Citas ziņas

Eiropas Savienības nauda - LLU inženierzinātņu studijām

, 01.09.2008

Jaunākais izdevums

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) beigusies Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansētā projekta Inženierzinātņu studiju satura modernizācija Latvijas Lauksaimniecības universitātē ieviešana.

Kopš projekta, kura kopējais finansējums sastāda LVL 196 498 latu, ieviešanas sākuma aizritējuši nepilni trīs gadi. Tālab Tehniskās fakultātes, kas ir projekta ieviesēja, lielākā daļa dažāda līmeņa studenti jau varējuši studiju un pētnieciskā darba procesā novērtēt galvenos tā ieguvumus. Projekta ietvaros izveidotas divas jaunas mācību laboratorijas – Datorizētās projektēšanas un Datorizētās modelēšanas. Vēl trīs laboratorijas – Datorizētās mērīšanas, Biodegvielu un motoru izmēģināšanas, kā arī Materiālu stiprības laboratorija ir modernizētas.

Visas piecas minētās laboratorijas ir ne vien apgādātas ar nepieciešamajām, pašām modernākajām iekārtām, bet arī nodrošinātas pavisam ar 15 datorprogrammām, bet to apgūšanai patērēts ne mazums enerģijas un laika. Lielu ieguldījumu devusi pati fakultāte, par kuras līdzekļiem veikts šo laboratoriju telpu remonts un iegādātas jaunas mēbeles.

Bez tam projekta ietvaros sagatavoti un poligrāfiski iespiesti pavisam 28 jauni mācību līdzekļi un metodiskie materiāli, tostarp deviņas mācību grāmatas tādos studiju priekšmetos kā: Inženiergrafika, Iekšdedzes motoru biodegvielas, Mašīnu elementi, Materiālu mācība, Sensori un mērīšanas sistēmas, Augkopības mašīnas, Lopkopības mehanizācija un Materiālu pretestība.

Minētās laboratorijas un jaunos mācību līdzekļus varēs izmantot visu ar inženierzinātņu apguvi saistīto fakultāšu pamata studiju, maģistrantūras un doktorantūras studenti, taču visvairāk Eiropas Savienības struktūrfondu ieguldījums būs jūtams Tehniskās fakultātes Lauksaimniecības inženierzinātnes akadēmiskās pamata studiju programmas studentiem, kuri apgūst kādu no četrām apakšprogrammām: Autotransports, Lauksaimniecības tehnika, Pārtikas rūpniecības iekārtas, Uzņēmējdarbība agroservisā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

LLU veido jaunas programmas un mērķē uz ārvalstniekiem

Kristīne Stepiņa, 26.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecība, būdama viena no valsts ekonomikas stūrakmeņiem, darba tirgū nodrošina stabilu pieprasījumu pēc speciālistiem, LLU veido jaunas programmas un mērķē uz ārvalstniekiem, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) piedāvā mācību programmu klāstu, kas orientētas galvenokārt uz Latvijas lauku ilgtspējīgu attīstību. LLU ir nozīmīga loma visas tautsaimniecības attīstībā, jo tā sagatavo lauksaimniecības, veterinārmedicīnas, pārtikas tehnoloģijas, mežsaimniecības un kokapstrādes speciālistus, atzīst LLU rektore Irina Pilvere, uzsverot, ka šīs ekonomikai tik svarīgās jomas nevar pilnvērtīgi attīstīties bez LLU absolventiem. «Pirms desmit gadiem, pirms Latvijas iestāšanās ES nozarei bija samērā zems prestižs, paši lauksaimnieki savus bērnus nesūtīja mācīties uz LLU, jo lauksaimniecībā neredzēja biznesa iespējas,» viņa saka. Situācija ir krasi mainījusies. «Nozare ar tiešajiem maksājumiem un lauku attīstībai paredzētām atbalsta programmām ir sakārtota, kļuvusi konkurētspējīga. Sabiedrības priekšstats ir mainījies, vairs netiek uzskatīts, ka laukos jābrien pa dubļiem ar gumijas zābakiem, nozare ir moderna, ienāk mūsdienīgas tehnoloģijas, tāpēc nepieciešamas jaunas zināšanas un kompetences,» konstatē rektore. Nozares prestiža celšanās palielina jauniešu interesi par studijām LLU.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītu mājokļa iegādei ekonomiskā krīzē bankas neatsaka, bet noteikumi ir nepievilcīgi un bankas nesteidz piesaistīt jaunus klientus. Situācijai ekonomikā kļūstot smagākai, Db veica eksperimentu, lai pārliecinātos, vai un uz kādiem noteikumiem var tikt pie kredīta nekustamā īpašuma iegādei.

Db jau iepriekš (20.11.) ziņoja, ka arī uzņēmumiem ir sarežģīti saņemt kredītus. Problēmas tas rada tiem, kam banku dēļ var nākties atteikties no Eiropas projektu īstenošanas.

Strādā ar esošajiem

Banku kredītspeciālisti tika apmeklēti novembrī, pirmās tikšanās bija īsi pirms valdības 8. novembra lēmuma par Parex bankas pārņemšanu, par 2 Ls nopērkot 51 % bankas akciju. Pirms šī lēmuma bankas bija atsaucīgākas pret potenciālo kredītņēmēju, piemēram, uz izdevīgākiem nosacījumiem piedāvājot iegādāties īpašumus, kas pieder personām, kuras nepilda saistības ar kredītiestādi. Tuvojoties novembra beigām un situācijai ekonomikā kļūstot sarežģītākai, sarunas ar kredītspeciālistiem kļuva īsākas un formālākas, neiedziļinoties, cik lieli ir potenciālā kredītņēmēja ienākumi, kāda ir kredītvēsture, liecina Db novērojumi. Neoficiāli banku speciālisti atzīst, ka šobrīd viņus īpaši neinteresē jaunu klientu piesaiste un akcents tiek likts uz darbu ar esošajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā astoņu mēnešu remontdarbiem Jelgavas pilī atklātas LLU Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centra telpas, kurās ietilpst LLU aula un pils dienvidaustrumu spārna telpu grupa, vēsta reģionālais medijs Zemgales Ziņas.

Vēsturiski šīs telpas Jelgavas pilī bija Sudraba un Zelta zāles un hercoga guļamistaba, bet pēc remontdarbiem tās pielāgotas zinātnes funkciju veikšanai un starptautiskās sadarbības pētniecībā veicināšanai, stāstījusi augstskolas pārstāve Lana Janmere.

Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centrs darbosies kā starpdisciplināru pētījumu ierosmes un pētniecības rezultātu popularizēšanas centrs Latvijā un starptautiskā līmenī. Sagaidāms, ka tā darbība veicinās pastāvošo zinātnisko institūciju atpazīstamību starptautiskajā pētniecības vidē un starptautisko sadarbību.

Aizvadītā gada nogalē Ministru kabinets apstiprināja Latvijas Bioekonomikas stratēģiju 2030. gadam, kurā noteikts, ka LLU kā vadošajai bioekonomikas augstākās izglītības un pētniecības iestādei Latvijā ir jāīsteno ieguldījumi izglītības kvalitātes un zinātnes kapacitātes attīstībā un jāvairo atpazīstamība un konkurētspēja Eiropas mērogā, jo īpaši Baltijas un Skandināvijas reģionā. Šim nolūkam Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centrā papildus plānots izveidot arī divas jaunas darba vietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

LLU zinātnieces piedalījušās ekoloģisko biezeņu Rūdolfs izstrādē

Dienas Bizness, 05.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinoši īsā laikā savu vietu Latvijas tirgū ir atraduši zīdaiņiem paredzētie augļu un dārzeņu biezenīši «Rūdolfs», kuru izejvielas tiek iegūtas bioloģiskajās saimniecībās. Tie izstrādāti LLU un Latvijas Valsts augļkopības institūtā Dobelē un tikko saņēmuši Latvijas Zinātņu akadēmijas (ZA) apbalvojumu kā viens no 12 pērnā gada zinātniskajiem sasniegumiem valstī. Drīzumā tirgū blakus augļu un ogu biezenīšiem parādīsies arī biezenīši ar gaļu, tostarp lasi, un piena produktiem, vēsta reģionālais laikraksts Zemgales Ziņas.

Sadarbība ar ražotājiem un pētījumi LLU sākušies jau 2010. gadā. Pētījums tapis trīs kārtās, sadarbojoties LLU un Latvijas Valsts augļkopības institūta zinātniekiem. Pētījuma pirmā kārta norisinājusies Dobelē Dalijas Segliņas un Anitas Olšteines vadībā, tur notika augļu un ogu biezenīšu izstrāde. Savukārt pētījuma otrā un trešā kārta noritējusi LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē attiecīgi asociētās profesores Anitas Blijas un docentes Solvitas Kampuses vadībā. A.Blija vadīja dārzeņu biezenīšu izstrādi, savukārt S.Kampuses vadībā tapuši biezenīši ar gaļu un piena produktiem, un plānots, ka tuvākajā laikā tie nonāks tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Scania Latvia: Darbaspēka trūkums kļūst par aizvien lielāku problēmu

Dienas Bizness, 25.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Scania Latvia valdes loceklis Aigars Pušinskis intervijā laikrakstam Diena.

Uzņēmējs, kurš pārstāv starppilsētu autobusu nozari, Dienai sacīja, ka trūkst darbinieku un kvalitatīvi strādājošus šoferus nav viegli atrast. Kā ir kravu pārvadājumu nozarē?

Darbaspēka trūkums kļūst par aizvien lielāku problēmu. Statistika liecina, ka Latvijā visvairāk trūkst pārdevēju, šoferu un šuvēju. Aizvien vairāk kravu pārvadājumu nozares uzņēmumu sāk ievest darbaspēku. Ir pat uzņēmumi, kuri izmanto darbaspēku no Filipīnām, pārsvarā tās gan ir Latvijā reģistrētas automašīnas, kuras darbu veic Zviedrijā. Mēs Scania Latvia uzņēmumā sadarbojamies ar profesionālās izglītības iestādēm, un patlaban mums nav vakantu vietu, arī darbaspēka netrūkst. Veids, kā mēs izvēlamies darbiniekus, norit tiešā sadarbībā ar skolām, sadarbības rezultātā mēs erudītākajiem jauniešiem dodam iespēju strādāt mūsu uzņēmumā. Esam arī sākuši sadarbību ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU) un vienojušies, ka mūsu speciālisti lasīs lekcijas un ka dosim prakses vietas LLU studentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Studijām pieteicies mazākais studētgribētāju skaits pēdējo trīs gadu laikā

LETA, 19.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pamatstudijām kādā no 12 Latvijas augstskolām kopumā pieteikušies 10 123 reflektanti, kas ir mazākais studētgribētāju skaits pēdējo trīs gadu laikā, liecina informācija vienotajā valsts un pašvaldību portālā "Latvija.lv" uz pirmdienas plkst.17.

Pieteikšanās studijām noslēgusies plkst.16.

Dati "Latvija.lv" liecina, ka 2020./2021.akadēmiskajam gadam bija saņemti 10 296 reflektantu pieteikumi, bet 2021./2022.akadēmiskajam gadam - 10 182 pieteikumi.

Jaunajam akadēmiskajam gadam studijām kādā no 12 Latvijas augstskolām uz plkst.17 apstiprināti 9289 studētgribētāji.

No tiem lielākais studētgribētāju skaits jeb 4362 cilvēki apstiprināti studijām kādā no Latvijas Universitātes (LU) pamatstudiju programmām. Savukārt populārāko Latvijas augstskolu reitinga otrajā pozīcijā ierindojas Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kurā studijām apstiprināti 2455 cilvēki.

Tālāk ar gandrīz trīs reizes mazāku reflektantu skaitu seko Latvijas Lauksaimniecības universitāte, kurā studijām apstiprināts 901 cilvēks. Ceturtajā vietā ir Daugavpils Universitāte, kurā apstiprināti 511 reflektanti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) dienesta viesnīcā taupības režīma dēļ turpmāk bez maksas drīkstēs mazgāties tikai astoņas reizes mēnesī.

13. janvārī LLU dienesta viesnīcās izlīmēti paziņojumi par to, ka saistībā ar taupības režīmu turpmāk bez maksas dušās iet varēs tikai astoņas reizes mēnesī. Ja vēlēsies mazgāties vairāk, būs par katru reizi jāpērk čeks par 35 santīmiem. «Pagaidām nav skaidrs, kā tas tiks kontrolēts, bet dežurantes jau aktīvi pieraksta vārdus tiem, kas vēlas mazgāties. It kā jau smieklīgi, ja nebūtu jau uz robežas ar pazemošanu. Tagad ejam uz dušām ar taloniņiem kā padomju laikos pēc ziepēm, cukura vai desām,» laikrakstam Latvijas Avīze sūdzējusies LLU studente Ilze Balode. LLU sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Inta Āne skaidrojusi, ka dažiem studentiem nāksies mainīt savus ieradumus, taču tas nav jāuztver kā pazemojums, jo duša divreiz nedēļā atbilst elementārām higiēnas normām. Taču par nelielu samaksu var mazgāties biežāk. Maksa par dienesta viesnīcām LLU ir viena no zemākajām visā valstī – Ls 15,50 no cilvēka, tuvākajā laikā nav paredzēts to celt. Apkurei LLU ēkās plānots samazināt temperatūru līdz 18 – 20 C. Laikā, kad kopmītnēs it kā uzturas mazāk cilvēku, piemēram, nedēļas nogalē, temperatūra būs vēl zemāka: 15 – 16 0C. Agrākais temperatūras režīms bija ap 20 – 23 C.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Inženierzinātņu vidusskolas attīstībai vāc ziedojumus

Lelde Petrāne, 15.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) aicina Latvijas sabiedrību atbalstīt inženierzinātņu speciālistu izglītošanu un iesaistīties ziedojumu piesaistes kampaņā. Tā akcijas dalībnieki atbalstīšot RTU Inženierzinātņu vidusskolu (IZV), kas, sākot no septembra, skolēniem piedāvās apgūt eksaktos priekšmetus un sagatavoties inženierzinātņu studijām, liecina medijiem sniegtā informācija.

Ziedojumos sniegtais atbalsts palīdzēšot nodrošināt IZV skolēnus ar jaunāko mācību literatūru un palīglīdzekļiem, piedāvāt viņiem stipendijas, organizēt ekskursijas uz nozares vadošajiem uzņēmumiem, kā arī iekārtot mūsdienīgi aprīkotas ķīmijas, fizikas, bioloģijas un datorzinību klases.

Ar ziedojumu piesaistes kampaņas palīdzību RTU vēlas aktualizēt jautājumu par jauniešu nepietiekamajām zināšanām ķīmijā, fizikā un matemātikā, jo tas traucē viņiem apgūt inženierzinātnes un vēlāk veidot veiksmīgu karjeru. «Līdztekus valdības rosinātajiem obligātajiem eksāmeniem ķīmijā un fizikā RTU nāk klajā ar savu iniciatīvu, kas palīdzēs veicināt eksakto zinātņu apguvi un parādīs jauniešiem, ka minētie mācību priekšmeti ir interesanti un svarīgi ikdienā,» saka RTU rektora vietnieks attīstībā Artūrs Zeps.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LLU sākas 70. jubilejas studiju gads

, 26.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 27. augustā pulksten 11 Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) aulā notiks augstskolas darbinieku kopsapulce, kas veltīta jaunā – 70. jubilejas studiju gada sākumam.

Pirms septiņiem gadu desmitiem, 1938. gada 23. decembrī toreizējais Valsts un Ministru prezidents Kārlis Ulmanis parakstīja likumu „Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas Satversme”, kas stājās spēkā nākamā gada 1. jūlijā. Tādējādi jaunais studiju gads LLU aizritēs augstskolas dibināšanas 70. gadskārtas zīmē, liekot koncentrēt visus spēkus galvenā mērķa sasniegšanai – veidot intelektuālo potenciālu Latvijas, īpaši tās lauku ilgtspējīgai attīstībai.

Lai arī Uzņemšanas komisijas pēdējās sēdes protokolu universitātes rektors, profesors Juris Skujāns parakstīs tikai piektdien, 29. augustā, jau tagad ir skaidrs, ka jauno studentu uzņemšana šinī vasarā kopumā noritējusi veiksmīgi, plānotās valsts budžeta finansētās 750 vietas pamata studijās un 255 vietas maģistrantūrā ir nokomplektētas. Pavisam pilna un nepilna laika pamata studijās uzņemts vairāk nekā 1700 pirmkursnieku, bet maģistrantūrā – vairāk nekā 400. Tiesa, salīdzinot ar pērno gadu, kā vienās tā otrās studiju programmās studēt gribētāju skaits, aptuveni par 100, ir sarucis, galvenokārt nepilna laika studijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības tehnikas, graudu pirmapstrādes iekārtu, servisa un sēklu tirdzniecības uzņēmums SIA Dotnuvos Projektai uzdāvinājis Latvijas Lauksaimniecības Universitātes (LLU) Tehniskās fakultātes laboratorijai vairākus desmitus tūkstošu vērtu traktoru, kas paredzēts studentu laboratorijas darbu un testu veikšanai, informē uzņēmuma pārstāvis Viesturs Strauja.

Jauno firmas CASE IH traktoru studenti izmantos laboratorijas darbos, eksperimentos bakalaura un maģistra darbu ietvaros, bet mācībspēki un doktoranti – zinātniskajos pētījumos. «Traktors noderēs visu LLU Lauksaimniecības inženierzinātņu virzienu, bet īpaši Lauksaimniecības tehnikas un Lauksaimniecības enerģētikas specialitāšu visu līmeņu studentiem – no bakalaura grāda pretendentiem līdz pat doktorantiem. To varēs izmantot, apgūstot dažādu sistēmu uzbūvi, diagnostiku un regulēšanu, biodegvielu pielietojuma un dažādu darba režīmu pētījumos, kā arī daudz dažādos citos veidos izmantot mācību procesā. Līdz ar šī jaunā mācību traktora iegūšanu, beidzot varēsim laist pelnītā atpūtā padomju laika kāpurķēžu traktoru T-74,» stāsta LLU Tehniskās fakultātes dekāns Ilmārs Dukulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Pārtikas studijām - jauns centrs ar trim vaļiem

Daiga Laukšteina, 19.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavā tapis jauns Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) studiju un zinātnes centrs, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Studentiem tas durvis vērs nākamā gada sākumā. Patlaban telpas tiek aprīkotas ar modernām iekārtām. Pārtikas nozare ir specifiska, tās apguvei nepieciešama bagātīga, resursietilpīga infrastruktūru un moderna studiju vide. LLU PTF ir labi attīstīta pētniecība, tāpēc jaunajā studiju un zinātnes centrā abos stāvos atradīsies mācību un zinātniskās laboratorijas, bet pirmajā vēl arī pilotražotnes – augļu un dārzeņu pārstrādei, alus ražošanai, graudu pārstrādei un maizes ražošanai, piena, gaļas un zivju pārstrādei. Plānots arī iepakošanas cehs, pārtikas procesu un iekārtu laboratorijas. Tajās esošās iekārtas būs kā prototips ražošanā pielietotām iekārtām. «Proti, viss, lai studentiem būtu vieglāk saprast ar pārtikas produktu ražošanu saistītās nianses,» uzsver LLU PTF dekāne Inga Ciproviča.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU Inženierzinātņu vidusskola izsludina Atklāto inženierzinātņu olimpiādi

Lelde Petrāne, 27.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai popularizētu inženierzinātnes un sniegtu iespēju skolēniem apliecināt zināšanas matemātikā, fizikā, ķīmijā un informātikā, RTU Inženierzinātņu vidusskola (RTU IZV) izsludina pieteikšanos Atklātajai inženierzinātņu olimpiādei 9.klases skolēniem.

Olimpiāde norisināsies divos posmos. Pirmajā posmā skolēniem neklātienē no 1. līdz 14.februārim IZV mājaslapas sadaļā Inženierzinātņu olimpiāde būs jāizpilda tiešsaistes tests, kurā būs 50 jautājumu. Skolēni, kuri būs pareizi atbildējuši vismaz uz 35 jautājumiem, saņems uzaicinājumu piedalīties otrajā posmā, kas norisināsies 27.februārī klātienē RTU IZV telpās, Kronvalda bulvārī 1. Šajā kārtā skolēniem būs jārisina dažādi ar inženierzinātnēm saistīti uzdevumi.

Olimpiādes uzvarētāji tiks apbalvoti 12.martā RTU IZV telpās. Skolēniem, kuri būs ieguvuši godalgotas vietas, tiks piešķirtas no skolas budžeta līdzekļiem finansētas mācības IZV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LLU Padomnieku konvents saskata reālus draudus ES struktūrfondu apgūšanai augstskolā

, 27.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) jaunā, piektā sasaukuma Padomnieku konventa dalībnieki vērsīsies pie Latvijas valdības ar lūgumu veikt grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.418, kas pašreizējā redakcijā nākamajā gadā liedz valsts dibinātajām augstākās izglītības un zinātnes iestādēm saņemt nepieciešamo līdzfinansējumu Eiropas Savienības ( ES) struktūrfondu apgūšanā, Db.lv informē Juris Kālis, LLU Preses daļas vadītājs.

Izveidojušos situāciju ar lielām bažām skaidroja gan universitātes rektors, profesors Juris Skujāns, gan Saimas deputāte un Padomnieku konventa dalībniece, akadēmiķe Baiba Rivža. No viņu teiktā izriet, ka saskaņā ar minētajiem MK noteikumiem turpmāk, īstenojot ES struktūrfondu atbalstītos projektus, augstskolām un zinātnes institūtiem līdzfinansējums vairs netiks piešķirts no valsts budžeta līdzekļiem, bet tas būs jānodrošina pašiem projektu ieviesējiem.

Universitātes vadība un Padomnieku konvents uzskata, ka tādējādi augstskola un tās zinātniskie institūti ir nostādīti nevienlīdzīgā stāvoklī, salīdzinot ar pašvaldībām un citām valsts budžeta institūcijām, kam līdzfinansējums ir nodrošināts, lai gan atrodas tādā pašā atvasinātu publisku personu statusā. Turklāt, ņemot vērā pieticīgo budžetu, ES struktūrfondu līdzekļu veiksmīga apgūšana universitātei ir arī izdzīvošanas jautājums, jo tikai tā iespējams pilnveidot studiju programmas un attīstīt materiāli tehnisko bāzi. Bez tam universitātei ir liegtas arī kredītu izmantošanas iespējas, jo pašreizējā likumdošana neļauj pārņemt nekustamos īpašumus un ar tiem brīvi rīkoties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sākusi kriminālprocesu, izmeklējot iespējamu krāpšanu saistībā ar trim Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) īstenotiem inovāciju projektiem, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums «de facto».

«Ir sākts kriminālprocess par iespējamo krāpšanu, saņemot atbalstu - Eiropas Savienības līdzekļu izlietojumam vairākos projektos. Kriminālprocess pagaidām ir uzsākts pēc Krimināllikuma 18. nodaļas: Noziedzīgie nodarījumi pret īpašumu. Un ar kriminālprocesā noteiktām metodēm tiks vākti pierādījumi, pētīti materiāli,» saka Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska.

LLU 2017. un 2018.gadā ieguva Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda finansējumu - kopumā pusotru miljonu eiro (1 475 829 eiro) trim inovāciju projektiem. Projektu vadītāja bija LLU rektore Irina Pilvere. Pērn rudenī jau tika pabeigts pētījums, kā no Baltijas jūras zivīm iegūt malto masu un to izmantot dažādos produktos. Bet šogad vēl turpinās divi pētījumi par ātri pagatavojamu zivju produktu radīšanu, kā arī par anšovu produkcijas analoga radīšanu no Baltijas brētliņām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LLU mācīties matemātiku kļūs vieglāk

, 04.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) pilnveidotas matemātikas un fizikas mācību programmas, ņemot vērā starpdisciplināro pieeju un iegūstamās kompetences, aktualizējot matemātikas zināšanu praktisko pielietojumu attiecīgajā specialitātē.

Programmas pilnveidotas tā, lai matemātikas studiju rezultāti ietvertu arī kompetences informācijas un komunikācijas (IKT) jomā, uz modernām prezentācijas tehnoloģijām balstītu mācību materiālu izveidi un to pieeju internetā, mūsdienīgā studiju vidē un zināšanu pārvaldībā, Db.lv informē LLU Preses daļas vadītājs Juris Kālis.

Tieši šie apstākļi bijuši noteicošie, pilnveidojot augstākās matemātikas mācīšanu pamata studijās, īpašu vērību veltot inženierzinātņu studiju programmām. Tādējādi praktiskajās nodarbībās datorklasēs studenti varēs iepazīties ar pieejamo datorprogrammu nodrošinājumu konkrētu uzdevumu veikšanā, apzināt un pilnveidot IKT izmantošanas iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

LOSP: finansējums LLU ir graujošs

, 27.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katastrofālais valsts finansējuma samazinājums Latvijas lauksaimniecības universitātei (LLU) no 12.3 milj. LVL uz 4.1 milj. LVL 2010.gadam ir vairāk nekā šokējošs.

Šāda scenārija rezultātā LLU saglabājas finansējums vien 34% apjomā no 2009.gadā sākotnēji plānotā, kas ir graujoši salīdzinot ar citām augstskolām, norāda Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP).

Plānotie samazinājumi nozīmē budžeta vietu samazinājumu par 1150 jeb 38%, tā pēc iepazīšanās ar informāciju, kas atspoguļo V.Dombrovska valdības plānoto valsts budžeta dotācijas samazinājumu Latvijas Lauksaimniecības universitātei (LLU), norāda LOSP, uzdodot jautājumu valdībai - vai Latvijai ir nepieciešama izglītota nākamā lauksaimnieku paaudze.

LOSP piebilst, ka LLU ir vienīgā augstākās izglītības iestāde Latvijā, kurā sagatavo speciālistus lauksaimniecībā, inženierzinātnē, veterinārmedicīnā un citās ar lauksaimniecību saistītās nozarēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Putnu fabrika Ķekava» saņēmusi Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) gada apbalvojumu «Uzņēmējs nākotnei 2018», ko pasniedz uzņēmumam par izcilu sadarbību pētniecībā un studiju procesā, kas sekmē jaunu produktu izstrādi, veicina nozares attīstību un inovāciju pārnesi uz ražošanu.

«Ķekava» un LLU cieši sadarbojas jau vairāk nekā 50 gadu un sadarbības formas šo gadu laikā bijušas visdažādākās – atbalsts zinātniskajai pētniecībai, prakses vietas uzņēmumā, kā arī materiālais nodrošinājums studentu praktiskajām nodarbībām. Sadarbības rezultātā uzņēmumā strādā LLU sagatavoti speciālisti dažādās jomās: inženierzinībās, pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijās, zooinženierijā.

«Mūsu sadarbība ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti ir tikpat ilga kā mūsu uzņēmuma vēsture. Nozares attīstību virza zinoši savas nozares eksperti, kuri palīdz uzņēmumam augt un kļūt par nozares attīstības dzinējiem. Sinerģija ar zinātni ļāvusi būt arī jaunatklājējam, radot nebijušus produktus un jaunas garšas. Arī šobrīd, tieši pateicoties veterinārārstiem, esam sasnieguši tādu putnu labturības līmeni, kas ir ļāvis pirmajiem Baltijā svaigo gaļu marķēt ar zīmi Audzēts bez antibiotikām,» stāsta «Putnu fabrika Ķekava» valdes priekšsēdētājs Andrjus Pranckevičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās nav iedomājams nopietns uzņēmums vai jebkuras jomas iestāde, kur lielākā daļa ikdienas procesu netiktu vadīti ar tehnoloģijām. Turklāt tehnoloģiju attīstība pēdējās desmitgadēs šo iespēju ir padarījusi neskaitāmas reizes lētāku un līdz ar to arī pieejamāku gan cenas, gan piedāvājuma ziņā.

Nenoliedzams tehnoloģiju jomas līderis ir Apple, kura ražotās tehnoloģijas un dažādām vajadzībām izstrādātie programmnodrošinājumi aizvien vairāk gan padara vieglāku un vienkāršāku ikdienas procesu vadīšanu biznesā un valsts sektorā, tostarp arī zinātniskajā un studiju darba procesā augstskolās.

Arī Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) ir iegādājusies 16 Apple iMAC, lai aprīkotu LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes datorklasi studentu apmācību vajadzībām, kā arī divus Macbook Pro pasneidzējiem, stāsta LLU Informācijas Tehnoloģiju fakultātes dekāns, inženierzinātņu doktors Gatis Vītols.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes ēkas pārbuve izmaksās 9,856 miljonus eiro

Rūta Lapiņa, 06.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) studentu pilsētiņas Ķīpsalā veidošanu, RTU Inženierzinātņu un viedo tehnoloģiju centra vajadzībām tiks pārbūvēta Būvniecības inženierzinātņu fakultātes ēka, informē RTU Ārējās komunikācijas nodaļas projektu vadītāja Lāsma Vaivare.

Būvdarbus plānots pabeigt līdz 2019. gada 1. oktobrim, paredzot finansējumu 9.856 miljonu eiro apmērā, ko līdzfinansēs Eiropas Savienības atbalsta pasākumi.

RTU noslēgusi līgumu ar SIA «Abora» par ēkas Ķīpsalas ielā 6b, Rīgā, pārbūvi, paaugstinot tās energoefektivitāti un izmantojot videi draudzīgus celtniecības materiālus. Pēc pārbūves no esošajām telpām Viskaļu ielā 36A, Rīgā, un Lomonosova ielā 1, Rīgā, uz modernam mācību procesam atbilstošu vidi tiks pārvietota RTU Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultāte.

L. Vaivare informē, ka perspektīvā plānota arī paralēlās ēkas Ķīpsalas ielā 6a pārbūve. Tajā pēc pārbūves tāpat kā līdz šim atradīsies Būvniecības inženierzinātņu fakultāte, bet korpusā starp abām ēkām būs Zinātnes un inovāciju centrs, lai sadarbību starp augstskolu un uzņēmumiem padarītu vēl ciešāku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauniešu skaits, kas varētu pretendēt uz studijām augstskolās, ir sarucis par aptuveni 6%; tomēr izglītības iestādes cer aizpildīt budžeta vietas, tikt pie labākajiem vidusskolu absolventiem

Pirmajām uzņemšanas dienās lielāko pieteikumu skaitu saņēmušas trīs augstskolas – Latvijas Universitāte (LU), Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), rāda vienotās uzņemšanas sistēmā portālā Latvija.lv. Tieši šādā prioritāšu secībā Latvijas augstskolas sarindojuši darba devēji, kuri nākamajā akadēmiskajā mācību gadā jauniešiem galvenokārt iesaka izvēlēties datorzinātņu studijas.

Sīvākā cīņa par studentiem gaidāma datorzinātnēs starp LU, RTU un Vidzemes augstskolu, finanšu vadībā – starp LU un Banku augstskolu un ārstniecībā – starp LU un Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), prognozē LU rektors Indriķis Muižnieks. «Lielu ietekmi uz konkurenci atstās vēsturiski izveidojies budžeta vietu sadalījums pa augstskolām, kas nav balstīts uz piedāvāto studiju kvalitāti. Tādēļ konkurss uz budžeta vietām būtu jārīko vienots visā valstī, un tajā uzvarējušie reflektanti paši varētu izvēlēties augstskolu, kurā tiek piedāvāta attiecīgā programma,» uzskata LU rektors. Savukārt RTU Studiju departamenta direktora vietnieks Uģis Citskovskis norāda, ka augstākās izglītības un zinātnes attīstība mūsdienās aizvien vairāk pieprasa starpdisciplināru pieeju, tādēļ konkurēšanas vietā RTU izvēloties attīstību un sadarbību. RTU sadarbojas ar RSU, piedāvājot kopīgas studiju programmas Medicīnas inženierija un Rūpnieciskā farmācija. Sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju šogad pirmo gadu notiek uzņemšana starpaugstskolu programmā Radošās industrijas. Notiek jaunu kopīgu programmu izstrāde arī ar citām augstskolām, informē U. Citskovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts augstskolas dažādām komercbankām un Valsts kasei ir parādā 35,7 miljonus eiro, tomēr ir izveidoti arī uzkrājumi, kas daļai pat pārsniedz parādu summu, vēsta Latvijas Avīze.

Valsts kases dati uz pērnā gada decembri liecina, ka lielākās kredītsaistības patlaban ir Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) - 22,88 miljoni eiro, savukārt tās uzkrājums ir 15,18 miljoni eiro. Salīdzinoši otras lielākās kredītsaistības ir Daugavpils Universitātei - tās gan nepārsniedz 6,12 miljons eiro. Universitāte arī izveidojusi 2,58 miljonu eiro lielu uzkrājumu.

Tad seko Latvijas Universitāte (LU) ar 5,81 miljonu eiro lielām kredītsaistībām, savukārt tās uzkrājums ir 12 miljoni eiro. Ceturtās lielākās kredītsaistības ir Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijai - 3,36 miljoni eiro.

1,9 miljonu eiro lielas kredītsaistības ir Latvijas Lauksaimniecības universitātei (LLU), tomēr tai ir 6,93 miljonu eiro liels uzkrājums. Kredītus vairāku tūkstošu eiro apmērā ņēmušas Liepājas Universitāte, Latvijas Kultūras akadēmija, Latvijas Mākslas akadēmija un Vidzemes augstskola.

Komentāri

Pievienot komentāru