Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Igaunija veiksmīgi attīstīsies, iestāsies eiro zonā un piesaistīs vairāk investīciju, Igaunijas pieaugošais pieprasījums veicinās arī Latvijas eksporta uz Igauniju turpmāku pieaugumu, uzskata Hipo Fondi analītiķis Aleksejs Marčenko.

Igaunijas tirdzniecības deficīts šā gada martā salīdzinājumā ar iepriekšēja gada martu ir gandrīz divkāršojies – 2009. gada martā tas bija 1,44 miljardi kronu, bet pēc gada tas pieauga līdz 2,761 miljardiem. Gada laika pieaudzis gan preču eksports no Igaunijas (par 16%), gan imports (par 27%). Importa pieaugumā lielākais īpatsvars ir izejvielu importam – ap 30% no pieauguma. Ņemot vērā izejvielu cenu kāpumu, tas nav pārsteigums.

Latvija ir trešais nozīmīgākais Igaunijas tirdzniecības partneris pēc Somijas un Zviedrijas. Gada laikā Igaunijas eksports uz Latviju ir pieaudzis par 25%, bet eksports no Latvijas uz Igauniju – par 45%. Rezultātā Latvijai tirdzniecībā ar Igauniju martā ir bijis pārpalikums – 411 miljoni Igaunijas kronu jeb 18 miljoni latu. Igaunija importē no Latvijas galvenokārt minerālus produktus (tajā skaitā degvielu), ķīmiskās rūpniecības izstrādājumus (no kuriem lielākā daļa – farmaceitiskie produkti), kā arī tekstila izstrādājumus, pārtiku un kokmateriālus.

Vērojams, ka pieaug Latvijas pārpalikums tirdzniecībā ar Igauniju –2009. gada martā pārpalikums Latvijas preču tirdzniecībā ar Igauniju veidoja 180 miljonus kronu (7,99 miljonus latu), bet šogad martā – 411 miljonus kronu (18,24 miljonus latu); 2009. gada 1. ceturksnī preču tirdzniecības pārpalikums bija 498 miljoni kronu (22,11 miljoni latu), bet 2010. gada 1. ceturksnī – 1,098 miljardi kronu (48,75 miljoni latu).

Komentāri

Pievienot komentāru