Tehnoloģijas

Izrādi Vadonisierakstīs DVD formātā

Elīna Pankovska, 18.03.2010

Jaunākais izdevums

Nacionālā teātra izrāde Vadonis tiks ierakstīta DVD formātā, DB informēja teātra Sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Zigmara Liepiņa un Kaspara Dimitera muzikālās drāmas video ieraksts taps šā gada 19.martā, bet DVD formātā izrādes ieraksts tiks izdots 15.maijā.

Izrādes ieraksta producents ir Pilot Heads Productions, kas piedalījies muzikālās drāmas Adata DVD tapšanā un vairākos citos projektos.

Latvijā pirmo reizi teātra izrādes ierakstā un apstrādē tiks izmantota moderna tehnoloģija, kas ne tikai atļaus saglabāt to šobrīd pasaulē aktuālajā 1080 HD formātā, bet arī izdot, iespējams, pirmo Blue Ray disku Latvijā.

Izrādes režisors ir Edmunds Freibergs. Vadoņa pirmizrāde notika pagājušā gada 17.septembrī un sešu mēnešu laikā jau ir nospēlēta 31 izrāde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Datu nesēju atlīdzību jautājumā joprojām būtiskas domstarpības

Ritvars Bīders, 11.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekārtu importētāji patlaban piedāvā ar nodevu aplikt šaurāku iekārtu loku un piemērot tām mazāku atlīdzības apmēru, taču tajā pat laikā tiesību īpašnieki piedāvā salīdzinoši plašāku ar datu nesēju atlīdzību apliekamo iekārtu loku un lielāku atlīdzības apmēru.

Lai izstrādātu priekšlikumus grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību, Kultūras ministrija (KM) darba grupas sēdē ceturtdien rosinājusi autortiesību un blakustiesību īpašnieku organizācijas un tukšo datu nesēju un kopēšanas iekārtu importētāju organizācijas rast savstarpēju kompromisu attiecībā uz datu nesēju atlīdzības lielumu un ar to apliekamo nesēju un iekārtu loku.

KM gaidīs jaunus iesaistīto pušu priekšlikumus līdz 31.martam un tad darba grupā tiks lemts par jautājuma tālāko virzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Latvijas un ES iedzīvotāji visbiežāk apsvērtu lietotu grāmatu, CD, DVD un videospēļu iegādi

Lelde Petrāne, 10.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumu kompāniju TNS sadarbībā ar Eiropas Komisiju veikusi Flash Eirobarometra pētījumu, kurā noskaidrota ES dalībvalstu pilsoņu attieksme pret lietotu preču iegādi. Lielākā daļa eiropiešu atzīst, ka iegādātos lietotas grāmatas, kompaktdiskus (CD), DVD un videospēles (72%). Līdzīgi vairāk nekā puse eiropiešu iegādātos lietotas mēbeles (55%).

Lietotu grāmatu, kompaktdisku, DVD un videospēļu iegādi salīdzinoši visbiežāk apsvērtu Zviedrijas un Apvienotās Karalistes (81%), kā arī Somijas (79%) un Vācijas (78%) pilsoņi. Tomēr būtiski, ka šī ir biežāk norādītā atbilde visu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņu vidū, izņemot Igauniju, kuras pilsoņi salīdzinoši biežāk apsvērtu tekstilizstrādājumu iegādi: šādu atbildi norādījuši 63% Igaunijas pilsoņu, kamēr lietotas grāmatas, kompaktdiskus, DVD un videospēles apsvērtu iegādāties 53% igauņu.

TNS sabiedrības uzvedības pētījumu eksperte Alise Lāce komentē - interesanti, ka salīdzinoši biežāk lietotu preču iegādi apsver vidēji gados jaunāki eiropieši, kamēr sievietes salīdzinoši biežāk norādījušas, ka iegādātos tekstilizstrādājumus (apģērbu, gultasveļu, aizkarus u.tml.).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperts: autordarbu privāta kopēšana un taisnīga atlīdzība

Baltic Data vadītājs Aivars Arums, 29.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā zināms, autoru darbi ir aizsargāti ar autortiesībām un to kopēšana nav atļauta. Mūsdienās gan vairāki autori atļauj savus darbus gan brīvi kopēt, gan lejuplādēt, jo tas ir papildus marketings, kas rada iespēju koncertos saņemt lielāku peļņu.

Analogo iekārtu laikmetā, privātā lietošanā parādoties iekārtām ar kurām bija iespējams veikt kopēšanu, radās situācija, ka katrs autors vairs nevarēja noslēgt ar katru lietotāju licences līgumu par autora darba kopēšanu. Tā rezultātā privāta nekomerciāla kopēšana vairākās valstīs tika atļauta, bet ar nosacījumu, ka autoriem par to jāsaņem atlīdzība. 2001.gadā Eiropas Savienība (ES) izdeva direktīvu 2001/29/EC (2001.g. 22. maijā), kura izņēmuma kārtā atļauj privāta legāli iegādāta autordarba kopijas izgatavošanu savām privātām nekomerciālām vajadzībām. Latvijā autortiesību likums nosaka, ka šādi drīkst izgatavot tikai vienu kopiju. Direktīva arī nosaka, ka par šo kopēšanu autoriem ir jāsaņem taisnīga atlīdzība. Atlīdzības lielums un iekasēšana tiek atstātas katras dalībvalsts ziņā. Dalībvalstis šo direktīvu var ieviest vai var neieviest. Ieviesušas ir 22 valstis, nav ieviesušas 5 valstis: Lielbritānija, Īrija, Luksemburga, Kipra un Malta. Pēc būtības šī direktīva saka: lūdzu ņemiet preci, par samaksu par šo preci vienosimies vēlāk. Biznesa pasaulē šāds princips parasti nav funkcionēt spējīgs. Piemēram, Jūs nevarēsiet celtniekam teikt: uzbūvē man māju, pēc tam par godīgu atlīdzību vienosimies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

AKKA/LAA neplāno nākt klajā ar jauniem ierosinājumiem par datu nesējiem un to cenām

Nozare.lv, 07.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) neplāno nākt klajā ar jauniem ierosinājumiem par Ministru kabineta noteikumos iekļautajiem datu nesējiem, jo, sākot no 2007.gada līdz pat 2011.gadam, sadarbojoties ar Kultūras ministriju, jau tika iesniegts detalizēts ierosinājums, kurā iekļauti visi datu nesēji, kas pašreiz ir lietošanā, norāda AKKA/LAA sabiedrisko attiecību speciālists Reinis Briģis.

Ierosinājumi pērn izvirzīti, vadoties pēc AKKA/LAA rīcībā esošajām sabiedriskajām aptaujām un pētījumiem, kur esot redzamas izmaiņas datu nesēju patēriņā.

«Samazinājies CD, DVD, audio un video kasešu nesēju lietojums, tāpēc AKKA/LAA ierosinājums bija samazināt atlīdzības apmēru no šiem nesējiem. Jaunie datu nesēji ir zibatmiņas, atmiņas kartes, ar MP3 aprīkoti mobilie telefoni, datoru cietie diski, televīzijas papildierīces,» norādīja Briģis.

Briģis paskaidroja, ka, ja 20 santīmi bija DVD, desmit santīmi CD, tad AKKA/LAA ierosinājums bija samazināt uz četriem santīmiem, šo summu nosakot visai CD/DVD nesēju grupai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datu nesēju saraksts, par kuriem būs jāmaksā autortiesību atlīdzība un ar kuru papildināti Ministru kabineta (MK) noteikumi, ir viens no šaurākajiem Eiropā un vērtējams kritiski vairākos aspektos, uzskata Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA). Apvienība akcentē, ka pieņemtais saraksts tuvākajā nākotnē ir pārskatāms.

[Papildināta ar 5. rindkopu]

AKKA/LAA norāda, ka par projektu atbildīgā Kultūras ministrija (KM) apstiprināto nesēju sarakstu pamatojusi ar sabiedriskās aptaujas rezultātiem, tomēr aptaujā ticis konstatēts, ka aizsargātu darbu kopēšanai tiek izmantoti arī mobilie telefoni un datoru cietie diski, kas nesēju sarakstā nav iekļautu. Tāpat nav ņemts vērā apstāklis, ka datoru cietie diski tirdzniecībā ir pieejami atsevišķi.

Apvienība kritiski vērtē arī noteiktos atlīdzības apmērus – noteikumu projektu autori CD un DVD procentu likmi pamato ar analoģisku atlīdzības likmi Lietuvā, tomēr neesot ņemts vērā, ka kaimiņvalstī nesēju atlīdzība tiek piemērota vairāk nekā desmit veidu nesējiem, tajā skaitā arī visa veida atmiņas kartēm, televizoriem, mobilajiem telefoniem un citām iekārtām ar ierakstīšanas funkciju. AKKA/LAA arī norāda, ka nav ņemts vērā tas, ka Lietuvā par USB zibatmiņām atlīdzība tiek noteikta atkarībā no nesēja ietilpības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četrās dienās kopš šā gada 22. aprīļa Džeimsa Kamerūna (James Cameron) filmas Avatar DVD un Blu-ray ieraksti pārdoti vairāk nekā 6,7 miljonos kopiju, ziņo Associated Press.

Kompānija Twenty Century Fox paziņojusi, ka četrās dienās pārdoti 2,7 miljoni Avatar kopiju Blu-ray formātā un 4 miljoni DVD formātā, piebilstot, ka Avatar kļuvusi par līdz šim vislabāk tirgoto filmu Blu-ray formātā.

Kopējie ienākumi no Avatar DVD un Blu-ray ierakstu pārdošanas bijuši 130 miljonu ASV dolāru apmērā.

Twenty Century Fox arī norāda, ka gaidāma arī Avatar 3-D versija, taču vēl netika nosaukts precīzs datums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība atbalstījusi Kultūras ministrijas (KM) piedāvāto - noteikt, ka nesēju atlīdzība tiktu maksāta par datora komplektiem 2 Ls apmērā par vienu vienību, lai tādējādi autori varētu saņemtu godīgu atlīdzību par to darbu izmantošanu.

Vienlaikus ar datu nesēju atlīdzību Latvijā ir paredzēts aplikt USB zibatmiņas. Tām atlīdzības apmērs plānots 4%, bet DVD un CD – 6% no pirmās atsavināšanas cenas Latvijā.

Savukārt datu nesēja atlīdzība, pēc KM piedāvājuma, netiktu iekasēta par DVD atskaņotājiem ar ieraksta funkciju, datoriem pievienojamiem CD un DVD disku rakstītājiem, MP3 atskaņotājiem ar integrētu cieto disku, minidiskiem, audiokasetēm un videokasetēm.

Iebildumus pret datu nesēju nodevas piemērošanu datoriem valdības sēdē izteica gan Latvijas Darba devēju konfederācija, gan Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija un citi IT nozares pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AKKA/LAA cenšoties panākt, ka ar nodokli tiek apliktas tādas ierīces kā zibatmiņas, mobilie telefoni, MP3 atskaņotāji un citi mūsdienu datu nesēji, par ko jau iepriekš vēstīja Db.lv, Latvijas pircēji varētu šādu preču iegādi pārorientēt uz ārzemēm, izvēloties, piemēram, interneta tirdzniecības vietni eBay.com.

Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras / Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) pārstāvji laikrakstam Telegraf norāda, ka 2005. gadā izstrādātie Ministru kabineta noteikumi, kas paredz ar nodokli aplikt kasetes, kompaktdiskus un DVD, ir novecojuši, jo šādus datu nesējus, ņemot jauno tehnoloģiju plašo piedāvājumu, iedzīvotāji izmanto arvien retāk.

Jau nodokļa parādīšanās kasetēm un diskiem lika vairākiem Latvijas iedzīvotājiem atteikties no vietējo tirgotāju pakalpojumiem, dodot priekšroku lētākai precei ārzemēs. Laikraksta aptaujātie neatkarīgie eksperti uzskata, ka datu nesēju nodoklis jaunā apveidā, iekļaujot ar nodokli apliekamo preču grupā arī zibatmiņas, mūzikas atskaņotājus un mobilos telefonu, galu galā novedīs pie tā, ka patērētāji pavisam uzgriezīs muguru vietējiem tirgotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

LIKTA «pārredzamā nākotnē» saskata iespējas atcelt datu nesēju nodevas

Dienas Bizness, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas datu nesēju nodevas regulējums Latvijā ir uzlabojams nevis paplašinot materiālo nesēju un reproducēšanai izlietojamo iekārtu loku, bet gan pārskatot nesēju atlīdzības sistēmu kopumā un pārredzamā nākotnē atceļot nesēju nodevas kā tādas, tā vietā stimulējot jaunus veidus, kā nodrošināt autoriem iespēju saņemt atlīdzību par savu darbu izmantošanu.

Šādu viedokli paudusi Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA).

«Paplašinot un atvieglojot lietotājiem iespēju digitālajā vidē legāli iegādāties aizsargātus darbus, tiks veicināta kultūras pieejamība, un palielināsies tās daudzveidība. Datu nesēju atlīdzības iekasēšana no importētājiem ir visvienkāršākais atlīdzības saņemšanas veids,» uzskata LIKTA prezidente Signe Bāliņa, piebilstot gan, ka kultūras pieejamības veicināšanai būtiski, lai nesēju atlīdzības sistēma motivē autortiesību īpašniekus attīstīt jaunus, lietotājiem draudzīgus pakalpojumus un izmantot modernas tehnoloģijas savu mantisko interešu aizsardzībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ticis izdots režisora Jāņa Streiča 1981. gada filmas Limuzīns Jāņu nakts krāsā DVD.

Limuzīns Jāņu nakts krāsā iekļauta Latvijas Kultūras kanonā, tiek augsti novērtēta arī skatītāju aptaujās un iemantojusi īpašu tautas komēdijas statusu, savukārt vairāki filmas dialogu fragmenti ir folklorizējušies.

Limuzīns Jāņu nakts krāsā ir trešā filma, kas iznākusi DVD sērijā Latvijas filma. Līdz šim ir izdota J. Streiča filma Rūdolfa mantojums un Viļa Lapenieka filma Zvejnieka dēls, kas kinoteātros nonākusi 1940. gadā.

Limuzīns Jāņu nakts krāsā ir pirmā no Latvijas kino zelta fonda filmām, kas tiek izdota DVD ar digitāli restaurētu attēlu un skaņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mantis garneļu, kas dzīvo Austrālijas piekrastē, acis, iespējams, slēpj risinājumu, kā izstrādāt jauna veidu augstas kvalitātes DVD lasītāju, paziņojuši britu zinātnieku grupa.

Reuters raksta, ka šīm garnelēm ir vissarežģītākās acis dzīvnieku pasaulē. Garneles spēj saskatīt 12 pamatkrāsas, kas ir četras reizes vairāk nekā cilvēki, kā arī spēj atšķirt dažāda veida gaismas polarizācijas.

Zinātnieki ir pārliecināti - ja DVD lasītājos varētu izmantot garneļu spēju redzēt, tad šāda ierīce spētu pārstrādāt daudz vairāk informācijas nekā šobrīd.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēlas panākt, lai datu nesēju atlīdzība tiktu maksāta arī tad, ja USB zibatmiņa tiktu iegādāta eBay, raksta Dienas bizness.

«Tāpat kā līdz šim, nesēja atlīdzība būs jāmaksā datu nesēju vai kopēšanai izmantojamo iekārtu izgatavotājiem un personām, kas tos ieved Latvijā, izņemot gadījumus, kad fiziskas personas minētos nesējus vai iekārtas ieved Latvijā nekomerciālos nolūkos. Izņēmumi attiecībā uz ārvalstu interneta veikaliem un izsoļu vietnēm nav paredzēti,» DB norādīja Kultūras ministrijas Juridiskās nodaļas juriskonsults autortiesību un blakustiesību jomā Rihards Gulbis, atbildot uz jautājumu, vai pircējam, ja tas USB zibatmiņu iegādājas eBay vai Amazon, būs jāmaksā datu nesēju atlīdzība. «Teorētiski var nokontrolēt visu, bet jautājums, vai praktiski,» DB pārdomās dalās Latvijas Datortehnoloģiju asociācijas valdes loceklis Dzintars Zariņš. Lai gan Latvijā līdz šim no Baltijas kaimiņvalstīm tika iekasēta vislielākā datu nesēju atlīdzība, atgādina Dz. Zariņš, interneta sludinājumos Latvijā tā saucamajā «melnajā tirgū» bija iespējams DVD un CD nopirkt lētāk nekā Lietuvas tirdzniecības vietās. «Ja arī tomēr izdosies izkontrolēt, es apšaubu efektivitāti, jo, cik izmaksās administrēšana? Vai tas būs tā vērts,» jautā Dz. Zariņš, atzīmējot, ka šī iemesla dēļ vairāki lielie tirgus spēlētāji jau atteikušies no CD un DVD pārdošanas, piemēram, ELKO Grupa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskim lētāko dāvanu uzdāvinājis Azerbaidžānas naftas termināla direktors, dārgāko - Kataras šeihs

LETA, 17.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) valdības vadīšanas laikā lētāko diplomātisko dāvanu saņēmis no Azerbaidžānas Sanagačalas naftas termināla direktora - 7,11 eiro vērtībā.

Dāvana, kuras vērtība novērtēta viszemāk, bijusi stikla šķīvis ar mozaīku, kas veido British Petrolium logo.

Savukārt dāvana, kuras vērtība ir bijusi visaugstākā, ir Kataras Ministru prezidenta šeiha Hamada bin Džasina Al Tani dāvātais Rolex rokas pulkstenis 10 671 eiro vērtībā.

Kopumā Dombrovskis premjerministra amatā saņēmis 89 diplomātiskās dāvanas. Tās viņam dāvinājušas gan dažādu valstu augstākās amatpersonas - ministri, Ministru prezidenti, karaļi, gan arī dažādu uzņēmumu vadītāji un pārstāvji.

Vācijas kanclere Angela Merkele Dombrovskim savulaik uzdāvinājusi Roberta Šūmaņa meistardarbu, Karlosa Kleibera operu un koncertu ierakstu DVD komplektu, Riharda Vāgnera operu Nībelungu gredzens ierakstu komplektu, Riharda Vāgnera operu Nībelungu gredzens ierakstu DVD komplektus. Arī Polijas Ministru prezidents Donalds Tusks dāvinājis CD - Frederika Šopēna ierakstus un grāmatu par komponistu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Skatītākais TVkanāls jūlijā bijis LNT

Elīna Pankovska, 03.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūlijā skatītākais TV kanāls bijis LNT, kura vērošanai veltīti 13,3% no kopējā TV skatīšanās laika, liecina pētījumu aģentūra TNS Latvia apkopotie dati.

Otrs skatītākais bijis kanāls TV3 ar 12,2%, bet trešais kanāls – PBK ar 11,9% lielu skatīšanās laika daļu. Kanālam LTV1 veltīti 9,2%, RTR Planeta Baltija - 5,4% un NTV Mir Latvija – 5,3% no visa kopējā TV skatīšanās laika.

Savukārt kanālam TV5 Rīga veltīti 4,5 %, kanālam 3+ - 4 %, kanālam REN Baltija – 3,1 % un kanālam LTV7 – 3%. Kanālam TV6 veltīti 2,4% un 1BM – 0,9 % no kopējā TV skatīšanās laika jūlijā. Visu pārējo kanālu skatīšanai veltīti 22,5%, bet video un DVD – 2,4% no kopējā TV skatīšanās laika.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Disney klasiskā multfilma Bambi ir kļuvusi par līderi ASV mājas video pārdošanas topos, vēsta Reuters.

1942. gada animācijas klasika Bambi ir ieguvusi uzlabotu izskatu un pieejama Blu-ray diskos.

Pēc tās debijas Bambi uzreiz iekļuva pirmajā vietā gan Nielsen VideoScan DVD topā gan arī kā sešās nedēļās visvairāk pārdotā Blu-ray disku filma.

Disney multfilmu ir izlaidis dubultdisku pakā – uzlabotā Bambi ir pieejama gan DVD formātā, gan arī Blu-ray.

Lai arī Bambi nav ticis izrādīts kinoteātros kopš 1988. gada, tā ir pārspējusi visus pašreiz izrādītos hītus, ieskaitot Burlesque un Faster.

Multfilma Bambi ir par jaunu briedi, kas aug viens pats mežā pēc tam, kad nekrietni mednieki nošauj tā māti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar jauno datu nesēju atlīdzības kārtību gadā iekasētu vairāk nekā pusmiljonu latu, kas būtu trīs reizes vairāk nekā pašlaik.

Tā liecina Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) aplēses. Līdzīgu viedokli DB sniedz ELKO Grupa Baltijas reģionālais direktors Guntis Tomsons: «Pieļauju, ka nesēju atlīdzības iekasētais apjoms varētu pārsniegt 0,5 milj. Ls gadā, kas jebkurā gadījumā ir ievērojami vairāk, nekā to iekasē Igaunijā un Lietuvā. Tas nozīmē, ka Latvijas patērētājs maksās dārgāk par apliktajām iekārtām un nesējiem kā patērētājs blakus valstīs, lai gan pirktspēja Latvijas iedzīvotājiem nav lielāka.»

Jāatgādina, ka Latvijā kā datu nesēja atlīdzība pērn iekasēti 160,9 tūkst. Ls, kamēr Igaunijā 46 tūkst. eiro (32,3 tūkst. Ls), bet Lietuvā – 123,7 tūkst. liti (25,2 tūkst. Ls). Kultūras ministrija (KM) no savas puses plāno virzīt izmaiņas likumdošanā, lai noteiktu, ka datu nesēja atlīdzība Latvijā būtu jāmaksā par visa veida CD un DVD diskiem, USB zibatmiņām un personāliem datoriem. «No ar nodevu apliekamo datortehnikas iekārtu saraksta noteikti vajadzētu svītrot profesionāli biznesam paredzētos portatīvos datorus, serveru sistēmas un terminālos datorus. Nozare vienmēr pielāgojas šādiem vai citādiem lēmumiem, bet būtiski būtu uzsvērt to, ka tuvredzīgi lēmumi kropļo un bremzē nozares attīstību un kopumā vājina konkurētspēju gan iekšējos, gan ārējos tirgos,» turpināja G. Tomsons. Turklāt, ja šobrīd nesēja atlīdzība tiek iekasēta kā fiksēta samaksa par vienu vienību, tad KM piedāvā šo atlīdzību noteikt kā procentuālu likmi no nesēju un iekārtu pirmās pārdošanas cenas Latvijā. Procentuālo likmju lielums varētu būt 6% par CD un DVD diskiem, 4% par USB zibatmiņām un 1% par datoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Par gada lielāko izgāšanos mārketinga jomā atzīti astoņgadīgu meiteņu peldkostīmi

Jānis Rancāns, 30.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizejošā gada lielākās mārketinga izgāšanās bijuši peldkostīmi astoņgadīgām meitenēm ar krūšu palielināšanas efektu, RIM nesekmīgais mēģinājums ielauzties planšetdatoru tirgū, kā arī Disney plāns izveidot nākamo 3D grāvēju.

2011. gada mārketinga lielākās izgāšanās apkopojusi vietne Daily Finance.

Šā gada martā apģērba ražošanas kompānija Abercrombie & Fitch laida klajā peldkostīmu līniju meitenēm Ashley. Peldkostīma augšdaļai bija iestrādāts push up efekts (krūšu apmēra palielināšana). Peldkostīms tika piedāvāts meitenēm vecumā no astoņiem līdz 14 gadiem.

Kompānijas izveidotais peldkostīms saskārās ar spēcīgu vecāku grupu un bērnu attīstības ekspertu kritiku. Vēlāk apģērba ražotājam nācās mainīt rekomendējošo vecumu.

Septembrī kompānija Netflix paziņoja, ka nodalīs savu tiešsaistes video servisu un DVD piegādes pakalpojumu. Tiešsaistes video vajadzēja turpināt strādāt, izmantojot Netflix zīmolu, savukārt DVD piegādēm tiktu izmantots jaunradīts zīmols Qwikster.

Komentāri

Pievienot komentāru
Darba vide

Smags darbs kompānijā Netflix ir «nepiedienīgs»

Jolanta Sēnele, speciāli DB, 25.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par saviem globālajiem panākumiem video straumēšanas kompānijai Netflix ir jāpasakās netradicionālajai darba kultūrai

Sākumā Netflix bija tāda pati kompānija kā daudzas citas pa pastu DVD izsūtošās kompānijas. Nekā īpaša. Pēc internetburbuļa plīšanas kompānija bija «mēslos» līdz ausīm, un, lai izbēgtu no bankrota, tika atlaista trešdaļa darbinieku. «Sākumā sajūtas bija sliktas, bet tad... pēkšņi bija labi,» tos laikus raidsabiedrībai NPR atceras toreizējā personāla direktore Patija Makorda (Patty MacCord). «Ar mazāk cilvēkiem mēs varējām izdarīt vairāk.»

Vienudien viņa mašīnā brauca kopā ar kompānijas līdzdibinātāju un vadītāju Rīdu Hastingu (Reed Hasting) un sprieda, ka, neskatoties uz to, ka ir jau vēls, viņai nemaz negribas mājās, ka viņai ļoti patīk strādāt un ka dažreiz viņa nevar sagaidīt nākamo dienu. Hastings iesmējās un teica, lai tad uzliek uz papīra, kāpēc tā ir. 2011. gadā Makkordas pārdomas rezultējās 124 slaidu garā Power Point prezentācijā, kurā tika apkopots tas, ko Netflix uzskata par svarīgu. Šī prezentācija, ko internetā ir skatījuši jau vairāk nekā 13 miljoni cilvēku un kas, pēc Šerilas Sandbergas, Facebook izpilddirektores, vārdiem, ir, iespējams, svarīgākais dokuments, ko Silīcija ieleja jebkad laidusi klajā, ir kalpojusi par modeli daudziem amerikāņu tehnoloģiju uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Novembrī skatītākais kanāls LNT un filma Rūdolfa mantojums

Elīna Pankovska, 06.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī skatītākais TV kanāls bijis LNT, tā vērošanai veltīti 15,5 % no kopējā skatīšanās laika, otrajā vietā ierindojies kanāls TV3 ar 13,6%, bet trešajā – kanāls PBK ar 10,1%, liecina aģentūras TNS Latvia apkopotie dati.

Video un DVD skatīšanai novembrī veltīti 3% no kopējā skatīšanās laika.

Programmu topa pirmajā vietā novembrī ir filma Rūdolfa mantojums kanālā LNT, kuru vērojuši vidēji 18 % Latvijas iedzīvotāju, kas vecāki par 4 gadiem. Otrajā vietā – J.Streiča uzruna pirms filmas, kuru vērojuši vidēji 14,3 %, savukārt programmu topa trešajā vietā atrodas šovs Latvijas zelta talanti 2010 kanālā LNT , kuru vērojuši vidēji 11,6%.

Laiks, ko viens skatītājs pavadījis pie TV ekrāna novembrī, bija piecas stundas un 32 minūtes vidēji dienā. Līdzīgi bijis arī kaimiņvalstīs – Igaunijā viens skatītājs pie TV ekrāna pavadījis vidēji 5 stundas un 31 minūti dienā, savukārt Lietuvā – 5 stundas un 30 minūtes dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Filipīnu laikraksts pēc slepkavības Rīgā piedāvā ietekumus izdzīvošanai kinoteātrī

Jānis Rancāns, 23.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad Latvijā filmas «Black Swan» demonstrēšanas laikā kinoteātrī tika nošauts vīrietis, kā arī regulāri saskaroties ar trokšņainiem un skaļiem skatītājiem, filipīniešu laikraksts Daily Inqurier ir izveidojis ieteikumu sarakstu, vadoties pēc kuriem var izdzīvot kinoteātrī.

Laikraksts norāda, ka slepkavības varēja arī nebūt, ja visi cilvēki zinātu, kā uzvesties kinoteātrī.

Ierodieties uz filmu laicīgi. Visvairāk kinoteātra seansu apmeklējošos kaitina ļaudis, kas kāpj citiem uz kājām izmisīgi cenšoties tumsā atrast savas sēdvietas.

Apklustiet. Runāt var reklāmu laikā, bet tiklīdz kā sākas filma jūsu komentāri par to, kā beigsies filma, nevienam nav vajadzīgi. Tā pat nevienu īsti neinteresē tas, ka jūsu draugs jūs krāpj. Nekas, ko jūs teiksiet, nebūs interesantāks par filmu! Ja jums gribas runāt filmas laikā – nopērciet DVD un palieciet mājās.

Izslēdziet savu telefonu. Ir nepietiekami, ja jūs telefonam atslēdzat skaņu. Telefona ekrāna gaisma ir tikpat kaitinoša kā tā zvans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

PBK nostumj LNT uz trešo skatītākā kanāla pozīciju

Sanita Igaune, 02.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012.gada janvārī skatītākais bijis kanāls TV3 ar 11,7 % lielu skatīšanās laika daļu. Otrs skatītākais bijis PBK , kura vērošanai veltīti 11,2 % no kopējā skatīšanās laika. Trešais skatītākais kanāls janvārī bijis LNT ar 11,1 % lielu skatīšanās laika daļu, liecina TNS Latvia dati.

Kanālam LTV1 veltīti 9,4%, NTV Mir Latvija – 6,3%, RTR Planeta Baltija 5,7% un LTV7 – 5% no kopējā TV skatīšanās laika. Kanāla 3 + skatīšanās laika daļa janvārī bija 4,3%, TV5 Rīga – 4,2%, REN Baltija – 3,6% un TV6 – 3,1%.

Kanālam 2, kurš iepriekš bija zināms ar nosaukumu LMK, veltīti 0,9 % no kopējā TV skatīšanās laika, National Geographic Channel veltīti 0,6%, 1BM – 0,5% un Fox Crime – 0,4% no kopējā TV skatīšanās laika. Kanāliem OE un CTC Baltija veltīti katram pa 0,2%, bet Fox Life – 0,1% no visa TV skatīšanai veltītā laika janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja mobilie tālruņi tiktu aplikti ar atlīdzības maksājumiem intelektuālā īpašuma autoriem, tas būtu absurds, jo, kāpēc senioriem būtu jāpiemaksā par telefona iegādi tikai tāpēc, ka pastāv iespēja telefonā ierakstīt kādu dziesmu, DB pārdomās dalījās Latvijā lielākā mobilo telefona tirgotāja DT Mobile vadītājs Uldis Priedītis.

Lai gan iepriekš AKKA/LAA un LaIPA bija diskutējusi, ka atlīdzības maksājums mobilajam tālrunim varētu būt 1-3 Ls robežās, pēdējā AKKA/LAA un LaIPA sniegtā informācija liecina, ka atlīdzības maksājums telefonam varētu būt 0,5 Ls.

«Ja nolems telefonus aplikt ar šo atlīdzības maksājumu, lielākā daļa gadījumu tas tiks iekļauts telefona cenā. Tas ir skaidrs,» atzina U. Priedītis.

Tāpat saistībā ar atlīdzības maksājumiem būtu jāņem vērā pelēko un melno tirgu elektronikas jomā, kā rezultātā veidotos nevienlīdzīga attieksme pret uzņēmējiem, kas valstī godīgi maksā visus nodokļus.

Db jau rakstīja, ka Baltijā kā datu nesēju atlīdzība par tukšajiem datu nesējiem, piemēram, audio un video kasetēm, CD un DVD diskiem laika posmā no 2007.gada līdz 2011.gadam tika iekasēta 3 milj. Ls apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LIKTA aicina noņemt žņaugu datu nesēju atlīdzības maksāšanas jomā

Sanita Igaune, 18.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepilnības likumdošanā un kopējā datu nesēju un iekārtu atlīdzības sistēmā Latvijā kavē ne tikai dažādu nozaru, tai skaitā IKT attīstību, bet arī uzņēmēju kopējo konkurētspēju valstī. Lai gan 18. aprīlī, Saeimas plenārsēdē trešajā lasījumā tika pieņemti grozījumi Autortiesību likumā, tomēr izmaiņas neattiecas uz datu nesēju nodevas iekasēšanu, norāda Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA).

LIKTA aicina pārskatīt datu nesēju un iekārtu atlīdzības sistēmu kopumā, izvērtējot iespēju atcelt nesēju nodevas vispār, un meklēt jaunus, alternatīvus veidus, kā nodrošināt autoriem iespēju saņemt atlīdzību par savu darbu izmantošanu. Viens no iespējamiem risinājumiem ir tiesību īpašnieku kompensācijas mehānisms no valsts budžeta līdzekļiem (Spānijas piemērs). Šis risinājums, pēc LIKTA novērojumiem, arī atbilst Kultūras ministrijas pētījuma rezultātiem. Proti, kopēšanas nodarītais kaitējums ir minimāls, jo vairums cilvēku neveic kopēšanu, tādējādi kopiju izgatavošanas sasaiste ar datoru tirdzniecību ir mākslīga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Brazīlija plāno no Samsung piedzīt 108 miljonus par sliktiem darba apstākļiem

Jānis Rancāns, 14.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brazīlija plāno piespriest Dienvidkorejas tehnoloģiju milzim Samsung 108 miljonu ASV dolāru lielu sodu saistībā ar «nopietniem» darba likumdošanas pārkāpumiem kompānijas ražotnē Manaus pilsētā.

Samsung ražotnē bijušas 15 stundas ilgas darba dienas, no kurām lielāko daļu darbinieki pavadījuši kājās, pārāk īsi pārtraukumi un nereti strādniekiem neesot bijis brīvdienu, atklājusi Brazīlijas Darba ministrija.

Savukārt 2012. gadā vairāk nekā divi tūkstoši darbinieku darbā guvuši dažādas veselības problēmas. Minētajā Samsung ražotnē, kas ir viena no kompānijas lielākajām, strādā aptuveni seši tūkstoši cilvēku un ar tur tapušo produkciju tiek apgādātas Latīņamerikas valstis.

Kompānija Samsung norādījusi, ka pilnībā sadarbosies ar Brazīlijas varasiestādēm. «Tiklīdz mēs iepazīsimies ar sūdzībām, mēs uzsāksim visaptverošas pārbaudes un pilnībā sadarbosimies ar Brazīlijas varasiestādēm,» Samsung paziņojumu citē laikraksts The Guardian. Dienvidkorejas tehnoloģiju gigants norādījis arī, ka darba apstākļiem pievērš lielu uzmanību, lai tie atbilstu augstākajiem veselības, drošības un labklājības standartiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Robija Viljamsa koncertu Tallinā apmeklē 63 tūkstoši

Gunta Kursiša, 21.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu mūziķa Robija Viljamsa (Robbie Williams) koncertu Tallinas Dziesmu svētku estrādē apmeklēja vairāk nekā 63 tūkstoši skatītāju.

Tallinā notika arī jaunās mūziķa koncerttūres Take The Crown DVD filmēšana, un šovu tiešraidē varēja vērot kinoteātros visā pasaulē. Uzstāšanās Igaunijā bija Take The Crown stadionu turnejas priekšpēdējais, 25., koncerts.

Koncerta īpašais viesis bija jaunā popmūzikas zvaigzne - latviešu un britu izcelsmes dziedātājs Olijs Mērss (Olly Murs).

Robijs Viljamss ir komerciāli veiksmīgākais solo mākslinieks Lielbritānijas vēsturē, viņs ir ieguvis arī 17 «Brit Awards» balvas, pārspējot citus mūziķus Apvienotajā Karalistē.

20. augustā Igaunija svinēja Neatkarības atjaunošanas dienu.

Komentāri

Pievienot komentāru