Jaunākais izdevums

Katru gadu lielu interesi Detroitas autoizstādē izraisa konceptauto. Daļēji tas ir tāpēc, ka šīs automašīnas nodrošina pārsteiguma elementu, pēc kura alkst gan mediji, gan sabiedrība, apmeklējot šo izstādi.

Daļēji koceptauto pievērstā uzmanība arī saistāma ar faktu, ka tās parasti tiek demonstrētas, izmantojot mūziku, dejas un gaismas.

Uz kopējā piedāvājuma fona konceptauto skaits parasti ir neliels. Auto ražotāji uzmanīgi vēro apmeklētāju reakciju. Ja konceptauto piesaista pietiekami lielu uzmanību, spēkrats var nonākt ražošanā, ja nē, tad - aizmirstībā.

CNBC izveidojis šāgada Detroitas autoizstādes interesantāko konceptauto sarakstu. Saraksts atrodams galerijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļu pēc tam, kad Citroën atklāja jauno konceptauto Aircross, kura pasaules pirmizrāde būs Šanhajas autoizstādē 20. aprīlī, autoražotājs piedāvā ieskatīties tā tapšanas aizkulisēs.

Konceptauto radīšana ir veids, kā demonstrēt Citroën dizainu un tehnoloģiskās spējas. Tā arī iepazīstina ar zīmola stila elementiem un virzieniem, kas tiks izmantoti Citroën modeļos nākotnē.

Pirmās Citroën Aircross eksterjera un interjera dizaina skices tika radītas jau vairāk nekā pirms gada, 2014. gada sākumā. Dizaineri darbu pie šasijas sāka septembrī, konceptauto montāža tika uzsākta 2014. gada decembrī un pēdējie apdares darbi tika pabeigti 2015. gada marta beigās.

Pirmo reizi Citroën to, kas notiek konceptauto radīšanas aizkulisēs, atklāj ar fotogrāfijām, kurās soli pa solim tiek atainota šīs automašīnas izgatavošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Detroitas autoizstādes «karstākās» automašīnas

Lelde Petrāne, 16.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2013. gada Ziemeļamerikas starptautiskajā autoizstādē, kas ir svarīgākais notikums ASV auto nozarē un norisinās Detroitas Cobo Center, apskatāmi vairāki simti transportlīdzekļu.

Detroitas autoizstāde ir viena no 65 izstādēm, kas ASV notiks šajā gadā. Vairākiem simtiem tūkstošu cilvēku apmeklējot Detroitas izstādi, kompānijas vērtēs, vai to jaunākie piedāvājumi apmierina patērētāju vajadzības.

CNBC izveidojis «karstāko» jauno modeļu sarakstu, tie visi nonāks tirgū šajā gadā. Saraksts aplūkojams galerijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

BMW un MINI plāno paplašināt elektroautomobiļu ražošanu

Lelde Petrāne, 11.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada septembrī Frankfurtē notiekošajā autoizstādē BMW prezentēs pirmo MINI elektroauto, sportisko BMW i3s, BMW 8.sērijas konceptauto un vēl citus jaunumus arī dizaina un drošības jomā, tā apstiprinot BMW grupas stratēģisko virzību elektrautomobiļu attīstīšanā, informēja ražotāja pārstāvis Latvijā Ivars Norvelis.

Pasaulē lielākā autoizstāde Frankfurtē šogad norisināsies 67.reizi. Tā pulcē aptuveni 900 tūkstošus skatītāju. Šogad autoizstādē piedalīsies vairāk nekā 250 dažādu uzņēmumu un organizāciju, no kuriem 50 būs automašīnu zīmoli.

Autoizstādes apmeklētājiem būs iespēja apskatīt pirmo MINI elektromobili, kas uz ceļiem parādīsies 2019.gadā - tieši 60 gadus pēc klasiskā MINI «piedzimšanas». Automašīnā paredzēts litija jonu akumulators, kas nodrošinās maksimālu jaudu un MINI raksturīgo veiklību, neradot izmešus. Tā kā elektroauto ir nepieciešams tikai nedaudz atdzesēt ar gaisu, radiatora režģis ir aizvērts augstākai aerodinamikai. Tāpat dizains ir papildināts ar stikla šķiedras komponentiem, kas vēl vairāk samazinās gaisa pretestību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

FOTO: Avatars iespaidā tapis Mercedes-Benz konceptauto

Zane Atlāce - Bistere, 08.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lasvegasā notiekošajā tehnoloģiju izstādē CES 2020 vācu autoražotājs "Mercedes-Benz" prezentējis jaunu konceptauto "Vision AVTR".

Konceptauto modelis tapis, iespaidojoties no režisora Džeimsa Kamerona 2009.gada zinātniskās fantastikas filmas "Avatars", kurā ir zilas krāsas personāži un kas iedvesmojusi automašīnas estētiku.

AVTR ir vācu autogiganta versija par nākotnes auto - tas ir elektromobīlis, kas spēj braukt uz sāniem, kā arī uz priekšu. Auto jumtu klāj 33 pārvietojami "atloki", ko "Mercedes" nodēvējis par "bioniskajiem atlokiem" un apgalvo, ka to funkcija ir sazināties ar vadītāju. "Novietojot roku uz vadības bloka, interjers atdzīvojas, un transportlīdzeklis atpazīst vadītāju pēc viņa sirdsdarbības un elpošanas," preses paziņojumā apgalvo uzņēmums.

Uzņēmums savu vīziju par šo nākotnes auto raksturo kā "nulles trieciena automobilis". Proti, šajā konceptmodelī apspēlēta tālās nākotnes mobilitāte, apvienojot ilgtspēju ar digitalizāciju, kā arī cilvēkus un mašīnas ar vidi. Konceptauto ilustrē vēlamo mobilitātes nākotni, kurā cilvēks, daba un tehnoloģijas vairs nav pretrunā, bet gan harmonijā viena ar otru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Bimbuļi rimbuļi, Palikt LV, Sēdnīca un citas asprātības uzņēmumu nosaukumos

Dienas Bizness, 23.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot iepriekšējos gados aizsāktās tradīcijas, Lursoft apkopojis arī 2014.gadā reģistrēto uzņēmumu interesantākos nosaukumus.

Lursoft skatījumā radošie prāti nav koncentrēti tikai kādā noteiktā reģionā, jo pērn reģistrēti uzņēmumi ar interesantiem nosaukumiem gan Latvijas lielākajās pilsētās, gan novados, informē Lursoft pārstāve Indra Jansone.

Tā, piemēram, no pērn janvārī reģistrētajiem uzņēmumiem, interesantākie nosaukumi Lursoft skatījumā ir Sudraba Laikmets (Rīga), Miera pērle (Rīga), Laika Eksperti (Rīga), Māra kumoss (Rīga), Rituālie Pakalpojumi (Valmiera), Labs Remonts (Rīga), Zirga Spēks (Ozolnieku nov), Flying Dogs (Ventspils), Digipalīgs (Rīga), BRIKU-BRAKU (Grobiņas nov), Viss Labi (Rīga), ZUMZUM (Rēzekne), Elpo Brīvi (Lielvārdes nov), Lec un minies (Ogres nov), 7.vārti (Ogres nov), Irracionāli risinājumi (Rīga), VĀRNU IELAS REPUBLIKA (Rīga).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu zvaigzne Kristaps Porziņģis no Ņujorkas «Knicks» vienības ir neapmierināts, ka pret viņu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlēs daudz tiek pārkāpti noteikumi metiena fāzē un cer, ka tiesneši to allaž piefiksēs.

Porziņģis šobrīd ir garākais spēlētājs NBA, kas rezultējas ar to, ka augumā mazāki aizsargi viņam iesit ar roku vai elkoni, kad latvietis cenšas mest. Šosezon latvietis kļuvis par «Knicks» pirmo izvēli uzbrukumā, kas licis lielāku uzmanību pievērst pārkāpumiem pret viņu.

«Viņi pret mani spēlē fiziski, veicot nelielus kontaktus, un tas ievērojami traucē metienam,» Porziņģi citē laikraksts «Newsday». «Daudziem spēlētājiem ir grūti bloķēt manu metienu, tāpēc cenšos tiesnešiem norādīt uz šiem kontaktiem pa manu roku. Tos nebūtu jāatļauj.»

Sezonas pirmajos divos mačos Porziņģis iemeta 31 un 33 punktus, bet trešajā cīņā pret Bostonas «Celtics» realizēja vien trīs no 14 raidījumiem, dueli noslēdzot ar 12 punktiem. Sezonu «Knicks» vienība iesākusi ar trim zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperta viedoklis: Ja kļūdīsimies, sekas var būt neatgriezeniskas

Ralfs Jansons, SIA Domuss valdes priekšsēdētājs, 07.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs esam svarīgas izvēles priekšā – atteikties vai turpināt uzturēšanās atļauju programmu. Manuprāt, šis ir viens no būtiskākajiem lēmumiem, par ko pašlaik jālemj. Ja kļūdīsimies, sekas var būt neatgriezeniskas.

Latvijas iedzīvotāju skaits kopš neatkarības atgūšanas ir samazinājies par 23%. Lielākā daļa šī samazinājuma (62% jeb 390 tūkstoši cilvēku) ir izbraukušo cilvēku skaita (neto migrācija) dēļ. (avots: LR Centrālā statistikas pārvalde). Nākamajos 50 gados iedzīvotāju skaits samazināsies vēl par 20 līdz 30%. Strādājošo skaits samazināsies aptuveni par 40%. (avots: Population Reference Bureau (PRB), Filips Rīss (Philip Rees, Leeds University)).

Šīs traģiskās prognozes liek uzdot divus mūsu nācijai kritiskus «izdzīvošanas» jautājumus. Pirmkārt, cik daudz ir laika pārdomām? Otrkārt, kas mums jādara, lai mainītos šīs negatīvās demogrāfijas tendences?

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

FOTO: Latvijas hokeja izlase pirmo reizi kopš 2009.gada iekļūst pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā

LETA, 16.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas hokeja izlase otrdien nodrošināja vietu pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā, kur spēlēs pirmo reizi kopš 2009.gada.

Izšķirošajā B apakšgrupas mačā par ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu Latvijas hokejisti ar rezultātu 1:0 (1:0, 0:0, 0:0) uzvarēja pasaules čempionāta rīkotāju Dāniju.

Latvijas hokejisti B apakšgrupā ieņēma ceturto vietu un ceturtdaļfinālā ceturtdien tiksies ar A apakšgrupas uzvarētāju Zviedriju.

Vienīgos vārtus šajā mačā Latvijas izlases labā guva Andris Džeriņš.

Savukārt «sauso» uzvaru Latvijas izlases vārtos izcīnīja Elvis Merzļikins, kurš atvairīja visas 19 pretinieku mestās ripas.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Multimiljardu kompānijas Sonoco viceprezidents Uldis Sīpols - par Latvijas uzņēmumu iespējām ASV

Kristīne Stepiņa, 31.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Multimiljardu kompānijas Sonoco viceprezidents un preču iepirkuma vadītājs Uldis Sīpols, kurš savos vairāk nekā 35 karjeras gados ir ieņēmis vadošus amatus daudzās globālās korporācijās, piemēram, Procter & Gamble un Ford Motor Company, modri seko notikumiem Latvijā.

Latviju viņš apmeklē reizi gadā, Pasaules Latviešu ekonomikas un inovāciju foruma starplaikā paspējis satikties ar ģimenes draugiem un kārtīgi izstaigāt Vecrīgu sestdienas pēcpusdienā, izbaudot labas pusdienas svaigā gaisā.

Forumā Uldis Sīpols piedalījās paneļa diskusijā, kura tēma bija CETA (Brīvās tirdzniecības līgums starp Eiropas Savienību un Kanādu) un TTIP (Eiropas Savienības un ASV Transatlantiskā tirdzniecības un investīciju partnerība). Latvijas uzņēmējiem līdz līgumu ratificēšanai ir jāizpilda virkne mājasdarbu un jābūt gataviem uzlūgt uz deju visnotaļ neveiklos nīlzirgus, kas var ne tikai uz kājas uzkāpt, bet arī samīt, viņš uzskata.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ sācies starptautiskais Detroitas auto šovs, kas notiks no 14. janvāra līdz 27. janvārim. Autoražotāji tuvāko gadu laikā sola sākt vairumā tirgot elektriskos automobiļus, taču Detroitas autošovā tikai pāris ražotāji prezentēs jaunus modeļus, raksta Business Insider.

Turklāt šie modeļi pat nav gatavi ražošanai.

Tajā pašā laikā izstādē tiks prezentēti vairāki jauni SUV un jaudīgi sporta automobiļi. Daži vides aizstāvji uzsvēruši, ka kompānijas nemaz nav ieinteresētas automašīnas padarīt efektīvas, jo esošās rada lielu peļņu.

Galerijā augstāk – ieskats izstādē!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autobūves kompānija BMW nākusi klajā ar BMW 4 Series coupe modeli, kas kā konceptauto jau debitēja aizvadītā gada Detroitas autošovā.

Jaunais modelis ir gan platāks, gan arī garāks nekā tā priekšgājējs. BMW uzsver, ka automašīnai ir ideāls izsvarojums un zemākais no visiem BMW smaguma cents. Paredzēts, ka sākotnēji automašīna tirdzniecībā nonāks trīs variantos – 184 zirgspēku divu litru dīzeļdzinējs 420d un divi benzīna modeļi – 428i (245 ZS) un 435i (300 ZS). Pēdējais no variantiem 100 kilometru stundā lielu ātrumu var sasniegt 5,1 sekundes laikā.

Automašīnas aprīkotas ar skārienjūtīgu vadības paneli, jaunākās paaudzes navigācijas programmatūru, vadītāja asistentu, speciālu sistēmu, kas brīdina par gājējiem, viedu ārējo apgaismes līdzekļu kontroles un degvielas taupīšanas sistēmu u. c. Visi trīs modeļi būs pieejami ar manuālo un automātisko pārnesumkārbu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BMW X4, kurā apvienoti kupejas un SUV elementi, pārdošanā nonāks 2014. gadā, vēsta telegraph.co.uk.

Pirms šomēnes gaidāmās Šanhajas autoizstādes ražotājs prezentējis BMW X4 konceptauto. BMW to raksturo kā SAV (

Sports Activity Vehicle) un jau apstiprinājis, ka ražošanas versija - X4 - tirdzniecībā nonāks nākamgad.

Tāpat kā lielākā X6 arī X4 stils apvieno kupejas un SUV elementus.

X4 tiks ražots BMW rūpnīcā Spartanburgā, ASV - turpat, kur X3, X5 un X6.

Interjera fotogrāfijas ražotājs pagaidām nav publiskojis, tāpat arī jebkāda tehniskā informācija tiek solīta vēlāk.

Cenas vēl nav apstiprinātas, bet sākumcena būs vismaz 27 tūkstoši latu, lēš mediji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Citroën prezentē Wild Rubis, kas iezīmē nākotnes tendences

Lelde Petrāne, 12.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Citroën jaunais konceptauto Wild Rubis sniedz priekšstatu, kā nākotnē varētu izskatīties Citroën luksusa SUV.

Autoražotājs Wild Rubis attēlus publiskojis pirms auto debijas 2013. gada Šanhajas autoizstādē šomēnes un to raksturojis kā «tikpat mežonīgu un dumpīgu, cik smalku un sarežģītu».

Auto nosaukums franču valodā nozīmē rubīns, un konceptauto ir rubīnsarkans krāsojums, kas maina nokrāsu atkarībā no gaismas intensitātes.

470 cm garais Wild Rubis ir par 5 cm garāks nekā BMW X3, platāks nekā BMW X5 un zemāks nekā abi minētie auto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Autoražotāju eksperimenti jeb 2017.gada konceptauto TOP 10

Zane Atlāce - Bistere, 13.03.2017

Oasis
Rinspeed prezentējis gudro pilsētas auto Oasis - elektroauto ar autonomas vadības fukciju, kurā izveidots pat dārzs ar Bonsai koku un redīsiem aiz vējstikla.

Avots: Rinspeed

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konceptauto ļauj auto ražotājiem eksperimentēt ar jaunu dizainu, neuztraucoties par pārdošanu un, bieži vien arī praktiskumu. Tas ir veids, kā uzņēmumiem eksperimentēt ar nākotnes mobilitāti un izdomāt, kādas funkcijas iekļaut auto ražošanā nākotnē.

Jaunākos konceptauto skatiet galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autobūves zīmols Audi prezentējis nākamās paaudzes informācijas un izklaides sistēmu ar pilnībā integrētu Android operētājsistēmu.

Sistēma, kura sabiedrībai pirmo reizi tika parādīta vispasaules Google I/O izstrādātāju konferencē, tika ietverta Audi Q8 Sport konceptauto komplektācijā. Tā paver jaunas savienojamības iespējas un ērtāku vadītāja mijiedarbību ar automobili.

Android informācijas un izklaides sistēmu izstrādāja Android Open Source komanda. Jaunās funkcijas, tostarp straumēšanas serviss Spotify, Google Play Music un Google Assistant, tiek attēlotas lielā MMI displeja paneļa vidū. Informācija tiek atspoguļota arī Audi virtuālajā vadītāja informācijas sistēmā. Audi Q8 Sport konceptauto navigācijas sistēma turpinās izmantot Audi-HERE datubāzi, taču autovadītājam būs iespēja vadīties arī pēc Google Maps kartēm un norādēm. No jaunām funkcijām tiek izcelts ienākošo ziņu un zvanu paziņojumu centrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Mobilo risinājumu izstrādātājs: interese ir milzīga

NOZARE.LV, 30.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban mobilo risinājumu jomā cilvēki taustās visdažādākajos virzienos, un interese ir milzīga, norāda mobilo risinājumu izstrādātāja SIA AmberPhone līdzīpašnieks un valdes loceklis Didzis Andersons.

Viņš sprieda, ka pieprasījums ir pēc pilnīgi visa - sākot no spēlēm, bērnu grāmatām un beidzot ar dažādiem veikalu pārdošanas veicināšanas rīkiem vai kampaņām un zīmolu spēlēm. Cilvēki mēģinot saprast, cik tas maksā, ko nozīmē un cik ātri varēs atgūt ieguldīto.

«Interese ir milzīga, bet līdz dzīvei nonāks interesantākie un izdevīgākie projekti. Tas ir šī gada jautājums,» uzskata Andersons.

Viņš minēja, ka arī pašvaldības interesējas par šo jautājumu. Viena no galvenajām interesēm ir tūrisms, gūstot praktisku ietaupījumu uz tā rēķina, ka nav jādrukā materiāli septiņās vai desmit valodās, bet viss ir vienā vietā. Turklāt, līdzko materiāls iztulkots, tas uzreiz ir pieejams. Interesējot arī interaktivitāte, piemēram, audiogidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pandēmija un iepirkšanās: Kādi ir pieprasītākie tehnoloģiju risinājumi mazumtirdzniecībā?

Uģis Začs, “StrongPoint” klientu servisa vadītājs, 28.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas iespaidā pašapkalpošanās kases ir piedzīvojušas līdz šim lielāko uzplaukumu.

Pēc mazumtirdzniecības tehnoloģiju risinājumu piegādātāja “StrongPoint” veiktās aptaujas datiem, 38% Latvijas iedzīvotāji atzīst, ka gandrīz katru reizi izmanto pašapkalpošanās kases, bet ceturtdaļa jeb 25% – vienmēr.

Pēdējais gads ir radījis vēlmi pārtikas produktu iegādi padarīt ātrāku, ērtāku un arī drošāku, lai pasargātu sevi un citus no iespējamiem inficēšanās riskiem. Taču mazumtirdzniecības tehnoloģiju sektoram attīstoties, arī pašapkalpošanās kases gaida interesanti jaunumi, kas atvieglos līdzšinējās grūtības.

Jaunumi pašapkalpošanās kasu sektorā

Kaimiņvalstī Lietuvā ir ieviests jauns pašapkalpošanās kases veids, kas atpazīst produktus bez svītrkoda vai manuālas ievades. Šāds risinājums nozīmē mazāku cilvēku kontaktu ar skārienjutīgā ekrāna virsmu, tādējādi veicinot drošāku iepirkšanās procesu no pandēmijas skatupunkta, un ātrāku iepirkšanos kopumā. Produktu manuāla meklēšana ekrānā trešdaļai Latvijas aptaujāto iedzīvotāju ir sagādājusi grūtības, tāpēc šāds risinājums būtu tieši laikā arī Latvijas pārtikas mazumtirdzniecības veikalos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgumam tuvojas Liepājas ostas Karostas kanāla izpētes pilotprojekts lielo un mazo tehnogēno priekšmetu izcelšanas tehnoloģijas noteikšanai. Darbus veic SIA Jūras vējš, kas uzvarēja izsludinātajā iepirkumā.

Līguma summa ir EUR 398 321,70, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Pilotprojektam ir izraudzīta teritorija 10 ha platībā Karostas kanāla vidienē, kas ir raksturīga visam kanālam. Izpētes rezultātā ir apzināti lielāki un mazāki priekšmeti, turklāt, ja kanāla vidējais dziļums ir 9 m, tad šajā teritorija atrodas L burta padziļinājums līdz 13 m, kur dūņu kārta ir biezāka līdz pat 2 m.

SIA Jūras vējš valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Čerņihs atzina, ka ir veikti aptuveni 95% no plānotajiem darbiem un atlicis vien izcelt vairāku desmitu tonnu smagos betona balstus, kas iepriekš izmantoti kuģu un zemūdeņu tauvošanai. Smagākais varētu svērt ap 100 tonnām. Aleksandrs Čerņihs pastāstīja, ka no Karostas kanāla izceltie priekšmeti ir dažāda veida un vecuma. Interesantākie atradumi ir divu kuģu koka korpusu fragmenti, viens no kuriem ir kniedēts, divu automašīnu vraki, kā arī lidmašīnas šasija. No Karostas kanāla lielā daudzumā izceltas riepas, kuģu tauvas un lielizmēra baļķi, ka arī dažāda lieluma metāla priekšmeti. Darbu izpildi ietekmēja laika apstākļi un intensīva kuģu satiksme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Latvijas TechHub spēcīgākie un interesantākie start-up

Gunta Kursiša, 24.07.2013

Infogr.am. Šis Latvijas start-up produkts, kas piedāvā ar lietojumprogrammas palīdzību radīt infografikus, bauda atzinību pasaulē. Infogr.am lietotāju vidū ir arī globāli nozīmīgi mediji, tostarp Washington Post, The Atlantic, Francijas Le Point, ASV ziņu vietne The Huffington Post, Somijas laikraksts Helsinging Sanomat, The Next Web, Stenforda universitāte. Start-up līdzdibinātājs Uldis Leiterts Db.lv norādīja, ka Inforgr.am ir pasaulē populārākā datu vizualizācijas lietojumprogramma un to šobrīd lieto apmēram pusmiljons cilvēku.

Foto: Miemo Penttinen | Attēlā - Uldis Leiterts

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tagad ir izdevīgākais brīdis mazām, strādīgām un gudrām komandām iekarot pasaules tirgus, vismaz informācijas tehnoloģiju jomā,» runājot par Latvijas start-up uzņēmumu izredzēm pasaulē, norādīja jauno tehnoloģiju uzņēmumu atbalstošās organizācijas TechHub Riga līdzdibinātājs un riska kapitāla uzņēmuma Creandum investīciju padomnieks Andris K. Bērziņš.

Jauno tehnoloģiju uzņēmēju iespējas veicina «mākoņa» pakalpojumu iespējas un tehnoloģiju globalizācija, viņš uzsver. «Komandām ir svarīgi atrast nišas, kurās tās var izcelties un pierādīt unikālas spējas piedāvāt ko jaunu – atšķirībā no vecā IT biznesa Latvijā, kurā galvenais bija atrast kādu sulīgu valsts pasūtījumu,» norāda A. K. Bērziņš.

Uzņēmēju attīstībai šķēršļus Latvijā var likt tas, ka patlaban agrā stadijā finansējums vēl ir grūti sasniedzams, jo pašlaik ir maz biznesa eņģeļu. Latvijā start-up vide ir maza un agrā attīstības fāzē, skaidroja TechHub Riga līdzdibinātājs, paužot cerību, ka IT jomā jaunās firmas nesīs eksporta ieņēmumus, dos darba vietas un attīstīs Latvijas vietu pasaulē. «Tikai jābūt pacietīgiem un mērķtiecīgiem, lai to sasniegtu,» norāda eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Modes zīmols One Wolf prezentējis 2015./2016. gada rudens/ziemas sezonas vīriešu apģērbu kolekciju The Tourist, kuras iedvesmas avots ir tauriņš.

Kolekcija veidota «safari» stilistikā, pietuvinot klasisko, funkcionāli ērto apģērbu tūrista garderobei. Tā veltīta septiņiem pasaulē nozīmīgiem zinātniekiem – tauriņu pētniekiem, starp kuriem interesantākie: Jeila universitātes profesors, modernās kožu pētniecības jeb lepidopteroloģijas pamatlicējs Čārlzs Remingtons, Latvijā dzimušais Buenosairesas Dabas muzeja direktors Karloss Bergs, krievu entomologs, diplomāts cara Nikolaja II galmā un Kārnegī dabas muzeja Pitsburgā direktors Andrejs Avinovs un tauriņu kolekcionārs, rakstnieks Vladimirs Nabokovs.

Kolekcijas apģērbu un aksesuāru modeļos atspoguļotas šo zinātnieku garderobei raksturīgās vēsturiskās detaļas un būtiskākie atklājumi tauriņu izpētē. Katrā apģērbu komplektā kā aksesuārs iekļauts tauriņš, kas precīzi ataino spilgtākās šo pētnieku atklātās tauriņu sugas to reālajās proporcijās, krāsās, tekstūrā un faktūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

Kā top?: Apavi teātriem un filmām uzņēmumā ALD Grupa

Žanete Hāka, 10.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ieskatīties, kā tiek izgatavoti apavi uzņēmumā SIA ALD Grupa!

Darbu ALD Grupa kā privātuzņēmums sāka 1991. gadā, bet pirms trim gadiem tas tika pārdots Igaunijas īpašniekiem, stāsta uzņēmuma vadītājs Aldonis Timermanis, kurš apavus izgatavo jau kopš 1974. gada, sākot strādāt rūpnīcā 1. maijs.

Uzņēmuma speciālisti lielākoties izgatavo apavus dažādiem Latvijas teātriem un filmām. Mūsdienu izrādēm apavus izgatavot lūdz diezgan reti, jo tos var iegādāties veikalā vai teātriem ir krājumi ar šiem apaviem. Savukārt neparastākām izrādēm vai uzvedumiem, kuros attēlots specifisks laika periods apavi tiek pasūtīti.

Pēdējos gados kompānija cieši sadarbojas ar Krievu teātri – pēdējā izrāde, kur bija jāizgatavo sarežģīti apavi, bija Kņaza meita, stāsta A. Timermanis. Grūtāk ar šo teātri ir strādāt tādēļ, ka tēlu teātrī veido kostīmu mākslinieks, taču šī teātra kostīmu mākslinieks atrodas Krievijā. Ja kostīmu mākslinieks ir uz vietas, ir lielāka iespēja atrast kompromisu, sabalansējot vēlmes ar iespējām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ar Rīgas «biznesa eņģeļu» atbalstu Krievijas un Latvijas kopuzņēmums būvēs augsto tehnoloģiju rūpnīcu

Gunta Kursiša, 28.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmēju un Krievijas zinātnieku kopuzņēmums Pogritek Innovaciji ieguvis finansējumu 650 tūkstošu latu apmērā uzņēmuma attīstības pirmajam etapam. Darbībai Eiropas Savienības (ES) tirgū drīzumā plānots Latvijā atvērt Maskavā bāzētās metāla pulveru ražošanas kompānijas OOO Pogritek Innovaciji pārstāvniecību, kā arī pirmo komerciālo ražotni.

Pogritek Innovaciji (Погритек Инновации) ir neorganisko pulveru ražošanas uzņēmums, kurš bāzēts Maskavā, liecina informācija rusventure.ru. Uzņēmumam finansējumu piešķīris Rīgā bāzēts Latvijas «biznesa eņģeļu» klubs – Amber Sea Business Angel Club, kā arī Krievijas riska kapitāla fonds Russian Venture Capital Seed Fund, kas fokusējas uz investīciju veikšanu Krievijas kompānijās.

Ideja par neorganisko pulveru ražošanu, kā arī inovatīva pulveru apstrādes metode, ko var izmantot dažādās ražošanas nozarēs, tika prezentēta Rīgā notiekošajā pasākumā «Komercializācijas reaktors». Šī pasākuma mērķis ir vienuviet pulcēt zinātniekus, uzņēmējus un investorus un rezultātā komercializēt Latvijā un NVS valstīs radītas tehnoloģiskās izstrādes, izveidojot jaunus uzņēmumus. Ideju prezentēja Latvijas uzņēmējs Mārtiņš Prūsis kopā ar kolēģi - zinātnieku no Krievijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada februārī izsludinātajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) restorāna nosaukuma radīšanas konkursā kopumā saņemti 783 ideju pieteikumi. Uzvarējušais nosaukums tiks paziņots jūlijā – līdz ar restorāna oficiālo atklāšanu, informē LNB pārstāvis Augusts Zilbergs.

Šobrīd LNB un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēja SIA OZRT – Svētki jums pārstāvji izvēlējušies trīs radošus variantus, kuru autori saņems ielūgumus uz Gaismas pils kafejnīcas brīvdienu vēlajām brokastīm.

Konkursam pieteikto nosaukuma variantu diapazons ir plašs – tie aizgūti gan no literāriem darbiem, gan ar bibliotēkas saturu saistītiem elementiem. Savukārt skaita ziņā dominējoši ir priekšlikumi, kuru darināšanā izmantots simboliskais vārds «gaisma». Vienlaikus iedvesmojošs izrādījies restorāna dizains, kur redzami koku zaru atveidojumi. Plašā klāstā ir arī dažādu literatūras klasiķu vārdi, seno latviešu dievību un citu folkloras elementu vārdi, interesanti jaunvārdi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Darbību beigušā restorāna Eksports vadība atver grilbāru Ribas Ragaciemā

Laura Mazbērziņa, 10.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jānis Joksts un Gintars Petrovs, kuri iepriekš vadīja Rīgas restorānu Eksports, tagad Ragaciemā saimnieko grilbārā un picērijā Ribas. Īpašnieku mērķis bija radīt vietu ar «odziņu», kur nepiespiestā gaisotnē ieturēt maltīti - uz Ribām var atbraukt ģimenes pusdienās un arī sēņotājs gumijas zābakos.

J. Jokstam un G. Petrovam restorānu un ēdināšanas bizness nav svešs. Lielākā pieredze gūta, atverot restorānus Cheesemoon Duntes ielā un Eksports Andrejsalā, Rīgā. Kad Eksports beidza savu sešus gadus ilgo pastāvēšanu, bija nepieciešams jauns sākums. Ribām no Eksporta ir atšķirīgs koncepts. Tādos restorānos kā Kolonāde. Mūsu stāsti, Hotel de Rome un Bibliotēka Nr.1 ir smalki galdauti un cilvēki pieprasa izcilu servisu, taču grilbāra mērķis ir ļaut cilvēkam justies brīvi. G. Petrovs akcentē, ka bija vēlme radīt kaut ko vienkāršu, bet ar odziņu.

Ragaciems kā atrašanās vieta izvēlēta nejauši. Garām braucot, ceļa malā pamanīja tika pamanīts mazs, necils veikaliņš, kurš - kā izrādās - jau divus gadus bijis bez saimnieka. Ieejot šajās telpās gūta pārliecība, ka šī būs īstā vieta kam jaunam. Bija nepieciešami trīs grūti mēneši, lai izveidotu jauno grilbāru. «Sākumā doma bija romantiska – uztaisīsim sev un draugiem Jūrmalā nelielu krodziņu, kur nesteidzīgi satikties un baudīt vasaru, bet realitātē ikdiena paiet vienā skriešanā. Sākumā te nebija ne elektrības, ne kanalizācijas, ne arī preču piegādes, taču šos jautājumus esam sakārtojuši,» stāsta G.Petrovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Cobook radītājs: plāns nav nopelnīt naudu, lai visu mūžu varētu neko nedarīt

Gunta Kursiša, 16.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Plāns katrā ziņā nav nopelnīt kādu naudu, lai atlikušo mūžu varētu neko nedarīt,» Db.lv pauda Cobook izveidotājs Kaspars Dancis, norādot, ka arī pēc Cobook pārdošanas Denveras kompānijai FullContact viņš turpinās darbu pie sevis paša izveidotā Cobook attīstības.

Latvieša izveidoto adrešu un kontaktu lietotni Cobook, kuru Apple 2012. gadā atzina par vienu no labākajām lietojumprogrammām, izdevies pārdot Denverā bāzētajai kontaktu pārvaldīšanas kompānijai FullContact. Darījuma summa gan netiek atklāta, taču zināms, ka FullContact īpašumā ir 100% SIA Cobook daļu.

Pēc iegādes darījuma Cobook un FullContact sadarbosies produkta attīstībā - FullContact līdz šim vairāk fokusējies uz mākoņu risinājumiem un biznesa klientiem, kamēr Cobook vairāk darbojās ar individuāliem klientiem, kā arī pie tā, lai padarītu programmas ērtāku lietošanai. «FullContact darbojās šajā jomā no vienas puses, mēs – no citas, bet mūsu ambīcijas ir vienādas. Liekot spēkus kopā, mēs varam radīt spēcīgāku produktu,» Db.lv pauda K. Dancis.

Komentāri

Pievienot komentāru