Finanses

Fannie Mae piesaka 58.7 miljardus dolāru zaudējumus

, 27.02.2009

Jaunākais izdevums

Valstiski kontrolētais lielākais ASV hipotekāro kredītu devējs Fannie Mae nošokējis ar gigantiskiem pērnā gada zaudējumiem gandrīz 60 miljardu apmērā, ziņo Spiegel.

No tiem 25.2 miljardi zaudēti pēdējā 2008. gada ceturksnī, kas bija sestais Fannie Mae zaudējumu ceturksnis pēc kārtas. Taču Fannie Mae biedina, ka šogad hipotēku un kredītu tirgus apstākļi varētu kļūt vēl ļaunāki, tāpēc uzņēmums pieprasījis papildu 15.2 miljardu dolāru finanšu injekciju. Fannie Mae kopā ar savu māsas institūtu Freddie Mac jau pērn pieprasījuši finanšu palīdzību attiecīgi 35 un 13.8 miljardu ASV dolāru apmērā.

Lai novērstu pilnīgu hipotekāro aizdevumu tirgus sabrukumu, ASV pērnā gada septembrī pārņēma abu institūtu vadību. Līdz ar to valsts stāv vidēji aiz katra otrā nekustamā īpašuma kredīta ASV. Uz abu institūtu izglābšanu balstās arī ASV prezidenta Baraka Obamas plāns, novērst apmēram 9 miljonus ģimeņu ēku piespiedu izsoli maksātnespējas dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV bankas Freddie Mac augstākā līmeņa vadītāji jau pirms vairākiem gadiem tikuši brīdināti, ka banka piedāvā hipotēku kredītus, kas varētu radīt draudus pašai bankai un kredīta ņēmējiem, kā arī radīt lielākus riskus aizdevumiem visā nozarē. Tā liecina Freddie Mac iekšējie dokumenti, ziņo Washington Post.

ASV uzraudzības un reformu komiteja, kuras rīcībā ir minētie dokumenti, 9. decembrī rīko sēdi, kurā tiks apspriesta Fannie Mae un Freddie Mac "bojāeja".

Db.lv jau ziņoja, ka abas kompānijas nonāca valdības īpašumā pirms trim mēnešiem pēc tam, kad miljardiem ASV dolāru lielo zaudējumu dēļ gandrīz izputēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Fannie Mae paziņo par ievērojamiem zaudējumiem un lūdz valdības palīdzību

Valdis Vikmanis, 10.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais ASV hipotekāro kredītu devējs Fannie Mae šā gada pirmajā ceturksnī paziņojis par 13,1 miljardu ASV dolāru lieliem zaudējumiem, ziņo Reuters.

Fannie Mae pieprasījis finanšu palīdzību 15,3 miljardu ASV dolāru apmērā.

Kompānija paziņoja, ka tā sagaida nekustamā īpašuma tirga nestabilitāti turpmākajos ceturkšņos, tādējādi tai ir svarīgi nodrošināt ilgtermiņa finansiālo stabilitāti. Fannie Mae vadība neizslēdz varbūtību, ka tai nāksies vērsties pēc finansiālas palīdzības arī nākamajos šī gada ceturkšņos.

Jāatzīmē, ka Fannie Mae zaudējumi sāk samazināties, jo pagājušā gada ceturtajā ceturksnī tās zaudējumi pārsniedza 16 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtībās nonākušo banku glābšanai tika izmantotas dažādas metodes, bet to nākotne izskatās vienlīdz cerīga.

Krīzes trieciens trāpīja mums tieši pa galvu, atbildot uz izmeklēšanas komisijas jautājumiem par nonākšanu uz bankrota sliekšņa, rokas plātīja ASV hipotekārās bankas Fannie Mae bijušais vadītājs Daniels Mads. «Neparastais apvērsums ekonomikā un īpaši nekustamo īpašumu tirgū izaicināja Fannie Mae tā, ka ar to bija grūti tikt galā, neatkarīgi no iepriekš pieņemtiem lēmumiem,» pēc uzņēmuma nacionalizācijas atlaistais boss nevainoja sevi notikumu virpulī, kas beidzās ar 125,9 miljardu dolāru ASV nodokļu maksātāju naudas ieguldīšanu šajā un radniecīgajā bankā Freddie Mac.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ASV lielākā hipotēku aģentūra cieš 14.8 miljardu USD zaudējumus

, 07.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV lielākā hipotēku aģentūra Fannie Mae ASV finanšu ministrijai lūgusi 10.7 miljardu USD lielu palīdzību, jo aģentūra šā gada otrajā ceturksnī cietusi 14.8 miljardus USD lielus zaudējumus, paziņojusi kompānija.

Pārrēķinot kompānijas zaudējumus uz akciju skaitu, speciālisti aplēsuši, ka katra uzņēmuma akcija zaudējusi vērtību 2.67 USD. Saskaņā ar kompānijas izplatīto paziņojumu presei šajā pašā periodā pērn tā cietusi 2.3 miljardus USD lielus zaudējumus.

Saskaņā ar ASV laikraksta Washington Post rīcībā esošo informāciju, ASV valdība izskata iespēju restrukturizēt Fannie Mae. Restrukturizācijas gaitā paredzēts kompāniju atbrīvot no parādiem, kurus turpinās administrēt valdības speciāli izveidota korporācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV grūtībās nonākušie kredītņēmēji varēs nomāt savus īpašumus

, 06.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV hipotekāro kredītu devējs Fannie Mae māju īpašniekiem, kuriem draud tiesību zaudēšana ieķīlāta īpašuma izpirkšanai, ļaus palikt savās mājās un nomāt tās. Tā ir daļa no valdības jaunākajiem centieniem palīdzēt grūtībās nonākušajiem aizņēmējiem, informē The Wall Street Journal.

Programmas ietvaros aizņēmēji var nodot savu īpašumu Fannie Mae apmaiņā pret nomu. Aizņēmējiem, kuri būs kļuvuši par īrniekiem, būs jāmaksā nomas maksa, kas lielākajā daļā gadījumu ir zemāka nekā hipotekārā kredīta maksājumi.

Kredītņēmējiem būs jāpierāda, ka viņi nevar atļauties pašreizējo hipotekāro kredītu, bet var maksāt nomas maksu.

Pagaidām nav zināms, cik daudz kredītņēmēju varētu izmantot šo iespēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālo rezervju bankas lēmumi par kārtējo apjomīgo naudas summu iepludināšanu tirgū strauji «atdzesēja» dolāra cenu, kurš vakar vakarā piedzīvoja krasu vērtības kritumu pret lielāko daļu pasaules valūtu.

Pret eiro dolāra vērtība piedzīvoja straujāko vienas dienas kritumu kopš eiro ieviešanas – vakar eiro cena pret dolāru pakāpās par 4 % līdz 1.3517 dolāriem. Arī šodien dolāra vērtība turpināja savu kritumu, eiro/dolāra kursam pakāpjoties jau līdz 1.368 EUR/USD.

Dolāra vērtības krituma galvenais iemesls bija ASV centrālās bankas lēmums saprintēt kārtējo triljonu ASV dolāru, kā rezultātā investori nobažījušies par dolāra pārpietiekamību tirgū. «Tuvākajās dienās dolārs var atrasties zem liela spiediena, un tā cena var doties zemākos līmeņos, bet jāņem vērā, ka ASV Federālo rezervju sistēmas (FRS) pasākumi ir mērķēti uz ekonomikas atveseļošanu un pie pirmajām pazīmēm, ka pasākumi izrādīsies sekmīgi, dolārs savu zaudēto vērtību visticamāk atgūs,» piebilst Nordea Markets analītiķis Andris Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Fannie Mae un Freddie Mac glābšana varētu izmaksāt pat 400 miljardus

Lelde Petrāne, 22.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja ASV mājokļu tirgus turpinās drupt, nodokļu maksātāju kopējās izmaksas par hipotekāro kredītu sniedzēju Fannie Mae un Freddie Mac glābšanu līdz 2013.gadam pārsniegs 400 miljardus ASV dolāru, atsaucoties uz Federālās mājokļu finanšu aģentūras aplēsēm, vēsta nypost.com.

Tas vairāk nekā dubultotu 148 miljardu ASV dolāru summu, kas jau iepludināta šajās valsts īpašumā esošajās kompānijās.

Tik liela nepieciešamās naudas summas pieauguma pamatā būtu slikto kredītu pieaugums un gausā ekonomikas izaugsme.

ASV Valsts kase pārņēma kontroli Fannie un Freddie vairāk nekā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes laikā daudzas nacionālās ekonomikas saņēmušas valdību un ārvalstu aizdevēju finansiālo atbalstu, kas rezultējies lielākos izdevumos, aizņēmumos un vairumā gadījumu - augošā valsts parādā.

Daļēji pateicoties finanšu krīzei, dažas valstis un ekonomikas šobrīd ir ievērojami sliktākās pozīcijās, runājot par parādu, nekā citas, norāda CNBC, kas savā interneta vietnē publicējusi pasaulē lielāko valstu - parādnieču topu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz gadu pēc tam, kad ASV tika glābtas lielākās bankas, iepludinot tajās simtiem miljardus USD, par spīti kritiķu iepriekš prognozētajam, ka šo naudu, iespējams, vairāk neviens neredzēs, tās sāk atmaksāt iepludināto naudu.

New York Times raksta, ka astoņu ASV lielāko banku peļņa pilnībā nosedz banku saistības ar ASV valdību, kas veido aptuveni 4 miljardus dolāru jeb 15 % gadā.

Naudu atdevusi Goldman Sachs – aptuveni 1.4 miljardu dolāru apmērā, Morgan Stanley – 1.3 miljardus dolāru, American Express – 414 miljonus dolāru. Tāpat parādu atdevušas Northern Trust, Bank of New York Mellon, State Street, U.S. Bancorp un BB&T – to atdotās summas veido no 100 miljoniem dolāru līdz 334 miljoniem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Igauņu eksperts: Latvijai vismazākā interese savienot savu elektroenerģijas tirgu ar pārējām Baltijas valstīm

Dienas Bizness, 17.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas enerģētikas politika ir tendēta uz patērētāju aizsardzību – izvairoties no dārgiem enerģētikas projektiem, Latvijā tiek saglabātas zemas elektroenerģijas cenas, citējot enerģētikas ekspertu Andresu Mae (Andres Mae), ziņo ERR News.

Tajā pašā laikā šī Latvijas politika nozīmē arī zemāku ražošanas kapacitāti un sakaru trūkumu enerģētikas jomā ar citām valstīm, viņš norāda.

Latvijai ir bijusi vismazākā interese savienot savu tirgu ar pārējām Baltijas valstīm un Skandināviju, uzskata A. Mae. Viņš pieļauj, ka Latvijai, iespējams, ir vienošanās pirkt elektrību no Krievijas un Baltkrievijas par mazākām cenām.

Db.lv jau rakstīja, ka nākamajā gadā mājsaimniecībām ir jārēķinās ar elektrības cenu pieaugumu. Šobrīd esošais tarifs nesedz ražošanas izmaksas, pauda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Cenas varētu pieaugt, ja elektrības ražotājs Latvenergo ieviesīs jaunu tarifu, vai arī brīvā elektroenerģijas tirgus ietekmē. D. Pavļuts uzsvēra, ka par savu galveno uzdevumu izvirzījis laicīgu gatavošanos šim brīdim un cenu kāpuma risku mazināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglābtais ASV hipotekāro kredītu gigants Freddie Mac pirmdien paziņojis, ka tam nepieciešami vēl 1,8 miljardi ASV dolāru kā palīdzība no nodokļu maksātājiem, vēsta Reuters.

Tā rezultātā kopējais Freddie Mac prasītās naudas apjoms kopš valdība to pārņēma pirms diviem gadiem jau pārsniedzis 64 miljardus ASV dolāru.

Šā gada otrajā ceturksnī hipotekāro kredītu sniedzējs strādājis ar 6,0 miljardu ASV dolāru zaudējumiem, kas ir mazāk nekā 8,0 miljardu ASV dolāru zaudējumi iepriekšējā ceturksnī. Pagājušā gada otrajā ceturksnī firma zaudēja 840 miljonus ASV dolāru.

ASV valsts kase kontroli pār Freddie Mac un tās māsas uzņēmumu Fannie Mae pārņēma finanšu krīzes karstumā 2008.gadā.

Kopš tā laika abas firmas kopā ir pieprasījušas tuvu 150 miljardiem ASV dolāru no valdības neierobežotās kredītlīnijas, kuras termiņš beigsies 2012.gada beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV paredz augstāko deficītu kopš 1945.gada

, 08.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV valdība noslēgusi 2009. fiskālo gadu ar 1.4 triljonus ASV dolāru lielu deficītu. Tas ir lielākais deficīts kopš 1945.gada, atsaucoties uz Kongresa budžeta biroja (Congressional Budget Office, CBO) aplēsēm, ziņo Bloomberg.

Saskaņā ar CBO aplēsēm deficīts sasniedzis 9.9% no valsts ekonomikas.

Nodokļu ieņēmumi samazinājušies par 420 miljardiem ASV dolāru jeb 17% līdz zemākajam līmenim vairāk nekā 50 gadu laikā. Tajā pašā laikā federālie izdevumi pieauguši par 18%. Aptuveni pusi no izdevumu pieauguma - 245 miljardus ASV dolāru - veido izmaksas finanšu nozares glābšanai un hipotekāro finansētāju Fannie Mae un Freddie Mac pārņemšanas izmaksas.

Tādi pasākumi kā izdevumu pieaugums un nodokļu samazināšana, kas iekļauti ekonomikas stimulēšanas paketē, ko apstiprināja februārī, 2009.gada deficītam pievienojuši gandrīz 200 miljardus ASV dolāru.

CBO budžeta deficīta aprēķins ir balstīts uz ASV valsts kases datiem un pašu vērtējumu. Valsts kase ziņojumu par faktisko 2009.gada deficītu sniegs vēlāk šajā mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Freddie Mac lūdz papildus 6.1 miljardu dolāru

, 13.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotekārā banka Freddie Mac, kuru pērn savā paspārnē paņēma ASV valdība, lūgusi papildus līdzekļus krīzes pārvarēšanai 6.1 miljarda ASV dolāru apmērā, ziņo CNN.

Ieskaitot tikko izteikto lūgumu, Freddie Mac no ASV valdības būs paņēmusi 51.7 miljardus ASV dolāru.

Šī gada pirmo ceturksni Freddie Mac māsas kompānija Fannie Mae noslēdza ar 23.2 miljardu ASV dolāru lieliem zaudējumiem, tādējādi ASV valdībai lūdzot papildus finansējumu 19 miljardu dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Tokijas olimpisko spēļu rīkošanas budžets samazināts par 1,4 miljardiem dolāru

LETA/AFP, 22.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tokijas 2020.gada Vasaras olimpisko spēļu rīkotāji piektdien iepazīstināja ar «ievērojamiem» samazinājumiem budžetā, gada laikā no tā «nogriežot» 1,4 miljardus ASV dolāru (1,18 miljardus eiro).

Patlaban olimpisko spēļu budžets kopumā sastāda 1,35 triljonus jenu (10,6 miljardus eiro), organizatori norādījuši savā paziņojumā.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo budžeta versiju pirms gada, samazinājums sastāda 1,4 miljardus dolāru (1,18 miljardus eiro), savukārt salīdzinājumā ar šī gada maiju, kad tika publiskoti pagaidu budžeta aprēķini, tas samazināts par 300 miljoniem dolāru (252 miljoni eiro).

«Skatoties uz priekšu, «Tokyo 2020» turpinās meklēt iespējas samazināt izmaksas vēl vairāk, it īpaši sacensību pārvaldības, transporta, izmitināšanas un drošības jomās,» teikts rīkotāju paziņojumā.

«Tās vēl nebūs beigas centieniem samazināt izmaksas,» preses konferencē norādīja «Tokyo 2020» organizācijas komitejas galvenais atbildīgais par finansēm Hidemasa Nakamura.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bank of America iesūdzēta tiesā par iespējamu krāpšanu

Gunta Kursiša, 25.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bank of America piedzīvo viena miljarda ASV dolāru vērtu tiesvedību par iespējamu krāpšanu, vēsta BBC.

Civilo tiesvedību ierosinājis ASV jurists Prīts Barara (Preet Bharara), viens no labākajiem Manhetenas federālajiem prokuroriem. Viņš izteicis apsūdzību, ka Countrywide Financial, ko Bank of America iegādājās 2008. gadā, pārdevusi tūkstošiem tā dēvēto «toksisko» jeb vērtību zaudējušo mājokļu kredītu Fannie Mae (Federal National Mortgage Association) un Freddie Mac (Federal Home Loan Mortgage Corporation) – valsts aģentūrām, kas izveidotas, lai atbalstītu ASV hipotekāro kredītu tirgu.

Bank of America pašlaik apsūdzību vēl nav komentējusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākās ASV bankas – Citigroup, Morgan Stanley un JP Morgan paziņojušas par moratorija ieviešanu uz ieķīlāto dzīvokļu konfiscēšanu.

Tādā veidā bankas dod iespēju ASV prezidentam Barakam Obamam realizēt vienu no viņa programmas punktiem, kas paredz atbalstīt hipotekāro sektoru par 50 miljardiem USD, vēsta NEWSru.com. Tomēr baņķieri aizņēmējiem nav piedevuši uz visiem laikiem : Citigroup moratorijs darbosies no programmas ieviešanas brīža, bet ne ilgāk par 12. martu, savukārt Morgan Stanley un JP Morgan neatņems īpašumu tikai līdz 6. martam. Līdz tam laikam jāsāk darboties ASV Kongresa akceptētajam 787 miljardus USD vērtajam Obamas plānam, kura viens punkts paredz atvēlēt 50 miljardus USD to kredītu nemaksātāju parādu restrukturizēšanai, kas vairs nespēj tikt galā ar saviem maksājumiem. ASV banku moratorijs sekoja pēc tam, kad valsts hipotēku aģentūras Fannie Mae un Freddie Mas Floridā ieviesa analoģiskus pasākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

RBSSKALS grupas uzņēmumam SIA RBSSKALS Būvsabiedrība pieteikta maksātnespēja, liecina Maksātnespējas administrācijas dati.

Maksātnespēju pieteicis maksātnespējīgais SIA Tapeks.

Šodien Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesā paredzēts lemt par procesa ierosināšanu un maksātnespējas administratora iecelšanu. Administratora kandidāts ir zvērināts advokāts Ēriks Spurelis.

Paredzēts, ka tiesa notiks šodien 14:00, taču Db rīcībā esošā informācija liecina, ka abas puses mēģina vienoties vēl pirms tiesas.

Tapeks piesaka maksātnespēju emRBSSKALS Būvsabiedrībai/emTapeks piesaka maksātnespēju emRBSSKALS Būvsabiedrībai/emJau ziņots, ka šī gada martā būvmateriālu tirgotājs SIA Tapeks atzīts par maksātnespējīgu un kopš tā laika šī uzņēmuma maksātnespējas administrators piesaka maksātnespēju visiem Tapeks parādniekiem, tādējādi maksātnespējas procesu izmantojot kā parādu piedzīšanas mehānismu. Lielākoties uzņēmumi, kuriem Tapeks piesaka maksātnespēju ir bez maksātnespējas pazīmēm, un lietas netiek uzsāktas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV tiesa atceļ Bank of America noteikto 1,27 miljardu dolāru naudassodu

LETA--AFP, 24.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV apelāciju tiesa pirmdien atcēla bankai Bank of America noteikto 1,27 miljardu dolāru (1,1 miljarda eiro) naudassodu, secinot, ka tā nav veikusi krāpniecību mājokļu tirgus sabrukuma laikā.

Federālās tiesas lēmums atceļ 2013.gada oktobrī pieņemto tiesas spriedumu, ka Countrywide īstenotā tā dēvēto slikto kredītu pārdošana hipotekāro kredītu kompānijām Freddie Mac un Fannie Mae atbilst krāpniecībai.

Pēc tam tiesa bija nolēmusi Bank of America, kas iegādājās Countrywide 2008.gadā, piemērot 1,27 miljardu dolāru naudassodu.

Bank of America apelācijā bija noliegusi, ka Countrywide darbības uzskatāmas par krāpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Freddie Mac finanšu direktors izdara pašnāvību

Sandra Dieziņa, Db, 22.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākās amerikāņu hipotēku aģentūras Freddie Mac finanšu direktors Deivids Kellermans (David Kellermann) dzīvi beidzis pašnāvībā, vēsta Times Online.

Kellermana sieva atradusi Kellermana mirstīgās atliekas šodien piecos no rīta pēc Vašingtonas laika. Netiek ziņots, kas kalpojis par iemeslu pašnāvībai.

41 gadu vecai Kellermans nostrādājis kompānijā vairāk nekā 16 gadus. Finanšu direktora amatu viņš saņēma 2008. gada pavasarī, kad lielākās hipotēku aģentūras Freddie Mac un Fannie Mae nonāca ASV valdības kontrolē. Šā gada martā kļuva zināms, ka tīrie Freddie Mac zaudējumi pērn bijuši 50.1 miljards USD un teju pusi no šīs summas – 23.9 miljardus USD kompānija zaudējusi pērnā gada ceturtajā ceturksnī. Par zaudējumu iemeslu kalpojusi aktīvu norakstīšana un kredītu apkalpošanas tēriņi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Romnijs: pie ASV reitinga samazināšanas vainojams Obama

Jānis Rancāns, 09.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par ASV kredītreitinga samazinājumu visa vaina ir jāuzņemas prezidentam Barakam Obamam, paziņojis kandidāts republikāņu nominācijai ASV prezidenta vēlēšanās Mits Romnijs.

«[ASV] reitinga samazinājums ir kārtējā prezidenta izgāšanās,» uzstājoties Ņūhempšīrā, klāstīja Mits Romnijs. «Prezidentam vajag atjaunot Amerikas finanšu pamatu un uzticību mūsu finansiālajām spējām, lai uzlabotu ekonomiku,» skaidroja M. Romnijs.

«Jūs esat prezidents. Mēs esam pārliecināti, ka jums ir jābūt pavisam citā līmenī – jāveic darījumi augstākā līmenī. Tomēr es esmu pārliecināts, ka savas dzīves laikā neesmu redzējis nosodāmāku prezidentūru,» uzsvēra M. Romnijs.

Savukārt demokrātu senators Džons Kerijs norādīja, ka par ASV reitinga samazinājumu atbildība ir jāuzņemas Pārstāvju palātas konservatīvajam spārnam, kas nevēlējās atbalstīt nekādus kompromisus haotisko parāda griestu sarunu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentējot ASV prezidenta Obamas administrācijas izveidoto banku — agregatoru, Džordžs Soross sniedzis savus komentārus, kā pareizi glābt bankas no bankrota, raksta Inopressa.

Bankā — agregatorā paredzēts ieguldīt toksiskos citu banku vērtspapīrus par summu 1 triljons ASV dolāru.«Toksiskos vērtspapīrus ir grūti novērtēt un liela tā pircēja parādīšanās neveicinās to reālās cenas noteikšanu,» tā Soross. Pēc viņa domām tā ir lieka nodokļu maksātāju naudas tērēšana, kas nepalīdzēs atjaunot kreditēšanu par konkurētspējīgām likmēm.

Obamas administrācija atrodas smagas izvēles priekšā: vai nu daļēji nacionalizēt bankas, jeb nacionalizēt to toksiskos aktīvus, piebilst autors. Pirmā izvēle būtu smags trieciens daudzajiem banku akciju īpašniekiem un pensiju fondu turētājiem, taču palīdzētu atveseļot ekonomiku. Otrs variants iedzīšot banku sistēmu tajā pašā strupceļā, kur jau bijuši tādi upuri kā Fannie Mae un Freddie Mac: ja arī bankas atjaunotu kreditēšanu uz pievilcīgiem nosacījumiem, tad tikai zem valsts spiediena, pretojoties pašsaglabāšanās instinktam, uzsver Soross.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

FRS turpinās iepirkt ASV valdības parādzīmes

Žanete Hāka, 11.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālo Rezervju sistēma (FRS) savā otrdienas sanāksmē nolēmusi rīkoties, lai stimulētu ekonomikas atveseļošanos un saglabāt ASV valdības parādzīmju iepirkšanas līmeni, liecina FRS paziņojums.

FRS norāda, ka ražošanas izlaides un nodarbinātības līmenis pēdējo mēnešu laikā ir palēninājies. Mājsaimniecību tēriņi pakāpeniski pieaug, taču joprojām tos ierobežo augstais bezdarba līmenis, mērenais ienākumu pieaugums un citi faktori.

Pēdējo pāris gadu laikā FRS ekonomikā ir jau iepludinājis triljoniem dolāru, veicot aktīvu iepirkšanas programmu, ieskaitot vairāk nekā vienu triljonu parādzīmju iepirkumu, kas nodrošinātas ar valdības sponsorēto hipotekāro kredītu kompāniju Fannie Mae un Freddie Mac ķīlu zīmēm un parādzīmēm.

Kā jau tirgus dalībnieki gaidīja, FRS atstāja bāzes likmi nemainītu 0-0,25% līmenī. Likme nav mainīta jau kopš 2008. gada decembra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ieguldījumu apmērs Bitcoin ETF turpina piedzīvot jaunus rekordus

Polina Brotjē, Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā, 12.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktuālās kriptovalūtu tirgus tendences: ieguldījumu apmērs Bitcoin ETF turpina piedzīvot jaunus rekordus, NFT tirgus uzrāda dzīvības pazīmes un mēmu monētu bums izceļ jaunās platformas BASE potenciālu.

Kopš Bitcoin spot ETF apstiprināšanas šā gada sākumā investīciju ieplūšana tajos ir palielinājusies ar katru nākamo mēnesi. Janvārī vidējā dienas neto plūsma bija 98 miljoni ASV dolāru, februārī 287 miljoni ASV dolāru un martā jau 231 miljons ASV dolāru. Pie tam martā reģistrētas divas dienas ar rekordaugstiem ieguldījumu rezultātiem – 12. martā tika ieguldīts vairāk nekā 1 miljards ASV dolāru, bet 13. martā vairāk nekā 680 miljoni ASV dolāru. Līdz ar to kopējās investīcijas spot Bitcoin ETF pārsniedza 12 miljardus ASV dolāru.

Visveiksmīgākie fondi Bitcoin piesaistē ir BlackRock IBIT un Fidelity FBTC, kas uzkrājuši BTC attiecīgi 13 miljardu un 7 miljardu ASV dolāru apmērā. Abiem līderiem ar visai lielu atrāvienu seko Ark Invest ARKB un Bitwise BITB, kas piesaistīja BTC attiecīgi 2,3 miljardu ASV dolāru un 1,6 miljardu ASV dolāru apmērā. Savukārt citos jaunajos ETF fondos ieplūda noguldījumi no 60 miljoniem līdz vairāk nekā 450 miljoniem ASV dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsā laikā Baltkrievija no mūsu sadarbības partnera kļuvusi par krīzes un draudu avotu Latvijai, raksta laikraksts Diena. Rakstu sērijā tas ļaus ieskatīties, kā Baltkrievijas biznesa, kriminālā un politiskā vide mijiedarbojas un ietekmē nevien norises Baltkrievijas iekšienē, bet arī Latviju un citas Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis.

Baltkrievijas Republikā saražotās tabakas produkcijas apjoms, pēc virknes ekspertu vērtējuma, vismaz divas reizes pārsniedz tās iekšējo patēriņu. Tas rada ideālus priekšnoteikumus gan oficiālajam tabakas izstrādājumu eksportam, gan arī to nelegālai izvešanai pāri robežai.

Raksts krievu valodā lasāms šeit: /uploads/manual/2022/01/20220117-0718-baltkrievijas-kontrabandas-vesture3-rus.pdf

XXI gadsimta pirmās desmitgades sākumā kļuva skaidri ieraugāms faktors, kas sekmēja līdz tam īpašu starptautisku ievērību neguvušu tabakas ražotāju, kā arī tabakas izstrādājumu kontrabandas strauju izaugsmi: lai kā par savu garšu tiktu nievātas zemākās kategorijas cigaretes, izrādījies, ka tieši tās pēdējās desmitgades laikā kļuvušas par īstu zelta āderi. Jo zemāka cena un akcīze nekā citās valstīs, jo tās izdevīgāk vest pāri robežām. Kontrabandas cigaretes no Baltkrievijas turpina plūst Rietumu virzienā. Eiropā ienākumi no nelegālās produkcijas ir ļoti augsti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Akciju investori gaida nākamo lielo notikumu

Žanete Hāka, 10.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gadu pēc tam, kad akciju tirgi sāka savu kāpumu no 12 gadu zemākajiem līmeņiem pērn martā, investori meklē nākamo lielo notikumu pēc kura vadīties, ieguldot akciju tirgos, raksta Yahoo News.

Akcijas ir zaudējušas daļu impulsa, kas uzdzina Dow Jones Industrial Average indeksu par 61,4% no 6547 punktiem pērnā gada martā. Tas ir dabiski – «buļļu tirgus» (vērtspapīru cenām ir tendence paaugstināties) parasti mēdz zaudēt tempu, ieejot otrajā gadā. Turklāt ekonomikas atveseļošanās lēnais temps arī ir bremzējis akciju cenu pieaugumu. Tādējādi investori gaida signālus, kas liecinātu, ka ekonomika ir gatava uzrādīt pieņemamus, uzturamus izaugsmes rādītājus.

Visticamākais dzinulis var būt darbavietu pieaugums. Investoriem jāsagaida ASV Darbaspēka Departamenta atskaite, kas liecina, ka darba devēji veido vairāk darbavietu nekā samazina.

Komentāri

Pievienot komentāru