Transports un loģistika

Dublinas lidostā par pagātni kļūs garās rindas

Dienas Bizness, 25.06.2014

Jaunākais izdevums

Dublinas lidostā drīzumā par pagātni kļūs garās rindas uz drošības pārbaudi un šķidrumu pārvadāšanas stingrās vadlīnijas. Lidosta saņēmusi vairākus sarežģītus spridzekļu noteikšanas skenerus, atsaucoties uz Independent.ie, vēsta portāls Baltic Ireland.

Arī bērnu pārtiku, kas pie drošības kontroles barjeras ir pastāvīgs galvassāpju avots vecākiem, kuri ceļo ar maziem bērniem, tagad būšot iespējams pārbaudīt, neatverot pudelīti.

Šķidro sprāgstvielu atklāšanas skenerī Insight 100 šķidrumu, pulveru, aerosolu un gēlu pārbaudē tiek izmantotas lāzertehnoloģijas, ar kuru palīdzību tos var pārbaudīt slēgtos traukos piecu sekunžu laikā. Skenerus ir iespējams lietot arī vienlaikus ar standarta caurskates aparātiem.

Dublinas lidostas administrācija (DAA) ir iegādājusies deviņus 50 000 € vērtus Insight 100 skenerus, lai atvieglotu šķidrumu identificēšanu pasažieru bagāžā, raksta Baltic Ireland.

ES vadlīnijas nosaka, ka lidmašīnā ir pieļaujama tikai 100 ml vai mazāka tilpuma šķidrumu pārvadāšana. Tūkstošiem iepakojumu, kas neatbilst šim noteikumam, katru dienu tiek pamesti lidostās, bet pie drošības kontroles barjerām veidojas garas rindas. Nozares eksperti paredz, ka jaunās tehnoloģijas ļaus lidostām likvidēt aizliegumu nākamo 18 mēnešu laikā, līdz 2016.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

airBaltic vēlas atgriezties Dublinas lidostā

Dienas Bizness, 30.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesenās vizītes laikā Dublinā aviokompānijas airBaltic izpilddirektors Martins Gauss sacījis: «Mēs visu laiku cenšamies atgriezties Dublinas lidostā un arī Korkas lidosta mūs interesē.» Tā, atsaucoties uz Irish Travel Trade News, vēsta Īrijas latviešu portāls Baltic Ireland.

Aviokompānijas vadītājs norādīja, ka Dublinā bijis labs sākums, jo Īrijā ir liels Latvijas iedzīvotāju skaits, bet Ryanair izkonkurējuši airBaltic ar point-to-point modeļa servisu. Tādējādi šis nav bijis tik ienesīgs kā citi maršruti.

M.Gauss uzsvēra, ka jebkurā gadījumā Īrija ir svarīgs tirgus un vidējā un ilgtermiņā tam vajadzētu izdoties, piebilstot arī, ka maršruts Rīga – Dublina – ASV ir vislabākā transatlantiskās satiksmes iespēja. Saistībā ar to būtu jēga uzsākt sarunas ar Aer Lingus par codeshare līgumu – vienošanos par viena maršruta kopīgu apkalpošanu, sacīja Gauss.

Viņš pauda, ka airBaltic interesanta būtu arī Korkas lidosta, bet vispirms tomēr vajadzētu apgūt citus, ienesīgākus maršrutus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kiberdrošības uzņēmums Kaspersky Lab ir paziņojis par sava pirmā Eiropas pētniecības un izstrādes centra atvēršanu Dublinā, Īrijā. Atrašanās vieta izvēlēta, «ņemot vērā Dublinas augošo Eiropas galvenā tehnoloģiju centra reputāciju, kas nodrošina piekļuvi augsti kvalificētu IT talantu fondam un spēcīgam inovatīvo tehnoloģiju uzņēmumu tīklam».

Ar sākotnējo ieguldījumu gandrīz 5 milj. USD apmērā Kaspersky Lab plāno nākamajos trijos gados Dublinā izveidot 50 jaunas darbvietas.

Jaunais birojs galveno uzmanību veltīs datu analīzes un mašīnmācīšanās tehnoloģiju izstrādei uzņēmuma risinājumu piedāvājumam lielajiem uzņēmumiem. Šī grupa būs atbildīga par pamatdaļām Kaspersky Lab risinājumos, kas ir paredzēti mērķuzbrukumu atklāšanai un izmeklēšanai.

Kaspersky Lab pētniecības un izstrādes direktors Ņikita Švecovs skaidro: «Dublina bija acīmredzama izvēle uzņēmuma pirmajam pētniecības un izstrādes birojam Eiropā tehnoloģiju talantu kvalitātes un kvantitātes dēļ un, protams, pilsētas dinamisko un pievilcīgo dzīves apstākļu dēļ. Biroja izvietošana Dublinā ir lieliska iespēja paplašināt mūsu sadarbību ar citiem starptautiskajiem IT uzņēmumiem, jo īpaši tāpēc, ka pilsēta arvien biežāk tiek dēvēta par Eiropas Silīcija ieleju.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dublinas lidostā uz skrejceļa saskrējušās divas Ryanair lidmašīnas. Abiem lidaparātiem nodarīti bojājumi, taču neviens cilvēks nav cietis, vēsta Īrijas telekanāls RTE.

Negadījuma dēļ nedaudz traucēta Dublinas lidostas darbība, aizkavējot vairāku lidmašīnu izlidošanu.

Sadursme notikusi laikā, kad lidmašīnas pirms izlidošanas brauca pa lidostas skrejceļu. Vienai lidmašīnai bojāta aste, bet otrai - spārns, apstiprināja Ryanair.

«Divas mūsu lidmašīnas šorīt lēni pārvietojās pa skrejceļu Dublinas lidostā. Vienas lidmašīnas spārns aizķēra otras asti. Abas lidmašīnas tajā brīdī pakļāvās Dublinas lidostas gaisa satiksmes kontroles dienesta instrukcijām,» teikts Ryanair paziņojumā.

Abu lidmašīnu pasažieri ar autobusiem nogādāti atpakaļ lidostā, un Ryanair nodrošinās citas lidmašīnas reisiem uz Edinburgu un Zadaru, teikts paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedru prāmju uzņēmums Stena Line šodien oficiāli atklājis jaunu kravas pārvadājumu maršrutu Dublina–Liverpūle (Bērkenheda).

Plānots, ka jaunā maršruta atklāšana vēl vairāk palielinās uzņēmuma kravu pārvadājumu apjomu pēc rekordlielā kravu apjoma, kas tika sasniegts 2023. gadā.

Pirmais prāmis jaunajā maršrutā devās ceļā no Dublinas ostas 5. termināļa šorīt plkst. 6.30. Prāmis izbrauks no Dublinas katru dienu no rīta un dosies atpakaļceļā no Bērkenhedas 12 Quays termināļa vakarā. Šis būs jau septītais Stena Line maršruts Īrijas jūras reģionā līdztekus maršrutiem Belfāsta–Kērnraina, Belfāsta–Heišema, Belfāsta–Liverpūle, Dublina–Holiheda, Roslēra–Fišgārda un Roslēra–Šerbūra.

Pašlaik jaunajā maršrutā Dublina–Liverpūle kursēs prāmis Stena Horizon, taču uzņēmums apsver iespēju pastāvīgi norīkot maršrutā prāmi, kas paredzēts tikai kravu pārvadāšanai. Jaunais maršruts sniegs klientiem, kuri izmanto kravas pārvadājumu pakalpojumus abos Īrijas jūras krastos, vēl efektīvāku un uzticamāku transporta pakalpojumu izvēles iespēju starp Īriju un Apvienoto Karalisti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijā negaidīti durvis slēgušas Latvijas pilsones vadītas angļu valodas mācību iestādes, kuru apmeklētāji par kursiem samaksājuši ievērojamas naudas summas, vēsta laikraksts Irish Examiner.

Piektdien negaidīti darbu pārtrauca Dublinā bāzētā Millennium College, bet pirmdien durvis slēdza Allied Irish College Korkā.

Dublinas skolā kā direktore ir reģistrēta Latvijas pilsone Džoana Gadajska, bet Korkas mācību iestādes vadītāji reģistrēti Gadajska un Bangladešas pilsonis Rezauls Haks.

Kā laikrakstam stāstīja viena no kursu apmeklētājām, pirmdien, ierodoties apmācības vietā, viņa atklājusi, ka skolas izkārtnes ir noņemtas un durvis ir slēgtas.

26 gadus vecā Marija no Brazīlijas par trīs mēnešus ilgiem angļu valodas kursiem bija samaksājusi 1000 eiro.

«Es samaksāju Dublinas Millennium College, bet, kad es ierados Dublinā, viņi mani pārsūtīja uz Korku, jo viņiem bija radušās kādas problēmas,» stāstīja Marija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis izstājies no cīņas par EK prezidenta amatu

Dienas Bizness, 06.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) īsi pirms izšķirošā Eiropas Tautas partijas kongresa Dublinā balsojuma izstājies no cīņas par Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu, atsaucoties uz neoficālu informāciju, ziņo portāls diena.lv.

Iespējams, šāds lēmums esot pieņemts, jo panākta kāda cita vienošanās.

Tagad Eiropas Tautas partijai ar balsojumu būšot jāizšķiras starp diviem kandidātiem - Luksemburgas ekspremjeru Žanu Klodu Junkeru un iekšējā tirgus komisāru Mišelu Barnjē. Patlaban par favorītu tiekot uzskatīts Junkers, kuram netiešu atbalstu paudusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

Gala lēmums par Žozē Manuela Barrozu pēcteci gan tiks pieņemts pēc Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, raksta diena.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dublinā, Džordžijas štatā ASV aizvadītajā nedēļā svinīgi atklāta AS Valmieras stikla šķiedra meitas kompānijas P-D Valmiera Glass USA Corp. jaunā ražotne, informē uzņēmumā.

«Ražotnes paplašināšana ASV ir uz klientu vērsts biznesa attīstības solis. Valmiera Glass Grupas pārdošanas apjomi Ziemeļamerikā aug katru gadu. Tagad nodrošināsim produktu esamību tuvāk klientam, piegādes termiņi būs daudz īsāki un mums būs iespēja attīstīt ciešākas sadarbības saites ar mūsu lielākajiem klientiem. Paplašināšanās stiprinās Valmiera Glass Grupas pozīcijas pasaules stikla šķiedras tirgū. Paldies Valmiera Glass komandai un sadarbības partneriem par ieguldīto darbu, Džordžijas štatam un Laurensa apgabalam par sniegto atbalstu, lai veiksmīgi īstenotu projektu!» stāsta AS Valmieras stikla šķiedra prezidents un P-D Valmiera Glass USA Corp. izpilddirektors Andre Švionteks (Andre Schwiontek).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tik populārajai digitālajai mājokļu izīrēšanas platformai Airbnb pēdējos gados ir saradušies daudz pretinieku, sākot ar iedzīvotājiem un beidzot ar Eiropas Komisiju.

Problēma ir tā, ka Airbnb no dalīšanās ekonomikas sastāvdaļas ir pārtapis par biznesu, kurš nemaksā līdzvērtīgus nodokļus.

Sākotnējā ideja

Arī Latvijas ceļotāju vidū aizvien lielāku popularitāti ir iekarojusi platforma Airbnb – tajā var noīrēt dzīvokli, kurā apmesties ārzemju ceļojuma laikā. Cena zemāka nekā viesnīcā, kvalitāte ir augsta, ir aprīkota virtuve, veļasmašīna utt. Zemāka cena iespējama tāpēc, ka par dzīvesvietas izīrēšanu Airbnb ir jāmaksā krietni zemāki nodokļi nekā dzīvokļa īpašniekam, kurš reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs un savu dzīvokli ilgtermiņā nodod īres tirgū. Sākotnēji ideja bija ļoti skaista un XXI gadsimtam atbilstoša. Cilvēki, kuriem uz kādu brīdi atbrīvojas dzīvoklis (piemēram, uz atvaļinājuma vai komandējuma laiku), to nodod īstermiņa īrei, par to maksājot zemākus nodokļus, jo šāda īslaicīga izīrēšana nav uzskatāma par pastāvīgu saimniecisko darbību. Diemžēl labā iecere ātri vien tika pārvērsta biznesā, kad ar to jau sāka nodarboties firmas un vairāku dzīvokļu īpašnieki savus dzīvokļus nodeva pastāvīgai izīrēšanai Airbnb un, de facto veicot pastāvīgu saimniecisko darbību, baudīja zemāku nodokļu priekšrocības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Valmieras stikla šķiedra, turpinot nostiprināt savas pozīcijas pasaules tirgū, plāno paplašināt stikla šķiedras un to produktu ražošanu Valmiera Glass USA Corp, kas atrodas Dublinā, Džordžijas štatā, Laurensa apgabalā, Amerikas Savienotajās Valstīs, informē uzņēmums.

Paplašināšanās projekta laikā nākamo sešu gadu laikā ASV bāzētajā ražotnē uzņēmums plāno radīt 425 jaunas darbavietas un investēt 90 miljonus ASV dolārus jeb 80 miljonus eiro no pašu līdzekļiem un piesaistot kredītus no bankām.

2014.gada pavasarī Valmiera Glass Grupa jau paziņoja, ka investēs 20 miljonus dolāru ASV ražotnē un pieņems darbā 150 darbiniekus. Grupas izaugsmes plāna otrais posms paredz līdz 2022.gadam radīt vēl papildu 425 darbvietas un 90 miljonu ASV dolāru investīcijas. Paplašināšanas rezultātā Valmiera Glass USA Corp kļūs par lielāko darba devēju Laurensas apgabalā un vadošu ražošanas uzņēmumu Džordžijas štata centrālajā un austrumu daļā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākie statistikas dati liecina, ka mājas īrēšana ārpus Īrijas galvaspilsētas Dublinas šobrīd maksā vidēji gandrīz 700 € mēnesī, atsaucoties uz Independent.ie, vēsta portāls Baltic Ireland. Saskaņā ar jaunākajiem Privāto dzīvojamo platību īres padomes (PRTB) un Ekonomikas un sociālo pētījumu institūta (ESRI) datiem galvaspilsētā mājas īre izmaksā vidēji 1275 € mēnesī.

Gada laikā līdz jūnija beigām īres maksa mājām Dublinā pieauga par 10,5%, bet dzīvokļiem pat vēl vairāk – 12%. Ārpus Dublinas nomas maksa trīs mēnešu laikā līdz jūnijam pieauga par 2,6%, salīdzinot ar to pašu ceturksni pagājušajā gadā.

Tomēr PRTB norāda, ka īres maksas vidējais līmenis joprojām ir par 19% zemāks nekā 2007.gadā.

Īres maksa Dublinā par māju ir vidēji 1275 €, bet par dzīvokli – 1134 €, savukārt ārpus Dublinas par māju – 648 €, bet par dzīvokli – 640 €.

Kā raksta Baltic Ireland, tautas skaitīšanas 2011.gadā dati liecina, ka gandrīz 475000 mājsaimniecību savu dzīvesvietu īrēja un kopš 2006.gada šis skaitlis bija palielinājies par 47%. 2011.gadā savs mājoklis piederēja 70% iedzīvotāju, salīdzinoši 2006.gadā – 75%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Plāno jaunu dzelzceļa līniju uz Dublinas lidostu

Dienas Bizness, 27.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas dzelzceļa pakalpojumu operators Irish Rail plāno jaunu starppilsētu vilcienu līniju, kas pasažieriem no Korkas, Galvejas un Belfāstas ļautu nokļūt tieši Dublinas lidostā, atsaucoties uz Independent.ie, vēsta Īrijas latviešu portāls Baltic Ireland.

Uzņēmums apgalvo, ka līnija varētu izmaksāt apmēram 300 miljonus eiro un gaisa transporta pasažieriem sniegtu piekļuvi visam dzelzceļu tīklam un veicinātu tūrismu.

Tāpat Irish Rail varētu nodrošināt dzelzceļa satiksmi no dažādiem reģioniem tieši uz lidostu, samazinot pasažieriem nepieciešamību izmantot dārgās lidostas autostāvvietas.

Taču šim plānam ir arī ēnas puse – tas piesaistītu vairāk pasažieru Dublinas lidostai, savukārt samazinātu to skaitu reģionālajās lidostās. Jau tagad maršrutu un pasažieru skaita samazināšanās pagājušajā gadā par 3,8% rada nopietnas bažas par Korkas lidostas nākotni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds Dublinas pāris galvaspilsētas lidostā ir uzsācis biznesu, kurš būtiski atvieglos dzīvi ģimenēm ar maziem bērniem, ierodoties Īrijā pavadīt atvaļinājumu, vēsta portāls Baltic Ireland.

Dublinas lidostas mājas lapā ievietotā informācija liecina, ka The Stork Exchange piedāvā bērnu auto sēdeklīšu, ratiņu un cita bērniem nepieciešamā aprīkojuma nomu.

Ideja par šo biznesu dubliniešiem Olivia un Bartek Typrowicz radusies pēc pašu rūgtās pieredzes, ko pirms trim gadiem ģimene kopā ar savu mazo meitiņu pieredzēja atvaļinājumā ārzemēs.

«Automašīnā, ko mēs iznomājām, bija nepareiza izmēra bērnu sēdeklītis un tas visiem sarežģīja dzīvi,» stāstījusi Olivia. «Kad atgriezāmies mājās, mēs sākām domāt, ka varētu izveidot biznesu un iznomāt šo aprīkojumu vecākiem,» viņa turpinājusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikrakstā The Irish Times publicētā informācija liecina, ka, visticamāk, sagaidāma lietuviešu veikalu ķēdes Maxima ienākšana Īrijas pārtikas tirgū. Tiek ziņots, ka uzņēmums Bilaro Ltd., kurš par 6 miljoniem eiro 2012.gadā ir iegādājies Shankill tirdzniecības centru Dublinā, ir cieši saistīts ar Maxima īpašniekiem.

Par to šodien vēsta Īrijas latviešu portāls Baltic Ireland.

Maxima īpašniekiem šis esot jau otrais mēģinājums ienākt Īrijas tirgū, jo pirmais bija neveiksmīgs. 2011.gadā tika mēģināts nopirkt bankrotējušo Superquinn veikalu tīklu, tomēr pārdevēji priekšroku atdeva īru mazumtirdzniecības gigantam Musgrave. Fakti liecina, ka Shankill tirdzniecības centrs pirms pārdošanas piederēja Select Retail Holdings (SRH) – konsorcijam, kurš pirms tam bija arī Superquinn veikalu tīkla īpašnieks. Kompānija Bilaro Ltd. tirdzniecības centru iegādājās drīz pēc tam, kad konsorcijs SRH tika likvidēts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Laikraksts: Strauji augusi britu interese par citu ES valstu pasēm

LETA--AFP, 20.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) strauji pieaudzis Apvienotās Karalistes pilsoņu pieteikumu skaits citu ES valstu pasu saņemšanai, ceturtdien vēsta laikraksts Guardian.

2016.gada astoņos mēnešos vairāk nekā 2800 britu lūguši viņiem piešķirt pilsonību 18 valstīs, kas sniegušas datus. Salīdzinot ar šo pašu laikaposmu pērn, šādu prasību skaits pieaudzis par 250%.

Visstraujāk pieteikumu skaits audzis Dānijā - no 30 līdz 300.

Pēc Brexit referenduma, kad daudziem sāka rasties bažas par brīvu pārvietošanos ES, straujš pieteikumu skaita pieaugums konstatēts arī Itālijā, Īrijā un Zviedrijā.

Astoņu mēnešu laikā visvairāk pieteikumu - vairāk nekā 1100 - saņemts Zviedrijā. Pieteikumu pieauguma līkne kulminācijas punktu sasniegusi nākamajā nedēļā pēc referenduma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esam gatavi atvērt bāzi vienā no Baltijas valstīm, taču savu izvēli vēl neesam izdarījuši, jo steigai nav pamata – ja neuzbūvēsim bāzi nākamgad, izdarīsim to vēlāk, izšķirošais faktors būs lidostas cenu piedāvājums

Tā intervijā DB apgalvoja Eiropā lielākās budžeta klases aviokompānijas Ryanair komercdirektors Deivids O`Braiens (David O’Brien), kurš apmeklēja Rīgu ar mērķi pastāstīt par aviokompānijas jaunajiem reisiem un apspriest Ryanair bāzes atvēršanas iespēju Starptautiskajā lidostā Rīga.

Fragments no intervijas, kas publicēta 5. marta laikrakstā Dienas Bizness:

No kā ir atkarīga izvēle, kurā no Baltijas valstu pilsētām atvērsiet bāzi?

Tā ir atkarīga no lidostu izcenojumiem un to stabilitātes noteiktā laika periodā. Lidmašīna Boeing 737 maksā 100 miljonus ASV dolāru, un, lai atvērtu bāzi, nepieciešamas vismaz trīs lidmašīnas, drīzāk pat piecas. Tās ir lielas investīcijas, tādēļ mums jāzina, ka lidostu izcenojumi būs stabili, nevis zemas cenas vienā gadā un tad būtisks cenu lēciens augšup nākamajā. Mums ir svarīgas arī infrastruktūras iespējas – vai lidosta ir spējīga izvietot mūsu bāzi. Visbeidzot – mums jābūt informētiem par situāciju vietējā ekonomikā un jāsaprot, vai lidosta ir gatava jauniem maršrutiem u.tml. Jāpiebilst, ka lidostu cenas Rīgā, Tallinā un Viļņā ir aptuveni vienādas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskaidrība par laiku un veidu, ar kādiem nosacījumiem un vai vispār Lielbritānija pametīs ES, ir raisījusi savdabīgu vairāksolīšanas spēli citu Eiropas valstu vidū

Vairākas valstis neslēpj, ka, piesolot stabilitāti nodokļu ziņā un dažbrīd pat kādas subsīdijas, cenšas pierunāt Lielbritānijas uzņēmējus pamest Apvienoto Karalisti.

Aicina izvēlēties Franciju

Francijas valdība cenšas pievērst apmēram 50 kompāniju uzmanību ar mērķi tās no Lielbritānijas pārvilināt uz Franciju, solot aizsardzību pret paaugstinātiem nodokļiem pēc britu izstāšanās no ES. Starp uzņēmumiem ir arī autobūves un farmācijas firmas, taču firmu nosaukumi netiek atklāti, tie esot konfidenciāli, vēsta The Independent.

Aktivitātes Francija izrādīja jau apmēram pirms gada – toreiz Normandijas Attīstības aģentūra Londonas metro un autobusos izvietoja reklāmas, kurās tie, kuri neatbalsta Brexit, tika aicināti atvērt birojus Normandijā, piesolot nodokļu atlaides un pat subsīdijas līdz 100 tūkstošiem eiro. Ilgi gan reklāmas nebija skatāmas – Londonas sabiedriskā transporta kompānija tās aizliedza, pamatojot to ar sensitīva jautājuma skaršanu, kas var izraisīt domstarpības sabiedrībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" līdz augusta beigām plāno no Rīgas nodrošināt lidojumus uz 49 galamērķiem, pavēstīja lidsabiedrības pārstāve Alise Briede.

Viņa norādīja, ka "airBaltic" pašreiz veic tiešos lidojumus no Rīgas uz dažādiem Eiropas biznesa tranzītmezgliem un turpina atsākt lidojumus uz tādiem populāriem atpūtas galamērķiem kā Dubrovnika, Rijeka un Splita Horvātijā, Barselona Spānijā, Nica Francijā, Larnaka Kiprā, Roma, Katānija un Milāna Itālijā, kā arī citiem. Papildus tam "airBaltic" piedāvā dažādus tiešos lidojumus no Tallinas un Viļņas.

"airBaltic" plāno, ka līdz augusta beigām lidojumus no Rīgas veiks uz 49 galamērķiem, bet no Tallinas un Viļņas uz 10 galamērķiem no katras pilsētas. Briede skaidroja, ka "airBaltic" cieši sadarbojas ar atbildīgajām institūcijām, sekojot līdzi situācijai, kā arī ir elastīga, lai vajadzības gadījumā pielāgotu lidojumu grafiku. Lidsabiedrība aicina pasažierus pirms ceļojuma pārbaudīt ceļojuma noteikumus un lidostu ierobežojumus oficiālajās vietnēs vai vietējās vēstniecībās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

papildināts (10:15) - Dombrovskis īsi pirms izšķirošā balsojuma izstājas no cīņas par EK prezidenta amatu

, 06.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

(Vienotība)

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas tev jāzina 7. oktobrī

Dienas Bizness, 07.10.2014

Latvijā.

Cīņa pret nodokļu paradīzēm tuvojas kulminācijai

Ņemot vērā ārzonu specifiku, precīzi pateikt tajās esošo līdzekļu apjomu, protams, nav iespējams, tādēļ visbiežāk tiek minēti aptuveni 20 triljoni ASV dolāru (15,71 triljons eiro). Salīdzinājumam - nominālais visas pasaules kopprodukts 2013. gadā tika lēsts nedaudz vairāk nekā 74 triljonu dolāru apmērā. Lasīt tālāk...

Foto: AFP/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Patiesībā jau valdību iespējas manevrēt mūslaiku globālo ekonomisko procesu mijiedarbībā ir visai ierobežotas. Tāpēc diezin vai Kalvītis būtu vienīgais iepriekšējā tautsaimniecības sabrukuma vaininieks Latvijā, tāpat kā nebūtu korekti slavināt tikai Vienotību par to, ka tā būtu pārvarējusi ekonomisko krīzi,» DB viedoklī raksta Mārtiņš Apinis.

Izmantojot Eiropas finansējumu, pašvaldību rīcībā sāk nonākt elektromobiļi; teju visos konkursos par piegādi uzvar viena un tā pati kompānija.

Sākumā biznesā ir iestrādāšanās un mācīšanās posms, kam ar laiku seko stabilitāte un sistēma, secina Evija Kerija Erta, skaistumkopšanas salona un veikaliņa Mademoiselle (SIA Smart Concept) īpašniece. «Es varētu strādāt frizētavā, pelnīt, bet esmu izvēlējusies citu ceļu,» viņa saka.

Sagaidāma lietuviešu veikalu ķēdes Maxima ienākšana Īrijas pārtikas tirgū. Tiek ziņots, ka uzņēmums Bilaro Ltd., kurš par 6 miljoniem eiro 2012.gadā ir iegādājies Shankill tirdzniecības centru Dublinā, ir cieši saistīts ar Maxima īpašniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Valmieras stikla šķiedras valdē darbu pametīs Šēnbergs

Dienas Bizness, 13.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbu AS Valmieras stikla šķiedra valdē šī mēneša beigās - 31. jūlijā, pametīs Dainis Šēnbergs, liecina kompānijas paziņojums biržai Nasdaq Riga.

Šēnbergs, pēc astoņiem gadiem pašaizliedzīga darba vislielākās uzņēmuma paplašināšanās laikā, darbu pametīs personīgu iemeslu dēļ, taču turpinās atbalstīt grupu kā konsultants, norāda kompānija.

No 2017. gada 1. augusta Valmiera Glass grupas finanšu direktora un viceprezidenta amatu, turpinot Šēnberga iesākto darbu, ieņems Stefans Jūgels (Stefan Jugel).

Jūgels Vācijā studējis ekonomiku un kopš 2002. gada bijis dažādu Preiss-Daimler grupas uzņēmumu vadītājs.

Jau kopš 2009. gada viņš darbojas Valmiera Glass grupas valdē, galvenās darbības jomas - uzņēmuma paplašināšanās, stratēģiskie un attīstības jautājumi. Kopš 2016. gada maija Jūgels pamatā strādā Latvijā, un, sākot ar šī gada 1. jūniju, viņš pilnībā pievērsies uzņēmuma vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lidsabiedrība airBaltic 27. martā piedalījās 44. Air Transport World (ATW) Aviācijas nozares balvas pasniegšanas ceremonijā Dublinā, kurā airBaltic komanda saņēma ATW Aviācijas nozares sasniegumu balvu kā gada tirgus līderis, informē aviokompānijā.

ATW Aviācijas nozares sasniegumu balva ir augstākais pagodinājums, ko lidsabiedrība vai persona var saņemt par izcilību gaisa transporta nozarē.

«Esmu lepns par mūsu komandu, kas veic lielisku darbu – šis apbalvojums ir kārtējais apliecinājums tam. Pagājušais gads airBaltic bija rekorda gads. Mēs esam pagodināti, ka mūsu sasniegumus ir novērtējuši ATW redaktori globālā mērogā. airBaltic izaugsme ļāvusi mums palielināt tirgus daļu Baltijas reģionā un stiprināt pozīcijas kā tirgus līderim,» norāda airBaltic izpilddirektors Martins Gauss.

«AirBaltic ir ievērojami paplašinājusi un uzlabojusi komerciālos gaisa pārvadājumus Baltijā. Šī inovatīvā lidsabiedrība nodrošina kvalitatīvu klientu apkalpošanu ar modernajām Bombardier C Series lidmašīnām un augstiem darbības standartiem. Es apsveicu Martinu Gausu un airBaltic komandu ar šo pelnīto apbalvojumu,» teic ATW galvenā redaktore Kārena Volkere.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sagaidāms, ka šogad, Latvijas tirgū ienākot jaunām tūrisma kompānijām, konkurence varētu būtiski pieaugt

To intervijā DB norāda Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) valdes loceklis un tūrisma aģentūras Carlson Wagonlit Travel vadītājs Pauls Gusts. 2019. gadā varētu būt sagaidāms piedāvājuma paplašinājums un tūroperatoru cīņas par iespēju piedāvāt zemāko cenu. Kā vēl vienu nozari ietekmējošo faktoru viņš piemin arī Lielbritānijas izstāšanos no ES (Brexit).

Fragments no intervijas, kas publicēta 31. janvāra laikrakstā Dienas Bizness:

Kas ir sarežģītie galamērķi?

Tās ir tās pilsētas, kur nevar aizlidot ar tiešo reisu vai tie ir neizmantojami. Viens no sarežģītajiem galamērķiem pagājušajā sezonā bija Dublina. Pērn bija izveidojusies situācija, ka airBaltic lidojumus uz šo pilsētu pārtrauca, bet Ryanair piedāvāja lidojumus tikai vakaros, kas darījumu cilvēkiem nav labākā iespēja. Lai lidotu ar pārsēšanos, ņemot vērā laika maiņu un lidojuma ilgumu, tika pazaudēta gandrīz visa diena, kas arī bija ļoti neizdevīgi. Pavasarī airBaltic atkal atsāks tiešos lidojumus uz Dublinu, tāpēc šogad nokļūšana uz šo pilsētu, visticamāk, sarežģījumus neradīs. Tāpat par sarežģītu galamērķi varētu saukt Skopji, Tirānu vai Rumānijas rūpniecisko pilsētu Kluž-Napoku, jo uz šīm pilsētām nav pārāk daudz reisu vai visi reisi ir, piemēram, caur vienu noteiktu lidostu, kas apgrūtina ceļošanu. Jāatzīst, ka reizēm pat aizlidot uz Sanfrancisko ir vienkāršāk nekā uz kādu tuvāku pilsētu, kur jālido ar pārsēšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesa trešdien atcēlusi Eiropas Komisijas (EK) lēmumu piedzīt no ASV tehnoloģiju uzņēmuma "Apple" 13 miljardus eiro, lai kompensētu tā nenomaksātos nodokļus Īrijai.

2016.gadā pieņemtajā lēmumā EK norādīja, ka Īrijas piešķirtās priekšrocības "Apple", kas ļāva kompānijai maksāt ievērojami zemākus nodokļus, ir pretrunā ar ES tiesību normām, kas regulē valsts atbalstu uzņēmumiem.

Pret šo lēmumu asi iebilda gan "Apple", gan Dublina.

ES Vispārējās tiesas spriedumu vēl iespējams pārsūdzēt augstākajā instancē - ES Tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par ES Naudas atmazgāšanas apkarošanas pārvaldes mājvietu izraudzīta Frankfurte

LETA/DPA, 23.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Eiropas Savienības (ES) Naudas atmazgāšanas apkarošanas pārvaldes (AMLA) mītnes vietu ceturtdien izraudzīta Frankfurte, kuru atbalstīja vairākums bloka dalībvalstu un Eiropas Parlaments (EP).

Tādējādi izgaisušas Rīgas cerības kļūt par jaunveidojamās ES iestādes mājvietu.

Uzņemties AMLA izvietošanu oficiāli bija pieteikušās deviņas pilsētas - Brisele, Dublina, Frankfurte, Madride, Parīze, Rīga, Roma, Vīne un Viļņa.

Par AMLA izveidi EP un ES dalībvalstis vienojās decembrī.

Tās uzdevums būs apkarot naudas atmazgāšanu un ES noteikto sankciju apiešanu.

AMLA cīnīsies arī ar terorisma finansēšanu.

AMLA savu darbību koordinēs ar nacionālajām finanšu plūsmas kontroles un tiesībsargāšanas iestādēm.

AMLA būs uzraudzības pilnvaras, taču nopietnu vai atkārtotu pārkāpumu gadījumos tā varēs vainīgajiem uzlikt sodanaudas.

Pārvalde uzraudzīs 40 vislielākos riskus radošās finanšu iestādes, un tai būs tiesības kontrolēt uzņēmumus, kas nodrošina kriptovalūtu tirdzniecību un glabāšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

RTP: Taksometru biznesā patlaban svarīgākais tas, cik meistarīgi «apčakarēsi» valsti

NOZARE.LV, 14.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Taksometru parka (RTP) vadība vēlas kardināli mainīt situāciju taksometru biznesā un nonākt līdz līmenim, kad svarīgākais ir nevis tas, cik meistarīgi «apčakarēsi» valsti ar nodokļiem, bet cik meistarīgi apkalposi klientu, norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kaspars Muižnieks.

Viņš uzsver, ka kompānija patlaban izdzīvo tikai tāpēc, ka savus riskus ir diversificējusi. Ar autobusu biznesā nopelnīto naudu tiekot nosegts vieglo taksometru bizness. Tas tiekot darīts cerībā, ka nozare tiks sakārtota un kompānija varēs nopelnīt.

Kā skaidro Muižnieks, kompānijas taksometru mašīnas atšķirībā no daudzām citām kompānijām nav pārrakstītas uz citām firmām, taču noturēt šo līmeni esot sarežģīti. «Kamēr būs tādas Pandas, varam cīnīties tikai ar pakalpojuma kvalitāti. Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijā (LPPA) savulaik teicu, ka jānonāk līdz līmenim, ka svarīgākais ir nevis tas, cik meistarīgi «apčakarēsi» valsti ar nodokļiem, bet cik meistarīgi apkalposi savu klientu. Iestājos par to, lai būtu vienāds pilsētas tarifs. Tikko atgriezos no Dublinas, kur ir noteikts vienots valsts tarifs. Par šo ideju esam cīnījušies 22 gadus, taču ir daudz lobiju, kam patīk pašreiz esošais «bardaks» taksometru nozarē,» uzsver kompānijas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru