Jaunākais izdevums

Jaunie AS Sadales tīkls (ST) tarifi ilgtermiņā varētu veicināt gan vietējo ražojošo uzņēmumu konkurētspēju Eiropā, gan jaunu investīciju ienākšanu Latvijā, domā enerģētikas eksperts Gatis Ābele.

Līdzšinējie tarifi nav bijuši balstīti uz precīzu faktisko izmaksu struktūru, kas radījis ražojošo uzņēmumu vidū nesamērīgus konkurences apstākļus, taču jaunie tarifi ievērojami uzlabos Latvijas uzņēmēju konkurētspēju, spriež G.Ābele. Tāpat zemākas sistēmas pakalpojumu izmaksas varētu piesaistīt arī jaunus ārvalstu investorus, jo jebkura starptautiska kompānija, izvēloties, kurā valstī būvēt savu ražotni, ņem vērā gan energoresursu cenas, gan sadales un pārvades tarifus, atgādina eksperts.

Pagājušajā nedēļā nācāt klajā ar viedokli, kas sabiedrībā izraisīja plašu rezonansi, - publiski paudāt, ka jaunie ST tarifi būs ekonomiski daudz konkurētspējīgāki nekā līdz šim. Kāpēc tāds viedoklis?

Pirmkārt, vēlos uzsvērt, ka uz šiem tarifiem nevajadzētu skatīties kā uz sociālu jautājumu. Ja mēs papētām, kādas potenciālās izmaksas un kam radīs šie tarifi, tad skaidri redzams, ka svarīgākajai mūsu ekonomikas daļai - eksportētājiem, rūpniekiem un lielākajiem darba devējiem - jaunie tarifi ļaus samazināt kopējās izmaksas par elektroenerģiju. Jā, varbūt sākotnēji tarifi var šķist sociāli netaisnīgi un ar nevajadzīgi lielām atlaidēm elektrības ražotājiem, piemēram, Latvenergo, taču kopumā tie ir ekonomiski konkurētspējīgi, kas ir būtiski, lai uzņēmumi spētu iegūt izmaksu priekšrocības pār reģiona konkurentiem preču un pakalpojumu tirgū, kopumā labvēlīgi ietekmējot Latvijas ekonomiku. Jau vairākus gadus veicu pārvades un sadales sistēmas operatoru tarifu salīdzinājumu Baltijas valstu, kā arī Somijas, Zviedrijas, Vācijas un Polijas reģionā, mēģinot saprast, kādas ir rūpnieku izmaksas konkrētajās valstīs. Skaidrs, ka visi eksportējošie uzņēmumi neatkarīgi no tā, kurā valstī tie fiziski atrodas, konkurē savā starpā. Tāpat elektrības tarifi ietekmē arī investīciju vidi - jo sliktāki izmaksu apstākļi ir Latvijā, jo spēcīgāks signāls jaunām investīcijām plūst uz citām valstīm. Elektroenerģija kā produkts un tās tarifi ļoti bieži tiek ņemti vērā dažādos konkurētspējas indeksos, kā arī konsultantu izvērtējumos par lielu uzņēmumu izvēli investēt kādā no valstīm.

Kā vērtējat līdzšinējos tarifus - vai tie tiešām bijuši krietni augstāki nekā pie kaimiņiem?

Noteikti, vismaz pēdējos desmit gadus apstrādes rūpniecības uzņēmumu izmaksas par sadales sistēmas pakalpojumiem bija krietni lielākas nekā Igaunijā, Lietuvā un pat Somijā, Zviedrijā un Polijā. Domāju, ka šī iemesla dēļ Latvijas ekonomika zaudēja noteiktu apjomu investīciju rūpniecībā un līdz ar to netika radītas arī labi apmaksātas darbavietas. No 1.jūlija spēkā esošie tarifi ir veidoti līdzsvarotāki, kā ietekmē šobrīd pirmo reizi ļoti daudzu gadu laikā, raugoties no ražotāju konkurētspējas viedokļa, mēs Baltijā nostāsimies pirmajā vietā. Apskatot divu veidu uzņēmumus - lielākus un mazākus -, jāsecina, ka viņi beidzot par elektroenerģijas sadales pakalpojumiem maksās mazāk nekā kaimiņi, kas noteikti pozitīvi ietekmēs šo komersantu konkurētspēju. Izmaksu ziņā šīs atšķirības ir ļoti būtiskas, un kaut kas tāds ir sasniegts pirmo reizi Latvijas pastāvēšanas vēsturē.

Būšu godīgs - vēl nesen līdz galam neticēju, ka šāds tarifu projekts tiks pieņemts, jo domāju, ka politiķi nobīsies. Skaidrs, ka, lai radītu šādu konkurētspēju uzlabojošu instrumentu, bija nepieciešams pieņemt arī nepopulārus lēmumus gan no politiķu, gan ST un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas puses. Lai lielie rūpnieki varētu maksāt mazāk, tarifus mājsaimniecībām un juridiskajām personām nācās izlīdzināt. Šobrīd atbilstoši pieslēgumu tehniskajiem parametriem ST klienti par savu pieslēguma jaudas un patēriņa radītajām izmaksām norēķināsies neatkarīgi no lietotāja statusa. Līdz šim par identisku pieslēgumu, ja tā lietotājs bija reģistrēts kā mājsaimniecība, tika maksāts ievērojami zemāks tarifs, savukārt, pārreģistrējot šo pieslēgumu uz juridisko personu, izmaksas pieauga vairāk nekā četras reizes. Šobrīd tarifs vairs netiek šādi diferencēts.

Kuri lietotāji līdz šim kompensēja šo nosacīto tarifa atlaidi mājsaimniecībām?

Tie bija ekonomiski aktīvie uzņēmumi, kas papildus tam sedz arī lielo elektrostaciju pieslēgumu izmaksas. Principā tas nozīmē, ka līdzšinējie tarifi uzņēmējiem bija ļoti neizdevīgi un būtiski ietekmēja eksportētāju konkurētspēju.

Visu rakstu lasiet 1.augusta žurnālā Dienas Bizness!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Abonē arī digitāli!

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Sadales tīkls: Jaunie tarifi paaugstinās energoietilpīgo uzņēmumu konkurētspēju

LETA, 20.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunie elektroenerģijas sadales tarifi paaugstinās lielo ražojošo, energoietilpīgo uzņēmumu konkurētspēju, kuri elektrību izmanto efektīvi, otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēdē sacīja sadales operatora AS "Sadales tīkls" valdes locekle Kristīne Sarkane.

Saskaņā ar "Sadales tīkla" sniegto informāciju ražojošiem uzņēmumiem, ar pieslēgumu vidsprieguma līnijai, 500 kilovatu (kW) pieslēguma jaudu un elektrības patēriņu 70 000 kilovatstundas (kWh), sadales tarifs no 1.jūlija samazināsies par 4%, salīdzinot ar esošo tarifu.

Uzņēmumam ar pieslēgumu zemsprieguma kopnēm, 400 ampēru jaudu un elektrības patēriņu 5000 kWh mēnesī, tarifs augs par 6%, bet nelieliem uzņēmumiem ar trīs fāžu, 40 ampēru pieslēgumu zemsprieguma līnijai, elektrības patēriņu 600 kWh mēnesī, tarifs augs par 2%.

Tāpat Sarkane informēja, ka lielākajai patērētāju grupai - dzīvokļiem ar patēriņu līdz 100 kWh mēnesī un vienas fāzes pieslēgumu sadales tarifs pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro. Šī ir lielākā patērētāju grupa ar 576 000 pieslēgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #31

DB, 01.08.2023

Dalies ar šo rakstu

Jaunie AS Sadales tīkls (ST) tarifi ilgtermiņā varētu veicināt gan vietējo ražojošo uzņēmumu konkurētspēju Eiropā, gan jaunu investīciju ienākšanu Latvijā, domā enerģētikas eksperts Gatis Ābele.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 1.augusta numurā lasi:

Statistika

Bezdarbs saglabājas nemainīgs. Cik ilgi?

Tēma

Gandrīz puse Latvijas vīriešu nenodzīvos līdz pensijas vecumam

Aktuāli

Bez naudas ekonomiskā attīstība buksē

Pārtika

Liellopu eksporta vietā pārdos gatavus produktus

Mobilitāte

Gaidāms elektrouzlādes staciju būvniecības bums

Pārtikas cenas

Pārtikas inflācija tik ļoti var neatslābt

Paēdusi sabiedrība – stabila valsts

Vai trūkums vairo cilvēktiesību neievērošanu?

Mākslīgais intelekts

Komentāri

Pievienot komentāru