Nekustamais īpašums

Iepazīstina ar videi draudzīgas uzņēmējdarbības piemēriem

, 12.11.2007

Jaunākais izdevums

"Uzņēmēji arvien vairāk un vairāk pievēršas „zaļajiem” jautājumiem un atklāj, ka mūsdienu pasaulē atbildība par apkārtējo vidi ir ne tikai cieši saistīta ar rentablu uzņēmējdarbību, bet gan ir tās svarīgākā iezīme," norāda Colliers International.

„Jautājums nav par to, vai varam atļauties būt videi draudzīgi, bet gan par to, vai varam atļauties tādi nebūt,” apgalvo Nensija Sērčfīlda (Nancy Searchfield), Colliers International māklere Toronto, Ontārio (Toronto, Ontario). N. Sērčfīlda sāka interesēties par „apkārtējai videi draudzīgu ēku” kustību pirms vairākiem gadiem, vēlāk kļūstot par pirmo LEED (Leadership in Energy and Environmental Design – Līderība enerģijā un vides projektos) profesionālo akreditēto un licencēto komerciālo nekustamā īpašuma pārdevēju Kanādā.

Saskaņā ar ASV Enerģijas lietderīguma ilgtspējīgas attīstības departamenta datiem ēkas patērē 39% pasaules kopējo enerģijas resursu, 25% pasaules kokmateriālu resursu un 16% pasaules ūdens krājumu. Turklāt 18% oglekļa dioksīda izmešu rada tikai komerciālās ēkas vien.

Raksturīgākie videi draudzīgie ēku elementi ietver augstas efektivitātes gaisa cirkulācijas sistēmas, telpas ar dabīgo dienas gaismas apgaismojumu (ar saules aizsargstikliem un gaismas uztvērējiem, kas palielina gaismas iekļuvi) un pārdomātu pārstrādājamu vai ātri atjaunojamu materiālu izvēli, kā arī krāsas un krāsvielas, kurās ir organiski savienojumi ar zemu iztvaikošanas līmeni.

Viens no aspektiem, ko īpaši uzsver N. Sērčfīlda, ir apdzīvotības un gaismas līmeņa sensoru izmantojums automātiskajam apgaismojumam. Gaismas līmeņa noteikšanai telpās un saulainās dienās tiek izmantoti sensori, gaisma logu tuvumā tiek izslēgta, bet, atrodoties dziļāk telpās, sensori ļauj ieslēgt mākslīgo apgaismojumu.

Uzņēmumi, kas ir izvēlējušies apkārtējai videi draudzīgas ēkas, pārstāv dažādas nozares, piemēram – Kanādas Karaliskā banka, Amerikas Banka, Toyota, Goldman Sachs, Ford Motor Company, Frito Lay, Pharmacia, Warner Brothers. LEED standarts ir ļoti populārs dažādos Amerikas Savienoto Valstu valdības līmeņos. Turklāt pētījumi liecina, ka skolēniem, kas mācās skolās, kurās ir izmantots dabīgais dienas gaismas apgaismojums, ir labākas atzīmes un mazāk kavējumu slimības dēļ, skaidro Colliers International.

Apkārtējai videi draudzīgās ēkas var samazināt enerģijas patēriņu līdz pat 50%. Minesotas (Minnesota) Phillips Eco-Enterprise centrs Mineapolisā (Minneapolis) ir ASV pirmā uzceltā videi draudzīgā biroju/rūpnieciskā ēka. Tā patērē par 35% mazāk enerģijas nekā pēc līdzīga projekta būvēta parasta ēka. Nomnieku un īpašnieku kopējais ietaupījums šādu uzlabojumu dēļ tiek lēsts 64 000 ASV dolāru apmērā gadā, norāda Colliers International.

Lai arī Latvijas iedzīvotājus iepazīstinātu ar šiem jautājumiem Colliers International sadarbībā ar biedrību Zaļās mājas, Pasaules Dabas fondu un ar SIA Jaunrīgas attīstības uzņēmums atbalstu, 2007. gada 22. novembrī Reval Hotel Latvija, zālē Alfa, rīko 3. starptautisko semināru nozares profesionāļiem: Ilgtspējīga attīstība – zaļā būvniecība.

Semināra programma un apraksts par lektoriem:

http://www.colliers.lv/lv/main/event/seminar_3

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vupertāles vides institūts ir izveidojis videi draudzīgo automobiļu sarakstu, kur pirmajās vietās savās automobiļu klasēs pagaidām dominē Honda un Toyota hibrīdi.

Institūta izveidotajā sarakstā kopumā iekļauti 100 dažādu marku modeļi, kuri ir nopērkami Vācijas tirgū. Kā jau to varēja paredzēt, uzvaras laurus savās automobiļu klasēs plūca Honda Insihgt, Toyota Prius un Lexus RX 450 h. Interesanti, ka limuzīnklasē japāņu tehnoloģijas ir cietušas sakāvi, proti, Lexus LS 600 h ir ierindots tikai trešajā pozīcijā, kapitulējot gan Mercedes S 400 Hybrid, gan BMW 730 d priekšā. Pats galvenais šī pētījuma secinājums, ka neatkarīgi no automašīnas klases, videi draudzīgo modeļu skaits ar katru gadu palielināšoties. Par to liecina autoražotāju milzīgā aktivitāte, kuri pēdējo gadu laikā ceļ galdā arvien jaunas tehnoloģijas, neaprobežojoties tikai ar benzīna un elektromotora hibrīdiem, bet turpinot, piemēram, attīstīt arī iekšdedzes dzinēju izmantošanas iespējas, īpaši tas attiecas uz vācu autoražotājiem. Jebkurā gadījumā, vides aizsardzība ilgtermiņā Eiropā solīšot jaunus modeļus arī nākotnē, kas turpmākajos gados būtu arī finansiāli pieejamāki plašai pircēju auditorijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tautsaimniecības padome atbalsta plānu uzņēmējdarbības vides uzlabošanai

Žanete Hāka, 14.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 13.aprīlī, Ekonomikas ministrija iepazīstināja Tautsaimniecības padomi ar pasākumiem, kurus plānots iekļaut Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2016. - 2018. gadam, informē ministrija.

Tautsaimniecības padome atbalstīja ministrijas piedāvājumu, uzsverot, ka Uzņēmējdarbības plānā jāiekļauj pasākumi, kuri paredz noteiktu principu ievērošanu.

«Lai panāktu straujāku valsts ekonomikas izaugsmi vidējā termiņā, manās prioritātēs ietilpst kompleksa uzņēmējdarbības vides uzlabošana. Tādēļ esmu gandarīts par sadarbības partneru – uzņēmēju organizāciju, darba devēju un pašvaldību – Tautsaimniecības padomē pausto atbalstu mūsu izveidotajam Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas plānam, kas paredz vairāku pasākumu īstenošanu,» atzina Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Intel prezentē jaunus procesorus

, 15.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Intel Corporation iepazīstina ar pieciem jauniem Intel Core 2 Duo procesoriem. Intel arī iepazīstina ar Core 2 Extreme 3.06 GHz divkodolu mobilo procesoru, kuram ir augstākā veiktspēja pasaulē saskaņā ar SPECint (rate base2006) testa mērījumiem.

Uzsverot fokusēšanos uz mobilitāti šovasar, Intel pārstāvji teica, ka plāno iepazīstināt ar astoņiem procesoriem 90 dienu laikā, tajā skaitā ar visos laikos pirmajiem mobilajiem četrkodolu produktiem un otrās paaudzes produktiem ultra plāniem un viegliem klēpjdatoriem. Kopumā Intel laidīs tirgū 14 dažādus jaunus procesorus, ņemot vērā to, ka pārdoto klēpjdatoru skaits turpina apsteigt pārdoto personālo galddatoru skaitu.

"Kad 2003. gadā pirmo reizi iepazīstinājām ar Intel Centrino, bija tikai dažas Wi-Fi pieejas vietas, YouTube un sociālie mediji praktiski nepastāvēja, vārdu savienojums plāns un viegls attiecās tikai uz svaru un personālo galddatoru tika pārdots daudz vairāk par klēpjdatoriem," teica Mūlijs Edens, Intel korporācijas viceprezidents un Mobile Platforms Group vadītājs. "Šobrīs ASV klēpjdatoru tiek pārdots vairāk nekā personālo galddatoru, un mēs virzāmies uz HD izklaidi, aktīvu spēlēšanu tīklā, lielāku platjoslas bezvadu interneta ātrumu un vieglāku un daudz drošāku darbu biznesa vajadzībām, menedžējot, atjaunojot un labojot klēpjdatora darbības režīmus."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas pārtikas produktu ražošanas un lauksamniecības uzņēmums "Linas Agro Group", kura grupas uzņēmums ir Latvijas gaļas ražotājs AS "Putnu fabrika Ķekava", nākamgad plāno ražot savu elektroenerģiju no atjaunīgiem resursiem, informē uzņēmums.

"Ilgtspējīga un videi draudzīga ražošana kļuvusi par svarīgu konkurences priekšrocību. Gan mūsu patērētāji, gan biznesa partneri Baltijas un Skandināvijas valstu reģionā sagaida, ka produkti tiks ražoti ilgtspējīgi un atbildīgi. Tas jo sevišķi būtiski ir Skandināvijā, kur ilgtspējas prasības kļūst aizvien augstākas," norāda AS "Putnu fabrika Ķekava" valdes priekšsēdētājs un AB "Linas Agro Group" valdes priekšsēdētāja vietnieks Andrijus Pranckevičs.

A.Pranckevičs skaidro, ka ilgtspējas sasniegšana ražošanā iesaistītiem uzņēmumiem nav viegls uzdevums. "Lai arī putnu gaļas ražošana pasaulē ir būtiski mainījusies kopš "Putnu fabrikas Ķekava" izveides 1967. gadā, un vienāda apjoma vistas gaļas ražošanas radītā ietekme uz vidi kopš tā laika jau ir samazināta par 50 %, pārtikas produktu ražošanas nozarei joprojām nepieciešams liels enerģijas un ūdens apjoms. Piemēram, mūsu putnu gaļas ražošanas uzņēmumi ik gadu patērē vairāk nekā 23 000 megavatstundu (MWh) elektroenerģijas, vairāk nekā 700 000 m3 ūdens un 80 000 MWh gāzes. Šobrīd mēs lūkojamies pēc ilgtspējīgākiem resursiem un nākotnē centīsimies samazināt enerģijas patēriņu, un kļūt par elektroenerģijas ražotājiem," saka A.Pranckevičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieradumus mainīt ir grūti, tie mainās lēni – šajā procesā var palīdzēt ekonomiskais pamatojums

Tā teic vides eksperte un Ekodizaina kompetences centra vadītāja Jana Simanovska.

Lai dzīvotu videi draudzīgāk, viņa iesaka sākt ar mazumiņu – uz veikalu iet ar savu maisiņu, plastmasas pudelēs pildīta ūdens vietā dzert krāna ūdeni, kā arī vismaz kādu no pārtikas produktiem izvēlēties bioloģiski sertificētu. Viņa iestājas pret zaļmaldināšanu un iesaka ražotājiem un arī tirgotājiem būt atbildīgākiem savos apgalvojumos un neizmantot zaļo krāsu kā pircēju pievilinātāju. Vairāk par to, kā iespējams būt videi draudzīgākiem, viņa stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Fragments no intervijas, kas publicēta 22. marta laikrakstā Dienas Bizness:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzelzceļš jau kopš tā pirmsākumiem ieņem vienu no vadošajām lomām starptautiskajā kravu un pasažieru loģistikas sistēmā, veidojot būtisku daļu ikvienas valsts iekšzemes kopproduktā.

Ikdienā cilvēki lielākoties redz braucošus kravas un pasažieru vilcienus, taču nozares mazāk redzamā puse ir dzelzceļa ritošā sastāva – lokomotīvju un vagonu – regulāra apkope, remonts, kā arī jaunu vilcienu būvniecība, tostarp radot jaunus, modernus un videi draudzīgākus vilcienus.

Remontē Azerbaidžānas ritošo sastāvu

Uzņēmums Baltic Loco Group (BLG) ir starptautiskos tirgos strādājoša Latvijas inženierkompānija, kas specializējusies dzelzceļa transporta remontā, tā modernizācijā, kā arī darbojas projektos, kuru mērķis ir izstrādāt lokomotīves ar samazinātu emisijas apjomu. Šos projektus BLG spēj īstenot, jo savulaik darbā piesaistīja kādreizējā vilcienu būvniecības uzņēmuma Rīgas Vagonu rūpnīca (RVR) vadošos konstruktorus, tādējādi saglabājot nozarē RVR intelektuālo potenciālu. Rezultātā BLG ir pierādījis sevi kā uzticamu partneri sadarbībā ar lieliem un maziem dzelzceļa nozares uzņēmumiem privātajā un valsts sektorā, tostarp ar Azerbaidžānas dzelzceļa uzņēmumu Azerbaycan Demir Yollari (ADY), uzsver BLG tehniskais direktors Aleksandrs Vasiļjevs, kurš iepriekš bija ilggadējs tehniskās nozares vadošais speciālists VAS Latvijas dzelzceļš koncernā, kā arī AS Pasažieru vilciens valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Liepājas SEZ izmantos pirmpirkuma tiesības uz bijušā Liepājas metalurga īpašumu

Db.lv, 05.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 5. jūlijā Liepājas SEZ valde turpināja izskatīt jautājumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu vai neizmantošanu uz daļu no bijušajā "Liepājas Metalurga" teritorijas ar kopējo platību ~32 ha, un vienbalsīgi nolēma izmantot pirmpirkuma tiesības, informē LSEZ.

Pirmpirkuma tiesību izmantošana nodrošina iespēju pilsētai un Liepājas SEZ pārvaldei attīstīt bijušo "Liepājas metalurga" teritoriju kā vienotu veselumu, atbrīvojot to no vēsturiskā piesārņojuma, ar vienotu pārvaldību, infrastruktūru, kurā darbojas inovatīvi un videi draudzīgi uzņēmumi. Pirmpirkuma tiesību izmantošanu nosaka Liepājas SEZ likuma 48. pants.

Pirms lēmuma pieņemšanas Liepājas SEZ valde uzklausīja arī elektrotēraudkausēšanas krāsns iekārtu īpašnieka SIA "Liepāja Steel" valdes priekšsēdētāju, kurš valdi informēja par uzņēmuma plāniem. Liepājas SEZ valde deleģēja Liepājas SEZ valdes locekli Andri Ozolu un Liepājas SEZ pārvaldnieku uzsākt sarunas ar investoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV sākšot piedāvāt videi draudzīgus zārkus, vēsta CNN.

Videi draudzīgums izpaužas tā, ka šie zārki zemē viegli sadalās, neatstājot videi kaitīgas vielas. Piemēram, zārks Ecopod būšot taisīts no pārstrādātām avīzēm. Firma, kas plāno uzsākt šo biznesu, sākšot darboties nākamā gada janvārī.

ASV jau pēdējā laikā iezīmējusies tendence domāt par to, kā bēres padarīt videi draudzīgākas, kas nozīmē, neizmantot ķīmiskas vielas pirms bērēm un kapu kopšanā, nelietot cementa apmales utml. Kremēšana ilgu laiku esot uzskatīta par videi draudzīgāku mirušo apglabāšanas veidu, taču raisot bažas tas, kādu kurināmo izmanto šādam mērķim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uzņēmējdarbības atbalsta programmas Latvijā: nozīmīgs atbalsts, bet vai pietiekami izmantots?!

Līga Sičeva, LTRK ES projektu daļas vadītāja, 22.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējdarbības atbalsta programmas spēlē būtisku lomu uzņēmumu attīstībā, piedāvājot dažāda veida atbalsta instrumentus. Programmu atbalsts sniedz uzņēmumiem iespēju attīstīties un konkurēt globāli.

Jau vairāk nekā 10 gadus strādājot ar Eiropas Savienību (ES) fondu projektiem un cieši sadarbojoties ar Latvijas uzņēmumiem, varu teikt, ka uzņēmumi varētu pilnvērtīgāk izmantot atbalsta programmu piedāvātās iespējas. Ir arī redzams, ka nereti uzņēmumiem nav skaidrs, kā šīs programmas var palīdzēt uzlabot viņu konkurētspēju, attīstīties starptautiski vai veicināt inovāciju ieviešanu.

Mana absolūtā pārliecība ir, ka uzņēmējdarbības atbalsta programmas ir fascinējošs instruments, kas uzņēmumiem piedāvā ļoti plašu atbalsta spektru, tāpēc vēlos dalīties ar savu redzējumu un sniegt dažus ieteikumus, kas, iespējams, varētu pamudināt uzņēmumus aktīvāk izmantot uzņēmējdarbības atbalsta programmu sniegtās priekšrocības. Tas ir tā vērts!

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Merkele izrāda interesi par BMW videi draudzīgo sporta auto

, 17.09.2009

BMW vadītājs Norberts Reithofers iepazīstina Vācijas kancleri Angelu Merkeli ar jauno BMW Vision Efficient Dynamics konceptmodeli (Foto: REUTERS/AFP)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kanclere Angela Merkele šodien apmeklējusi 63. starptautisko Frankfurtes autoizstādi, kurā īpašu vērību veltījusi videi draudzīgiem, bet tajā pašā laikā sportiskiem auto.

Oficiālajā izstādes atvēršanas dienā Vācijas kanclere ir veltījusi uzmanību vairākiem izstādes dalībniekiem, tostarp arī pašmāju slavenībai BMW, kurš šogad var lepoties ar sensacionālo hibrīda sporta auto konceptu BMW Vision Efficient Dynamics. Futūristiskais 2+2 sēdvietu koncepcijas konceptmodelis ir viena no lielākajām Frankfurtes autoizstādes sensācijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Lidosta iegādāsies sprāgstvielu atklāšanas sistēmu rokas bagāžas pārbaudei

Db.lv, 30.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot drošas un videi draudzīgas lidostas infrastruktūras attīstības projektus, lidosta “Rīga”, izmantojot ES Kohēzijas fonda finansējuma ietaupījumu, iegādāsies jaunu sprāgstvielu atklāšanas sistēmu pasažieru rokas bagāžas pārbaudei.

To paredz ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru parakstītie līguma grozījumi par Kohēzijas fonda līdzekļu izlietojumu.

“Lidosta “Rīga” jau ir noslēgusi līgumu un īsteno jaunas sprāgstvielu atklāšanas sistēmas uzstādīšanu un integrāciju lidostas bagāžas apkalpošanas infrastruktūrā, lai atbilstoši jaunākajām prasībām pārbaudītu pasažieru reģistrēto bagāžu. Līdz ar līguma grozījumiem ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par trešā standarta prasībām atbilstošas sistēmas iegādi un uzstādīšanu arī rokas bagāžas kontrolei mēs būtiski modernizējam visu bagāžas kontroli lidostā,” norāda lidostas “Rīga” valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

Līdz ar jaunās rentgena pārbaudes sistēmas uzstādīšanu, kam jānoslēdzas līdz 2023. gada beigām, tiks vienkāršots un paātrināts rokas bagāžas kontroles process, jo pasažieriem vairs nebūs nepieciešams pirms drošības pārbaudes no rokas bagāžas izņemt šķidrumus un elektrotehniku. Jaunā sistēma arī uzlabos iespējas atklāt aizliegtos priekšmetus, tā uzlabojot gan drošības pārbaužu kvalitāti, gan epidemioloģisko drošību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inčukalna pagastā uzbūvēta lielākā saules elektrostacija (SES) Siguldas novadā. Inčukalna SES izveidē ir investēti 2,5 miljoni eiro vietējā kapitāla, un tā nodrošinās zaļu elektroenerģiju 1650 mājsaimniecībām.

Saules elektrostacijas būvniecības procesā liela uzmanība pievērsta vides aizsardzībai un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai.

Jaunajā spēkstacijā 4,5 hektāru platībā izvietoti vairāk nekā 5600 saules paneļu. Saules elektrostacijas jauda ir 3,1 MW, un tā gadā saražos vismaz 3 300 000 kWh elektrības, kas atbilst 1650 mājsaimniecību vidējam elektrības patēriņam gadā. Blakus Inčukalna SES ieplānota energoresursu tirgotāja un veikalu tīkla “Virši” degvielas uzpildes stacija.

Inčukalna SES īpašnieks ir pašmāju investīciju fonds “Merito Sustainable Energy FUND I” ("Merito" fonds), kas ieceres īstenošanai piesaistījis pieredzējušus ekspertus no uzņēmuma “Saules Energy”. Jaunās SES izveidē investēti 2,5 miljoni eiro, ko veido 58 investoru ieguldījums un AS “Citadele banka” aizdevums 1,2 miljonu eiro apmērā. Projekta ģenerāluzņēmējs ir Latvijas uzņēmums “KL Systems” ar 12 gadu pieredzi industriālu saules parku būvniecībā Eiropā un citviet pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairumtirdzniecības, izplatīšanas un loģistikas uzņēmums Sanitex noslēdzis sadarbības līgumu ar autocentru SIA Amserv Motors par 98 videi draudzīgo Toyota Yaris Hybrid automobiļu iegādi.

Lēmums par videi draudzīgu auto iegādi ir loģisks solis Sanitex biznesa attīstības stratēģijā. Ņemot vērā uzņēmuma darbības specifiku, kas ietver aktīvu pārvietošanos pa visiem valsts reģioniem, tika izvēlētas automašīnas, kas būtu vienlaikus videi draudzīgas, ar ekonomisku degvielas patēriņu.

Lai mazinātu savu nospiedumu globālā piesārņojuma kartē, Sanitex ieviesti arī citi videi draudzīgi risinājumi. Piemēram, ēku apsildei tiek izmantoti siltumsūkņi, bet, lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu, izvēlēts energoefektīvais LED apgaismojums. Drīzumā plānots uzstādīt saules paneļus, kas nodrošinās aptuveni 1/5 no uzņēmumam nepieciešamās enerģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Būs apskatāmi videi draudzīgie auto

Aldis Zelmenis, 05.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15.maijā Rīgā ikviens varēs vērot videi draudzīgo automašīnu paraugdemonstrējumus, kas būs arī projekta CO2 E-Race Rīga kulminācijas pasākums.

CO2 E-Race projekta mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni par globālajām klimata izmaiņām un globālā klimata krīzi Latvijā, kā arī demonstrēt risinājumus tās novēršanai, izmantojot jaunākās tehnoloģijas.

15.maijā Rīgā projekta CO2 E-Race Rīga ietvaros ikvienam interesentam būs iespēja vērot vēl Latvijā nebijušus videi draudzīgo automašīnu paraugdemonstrējumus, kuru laikā varēs arī tuvāk iepazīt un aplūkot šos unikālos transportlīdzekļus. Pasākuma dalībnieku loks būs plašs. Paraugdemonstrējumos piedalīsies apmēram 20 videi draudzīgas automašīnas, pārstāvot 4 valstis – Latviju, Igauniju, Zviedriju un Dāniju. Elektriski sporta auto, hibrīdi, elektriska Pobeda, elektromopēds EGO Helio, eksperimentāls ūdeņraža automobilis Umo-hymo, elektrisks Renault Clio Electric, kā arī vēl citas interesantas un neparastas ekoloģiskās automašīnas būs apskatāmas pasākuma laikā. Ar katru no automašīnām jau tagad ir iespējams iepazīties projekta CO2 E-Race Rīga mājas lapā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākas pieteikšanās sociālās uzņēmējdarbības ideju konkursam

Anda Asere, 25.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 6. septembrim atvērta pieteikšanās sociālās uzņēmējdarbības ideju un projektu konkursā "Tam labam būs augt".

Konkursu organizē Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija sadarbībā ar "British Council" pārstāvniecību Latvijā. Konkursa noslēgumā divi sociālie uzņēmēji vai sociālās uzņēmējdarbības ideju vai projektu autori saņems naudas balvu 1200 eiro apmērā, ko nodrošina "British Council" pārstāvniecība Latvijā un SEB banka. Uzvarētājus noteiks konkursa žūrija un tiešraides skatītāju balsojums.

"Konkursā var pieteikt ideju vai projektu, kas atbilst sociālās uzņēmējdarbības būtībai un definīcijai – ražot preces vai sniegt pakalpojumus ar mērķi risināt kādu sociālo problēmu vai radīt labumu sabiedrībai. Šī ir ne vien lieliska iespēja iegūt naudas līdzekļus biznesa izaugsmei, bet arī gūt pārliecību par savu ideju vai projektu, prezentējot to kompetentiem ekspertiem, un pastāstīt par savām biznesa iecerēm visai Latvijai," teic Madara Ūlande, Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai sekmētu sabiedrības iesaisti videi kaitīgu atkritumu apsaimniekošanas sistēmā, Zaļā josta uzsāk izlietoto bateriju vākšanas konkursu Tīrai Latvijai!. Konkursā aicinātas iesaistīties mācību iestādes, ar kuru audzēkņu starpniecību ikdienas atkritumu šķirošanas kultūru un cīņu ar videi kaitīgiem atkritumiem plānots izvērst visas valsts mērogā.

Kā norāda Zaļā josta valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa, izlietoto bateriju vākšanas konkurss izglītības iestādēm kļuvis par ikgadēju tradīciju, ar kuras palīdzību Zaļā josta īsteno videi kaitīgu preču reģenerāciju. Šajā mācību gadā konkurss divpadsmito gadu pēc kārtas apvieno bērnus un jauniešus, palīdzot visiem piedalīties tīras Latvijas vides veidošanā un vērtīgu resursu taupīšanā. Turklāt konkursa laikā bērni mācās izprast izlietoto bateriju kaitīgo ietekmi uz vidi, iepazīst bateriju pārstrādes gaitu un savām acīm ierauga, cik daudz šo videi kaitīgo atkritumu katrs no mums ik gadu rada.

Izlietoto bateriju vākšanas konkursā Tīrai Latvijai! aicinātas piedalīties vispārējās, profesionālās un pirmsskolas izglītības iestādes, kā arī interešu izglītības iestādes no visas Latvijas. Dalībnieku pieteikumi tiek pieņemti līdz 2017.gada 31.decembrim. Savukārt bateriju vākšana ilgs līdz pat 2018.gada 28.februārim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Starptautiski apbalvota Jūrmalas pilsētas muzeja digitālā ekspozīcija

, 18.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Jūrmalas pilsētas muzeja vēstures ekspozīcija tiks atklāta tikai 19. jūnijā, bet tā jau ir ieguvusi specbalvu prestižajā Starptautiskajā audiovizuālajā un multimediju festivālā FIAMP 2007 par bagātīgu dokumentālā materiāla izmantošanu un veiksmīgu montāžu digitālajā ekspozīcijā.

Jūrmalas pilsētas muzeja digitālo ekspozīciju izstrādāja Dd studio, un tā tika īstenota trīs posmos, kuros vizuāli un dokumentāli tiek atspoguļota kūrorta attīstība Jūrmalā 19. un 20. gadsimtā, Db.lv informē Sanita Ozoliņa, Dd studio projektu vadītāja.

Pirmā posma ietvaros digitālā ekspozīcija iepazīstina ar piejūras kūrortu pirmsākumiem, galveno uzmanību pievēršot Rīgas Jūrmalas pludmalēm un atpūtas kompleksiem.

Otrajā projekta izstrādes posmā tika vizuāli atdzīvināts laiks no 19. gs. beigām līdz 20. gs. 30. gadiem. Piedāvāts apskatīties video materiālu par izklaides iespējām un koncertdzīvi Rīgas Jūrmalā, ļaujot sajust tā laika gaisotni un noskaņu. Ekspozīcija piedāvā iespējas virtuāli izstaigāt Rīgas Jūrmalas rajonus, Ķemeru parkus un noskatīties dokumentālus kadrus par peldēm dūņu vannās u.c. ārstnieciskām procedūrām Ķemeru sanatorijā 20. gadsimtā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Videi draudzīga sabiedriskā transporta infrastruktūrai no ES fondiem būs pieejami 96 miljoni eiro

Dienas Bizness, 12.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 11.februārī, Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) izsludināts Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts, kas paredz veicināt videi draudzīga sabiedriskā transporta izmantošanu un pasažieru pieaugumu tajā.

To paredz VSS izsludinātais MK noteikumu projekts Darbības programmas Izaugsme un nodarbinātība 4.5.1.specifiskā atbalsta mērķa Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru 4.5.1.1.pasākuma Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru (sliežu transporta) īstenošanas noteikumi.

4.5.1.specifiskā atbalsta mērķa Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru 4.5.1.1.pasākuma Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru (sliežu transportu) ietvaros plānots īstenot projektus pilsētās, kurās tiek veikti pasažieru pārvadājumi ar tramvaju – Rīgā, Daugavpilī un Liepājā. Pasākuma ietvaros šajās pilsētās plānots izbūvēt vai uzlabot kopumā 8 km tramvaju līniju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija nominē savus pretendentus Eiropas Uzņēmējdarbības veicināšanas balvas konkursam

, 30.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija informē, ka ir noslēgusies Eiropas Uzņēmējdarbības veicināšanas balvas konkursa nacionālās atlases pretendetu izvērtēšana un pieņemts lēmums par Latvijas dalībnieku nominēšanu dalībai Eiropas konkursā.

Eiropas Uzņēmējdarbības veicināšanas balvai tiek nominēti sekojoši Latvijas projekti:

- kategorijā "Uzņēmējdarbības atbalsta balva" - tiek nominēts Sabiedrības integrācijas fonda projekts "Sieviešu uzņēmējdarbības atbalsta modelis: pilotprojekts "Atbalsts sievietēm, kuras vēlas kļūt par darba devējām perspektīvajās nozarēs".

- Kategorijā "Balva par ieguldījumu cilvēkresursos" - Biedrības "Latvijas Lauku sieviešu apvienība" projekts FEM INTERREG III B "Sieviešu uzņēmējdarbības attīstība Baltijas jūras reģionā, kura ietvaros tika īstenots projekts ESF "Lauku iedzīvotāju - mājamatnieku apmācības un konsultācijas uzņēmējdarbības veicināšanā".

Eiropas Uzņēmējdarbības veicināšanas balvas konkursa apbalvošanas ceremonija notiks 2007.gada 6.decembrī Portugālē. Nominētie konkursa dalībnieki tiks uzaicināti uz apbalvošanas ceremoniju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VARAM izstrādājusi prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un tā piemērošanai

Žanete Hāka, 03.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu zaļā publiskā iepirkuma (ZPI) izmantošanu valsts un pašvaldību institūciju rīkotajos konkursos, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sagatavojusi jaunu regulējumu - Ministru kabineta noteikumu projektu Prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un tā piemērošanas kārtība, informē VARAM.

Noteikumu projekts 2017.gada 2.februārī nodots izskatīšanai sadarbības partneriem, izsludinot to Valsts sekretāru sanāksmē.

Jaunais regulējums noteiks ZPI īstenošanu, uzraudzību un novērtēšanu. Tāpat tajā uzskaitītas preču un pakalpojumu grupas, kurām obligāti vai brīvprātīgi piemērojams ZPI, un ZPI kritēriji, kurus izmanto to publiskajā iepirkumā.

ZPI mērķis ir veicināt videi draudzīgas politikas veidošanu pasaulē, publisko iepirkumu rezultātā iegādāto preču, pakalpojumu un būvdarbu ietekmes uz vidi samazināšanu visā to aprites ciklā, vienlaicīgi sekmējot videi draudzīgu preču un pakalpojumu tirgus attīstību un vietējās ekonomikas konkurētspējas paaugstināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot trīs miljonus eiro, sūtījumu piegādes uzņēmums DPD Latvija līdz 2022.gadam iegādāsies vairāk nekā 40 elektroauto, informē uzņēmumā.

Ar mērķi samazināt klimata pārmaiņas un uzlabot gaisa kvalitāti pārstāvētajās valstīs, starptautiskais sūtījumu piegādes uzņēmums DPD grupa ieguldīs 200 miljonus eiro videi draudzīgu transporta risinājumu ieviešanā.

Pakāpeniski līdz 2025.gadam alternatīvu transporta risinājumu ieviešana notiks vairāk nekā 225 DPD grupa uzņēmumu pārstāvētajās Eiropas pilsētās, tostarp Baltijas valstīs.

DPD Baltijas valstu izpilddirektors Roberts Vilkaitis norāda, ka videi draudzīga transporta risinājumu ieviešanas programma visās DPD grupa pārstāvētajās valstīs ir tikai viena no iniciatīvām, ko DPD īsteno klimata pārmaiņu seku mazināšanai un gaisa kvalitātes uzlabošanai. Vienlaikus tiek veidoti arī jauni un modernizēti sūtījumu šķirošanas centri un noliktavas, paplašināts paku skapju tīkls, dažādots videi draudzīgu transporta risinājumu klāsts, papildinot to ne tikai ar elektroauto, bet arī ar elektriskajiem motorolleriem, velosipēdiem un citiem alternatīviem risinājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Derīguma termiņa diktāts

Kristīne Stepiņa
, 21.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā produktu ilgāk saglabāt svaigu, pagarinot tā derīguma termiņu, – tas ir ražotājiem aktuālākais jautājums; svarīgs ir arī preces vizuālais noformējums, jo cilvēki pērk ar acīm, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Videi draudzīgs, tai pašā laikā spējīgs saglabāt produkta labās īpašības ilgtermiņā, viegli pamanāms veikala plauktos, turklāt par saprātīgu cenu, – tāds ir iepakojums, par kādu varētu sapņot ikviens ražotājs.

600 veidu

Šādi mūsdienīgi iepakojumi sadarbībā ar pārtikas ražotājiem top Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Iepakojuma materiālu īpašību izpētes laboratorijā, kurā LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas zinātniece, docente Sandra Muižniece-Brasava kopā ar universitātes studentiem un mācību spēkiem pēta dažādu iepakojuma materiālu saderību ar produktiem, meklējot risinājumu to ilgākai uzglabāšanai. Piemēram, gaļas salātu iepakošanai atrasta pieeja, lai salāti uzglabātos pat līdz 52 dienām. «Mūsu laboratorijas pētījuma lauks ir iepakojums mijiedarbībā ar produktu, pētām produkta saderību ar materiālu, lai pagarinātu derīguma termiņu, neizmantojot konservantus, e-vielas, atrodot piemērotāko iepakojumu un iepakošanas tehnoloģiju,» stāsta S. Muižniece-Brasava. Derīguma termiņa ilgums īpaši ir svarīgs tiem uzņēmējiem, kuru produkcija tiek eksportēta. Viens no pēdējiem LLU laboratorijas izstrādātajiem risinājumiem ir vakuuma iepakojums, kurā divus gadus istabas temperatūrā var glabāt mizotus un sagrieztus kartupeļus, kuri ir tvaicēti savā sulā un saglabājuši visas vērtīgās īpašības. Šiem kartupeļiem nav klāt konservantu un e-vielu, ilgo glabāšanas laiku nodrošina iepakojuma materiāls un tehnoloģija.

Komentāri

Pievienot komentāru