Citas ziņas

ES pieņem Berlīnes deklarāciju

, 26.03.2007

Jaunākais izdevums

Ministru prezidents Aigars Kalvītis šā gada 24.martā un 25.martā Berlīnē piedalījās Romas līgumu parakstīšanas 50.gadadienas oficiālajās svinībās, biznesa portālu Db.lv informēja Valsts kanceleja.

Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji oficiālas tikšanās laikā pieņēmuši kopīgu deklarāciju par Eiropas Savienības vērtībām un nākotnes attīstības perspektīvu.

Romas līgumu parakstīšanas 50. gadadienas deklarācija

Gadsimtiem ilgi Eiropa ir bijusi ideja, kas uzturēja cerību uz mieru un saprašanos. Šī cerība ir piepildījusies. Eiropas vienotība mums ir nesusi mieru un labklājību. Tā ir radījusi kopību un uzveikusi atšķirības. Katra dalībvalsts ir palīdzējusi vienot Eiropu un stiprināt demokrātiju un tiesiskumu. Pateicoties Centrālās un Austrumeiropas iedzīvotāju alkām pēc brīvības, beidzot ir pārvarēta nedabiskā Eiropas sašķeltība. Eiropas vienotība ir pierādījusi, ka mēs mācāmies no asiņaino sadursmju un ciešanu pilnās vēstures. Tagad mēs dzīvojam kopā – tā, kā vēl nekad agrāk tas nav bijis iespējams.

Mēs, Eiropas Savienības pilsoņi, esam apvienojušies kopējai nākotnei.

I.

Mēs Eiropas Savienībā īstenojam kopīgus ideālus: Cilvēks mums ir pirmajā vietā. Cilvēka cieņa ir neaizskarama. Cilvēka tiesības ir nepārkāpjamas. Sieviešu un vīriešu tiesības ir vienlīdzīgas.

Mēs tiecamies pēc miera un brīvības, pēc demokrātijas un tiesiskuma, pēc savstarpējas cieņas un atbildības, pēc labklājības un drošības, pēc iecietības un līdzdalības, pēc taisnīguma un solidaritātes.

Mums Eiropas Savienībā ir unikāla pieredze, kā kopā dzīvot un strādāt. To apliecina dalībvalstu un Eiropas Savienības institūciju demokrātiskā sadarbība. Eiropas Savienība ir veidota uz līdztiesības un savstarpējas solidaritātes pamatiem. Tas ļauj mums taisnīgi saskaņot dalībvalstu intereses.

Mēs Eiropas Savienībā sargājam katras dalībvalsts identitāti un daudzveidīgās tradīcijas. Atvērtās robežas un dzīvā valodu, kultūru un reģionu daudzveidība mūs bagātina. Daudzus mērķus mēs nevaram sasniegt vienatnē, bet tikai kopīgiem spēkiem. Eiropas Savienībai, tās dalībvalstīm un vietējām pašvaldībām ir katrai savi uzdevumi, lai sasniegtu šos kopīgos mērķus.

Ii.

Mums priekšā ir lieli izaicinājumi, kas pārsniedz atsevišķu valstu robežas. Mūsu atbilde uz šiem izaicinājumiem ir Eiropas Savienība. Tikai kopīgiem spēkiem mēs arī nākotnē spēsim uzturēt eiropeiskos sabiedrības ideālus visu Eiropas Savienības pilsoņu labā. Šis Eiropas modelis apvieno ekonomiskos panākumus un sociālo atbildību. Kopējais tirgus un eiro dara mūs stiprus. Tas ļauj mums ietekmēt pasaules ekonomikas arvien ciešāko savstarpējo atkarību un augošo konkurenci starptautiskajos tirgos atbilstoši mūsu vērtībām. Eiropas bagātība ir tās cilvēku zināšanās un spējās, tā ir atslēga uz izaugsmi, nodarbinātību un sociālo saliedētību.

Kopīgiem spēkiem cīnīsimies pret terorismu un organizēto noziedzību. Mēs aizstvēsim brīvības un pilsoniskās tiesības, arī cīnoties pret to pretiniekiem. Mēs nekad vairs nedrīkstam pieļaut rasisma un ksenofobijas atgriešanos.

Mēs tiecamies panākt, lai konfliktus visā pasaulē atrisinātu mierīgā ceļā un cilvēki nekļūtu par kara, terorisma un vardarbības upuriem. Eiropas Savienība vēlas veicināt brīvību un attīstību visā pasaulē. Mēs vēlamies mazināt nabadzību, badu un slimības. Mēs vēlamies arī turpmāk uzņemties vadošo lomu šajā cīņā.

Mēs vēlamies kopīgi virzīties uz priekšu, risinot enerģētikas un klimata aizsardzības jautājumus, un dot savu ieguldījumu, lai novērstu klimata pārmaiņu izraisīto pasaules mēroga apdraudējumu.

Iii.

Eiropas Savienības atklātība un tās dalībvalstu griba arī nākotnē stiprinās tās iekšējo attīstību. Eiropas Savienība arī turpmāk sekmēs demokrātiju, stabilitāti un labklājību aiz tās robežām.

Eiropai apvienojoties, iepriekšējo paaudžu sapnis ir kļuvis par īstenību. Vēsture brīdina, ka šī laime jānosargā nākamo paaudžu vārdā. Tādēļ mums atkal un atkal ir jāatjauno Eiropas politiskais veidols atbilstoši laikmeta garam. Tādēļ mums šodien, piecdesmit gadus pēc Romas līgumu parakstīšanas, ir vienots mērķis – līdz 2009. gadā paredzētajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām atjaunot Eiropas Savienības kopīgos pamatus.

Jo mēs zinām – Eiropa ir mūsu kopīgā nākotne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likums

, 20.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

I nodaļa

Vispārīgie noteikumi

1.pants. Likuma mērķis

Likuma mērķis ir radīt atskaites punktu par fizisko personu mantisko stāvokli un uzkrājumiem un nodrošināt visu fizisko personu uzkrājumu, ienākumu un izdevumu atbilstības un attiecīgi nodokļu nomaksas un ienākumu legalitātes kontroles iespējas.

2.pants. Likuma darbība

Likums nosaka fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas pienākumu, mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniedzējus, deklarācijās iekļaujamās ziņas, deklarāciju iesniegšanas kārtību, deklarāciju iesniedzēju pienākumus, tiesības un atbildību, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta kompetenci šā likuma izpildē.

II nodaļa

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Papildināta: VID noraida Tiesībsarga pārmetumus par prettiesisku nodokļu aprēķinu

Db.lv, 17.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesībsargs pārbaudes lietā par Valsts ieņēmuma dienesta (VID) rīcību konstatējis, ka iestāde prettiesiski (novēloti) aizpildījusi iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un aprēķinājusi nodokļus to maksātāju vietā. Savukārt VID kategoriski noraida Tiesībsarga pausto.

Tiesībsargs norāda, ka no 2021. gada ar likumu ir stājušās spēkā jaunas VID pilnvaras – nodokļu maksātāja vietā iesniegt gada ienākumu deklarāciju saskaņā ar VID rīcībā esošo informāciju un attiecīgi veikt nodokļu aprēķinu. Tas attiecas uz gadījumiem, kad nodokļu maksātājam bija pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju, bet viņš nav to iesniedzis. Tas reizē nozīmē arī to, ka VID ir jāinformē nodokļu maksātāji, kuriem ir pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju, bet kuri to nav izdarījuši līdz noteiktajam termiņam.

No iedzīvotāju sniegtās informācijas tiesībsargam redzams, ka par jaunajām VID pilnvarām viņi uzzinājuši tikai tad, kad sākta nodokļu piedziņa. Tiesībsargs pārbaudes lietā konstatēja, ka VID automātisko gada ienākumu deklarāciju aizpildīšanu un nodokļa aprēķinu izpildīja novēloti, pārkāpjot likumā noteiktos termiņus. Par laika posmu no 2018. – 2020. gadam VID ir prettiesiski aizpildījis vairāk nekā 100 tūkstošus gada ienākumu deklarācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdaļgadsimtu pēc Vācijas atkalapvienošanās Berlīnē atgriezīsies milzu Ļeņina galva, kas līdz šim, sen aizmirsta, mierīgi dusēja smilšu bedrē, apbedīta zem akmeņu kaudzes, kurā bija apmetusies ķirzaku kolonija.

Ceturtdien asiņainā boļševiku režīma pirmais līderis, iemiesots 3,5 tonnas smagā granīta bluķī, «augšāmcelsies» no sava kapa un piebiedrosies citām vēsturiskām skulptūrām, kuras no septembra būs iespējams aplūkot Špandavas citadelē.

«Ļeņins vienmēr bijis iecerēts kā ekspozīcijas sastāvdaļa, jo tā ir īpaša statuja, kaut vai ņemot vērā tikai tās izmērus,» saka projekta kuratore Andrea Teisena.

Līdzīga milzu Ļeņina biste savulaik kļuva par pazīstamās vācu kinokomēdijas Good Bye Lenin! «zvaigzni», taču šajā kinolentē boļševiku vadonim atvēlētā loma bija nepateicīga. Komunistu elku neceremoniāli virs atkalapvienotās Berlīnes jumtiem nebūtībā aiznesa helikopters.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lidsabiedrība airBaltic no 8. novembra uzsāks lidojumus no Rīgas uz jauno Berlīnes Brandenburgas lidostu.

Pēdējais lidojums no Rīgas uz Berlīnes Tēgelas lidostu notiks 6. novembrī.

FOTO: Skandalozā Berlīnes lidosta, kuras atklāšanu gaida jau 8 gadus 

Berlīnes Brandenburgas lidostas vadītājs Engelberts Litke Daldrups paziņojis, ka skandāliem apvītās...

Tiešos lidojumus no Rīgas uz Berlīni airBaltic uzsāka 2002. gadā. Iesākumā lidsabiedrība lidojumus veica uz Berlīnes Tempelhofas lidostu, bet vēlāk tajā pašā gadā darbību pārcēla uz Berlīnes Tēgelas lidostu. Šobrīd airBaltic tiešos lidojumus no Berlīnes veic uz visām trim Baltijas valstu galvaspilsētām.

Jaunās Berlīnes Brandenburgas lidostas 1. terminālis oficiāli tiks atvērts 31. oktobrī, bet regulārie lidojumi Berlīnes Tēgelas lidostā tiks pārtraukti 7. novembrī.

Jaunā lidosta nodēvēta par godu bijušajam Rietumberlīnes mēram un Rietumvācijas kancleram Villijam Brantam. Lidosta spēj apkalpot 43 miljonus pasažieru gadā.

Šajā ziemas sezonā airBaltic plāno Rīgu savienot ar 40 galamērķiem savā maršrutu tīklā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

«Nulles» deklarācijas iesnieguši 60 358 cilvēki

LETA, 29.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četras dienas pirms fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanas termiņa beigām deklarācijas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesnieguši jau 60 358 cilvēki un iedzīvotāju aktivitāte turpina pieaugt, informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Tuvojoties mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanas termiņa beigām - 1.jūnijam -, ik dienas tiek sasniegti jauni iesniegto deklarāciju skaita rekordi.

VID norāda, ka jau iepriekš tika prognozējis, ka, tuvojoties deklarācijas iesniegšanas termiņa beigām, arvien vairāk pieaugs iedzīvotāju aktivitāte, iesniedzot mantiskā stāvokļa deklarācijas.

Tā pagājušajā nedēļā sasniegts jauns rekords vienā dienā iesniegto deklarāciju skaita ziņā - piektdien, 25.maijā, tika iesniegtas 4304 mantiskā stāvokļa deklarācijas.

Vidēji dienā pagājušajā nedēļā tika iesniegtas 3723 deklarācijas, kas ir divas reizes vairāk nekā nedēļu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iesniedzot gada deklarāciju, iespējams atgūt arī naudu par bērnu pulciņiem un diferencēto neapliekamo minimumu

Žanete Hāka, 28.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad gada ienākumu deklarāciju plāno iesniegt vien katrs otrais iedzīvotājs jeb 57%, liecina Swedbank Finanšu institūta veiktā iedzīvotāju aptauja.

Trešdaļa iedzīvotāju norādījuši, ka deklarāciju šogad neiesniegs, savukārt katrs desmitais (13%) vēl šaubās. Iedzīvotāji visbiežāk norāda (54%), ka neplāno iesniegt deklarāciju, jo gada laikā nav bijuši deklarējami izdevumi. Taču šāds priekšstats varētu būt maldīgs, jo šogad iedzīvotājiem ir iespēja atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākumu nodokli ne tikai par ārstniecības izdevumiem, izglītību un uzkrājumiem privātajai pensijai, bet arī par bērnu pulciņiem jeb interešu izglītību un diferencēto neapliekamo minimumu, kas pārsniedz mēnesī piemēroto.

Biežāk nekā vidēji deklarāciju plāno iesniegt sievietes (62% pretstatā 52% vīriešu) un iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem (66%). Izteikti maza interese iesniegt gada ienākumu deklarāciju (to plāno vien 35%) vērojama iedzīvotāju grupā, kuri saņem zemus ienākumus (līdz 280 eiro pēc nodokļu nomaksas), savukārt ievērojami aktīvāki (70%) uz pārmaksātā iedzīvotāju ienākumu nodokļa atgūšanu ir iedzīvotāji ar vidējiem ienākumiem (500 līdz 700 eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 580 000 iedzīvotāju jau ir iesnieguši ienākumu deklarācijas par 2019. gadu, no viņiem 54 102 personām bija jāveic iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemaksa 15,9 milj. eiro apmērā, bet teju 497 095 personām pienācās šī nodokļa atmaksa 123,3 milj. eiro apmērā.

Taču šie cipari mainīsies jo līdz 1. jūnijam vēl daudziem cilvēkiem šāda deklarācija ir obligāti jāiesniedz.

Valsts ieņēmumu dienesta informācija liecina, ka gada ienākumu deklarācija par 2019. gadā gūtajiem ienākumiem līdz 2020.gada 1.jūnijam, bet, ja taksācijas gada ienākumi pārsniedz 62 800 eiro - līdz 1.jūlijam obligāti ir jāiesniedz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri:

— ir veikuši saimniecisko darbību (piemēram, ir individuālā uzņēmuma īpašnieki, izīrē vai iznomā savu īpašumu, ir zemnieku saimniecības īpašnieki, ir guvuši ienākumus no profesionālās darbības u.c.);

— ir guvuši ienākumus ārvalstīs, tajā skaitā jūrnieki, kuri bijuši nodarbināti uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, izņemot gadījumu, ja nodokļa maksātājs ir saņēmis algota darba ienākumus, kas kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm ir pakļauti aplikšanai ar iedzīvotāju ienākuma nodoklim analoģisku nodokli;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sodu piemērošana ir nekonsekventa, tiek kavēti procesuālie termiņi, nereti nav iespējams izsekot, kā noteikts soda mērs, turklāt faktiski izdevies piedzīt vien 53% no uzliktajiem naudas sodiem, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā, kuas ietveros vērtēta naudas sodu piemērošanas prakse VID.

VK Sabiedrisko attiecību un iekšējās komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciālists Reinis Grāvītis informē, ka no 2014. līdz 2016. gadam VID ir piemērojis ap 52 000 naudas sodu kopsummā teju 12 milj. euro apmērā. VID un FM būtu jāvērtē pārkāpumu iemesli un tas, vai ar sodu piemērošanu vispār izdodas samazināt pārkāpumu skaitu, norāda VK.

«Administratīvo sodu, tai skaitā naudas sodu, mērķis ir motivēt sabiedrību ievērot likumus un novērst pārkāpumus. VID var piemērot 105 dažādus naudas sodus. Tomēr praksē 80% naudas sodu tiek piemēroti par nesadarbošanos ar nodokļu administrāciju, par grāmatvedības un pārskatu iesniegšanas pārkāpumiem vai par nodokļu un informatīvo deklarāciju savlaicīgu neiesniegšanu,» secinājus VK.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas galvaspilsētas Berlīnes iedzīvotājus saniknojuši pilsētas varasiestāžu plāni par slavenā Berlīnes mūra «Austrumpuses galerijas» daļas nojaukšanu, lai būvētu luksusa klases apartamentu māju un gājēju tiltu pāri Šprē upei.

Berlīnes pašvaldības plānus par mūra nojaukšanu apstiprinājis arī pilsētas austrumu rajona Friedrichshain mērs Francis Šulcs, vēsta The Local. Iedzīvotāji uzsākuši parakstu vākšanu internetā, lai nepieļautu mūra nojaukšanu.

1,3 kilometrus garais Berlīnes mūra fragments - «Austrumpuses galerijas» ir vienīgā saglabājusies Aukstā kara slavenā simbola daļa. Mūra fragments ir klāts ar ielu mākslinieku grafiti un ir otrs populārākais tūristu galamērķis Berlīnē pēc Brandenburgas vārtiem. Aprēķināts, ka dienas laikā šo Berlīnes mūra fragmentu apmeklē aptuveni 1000 viesu.

Pirms dažiem gadiem «Austrumpuses galerijai» jau tika nojaukts 50 metru garš posms, lai atbrīvotu vietu laivu piestātnei. Šobrīd iecerēts daļu mūra nojaukt, lai atbrīvotu vietu 63 metrus augstai luksusa apartamentu ēkai, kurā tiks izvietoti 36 dzīvokļi. To tirdzniecības cena variēs sākot no 2,7 līdz septiņiem tūkstošiem eiro par kvadrātmetru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Vai mazākuma dalībnieki var paļauties uz Komerclikuma dalībnieku sapulces savlaicīgu sasaukšanu un norisi regulējošām normām?

Andra Rubene, partnere, zvērināta advokāte Tark Grunte Sutkiene; Raivis Znotiņš, jurists, Tark Grunte Sutkiene, 08.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāpēc dalībniekiem nepieciešams sadarboties kapitālsabiedrībās?

Stabilas un veiksmīgi darbojošās sabiedrības izveidei ir nepieciešama laba biznesa ideja, cilvēki, kas šo ideju spētu realizēt dzīvē, un finanšu ieguldījumi izmaksu segšanai. Ne vienmēr vienam cilvēkam, kuram ir labas idejas, pašam ir pietiekami finanšu līdzekļi vai spējas, lai šīs idejas realizētu dzīvē, un savukārt cilvēkiem ar plašām finanšu iespējām reizēm pietrūkst labas biznesa idejas. Tāpēc nereti sabiedrības izveidošanai savus spēkus apvieno vairāki cilvēki, un dažkārt arī tādi, kas raksturā un dzīves uzskatos ir ļoti atšķirīgi.

Vai mazākuma dalībniekiem ir būtiski apzināties reālo pieejamo aizsardzību iespējamo domstarpību gadījumā?

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID dators cilvēku saskatīt nespēj

Jānis Goldbergs, speciāli Dienai, 12.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID EDS vienotā konta datorsistēma spēj uzrēķināt kavējumus par samaksātiem nodokļiem.

Divu juristu, zvērināta advokāta un zvērināta advokāta palīga, labprātīgi veikti nodokļu avansa maksājumi Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par 2020. gadu noveduši pie kavējumu naudas aprēķina, kā viņi apgalvo, par jau nomaksātiem nodokļiem. Abi iesnieguši prasības tiesā, un, iespējams, ka šīs prāvas kļūs par paraugprāvām un spēs mainīt VID līdzšinējo praksi nokavējuma naudas aprēķinā, jo faktiski juristi strīdas par datorsistēmas lēmumiem, kuru pareizību VID ierēdņi tagad centīsies pamatot tiesai.

Zvērināta advokāta stāsts

Visi zvērināti advokāti un zvērinātu advokātu palīgi ir pašnodarbinātas personas – šādu nodokļu maksātāja statusu advokātiem nosaka likums. Stāsta ievads ir pirmā pandēmijas gada izmaiņas nodokļu nomaksas kārtībā. Līdz 2020. gadam visiem pašnodarbinātajiem no VID puses tiek aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājums, kas obligāti jāmaksā avansā par katru nākamo taksācijas gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vidējā atmaksātā IIN summa vienam deklarācijas iesniedzējam - 117,72 eiro

Žanete Hāka, 29.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn katrs otrais Latvijas iedzīvotājs (53%) izmantojis iespēju atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, liecina Swedbank Finanšu institūta veiktās aptaujas rezultāti.

VID dati rāda, ka pērn vidējā atmaksātā IIN summa vienam deklarācijas iesniedzējam bijusi 117,72 eiro, kas ir par 5% vairāk nekā pirms gada. Skaita ziņā pērn iesniegti nepilni 583 tūkstoši deklarāciju - ievērojami vairāk nekā iepriekšējos gados. Rekordliels bijis arī iedzīvotājiem atmaksātais IIN apjoms, kopējai summai sasniedzot 68,6 miljonus eiro. Pēc VID apkopotās statistikas visbiežāk iedzīvotāji deklarē izdevumus par izglītību un medicīnu. Teju pusē no visām 2015.gadā iesniegtajām deklarācijām norādīti tieši šādi izdevumi. Tomēr deklarētās summas šajā pozīcijā ir vismazākās - vidējais izdevumu apmērs uz vienu iesniegto deklarāciju ir 166 eiro, kas skaidrojams ar noteikto ierobežojumu (213,43 eiro vienai personai).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas iedzīvotāji var sākt iesniegt gada ienākumu deklarācijas par 2022.gadu, informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Pirmajās 30 minūtēs tika iesniegti teju 9000 deklarāciju, pirmajā stundā Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) iesniegto gada ienākumu deklarāciju skaits sasniedza 15 992, plkst.7 bija iesniegtas 80 205 deklarācijas, bet plkst.8 - 99 572 deklarācijas.

"Šobrīd iesniegto deklarāciju skaits pārsniedzis jau 100 000," atzīmēja VID pārstāvji, norādot, ka deklarāciju iesniegšana EDS rit raiti, tikai pašās pirmajās stundās lielās iedzīvotāju intereses dēļ sistēma brīžiem darbojās lēnāk, nekā ierasts.

Iedzīvotāji, kuriem deklarācija ir jāiesniedz obligāti, var to izdarīt trīs mēnešu laikā - līdz 1.jūnijam, bet brīvprātīgi, attaisnoto izdevumu atgūšanai, to var darīt trīs gadu garumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās Berlīnes lidostas būvnieks kompānija FBB nonākusi bankrota priekšā. Iepriekš tika paredzēts, ka Berlīnes Brandenburgas lidosta darbu uzsāks šā gada jūnijā, tomēr tās atklāšana vēlāk tika pārnesta uz nākamā gada martu. Lidosta darbu var neuzsākt arī nākamgad, jo kļuvis zināms, ka jau novembrī FBB varētu bankrotēt.

Lidostas celtniecības izmaksas pieaugušas galvu reibinošā ātrumā – iepriekš tika lēsts, ka jauno Berlīnes «gaisa vārtu» izmaksas veidos 2,8 miljardus eiro, taču tagad tās ir gandrīz dubultojušās un tiek prognozēts, ka kopumā sasniegs 4,2 miljardus eiro.

Lai pabeigtu lidostas celtniecību un izpildītu esošās kredītsaistības, kompānijai FBB nepieciešams nekavējoties «atrast» 1,17 miljardus eiro. Tomēr, pat neskatoties uz federālās valdības garantijām, investorus lidostas cēlājiem nav izdevies sameklēt, vēsta The Local.

Būvkompānijas vadība 16. augustā pulcēsies uz apspriedi, lai pārrunātu izveidojušos situāciju un meklētu tās iespējamos atrisinājumus. Viens no iespējamajiem variantiem būtu Vācijas valsts vai Eiropas Savienības naudas piesaistīšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Problēmas ar deklarāciju neredz

Elīna Pankovska, 04.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID domā, ka mazo algu saņēmējiem ar deklarāciju iesniegšanu gada beigās grūtību nevajadzētu būt

Tā uzskata ne tikai Valsts ieņēmumu dienests (VID), bet arī Finanšu ministrija. Jāmin, ka no nākamā gada tiks ieviests diferencētais neapliekamais minimums, kas cita starpā paredz, ka 2017. gadā nodokļa maksātāji ar zemākām algām, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju, var saņemt pārmaksāto nodokli. To pārrēķina, piemērojot diferencētu neapliekamo minimumu.

Pieejamības jautājums

Tomēr viens no jautājumiem, kas skar diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu un tālāku realizāciju, saistīts tieši ar deklarācijas iesniegšanu. Proti, vai cilvēki varēs iesniegt gada beigās deklarāciju bez grūtībām un vai galu galā neizveidojas situācija, ka iedzīvotāji deklarācijas neiesniedz vispār.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID aicina uzņēmējus sekot līdzi nodokļu deklarāciju iesniegšanas termiņam EDS

Rūta Lapiņa, 15.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (VID EDS) ir pieejams logrīks «atgādinājumi», kas ļauj sekot līdzi nodokļu saistību izpildes datumam un iesniegt deklarāciju termiņā, atgādina VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Normatīvajos aktos veiktās izmaiņas nosaka VID pienākumu – sākot ar 2018. gada 1.janvāri publiskot ziņas par nodokļu maksātājiem, kas kavē deklarāciju iesniegšanas termiņu.

Lai izvairītos no nepatīkamām sekām, kuras paredzētas normatīvajos aktos par nodokļu disciplīnas neievērošanu, VID vērš uzmanību, ka nodokļu maksātāju ērtībai VID EDS ir izveidots logrīks «Atgādinājumi». Izmantojot šo rīku ikviens uzņēmējs vai saimnieciskās darbības veicējs var ērti, kalendāra formātā sekot līdzi deklarāciju iesniegšanas termiņiem. Dienests aicina izmantot šo informatīvo rīku un iesniegt nodokļu deklarācijas normatīvajos aktos noteiktajā termiņā.

Lai veicinātu savlaicīgu nodokļu deklarāciju iesniegšanu, no 2018.gada 1.janvāra VID publiskos informāciju par nodokļu maksātājiem, kuri nokavējuši nodokļu deklarācijas iesniegšanas termiņu par vairāk nekā par 15 dienām. Šādu kārtību paredz 2017.gada 28.jūlijā pieņemtie grozījumi likumā «Par nodokļiem un nodevām». Pēc deklarāciju iesniegšanas, ziņas par kavējumu tiks dzēstas. VID minēto informāciju publicēs interneta vietnē vid.gov.lv sadaļā «Publiskojamo datu bāze» un aktualizēs katru mēnesi 7. un 26. datumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Valsts amatpersonu deklarācijas būs jāiesniedz elektroniski

, 21.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts sekretāru sanāksmē šodien, 21. februārī, saskaņošanai ministrijās tika nodoti Valsts ieņēmumu dienesta sagatavoti (VID) un Finanšu ministrijas virzīti grozījumi likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā. Ar grozījumiem likumā plānots noteikt pienākumu valsts amatpersonām, kurām ir pieejams internets, amatpersonu deklarācijas iesniegt VID elektroniski, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), informēja Finanšu ministrija.

Likums par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā reglamentē, ka amatpersonai ir pienākums noteiktā termiņā un noteiktā kārtībā iesniegt VID elektroniski vai rakstveidā šādas valsts amatpersonas deklarācijas:

• deklarāciju, kuru iesniedz, stājoties amatā;

• kārtējā gada deklarāciju;

• deklarāciju, kuru iesniedz, beidzot pildīt amata pienākumus;

• deklarāciju, kuru iesniedz pēc tam, kad amata pienākumu pildīšana ir izbeigta.

Valsts amatpersonu skaits uz 2008. gada 1. janvāri saskaņā ar iestāžu vadītāju VID iesniegtajiem valsts amatpersonu sarakstiem ir 72 202. Pavisam ir iesniegtas 83 707 valsts amatpersonu deklarācijas, tai skaitā, elektroniski – 1863 deklarācijas. Saņemto, reģistrēto un datu bāzē ievadīto valsts amatpersonu deklarāciju skaits katru gadu palielinās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Izbeidz kriminālprocesu pret Parex Vācijas bijušo vadītāju

Elīna Pankovska, 26.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Berlīnes prokuratūra izbeigusi kriminālprocesu pret Parex Vācijas filiāles bijušo vadītāju Signi Kalniņu un viņas vietnieci Gunitu Šķēli.

Parex banka par kriminālprocesu Berlīnes prokuratūrā nav interesējusies, DB informēja Parex bijušā Minhenes klientu apkalpošanas centra (KAC) vadītājs Roberts Putnis.

Kriminālprocess uz aizdomu pamata par krāpšanu tiesā tika uzsākts pirms gada uz R.Putņa iesnieguma pamata, kurā norādīja, ka Parex Vācijas filiāles vadītāja Berlīnes federālās zemes darba tiesā ir sniegusi nepatiesas ziņas un dokumentus saistībā ar viņa uzsākto tiesvedību pret nelikumīgu atlaišanu.

Berlīnes prokuratūra savā lēmumā par kriminālprocesa izbeigšanu informē, ka tai pieejamie pierādīšanas līdzekļi neļauj prognozēt, ka tiesa «spēs kliedēt visas savas šaubas un aizdomās turētie tiks notiesāti». Prokuratūra ir ņēmusi vērā arī faktu, ka tiesa tiesisko strīdu šobrīd ir izšķīrusi par labu R. Putnim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Berlīnē protestē pret tiesas lēmumu, kas vērsts pret īres cenu iesaldēšanu

LETA--DPA, 16.04.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Berlīnē ceturtdien izcēlās tūkstošiem īrnieku protesti pret Vācijas Federālās konstitucionālās tiesas ceturtdienas lēmumu, ar kuru tā atzinusi par nelikumīgu Berlīnes lēmumu iesaldēt īres cenas uz pieciem gadiem, lai cīnītos pret mājokļu izmaksu straujo kāpumu galvaspilsētā.

Tiesa lēma par labu kristīgo demokrātu (CDU) un brīvo demokrātu (FDP) deputātiem, kas Berlīnē atrodas opozīcijā, un piekrita viņu argumentam, ka īres politika atrodas federālajā, nevis zemju jurisdikcijā.

Berlīnes Senāts, kuru kontrolē sociāldemokrātu (SPD), "zaļo" un kreiso ekstrēmistu partijas "Die Linke" ("Kreisie") koalīcija, likumu par īres cenu iesaldēšanu uz pieciem gadiem pieņēma 2020.gada janvārī. Tas bija pirmais šāds solis Vācijā.

Vairāki tūkstoši cilvēku ceturtdienas vakarā Berlīnē izgāja demonstrācijā, aicinot uz īres cenu iesaldēšanu valsts līmenī un kritizējot Federālās konstitucionālās tiesas lēmumu.

Demonstranti pieprasīja, lai politiķi vērstos pret "īres cenu neprātu", un daudzi no viņiem dauzīja kastroļu vākus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

Nulles deklarācijās līdz šim uzrādīti nedeklarētie ienākumi 1,75 miljonu latu apmērā

Dienas Bizness, 18.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā uz šā gada 15. jūniju Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir reģistrējis 127 782 fizisko personu mantiskā stāvokļa jeb nulles deklarācijas.

Tajā skaitā 61 persona iesniegtajās deklarācijās ir uzrādījusi līdz šim nedeklarētos ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamos ienākumus 1,75 miljonu latu apmērā, no kuriem aprēķinātais valsts budžetā maksājamais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir 262,9 tūkst. latu (deklarācijā norādītajiem iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 15% apmērā). Maksājumi par iepriekš nedeklarētiem ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamiem ienākumiem uz 14.jūniju ir veikti 257,7 tūkst. latu apmērā.

VID atgādina, ka minētais mantiskā stāvokļa deklarāciju skaits var pieaugt, jo, ņemot vērā pēdējās nedēļās iesniegto lielo mantiskā stāvokļa deklarāciju skaitu (pat vairāk kā 6 000 deklarāciju dienā), vēl nav reģistrētas visas VID saņemtās mantiskā stāvokļa deklarācijas, kā arī tiek gaidītas pa pastu sūtītās mantiskā stāvokļa deklarācijas (sūtot deklarācijas pa pastu, galvenais nosacījums, lai pasta zīmogs būs datēts ar 2012.gada 1.jūniju).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiek lēsts, ka Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumā noteiktajiem kritērijiem atbilst 200 tūkst. - 300 tūkst. personu. tā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietnieks Alvis Vilks.

Par Fizisko personu mantiskā stāvokļa likuma sagatavošanu atbildīgās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti trešdien negaidīti mainīja savu sākotnēji skeptisko attieksmi pret likumprojektu un vienojās to atbalstīt otrajam lasījumam.

Likums stāsies spēkā ne ātrāk kā 2009. g. 1. janvārī, bet savs mantiskais stāvoklis fiziskajām personām, kas atbildīs kādam no noteiktajiem kritērijiem, būs jādeklarē līdz 2010. g. 1. aprīlim, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) teritoriālajā nodaļā savu mantiskā stāvokļa deklarāciju.

Būs sākumdeklarēšana

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

VID saņēmis 111 695 nulles deklarācijas

Dienas Bizness, 08.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā uz šā gad 7. jūniju Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir reģistrējis 111 695 fizisko personu mantiskā stāvokļa jeb nulles deklarācijas, kas saņemtas līdz 2012.gada 1.jūnijam ieskaitot.

To skaitā 45 personas iesniegtajās deklarācijās ir uzrādījušas līdz šim nedeklarētos ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamos ienākumus 1,247 miljonu latu apmērā, no kuriem aprēķinātais valsts budžetā maksājamais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir 187 tūkst. latu (deklarācijā norādītajiem iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 15% apmērā).

VID vēršs uzmanību, ka minētais mantiskā stāvokļa deklarāciju skaits var pieaugt, jo, ņemot vērā pēdējās nedēļās iesniegto lielo mantiskā stāvokļa deklarāciju skaitu (pat vairāk kā 6 000 deklarāciju dienā), vēl nav reģistrētas visas VID saņemtās mantiskā stāvokļa deklarācijas, kā arī tiek gaidītas pa pastu sūtītās mantiskā stāvokļa deklarācijas (sūtot deklarācijas pa pastu, galvenais nosacījums, lai pasta zīmogs būs datēts ar 2012.gada 1.jūniju).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas iedzīvotāji var sākt iesniegt gada ienākumu deklarācijas par 2023.gadu, lai atgūtu nodokļu pārmaksu, aģentūru LETA informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka jau līdz ar pusnakti iedzīvotāji lielā skaitā metas pirmajā dienā iesniegt deklarācijas, šādi nereti izraisot VID IT sistēmu pārslodzi un darbības pārtraukumus.

VID uzsver, ka ar ienākumu deklarāciju iesniegšanu nav jāsteidzas. Brīvprātīgi, attaisnoto izdevumu atgūšanai, deklarāciju iespējams iesniegt trīs gadu garumā. Savukārt iedzīvotājiem, kam deklarācija jāsniedz obligāti, tas jāizdara līdz 1.jūnijam vai, ja kopējie ienākumi pērn bijuši lielāki par 78 100 eiro, līdz 1.jūlijam.

Brīvprātīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksāto nodokli par saviem un savu ģimenes locekļu attaisnotajiem izdevumiem, var ikviens cilvēks, par kura ienākumiem tiek maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Attaisnotie izdevumi ir izdevumi par ārstniecības un zobārstniecības pakalpojumiem, par augstāko izglītību un kvalifikācijas celšanu, kā arī par bērnu interešu izglītību jeb pulciņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

MK akceptē kārtību par ārzemnieka deklarācijas veidlapas aizpildīšanu, glabāšanu un nodošanu tiesībaizsardzības iestādēm

, 03.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2.aprīlī Ministru kabinets akceptēja Ekonomikas ministrijas izstrādātos MK noteikumus "Noteikumi par ārzemnieka deklarācijas veidlapas aizpildīšanas, glabāšanas un nodošanas kārtību", kas noteiks deklarācijas aizpildīšanas, parakstīšanas un uzglabāšanas kārtību un termiņu, kā arī kārtību, kādā deklarāciju nodod tiesībaizsardzības iestādēm (t.i. Valsts policijai un Valsts robežsardzei, jo atbilstoši Šengenas konvencijai minētās iestādes veic policijas un migrācijas kontroles funkcijas).

Jaunie noteikumi, atšķirībā no līdzšinējās darbības, paredz, ka komersants vai saimnieciskās darbības veicējs nodrošina, ka tūristu mītnēs izmitinātie ārzemnieki personīgi aizpilda un paraksta deklarācijas veidlapu un uzrāda derīgu ceļošanas dokumentu.

Attiecīgo noteikumu prasība personīgi aizpildīt un parakstīt deklarāciju neattiecas uz ārzemnieku laulātajiem, nepilngadīgajiem bērniem un tūristu grupas dalībniekiem. Ja tūristu mītnē ierodas laulātie, deklarāciju par abām personām aizpilda viens no tiem. Nepilngadīgo vietā deklarāciju aizpilda viens no tā vecākiem, likumiskais pārstāvis vai persona, kura pavada viņu. Deklarāciju par ārzemnieku, kas ceļo tūristu grupā, aizpilda tūristu grupas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

VID līdz šim reģistrējis 118 tūkstošus nulles deklarāciju

Dienas Bizness, 12.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā uz šā gada 11. jūniju (Valsts ieņēmumu dienests) VID ir reģistrējis 118 029 fizisko personu mantiskā stāvokļa jeb nulles deklarācijas, kas saņemtas līdz 2012. gada 1. jūnijam ieskaitot.

To skaitā 50 personas iesniegtajās deklarācijās ir uzrādījušas līdz šim nedeklarētos ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamos ienākumus 1 348 777,09 latu apmērā, no kuriem aprēķinātais valsts budžetā maksājamais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir 202 456,61 lati (deklarācijā norādītajiem iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 15% apmērā).

VID uzsver, ka minētais mantiskā stāvokļa deklarāciju skaits var pieaugt, jo, ņemot vērā pēdējās nedēļās iesniegto lielo mantiskā stāvokļa deklarāciju skaitu (pat vairāk kā 6000 deklarāciju dienā), vēl nav reģistrētas visas VID saņemtās mantiskā stāvokļa deklarācijas, kā arī tiek gaidītas pa pastu sūtītās mantiskā stāvokļa deklarācijas (sūtot deklarācijas pa pastu, galvenais nosacījums, lai pasta zīmogs būs datēts ar 2012.gada 1.jūniju).

Komentāri

Pievienot komentāru