Transports un loģistika

Emirates izklaižu sistēma atzīta par labāko pasaulē

Aivars Mackevics [email protected], 28.06.2005

Jaunākais izdevums

Lidsabiedrībai Emirates ir piešķirta “World Airline Awards” prēmija nominācijā “Pasaulē labāka izklaižu sistēma gaisa pasažieru pārvadājumos”. Šī prēmija katru gadu tiek piešķirta pēc Londonas pētījumu sabiedrības Skytrax veiktās aptaujas rezultātiem. No 2004.gada jūnija līdz 2005.gada maijam aptaujā par izklaižu sistēmu gaisa pasažieru pārvadājumos piedalījās vairāk nekā viens miljons pasažieru no 85 valstīm. Respondenti izklaidi novērtēja pēc vairākiem kritērijiem, proti, kopējie priekšstati par sistēmas darbības kvalitāti, filmu izvēle, piedāvāto valodu varianti, video un audio programmas, spēles, interaktīvas opcijas un austiņu kvalitāte. Jāatzīmē, ka Emirates katras pasažieru lidmašīnas izklaižu sistēmā iegulda ~10 miljonus ASV dolāru. 2003.gada decembrī Emirates kļuva par pirmo lidsabiedrību, kura raidīja BBC ziņas tiešajā ēterā. Pēdēja izklaižu sistēmas versija Emirates lidmašīnās, ir ieguvusi nosaukumu ICE (information, communication, entertainment) un jau ir uzstādīta uz visām Airbus A340-500, četrām Boeing 777-200 un divām Boeing 777-300ER lidmašīnām. ICE ietver apmērām 50 pēdējās Holivudas filmas, vairāk par 25 klasiskas kinofilmām, kā arī filmas no Āzijas un Tālajiem Austrumiem. Mazajiem ceļotājiem tiek piedāvāti 25 Disneja ražojumi. Programmā ietilpst arī 50 dažādi televīzijas kanāli. Nesen lidsabiedrība ir papildinājusi šo komplektu ar kanāliem, kuros pārraida jāšanas sportu un buru sportu, lai izceltu Emirates saistību ar šiem sporta veidiem. ICE piedāvā ne tikai video, bet arī 350 mūzikas kanālus un vairāk par 6000 kompozīcijas no visas pasaules un arī 40 interaktīvās spēles.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienoto Arābu Emirātu aviosabiedrība Emirates un Latvijas lidsabiedrība airBaltic sāk sadarbību, kas pavērs jaunas ceļošanas iespējas.

airBaltic klienti iegūs no ērtas piekļuves Emirates vispasaules tīklam, izmantojot tā centru Dubaijā, Apvienotajos Arābu Emirātos. Tajā pat laikā Emirates pasažieriem būs vairāk iespēju ceļot uz Baltijas jūras reģionu.

“Emirates ir globālas savienojamības sniedzējs, un mēs esam priecīgi sākt jaunu partnerību papildus tiešajiem lidojumiem starp Rīgu un Dubaiju, ko mēs sākām septembrī. Jaunās partnerattiecības nodrošinās mūsu pasažieriem iespējas sasniegt jaunus aizraujošus galamērķus Āzijā, Austrālijā un ne tikai,” komentē airBaltic prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

“Mēs esam ļoti priecīgi paziņot par jaunu partnerību ar airBaltic, kas ir vadošā lidsabiedrība Baltijā, ļaujot mums piedāvāt Emirates klientiem vēl plašākas ceļošanas iespējas un savienojamību Baltijas reģionā. Tāpat tā arī atvērs Emirates aizraujošo globālo galamērķu tīklu vairāk ceļotājiem no Baltijas. Ar nepacietību gaidām veiksmīgu partnerattiecību sākšanu,” piebilst Emirates komercdirektors Adnans Kazims.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic no šī gada decembra dos iespēju Latvijas aviopasažieriem nokļūt uz plašāku galamērķu klāstu Āzijā, jo ir stājies spēkā Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic un Apvienoto Arābu Emirātu aviokompānijas Emirates sadarbības līgums.

Kopš 4. decembra airBaltic pasažieri var izmantot šīs sadarbības priekšrocības, caur Dubaiju dodoties uz Honkongu (Honkonga), Kualalumpuru (Malaizija), Maskatu (Omāna), Mahe salām (Šeišeļu salas), Mumbaju (Indija), Dohu (Katara), Bahreinu (Bahreina), Kuveitu (Kuveita), Teherānu (Irāna), Karači (Pakistāna) un Singapūru (Singapūra). Šāds sadarbības līgums ļauj pasažieriem iegādāties biļetes no airBaltic uz Emirates lidojumiem par īpašām cenām, piemēram, vienvirziena biļetes cena lidojumam no Rīgas uz Mumbaju būs no LVL 305 un uz Singapūru no LVL 405, ieskaitot lidostu nodevas un transakcijas maksu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) aviosabiedrība Emirates Airline, kas plānoja šī mēneša beigās veikt pasaulē ilgāko avioreisu starp Dubaiju un Panamu, nolēmusi to atlikt par apmēram vienu gadu.

Šis reiss, kuru bija paredzēts sākt 31.martā un kas ilgtu 17 stundas un 35 minūtes, «operatīvu faktoru» dēļ ir pārcelts uz 2016.gada beigām vai 2017.gada sākumu, aviokompānija pavēstīja trešdien Panamā publicētā paziņojumā.

Dubaijas lidsabiedrība Emirates Airline pērn augustā paziņoja par ieceri veikt šādu lidojumu, kas padarītu Panamu par šīs kompānijas avioreisu pirmo galamērķi Centrālamerikā.

Kompānija bija paziņojusi, ka piedāvās vienu reisu dienā uz Panamas galvaspilsētu ar lidmašīnu Boeing 777-200LR, kas var pārvadāt arī līdz 15 tonnām kravu.

Emirates Airline tagad ir nolēmusi atlikt šo reisu, «ņemot vērā visus operatīvos faktorus, tostarp [gaisa] flotes izmantošanu un komerciālo pieprasījumu».

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Lidsabiedrība Emirates pasūta 30 Boeing 777 lidmašīnas

Līva Melbārzde, 21.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arābu Emirātu aviosabiedrība veikusi kārtējo vairāku miljardu lielo lidmašīnu pasūtījumu, šoreiz Emirates par 30 Boeing 777 lidmašīnām gatava tērēt 9,1 miljardu ASV dolāru.

Par to liecina publikācija Boeing mājaslapā. Iespaidīgais pasūtījums noticis Anglijas Fārnboro (Farnborough) aviācijas šova laikā. DB jau ziņoja, ka pirms aptuveni mēneša Emirates veica citu lielu pasūtījumu Berlīnes aviācijas meses laikā, no Airbus pasūtot 32 A 380 tipa lidmašīnas par 11,5 miljardiem dolāru. Gan Airbus 380, gan Boeing 777-300 ir lielizmēra pasažieru lidmašīnas, kas paredzētas starpkontinentu lidojumiem. Kompānija Emirates pieder šeiham Ahmedam bin Saedam Al-Maktumam un viņš jau darījis zināmus savus plānus, ka Emirates jākļūst par lielāko aviosabiedrību pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CNNmoney izveidojis sarakstu ar 2007. gada labākajām mašīnām.

Sarakstā iekļuvušas automašīnas, kuras uzrādījušas vislabākos rezultātus ASV Apdrošināšanas institūta drošības testos un guvušas labākās patērētāja atsauksmes.

Par labāko mašīnu kompaktajā klasē atzīta Honda Fit. Tās cena ir starp 14 000 un 16 000 USD. Galvenais šīs mašīnas trumpis ir tās mazais benzīna patēriņš, un tā ir ļoti kompakta.

Par labāko mašīnu vidējā klasē ar cenu zem 20 000 USD atzīta Honda Civic. Tās cena ir starp 17 000 un 23 000 USD. Pēc patērētāju domām, šajā mašīnā ir mājīgs interjers un tai ir laba vadāmība. Pirmo vietu šajā klasē Civic ieņēma arī tāpēc, ka tai bija ļoti labi drošības testu rezultāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē eksistē pasažieru regulārie avioreisi, kas garuma un ilguma ziņā ir patiešām iespaidīgi. Tiem, kas dodas šādos ceļojumos, ir jābūt īpaši izturīgiem, raksta n24.de.

Astoņas stundas ilgs lidojums - jau tas daudziem šķiet īstas mocības. Taču ir pat divreiz ilgāki avioreisi.

Regulārā avioreisa bez apstāšanās rekords ar garumu 14 178 km pieder lidsabiedrībai Emirates, kas nodrošina lidojumu no Oklendas Jaunzēlandē uz Dubaiju Apvienotajos Arābu Emirātos. Pēc starptautiskās lidojumu aģentūras (IATA) datiem, šis lidojums pēc plāna ilgst 17 stundas un 20 minūtes – ilgāks un tālāks nav neviens cits regulārais avioreiss pasaulē (dati uz 2016.gada septembri).

Tam ar lidojuma ilgumu 17 stundas un 5 minūtes, kā arī 13 293 km seko lidsabiedrības Saudia reiss no Losandželosas uz Rijādu, t.i. no Arābu pussalas uz ASV rietumkrastu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eiropas oglekļa emisiju samazināšana Emirates var nest pat miljardu lielu zaudējumu

Jānis Rancāns, 09.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) plānotā oglekļa izmešu shēma tuvāko desmit gadu laikā Apvienoto Arābu Emirātu lidsabiedrībai Emirates varētu izmaksāt vismaz vienu miljardu ASV dolāru, paziņojusi lidsabiedrība, pievienojoties citām aviokompānijām, kas izteikušas protestus pret ES oglekļa emisiju shēmu.

Lidsabiedrībām no nākamā gada janvāra būs jāsamazina savi emisiju apmēri līdz 97% no 2005. gada līmeņa, bet 2013. gadā līdz 95%, vēsta The National.

Par katru pārsniegto emisiju tonnu aviosabiedrībām tiks piespriests sods 100 miljonu eiro apmērā. Oglekļa emisiju «nodoklis» tiks ieviests, lai palīdzētu īstenot ES plānu par piesārņojuma apmēru samazināšanu par 5% līdz 2020. gadam.

«Šāda kārtība atstās lielu ietekmi uz Emirates. Mēs paredzam, ka mūsu zaudējumi būs robežās no 500 miljoniem līdz vienam miljardam ASV dolāru,» lēš Emirates pārstāvis Endrjū Pārkers.

Pret ES plāniem ir protestējušas arī citas pasaules aviosabiedrības, brīdinot, ka tas izsauks «tirdzniecības karu». Lidsabiedrības norāda, ka oglekļa emisiju apmērus kontrolēt vajadzētu ANO paspārnē esošajām organizācijām, kā, piemēram, Starptautiskajai Civilās aviācijas organizācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas gaisa šova laikā Eiropas lidmašīnu ražotājs Airbus ieguva vairākus lielus pasūtījumus no Tuvo Austrumu valstīm. Pasūtījumu kopējā vērtība ir vairāk nekā 44 miljardi USD, ziņo Market Watch.

Lielāko pasūtījumu izdarīja Dubaijas aviokompānija Emirates, pasūtot 70 Airbus ražotos A350 XWB par 31 miljardu USD. Aviokompānijas Emirates prezidents Tims Klarks (Tim Clark) paskaidroja, ka lēmums pirkt tieši Airbus pieņemts, jo A350 XWB ir lielākas nekā Boeing 787 Dreamliner.

Dubaijas aviokompānija pasūtīja arī 8 divstāvīgās Airbus A380 lidmašīnas.

Kompānija Boeing šova laikā ieguva tikai 12 777-300 ER pasūtījumus 3,2 miljardu USD vērtībā, kurus arī izdarīja aviokompānija Emirates.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienoto Arābu Emirātu aviosabiedrība «Emirates» noslēgusi vienošanos, lai iegādātos 40 lidmašīnas «Boeing 787-10 Dreamliner» par 15,1 miljardu ASV dolāru (12,9 miljardiem eiro).

«Emirates» pašlaik ir lielākā laineru «Boeing 777» izmantotāja - aviokompānijas flotē ir 165 šādas lidmašīnas un vēl 164 ir pasūtītas.

Lidsabiedrība Dubaijas aviācijas izstādē norādīja, ka pirmo lidmašīnu «Boeing 787-10 Dreamliner» piegādes tai paredzētas 2022.gadā.

Daļa no pasūtītajām lidmašīnām nomainīs «Emirates» vecākos lidaparātus, teikts uzņēmuma paziņojumā.

«787-10» ir «Dreamliner» pagarināta versija, kurā ir 330 pasažieru vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Malta, Kipra un Dubaija apvieno spēkus tūristu piesaistei

Aivars Mackevics [email protected], 10.03.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maltas Tūrisma padome, Kipras tūrisma organizācija un lidsabiedrība Emirates Airlines apvieno savus spēkus, lai piesaistītu lielu tūristu skaitu uz Maltu, Kipru un Dubaiju. No šī brīža jaunizveidotā alianse kopīgiem spēkiem attīstīs katra reģiona tūrismu. Galvenais sadarbības mērķis ir izveidot plānu kopīgai Maltas, Kipras un Dubaijas attīstībai starptautiskā tūrisma tirgu. Tūristi labprāt apmeklēs vairākas valstis vienā braucienā – tas ir daudz interesantāk, nekā atpūsties vienā valstī. Sākot ar 2005.gada oktobri Emirates Airlines veic četrus lidojumus nedēļā maršrutā Dubaija-Kipra-Malta. Malta un Kipra kopīgi piedalīsies starptautiskās tūrisma izstādēs, piemēram, Emirates' Holidays Brochure 2006/2007 izstādē Dubaijā, šī gada aprīlī. Pirmās tikšanās, kurās piedalīsies valstu pārstāvji un attiecīgo galamērķu tūroperatori un tūrisma aģentūras, notiks 2006.gada 20.martā, Maltā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Telefonus varēs izmantot lidmašīnās

, 08.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Emirates aviokompānija būs pirmā, kas ieviesīs iespēju izmantot mobilos telefonus lidojuma laikā, ziņo BBC.com

Kompānija ir parakstījusi līgumu ar Aeromobile, kas piedāvās jaunu tehnoloģiju, atļaujot droši izmantot, mobilos telefonus lidojuma laikā. Aviokompānija Emirates šo jauno tehnoloģiju ieviesīs janvārī, ar to aprīkojot vienu no savām lidmašīnām Boeing 777.

Aviokompānija Emirates ir apsteigusi Ryanair, kas jau sen paziņoja, ka līdzīgu tehnoloģiju ieviesīs savās lidmašīnās 2007. gada vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmās klases pasažieriem, kas izmantos aviokompānijas Emirates piedāvātos maršrutus, kuros lidos Airbus divstāvīgais milzis A380, būs iespēja ieiet dušā 13 kilometru augstumā, kā arī iemalkot dzērienu lidmašīnas otrajā stāvā esošajā bārā, raksta aģentūra Reuters.

Aviokompānija Emirates sāk piedāvāt saviem pirmās klases pasažieriem lidojuma laikā īpašus pakalpojumus. Viens no iespaidīgākajiem piedāvājumiem ir iespēja ieiet dušā.

Lai arī pasažieriem duša ir kā ekstra, bez kuras galu galā varētu arī iztikt, aviokompānija tomēr to adaptējusi iekārtojot Eiropas kompānijas Airbus ražotajā A380.

Duša lidmašīna nozīmē, ka katrā reisā lidmašīnā vajadzēs iepildīt noteiktu daudzumu ūdens. Noteiktais ūdens svars lidmašīnā ir 500 kg. Fakts, ka lidmašīnā atradīsies ūdens, ietekmē aviokompānijas plānu pēc iespējas vairāk samazināt lidmašīnas svaru, kas nepieciešams, lai samazinātu degvielas izmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijas mūzikas ierakstu gada balvā triumfē Prāta vētra

LETA, 27.02.2013

Prāta vētra otrdienas vakarā saņēma Zelta mikrofona balvu nominācijā Labākais pop-rock albums par dziesmu albumu Vēl viena klusā daba, savukārt grupas dziesma Lantern ieguvusi balvu kā labākā dziesma, bet dziesmas videoklips atzīts par uzvarētāju kategorijā Labākais videoklips. Grupas dziesma Lantern atzīta arī par gada labāko dziesmu tautas balsojumā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk «Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas 2012» šoreiz ieguvusi grupa Prāta vētra, kas uzvarējusi trijās no četrām izvirzītajām nominācijām.

Prāta vētra otrdienas vakarā saņēma «Zelta mikrofona» balvu nominācijā «Labākais pop-rock albums» par dziesmu albumu Vēl viena klusā daba, savukārt grupas dziesma Lantern ieguvusi balvu kā labākā dziesma, bet dziesmas videoklips atzīts par uzvarētāju kategorijā Labākais videoklips.

Grupas dziesma Lantern atzīta arī par gada labāko dziesmu tautas balsojumā, kuru jau piekto gadu organizēja tirdzniecības parks Alfa, savukārt par 2012.gada radiohitu atzīta dziedātāja Dona izpildītā dziesma Signāls.

Par labāko pop albumu šogad žūrija atzinusi Jāņa Stībeļa dziesmu albumu Summer City, savukārt kā labākais rokmūzikā novērtēts Inokentijs Mārpls ar albumu Pupu Mizas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc pavisam neilga laika simtiem cilvēku apmeklēs Altaja Republiku, lai baudītu neaizmirstamas naktis neona gaismu izgaismotos kazino un luksusa viesnīcās. Vismaz tā uzskata Krievijas valdība, kas ir uzsākusi savas personīgās Lasvegasas izbūvi Sibīrijā.

2008. gadā Krievijas toreizējais preizdents Vladimirs Putins gandrīz visā Krievijas teritorijā aizliedza azartspēles. Spēļu nami ir atļauti tikai nomaļos un attālos valsts reģionos, kā, piemēram, Kaļingradā, Azovas pilsētā pie Melnās jūras un Tālo austrumu Piejūras novadā, kur tie nīkuļo, jo apgabalos nav attīstīta azartspēļu infrastruktūra. Tagad Krievijas valdība cer, ka tai izdosies attīstīt azartspēļu industriju Altaja apgabalā, kas atrodas pie Ķīnas un Kazakhstānas robežas, tāpēc tā ir nolēmusi Altajā radīt «Austrumu Lasvegasu» jeb, kā to sauc oficiāli, «Sibīrijas Monētu».

Pēc neatkarīgiem aprēķiniem, Krievijas valdības plāns izmaksās 50 miljardus ASV dolāru. Toties paši krievi uzskata, ka Altaja pārvēršana Krievijas Lasvegasā maksās tikai 1 miljardu ASV dolāru. Tomēr pašlaik nav īpaši veicies ar investoru piesaisti. Rašids Taimasovs, Royal Time group izpilddirektors, kam pieder vairāki Azovas pilsētas spēļu nami, stāsta, ka neieguldīs projektā ne kapeiku, pirms netiks atrisināta «infrastruktūras problēma».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikraksta Financial Times izdevums The Banker piešķīris prestižo ikgadējo labāko banku balvu. Baltijas valstīs par labāko banku atzīta SEB, bet par labāko Rietumeiropas banku – Nordea.

SEB banka par labāko atzīta Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Izdevums norāda, ka 2011. gadā sāka atkopties Latvijas ekonomika un reģiona bankas, tostarp arī SEB. Bankai izdevies ievērojami audzēt neto peļņu un par 28% uzlabot Tier 1 attiecību. Salīdzinot ar gadu iepriekš, bankas kapitāla atdeve pieaugusi par 23,1%. SEB bankas izaugsme turpinājies arī 2012. gadā, kad par 9% pieaudzis kopējais noguldījumu apjoms, bet no jauna izsniegto kredītu vērtība augusi par 69%, no kuriem divas trešdaļas bijušas uzņēmumu kreditēšanai.

The Banker atzīmē, ka banka uzlabojusi arī izmantotās tehnoloģijas gan tās iekšienē, gan arī sniegtajos pakalpojumos klientiem, kā arī atvērusi divas filiāles ar ilgiem darbības laikiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Būs iespēja kļūt par atzītajiem komersantiem muitas jomā

, 14.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008.gada 1.janvāra komersanti varēs pieteikties atzītā komersanta statusa saņemšanai, kas ļaus tiem - atbilstoši saņemtā sertifikāta veidam - izmantot noteiktas priekšrocības, kārtojot muitas formalitātes jebkurā Eiropas Savienības (turpmāk – ES) dalībvalstī. Piešķirot komersantam atzītā komersanta statusu, tas tiek uzskatīts par uzticamu partneri ar muitu saistīto darbību jomā, informēja Valsts ieņēmumu dienests.

Pieteikties atzītā komersanta statusa saņemšanai varēs jebkurš komersants, kas ir reģistrēts Kopienas muitas teritorijā, veic ar muitu saistītas darbības un atbilst šādām prasībām un kritērijiem: ievēro muitas prasības, tam ir atbilstīga komerciālās un, attiecīgos gadījumos, transporta uzskaites sistēma, atbilstoši maksātspējas rādītāji, kā arī nodrošināta atbilstība noteiktiem drošības un drošuma standartiem.

Atzītā komersanta statusa piešķiršanas kārtību nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr.648/2005, ar ko groza Padomes Regulu (EEK) Nr.2913/92 par Kopienas Muitas kodeksa izveidi, kā arī Komisijas Regula (EK) Nr.1875/2006, ar kuru groza Regulu (EEK) Nr.2454/93, ar ko nosaka īstenošanas noteikumus Padomes Regulai (EEK) Nr.2913/92 par Kopienas Muitas kodeksa izveidi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CNBC publicējis pasaulē labāko starptautisko aviokompāniju sarakstu, kura godpilnajā pirmajā vietā ierindota Qatar Airways.

Tās gaisa kuģu parkā ietilpst 97 lidmašīnas, un mītnes vieta ir Katara. 1994.gadā dibinātajai aviokompānijai esot viens viens no visjaunākajiem gaisa kuģu parkiem pasaulē - vidējais lidmašīnas vecums ir četri gadi. Qatar Airways ir viena no visstraujāk augošajām aviokompānijām pasaulē ar vairāk nekā 100 starptautiskiem galamērķiem sešos kontinentos.

2. vietā - Singapore Airlines.

Tās gaisa kuģu parkā ietilpst 112 lidmašīnas, un mītnes vieta ir Singapūra.

Aviokompānija dibināta 1972.gadā. Tā bija pirmā aviokompānija, kas 1970.gadā ekonomiskajā klasē piedāvāja bezmaksas maltītes un dzērienus. 2008.gadā pārvadātājs kļuva par pirmo, kas izmantoja Airbus A380. Tā ir pasaulē otra lielākā aviokompānija pēc tirgus kapitalizācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pasaulē labākās mazcenu aviokompānijas; Eiropas sarakstā tiek arī airBaltic

Gunta Kursiša, 20.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot zemo cenu lidsabiedrības visā pasaulē un reģionos, Skytrax World Airline Awards TOP 10 Eiropā labāko zemo cenu aviokompāniju sarakstā piekto vietu ieņem Latvijas nacionālā lidsabiedrība airBaltic.

Savukārt par pasaulē labāko zemo cenu aviokompāniju atzīta Malaizijas budžeta aviokompānija AirAsia, bet Īrijas zemo cenu lidsabiedrība Ryanair nav iekļuvusi nedz pasaulē, nedz Eiropā labāko zemo cenu aviokompāniju saraksta pirmajā desmitniekā.

airBaltic Eiropā labāko zemo cenu aviosabiedrību sarakstā ierindojas piektajā vietā, apsteidzot tādas lidsabiedrības kā flyBe un Wizz Air. Par labākajām zemo cenu aviosabiedrībām Eiropā atzīta Norwegian (1. vieta), easyJet (2. vieta), Germanwings (3. vieta), NIKI (4. vieta), airBaltic (5. vieta), Wizz Air (6. vieta), WOW Air (7. vieta), Pegasus Airlines (8. vieta), flyBe (9. vieta) un Onur Air (10. vieta).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā piecus Oskarus saņēmusi mēmā filma Mākslinieks (The Artist). Filma saņēmusi godalgas kā gada labākā filma, par labāko režisora darbu, labāko kostīmu dizainu, labāko mūziku un labāko galvenās lomas tēlotāju.

Mākslinieks ir pirmā mēmā filma, kas saņēmusi Oskaru kopš 1929. gada. Balvas saņēma filmas galvenās lomas atveidotājs Žans Dižardēns un režisors Mišels Hazanavičs.

Labākās aktrises atzinību saņēmusi Merila Strīpa par Lielbritānijas premjeres Margaretes Tečeres atveidošanu filmā Dzelzs Lēdija (The Iron Lady).

Labākā otrā plāna aktiera atzinību saņēmis Kristofers Plamers, par veikumu filmā Beginners, bet par labāko otrā plāna aktrisi atzīta Oktāvija Spensera, kura Oskaru saņēma par savu darbu filmā The Help.

Martina Skorsēzes 3D filma Hugo, kas iepriekš bija nominēta 11 kategorijām, ieguva piecus Oskarus tehniskajās kategorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Paredz plašākas pilnvaras atzītā komersanta sertifikāta turētājiem

Vēsma Lēvalde, 15.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai atvieglotu preču kustību pāri muitas robežām un dotu iespēju Eiropas komersantiem konkurēt pasaules tirgū, atzītā komersanta sertifikāta turētājiem muitas procedūru piemērošanā būs plašākas pilnvaras.

To paredz Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais noteikumu projekts par vienkāršoto deklarēšanu un vietējo muitošanu, atzītā nosūtītāja un atzītā saņēmēja statusu, vienoto atļauju un atzītā komersanta sertifikātu.

Atzītais komersants ir tāds komersants, kas ir godprātīgs starptautiskās tirdzniecības dalībnieks, skaidro Finanšu ministrija (FM).

Šādi īpašie nosacījumi vairāk motivēs komersantus saņemt atzītā komersanta sertifikātu (šobrīd atzītā komersanta statuss Latvijā piešķirts 5 komersantiem), cer FM. Piemēram, noteikumu projekts paredz, ka atzītā komersanta sertifikāta turētājs, ja viņš vienlaikus ir arī vietējās muitošanas atļaujas turētājs, varēs vietējās muitošanas procedūru piemērot attiecībā uz precēm, uz kurām citos apstākļos vietējās muitošanas procedūru piemērot nav atļauts (piemēram, zāles).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Bankas sistēmās apstrādāti maksājumi 140,3 miljardu eiro apmērā

Žanete Hāka, 16.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2013. gadā Latvijas Banka nodrošināja triju maksājumu sistēmu – Latvijas Bankas starpbanku automatizētās maksājumu sistēmas (SAMS sistēma), Latvijas Bankas elektroniskās klīringa sistēmas (EKS sistēmas) un TARGET2-Latvija sistēmas – darbību, informē centrālā banka.

SAMS sistēma ir reālā laika norēķinu sistēma, kas apstrādāja liela apjoma un steidzamus klientu maksājumus latos, EKS sistēma ir neto norēķinu sistēma, kas apstrādāja nelielus klientu maksājumus latos un eiro, bet TARGET2-Latvija sistēma ir Eiropas reālā laika norēķinu sistēmas TARGET2 komponentsistēma, kas apstrādāja liela apjoma un steidzamus klientu maksājumus eiro. Ar Latvijas pievienošanos Ekonomikas un monetārajai savienībai 2014. gada 1. janvārī Latvijas Banka pārtrauca SAMS sistēmas darbību un nodrošināja EKS sistēmā vienīgi SEPA kredīta pārvedumu eiro apstrādi.

2013. gadā SAMS sistēmā un EKS sistēmā norēķinos latos kopā apstrādāti 33,9 miljonus maksājumu 138 miljardu latu apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviācijā attīstību nosaka cilvēku skaits reģionā un tā ekonomiskās attīstības parametri, līdz ar to izaugsmes epicentri arvien vairāk pārvietojas Āzijas virzienā, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Dubaijas vērienīgie plāni kļūt par pasaules aviācijas centru bija dzirdami jau vairākus gadus. Tie aktualizējās brīdī, kad pieņemts lēmums par valsts ekonomikas diversifikāciju, to balstot ne tikai uz naftu, bet arī tirdzniecību, transportu un tūrismu. Pērn Dubaijai izdevies spert vēsturisku soli tuvāk šiem plāniem. Ar 71 miljonu apkalpotajiem starptautiskajiem pasažieriem tai izdevies Londonas Hītrovas lidostai, kas pērn apkalpoja tikai 68,1 milj. starptautisko pasažieru, nocelt pasaules noslogotākās lidostas kroni. «Hītrova zaudēja Dubaijai, jo varam piedāvāt savienojumus, kam Hītrovas lidostai pietrūkst kapacitātes,» Financial Times norādījis Dubaijas Starptautiskās lidostas vadītājs Pols Grifits. Tomēr jāpiebilst, ka kopējā pasažieru skaita ziņā Hītrova joprojām pārspēj Dubaiju, pērn apkalpojot 73,4 miljonus pasažieru. Turklāt gan Hītrovas, gan Getvikas (pērn apkalpoti 38,1 milj.) lidostas Londonā ziņoja par rekordlielu pasažieru skaitu 2014. gadā, jaunu maršrutu atklāšanu uz straujas izaugsmes tirgu Ķīnā un Meksikā. Dubaijas lidostas izaugsmes pamatā ir valstij piederošās aviokompānijas Emirates ekspansija, kas tika dibināta 1985. gadā. Šobrīd Emirates pieder pasaulē lielākā starptautisko pasažieru pārlidojumu lidmašīnu flote, nodrošinot savienojumus starp Rietumiem, Āziju un Dienvidaustrumāziju. Dubaijas amatpersonas cer, ka 2020. gadā lidosta jau apkalpos 98,5 miljonus pasažieru, nodrošinot 22% darbavietas Dubaijas emirātā un trešdaļu no tā IKP. Taču ar to izaugsmes plāni vēl neaprobežojas. Otra Dubaijas lidosta – Al–Maktoum International, kas sāka apkalpot pasažierus 2013. gadā, pēc pilnīgas pabeigšanas 2022. gadā būšot spējīga apkalpot 120 miljonus pasažieru, kas ir par 40 miljoniem vairāk nekā Hītrovas pašreizējais maksimums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dubaijas aviopārvadātāja peļņa aug par 400%

Ritvars Bīders, 13.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas aviokompānija Emirates šā ada pirmajā ceturksnī strādājusi ar 964 miljonu ASV dolāru lielu peļņu, kas ir par vairāk nekā 400% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, ziņo Times.

Emirates norāda, ka šādu peļņu kompānijai izdevies sasniegt, jo lidsabiedrība stingri turējusies pie saviem stratēģiskajiem plāniem, kā arī samazinājusi izmaksas par 2,7%.

Dubaijas lidsabiedrība apturējusi jaunu darbinieku pieņemšanu, kā arī sūtījusi savus darbiniekus piespiedu bezalgas atvaļinājumā. Tāpat kompānija guva labus ietaupījumus, pateicoties zemākai naftas cenai.

Salīdzinājumam, tiek prognozēts, ka aviokompānija British Airways attiecīgajā laika periodā uzrādīs zaudējumus aptuveni 600 sterliņu mārciņu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), Abu Dabī viesnīcā Emirates Palace atklāts automāts, kas izsniedz zelta stieņus, vēsta Reuters.

Greznajā viesnīcā, kurā bieži sastopamas slavenības, miljardieri un augsta ranga amatpersonas, zelta automāts izskatoties kā viena no mēbelēm. Automāta ārpuse esot pārklāta ar plānu zelta slāni, un tas piedāvā iegādāties 320 zelta izstrādājumus.

Papildus vienu gramu, piecus gramus un desmit gramus smagiem zelta stieņiem automāts izsniedz arī zelta monētas.

Zelts tiekot importēts no Vācijas. Drīzumā tikšot piedāvāts arī zelta stienis ar Emirates Palace logo, kas būšot jauks suvenīrs, ko viesiem paņemt līdzi uz mājām. Plānots ieviest arī iespēju norēķināties ar kartēm.

Izmantojot datorsistēmu, zelta automāts ik pēc desmit minūtēm atjaunina zelta cenu, lai tā atbilstu tai, kas ir starptautiskajos tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas aviobūves uzņēmums «Airbus» ceturtdien paziņoja, ka pārtrauks «A380» lidmašīnu ražošanu, ņemot vērā to apjomīgās ražošanas izmaksas.

«Airbus» norādīja, ka «A380» lidmašīnu piegādes pārtrauks 2021.gadā.

Šāds lēmums pieņemts neilgi pēc tam, kad Apvienoto Arābu Emirātu aviokompānija «Emirates Airlines» nolēma samazināt «A380» pasūtījumu par 39 lidmašīnām.

«Pārskatot šo lidmašīnu ražošanas programmu, kā arī ņemot vērā lidaparātu un dzinēju tehnoloģiju attīstību, Emirates Airlines samazinājusi savu A380 pasūtījumu no 162 līdz 123 lidmašīnām,» pavēstīja «Airbus». «Šī iemesla dēļ un ņemot vērā nepietiekamo pasūtījumu skaitu ar citām lidsabiedrībām, Airbus 2021.gadā pārtrauks A380 piegādes.»

Uzņēmums pēdējos gados bijis spiests samazināt «A380» lidmašīnu ražošanu, bet pērn janvārī tas brīdināja, ka šī programma varētu tikt atcelta pilnībā, ja netiks saņemti jauni pasūtījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru