas kāres un alkatības piemēru, uzsver Die Welt. Forumā neieradīsies arī ar lielām pūlēm izglābtā ASV apdrošināsanas milža AIG eksvadītājs Martins Sallivans.

Kā paziņojis Pasaules ekonomikas forumma (WEF) dibinātājs un prezidents Klauss Švābs, šis forums līdzinās giljotīnai. «Daudzi bijušie ģenerāldirektori un politiķu grib atbraukt,» viņš saka. «Bet mēs viņiem atsakām. Kad tu es zaudētājs, kad tu vairs nepieņem svarīgus lēmumus, tu zaudē tiesības tikt uzaicinātam.

Uzticība biznesam rūk

The Financial Times cita starpā norāda, ka rietumu biznesmeņi un politiskie līderi sabrauc Davosā laikā, kad uzticība viņiem savās valstīs nokritusies līdz iepriekš nebijušam līmenim. Par to liecina kompānijas Edelman foruma priekšvakarā veidotais «uzticības barometrs», kurā tradicionāli tiek aptaujātas 4,5 tūkstoši «ietekmīgu personu» 20 valstīs ar mērķi noskaidrot uzticības līmeni pret dažādām sabiedrības grupām. Šogad uzticība ir mazinājusies pret visām grupām, tostarp pret biznesu, norāda laikraksts. Izņēmums ir strauji augošās ekonomikas, kur uzticība varai un biznesam ir palielinājusies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Starts šampanieša bāru skrējienam

Linda Zalāne, 08.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Pirms vairākiem gadiem Rīgā sāka dīgt pirmie attīstības asni vīna kultūrai, bet tagad pienākusi kārta šampanietim.

Pirms vairākiem gadiem Rīgā sāka dīgt pirmie attīstības asni vīna kultūrai, bet tagad pienākusi kārta šampanietim

«Šampanieša bāra koncepcijai nav nekādu ierobežojumu – viss atkarīgs no bāra auditorijas un īpašnieka vēlmēm. Piemēram, Londonas restorāns Bubble Dogs servē tikai hotdogus un šampanieti, savukārt no Bibliotēka No.1 restorāna pie apjomīgās šampaniešu listes varat pasūtīt jebko, ko sirds vēlas, arī no šefpavāra piedāvājuma,» stāsta Riga Wine & Champagne festivāla dibinātājs un organizators Aigars Nords. «Domāju, ka Rīgā vēl ir vieta jauniem šampanieša bāriem, jo gudriem un rosīgiem īpašniekiem vienmēr ir potenciāls – kāpēc gan lai Rīga nebūtu ideāls galamērķis šampanieša un vīna baudītājiem?» prāto A. Nords.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francūzis Rišārs Ažži (Richard Hajji) marta sākumā Rīgā, Viesturdārzā, iecerējis atvērt šampanieša namiņu Joseph ar mērķi iepazīstināt latviešus ar šī dzēriena pasauli.

Viņš vēlas, lai tas kļūtu par Latvijas iedzīvotāju ikdienas sastāvdaļu.

Pelnīt ar hobiju

Jau vairākus gadus Rišārs savu dzīvi organizē starp Latviju un Franciju. Viņš ir precējies ar latvieti, audzina jauno paaudzi, mācās latviešu valodu un nodarbojas ar kokmateriālu eksportēšanu, kā arī izstrādā programmatūru, ko ievieš Anglijā un Vācijā. Lai gan pēc izglītības Rišārs ir inženieris, tomēr par savu hobiju viņš sauc visu, kas saistīts ar šampanieti, un tajā vēlas dalīties ar Latvijas iedzīvotājiem. Arī namiņam piešķirtais nosaukums Joseph ir Rišāra vārds, kad viņš nododas šim hobijam.

Lai gan šī ir viņa aizraušanās, tomēr Rišārs norāda, ka tas būs bizness. «Šobrīd vēlos vairāk laika pavadīt Rīgā, gribu vēl labāk iemācīties latviešu valodu, tāpēc arī jāpaliek šeit. Tas ir viens no maniem sapņiem,» stāsta Rišārs, kurš jau šobrīd saprot, bet vēl brīvi nerunā latviski, taču namiņā viņš ar klientiem runās latviski.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Ekonomikas Forums Davosā beidzies ar aicinājumu mainīt pasaules ekonomikas sistēmu, taču konkrētas atbildes kā risināt krīzi netika rastas, vēsta BBC.

Pagājušo nedēļu vairāk nekā 2000 pasaules biznesa un politikas līderi Šveices kūrorta pilsētā Davosā piecas dienas diskutēja par globālo ekonomikas krīzi, kuru daži nu jau dēvē par «kapitālisma krīzi». Tomēr lielākā daļa diskusiju vēstīja par krīzes niansēm, ne risinājumiem.

Foruma oficiālā tēma šogad bija «Veidojot pēckrīzes pasauli», taču foruma norise apliecinājusi, ka šai tēmai pasaules līderi vēl nav gatavi. Debates, kurās vairāk ticis runāts par krīzes apmēriem un veidiem kā no tās izkļūt, pierādījušas, ka uzņēmēju un politiķu vidū valda nedrošība un minējumi. Turklāt neviens no foruma dalībniekiem nemēģināja atspēkot prognozi, ka globālā ekonomika virzās uz dziļu un ilgstošu recesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dombrovskis Davosā: labi, ka Merkele sapratusi, ka taupība un izaugsme ir vienas monētas abas puses

Jānis Rancāns, 25.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas tautām cieši jāpieturas pie taupības pasākumiem, lai samazinātu valsts parādus, uzstājoties Davosā notiekošajā Pasaules ekonomikas forumā, sacījusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

Vācijas kanclere uzsvērusi, ka Eiropai strukturālas reformas jāīsteno šodien, lai varētu labāk dzīvot rītdien, un jāturpina darbs pie ekonomiskās konkurētspējas uzlabošanas, vēsta BBC. Iepriekš Davosā Nīderlandes premjers Marks Rutte izteicās, ka eirozonas valstis ir pārāk pārņemtas ar ekonomiskās krīzes risināšanu, lai gan uzmanība būtu jāpievērš izaugsmes veicināšanai. Tomēr Vācijas kanclere vērsa uzmanību uz to, ka ekonomiskai izaugsmei jānotiek kopsolī ar strukturālām reformām. «Budžeta konsolidācija un ekonomiskā izaugsme ir vienas monētas divas puses,» runājot Davosā, uzsvēra A. Mekele.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Baltijas restorānu vīna kartēm piešķirs zvaigznes

Linda Zalāne, 09.03.2018

Raimonds Tomsons 2017.gada Riga Wine & Champagne laikā, uzstādot esošo Baltijas sabrage rekordu. Šogad viņš plāno labot savu rezultātu un sasniegt Ginesa rekordu.

Foto: Renārs Koris

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pirmo reizi notiek Baltijas vīna saiets Baltic Wine Forum, kura mērķis ir kopā pulcēt Baltijas vadošo restorānu īpašniekus, vīnziņus, HoReCa nozares pārstāvjus un viedokļu līderus, lai veicinātu pieredzes un ideju apmaiņu, kā arī stimulētu nozares izaugsmi.

«Vadošo Latvijas un Baltijas restorānu vīna kartes pirmoreiz atklātā konkursā vērtējam, lai noskaidrotu restorānus, bārus un viesnīcas ar labāko vīna piedāvājumu, lai piesaistītu publikas uzmanību vietām ar pārdomātu, uz klientiem vērstu vīna piedāvājumu, stimulētu vīna apkalpošanas kultūras veidošanos, kā arī uzsvērtu vīna un vīnziņu nozīmi restorānu atraktivitātes un rentabilitātes celšanā,» stāsta Riga Wine & Champagne dibinātājs un organizators Aigars Nords. Konkurss Baltic Wine Forum tiek rīkots šampanieša festivāla Riga Wine & Champagne ietvaros, kas noslēgsies šo sestdien ar Audi Burbuļu parādi, kas pirmo reizi notiks Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ar Baltijā vērienīgāko šampaniešu degustāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījumam pēc šampanieša samazinoties par aptuveni 10%, šī dārgā dzēriena ražošanas apjomu kritums šogad, salīdzinot ar 2008. gadu, tiek lēsts aptuveni 16% apmērā, raksta Examiner.

Patlaban patērētāji rūpīgi plāno, kur izlieto savu naudu, tāpēc nereti arī paši lielākie šampanieša kārotāji sākuši dot priekšroku lētākām alternatīvām. Tas novedis pie salīdzinoši liela šī dzēriena pārpalikuma veikalu plauktos un līdz ar to arī pašu ražotāju pagrabos.

2007. gadā tika saražoti 338 miljoni pudeļu šampanieša, pērn ražošanas apjomi samazinājās līdz 322 miljoniem pudeļu, savukārt šogad ražošanas apjomi tiek lēsti vien 270 miljonu pudeļu apmērā.

Tuvāko dienu laikā plānota šampanieša ražotāju un vīnogu audzētāju asociāciju tikšanās, lai kopīgi spriestu par tālāku rīcību šajā sarežģītajā ekonomiskajā vidē.isi

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Oxfam: 1% pasaules iedzīvotāju pieder vairāk nekā pārējiem kopā

LETA--AFP, 18.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bagātākajam 1% pasaules iedzīvotāju tagad pieder vairāk bagātību nekā visiem pārējiem kopā, pirmdien paziņoja humānās palīdzības organizācija Oxfam dienu pirms Pasaules ekonomikas foruma, kas notiks Šveices pilsētā Davosā.

«Nevaldāmā nevienlīdzība ir radījusi pasauli, kurā 62 cilvēkiem pieder tikpat daudz kā pasaules iedzīvotāju nabadzīgākajai pusei,» savukārt pirms pieciem gadiem šāda bagātība piederēja 388 cilvēkiem, konstatēts Oxfam ziņojumā, kas publicēts pirms pasaules finansiālās un politiskās elites pārstāvju ikgadējā saieta Davosā.

Ziņojumā Ekonomika vienam procentam (An Economy for the 1%) arī atzīts, ka globālā nevienlīdzība nesamērīgi ietekmē sievietes.

«Viena no citām galvenajām tendencēm augošajā nevienlīdzībā, kuras noteiktas Oxfam International ziņojumā, ir tā, ka arvien mazāka nacionālā ienākuma daļa nonāk pie strādniekiem gandrīz visās attīstītajās valstīs un vairākumā jaunattīstības valstu ... Vairākums maz apmaksāto strādnieku pasaulē ir sievietes,» vēstīja Oxfam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Davosā, kur šodien sācies Pasaules Ekonomikas forums, pirmās sarunas ir par to, ka mazinājušies globālās ekonomiskās izaugsmes riski, ko veicina straujāka izaugsme pasaules jaunajos tirgos, raksta Euronews.

«Noskaņojums Davosā neapšaubāmi ir pozitīvs. Pastāv lielāks optimisms gan uzņēmēju aprindās, gan sabiedrībā kopumā, ieskaitot arī valdību un tirdzniecības asociāciju pārstāvjus, kas šeit pulcējušies. Salīdzinot ar pagājušo gadu, noskaņojums ir pozitīvāks,» norāda B.G. Srinivass, kurš vada vienu no Indijas lielākajām informācijas tehnoloģijas kompānijām Infosys.

Starptautiskā kompānija Manpower, kas uzņēmumiem visā pasaulē piedāvā pagaidu darbaspēku, norāda, ka patlaban vienīgās bažas ir par to, ka valstis pārāk ātri atceļ ekonomikas atbalsta pasākumus.

«Mums jābūt nedaudz piesardzīgākiem, jo atsevišķi ekonomikas atbalsta pasākumi tuvojas beigām, tāpēc 2011. gada otrajā pusē mēs varētu jau saskarties ar lielākiem izaicinājumiem saistībā ar izaugsmi darba tirgū,» tā Manpower Eiropas prezidents Fransuā Grī.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Spožas oratoriskās pērles, taču maz jauna

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora p.i., 28.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules bagāto un ietekmīgo ikgadējais forums Davosā publiski pārcilājis sen zināmas tēmas, interesantākos tematus, visticamāk, atstājot aizkulišu sarunām

Pirms dažām dienām noslēdzās ikgadējā pasaules prominenču tikšanās – Pasaules ekonomikas forums Davosā. Šis forums, kas arī Latvijā regulāri tiek pārspriests vismaz tādā kontekstā, lai atzīmētu, vai kāds no vietējās elites ir saņēmis ielūgumu uz šo prestižo sanākšanu, vai šoreiz tomēr nekā, ir pasaules vareno domāšanas indikators. Būt ielūgtam uz šo forumu skaitās smalki, pārējiem interesentiem ir jāpērk ap 20 tūkst. dolāru vērta ieejas biļete, lai tiktu pagozēties starp pasaules uzņēmējdarbības crème de la crème. Neapšaubāmi, šis ir vērtīgs un peļņu nesošs bizness šī pasākuma organizatoriem – tā idejas tēvs ir vācietis Klauss Švābs, un pamazām Davosas ekonomikas forums ir apaudzis arī ar vairākiem reģionāliem pasākumiem, taču, nenoliedzami, gada kulminācija joprojām ir pasaules ietekmīgāko ekonomistu, uzņēmēju, politiķu, zinātnieku saiets Davosā. Jāpiebilst, ka lielisks peļņas laiks tas ir arī Davosas viesnīcniekiem, jo šajā laikā te dabūt vienvietīgu istabu cenā zem 500 eiro kļūst praktiski neiespējami.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pasaules varenie vairāk runās par politiskiem tematiem , piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Nākamās nedēļas vidū Šveices pilsētelē Davosā aizsāksies nu jau leģendāru statusu ieguvušais Davosas Pasaules ekonomikas forums. Pagājušajā gadā galvenā foruma tēma bija augošā plaisa starp pasaules turīgajiem un nabadzīgajiem. Un kā nu ne – pasaules finanšu krīze bija beigusies un, kāpēc lai nepaspriestu par ienākumu nesabalansētību. Šajā sakarā interesanti, ka, sadalot pasaules iedzīvotāju skaitu uz pusēm pēc to turības – bagātākajos un nabadzīgākajos, 85 pasaules bagātākie cilvēki šobrīd kontrolē tikpat lielu bagātību kā visa nabadzīgāko pasaules iedzīvotāju puse kopā. Tādējādi var ironizēt, ka Davosas foruma dalībnieku viena autobusa sastāvs kontrolē lielāku bagātību nekā 3,5 miljardi vienkāršo pasaules iedzīvotāju (tik tālu no patiesības tas nemaz nav).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Davosā sākas ikgadējais Pasaules ekonomikas forums, kas ilgs līdz 19.janvārim un kuru apmeklēs ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, Izraēlas prezidents Ichaks Hercogs, jaunais Argentīnas prezidents Havjers Milejs un citas augsta ranga amatpersonas.

54.ikgadējā sanāksme Davosā piedalīsies aptuveni 2800 dalībnieki, tai skaitā vairāk nekā 60 valstu un valdību vadītāji. Latviju pārstāvēs Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sagaidāms, ka uzmanības centrā forumā būs Izraēlas un palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" karš un Krievijas uzsāktais karš pret Ukrainu.

Pasākumu apmeklēs arī Francijas prezidents Emanuels Makrons, Ķīnas premjerministrs Li Cjans un Tuvo Austrumu līderi, kā arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš iepriekšējos gados forumā piedalījās attālināti.

Foruma prezidents Berge Brende norādījis, ka šoreiz pasākums "notiek uz sarežģītākā ģeopolitiskā un ģeoekonomiskā fona pēdējo desmitgažu laikā".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2021.gada Pasaules Ekonomikas foruma sanāksme, kam būtu jānotiek janvārī Šveices kalnu kūrortā Davosā, bet kas Covid-19 pandēmijas dēļ tika atlikta, tiks rīkota no 18. līdz 21.maijam citā Šveices pilsētā Lucernā, paziņojis Pasaules Ekonomikas forums.

Pasaules Ekonomikas foruma ikgadējā sanāksme tradicionāli ir notikusi janvārī Davosā un tajā ierasti pulcējas teju 3000 dalībnieku, kuru vidū ir gan politiskie līderi, gan lieluzņēmumu vadītāji.

Augustā šo sanāksmi tika nolemts atlikt, kā arī precīzu tās laiku paziņot, tiklīdz organizētāji būs pārliecināti, ka ir visi nepieciešamie apstākļi, lai dalībnieku veselība nebūtu apdraudēta. Toreiz tika pausta cerība, ka sanāksmi izdosies sarīkot vasaras sākumā.

Sanāksmes norises vieta būs luksusa viesnīca "Bürgenstock", kas atrodas netālu no Lucernas pilsētas Nidvaldenes puskantona Obbirgenes ciemā un no kuras paveras skats uz Lucernas ezeru.

"Sanāksme notiks, ja vien būs visi apstākļi, lai garantētu dalībnieku un vietējās kopienas veselību un drošību," paziņoja Pasaules Ekonomikas foruma preses sekretārs Adrians Monks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauns pētījums, kas ticis prezentēts Davosas ekonomiskajā forumā rāda, ka tikai 21% vadošo kompāniju vadītāju tic, ka šogad viņu vadītos uzņēmumus sagaida izaugsme.

Uzņēmumu vadītāji Davosā paredz dziļāku recesijuTas ir zemākais optimisma rādītājs, kāds ticis fiksēts kopš šāda aptauja starp par godu Davosas forumam tiek veikta. «Globālās recesijas izplatīšanās ātrums un intensitāte ir izmainījusi uzņēmumu vadītāju domāšanu, kas ir novedis pie vispārējas ticības trūkuma krīzes,» secina PricewaterhouseCoopers (PwC) vadītājs Semjuels A. Dipiaca (Samuel A. DiPiazza)

Skatoties atsevišķi pa valstīm, ASV optimistu skaits ir vien 13%, kamēr Vācijā 17%. Lielbritānijā optimistisko uzņēmumu vadītāju skaits ir samazinājies no 43% pērn uz 12% šobrīd. Francijā pat no 26% uz tikai 5%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgotāji norāda, ka pretēji pērnā gada nogalei šogad a/s Latvijas balzams ražotais Rīgas šampanietis izkonkurējis Martini Asti.

Arī SIA Rimi Latvia mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa norāda, ka Rīgas šampanietis ik gadu ir populārs, un šogad jo īpaši, jo tas tiek tirgots par ļoti izdevīgu cenu, kas ir zemāka nekā pērn un tādejādi ir svarīgs motivators iegādei. Tuvojoties svētkiem, šampaniešu pārdošanas apjomi pieaug ar katru dienu, taču jāpiebilst, ka pēc dzirkstošajiem vīniem vislielākais pieprasījums ir tieši pirms paša Jaunā gada - piemēram, 31. decembrī parasti vienas dienas laikā tiek nopirkts tik daudz šampanieša, cik ikdienā divu nedēļu laikā, klāsta Z. Eniņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidām iepakojuma depozīta sistēmā būs ūdens, limonādes un alus stikla un plastmasas tara, kā arī skārdenes, taču joprojām nav skaidrs, vai tā tiks paplašināta ar vīna, šampanieša, stiprā alkohola un, iespējams, arī piena, eļļas pudelēm un burkām

Tāds ir Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdes darba rezultāts, izskatot grozījumus Iepakojuma likumā uz otro lasījumu.

To, ka ir ļoti atšķirīgs skats uz to, kādai būtu jābūt iepakojuma depozīta sistēmas aptveramībai, rāda arī atbildīgās komisijas sēde. Proti, pašlaik likuma grozījumos ir iestrādāts, ka iepakojuma depozīts tiks attiecināts tikai uz dzērienu iepakojumu, turklāt ne visu, bet gan tikai daļu – ūdens, limonādes, alus, taču vienlaikus ir ideja atteikties no viena vārda – dzērienu –, tādējādi paplašinot šo sistēmā aptveramo iepakojumu apmēru. Sagaidāms, ka par šo būtisko jautājumu vēl būs diskusijas, gatavojot Iepakojuma likuma grozījumus uz trešo lasījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Radošā aģentūra Skudras Metropole atklājusi jauno vasaras projektu “Digitālo ziedu galerija - šampanieša bārs”, svinot uzņēmuma 20 gadu jubileju un Gundegas Skudriņas apaļo jubileju.

Trīs nedēļas, no 3. jūnija līdz 22. jūnijam, LU Botāniskajā dārzā Mākslīgais intelekts, digitālie mākslinieki un Skudras Metropoles komanda apvienojas, lai radītu jaunu pieredzējumu - laikmetīgu pop-up galeriju “Digitālo ziedu galerija - šampanieša bārs”.Tehnoloģiju radītās iespējas, instalāciju māksla apvienojumā ar šarmantu, kaislīgu sievišķību, mūzikas skaņu mākslu un floriogrāfiju. Neiespējamā pasaule savienojumā ar iespējamo. Neiespējami stāsti realitātē. Emociju piedzīvojums, kas veidojas no katra paša pieredzes un sajūtām. Vilinoši un atturīgi, sapņaini un skaudri. Fantāzija, kas realizējusies dzīvē vai dzīve fantāzijās…

Digitālo ziedu izstāde.Sievietes dzīves stāsts - sarunas starp puķēm.6 mākslas darbi, kuros ziedi, dominējošā roze - simbols vēlmēm, skaistumam un perfekcijai - ataino idilliskās dzīves un tumšās zemūdens straumes kontrastus. Sievietes tūkstoš lomas, dvēseles atvari, alkas pēc balansa un harmonijas, kas spoguļojas dzīves realitātē. Pārmaiņu procesi cilvēkā un sabiedrībā. Jautājumi un atbildes starp ziediem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apkārt daudz krāšņu, gaumīgu, muzikālu un dzirkstošu pasākumu. Katrai gaumei citādāks, ar milzu izvēles iespējām, jo mūsu sabiedrība ir ļoti attīstījusies un izglītojusies pasākumu sfērā un ļoti atbildīgi un rūpīgi ir izsecinājuši – kas priekš viņiem ir labs, interesants un apmeklētības vērts pasākums.

Šogad 2.maijā savu otro sezonu atklāj Andrejostas kvartāls, kas pasākumu un izklaides industrijas tirgū ir pavisam jaunatklāts, proti, 2018.gada vasaras nogalē norisinājās pirmais Latvijas modes tirgus Andrejostas kvartālā.

Andrejostas kvartāla mērķis un vīzija ir, lai būtu viegli, saprotami, nesarežģīti, bet gaumīgi, mūsdienīgi, kvalitatīvi un kreatīvi. Bez liekas pompozitātes, taču ar pārsteigumu pilniem pasākumiem, kvalitatīvu mūziku un māksliniekiem, radošiem un talantīgiem cilvēkiem, gardu maltīti un dzērieniem, kas pieejami ikkatram! Andrejostas kvartāla radošie organizatori Dāvis Čīma un Šarlote Lēnmane par Andrejostas kvartālu: “Atmosfērai jābūt dabīgai, ne mākslīgi radītai. Mūsu galvenais mērķis būtu, lai cilvēki gribētu atkal un atkal atgriezties pie mums Andrejostā. Neformālā, taču krāšņā atmosfēra, ko sniedz arī tieši mūsu lokācija – pie pašas Daugavas pretī ostai.“

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bez snobisma, bet ar pretenziju uz pasaules klasi – tā varētu dēvēt Latvijas restorānu centienus vīna karšu izveidē.

«Lai izveidotu izcilu vīna karti, nepieciešams apsēsts vīnzinis, kam jāstrādā tandēmā ar šefpavāru un saprotošu un naudīgu restorāna īpašnieku. Vīna karte ir ļoti nozīmīgs instruments klientūras pievilināšanā, lojalitātes veicināšanā un, protams, rentabilitātes uzlabošanā,» uzsver Riga Wine&Champagne festivāla un konkursa Baltic Wine List Awards dibinātājs Aigars Nords.

Personības aspekts

Pirms vīna kartes izstrādāšanas jāapzinās, vai tā domāta vīna bāram, kafejnīcai, casual dining vai fine dining restorānam. Tāpat svarīgs faktors ir atrašanās vieta – Rīgā vai kādā lauku nostūrī, kas kļūst aizvien populārāk. Tas ietekmē to, kas būs gala patērētājs. «Līdz ko pieskaramies restorānu lauciņam, prātīgi būtu pārdomāt, kāds ir šefpavāra gatavoto maltīšu rokraksts. Protams, vīns un ēdiens iet roku rokā, līdz ar to lielai daļai vīna kartē atrodamo dzērienu jābūt pakārtotiem ēdienam, ko restorānā pasniedz. Viens no restorāna klientu visbiežāk uzdotajiem jautājumiem ir – kādu vīnu ieteiksiet pie šī ēdiena? Lai gan ir iesaistītas divas lielas personības – šefpavārs un vīnzinis, viņi nevar strādāt katrs savā lauciņā, un es uzskatu, ka pasaulē tas vēl pieklibo,» stāsta restorāna Vincents vadītājs vīnzinis Raimonds Tomsons. Savukārt itāļu restorāna Monterosso līdzīpašnieks, vīna veikala Art-Vino īpašnieks Zandis Klebais akcentē, ka, veidojot restorāna vīna karti, jāņem vērā trīs iesaistīto pušu intereses – uzņēmuma īpašnieka, kurš gribēs pēc iespējas vairāk nopelnīt, klientu, kuri vēlēsies maksāt pēc iespējas mazāk, un vīnziņa, zāles pārziņa vai viesmīļa, kurš vēlēsies būt interesants, parādīt savas zināšanas. «Rīga katrā ziņā nav nedz lielākā, nedz izsmalcinātākā pasaules pilsēta, līdz ar to veidot tādas vīna kartes, kādas ir restorānos Ņujorkā vai Japānā, ir lieki – tas būtu vai nu dārgs hobijs, vai ceļš uz bankrotu. Mūsdienās vīna pasaule ir ārkārtīgi plaša, un tā ar katru gadu kļūst vēl daudzpusīgāka, līdz ar to aptvert visu vienā kartē nav iespējams. Es mudinu specializēties. Piemēram, Monterosso ir pieejama Itālijas stila virtuve, un arī vīna kartē akcents ir uz Itāliju, kas ir tik plaša un vīna reģioniem bagāta valsts, ka pietiktu pozīciju vismaz pieciem restorāniem,» stāsta Z. Klebais. Tai pašā laikā ir jāsaprot, ka ne visiem restorāniem ir vēlme un vajadzība veidot plašu vīna karti. Piemēram, restorāna Gutenbergs terase vadītājs Sandis Solims teic, ka vīna kartes noteikti veido tie restorāni, kuru īpašnieki mīl vīnu un neļauj piegādātājiem izdarīt spiedienu. Viņš atklāj, ka sākumā nedaudz aizrāvies ar sava rakstura parādīšanu vīna kartē, bet restorāna viesus tas neuzrunāja, tāpēc vīna karti nācās pārstrādāt. «Būtiski ir saprast, kādā virzienā restorāns plāno savu attīstību, kāda ir tā virtuves specifika un viesis. Kad ir apzināts pieprasījums un aptuvenā vīzija, var ķerties klāt pie vīna kartes skeleta izveides un tālāk jau parādīt tajā savu īpašo rokrakstu,» pieredzē dalās restorāna Kolonāde. Mūsu stāsti vīnzinis Aigars Ozoliņš, kurš atjaunoto vīna karti viesu vērtējumam nodevis pirms diviem mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Rudy´s Kombucha pārspēj amerikāņus

Monta Šķupele, 01.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kombučas ražotājs "Rudy"s Kombucha" ieguvis pirmo vietu starptautiskā kombučas konkursā "World Kombucha Awards 2023", kā arī plāno iekarot Āzijas tirgu.

Tējas sēnes dzērienu, kas pazīstams arī kā kombuča, gatavo jau izsenis visā pasaulē.

"Rudy"s Kombucha" ir ģimenes uzņēmums, kuru dibināja Darja un Egors Grabari, kā arī ģimenes mīlulis, suns - Rudys, kam par godu ir arī nosaukts uzņēmums. Uzņēmums darbība aizsākās 2019. gadā no tējas sēnes trīs litru burkā Ādažos uz palodzes, bet ar laiku Darja ar Egoru saprata, ka vēlas radīt unikālas garšas un piedāvāt kombučas cienītājiem garšas, kuras tirgū nemaz nav pieejamas. Tajā pašā laikā uzņēmums līdz pat šai dienai ir saglabājis savas pamatvērtības, izmantojot dabīgas izcelsmes produktus bez krāsvielām un citām pārtikas piedevām. Darjas pieredze mārketingā un sociālajā komunikācijā un Egora alus brūvēšanas zināšanas, ļāva uzņēmumam attīstīties diezgan ātri, kā arī atrast atbilstošu mērķauditoriju un produkta nišu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Davosā par lielām pārmaiņām uz draudošas uzticības krīzes fona

Jānis Šķupelis, 21.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierasts, ka katra jauna gada sākumā Šveices kūrorta pilsētelē Davosā pulcējas pasaules varenie, lai spriestu par esošajiem un nākamajiem pasaules nozīmīgākajiem izaicinājumiem.

Nekāds izņēmums nav arī šis gads, kad turklāt Davosas Pasaules Ekonomikas forums svin savu 50. dzimšanas dienu.

Šogad galvenā foruma tēma bez lieliem pārsteigumiem ir saistīta ar klimata izaicinājumiem, un pietiekami daudzi šajā ziņā gatavi piesaukt pat vides krīzi. Tādējādi liela enerģija šoreiz tiks patērēta tam, lai domātu, kā mobilizēt pasaules biznesa un politiķu iesaistīšanos atbildēšanā uz klimata pārmaiņām.

Vēl Davosas galveno tēmu sarakstā ir jautājumi par ilgtermiņa parādu mazināšanu un ekonomikas spēju augt, lai tā atļautu lielāku "sociālo iekļaušanos". Attiecībā uz tehnoloģijām un rūpniecību tiks spriests par to, kā īstenot Ceturto Industriālās Revolūcijas vilni. Piemēram, lieli izaicinājumi saistīti ar darbinieku prasmju koriģēšanu. Proti, globālā nevienlīdzības problēma var saasināties vēl vairāk, ja ierindas cilvēki, kurus vislielākā mērā skars tehnoloģiju attīstība un automatizācijas vilnis, tiks nostumti kaut kur maliņā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) saņēmusi oficiālu ielūgumu un dosies uz Pasaules ekonomikas forumu Davosā, aģentūrai BNS pastāstīja Straujumas preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Straujuma Davosā uzturēsies 23.janvārī.

Jau iepriekš vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš nav uzaicināts piedalīties Pasaules ekonomikas forumā. Savulaik Pasaules ekonomikas forumā piedalījās Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Tāpat jau ziņots, ka pēc vairāku gadu pārtraukuma Lietuvas valsts vadītājs saņēmis ielūgumu uz ikgadējo Pasaules ekonomikas foruma sanāksmi. Davosu apmeklēs Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. "Prezidenti uzaicināja kā vienu no pamata runātājiem sesijā par enerģētikas ģeopolitiku, kas ir viena no vislielāko uzmanību piesaistījušajām sesijām," iepriekš informēja Grībauskaites vecākā padomniece ārpolitikas jautājumos Jovita Neļupšiene.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Davosa 2013: tirgi ir nomierinājušies, tomēr riski paliek

Jānis Rancāns, 23.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules finanšu tirgi pēdējā gada laikā ir ievērojami nomierinājušies, tomēr joprojām saglabājas riski, kas var apdraudēt pasaules ekonomiku, Davosā, uzsākoties Pasaules ekonomikas forumam, atzinuši ietekmīgi ekonomisti un baņķieri.

Trešdienas sesijā, kas ir pirmā no piecu dienu ilgās pasaules biznesa un politikas līderu tikšanās, Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektora vietnieks Miņs Džu norādīja uz ievērojamo kontrastu starp pozitīvo noskaņojumu, kas forumā valda šodien, un nospiesto noskaņojumu aizvadītā gada pasākumā, vēsta AFP.

«Patlaban lietas ir daudz labākā stāvoklī nekā pirms 12 mēnešiem. Pirms gada mēs bijām uztraukušies par eirozonas krīzi un ASV fiskālajām nepatikšanām,» klāstīja M. Džu.

Līdzīgu viedokli pauda bankas JP Morgan Chase vadītājs Džemijs Daimons, kurš norādīja, ka ASV patlaban atrodas visai labā stāvoklī un ka situācija eirozonā ir stabilizējusies. Tomēr viņš brīdināja, ka ekonomiskās krīzes turpināsies līdz brīdim, kad tiks izstrādāta labāka tirgus regulēšanas kārtība. «Ja mēs izdarīsim visu pareizi, tad no šīm problēmām izkļūsim. Ja mēs to nepaveiksim – tad tās turpināsies vēl desmit gadus,» sacīja Dž. Daimons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins Davosas ekonomikas forumā apsolīja atvieglojumus naftas biznesam, atgādināja Eiropai par Ukrainu un kritizēja ASV kapitālismu, ziņo Dp.ru.

Vladimirs Putins V. Putins forumā pauda, ka ASV kapitālisms ir vainojams pasaules krīzē. Viņš atgādināja, ka pirms gada ASV delegāti uzsvēra ASV ekonomikas stabilitāti. "Es tikai vēlos Jums atgādināt, ka tikai pirms gada ASV delegāti, runājot no šīs tribīnes, uzsvēra ASV ekonomikas fundamentālo stabilitāti un tās bezmākoņu izredzes. Lai gan krīze vienkārši bija gaisā, vairums rāvās iegūt savu pīrāga gabalu, vai tas būtu viens dolārs vai miljards, un negribēja pamanīt pieaugošo vilni," norādīja V. Putins.

V. Putins atgādināja Eiropai par nesen notikušo konfliktu ar Ukrainu, kā rezultātā uz laiku gāzes piegāde Eiropai tika apturēta. "Izejas posmā no krīzes pasaules ekonomika var saskarties nepietiekamību, piemēram, energo resursos," sacīja V. Putins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prezidents arī šogad nav uzaicināts uz Davosas ekonomikas forumu

LETA, 07.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Andris Bērziņš arī šogad nav uzaicināts uz Pasaules ekonomikas forumu, kas no 21. līdz 24.janvārim notiks Davosā, Šveicē, apliecināja prezidenta preses padomniece Līga Krapāne.

Jautāta, vai prezidents ir saņēmis ielūgumu piedalīties forumā, kurā viena no galvenajām runātājām šogad būs Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Krapāne lakoniski norādīja: «Nav.»

Uz Pasaules ekonomikas forumu iepriekš devusies arī bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kā arī eksprezidents Valdis Zatlers.

Kā otrdien paziņojuši foruma rīkotāji, šogad Davosā tiek gaidīts rekordliels dalībnieku skaits - pāri par divarpus tūkstošiem, tostarp aptuveni 300 valstu un to valdību vadītāji un ministri, kā arī 1500 biznesa pasaules līderi no vairāk nekā 140 valstīm. Viņi norādījuši, ka gaida pārstāvjus «no visām krīžu skartajām pasaules vietām».

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Davosas forums no ietekmīgo un vareno "tusiņa" izaudzis jēgpilnā pasākumā

LETA--AFP, 20.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ekonomikas forumam Davosā šogad aprit 50 gadi, organizētājiem cenšoties pierādīt, ka tas izaudzis no ietekmīgo un vareno "tusiņa" jēgpilnā pasākumā.

Forumā šogad vairāk tiks uzklausīti vides aktīvisti, un dalībnieku vidū būs zviedru klimata aktīviste Grēta Tūnberga un Maika Vaits, kurš ir viens no kustības "Occupy Wall Street" izveidotājiem.

Vaits atzinis, ka piedalīšanās Davosas forumā, visticamāk, būs viņa reputācijas pašnāvība, bet paudis viedokli, ka ir nepieciešams veidot "sarežģītu aliansi" starp aktīvistiem un ekonomikas un sociālās elites locekļiem.

Pasaules ekonomikas forumu 1971.gadā izveidoja vācu ekonomists Klauss Švābs. Forums ik gadu pulcē pasaules biznesa, politisko un akadēmisko aprindu, kā arī mediju un nevalstisko organizāciju līderus, kas vēlas uzlabot ekonomisko, politisko un sociālo situāciju pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru