Jaunākais izdevums

Tekstilmākslinieks jau sen vairs nesēž tikai pie stellēm, auzdams gobelēnus. Tekstilmāksla un dizains mūsdienās ir cieši saistīti ar jauno tehnoloģiju atradumiem. "Es strādāju uz robežas starp mākslu un zinātni," atzīst Zane Bērziņa, uz kuras vizītkartes rakstīts "tekstila dizains un materiālu izpēte".

Pagriezienu no tradicionālās tekstilmākslas uz tehnoloģiju un zinātnes pusi lielā mērā ietekmējuši Zanes doktora darba vadītāji Londonas Mākslas universitātē (University of Arts London) un īpaši tekstildizainere Frānsisa Gīsina (Francis Geesin), kura ir viena no pionierēm fleksiblās elektronikas jomā. Strādājot pie doktora darba projekta Skin Stories, kas karalienes Elizabetes II vizītes laikā 2006. gadā bija apskatāms arī Rīgā, Zane Bērziņa pētīja ādu kā materiālu un mēģināja atveidot tās īpašības un funkcijas tekstila membrānās.

Universālajām, konkrētajām zinātnes patiesībām saskaroties ar mākslinieka individuālo, subjektīvo interpretāciju, pavērās plašs un aizraujošs lauks jaunām idejām. "Zinātnieki un mākslinieki strādā ar dažādām metodēm, bet mērķis abiem ir viens - saprast, kas dzīvē notiek un kāda ir mūsu pastāvēšanas jēga," saka Zane. "Es strādāju ar jaunām idejām un konceptiem, mēģinot saprast, kā mainās sabiedrība un kurā virzienā varētu attīstīties interaktīvais tekstildizains."

Pārstāv Latviju

Jau studējot Latvijas Mākslas akadēmijā, Zane izmantoja iespēju studentu apmaiņas programmas ietvaros braukt mācīties Mākslas un dizaina universitātē Helsinkos, vēlāk Eksperimentālās modes un tekstila dizaina institūtā Berlīnē, tad Parīzē un Londonā. Kad pagājušajā nedēļā tiekamies viņas gaišajā dzīvoklī vienā no jaunās arhitektūras ēkām Padingtonas rajonā Londonā, priekšnamā stāv ceļojumu koferis - Zane tikko atgriezusies no Berlīnes, bet pēc pāris dienām jādodas uz Noridžu un tad Liverpūli, kur notiek izstādes ar viņas piedalīšanos.

Izstādi Cloth & Culture Now Noridžā atklāj auduma kultūrai veltīta konference, kurā uzstājas arī Zanes mamma, tekstilmāksliniece Astrīda Bērziņa. Zanes profesijas izvēle nenoliedzami ir saistīta ar mammas nodarbošanās ietekmi. "Būdama maza meitene, es un kaķis spēlējāmies ar dzijas kamoliņiem zem mammas stellēm, un, kad man bērnudārzā jautāja, par ko es vēlos kļūt, teicu - par tekstilmākslinieci."

Izstādē, kurā piedalās sešu valstu mākslinieki, Zane Bērziņa pārstāv Latviju. Lai arī viņas darbs tieši neskar latviešu identitātes vai kultūras jautājumus un neseko tekstilmākslas tradīcijām, Zane ir lepna būt par Latvijas kultūras daļu pasaulē. Šobrīd cieša sadarbība viņai izveidojusies ar Vācijas, Zviedrijas un Kanādas zinātniekiem un māksliniekiem, bet viņa ir priecīga par šo darbu stāstīt arī Latvijā - Zane ir kuratore pasākumu ciklam Body & Space - inovatīvais tekstildizains no Zviedrijas, kas februāra vidū sāksies Rīgā.

Gudrie audumi, par kuriem tiks runāts Body & Space seminārā, pēc Zanes domām, varētu būt joma, kurā veiksmīgi varētu strādāt arī Latvijā, ņemot par paraugu zviedru dizaineru, tehnologu, uzņēmēju un zinātnieku sadarbības.

Piespēlē idejas

Agrāk mākslinieks un dizainers lielākoties strādāja vienatnē, bet tagad darbs bieži vien notiek projektos, kuros iesaistīti daudzi cilvēki. Strādāšana darba grupās ir ļoti svētīga, atzīst Zane. "Tādā veidā atklājas jaunas perspektīvas un darbs notiek intensīvāk, lai gan - no otras puses - rodas arī jauni jautājumi, piemēram, par intelektuālā īpašuma tiesību piederību. Uzsākot jauno izpētes projektu, pusgads bija jāvelta tikai, lai sakārtotu tā juridisko pusi."

Pētnieciskā darba mērķis nav gala produkts, bet gan potenciāla atklāšana, ko pēc tam var izmantot un attīstīt citi. "Es piespēlēju idejas. Gala produkta izveide un ražošana mani tik ļoti neinteresē, jo radošais posms šajā procesā ir ļoti neliels, galvenā uzmanība tiek pievērsta ražošanas iespējām. Tas vairāk ir organizatoriskais darbs, kas prasa daudz pūliņu, īpaši uzraugot ražošanas procesus, jo cilvēkiem ir ļoti dažāda izpratne par kvalitātes standartiem."

Daļa no Zanes izstrādnēm tomēr ir ieviesta dzīvē gatava produkta veidā, piemēram, inovatīvi biroja telpu sadalītāji no tekstila. "Arhitektūrā mūsdienās ļoti izplatīti ir auksti materiāli - metāls, stikls, tāpēc ir nepieciešams šo vidi atdzīvināt un tekstils te labi iederas."

Nav tā, kā izskatās

Jaunākais Zanes Bērziņas vadītais projekts, kurā iesaistīts tekstila pētniecības institūts TITV Greiz Vācijā, kā arī citi pētnieki un dizaineri, ir E-Static Shadows. "Mani fascinē ideja par to, ka mēs visi esam kā mazas spēkstacijas - kustoties mēs nepārtraukti radām enerģiju. Es vēlos izveidot tādas tekstilsistēmas, kas spētu reģistrēt elektro­statisko enerģiju telpā. To vizualizējot, tiks radīti interaktīvi darbi - ēnas uz tekstila ekrāna, kuru lielums būs atkarīgs no garāmejošā cilvēka elektrostatiskā lādiņa lieluma. Ir svarīgi pievērst uzmanību šai parādībai."

Radošā izpēte zinātnes un tehnoloģiju kontekstā Anglijā tiek uzskatīta par ļoti svarīgu un ir valdības atbalstīta, uzsver Zane. Domājot par dabas resursu saudzēšanu, šī cilvēku pašu radītā enerģija nākotnē, iespējams, var tikt izmantota arī praktiskiem mērķiem, to uzkrājot un pēc tam uzlādējot, piemēram, mobilo telefonu. Tāpat attīstīsies inteliģentās tekstila sistēmas, kas jau tagad var aizstāt pierasto telefona vai datora klaviatūru - ir žaketes, kurās tā ir integrēta.

Gan apģērbs, gan arhitektūra kļūst aizvien interaktīvāki, pateicoties jaunajiem materiāliem, kas izstrādāti ar nanotehnoloģiju palīdzību. "Lietas vairs nav tādas, kādas tās izskatās, mainās priekšstati par to, kas ir iespējams, un, manuprāt, nākotnē būtiski izmainīsies visa vide, kurā dzīvojam. Tas ir ļoti interesanti, un tā ir manu pētījumu joma." Šai nākotnei veltīta arī Mākslas un radošo tehnoloģiju fonda (FACT) rīkotā izstāde sk-interfaces, kas šodien tiek atklāta Liverpūlē. Zanes Bērziņas darbs tajā ir 35 m2 siena - Touch Me Wall - pieskārienjūtīgas tapetes, kas reaģē, saskaroties ar cilvēka ķermeņa siltumu.

Teksts un tekstils

Man dzīvē šobrīd viss sākas ar E - tā par aktuālajiem projektiem stāsta Zane. Bez E-Static Shadows vadīšanas viņa ir arī projekta electronic-text+textiles (e-t+t) radošā direktore. Teksts un tekstils - tā nav tikai vārdu spēle. "Starp tekstu un tekstilu ir diezgan liela saistība. Abi cēlušies no viena grieķu vārda - texere, kas nozīmē pavediens. Tas var būt domas pavediens un arī pavediens, kas veido audumu. Latviski ne tik ļoti, bet angļu valodas vidē daudz tiek runāts par koncepciju saaušanos (interweaving the concepts). Koncepcija kā tāda nav kaut kas plakans, tās ir vairākas lietas, kas savītas kopā. Saaust var gan dažādas idejas, gan materiālus."

e-t+t darbojas kā starpdisciplināra platforma jaunām idejām, kas nodrošina māksliniecisko izpēti un darbu tādos laukos kā literatūra, valoda, tekstils un materiālā kultūra. Viens no projekta radošajiem direktoriem ir arī Ilinoisas Universitātes literatūras profesors, Elektroniskās literatūras asociācijas priekšsēdētājs Džozefs Tabi (Joseph Tabbi), kuru savulaik ceļi aizveduši uz Latviju. Komandu papildina pētniece Manuela Rosīni (Manuela Rossini) no Šveices, kuras specialitāte ir posthumānisma kultūras idejas.

"Mums likās, ka būtu interesanti apvienot elektronisko literatūru un kultūru ar elektronisko tekstilu, pētot, kā jaunās tehnoloģijas ietekmē un maina mūsu dzīvi. Tas paplašina arī mūsu pašu redzesloku, jo katram no mums ir atšķirīga kultūras un profesionālā pieredze. Kaut dažkārt ir tā, ka šī iemesla dēļ mēs viens otru nesaprotam, tomēr galvenais, ka mums ir vēlēšanās saprast un, esot dialogā, mēs saprotamies aizvien labāk. Manuprāt, tieši tāds ir nākotnes modelis starpnozaru sadarbībai, kas ir priekšnosacījums, lai rastos inovācijas."

Attaisnot cerības

"Mana attīstība lielā mērā notikusi tāpēc, ka esmu satikusi cilvēkus, kuri man ir noticējuši," atzīst Zane. "Daudzi ir palīdzējuši un atbalstījuši. Kad 90. gadu vidū atbraucu uz Vāciju, man nebija ne naudas, ne stipendijas, nedz mitekļa vai valodas zināšanu, un mani augstskolas profesori ir pat iestājušies par mani varas iestādēs, lai tikai es varētu tur palikt mācīties. Tāpēc vienmēr esmu uzskatījusi, ka man jāattaisno uz mani liktās cerības. Tas man ir bijis ļoti svarīgi." Bija sajūta, ka jābrauc projām, - tā savu toreizējo izvēli doties studēt ārpus Latvijas skaidro Zane. Par savām pilsētām Zane tagad sauc Berlīni, Rīgu un Londonu, kur viņa dzīvo jau astoņus gadus. "Domāju, ka šobrīd un arī tuvāko gadu laikā tieši Londonā tiks rasti inovatīvākie risinājumi manā profesijā."

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Slēgs Narvas spēkstacijas energoblokus

Armanda Vilcāne, 24.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamā gada laikā Eesti Energia iecerējusi slēgt vecākos Narvas spēkstacijas energoblokus ar kopējo jaudu 600 megavatu apjomā

Eesti Energia meitas uzņēmuma Enefit valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers skaidro, ka daļēji šīs enerģijas ražošanas vienības aizstās jaunais Auveres spēkstacijas energobloks, kas darbu sāka šā gada septembrī.

Pērc un lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Lēmums par šo energobloku slēgšanu tika pieņemts jau pirms vairākiem gadiem, jo tajos izmantotās tehnoloģijas ir novecojušas un sniedz zemāku efektivitāti nekā jaunākas spēkstacijas, norāda J. Bethers. «Vecajiem energoblokiem ir noteikts stundu limits, kas nosaka, cik ilgi tie var darboties. Attiecīgi konkrētie energobloki tiks slēgti pēc šo darbības stundu iztērēšanas. Pašlaik enerģijas ražošanā notiek paaudžu maiņa, kā rezultātā savu laiku nokalpojušās tehnoloģijas aizvieto jauni un daudz efektīvāki risinājumi, ko sevī ietver Auveres spēkstacija,» atzīmē Enefit valdes priekšsēdētājs. Viņš stāsta, ka Auveres spēkstacijas būvniecība ilga astoņus gadus un šī ir unikāla spēkstacija ar augstu efektivitāti, kas spēs nodrošināt enerģiju nākamajām divām attīstības paaudzēm Igaunijā. «Būtisks uzlabojums ir arī Auveres spēkstacijas mazais izmešu līmenis, kas ir daudzkārt zemāks nekā vecajos energoblokos. Tāpat jāuzsver, ka Auveres spēkstacija spēj gadā saražot 2,2 teravatstundas elektroenerģijas, kas sedz 25% no Igaunijas kopējā enerģijas patēriņa. Šāda mēroga jaunuzcelta spēkstacija Ziemeļvalstu un Baltijas tirgū pēdējo reizi tika atvērta pirms desmit gadiem Malmo, Zviedrijā. Šī stacija kā kurināmo izmanto dabasgāzi, darbojoties ar 450 megavatu jaudu,» uzsver J. Bethers, piebilstot, ka Auveres spēkstacijā izmantotās tehnoloģijas ļaus līdz pat pusei no nepieciešamā kurināmā aizstāt ar biomasu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) 5.augustā Mežaparka Lielajā estrādē atklāja pieteikšanos inovatīvo biznesa ideju konkursam “Ideju kauss 2021”.

“Ik gadu redzam, kā konkursa laureāti no biznesa idejas nonāk līdz dzīvotspējīgam biznesam un pilnvērtīgam produktam. Šogad esam palielinājuši gan balvu fondu, gan finālistu skaitu, lai no pandēmijas posma izietu vēl spēcīgāki. Turklāt pētījumā par uzņēmējdarbības uzsākšanu secinājām, ka aptuveni katram ceturtajam Latvijas iedzīvotājam savs bizness ir sapnis, kamēr nerealizēta biznesa ideja kopumā – 39% cilvēku,” akcentē LIAA Tehnoloģiju departamenta direktore Lauma Muižniece.

LIAA inovatīvo biznesa ideju konkursu “Ideju kauss”, kurā ikviens Latvijas iedzīvotājs vecumā no 18 gadiem ir aicināts piedalīties, organizē 13. reizi. Ņemot vērā šī gada konkursa konceptu “Domā skaļi!”, par atklāšanas pasākuma norises vietu simboliski tika izvēlēta Mežaparka Lielā estrāde, iedrošinot sabiedrību aktīvi ģenerēt savas biznesa idejas un izteikt tās skaļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta ar foto - Investējot 105 miljonus eiro, Igaunija nešķirotos atkritumus sadedzinās spēkstacijā

Gunta Kursiša, 18.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eesti Energia Iru spēkstacijā Igaunijā ir atklājis koģenerācijas bloku, kurā kā kurināmais tiks izmantoti nešķiroti sadzīves atkritumi. Kopējās investīcijas šajā projektā veido 105 miljonus eiro, informē Eesti Energia pārstāvji.

Spēkstacijā varēs pārstrādāt līdz divām trešdaļām Igaunijā radīto nešķiroto sadzīves atkritumu, vienlaikus ražojot elektroenerģiju un nodrošinot siltumu Tallinas un Mārdu pilsētu iedzīvotājiem.

Tiek paredzēts, ka līdz ar jaunā atkritumu pārstrādes bloka palaišanu Iru spēkstacijā, Igaunijā ievērojami samazināsies poligonos noglabāto nešķiroto sadzīves atkritumu daudzums, stāsta uzņēmuma pārstāvji. Turpmāk atkritumi galvenokārt tiks novirzīti elektroenerģijas un siltuma ražošanai.

«Igaunijai atkritumu dedzināšanas bloks Iru spēkstacijā ir pilnīgi jauns risinājums, gan no enerģētikas, gan arī no atkritumu apsaimniekošanas perspektīvas,» skaidro Sandors Līve (Sandor Liive), Eesti Energia valdes priekšsēdētājs. Viņš norāda, ka Igaunijā šī ir pirmā reize, kad atkritumus sāk izmantot kā kurināmo, tā vietā, lai uzkrātu tos poligonos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eesti Energia kļūst par vienīgo Valkas koģenerācijas spēkstacijas īpašnieku

Žanete Hāka, 23.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroenerģijas ražotājs Eesti Energia ir iegādājies Valkas novada domei piederošos 10% kapitāldaļu Enefit Power&Heat Valka koģenerācijas spēkstacijā. Tādējādi kompānija Eesti Energia, kurai iepriekš piederēja 90% spēkstacijas kapitāldaļu, ir kļuvusi par vienīgo Valkas koģenerācijas stacijas īpašnieci.

Uzņēmuma Enefit Taastuvenergia, kas pārvalda Eesti Energia atjaunojamās enerģijas ražošanas struktūrvienības, vadītājs Innars Kāsiks (Innar Kaasik) stāsta, ka viens no galvenajiem mērķiem spēkstacijas iegādē ir uzņēmuma pārvaldības struktūras atvieglošana, kas saskan ar Eesti Energia kopējo stratēģiju. “Lēmums par labu kapitāldaļu ieguvei pieņemts arī pateicoties tam, ka Valkas novada dome izrādīja interesi pārdot savas kapitāldaļas un atteikties mazākuma akcionāra pozīcijas. Zīmīgi, ka šis ir vienīgais Eesti Energia piederošais enerģijas ražošanas uzņēmums, kas atrodas ārpus Igaunijas,” skaidro Innars Kāsiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Lietuvas prezidentei un premjeram pretēji viedokļi par Astravjecas AES

LETA--BNS, 28.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un premjerministrs Sauļus Skvernelis pauduši pretējus viedokļus par to, kādai jābūt valsts attieksmei pret Baltkrievijā netālu no abu valstu robežas topošo Astravjecas atomelektrostaciju (AES).

Līdz šim Lietuva aktīvi centusies pievērst starptautiskās sabiedrības uzmanību apstāklim, ka šī spēkstacija tiek celta, neievērojot drošības prasības, un aicinājusi nepieļaut tās ekspluatāciju vai arī bloķēt tajā ražoto elektroenerģiju, ja AES tomēr tiktu iedarbināta.

Taču premjers negaidīti paziņojis, ka gatavojas Baltkrievijai piedāvāt «racionālu risinājumu» kā alternatīvu AES slēgšanai.

Prezidente savukārt izteikusi pārliecību, ka Lietuvai jāturpina censties panākt šīs spēkstacijas slēgšanu.

Pēc viņas teiktā, runas par iespējamu «pragmatisku attieksmi» pret Astravjecas AES vērtējamas kā «mēģinājums tirgoties ar cilvēku drošību, kas nav attaisnojams šobrīd un nebūs attaisnojams nekad».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltkrievija iesniegusi Lietuvai protesta notu saistībā ar šonedēļ medijos publiskoto informāciju par problēmām ar radioaktīvo atkritumu sakārtošanu pirms astoņiem gadiem apturētajā Ignalinas atomelektrostacijā (AES).

Kā ziņots, portāls «15min.lt», atsaucoties uz informētiem avotiem, vēstīja, ka decembra beigās spēkstacijā noticis incidents, par kuru nav paziņots sabiedrībai. Proti, veicot tā dēvēto karsto testēšanu kodoldegvielas uzglabāšanas iekārtām un izceļot radioaktīvos atkritumus no vecajām glabātavām, izrādījies, ka šo atkritumu radioaktivitātes līmenis ir lielāks par aprēķināto, tādēļ darbs pārtraukts.

Reaģējot uz šo publikāciju, Lietuvas Valsts kodoldrošības inspekcija (VATESI) paziņoja, ka minētais notikums saskaņā ar Starptautisko kodolincidentu un radioloģisko incidentu skalu (INES) notikušais nav uzskatāms par incidentu, jo darbinieki nav saņēmuši tādas apstarojuma devas, kas pārsniedz kritiskās robežas un nav konstatēta radioaktīvo vielu noplūde vidē vai pieļaujamā radioaktivitātes līmeņa pārsniegšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Biznesa ideju lielā iespēja

Jānis Goldbergs, 09.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 8. septembrim ikvienam ir iespēja savu biznesa ideju pieteikt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotajā inovatīvo biznesa ideju konkursā Ideju kauss 2019.

Biznesa ideju konkurss Ideju kauss notiek jau 11. gadu, un pirmajā pastāvēšanas desmitgadē tas palīdzējis daudziem savas ieceres realizēt dzīvē un uzsākt veiksmīgu biznesu. Pērn konkursā pieteica 160 idejas un 79 autoru komandām bija iespēja soli pa solim apgūt biznesa pamatus, bet 12 no tām iekļuva finālā, lai cīnītos par trīs galvenajām naudas balvām. Tiek prognozēts, ka arī šogad interese par konkursu būs liela, jo papildus tajā 25 labas idejas ar 2000 eiro lielu naudas balvu atbalsta Rīgas dome.

Konkursa kārtība

Dalībai LIAA organizētajā konkursā nav nekādu ierobežojumu, līdz ar to visi, kuriem idejas ir, var piedalīties.

«Reti izdodas izveidot ilglaicīgu un ilgtspējīgu pasākumu, bet Ideju kauss sevi ir pierādījis. Šobrīd ir izsludināta pieteikšanās Ideju kausam, kas norisināsies līdz 8. septembrim. Konkurss tiek organizēts kā sacensība, bet vienlaikus tās ir arī vērtīgas apmācības, kuru beigās tiek noteikti uzvarētāji. Grūti ir pateikt, kas ir nozīmīgāks – apmācības vai tas, ka beigās tiek noteikti trīs labākie, kas saņem naudas balvas. Jebkurā gadījumā gan mentori, gan eksperti, kuri piedalās apmācību programmās, ir augstākās raudzes. Ieteikumi un pamācības ir nozīmīgas un tiek novērtētas. Tās ir unikālas zināšanas. Kopskaitā visā apmācību posmā būs seši vebināri. Tas ir unikāls piedāvājums konkursantiem piedalīties apmācībās gan uz vietas, gan attālināti,» konkursa atklāšanā konceptuālajā mākslas telpā Berga Bazārā informēja LIAA Tehnoloģiju direktors Edgars Babris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pirmo reizi pasaulē lielākās nekustamā īpašuma konferences MIPIM 2016 konkursam Open Stage pieteikta ideja no Latvijas.

Ideju iesniegusi Rīgas spēkstacija (Riga Powerhouse), un atlikušas tikai 2 dienas, lai par to nobalsotu, spiežot pogu «VOTE» MIPIM Open Stage mājas lapā (Poga – augšā, kreisajā pusē). Konkursa uzvarētājam būs iespēja stundu ilgā sesijā prezentēt savu ideju konferences dalībniekiem.

Šobrīd Rīgas uzņēmēju pieteikums ir otrajā vietā, tam pietrūkst daži simti balsu.

No Latvijas konkursam pieteiktās tēmas autors ir Rīgas spēkstacija. Tās veidotājs Edgars Ivanovs atklāj, ka pieteiktās tēmas mērķis ir globālā līmenī veicināt diskusiju par ieguvumiem no radošu cilvēku līdzās strādāšanas. E. Ivanovs skaidro: «MIPIM pulcējas lielākā daļa lēmumu pieņēmēju nekustamā īpašumā nozarē no visas pasaules, tāpēc esam nolēmuši ne tikai pieteikt dalību Open Stage konkursā, bet arī foruma ietvaros notiekošajā Startup konkursā, kā arī – ja MIPIM rīkotāji būs atsaucīgi – ar netradicionālām metodēm pievērst dalībnieku uzmanību un iepazīstināt ar Rīgas spēkstaciju.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklājot ceturto inovatīvo biznesa ideju konkursu «Ideju kauss 2010», organizatori aicina Latvijas iedzīvotājus iesaistīties ideju ģenerēšanā un kļūt par jaunās paaudzes uzņēmējiem. Lai gūtu atbalstu iecerētā biznesa īstenošanai, ikviens pilngadīgs Latvijas iedzīvotājs līdz š.g. 31.jūlijam konkursam var iesniegt savu biznesa ideju. Konkursā tiek ievērota konfidencialitāte un biznesa ideju aizsardzība.

Konkursa nolikums mājaslapā: www.idejukauss.lv.

Konkursus «Ideju kauss 2010» norisināsies no 2010.gada 15.jūnija līdz 6.oktobrim. To organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar rīkotājpartneri Rīgas Tehniskās universitātes Studentu parlamentu.

15.jūnijā preses konferencē konkursu atklāja LIAA direktors Andris Ozols, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Ivars Knēts, kompetences partnera - biedrības Līdere valdes priekšsēdētāja Aiva Vīksna, RTU Studentu parlamenta prezidents Artūrs Zeps un konkursa «Ideju kauss 2009» fināliste Zane Lase-Lasmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ekonomikas ministrija paziņos par ogļu stacijas būvi

Vēsma Lēvalde, Db, 17.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc nedēļas, 23. septembrī, Ekonomikas ministrija plāno paziņot, kur Latvijā tiks būvēta jaunā ogļu spēkstacija. Paredzēts, ka novembrī valdība varētu pieņemt lēmumu par spēkstacijas būves konkursu. Tas varētu beigties pēc sešiem mēnešiem. Plānots, ka jaunā spēkstacija jāuzbūvē līdz 2015. gadam, un tas notiks Liepājā, vēstī portāls liepajniekiem.lv.

Ogļu stacijai jāatrisina valsts trīs problēmas. Pirmā – jānovērš enerģijas deficīts pēc Ignalinas atomstacijas slēgšanas Lietuvā. Otrā – jāgādā par Kurzemes elektroapgādes drošību. Trešā – tādējādi jāatrisina kopējā valsts energodrošība, valstij jāiegūst diversificēta energoapgādes sistēma.

Lai gan oficiāli tiek vēstīts, ka vietas izvēle svārstās starp Ventspili un trim vietām Liepājā, faktiski ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards runā vairs tikai par vietas izvēli Liepājā, jo Ventspilij pašai ir savs spēkstacijas būves projekts ar iespējām saņemt atbalstu no ES struktūrfondiem. Viens no stacijas būves konkursa pamatnoteikumiem – būvētājam jāorientējas uz cieto kurināmo, proti, ogles plus atjaunojamie resursi vai arī ogles plus atkritumu dedzināšana, uzsver ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Lietuvai nav oficiālas informācijas par Baltkrievijas Astravjecas AES iedarbināšanas datumu

LETA, 05.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvai nav oficiāli apstiprinātas informācijas par to, kad Baltkrievija plāno iedarbināt netālu no abu valstu robežas uzcelto Astravjecas atomelektrostaciju (AES), trešdien paziņojis Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītājs Daiņus Gaižausks, komentējot neoficiālas ziņas, ka šī spēkstacija varētu tikt iedarbināta jau piektdien.

Baltkrievijas Enerģētikas ministrija otrdien paziņoja, ka Astravjecas AES pirmā reaktora "fiziskas iedarbināšanas operācijas plānots sākt jau tuvākajās dienās".

Lietuva iepriekš paudusi bažas, ka šo spēkstaciju, ko tā uzskata par nedrošu, paredzēts iedarbināt, "apzināti pieskaņojoties vēlēšanu kalendāram" pirms svētdien, 9.augustā, gaidāmajām valsts prezidenta vēlēšanām.

"Šobrīd nevaram teikt, ka Astravjecas AES netiks iedarbināta piektdien. Varu tikai sacīt, ka viss tiek darīts steigā. Nav veikti visi izmēģinājumi, kas saistīti ar drošību, kā arī stresa testi," Gaižausks norādījis pēc komitejas sēdes, kurā apspriesta Lietuvas sagatavotība kodolspēkstacijas iedarbināšanai kaimiņvalstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Graanul Invest ieguldīs 250 miljonus eiro spēkstacijā Beļģijā, kurā pāries uz ražošanu no granulām

LETA, 07.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas mežsaimniecības un enerģētikas grupas Graanul Invest meitasuzņēmumi iegādājušies Langerlo elektrostaciju Beļģijā, kurā investēs apmēram 250 miljonus eiro, lai tā pārietu uz enerģijas ražošanu no koksnes granulām.

«Langerlo spēkstacijas projekts ir liels solis mūsu kompānijas attīstībā. Tādus projektus esam meklējuši jau vairākus gadus. Ceru, ka šī projekta īstenošana ļaus mums pierādīt, ka ilgtspējīga biomasas izmantošana ir viens no labākajiem veidiem, kā izmantot esošo enerģijas infrastruktūru, un ir dzīvotspējīga un stabila alternatīva jebkādai citai atjaunīgās enerģijas tehnoloģijai,» norādīja Graanul Invest valdes priekšsēdētājs Rauls Kirjanens.

Elektrostacija atrodas Flandrijas reģionā, Langerlo ciematā, un spēkstacijas jauda ir 656 megavati, no kuriem 86 megavati tiek iegūti ar gāzi, bet 470 megavati - ar oglēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa ideju konkursā "Ideju kauss 2019" šogad uzvarētāju vidū ir idejas ar potenciālu kļūt par pelnošiem un veiksmīgiem uzņēmumiem. Pirmās vietas ieguvējs - "Vertexo Sports" - jau ir eksportspējīgs uzņēmums, kura platformā reģistrējušies vairāk nekā 3200 sportistu no visas pasaules 5 sporta veidos.

Šogad konkursam pieteikumus iesniedza 227 dalībnieki. Idejas izvērtējot, konkursa žūrija atlasīja 114 veiksmīgākās idejas ar vislielāko izaugsmes potenciālu, kuras turpināja cīņu par atbalstu savas idejas attīstīšanai. Konkurss sniedza iespēju piedalīties profesionālās apmācībās - 6 vebināros par ideju validāciju, digitālo un satura mārketingu, budžeta un finanšu plānošanu, kā arī prezentāciju prasmēm. 12 finālisti, savukārt, saņēma iespēju apgūt padziļināti prezentāciju prasmes Dāvida Štēbeļa un Kristapa Pētersona vadītās darbnīcās.

Pirmās vietas ieguvējs "Vertexo Sports" saņēmis 7 000 eiro sava biznesa attīstīšanai. Tā ir platforma, kas domāta sporta spēlētāju reģistrācijai kā licencētiem spēlētājiem, kā arī izspēles sistēma turnīriem. Idejas autori ir koncentrējušies uz sporta veidiem, kas ir ātri augoši un jauni, piemēram, pludmales teniss.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir apveltīts ar plašu iztēli un spēj radīt jaunas idejas kaut miegā, vai arī ir nepieciešams izmantot dažādas metodes, lai veicinātu radošās izpausmes cilvēka iztēlē, ir svarīgi izvērtēt ikvienu biznesa ideju un novērtēt tās ilgtspēju. Vai arī Tevi interesē, kādi ir labākie biznesa ideju un iespēju avoti, kur atrast šīs iespējas, lai uzsāktu savu biznesu, un kā attīstīt idejas, kuras radušās? Turpini lasīt Kimbi.lv sagatavoto rakstu un uzzini!

Gadu gaitā nemainīgs ir palicis fakts, ka nereti cilvēki vēlas uzsākt savu personīgo biznesu, un tas ir raksturīgi gan tiem, kuriem ir pieejams starta kapitāls, gan tiem, kuriem tas vēl ir jāiegūst. Idejas, kuras īstenot, ir dažādas, un tās iespējams atrast ik uz soļa. Galvenais, kas jāatceras - nepieciešams strādāt ar sevi, lai iemācītos šīs iespējas saskatīt un realizēt. Raksta turpinājumā minēti 5 avoti, kur atrast savu ilgi meklēto biznesa ideju kādam produktam vai pakalpojumam. Lasi un iepazīsties, kādi tie ir!

##Sāc ar sevi!

Visvieglākais veids, kā smelties idejas savam biznesam, ir, analizējot un izpētot savas stiprās puses, talantus un prasmes, tādējādi ielūkojoties sevī un izmantojot to, ko daba ir devusi. Lai neapstātos idejas realizēšanas pusceļā slinkuma vai garlaicības dēļ, ir vērts izvēlēties ideju no savu interešu loka, kas uzturēs Tevī adrenalīnu un vēlmi ideju realizēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl tikai dažas dienas - līdz 8.septembrim - var pieteikties ideju konkursam Ideju kauss 2019, kas ir lieliska iespēja topošajiem uzņēmējiem iegūt vērtīgus ekspertu padomus un kontaktus savas biznesa idejas pilnveidošanai, kā arī piesaistīt starta kapitālu uzņēmējdarbības sākšanai.

«Ideju kauss» jau 11 gadus sniedz iespēju saņemt finansējumu, lai īstenotu savas biznesa idejas gan Latvijas, gan pasaules mērogā. Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) nodrošina 7000 eiro naudas balvu spožākās idejas autoram, bet otrās – 5000 eiro un trešās labākās idejas autori iegūs 3000 eiro. Savukārt 25 rīdzinieki varēs pretendēt uz Rīgas Domes grantu – katrs 2000 eiro vērtībā.

Konkursam var pieteikties, aizpildot anketu vietnē idejukauss.lv un nosūtot to uz e-pasta adresi [email protected]. Konkursā var piedalīties ikviens, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu un ir gatavs uzsākt uzņēmējdarbību, īstenojot savu biznesa ideju Latvijas vai pasaules mērogā. Īpaši aicinātas pieteikties ideju konkursam tiek autoru komandas, jo jebkura veiksmes stāsta pamatā ir komandas darbs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Ideju kausa finālā visplašāk pārstāvēta IT joma un tirdzniecība

Rūta Lapiņa, 28.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgusies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotā inovatīvo biznesa ideju konkursa «Ideju kauss» otrā kārta, kurā no žūrijas izvirzītajām 78 biznesa idejām trešajai, noslēdzošajai, kārtai izvēlētas 12 labākās idejas, informē LIAA.

Lielākā daļa no tālāk izvirzīto biznesa ideju autoru komandām jau veikušas nopietnus priekšdarbus, tostarp projektos ieguldītas zināmas investīcijas, sākts darbs pie prototipu izstrādes, kas liecina par nopietniem nodomiem idejas attīstīt tālāk. Finālistu vidū visplašāk ir pārstāvēta IT joma un tirdzniecība, paredzot radīt jaunus produktus un aplikācijas interneta vidē, tāpat dalību konkursā turpina biznesa idejas par ūdens sporta veidu apģērba, inovatīvu akustisko paneļu, bērnu ceļojumu somu un attīstošo rotaļu namiņu ražošanu, alternatīva izglītības modeļa izveidi, jaunu medicīnisko ierīču un preparātu izstrādi, kā arī tūrisma un atpūtas objekta attīstīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ideju mežs: Izmanto koka suvenīru vilkmi

Māris Ķirsons, 05.12.2017

Anda Miķelsone un Ēriks Miķelsons, SIA Kreder factory īpašnieki


Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koka interjera un dekoratīvie izstrādājumi kļūst arvien pieprasītāki ne tikai ārzemēs, bet arī Latvijā; lai paplašinātu savu iespēju arsenālu, SIA Kreder factory uzstāda jaunu CNC frēzi

Tādējādi uzņēmumā līdzās lāzergriešanas iekārtai būs vēl viena, kas paver jaunas iespējas gan dažādu produktu izstrādē, gan esošo, potenciālo klientu vēlmju materializēšanai dzīvē. Uzņēmums pašlaik vairāk strādā tieši ar pircējiem Latvijā, tomēr vairāki radītie izstrādājumi ir nonākuši ārzemēs, un perspektīvā SIA Kreder factory īpašnieks Ēriks Miķelsons neizslēdz eksporta iespējas. «Produkcija ir nosūtīta uz Islandi, Franciju un Zviedriju, iespējams, ka ir vēl kādā citā valstī. Tiesa, tur tā ir nonākusi, pateicoties mūsu klientiem – produkcijas pircējiem, nevis mūsu pašu apzinātām aktivitātēm ārvalstu tirgus apguvē,» viņš skaidro.

Uzņēmums izgatavo dažādus koka izstrādājumus – vizītkartes, medaļas, ielūgumus, atslēgu piekariņus, rotaslietas, ķemmes, koka kastītes, glāžu paliktņus, apsveikumus, svečturus, reklāmas stendus, saliekamos plauktus un dažādas korporatīvās dāvanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ideju kausā 2022 biznesa uzsākšanai pieejami 1 500 līdz 10 000 eiro

Db.lv, 15.08.2022

Iepriekšējā "Ideju kausa" uzvarētājs: elektrizēta bezceļu dēļa “Bruntor” (iepriekš “Rhino Board”) risinājums.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ir atklājusi uzņēmējdarbības kustību #Trāpiarideju, līdz 6. septembrim aicinot iedzīvotājus no 18 gadu vecuma uzdrīkstēties iesniegt savas biznesa idejas konkursā “Ideju kauss 2022”, lai pretendētu uz finansējumu sava biznesa uzsākšanai.

“Mums ir svarīgs katrs biznesa idejas autors, kurš ir gatavs izkāpt no komforta zonas, mesties nezināmajā un aizstāvēt savu ideju. Konkursu varam uztvert kā biznesa treniņnometni, kur LIAA nodrošina visu primāro ekipējumu – zināšanas un prasmes, kā arī finansējumu. Dalībniekiem ir iespēja pārbaudīt savas idejas konkurētspēju, saņemt praktiskus padomus no profesionāļiem par pirmajiem soļiem biznesā, sākot ar aprēķiniem līdz precīzam mārketinga plānam. Konkursa noslēgumā 12 veiksmīgāko ideju autori saņems finansiālu atbalstu sava biznesa uzsākšanai,” akcentē LIAA direktors direktors Kaspars Rožkalns.

LIAA inovatīvo biznesa ideju konkursu “Ideju kauss”, kurā ikviens Latvijas iedzīvotājs vecumā no 18 gadiem ir aicināts piedalīties, organizē 14. reizi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Ideju kausā 2021 uzvar elektrizēta kalnu dēļa risinājums

Db.lv, 14.12.2021

Par uzvarētāju kļuva elektrizēta kalnu dēļa “Rhino Board” risinājums un tā autors Raimonds Jurgelis.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektrizēta kalnu dēļa “Rhino Board” ražošana, tirdzniecība un noma atzīta par inovatīvāko biznesa ideju Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) konkursā “Ideju kauss 2021”.

Kopumā 20 finālisti tiešsaistes apbalvošanā sadalīja 40 000 eiro atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai.

LIAA organizētajā konkursā “Ideju kauss 2021”, kura mērķis ir stimulēt inovatīvu biznesa ideju attīstību, par uzvarētāju kļuva elektrizēta kalnu dēļa “Rhino Board” risinājums un tā autors Raimonds Jurgelis. Viņš saņēma 10 000 eiro naudas balvu elektrizētu kalnu dēļu “Rhino Board” ražošanai, tirdzniecībai un nomai. Attiecīgais risinājums aprīkots ar pietiekamu jaudu, lai spētu pārvietoties pa daudzpusīgiem ceļu segumiem, īpaši trasēm un kalniem.

“Es jūtos super, esmu pārsteigts. Liels paldies par ticēšanu man, kā arī atbalstu, ko mums devāt,” prieku un saviļņojumu apbalvošanā izrādīja “Rhino Boards” biznesa idejas autors Raimonds Jurgelis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saņemts rekordliels jaunu ideju skaits

, 04.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonakt pusnaktī (03.03.2008. plkst. 23.59), noslēdzoties pieteikšanās termiņam Latvijas inovatīvo biznesa ideju konkursam Ideju Kauss 2008, ir saņemts rekordliels jaunu ideju skaits – 370 pieteikumi. Iesniegto ideju skaits ir par aptuveni 40% lielāks, salīdzinot ar pērnā gada rezultātiem, kad uz 1.kārtu tika iesniegtas 269 idejas, liecina sniegtā informācija medijiem.

Šogad, veicot ideju atlasi 1.kārtai, galvenā uzmanība tiks pievērsta ideju kvalitātei – tām jābūt ne tikai inovatīvām, bet arī reāli īstenojamām un pieprasītām tirgū. Uzrunājot konkursa mērķauditoriju, uzsvars tika likts arī uz ideju tehnoloģisko pakāpi un augstu pievienoto vērtību - kā priekšnosacījumu Latvijas uzņēmumu konkurētspējas potenciālam starptautiskā mērogā. Konkursa rīkotāji esot gandarīti, ka saņemto ideju vidū daudzas ir tehnoloģiski intensīvas un zināšanu ietilpīgas.

Līdz 20.martam, kad notiks konkursa atklāšanas pasākums, noritēs ideju apkopošana un katra no tām saņems novērtējumu. Konkursa atklāšanā tiks aicināti to ideju autori, kuri būs izturējuši pirmās kārtas vērtējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā vairums jeb 63% iedzīvotāju uzskata, ka sarežģītākais posms biznesa uzsākšanā ir finansējuma un kapitāla piesaiste, liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un kompānijas "Norstat" veiktais pētījums.

Tikmēr nepilna puse jeb 44% respondentu norāda, ka sarežģītākais posms biznesa uzsākšanā ir nodokļi un nodevas. Savukārt gandrīz trešdaļa jeb 31% iedzīvotāju par sarežģītāko posmu uzskata licences un atļaujas.

Aptuveni katrs ceturtais jeb 23% cilvēku kā sarežģītāko norāda biznesa plāna sagatavošanu. Tam seko biznesa ideju ģenerēšana un formulēšana, ko minējis gandrīz katrs piektais respondents jeb 22% cilvēku.

"Topošajiem uzņēmējiem nepieciešams saprast, vai biznesa ideja ir īstenošanas vērta. Bieži sākumā kapitāls un finansējums nemaz nav nepieciešams. Konkursā "Ideju kauss" pieredzējuši uzņēmēji un lektori soli pa solim palīdz pretendentiem sagatavot biznesa plānu, veikt pirmos aprēķinus. Principā konkursa "Ideju kauss" gaitā dalībnieki pilnveido zināšanas un attīsta ideju, lai varētu to prezentēt finanšu institūcijām vai potenciālajiem investoriem," skaidro LIAA Inovāciju motivācijas programmas vadītāja Sarmīte Karlsone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Aicina pieteikties «Ideju kausam 2017»

Rūta Kesnere, 29.08.2017

2014. gada «Ideju kausa» pirmās vietas ieguvēji - Liene un Jānis Zilveri (centrā).

Foto: Ieva Čīka/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad kopā ar ERAF finansējumu pēc divu gadu pārtraukuma atgriežas Latvijas investīciju un attīstības aģentūras rīkotais inovatīvu biznesa ideju konkurss «Ideju kauss». Konkursā var piedalīties ikviens, kurš ir sasniedzis 17 gadu vecumu un ir gatavs uzsākt uzņēmējdarbību, īstenojot savu biznesa ideju Latvijas vai pasaules mērogā. Īpaši tiek aicinātas pieteikties ideju autoru komandas, jo jebkura veiksmes stāsta pamatā ir komandas darbs.

Ideju autori aicināti vispirms ar savu ideju vērsties vienā no 14 reģionālajiem biznesa inkubatoriem, kā arī radošajā inkubatorā Rīgā, kur tiks palīdzēts izstrādāt un pilnveidot ideju, izstrādāt biznesa plānu un mārketinga stratēģiju. Idejas izstrādei un pilnvedei inkubatoros varēs saņemt arī nelielu grantu.

Jāpiebilst, ka biznesa ideju konkursa laikā dalībniekiem būs iespēja piedalīties profesionālās apmācībās pieredzējušu uzņēmēju vadībā un gūt vērtīgus kontaktus sava biznesa tālākai attīstībai. Ideju konkursa laikā notiks arī septiņi vebināri, kuru laikā tiešsaistē dalībnieki apgūs mārketingu, finanses un citus biznesa vidē nozīmīgus tematus. Vebinārus nodrošinās konkursa akadēmiskie partneri Rīgas Ekonomikas augstskola un Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Ideju mežs: Pēta betulīna ražošanu no bērza mizas

Māris Ķirsons, 02.10.2017

AS Latvijas Finieris padomes priekšsēdētāja vietnieks Juris Matvejs (no labās), AS Latvijas Finieris investīciju projektu vadītājs Kristaps Stankus

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Finieris pēta iespējas bērza mizu izmantot betulīna ražošanai, ko pieprasa kosmētikas izgatavošanā un farmācijā, šim mērķim uzņēmums kopumā investējis vairāk nekā 0,2 milj. eiro

Pētījums tiek īstenots ar ES struktūrfondu atbalstu Kompetences centru programmas ietvaros, kas notiek SIA Meža nozares kompetences centrs. Pašlaik ir izstrādāta eksperimentālā betulīna ieguves iekārta, par šīs idejas komercializāciju vēl gan ir pāragri runāt, jo tas ir atkarīgs ne tikai no šī produkta tirgus ietilpības, bet arī pieprasījuma un ražošanas izmaksām. Atbildes uz šiem jautājumiem pēc vairākiem gadiem sniegs tirgus, taču AS Latvijas Finieris pētījuma rezultātā būs gatavs attiecīgi rīkoties.

«Bērza saplākšņa ražošanas procesā rodas dažādi blakusprodukti – bērza miza, zāģskaidas, tehnoloģiskā šķelda, slīpputekļi – faktiski no trijiem m3 finierkluču top viens m3 saplākšņa, tāpēc jau teju pirms 10 gadiem sākām meklēt dažādas iespējas, kā šos minētos produktus izmantot,» stāsta AS Latvijas Finieris padomes priekšsēdētāja vietnieks Juris Matvejs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētajā konkursā "Ideju kauss" saņemtas 217 idejas, no kurām 109 izvirzītas otrajai kārtai.

Biznesa ideju autori 26. septembrī uzsāks sešu nedēļu mācību ciklu pieredzējušu pasniedzēju vadībā, lai turpinātu attīstīt savu biznesa ideju.

"Gandrīz puse jeb 48 no konkursa otrajai kārtai izvirzītajām biznesa idejām ir saistītas ar informācijas tehnoloģiju jomu, kas saskan ar LIAA stratēģiju arvien lielāku uzsvaru likt uz augsto tehnoloģiju uzņēmumu attīstību," norāda LIAA Inovāciju motivācijas programmas vadītāja Sarmīte Karlsone.

Savukārt 11 biznesa idejas ir saistītas ar pārtikas ražošanu un ēdināšanas pakalpojumiem, bet trešā populārākā kategorija ar 9 biznesa idejām ir izklaide un atpūta. Vēl otrajai kārtai izvirzītas biznesa idejas, kuras saistītas ar dažādu iekārtu ražošanu, lauksaimniecību, transportu, apģērbu un tekstila izstrādājumu ražošanu, izglītību, vides risinājumiem un citām jomām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ideju kauss 2008 laureāts piedalīsies pasaules līmeņa biznesa plānu konkursā

, 28.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas inovatīvo biznesa ideju konkursa Ideju kauss 2008 dalībniekiem šogad ir iespēja pretendēt dalībai Pasaules biznesa plānu konkursā, ko organizē JCI (Junior Chamber International).

Biedrība JCI Latvia katru gadu nominē labāko biznesa plānu dalībai starptautiskajā konkursā, kur galvenā balva ir 5000 ASV dolāru un apmaksāta dalība JCI Pasaules kongresā Indijā.

Ņemot vērā konkursa Ideju kauss sasniegtos rezultātus (pirmajā konkursa norises gadā (2007) apmēram 10% no iesniegtajiem biznesa plāniem tiek īstenoti dzīvē, savukārt šogad saņemts par 40% ideju vairāk, pieaudzis tehnoloģisko ideju skaits un pasniegšanas kvalitāte), JCI Latvia izteikusi piedāvājumu „Ideju kauss” Stratēģiskajiem partneriem sadarboties un JCI rīkotajam pasaules līmeņa biznesa plānu konkursam nominēt inovatīvāko biznesa ideju.

Konkursam Ideju kauss 2008 šogad iesniegtas 367 idejas, no kurām 104 idejas turpina dalību otrajā kārtā. Jau notikuši trīs apmācību semināri pirmās kārtas dalībniekiem, šobrīd ar 43 ideju autoriem aktīvi darbojas mentori un notiek biznesa plānu izstrāde, jo iesniegšanas termiņš noslēdzas 5. maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru