Transports un loģistika

«Hapag-Lloyd» aizliegs smēķēt lidojuma laikā

Aivars Mackevics [email protected], 26.03.2004

Jaunākais izdevums

Eiropas lielākā tūrisma koncernam TUI piederošā lidsabiedrība Hapag-Lloyd drīzumā aizliegs smēķēt lidojuma laikā. Smēķēšanas aizliegums stāsies spēkā no šī gada 1. novembra. Kā paziņojis TUI pārstāvis, tad lidsabiedrība ir sekojusi pasažieru velmēm. Jāatzīmē, ka Hapag-Lloyd lido galvenokārt uz visām svarīgākajām Vidusjūras reģiona atpūtas mērķa vietām. Avots: Eiropa.lv

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienojoties ar CSAV, kuģniecība piesaistīs 370 milj. eiro, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Iekļaujot Čīles kuģniecības Compania Sud Americana de Vapores (CSAV) konteinerpār- vadājumu biznesu, Hapag-Lloyd kļūs par ceturto lielāko līnijsatiksmes kuģniecību pasaulē, teikts kompānijas paziņojumā.

Attiecīgais līgums tika parak- stīts jau šā gada aprīlī, taču tagad saņemts akcepts no visām globālajām institūcijām, un apvienošanos paredzēts pabeigt līdz 2015. gada vidum.

Patlaban pirmo vietu ar 2,909 milj. TEU (20 pēdu konteinera ekvivalents) jeb 15,5% tirgus daļu ieņem APM-Maersk, otrajā vietā ir MSC (2,546 milj. TEU, 13,6%), bet trešajā CMA CGM (1,617 milj. TEU, 8,6%), liecina Alphaliner.com apkopotā informācija. Savukārt Hapag-Lloyd (950,9 tūkst. TEU, 5,1%) cieši seko Evergreen Line (948,2 tūkst. TEU, 5,1%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Neadekvāts pasažieris ālējas lidmašīnā no Rīgas uz Itāliju

Zane Atlāce - Bistere, 22.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds Latvijas pilsonis savas neadekvātās rīcības dēļ pagājušajā nedēļā pēc lidojuma nodots Itālijas likumsargiem, bet vēl divi neadekvāti pasažieri pēc lidojuma nodoti Latvijas likumsargiem, informē Civilās aviācijas aģentūras pārstāvis Aivis Vincevs.

Neskatoties uz aicinājumu pārdomāt savu rīcību lidojuma laikā, pagājušajā nedēļā lidojuma laikā no Rīgas uz Itāliju kāds Latvijas pasažieris savas neadekvātās rīcības dēļ tika nodots Itālijas likumsargiem. Pasažieris atradās būtiskā alkohola reibumā, uzvedās neadekvāti un neapzinājās savas rīcības sekas.

Visa lidojuma laikā Latvijas pilsonis pastāvīgi lietoja alkoholu un, izmantojot necenzētus vārdus, pieprasīja lidmašīnas apkalpei, lai viņš tiktu apkalpots primāri. Pāris minūtes pirms lidmašīnas nosēšanās, kad lidmašīnā bija aktivizēts brīdinājums «piesprādzēties», pasažieris devās uz labierīcībām. Ievērojot aviācijā noteikto aizliegumu lidmašīnas pacelšanās un nosēšanās brīdī izmantot labierīcības, lidmašīnas apkalpe aicināja pasažieri atgriezties savā sēdvietā. Tajā brīdī pasažieris kļuva īpaši agresīvs, kliedza un fiziski aizskāra lidmašīnas apkalpi. Lidmašīnas apkalpe centās būtiskā alkohola reibumā esošajam pasažierim palīdzēt nokļūt uz sēdvietu, taču viņš kļuva arvien agresīvāks. Pasažieris pretojās, izmantojot fizisku spēku. Lidmašīnas apkalpe pieņēma lēmumu ziņot lidmašīnas pilotam par bīstamu incidentu, tomēr lidmašīnas apkalpe ar citu pasažieru palīdzību neadekvātā pasažiera rīcībspēju ierobežoja līdz lidmašīnas nosēšanās brīdim. Pēc lidmašīnas nosēšanās pasažieris turpināja uzvesties neadekvāti, tādēļ viņš tika nodots Itālijas likumsargiem tālākās izmeklēšanas veikšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Euroskor Latvijā, investējot nepilnu pusmiljonu eiro, paplašina savu darbību, atverot zīmola LLOYD veikalus arī Lietuvā un Igaunijā, informē uzņēmums.

Kā norāda SIA Euroskor Latvijā vadītājs Aldis Lūsis, šis ir pirmais solis uzņēmuma darbības attīstībai Baltijas valstu mērogā: «Tuvāko trīs gadu laikā plānojam izveidot 10 LLOYD zīmola veikalu tīklu Latvijā un kaimiņvalstīs.»

«Latvijas tirgus ir neliels un ļoti piesātināts ar konkurenci apavu mazumtirdzniecības nozarē, tādēļ, lai veiksmīgi turpinātu uzņēmuma izaugsmi, esam nolēmuši attīstīt tirdzniecību Baltijas mērogā,» stāsta Aldis Lūsis. 1.septembrī darbu sācis pirmais Euroskor Latvijā atvērtais LLOYD veikals Lietuvā – tirdzniecības centrā Panorama, Viļņā. Novembrī durvis vērs arī LLOYD veikals Igaunijā – Tallinas tirdzniecības centrā Viru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrija izstrādājusi grozījumus likumā Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, paredzot daudz stingrākus ierobežojumus un aizliegumus smēķēšanai publiskās vietās.

Likumprojekts paredz papildināt pašreizējo cigarešu paciņu brīdinošos uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu ar krāsainiem fotoattēliem vai ilustrācijām. Grozījumi likumā atkārtoti izskatīti valsts sekretāru sanāksmē, pirms tam tos saskaņojot ar ministrijām un citām institūcijām, db.lv informēja Veselības ministrija.

No 2008.gada 1.jūlija aizliegts būs smēķēt visās izglītības iestādēs. Ārstniecības, sociālo iestāžu un rehabilitācijas institūciju pacientiem un iemītniekiem būs atļauts smēķēt īpaši ierādītā vietā, ja šāda norma būs paredzēta attiecīgās iestādes iekšējās kārtības noteikumos.

Turpmāk smēķēt būs aizliegts arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju gaiteņos un citās koplietošanas telpās, nedrīkstēs smēķēt darbavietās darba un koplietošanas telpās. Pilnīgs smēķēšanas aizliegums tiek noteikts arī publiskajās ēkās, būvēs un telpās, tas ir, kinoteātros, koncertu zālēs, sporta zālēs, citās sporta ēkās un būvēs, pasta un citu iestāžu zālēs, diskotēkās, deju zālēs un citur. Pilngs smēķēšanas aizliegums tiks noteikts arī parkos, skvēros, peldvietās, uz ielām un citās publiskās teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidents Aigars Kalvītis uzskata, ka iecerētie smēķēšanas ierobežojumi praktiski ir grūti īstenojami, jo nav iespējams kontrolēt to ievērošanu. Ņemot vērā premjera un citu ministru iebildumus Ministru kabineta komiteja nolēma atlikt lemšanu par grozījumiem Tabakas likumā.

Veselības ministrija ir izstrādājusi grozījumus likumā Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, paredzot daudz stingrākus ierobežojumus un aizliegumus smēķēšanai publiskās vietās. Likumprojektu šodien, 11.decembrī, izskatīja Ministru kabineta komiteja. Likumprojekts paredz papildināt pašreizējo cigarešu paciņu brīdinošos uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu ar krāsainiem fotoattēliem vai ilustrācijām.

No 2008.gada 1.jūlija plānots aizliegt smēķēt visās izglītības iestādēs. Ārstniecības, sociālo iestāžu un rehabilitācijas institūciju pacientiem un iemītniekiem būs atļauts smēķēt īpaši ierādītā vietā, ja šāda norma būs paredzēta attiecīgās iestādes iekšējās kārtības noteikumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noteiks vēl stingrākus smēķēšanas ierobežojumus

, 07.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrija ir izstrādājusi grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", paredzot daudz stingrākus ierobežojumus un aizliegumus smēķēšanai publiskās vietās. Likumprojekts paredz papildināt pašreizējo cigarešu paciņu brīdinošos uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu ar krāsainiem fotoattēliem vai ilustrācijām. Grozījumi likumā atkārtoti izskatīti valsts sekretāru sanāksmē, pirms tam tos saskaņojot ar ministrijām un citām institūcijām.

No 2008.gada 1.jūlija aizliegts būs smēķēt visās izglītības iestādēs. Ārstniecības, sociālo iestāžu un rehabilitācijas institūciju pacientiem un iemītniekiem būs atļauts smēķēt īpaši ierādītā vietā, ja šāda norma būs paredzēta attiecīgās iestādes iekšējās kārtības noteikumos.

Turpmāk smēķēt būs aizliegts arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju gaiteņos un citās koplietošanas telpās, nedrīkstēs smēķēt darbavietās darba un koplietošanas telpās. Pilnīgs smēķēšanas aizliegums tiek noteikts arī publiskajās ēkās, būvēs un telpās, tas ir, kinoteātros, koncertu zālēs, sporta zālēs, citās sporta ēkās un būvēs, pasta un citu iestāžu zālēs, diskotēkās, deju zālēs un citur. Pilnīgs smēķēšanas aizliegums tiks noteikts arī parkos, skvēros, peldvietās, uz ielām un citās publiskās teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts prezidents apšauba Kariņa lidojumu ar privātajām lidmašīnām samērīgumu

LETA, 27.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieskatā bijušā premjera, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) lidojumi ar privātajām lidmašīnām varētu nebūt samērīgi un ekonomiski izdevīgi.

Rinkēvičs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" piekrita, ka Covid-19 laikā un dažādu neplānotu vizīšu dēļ politiķiem būtu jābūt iespējai izmantot speciālos reisus. Taču viņš ir bažīgs par to, vai tas nav kļuvis par tādu praksi, kur vairs netiek vērtēts samērīgums un lētākās iespējas.

"Šeit jāsaka, ka informācija, ar ko iepazīstamies, rāda, ka, visticamāk, tā nav bijis un varēja lidot arī ar komercreisiem," sacīja Valsts prezidents.

Viņš arī uzskata, ka Kariņa komunikācija par šo situāciju nav bijusi ļoti veiksmīga, uzsverot, ka sabiedrībai minētais ir jāskaidro. Arī Valsts kancelejas skaidrojumi neesot pietiekami. Rinkēviča ieskatā Valsts kontroles iesaiste procesa izvērtēšanā varētu būt veiksmīga, saprotot, vai procesā ievērots samērīgums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noteiks vēl stingrākus smēķēšanas ierobežojumus

, 09.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrija izskatīšanai Ministru kabinetā ir iesniegusi grozījumus likumā Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, kas paredz daudz stingrākus ierobežojumus un aizliegumus smēķēšanai publiskās vietās. Likumprojekts paredz papildināt pašreizējo cigarešu paciņu brīdinošos uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu ar krāsainiem fotoattēliem vai ilustrācijām, Db.lv informēja Veselības ministrija.

Plānots, ka no 2008.gada 1.jūlija aizliegts būs smēķēt visās izglītības iestādēs.

Turpmāk smēķēt būs aizliegts arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju gaiteņos un citās koplietošanas telpās, nedrīkstēs smēķēt darbavietās darba un koplietošanas telpās. Pilnīgs smēķēšanas aizliegums tiek noteikts arī publiskajās ēkās, būvēs un telpās, tas ir, kinoteātros, koncertu zālēs, sporta zālēs, citās sporta ēkās un būvēs, pasta un citu iestāžu zālēs, diskotēkās, deju zālēs un citur.

Pilnīgs smēķēšanas aizliegums tiks noteikts arī bērnu rotaļu laukumos. Savukārt parkos, skvēros un peldvietās varēs smēķēt speciāli ierādītās vietās.

Līdzīgi kā vairākās citās pasaules valstīs, no 2008.gada 1.jūlija plānots aizliegt smēķēt arī kafejnīcās, restorānos un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās, tajā skaitā arī āra kafejnīcās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

«TUI» investē 2 miljardus eiro kuģos

Aivars Mackevics [email protected], 24.08.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas lielākais tūroperators TUI gatavojas par 2 miljardiem eiro iegādāties Kanādas kuģniecības uzņēmumu CP Ships. Pirkuma mērķis ir paātrināt Hapag-Lloyd konteinerkuģu biznesa attīstību, līdz ar paplašināšanos nodrošinot tam piekto pozīciju pasaulē pēc kapacitātes. Šobrīd Hapag-Lloyd pēc konteinerkuģu kapacitātes ieņem 13.pozīciju pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu pasaule atrodas nemitīgā kustībā – tā seko līdzi tehnoloģiskajiem risinājumiem, modes tendencēm, sociālajām niansēm, kā arī sabiedrības vēlmēm, un tam visam pa vidu galvenais ir neko nenokavēt. Aizvien biežāk dzirdam aizspriedumus pret kādu viesnīcu ķēdi, aviokompāniju vai restorānu tikai tāpēc, ka kāds ir izlasījis blogu, redzējis informāciju sociālajos portālos vai dzirdējis no paziņām. Tika pavadītas vairākas dienas, meklējot tipiskākos aizspriedumus un pētot svarīgākos punktus biznesa ceļotāju ikdienā.

Gaisā virmo daudz mītu par Maskavu, sastrēgumiem, dārdzību, sliktu servisu, un, tā kā Maskava ir viens no populārākajiem darījumu braucienu galamērķiem, tika izvēlēts maršruts Rīga–Maskava. Aviokompānija Aeroflot ar gaisa satiksmi savieno Rīgu un Maskavu jau 75 gadus. Aeroflot dienā veic 4 tiešos reisus, kopā ar partneriem sasniedz pat 8 reisus dienā, kas veido savienojumus ar Aeroflot reisiem visā pasaulē. Aviokompānijai ir lidojumi uz 131 galamērķi 50 pasaules valstīs.

Lai kliedētu mītus, Baltic Travel Group (SIA Baltijas Ceļojumu grupa) valdes priekšsēdētājs un ļoti aktīvs biznesa ceļotājs Vladislavs Korjagins un Latvijas lielākā tūrisma portāla Travelnews direktors Aivars Mackevičs devās izpētes lidojumā ar aviokompāniju Aeroflot uz Maskavu, piedaloties Krievijas biznesa tūrisma industrijas apbalvošanas ceremonijā Buying Business Travel Awards Russia & CIS 2016 un izbaudot Four seasons Hotel Moscow luksusa viesnīcas servisu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Philip Morris International rūpnīcā Klaipēdā vēl aizvien ražo cigaretes, jo cilvēki tās smēķē, bet tas mainīsies un mainīsies līdz ar valstu uztveres maiņu par alternatīviem bezdūmu produktiem vispār. Brīdī, kad tabakas karsēšana tiks atzīta par atšķirīgu no smēķēšanas, kaitinošo dūmu uz ielām kļūs krietni mazāk, līdz tie izsīks pavisam.

Tā rūpnīcas 30 gadu jubilejas laikā intervijā Dienas Biznesam atzina kompānijas prezidents Eiropā Massimo Andolina.

Kas patlaban notiek ar tabakas biznesu globālā mērogā? Mainās regulējumi dažādās valstīs, ekonomiskā un sociālā vide, cilvēku attieksme? Kādi ir galvenie kompānijas izaicinājumi?

Pirmā un nedaudz skumjā ziņa ir tā, ka, lai arī daudzi smēķētāji visā pasaulē atzīst, ka parasto cigarešu smēķēšana kaitē viņu veselībai, tomēr dažādu iemeslu dēļ viņi turpina smēķēt. Tomēr ir arī divas labas ziņas. Pirmkārt, pasaulē varam novērot smēķēšanas izplatības mazināšanos. Otrkārt, daļa pieaugušo smēķētāju pēdējo gadu laikā ir mainījuši savus ieradumus, pārejot uz produktiem, kas ir labāki gan viņiem, gan sabiedrībai. Jāteic, ka, globāli raugoties, tabakas industrija pēdējo gadu laikā ir piedzīvojusi episkas pārmaiņas, ja salīdzina ar citām industrijām. 2016. gadā kompānija pēc ilgstošiem pētījumiem paziņoja, ka plāno cigaretes pilnībā aizstāt ar zinātniski pamatotiem bezdūmu produktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperti: Latvijā nepieciešams saprātīgs regulējums bezdūmu produktiem

Db.lv, 16.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezdūmu nozares asociācijas rīkotajā seminārā par smēķēšanas kaitējuma mazināšanu prezentēta jaunākā socioloģisko pētījumu firmas KANTAR veiktā aptauja, kas liecina, ka 26% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem regulāri lieto tabaku un nikotīnu saturošus produktus, savukārt 9% tos lieto atsevišķās reizēs.

Pētījums rāda, ka 90% smēķētāju uzsāk smēķēt ar cigaretēm, tāpēc semināra eksperti diskutēja par smēķēšanas kaitējuma mazināšanas iespējām, akcentējot nepieciešamību pēc saprātīga un atbilstoša regulējuma tieši mazāk kaitīgajiem nikotīna produktiem.

Lielākā daļa (69%) tabaku un nikotīnu saturošo produktu lietotāju piekrīt tam, ka pieaugušajiem smēķētājiem ir jābūt pieejamam alternatīvu bezdūmu produktu klāstam, kā arī objektīvai informācijai par tiem, savukārt teju puse jeb 48% tabaku un nikotīnu saturošo produktu lietotāju piekrīt tam, ka pieaugušo smēķētāju iedrošināšana pilnībā pāriet uz alternatīviem bezdūmu produktiem varētu būt viens no veidiem, kā samazināt cigarešu dūmu radīto kaitējumu sabiedrībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Smēķētājus informēs pēc vienota standarta

Ilze Veģe, 20.12.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar nākamo gadu visā valstī tiks ieviesti vienoti simboli un uzraksti par atļauju vai aizliegumu smēķēt. Valdības sēdē pieņemta jauna kārtība, kādā izvietojamas informatīvās norādes par smēķēšanu. Tāpat tiks ieviesti vienoti simbolu paraugi. Sākot ar nākamā gada janvāri pie ieejas valsts un pašvaldību iestādēs, bet sākot ar 2006. gada 1. jūliju — arī publiskās vietās būs jāizvieto uzraksti par smēķēšanas aizliegumu vai atļauju smēķēt. Uzrakstus vai simbolus, kas izvietoti līdz šim un kuri neatbilst šo noteikumu prasībām, būs jānomaina līdz 2006. gada 1. jūlijam. Jāatgādina, ka šā gada pavasarī tika pieņemti krasi smēķēšanas ierobežojumi. Sākot ar 2006. gada 1. janvāri būs aizliegts smēķēt tuvāk par desmit metriem pie ieejas valsts un pašvaldību iestādēs. Nedrīkstēs smēķēt arī uz šo ēku ārējām kāpnēm un lieveņiem pie ieejas ēkās vai būvēs. Iecerēts, ka smēķēšanu atļaujošais vai aizliedzošais simbols nedrīkst būt mazāks par 60 milimetriem. Publiskās teritorijās ziņojumi būs jāizvieto ne mazāk kā 1.8 metru augstumā no zemes. Par informatīvo uzrakstu vai simbolu izgatavošanu, izvietošanu un saglabāšanu būs atbildīgi attiecīgo ēku, telpu un būvju valdītāji. Uzraksti būs jāizvieto labi redzamās vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšlietu ministrija marta nogalē izdevusi iekšējai lietošanai paredzētus noteikumus, kas regulē dažādas iekšlietu sistēmas darbinieku savstarpējās saskarsmes un ārējā izskata nianses, ziņo laikraksts Neatkarīgā.

Noteikumi, piemēram, liedz formās ģērbtām amatpersonām košļāt košļājamo gumiju, smēķēt, zelēt tabaku un baznīcā nēsāt cepuri. Iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces parakstīto noteikumu trešajā daļā sīki aprakstīts, kādam jābūt iekšlietu sistēmas amatpersonu ārējam izskatam, pildot dienesta pienākumus.

"Vīriešu kārtas amatpersonu matu griezumam jābūt tādam, lai neradītu nekārtības iespaidu un mati nekristu pāri uzacīm, ausīm un apkaklei. Matu krāsai jāatbilst dabiskam matu krāsas tonim, matus pīt bizēs nedrīkst. Vaigu bārdas garums – līdz auss dobumam. Sejai ir jābūt gludi skūtai. Ja ir ūsas, tām jābūt koptām. Bārda drīkst būt tikai kopta un īsa, lai tā netraucētu lietot individuālos aizsardzības līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Saeimas deputāti atbalstīja virkni stingrāku smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumu, tostarp līdz 21 gadam paceļot vecuma slieksni cigarešu pirkšanai, informē Saeimas Preses dienests.

Saeima nolēma papildināt likuma mērķi, nostiprinot tajā vispārēju principu, ka smēķēšana citas personas klātbūtnē ir aizliegta, ja cita persona pret to iebilst.

Līdztekus likumprojekts paredz virkni jaunu smēķēšanas ierobežojumu. Smēķēt būs aizliegts publiskās vietās citas personas klātbūtnē, ja viņa pret to iebilst, kā arī jebkurā vietā, kur atrodas bērni. Ja kādas mājas iedzīvotājiem būs pamatoti iebildumi, smēķēt nedrīkstēs arī uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām.

Savukārt aizliegums smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās papildināts ar normu, ka smēķēt nedrīkst arī tuvāk par 10 metriem no šo māju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Horvātijas valdība mīkstinājusi noteikumus likumā par smēķēšanu publiskās vietās, proti, valstī atkal tiks atjaunota atļauja smēķēšana kafejnīcās un klubos. Šādu soli Horvātija spērusi pēc tam, kad kafejnīcu īpašnieki sūdzējušies par to, ka stingrie smēķēšanas ierobežojumi kropļo viņu biznesu, raksta Reuters.

Grozījumi likumā paredzēs, ka klubos un kafejnīcās drīkstēs ierīkot atsevišķas telpas, kurās atļauts smēķēt. Šīs telpas nedrīkst būt mazākas par 10 kvadrātmetriem, kā arī nedrīkst aizņem vairāk par 20% no kopējās iestādes platības.

Horvātijā ir vairāk nekā miljons smēķētāju, kas ir aptuveni 25% no valsts populācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

ES atļauj lidmašīnās lietot elektroniskās ierīces

Lelde Petrāne, 10.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Aviācijas drošības aģentūra (EASA) nākusi klajā ar jaunākajiem norādījumiem par pārnēsājamu elektronisko ierīču — viedtālruņu, planšetdatoru, e grāmatu lasīšanas ierīču u. c. — lietošanu lidmašīnās. Tā apstiprina, ka šīs ierīces reisa (arī manevrēšanas, pacelšanās un nolaišanās) laikā varēs lietot t.s. lidojuma režīmā — bez datu pārraides.

Tas neapdraudēs drošību.

«Šis ir pirmais solis uz elektronisko ierīču drošu lietošanu lidojuma laikā: manevrējot, paceļoties un nolaižoties. Tad pievērsīsimies tam, kā pieslēgties tīklam lidojuma laikā. Šāds pārskats prasīs laiku, un tas jāsagatavo, balstoties uz apstiprinātiem faktiem. Nākamā gada laikā ir gaidāmi jauni ES norādījumi par datus pārraidošo ierīču lietošanu ES gaisa kuģos,» sacījis ES transporta komisārs un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Sīms Kallass.

Šodien publicētajos atjauninātajos norādījumos par drošību runa ir par pārnēsājamu elektronisko ierīču lietošanu lidojuma režīmā (bez datu pārraides). Pirmo reizi atļauts lietot personiskās elektroniskās ierīces visos lidojuma posmos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lidmašīnās varēs lietot mobilos telefonus

, 07.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija veic priekšdarbus, lai visā Eiropā varētu atļaut izmantot mobilo tālruni lidojumu laikā, liecina Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā sniegtā informācija medijiem.

Eiropas Komisija šodien ieviesusi noteikumus, kā saskaņot nosacījumus Viseiropas mobilo sakaru pakalpojumu nodrošināšanai lidojumu laikā. Tagad darījumu ļaudis un patērētāji lidojumos pa visu Eiropu varēs izmantot mobilos tālruņus: saņemt zvanus, zvanīt paši, kā arī saņemt un rakstīt īsziņas. Tas nozīmē, ka ar tiem 90 % Eiropas aviopasažieru, kuriem, iekāpjot lidmašīnā, ir mobilais tālrunis, varēs sazināties arī lidojuma laikā.

"Lai sniegtu tādus Viseiropas telekomunikāciju pakalpojumus kā mobilie telefonsakari lidojumā, ir vajadzīga vienota regulatīvā struktūra, kas tos nodrošinātu visā Eiropā. Tāpēc šodien Eiropas Komisija ir attiecīgi rīkojusies. Šāda jauna pakalpojuma ieviešanai bija jāpieņem viens regulatīvs lēmums attiecībā uz visu Eiropas gaisa telpu," teica ES komisāre telekomunikāciju jautājumos Vivjena Redinga. "Mēs tagad ceram, ka operatori, nosakot savu piedāvāto pakalpojumu cenas, rīkosies pārskatāmi un novatoriski. Iespēja izmantot mobilo sakaru pakalpojumus ir ļoti saistošs jauns pakalpojums jo īpaši darījumu klases ceļotājiem, kuriem nepieciešamas saziņas iespējas, lai kur tie būtu un lai kur tie dotos. Tomēr, ja telefona rēķins, kuru patērētājs pēc tam saņems, būs šokējoši liels, šis pakalpojums neattīstīsies. Es arī aicinu aviokompānijas un operatorus nodrošināt lidmašīnā tādus apstākļus, lai tie pasažieri, kas vēlēsies izmantot sakaru pakalpojumus lidojuma laikā, netraucētu pārejos pasažierus."

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

airBaltic ļaus pasažieriem piemeklēt atbilstošus blakussēdētājus

Jānis Rancāns, 04.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālā aviosabiedrība airBaltic sākusi sniegt pakalpojumu airBaltic SeatBuddy, kas ļauj pasažieriem piemeklēt līdzsēdētājus ar līdzīgām interesēm vai ceļojuma noskaņojumu.

Lai tiktu piemeklēts visatbilstošākais blakussēdētājs, izmantojot jauno lidsabiedrības pakalpojumu, pasažieriem jānorāda vēlamais «lidojuma noskaņojumus», kā arī hobiji, intereses vai aktivitātes, kas norādītas sociālajos tīklos, informē aviokompānija.

Tā, piemēram, pasažieri, kuri vēlas koncentrēties uz darbu, var izvēlēties lidojuma noskaņojumu «darbs», bet tie, kuri vēlas atrast jaunus darījumu partnerus, var izvēlēties — «darījumu sarunas». Savukārt pasažieri, kuri dod priekšroku klusumam un nevēlas lidojuma laikā tikt traucēti, var izvēlēties lidojuma noskaņojumu «atpūta».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Aptaujā par Eiropas sliktāko aviokompāniju atzīst Ryanair

Jānis Rancāns, 20.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas vidējo lidojumu sliktākā lidsabiedrība ir Īrijas zemo cenu aviokompānija Ryanair, secināts patērētāju grupas Which? pasažieru aptaujā.

Pētījumā vairāk nekā 5,5 tūkstoši pasažieru piecās kategorijās novērtēja vairākas lidsabiedrības. Vērā ņemti tika tādi aspekti kā lidojuma reģistrēšanās process, bagāžas pārvadāšanas iespējas, sēdvietas, pārtika un dzērieni, iekļaušanās lidojuma grafikā, kā arī piedāvātā pakalpojuma atbilstība cenai.

Īrijas zemo cenu lidsabiedrības kopējā pasažieru apmierinātība novērtēta 34% apmērā, tādējādi ieņemot zemāko vietu 16 aviokompāniju vidū. Saraksta lejasdaļā iekļuva arī Lielbritānijas lidsabiedrības Thomas Cook Airlines, Thomson Airways un Monarch Airlines, neviena no kurām nepārsniedza 50% atzīmi, vēsta laikraksts The Daily Telegraph.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Lloyd's of London palielina ar pandēmiju saistītu apdrošināšanas atlīdzību prognozi

LETA--AFP, 10.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas apdrošināšanas gigants "Lloyd's of London" ceturtdien prognozēja, ka ar koronavīrusa pandēmiju saistītās apdrošināšanas atlīdzībās tas šogad izmaksās 6,5 miljardus dolāru (5,5 miljardus eiro), tādējādi paaugstinot iepriekš publiskotās aplēses.

Maijā uzņēmums prognozēja, ka šāda veida atlīdzībās tas būs spiests izmaksāt 4,3 miljardus dolāru.

Vienlaikus gan "Lloyd's of London" norāda, ka divus miljardus sterliņu mārciņu (2,2 miljardus eiro) tas spēs atgūt no pārapdrošinātājiem.

Maijā kompānija prognozēja, ka koronavīrusa pandēmija globālajai apdrošināšanas nozarei šogad izmaksās aptuveni 203 miljardus dolāru.

Tobrīd "Lloyd's of London" gan prognozēja, ka zaudējumu apjoms var arī pieaugt, ja ieilgs koronavīrusa pandēmijas ierobežošanai paredzēto pasākumu īstenošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina atturēties no smēķēšanas atveseļošanās laikā

, 28.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā nepastāvīgos laika apstākļus, kad aukstumā ir pastiprināti siltuma un apkures režīmi, Veselības ministrija nosūtījusi vēstuli visām ārstniecības iestādēm valstī ar aicinājumu ievērot ugunsdrošību, kā īpašu ugunsdrošības risku uzsverot smēķēšanu.

Saskaņā ar likumu Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes iestādēs un rehabilitācijas institūcijās ir aizliegts smēķēt, ja vien tajās nav speciāli ierīkotas telpas.

Likuma 11.panta pirmās daļas otrais punkts nosaka:

"(1) Aizliegts smēķēt:

2) ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās, izņemot telpas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai. Attiecīgās iestādes vai institūcijas iekšējās kārtības noteikumos var paredzēt iespēju šo iestāžu pacientiem vai institūciju iemītniekiem smēķēt arī ārpus telpām, kas speciāli ierādītas smēķēšanai, ņemot vērā šo pacientu vai iemītnieku fiziskās un garīgās veselības stāvokli".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina ārstniecības iestādēs ievērot ugunsdrošību

, 28.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā nepastāvīgos laika apstākļus, kad aukstumā ir pastiprināti siltuma un apkures režīmi, Veselības ministrija nosūtījusi vēstuli visām ārstniecības iestādēm valstī ar aicinājumu ievērot ugunsdrošību, kā īpašu ugunsdrošības risku uzsverot smēķēšanu.

Saskaņā ar likumu "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes iestādēs un rehabilitācijas institūcijās ir aizliegts smēķēt, ja vien tajās nav speciāli ierīkotas telpas. Likuma 11.panta pirmās daļas otrais punkts nosaka:

"(1) Aizliegts smēķēt:

2) ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās, izņemot telpas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai. Attiecīgās iestādes vai institūcijas iekšējās kārtības noteikumos var paredzēt iespēju šo iestāžu pacientiem vai institūciju iemītniekiem smēķēt arī ārpus telpām, kas speciāli ierādītas smēķēšanai, ņemot vērā šo pacientu vai iemītnieku fiziskās un garīgās veselības stāvokli".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Brīdinās par smēķējošiem aktieriem

, 03.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teātru izrāžu apmeklētājus turpmāk brīdinās par smēķēšanu uz skatuves izrādes laikā, Db.lv informēja Veselības ministrija.

Veselības ministrijas aizsāktā diskusija par teātra izrāžu apmeklētāju tiesībām nebūt pakļautiem tabakas dūmiem izrādes laikā esot nesusi panākumus. Latvijas Teātra padome ir pieņēmusi lēmumu no 2008.gada 1.janvāra teātru informatīvajos materiālos iekļaut brīdinājumu par tām izrādēm, kurās mākslinieciskās nepieciešamības dēļ tiek smēķēts.

2007.gada novembrī Veselības ministrija Kultūras ministrijai nosūtīja vēstuli ar lūgumu izvērtēt smēķēšanas intensitāti teātra izrādēs, ņemot vērā pieaugošās iedzīvotāju sūdzības.

Lai pasargātu nesmēķējošo sabiedrības daļu no kaitīgo tabakas dūmu ietekmes, plānots, ka no 2008.gada 1.jūlija aizliegts smēķēt būs visās izglītības un audzināšanas iestādēs. Turpmāk smēķēt būs aizliegts arī publiskajās ēkās, būvēs un telpās, tas ir, kinoteātros, koncertu zālēs, sporta zālēs un citur.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc 5 gadiem tirgū karsējamā tabaka veido 14% no tabakas produktu tirgus

Db.lv, 18.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pēdējo 5 gadu laikā cigarešu smēķēšana Latvijā ir nedaudz samazinājusies, tomēr bezdūmu karsējamās tabakas produktu tirgus daļa šobrīd ir tikai 14%, un no cigarešu lietošanas ir atteicies katrs desmitais pieaugušais smēķētājs Latvijā, liecina Philip Morris Latvia aplēses.

Philip Morris Latvia pārstāvji norāda, ka visā pasaulē tabakas industrija piedzīvo būtiskas pārmaiņas, un pieaugušie smēķētāji pakāpeniski atsakās no tradicionālo cigarešu lietošanas, izvēloties mazāk kaitīgas alternatīvas. Atteikšanās no cigaretēm ir jāpadara pēc iespējas pieejamāka visām sabiedrības grupām, arī mazāk nodrošinātiem pieaugušajiem cigarešu smēķētājiem, kuri citādi turpinātu lietot kaitīgākos tabakas produktus – cigaretes.

Philip Morris Latvia vadītāja Lelde Kļaviņa: “Philip Morris International veicina bezdūmu nākotnes veidošanu visā pasaulē, iesaistot inovācijas un zinātni, lai mazinātu cigarešu smēķēšanas radīto kaitējumu. Tāpēc mēs aktīvi strādājam pie salīdzinoši mazāk kaitīgiem produktiem.”

Komentāri

Pievienot komentāru