Jaunākais izdevums

Izglābtais ASV hipotekāro kredītu gigants Freddie Mac pirmdien paziņojis, ka tam nepieciešami vēl 1,8 miljardi ASV dolāru kā palīdzība no nodokļu maksātājiem, vēsta Reuters.

Tā rezultātā kopējais Freddie Mac prasītās naudas apjoms kopš valdība to pārņēma pirms diviem gadiem jau pārsniedzis 64 miljardus ASV dolāru.

Šā gada otrajā ceturksnī hipotekāro kredītu sniedzējs strādājis ar 6,0 miljardu ASV dolāru zaudējumiem, kas ir mazāk nekā 8,0 miljardu ASV dolāru zaudējumi iepriekšējā ceturksnī. Pagājušā gada otrajā ceturksnī firma zaudēja 840 miljonus ASV dolāru.

ASV valsts kase kontroli pār Freddie Mac un tās māsas uzņēmumu Fannie Mae pārņēma finanšu krīzes karstumā 2008.gadā.

Kopš tā laika abas firmas kopā ir pieprasījušas tuvu 150 miljardiem ASV dolāru no valdības neierobežotās kredītlīnijas, kuras termiņš beigsies 2012.gada beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Freddie Mac lūdz vēl vairāk nekā 10 miljardus no nodokļu maksātāju naudas

Lelde Petrāne, 06.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglābtais ASV hipotekāro kredītu gigants Freddie Mac paziņojis, ka tas turpina zaudēt naudu un tam nepieciešama vēl 10,6 miljardu ASV dolāru palīdzība no ASV nodokļu maksātājiem, vēsta Washington Post.

Freddie Mac 2010.gada pirmajā ceturksnī strādājusi ar 6,7 miljardu ASV dolāru tīrajiem zaudējumiem. Tajā pašā periodā pirms gada tās zaudējumi bija 9,9 miljardi ASV dolāru.

Kā informē Washington Post, Freddie Mac vēršanās pie Valsts kases tagad saistīta galvenokārt ar izmaiņām grāmatvedības noteikumos, kas stājās spēkā šogad.

Kopš Freddie pārņemšanas ASV valdība kompānijai ir nodrošinājusi 50,7 miljardu ASV dolāru palīdzību. Ja tiks apmierināts arī jaunākais lūgums pēc palīdzības, kopējais kompānijā ieguldītais naudas apjoms pieaugs līdz 61,3 miljardiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Izglābtais ASV apdrošinātājs AIG, pateicoties aktīvu pārdošanai, pelnījis

Lelde Petrāne, 25.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AIG, izglābtais ASV apdrošinātājs, pagājušā gada pēdējos trīs mēnešos strādājis ar tīro peļņu 11,2 miljardu ASV dolāru apmērā. Peļņa gūta, pateicoties aktīvu pārdošanai, kas saistīta ar pārstrukturēšanu, ziņo Financial Times.

Tomēr, izstrīpojot ieņēmumus no AIA Group Limited sākotnējā publiskā piedāvājuma un American Life Insurance Company pārdošanas, AIG reģistrējis pēcnodokļu zaudējumus 2,2 miljardu ASV dolāru apmērā. Mazāki zaudējumi liecina par ievērojamu situācijas uzlabošanos, salīdzinot ar laiku pirms diviem gadiem, kad kompānija reģistrēja rekordlielus ceturkšņa zaudējumus vairāk nekā 60 miljardu ASV dolāru apmērā.

Tikmēr valdības pārvaldībā esošajā hipotekāro kredītu kompānijā Freddie Mac bijis vērojams vien neliels progress.

Freddie Mac paziņojusi, ka tā pagājušā gada ceturtajā ceturksnī zaudējusi 113 miljonus ASV dolāru, un pieprasīs vēl 500 miljonus dolāru kā palīdzību no ASV Valsts kases. Zaudējumi gan bijuši mazāki nekā iepriekšējā ceturksnī, kad kompānija zaudēja 2,5 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Fannie Mae un Freddie Mac glābšana varētu izmaksāt pat 400 miljardus

Lelde Petrāne, 22.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja ASV mājokļu tirgus turpinās drupt, nodokļu maksātāju kopējās izmaksas par hipotekāro kredītu sniedzēju Fannie Mae un Freddie Mac glābšanu līdz 2013.gadam pārsniegs 400 miljardus ASV dolāru, atsaucoties uz Federālās mājokļu finanšu aģentūras aplēsēm, vēsta nypost.com.

Tas vairāk nekā dubultotu 148 miljardu ASV dolāru summu, kas jau iepludināta šajās valsts īpašumā esošajās kompānijās.

Tik liela nepieciešamās naudas summas pieauguma pamatā būtu slikto kredītu pieaugums un gausā ekonomikas izaugsme.

ASV Valsts kase pārņēma kontroli Fannie un Freddie vairāk nekā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Akciju investori gaida nākamo lielo notikumu

Žanete Hāka, 10.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gadu pēc tam, kad akciju tirgi sāka savu kāpumu no 12 gadu zemākajiem līmeņiem pērn martā, investori meklē nākamo lielo notikumu pēc kura vadīties, ieguldot akciju tirgos, raksta Yahoo News.

Akcijas ir zaudējušas daļu impulsa, kas uzdzina Dow Jones Industrial Average indeksu par 61,4% no 6547 punktiem pērnā gada martā. Tas ir dabiski – «buļļu tirgus» (vērtspapīru cenām ir tendence paaugstināties) parasti mēdz zaudēt tempu, ieejot otrajā gadā. Turklāt ekonomikas atveseļošanās lēnais temps arī ir bremzējis akciju cenu pieaugumu. Tādējādi investori gaida signālus, kas liecinātu, ka ekonomika ir gatava uzrādīt pieņemamus, uzturamus izaugsmes rādītājus.

Visticamākais dzinulis var būt darbavietu pieaugums. Investoriem jāsagaida ASV Darbaspēka Departamenta atskaite, kas liecina, ka darba devēji veido vairāk darbavietu nekā samazina.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtībās nonākušo banku glābšanai tika izmantotas dažādas metodes, bet to nākotne izskatās vienlīdz cerīga.

Krīzes trieciens trāpīja mums tieši pa galvu, atbildot uz izmeklēšanas komisijas jautājumiem par nonākšanu uz bankrota sliekšņa, rokas plātīja ASV hipotekārās bankas Fannie Mae bijušais vadītājs Daniels Mads. «Neparastais apvērsums ekonomikā un īpaši nekustamo īpašumu tirgū izaicināja Fannie Mae tā, ka ar to bija grūti tikt galā, neatkarīgi no iepriekš pieņemtiem lēmumiem,» pēc uzņēmuma nacionalizācijas atlaistais boss nevainoja sevi notikumu virpulī, kas beidzās ar 125,9 miljardu dolāru ASV nodokļu maksātāju naudas ieguldīšanu šajā un radniecīgajā bankā Freddie Mac.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

FRS turpinās iepirkt ASV valdības parādzīmes

Žanete Hāka, 11.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālo Rezervju sistēma (FRS) savā otrdienas sanāksmē nolēmusi rīkoties, lai stimulētu ekonomikas atveseļošanos un saglabāt ASV valdības parādzīmju iepirkšanas līmeni, liecina FRS paziņojums.

FRS norāda, ka ražošanas izlaides un nodarbinātības līmenis pēdējo mēnešu laikā ir palēninājies. Mājsaimniecību tēriņi pakāpeniski pieaug, taču joprojām tos ierobežo augstais bezdarba līmenis, mērenais ienākumu pieaugums un citi faktori.

Pēdējo pāris gadu laikā FRS ekonomikā ir jau iepludinājis triljoniem dolāru, veicot aktīvu iepirkšanas programmu, ieskaitot vairāk nekā vienu triljonu parādzīmju iepirkumu, kas nodrošinātas ar valdības sponsorēto hipotekāro kredītu kompāniju Fannie Mae un Freddie Mac ķīlu zīmēm un parādzīmēm.

Kā jau tirgus dalībnieki gaidīja, FRS atstāja bāzes likmi nemainītu 0-0,25% līmenī. Likme nav mainīta jau kopš 2008. gada decembra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Romnijs: pie ASV reitinga samazināšanas vainojams Obama

Jānis Rancāns, 09.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par ASV kredītreitinga samazinājumu visa vaina ir jāuzņemas prezidentam Barakam Obamam, paziņojis kandidāts republikāņu nominācijai ASV prezidenta vēlēšanās Mits Romnijs.

«[ASV] reitinga samazinājums ir kārtējā prezidenta izgāšanās,» uzstājoties Ņūhempšīrā, klāstīja Mits Romnijs. «Prezidentam vajag atjaunot Amerikas finanšu pamatu un uzticību mūsu finansiālajām spējām, lai uzlabotu ekonomiku,» skaidroja M. Romnijs.

«Jūs esat prezidents. Mēs esam pārliecināti, ka jums ir jābūt pavisam citā līmenī – jāveic darījumi augstākā līmenī. Tomēr es esmu pārliecināts, ka savas dzīves laikā neesmu redzējis nosodāmāku prezidentūru,» uzsvēra M. Romnijs.

Savukārt demokrātu senators Džons Kerijs norādīja, ka par ASV reitinga samazinājumu atbildība ir jāuzņemas Pārstāvju palātas konservatīvajam spārnam, kas nevēlējās atbalstīt nekādus kompromisus haotisko parāda griestu sarunu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bank of America iesūdzēta tiesā par iespējamu krāpšanu

Gunta Kursiša, 25.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bank of America piedzīvo viena miljarda ASV dolāru vērtu tiesvedību par iespējamu krāpšanu, vēsta BBC.

Civilo tiesvedību ierosinājis ASV jurists Prīts Barara (Preet Bharara), viens no labākajiem Manhetenas federālajiem prokuroriem. Viņš izteicis apsūdzību, ka Countrywide Financial, ko Bank of America iegādājās 2008. gadā, pārdevusi tūkstošiem tā dēvēto «toksisko» jeb vērtību zaudējušo mājokļu kredītu Fannie Mae (Federal National Mortgage Association) un Freddie Mac (Federal Home Loan Mortgage Corporation) – valsts aģentūrām, kas izveidotas, lai atbalstītu ASV hipotekāro kredītu tirgu.

Bank of America pašlaik apsūdzību vēl nav komentējusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV tiesa atceļ Bank of America noteikto 1,27 miljardu dolāru naudassodu

LETA--AFP, 24.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV apelāciju tiesa pirmdien atcēla bankai Bank of America noteikto 1,27 miljardu dolāru (1,1 miljarda eiro) naudassodu, secinot, ka tā nav veikusi krāpniecību mājokļu tirgus sabrukuma laikā.

Federālās tiesas lēmums atceļ 2013.gada oktobrī pieņemto tiesas spriedumu, ka Countrywide īstenotā tā dēvēto slikto kredītu pārdošana hipotekāro kredītu kompānijām Freddie Mac un Fannie Mae atbilst krāpniecībai.

Pēc tam tiesa bija nolēmusi Bank of America, kas iegādājās Countrywide 2008.gadā, piemērot 1,27 miljardu dolāru naudassodu.

Bank of America apelācijā bija noliegusi, ka Countrywide darbības uzskatāmas par krāpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visās pasaules malās no ilgākas snaudas pandēmijā pamodās inflācijas pūķis. Ir skaidrs, ka tam vēl nežēlīgāk sabiedrību dzīves līmeni un sakrātā vērtību liks papostīt Krievijas karš Ukrainā.

Attiecīgi ir arī centieni kaut ko likt pretī šim pamodinātajam pirmatnējam ekonomikas spēkam.

Nupat ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS), kas no centrālajām bankām tiek uzskatīta par proaktīvāku – tādu, kuras soļiem citi seko –, pārstāvji likuši noprast, ka ASV dolāru likmju pieaugums varētu būt straujāks.

FRS savas ASV dolāru procentlikmes par ceturtdaļprocentpunktu paaugstināja maijā, lai gan nu nostiprinās pieņēmums, ka savā nākamajā sanāksmē maijā FRS dolāru likmes palielinās uzreiz par pusprocentpunktu, bet līdz gada beigām – kopumā aptuveni par 2,25 līdz 3 procentpunktiem. FRS arī atklāja, ka mazinās savu dolāru drukāšanas rezultātā uzblīdušo deviņu triljonu bilanci par gandrīz 100 miljardiem dolāru mēnesī. Tas tiks darīts, pārstājot reinvestēt guvumus no sapirkto parādu kalna papīru termiņa iztecēšanas. Jānorāda, ka ASV inflācija martā sasniegusi 8,5%, kas ir jauns 40 gadu rekords.

Komentāri

Pievienot komentāru