Citas ziņas

"GILD Bankers" Latvijā turpmāk vadīs Matīss Paegle

, 03.09.2007

Jaunākais izdevums

2007. gada 3. septembris

Tallina

Baltijas investīciju bankas "GILD Bankers" Latvijas korporatīvo finanšu operācijas turpmāk vadīs Matīss Paegle, kurš agrāk ieņēmis vadošus amatus uzņēmumos "Latvenergo", "SAS Group", "airbaltic", kā arī Starptautiskajā gaisa transporta asociācijā "IATA". "GILD Bankers" Latvijas tirgū ir ilgtermiņa attīstības plāni, kuru īstenošana tiks turpināta jaunā menedžmenta vadībā.

"Pēc virknes veiksmīgi noslēgtu darījumu kompāniju pirkšanas un pārdošanas jomā, īpaši pēc būvfirmas "LEC" pārdošanas darījuma, kuru organizēja "GILD Bankers", mēs vēlējāmies izdarīt nākamo GILD attīstības soli Latvijas tirgū. Mēs augstu vērtējam Matīsa Paegles bagāto pieredzi dažādu uzņēmumu stratēģiskās attīstības veidošanā, tostarp uzņēmumu apvienošanas un pirkšanas jomā. Mēs esam pārliecināti, ka viņš ne tikai veiksmīgi turpinās iesākto, bet arī paplašinās GILD darbību Latvijas un Baltijas uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas tirgū", saka Lauri Isotams, GILD korporatīvo finanšu virziena vadītājs.

Kā "Latvenergo" valdes loceklis Matīss Paegle bija tieši atbildīgs par korporatīvās stratēģijas izstrādi un uzņēmumu pirkšanas, apvienošanas, pārdošanas darījumiem, kā arī kopuzņēmumiem un līdzdalību asociētajos uzņēmumos. Viens no viņa panākumiem ir jaunas Latvenergo korporatīvās stratēģijas izstrāde izveidojot Eiropas Savienības liberalizētā elektrības tirgus prasībām atbilstošu holdinga grupu. Darbojoties "SAS Group", "IATA" un "airbaltic" un Starptautiskajā gaisa transporta asociācijā M. Paegles uzdevumos ietilpa jautājumi, kas saistīti ar finanšu pārvaldību, uzņēmumu stratēģisko plānu, un mērķu izstrādi.

Matīss Paegle izglītību ekonomikā un biznesa vadībā ieguvis Stokholmas Ekonomikas augstskolā Zviedrijā un Latvijā.

"Esmu priecīgs pievienoties "GILD Bankers" veidotajai lielākajai korporatīvo finanšu komandai Baltijā. GILD ir uzrādījusi ievērojamus rādītājus pāgātnē un saglabā lielisku attīstības potenciālu," saka Matīss Paegle.

Iepriekšējie GILD vadītāji Latvijā, Raimonds Kruza un Reinis Rubenis ir izlēmuši meklēt jaunas iespējas.

"GILD Bankers" ir vadošā neatkarīgā investīciju banka Baltijā ar birojiem Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Ukrainā un Bulgārijā. No 1999. gada GILD korporatīvo finanšu speciālistu komanda ir organizējusi vairāk kā 100 dažādus uzņēmumu pirkšanas, pārdošanas, apvienošanas vai kapitāla piesaistes darījumus, kuru kopējā vērtība pārsniedz 2.8 miljardus eiro. GILD Latvijā ir veiksmīgi palīdzējusi pārdevēju pusei īstenot, piemēram, "LEC", "Latcharter", "Aigas Nams" pārdošanas darījumus.

2007. gadā GILD korporatīvo finanšu komanda bija iesaistīta 10 uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas darījumos, un divos stratēģisku konsultāciju projektos ar kopējo vērtību 320 miljonu eiro apmērā. GILD investīciju pārvaldes speciālistu komanda šobrīd pārvalda investīcijas ar divu hedžēšanas fondu un viena nekustamo īpašumu fonda palīdzību vairāk kā 120 miljonu eiro vērtīb��.

Papildus informācijai lūdzu sazināties ar:

Matīss Paegle

GILD Bankers vadītājs Latvijā

Tel: + 371 2 9210 757

Rains Tamms

GILD Bankers vadošais partneris

Tel: +372 6 800 401

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Euromoney atzīst GILD Bankers par labāko Igaunijā

, 15.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu žurnāls Euromoney atzinis vadošo neatkarīgo Baltijas investīciju banku GILD Bankers par labāko uzņēmumu iegādes un apvienošanas darījumu īstenotāju Igaunijā 2008. gada Euromoney Izcilības balvas konkursā.

Izvēles procesā šogad piedalījās 600 vadošās bankas un citas finansu institūcijas no visas pasaules.

Euromoney izteicis GILD atzinību par iespaidīgu darba pieredzi inovatīvu un liela apjoma darījumu veikšanu dažādās nozarēs Igaunijā. 2007. gadā GILD Bankers pabeidza vairākus nozīmīgus darījumus ar tiešsaistes (online) medijiem, piemēram, īstenojot populāro interneta portālu auto24.ee un www.cvkeskus.ee pārdošanu. Turklāt GILD konsultēja vadošās Baltijas automašīnu mazumtirdzniecības grupas ELKE kapitāldaļu pārdošanu Amber Trust, alkoholisko dzērienu izplatītāja Baltijā L.I.O.N. & Ko pārdošanu Liviko, kā arī vadošo azartspēļu un izklaides industrijas grupu Centrālajā un Austrumeiropā Olympic Entertainment Group kazino operatora Kristiine Kasiino pārņemšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

GILD Bankers kļuvusi par vienīgo GILD Real Estate īpašnieci

, 23.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas investīciju banka GILD Bankers kļuvusi par vienīgo kompānijas GILD Real Estate īpašnieci, iegādājoties 50% uzņēmuma akciju no nekustamā īpašuma grupas Uus Maa. Pirms tam GILD Bankers piederēja 50% GILD Real Estate akciju.

Īpašnieku maiņa neietekmēs uzņēmuma darbību, pārvaldi un esošos darbiniekus. Urmass Laurs (Urmas Laur), Jānus Juss (Jaanus Juss) un Andris Kovaļčuks (Andris Kovalcuks) turpinās savu darbību GILD Real Estate valdē. Līdzās GILD Bankers partneriem, GILD Real Estate uzraudzības padomē darbosies arī Uuus Maa akcionārs un valdes loceklis Ville Jehe (Ville Jehe).

Ville Jehe uzsver, ka pēc šī darījuma Uus Maa vairāk varēs pievērsties būtiskajām aktivitātēm nekustamā īpašuma sektorā: “Analizējot šī brīža tirgus situāciju Baltijā, uzskatām, ka nepieciešams koncentrēt visu mūsu uzmanību un pūles, lai saglabātu Uus Maa līderpozīcijas nekustamā īpašuma tirgū Baltijā. Nododot GILD Real Estate pilnīgā GILD Bankers pārziņā, mēs varēsim vairāk pievērsties savas kompānijas līdera pozīciju saglabāšanai tirgū.“

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas investīciju bankas GILD Bankers Latvijas korporatīvo finanšu operācijas turpmāk vadīs Matīss Paegle, kurš agrāk ieņēmis vadošus amatus uzņēmumos Latvenergo, SAS Group, airbaltic, kā arī Starptautiskajā gaisa transporta asociācijā IATA. Iepriekšējie GILD vadītāji Latvijā esot izlēmuši meklēt jaunas iespējas.

GILD Bankers Latvijas tirgū esot ilgtermiņa attīstības plāni, kuru īstenošana tiks turpināta jaunā menedžmenta vadībā.

"Pēc virknes veiksmīgi noslēgtu darījumu kompāniju pirkšanas un pārdošanas jomā, īpaši pēc būvfirmas LEC pārdošanas darījuma, kuru organizēja GILD Bankers, mēs vēlējāmies izdarīt nākamo GILD attīstības soli Latvijas tirgū. Mēs augstu vērtējam Matīsa Paegles bagāto pieredzi dažādu uzņēmumu stratēģiskās attīstības veidošanā, tostarp uzņēmumu apvienošanas un pirkšanas jomā. Mēs esam pārliecināti, ka viņš ne tikai veiksmīgi turpinās iesākto, bet arī paplašinās GILD darbību Latvijas un Baltijas uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas tirgū", sacīja GILD korporatīvo finanšu virziena vadītājs Lauri Isotams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

GILD Bankers nomaina nekustamā īpašuma finansēšanas projektu vadītāju

, 03.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

GILD Bankers Investīciju bankas komandai pievienojies Grens Normets (Gren Noormets), kurš līdz šim vadījis Nekustamā īpašuma departamentu Hansabankas Korporatīvo klientu nodaļā.

No 1. augusta G. Normets vadīs nekustamā īpašuma finansēšanas projektus visos GILD tirgos, arī Baltijā, Ukrainā, Centrālajā un Austrumeiropā, kā arī Kaukāzā. Jaunais, zinošais komandas biedrs nostiprinās GILD kompetenci un darbības perspektīvas nekustamā īpašuma jomā.

Lauri Isotams (Lauri Isotamm), GILD partneris un Investīciju bankas vadītājs augstu novērtē G. Normeta pieredzi un viņa lēmumu pievienoties GILD komandai: “Spožākais nekustamā īpašuma banķieris Baltijā ir nolēmis savu ekspertīzi pielietot darbojoties GILD, savās rokās cieši turot nekustamā īpašuma sektora grožus, kas joprojām piedāvā labas iespējas. Darbojoties GILD, G. Normetam būs iespēja darboties dažādos jaunos, ātri augošos tirgos Ukrainā, Kaukāzā un Centrālajā Āzijā, kur līdzekļi nekustamā īpašuma jomā tikai palielinās.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Saasinājusies cīņa par tiesībām virzīt Hipotēku bankas aktīvu pārdošanu

LETA, 12.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties lēmuma pieņemšanas termiņam, ir saasinājusies cīņa ap tiesībām konsultēt VAS Latvijas Hipotēku un zemes bankas (Hipotēku bankas) komercdaļas pārdošanu, kuras apjoms tiek lēsts vairāk nekā 300 miljonu latu apmērā.

Neoficiāla informācijas, kas ir aģentūras LETA rīcībā, liecina, ka par šim tiesībām interesi izradījuši vairāki pretendenti, taču par reālāko tiek uzskatīts SEB grupas konsultāciju uzņēmums SEB Enskilda, kas jau iepriekš konsultēja Hipotēku bankas pārveides procesu. Konkursā pieaicināto pretendentu loks gan bijis samērā ierobežots - aicināti tikai tie pretendenti, kam līdz šim bijusi saistība ar Hipotēku banku.

Neoficiāli tiek paustas bažas par SEB Enskilda priekšrocībām šajā atlasē. Šis konsultants cieši saistīts ar SEB banku, kas tai radītu būtiskas priekšrocības gaidāmajā Hipotēku bankas komercaktīvu pārdošanā. Tiek arī atgādināts par finanšu ministra Andra Vilka (V) iepriekšējo ilggadējo darbu SEB bankā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pasažieru pārvadātāja «Rīgas satiksmes» (RS) pagaidu valdes vadītājs Anrijs Matīss nolēmis šodien pamest amatu.

Matīss šorīt intervijā Latvijas Radio šādu lēmumu skaidroja ar atbalsta trūkumu pārmaiņām uzņēmumā no RS akcionāra puses. RS akciju turētāja funkcijas pilda Rīgas mērs un «Saskaņas» līderis Nils Ušakovs.

Sākotnēji atbalsts pārmaiņām RS no domes bijis liels, bet līdz ar Ušakova lēmumu kandidēt Eiropas Parlamenta vēlēšanās šis atbalsts faktiski ir zudis, vērtēja Matīss.

Šādos apstākļos viņš nolēmis, ka šodien paziņos par atkāpšanos no amata - iesniegums jau esot sagatavots un tas vien jāiesniedz Ušakovam. «Neesmu nobijies, bet viens to izsmelt nevar,» piebilda Matīss.

Kā piemēru atbalsta trūkumam Matīss minēja RS audita ziņojumu, kurā lūgts izvērtēt bijušās valdes atbildību par nesaimniecisku rīcību uzņēmumā, taču šādas izvērtēšanas vietā audita ziņojums nosūtīts atpakaļ RS ar «aptuvenu nostāju» - vērtējiet paši, ko Matīss neuzskata par konstruktīvu rīcību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

GILD saskata lielu izaugsmes potenciālu lauksaimniecības sektoram

, 07.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

GILD Bankers konsultējis lielāko lauksaimniecības investīciju un attīstības sabiedrību Baltijā – Agrowill, veiksmīgi pārņemot Põlva Agro, vienu no lielākajām piena fermām Igaunijā. Turklāt GILD bija Agrowill Group sākotnējā akciju publiskā piedāvājuma galvenais pārvaldītājs Viļņas fondu biržā šajā pavasarī.

GILD Bankers Partneris Šarūnas Skyrius saskata lauksaimniecības nozares potenciālu un prognozē tā pievilcību vēl kādu laiku: ”Lauksaimniecības sektorā vērojama liela invsetoru interese augstā pieprasījuma un pārtikas preču izdevīgo cenu dēļ. Lielais pieprasījums un pārtikas izdevīgās cenas padara lauksaimniecību par sektoru, kurā ir vērojama liela investoru interese. Līdzīgi kā Agrowill sākotnējam akciju publiskajam piedāvājumam arī citiem lauksaimniecības uzņēmumiem bijuši lieliski rezultāti Viļņas fondu biržā. Piemēram, Black Earth Farming un Trigon Agri Stokholmā, kā arī KTG Agar Frankfurtē.“

„Saskaņā ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas un ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas datiem, Austrumeiropā un NVS valstīs, īpaši Kazahstānā, Krievijā un Ukrainā, ir liels, neizmantots lauksaimniecības ražošanas potenciāls. Šajās valstīs ir 23 milj. akru plašas neizmantotās zemes, no kurām 13 milj. akru varētu tikt izmantoti ražošanā, neietekmējot apkārtējo vidi. GILD cieši seko dažādu sektoru attīstībai un tiecas sasniegt maksimālo atdevi visaktīvākajās un daudzsološākajās nozarēs.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Papildināta - Rīgas satiksmes pagaidu vadītājs Matīss saņem Ušakova atbalstu un paliek amatā

LETA, 28.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» pagaidu vadītājs Anrijs Matīss turpinās vadīt uzņēmumu, lai arī vēl šodien tika pieļāvis iespēju to pamest, ja negūs skaidru atbalstu viņa rosinātajām izmaiņām, - par to viņš paziņoja pēc vairāk nekā stundu ilgas tikšanās ar Rīgas mēru un «Rīgas satiksmes» akciju turētāju Nilu Ušakovu (S).

Ušakovs žurnālistiem sacīja, ka šodien ar Matīsu izrunājis daudzus jautājumus, kas saistīti ar uzņēmuma funkcionēšanu gan tuvākā, gan tālākā nākotnē un patlaban neesot iemeslu runāt par to, ka uzņēmumam draudētu nestabilitātes problēmas.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka Matīss darot «ārkārtīgi grūtu darbu» un daudzas lietas neuztvert emocionāli nemaz neesot iespējams.

Tāpat viņš norādīja, ka pēc sarunas ar medijiem abi ar Matīsu turpinās strādāt pie uzņēmuma šī gada budžeta veidošanas. «Rīt, »Rīgas satiksmes« akcionāru sanāksmē lemsim par uzņēmuma budžetu, skatot to kontekstā arī ar pašvaldības budžetu, kuru iecerēts pieņemt 27.martā,» sacīja Ušakovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taivānas ražotājs ASUS nācis klajā ar jaunu biznesa datora modeli ASUS M3700 jeb viss vienā (all-in-one), ko jau atzinīgi novērtējuši vairāki vietējie uzņēmēji.

Datortehnika mūsdienās ir jebkura biznesa neatņemam sastāvdaļa, tāpēc svarīgi, lai tā ne tikai apmierinātu visas uzņēmuma vajadzības, bet būtu arī nopērkama par finansiāli izdevīgu cenu, norāda Aigars Paegle, Sherlog Latvija vadītājs. ASUS šajā gadījumā trāpījis desmitniekā - jaunais viss vienā modelis ir gan ērts, jaudīgs, funkcionāls un vizuāli pievilcīgs, gan atbilstošs klientu finanšu prasībām, teic A.Paegle, kurš novērtē arī citas ražotāja piedāvātās iespējas tajā skaitā premium garantijas programmas un augstās kvalitātes servisu.

Apmierina vajadzības

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības uzņēmuma «Rīgas satiksme» (RS) pagaidu valdes vadītājs Anrijs Matīss amatu pamet, jo Rīgas dome nesniedz atbalstu to «Rīgas satiksmes» (RS) problēmu risināšanā, kas nav paša uzņēmuma pārziņā un kuru novēršana ir iespējama tikai ar pašvaldības lēmumiem.

Skaidrojot savu lēmumu atstāt RS pagaidu valdes vadītāja amatu, Matīss aģentūrai LETA sacīja, ka lielāks pašvaldības atbalsts būtu nepieciešams, piemēram, apstiprinot jauno biļešu pašizmaksu, pārskatot RS un «Rīgas mikroautobusu satiksmes» maršrutus, lemjot par tarifu maiņu un citām praktiskām lietām.

«Daudzas lietas nav tikai »Rīgas satiksmes« kompetencē, piemēram, maršrutu pārskatīšana ar »Rīgas mikroautobusu satiksmi«,» uzsvēra Matīss, «tāpat arī auditoru ziņojumā konstatētie trūkumi - tie būtu jānovērš, bet akcionārs atsūta mums audita ziņojumu atpakaļ un liek pašiem izstrādāt priekšlikumus. Mums nav atbalsta izdevumu samazināšanas jomā, līgumu pārskatīšanas jomā, un uzņēmums pats to atrisināt nevar. Tāpat arī akcionāram jāpieņem lēmums par zaudējumu piedziņu no bijušās valdes un to nevar dot darīt man.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Papildināta - Par Rīgas satiksmes pagaidu vadītāju iecelts uzņēmuma valdes loceklis Ernests Saulītis

LETA, 05.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» (RS) pagaidu vadītāju Anrija Matīsa vietā iecelts pagājušajā nedēļā uzņēmuma valdē apstiprinātais Ernests Saulītis no Rīgas domes Īpašumu departamenta, otrdien preses brīfingā paziņoja Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Viņš sacīja, ka par Matīsa lēmumu atstāt RS valdes priekšsēdētāja amatu uzzinājis vienīgi no plašsaziņas līdzekļiem. Pēc mēra domām, Matīsa lēmums bijis ļoti emocionāls, un viņam to ir grūti komentēt.

RS darbība un problēmu risināšana tikšot turpināta saskaņā ar iepriekš kopā ar Matīsu apstiprināto plānu.

Rīgas domes Īpašuma departaments šonedēļ izsludinās atklātu konkursu, lai izraudzītos kompāniju, kuras pienākums būs atlasīt jaunu RS valdi un padomi, pastāstīja Ušakovs.

Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā amatpersonu deklarācijas liecina, ka Saulītis 2000.gadu sākumā strādājis par policistu Rīgas pašvaldības policijā, bet 2001.gadā sācis karjeru Rīgas domes Īpašuma departamentā, kur sākotnēji bijis speciālists-inspektors, bet pēc tam Iepirkuma komisijas loceklis. Vēlāk Saulītis kļuva par Īpašuma nodrošināšanas pārvaldes priekšnieku, bet patlaban ir Nekustamā īpašuma pārvaldes priekšnieka vietnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BaltCap Infrastructure Fund (BInF) par 9,45 miljoniem eiro iegādājies 75% Anaerobic Holding grupas akciju. Anaerobic Holding pieder un tā pārvalda trīs biogāzes ražotnes Latvijā ar kopējo uzstādīto jaudu 4,9 megavati. BInF Investment direktors Latvijā Matīss Paegle atzīmē, ka tuvākajā laikā akcijas pārdot tālāk nav paredzēts - vismaz 20 gadus ar ražotņu attīstīšanu nodarbosies BInF.

Anaerobic Holding grupā ietilpst ražotnes Agro Iecava, RZS Energo and AD Biogāzes Stacija, kā arī divas biogāzes izejvielu piegādes kompānijas - BGGS Serviss un Aizkalnu Tehnika. M.Paegle atklāj, ka nākotnē tiks izskatīta iespēja arī iegādāties atlikušos 25% akciju. «Tāda opcija mums ir. Mēs kā finanšu investors investējam tādos projektos, kur darbojas kompteneti, zinoši un pieredzējuši vadītāji un līdzīpašnieki. Sākuma stadijā, pirmos dažus gadus, tas pat ir mūsu uzstādījums - mēs gribam, lai esošie īpašnieki līdzdarbojas un nodrošina, ka viss strādā,» atzīmē M.Paegle. Viņš uzsver, ka šobrīd Anaerobic Holding grupā turpina strādāt līdzšinējais menedžments, jo finanšu investors uzreiz nevar iesaistīties visos operatīvajos jautājumos un iedziļināties detaļās. «Mēs investējam dažādās jomās, tāpēc katra industrija nav pārzināma. Protams, pāris gados mēs to visu sapratīsim un kontrolēsim paši,» informē BInF Investment direktors Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Igaunijas 100 lielāko kompāniju vērtība gada laikā samazinājusies par 11%

, 15.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gadā, salīdzināt ar 2006. gadu, Igaunijas 100 lielāko kompāniju vērtība samazinājusies par 11%. Tā liecina investīciju bankas GILD Bankers pētījums, ziņo BBN.

"Naudas izteiksmē vērtības samazināšanās apjoms ir ievērojams," norāda GILD Bankers pārstāvis Rains Tamms (Rain Tamm).

2006. gadā 100 Igaunijas lielāko kompāniju vērtība bija 350 miljardi Igaunijas kronu (15.7 miljardi latu), savukārt 2007. gadā nedaudz virs 300 miljardiem kronu (13.5 miljardiem latu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperts: Aizmirstiet par tradicionālām budžetēšanas metodēm!

Atis Rozentāls, Db, 19.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tradicionāli sastādīts budžets būs izmetams jau tā radīšanas dienā, uzskata AS Gild Latvija direktors Matīss Paegle.

Uzstājoties apaļā galda diskusijā Db konferencē „Kā strādāt pārmaiņu laikā” 18. decembrī, M.Paegle uzsvēra, ka visām kompānijām nekavējoties jāveic savu iespēju analīze tuvākajiem 2 – 3 gadiem, ņemot vērā prognozi, ka IKP kritums būs vēl vismaz 2 gadus, pēc tam stabilizēsies, un tikai pēc aptuveni 4 gadiem var gaidīt tā pieaugumu. «Būtu naivi cerēt, ka kritīsies energoresursu cenas, tās paliks joprojām augstas, iespējams, pat pieaugs,» norādīja M.Paegle. Viņš prognozēja divus attīstības scenārijus. Pirmajā gadījumā tas ir izdzīvošanas scenārijs, kad nekavējoties tiek veikta restrukturizācija, pat vissāpīgākā, un jāsāk strādāt pie strukturāliem risinājumiem – biznesa vai tā daļu pārdošanas, apvienošanās, investoru piesaistes u.c. «Esiet reālisti par jūsu uzņēmuma vērtību šodienas apstākļos! Daudzi neapzinās vērtības dramatisko kritumu. Tomēr jāapsver, vai labāk nav saņemt kaut ko, nevis bankrotēt,» brīdināja M.Paegle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Audzēt, laistīt, pīt bizes

Renāte Priede, speciāli Db, 28.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Santas Mazūres un Matīsa Vaišļa zāles galvas sākumā tapa pašu vajadzībām

«Ģimene liela, ir krīze, Ziemassvētki nāk, visiem vajag dāvanas – tātad jātaisa pašiem, ar minimālām izmaksām, bet ar ideju un izskatīgu,» atminas Matīss.

Atgādina par sevi

Ar galvām ir apdāvināti visi bērni, radi, draugi un kolēģi. «Ja mums neizdotos iecerētais un galvas negūtu popularitāti, mums būtu ap 1000 dāvanu,» atceras Matīss. Tomēr dāvana bijusi tāda, ko nebija kauns pasniegt, tagad to jau iegādājas draugi, lai dāvinātu tālāk.

Zāģskaidu ģīmis ar zaļo frizūru ir samērā vienkāršs produkts, interesants, ilgi paliek atmiņā, vismaz tik ilgi, kamēr audzē. Pirmās galvas, kā atceras abi tās autori, bijušas visai primitīvas, produkta dizains tapis vēlāk. Apmēram pusgadu pēc zāles galvu debijas Ziemassvētkiem Santa nolēma pievērsties nopietnāk dizaina izstrādei, radot tēlus, noformējumu un iepakojumu, pašus apmierinošu gala rezultātu sasniedzot vēl apmēram pusgada laikā. Nebija tik viegli ģīmīšus uztaisīt. «Viens no mūsu personāžiem ir meitenīte – plikpaurainu meitenīti padarīt sievišķīgu – tas bija izaicinājums,» saka Matīss.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd visi uzņēmēji saprot: strādāt kā līdz šim, nozīmē strauju bojāeju, un patreiz jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Tamdēļ pēc uzņēmēju ieteikuma laikraksts Dienas bizness sadarbībā ar Fontes š.g. 18. decembrī Rīgā, viesnīcā Reval Hotel Latvija (Elizabetes ielā 55) rīko forumu Kā strādāt pārmaiņu laikā?.

Forums tiek rīkots kā diskusija starp ekspertiem un uzņēmējiem, un galvenais mērķis ir atbildēt uz jautājumu – ko darīt Latvijas uzņēmējam, lai uzņēmums veiksmīgi darbotos arī saspringtos apstākļos? Forumu moderēs un diskusijas vadīs laikraksta Dienas bizness galvenā redaktore Dace Andersone.

Forums Kā strādāt pārmaiņu laikā? plānots četrās tematiskās diskusijās, un katrā diskusija uzstāsies attiecīgās nozares spējīgākie Latvijas eksperti.

1. diskusija: Vadība un personāla vadība.

- Darba tirgus un atalgojuma tendences.

- Kā mainīt darbu izpildes mērījumus un atalgojuma struktūru?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

V. Paegle: Šķēlem vajadzētu nodarboties ar biznesu, nevis politiku

, 13.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas dibinātājam Andrim Šķēlem vajadzētu nodarboties ar privātu biznesu, nevis atgriezties politikā, uzskata Tautas partijas Saeimas frakcijas deputāte Vaira Paegle, raksta nra.lv.

V. Paegle teica, ka viņa pārdomās arī savu tālāko atrašanos partijā, jo Šķēlem nākot līdzi «milzīgi gara ēna un vienmēr, kad tiks pieņemts kāds lēmums, var rasties jautājums vai tas ir valsts vai privātās interesēs».

V. Paegle norādīja, ka Šķēlem būtu jāatbild un jāvieš skaidrība gan par digitālās televīzijas lietu, gan ofšoriem, gan mājām kurā viņš dzīvo. Sabiedrībai šie jautājumi esot ļoti svarīgi un būtu svarīgi uz tiem dzirdēt atbildes. «Šķēle ir harizmātiska un spilgta personība, bet laikā, kad Latvijas tēls ir tik nespodrs, mēs atgriežamies pie situācijas, kad trīs Latvijas partijas vada trīs oligarhi,» sacījusi V. Paegle.

V. Paegle pirms diviem gadiem notikušajā partijas kongresā, bija viena no diviem kongresa delegātiem, kura uz Šķēles jautājumu vai viņam būtu jāaiziet no partijas, nobalsoja ar «jā».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

FOTO: Pirmajā darbības gadā iegūst 1% no Latvijas čipsu tirgus

Linda Zalāne, 21.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To apliecina SIA Glear (zīmola Jersika’s chips) valdes loceklis Artis Paegle. Jau no pirmās dienas uzņēmums mērķtiecīgi raugās un strādā arī eksporta virzienā; patlaban tas savu produkciju nogādā uz piecām valstīm. Uzņēmuma tuvākie eksporta mērķi ir Zviedrija un Islande.

«Esmu pārtikas tehnologs ar 30 gadu stāžu. Viss mans darba mūžs ir saistīts ar pārtikas jomu. Mana pirmā darba vieta bija Aldaris, bet pēc tam strādāju ar atspirdzinošo dzērienu, tad ar vietējo kafijas ražotāju. Lai gan darīju to, kas man patīk, visu laiku nepameta doma, ka vēlos izveidot kaut ko savu, ka vēlos būt darba devējs, nevis ņēmējs,» teic A. Paegle. Par savas ražotnes izveidi viņš sācis prātot pirms 15 gadiem, kad pārtikas iekārtu izstādē ieraudzīja ierīci, ar kuru var ražot galetes. Tolaik galetes nebija tik plaši pazīstamas kā patlaban, un tas būtu neierasts produkts Latvijas tirgum. «Kā bieži dzīvē notiek, cilvēkiem, kuriem ir biznesa idejas, trūkst naudas. Meklēju finansējuma avotu gan bankā, gan uzrunāju investorus, bet nevienam nebija intereses par pārtikas ražošanu, jo tolaik lielākā aktivitāte notika nekustamo īpašumu tirgū un būvniecībā,» atminas A. Paegle. 2012. gadā radās iespēja iesniegt projektu Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrētajā programmā, iegūt Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu, kas bija vērsts uz Latvijas atpalikušu reģionu atbalstu. A. Paegle izvēlējās Kalnciemu, kur jau atrada ražošanai piemērotas telpas, bet konkursu viņa projekts neizturēja, jo biznesa attīstības vieta bija pārāk tuvu Rīgai. Nākošais mēģinājums iegūt finansējumu savas ieceres piepildīšanai bija projekta sagatavošana Lauku atbalsta dienestā (LAD), kur tika atbalstītas 60 idejas, bet A. Paegles biznesa plāns bija nākamais aiz strīpas. «Bēdājos, taču neilgi, jo pēc pusgada LAD mani uzmeklēja un jautāja, vai es varu pusgadā realizēt savu projektu, jo bija uzņēmumi, kas savu ieceri nenoveda līdz galam. Teicu, ka varu, lai gan tobrīd man nebija nojausmas, kur atradīsies ražošanas telpas. Pats esmu kurzemnieks, tāpēc sākumā meklēju iespējas savā pusē, bet atsaucība no dažādu pilsētu pašvaldībām bija niecīga. Braucu uz Līvāniem, kur mani sagaidīja ar atplestām rokām,» stāsta A. Paegle. Pašvaldība ierādīja vietu, kur bija tukšs lauks. Ar ES fondu līdzfinansējumu aptuveni pusgada laikā tika uzcelta jauna ražotne un iegādātas iekārtas 1,3 milj. eiro vērtībā. Lai veiktu produkta izstrādi un sāktu ražošanu, uzņēmums izmantoja AS Danske Bank kredītlīniju 155 tūkst. eiro apmērā. 2016. gada jūnija sākumā sākās reālā Jersika’s chips gatavošana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Demisionējusī kultūras ministre Helēna Demakova atteikusies no sava 9.Saeimas deputāta mandāta, tādēļ Tautas partijas Saeimas frakcijai pievienosies Vaira Paegle.

Saeima ceturtdien apstiprināja V. Paegles deputāta mandātu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības fondu finansējums Latvijas ceļiem nākamgad beidzas, valsts finansējums ir nepietiekams, tāpēc steidzami nepieciešams pieņemt lēmumu par Valsts autoceļu fonda atjaunošanu, lai novērstu autoceļu tīkla sabrukšanu, aģentūru LETA informēja Saeimas «Vienotības» frakcijas deputāts un bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Šodien darbu sāks Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas ietvaros izveidotā Autoceļu darba grupa, vienlaikus Matīss ir iesniedzis priekšlikumu likumprojektam «Grozījumi «Likumā par autoceļiem»». «Tie ir divi konkrēti soļi ceļā uz Valsts autoceļu fonda atjaunošanu,» uzsvēra Matīss.

Deputāts skaidroja, ka «Likumā par autoceļiem» ierakstītais Valsts autoceļu fonds eksistē, bet tam netiek piešķirts likumā paredzētais finansējums - 80% no dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa un visi pārējie autovadītāju maksājumi, jo šie līdzekļi tiek «ielikti» kopēja valsts budžetā. Savukārt, tas, cik liels finansējums tiks piešķirts autoceļiem tiek skatīts konkrētā gada budžeta kontekstā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakantajam satiksmes ministra amatam tiks virzīts pašreizējais Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Anrijs Matīss.

Par šādu kandidatūru satiksmes ministra amatam vienojušies Vienotības pārstāvji un pie frakcijām nepiederošie deputāti, kuri, veidojot koalīciju, uzņēmušies politisko atbildību par šo ministriju.

Šonedēļ Matīss tiksies ar Saeimas frakcijām, un arī šonedēļ Saeima varētu lemt par uzticības izteikšanu šim kandidātam.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes skaidroja, ka par tālāko procesu šajā jautājumā varētu lemt trešdien, 27.februārī, proti, būs zināms, vai ir koalīcijas atbalsts Matīsam un jautājumu par kandidāta apstiprināšanu var virzīt šīsnedēļas Saeimas sēdē. Ja būs nepieciešamas papildu konsultācijas, jautājums Saeimā tiks skatīts pēc nedēļas, piebilda Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Matīss mēnesī saņēmis 21 tūkstoti

Dace Preisa;Agnese Margeviča, 13.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Neo publicētajiem datiem, bijušais Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss 2008. gada decembrī saņēmis 21 tūkstoti latu, kas ir lielākā EM darbiniekam izmaksātā summa laika posmā no 2007. gada nogales līdz pagājušā gada beigām.

Milzīgais atalgojums, ko 2008. gada novembrī jau pēc taupības pasākumu valsts pārvaldē ieviešanas saņēmis toreizējais Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss, skaidrojams ar to, ka viņam togad piedzimis bērns. Tālaika likumdošana valsts sekretāram šādā gadījumā garantējusi pabalstu sešu mēnešalgu apmērā. Tādējādi A. Matīss saņēmis 21 089 latus. “Pareizi vai nē, bet tolaik bija tāds likums, tagad tā vairs nav,” DB teica A. Matīss.

A. Matīss neatminējās, ar ko konkrēti izskaidrojams prāvais atalgojums arī 2008. gada jūnijā un septembrī (attiecīgi 10 769 un 7 954 lati), tomēr vairākkārt uzsvēra, ka viss bijis saskaņā ar tālaika likumdošanu un nekādi pārkāpumi nav atklāti. “Valsts kontrole ir Ekonomikas ministrijā veikusi auditu gan par 2008., gan 2009. gadu un nekādi pārkāpumi nav atklāti,” uzsvēra A. Matīss.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc iepazīšanās ar starptautiskās auditoru kompānijas «Ernst & Young» sagatavoto ziņojumu par situāciju galvaspilsētas uzņēmumā «Rīgas satiksme» (RS) varētu tikt lemts par iespēju no atbildīgajām personām - iepriekšējās valdes - piedzīt vairākus miljonus eiro, otrdien Latvijas Televīzijā pavēstīja RS pašreizējais vadītājs Anrijs Matīss.

Audits liecinot, ka uzņēmumam piešķirtās dotācijas nesedz «Rīgas satiksmes» reālās izmaksas, turklāt uzņēmumam radušies miljonus eiro lieli zaudējumi. Uzņēmuma pagaidu valdes priekšsēdētājs Matīss skaidroja, ka saskaņā ar auditoru ziņojumu Rīgas domes dotācijas par pasažieru pārvadājumiem nav segušas šo pakalpojumu reālās izmaksas, attiecīgi uzņēmumam radušies zaudējumi, kas jākompensē ar aizņēmumiem un citādā veidā. Tāpat auditoru ziņojums rada jautājumus par vairākiem uzņēmumā veiktajiem iepirkumiem un sadarbības līgumiem.

Saistībā ar auditā atklāto Matīss norādīja, ka tas kalpos par pamatu konkrētu personu atbildības vērtēšanai, piebilstot, ka tāpat tiks vērtēta iespēja vērsties tiesībsargājošajās iestādēs. Matīss uzskata, ka ziņojums varētu kalpot par pamatu vairāku miljonu eiro zaudējumu piedziņai no atbildīgajām amatpersonām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Papildināta - Satiksmes ministrs atlaiž Pasažieru vilciena valdi

NOZARE.LV, 07.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akcionāru sapulce lems par Pasažieru vilciena (PV) valdes nomaiņu, medijiem brīfingā par jauno elektrovilcienu nomu paziņoja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

(Papildināta visa ziņa.)

PV kapitāldaļu turētājs Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands gan norādīja, ka vēl ir iespēja, ka valde pati varētu pieņemt lēmumu atkāpties, ņemot vērā, ka kapitāldaļu turētāju un satiksmes ministru nav apmierinājis iesniegtais jauno vilcienu nomas iepirkuma finansējuma piedāvājums. Pretējā gadījumā cita varianta neesot, kā sasaukt sapulci. Jaunajai valdei, kuru plānots iecelt operatīvi un veidot to no nozares profesionāļiem, ātri nākšoties izvērtēt Satiksmes ministrijai iesniegtos aprēķinus. Ekspolitiķu valdē nebūšot. Vairāki pretendenti jau esot uzrunāti.

Matīss žurnālistiem skaidroja, ka pašreizējā PV valde netiek galā ar uzdevumiem, kas tai izvirzīti, tāpat neesot pārliecības, ka uzņēmums varēs finansēt vilcienu nomu, neprasot papildu līdzekļus no valsts budžeta, turklāt arī noteiktā uzvarētāja Stadler piedāvājums esot krietni dārgāks nekā Igaunijā. Vairāki nomas finansējuma skaitļi esot balstīti uz pieņēmumiem un interpretāciju. Neesot neviena dokumenta, kas apliecinātu, ka būs pieejams nepieciešamais finansējums. Patlaban PV joprojām pieprasot par infrastruktūru 14 miljoni šogad un 16 miljoni eiro nākamgad, kaut gan šāda nauda nav paredzēta budžetā. Šogad valsts dotācija esot 32 miljoni eiro, un ar to esot jāiztiek. Vienlaikus tika norādīts, ka nav nopietni, ka PV vēl jūlijā nav apstiprināts budžets. Pie šādas finanšu neskaidrības iepirkumu nevarot atļauties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lejupielādē 100 Igaunijas vērtīgāko uzņēmumu sarakstu

, 11.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju banka GILD Bankers internetā piedāvā lejupielādēt 100 vērtīgāko uzņēmumu sarakstu.

Sarakstu var lejupielādēt GILD mājas lapā.

Jau ziņojām, ka par vērtīgāko Igaunijas uzņēmumu atzīta Hansapank.

Komentāri

Pievienot komentāru