Citas ziņas

Janvārī un februārī saskaņoti un akceptēti 546 būvprojekti

, 14.03.2008

Jaunākais izdevums

2008. gada pirmajos mēnešos - janvārī un februārī - Rīgas pilsētas būvvaldē kopumā ir saskaņoti un akceptēti 546 būvprojekti, kas paredz jaunas būvniecības uzsākšanu, rekonstrukcijas, renovācijas un inženiertehnisko darbu veikšanu, liecina sniegtā informācija medijiem.

Rīgas pilsētas būvvaldē janvārī un februārī ir saņemtas 352 apliecinājuma kartes vienkāršotās renovācijas, rekonstrukcijas darbu veikšanai un izsniegtas 110 būvatļaujas. Rīgas pilsētas būvinspekcija gada pirmajos divos mēnešos ekspluatācijā pieņēmusi 113 objektus.

Janvārī un februārī Rīgas pilsētas būvvaldē saskaņoti un akceptēti 546 būvprojekti. Lielākais saskaņoto un akceptēto būvprojektu un inženiertehnisko projektu skaits gada pirmajos mēnešos ir bijis Latgales priekšpilsētā saskaņoti 127 projekti, Zemgales priekšpilsētā – 116 projekti, Vidzemes priekšpilsētā - 110, Ziemeļu rajonā - 97, Kurzemes rajonā - 60, Centra rajonā 36 būvprojekti un inženierkomunikāciju projekti.

Lielākie Rīgas pilsētas būvvaldē saskaņotie un akceptētie būvprojekti janvāra un februāra mēnešos: daudzdzīvokļu dzīvojamo māju komplekss Lubānas ielā, dvīņu māja Juglas ielā, mazstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas jaunbūve Vāveres ielā 4, remonta darbu projekts tiltam pār Juglu, daudzfunkcionālā ēka Mūkusalas ielā 41, veikala nojaukšana Slokas ielā 3/2, Austrumu maģistrāles krustojums ar Gaujas ielu, kā arī citi būvprojekti.

Skiču stadijā saskaņotie projekti: mazstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamā māja Stūrīša ielā 50, daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju komplekss un biroju ēka ar apakšzemes garāžām Dzelzavas ielā, ēkas rekonstrukcija un biroju ēkas jaunbūve Senču ielā 4, Latvijas okupācijas muzeja rekonstrukcija Strēlnieku laukumā 1, piecstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamā māja ar tirdzniecības centru Andreja Saharova un Pļavnieku ielas stūrī u.c.

Rīgas pilsētas būvvaldē janvāra un februāra mēnešos saņemtas 352 apliecinājuma kartes vienkāršotās renovācijas/rekonstrukcijas darbu veikšanai, no tām 244 iesniegumi saņemti no privātpersonām, bet 108 - no juridiskām personām.

Rīgas pilsētas būvvalde janvārī un februārī izsniegusi 110 būvatļaujas: Latgales priekšpilsētā – 25, Ziemeļu rajonā - 16, Vidzemes priekšpilsētā - 14, Zemgales priekšpilsētā - 10, Centra rajonā - 9, Kurzemes rajonā - 5. Inženierbūvju ierīkošanai ir izsniegta 31 būvatļauja.

Janvārī un februārī Rīgas pilsētā ekspluatācijā pieņemti 113 būvobjekti. Lielākais ekspluatācijā pieņemto objektu skaits bijis Vidzemes priekšpilsētā - 41, savukārt Latgales priekšpilsētā - 26, Kurzemes rajonā - 16, Ziemeļu rajonā – 18, Centra rajonā - 9 un Zemgales priekšpilsētā - 3 būvobjekti.

Gada pirmajos mēnešos ekspluatācijā pieņemti: dzīvojamās mājas rekonstrukcija Baložu ielā 23, divdzīvokļu dzīvojamā māja Buļļu ielā 62, ģimenes māja Dunalkas ielā 10a, vienas ģimenes dzīvojamās mājas jaunbūve Prūšu ielā, daudzstāvu dzīvojamo ēku komplekss (10 stāvi, 107 dzīvokļi) Pūces ielā 43, tenisa sporta centrs Pļavnieki A.Deglava ielā 130, autodetaļu veikals ar darbnīcu Lubānas ielā 43/4, viesnīca Jersikas un Daugavpils ielas krustojumā un citi objekti.

Pēc šobrīd esošās informācijas par būvniecības noteikumu neievērošanu, tas ir, patvaļīgas būvniecības uzsākšanu un atkāpēm no saskaņotajiem projektiem, janvāra un februāra mēnešos tika sastādīti 29 administratīvie protokoli. Administratīvā komisija piemērojusi naudas sodus no Ls 50 līdz Ls 2 000 lielu naudas sodu. Kopējais pieprasītais soda naudas apjoms par izdarītajiem pārkāpumiem ir 12 050 lati.

Lielākais naudas sods - Ls 2 000 - piemērots par patvaļīgu telpu ekspluatāciju Ieriķu ielā 3. Ls 1 000 liels naudas sods piemērots par uzsāktu patvaļīgu ēkas 2. stāva būvniecību bez būvprojekta un būvatļaujas Mūkusalas ielā 41, kā arī par patvaļīgu biroja telpu ekspluatāciju Stabu ielā 33/2. Tāpat Ls 1 000 liels naudas sods piemērots par būves renovāciju bez akceptēta būvprojekta Aizputes ielā 2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saskaņoto būvprojektu skaits Rīgā par 38 % mazāks nekā pirms gada

, 27.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada aprīlī Rīgas pilsētas būvvaldē ir saskaņoti un akceptēti 219 būvprojekti un izsniegtas 98 būvatļaujas, kas paredz jaunas būvniecības uzsākšanu, rekonstrukciju un renovāciju.

Saskaņoto un akceptēto būvprojektu skaits ir par 38 % mazāks nekā pirms gada, bet būvatļauju skaits ir par 49 % mazāks nekā pērn aprīlī, pastāstīja Rīgas pilsētas būvvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Inita Melne.

Ievērojamākie Rīgas pilsētas būvvaldē saskaņotie un akceptētie būvprojekti aprīlī bija laboratorijas korpusa nojaukšana Kaļķu ielā 1a, Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības ēku elektroapgāde Remtes ielā 1, Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas administratīvās ēkas un palīgēku rekonstrukcija Ķengaraga ielā 3, NBS sporta kluba un Nacionālā operatīvā vadības centra teritorijas labiekārtošana, ārējo inženieru tīklu renovācija un rekonstrukcija Krustabaznīcas ielā 9, Rīgas nedzirdīgo bērnu internātskola, sporta komplekss 2. kārta, ūdensvads un kanalizācija Murjāņu ielā; kultūras pils Ziemeļblāzma kompleksa rekonstrukcijas 1.kārta Ziemeļblāzmas ielā 36 un Vides objekts Pulkstenis Lāčplēša un Firsa Sadovņikova ielu krustojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija (EM) norāda, ka eksporta kredītu garantēšanas noteikumi tiek saskaņoti ar uzņēmējiem, turklāt ir paredzēts, ka īstermiņa eksporta kredītu garantijas būs pieejamas visiem komersantiem neatkarīgi no uzņēmuma lieluma un darbības sfēras.

Uz garantijas pamata komersants varēs arī saņemt kredītu bankā. Garantijas plānots izsniegt uz laiku līdz 2 gadiem, iekļaujot ražošanas, realizācijas un atmaksas riska periodu. Garantijas izsniegs Latvijas Garantiju aģentūra (LGA), sedzot līdz 90 % no eksporta darījuma vērtības, informē EM.

Ministrija vērš uzmanību, eksporta kredītu garantijas sekmēs Latvijas eksportētāju konkurētspēju un nodrošinās vienādus konkurences nosacījumus ar citiem Eiropas Savienības eksportētājiem, kuriem jau ir pieejams valsts atbalsts eksporta kredīta garantijām.

Šobrīd ar uzņēmējiem tiek diskusēts par izstrādātajiem garantiju izsniegšanas nosacījumiem, kā arī tie tiek saskaņoti ar citām valsts pārvaldes iestādēm, kā arī Eiropas Komisiju, atzīmē EM.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā varētu palielināties būvniecības aktivitāte, tiesa, tas vairāk attiecas uz vienkāršākiem un nelieliem darbiem, izriet no Rīgas pilsētas būvvaldes apkopotajiem datiem.

Rīgā 2011. gada janvārī sagatavoti un izsniegti 116 plānošanas un arhitektūras uzdevumi, saskaņoti 113 būvprojekti, izsniegtas 32 būvatļaujas, 204 vienkāršoto procedūru atļaujas, 72 būves pieņemtas ekspluatācijā, izsniegtas 189 tirdzniecības vietu, reklāmu un izkārtņu pases.

Salīdzinot šī gada un 2010.gada janvāra rādītājus, vairākās pozīcijās vērojamas pozitīvas tendences: par 45% palielinājies saņemto būvniecības pieteikumu – uzskaites karšu skaits; vairāk nekā divkāršojies akceptēto vienkāršotās renovācijas/ rekonstrukcijas apliecinājuma karšu skaits – janvārī akceptētas 192 apliecinājuma kartes. Šāda aktivitāte vienkāršoto renovāciju/ rekonstrukciju segmentā pārsniedz arī 2008. un 2009.gada rādītājus. Labāki rezultāti vērojami visā vienkāršoto procedūru apjomā, kopumā šādas atļaujas piešķirtas par 71% vairāk nekā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīgā ievērojami pieaudzis izsniegto būvatļauju skaits; visvairāk grib būvēt dzīvojamās mājas

Elīna Pankovska, 11.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības aktivitāte Rīgā pēdējos gados nav mainījusies atzīst Rīgas pilsētas būvvalde. Kopumā pagājušajā gadā izsniegti 1656 plānošanas un arhitektūras uzdevumi projektēšanai, akceptēti gandrīz 1700 būvprojekti, izsniegtas vairāk nekā 1100 būvatļaujas, kā arī ekspluatācijā pieņemti gandrīz 800 būvobjekti.

Būvvalde norāda, ka pagājušajā gadā ievērojami pieaudzis izsniegto būvatļauju skaits – atļaujas būvdarbu uzsākšanai saņemtas 1114 būvniecības iecerēm, kas ir par 12% vairāk kā gadu iepriekš. Salīdzinot ar 2010.gadu, kad izsniegto būvatļauju skaits bija sarucis uz pusi no 2008.gada līmeņa, 2012. gada rādītāji palielinājušies par 33%. Vismaz vienu miljonu latu paredzēts tērēt 67 objektu būvniecībai.

Kopējās plānotās izmaksas objektiem, kuru būvniecībai 2012. gadā izsniegtas būvatļaujas, ir gandrīz 380 milj. Ls. Visvairāk būvatļaujas izsniegtas viena dzīvokļa māju būvniecībai – 194. Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības ēku būvniecībai izsniegtas 63, savukārt rūpnieciskās ražošanas ēkām un noliktavām – 46 būvatļaujas, par 35% vairāk nekā gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Būvniecības aktivitāte Rīgā plok

, 19.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada janvārī Rīgā ekspluatācijā ir pieņemti 62 būvobjekti, kas ir par 39 % mazāk nekā pagājušā gada janvārī.

Tostarp var minēt biroju ēku jaunbūves Gunāra Astras ielā 1C ar kopējo platību 11485.8 m2 un Brīvības gatvē 410 ar kopējo platību 2855.2 m2; tirdzniecības , biroju un daudzdzīvokļu ēku kompleksa renovāciju Muitas ielā 1 ar kopējo platību 3428 m2; daudzstāvu dzīvojamo un biroju ēku Martas ielā 7; daudzdzīvokļu dzīvojamo māju J.Asara ielā 9 u.c.

Janvārī Rīgas pilsētas būvvaldē saskaņoti un akceptēti 248 būvprojekti, kas ir par 6 % mazāk nekā pagājušā gada janvāra mēnesī.

Lielākie saskaņotie un akceptētie būvprojekti bija Vakarbuļļu peldvietas labiekārtošana, ūdensapgāde un kanalizācija, un Ķīšezera krastmalas labiekārtošana Ezermalas ielā; daudzfunkcionāls darījumu komplekss Symbiotic tower Balasta dambī 1; daudzdzīvokļu dzīvojamā māja Strautu ielā 24a; daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas rekonstrukcija Aleksandra Čaka ielā 105 u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009. gada martā Rīgas pilsētas būvvaldē ir saskaņoti un akceptēti 218 būvprojekti, izsniegtas 118 būvatļaujas.

Martā būvvaldē saskaņoto būvprojektu skaits ir par 28 % mazāks nekā pagājušā gada martā. Lielākie saskaņotie būvprojekti bijuši daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka Turaidas ielā, Aizsardzības Ministrijas ēkas 1. un 2. korpusa renovācija Krišjāņa Valdemāra ielā 10/12; Spices biroju ēkas gāzes apgāde Remtes ielā; 2. trolejbusu parka ēkas rekonstrukcijas 1. kārta Jelgavas ielā 37; Rīgas brīvostas austrumu mola rekonstrukcija Traleru ielā 2; ūdens attīrīšanas stacijas Daugava skalošanas ūdeņu novadīšanas kolektors Ziepniekkalna, Bauskas un Mūkusalas ielās u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iedzīvotāju optimisma pieaugums beidzies

Žanete Hāka, 04.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī, salīdzinot ar janvāri, sabiedrības kopējais noskaņojums ir pasliktinājies, pārtraucot iepriekšējiem trim mēnešiem raksturīgo optimisma pieauguma tendenci, liecina jaunākais DNB Latvijas barometra pētījums.

Kopējā noskaņojuma indekss noslīdējis no -19 janvārī līdz -23 februārī. Februārī sniegtais vērtējums joprojām ir kopumā mazāk kritisks nekā 2008., 2009., 2010. un 2011.gadā, taču nedaudz pesimistiskāks kā pērnā gada vidū novērotie.

Lūgti novērtēt situācijas attīstību Latvijā kopumā, 60% iedzīvotāji teikuši, ka situācija attīstās nepareizi (janvārī- 54%), un retāk – ka pareizi (janvārī - 26%, bet februārī – 22%).

Februārī, salīdzinot ar janvāri, kritiskāks kļuvis arī iedzīvotāju vērtējums pašreizējam Latvijas ekonomiskajam stāvoklim: biežāk 63% saka, ka tas ir slikts, salīdzinot ar 55% janvārī, un nedaudz retāk, kā labs – janvārī tādu bija 6%, bet februārī 4%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši Valsts kases publicētajiem datiem konsolidētajā kopbudžetā šā gada janvārī ieņēmumi pārsniedza izdevumus, tādējādi kopbudžetā veidojās 170,2 miljonu eiro pārpalikums un tā apmērs bija par 58,3 miljoniem eiro augstāks nekā 2020. gada janvārī.

Kopbudžeta ieņēmumi šā gada janvārī saņemti par 35,5 miljoniem eiro jeb 3,6% lielākā apmērā nekā 2020. gada janvārī un bija 1 025,7 miljoni eiro, bet izdevumi samazinājušies par 22,8 miljoniem eiro jeb 2,6% un izlietoti 855,6 miljonu eiro apmērā. Kopbudžeta ieņēmumu pieaugumu nodrošināja augstāki ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi.

Ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi kopbudžetā janvārī saņemti 177,3 miljonu eiro apmērā, kas bija par 77,9 miljoniem eiro jeb 78,3% vairāk nekā 2020. gada sākumā.

Šogad janvārī saņemtas atmaksas no Eiropas Komisijas par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu projektu īstenošanu, kamēr pērn janvārī šādu maksājumu nebija. Janvārī plānoto apmēru pārsniedza nenodokļu ieņēmumi, jo ieņēmumos tika saņemti 6,7 miljoni eiro no Valsts kases veiktās eiroobligāciju papildu emisijas. Taču šie ieņēmumi atbilstoši Eiropas Kontu sistēmas metodoloģijai vispārējās valdības budžeta ieņēmumos tiks uzskaitīti tikai daļēji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā nekustamo īpašumu ballīte tiešām beigusies

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ballīte tiešām ir beigusies, un šā gada pirmajā pusgadā Rīgā būtiski sarucis kā lielo nekustamā īpašuma darījumu kopskaits, tā arī tajos figurējošās summas, – to rāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā šā gada pirmajā pusgadā.

Pagājušā gada pirmajā pusgadā galvaspilsētā notika vismaz 70 nekustamā īpašuma darījumi, kuros katra summa bija virs pusmiljona eiro, otrajā pusgadā, neraugoties uz runām par tuvojošos nozares krīzi, šādu darījumu skaits pat palielinājās līdz 86 – un tas, pat neskaitot darījumus ar dzīvokļiem un nedzīvojamām telpām. Šā gada pirmajā pusgadā šis skaits nu ir sarucis līdz 60.

Vēl straujāk samazinājies īpaši lielo darījumu skaits: protams, nevarēja gadīt tādus megadarījumus kā 103 miljonu latu vērtais Domina Shopping pārdošanas darījums pagājušā gada pirmajā pusgadā, un vienalga: pagājušā gada otrajā pusgadā Rīgā vēl notika vismaz 11 nekustamā īpašuma darījumi par četriem miljoniem latu vai lielāku summu, bet šā gada pirmajā pusgadā ir bijis tikai viens nepilnu desmit miljonu darījums, savukārt nākamais lielākais – jau tikai par 3,5 miljoniem latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, otrajā – 51, bet šā gada pirmajā pusgadā – vairs tikai 31.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējdarbības konfidences rādītāji 2021.gada februārī uzlabojušies pakalpojumu sektorā, nedaudz samazinājušies būvniecībā un rūpniecībā, bet būtisks kritums bijis mazumtirdzniecībā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veikto konjunktūras apsekojumu dati.

Uzņēmējdarbības konfidences rādītāji raksturo vispārējo situāciju nozarē un tiek iegūti, veicot rūpniecības, būvniecības, mazumtirdzniecības un pakalpojumu nozaru konjunktūras apsekojumus. Ja rādītājs ir virs nulles, ir pozitīva uzņēmējdarbības vide, ja zem nulles - negatīvs uzņēmēju noskaņojums.

Pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem februārī konfidences rādītājs mazumtirdzniecībā bija -19,4 un, salīdzinot ar janvāri, samazinājies par 3,6 procentpunktiem. Konfidences rādītājs samazinājies gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecībā, bet pieaudzis degvielas mazumtirdzniecībā. Uzņēmumu noskaņojums pasliktinājies arī automobiļu pārdošanā, bet uzlabojies auto detaļu un piederumu tirdzniecībā, automobiļu apkopē un remontā. Viszemākais rādītājs (-37,7) ir nepārtikas preču mazumtirdzniecībā, un jau otro mēnesi pēc kārtas tas ir zem 2020.gada zemākās vērtības aprīlī (-30,4), pārsniedzot arī 2008.-2009.gada ekonomiskās krīzes laika zemāko vērtību (-36,3).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Samazinājies trūcīgo un maznodrošināto skaits Rīgā

Lelde Petrāne, 11.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā gada laikā trūcīgo personu skaits samazinājies par gandrīz ceturtdaļu jeb 24%, bet maznodrošināto personu skaits samazinājies par 15%, informē Rīgas dome.

Salīdzinot ar 2015.gada februāri, kad trūcīgo personu skaits bija 11 040, šā gada februārī trūcīgo personu skaits ir samazinājies par 24% vai 2656 personām. Savukārt, salīdzinot februāri ar janvāri, mēneša laikā trūcīgo personu skaits samazinājies par 1% jeb 85 personām (janvārī bija reģistrēti 8469 trūcīgie, bet februārī – 8348).

2015.gada februārī maznodrošināto personu skaits bija 21 392, bet šā gada februārī - 18 095, kas nozīmē, ka maznodrošināto skaits gada laikā ir samazinājies par 15% vai 3297 personām. Salīdzinot februāri ar janvāri, maznodrošināto skaits samazinājies par 1% vai 165 personām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Medijos pieaug reklāmas apjomi

Raivis Spalvēns, Dienas bizness, 31.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī, analizējot reklāmas apjomu pēc preses laukuma kvadrātcentimetros un televīzijas un radio reklāmas minūtēm, salīdzinot ar janvāri, visos medijos novērojams reklāmas apjomu pieaugums, ziņo mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūra TNS Latvia.

TNS Latvia Reklāmu reģistra klientu atbalsta vadītājs Oskars Rumpēters norāda, ka televīzijā februārī, salīdzinot ar janvāri, reklāmas apjoms pēc reklāmas laika minūtēs palielinājies par 25 %. Februārī televīzijā noraidītas 30.2 tūkstoši minūtes, bet janvārī – 24.1 tūkstoši minūtes reklāmas. Televīzijas reklāmas gadījumu skaits šī gada februārī bija aptuveni 76 tūkstoši reklāmu, kas, salīdzinot ar 2008. gada februāri, kad tika reģistrēti 106 tūkstoši reklāmas gadījumi, ir par 28 % mazāk.

Reklāmas apjoms šī gada februārī presē pēc reklāmas laukuma kvadrātcentimetros, salīdzinot ar 2009. gada janvāri, ir palielinājies par 13 %. Attiecīgi janvārī tika reģistrēti 935 tūkstoši cm², bet februārī – 1.06 miljoni cm² reklāmas. Šī gada februārī presē reģistrēti 6.4 tūkstoši reklāmas gadījumu, kas ir par 45 % mazāk nekā 2008.gada februārī, kad TNS Latvia reklāmu reģistrs tika papildināts ar 11.6 tūkstošiem preses reklāmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Piena produktus varēs eksportēt uz Meksiku

Žanete Hāka, 19.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests ir saskaņojis veterināro/veselības sertifikātu piena un piena produktu eksportam uz Meksiku, līdz ar to Latvijas dzīvnieku izcelsmes produktu ražotājiem ir iespēja eksportēt saražoto piena un piena produktu produkciju uz Meksiku, informē PVD.

Uzņēmumiem, kuri vēlas eksportēt dzīvnieku izcelsmes pārtikas un nepārtikas produktus, nepieciešams saņēmējvalsts noteikts un Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) apstiprināts veterinārais (veselības) sertifikāts. Lai šādu sertifikātu saņemtu, eksportētājam jāvēršas uzņēmumu uzraugošajā PVD teritoriālajā iestādē.

Ja valsts, uz kuru uzņēmējs vēlas eksportēt produkciju, nav starp tām, ar kurām sertifikāti jau saskaņoti, saņemot ieinteresētā uzņēmēja iesniegumu, PVD vēršas pie potenciālās importētājvalsts dienesta, lai saņemtu informāciju par interesējošā produkta ievešanas nosacījumiem un veterinārajām prasībām, un sekmē atbilstoša veterinārā dokumenta saskaņošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Februārī TV, presē un vidē pieaudzis reklāmu apjoms

Dace Skreija, 05.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar 2010. gada februāri, TV, avīzēs, žurnālos un vidē ir novērojams reklāmas apjoma pieaugums, bet radio neliels samazinājums, liecina TNS Latvia apkopotā informācija.

Analizējot reklāmas apjomu pēc preses laukuma kvadrātcentimetros, vides laukuma kvadrātmetros un televīzijas un radio reklāmas minūtēm, salīdzinot ar 2010. gada februāri, TV, avīzēs, žurnālos un vidē ir novērojams reklāmas apjoma pieaugums, bet radio neliels samazinājums. TNS Latvia Reklāmu reģistra vecākais klientu vadītājs Oskars Rumpēters norāda, ka mediju piesātinājums ar reklāmu ir augsts – šī gada februārī, skaitot kopā visus analizētos medijus, reklāmas gadījumu skaits sasniedzis 201,29 tūkstošus, kas ir augstākais rādītājs kopš 2008. gada.

Reklāmas apjoms avīzēs 2011. gada februārī, salīdzinot ar šo periodu 2010. gadā, pēc reklāmas laukuma kvadrātcentimetros ir pieaudzis par 11%. Avīžu reklāmu skaits šajā periodā pieaudzis par 6%, sasniedzot 4,57 tūkstošus reklāmas gadījumu. Lielākie reklāmdevēji avīzēs (pēc reklāmas laukuma cm²) februārī bija Prisma Peremarket, Air Baltic, Capital, Inchcape Motors un PTA. Reklamētākie zīmoli avīzēs – Prisma, Air Baltic, Nissan, iPad un PTA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.gadā Rīgas pilsētas būvvaldē kopumā ir akceptēti un saskaņoti 4194 būvprojekti, kas paredz jaunas būvniecības uzsākšanu, rekonstrukcijas, renovācijas un inženiertehnisko darbu veikšanu, liecina sniegtā informācija medijiem.

Rīgas pilsētas būvvaldē aizvadītajā gadā ir saņemtas 2836 apliecinājuma kartes vienkāršotas renovācijas vai rekonstrukcijas darbu veikšanai, kas ir par 8% vairāk nekā 2006. gadā. Savukārt, Rīgas pilsētas būvinspekcija ir izsniegusi 2034 būvatļaujas un pieņēmusi ekspluatācijā 1680 objektus. Būvatļauju skaits 2007.gadā, salīdzinot ar 2006. gadu ir samazinājies par 23%, bet ekspluatācijā pieņemto objektu skaits palielinājies par 9%. 2007.gadā notika 72 būvniecības ieceru publiskās apspriešanas, kas ir par 9% mazāk nekā 2006. gadā.

2007.gadā Būvvaldē akceptēti vairāki daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku projekti: dvīņu mājas jaunbūve Zemītes ielā 13/15, mazstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamā māja Zemgaļu ielā 28 a, ēku komplekss Eiženijas ielā, daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka Purvciemā ielā 61/63, kā arī Kurmju ielā 5, Bruņinieku ielā 91, Kalnciema ielā 95, Patversmes ielā 4, Briežu ielā 4, un māju komplekss Lubānas ielā, 6 sekciju rindu ēkas Kartupeļu ielā 35/37 u.c. Akceptēto projektu vidū ir arī biroja un dzīvojamā ēka Vēžu ielā, daudzfunkcionāls darījumu komplekss Symbiotic tower Balasta dambī 1 un multifunkcionāls komplekss Zaķusalas krastmalā un Krasta ielā, kā arī citi objekti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārējās tirdzniecības apgrozījums par 12,6% lielāks

, 09.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās 2008.gada janvārī - februārī bijis par 12,6% jeb 214,4 milj. latu lielāks nekā pagājušā gada atbilstošajā periodā, un tā vērtība sasniedza 1918,0 milj. latu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati, kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās 2008.gada februārī sasniedza 1010,4 milj. latu, kas ir par 102,9 milj. latu jeb 11,3% vairāk nekā janvārī un par 147,7 milj. latu jeb 17,1% vairāk nekā pagājušā gada februārī.

2008.gada februārī salīdzinājumā ar janvāri, rēķinot faktiskajās cenās, visstraujāk pieauga farmācijas produktu eksports – par 86,7%, dzelzs un tērauda izstrādājumu – par 28,6%, zāģmateriālu – par 10,2%, bet būtiski samazinājās apaļkoku eksports – par 46,2%, dzelzs un neleģēta tērauda – par 13,1%, mēbeļu, ieskaitot matračus un gultas piederumus – par 6,8%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu ieņēmumi š.g. janvārī kopbudžetā par 25,2 milj. eiro jeb 4,0% pārsniedza perioda nodokļu ieņēmumu plānu, informē Finanšu ministrijā (FM).

Jāatzīmē, ka pērn nodokļu ieņēmumi gadā kopumā pārsniedza plānotos ieņēmumus par 0,8%. Ņemot vērā pozitīvo efektu no nodokļu ieņēmumu pieauguma, janvārī atbilstoši Valsts kases publicētajai informācijai konsolidētajā kopbudžetā bijis 121,8 milj. eiro pārpalikums, salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo periodu tas pieauga par 14,7 milj. eiro.

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi janvārī bija 796,7 milj. eiro, salīdzinot ar 2016.gada attiecīgo periodu pērn, tie pieauguši par 68,4 milj. eiro jeb 9,4%. Pamatā straujo ieņēmumu kāpumu sekmēja jau pieminētais efekts no nodokļu ieņēmumiem. Janvārī konsolidētā kopbudžeta nodokļu ieņēmumi bija 651,3 milj. eiro, kas salīdzinājumā ar 2016.gada janvāri palielinājās par 55,8 milj. eiro jeb 9,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Darba samaksai augot, jūtami pieaug darba spēka nodokļu ieņēmumi

Finanšu ministrija, 28.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis gads sācies ar ievērojamu pieaugumu darba spēka nodokļu ieņēmumos. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN), sociālās apdrošināšanas iemaksu un veikto norēķinu par solidaritātes nodokli ieņēmumi šā gada janvārī, salīdzinot ar 2017. gada janvāri, palielinājās par 38,2 miljoniem eiro jeb 12,6% (tai skaitā 6,2 miljoni eiro veselības finansēšanai).

Ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi šā gada janvārī bija par 34,1 miljons eiro jeb 43,0% lielāki nekā pērn janvārī, kas iezīmē, galvenokārt, Kohēzijas politikas ES fondu projektu īstenošanas aktivizēšanos. Kopējo ieņēmumu palielinājums sekmēja konsolidētā kopbudžeta pārpalikuma kāpumu janvārī līdz 172,8 miljoniem eiro, kas ir par 51 miljonu eiro vairāk nekā 2017. gada janvārī.

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi janvārī bija 879,8 miljoni eiro, par 83,1 miljonu eiro jeb 10,4% lielāki nekā pērn janvārī. Tostarp kopbudžeta nodokļu ieņēmumi palielinājās par 45,0 miljoniem eiro jeb 6,9%, tomēr tie bija mazāki nekā budžetā plānots. Kopbudžeta nodokļu ieņēmumu plāns janvārī tika izpildīts par 98,8% un ieņēmumi bija par 8,5 miljoniem eiro mazāki nekā plānots. Labi pildījušies IIN ieņēmumi (6,4 miljoni eiro jeb 4,6% virs plāna) un sociālās apdrošināšanas iemaksas (2,3 miljoni eiro jeb 1,3% virs plāna), ko sekmēja ienākumus saņēmušo darba ņēmēju skaita pieaugums un darba samaksas kāpums valstī. Jāizceļ IIN ieņēmumu palielinājums mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības nozarēs, kā arī operāciju ar nekustamo īpašumu nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijā vēsturiski zemākā elektroenerģijas cena kopš tirgus atvēršanas

Žanete Hāka, 20.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī elektroenerģijas cena Latvijā turpināja samazināties, sasniedzot vēsturiski zemāko līmeni kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas 2013.gada jūlijā - vidējā vienas megavatstundas cena februārī bija 28,05 eiro, liecina Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lai gan nedaudz - par 4% - samazinājās kopējais valstī saražotās elektroenerģijas apjoms salīdzinājumā ar janvāri, par 6% februārī samazinājies ir arī patēriņš, kā rezultātā par 2,2 procentpunktiem pieauga valsts patēriņa nosegšana ar vietējo ģenerāciju. Tādējādi februārī Latvijā tika saražoti 97% no valstī patērētās elektroenerģijas.

Attiecībā pret pagājušā gada februārī kopējais elektroenerģijas patēriņš Latvijā ir pieaudzis par 0,4%. Daugavas hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjoms samazinājies par 8% salīdzinājumā ar janvāri, bet, salīdzinot ar 2019.gada februāri - palielinājās par 145%.

Savukārt imports no Eiropas Savienības valstīm uz Baltiju februārī pieauga par 2% attiecībā pret janvāri un bija 981 212 MWh, kas salīdzinājumā ar 2019.gada februārī ir gandrīz divas reizes vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Janvārī ārējās tirdzniecības bilance pasliktinājās

Žanete Hāka, 13.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada janvārī Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums veidoja 1,8 miljardus eiro, kas faktiskajās cenās bija par 16,1 % vairāk nekā 2016. gada janvārī, tai skaitā preču eksporta vērtība – par 13,3 % un importa vērtība – par 18,5 % lielāka, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) operatīvie dati.

Janvārī Latvija eksportēja preces 808,7 milj. eiro apmērā, bet importēja par 984,1 milj. eiro.

Šī gada janvārī ārējās tirdzniecības bilance pasliktinājās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā samazinoties līdz 45,1 % (2016. gada janvārī – 46,2 %).

Šī gada janvārī koka un koka izstrādājumu eksports bija par 22,3 milj. eiro jeb 16,6 % lielāks nekā 2016. gada janvārī, pārtikas rūpniecības ražojumu eksports – par 20,9 milj. eiro jeb 44,8 % lielāks, parasto metālu un to izstrādājumu eksports – par 19,7 milj. eiro jeb 38,3 % lielāks, bet satiksmes līdzekļu un to aprīkojuma eksports bija par 15,6 milj. eiro jeb 46,3 % lielāks nekā pirms gada. Savukārt augu valsts produktu eksports 2017. gada janvārī bija par 11,5 milj. eiro jeb 18,4 % mazāks nekā 2016. gada janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada februārī Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums veidoja 1,82 miljardus eiro, kas faktiskajās cenās bija par 6,1 % vairāk nekā 2016. gada februārī, tai skaitā preču eksporta vērtība – par 5,7 % un importa vērtība – par 6,5 % lielāka, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) operatīvie dati.

Februārī Latvija eksportēja preces 832,8 milj. eiro apmērā, bet importēja par 984,6 milj. eiro. Ārējās tirdzniecības bilance nedaudz pasliktinājās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā samazinoties līdz 45,8 % (2016. gada februārī – 46,0 %).

2017. gada janvārī – februārī Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās sasniedza 3,61 miljardus eiro – par 353,8 milj. eiro jeb 10,9 % vairāk nekā 2016. gada atbilstošajā periodā. Eksporta vērtība veidoja 1,64 miljardus eiro (palielinājums par 140,1 milj. eiro jeb 9,3 %), bet importa – 1,97 miljardus eiro (pieaugums par 213,7 milj. eiro jeb 12,2 %).

Svarīgākās izmaiņas eksportā 2017. gada februārī, salīdzinot ar 2016. gada februāri:- pārtikas rūpniecības ražojumu eksports lielāks par 14,0 milj. eiro jeb 25,3 %,

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Zviedrijas-Lietuvas kabeļa NordBalt darba sākšana veicinājusi elektroenerģijas cenu kritumu Latvijā

Žanete Hāka, 03.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Analizējot elektroenerģijas vairumtirgus rādītājus februārī, Valters Kalme, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Enerģētikas departamenta Elektroenerģijas nodaļas vadītājs, secina, ka Zviedrijas-Lietuvas kabelis NordBalt atstājis ietekmi uz elektroenerģijas cenām Latvijā – februārī elektroenerģijas biržas nākamās dienas ik-stundas cenas bija ievērojami zemākas nekā tās bija janvārī, informē SPRK.

Atbilstoši Eiropas Savienības direktīvai un Elektroenerģijas tirgus likumam viens no regulatora uzdevumiem ir elektroenerģijas vairumtirgus uzraudzība. Regulators analizē elektroenerģijas nākamās dienas biržas ik-stundas cenas un vidējās cenas.

Latvijā un Lietuvā 2016.gada februārī vidējā (aritmētiskā) cena bija 29,65 EUR/MWh, kas ir ievērojami zemāka cena nekā janvārī (Latvijā janvārī - 50,01 EUR/MWh). Kā viens no iemesliem ir jāatzīmē lētākas elektroenerģijas plūsma pa NordBalt kabeli no Zviedrijas uz Lietuvu – jaunais 700MW līdzstrāvas kabelis, kas savieno Zviedriju un Lietuvu ir darbā no 18.februāra, norāda Valters Kalme, piebilstot, ka kabelis tika testēts 2015.gada decembrī, taču šogad janvārī bija slēgts avārijas remonta dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liepājas osta februārī kravu apgrozījumu palielinājusi par 20,8 %

Dienas Bizness, 10.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gadā februārī Liepājas ostā pārkrauts 498 912,16 tonnas kravu, kas ir par 13,4 % vairāk nekā šā gada janvārī un par 20,8% vairāk nekā 2014. gada februārī.

Šī gada februārī Liepājas ostā apkalpoti 117 kuģi, bet iebraukuši un izbraukuši 2418 pasažieri, informē Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārstāve Līga Ratniece-Kadeģe.

Februārī no kravu veidiem lielākais kravu apjoms tradicionāli bija beramkravu segmentā - 352,7 tūkst. tonnu, kas veidoja 70,7 % no visām kravām. Lielākais īpatsvars bija labībai un labības produktiem – 264,4 tūkst. tonnu jeb 75%. Vēl beramkravu grupā stabila kravu plūsma ir celtniecības materiāliem (februārī – 47,5 tūkst. tonnas jeb 13,47%), bet šā gada februārī Liepājas ostā atgriezās cukura kravas – 28,3 tūkt. tonnu, kas veidoja 8% no visām beramkravām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Sviesta cena ES februārī nedaudz pieaugusi, savukārt Latvijā turpināja kristies

LETA, 04.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībā (ES) sviesta cena pēc ilgākas lejupslīdes šā gada februārī ir nedaudz pieaugusi, kamēr Latvijā tā februārī kritusies par 2% - līdz 5354 eiro tonnā, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

ES sviesta cena šogad februārī bija 4550 eiro tonnā, kas ir 2% pieaugums salīdzinājumā ar janvāri. Tikmēr šā gada marta otrajā nedēļā Latvijā sviesta cena atkal pieauga par 2% salīdzinājumā ar marta pirmo nedēļu, bet ES sviesta cena šajā periodā pieauga par 1%.

Līdzīga tendence kā sviesta cenām februārī ES attiecīgajā mēnesī bija vērojama arī Čedaras siera cenām, kas pieauga par 2% līdz 3200 eiro tonnā salīdzinājumā ar janvāri, kad ES Čederas siers maksāja 3126 eiro tonnā. Latvijā Čederas siers februārī maksāja 2696 eiro tonnā, kas ir 1% samazinājums salīdzinājumā ar janvāri.

Tikmēr ES februārī joprojām turpināja pazemināties vājpiena pulvera cena, nokrītoties par 2% - līdz 1383 eiro tonnā, neraugoties uz ražošanas apjomu samazināšanos. Latvijā vājpiena pulvera cena šogad februārī bija 1157 eiro tonnā, kas ir par 26% mazāk nekā janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Preču eksporta vērtība samazinājusies

Žanete Hāka, 09.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada februārī salīdzinājumā ar janvāri preču eksporta vērtība faktiskajās cenās samazinājās par 2,0%, savukārt importa vērtība palielinājās par 1,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) operatīvie dati.

Februārī Latvija eksportēja preces 770,7 miljonu eiro apmērā, bet importēja par 925,6 miljoniem eiro. Ārējās tirdzniecības bilance nedaudz pasliktinājās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā samazinoties līdz 45,4% (2015. gada janvārī 46,2%).

Februārī, salīdzinot ar janvāri, bija vērojamas izmaiņas tirdzniecībā ar parastajiem metāliem un to izstrādājumiem. Šo preču eksports samazinājās par 25,2 miljoniem eiro jeb 29,5%, sarūkot dzelzs atkritumu un lūžņu eksportam par 6,6 miljoniem eiro jeb 80,6%. Tajā pašā laikā parasto metālu un to izstrādājumu imports palielinājās par 18,7 miljoniem eiro jeb 25,8%, pieaugot dzelzs un neleģētā tērauda pusfabrikātu importam no 198 tūkstošiem eiro līdz 12,5 miljoniem eiro jeb 63 reizes (visvairāk importēts no Baltkrievijas un Krievijas).

Komentāri

Pievienot komentāru