DB Viedoklis

Db viedoklis: Teorētiski mums ir politiķi, bet praktiski - ampelmaņi

Dienas Bizness, 18.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(318).jpg

Redzot notiekošos procesus saistībā ar sešu deputātu atšķelšanos no Zatlera Reformu partijas (ZRP), pat nesagaidot pirmo 11. Saeimas sēdi, un tādējādi arī potenciālās jaunās koalīcijas faktisko izgāšanos, atkal jau jānonāk pie vienas otras visai neglaimojošas atziņas.

Pirmkārt, kopš neatkarības atgūšanas partiju Latvijā nav - ir tikai politekonomiskie grupējumi, kuros katrs konkrētais indivīds cenšas izrauties pēc iespējas ienesīgākā amatā. Otrkārt, ja vēl nesen varēja teikt, ka Latvijā ir politiķi, bet nav valstsvīru, tad tagad jāatzīst, ka pārsvarā tomēr ir ampelmaņi. Treškārt, redzot cik lielā mērā uzmanība tiek pievērsta savu interešu virzīšanai, nevis valstij būtisku lēmumu pieņemšanai, acīmredzot jākonstatē, ka, atlaižot 10. Saeimu un rīkojot ārkārtas vēlēšanas, ir zaudēts laiks un nauda, bet praktiskā labuma - teju nekāda.

Iespējams, ZRP dibinātājam un līderim, eksprezidentam Valdim Zatleram var piedēvēt uzticēšanos vien pāris uzticamākajiem cilvēkiem un nerēķināšanos ar pārējiem partijas biedriem. Ne reizi vien pat ZRP valdes locekļi, lūgti paust savu viedokli par jautājumiem, kas skar koalīcijas veidošanu, neoficiāli ir norādījuši - zvaniet Zatleram vai Edmundam Sprūdžam, jo mēs paši faktiski neko nezinām. Savulaik kāds ļoti atzīts mediķis, atbildot uz jautājumu, kāpēc viņš neiesaistās aktīvā politiskajā darbībā, atbildēja - labam ārstam ir autoritatīvs vadības stils un arī raksturs, tāpēc demokrātiskā sabiedrībā politikā šādam cilvēkam nav, ko darīt. Par Zatleru ne reizi vien dzirdēts, ka viņš vismaz kādreiz esot bijis ļoti labs ārsts. Varbūt tāpēc nevajadzētu brīnīties, ka šobrīd viņš joprojām it kā tīri labi iztiek ar vienu asistentu un vienu «anesteziologu», pārējo ZRP uzskatot par tādu kā vidējo medicīnisko personālu, kura viedokli, pieņemot lēmumus, nav vērts prasīt.

Tajā pašā laikā būtu arī naivi uzskatīt, ka Klāvs Olšteins un pārējie pieci nu jau bijušie «zatlerieši» būtu pametuši ZRP tās līdera darba stila dēļ. It īpaši šādas šaubas rada apstāklis, ka ZRP ir pametuši seši deputāti, atstājot potenciālajai koalīcijai 50 balsis - tieši tik, lai nebūtu iespējams izveidot koalīciju no trīs partijām - ZRP, Vienotības un Nacionālās apvienības.

Un pats galvenais… Uzņēmējus, darījumu cilvēkus, sabiedrību kopumā principā neinteresē - Olšteins Zatleru mīl vai nemīl. Arī dažādas tā saucamās sarkanās līnijas nereti ir izdomājums, ar ko partijniekiem zīmēties vēlētāju priekšā. Šobrīd ir jāpieņem valsts budžets, skaidri jāpasaka iedzīvotājiem, uz kā rēķina tas īsti tiks konsolidēts, jāpieņem lēmumi, kas vērsti uz tautsaimniecības attīstību utt. Diemžēl tā vietā jaunievēlētā Saeima dod priekšroku lētu pekstiņu demonstrēšanai. Nav taču iedomājama situācija, ka cilvēks, kurš iet uz veikalu, nemaz netiek līdz maizes stendam, jo ceļu ir aizšķērsojuši daži klauni, kas rāda kumēdiņus. Taču tieši ar to diemžēl nodarbojas ārkārtas vēlēšanu ceļā Saeimā nokļuvušie cilvēki, totāli aizmir-stot, ka viņi ir tāpēc, lai rūpētos par valsti un tās pilsoņiem, nevis otrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru