Citas ziņas

Hansa Fondu fondu aktīvu apjoms sasniedzis 100 miljonus

, 11.10.2007

Jaunākais izdevums

Oktobra sākumā trīs Hansa Fondu fondu aktīvu apjoms sasniedzis 100 miljonus eiro, informēja Hansabankas pārstāvis Ivars Svilāns. Ja pirms pāris gadiem lielākā daļa no visām Baltijā pārdotajām fondu ieguldījumu apliecībām tika pārdota Igaunijā, tad šodien Latvija un Lietuva jau ir panākušas Igauniju.

Visi trīs fondi savu darbību sāka 2005. gada novembrī, un to mērķis ir nodrošināt vietējiem ieguldītājiem iespēju izveidot ieguldījumu portfeli, kurā ieguldītie naudas līdzekļi tiktu izvietoti dažādos fondos visā pasaulē un kura ienesīgums būtu saistīts ar strauji augošajiem Austrumeiropas tirgiem.

Hansabank Grupas uzņēmuma Hansa Investment Funds izpilddirektors Robert Kitt uzskata, ka straujais aktīvu pieaugums liecina - ieguldījumu fondi kļūst arvien populārāki visās trijās Baltijas valstīs. Ja pirms pāris gadiem lielākā daļa no visām Baltijā pārdotajām fondu ieguldījumu apliecībām tika pārdota Igaunijā, tad šodien Latvija un Lietuva jau ir panākušas Igauniju.

Kā norādīja Latvijas Hansabankas Privātpersonu pārdošanas vadības nodaļas vadītājs Reinis Jansons, fondu fondi kļuvuši populāri Latvijas ieguldītāju vidū to vienkāršības dēļ. "Fondu fondi sarežģītos lēmumus par ieguldījumu veikšanu ��auj pieņemt daudz vieglāk - klientam kopā ar bankas konsultantu atliek tikai noteikt savu personisko riska profilu," sacīja R. Jansons.

Ir trīs dažādi fondu fondi: Hansa Fondu fonds 30, Hansa Fondu fonds 60 un Hansa Fondu fonds 100. Skaitlis fonda nosaukumā norāda akciju īpatsvaru fonda ieguldījumu portfelī. Jo lielāks akciju īpatsvars, jo augstāka sagaidāmā ieguldījumu atdeve, tomēr tas nozīmē arī lielāku risku.

"Hansa Fondu fonds 100 ilgtermiņā piedāvā potenciāli lielāko atdevi, taču tas ir arī visvairāk pakļauts tirgus lejupslīdei. No otras puses, Hansa Fondu fondam 30 raksturīgs vismazākais ieguldījumu vērtības samazināšanās risks, jo lielāko ieguldījumu īpatsvaru veido droši fiksēta ienākuma vērtspapīri," skaidroja R. Jansons, raksturojot fondu riska profilu atšķirības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Noziedznieki no Hansa līzinga zaguši naudu un slēguši līgumus ar neesošu personu

Katrīna Iļjinska, Db, 15.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas banku izveidotajam Parādnieku reģistram būtu jāievieš banku darbībā nosacīta kārtība un jāveicina drošība finanšu darbībā. Taču Latvijā labie nodomi ne vienmēr nes labumu, bet dažkārt par sagādā vairāk problēmas, turklāt ne jau tiem, pret kuriem tas izveidots, bet godīgiem pilsoņiem.

Par to, atsaucoties uz laikrakstu Бизнес&Балтия, ziņo biznews.lv. Kompānijas Hansa līzings darbinieki figurē lietā par fiktīvu līgumu slēgšanu ar to cilvēku vārdiem, kas par šo lietu neko pat nenojauš. Tādējādi nelikumīgi ir piesavināti vairāk nekā 50 tūkstoši latu.

Uzņēmējs Aleksandrs Podoļskis saskārās ar problēmām ar kompāniju Hansa līzings, kuras izdevās atrisināt tikai tiesas ceļā. «Pagājušā gada rudenī es gribēju nomainīt mašīnu, atnācu uz līzinga kompāniju un tur noskaidroju, ka esmu reģistrēts Latvijas Bankas Parādnieku reģistrā, stāsta A. Podoļskis. Man tas bija pārsteigums. Jā, man ir kredīti, tai skaitā hipotekārais, citās Latvijas bankās. Taču līdz šim mana kredītvēsture bija ideāla – neviena kavēta maksājuma.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vairāk kā puse no jaunajiem privāto pensiju fondu dalībniekiem izvēlas Hansa atklāto pensiju fondu

, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada laikā – no pērnā līdz šā gada jūlijam – par 43.9 % jeb gandrīz 50 000 dalībnieku palielinājies kopējais dalībnieku skaits pensiju 3. līmenī jeb privātajos pensiju fondos Latvijā. No tiem vairāk kā puse jeb 25 516 izvēlējušies tieši Hansa atklāto pensijas fondu, kur uzkrāt savu papildpensijas kapitālu.

Hansa atklātā pensiju fonda strauju – straujāku par kopējo tirgus attīstību – izaugsmi nodrošina vairāki faktori - gan Hansabankas reputācija un plašais klientu loks, gan darbinieku kompetence un iekšējo procesu efektivizēšana. Taču vēl būtiskāks ir tas, ka šāda iedzīvotāju aktivitāte parāda to, ka aizvien lielāku uzmanību sabiedrība pievērš uzkrājumu veidošanai un par savu sadarbības partneri izvēlas to, kuru uzskata par ekspertu uzkrājumu un ieguldījumu jomā,“ saka Renārs Karašs, Hansabankas Investīciju produktu daļas vadītājs.

Dalībnieku skaita pieauguma ziņā Hansa atklātais pensiju fonds uzrāda visstraujāko pieaugumu nozarē – periodā no pērnā gada 30.jūnija līdz šā gada 30.jūnijam aktīvo dalībnieku skaits palielinājies 4,38 reizes. Vispopulārākā izvēle ir tieši dinamiskie Hansa pensiju plāni: Dinamika + 60 un Dinamika + 100, kuru aktīvo dalībnieku skaits palielinājies attiecīgi 4.74 un 8.04 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atbalsta vilcināšana apdraud attīstību

Vēsma Lēvalde, Db, 09.02.2009

Varētu jau kādu laiku apturēt biznesu, bet ko darīt ar darbiniekiem – atlaist? Turklāt mūsu nozarē ieguldījumiem attīstībā ir «aizejošā vilciena brīdis», nokavēt nozīmē pazaudēt visu, tā SIA Hansa Internets līdzīpašnieks Māris Kalniņš.

FOTO: ELĪNA KURSĪTE, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Hansa Internets attīstībai piesaistīto kredītu nevar izmantot, jo Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) pārtraukusi garantiju izsniegšanu.

Sākotnēji attīstība finansēta no saimnieciskās darbības naudas plūsmas, izvairoties no ārējiem finansējuma avotiem (kredīts, līzings, investīcijas). Taču šāda veida dzīvošana no «rokas mutē» ne tikai kavēja attīstību, bet arī radīja problēmas uzņēmuma likviditātē. Izstrādāts biznesa plāns, uzņēmumu grupā kopumā 2007. gadā attīstībā ieguldīti ap 100 tūkst. Ls, 2008. gadā - 105 tūkst. Ls. Bez garantijām

Bez garantijām

Kavējas ministrija

Pēc telefoniskas sarunas ar LGA pārstāvi Hansa Internets ieguvis informāciju, ka visi nepieciešamie dokumenti EM ir iesniegti, bet EM kavējas ar to apstiprināšanu. «Mūsu skatījumā valdības darbi ir pilnīgi pretēji vārdiem, ka nepieciešams pēc iespējas ātrāk un vairāk kreditēt uzņēmējdarbību, lai «sildītu ekonomiku»,» uzskata uzņēmējs. Uzņēmums, viņaprāt, kļūst pats par savu un birokrātijas ķīlnieku. «Varētu jau kādu laiku apturēt attīstību, bet ko darīt ar darbiniekiem - atlaist? Nauda projekta rakstīšanai arī iztērēta. Turklāt pašreiz interneta provaidēšanā ir «aizejošā vilciena brīdis» - vēl ir iespēja tajā ielēkt,» skaidro M. Kalniņš. Viņš norāda, ka, liekot klientam, kas pieteicies pakalpojumam, gaidīt rindā uz pieslēgšanu, tas aiziet pie konkurenta, kā arī izplata antireklāmu par uzņēmuma «bankrotēšanas plāniem». Pašreizējā ekonomiskā situācija tā jau neesot medusmaize, un kavēšanās, birokrātiska laika vilkšana ir galīgi nevietā, uzskata uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Vai par naudu var nopirkt visu? Naudas aprite pēckrīzes periodā

Latvijas Bankas ekonomists Ivars Tillers, 05.12.2016

Eirozonas valstu naudas rādītājs M3 un Eirosistēmas centrālo banku monetārās politikas vajadzībām turēto vērtspapīru portfelis, miljardi eiro

Avots: Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājuši 8 gadi, kopš globālās finanšu krīzes, kas satricināja pasaules ekonomiku. Neraugoties uz monetārās politikas pūliņiem, pasaules attīstīto valstu tautsaimniecībās nav atgriezies līdz krīzei novērotais optimisms un izaugsme.

Gluži otrādi, Japānas centrālās bankas pūles ir koncentrētas, lai nepieļautu tautsaimniecības nonākšanu deflācijas spirālē, eirozonas centrālās bankas cenšas pārtraukt ieilgušo pārlieku zemas inflācijas posmu, bet ASV atgriešanās pie normāla procentu likmju līmeņa norit lēnāk, nekā sākotnēji tika gaidīts.

Pasaules attīstītajās valstīs tautsaimniecības reakcija uz monetāras politikas stimuliem ir kļuvusi neelastīgāka, un centrālo banku izmantoto instrumentu arsenāls, šķiet, ir tikpat kā izsmelts.

Veicot apjomīgo aktīvu pirkšanas programmu, Eirosistēmas jeb eiro zonas centrālās bankas ir veicinājušas kopējā ārpus banku sistēmas apritē esošā plašās naudas apjoma kāpumu, tomēr eirozonas tautsaimniecības izaugsme turpina stagnēt, lai gan izdevies novērst deflācijas draudus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turīgo Swedbank klientu īpatsvars Baltijā vidēji nepārsniedz pat 1% no visiem bankas klientiem. Tomēr viņu rīcībā esošais aktīvu apjoms, salīdzinot ar privātpersonu aktīvu vidējo līmeni, ir nozīmīgs, vislielāko atšķirību veidojot tieši Latvijā, kur tas ir pat 70 reizes lielāks, informē Swedbank.

Pērn turīgo klientu bankā glabāto finanšu aktīvu apjoms audzis robežās no 11% līdz 19%, kas ir straujāks pieaugums nekā privātpersonām kopumā. Tas norāda arī uz bankas pieaugošo lomu turīgo klientu labklājības vairošanā ilgtermiņā.

Lielākais finanšu aktīvu apjoms, kas uzticēts bankai, ir turīgajiem klientiem Igaunijā. Savukārt Latvijā ir vislielākā atšķirība starp turīgo klientu un citu privātpersonu vidējo aktīvu apjomu. Proti, Latvijā viena turīgā klienta rīcībā ir aktīvi vidēji 180 tūkstošu eiro apmērā, savukārt privātpersonu rīcībā ir aktīvi vidēji 2,6 tūkstošu eiro apmērā, tādējādi veidojot pat 70 reižu lielu atšķirību. Lietuvā šī atšķirība ir vidēji 47 reizes, turīgo klientu aktīvu apjomam sasniedzot vidēji 158 tūkstošus eiro un privātpersonu – 3,4 tūkstošus eiro. Savukārt Igaunijā atšķirība starp turīgo klientu un citu privātpersonu vidējo aktīvu apjomu veido vidēji 61 reizi (turīgo klientu apjomam esot vidēji 225 tūkstoši eiro un privātpersonu – vidēji 3,7 tūkstoši eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hansabankas Grupas peļņa deviņos mēnešos - 75 miljoni pēc nodokļu nomaksas

, 24.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembra beigās Hansabankai bija 855 tūkstoši klientu, no kuriem 804 tūkstoši privātpersonas un 51 tūkstoši - juridiskās personas, liecina kredītiestādes sniegtā informācija medijiem.

Noguldījumu apjoms Hansabankā kopš gada sākuma palielinājās par 84 miljoniem latu, sasniedzot 1 626 miljonus latu. "Nozīmīgs apjoma pieaugums vērojams arī ieguldījumu fondos. Var vērot noturīgu tendenci, ka klienti vairāk vēlas izvietot brīvos naudas līdzekļus tieši ienesīgākos produktos, piemēram, ieguldījumu produktos, nevis depozītos vai glabāt norēķinu kontos," informē kredītiestāde.

2.pensiju līmenī Hansa Pensiju klientu skaits ir palielinājās par 36 tūkstošiem un kopumā septembra beigās Hansa Pensiju dalībnieku skaits pārsniedza 373 tūkstošus. Tas nozīmē, ka savu 2.pensiju līmeņa uzkrājumu Hansabankas Grupai ir uzticējis katrs trešais strādājošais Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ostu darbībā pieaugums

, 04.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gadā Latvijas ostās pārkrauto kravu apjoms, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu, ir palielinājies. 2007. gadā kravu apgrozība ostās bija 62.4 milj. t kravu, kas ir par 4.9 % vairāk nekā 2006. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

No ostām 2007. gada 12 mēnešos nosūtīja 55.2 milj. t kravu, kas ir par 4 % vairāk nekā 2006. gada janvārī – decembrī.

Pieaudzis no ostām nosūtīto naftas produktu apjoms. 2007. gada janvārī – decembrī no ostām nosūtīja 21.1 milj. t naftas produktu, kas ir par 7.1 % vairāk nekā 2006. gada janvārī – decembrī. No ostām nosūtītās jēlnaftas apjoms 2007. gadā, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri – decembri, ir palielinājies par 3.4 % un tas bija 1.2 milj. t. Arī no ostām nosūtīto minerālmēslu apjoms ir pieaudzis. No ostām nosūtīja 5.2 milj. t minerālmēslu – par 1.1 % vairāk nekā 2006. gada attiecīgā periodā, kā arī 4.6 milj. t kokmateriālu un 14.6 milj. t ogļu, kuru apjoms palicis 2006. gada līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rietumu banka audzējusi peļņu

Žanete Hāka, 28.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Rietumu banka peļņa pēc nodokļiem 2016. gadā sasniedza 80 miljonus eiro, kas ir par 15,9% vairāk nekā (2015. gadā, kad tā bija 69 miljoni eiro, liecina bankas paziņojums Nasdaq Riga.

Koncerna pēcnodokļu kapitāla atdeves radītājs bija 17,32% (2015: 17,5%), bet pēcnodokļu aktīvu atdeves radītājs 2,3% (2015: 19%).

Pamatdarbības ienākumi sasniedza 181 miljonu eiro (2015: 159 miljoni eiro), kas ir par 14% vairāk nekā 2015. gadā. Neto komisijas naudas ienākumi veidoja 41,1 miljonu eiro (2015. gadā: 44,1 miljoni eiro). Koncerna izdevumu un ienākumu attiecība gadā, kas beidzās 2016. gada 31. decembrī, bija 33% (2015: 34%). Arī turpmāk koncerna mērķis ir turpināt uzturēt šo attiecību zem 40%. Palielinot neapliekamo ienākumu summu, piemēram, ienākumus no biržā kotētiem vērtspapīriem, faktiskā ienākuma nodokļa likme 2016. gadā bija 7% (2015. gadā: 14%). Koncerns sasniedza peļņas normu pirms nodokļu nomaksas 49%, salīdzinot ar 51% 2015. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pasaules margin call

Leonīds Aļšanskis, [email protected], 23.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu formu, kas praktiski visā pasaulē uzveikusi kapitālismu, ar pārliecību var nosaukt par finanšu kapitālismu. Tas, pirmkārt, attiecas uz to lomu, kuru šodienas pasaules uzbūvē spēlē pasaules finanses un tās radītais globālais finanšu tirgus.

Šodien, kā vēl nekad, pasaule dzīvo ar devīzinauda atrisina visu (nu vai gandrīz visu). Gan ekonomikas, gan zinātnes, gan tehnikas progresu, kā arī visus citus cilvēces dzīves svarīgos aspektus uz priekšu virza nauda. Ja nepieciešams realizētuzrāvienu kādā no cilvēces darbības frontēm, vai tās būtu augstās tehnoloģijas vai kino šedevru radīšana, tur tiek novirzīti finanšu resursi. Visas atlikušās panākumu radīšanas komponentes pēc tam rodas kā ar burvju nūjiņas mājienu.

Pie tam, naudai vispār nerūp cilvēces progress un vēl jo vairāk - tā nenodarbojas ar labdarību. Nauda vienkārši pārvietojas tur, kur tā vislabākajā veidā var radīt jaunu naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pareizs aktīvu sadalījums portfelī ir svarīgs investīciju lēmums

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 03.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažkārt, tiekoties ar esošiem vai potenciāliem investoriem un pamatojot, cik svarīga ir pārdomāti izvēlēta aktīvu klašu struktūra (asset allocation), lai sasniegtu ieguldījumu portfeļa ilgtermiņa ienesīguma mērķus, nav obligāti jāizmanto tādi tehniski termini kā ienesīgumu korelācija, standartnovirze vai dispersija. Vienkāršāk ir izmantot viegli uztveramus zīmējumus. Praksē mēdzam izmantot divus šādus attēlus.

Dažādu aktīvu klašu ienesīguma tabula

Pirmais attēls ir vēl viens veids, kā papildus jau tradicionālajām ienesīguma izmaiņu līknēm, attēlot dažādu instrumentu vai aktīvu klašu vēsturiskos rezultātus. Izcelt to, cik sajaukti un neprognozējami faktiskie ienesīgumi sakārtojas viena gada laikā, arī ir viens no šī attēla mērķiem. Tas, ka viens gads ir bijis salīdzinoši veiksmīgāks kādai aktīvu klasei, nenozīmē, ka nākamais gads būs tikpat veiksmīgs. Iepriekšējā gada aktīvu klases investīciju rezultāts neļauj droši prognozēt nākamā perioda ne relatīvo, ne arī absolūto rezultātu. Nav tādas sistēmas, kas ļautu pilnīgi droši noteikt, kuras krāsas klucītis būs, piemēram, augšējā pozīcijā 2014.gada ailē (starp 1.attēlā minētājām aktīvu klasēm, attīstīto valstu akcijām būtu jābūt pirmajā vietā saskaņā ar SEB prognozi SEB Investment Outlook 2014.gada marta izdevumā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Palielinājies ostās pārkrauto kravu apjoms

, 29.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gada 9 mēnešos Latvijas ostās pārkrauto kravu apjoms, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu, ir palielinājies. 2007. gada janvārī – septembrī kravu apgrozība ostās bija 47,2 milj. t kravu, kas ir par 4,1 % vairāk nekā 2006. gada 9 mēnešos, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

No ostām 2007. gada 9 mēnešos nosūtīja 41,4 milj. t kravu, kas ir par 1,7 % vairāk nekā 2006. gada janvārī – septembrī. Pieaudzis no ostām nosūtīto minerālmēslu apjoms. 2007. gada deviņos mēnešos no ostām nosūtīja 4 milj. t minerālmēslu – par 14,7 % vairāk nekā 2006. gada attiecīgā periodā. No ostām nosūtītās jēlnaftas apjoms 2007. gada janvārī – septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri – septembri, ir palielinājies 1,5 reizes un tas bija 1 milj. t. Arī no ostām nosūtīto naftas produktu apjoms 2007. gada janvārī – septembrī ir palielinājies un tas bija 16,2 milj. t, kas ir par 4,6 % vairāk nekā 2006. gada janvārī - septembrī. Bez tam 2007. gada 9 mēnešos no ostām nosūtīja arī 3,6 milj. t kokmateriālu, kas ir par 2,8 % vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. No ostām nosūtīto ogļu apjoms 2007. gada 9 mēnešos bija 10,4 milj. t, kas ir par 9,3 % mazāk nekā 2006. gada attiecīgajā periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

V. Krasovickis saglabā bagātākā statusu

Rudīte Spakovska, [email protected], 67084420, 20.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas 100 visbagātāko cilvēku īpašums gandrīz sasniedz 1/4 no Latvijas iekšzemes kopprodukta.

Ar šādiem secinājumiem laižot klajā Latvijas bagātako cilvēku top 100 klajā nāk Lato Lapsa un Kristīne Jančevska no Baltic Screen. Žurnālā Pastaiga publicētais Top 100 tapis sadarbībā ar korporatīvo finanšu kompānija Laika stars.

"Mūsu pirmā simtnieka vidējā vērtība ir 26,5 miljoni latu, bet kopējā - aptuveni 2,65 miljardi latu," norāda pētījuma autori.

Līderi stabili

V. Krasovicka portfelī šobrīd ir 203 miljoni latu, kas ir par 18 miljoniem vairāk nekā pērn. Šogad uz otro vietu no pērnā gada piektās pacēlies Oļegs Fiļs, Aizkraukles bankas līdzīpašnieks, kura kapitāls gada laikā pieaudzis par 33 milj. ls un sasniedz 113 milj. Ls. Labi veicies arī otram Aizkraukes bankas līdzīpašniekam Ernestam Bernim, kas pateicoties 31 milj. Ls pieaugumam ar 110 milj. Ls pakāpies no sestās uz trešo vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hansa līzings: Jaunus auto daudz nepieprasīs

Sandra Dieziņa, Db, 05.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automašīnu dīleri patlaban aktīvi iztirgo krājumus un jauni neparādās, tā intervijā Lietišķā Diena apgalvo Hansa līzings direktors Daniils Ruļovs.

Viņš norāda, ka dīleri kļūst arvien ieinteresētāki lietotu automašīnu tirdzniecībā, jo «tirgū ir izpratne, ka ļoti liels pieprasījums pēc jauniem auto nebūs». Cilvēki sākot daudz uzmanīgāk izvērtēt savas iespējas un tie, kas saprot, ka dārgu automašīnu nespēs pavilkt, to pārdod un pāriet uz ekonomiskākas klases braucamo.

Hansa līzings direktors norāda, ka patlaban situācija gan autolīzingā, gan citos līzinga veidos ir pasliktinājusies. Ja iepriekš nemaksātāju īpatsvars bijis 0.3 – 0.5 %, tad šobrīd situācija pasliktinājusies divas līdz trīs reizes. Viņaprāt, cilvēki ir pārrēķinājušies ar savām iespējām. «Piemēram, celtnieki iegādājās BMW X5 un vadāja cementa maisus. Tāpat jebkurš sevi cienošs cilvēks, kas nodarbojās ar nekustamajiem īpašumiem, uzskatīja, ka viņam jābraukā ar 7.sērijas BMW. Ja paskatāmies uz mašīnām, kas patlaban ir pārdošanā, tieši tādas markas un veida automašīnas ir visbiežāk sastopamas,» tā D. Ruļovs. Viņš arī piebilst, ka pārsvarā problēmas maksāt autolīzingu ir tieši nekustamā īpašuma nozarē strādājošajiem, kā arī kokapstrādes uzņēmumiem. Patlaban Hansa līzings nevar lepoties, ka pārdod vairāk automašīnas nekā pārņem - kompānijas laukumā atrodas ap 330 auto un pieprasījums ir, piebilda direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Viedoklis: Vērienīgā aktīvu iegādes programma eirozonā - makroekonomiskā ietekme un transmisijas mehānisms

Andrejs Zlobins, Latvijas Banka, 25.12.2017

1. attēls. Eirosistēmai piederošo vērtspapīru attiecība pret 2014. gada nominālo IKP (%)

Avots: autora aprēķini, izmantojot Eiropas Centrālās bankas datus

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paplašinātā aktīvu pirkšanas programma (PAPP) eiro zonā tika uzsākta 2015. gada martā, kad inflācija bija noslīdējusi negatīvā teritorijā un, vērojot globālās ekonomikas norises, bija nopietnas bažas par iespēju nonākt deflācijas spirālē.

Vienlaikus eiro zonas ekonomikas izaugsmes prognozes 2014. gada nogalē tika samazinātas, 2015. gadā sagaidot vien 1% iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi un bezdarbu 11% līmenī.

Pagājuši gandrīz 3 gadi, inflācija tuvojas Eirosistēmas mērķim (vidēja termiņa cenu pieaugums tuvu, bet zem 2% gadā), eiro zonas tautsaimniecībā vērojama noturīga izaugsme un arī citi rādītāji liecina par pozitīvām tendencēm.

Pieaugot izaugsmes tempiem un izzūdot deflācijas riskiem, eiro zonas ekonomikai ir nepieciešams mazāks monetārās politikas atbalsts. Uz to norāda arī lēmums samazināt ikmēneša PAPP aktīvu pirkumu apjomu, sākot ar 2018. gada janvāri.

Kopš PAPP uzsākšanas ir novērojama pakāpeniska inflācijas virzība uz 2% mērķi un 2018. gadā gaidāmie pirkumi vairs būtiski nemainīs Eirosistēmas bilances apjomu. Taču kāda ir bijusi programmas makroekonomiskā ietekme līdz šim? Un caur kuriem kanāliem ir notikusi PAPP transmisija uz reālo ekonomiku? Par to vairāk šajā rakstā, kurā analizēšu svarīgākos secinājumus no mūsu veiktās ekonometriskās analīzes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Industriālā līzinga pieaugums trīsreiz lielāks

, 16.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazinoties patēriņa bumam un pateicoties straujajam pieaugumam industriālajā līzingā, Latvijas lielākā līzinga devēja Hansa Līzings portfelis sasniedzis 1 miljardu eiro jeb aptuveni 700 miljoni latu, un kā prioritāte turpmāk tiek izvirzīta eksportspējīgo nozaru finansēšana, informē Hansabanka.

Latvijas līzinga kompāniju kopējais portfelis arvien turpina strauji augt un šī gada 8 mēnešos, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, pieaudzis par 71,1% un veido 1,624 miljardi latu. Vislielāko kāpumu uzrāda industriālais līzings - šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, jauno darījumu apjoma pieaugums industriālajā līzingā sasniedzis 139%.

Irīna Pīgozne, Hansa Līzings direktore: ''Industriālā līzinga tempu pieaugums vistiešāk un visspilgtāk parāda uzņēmējdarbības un tautsaimniecības attīstības tempus. Jau pērn divreiz pieauga ražošanas iekārtu un industriālās tehnikas iegāde līzingā, un arī šogad eksperti prognozēja 50% pieaugumu. Vēl gads nav galā, bet pieauguma tempi jau teju trīskārt pārsnieguši prognozes. Tajā pašā laikā ir ļoti nozīmīgi, lai valsts ekonomika būtu ne tikai strauji augoša, bet arī sabalansēta. Tāpēc attīstot industriālo līzingu, ļoti svarīgi ir domāt par nozarēm, kas veicinātu Latvijas eksporta pieaugumu.''

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izmaiņas Hansabankas pārvalžu sistēmā un Hansa Līzings vadībā

, 10.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabankas Ieguldījumu pārvaldes vadītāja vakanto posteni turpmāk ieņems valdes loceklis un līdzšinējais Uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Elmārs Prikšāns, savukārt par Uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītāju kļūst Irīna Pīgozne – Hansabankas valdes priekšsēdētāja vietniece un līdzšinējā Hansa Līzings direktore.

Savukārt par Hansa Līzings direktoru kļūst līdzšinējais Hansa Līzings vadītājas vietnieks, Pārdošanas daļas vadītājs Daniils Ruļovs.

Irīna Pīgozne ir viena no Baltijas finanšu sektora spēcīgākajām profesionālēm ar lielu pieredzi gan uzņēmumu apkalpošanā, gan klientu attiecību veidošanā. Uzņēmumu izaugsme un eksporta stiprināšana ir svarīga ne tikai Hansabankas, bet arī visas Latvijas tautsaimniecības prioritāte.

Elmāra Prikšāna kompetenci un lielo pieredzi finanšu tirgos tagad papildina arī pieredze uzņēmumu apkalpošanā. Ieguldījumi un uzkrājumi ir svarīgs bankas attīstības virziens, un izmaiņas ļaus bankai būt vēl spēcīgākai tirgū, apvienojot labākās pieredzes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Swedbank peļņa šogad – 66.5 miljoni latu

Žanete Hāka, DB, 24.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank šā gada trešajā ceturksnī banka Latvijā strādājusi peļņu 18.6 miljonus latu. Kopējā Swedbank Latvijas grupas peļņa šā gada deviņos mēnešos bija 66.5 miljoni latu.

Turpinot izaugsmi, 2008.gada trešajā ceturksnī Swedbank Latvijas grupas aktīvi, salīdzinot ar gada sākumu, pieauga par 334 miljoniem latu, sasniedzot 5.395 miljardus. Swedbank peļņa šajā periodā ir 66.5 miljoni pēc nodokļu nomaksas, savukārt klientu skaits sasniedzis 950 tūkstošus.

Bankas kredītportfelis uz septembra beigām sasniedza 4.687 miljardus latu, palielinoties par 516 miljoniem latu. No tiem mājokļu kredīti pieauga par 66 miljoniem latu, sasniedzot 1.367 miljardus latu. Savukārt uzņēmumu finansēšanas sektorā Swedbank sasniegusi pieaugumu 16 % apmērā jeb par 369 miljoniem latu, bet kopējais uzņēmumu kredītportfelis ir 2.685 miljardi latu, saglabājot līderpozīcijas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas, Tallinas un Viļņas Fondu biržu kopīgi izveidotais Baltijas Fondu centrs (Fondu centrs) ir apkopojis informāciju uz 15. novembri par Fondu centra mājas lapā reģistrētajiem Latvijā publiski piedāvātajiem akciju fondiem un to vēsturisko ienesīgumu, Db.lv informēja Rīgas Fondu biržas Korporatīvo komunikāciju departamenta vadītājs Āris Dreimanis.

Fondu centrs esošajiem un potenciālajiem investoriem dod iespēju internetā Baltijas biržas mājas lapā www.omxgroup.com/balticfunds iegūt jaunāko informāciju par Latvijā publiski izplatīto ieguldījumu fondu daļu vērtību, vēsturisko ienesīgumu dažādos pārskata periodos, cenas svārstīgumu un citiem fondu darbības rādītājiem.

Fondu centra datubāze interesentiem ir pieejama bez maksas. Tā ir labs palīgs investoriem un dod iespēju salīdzināt vairākus fondus savā starpā par identisku laika periodu, salīdzināt fondu cenu svārstīgumu, ņemt vērā valūtu, kādā tiek aprēķināta fonda vērtība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Hansa Auto mainīta valde

Žanete Hāka, 06.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Hansa Auto valdē vakar notikušas izmaiņas, liecina Lursoft dati.

Uzņēmuma valdes locekļa amatu 5. novembrī atstājis Igaunijas pilsonis, SIA Amserv Motors padomes loceklis Magi Marts, savukārt, kura vietā valdei pievienojies SIA Armricos līdzīpašnieks Armands Vimba.

Līdzās Armandam Vimbam valdes locekļa amatu ieņem Aivis Silgals, bet valdes priekšsedētājs ir Andis Araks.

Igauņu AS Amserv Grupi piederošā Hansa Auto, kas dibināta 1999. gadā, pamatdarbība ir jaunu un lietotu Opel, Peugeot un citu zīmolu automašīnu tirdzniecība, kā arī Hansa Auto ir autorizēts Opel, Peugeot un Chevrolet auto zīmolu pēcpārdošanas pārstāvis Latvijā. Uzņēmums ir vienīgais SIA Adam Auto īpašnieks un SIA Amserv Latvia līdzīpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ieguldījumu fondi

Par lielāku pensiju vecumdienās rūpējas jau 195 tūkstoši cilvēku

Ieva Mārtiņa, 21.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada marta beigās 3. līmeņa jeb privāto pensiju plānu, kuros tiek uzkrāts pensijas kapitāls papildu 1. un 2. pensiju līmeņa plānu līdzekļiem,dalībnieku skaits sasniedzis 194,68 tūkstošus.

Latvijas komercbanku asociācijas privāto pensiju fondu komitejas apkopotie dati liecina, ka, salīdzinot ar 2010.gada decembra beigām, privātās pensijas krājēju skaits pieaudzis par 1142 dalībniekiem. Tajā skaitā atklātajos piecu pensiju fondu pārvaldītajos 18 pensiju plānos dalībnieku skaits audzis par 1149, bet vienīgā slēgtā pensiju fonda pārvaldītā pensiju plāna dalībnieku skaits sarucis par septiņiem cilvēkiem. Uz šā gada marta beigām dalībnieku iemaksātais un uzkrātais kapitāls 3. pensiju līmenī kopumā sasniedzis 114,5 miljonus latu, tajā skaitā atklātajos pensiju plānos – 82,5 miljonus latu. Salīdzinot ar 2010. gada beigām, atklāto pensiju plānu pārvaldīto aktīvu apjoms audzis par 2,3 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank tirgus daļa pēc bruto aktīvu apjoma šogad marta beigās samazinājusies līdz 20%, kas ir 2005. - 2006. gada līmenī.

Latvijas komercbanku asociācijas apkopotie dati liecina, ka pēdējo četru gadu laikā Swedbank, kas jau vairākus gadus ir Latvijas lielākā banka, lielākā tirgus daļa bija sasniegta 2007.gada 1. ceturksnī - 23,8%, bet nākamajos gados tirgus daļa pārējo komercbanku bruto aktīvu apjomā pakāpeniski samazinājusies. Šogad marta beigās Swedbank bruto aktīvu apjoms bija 4,24 miljardi latu, kas bija par 306,5 milj. Ls jeb 6,7 % mazāks nekā 2010. gada beigās, bet vēl par 2,8% lielāks nekā 2007.gada marta beigās.

Šobrīd otras lielākās bankas SEB bankas tirgus daļa Latvijas komercbanku aktīvos veido 13%, kas arī ir sarukusi, salīdzinot ar 2007.gada marta beigām, kad tirgus daļa 15,4%. SEB bankas aktīvu apjoms šogad marta beigās veidoja 2,76 miljardus latu, kas ir par 135 milj. Ls jeb 4,7% mazāk nekā 2010. gada beigās, bet par 3,4% lielāki nekā 2007.gada 1. ceturkšņa beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Latvijas lielāko banku trijniekā iekļuvusi Rietumu banka, SEB banku nobīdot uz ceturto vietu

LETA, 08.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc aktīviem lielāko banku trijniekā Latvijā iekļuvusi Rietumu banka, nobīdot SEB banku uz ceturto vietu.

Rietumu bankas aktīvi pirmā ceturkšņa beigās bija 3,788 miljardi eiro. Ceturkšņa laikā aktīvu apmērs audzis par 5,6%, bet gada laikā - par 22,7%, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotā statistika.

Savukārt SEB bankas aktīvi šogad pirmā ceturkšņa beigās bija 3,663 miljardi eiro. Ceturkšņa laikā aktīvu apmērs sarucis par 0,6%, bet gada laikā ir 3,9% samazinājums.

Pēc aktīviem lielākā banka Latvijā ir Swedbank. Tās aktīvu apjoms šogad marta beigās bija 5,015 miljardi eiro. Ceturkšņa aikā aktīvu apmērs samazinājies par 3,5%, bet salīdzinājumā ar pirmā ceturkšņa beigām pērn tas audzis par 0,9%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Zemo procentu laikmeta ietekme uz investoru rīcību fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū

Latvijas Bankas ekonomists Erlands Krongorns, 12.06.2018

Mājsaimniecību un nefinanšu uzņēmumu eiro noguldījumu vidējās svērtās gada procentu likmes jauniem darījumiem Latvijas kredītiestādēs

Avots: Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar ekonomikas izaugsmes atgriešanos pēdējā laikā arvien vairāk publiskajā telpā parādās debates par centrālo banku noteiktajām procentu likmēm. Jau ilgāku laiku tās ir bijušas rekordzemos līmeņos. Kā tas ietekmējis investorus un kā tie rīkojušies aizvadītajos gados?

Daudz plašāk publiskajā telpā runāts par to, kā zemas procentu likmes veicina ekonomikas aktivitātes pieaugumu, samazinot uzņēmēju un mājsaimniecību procentu maksājumus par kredītiem un sekmējot patēriņu. Tāpat zemas procentu likmes palīdz uzņēmumiem vieglāk un lētāk piekļūt naudas resursiem, kas veicina jaunas investīcijas un ļauj tiem straujāk attīstīties. Ilgā laika periodā mēs visi esam ieguvēji no zemākām procentu likmēm periodā, kad pēc ekonomikas kritumiem nepieciešams veicināt straujāku atkopšanos un izaugsmi, tomēr īsā laika posmā ir arī zaudētāji, un tie ir kapitāla īpašnieki, kas veic ieguldījumus fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū. Kapitāla īpašnieku zaudējumi veidojas no negūtiem ienākumiem, ko tie varētu gūt, ja procentu likmes būtu augstākas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kravu apjomi ostās pieauguši par 4,6%

, 27.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2007. gada janvārī – jūnijā kravu apgrozība ostās bija 31,4 milj. t kravu, kas ir par 4,6 % vairāk nekā 2006. gada 1. pusgadā, Db.lv informēja Centrālās statistikas pārvaldes Transporta un tūrisma statistikas daļa.

No ostām nosūtīja 27,6 milj. t kravu, kas ir par 0,6 % vairāk nekā 2006. gada janvārī – jūnijā. No ostām nosūtīto minerālmēslu apjoms pieauga par 32,9 % un veidoja 2,8 milj.t. No ostām nosūtītās jēlnaftas apjoms 2007. gada 1. pusgadā, salīdzinot ar iepriekšējā gada 1. pusgadu, ir palielinājies 2,4 reizes, sasniedzot 0,7 milj. t. No ostām nosūtīto naftas produktu apjoms veidoja 10,7 milj. t, kas ir par 1,9 % vairāk nekā 2006. gada janvārī – jūnijā. Šā gada 1. pusgadā no ostām nosūtīja 2,2 milj. t kokmateriālu, kas ir par 3,6 % mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. No ostām nosūtīto ogļu apjoms 2007. gada 6 mēnešos bija 7 milj. t, kas ir par 12 % mazāk nekā 2006. gada attiecīgajā periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pirmo reizi deviņos gados mājsaimniecību uzkrājumi pārsniedz saistības

Žanete Hāka, 29.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi pēdējo deviņu gadu laikā visās trīs Baltijas valstīs mājsaimniecību finanšu aktīvi pārsniedz finanšu saistības, liecina jaunākais SEB Baltijas Mājsaimniecību apskats.

Ja Lietuvā mājsaimniecību finanšu aktīvi uzrādīja pozitīvu rezultātu jau kopš 2008. gada 4. ceturkšņa, tad Latvijā un Igaunijā šāds sadalījums vērojams pirmo reizi kopš 2004. gada. Jūnija beigās finanšu aktīvu apjoms Latvijā bija par 280 miljoniem latu lielāks nekā finanšu saistības.

Lai gan privātpersonu finanšu aktīvi, piemēram, noguldījumi, uzkrājumi pensiju fondos un citas finanšu investīcijas, turpina uzrādīt pieaugumu visās Baltijas valstīs, tomēr šī gada pirmajos sešos mēnešos visbūtiskākais finanšu aktīvu pieaugums bija Igaunijā – par 4,9%, bet vispieticīgākā izaugsme bija vērojama Lietuvā – tikai par 0,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru