Citas ziņas

Investori vērtē kopainu, nevis tikai reitingus

Ieva Mārtiņa, Db, 30.05.2008

Jaunākais izdevums

Reitingu aģentūru vērtējumi par valsts ekonomikas attīstību ir tikai viens no kritērijiem ārvalstu investoriem, lai pieņemtu lēmumus par ieguldījumiem. Latvija priekš ārvalstu investoriem, būsim godīgi, ir salīdzinoši niecīga, tāpēc viņu galvenais aspekts, kas tiek izskatīts, pieņemot lēmumu par investīciju izvietošanu, ir cita rakstura, Db atzina Ārvalstu investoru padomes vadītājs Andris Lauciņš.

Viņš kā piemēru minēja parametrus, ko investori izskatītu, un tie ir pieeja infrastruktūrai, administratīvais slogs, nodokļu vides īpatnības un tamlīdzīgi. "Tās pašreiz ir svarīgas lietas, kas visos projektos tiek izskatītas. Tātad reitingu aģentūru vērtējums nav pats svarīgākais. To ņem vērā, bet tā kā vietējais tirgus ir nemateriāls, tad tas nav galvenais. Svarīgāk ir, vai pieejams darbaspēks attiecīgā skaitā un kvalifikācijā," tā A. Lauciņš. Vienlaikus viņš atzina, ka no resursu piesaistes un nosacījumu viedokļa tas, kāds kredītreitings tiek piešķirts valstij, finanšu institūcijām, pilnīgi noteikti tiek ņemts vērā no ārvalstu investoriem, kas uzsāk sadarbību, jo tas veido valsts kopējo, organizācijas riska profilu. "Tāpēc Latvijā ir jau vairākas kompānijas, ne tikai bankas, kas uzsākušas sadarbību ar reitingu aģentūrām. Lai reitingu piešķirtu, tas maksā naudu un acīmredzot, ja kompānija gatava maksāt, lai iesniegtu reitingu aģentūrai datus novērtējuma saņemšanai, tad nākas secināt, ka šo līdzekļu iztērēšanai ir biznesa pamats, piem., sadarbības partneri, kreditētāji dod labvēlīgākus nosacījumus. Biznesa loģiku varam vilkt paralēli ar valsti, mehānismi darbojas līdzīgi," skaidroja A. Lauciņš.

Vērtē darbus

Riska kapitāla pārvaldes kompānijas SIA Eko Investors valdes loceklis Viesturs Tamužs uzskata, ka ārvalstu investoru acīs Latvija daudz zaudēja tāpēc, ka neprata uzvesties - visi lielie investori uzmanīgi sekoja līdzi, kas notika ar Lattelecom. Šis gadījums izdarīja Latvijai lāča pakalpojumu. Pēc tam jau tiek ņemts vērā pārējais fons - ekonomisko rādītāju kritums, baumas par lata devalvāciju utt. "Esmu pesimistisks par lielu ārzemju investoru interesi. Salīdzinoši nelieli ar investīcijām zem 10 miljoniem eiro ir un būs. Ar mūsu sadarbības partneriem viss ir kārtībā, nav problēmu. Ja uzņēmēji atbrauc uz Rīgu un viņiem patīk, kas te notiek, viņi var būt ieinteresēti investīcijās. Globālos investorus, kuri raugās uz globusu un mūs tur pamana ar grūtībām, negatīvas prognozes var ietekmēt, jo viņu iespējas investēt visā pasaulē ir ļoti plašas," tā viņš.

Aktīva interese

Neraugoties uz Latvijas ekonomikas vairākiem negatīvi vērtētiem rādītājiem, piem., inflāciju, tekošā konta deficītu un līdz ar to runām par krīzi, ārvalstu investoru interese par Latviju joprojām saglabājas. "Joprojām ir liela ārvalstu investoru aktivitāte, izvērtē iespējas veikt Latvijā gan lielas, gan mazas investīcijas. Nevaru gan pateikt, ka aktivitāte beidzas ar lēmumu veikt investīcijas un ja beidzas ar šādu lēmumu, vai investori spējīgi to veikt. Bet interese paskatīties un izvērtēt ir pietiekami augsta,» atzina A. Lauciņš.

Citi ārvalstu eksperti atzinuši, ka ekonomiskās izaugsmes palēnināšanās nenozīmē, ka ārvalstu investoru interese par Baltijas valstu tirgiem pazudīs. "Īpaši ieinteresēti ieguldīt Baltijas valstīs ir investori no Ziemeļvalstīm un Apvienotās Karalistes, un pieprasījums pēc pievilcīgiem investīciju projektiem pārsniedz piedāvājumu," aģentūrai BBN iepriekš apliecināja starptautiskās kompānijas DTZ investīciju pārvaldnieks Fredriks Lidjans. Uz to, ka šobrīd ir īstais laiks investēt Baltijā, norāda arī uzņēmēji - tirgus kļūstot stabilāks, cenas pieejamākas. Db jau rakstīja, ka ārvalstu investori arvien aktīvāk mēģina iegādāties Igaunijas kompānijas.

"Tas ir normāls process, ka ārvalstu investori uzpērk igauņu kompānijas, jo Igaunijas ekonomikā radušies sarežģījumi un īpašnieki vēlas pārdot," pārliecināta ir Hansapank analītiķe Marisa Lauri. Iepriekš investīciju bankas Prudentia partneris Ģirts Rungainis Db izteicās, ka krīzes piesaista investorus, jo tad uzņēmumus var nopirkt par izdevīgāku cenu.

Sarežģīti vērtēt

Iepriekš vairums Latvijas baņķieru pauda pārliecību, ka Latvijā būs mīkstā piezemēšanās. Jautājums par to, vai Latvijas ekonomikā būs vai jau ir smagā vai vieglā piezemēšanās, ir ļoti sarežģīts jautājums, Db atzina Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes asociētā profesore Margarita Dunska. Tomēr kopumā pasaulē patlaban ir ļoti pesimistiski viedokļi, turklāt tiek pieminēta pat 1929., 1930.gadu pasaules krīze. Tiesa, mūsdienās situācija ir nedaudz savādāka, jo ir citas iespējas.

M. Dunska atzina, ka par krīzes pazīmēm var sākt runāt, ja IKP samazinās, bet šobrīd Latvijā IKP tomēr pieaug un, lai arī pieaugums pēdējos mēnešos krities, viņa nedomā, ka IKP samazināsies, uzrādot mīnuszīmi. Tiesa, līdz gada beigām situācija ekonomikā varētu būt vēl smaga, jāsatraucas par kritumu vairākās tautsaimniecības nozarēs, turklāt pastāv bažas par bezdarba pieaugumu. Tikmēr nekustamā īpašuma tirgū piezemēšanās gan bijusi diezgan smaga, jo ievērojami samazinājies darījumu skaits, turklāt situācija varētu vēl pasliktināties, domā M. Dunska.

Arī Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs intervijā ziņu aģentūrai Dow Jones Newswires pieļauj vēl vienu korekciju nekustamā īpašuma tirgū, bet ekonomikas attīstības ātrumu tas neietekmēs, ziņo BizNews.LV. Viņš arī norādīja, ka IKP pieaugums - 3.6 %, kas ir krietni mazāks nekā iepriekšējā ceturksnī, tomēr joprojām ir pietiekami augsts. Centrālās bankas vadītājs noliedz, ka pieauguma krituma tempu ātrums var apdraudēt stabilitāti. "Es nedomāju, ka pastāv recesijas risks," tā I. Rimšēvičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s Investors Service varētu samazināt reitingus Latvijas Hipotēku un zemes bankai, Norvik bankai, Trasta komercbankai un Baltijas Starptautiskajai bankai, ziņo Reuters.Plāno samazināt Latvijas banku reitingus; apdraudēts arī Latvijas reitings

Arī Standard & Poor’s (S&P) Latvijas ilgtermiņa reitingam BB+ patlaban pievērsis īpašu uzmanību, norādot, ka pastāv reālas iespējas, ka tas tiks samazināts. Tam par iemeslu ir īstermiņa lielais spiediens uz latu.

S&P prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad saruks par 16%, savukārt bezdarba līmenis pārsniegs 20%. «Tas varētu vājināt [Latvijas] valdības apņemšanos attiecībā uz tās ekonomikas programmu, kas paredz saglabāt fiksēto valūtas kursa režīmu,» sacījusi S&P analītiķe Ailīna Žanga (Eileen Zhang).

Moody’s, kurš reitingu varētu samazināt arī Igaunijas Bigbank un Lietuvas Siauliu Bankas, skaidro, ka Baltijas valstu banku kredītreitingu samazināšana atspoguļo arvien pasliktinošos ekonomiskos apstākļus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publicēts "Ārvalstu investīciju vides indekss 2023"- ikgadējs pētījums, kuru 2015. gadā iniciēja Rīgas Ekonomikas augstskolas (SSE Riga) profesors Arnis Sauka sadarbībā ar Ārvalstu investoru padomi Latvijā (FICIL).

Pētījums, kurā piedalās lielākie ārvalstu investori Latvijā, tiek veikts jau devīto gadu pēc kārtas. Tā mērķis ir sniegt konstruktīvus priekšlikumus politikas veidotājiem biznesa vides uzlabošanai, kas ir noderīgi kā ārvalstu investoriem, tā vietējiem uzņēmējiem.

Kā norāda pētījuma autors, SSE Riga profesors A. Sauka, ārvalstu investori nav vienīgais, bet ir ļoti būtisks Latvijas konkurētspējas dzinējspēks. Proti, ārvalstu investori (uzņēmumi ar vismaz 50% ārvalstu kapitālu un kuru apgrozījums pārsniedz 145,000.0 EUR), kas ir 1/9 no kopējā Latvijas uzņēmumu skaita, samaksā aptuveni 40% no kopējā nodokļu apjoma, t.sk. 27% no kopējā sociālā nodokļa, un nodarbina 21% no kopējā darbaspēka Latvijā (Lursoft, 2022 dati).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūru bezspēcība, sākoties pasaules finanšu krīzei un «neskaidra» rīcība parādu krīzes laikā Grieķijā, visai asi nostādīja jautājumu par reitingu piešķiršanas sistēmas drošību.

Atgādināsim, ka 2007. g.–2009. g. pasaules finanšu krīze, kas gandrīz sagrāva visu pasaules finanšu sistēmu, sākās ar zemas kvalitātes hipotēkas krīzi Amerikā. Turklāt, attiecīgie hipotekārie parādi iepriekš bija nokonvertēti hipotekārajās obligācijās, kam vadošās reitingu aģentūras Standard & Poor’s, Moody's un Fitch piešķīra augstus reitingus. Pateicoties labiem reitingiem, šie vērtspapīri tika veiksmīgi pārdoti un lielos daudzumos (saskaņā ar reitingiem!) nonāca vadošo banku aktīvos. Pēc Amerikas nekustamā īpašuma cenu burbuļa pārsprāgšanas, šo vērtspapīru cenu kritums radīja būtiskus zaudējumus bankām. Tas izraisīja vērienīgu likviditātes krīzi pasaules banku sistēmā. Daudzas bankas, tai skaitā tik spēcīgas kā Lehman Brothers, nespēja tikt galā ar šīm problēmām. Rezultātā pasaules finanšu sistēma nonāca neapskaužamā stāvoklī, izraisot vispasaules cenu kritumu finanšu tirgos un desmitiem triljonu dolāru lielus zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālajai ekonomikai uzrādot atlabšanas pazīmes, aģentūra Moody’s norādījusi, ka tuvākajā laikā, visticamāk, nesamazinās reitingus pasaules vadošajām industriālajām valstīm, taču norādīja, ka lielus riskus joprojām rada augts parāda līmenis, ziņo AFP.

«Gandrīz visas Aaa reitinga valstis jau ir saskārušās ar globālo ekonomikas un finanšu krīzi, taču tālāka reitingu samazināšana tuvākajā laikā ir maz iespējama,» teikts Moody’s ziņojumā Aaa Sovereign Monitor.

Moody’s augstākais jeb Aaa reitings piešķirts vairākām valstīm, ieskaitot Lielbritāniju, Vāciju, Spāniju un ASV. Finanšu krīzes laikā Moody’s šīs valstis raksturojis, kā krīzes «izturīgas», «elastīgas», vai «mazāk ievainojamas».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

S&P un Fitch dod triecienu Spānijas bankām

Lelde Petrāne, 12.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divas vadošās kredītreitingu aģentūras samazinājušas dažu Spānijas lielāko banku reitingus. Tas darīts, atsaucoties uz Spānijas ekonomikas perspektīvu pasliktināšanos, ziņo BBC.

Standard & Poor's (S&P) paziņojusi, ka pazemina reitingus 10 finanšu kompānijām, ieskaitot divas valsts lielākās bankas Santander un BBVA.

Fitch pavēstījusi, ka pazemina sešu banku reitingus. Fitch pirmdien samazināja trīs Spānijas reģionu kredītreitingus. Aģentūra Astūrijas, Kantabrijas un Madrides kredītreitingus samazinājusi no AA uz AA-, nosakot tiem negatīvu nākotnes perspektīvu. Fitch pagājušajā nedēļā pazemināja Spānijas kredītreitingu no AA+ uz AA-.

S&P norādījusi, ka tās rīcības pamatā ir «sarežģītāka nekā iepriekš gaidīts makroekonomiskā un finansiālā vide Spānijā».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings ir apstiprinājusi līdzšinējā līmenī Parex bankai piešķirtos zemos reitingus.

Parex bankas ilgtermiņa reitings apstiprināts RD līmenī, īstermiņa reitings - RD līmenī. Pēc Fitch Ratings skaidrojuma, RD nozīmē «Ierobežots defolts», proti, RD reitingi raksturo emitentu, kas nav izpildījis maksājumu saistības par obligāciju, aizdevumu vai citu materiālu finansiālu saistību, taču nav piedzīvojis bankrota reģistrāciju vai likvidācijas procesu vai kā savādāk pārtraucis darbību. Attiecīgi augstāki reitingi ir no C līdz AAA.

Bankas individuālais reitings saglabāts zemākajā iespējamā F līmenī (attiecīgi augstāki ir E, D, C, B, A), bankas atbalsta reitings noteikts «5» - arī zemākais iespējamais (augstāki ir attiecīgi 4, 3, 2, 1). Piešķirotais F līmenis nozīmē, ka banka vai nu nepilda saistības vai, pēc Fitch Ratings domām, nebūtu izpildījusi saistības, ja nebūtu saņēmusi ārēju atbalstu. Piemēri šādam atbalstam iekļauj valsts vai pašvaldības atbalstu, jaunu līdzekļu iepludināšanu no akcionāru puses vai cits uzņēmums ir to pārpircis. Savukārt «5» reitings nozīmē, ka banka, kura, kaut arī tas ir iespējams, nevar paļauties uz ārēju atbalstu. Tas var būt saistīts ar vājām finansiālām spējām vai vēlmes trūkuma sniegt atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s brīdinājusi, ka varētu samazināt piešķirtos reitingus 17 globālām un 114 Eiropas finanšu institūcijām, kas kārtējo reizi apliecina, ka eirozonas parādu krīze ietekmē pasaules finanšu sistēmu, vēsta Reuters.

Moody’s pavēstījusi, ka tādiem finanšu gigantiem kā UBS, Credit Suisse un Morgan Stanley ilgtermiņa kredītreitingu varētu samazināt pat par trīs pakāpēm. Savukārt par divām pakāpēm varētu tikt samazināts Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole, Deutsche Bank, HSBC Holdings un Goldman Sachs reitingi.

Aģentūra norāda, ka lēmums pārskatīt 114 banku reitingus 16 Eiropas valstīs atspoguļo parādu krīzes ietekmi un valdību kredītspējas pasliktināšanos.

Kopumā Moody’s pārskatīs 24 bankas Itālijā, 21 – Spānijā, desmit – Francijā, deviņas - Lielbritānijā, astoņas – Austrijā un Dānijā, septiņas – Vācijā un sešas Portugālē un Nīderlandē. Tāpat Moody’s pārskatīs piešķirtos reitingus piecām finanšu kompānijām Zviedrijā, četrām Slovēnijā, divām Šveicē un vienai Somijā, Norvēģijā, Beļģijā un Luksemburgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investor Service samazinājusi kredītreitingus Itālijai, Portugālei un Spānijai, bet Francijas, Lielbritānijas un Austrijas reitingiem mainījusi nākotnes perspektīvu no stabilas uz negatīvu.

Reitingu aģentūra samazināja arī piešķirtos reitingus mazākām eirozonas valstīm – Slovēnijai, Slovākijai un Maltai. Savu lēmumu Moody’s skaidro ar parādu krīzes izraisītiem izaicinājumiem un reģiona vājo ekonomikas attīstības perspektīvu, kas izraisa spiedienu uz finanšu tirgiem, vēsta Bloomberg.

Itālijas reitings tika samazināts no A2 uz A3, Spānijas – no A1 uz A3, Portugāles – no Ba2 uz Ba3, Slovākijas un Slovēnijas – no A1 uz A2, bet Maltas – no A2 uz A3.

«Visiem šiem reitingiem ir piešķirta arī negatīva nākotnes perspektīva,» norādīja Moody’s. Negatīva nākotnes perspektīva nozīmē, ka Moody’s saskata vismaz 40% iespējamību, ka valsts reitings tuvāko 18 mēnešu laikā varētu tikt samazināts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot galvenos ekonomikas konkurētspējas virzītājus 2020. gadā, ārvalstu investori Latvijā vislēnāko progresu saskata nenoteiktības mazināšanas, nodokļu sistēmas, kā arī demogrāfijas jomās, secināts jaunākajā FICIL Ārvalstu investīciju vides indeksa pētījumā.

Investori joprojām norāda uz būtiskiem trūkumiem neētiskas vai nelikumīgas rīcības novēršanā, kā arī uzņēmējdarbības likumdošanas kvalitātē. Savukārt daudz pozitīvāk tiek vērtēts progress attiecībā uz finanšu sektora stabilitāti, valdības atbalstu un komunikāciju ar politikas veidotājiem.

Nedaudz vairāk kā puse no 44 lielāko ārvalstu uzņēmumu pārstāvjiem, kas piedalījās pētījumā, vismaz daļēju progresu atzina arī darbaspēka pieejamības, izglītības un zinātnes kvalitātes, veselības aprūpes un tieslietu sistēmas jomās.

“Šis ir pirmais gads, kad salīdzinoši pozitīvāk tiek vērtēta tieši darbaspēka pieejamība. Tomēr tas, visticamāk, ir Covid-19 pandēmijas ietekmes rezultāts: lai arī skaitliski darbaspēka pieejamība ir uzlabojusies, darbaspēka efektivitāte ir novērtēta zemāk kā iepriekšējā gadā. Arī uzlabojumi izglītības un zinātnes kvalitātes, veselības un tieslietu jomās vairāk ir saistīti ar iesāktajām reformām, kā arī ar jau izdarīto, tomēr labu rezultātu sasniegšanai te vēl ir daudz darāmā. Piemēram, tieslietu sistēmas jomā investori liek lielas cerības uz ekonomisko lietu tiesas izveidi, uzsverot, ka vēl praktiski jāredz, kā šī tiesa strādās,” uzsver pētījuma autors, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s samazinājusi 15 pasaules lielāko banku reitingus, tādējādi atspoguļojot kapitāla trūkuma riskus, ar kuriem tās saskaras, vēsta Reuters.

Aģentūra par vienu pakāpi samazinājusi reitingus vienai no Eiropas lielākajām bankām HSBC, kā arī bankām Bank of America, Royal Bank of Scotland un Societe Generale.

Savukārt par divām pakāpēm reitingi «griezti» tādiem finanšu gigantiem kā – Barclays, BNP Paribas, Royal Bank of Canada, Citigroup, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Credit Agricole, Morgan Stanley, UBS un Deutsche Bank.

Par trijām pakāpēm Moody’s samazinājusi Credit Suisse reitingu (no Aa1 līdz A1), tādējādi pārsteidzot analītiķus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Intervija: Uz patērētāja sniegto informāciju ir jāpaļaujas

Sandris Točs, speciāli DB, 24.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neesam ieinteresēti izsniegt kredītus un pēc tam mēģināt naudu piedzīt, tā mākslīgi palielinot kredītu izsniegšanas apjomus, lai gan tā var secināt no PTAC politikas attiecībā pret nozari, intervijā DB saka AS 4finance operatīvās vadības direktors Gvido Endlers, paužot viedokli par Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) jaunajām vadlīnijām nebanku kreditēšanas nozarei, nosakot pilnu maksātspējas vērtēšanas procesu kredītiem, sākot no 100 eiro.

Kā vērtējat šo priekšlikumu?

Vērtēju šīs izmaiņas kā ļoti sasteigtas. Nav neviena argumenta, kāpēc ir jāsamazina esošais apjoms no 425 eiro uz 100 eiro. Nav absolūti neviena pētījuma, nav veikta datu analīze. Mūsu esošais maksātspējas vērtēšanas modelis ir pat ļoti labs. Izsniedzam aizdevumu summas līdz 425 eiro SMScredit.lv un Ondo.lv produktos, nodrošinot mūsu izstrādātu maksātspējas vērtēšanas modeli, balstoties un informāciju, kas ir saņemta no patērētāja. Savukārt Vivus.lv produktam, kur maksimālā aizdevuma summa ir līdz 1500 eiro un maksimālais termiņš 24 mēneši, gadījumos, kad klienti vēlas aizņemties lielākas summas par 425 eiro, ir jāveic tā sauktais padziļinātais maksātspējas vērtēšanas process, kur klientiem tiek pieprasīti dažādi dokumenti – banku kontu izraksti, informācija no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vai Valsts ieņēmumu dienesta. Esam veikuši datu analīzi un salīdzinājumu un esam secinājuši, ka kredītu atmaksas kvalitāte produktos SMScredit.lv un Vivus.lv ir pilnīgi vienāda. Tātad tam, vai mēs prasām šos dokumentus vai neprasām, no kredīta apmaksas viedokļa nav nekādas atšķirības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Moody’s trešdien samazinājusi piecu Portugāles banku kredītreitingus, prognozējot, ka banku aktīvu kvalitāte un rentablitāte pasliktināsies, samazinot valsts ekonomiskās perspektīvas, raksta Financial Times.

Moody's samazināja Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Banco BPI, un Banco Santander Totta reitingus.

Četru banku reitings samazināts līdz tam pašam līmenim, kāds piešķirts Portugāles suverēnajam parādam – Ba3. Šis novērtējums atrodas ir tikai vienu iedaļu virs «ļoti spekulatīva» līmeņa.

Portugāle prognozē, ka pieņemto taupības pasākumu ietekmē tās ekonomika šogad piedzīvos lejupslīdi 3,3% apmērā. «Jostas savilkšana» seko 78 miljardu eiro glābšanas pasākumiem, par kuriem valsts vienojās ar Eiropas Savienību un Starptautisko Valūtas fondu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

CNBC: Bail no eiro sabrukuma? Pērciet Austrumeiropas parādu

Lelde Petrāne, 08.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr perifērās eirozonas valstis slīkst parādu jūrā un investoru nepatikā, Austrumeiropā, kas pirms diviem gadiem satricināja tirgus, situācija ir citāda, raksta CNBC.com.

Dažām valstīm reģionā bija nepieciešama palīdzība no Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda, bet summas bija sīkums, salīdzinot ar tām, kas tagad nepieciešamas vājākajām eirozonas valstīm, vēsta medijs.

Visas valstis, izņemot Poliju, pārdzīvoja nopietnas recesijas, strauji augošu bezdarbu un nežēlīgu valsts izdevumu apcirpšanu, bet tām izdevās no šīm nedienām izkļūt daudz labākā stāvoklī nekā tagad ir eirozonas vājākās dalībvalstis, norādot analītiķi.

«Es teiktu, ka investīciju atgriešanās reģionā ir pozitīvas ziņas, tas rada daudz labāku izaugsmes potenciālu,» sacījis Erste Group pārstāvis Jurajs Kotians.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s samazina astoņu Grieķijas banku reitingu; ECB – valsts bankrotu vairs nedrīkst izslēgt

Jānis Rancāns, 23.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service samazinājusi astoņu Grieķijas banku reitingus par divām pakāpēm. Tikmēr arī Eiropas Centrālā banka (ECB) ir sākusi runāt par iespējamu Grieķijas bankrotu.

Moody’s samazinājusi Grieķijas Nacionālās bankas, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece un Attica Bank reitingus no B3 līdz CAA2. Tāpat aģentūra samazinājusi Emporiki Bank of Greece un General Bank of Greece reitingus no B1 līdz B3.

Savu lēmumu aģentūra skaidro ar banku ievainojamību Grieķijas bankrota gadījumā, vēsta AP.

Savukārt ECB Ģenerālpadomes biedrs Klāss Knots piektdien pavēstījis, ka «situāciju, kurā Grieķija nespēj atmaksāt savu parādu, vairs nedrīkst izslēgt,» vēsta Reuters.

Tādējādi Klāss Knots ir kļuvis par pirmo eirozonas centrālo baņķieri, kas ir brīdinājis par Grieķijas maksātnespēju, piezīmē aģentūra. Tāpat K. Knots atzina, ka ECB izskata iespējamos Grieķijas bankrota scenārijus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Arī Fitch dod triecienu britu bankām

Jānis Rancāns, 13.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings samazinājusi ietekmīgu Lielbritānijas banku reitingus.

Royal Bank of Scotland reitings samazināts no AA- līdz A, bet Lloyds Banking Group PLC piešķirts A+. Fitch savu lēmumu skaidro ar to, ka Lielbritānija varētu samazināt savu atbalstu bankām, vēsta BBC.

Db.lv jau vēstīja, ka 12 britu banku reitingus samazināja arī cita reitingu aģentūra – Moody’s Investors Service.

Moody's reitingus samazināja Lloyds, Royal Bank of Scotland, RBS, Nationwide, Santander UK un citām britu kredītiestādēm.

Arī šī aģentūra uzskata, ka pastāv pavisam neliela iespējamība, ka Lielbritānijas valdība atbalstītu šīs finanšu iestādes, ja tās nonāks grūtībās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Tieslietu ministrija uzsākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu reitingu aģentūras Standard & Poor’s (S&P) lomu 2008. gada mājokļu krīzē, kas vēlāk noveda pie recesijas valstī.

Tieslietu ministrijai ir aizdomas, ka tolaik S&P neatbilstoši vērtējusi hipotekāros vērtspapīrus, nosakot tiem augstākus reitingus nekā to patiesā vērtība, laikrakstam The New York times pavēstījuši anonīmi avoti.

Izmeklēšana esot sākta jau pirms tam, kad S&P smazināja ASV augsto kredītreitingu, taču tagad atsākusies ar jaunu sparu, jo radušies jautājumi par aģentūras speciālistu kompetenci un tās slepenībā tīto lēmumu pieņemšanu, kad atklājies, ka tā samazinot ASV reitingu, savos aprēķinos kļūdījusies par diviem triljoniem ASV dolāru. S&P gan uzsver, ka šī kļūda neietekmē tās lēmumu.

ASV Tieslietu ministrija grib noskaidrot cik patiesas ir baumas, ka 2008. gadā, kad S&P analītiķi vēlējās samazināt hipotekāro vērtspapīru reitingus, to darīt lieguši S&P uzņēmējdarbības vadītāji. Ja apstiprināsies Tieslietu ministrijas aizdomas – tas pierādītu, ka S&P apgalvojumi, ka tās analītiķi strādā neatkarīgi no uzņēmējdarbības struktūrām ir nepatiesi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Baumas par vairāku eiro zonas valstu reitingu pazemināšanu dzen uz leju eiro kursu un akciju cenas

BNS, 13.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro kurss un akcijas cenas piektdien sāka samazināties, reaģējot uz ziņām, ka reitingu aģentūra Standard & Poor's (S&P) grasās nekavējoties samazināt reitingus vairākām eiro zonas valstīm.

Vienā tirdzniecības brīdī Ņujorkā eiro vērtība noslīdēja līdz 1,2687 ASV dolāriem. Vēlāk eiro tirgoja 1,2687 ASV dolāru līmenī, kas bija par 0,9% mazāk nekā ceturtdien tirgus slēgšanas brīdī.

Eiropas nozīmīgāko akciju indekss FTSEurofirst 300 index zaudēja 0,5% vērtības.

«Baumo, ka S&P pazeminās vairāku valstu reitingus, un tas izraisa akciju vājumu,» sacīja kāds tirdzniecības dalībnieks Londonā.

Arī ASV tirdzniecība baumu ietekmē piektdien sākās ar krasu kritumu.

Eksperti pieļauj, ka S&P varētu samazināt Francijas, Spānijas, Itālijas, Beļģijas un Portugāles reitingus.

Reitingu pazemināšana var vēl vairāk iedragāt parādu krīzes plosītās eiro zonas valstis, jo zemāki reitingi parasti nozīmē augstākas aizņemšanās izmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings samazinājusi Parex bankas ilgtermiņa reitingu no BB uz RD, īstermiņa reitingu no B uz RD un atbalsta reitingu no 3 uz 5. Atbalsta reitinga pamats ir mainīts no BB uz No Floor, savukārt individuālais reitings apstiprināts F līmenī, liecina aģentūras paziņojums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Moody’s šodien atcēlis iepriekš piešķirtos reitingus – finansiālā stipruma reitingu (BFSR), kas bija E+ un ilgtermiņa vietējās un ārvalstu valūtas depozīta reitingus B3 līmenī, jo banka atteikusies no sadarbības ar reitingu aģentūru

Aģentūra reitingus atcēlusi, pamatojoties uz oficiālu bankas lūgumu. Moody’s uzsver, ka reitingu atcelšanas dienā Latvijas Krājbankai nav nav neatmaksātu parādu, ko būtu vērtējis Moodys.

Latvijas Krājbankas sabiedrisko attiecību speciāliste Kristine Ozolniece skaidroja, ka banka turpmāk ir atteikusies no Moody’s pakalpojumiem, un reitingi mainīti pirms sadarbības beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Brazīlijas bankas nokļūst Moody's nežēlastībā

Gunta Kursiša, 28.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības tirgiem nespējot cīnīties ar eirozonas parādu krīzes izraisītajām sekām, starptautiskā reitingu aģentūra Moody's samazinājusi astoņu Brazīlijas banku kredītreitingus, vēsta pasaules mediji.

Kredītreitings samazināts tādām bankām kā Banco do Brasil, Banco Sanfra, Santander, HSBC Bank Brasil - Banco Multiplo, Itaú-Unibanco, Bradesco, un ING.

Banku kredītreitingi pazemināti gan par vienu atzīmi, bet dažas Brazīlijas bankas piedzīvojušas reitinga smazinājumu par trim atzīmēm. Brazīlijas banku sistēma uzskatāma par vienu no izturīgākajām pasaulē, jo tā ir pārdzīvojusi daudzas iekšējas krīzes, raksta Financial Times.

Brazīlijas ekonomikas izaugsme ir ievērojami palēlinājusies – no 7,5% 2010. gadā līdz 2,7% izaugsmei pērn. Daži analītiķi paredz arī turpmāku Latīņamerikas lielākās ekonomikas izaugsmes tempu samazināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā joprojām ir viduvējs

Žanete Hāka, 15.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2019. gadā joprojām ir viduvējs, sasniedzot 2,6 punktus no 5, un tas salīdzinājumā ar 2018. gada mērījumiem ir uzlabojies tikai par 0,1 punktu.

Tā secināts Rīgas Ekonomikas augstskolas un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) veiktajā pētījumā “Ārvalstu investīciju vides indekss 2019”.

“Pašreizējos apstākļos Latvijā strādājošie ārvalstu investori jūtas salīdzinoši labi, un ir pieaudzis to uzņēmumu īpatsvars, kas šogad plāno īstenot jaunus investīciju projektus: no 55% 2018. gadā līdz 64% šogad. Taču uzņēmēji norāda uz ilgstoši nerisinātām problēmām, kas bremzē Latvijas konkurētspēju par jaunām investīcijām, piemēram, darbaspēka nepieejamība, demogrāfiskās situācijas pasliktināšanās, izglītības kvalitāte, joprojām augstais ēnu ekonomikas īpatsvars. Turklāt turpina strauji pieaugt darbaspēka izmaksas, tādēļ nākamajos gados iespējama situācija, kad atsevišķi uzņēmumi sāk meklēt citu atrašanās vietu tām funkcijām, kas rada zemāku pievienoto vērtību. Latvijas izaicinājums ir uzlabot konkurētspējas aspektus, lai mēs būtu gatavi šādai situācijai, kad aizplūstošas zemākas pievienotās vērtības investīcijas būs jāaizvieto ar jaunām augstas pievienotās vērtības investīcijām,” norāda pētījuma autors Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) profesors Arnis Sauka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju fonds A3E Capital dibināts 2012. gadā Maltā, bet tā pamatlicēji ir latvieši, un fonds līdztekus investīcijām jaunattīstības valstīs investē arī Latvijā.

Kādēļ tieši obligācijas, kāds labums no fonda darbības ir investoriem un kāds ir tā ienesīgums, Dienas Bizness jautāja vienam no fonda dibinātājiem Aldim Reimam.

Kā nolēmāt izveidot savu ieguldījumu fondu? Iepriekš esat vadījis banku, tās arī ir investīcijas, ieguldījumi.

Es darbojos finanšu pasaulē jau vairāk nekā 30 gadus. Pirmos 20 gadus aizvadīju Latvijas banku sektorā. Pats savām rokām izveidoju pašreizējās BluOr Bank priekšteci Baltikums banku un vadīju to 10 gadus līdz 2011. gadam. Tad kopā ar bijušajiem bankas kolēģiem nolēmām izveidot savu investīciju fondu. Galvenā argumentācija bija tāda, ka pat bankas prezidents nav tās īpašnieks, bet ir tikai algots darbinieks, savukārt man bija vēlme izveidot savu biznesu jomā, kuru ļoti labi pārzinu. Banku bizness pēc 2008. gada krīzes kļuva aizvien garlaicīgāks, regulācijas un prasības pieauga. Esmu matemātiķis, beidzu LU Fizikas un matemātikas fakultāti, un tādēļ finanšu tirgi man vienmēr ir likusies ļoti interesanta sfēra. Salīdzinot ar galvenajām banku aktivitātēm, tādām kā, piemēram, klientu piesaiste un kreditēšanas bizness, kas ir zema riska, tomēr garlaicīgs process, investīcijas finanšu tirgos ir daudz aizraujošāka nodarbe. Ideja par fondu mums ar kolēģiem brieda jau ilgstoši, bet pie idejas realizācijas mēs ķērāmies 2011. gadā. Uzskatu, ka finansista karjerā kļūt par investīciju fonda, kaut neliela, īpašnieku noteikti ir solis augšup. Es pats šobrīd esmu profesionāli ļoti apmierināts, jo daru to, kas man patīk, kopā ar kolēģiem, kuri man patīk, un esmu vidē, kas man patīk. Būtiski, ka neesmu ne no viena atkarīgs, un savs fonds ir daudzu finansistu un baņķieru sapnis, ko nereti dzirdu no ārvalstu kolēģiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, trešdien, 30. jūnijā Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas valdes sēdē izskatīs pirmpirkuma tiesības uz "Liepājas metalurga" nekustamās mantas - zeme un ēkas iegādi Liepājas SEZ vajadzībām.

Principā tas nozīmē darījuma starp valsti un turku investoriem izgāšanu, jo pārdošanas darījums noslēgts gan par kustamo, gan nekustamo mantu.

Darījuma fons

Šā gada 30. aprīlī SIA "FeLM", kas procesā pārstāv Latvijas valsts intereses, noslēdza līgumu par bijušā "Liepājas metalurga" elektrotēraudkausēšanas kompleksa kustamās un nekustamās mantas iegādi un izteica gatavību uzsākt darbību teritorijā, iepriekš pauda Turcijas uzņēmuma "Aslanli Metalurji" pārstāvji. Ir pilnībā izpildītas finanšu saistības atbilstoši līgumam. Proti, ir iemaksāta nauda un izteikta gatavība investēt 200 miljonus piecu gadu laikā. Investori pavasarī bija noslēguši rūpnīcas inventarizāciju kopīgi ar SIA "FeLM" un īpašums ir gatavs nodošanai. Tik tālu viss ir skaisti, atliek vien Liepājas SEZ pirmpirkuma tiesības uz zemi, kuras var izmantot un viss liecina, ka tās tiks izmantotas. Plašāk par darījumu db.lv rakstīja iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru