Citas ziņas

Ieroču tirgošanas lietā aiztur vēl divus armijniekus un policistu

, 24.11.2008

Jaunākais izdevums

Turpinot izmeklēšanu kriminālprocesā par nelikumīgu šaujamieroču iegādāšanos, glabāšanu un realizāciju, izdevies aizturēt vēl četras personas, tostarp vienu policijas darbinieku un divas Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) amatpersonas, vēsta apollo.lv.

Pagājušajā nedēļā, policisti aizturēja divas NBS Sauszemes spēku 2. kājnieku bataljona amatpersonas, vienu policijas darbinieku un kādu civilpersonu.

Visiem aizturētajiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Kratīšanu laikā pie aizturētajiem policisti atrada un atsavināja 1900 patronas, 9 granātas un 2 šaujamieročus.

Kopumā šajā kriminālprocesā ir jau 13 aizdomās turamie.

Policija atgādina, ka oktobrī aizdomās par nelikumīgu šaujamieroču iegādāšanos, glabāšanu un realizāciju tika aizturētas četras personas, kurām atsavināja lielu daudzumu nelikumīgi glabātu ieroču, munīcijas un sprāgstvielu. Turpinot izmeklēšanu, aizturētas vēl vairākas NBS amatpersonas un civilpersonas.

Par minēto faktu tika uzsākts kriminālprocess pēc par šaujamieroča, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Policija turpina izmeklēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izmeklēšanas ziņojums: Latvijas bankām ir būtiska loma ieroču tirdzniecībā un naudas atmazgāšanā

LETA, 20.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas bankām ir būtiska loma Krievijas un Ukrainas ieroču tirdzniecības darījumu finanšu apkalpošanā un līdzdalībā naudas atmazgāšanā, secināts Vašingtonā bāzētas militāro un drošības analītiķu nevalstiskās organizācijas C4ADS izmeklēšanas ziņojumā.

Pētījuma autori veikuši desmit mēnešus ilgu izmeklēšanu par Ukrainas un Krievijas valsts ražotāju ieroču darījumiem, analizējot datubāzēs pieejamos kuģu kravu un transportēšanas dokumentus par pēdējiem 12 gadiem.

Ziņojumā Odesas tīkls pētītas Ukrainā, pārsvarā Odesā, bāzētas personas un transporta uzņēmumi, kas nodarbojas ar Krievijas un Ukrainas valsts uzņēmumu ražoto ieroču pārvadājumiem. Pierādījumi liecina, ka daļa no šīm kompānijām piegādā ieročus arī vairākiem represīviem režīmiem, pārkāpjot starptautiskos embargo.

«Galvenie loģistikas apakšuzņēmumi Krievijas un Ukrainas ieroču eksportam ir kuģniecības, kuru galvenie biroji atrodas Odesā, savukārt finanšu pakalpojumu sniedzēji, kas dažkārt tiek izmantoti peļņas «attīrīšanai», atrodas Latvijā,» teikts ziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uz grautiņiem atskatoties

Rudīte Spakovska, [email protected], 15.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs dienas aktuālākais temats gan savstarpējās sarunās gan mediju telpā, protams, ir 13. janvāra vakara grautiņi Vecrīgā, par kuriem nupat savu viedokli šķiet izsaka ikviens. Un šobrīd, atskatoties uz notikušo un izvērtējot sabiedrības reakciju uz tiem, rodas daži secinājumi un jautājumi.

"Tur bija tikai daži desmiti policistu”

Kā liecina laiku pa laikam publicētā informācija par notikumiem ārzemēs, publisku pasākumu pārvēršanās grautiņos nav nekas neparasts. Turklāt salīdzinot ar tiem pašiem grautiņiem Francijā mūsu Vecrīgā notiekošie tādi ziediņi vien ir. Un es šaubos, vai mūsu policijas vadība, Iekšlietu ministrijas amatpersonas to neapzinās...

"Tur bija tikai daži desmiti policistu, vēlāk vairāki simti," tā, komentējot policijas klātbūtni grautiņu laikā, Db atzina iekšlietu ministrs Mareks Segliņs.

http://www.db.lv/Default2.aspx?ArticleID=f1e477c3-cfde-4a8b-a744-08d2b5f216ca

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas ļauj 16 gadus veciem jauniešiem medīt ar šaujamieroci tā īpašnieka tiešā klātbūtnē.

Kā iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā, likumā noteikts, ka fiziskai personai, kas sasniegusi 16 gadu vecumu, bet vēl nav astoņpadsmitgadīga, un uz kuru neattiecas citi likumā minētie aizliegumi, būs tiesīga individuālajās medībās izmantot medībām klasificētu ieroci (izņemot vītņstobra) tā īpašnieka tiešā klātbūtnē.

Tāpat akceptēts iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) piedāvātais precizējums, ar kuru noteikts, ka jaunietim jābūt Valsts meža dienesta izsniegtai mednieka apliecībai, kā arī Valsts policijas atļaujai. Tāpat jaunietim būs jābūt arī vecāku vai likumisko pārstāvju rakstveida piekrišanai.

Par drošības prasību un medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu attiecīgajā gadījumā būs atbildīgs ieroča īpašnieks. Gadījumā, ja atbildīgais nebūs nodrošinājis prasību ievērošanu, Valsts policija (VP) varēs anulēt īpašniekam piešķirtās ieroča iegādāšanās, realizēšanas, glabāšanas nēsāšanas un kolekcijas atļaujas vai nepagarināt to derīguma termiņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nobela Miera prēmija šogad piešķirta Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai, saistībā ar tās ilggadējiem centieniem izskaust pasaulē ķīmiskos ieročus.

Pirmā Pasaules kara laikā ķīmiskie ieroči tika aktīvi izmantoti. Pēc Ženēvas konvencijas pieņemšanas 1925. gadā ieroču izmantošana tika aizliegta. Tas gan neattiecas uz ķīmisko ieroču ražošanu vai uzglabāšanu. Otrā Pasaules kara laikā ķīmiskie ieroči tika izmantoti Hitlera paveiktajās masu slepkavībās.

Deviņdesmito gadu sākumā – 1992. – 1993. gadā tika izstrādāta konvencija, kas aizliedza ķīmisko ieroču izgatavošanu un uzglabāšanu. Konvencija stājās spēkā 1997. gadā. Kopš tā laika Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija daudzās pasaules valstīs veikusi inspekcijas, iznīcinājusi ķīmisko ieroču arsenālu un citos veidos īstenojusi konvencijas noteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažādos ASV reģionos ievērojami palielinājušies ieroču un munīcijas pārdošanas apjomi pēc tam, kad par ASV prezidentu ievēlēts Baraks Obama, kurš, pēc ieroču īpašnieku domām, varētu aizliegt atsevišķu ieroču nēsāšanu, ziņo aģentūra Reuters.

Kāds ASV ieroču veikala īpašnieks norādījis, ka nākamajā dienā pēc vēlēšanām viņš saņēmis neparasti daudz pasūtījumu un atsevišķi ieroči, piemēram, AR-15, pāris dienu laikā tikuši izpirkti pilnībā. "Laikam pastāv bažas, ka tie [atsevišķi ieroči] tiks aizliegti, un, visticamāk, ka tā arī būs," sacījis veikala īpašnieks, piebilstot, ka B. Obamas mērķis ir samazināt ieroču pielietojumu valstī.

ASV Nacionālais šaušanas sporta fonds norāda, ka industrija šogad augusi par 10%, turklāt vislielākais pieprasījums bijis tieši pirms prezidenta vēlēšanām. Savukārt uzreiz pēc Obamas ievēlēšanas atsevišķu reģionu ieroču veikalu pārdošanas apjomi vairāk nekā trīskāršojušies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Indija ieņem pirmo vietu pasaules ieroču importētāju sarakstā

Elīna Pankovska, 14.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indija ieņēmusi pirmo vietu pasaules lielāko ieroču importētāju sarakstā laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam, raksta lenta.ru.

Pēc Stokholmas Starptautiskā miera pētījumu institūta (SIPRI) novērtējuma Indija ir gala pircējs 9% no pasaules ieroču piegādēm. Salīdzinot ar iepriekšējo piecgades periodu, Indija palielinājusi ieroču eksportu par 21%.

Galvenais ieroču eksportētājs uz Indiju ir Krievija, kura kopumā piegādā 82% ieroču. Indija galvenokārt iepērk aviācijas tehniku.

Otro vietu pasaulē ieroču piegādēs ieņem Ķīna un Dienvidkoreja, katrai no tām pienākas 6% no ieroču piegādes apjoma. Trešajā vietā ierindojusies Pakistāna, kura savu ieroču importu palielinājusi par 128%.

Savukārt lielākais ieroču eksportētājs ir ASV, kuras lielākie sadarbības partneri ir Āzijas un Okeānijas valstis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv piedāvā aplūkot žurnāla Klubs izveidoto Latvijas labāko advokātu topu, kurā izvēlēti pieci spēcīgākie, krimināllietu, pieci spēcīgākie civillietu un pieci spēcīgākie biznesa advokāti.

Kluba kritēriji labāko advokātu izvēlē bija vienkārši - advokāts līdz savam klientam pozitīvam iznākumam spēj novest pašas smagākās un grūtākā lietas, turklāt viņš tiek cienīts kolēģu vidū un savu reputāciju pierādījis ar vairāku gadu darbu.

Romualds Vonsovičs,

zvērināta advokāta Romualda Vonsoviča birojs

Nozīmīgākā lieta karjerā: "Piedalīšanās pirmajā un līdz šim vienīgajā starptautiskās arbitrāžas procesā, kurā uzvaru guva Latvijas puse. Mans klients - Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs - pret Kempayer Media Limited, panākot Latvijas apdigitalizēšanas līguma atzīšanu par spēkā neesošu, reāli piedzenot no Kempaieriešiem 10 miljonus ASV dolāru un noraidot Kempaieriešu tīkojumus pretprasībā pēc 22 miljoniem ASV dolāru. Šobrīd mana svarīgākā lieta ir Latvijas Bankas interešu aizstāvēšana advokāta Grūtupa pārstāvētās likvidējamās Bankas Baltija prasībā par 186 miljonu latu piedziņu, kas ir lielākā prasība Latvijas vēsturē."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš Donalds Tramps ir kļuvis par ASV prezidentu, Amerikas ieroču ražotājiem kļūst arvien grūtāk pārdot šaujamieročus.

Sturm Ruger, vienīgā kompānija ASV, kas ražo visus četrus civiliedzīvotājiem brīvai iegādei pieejamos šaujamieroču veidus - šautenes, bises, pistoles un revolverus, piedzīvo lielu pārdošanas apjomu kritumu. Uzņēmuma vadītājs Chris Killroy nesen investoriem paudis, ka FBI organizētās ieroču turētāju vēstures pārbaudes, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir samazinājušās par 17%. Ņemot vērā arī to, ka priekšvēlēšanu kampaņu periodā Trampu atbalstīja ASV Nacionālā Ieroču asociācija un faktu, ka republikāņi kontrolē ASV kongresu, šādi pārdošanas krituma dati šķiet pārsteidzoši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Protesti finanšu tirgus īsti neskar; topā pistoļu ražotāji

Jānis Šķupelis, 03.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā brīža plašajiem protestiem ASV pagaidām nav bijusi izteikta ietekme uz vērtspapīru tirgiem kopumā. Tas liek domāt, ka finanšu tirgus dalībnieki šo postažu vērtē kā īslaicīgu parādību.

Lielāka ietekme gan vērojama vien atsevišķiem sektoriem, piemēram, šaujamieroču ražotājiem un pārdevējiem.

Turpina savu gaitu

Piemēram, finanšu ziņu portāls "Barron's" izceļ, ka ASV akciju tirgū īpaši lielāks svārstīgums nav novērots arī pēc vairākiem citiem mūsdienu vēsturē lielākiem nemieriem šajā valstī. "Tirgi uzskata, ka tas neturpināsies. Mēs šo visu kopš pagājušā gadsimta sešdesmito gadu protestiem ASV esam redzējuši jau vairākkārt," spriež, piemēram, ASV finanšu uzņēmuma "Pantheon Macroeconomics" eksperti. "ASV ir sašķeltākā kāda tā bijusi daudzu gadu laikā, un tā ir traģēdija. Bet, aplūkojot finanšu tirgu, var apgalvot, ka tas ir atkarīgs no daudzu uzņēmumu likteņiem, kurus šīs demonstrācijas pilsētās tik ļoti neietekmēs," savukārt piebilst "JPMorgan Asset Management" vērtspapīru stratēģi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Ceļu policistus rotēs un aizliegs viņiem darba laikā makā turēt vairāk par 30 eiro

LETA, 20.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) priekšnieka Inta Ķuža pavēle par Ceļu policijas darba organizācijas izmaiņām paredz arī policistu rotāciju un liegumu policistiem darba laikā makā turēt vairāk par 30 eiro.

Ķuzis pagājušā piektdienā VP gada pārskata sanāksmē īsi paziņoja, ka šogad būtiski tiek mainīta Ceļu policijas darba organizācija, proti, tās ekipāžu galvenie divi uzdevumi būs satiksmes negadījumu formēšana un atrašanās vietās, kurās izveidojušies sastrēgumi. Saskaņā ar jauno kārtību ātruma kontrole vairāk tiks veikta ar fotoradariem un netrafaretajām automašīnām.

VP Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis skaidroja, ka VP priekšnieka pavēle patiesībā ir daudz plašāka un tā attiecas uz diviem jautājumiem - ceļu policijas un patruļdienesta darba organizāciju un pretkorupcijas risku mazināšanu šajās struktūrās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV raķešu triecieni Sīrijā ir adekvāta rīcība ķīmisko ieroču izmantošanas ierobežošanai

Zane Atlāce - Bistere, 07.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV veiktie raķešu triecieni Šairatas gaisa spēku bāzei Sīrijā ir adekvāta rīcība, lai nepieļautu atkārtotu ķīmisko ieroču izmantošanu pret Sīrijas civiliedzīvotājiem, uzskata Latvijas Ārlietu ministrija.

Tas ir skaidrs signāls, ka ķīmisko ieroču izplatīšana un izmantošana nav pieļaujama, ministrija norāda presei izplatītajā paziņojumā.

5. aprīlī Ārlietu ministrija nosodīja ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem Sīrijas Idlibas provincē un aicināja nekavējoties izmeklēt notikušā apstākļus un sodīt tos, kas ir atbildīgi par šādiem noziegumiem.

Vienlaikus Ārlietu ministrija izsaka cerību, ka ANO Drošības padomes dalībvalstis tomēr spēs vienoties par rezolūciju, kas nosodītu ķīmisko ieroču uzbrukumu un ļautu izmeklēt notikušo.

Sīrijas valdības veiktais ķīmisko ieroču uzbrukums ir smags starptautisko normu un tiesību, tostarp Konvencijas par ķīmisko ieroču izstrādes, izgatavošanas, uzkrāšanas un pielietošanas aizliegumu un ķīmisko ieroču iznīcināšanu, pārkāpums. Kā konvencijas dalībvalsts, Sīrijas valdība ir atbildīga par tajā noteikto saistību ievērošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Būvnieku karteļa lieta var izgāzties drīz vai arī Eiropas Tiesā

Romāns Meļņiks, Jānis Goldbergs, 28.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvnieku karteļa lieta iekustinājusi vairākus aspektus gan konkurences, gan iepirkumu, gan publiskās komunikācijas jomā.

Bijuši visnotaļ skaļi paziņojumi par to, ka vajadzētu piedzīt valsts pasūtītājiem radītos zaudējumus no būvniekiem, otrajā plānā paturot faktu, ka vairumā gadījumu Konkurences padomes lēmums pārsūdzēts. Ar 56 balsīm “par” otrajā lasījumā Saeimā pieņemti grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kas pēc būtības paredz, ka uz karteļa dalībniekiem pasūtītāji var skatīties ar aizdomām, nesagaidot tiesas nolēmumu.

Zvērināts advokāts Artūrs Spīgulis ir pārstāvējis dažus būvniekus šajā lietā, to iepazinis un piekrita atbildēt uz Dienas Biznesa jautājumiem gan par likuma grozījumu trūkumiem, gan pierādījumu trūkumiem pašā karteļa lietā, gan iespējamām sekām, pāragri uzsākot piedziņas procesus pret pašmāju uzņēmumiem, a priori paredzot tirgu nodot ārvalstnieku ziņā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par vairāk nekā 17 tūkstošu viltotu ASV dolāru izplatīšanu policija aizturējusi trīs personas.

Tērbatas ielā Valsts policijas darbinieki operatīvās meklēšanas pasākumu kompleksa laikā par 100 ASV dolāru naudas zīmju ar viltojuma pazīmēm izplatīšanu aizturēja 1951.gadā dzimušu vīrieti, 1947.gadā dzimušu vīrieti un 1953. gadā dzimušu vīrieti. Aizturētie iepriekš nav bijuši sodīti.

Kopumā policisti pie aizturētajām personām atrada un atsavināja 17 400 ASV dolārus ar Aiztur viltotu USD izplatītājusviltojuma pazīmēm.

Par minēto faktu uzsākts kriminālprocess par viltotas naudas izgatavošanu, izplatīšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, iegādāšanos un glabāšanu, ja tas izdarīts atkārtoti vai lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts policija kopā ar Valsts meža dienestu konstatē vairākus būtiskus ieroču aprites noteikumu pārkāpumus.

Žanete Hāka, 25.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja darbinieki sadarbībā ar Valsts meža dienesta darbiniekiem Ropažu novadā konstatēja divus vīriešus, kuri piedalījās medībās, rupji pārkāpjot ieroču aprites un izmantošanas noteikumu prasības, informē Valsts policija.

Saistībā ar notikušo uzsākti kriminālprocesi un administratīvās lietvedības.

18.martā neilgi pēc plkst. 19.00 Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja darbinieki kopā ar kolēģiem no Valsts meža dienesta veica ieroču aprites nosacījumu ievērošanas kontroles pasākumus. Ropažu novadā pie Tumšupes tika konstatēts, ka divas personas, iespējams, medībās izmanto nelikumīgu ieroci.

Pārbaudot šo informāciju, dienestu darbinieki devās uz medību norises vietu, kur vienā no medību torņiem sastapa 1963. gadā dzimušu vīrieti, Salaspils iedzīvotāju. Pie vīrieša atradās pielādēta medību karabīne, kas aprīkota ar nakts redzamības tēmēkli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk ceļotājiem, kuri dosies apskatīt Lielbritāniju un tās galvaspilsētu Londonu, būs jāpaliek bez kolorīto britu policistu fotogrāfijām: Lielbritānijā stājies spēkā ir likums, kas aizliedz fotogrāfēt policistus un armijniekus.

Jaunais aizliegums ir daļa no britu valdības antiterorisma stratēģijas, taču tas jau ir izsaucis neapmierinātību no tūristu un profesionālo fotogrāfu puses.

Saskaņā ar likumu, policistu drīkst bildēt tikai tad, ja viņš pats to atļauj, pretējā gadījumā policists drīkst piedraudēt pat ar arestu. Likuma pārkāpējus sagaida sods - ieslodzījums līdz pat desmit gadiem cietumā.

Gandrīz 200 fotogrāfi rīkoja protesta akciju, jo uzskata, ka tas aizskar arī vienkāršos fotogrāfus, kuri fotogrāfē dažādus mītiņus un demonstrācijas, kuros drošības nolūkos piedalās arī policijas un armijas pārstāvji.

Jāatzīmē, ka britu policisti ir vieni no visvairāk iecienītajiem tūristu fotomodeļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ANO ziņojums: Latvijas juristi sadarbojušies ar ieroču piegādātājiem Kotdivuārai

Dienas Bizness, 18.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padome pabeigusi vienu no vērienīgākajām pēdējo gadu izmeklēšanām par nelikumīgām ieroču piegādēm Rietumāfrikas bagātākajai valstij – Kotdivuārai. Tajā norādīts, ka galvenie aizdomās turētie ieroču piegādātāji sadarbojušies ar diviem Latvijas juristiem, kas šeit viņiem reģistrēja 14 firmas un iegādājās nekustamos īpašumus, ziņo TV3 raidījums Nekā Personīga.

350 lappušu biezajā ANO ziņojumā aprakstīta kara lidmašīnu, smagās militārās tehnikas, granātu, pistoļu un cita militārā bruņojuma piegāde bijušā Kotdivuāras prezidenta Lorāna Gbagbo atbalstītājiem. 2010. gada novembrī Kotdivuāras jeb Ziloņkaula krasta republikas prezidents Gbagbo zaudēja prezidenta vēlēšanās, taču neatzina oponenta uzvaru. Gbagbo abalstītāji ķērās pie ieročiem un sākās asiņains pilsoņu karš. Daļā valsts - Kotdivuāras dienvidrietumos, konflikti turpinās vēl šodien.

Pērn pēc Gbagbo sagūstīšanas, ANO ekspertiem bija iespēja piekļūt iepriekšējā prezidenta dokumentiem. Tie atklāja pierādījumus diviem kontrabandistu tīkliem Kotdivuārā, kas cieši saistīti ar gāztā prezidenta atbalstītājiem. Vienas grupas organizēšanā iesaistīts komandieris Anselme Seka Yapo. Otra grupējuma galvgalī atradies Roberts Montoija. Tieši Montoija darbības ANO izmeklētājus atveda arī uz Latviju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Asads: uzbrukums Sīrijai var aizdedzināt Tuvo austrumu «pulvermucu»

Jānis Rancāns, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Militārs uzbrukums Sīrijai var aizdedzināt Tuvo austrumu «pulvermucu» un izraisīt nekontrolējamu reģionālo karu, kā arī veicināt haosu un ekstrēmismu, paziņojis šīs valsts prezidents Bašars Al Asads.

Sarunā ar mediju Le Figaro Sīrijas līderis arī uzsvēra, ka pret režīmu izvirzītās apsūdzības ķīmisko ieroču izmantošanā ir neloģiskas. «Tiem, kuri izvirza šādas apsūdzības, jādemonstrē pierādījumi. Mēs aicinām ASV un Franciju to darīt,» sacīja B. Al Asads.

«Tuvie austrumi ir pulvermuca, kurai liesmas nāk aizvien tuvāk. Mēs nerunājam tikai par Sīrijas atbildi [uz militāriem triecieniem], bet gan par to, kas notiks pēc pirmā uzbrukuma. Neviens nezina, kas notiks. Situācijas kontrole pazudīs tajā mirklī, kad pulvermuca uzsprāgs. Izplatīsies haoss un ekstrēmisms. Iespējams reģionāls karš,» sacīja B. Al Asads.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Policisti steidz pensionēties

, 07.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nevēloties zaudēt naudu atlūgumus iesnieguši 140 Valsts policijas darbinieku. VP vadība informē, ka nākotnē policijas darbinieku skaits tiks krietni samazināts.

Pagaidām atlūgumus esot iesnieguši 140 policijas darbinieki, taču šis skaits varot būt vēl lielāks, jo neesot saņemti visi dokumenti no reģionālajām iestādēm, stāstīja VP priekšnieks Valdis Voins.

Atlūgumus iesnieguši tie policisti, kas sasnieguši jau izdienas pensijas vecumu. Tiek uzskatīts, ka uz šādu soli tos pamudinājuši izstrādātie likuma grozījumi, kas paredz, ka atvaļinoties policijas darbinieks saņemtu tikai vienas mēnešalgas lielu atvaļināšanās pabalstu. Šobrīd tas ir trīs mēnešalgu liels.

Darbu policijā šajās dienās pamet Organizētās noziedzības un apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Leonīds Bogdānovs un pārvaldes priekšniece Līga Cīrule. Darbu pametuši arī Valkas, Kuldīgas un Alūksnes policijas pārvalžu priekšnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Tur bija tikai daži desmiti policistu, vēlāk vairāki simti," tā, komentējot policijas klātbūtni grautiņu laikā, atzina iekšlietu ministrs Mareks Segliņs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

ASV policisti gaida jaunu ieroci

, 15.06.2009

Klasiskās piedziņas policistu modelim Carbon E7 būs uzstādīts taupīgs trīs litru dīzeļmotors, kura maksimālais ātrums sasniegs 250 km/h, bet paātrinājumu līdz 100 km/h atzīmei veiks 6.5 sekundēs. Paredzams, ka jauno modeli ASV policisti sākšot saņemt 2012. gadā.

Carbon Motors

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā vairāk nekā 300 policistu ieteikumus, autoražotājs Carbon Motors ir izveidojis jaunu ASV policistu auto, kura ražošanas starts ir paredzēts 2012. gadā.

Kopumā Carbon Motors būs jāuzbūvē 10 tūkstošus jaunos policistu vāģus, kuri tiks izmantoti visā valstī. Šobrīd ASV policisti izmanto novecojušos un benzīna rijīgos ģimenes limuzīnus Ford Crown Victoria.

Pēdējos gados ASV policisti arvien biežāk esot sūkstījušies, ka šāds auto vislabāk noderētu bērnu vešanai no skolas un atpakaļ, taču, piemēram, noziedznieku tvarstīšanai tas esot pārlieku lempīgs un lēns.

Carbon Motors speciāli izstrādātais projekts vieš cerības, ka ASV policistu rīcībā būs daudzsološs un spējīgs sabiedrotais. Klasiskās piedziņas policistu modelim Carbon E7 būs uzstādīts taupīgs trīs litru dīzeļmotors, kura maksimālais ātrums sasniegs 250 km/h, bet paātrinājumu līdz 100 km/h atzīmei veiks 6.5 sekundēs. Paredzams, ka jauno modeli ASV policisti sākšot saņemt 2012. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februāra sākumā ar ģimeni aizbraucām noķert vasaras sajūtu brīnišķīgajā Marokā. Brīnišķīga un krāsaina valsts, kurā aizbēgt no pelēkās un drūmās ziemas.

«Daudz laimes dzimšanas dienā,» es pasniedzu tētim aploksni, iedodu buču un nepacietīgi dīdos, kamēr gaidu reakciju no vecākiem, kad tētis būs atvēris aploksni. Iekšā ir lidmašīnas biļešu dāvanu kartes.

Lielāko dzīves daļu mani vecāki ir pavadījuši, lai izaudzinātu mani un māsu par labiem cilvēkiem un nav aizrāvušies ar ceļošanu. Igaunija, Lietuva, Vācija - tāds standartiņš. Tagad, kad, cerams, esmu izaugusi par labu cilvēku un varu pateikt vecākiem paldies par visu, ko man devuši, kā vienu no variantiem sava «paldies» pateikšanai izvēlējos uzdāvināt tēva apaļajā jubilejā vecākiem iespēju kaut kur aizlidot. Atpūsties. Tajā brīdī vecāki vēl nenojauš, ka deviņus mēnešus vēlāk lidos uz Maroku, bet smejoties saka, ka aizlidos kaut kur tepat, kur viss pazīstams – Ukrainu, Baltkrieviju..

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvnieku lieta LU radīs 1,7 miljonu zaudējumus

Db.lv, 06.03.2023

Situācija, kurā nonākusi Latvijas Universitāte, vērtēja kā visnotaļ īpatna, ņemot vērā, ka Centrālā finanšu un līgumu aģentūra jau 2021. gada septembrī pieņēma lēmumu piemērot universitātes iepirkumam Akadēmiskā centra Torņakalnā 2. kārtai (Zinātņu centra ēkai) finanšu korekciju 25% apmērā no piešķirtā ES fondu finansējuma. Skaitliski tas nozīmē, ka būvniekiem nelabvēlīga tiesvedības iznākuma būvnieku karteļa lietā rezultātā Latvijas Universitātei būs automātiski jāatmaksā aģentūrai saņemtais finansējums teju 1,7 miljonu apmērā. Tas tātad būs jāatmaksā no publiskajiem līdzekļiem.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties tā dēvētās būvnieku lietas, kurā Konkurences padome (KP) sodījusi 10 būvniekus par dalību kartelī, izskatīšanai Administratīvajā tiesā, klajā nāk jauni fakti un blaknes, kas saistīti gan ar tiesas procesu, gan ar pašu lēmumu, iespējamajiem pārkāpumiem un neatbilstībām.

Šobrīd, faktiski jau ir skaidrs, ka būvnieku lieta Latvijas Universitātei (LU) radīs apmēram 1,7 miljonu zaudējumus, liecina tiesas materiāli.

Jau iepriekš ir izskanējis viena no būvniekiem "Velves" īpašnieka “MN Holding” no Konkurences padomes atšķirīgs viedoklis par "Velves" izlīguma slēgšanas ar KP apstākļiem. Atgādinājumam, "Velve" ir viens no būvniekiem, kura darbībās padome konstatēja karteli, bet kurš pamanījās pašā pēdējā brīdī ielēkt vilciena pēdējā vagonā - noslēgt ar padomi izlīgumu un tāpēc tam bija jāmaksā mazāks naudas sods kā arī tas izvairījās no lieguma piedalīties publiskajos iepirkumos. Kamēr padome to pamato ar Velves iesniegtajiem papildus pierādījumiem, pati Velve apgalvo, ka nekādus papildus pierādījumu nav sniegusi. Uz šīm padomes un "Velves" īpašnieka pretrunām par vieniem un tiem pašiem apstākļiem lietā tiesai norāda arī lietas dalībnieki, uzskatot par pretrunīgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizdomās par viltotu divu un viena latu monētu viltošanu, policija aizturējusi trīs personas.

Aizvadītā gada nogalē Valsts policijas darbinieku rīcībā nonāca informācija, ka vairāku personu grupa nodarbojas ar Ls 2 un Ls 1 monētu viltošanu. Uzsākot operatīvos pasākumus, policisti noskaidroja, ka viltotās monētas izgatavo Rīgā kāda uzņēmuma telpās.

Aizdomās par viltotās naudas izgatavošanu VP darbinieki aizturējuši trīs vīriešus – 1938.gadā dzimušu vīrieti, 1944.gadā dzimušu vīrieti un 1968.gadā dzimušu vīrieti.1968.gadā dzimušajam vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Par minēto faktu uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 192.panta 2.daļas Par viltotu Latvijas Republikā apgrozībā esošu vai apgrozībai paredzētu naudas zīmju, monētu, valsts finanšu instrumentu vai ārvalstu valūtas izgatavošanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, iegādāšanos vai glabāšanu nolūkā to izplatīt, kā arī par šāda viltojuma izplatīšanu, ja tas izdarīts atkārtoti vai lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augusi investoru nepatika pret ieroču kompāniju vērtspapīriem

Pēc nesenās apšaudes skolā Floridā ASV ar jaunu intensitāti aizsākušās runas par ieroču kontroles pastiprināšanu. Pašlaik izskatās, ka šajā ziņā seko arī daži reāli darbi, kas likuši strauji sarukt populārāko ASV ieroču ražošanas kompāniju akciju cenām.

Tādējādi akciju mijēju reakcija pēc šiem traģiskajiem notikumiem ir krietni vien atšķirīga, ja salīdzina ar citiem līdzīgiem gadījumiem. Piemēram, reaģējot uz notikumiem pagājušā gada ASV Lasvegasas masu šaušanā, kas laupīja vairāk nekā pussimta cilvēku dzīvību, šaujamieroču kompāniju akciju vērtības īslaicīgi pat palielinājās. Parasti pēc masu šaušanām pieaug sabiedrības spiediens noteikt stingrākus ieroču kontroles noteikumus, kas rada zināmu investoru satraukumu. Tālākā notikumu gaita gan tradicionāli paredz, ka šādas vēlmes iestrēgst Vašingtonas politiskajos gaiteņos. Savukārt tam tāpat ir ietekme uz tiem, kuru īpašumā jau ir ieroči, un tiem, kuri vēl tikai grib tos iegādāties. Šī sabiedrības daļa tad attiecīgi šādos brīžos steidz uz šaujamieroču veikaliem, lai papildinātu savus krājumus, baidoties no tā, ka nākotnē ieročus iegādāties būs daudz sarežģītāk. Rezultātā tas noved pie lielāka pieprasījuma pēc šaujamajiem un attiecīgi – lielākiem šādu kompāniju ieņēmumiem. Daudzi pēc šādiem traģiskiem notikumiem lemj iegādāties ieročus papildu pašaizsardzības nolūkiem, uz ko tad pēdējā laikā ļoti ātri steidz likt likmi arī investori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija parakstījusi Ieroču tirdzniecības līgumu

Žanete Hāka, 04.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļā Latvijas pastāvīgais pārstāvis ANO, Ņujorkā, Normans Penke parakstīja Ieroču tirdzniecības līgumu (Arms Trade Treaty), informē Ārlietu ministrija.

Šis ir vēsturisks brīdis, jo pēc septiņu gadu darba ir atvērts parakstīšanai līgums, kas nosaka visaptverošus un vienotus standartus starptautiskajā konvencionālo ieroču tirdzniecībā, norāda ministrija. Vienlaikus līgums paredz, ka, to piemērojot, valstīm jāievēro starptautiskās humanitārās tiesības un cilvēktiesības, nosakot ieroču eksporta aizliegumu, ja tie var tikt izmantoti genocīda, noziegumu pret cilvēci vai kara noziegumu izdarīšanā.

Jāpiebilst, ka Ieroču tirdzniecības līgumu parakstīja pirmās 67 ANO dalībvalstis. Lai līgums varētu stāties spēkā, tas jāratificē 50 valstīm.

Par līguma apstiprināšanu aprīlī nobalsoja 154 ANO dalībvalstis, bet pret bija trīs valstis - Sīrija, Ziemeļkoreja un Irāna, kas līgumu iepriekš bloķēja. Balsojumā atturējās 23 valstis, tai skaitā Krievija.

Komentāri

Pievienot komentāru