Citas ziņas

Grīnbergs: trokšņu līmeni pārsniegt nebija atļauts

Atis Rozentāls, Ieva Zemīte, 07.07.2008

Jaunākais izdevums

Elektroniskās mūzikas festivāla Essential Knock OUT rīkotājiem nebija tiesību pārkāpt Rīgas domes saistošajos noteikumos noteikto trokšņu līmeni, norādījis Rīgas domes (RD) izpilddirektors Andris Grīnbergs.

Izpilddirektors ir sagatavojis vēstuli SIA Propeller Productions, kurā brīdina, ka elektroniskās mūzikas pasākumi pēc plkst. 24.00 turpmāk netiks saskaņoti, kā arī rūpīgi tiks pārbaudīti visi pieteikumi par pasākumiem, kuru gaitā varētu tikt pārsniegts trokšņu līmenis.

Par skaņu, kas bija dzirdama gandrīz visas Rīgas apkārtnē sašutuma pilnu vēstuli medijiem izsūtījis arī Ģirts Valdis Kristovskis, Eiropas parlamenta deputāts, Pilsoniskā savienība:

"Noslēdzas sakrālās mūzikas koncerts Rīgas Domā. Un tad jau iet vaļā – visa Rīga dimd un dārd monotonas elektroniskās mūzikas izraisītā fiziski sāpīgi dunoņā!

Vēl ap pusdiviem naktī ārprāts Rīgā nebeidzas! Gan Rīgas pilsētas Kārtības policijas dežūrdaļa, gan Valsts policijas palīdzības tālrunis naktī uz 6.jūniju atbild vienu un to pašu – „Neko nevaram darīt! Zinām! Jūs esat jau vismaz piectūkstošais zvanītājs! Pasākuma Essential Knock OUT rīkotāji ir saņēmuši Rīgas Domes atļauju līdz pieciem rītā Zaķusalā rīkot savu nakts pasākumu ar atļauju pārsniegt pieļaujamo trokšņu līmeni līdz pieciem rītā!”

Dzīvoju Pārdaugavā, kilometrus piecus no Zaķusalas. Tātad simtiem tūkstošu Rīgas iedzīvotāju vismaz šādā rādiusā jūtas līdzīgi. „Zvana pat no Imantas Mēs nevaram doties un mērīt trokšņu līmeni, atbild Rīgas pilsētas kārtības policijas dežūrdaļa. Pasākuma rīkotājiem ir Birka atļauja. Mums nav tiesību iejaukties”, trokšņa mērogu un savu attieksmi raksturo policijas dežūrdaļa. Rīgas iedzīvotāji ir bezspēcīgi Rīgas mēra daktera, Jāņa Birka priekšā!

Droši vien pilsētas tēvi zina, ka paši noteikuši, ka Rīgā ir aizliegts trokšņot vai pieļaut troksni, ja tas traucē apkārtējo personu mieru, izņemot, ja tas saskaņots ar Rīgas izpilddirektoru. Un saskaņošana tiešām ir notikusi. Taču tas neatbrīvo no atbildības. Turklāt Rīgas Dome ir deleģējusi Rīgas pašvaldības policijai tiesības kontrolēt trokšņa pieļaujamo normatīvu ievērošanu. Ir noteikta pat maksa par akustiskā trokšņa robežlieluma pārsniegšanu, kuru sedz trokšņa avots. Šajā gadījumā – Essential Knock OUT! Vai pieļaujamais trokšņa līmenis vispār tika noteikts un kontrolēts?

2007.gada augustā Rīgas svētku laikā Rīgas Dome bija atļāvusi pārsniegt trokšņu līmeni Andrejsalā līdz pulksten vieniem naktī. Tas daudziem rīdziniekiem palika atmiņā kā ļauns murgs. Pagājušā naktī pārsniegt trokšņu līmeni neierobežoti tika atļauts līdz pieciem rītā! Domes izpildirektors Andris Grīnbergs kārtējo reizi ir sašutumā par Esential Knock OUT visatļautību. Un tā jau kuro gadu...

Riski un apdraudējumi mūsu sabiedrībai kļūst arvien daudzveidīgāki. Rīdziniekiem jāgatavojas tos ierobežot un mazināt! Pašreizējā Rīgas Dome gan ir pretējās domās. Diemžēl."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grib paaugstināt atļauto trokšņu robežlīmeni Latvijā

Līva Melbārzde, Db, 25.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā ES direktīva atļauj augstāku diennakts trokšņu robežlīmeni nekā pašlaik atļauts Latvijā, Latvijas Akustiķu savienība ierosinājusi valdībai atļauto trokšņu līmeni paaugstināt par 10 decibeliem.

Pašlaik Latvijā trokšņu ierobežojums pie autoceļiem, lidostām un dzelzceļa ir 40 decibeli, kas ir par 10 decibeliem mazāk nekā paredz ES direktīva. Atļaujot augstāku trokšņu līmeni, uzņēmējiem uz trokšņu ierobežojušiem pasākumiem ietaupītos līdzekļi.

Tomēr gan vides ministrs Raimonds Vējonis, gan premjers Valdis Dombrovskis apšaubīja trokšņu līmeņa paaugstināšanas nepieciešamību. «Es nesaprotu, vai tiešām mēs vēlamies dzīvot visi lielākā troksnī?» vaicāja V. Dombrovskis likuma grozījumu autoriem. Līdz ar to noteikumu izmaiņas vēl tiks precizētas līdz to izskatīšanai valdības sēdē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Salaspilī plāno prettrokšņu sienas izveidi gar Daugavpils šoseju

Db.lv, 07.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salaspilī ir sākta sabiedriskā apspriešana par trokšņu samazināšanas pasākumiem gar Daugavpils šoseju, informē pašvaldībā.

Projekta īstenotājs ir valsts SIA "Latvijas Valsts ceļi". Projekta mērķis ir samazināt lielceļa satiksmes radītā trokšņa ietekmi uz dzīvojamo apbūvi Salaspilī.

Trokšņu sienu veidos trīs posmi. Divos posmos trokšņu barjeru plānots veidot uz mainīga augstuma grunts vaļņa, kura augstums pret esošo zemes virsmu būs 2,7 līdz 4,1 m. Virs vaļņa tiks izbūvēta aizsargsiena, kuras augstums būs no 4 līdz 4,5 metriem.

Posmos no Nometņu ielas līdz Enerģētiķu ielai un no Rīgas ielas līdz Kalnu ielai trokšņu barjeras kopējais augstums virs autoceļa līmeņa plānots no 6 līdz 6,5 metriem.

Posmā no Enerģētiķu ielas līdz Rīgas ielai barjeras augstums paredzēts 4,5 metri. Šajā posmā paredzēts uzstādīt tikai trokšņu aizsargsienu, kas veidota no betona konstrukcijām un krāsainiem akrila paneļiem bez grunts vaļņa izbūves.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs jau iepriekš atvainojas Daugavas stadiona apkārtnes iedzīvotājiem, ja piektdien, 11. jūlijā pēc plkst. 24.00 Dziesmu un deju svētku dalībnieku balles laikā tiks pārsniegts pieļaujamais trokšņu līmenis un līdz ar to būs traucēts viņu naktsmiers.

„Aicinu pilsētniekus būt iecietīgiem, jo nodrošināt 35 tūkstošiem svētku dalībnieku nepieciešamo skaļumu balles vajadzībām brīvā dabā nepārkāpjot oficiālo trokšņu līmeni, ir praktiski neiespējami,” uzskata izpilddirektors. A. Grīnbergs atzīst, ka šāds izņēmums tiek pieļauts, ņemot vērā īpašo situāciju :”Kā zināms, šie svētki norit reizi piecos gados, un to dalībnieki noteikti ir pelnījuši kārtīgu kopīgu balli.”

Pilsētas izpilddirektors šodien sazinājās ar grupas Labvēlīgais Tips dalībnieku Andri Freidenfeldu un dīdžeju Ufo, kuri spēlēs balles dalībniekiem un vienojās, ka mūzikas skaļums pasākuma laikā pēc iespējas tiks regulēts atbilstoši normatīvajiem aktiem un veselajam saprātam. Abi mūziķi tāpat kā pilsētas izpilddirektors jau iepriekš atvainojas pilsētniekiem, ja kaut kādā mērā tiks traucēts viņu naktsmiers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ieliek sirdi kokā

Kristīne Stepiņa, 06.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA WoodHeart ir Burtnieku novadā dzimis uzņēmums, kurš gada laikā ir izaudzis tik strauji, ka spiests pārcelties uz kādreizējo mēbeļu rūpnīcu blakus esošajos Kocēnos.

Ar uzņēmuma īpašnieku Tāli Grinbergu tiekamies darba dienas vidū, tāpēc viņš ir visnotaļ nevaļīgs, taču, iesācis runāt par savu sirdslietu – koku, ir gatavs skaidrot šī materiāla vissīkākās nianses. Ne velti viņu dēvē par lietaskoku. Uzņēmuma nosaukums – Koka sirds – raksturo jaunā uzņēmēja spēju saskatīt unikālo, dabas radīto skaistumu un, pievienojot savu darbu, radošumu un zināšanas, izgatavot vērtīgas lietas. Nevar nepamanīt uzņēmēja biroja galdu, kuru viņš ir izgatavojis no veca bērza kokā tēsta ēveļsola, tam piestiprinot stikla virsmu. Uz šī galda ir lijuši daudzu cilvēku sviedri, tāpēc tam ir jo īpaša vērtība, uzsver SIA WoodHeart īpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zaļā ekonomika: Kaņepju nozare gaida atbalstu

Inita Šteinberga, speciāli DB, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaņepes varētu būt Latvijas zelts vai nafta, ir pārliecināts Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Mārtiņš Indāns

Kaņepes šogad aug ideāli, pat par 8 cm divās diennaktīs, ja nav nokavēts sējas laiks. Ja tika iesēts pavasara sausuma periodā, tad kaņepes attīstība iekaltušā augsnē bija stipri aizkavēta, un tā neatgūstas arī vasarā. Taču, ja sēja ir izdarīta pareizi un īstajā brīdī, tad ekstrēmās vasaras nekaitē augšanai. Latvijā 2014. gadā audzē kaņepes šķiedras un spaļu ieguvei 116 ha platībā un pārtikai, pamatā eļļas ieguvei, 120ha platībā. Kaņepju audzētāju ir vairāki desmiti, kas ir Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas (LIKA) biedri, skaidro M.Indāns.

Problēmu netrūkst

Šobrīd nozarei, lai tā straujāk attīstītos, ir nepieciešams attīstīt šķiedras kaņepes pirmapstrādes rūpnīcas. Ir vairāku investoru interese par škiedras kaņepes pārstrādes rūpnīcu izveidi, teic M. Indāns, bet pašlaik tiek gaidīta LAP programmu atvēršana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaļas produktu ražošanas uzņēmumiem izejvielu cena īsā laikā pieaugusi par gandrīz 60%, bet gatavās produkcijas cena - par 10-15%, informē "Noo Cepeškungs" pārdošanas vadītājs Juris Grīnbergs.

Viņš norāda, ka izmaksu pieaugums dažādās nozarēs ietekmē gan izejvielu pieejamību gaļas produkcijas ražošanai, gan galaprodukta cenu. Kopējās inflācijas dēļ gaļas produktu tirdzniecībā pašreiz vērojams izteikts pieprasījums akcijas precēm, kas savukārt negatīvi ietekmē ražotājus. Proti, daudzas lopkopības saimniecības gan Latvijā, gan Eiropā ir slēgušas vai samazinājušas ražošanu.

J.Grīnbergs skaidro, ka pašreizējo situāciju cūkgaļas iepirkuma cenas jautājumā nosaka daudzi faktori, bet galvenais ir cūkgaļas piedāvājuma samazināšanās, ko izraisa augstās energoresursu cenas.

"Gaļas produkcijas ražošanai nepieciešamās cūkgaļas iepirkuma cena tirgū balstīta uz Vācijas indeksu. Šobrīd tas ir 2,28 eiro par kilogramu cūkas liemeņa, kas ir šīs tūkstošgades rekords. Indekss tiek koriģēts katru trešdienu, diemžēl nekas neliecina, ka cūkgaļas iepirkuma cenas pieaugums palēnināsies," norāda J.Grīnbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inflācijas un pieprasījuma pieauguma ietekmē pēdējā pusgada laikā īres maksas gan Rīgas centrā, gan apkaimēs būtiski palielinājušās – tas ietekmē gan studentus, kas vēlas īrēt mājokļus galvaspilsētā, gan īres tirgu kopumā, norāda Mārtiņš Grīnbergs, CBRE Baltics vecākais tirgus analītiķis.

Latvijā un Baltijā profesionālais īres tirgus vēl tikai veidojas, atzīmē M. Grīnbergs, uzsverot, ka jau šobrīd ir attīstītāji un investori, kas ir iesaistījušies īres namu būvniecībā un renovācijās, tomēr esošais piedāvājums vēl arvien ir nepietiekams. Varam sagaidīt, ka tuvākajos divos, trīs gados mēs noteikti redzēsim vairākus no jauna būvētus īres namus gan pilsētas centrā, gan arī lielāko universitāšu tuvumā, tāpat turpināsies arī pilsētas centrā esošo namu renovācijas darbi, prognozē CBRE Baltics vecākais tirgus analītiķis.

Problēma pastāv

Ja runājam par specifiskiem studentu akomodācijas projektiem, tad jāsaka, ka arī šādu namu būvniecību tirgū jau varam novērot un, visticamāk, tas turpināsies arī nākotnē, teic M. Grīnbergs. “Tajā pašā laikā jāatceras, ka tas ir nišas produkts, kam ir grūti prognozēt kopējo pieprasījumu. Jāatzīmē, ka studiju gadi paši par sevi ir izaicinājumu pilni, tomēr šobrīd studentiem mēs ieteiktu paskatīties nedaudz plašāk. Kā viens no variantiem ir mājokļu meklēšana pilsētās Rīgas tuvumā – Ādažos, Carnikavā, Salaspilī, Ikšķilē, Ogrē, Jelgavā un citās pilsētās, kur īres maksas ir krietni zemākas nekā galvaspilsētā. Tajā pašā laikā nevajadzētu aizmirst, ka studentam pat būtiskāks par pašu dzīvesvietu ir sociālais burbulis, kas veidojas ap to. Neliels dzīvoklis privātā studentu īres namā izmaksā tikpat, cik īres dzīvoklis mikrorajonā, bet papildus piedāvā plašu pakalpojumu spektru, padarot šos īpašumus pievilcīgus galalietotājam ne tikai finansiāli, bet arī sociāli,” spriež M. Grīnbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzot iekšējā tirgus kritumu gandrīz līdz nullei, UPB holdings plāno 2009. gadā 40 % apgrozījuma nodrošināt eksporta tirgos. UPB holdinga eksporta apgrozījums 2008. gadā kāpis divas reizes, sasniedzot aptuveni 26 % no kopējā UPB apgrozījuma. Pasūtījumi 2009. gadam eksporta tirgos jau šobrīd ir tuvu 2008. gada apjomiem, un holdings plāno šogad vismaz dubultot eksporta apgrozījumu.

Tirgus stājas

"Ņemot vērā, ka Latvijā tirgus ir apstājies, UPB prioritāte ir eksporta apjomu kāpināšana holdinga kopējā apgrozījumā," Db norādīja UPB holdinga eksporta departamenta direktors Uģis Grīnbergs. 2007. gada nogalē darbu sāka UPB Dānijā, pērnā gada janvārī - UPB Īslandes uzņēmums, augustā - UPB Zviedrijā, 2009. gada I pusgadā tiem pievienosies UPB meitasuzņēmums Norvēģijā, kam šobrīd notiek darbinieku atlase.

"Pilnībā būvniecība Latvijā apstāties nevar, jo ir jāapgūst Eiropas Savienības naudas, un to būtu jāspēj arī visdramatiskākajā politiskajā situācijā. Taču ar to, ka privātais būvniecības tirgus īstermiņā var Latvijā pilnīgi apstāties, mēs esam rēķinājušies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Banku nekustamo īpašumu kompānijas šo gada vērtē kā aktīvu; nākamo pieļauj sliktāku

BNS, 19.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klientu interese par jaunajiem nekustamo īpašumu projektiem ir augsta, tāpēc tirgus šobrīd ir aktīvs, bet nākamais gads varētu būt nedaudz sliktāks, pastāstīja aptaujāto banku nekustamo īpašumu kompāniju pārstāvji.

Nekustamo īpašumu kompānijas Pillar Management (ABLV banka) izpilddirektora vietnieks Raits Kite pastāstīja, ka, attīstot jaunos projektus, kompānija balstījusies uz vietējo pircēju vēlmēm un iespējām. Viņš gan piebilda, ka šobrīd pārdošanas tempi ir nedaudz samazinājušies, taču tas neapdraudot jauno projektu izpārdošanu, jo tie vēl joprojām esot pašmāju pircēju pieprasīti.

Kite pastāstīja, ka sākotnēji esot bijusi arī liela interese no ārvalstu pilsoņiem, taču šobrīd tā ir mazinājusies. «Ir skaidri redzams, ka viņi pašlaik nesteidzas pirkt īpašumus uz jaunajiem termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanas noteikumiem,» atzina Kite, prognozējot, ka tas varētu atstāt ietekmi uz tautsaimniecību kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Amnestijas likumprojekts neesot konkrētu personu interesēs

Irēna Zandere, Madara Fridrihsone, Db, 24.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs Db noliedza, ka viņa veidotais un Saeimā iesniegtais Amnestijas likumprojekts būtu tapis konkrētu personu interesēs.

Likumprojekts paredz piemērot amnestiju – pilnīgu vai daļēju atbrīvošanu no soda – tām personām, kas bijušas politiski represētās, ieņēmušas vēlētus amatus Latvijas Tautas frontē, balsojušas par Latvijas Republikas Neatkarības deklarāciju vai saņēmušas valsts apbalvojumus. Tomēr amnestija neattiektos uz personām, kas izdarījušas, piemēram, slepkavības, dzimumnoziegumus, vai noziegumus pret dabas vidi, vai tīšus nodarījumus pret personas veselību vai brīvību, vai godu un cieņu.

"Par konkrētām personām nav domāts. Šeit ir domāts par tiem, kas kaut ko darīja Latvijas labā, cik tad mums viņi ir, uz pirkstiem var saskaitīt," savu iniciatīvu Db komentēja J. Grīnbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Itālijā un Šveicē atvieglos pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus

LETA--AFP/BBC, 27.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijā no 4.maija tiks atviegloti koronavīrusa pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi, tostarp, cilvēkiem tiks atļauts pastaigāties parkos un apciemot savus radiniekus, svētdien televīzijā paziņoja Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte.

Taču, apciemojot radiniekus, cilvēkiem būs jāvalkā sejas maskas un jāievēro distance, norādīja Konte. Cilvēkiem būs atļauts pārvietoties sava reģiona ietvaros, bet nebūs atļauts ceļot uz citiem reģioniem.

Publiskās vietās obligāta prasība būs sejas maskas, kuru cena gabalā nedrīkstēs pārsniegt 50 centus, nolēmusi valdība. Cilvēkiem ieteikts arī turpmāk izvairīties no apskaušanās un sarokošanās.

Konte norādīja, ka Itālijā sākas posms, kurā jāiemācās sadzīvot ar vīrusu un būt atbildīgiem. "Ja jūs mīlat Itāliju, ievērojot distanci," sacīja Konte. Tiks atļautas bēres, bet tajās drīkstēs piedalīties ne vairāk kā 15 cilvēki.

Individuālajiem sportistiem būs atļauts atsākt treniņus un cilvēkiem būs atļauts sportot ne tikai tiešā savu dzīvesvietu tuvumā, bet plašākā apvidū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa (ST) ir atzinusi, ka trokšņu regulējums mototrašu tuvumā nav atbilstošs Satversmei, aģentūru LETA informēja ST pārstāve Ketija Strazda.

Savā spriedumā ST norādīja, ka Ministru kabinets (MK) ārpus telpām izvietotajām mototrasēm ir noteicis augstākus pieļaujamos vides trokšņa robežlielumus nekā citiem, mazāk kaitīgiem vides trokšņa avotiem. Tomēr MK nav apsvēris un pamatojis pēc būtības to, kāpēc šāds mototrašu īpašnieku vai valdītāju pienākums - nodrošināt atbilstošus trokšņa slāpētājus un norobežot paaugstināta trokšņa teritorijas ar troksni slāpējošiem objektiem, ir sasaistīts jau ar paaugstinātiem vides trokšņa robežlielumiem.

Spriedums nozīmē to, ka turpmāk mototrašu tuvumā tiks piemēroti vispārīgie trokšņu noteikšanas robežlielumi, kas ir zemāki nekā tie, kurus MK bija noteicis ar apstrīdētajām tiesību normām, skaidroja ST tiesnese Daiga Rezevska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

CSDD: Īpašnieki pretojās Biķernieku trases attīstībai, jo vēlas pārdot zemi par neadekvāti augstu cenu

LETA, 20.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) pārņēma Biķernieku trases apsaimniekošanu, visu laiku ir bijusi vērojama privātīpašnieku pretdarbība trases attīstībai, aģentūrai LETA sacīja CSDD Sabiedrisko attiecību daļā.

CSDD norādīja, ka nacionālā Biķernieku kompleksā sporta bāze ir visai sabiedrībai nozīmīgs sporta un atpūtas komplekss, kuru uzticēts pārvaldīt CSDD. «Diemžēl daļa no trases atrodas uz privātīpašnieku zemes. Jau pārņemot šo trasi apsaimniekošanā, visu laiku ir bijusi vērojama privātīpašnieku pretdarbība trases attīstībai. Īpašnieki nav slēpuši neapmierinātību, ka trase tika nodota CSDD. Viņu mērķis bija novest trasi līdz bankrotam un iegūt trases zemi savā īpašumā. Pārņemot trasi, viņu nodomi tika izjaukti, pasargājot trasi no bankrota,» skaidroja CSDD.

Direkcijā apgalvoja, ka no trases pārņemšanas brīža arī sākās pretdarbība no īpašnieku puses. «Īpašnieki pretojās jebkurai attīstībai, jo viņi vēlas pārdot zemi par neadekvāti augstu cenu. Līdz ar to mums nav pārsteigums, ka īpašnieki vēlas, lai trasei atņemtu nacionālās sporta bāzes statusu,» informēja CSDD.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Trīs miljonāri lūdz pārtraukt nacionālās sporta bāzes statusu daļai viņiem piederošas zemes pie Biķernieku trases

LETA, 19.09.2018

Guntis Rāvis ir viens no trīs miljonāriem, kas vērsies Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) ar aicinājumu pārtraukt nacionālās sporta bāzes statusu daļai viņiem piederošās zemes pie Biķernieku trases.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji Guntis Rāvis, Igors Skoks un Andris Putāns, kuri visi tikuši minēti Latvijas miljonāru sarakstos, ir vērsušies Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) ar aicinājumu pārtraukt nacionālās sporta bāzes statusu daļai viņiem piederošās zemes pie Biķernieku trases.

Kā aģentūru LETA informēja uzņēmēju sabiedrisko attiecību pārstāvji, vēstuli IZM parakstījis Rāvis, kuram pastarpināti pieder SIA «Skonto būve», Skoks un SIA «Resursi» vārdā - uzņēmuma valdes loceklis Putāns. SIA «Resursi» 50% caur uzņēmumu ķēdi pieder «Elko grupas» līdzīpašniekam un padomes priekšsēdētājam Putānam, bet otra puse uzņēmuma līdzīgās daļās pieder brāļiem Uldim un Mārtiņam Brīzēm.

Zemes īpašnieku sabiedrisko attiecību pārstāve Elīna Dobulāne informēja, ka minētajām personām pieder zemes daļa, kas atrodas pie Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) apsaimniekotās Biķernieku trases.

Lūgumā pārtraukt nacionālās sporta bāzes statusu daļai zemes, kas atrodas pie CSDD Biķernieku trases, tās īpašnieki pauž nostāju, ka zeme faktiski netiekot izmantota nacionālās sporta bāzes vajadzībām, turklāt daļā no teritorijas neesot apmeklētājiem drošs tehniskais stāvoklis, piemēram, daļa no tribīnēm ir avārijas stāvoklī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Būs Rīgas trokšņu karte

Atis Rozentāls, Db, 29.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes (RD) Vides komitejas sēdē tika prezentēts Rīgas aglomerācijas trokšņu stratēģiskās kartes projekts. Karte raksturos trokšņu līmeni dienas, vakara un nakts laikā.

Pētījumā konstatēts, ka lielākais trokšņu avots Rīgā ir sliežu transports. Ar trokšņu karti iedzīvotājiem būs iespēja iepazīties 8.maijā sabiedriskajā apspriešanā Rātsnamā, kā arī RD mājas lapā internetā. A.Rozentāls

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ausekļa ielā, Rīgā, viss notiek mierīgi un nosvērti – klusā centra ielas statusu tā nes godam

Nedaudz vairāk kā 360 metrus garā Ausekļa ielā nav ne miņas no ļaužu kņadas. Tajā arī netrūkst ekskluzīvu dzīvojamo māju, tomēr to pirmajos stāvos vēl aizvien tukšas ir vairākas komercplatības. Aptaujātie uzņēmēji DB gan uzsver, ka rosība pēc krīzes tagad atgriežoties, biznesu tur izvērš tie uzņēmumi, kuriem nav nepieciešama liela cilvēku plūsma.

Kolekcionāru pieturvieta

Vispirms iela, tad galerijas nosaukums – šāds stāsts ir antikvariātam, galerijai Mākslas vēstniecība. «Te strādājam jau desmit gadu. Sākotnēji galerija atradās telpās Ausekļa un Elizabetes ielas stūrī. Iela deva iedvesmu galerijas nosaukumam, jo šajā rajonā atrodas vairākas vēstniecības,» stāsta Mākslas vēstniecības vadītājs Ģirts Grīnbergs. Šis esot viens no trim uzņēmuma veikaliem, bet klusā atrašanās vieta neesot traucēklis. Lielākoties antikvariātā iegriežoties kolekcionāri, kuri zina, ko meklē, un ir ieinteresēti īpaši mērot ceļu līdz Ausekļa ielai. Otra pircēju kategorija, kas skaita ziņā esot nelielāka, ir ļaudis, kuri meklēt kādu īpašu un oriģinālu dāvanu. «Cilvēki šeit dodas ikdienas gaitās. Tūristi ieklīst retāk, galvenokārt tie, kas apmaldījušies, ejot no prāmja uz pilsētas centru, un atraduši Ausekļa ielu. Šo ielu ir vērts apskatīt, te aplūkojamas jūgendstila ēkas. Daļa no tām ir kultūrvēsturiski pieminekļi. Ausekļa ielā netrūkst arī kontrastu – blakus vēsturiskām ēkām atrodas padomju laikā celtā ķieģeļu dzīvojamā māja, ir arī grausti,» teic Ģ. Grīnbergs. Mākslas vēstniecības nelielajās pagrabstāva telpās senu priekšmetu netrūkst – uz galdiem un kumodēm izvietots milzum daudz priekšmetu, sienas rotā gleznas – latviešu vecmeistaru darbi, Krievijas un Eiropas mākslinieku orģinālgleznas. Tur esot tikai tādi priekšmeti, kas senāki par simt gadiem. «Par spīti tam, ka šī nav viena no centrālajām Rīgas ielām, bizness notiek. Kolekcionārus piesaistām arī ar izsoļu organizēšanu. Ievēroju, ka pēdējos gados darbību sākuši citi uzņēmēji. Nezinu, kas šurp vilina vīna veikalus, bet tagad tie jau ir divi. Nesen atvērās arī datoru veikals, bet nedomāju, ka šādam biznesam te ir labākā vieta. Prieks, ka Ausekļa iela dabiskā ceļā attīstās pareizā virzienā – nelieli veikaliņi, modes, skaistumkopšanas saloni un restorāns. Šādiem uzņēmumiem te ir potenciāls,» viņš spriež.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prognozējot, ka pie Saeimas nama un Rīgas pils var tikt organizēti nesankcionēti pasākumi, policija gatavojas ierobežot automašīnu un gājēju pārvietošanos Vecrīgā.

Pils laukumā pie Rīgas pils (posmā no Daugavas gātes līdz Torņu ielai).

Savukārt gājēju kustība nepieciešamības gadījumā šajā laikā tiks ierobežota vai slēgta Jēkaba ielas posmā no Mazās Pils ielas līdz Torņu ielai; Mazajā Trokšņu ielā; Trokšņu ielas posmā no Aldaru ielas līdz Jēkaba ielai; Klostera ielas posmā no Jēkaba ielas līdz ēkai Klostera ielā 19; ielas posmā no Mazās Pils ielas līdz Klostera ielai (ielā starp Sv.Jēkaba katoļu katedrāli un Sv.Marijas Magdalēnas katoļu baznīcu); Pils laukumā pie Rīgas pils (posmā, no Daugavas gātes līdz Torņu ielai).

Ierobežojumu neattieksies uz operatīvo transportu un Militārās policijas transportlīdzekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uz laiku slēgs satiksmi Rīgā, Trokšņu ielas posmā

, 21.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar rekonstrukcijas darbiem Trokšņu ielā ir sagatavots Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojums, kurā noteikts, ka no 25. līdz 27.oktobrim tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme Trokšņu ielā, posmā no Aldaru ielas līdz Trokšņu ielas ēkai Nr. 12.

Transportlīdzekļu satiksmi Trokšņu ielā var atjaunot pirms rīkojumā minētā laika, ja darbi tiek pabeigti ātrāk, Db.lv informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalnieki apspriedīs trokšņu karti

Agrita Aune, Db, 14.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalniekiem būs iespējams iepazīties ar Rīgas un tās apkārtnes trokšņu karti.

SIA Estonian, Latvia&Lthuanian Enviroment izstrādājusi Rīgas un tās apkārtnes trokšņu mērīšanas kartes. Ņemot vērā Jūrmalas atrašanos Rīgas telpiskās plānošanas reģionā, Jūrmalas dome nolēma nodot šis kartes sabiedriskajai apspriešanai.

Interesenti ar kopējo trokšņu avotu radītās diennakts trokšņu rādītājiem varēs iepazīties līdz 15. decembrim Jūrmalas domē. Turpmākajā izpētē piedalīsies arī Jūrmalas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" būvniecība ir sākusies visās trīs Baltijas valstīs, pašreizējo mērķi to uzbūvēt līdz 2026.gadam īstenot vairs nav iespējams, un dzelzceļa līnijas pabeigšana būs jāatliek līdz desmitgades beigām, atzinis uzņēmuma "Rail Baltic Estonia", kas projektu īsteno Igaunijā, valdes priekšsēdētājs Tenu Grinbergs.

Intervijā Igaunijas laikrakstam "Postimees" viņš norādījis, ka tas arī ir pēdējais termiņš, jo līdz 2030.gadam ir jāpabeidz Eiropas Transporta tīkls TEN-T, kura daļa ir "Rail Baltica".

"Līdz šim mūsu mērķis bijis 2026.gads, tas nav iecirsts akmenī Eiropas līmenī. Diemžēl tagad ir skaidrs, ka šis grafiks vairs nav iespējams. No vienas puses, to nevar īstenot tehniski un strukturāli, no otras puses, nav pilnībā nodrošināts projekta finansējums," sacījis Grinbergs.

Pēc viņa teiktā, "Rail Baltica" laika ietvars Igaunijas posmā patlaban atdūries pret diviem lieliem šķēršļiem - plānošana Pērnavas apriņķī un galvenās trases projektēšana. Tā kā Igaunijas Valsts tiesa anulējusi plānojumu Pērnavas apriņķī, Igaunijas Finanšu ministrija gada beigās iecerējusi piedāvāt jaunu plānojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Prudentia komandai Latvijā pievienojas Agris Grīnbergs

Db.lv, 03.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Asociētā partnera statusā Prudentia komandai kopš 1.novembra pievienojas Agris Grīnbergs, kurš koncentrēsies uz lielo M&A darījumu vadīšanu Baltijā, kā arī stiprinās Prudentia pozīcijas privātā kapitāla pārvaldīšanas jomā.

“Esam gandarīti, ka mūsu komandai pievienojas tik augsta līmeņa profesionālis ar ilggadīgu pieredzi korporatīvajās finansēs un privātā kapitāla pārvaldīšanā. Ticam, ka līdz ar Agra Grīnberga pievienošanos Prudentia, mūsu komanda kļūs stiprāka un uzkrātā pieredze - daudzveidīgāka, ko novērtēs arī mūsu klienti”, uzsver Prudentia valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

“Esmu patiesi priecīgi pieņemt jauno profesionālo izaicinājumu, pievienojoties vienai no lielākajām korporatīvo finanšu komandām Baltijā. Mans galvenais uzdevums un mērķis būs palīdzēt Prudentia klientiem sasniegt augstākus mērķus Baltijā un pasaulē, kā arī attīstīt privātā kapitāla pārvaldīšanas piedāvājumu”, atklāj A.Grīnbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Augļkopji: šā gada ābolu ražu slimības nav ietekmējušas

BNS, 30.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan bumbieru raža šogad ir diezgan slikta, ābolu raža šogad lielā daļā Latvijas ir labāka nekā pērn. «Ir ziņas, ka Vidzemes pusē ābolu šogad nav īpaši daudz, taču kopumā ābolu šogad būs vairāk nekā pērn,» prognozēja Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte.

Vienlaikus viņa apliecināja, ka šogad ābolu ražai dažādas slimības nav kaitējušas. «Tā ka būtu jāpievērš īpaša uzmanība slimību apkarošanai, šogad nav bijis,» uzsvēra LAA vadītāja.

Savukārt dārzkopības uzņēmuma Pūres dārzi direktors Edmunds Grīnbergs aģentūrai BNS pastāstīja, ka ābolu raža uzņēmumā šogad ir tāda pati kā pērn. Grīnbergs gan atzina, ka šogad āboli ienākušies ātrāk nekā pagājušajā gadā. «Vasaras ābolu realizāciju jau esam sākuši - veikalos jau ir nopērkami, savukārt septembra pirmajā dekādē sāksim rudens ābolu realizāciju,» norādīja Pūres dārzu direktors un piebilda, ka šogad ābolu cenas ir aptuveni par 5% augstākas nekā 2010.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vislielākā īres tirgus aktivitāte Baltijā pašlaik novērojama Rīgā, pieprasījuma ziņā neatpaliek arī Viļņa un Tallina, liecina CBRE Baltics dati.

Šobrīd profesionāli pārvaldīto dzīvokļu skaits Rīgā pārsniedz 2000, tikmēr Lietuvas un Igaunijas galvaspilsētās šis skaitlis ir ievērojami mazāks jeb ap 1000 dzīvokļiem katrā no pilsētām, skaidro Mārtiņš Grīnbergs, CBRE Baltics vecākais tirgus analītiķis. Viņš norāda, ka pašlaik projektēšanas un plānošanas stadijā Baltijā ir vairāki tūkstoši īres dzīvokļu, tāpēc tiek prognozēts, ka tuvākajos gados īres sektors turpinās savu izaugsmi.

Attīstītāji piesardzīgi

Esošā tirgus situācija profesionāli pārvaldītu īres namu segmentā ir visai spraiga, jo pieprasījums pēc kvalitatīva īres produkta joprojām saglabājas augsts, atzīmē M. Grīnbergs. “Šajā segmentā galvenokārt pieprasījumu veido ārvalstu studenti, kas neplāno iegādāties savu īpašumu šeit, kā arī jaunie speciālisti, kuri pagaidām vēl veido nepieciešamos uzkrājumus sava īpašuma iegādei,” skaidro CBRE Baltics vecākais tirgus analītiķis. Vinš norāda, ka Rīgas īres fondu galvenokārt veido XX gadsimta sākumā celtie īres nami, kas, atgūstot valsts neatkarību, tika denacionalizēti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Ar tālruņa aplikāciju vēlas izskaust stāvēšanu garās rindās

Anda Asere, 27.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nebūtu jānīkst rindās, piedāvā lietot tālruņu aplikāciju, kas fiksē cilvēka vietu rindā un ziņo, kad pienāk viņa kārta

Qminder ir viedtālruņa aplikācija un web serviss rindu neitralizēšanai – lai cilvēkiem nebūtu jāgaida rindā. «Saņem paziņojumu mobilajā tālrunī un vari staigāt apkārt, piemēram, aiziet uz kafejnīcu utt.,» stāsta Kristaps Grinbergs, rindu vadības rīka Qminder līdzīpašnieks. Lai iegūtu savu virtuālo kārtas numuru, neesot pat jāiet, piemēram, uz banku – vēl esot mājās vai pa ceļam vari uzzināt, cik gara ir rinda, un ieņemt savu vietu.

Qminder biznesa ideja dzimusi Tartu starptautisku pasākumu sērijas Garage48 laikā. Uzņēmuma pirmais investors ir Seedcamp – Lielbritānijas start-up akselerators. Qminder iesaistījies arī Somijā bāzētā iesācējuzņēmumu atbalsta programmā Startup Sauna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdgales ugunsgrēkā vietā daudzviet joprojām notiek gruzdēšana, bet atsevišķās vietās arī degšana ar atklātu liesmu, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Ugunsgrēku joprojām izdodas noturēt iekšpus izveidotā perimetra un ugunsdzēsēji turpina darbu notikuma vietā. Piektdien dzēšanu veiks arī trīs helikopteri, skaidroja dienesta pārstāve Inta Palkavniece.

Dienestā arī informēja, ka saistībā ar ugunsgrēka dzēšanas darbiem aizliegums izmantot dronus un citus gaisa kuģus notikuma vietā ir pagarināts līdz 10.augustam.

VUGD operatīvās vadības pārvaldes priekšnieks, pulkvežleitnants Jānis Grīnbergs Latvijas Radio pastāstīja, ka patlaban notikuma vietā strādā aptuveni 70 cilvēki. Atbraucot jaunai maiņai, var būt arī līdz 90. Resursi pilnīgi pietiek un papildu palīdzība nav nepieciešama, viņš uzsvēra.

Vaicāts, vai helikopteri ir optimālākais līdzeklis šī ugunsgrēka dzēšanai, Grīnbergs skaidroja, ka labāki tomēr ir cilvēkresursi, jo no gaisa noliet visu kūdras slāni nav iespējams. «Degšana bieži vien notiek dziļākos slāņos, līdz ar to ar laistīšanu vien nepietiek,» viņš teica.

Komentāri

Pievienot komentāru