Finanses

Helsinku, Tallinas un Rīgas fondu biržas pievienojas vienotajai Ziemeļvalstu tirdzniecības sistēmai

Ainars Sedlenieks [email protected], 15.09.2004

Jaunākais izdevums

2004.gada 27.septembrī Helsinku, Tallinas un Rīgas fondu biržas uzsāks vērtspapīru tirdzniecību SAXESS™ tirdzniecības sistēmā, kuru jau izmanto Stokholmas fondu biržā, tādējādi sperot nākamo soli, lai īstenotu OMX mērķi izveidot pilnībā integrētu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu vērtspapīru tirgu. Saskaņota vērtspapīru tirdzniecības sistēmas ieviešana atbilst mērķim radīt vienotu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu vērtspapīru tirgu, un sniedz šādas priekšrocības: – vienāds tirdzniecības sesiju laiks Helsinku un Stokholmas biržās (10:00-18:30 pēc Latvijas laika) – ieviešot sesijas noslēguma izsoli Helsinku un Tallinas biržās, harmonizēta tirdzniecības sesijas struktūra Stokholmas, Helsinku, Rīgas un Tallinas fondu biržās – NOREX biedru noteikumu ieviešana Helsinku biržā; Tallinas un Rīgas biedru noteikumu saskaņošana ar NOREX biedru noteikumiem – Vienota Baltijas tirgus ieviešana – kopīgi veikts vērtspapīru mārketings; saskaņoti noteikumi emitentiem Rīgas un Tallinas biržās; “piegāde pret samaksu” (DVP) norēķinu principa ieviešana starp Igaunijas un Latvijas vērtspapīru depozitārijiem – Tie ieviests jauns kapitalizācijas indekss BALTIX, kurš aptver visas Baltijas biržas – Latvijā un Lietuvā tiek ieviesti jauni kapitalizācijas indeksi RIGSE un VILSE. NOREX alianses ietvaros tagad vienā tirdzniecības sistēmā pēc saskaņotiem noteikumiem var tirgoties ar septiņu valstu biržās iekļautiem vērtspapīriem. NOREX aliansē ietilpst Stokholmas, Helsinku, Tallinas, Rīgas, Kopenhāgenas, Oslo un Islandes fondu biržas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Viļņas Fondu biržā sekmīgi ieviesta SAXESS tirdzniecības sistēma

Ainars Sedlenieks [email protected], 30.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Viļņas fondu birža veiksmīgi pārgājusi uz Ziemeļvalstu kopīgo tirdzniecības sistēmu SAXESS, kuru jau kopīgi izmanto Kopenhāgenas, Stokholmas, Helsinku, Rīgas un Tallinas fondu biržas (visas ietilpst OMX grupā), kā arī Oslo un Islandes biržas. SAXESS ieviešana Viļņā ir vēl viens atskaites punkts ceļā uz vienotu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu vērtspapīru tirgu. Šis pasākums ieņem nozīmīgu vietu reģiona vērtspapīru tirgus harmonizēšanā. Klienti būs ieguvēji no saskaņotiem tirdzniecības noteikumiem Ziemeļvalstu un Baltijas valstu biržās, kā arī no tā, ka visas astoņas biržas būs pieejamas vienā sistēmā. Tagad SAXESS tirdzniecības sistēmu, kā arī kopīgos NOREX biedru noteikumus izmanto visas Ziemeļvalstu un Baltijas valstu biržas: Kopenhāgenas, Oslo, Islandes, Stokholmas, Helsinku, Tallinas, Rīgas un Viļņas. OMX grupas ietvaros vienota Ziemeļvalstu un Baltijas valstu vērtspapīru tirgus izveide noris paralēli Baltijā un Ziemeļvalstīs. Pēc Viļņas pievienošanās tirdzniecības sistēmai pilnībā pabeigta vienota Baltijas tirgus izveidošana. Tallinas, Rīgas un Viļņas fondu biržas veido vienotu Baltijas tirgu, lai padarītu tos vienkāršāk pieejamus investoriem un mazinātu šķēršļus ieguldīšanai vērtspapīru tirgū. Baltijas biržām ir kopīgs vērtspapīru saraksts, kopīgs BALTIX indekss, kā arī saskaņoti emitentu iekļaušanas, informācijas atklāšanas un tirdzniecības noteikumi. Vienotais Baltijas tirgus arī atvieglo piekļūšanu statistikas datiem – tie visi atradīsies vienkopus kopīgajā mājas lapā internetā. Starpvalstu norēķini pēc DVD (vērtspapīru piegāde pret samaksu) principa notiek sistēmā, kura savieno Baltijas valstu vērtspapīru depozitārijus. Šie uzlabojumi paplašina investoru iespējas un vairāk pievērš ārvalstu investoru uzmanību Baltijas tirgum. Pirmajā tirdzniecības sistēmas ieviešanas dienā Viļņas biržā ārvalstu biedra statusu ieguvuši 5 biedri: SEB Latvijas Unibanka no Latvijas, SEB Eesti Uhispank, Lohmus, Haavel & Viisemann un Suprema Securities no Igaunijas, Fischer Partners Fondkommission AB no Zviedrijas. Lietuvas biržas biedrs Finasta jau apstiprināts par biedru, bet SEB Vilniaus Bankas iesniedzis pieteikumu biedra statusa iegūšanai Rīgas un Tallinas biržās. Tagad OMX Exchanges kopīgā tirdzniecības sistēma dod pieeju aptuveni 80 procentiem Ziemeļvalstu un Baltijas valstu akciju tirgus. OMX biržās tiek kotētas 677 uzņēmumu akcijas, kuru kopējā tirgus vērtība ir 600 miljardi eiro; darbojas 144 biedri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gads Rīgas Fondu biržā: +3%

, 27.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācija par Rīgas Fondu biržas darbību 2007.gadā liecina, ka pērnā gada beigās Rīgas Fondu biržas akciju emitentu kapitalizācija bija 1,475 miljardi latu, kas ir par 3% vairāk nekā 2006. gada beigās.

Aizvadītais gads Rīgas Fondu biržā vērtējams kā veiksmīgs, jo pērn gan pieaudzis tirdzniecības apgrozījums, gan biržas indekss OMXR septembra vidū sasniedza savu visu laiku augstāko vērtību - 759,44 punktu atzīmi. Tiesa, finanšu tirgus pērn rudenī atvēsināja krīze ASV nekustamo īpašumu tirgū un tas, protams, arī ietekmēja Rīgas Fondu biržas rādītājus, Db.lv informēja Rīgas Fondu biržas Korporatīvo komunikāciju departamenta speciāliste Aija Brasliņa.

"Latvijas iedzīvotāji 2007.gadā sāka vairāk aizdomāties par to, ka naudu var ne tikai tērēt, bet to var arī ieguldīt. Akcijas ir viens no ieguldījumu veidiem, kas pasaulē ir ļoti populārs un ar augstu ienesīgumu. To mēs pagājušajā gadā varējām arī ļoti labi redzēt Baltijas vērtspapīru tirgū, jo veiksmīgi izvēloties uzņēmumu, kura akcijās ieguldīt, gada laikā bija iespējams nopelnīt pat trīs reizes vairāk, nekā sākotnēji investēts. Gada beigās gan arī varējām redzēt, ka, investējot akcijās, kurām ir augstāks ienesīgums, pastāv risks. Taču jāatceras, ka akciju tirgos šādas situācijas periodiski atkārtojas, tāpat kā kritumiem parasti seko cenu kāpumi," norāda Daiga Auziņa – Melalksne, Rīgas Fondu biržas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Izmaiņas sabiedriskā transporta kustībā

, 13.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumam, pašvaldības SIA Rīgas satiksme ir uzdots 18. novembrī no plkst. 13.30 līdz plkst. 16.00 pārkārtot sabiedriskā transporta satiksmi, informēja Rīgas dome.

Autobusi

1., 14., 16. un 826.maršruta autobusi no pilsētas centra kursēs no Abrenes ielas, tālāk pa Dzirnavu ielu, Satekles ielu, Marijas ielu, Aleksandra Čaka ielu, Pērnavas ielu, Brīvības ielu, tālāk pa maršrutu; atpakaļ uz pilsētas centru – pa Brīvības ielu, Pērnavas ielu, Aleksandra Čaka ielu, Marijas ielu, Elizabetes ielu, Satekles ielu, Lāčplēša ielu, Abrenes ielu.

2., 24. un 24.a maršruta autobusi no Vecmīlgrāvja un Mangaļsalas kursēs līdz Raiņa bulvārim, tālāk pa Reimersa ielu, Kalpaka bulvāri un atpakaļ.

3.maršruta autobusi no Bolderājas kursēs pa maršrutu līdz Daugavgrīvas ielai, tālāk pa Daugavgrīvas ielu, Krišjāņa Valdemāra ielu, Aristida Briāna ielu, Tallinas ielu, Brīvības ielu un tālāk pa maršrutu. No Pļavniekiem kursēs pa maršrutu līdz Brīvības ielai, tālāk pa Brīvības ielu, Bruņinieku ielu, Krišjāņa Valdemāra ielu, Daugavgrīvas ielu un tālāk pa maršrutu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas Fondu birža pārsūdz FKTK lēmumu tiesā

Ainars Sedlenieks [email protected], 02.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 29. aprīlī, Rīgas Fondu birža Administratīvajā rajona tiesā iesniedza pieteikumu par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmuma Nr. 32 atcelšanu divās būtiskās daļās, kas, pirmkārt, attiecas uz vienlīdzīgas attieksmes ievērošanu Rīgas Fondu biržas darbībās, un, otrkārt, uz FKTK tiesībām atcelt Rīgas Fondu biržas brīdinājumu, kas izteikts emitentam AS “Latvijas kuģniecība”. Rīgas Fondu birža ir pārliecināta, ka pārmetumi par vienlīdzīgas attieksmes nenodrošināšanu Rīgas Fondu biržas darbībās ir nepamatoti, un uzskata, ka neskaidrais un nekonsekventais FKTK lēmums var radīt šķēršļus ES un pasaules prasībām atbilstošas labas korporatīvās pārvaldības prakses ieviešanai un nostiprināšanai Latvijā. Rīgas Fondu birža FKTK lēmumu vērtē kā kļūdainu, pieļaujot, ka FKTK nav pienācīgi izvērtējusi ne faktisko situāciju, ne sava lēmuma ietekmi uz tūkstošiem mazākuma akcionāru un ārvalstu investoru, kuri šobrīd ir neziņā par savu tiesību uz informācijas atklātību izmantošanas iespējām un biržas lomu viņu interešu aizstāvībā. “Vienlaicīgi Rīgas Fondu birža atzinīgi vērtē lēmumā iekļauto FKTK apstiprinājumu, ka biržai ir tiesības pieprasīt informāciju par akcionāru sapulces lēmumu projektiem, tostarp par padomes locekļu kandidātiem. Tas pilnībā atbilst gan ar nacionālajām tiesību normām, gan Eiropas komisijas rekomendācijām, gan progresīvajām tendencēm Eiropas Savienības korporatīvajā pārvaldē. Taču FKTK lēmums rada neskaidrību par biržas tiesībām piemērot sankcijas tiem emitentiem, kas nesniedz pieprasīto informāciju. Līdz ar to, ja FKTK lēmums paliek spēkā, citi publiskā tirgus uzņēmumi varētu to nepamatoti izmantot, lai pārkāptu Finanšu instrumentu tirgus likumu un biržas noteikumus, neinformējot visus, tostarp mazākuma akcionārus, par izvirzītajām padomes locekļu kandidatūrām.” Tā iesniegto pieteikumu komentē Rīgas Fondu biržas valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne. Tādējādi RFB kā aktīvs un profesionāls regulētā tirgus organizētājs uzskata par nepieciešamu pārsūdzēt FKTK lēmumu, lai citiem emitentiem nerastos iespēja izmantot šādu precedentu, un lai rastu skaidrību, kādā mērā FKTK kompetencē ietilpst pārvērtēt biržas piemērotās sankcijas. Saskaņā ar Finanšu instrumentu tirgus likumu un biržas noteikumiem Rīgas Fondu biržai ir jāveic informācijas atklāšanas uzraudzība. Lai pildītu šo pienākumu, biržai nepieciešams efektīvs mehānisms, ar kuru panākt, lai emitenti ievērotu biržas prasības. Rīgas Fondu biržai visai būtisks ir arī tirgus uzraudzības institūcijas atbalsts. Vienotu, saskaņotu un nepārprotamu prasību izvirzīšana emitentiem par atklājamās informācijas apjomu un saturu ļautu daudz efektīvāk sasniegt mērķi – caurspīdīgu un starptautiskajai praksei atbilstošu kapitāla tirgu. Papildu informācija: Daiga Auziņa-Melalksne, Rīgas Fondu biržas valdes priekšsēdētāja, 721 2431 e-pasts: [email protected] IZZIŅAI Saskaņā ar pienākumu nodrošināt informācijas atklātumu Rīgas Fondu biržas emitentiem ir jāsniedz informāciju Rīgas Fondu biržai kā regulētā tirgus organizētājam. Biržai ir tiesības emitentam pieprasīt pirms akcionāru sapulces atklāt sapulces lēmumu projektus, tostarp informāciju par padomes locekļu kandidātiem, lai nodrošinātu būtiskas informācijas atklāšanu un labas vadības principiem atbilstošas darbības ievērošanu. Šos pienākumus un tiesības paredz gan “Finanšu instrumentu tirgus likums” (27., 28. un 54. pants) , gan biržas noteikumi „Par finanšu instrumentu iekļaušanu un tirdzniecību biržas regulētajos tirgos” (p. 20.2.4 un 26.2.2.), gan starp emitentu un biržu noslēgtais līgums. Prasību izvērtēt Rīgas Fondu biržas darbības FKTK 9.02.2005. iesniedza AS„Ventspils nafta” pēc tam, kad Rīgas Fondu birža bija pieprasījusi AS„Latvijas kuģniecība” atklāt padomes locekļu kandidātus pirms ārkārtas akcionāru sapulces, kuras vienīgais darba kārtības punkts bija „Latvijas kuģniecības” padomes vēlēšanas. Ārkārtas akcionāru sapulce tika sasaukta pēc „Latvijas kuģniecības” lielākā akcionāra „Ventspils nafta” iniciatīvas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas fondu birža pārgājusi uz jaunu vērtspapīru tirdzniecības sistēmu

Ainars Sedlenieks [email protected], 27.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

OMX Exchanges biržas: Helsinku, Tallinas un Rīgas fondu birža šodien veiksmīgi pārgājušas uz vienotu Ziemeļvalstu biržu vērtspapīru sistēmu SAXESS™ , kuru jau izmanto Stokholmas fondu biržā. Tirdzniecības uzsākšana SAXESS sistēmā, kuru izstrādājusi un uztur OMX Technology, ir būtisks atskaites punkts OMX darbībā, lai īstenotu vīziju par integrētu Ziemeļvalstu un Baltijas vērtspapīru tirgu. Tagad OMX Exchanges no viena tehniskā pieslēguma tirdzniecības sistēmai iespējams piekļūt 80 procentiem Ziemeļvalstu un Baltijas valstu akciju tirgus. Šī gada augusta beigās OMX Exchanges (Stokholmas, Helsinku, Rīgas, Tallinas un Viļņas fondu biržas) nodrošināja servisu 507 kotētiem uzņēmumiem un vairāk nekā 160 biržu biedriem visā pasaulē. Kopējā OMX Exchanges biržās kotēto uzņēmumu akciju kapitalizācija veidoja 415 miljardus Eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.gada 11. janvārī sākusi darbu Rīgas Fondu biržas izveidotā neatkarīgā Biedru un emitentu uzraudzības komiteja (Uzraudzības komiteja), kurai birža ir deleģējusi daļu no regulētā tirgus uzraudzības funkcijām. Par Uzraudzības komitejas priekšsēdētāju tās pirmajā sēdē ievēlēts Viktors Gustsons.

Līdz šim lēmumus par emitentiem un biedriem piemērojamām sankcijām, ja tie pārkāpuši biržas noteikumus, pieņēma vienīgi Rīgas Fondu biržas valde. Tagad nozīmīgākos uzraudzības lēmumus biržas vārdā būs tiesīga pieņemt Uzraudzības komiteja, kuru veidos ar biržu nesaistīti eksperti, biznesa portālu Db.lv informēja Rīgas Fondu biržas komunikāciju departamenta vadītājs Āris Dreimanis..

Daļēja uzraudzības funkciju deleģēšana neatkarīgai institūcijai ļaušot biržai izvairīties no interešu konflikta, kas tai varētu rasties, vienlaicīgi pildot gan tirgus organizatora, gan uzrauga lomas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 izraisītā krīze smagi skārusi visas pasaules ekonomikas, un neviena no tām šādai krīzei nebija gatava. Labāk veicas valstīm, kas spēja laicīgi rīkoties, kuru veselības aprūpes sistēma ir augstā līmenī, ekonomiskā attīstība bijusi sabalansēta, valdības var atļauties balstīt privāto sektoru, un kuru uzņēmumi un iedzīvotāji ir ar augstām digitālajām prasmēm, teikts jaunakajā "Swedbank" Ziemeļvalstu-Baltijas biznesa apskatā.

Krīzes laikā reformas uzsākt ir vienkāršāk nekā "miera" laikos, kad nav steidzamības sajūtas un jācīnās ar politiskās gribas trūkumu. Tāpēc gan Latvijai, gan pārējām Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona ekonomikām krīze rada iespēju uzlabot iedzīvotāju, uzņēmumu un valsts nākotnes attīstības iespējas, norāda eksperti.

Ziemeļvalstu un Baltijas pozīcija cīņā ar Covid-19 drīzāk vērtējama kā laba, tomēr krīze izceļ arī trūkumus. Piemēram, Latvijas veselības nozare nav sakārtota, un tās finansējums jau gadiem bijis nepietiekams. Latvija arī ievērojami atpaliek no reģiona kaimiņiem digitalizācijas ziņā. Krīze rada iespēju šos un citus trūkumus risināt. Latvijas trumpis ir spēja ātri reaģēt gan valdības, gan uzņēmumu un iedzīvotāju līmenī, lai veiktu nepieciešamās reformas, pārorientētos, un atrastu jaunas iespējas arī grūtos laikos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā spriedīs par Ziemeļvalstu un Baltijas valstu turpmākām kopējām mobilitātes programmām

, 27.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vairākus gadus turpinās darbs pie Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbības pilnveidošanas. 2007. gads uzskatāms par pārejas periodu, kura laikā Ziemeļu Ministru padome veikusi virkni konsultāciju par turpmāko Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības modeli. NB-8 (Nordic - Baltic Eight) ikgadējā sanāksmē, kas augusta vidū notika Somijā, Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu ministri uzsvēra nepieciešamību izstrādāt kopēju stratēģisku Ziemeļvalstu un Baltijas valstu nākotnes sadarbības platformu.

Lai precīzāk izstrādātu turpmākās kopējās Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas, Ziemeļu Ministru Padome,- 29. un 30. augustā Rīgā, viesnīcā "Bergs", rīko Ziemeļvalstu un Baltijas valstu darba semināru, kura laikā īpaši tiks plānotas trīs sadarbības jomas: kultūras, valsts administrācijas un uzņēmējdarbības jomas. Seminārā piedalīsies dalībnieki no visām trim Baltijas valstīm un Ziemeļu Ministru padomes sekretariāta.

Jāmin, ka izglītības jomā jau ir panākta vienošanās un apstiprināts mobilitātes programmas NordPlus modelis, kurā pēc līdzvērtīgiem partnerības principiem varēs iesaistīties gan Ziemeļvalstis, gan Baltijas valstis. Plānots, ka līdzvērtīgas partnerības princips Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbībā sāks darboties 2008. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex banka kļuvusi par fondu biržas OMX Nordic Exchange biedru Stokholmā un Helsinkos

, 30.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka kļuvusi par pirmo fondu biržas OMX Nordic Exchange biedru

Stokholmā un Helsinkos, kas pārstāv Baltijas valstis. Tuvākajā laikā banka kļūs arī par fondu biržas biedru Kopenhāgenā. Patlaban fondu biržas OMX Nordic Exchange sastāvā ir 159 finanšu institūcijas no 13 pasaules valstīm.

„Mēs esam ļoti priecīgi sveikt Parex banku jaunā biržas locekļa statusā. Daudz augstāks dalības līmenis - tā ir lieliska iespēja bankai piedāvāt saviem klientiem tiešu un daudz vienkāršāku pieeju biržas darījumiem Skandināvijas tirgos,” komentēja Jukka Ruuska, fondu biržas OMX Nordic prezidente.

OMX Rīgas Fondu biržas valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne: "Parex banka ir pirmā no Baltijas valstu bankām, kura pilnā apmērā ir sākusi izmantot plašās iespējas, ko paver Rīgas Fondu biržas atrašanās OMX biržu grupā. Esam gandarīti, ka Parex klientiem OMX Ziemeļvalstu vērtspapīru tirgus tagad ir tikpat ērti pieejams kā Baltijas tirgus."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex banka kļuvusi par fondu biržas OMX Nordic Exchange biedru Stokholmā un Helsinkos

, 30.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka kļuvusi par pirmo fondu biržas OMX Nordic Exchange biedru

Stokholmā un Helsinkos, kas pārstāv Baltijas valstis. Tuvākajā laikā banka kļūs arī par fondu biržas biedru Kopenhāgenā. Patlaban fondu biržas OMX Nordic Exchange sastāvā ir 159 finanšu institūcijas no 13 pasaules valstīm.

„Mēs esam ļoti priecīgi sveikt Parex banku jaunā biržas locekļa statusā. Daudz augstāks dalības līmenis - tā ir lieliska iespēja bankai piedāvāt saviem klientiem tiešu un daudz vienkāršāku pieeju biržas darījumiem Skandināvijas tirgos,” komentēja Jukka Ruuska, fondu biržas OMX Nordic prezidente.

OMX Rīgas Fondu biržas valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne: "Parex banka ir pirmā no Baltijas valstu bankām, kura pilnā apmērā ir sākusi izmantot plašās iespējas, ko paver Rīgas Fondu biržas atrašanās OMX biržu grupā. Esam gandarīti, ka Parex klientiem OMX Ziemeļvalstu vērtspapīru tirgus tagad ir tikpat ērti pieejams kā Baltijas tirgus."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas biržā 3.ceturksnī pieaugusi tirdzniecības aktivitāte

, 05.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikumi Rīgas fondu biržā 2007.gada 3.ceturksnī, atbilstoši Rīgas Fondu biržas Korporatīvo komunikāciju departamenta vadītāja Āra Dreimaņa sniegtajai informācijai:

-Alternatīvajā akciju tirgū First North Latvijā pirmais Sertificētais konsultants

-Indekss sasniedz rekordu un turpina kāpumu

-OMX Derivatīvu biržā Stokholmā sāk piedāvāt tirdzniecību ar nākotnes līgumiem uz Baltijas tirgojamo indeksu OMX

-Pieaug tirdzniecības aktivitāte

-Jauni biržas biedri

Alternatīvajā vērtspapīru tirgū pirmais sertificētais konsultants

Septembrī Rīgas Fondu birža parakstīja līgumu ar korporatīvo finanšu uzņēmumu Eventus Partners (agrāk Biznesa Risinājumi), kas kļuvis par pirmo sertificēto konsultantu, kas drīkstēs pārstāvēt uzņēmumus alternatīvajā vērtspapīru tirgū First North Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā pulcēšanās ierobežojumus, galvaspilsētas bārs "Tallinas Pagalms" no naktslokāla pārtapis par kafejnīcu.

Ikdienas režīmā "Tallinas Pagalms" darbojās kā bārs un katru nedēļas nogali organizēja dažādus pasākumus, piemēram, džeza, rokmūzikas, elektroniskās mūzikas koncertus, improvizācijas teātrus. Katru nedēļu "Tallinas Pagalmā" norisinājās vismaz 3-4 pasākumi abos ēkas stāvos, uz divām skatuvēm.

Aizvadītajā ziemā "Tallinas Pagalms" papildināja piedāvājumu ar kafejnīcu, attīstīja virtuvi, jo sākotnēji piedāvājumā bija tikai dzērieni un uzkodas.

"Šobrīd esam aizgājuši līdz tam, ka piedāvājam kārtīgas pusdienas un piegādi uz mājām. Tieši šobrīd, kad visi pasākumi ir atcelti un naktsdzīve ir noslēgta pilnībā, mums ir samērā veiksmīgi izdevies pārorientēties," stāsta "Tallinas Pagalma" līdzīpašnieks Ģirts Kumeliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«OMHEX» maina nosaukumu uz «OMX»

Valters Paiders [email protected], 31.08.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Fondu biržas un Latvijas Centrālā depozitārija mātes uzņēmuma OMHEX, kas ir Ziemeļeiropas lielākā vērtspapīru tirgus pārvaldītājs un darījumu slēgšanas tehnoloģijas nodrošinātājs jaunais nosaukums no š.g. 1.septembra ir OMX. Šādu lēmumu šodien ārkārtas akcionāru pilnsapulcē Stokholmā pieņēma uzņēmuma akcionāri.

Nosaukuma maiņa uz OMX ir daļa no zīmola stratēģijas, kura paredz vienkāršot grupas uzņēmumu struktūru. Jaunās struktūras nolūks ir padarīt saprotamāku tirgum OMX daudzveidīgo darbību, kā arī vērtības un ieguldījumu, ko uzņēmumu grupa dod visai nozarei. Turpmāk visi OMX grupas uzņēmumi dažādās pasaules valstīs darbosies zem viena zīmola – OMX zīmola.

OMXsastāv noOMX TechnologyunOMX Exchanges:

OMX Exchanges pārvalda Ziemeļvalstu un Baltijas vērtspapīru tirgu, kurā ietilpst Stokholmas Fondu birža, Helsinku Fondu birža, Rīgas Fondu birža, Tallinas Fondu birža un Viļņas Fondu birža, kā arī vērtspapīru centrālie depozitāriji Latvijā un Igaunijā. Visu šo biržu un depozitāriju juridiskie nosaukumi paliks iepriekšējie.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

OMX no 1.jūlija ievieš vienotu nozaru klasifikācijas standartu

Velta Dzene [email protected], 01.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Virzoties uz Ziemeļvalstu un Baltijas valstu integrāciju, visas sešas OMX biržas uzņēmumu klasificēšanai ar 2005.gada 1.jūliju izmantos vienoto nozaru klasifikācijas standartu Global Industry Classification Standard (GICS). Tagad Helsinku Fondu biržā, Tallinas Fondu biržā, Rīgas Fondu biržā un Viļņas Fondu biržā iekļautie uzņēmumi tiks grupēti saskaņā ar Morgan Stanley Capital International Inc. (MSCI) un Standard & Poor’s (S&P) izstrādāto standartu. Stokholmas Fondu birža un Kopenhāgenas Fondu birža GICS klasifikāciju izmanto jau kopš 2001.gada; to lieto arī Oslo un Islandes fondu biržas. Ziemeļvalstu un Baltijas valstu biržu pāreja uz vienoto klasifikāciju ievērojami uzlabos iespēju salīdzināt biržās kotētos uzņēmumus starptautiskā mērogā; uzņēmumi iegūst skaidri definētu un lielāku radniecīgu uzņēmumu grupu. GICS klasifikācija aptver aptuveni 95% pasaules akciju tirgus kapitalizācijas. GICS klasifikācija atvieglo nozaru analīzi, grupējot uzņēmumus četros līmeņos – sektori, nozaru grupas, nozares un apakšnozares. Klasifikācija balstās uz katra uzņēmuma pamatdarbības jomu -darbību, kura dod vislielākos ieņēmumus. GICS klasifikācija paredz šādus desmit sektorus: enerģētika, materiāli, ražošana, plaša patēriņa preces un pakalpojumi, plaša patēriņa pirmās nepieciešamības preces un pakalpojumi, veselības aprūpe, finanses, informāciju tehnoloģija, telekomunikāciju pakalpojumi, sabiedriskie pakalpojumi. Līdztekus GICS ieviešanai Helsinku Fondu birža ar 2005.gada 1.jūliju ievieš arī jaunus sektoru indeksus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No 2019. gada drīkstēs lietot tikai vienotajā tīklā saslēgtus azartspēļu automātus

Zane Atlāce - Bistere, 19.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2019. gada 1. janvāra drīkstēs ekspluatēt tikai tādus azartspēļu automātus, kuri būs pieslēgti vienotajai azartspēļu automātu kontroles un uzraudzības sistēmai (vienotā sistēma (AKUS)) vienotā tīklā, informē Finanšu ministrijā.

To paredz noteikumu projekts par vienotās azartspēļu automātu kontroles un uzraudzības sistēmas ieviešanas un uzturēšanas kārtību, sistēmā iekļaujamajiem datiem un to apmaiņas kārtību, ko otrdien 20. decembrī, paredzēts izskatīt valdības sēdē.

Izstrādātais noteikumu projekts nosaka vienotās sistēmas (AKUS) ieviešanas un uzturēšanas kārtību, prasības azartspēļu automātu pieslēgšanai šai sistēmai, tajā iekļaujamos datus un šo datu apmaiņas kārtību, kā arī prasības iekļaujamo datu uzglabāšanai. Noteikumu projekts nosaka arī Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas tiesības iegūt informāciju no vienotās sistēmas (AKUS).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pieaugusi Rīgas Fondu biržas aktivitāte

, 18.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrajā ceturksnī Rīgas fondu biržā ir notikuši vairāki jauni notikumi - atklāja alternatīvā vērtspapīru tirgu, indekss atsāka kāpumu, pieauga tirdzniecības aktivitāte, kā arī biržai pievienojās jauni biedri, Db.lv informēja OMX Group sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Brasliņa.

Atklāj alternatīvo vērtspapīru tirgu

Rīgas Fondu birža 1.jūnijā atklāja alternatīvo vērtspapīru tirgu First North. Līdz ar First North infrastruktūras izveidošanu Latvijā arī vidējiem un maziem uzņēmumiem ir radīta iespēja strauji attīsties, izmantot akciju tirgus radītās iespējas. Vairāki Sertificētā konsultanta statusa kandidāti jau ir sākuši pārrunas ar uzņēmumiem par to akciju iekļaušanu First North.

Trīs galvenie uzņēmumu ieguvumi no dalības alternatīvajā tirgū ir izdevīgas finansējuma piesaistes iespējas, augstāka atpazīstamība un uzticamība sadarbības partneru acīs, liecina First North Ziemeļvalstu tirgū kotēto uzņēmumu vadības viedokļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Fondu birža, nule kā nomainot savu 15 gadus lietoto nosaukumu uz NASDAQ OMX Riga ir pilnīgi oficiāli iekļāvusies pasaulē vadošajā biržu grupā.

picturegallery.c8bf71d3-964f-4c6f-af35-af0bb468319e

Par godu šim notikumam Ņujorkā, vienā no pasaules dzīvākajām vietām – Times skvērā Ņurjorkā, uz NASDAQ televīzijas studijas fasādes lielā ekrāna tika izlikts Rīgai veltīts apsveikums un Latvijas karogs.

Lēmums mainīt biržas nosaukumu ir pieņemts, lai vistiešākā veidā atspoguļotu biržas dalību NASDAQ OMX biržu grupā un atbilstību moderna un uzticama publiska vērtspapīru tirgus organizēšanas standartiem, ko respektē uzņēmēji un investori visā pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kuģniecība bēgs uz Varšavu?

Ieva Mārtiņa, Db, 11.09.2008

Mēs jūtam nepārtraukti visādas darbības, kas caur Rīgas biržu vērstas pret mums. Mums tas vienkārši nav vajadzīgs, uzsver LK padomes priekšsēdētājs Uldis Pumpurs.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem Rīgas Fondu biržas emitentiem - Latvijas kuģniecība - apsver akciju kotāciju Varšavas biržā, jo, iespējams, nevēlas pildīt informācijas atklāšanas prasības.

Varšavas biržas pārstāvis Marcins Prezlovskis (Marcin Przeszłowski) Db informēja, ka Varšavas biržai ar LK notiek sarunas un tā ir saņēmusi vēstuli, kurā biržas pārstāvji aicināti satikties ar uzņēmuma pārstāvjiem, taču patlaban tikšanās datums vēl nav zināms. Oficiāls pieteikums par vēlmi kotēt biržā akcijas nav saņemts, tā M. Prezlovskis. LK paziņojusi Rīgas biržai, ka regulāri interesējas par vērtspapīru tirgus norisēm reģionā. Lai detalizētāk izzinātu vērtspapīru tirgus situāciju, precīzāk izprastu tajā notiekošos procesus un sasaisti ar globālā tirgus aktualitātēm, LK atbildīgie eksperti un speciālisti vēlas mērķtiecīgi iepazīties ar šā tirgus ietekmīgākajām organizācijām un to piedāvātajām iespējām. Patlaban šādi jautājumi minētajā kontekstā LK vadības struktūrās nav skatīti vai pieņemti, teikts LK paziņojumā. LK lielākā akcionāra Ventspils naftas (VN) pārstāve Gundega Vārpa aģentūrai LETA teikusi, ka VN šobrīd neizskata iespēju savas akcijas kotēt citā biržā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex kļūst par OMX Nordic Exchange biedru Stokholmā un Helsinkos

, 30.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka kļuvusi par pirmo fondu biržas OMX Nordic Exchange biedru Stokholmā un Helsinkos, kas pārstāv Baltijas valstis, Db.lv informēja bankas pārstāvis Viktors Zaķis. Tuvākajā laikā banka kļūs arī par fondu biržas biedru Kopenhāgenā.

Patlaban fondu biržas OMX Nordic Exchange sastāvā ir 159 finanšu institūcijas no 13 pasaules valstīm.

OMX Rīgas Fondu biržas valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne: "Parex banka ir pirmā no Baltijas valstu bankām, kura pilnā apmērā ir sākusi izmantot plašās iespējas, ko paver Rīgas Fondu biržas atrašanās OMX biržu grupā. Esam gandarīti, ka Parex klientiem OMX Ziemeļvalstu vērtspapīru tirgus tagad ir tikpat ērti pieejams kā Baltijas tirgus."

Parex banka jau ir fondu biržas OMX Nordic biedrs Rīgā, Tallinā un Viļņā.

Par OMX:

Ar fondu biržas OMX Nordic starpniecību kompānija OMX piedāvā pieeju 80% vērtspapīru tirgus Skandināvijas un Baltijas valstīs. Termins OMX Nordic Exchange tiek lietots tikai mārketinga nolūkos, un tā nav juridiska persona. Termins ietver sevī kopējo Helsinku, Stokholmas, Kopenhāgenas, Stokholmas, Islandes, kā arī Rīgas, Tallinas un Viļņas fondu biržu piedāvājumu. OMX integrētie tehnoloģiskie risinājumi ļauj veikt transakcijas ar vērtspapīriem vairāk nekā 60 organizācijām vairāk nekā 50 pasaules valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ziemeļvalstu uzņēmējiem svarīga kvalitāte (fotogalerija)

Aigars Kauliņš, aigars.kaulins, 26.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tie ir stereotipi, ka Ziemeļvalstu tirgus ir piesātināts, tajā joprojām ir plašas iespējas attīstīties. Tā savā prezentācijā Db organizētajā konferencē Ziemeļvalstu tirgus: no eksporta līdz transnacionāla klastera sadarbībai sacīja SIA Primekss valdes priekšsēdētājs Jānis Ošleja, piebilstot, ka kopējais Ziemeļvalstu tirgus ir daudz lielāks un drošāks nekā Krievijas tirgus.

Fotogaleriju no konferences varat aplūkot šeit.

Sniedz plašas iespējas

«Tas ir arī viens no ģeogrāfiski tuvākajiem ekonomiski attīstītajiem tirgiem, kas sniedz plašas attīstības iespējas,» tā J. Ošleja. Līdzīgas domas bija arī pārējiem konferences runātājiem, ar iebildumiem, ka sākotnēji gan iespējams, ka varētu būt situācija, ka Ziemeļvalstu uzņēmēji apiet vietējās pārstāvniecības, bet uzreiz kontaktējas ar uzņēmuma biroju Latvijā. «Tas iespējams ir tāpēc, ka viņiem šķiet, ka pārstāvniecība produkciju un pakalpojumus piegādās dārgāk, tāpēc nepieciešams papildu izskaidrojošais darbs, bet pēc darījuma noslēgšanas darbs veiksmīgi rit, sadarbojoties ar vietējo biroju,» tā DATI Exigen Group valdes loceklis Guntis Urtāns, piebilstot, ka sākumā izvēlētais Vācijas modelis nav iestrādjies Zviedrijā, tāpēc tagad tiek plānota stratēģijas maiņa. «Iespējams, ka uzņēmuma filiālei pieņemsim darbiniekus no Latvijas, tomēr speciālistiem jārunā vietējā valodā,» tā G. Urtāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Baltic.space atver pop-up veikalu Helsinkos

Rūta Lapiņa, 20.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašmāju dizaina veikals baltic.space sadarbībā ar Somijas konpectveikalu AWAKE Collective atver pop-up Baltijas dizaina veikalu Helsinku centrā, informē «baltic.space» radītāja Elīna Stelcere.

«baltic.space Helsinku veikals būs laba vieta, kurā redzēt somu un Helsinku viesu attieksmi un reakciju par Baltijas dizainu, tā pieejamību un pievienoto vērtību. Plānots, ka sortiments tiks papildinātas, meklējot īstākos veiksmes stāstus Latvijas pieejamajā dizainā, kas spēj konkurēt ar Somijas vietējo dizainu kvalitātē, cenā, kā arī faktā, ka ir ražots Latvijā,» stāsta E. Stelcere.

Uz Helsinkiem kopā ar AWAKE Collective pārstāvjiem tika izvēlēti tādi zīmoli kā Baiba Ladiga, Yuta un Be-with. Tāpat, Helsinkos varēs atrast Vaidava Ceramics māla traukus, Volfwood aksesuārus no pulksteņu mehāniskiem, porcelāna aksesuārus no Rozenthal Ceramics un traukus no Piebalgas Porcelāna Fabrika, kā arī sudrablietas no VERBA, un koka aksesuāri no BUG Wooden Accessories, ādas aksesuārus no Daiļrade dizains un Pastel ģeometiskos augus. Tāpat, AWAKE Collective ir atrodami veikala līdzdibinātājas Baibas Ripas adījumi, Elīnas Dobeles kurpes un mēbeļu zīmols ar latviskām saknēm uijui.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Biržas alternatīvajam tirgum First North pievienojušies divi jauni uzņēmumi

LETA, 27.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas alternatīvajam vērtspapīru tirgum First North šogad pievienojušies divi jauni uzņēmumi - pārtikas nozares uzņēmums Linda Nektar no Igaunijas un krematorija pakalpojumu sniedzējs no Lietuvas K2 LT.

Abi uzņēmumi ir labs apliecinājums tam, ka uzņēmēji maina domāšanu un tā vietā, lai raudzītos tikai uz bankām kā uz kapitāla piesaistes avotu, skatās arī uz kapitāla tirgu, intervijā aģentūrai LETA sacīja biržas Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne.

First North tirgus domāts mazākiem, strauji augošiem uzņēmumiem ar ambīcijām. Abu uzņēmumu, kas šogad pievienojās First North, tirgus kapitalizācija ir zem 10 miljoniem eiro.

Uzņēmumam, kas vēlas strādāt biržas regulētajā vai alternatīvajā tirgū, regulāri jāatskaitās par savu darbību, uzņēmumam jāspēj investoriem sniegt finanšu atskaites un jebkuru citu būtisku informāciju, kas var iespaidot uzņēmuma darbu. Svarīgs faktors ir arī uzņēmuma briedums. Investori vēlas ieguldīt uzņēmumos, kuru biznesa modeli saprot, kuru vadībai un pārējiem akcionāriem var uzticēties. Lai tiktu kotēti biržā, uzņēmumiem ir jāsasniedz zināma attīstības pakāpe, tie nevar būt iesācējuzņēmumi vai nezināmi uzņēmumi, kuriem nav darbības priekšvēstures, skaidroja Auziņa-Melalksne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SBM Pank kļūst par biedru Baltijas fondu biržās

, 23.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

23.janvārī SBM Pank apstiprināta par biedru Rīgas un Viļņas fondu biržās, biznesa portālu Db.lv informēja Rīgas Fondu birža. SBM Pank ir pirmais no biržas biedriem, kurš ieguvis vienoto Baltijas biedra statusu, ko Tallinas, Rīgas un Viļņas fondu biržas ieviesa 2007.gada sākumā.

SBM Pank jau bija Tallinas Fondu biržas biedrs, bet tagad tā kļuvusi par piecpadsmito biedru, kuram ir biedra statuss visās Baltijas biržās.

SBM Pank ir Igaunijas kredītiestāde, kura dibināta un darbojas kopš 1999.gada. Bankas lielākais akcionārs, kura īpašumā ir 50,12% akciju, ir Grieķijas kompānija Marfin Financial Group.

SBM Pank ir pirmais no biržas biedriem, kurš ieguvis vienoto Baltijas biedra statusu, ko Tallinas, Rīgas un Viļņas fondu biržas ieviesa 2007.gada sākumā. SBM Pank biržas biedra tirdzniecības kods visās Baltijas biržās ir SBM. Baltijas biržās kopā ir 40 biedru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Slakteris Ziemeļvalstu finanšu ministriem prezentējis Latvijas ekonomikas stabilizācijas plānu

Miks Lūsis, Db, 11.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Atis Slakteris trešdien, 10. decembrī, Stokholmā ticies ar Ziemeļvalstu un Baltijas valstu finanšu ministriem. Tikšanās laikā prezentēta vakar valdībā apstiprinātā Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programma.

Latvijas finanšu ministrs atzīmēja, ka pēdējo dienu laikā Skandināvijas valstis ir uzsākušas intensīvu dialogu ar Latviju par iespēju iesaistīties finanšu atbalsta sniegšanā kopā ar Eiropas Komisiju un Starptautisko Valūtas fondu. "Ir iespējams, ka Zviedrija būs Ziemeļvalstu finanšu atbalsta koordinators," teica A. Slakteris.

Komentāri

Pievienot komentāru