Jaunākais izdevums

Zārks, kurā savulaik atradās Lī Hārvija Osvalda (Lee Harvey Oswald) mirstīgās atliekas pēc dažām nedēļām tiks pārdots izsolē, ziņo BBC.

Vīrietis, kurš, kā tiek uzskatīts, nošāva ASV prezidentu Džonu F. Kenediju, «gulēja» priedes koka zārkā gandrīz 20 gadus.

Viņš tika izrakts 1981.gadā, jo atraitne gribēja pārbaudīt, vai zārkā patiešām atrodas Lī Hārvijs Osvalds. Pēc tam vīrietis tika pārapbedīts jaunā zārkā tajā pašā kapsētā.

Izsoles organizētāji informējuši, ka solīšana sāksies no 1000 ASV dolāriem, bet viņi prognozē, ka cena uzkāps daudz augstāk.

«Ir liela interese par Kenediju un jebko, kas saistīts ar viņa slepkavību,» stāstījusi Nate D Sanders izsoļu nama pārstāve Laura Intema (Laura Yntema).

Osvalds tika arestēts aptuveni stundu pēc tam, kad prezidents Kenedijs tika nošauts Dalasā 1963.gada 22.novembrī.

BBC atgādina, ka kopš tā laika ir parādījušās neskaitāmas sazvērestības teorijas par to, kurš patiesībā nogalināja Kenediju un kādēļ Osvalds tika nogalināts.

Osvalda ķermeņa izrakšanas 1981.gadā mērķis bija pārbaudīt vienu no šīm teorijām. Saskaņā ar to vīrietim, kas tur apbedīts, vajadzēja būt padomju aģentam.

Šajā izsolē Losandželosā tiks pārdoti arī instrumenti, kas tika izmantoti, lai iebalzamētu Osvaldu, viņa miršanas apliecība, kā arī Lieldienu kartiņa, kuru viņš nosūtīja savam brālim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu investoru padomes (FICIL) biedru sanāksmē darbam organizācijas valdē ievēlēti divi jauni valdes locekļi – Īans Kenedijs (Iain Kennedy) un Ilze Zoltnere.

Īans Kenedijs ir apdrošināšanas kompānijas Balta valdes priekšsēdētājs. Viņam ir vairāk nekā 15 gadus ilga pieredze apdrošināšanas jomā, strādājot Latvijā, Polijā, Saūda Arābijā, Čehijā un Lielbritānijā. Ī. Kenedijs ir ieguvis augstāko izglītību biznesa vadībā Lielbritānijā, Liverpūles Džona Mūra universitātē (Liverpool John Moores University).

Ilze Zoltnere vada Luminor bankas Korporatīvo departamentu un atbild par bankas biznesa klientu apkalpošanu. Ilzei ir augstākā līmeņa vadības pieredze vairākos autoindustrijas uzņēmumos, finanšu jomā, telekomunikācijās, kā arī mediju nozarē. I. Zoltnere ir absolvējusi Rīgas Biznesa skolu, iegūstot maģistra grādu uzņēmumu vadībā (MBA).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) Padome apstiprinājusi Īanu Kenediju (Iain Kennedy) BALTA valdes priekšsēdētāja amatā.

Ī. Kenedijam ir vairāk nekā 15 gadus ilga pieredze apdrošināšanas nozarē. Iepriekš Ī. Kenedijs vadījis atlīdzības un produktu izstrādes procesus vairākās apdrošināšanas sabiedrībās. No 2007. līdz 2011. gadam Ī.Kenedijs bija daļa no AAS BALTA komandas, sākotnēji esot atbildīgs par atlīdzību procesa pārmaiņu vadību un vēlāk ieņemot AAS BALTA Atlīdzību direktora amatu. Ī. Kenedijs ieguvis augstāko izglītību biznesa vadībā John Moores universitātē Liverpūlē, Lielbritānijā.

Jaunais AAS BALTA valdes priekšsēdētājs stāsies amatā pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apstiprinājuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedzīvības apdrošināšanas akciju sabiedrības Balta (PZU grupa) izaugsme 2018. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar gadu iepriekš, mērāma 24,5% apmērā, bruto parakstīto prēmiju apjomam sasniedzot 26,9 miljonus eiro.

«2018. gads gan Balta uzņēmumam, gan apdrošināšanas nozarei kopumā iesākts ļoti sekmīgi. Tirgus straujo izaugsmi daļēji sekmējušas gan OCTA cenu izmaiņas, kas arī ļāvušas palielināt apdrošinātāju rentabilitāti, gan klientu un apdrošināmo objektu skaita pieaugums dažādos segmentos, jo īpaši būvniecībā. Pozitīvi vērtējams, ka arvien palielinās to cilvēku skaits, kuri apdrošināšanu iegādājas pirmo reizi, papildus tā dēvētajiem «obligātajiem» produktiem apdrošinot savu īpašumu, mantiskās vērtības un iegādājoties ceļojumu apdrošināšanu,» stāsta Īans Kenedijs (Iain Kennedy), Balta valdes priekšsēdētājs, norādot, ka šādas tendences lielā mērā liecina par ekonomiskās aktivitātes palielināšanos un pakāpenisku iedzīvotāju dzīves līmeņa uzlabošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedzīvības apdrošināšanas akciju sabiedrības Balta (PZU grupa) izaugsme Latvijā 2018. gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar gadu iepriekš, sasniegusi 21%, parakstīto prēmiju apjomam sasniedzot 53,4 miljonus eiro.

Uzņēmuma peļņa pirmajā pusgadā bija 3,2 miljoni eiro.

Īans Kenedijs (Iain Kennedy), Balta valdes priekšsēdētājs, uzsver, ka Latvijas apdrošināšanas tirgus turpina augt straujā tempā, un līdz ar tirgu aug arī kompānija. Viņš piebilst, ka, vērtējot pašreizējās tendences, ir pamats cerēt, ka jau drīzumā apdrošināšanas nozare beidzot atgūs un pārsniegs apjomus, kādus pieredzējām pirms 10 gadiem, kad sākās finanšu krīze, stāsta , uzsverot jaunu apdrošināmo objektu skaita pieauguma lomu kopējā tirgus izaugsmē.

Tāpat Ī.Kenedijs atzīmē, ka privātpersonu segmentā turpina pieaugt to cilvēku skaits, kuri apdrošinās pirmo reizi, iegādājoties jaunus apdrošināšanas produktus. Līdz ar uzņēmuma darbības apjoma pieaugumu, pieaudzis arī neto piekritušo atlīdzību apjoms – šī gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar 2017. gada attiecīgo periodu, tas audzis par 4,4 miljoniem eiro jeb 19%, kopējam neto piekritušo atlīdzību apjomam sasniedzot teju 27,8 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas kompānija Lucapa Diamond Company Dienvidāfrikā atradusi vairāk nekā 10 miljonu ASV dolāru vērtu 404 karātu dimantu, raksta Nydailynews.com.

Kompānijas vadītājs Mails Kenedijs lēsis, ka dimanta vērtība ir aptuveni 14 miljoni dolāru, un tas ir lielākais dimants, kas atrasts Angolā.

Dārgakmens atrasts Lulo Diamond Project projekta laikā, sadarbojoties Lucapa, privātai Angolas kompānijai Rosas e Petalas un Angolas nacionālajai dimanta kompānijai Endiama. Lucapa, kurai projektā pieder 40%, sāka ieguves darbus augustā.

«Sākotnēji īpašums bija 3000 kvadrātkilometru neaiztiktas zemes, un tā atradās 700 kilometrus no piekrastes, tā ir ārkārtīgi pamesta vieta,» sacīja Kenedijs, piebilstot, ka šodienas guvums ir lielisks apbalvojums astoņu gadu smagam darbam.

Dimants ir 7 centimetrus garš, un pārspēj 2007.gadā atrasto dimantu, kas bija 217 karāti un tika dēvēts par Angoliešu zvaigzni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AAS "Balta" (PZU grupa) bruto parakstīto prēmiju apjoms šā gada deviņos mēnešos pieaudzis par teju 12%, sasniedzot 87,99 miljonus eiro, liecina kompānijas sniegtā informācija.

Apdrošināšanas sabiedrības peļņa šajā periodā bija 10,1 miljons eiro.

“Kopumā apdrošinātāji par pēdējo pāris gadu izaugsmi var būt gandarīti, jo nozare kopumā beidzot atgūst krīzes gados zaudēto. Pēdējos gados tirgus izaugsme mērāma ar divciparu skaitli, tomēr pēc šī gada trešā ceturkšņa Latvijas apdrošināšanas tirgus izaugsme ir 7,9%, un gada beigās šis temps piebremzē. Tāpēc esam jo īpaši gandarīti, ka spēcīgās konkurences apstākļos mūsu komandas sniegums ļāvis saglabāt Latvijas nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderpozīciju,” stāsta Īans Kenedijs (Iain Kennedy), "Balta" valdes priekšsēdētājs.

Šī gada pirmajos deviņos mēnešos AAS Balta bruto izmaksāto atlīdzību apjoms sasniedzis 77,5 miljonus eiro (par 104% vairāk nekā gadu iepriekš), ko sekmējis gan uzņēmuma darbības apjoma pieaugums, gan līdz šim Baltijas apdrošināšanas vēsturē lielākās atlīdzības izmaksa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreizējā situācijā, kad izaicinājumu priekšā ir gan sabiedrība, gan darba devēji, risinājumus jaunajiem apstākļiem meklē arī apdrošinātāji.

Apdrošināšanas sabiedrība "BALTA" (PZU grupa) sākusi piedāvāt jaunu pakalpojumu, kas ļaus uzņēmumiem parūpēties par saviem darbiniekiem. Covid-19 apdrošināšana kalpo kā atbalsta instruments uzņēmumiem ar mērķi nodrošināt papildu drošību un aizsardzību darbiniekiem aktīvajā Covid-19 izplatības laikā.

"Neilgā laikā vīrusa infekcija Covid-19 ir pilnībā izmainījusi mūsu dzīvi, radot izaicinājumus ikvienam – drošība un stabilitāte ir kļuvusi par galveno sabiedrības prioritāti. Arī uzņēmumi ir lielu izaicinājumu priekšā – gan ekonomisku, gan cilvēcīgu. Līdz ar pakāpenisku valstiski noteiktu ierobežojumu atcelšanu atbildība par darba vides epidemioloģisko un sociālo drošību vairāk nonāks uz darba devēju pleciem. Atbalsts darbiniekiem vēl nekad nav bijis tiks nozīmīgs kā šobrīd," skaidro Īans Kenedijs, "BALTA" valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroju nomas komplekss “Elemental Business Centre” parakstījis sadarbības līgumu ar apdrošināšanas kompāniju “Balta”.

Apdrošinātājs uz “Elemental Business Centre” pārcels savu centrālo biroju, kura kopējā platība būs gandrīz 2400 m2. “Balta” birojs aizņems vienas “Elemental Business Centre” ēkas 9. un 10. stāvu , kā arī 1. stāvā atradīsies 60 m2 liels klientu apkalpošanas centrs.

“Ir patiess gandarījums, ka, izvēloties pārcelt savu centrālo biroju tieši uz “Elemental Business Centre”, mūsu nomnieku portfelim pievienojies lielākais apdrošināšanas uzņēmums Latvijā. Esmu drošs, ka uzņēmuma pakalpojumus noteikti novērtēs arī citi biroju nomas kompleksa nomnieki. Arvien vairāk novērojam, ka uzņēmuma vēlme pārcelties uz modernām, energoefektīvām telpām norāda uz tā augsto darba kvalitāti, un “Balta” nav izņēmums. Tā kā šis uzņēmums ir zināms ar savu ilgtspējīgo pieeju it visā un apņemšanos darbiniekiem nodrošināt labākos darba apstākļus, esmu pārliecināts, ka “Elemental Business Centre” būs izcila mājvieta, kur turpināt savu attīstību,” norāda “Elemental Business Centre” pārdošanas vadītājs Imants Krēsliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Oktobrī eirozonas uzņēmumiem nav klājies viegli

Gunta Kursiša, 24.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas uzņēmumu aktivitāte šī gada oktobrī ir samazinājusies, atsaucoties uz nesenākajiem datiem, vēsta BBC.

Iepirkumu menedžeru indekss (Purchasing Managers Index (PMI)) liecina, ka oktobris ir otrs mēnesis pēc kārtas, kad vērojama privātā sektora aktivitātes samazināšanās. Tas rada bažas par krīzi vienotās valūtas – eiro – reģionā.

PMI eirozonā oktobrī ir samazinājies līdz 47,2 punktiem, savukārt septembrī šis indekss bija 49,1, un šī ir straujākā rādītāja lejupslīde kopš 2009. gada jūlija.

Jebkurš rādītājs virs 50 punktiem nozīmē izaugsmi, bet rādītājs, kas zemāks par 50 punktiem, liecina par ekonomikas sarukšanu.

Francijas PMI, kas mēra privātā sektora izaugsmi, oktobrī samazinājies līdz 46,8 punktiem iepretim septembra 50,2 punktus augstajam rādītājam. Oktobra PMI ir zemākais rādītājs pēdējo 29 mēnešu laikā. «Francijas ekonomika gada ceturtā ceturkšņa sākumā sākusi «sarauties»,» pavēstījis Džeks Kenedijs (Jack Kennedy), Markit ekonomists.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) 2017. gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, palielinājusi bruto parakstīto prēmiju apjomu par 18% līdz 88,9 miljoniem eiro, liecina tās sniegtā informācija.

«Pagājušais gads apdrošināšanas sabiedrībai BALTA vērtējams kā ievērojamas izaugsmes gads. Priecē tas, ka aug gan apdrošināmo objektu skaits, gan palielinās to cilvēku skaits, kuri apdrošināšanu iegādājas pirmo reizi, papildu tā dēvētajiem «obligātajiem» produktiem proaktīvi apdrošinot savu īpašumu, mantiskās vērtības un iegādājoties ceļojumu apdrošināšanu. Šādas tendences lielā mērā liecina par ekonomiskās aktivitātes palielināšanos un pakāpenisku iedzīvotāju dzīves līmeņa uzlabošanos,» norāda Īans Kenedijs (Iain Kennedy), BALTA valdes priekšsēdētājs.

2017. gadā BALTA noslēgusi vairākus jaunus sadarbības līgumus, paplašinot sadarbības partneru tīklu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mediji kritizē Rasnača apmelojošos izteikumus

Db.lv, 14.06.2018

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) apsūdzēja zvērinātu advokātu Aldi Gobzemu (KPV LV) apmaksātas kampaņas pasūtīšanā medijos Dienas Bizness un RīgaTV 24.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdienas, 13. jūnija LTV1 raidījumā Tieša runa tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) apsūdzēja zvērinātu advokātu Aldi Gobzemu (KPV LV) apmaksātas kampaņas pasūtīšanā medijos Dienas Bizness un RīgaTV 24.

Rasnačs sacīja, ka Gobzems pretojas maksātnespējas nozares sakārtošanai, pasūtot apmaksātas kampaņas. «118 maksātnespējas administratoru ir zaudējuši darbu, un tas turpināsies. Jūs esat tas, kas tam aktīvi pretojas – ar apmaksātām kampaņām Dienas Biznesā un RīgaTV 24. Nezinu, kāpēc jūs te šodien atrodaties. Acīmredzot, lai sabiedrība redzētu, kas aiz jums stāv - Māris Sprūds. Pēc tam, kad viņu izlaida no apcietinājuma, sākās jūsu aktivitātes. Mēs atklāsim, cik daudz finansējuma ir ziedots jūsu šiem pasākumiem, un jūs atbildēsiet likuma priekšā,» raidījumā solīja Rasnačs.

«RīgaTV 24 ir dzīvā satura televīzija, kur viedokļi lielākoties tiek atspoguļoti tiešraidē, un tie netiek cenzēti. Tas, ka šie viedokļi var būt kādam nepatīkami vai netīkami, ir pašsaprotami, jo gan politikā, gan sabiedrībā domas, idejas un uzskati dalās. Mūsu mērķis ir demonstrēt pēc iespējas vairāk skatupunktu. Apvainot televīziju tāpēc, ka tiek atspoguļots tieslietu ministram nepatīkams viedoklis, no viņa puses ir augstprātība. Ja ministrs vēlas, lai RīgaTV 24 izskanētu arī viņa pārstāvēti viedokļi, laipni aicinu viņu atsaukties uz kādu no mūsu vairākkārtējiem ielūgumiem, kurus līdz šim viņš ir noraidījis,» komentē kanāla direktors Klāvs Kalniņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Austrālija uzvarējusi: uz cigarešu paciņām vairs nebūs ražotāju zīmolu

Gunta Kursiša, 15.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas Augstākā tiesa atbalstījusi likumu par tabakas izstrādājumu iepakojuma regulēšanu, kas paredz, ka lielāko daļu - 75% iepakojuma priekšpuses un 90% iepakojuma aizmugures - aizņems brīdinoši attēli par smēķēšanas kaitīgumu un uz iepakojuma netiks attēlots ražotāja zīmols.

Līdz ar Augstākās tiesas atbalstu Austrālija kļūs par pirmo valsti pasaulē, kas pieņēmusi šādu likumu.

Jau rakstīts, ka jaunus noteikumus tabakas pārdošanas kontrolē Austrālija pieņēma jau pērnā gada aprīlī, tomēr pagājušā gada vasarā izaicinājumu Austrālijas centieniem ierobežot smēķēšanu meta pasaules lielākais tabakas izstrādājumu ražotājs Philip Moris, norādot, ka Austrālijas tabakas izstrādājumu iepakojuma politika pārkāpj investīciju līgumu starp Austrāliju un Honkongu. Arī cita liela tabakas kompānija, British American Tobacco, uzsvēra, ka Austrālijas plāni «pārkāpj starptautiskos preču zīmju un intelektuālā īpašuma likumus».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau trešo gadu pēc kārtas apdrošināšanas sabiedrība BALTA, kuras valdes priekšsētājs ir Īans Kenedijs, saņēmusi zelta kategoriju stratēģiskā vadības instrumenta Ilgtspējas indekss novērtējumā par sniegumu k orporatīvās sociālās atbildības jomā. Tāpat BALTA jau trešo gadu pēc kārtas saņēmusi statusu Ģimenei draudzīgs komersants, kuru piešķir Labklājības ministrija sadarbībā ar Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūtu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Pasaulē pieticīgākais prezidents ir Urugvajai

Jānis Rancāns, 21.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Urugvajas prezidents Hosē Muhika (José Mujica) ieguvis iesauku «nabadzīgākais prezidents» pēc tam, kad kļuvis zināms, ka viņš labdarībai ziedo 90% savas algas.

Sarunā ar Spānijas laikrakstu El Mundo 77. gadus vecais Dienvidamerikas valsts galva atzina, ka ziedo gandrīz visu savu algu, tādējādi esot visnabadzīgākais vai arī visaugstsirdīgākais prezidents pasaulē, raksta The Lookout.

Prezidents saņemot algu 12,5 tūkstošu ASV dolāru apmērā, no šī summas viņš patur tikai 1,2 tūkstošus dolāru. «Es lieliski iztieku ar šo summu. Man tā ir jādzīvo, jo Urugvajā ir daudz cilvēku, kuriem nav naudas,» sacījis prezidents.

Urugvajas prezidents ar savu sievu, kas ir senatore un pusi algas ziedo labdarībai, dzīvo lauku saimniecībā pie valsts galvaspilsētas Montevideo. Viņa dārgākais īpašums ir automašīna Volkswagen Beetle, kuras vērtība aplēsta aptuveni divu tūkstošu ASV dolāru apmērā. Urugvajas prezidentam nav parādsaistību, tāpat viņš nekad bankā nav atvēris norēķinu kontu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Cadbury izgudrojis nekūstošo šokolādi

Lelde Petrāne, 26.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saldumu ražotājs Cadbury izgudrojis šokolādi, kas nekūst karstā gaisā, ziņo telegraph.co.uk.

Cadbury pārtikas zinātnieki Lielbritānijā apgalvo, ka jaunā piena šokolāde 40 grādu temperatūrā paliks cieta trīs stundas. Taču kompānija, kuru pirms diviem gadiem pārņēma amerikāņu pārtikas grupa Kraft, šo produktu pārdošot tikai siltās zemēs, piemēram, Indijā vai Brazīlijā, jo citviet neprognozē tai noietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Somijas prezidents interesējās par latviešu radīto ātrlasīšanas rīku Fastr

Jānis Rancāns, 23.05.2013

Fastr līdzdibinātāji - Aleksejs Sinicins, Eldars Loginovs un Aleksandrs Bičkovs.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas startup uzņēmums SIA Fastr Helsinkos aizvadījis tikšanos ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti (Sauli Niinistö), kurš izrādījis interesi par Fastr ātras lasīšanas apmācības programmatūru.

Uzņēmums jau otro nedēļu atrodas Somijā, kur pārstāv Latviju Startup Sauna '13 pavasara mēnešilgajā programmā. Fastr vadītājs Eldars Loginovs, jautāts vai Somijas prezidents arī kļuvis par Fastr programmatūras izmantotāju, atbildēja, ka tas ir iespējams (uzņēmums gan neizpauž lietotāju datus), jo arī prezidentiem iespēja lasīt ātri ļoti noder. Tā, piemēram, ASV prezidents Džons Kenedijs bijis ātrlasīšanas piekritējs.

Fastr risinājumā ātrākai grāmatu un tekstu lasīšanai izmantota pieeja, kas izstrādāta pirms desmit gadiem un bija domāta telefoniem – RSVP (rapid serial visual presentation). Tā tekstu parāda pa dažiem vārdiem, ātri mainot to kā attēlus. «Šādā veidā parādīts teksts ir kā hibrīds starp lasīšanu un televīzijas skatīšanos,» iepriekš intervijā DB stāstīja E. Loginovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedzīvības apdrošināšanas akciju sabiedrības Balta (PZU grupa) parakstīto prēmiju apjoms 2018. gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar gadu iepriekš, pieaudzis par 21%, sasniedzot 78,7 miljonus eiro, informē kompānijas pārstāvji.

Šajā periodā apdrošinātāja apkalpoto klientu skaits audzis par 15%.

«Lai gan apdrošināšanas tirgus izaugsme gada noslēgumā ir palēninājusies, tā joprojām pārsniedz kopējā Latvijas ekonomikas pieauguma ātrumu. Tomēr, visticamāk, vēsturiski augstākais nedzīvības apdrošināšanas tirgus apmērs kopš 2008. gada tiks pārsniegts vien nākamgad – tātad 11 gadus pēc krīzes sākuma,» atzīmē Īans Kenedijs (Iain Kennedy), Balta valdes priekšsēdētājs, apdrošināšanas tirgus izaugsmi skaidrojot ar sabiedrības labklājības pieaugumu un iedzīvotāju pieaugošo vēlmi pasargāt sevi un savu īpašumu no negaidītiem finansiāliem zaudējumiem.

Šāda tendence atspoguļojas arī Balta klientu skaita ziņā – apdrošināšanas sabiedrība laika posmā no janvāra sākuma līdz septembra beigām apkalpojusi par 15% vairāk klientu nekā šajā pašā periodā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savā jaunākajā ziņojumā PwC atzīst, ka 2025.-2030. gadā tirgus ekonomika varētu mierīgi pastāvēt bez bankām to tradicionālā izpratnē.

Saskaņā ar ziņojumu Future Shape of Banking paplašinās nebanku kredītdevēju iespējas sniegt banku pamatpakalpojumus, kā arī tiek mests izaicinājums mūsdienu banku līdzšinējās darbības modelim. Vienlaikus bankas saglabā savu spēku, balstoties uz atpazīstamību, uzkrāto pieredzi un regulējumu, lai gan to reputāciju negatīvi ir ietekmējusi finanšu krīze.

PwC finanšu pakalpojumu partneris Mailzs Kenedijs (Miles Kennedy) skaidro plašāk: «Situācija vairs nav tāda kā agrāk, taču nepieciešamība pēc banku pakalpojumiem joprojām saglabājas. Uzņēmējdarbības vēsturē ir vērojami daudzi brīdinoši piemēri par to, kā tirgus līderi un ilggadējie spēlētāji zaudē savas priekšrocības, mainoties situācijai tirgū. Bankām joprojām ir virkne priekšrocību, un vienlaikus alternatīvie banku pakalpojumu sniedzēji cieš no uzticības trūkuma, taču nākotnes vārdā bankām būtu jāveic apjomīgas investīcijas, no jauna jāatklāj un jānostiprina sava loma sabiedrībā, kā arī jānodrošina likumdevēju atbalsta nepārtrauktība.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gads bija pirmais, kas OCTA segmentā apdrošinātājiem nesa peļņu.

Sagaidāms, ka tā tas būs arī šogad, intervijā DB stāsta akciju sabiedrības Balta valdes priekšsēdētājs Īans Kenedijs.

Fragments no intervijas

Kāds ir bijis pērnais gads un kādu prognozējat šo?

Pagājušais gads apdrošināšanas nozarei kopumā ir bijis ļoti veiksmīgs – jūtam, ka mainās klientu vērtības un pieaug vēlme pēc stabilitātes, tātad arī apdrošināšanas. Baltas apgrozījums audzis par 18%, turklāt pieaugums bija vērojams gan privātpersonu, gan juridiskajā segmentā.

Ja skatāmies no apdrošināšanas pakalpojumu viedokļa, strauja izaugsme ir bijusi visos būtiskākajos apdrošināšanas veidos – gan OCTA un KASKO segmentos, gan veselības un ceļojumu apdrošināšanas veidos, gan privātā īpašuma apdrošināšanā. Relatīvi mazāka izaugsme bija vērojama juridiskā īpašuma segmentā, kur ēku un mantas pieauguma tempi ievērojami atpaliek no celtniecības nozares inflācijas, kas saskaņā ar lielo būvnieku aptauju 2018. gadā veidoja 15%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Uzmanības centrā: Ķīnas tirgus iekarošana - pagaidām bez fanfarām nekā arī vairāk nav

Māris Ķirsons, 19.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunu tirgu iekarošanu pārtikas ražotāji, izpildot mājasdarbus, var īstenot 9–12 mēnešu laikā. Taču tirgos valda sīva konkurence

Tā intervijā Dienas Biznesam stāsta uzņēmējs un produktu bīdītājs Eiropas un ASV tirgos, kuram pašam ir vairāk nekā 12 gadu pieredze, strādājot Amerikā – Aleksandrs Rubins. Viņaprāt, pašlaik jaunus tirgus cenšas atrast ļoti daudzi uzņēmumi, un arī mazāki ražotāji cerīgi raugās nišas produktu segmentā.

Ir daudz dažādu ziņu par iespējām ražot milzīgajam Ķīnas tirgum. Cik tas ir reāli?

Protams, Ķīnas tirgus ir milzīgs, taču pagaidām bez fanfarām nekā arī vairāk nav. Par to, cik daudz un kādus produktus tajā varēs pārdot Latvijas ražotāji, varēs spriest tad, kad no šīs valsts tirgotājiem uz Latviju tiks pārskaitīta un saņemta nauda. Vispirms ir jāsaprot, kā šis Ķīnas tirgus funkcionē, ko pieprasa patērētājs, kādu produktu viņš vispār ir gatavs pamēģināt nogaršot. Diez vai tas var būt tas pats produkts, kas paredzēts Latvijas vai Krievijas tirgum, tikai ar citu iesaiņojumu. Tiem, kas cer uz Āzijas valstu tirgus apguvi, var ieteikt būt modriem, jo tur ir atšķirības no Eiropas un ASV, kur ir skaidri zināmi spēles noteikumi un caurspīdīgas, saprotamas izmaksas, nav nekādu kukuļošanas risku, klanu sistēmas, kā arī «pēkšņu» barjeru un riska, ka nauda par nosūtīto preci konkrētā laikā tiks saņemta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Risku apdrošināšanas kompānija Balta, kas ietilpst PZU grupā un kuras valdes priekšsēdētājs ir Īans Kenedijs, šogad pirmajā ceturksnī strādāja ar peļņu 3,039 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,1 reizi vairāk nekā 2018. gada attiecīgajā periodā. Bruto prēmijās Balta 2019. gada pirmajos trijos mēnešos parakstījusi par 14,3% vairāk nekā 2018. gada pirmajā ceturksnī, savukārt bruto apdrošināšanas atlīdzībās izmaksājusi par 3,1% vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina pieteikt jaunus un izcilus cilvēkus TOYP Latvia 2015 balvai

Dienas Bizness, 24.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) kopā ar JCI Latvija aicina nominēt jaunus un izcilus cilvēkus vecumā no 18 līdz 40 gadiem īpašai starptautiskai balvai TOYP Latvia 2015 (Ten Outstanding Young Persons – desmit izcili jauni cilvēki), lai ikviens uzzinātu par izciliem un panākumiem bagātiem profesionāļiem.

Kopumā iespējams pieteikt kandidātus desmit dažādām kategorijām: bizness, ekonomika, uzņēmējdarbība; politika, tieslietas, valsts pārvalde; akadēmiskā darbība; kultūra; ētika, vide bērnu tiesības, cilvēktiesības, miers pasaulē; filantropija, brīvprātīgais darbs; zinātnes, tehnoloģiju attīstība; personības pilnveidošana, izaugsme; inovācijas medicīnā.

«Mums ir talanti un sasniegumi, par kuriem plašāka sabiedrība nezina. Vairāk un biežāk jāatceras, ka tieši cilvēki ir mūsu nākotne, kas virzīs valsti uz attīstību un izaugsmi. Iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka esam tieši tik pat varoša nācija kā citas, tāpēc TOYP Latvia 2015 ir balva, kas visai Latvijai demonstrē spēju būt izciliem, inovatīviem un veiksmīgiem,» saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Kādas attīstības dēļ dzīvojam?

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Paula, 26.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē ir daudz dažādu vērtējumu, kas mēra šķietami neizmērāmo – mūsu dzīves kvalitāti un attīstības progresu.

Latvijas vieta šajos mērījumos ir dažāda. Piemēram, Latvijai 180 pasaules valstu vidū ir 20. brīvākā ekonomika (kāpums par 16 vietām). Ir augusi arī iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi, ierindojot valsti 54. vietā no 155 (kāpums par 12 vietām). Par to liecina jaunākie Heritage Foundation un World Happiness Report novērtējumi.

Bez šiem topiem vēl ir daudz citu vairāk vai mazāk zināmu mērījumu, kas raksturo tautsaimniecības attīstību, cilvēku dzīves kvalitāti un apmierinātību ar dzīvi. Tos pārlapojot, dažreiz rodas sajūta, ka mēs sekotu līdzi sporta sacensībām. It kā dzīvotu tādēļ, lai kāds no analītiskajiem radītājiem būtu tieši tik vai vismaz tik liels. Dzīves kvalitāte nemainās atkarībā no tā, vai zinām par šiem vērtējumiem, taču tie var palīdzēt veidot ekonomiskās politikas īstenošanai noderīgu priekšstatu par to, kurp tautsaimniecība virzās. Šajā rakstā par to, kā tautsaimniecības attīstība sasaucas ar labklājības izpratni un tās mērīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) valdes priekšsēdētāju ievēlēts būvmateriālu ražotāja "SCHWENK Latvija" valdes loceklis Māris Gruzniņš.

Viņš šajā amatā nomaina "Circle K Latvia" izpilddirektori Guntu Jēkabsoni, kura pēc 25 gadu karjeras šajā uzņēmumā ir paziņojusi par vēlmi ļauties jauniem izaicinājumiem profesionālajā dzīvē. Aprīļa beigās viņa atstās "Circle K Latvia" un attiecīgi arī FICIL valdi.

Amatu atstāj Circle K Latvia izpilddirektore Gunta Jēkabsone 

Pēc 25 gadu karjeras uzņēmumā un 6 gadiem tā vadībā Gunta Jēkabsone...

"Esmu pagodināts, ka man ir uzticēta šī pozīcija un iespēja sniegt savu pienesumu FICIL vīzijai - Latvijai kā investīcijām pievilcīgākajai vietai Baltijas jūras reģionā. Vairāk kā 20 gadu laikā FICIL ir ieguvis reputāciju kā uzticams valdības partneris, kas veicina kvalitatīvas diskusijas par Latvijas uzņēmējdarbības vidi. Es uzskatu, ka FICIL stingrie principi ir mūsu organizācijas veiksmes pamatā. Ar FICIL darba grupu palīdzību mēs strādājam pie ilgtspējīgiem un caurspīdīgiem risinājumiem, kas nes labumu plašākai sabiedrībai. Šobrīd gan publiskais, gan privātais sektors atrodas būtisku izaicinājumu priekšā, jo ik vienam no mums ir liela loma Latvijas zaļās ekonomikas izaugsmē un digitālajā transformācijā. FICIL, kā vienmēr, turpinās paust savu viedokli un aktīvi piedalīsies diskusijās par nepieciešamajām reformām valsts investīciju vides uzlabošanai," komentē M.Gruzniņš.

M.Gruzniņš FICIL valdes locekļa amatu ieņem kopš 2018.gada, šajā laikā pildot arī valdes priekšsēdētāja vietnieka pienākumus. Turpmāk FICIL valdes priekšsēdētāja vietnieka pienākumus pildīs SEB bankas valdes loceklis Ints Krasts un PwC Latvia valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska. FICIL valdē strādā arī BALTA valdes priekšsēdētājs Īans Kenedijs, KPMG Latvija partnere Evija Šturca, BITE Latvija lielo biznesa klientu direktors Valts Kārkliņš, kā arī Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka.

Kopš FICIL izveidošanas 1999.gadā, ik gadu notiek augsta līmeņa tikšanās starp ārvalstu investoriem un Latvijas valdību, lai apspriestu svarīgākos veicamos darbus biznesa vides uzlabošanā. Nākamā augsta līmeņa sanāksme notiks šī gada rudenī.

Galvenās tēmas, kuras FICIL plāno apspriest ar Latvijas valdību, ir cilvēkkapitāls, zaļās ekonomikas attīstība, valsts digitalizācija un tieslietu sistēmas efektivitāte.

FICIL ir nevalstiska organizācija, kurā apvienojušies lielākie ārvalstu kapitāla uzņēmumi no dažādām nozarēm, ārvalstu tirdzniecības kameras Latvijā un Rīgas Ekonomikas augstskola. FICIL mērķis ir, izmantojot tās biedru pieredzi un zināšanas, sniegt rekomendācijas valsts pārvaldes institūcijām uzņēmējdarbības vides pilnveidošanai Latvijā un konkurētspējas uzlabošanā ārvalstu investīciju piesaistē.

Komentāri

Pievienot komentāru