Jaunākais izdevums

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija šodien apstiprināja a/s Latvenergo iesniegtos elektroenerģijas gala tarifus, kas paredz, ka 2007.gada 1.janvārī tarifu procentuālais pieaugums, salīdzinājumā ar iepriekš iesniegto projektu, būs mazāks - juridiskajām personām tarifs kļūs par 18% augstāks, fiziskajām personām - par 6.3 % augstāks.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija atzīst tarifu projektu par ekonomiski pamatotu un tā izskatīšanas rezultātā, salīdzinājumā ar sākotnēji iesniegto, vidējais tarifu pieaugums ir samazināts no 22% uz 18%, bet iedzīvotājiem no 10% uz 6%.

Fiziskajām personām no 1.janvāra par 1 kilovatstundu (kWh) līdzšinējo 4.8 santīmu vietā būs jāmaksā 5.1 santīms. "Iedzīvotājiem elektroenerģijas tarifs, tāpat kā līdz šim, būs zemāks nekā elektroenerģijas tarifi iedzīvotājiem Lietuvā un Igaunijā un citās Eiropas Savienības valstīs", Db.lv informēja Latvenergo pārstāvis Andris Siksnis. Savukārt juridiskajām personām tarifa izmaiņas būs atkarīgas no vairākiem faktoriem - no izmantojamās sprieguma pakāpes, izvēlētā tarifa un elektrības pieslēguma veida un citiem, tādēļ vidēji pieaugs aptuveni par 18 %. Šīs izmaiņas attieksies uz tiem uzņēmumiem un citām juridiskajām personām, kas izvēlēsies neiesaistīties brīvajā elektrības tirgū un izmantos a/s Latvenergo pilna servisa pakalpojumus.

"Ņemot vērā to, ka 2007.gada laikā plānots dabas gāzes cenas un citu izmaksu pieaugums, visticamāk elektroenerģijas tarifu izmaiņas vēlreiz tiks skatītas 2007. gada vidū. Līdz ar to energokompānijas vadība uzskatīja par iespējamu samazināt tarifu pieauguma projektu no 2007. gada 1. janvāra, kas ierobežo tūlītēju izmaksu pieaugumu enerģijas lietotājiem, taču ļauj Latvenergo turpināt uzsākto investīciju programmu. Atbilstoši šādam izmaiņu grafikam tarifs tiktu mainīts biežāk nekā līdz šim, taču tarifa pieaugums būtu mazāks nekā gadījumā, ja tas mainītos reizi gadā vai retāk", skaidroja A. Siksnis.

Galvenie tarifu paaugstināšanas iemesli ir gāzes un importējamās elektroenerģijas cenu paaugstināšanās un nepieciešamība nodrošināt līdzekļus investīciju programmas realizācijai. "2006.gadā vien par 28% paaugstinājusies importa elektrības cena. Latvija ir energodeficīta valsts, tādēļ a/s Latvenergo 40 % klientiem nepieciešamās enerģijas importēs no Lietuvas, Krievijas, Igaunijas", stāstīja uzņēmuma pārstāvis, norādot, ka "par 30% šajā gadā pieaugusi gāzes cena, un arī šo izmaksu pieaugums nav iekļauts pašreizējos tarifos".

Hansabankas ekonomiste Lija Strašuna skaidroja, ka "dabas gāzes tarifu kāpumam loģiski seko arī elektroenerģijas sadārdzinājums un ar nelielu laika nobīdi arī siltumenerģijas cenas pieaugums. Nākamais elektroenerģijas sadārdzinājums varētu notikt jau 2007.gada vasarā, kas daļēji būs saistīts ar plānoto dabas gāzes tarifu pieaugumu. Turklāt nākošais elektroenerģijas tarifu kāpums visticamāk būs straujāks nekā pašreizējs".

Savukārt regulāra administratīvo cenu celšana palielina inflācijas gaidas, tādējādi sekmējot inflācijas noturību un radot papildus grūtības inflācijas tempu samazināšanā. Jau tagad daudzi uzņēmumi paziņo par iespaidīgu cenu kāpumu nākamajā gadā, ko pamato ar lielākām izmaksām (kaut gan, iespējams, tas ir tikai attaisnojums nepamatoti straujai cenu celšanai). "Diemžēl, tas vēl vairāk palielina inflācijas gaidas", norāda bankas ekonomiste.

"Mūsu novērtējumi liecina, ka plānotā elektroenerģijas tarifu kāpuma vienreizēja ietekme uz PCI inflāciju būs 0.14 procentpunkti, savukārt tiešais un otrās kārtas efekts kopā 2007. gadā vidējo patēriņa cenu inflāciju varētu palielināt par vismaz 0.32 procentpunktiem", stāstīja L. Strašuna.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) jau izplatīja paziņojumu, kurā pauž satraukumu par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes pieņemto lēmumu atbalstīt a/s Latvenergo jauno elektroenerģijas tarifu projektu."Elektroenerģijas tarifu kāpumu es kā zemnieks vērtēju negatīvi. Pirmkārt, dārgāk būs jāmaksā par patērēto elektroenerģiju, bet, otrkārt, tarifu paaugstinājums izsauks vispārēju cenu celšanos.

LOSP jau iepriekš pauda viedokli, kur aicināja SPRK un Latvenergo pārskatīt elektroenerģijas tarifu paaugstināšanas nepieciešamību, taču diemžēl mūsu ietekme šī jautājuma izlemšanā ir gaužām maza," uzsver LOSP priekšsēdētājs Valdis Dzenis. "Lauksaimniecības nozari kā elektroenerģijas patērētāju tarifu kāpums varbūt neietekmēs vairāk par 2 - 3 %, bet, ņemot vērā, ka lauksaimniecībā izmanto daudz izejvielas, kuru ražošanā vai sagatavošanā ir daudz lielāks enerģijas izmaksu īpatsvars, piemēram, lopbarības ražošana, tad šī ietekme būs netieša caur lauksaimnieku iegādātajām izejvielām un materiāliem savas ražošanas nodrošināšanai. Rezultātā šīs ietekmes procents var pieaugt no 4 - 6 %. Turklāt jāņem vērā, ka kopējais cenu kāpums un produktu patērētāju ietekmēšana ir neizbēgama, jo no 2007.gada pieaug minimālā darba alga, kā arī var pieaugt gāzes un degvielas cenas", akcentē LOSP.

Iedzīvotāju grupa: ~53% lietotāju

Vidējais ikmēneša rēķins (Ls): līdz 4

Vidējā ikmēneša rēķina pieaugums (Ls): līdz 0,26

Iedzīvotāju grupa: ~30% lietotāju

Vidējais ikmēneša rēķins (Ls): 4 līdz 8

Vidējā ikmēneša rēķina pieaugums (Ls): 0,26 līdz 0,51

Iedzīvotāju grupa: ~14% lietotāju

Vidējais ikmēneša rēķins (Ls): 8 līdz 20

Vidējā ikmēneša rēķina pieaugums (Ls): 0,51 līdz 1,26

Iedzīvotāju grupa: ~3% lietotāju

Vidējais ikmēneša rēķins (Ls): vairāk kā 20

Vidējā ikmēneša rēķina pieaugums (Ls): vairāk kā 1,26

Jaunie elektroenerģijas gala tarifi stāsies spēkā 2007.gada 1.janvārī. Elektroenerģijas gala (diferencētie) tarifi 23.11.2006. būs publicēti SPRK interneta mājas lapā www.sprk.gov.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Saeima pieņem likumu par straujāku akcīzes nodokļa palielināšanu

LETA, 27.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus akcīzes nodokļa likumā, paredzot straujāku nodokļa palielināšanu alum, cigaretēm un benzīnam.

No 2018.gada 1.marta līdz 2019.gada 28.februārim akcīzes nodoklis alum būs 6,8 eiro par katru absolūtā spirta tilpumprocentu, bet ne mazāk kā 12,5 eiro par 100 litriem alus. Savukārt 2019.gadā tas tiks palielināts līdz 7,4 eiro, bet 2020.gadā - līdz 8,1 eiro.

Savukārt pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem, kas atsevišķi nav atrunāti likumā, akcīzes nodokli paredzēts noteikt 1670 eiro par 100 litriem absolūtā spirta, 2019.gadā - 1840 eiro par 100 litriem absolūtā spirta, bet 2020.gadā - 2025 eiro.

Deputāti atbalstīja arī straujāku akcīzes nodokļa celšanu cigaretēm. Izmaiņas paredz no 2018.gada 1.jūlija akcīzes nodokļa likmi cigaretēm noteikt 74,6 eiro apmērā par 1000 cigaretēm iepriekš plānoto 70,7 eiro vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rekordlielā cenu kāpuma dēļ elektrības tirgotāji, kuri agrāk noslēguši ilgtermiņa līgumus ar klientiem, bieži vien ir spiesti pārdot elektroenerģiju, ciešot zaudējumus, un uzņēmums "Latvenergo" prognozē, ka tuvākajos mēnešos iespējami bankrotus, piektdien vēsta portāls "lsm.lv".

Arī "Latvenergo" vēršas pie dažiem klientiem ar lūgumu izprast situāciju un maksāt vairāk, nekā teikts līgumā.

Kā norāda portāls, elektroenerģija biržas "Nordpool" Latvijas segmentā sadārdzinājusies rekordlielā apmērā - jau vairāk nekā trīskārt gada laikā, turklāt pieaugums turpinās un sadārdzināšanās skārusi ne tikai gala lietotājus.

Pirmais no tirgus pagājušajā nedēļā aizgāja uzņēmums "Senergo", kura akcionāri ir eksbaņķiera Ernesta Berņa ģimenes locekļi, un kas orientējās galvenokārt uz lielajiem patērētājiem - valsts struktūrām un biznesu, bet pērn palielināja apgrozījumu vairāk nekā četrkārt - līdz 7,2 miljoniem eiro. "Lsm.lv" atgādina, ka pirms nedēļas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) paziņoja, ka šī uzņēmuma klientiem jāizvēlas citi piegādātāji. "Senergo" jau sākuši likvidācijas procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ražotāju cenas jūnijā pieaugušas par 17,7%

, 20.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā 2007.gada jūnijā gada laikā (salīdzinājumā ar 2006.gada jūniju) pieauga par 17,7%.

Ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā 2007.gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, palielinājās par 0,4%.

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, ražotāju cenu kopējo līmeni visvairāk (par 0,3 procentpunktiem) paaugstināja cenu kāpums pārtikas produktu un dzērienu (galvenokārt maizes, svaigi ceptu mīklas izstrādājumu, kūku, piena produktu, izņemot saldējuma) ražošanā, kā arī koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un elektroenerģijā, gāzes, tvaika, karstā ūdens apgādē (par 0,2 procentpunktiem katrā nozarē).

Gada laikā vislielāko iespaidu uz ražotāju cenu kopējo līmeni, palielinot to par 6,1 procentpunktu, atstāja cenu celšanās koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeļu) ražošanā. Tarifu kāpums elektroenerģijā, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgādē kopējo cenu līmeni palielināja par 2,5 procentpunktiem. Produkcijas sadārdzināšanās pārtikas produktu un dzērienu ražošanā kopējo ražotāju cenu līmeni palielināja par 2,1 procentpunktu, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 1,2 procentpunktiem, izdevējdarbībā, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā, gatavo metālizstrādājumu (izņemot mašīnu un iekārtu) ražošanā, kā arī mēbeļu un citur neklasificētā ražošanā – par 0,5 procentpunktiem katrā nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Jūnijā stāsies spēkā jaunie stāvvietu tarifi

, 25.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Rīgas domes sniegto informāciju jūnija sākumā stāsies spēkā saistošie noteikumi par jaunajiem stāvvietu tarifiem. Piemēram, teritorijā, kuru ierobežo Kr.Valdemāra iela, Kalpaka bulvāris, Merķeļa iela, Marijas iela, 13.Janvāra iela, par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu būs jāmaksā Ls 1,40, bet par katru nākamo maksas autostāvvietas lietošanas stundu - Ls 2.00 stundā.

Šā gada 20. februārī Rīgas dome pieņēma grozījumus Rīgas domes 27.09.2005. saistošajos noteikumos Nr. 18 Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu sarkano līniju robežās, apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi un atbilstoši likumam nosūtīja tos izvērtēšanai Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai (RAPLM).

16. martā Rīgas dome no ministrijas saņēma vēstuli, kurā RAPLM lūdza pašvaldībai paskaidrot grozījumu veikšanas nepieciešamību, to atbilstību saistošo noteikumu mērķim un ekonomisko pamatojumu autostāvvietu lietošanas tarifa likmes palielināšanai, kā arī maksas noteikšanai par iedzīvotāju kartes izsniegšanu. Ministrija arī norādīja uz nepieciešamību noteikt rezervēto autostāvvietu izveidošanas kritērijus un kārtību un informēt ministriju par izteikto norādījumu izvērtēšanas rezultātiem un veiktajām darbībām situācijas sakārtošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augsta līmeņa sportistu piesaiste Latvijas komandām nodokļu dēļ izmaksā daudz dārgāk nekā Lietuvā vai Igaunijā.

Augstie nodokļi

«Tieši nodokļu politika attiecībā uz sportistu ienākumiem Latviju padara konkurētnespējīgu sportistu - zvaigžņu piesaistē, jo esam čempioni nodokļu likmes lielumā,» uzsver zvērinātu advokātu biroja BDO Zelmenis & Liberte partneris Jānis Zelmenis. Viņš savu teikto pamato ar to, ka, piemēram, ārvalstu sportistam no bruto algas 100 000 Ls uz rokas Latvijā paliek 68 250 Ls, Zviedrijā - 79 050 Ls, Lietuvā - 82 450 Ls un Igaunijā pat 85 000 Ls. «Tātad viena un tāda paša līmeņa leģionāra piesaistīšana Latvijas komandai izmaksā vismaz par ceturtdaļu dārgāk nekā Igaunijā un Lietuvā,» norāda J. Zelmenis. Tas, viņaprāt, ir arī galvenais iemesls, kāpēc Lietuvā ir tādi basketbola superklubi kā Lietuvas Rytas un Žalgiris, kuri var piesaistīt Eiropas līmeņa zvaigznes un plūkt laurus prestižos Eiropas turnīros (vīriešu basketbola klubs Lietuvas Rytas 2005. gadā izcīnīja prestižo ULEB kausu, otrs prestižākais kauss aiz Eirolīgas ).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atbalsta autostāvvietu tarifu maiņu

, 23.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja atbalstīja grozījumu projektu Rīgas domes 27.09.2005. saistošajos noteikumos Nr. 18 "Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu sarkano līniju robežās, apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi".

Grozījumu projektā paredzēts, ka maksas autostāvvietas lietotājam par maksas autostāvvietas lietošanu darba dienās no plkst. 8.00 līdz plkst. 20.00 un sestdienās no plkst. 9.00 līdz plkst.17.00 ir jāmaksā atbilstoši attiecīgajā zonā noteiktajai stundas tarifa likmei.

Atbilstoši grozījumu projektam tiek noteikta šāda vienas stundas tarifa likme (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis) par maksas autostāvvietas lietošanu:

" par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu - Ls 1,40, bet par katru nākamo maksas autostāvvietas lietošanas stundu - Ls 2.00 stundā - teritorijā, kuru ierobežo Kr.Valdemāra iela, Kalpaka bulvāris, Merķeļa iela, Marijas iela, 13.Janvāra iela (izņemot 11.Novembra krastmalu);

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Plāno celt autostāvvietu tarifus

, 20.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome atbalstījusi grozījumus Rīgas domes 27.09.2005. saistošajos noteikumos Nr. 18 "Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu sarkano līniju robežās, apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi", kas paredz paaugstināt autostāvvietu maksu.

Grozījumi paredz, ka maksas autostāvvietas lietotājam par maksas autostāvvietas lietošanu darba dienās no plkst. 8.00 līdz plkst. 20.00 un sestdienās no plkst. 9.00 līdz plkst.17.00 ir jāmaksā atbilstoši attiecīgajā zonā noteiktajai stundas tarifa likmei.

Atbilstoši grozījumiem tiks noteikta šāda vienas stundas tarifa likme (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis) par maksas autostāvvietas lietošanu:

par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu - Ls 1,40, bet par katru nākamo maksas autostāvvietas lietošanas stundu - Ls 2.00 stundā - teritorijā, kuru ierobežo Kr.Valdemāra iela, Kalpaka bulvāris, Merķeļa iela, Marijas iela, 13.Janvāra iela (izņemot 11.Novembra krastmala);

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 5.jūnijā laikrakstā Latvijas Vēstnesis ir publicēti grozījumi Rīgas domes 27.09.2005. saistošajos noteikumos Nr. 18 Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu sarkano līniju robežās, apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi, kas paredz lielāku maksu par autostāvvietām Rīgas pilsētā. Trešdien, 6. jūnijā, šie noteikumi stājas spēkā.

Grozījumi paredz, ka maksas autostāvvietas lietotājam par maksas autostāvvietas lietošanu darba dienās no plkst. 8.00 līdz plkst. 20.00 un sestdienās no plkst. 9.00 līdz plkst. 17.00 ir jāmaksā atbilstoši attiecīgajā zonā noteiktajai stundas tarifa likmei.

Atbilstoši grozījumiem tiks noteikta šāda vienas stundas tarifa likme (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis) par maksas autostāvvietas lietošanu:

- par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu - Ls 1,40, bet par katru nākamo maksas autostāvvietas lietošanas stundu - Ls 2.00 stundā - teritorijā, kuru ierobežo Kr.Valdemāra iela, Kalpaka bulvāris, Merķeļa iela, Marijas iela, 13.Janvāra iela (izņemot 11.Novembra krastmalu);

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Atbalsta autostāvvietu tarifu maiņu

, 23.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja atbalstījusi grozījumu projektu Rīgas domes 27.09.2005. saistošajos noteikumos Nr. 18 Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu sarkano līniju robežās, apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi, Db.lv informēja dome.

Grozījumu projektā paredzēts, ka maksas autostāvvietas lietotājam par maksas autostāvvietas lietošanu darba dienās no plkst. 8.00 līdz plkst. 20.00 un sestdienās no plkst. 9.00 līdz plkst.17.00 ir jāmaksā, atbilstoši attiecīgajā zonā noteiktajai stundas tarifa likmei.

Atbilstoši grozījumu projektam, tiek noteikta šāda vienas stundas tarifa likme (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis) par maksas autostāvvietas lietošanu:

- par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu - Ls 1,40, bet par katru nākamo maksas autostāvvietas lietošanas stundu - Ls 2.00 stundā - teritorijā, kuru ierobežo Kr.Valdemāra iela, Kalpaka bulvāris, Merķeļa iela, Marijas iela, 13.Janvāra iela (izņemot 11.Novembra krastmalu);

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iedzīvotāju izmantotā elektroenerģija ar nodokli aplikta netiks

, 01.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada ieviešamais elektronodoklis iedzīvotājiem nebūs jāmaksā, tāpat no šī nodokļa būs atbrīvota elektroenerģija, kas tiek izmantota preču vai sabiedriskajiem pasažieru pārvadājumiem, kā arī tā elektroenerģija, kas ir iegūta no atjaunojamajiem energoresursiem. To paredz Finanšu ministrijas sagatavotais likumprojekts "Par elektroenerģijas nodokli", ko šodien, 1. decembrī, akceptēja Ministru kabinets (MK).

Atbilstoši likumprojektam gala patērētājiem piegādātajai elektroenerģijai no 2007.gada 1.janvāra tiks piemērots nodoklis Ls 0,35 par megavatstundu, no 2008.gada 1.janvāra - Ls 0,45 par megavatstundu, no 2009.gada 1.janvāra - Ls 0,55 par megavatstundu un no 2010.gada 1.janvāra - Ls 0,71 par megavatstundu.

Paredzēts, ka no nodokļa būs atbrīvota elektroenerģija, kura iegūta no atjaunojamajiem energoresursiem (biomasas, saules, vēja enerģijas, hidroelektrostacijās) un koģenerācijas elektrostacijās, kas atbilst normatīvajos aktos par elektroenerģijas ražošanu koģenerācijas procesā noteiktajiem efektivitātes kritērijiem. Tāpat no nodokļa būs atbrīvota elektroenerģija, kuru izmanto mājsaimniecību lietotāji (iedzīvotāji), kā arī elektroenerģija, kas tiek izmantota preču pārvadājumiem un sabiedriskajiem pasažieru pārvadājumiem. Savukārt elektroenerģijai, kuru piegādā komersantiem ielu apgaismošanas pakalpojumu sniegšanai, piemēros nodokļa atvieglojumu un nodokli aprēķinās pēc likmes - 0 latu par megavatstundu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

No rītdienas automašīnu bloķēšanu aizstās ar septiņkāršu pēcapmaksu

Lelde Petrāne, 07.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No piektdienas, 8.februāra, transportlīdzekļu riteņu bloķēšana Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietās tiks aizstāta ar pēcapmaksas kvītīm. Kvīts tiks izrakstīta gadījumos, ja nebūs veikta priekšapmaksa vai apmaksātais transportlīdzekļa stāvēšanas laiks tiks pārsniegts, par ko uz transportlīdzekļa tiks novietots attiecīgs paziņojums.

Pēcapmaksa tiks noteikta kā konstanta summa par katru maksas autostāvvietas darba dienu. Ja transportlīdzeklis turpinās stāvēt maksas autostāvvietā arī nākošajā dienā un apmaksa šajā dienā nebūs veikta, pēcapmaksa par transportlīdzekļa stāvēšanu tiks aprēķināta no jauna par konkrēto dienu.

Jaunie noteikumi paredz, ka gadījumā, ja maksas autostāvvietas lietotājs nav veicis maksas autostāvvietas lietošanas priekšapmaksu, maksas autostāvvietas lietotājs veic maksas autostāvvietas lietošanas pēcapmaksu septiņkāršā stundas tarifa apmērā par katru kalendāro dienu, kas ir maksas autostāvvietas darba diena, atbilstoši šādai likmei: Ls 13.40 dienā - A zonas teritorijā; Ls 10.60 dienā - B zonas teritorijā; Ls 8.00 dienā - C zonas teritorijā; Ls 33.00 dienā - R zonas teritorijā; Ls 5.40 dienā - D zonas teritorijā. Noteikumu pilns teksts ir pieejams Rīgas satiksmes mājas lapā https://www.rigassatiksme.lv/lv/par-mums/normativie-dokumenti/ vai http://www.likumi.lv/doc.php?id=254592.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja vides ministrija dos zaļo gaismu, tad jau nākamās nedēļas sākumā par ilgāku nekā apmaksāts auto atstāšanu Rīgas ielās būs jāmaksā sods pieckāršā apmērā.

Maksas autostāvvietas lietotājam par 15 vai vairāk minūtēm pārsniedzot apamksāto stāvvietas izmantošanas laiku turpmāk soda naudā būs jamaksā pēcapmaksa, kas tiks aprēķināta pieckāršā stundas tarifa apmērā.

To paredz jaunie noteikumi par Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietām. Tiesa gan, pašlaik tie vēl nav stājušies spēkā, jo tiek gaidīts Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas atzinuns, kura pēdējais sniegšanas termiņš ir 4. februāris. Līdz ar to jaunie noteikumi varētu stāties spēkā 5. februārī.

Jaunie noteikumi paredz Rīgas pilētas pašvaldības maksas autostāvvietās automašīnām vairs neizmantot riteņu bloķētājus, bet tā vietā īpašniekam piemērot pēcapmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada 1. janvāra Rīgas teritorijā vislētākās maksas autostāvvietas atradīsies D zonā - pārsvarā Rīgas mikrorajonos, kur maksa par stundu varētu sasniegt 0,85 eiro un 1,44 eiro par katru nākamo stundu, bet visdārgākās autostāvvietas atradīsies R zonā Vecrīgā – līdz 4,27 eiro par pirmo stundu un 7,11 par katru nākamo.

Tā liecina otrdien Rīgas domes Satiksmes un transporta komitejas atbalstītie grozījumi saistošajos noteikumos par maksas autostāvvietu norēķināšanas un lietošanas kārtību, sakarā ar Latvijas pāriešanu uz eiro.

Turpmāk apmaksāt stāvvietu Vecrīgā varēs ne tikai ar SMS, bet arī ar mobilo internetu attiecīgajā mobilajā aplikācijā jeb lietotnē, bet minimālo laika limitu aizvietos ar minimālo noapaļoto summu.

Ņemot vērā to, ka vasaras sezonā Vecrīgas iedzīvotājiem bieži nav iespējams novietot transportlīdzekli pie savas dzīvesvietas, (piemēram, sakarā ar vasaras kafejnīcu ierīkošanu) turpmāk iedzīvotāja kartes īpašniekam būs tiesības lietot jebkuru stāvvietu Vecrīgā. Atbilstoši mūsdienu tehnoloģijām, paredzētas iespējas norēķināties ne tikai ar mobilā tālruņa īsziņu, bet arī izmantojot internetu viedtālruņos, lietojot attiecīgu mobilo lietotni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Saeima pieņem atbalsta paketi apkures izmaksu pieauguma segšanai iedzīvotājiem

LETA, 11.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, paredzot veikt virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām.

Grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā veikti, lai mazinātu negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, kas saistīti ar iepriekš nepieredzētu energoresursu strauju cenu kāpumu.

Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa būs ap 442,25 miljoniem eiro.

Atbalsts siltumapgādes un apkures nodrošinājuma izmaksu segšanā mājsaimniecībām risinājums ir horizontāls atbalsts mājsaimniecībām ar siltumapgādi un apkuri saistīto izmaksu pieauguma daļējai segšanai no valsts budžeta līdzekļiem un tas nosaka sešus atbalsta veidu virzienus - centralizētā siltumapgāde, dabasgāze, ko izmanto apkurei, elektroenerģija, ko izmanto apkurei, kā arī koksnes granulas, koksnes briketes un malka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ražotāju cenas rūpniecībā gada laikā pieaugušas par 12.9%

, 21.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā šā gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, palielinājās par 1.3%, bet gada laikā, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, tās pieauga par 12.9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, kopējo ražotāju cenu līmeni visvairāk (par 0.5 procentpunktiem) paaugstināja cenu kāpums metālu ražošanā. Produkcijas sadārdzināšanās pārtikas produktu un dzērienu ražošanā (galvenokārt gaļas produktiem un maizei), gatavo metālizstrādājumu (izņemot mašīnu un iekārtu) ražošanā (galvenokārt metāla konstrukcijām), kā arī elektroenerģijā, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgādē (galvenokārt tvaikam un karstajam ūdenim) kopējo cenu līmeni pacēla par 0.2 procentpunktiem katrā nozarē.

Gada laikā vislielāko iespaidu uz kopējo ražotāju cenu līmeni, palielinot to attiecīgi par 4.7 un 4.3 procentpunktiem, atstāja tarifu kāpums elektroenerģijā, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgādē un cenu celšanās pārtikas produktu un dzērienu ražošanā. Produkcijas sadārdzināšanās metālu ražošanā kopējo cenu līmeni palielināja par 1.4 procentpunktiem, otrreizējā pārstrādē – par 0.8 procentpunktiem, izdevējdarbībā, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā, ķīmisko vielu, to izstrādājumu un ķīmisko šķiedru ražošanā, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā, kā arī mēbeļu un citur neklasificētā ražošanā – par 0,4 procentpunktiem katrā nozarē. Vienlaikus lielāko pazeminošo ietekmi (par 1.5 procentpunktiem) izsauca cenu kritums koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeļu) ražošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Elektroenerģijas tirgū Latvijā pirmo reizi fiksēta "pīles līkne"

Kaspars Cikmačs, AS "Latvenergo" valdes loceklis, 25.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā un arī Baltijā arvien biežāk redzam, ka līdz ar daudziem uzstādītajiem saules parkiem dienas vidū elektrības cenas ir būtiski zemākas. T.s. Pīles līkne* (Solar Power Duck Curve) Latvijā liecina, ka kopš aprīļa jau 20 dienās elektrības cena dienas vidū bija būtiski mazāka nekā pārējā dienas laikā.

Agrāk šādus efektus novērojām tikai tādās valstīs kā Austrālija vai Kalifornija ASV, bet dati liecina, ka arī Baltijā ir pietiekami liela saules intensitāte, lai sekmīgi ražotu elektroenerģiju.

Vēl aizvadītajā ziemā, raugoties uz Kalifornijai un Austrālijai raksturīgo elektroenerģijas patēriņa Pīles līkni, bija grūti noticēt, ka pēc pāris mēnešiem tāda būs arī Latvijā. Kalifornijas saules enerģijas apkopotajos datos redzam, ka elektroenerģija no tīkla aktīvi tiek izmantota no rīta, tad dienas vidū no tīkla elektroenerģija tiek izmantota būtiski mazāk, jo nepieciešamo saražo saules paneļi, bet vakarā cilvēki pievieno tīklam savus elektroauto, un atkal rodas nepieciešamība pēc enerģijas, kas ir sadales tīklā, jo tad saule jau riet, un nākas elektrības patēriņam pieslēgt citus ģenerācijas avotus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Sava elektroenerģijas tirgotāja izvēlei vēl tikai šī nedēļa

Dienas Bizness, 05.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ ir pēdējais termiņš sava elektroenerģija tirgotāja izvēlei tiem uzņēmumiem, kuriem saskaņā ar izmaiņām likumdošanā Latvijas atvērtajam elektroenerģijas tirgum jāpievienojas no 1. aprīļa.

Līdz februāra vidum savu tirgotāju bija izvēlējusies aptuveni viena trešdaļa no 4 800 atvērtā tirgus jaunpienācējiem, bet februāra beigās izvēli izdarījušo uzņēmumu skaits varētu būt sasniedzis pusi. Tiem, kuri savlaicīgi neveiks savu izvēli, pēc 1. aprīļa būs jāiegādājas elektroenerģija par pēdējā garantētā piegādātāja vienpusēji noteikto cenu, atgādina SIA Enefit.

Līdz ar 10. marta tuvošanos aktivitāte Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū strauji pieaug. Tomēr gandrīz 2 000 uzņēmumiem vēl jāizdara sava izvēle, lai nezaudētu iespēju vienoties par sev izdevīgākajiem elektroenerģijas iegādes nosacījumiem. Lēmums par sava neatkarīgā elektroenerģijas tirgotāja izvēli uzņēmumiem jāpieņem līdz 10. martam, kas, ņemot vērā nepieciešamo pārejas periodu esošā tirgotāja maiņas gadījumā, ir pēdējais datums, kad var paspēt noslēgt līgumu par elektroenerģijas iegādi atvērtajā tirgū no 1. aprīļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nav rentabli celt elektrostacijas ar mazu jaudu

Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Kārlis Briņķis, 21.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar Lietuvas Seima atbalstu likuma grozījumiem, kas nepieciešami Ignalinas atomelektrostacijas (AES) nacionālā investora Lithuanian Electricity Organisation dibināšanai, var tikt uzsākts darbs pie jaunā reaktora būvniecības projekta un tā attīstīšanas.

Ignalinas projekts ir viennozīmīgi pozitīvs Latvijai gan no ekonomiskā, gan ekoloģiskā skatu punkta. Turklāt šis projekts Baltijas valstīm nodrošinās lielāku energoneatkarību. AES atbilst visiem mūsdienās izvirzītajiem kritērijiem, kādi šobrīd pasaulē ir izstrādāti attiecībā uz dabas aizsardzības prasībām. AES kā elektroenerģijas ražotājs nodara vismazāko kaitējumu videi salīdzinājumā ar visiem pārējiem – tām nav izmešu, un tās neizdala CO2, kamēr ogļu staciju blakusprodukts ir izdedžu kaudzes, kuras kaut kur nepieciešams uzglabāt. Ja mēs paskatāmies uz Igaunijas piemēru, tad redzam, ka no degakmeņa, ko izmanto Igaunijas termoelektrostacijā pie Peipusa ezera, apkārtne ir neatgriezeniski cietusi un tās apvidū ir novērojams piesārņojums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroenerģijas cenas Latvijā ir sestās zemākās Eiropas Savienībā, bet starp Baltijas valstīm visaugstākās, liecina Eiropas statistikas biroja Eurostat dati par 2009. gada otro pusi.

Eurostat izveidojis sarakstu, ņemot vērā, cik maksā 100 kWh katrā valstī. Vislētākā elektroenerģija ir Bulgārijā, kur 100 kWh maksā 8,16 eiro. Otra lētākā elektroenerģija ir Igaunijā (9,2 eiro par 100 kWh), bet trešajā vietā ir Lietuva (9,26 eiro par 100 kWh).

Latvija ierindojusies sestajā vietā ar 10,54 eiro par 100 kWh.

Savukārt visvairāk par elektroenerģiju tērē Dānijas iedzīvotāji. 100 kWh Dānijā maksā 25,53 eiro. Otra dārgākā elektroenerģija ir Vācijā (22,94 eiro par 100 kWh), bet trešā dārgākā elektroenerģija ir Itālijā - 19,97 eiro par 100 kWh.

Jāatzīmē, ka informācija Latvenergo mājaslapā norāda, ka šobrīd, 2010. gada martā, Baltijas valstīs mājsaimniecībām piegādātās elektroenerģijas tarifi (ar pievienotās vērtības nodokli) ir:

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Pērn par pašvaldības maksas stāvvietu izmantošanu Rīgas satiksme iekasējusi trīs miljonus

LETA, 25.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietas pērn izmantojuši 3,4 miljoni klientu, nodrošinot to apsaimniekotājam - pašvaldības SIA Rīgas satiksme - 2 932 562 latu ieņēmumus, informēja uzņēmumā.

2008.gadā Rīgas satiksmes ieņēmumi no Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietām bijuši 3 264 345 lati, bet 2006.gadā - 1 822 719 lati.

1993.gadā stundas tarifs visās ielu stāvvietās bija 20 santīmi. 1997.gadā stundas tarifs tika sadalīts pa zonām, par stāvvietām centrā iekasējot vienu latu stundā, bet perifērijā nosakot zemākus tarifus - 80, 60 un 40 santīmus. Pašreizējais tarifs apstiprināts 2007.gadā - par pirmo stundu pašvaldības maksas autostāvvietā jāmaksā 1,40 lati, bet par katru nākamo stundu samaksa noteikta divi lati. Tālāk no centra tarifs noteikts lata apmērā par pirmo un 1,60 lati par katru nākamo stundu, 80 santīmi par pirmo un 1,20 lati par katru nākamo stundu, bet tālākajās zonās par stāvvietu jāmaksā 60 santīmi par pirmo un 80 santīmi par katru nākamo stundu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pašvaldības autostāvvietās automašīnām «krabjus»vairs neliks

Elīna Pankovska, 15.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības SIA Rīgas satiksme ir paredzējusi atteikties no transportlīdzekļu riteņu bloķēšanas pašvaldības maksas autostāvvietās, to aizstājot ar pēcapmaksas kvītīm. Jaunā sodu sistēma sāks darboties no nākamā gada 1.februāra.

Rīgas satiksme norāda, ka jaunā sistēma būšot ērtāka lietotājam, jo nebūs nepieciešams zvanīt un gaidīt inspektoru klambura noņemšanai, kā arī tiks novērsti koruptīvie riski, par cik nebūs iespējams uz vietas samaksāt inspektoram par riteņu bloķētāja noņemšanu reālā naudas soda vietā. Vienlaicīgi jaunā sistēma izslēgs nevajadzīgas diskusijas par trešās personas mantas aizturēšanu.

Kvīts tiks izrakstīta gadījumos, ja nebūs veikta priekšapmaksa vai apmaksātais transportlīdzekļa stāvēšanas laiks tiks pārsniegts, par ko uz transportlīdzekļa tiks novietots attiecīgs paziņojums.

Turklāt, lai nodrošinātu individuālu un diferencētu pieeju attiecībā uz pēcapmaksas iekasēšanu, pēcapmaksas apmērs tiks piesaistīts katras konkrētās maksas autostāvvietas zonas teritorijas tarifam. Piemēram, C zonas teritorijā pēcapmaksa ir paredzēta astoņi lati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mazinātu negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, kas saistīti ar iepriekš nepieredzētu energoresursu strauju cenu kāpumu, paredzēta virkne pasākumu siltumapgādes un apkures nodrošinājuma izmaksu segšanai mājsaimniecībām, paredz valdības otrdien atbalstītie grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā.

Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summu plānots palielināt no sākotnēji pieteiktajiem 350 līdz 442,25 miljoniem eiro.

Atbalsts siltumapgādes un apkures nodrošinājuma izmaksu segšanā mājsaimniecībām risinājums ir horizontāls atbalsts mājsaimniecībām ar siltumapgādi un apkuri saistīto izmaksu pieauguma daļējai segšanai no valsts budžeta līdzekļiem un tas paredz sešus atbalsta veidu virzienus - centralizētā siltumapgāde, dabasgāze, ko izmanto apkurei, elektroenerģija, ko izmanto apkurei, kā arī koksnes granulas, koksnes briketes un malka.

Tirgotāju elektroenerģijas piedāvājumos mājsaimniecībām jau pašreizējā elektroenerģija cena pārsniedz 0,1 eiro par kilovatstundu (eiro/KWh). Aplēses liecina, ka šī tendence apkures sezonā visticamāk pieaugs. Tāpēc noteikti elektroenerģijas cenas griesti, virs kuriem mājsaimniecībām tiktu 50% apmērā kompensētas izmaksas par elektroenerģiju - 0,16 eiro/KWh, proti, valsts kompensē 50% no elektroenerģijas cenas, kas pārsniedz 0,16 eiro/KWh, bet kompensācijas elektroenerģijas cena nepārsniedz 0,1 eiro/KWh.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksājumu karšu komisiju ierobežošana Eiropas līmenī var atspoguļoties patērētāju norēķinu karšu gada maksā.

Bankas apgalvo, ka Eiropas Komisijas (EK) iecere mazināt komisijas maksas var nenest gaidītos ieguvumus.

Prasa mazākas

Eiropas Parlaments (EP) patlaban pirmajā lasījumā pieņēmis grozījumus ES noteikumos, kas nosaka, ka nākotnē jāierobežo komisijas maksas, ko bankas pieprasa mazumtirgotājiem par citu banku karšu maksājumu apstrādi. Kā liecina EK dati, ES mazumtirgotāji ik gadu komisijas maksājumos bankām par karšu apstrādi samaksā vairāk nekā 10 miljardus eiro un grozījumos tiek prasīts, lai komisijas maksa, ko bankas pieprasa par darījumu apstrādi, piemēram, Visa un MasterCard kredītkaršu sistēmā, tiktu ierobežota līdz 0,3% no darījuma vērtības, savukārt par debetkaršu apstrādi nevajadzētu prasīt vairāk kā 7 eiro centus vai 0,2% no darījuma vērtības (zemākā no abām summām). EP uzsver, ka ierobežojumi attieksies gan uz darījumiem vienā dalībvalstī, gan uz pārrobežu darījumiem ES un tos vajadzētu piemērot viena gada laikā. Tādējādi EP deputāti pieļauj, ka ar laiku komisijas maksu ierobežošana varētu pazemināt produktu cenas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Jāizmanto līdz šim neizmantotās atkritumu reģenerācijas iespējas

Māris Ķirsons, 12.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija, atšķirībā no citām Baltijas un Eiropas valstīm, neizmanto atkritumu reģenerācijas iespējas, tādējādi ik gadu neiegūst apmēram 2 TWh enerģijas ekvivalenta, līdztekus tam turpina piepildīt atkritumu poligonus, tieši tāpēc situācija jāmaina.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Ziemeļeiropas zaļās enerģijas uzņēmuma Gren biznesa vadītājs Latvijā, Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas (LASUA) biedrs, reģenerācijas virziena pārstāvis Andris Vanags. Viņš norāda, ka daudzus gadu desmitus Latvijā atkritumu reģenerācija ir bijusi savdabīga aizliegtā teritorija, taču ir jāsaprot, ka šī nozare ir būtiska tautsaimniecības attīstībai, tajā tiek izmantotas labākās tehnoloģijas un bez tās nav iespējams sasniegt vairākus Eiropas Savienības uzstādītos mērķus.

Kāda ir situācija ar atkritumu izmantošanu enerģētikā?

Eiropas atkritumu reģenerācijas uzņēmumu asociācijas (CEWEP) veidotās statistikas dati rāda, ka Latvijā tikai aptuveni 3% atkritumu tiek izmantoti enerģētikā, Lietuvā — 26% bet Igaunijā - pat 43%. Vienlaikus atkritumu pārstrādē Latvija ar 40% ir ļoti tuvu Somijai (42%), Dānijai (45%). Protams, Latvijai ir iespējas palielināt atkritumu pārstrādi, tādējādi tos pārvēršot par izejvielām jaunu produktu ražošanai, tomēr būtiskākais jautājums Latvijā bija un būs par to, kā samazināt poligonos noglabājamo atkritumu daudzumu, kas pašlaik ir vairāk nekā 50% no savāktajiem sadzīves atkritumiem, jo līdz 2035. gadam šis apjoms ir būtiski jāsamazina līdz 10%. Līdz šādam poligonos apglabājamo atkritumu apjomam nevar nonākt ar atkritumu neradīšanu un samazināšanu vien.

Komentāri

Pievienot komentāru