Citas ziņas

Ieviesīs kompensācijas jeb offset darījumus valsts aizsardzības iepirkumos

Sanita Igaune, 30.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk, valstij iepērkot militāra rakstura preces, būs jāpiemēro kompensācijas darījumu noteikumi – ārvalstīs ražotu militāras nozīmes preču piegādātājam būs jānoslēdz kompensācijas darījumu līgums ar Latvijas valsti.

To paredz, 30.septembrī, Ministru kabineta sēdē apstiprinātie Ekonomikas ministrijas sagatavotie noteikumi par kompensācijas darījumu piemērošanu iepirkumos valsts aizsardzības vajadzībām.

Tādējādi, atbilstoši kompensācijas darījumu līgumam un katra militāro preču piegādātāja darbības specifikai, tam Latvijas ekonomikā būs jāiegulda finanšu līdzekļi, kuru apjoms būs atkarīgs no militārā iepirkuma lieluma un ieguldījumu veida.

Ja piegādes līguma summa pārsniedz 2 milj. Ls, noteikumi paredz, ka, kompensācijas darījuma ietvaros piegādātājs piekrīt kompensēt pircējas valsts ekonomikai pirkuma vērtību, nodrošinot vietējo uzņēmumu iesaisti ražošanā, iepērkot vietējo uzņēmumu produkciju, veicot investīcijas valsts ekonomikā vai kādā citā veidā nodrošinot līdzekļu atgriešanu pircējas valsts ekonomikā.

Ekonomikas ministrija skaidro, ka kompensācijas jeb offset darījumu ieviešanas mērķis ir eksportspējīgu vietējās rūpniecības, pakalpojumu un pētniecības nozaru attīstības veicināšana. Ieguvēji no kompensācijas politikas īstenošanas būs gan saistīto nozaru uzņēmumi, gan pētniecības institūcijas, radot un uzturot kompetentu un konkurētspējīgu nacionālo un Eiropas aizsardzības tehnoloģisko un rūpniecisko bāzi.

Kompensācijas darījumu piemērošana ir paredzēta Aizsardzības un Iekšlietu ministriju militāra rakstura preču iepirkumiem. Minētais normatīvais akts ir izstrādāts sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, Iekšlietu ministriju, Iepirkumu uzraudzības biroju un uzņēmēju organizācijām.

Komentāri

Pievienot komentāru