Citas ziņas

Jau rīt, 2.novembrī, kļūs auksts, gaidāms sniegs

, 01.11.2007

Jaunākais izdevums

Novembris nāks ar ievērojamām laika apstākļu izmaiņām – vēl salīdzinoši silto un mierīgo rudeni, kas Latvijā valdīja oktobra beigās, nomainīs mainīgi laika apstākļi, ar dzestriem ziemeļpuses vējiem. Tie atnesīs arī sniegu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras mājaslapā internetā ievietotā informācija.

Nepastāvīgi laika apstākļi valdīs Latvijā mēneša pirmajās dienās – Atlantijas cikloni nesīs gan nokrišņu mākoņus, gan arī brāzmainus vējus: šodien, 1. novembrī, vēl līs, un diena būs silta (maksimālā temperatūra sasniegs pat +7...+11 grādus), taču jau nākamajā dienā, vējam iegriežoties no ziemeļrietumu puses, Latvijā ieplūdīs aukstas gaisa masas, un lietu jau valsts austrumu rajonos var nomainīt arī sniegs. Turklāt ziemeļrietenis piekrastes rajonos var sasniegt arī vētras spēku.

Slapjdraņķis valdīs arī nākamajā dienā – 3. novembrī – kad sniegs un slapjš sniegs pāries lietū, bet dienas beigās un jo sevišķi naktī uz 4. novembri atkal gaidāmi nokrišņi sniega veidā, jo tad jau vējš iegriezīsies pat no ziemeļaustrumu puses, un mūsu reģionā ieplūdīs aukstās arktiskās gaisa masas. Dekādes vidū, kad debesis skaidrosies, pierims vējš un nokrišņi nebūs, termometra stabiņš naktīs visā Latvijā noslīdēs līdz -3...-8 grādiem, bet austrumu rajonos pat līdz -10 grādiem. Arī dienas laikā Vidzemē un Latgalē pieturēsies neliels sals, rietumos būs tikai 0...+3 grādus silts.

Dekādes beigās laika apstākļi atkal būs nepastāvīgi, bieži gaidāmi nokrišņi, kas nesīs slapjdraņķi, īpaši Latvijas rietumos, Vidzemē un Latgalē gan varētu pieturēties laika apstākļi, kas vairāk raksturīgi ziemai (gan ar nokrišņiem sniega veidā, gan arī zemākām gaisa temperatūrām).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vēstule redakcijai: Iesākumā bija vārds

Jūsu labvēlis – Mārcis Bendiks Bermudiskā trijstūrī starp Ķekavu – Iecavu – Baldoni, 2018. gada jūlijā, 06.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Godātā redakcija, steidzu paust savu atbalstu lieliskai iniciatīvai, kurai pievienojas jauni un veci. Es šeit domāju a. god. zv. adv. Gobzema kga pasākto «nosaukšu uzvārdus, rīt!» kustību.

Līdz šim mēs tikām «baroti» ar gaudeniem solījumiem par atmaskošanu un faktiem, ar mūžīgo piebildi «vārdus šobrīd vēl nesaukšu, ...» un tad gļetu taisnošanos, kādēļ atmaskot var, bet nosaukt nevar. Cik atminos, tā ir bijis kampaņu pēc kampaņas, sākot jau ar Repšes kga solījumu izķert visus korumpantus, vārdos nesauktus, un iedot veselībai papildu 400 miljonus latu. Repšes kgs iejāja valdībā baltā zirgā, ķēra pie zobena un tad tik sākās! Nu ja... Kad putekļi nosēdās, izrādījās, ka vienīgais tai laikā noķertais un notiesātais valsts naudas izkrāpējs bija paša Repšes kga valdības loceklis un partijas dibinātājs Audera kgs, un nekādi miljoni valsts kasē nesabira.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satiksmes ierobežojumi sakarā ar valsts svētku pasākumiem

, 13.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku (turpmāk tekstā NBS) iesniegumu, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts jaunatnes iniciatīvu centra iesniegumu, Rīgas domes Komunālā departamenta iesniegumiem, Rīgas domes Kultūras departamenta iesniegumiem, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes iesniegumu, kā arī ņemot vērā Latvijas Republikas Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta iesniegumu, ir sagatavots Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojums par satiksmes ierobežojumiem valsts svētkos.

Rīkojumā ņemts vērā, ka Latvijas Republikas proklamēšanas 90.gadadienas svētku ietvaros Rīgā notiks: no 14. līdz 18.novembrim gaismas festivāls Staro Rīga; 14.novembrī no plkst.13.00 Rīgas domes Komunālā departamenta rīkots pasākums Meža kapos pie J. Čakstes pieminekļa; 14.novembrī no plkst.10.00 līdz plkst.20.00 Valsts jaunatnes iniciatīvu centra rīkots pasākums bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām Rīgas Latviešu biedrības namā, Merķeļa ielā 13; 15.novembrī no plkst.10.00 līdz plkst.20.00 Valsts jaunatnes iniciatīvu centra rīkots pasākums bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām Rīgas Latviešu biedrības namā, Merķeļa ielā 13; 17.novembrī no plkst.18.30 līdz plkst.21.00 Valsts jaunatnes iniciatīvu centra rīkots svētku koncerts Latvijas Nacionālajā operā, Aspazijas bulvārī 3; 17.novembrī plkst.21.00 NBS vienību militārās parādes ģenerālmēģinājums 11.Novembra krastmalā; 18.novembrī: plkst.11.00 ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa; plkst.14.00 NBS vienību militārā parāde 11. Novembra krastmalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Informē par satiksmes ierobežojumiem 18.novembrī

, 13.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta, Rīgas domes Kultūras departamenta un Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) iesniegumu ir sagatavoti Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumi, kuros ņemts vērā, ka Rīgā notiks:

• 17.novembrī plkst. 21.00 NBS vienību militārās parādes ģenerālmēģinājums 11.Novembra krastmalā;

• 18.novembrī plkst. 10.00 ekumēnisks dievkalpojums Doma baznīcā;

• plkst. 11.15 svinīga ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa;

• plkst. 14.00 NBS vienību militārā parāde 11.Novembra krastmalā;

• no plkst. 19.30 līdz plkst. 20.30 svinīgs pasākums pie Brīvības pieminekļa un Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna;

• plkst. 20.30 svētku uguņošana no A-B dambja, informēja Rīgas dome.

Rīkojumā noteikts, ka transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt (izņemot NBS transportlīdzekļus ar Rīgas Garnizona un Latvijas Republikas Saeimas un valsts prezidenta drošības dienesta speciālām caurlaidēm):

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākais kadastrālo vērtību pieaugums gaidāms jaunajiem dzīvokļiem un lauksaimniecības zemei

LETA, 15.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais kadastrālo vērtību pieaugums no 2022.gada 1.janvāra gaidāms jaunajiem dzīvokļiem un lauksaimniecības zemei, liecina Valsts zemes dienesta (VZD) aprēķini par īpašumu kadastrālo vērtību izmaiņām pēc jauno kadastrālo vērtību stāšanās spēkā.

Kopumā jauno kadastrālo vērtību pieaugumu veidos vairāki faktori, trešdien mediju seminārā stāstīja VZD Nekustamā īpašuma vērtēšanas departamenta vecākā metodikas eksperte Elza Muraševa. Aptuveni 20% apmērā pieaugumu veido Saeimā 2017.gada 18.maijā pieņemtais likums "Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā", kas iepriekš noteica kadastrālās vērtības aprēķinā piemērot koeficientu 0,85 (85% atbilstība nekustamā īpašuma tirgus līmenim uz noteikto atskaites punktu laikā), bet tagad kadastrālajai vērtībai jāatbilst tirgus vērtībai par 100%.

Tāpat kadastrālo vērtību pieaugumu veido nekustamo īpašumu tirgus cenu kāpums kopš 2013.gada, kas novērots lauksaimniecības zemei visā Latvijā, dzīvokļiem un savrupmājām lielajās pilsētās un Pierīgā, komercēkām un ražošanas objektiem Rīgā un Pierīgā). Vērtību pieaugumu rada arī iepriekš pietiekamā līmenī nenovērtētie objekti - jaunās ēkas, kas būvētas pēc 2000.gada un īpaši vērtīga novietojuma apbūves zemes pie ūdeņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Cenu kāpums Latvijā šobrīd jau līdzinās 2007. un 2008. gadā pieredzētajam

Db.lv, 08.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patēriņa cenu pieaugums Latvijā pēdējos mēnešos ir bijis viens no straujākajiem pēdējo 20 gadu laikā, un inflācijas dinamika šobrīd jau līdzinās 2007. - 2008. gadā pieredzētajam, norāda banku analītiķi.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, novembrī patēriņa cenas Latvijā palielinājās par 7,5 % salīdzinājumā ar 2020. gada novembri, savukārt tikai kopš šī gada augusta patēriņa cenas Latvijā ir augušas par 3,7 %. Lai arī patēriņa cenu kāpums šobrīd līdzinās 2006. – 2008. gada periodam, inflācijas iemesli šoreiz ir citi. Šobrīd Latvijas ekonomikā nav vērojamas būtiskas ekonomikas nesabalansētības vai pārmērības, un inflāciju pamatā ir izraisījuši ārējie faktori.

Patēriņa cenas Latvijā šobrīd visvairāk ietekmē naftas cenu kāpums un enerģētikas krīze Eiropā, kas ir izveidojusies dažādu ekonomisku un politisku faktoru, kā arī laikapstākļu rezultātā, norāda bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā mēnesī Nord Pool biržā elektroenerģijas cenas pieauga gandrīz visos tirdzniecības apgabalos.

Nord Pool sistēmas cena novembrī kāpa 2,8 reizes pret iepriekšējo mēnesi, sasniedzot vidēji 74,58 EUR/MWh. Baltijas valstīs vidējā cena vienoti bija 105,20 EUR/MWh, kas ir pieaugums par 20% pret oktobri. Ikstundu cenas Baltijā aizvadītajā mēnesī svārstījās no 3,06 EUR/MWh līdz 777,18 EUR/MWh.

Novembrī gaisa temperatūra Ziemeļvalstīs joprojām bija zemāka par normu, un tā ietekmē patērētās elektroenerģijas apjoms pieauga par 13%, salīdzinot ar oktobri, un patēriņš bija par 14% augstāks, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn. Nokrišņu daudzums Ziemeļvalstīs aizvadītajā mēnesī samazinājās pret iepriekšējo mēnesi un noslīdēja zem normas līmeņa, kas negatīvi ietekmēja ūdens pieteci un hidrorezervuāru aizpildījuma līmeni, kas samazinājās līdz 4% zem normas. Papildus iepriekšminētajam samazinājās arī vēja staciju izstrāde - par 11% pret iepriekšējo mēnesi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sveicot visus lasītājus Valsts svētkos, db.lv iesaka pasākumus, kurus vērts apmeklēt svētku dienās. Latvijas Republikas proklamēšanas 90. gadadienas pasākumi Rīgā

14. — 18. novembrī no plkst. 18.00 līdz 23.00 Rīgas centrā gaismas festivāls Staro Rīga 2008

Izveidoti trīs pastaigu maršruti. Maršruts, kas iezīmēts sarkanā krāsā, sāksies uz AB dambja un noslēgsies Brīvības bulvārī, ļaujot apskatīt 14 izgaismotus objektus pilsētas centrā un Vecrīgā. Zilais maršruts sāksies 11.novembra krastmalā un, metot līkumu caur Kronvalda parku, staigātājus aizvedīs uz Vērmanes dārzu, iekļaujot 12 gaismas objektus, savukārt Zaļais maršruts ļaus apskatīt desmit izgaismotus objektus no Centrāltirgus Spīķeriem līdz Alberta ielai.

Četrus vakarus no 14. līdz 17.novembrim piemērotos laika apstākļos izgaismoto Rīgu būs iespējams apskatīt no kuģīša Maria, kas dosies braucienos pa Daugavu no plkst.16 līdz 23.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada novembrī Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums veidoja 2,3 miljardus eiro, kas faktiskajās cenās bija par 11,5% vairāk nekā 2016. gada novembrī, tai skaitā preču eksporta vērtība – par 15,3% un importa vērtība – par 8,3% lielāka, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) operatīvie dati.

Novembrī Latvija eksportēja preces 1,1 miljarda eiro apmērā, bet importēja par 1,2 miljardiem eiro. Ārējās tirdzniecības bilance uzlabojās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā palielinoties līdz 47,8% (2016. gada novembrī – 46,2%).

2017. gada vienpadsmit mēnešos Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās sasniedza 23,26 miljardus eiro – par 2,66 miljardiem eiro jeb 12,9 % vairāk nekā 2016. gada atbilstošajā periodā. Eksporta vērtība veidoja 10,44 miljardus eiro (palielinājums par 1 miljardu eiro jeb 10,2 %), bet importa – 12,83 miljardus eiro (pieaugums par 1,69 miljardiem eiro jeb 15,2 %).

Atbilstoši kalendāri un sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās 2017.gada novembrī salīdzinājumā ar 2016.gada novembri eksporta vērtība bija par 14,9 % un importa par 9,6 % lielāka, bet, salīdzinot ar mēnesi iepriekš, eksports pieauga par 5,8 % un imports – par 0,4 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijas preču eksporta vērtība augusi par 0,7%

Db.lv, 11.01.2021

Eksportējusi Latvija 2020.gada novembrī visvairāk koku, koka izstrādājumus un kokogles - 197,857 miljonu eiro vērtībā (15,8% no kopējā eksporta), kas ir par 3,2% mazāk nekā oktobrī, bet par 14,7% vairāk nekā 2019.gada novembrī.

Foto: pixabay.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija pērn 11 mēnešos eksportēja preces 12,033 miljardu eiro vērtībā, kas ir par 0,7% jeb 88,2 miljoniem eiro vairāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā, bet importēja - par 13,647 miljardiem eiro, kas ir kritums par 6% jeb 870,1 miljonu eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tādējādi 2020.gada 11 mēnešos Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās veidoja 25,68 miljardus eiro, kas ir par 3% jeb 781,9 miljardiem eiro mazāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā.

Tostarp novembrī Latvija ir eksportējusi preces 1,251 miljarda eiro apmērā, kas ir par 4,6% jeb 60 miljoniem eiro mazāk nekā oktobrī, bet par 9,1% jeb 104,7 miljoniem eiro vairāk nekā 2019.gada novembrī. Savukārt importētas preces novembrī 1,328 miljardu eiro apmērā, kas ir par 4,4% jeb 60,4 miljoniem eiro mazāk nekā pirms mēneša, bet par 4,1% jeb 52,8 miljoniem eiro vairāk nekā 2019.gada novembrī.

Statistikas pārvaldē atzīmēja, ka salīdzinājumā ar 2019.gada novembri ārējās tirdzniecības bilance nedaudz uzlabojās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apmērā palielinoties no 47,4% līdz 48,5%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējdarbības noskaņojuma jeb konfidences rādītāji 2021.gada novembrī samazinājās gan mazumtirdzniecībā un pakalpojumu sektorā, gan būvniecībā un rūpniecībā, visur sasniedzot negatīvas vērtības, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veikto konjunktūras apsekojumu dati.

Uzņēmējdarbības konfidences rādītāji raksturo vispārējo situāciju nozarē un tiek iegūti, veicot rūpniecības, būvniecības, mazumtirdzniecības un pakalpojumu nozaru konjunktūras apsekojumus. Ja rādītājs ir virs nulles, ir pozitīva uzņēmējdarbības vide, ja zem nulles - negatīvs uzņēmēju noskaņojums.

Pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem novembrī konfidences rādītājs mazumtirdzniecībā bija mīnus četri, un tas pasliktinās jau ceturto mēnesi pēc kārtas. Salīdzinot ar oktobri, šis rādītājs samazinājies par diviem procentpunktiem. Noskaņojuma rādītāji ir negatīvi visās mazumtirdzniecības apakšnozarēs.

Straujš samazinājums, salīdzinot ar oktobri, bijis nepārtikas preču un degvielas mazumtirdzniecībā, kur konfidences rādītāji noslīdējuši līdz attiecīgi mīnus 14,8 un mīnus 22,2. Pārtikas preču mazumtirdzniecībā uzņēmēju noskaņojums, lai arī negatīvs (mīnus 4,8), salīdzinājumā ar oktobri tomēr ir uzlabojies par 1,8 procentpunktiem. Automobiļu tirdzniecībā uzņēmēju noskaņojums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, nav būtiski mainījies (mīnus 12,4), bet automobiļu detaļu tirdzniecībā, remontā un apkopē samazinājies par 13,4 procentpunktiem, kopš 2021.gada marta pirmo reizi noslīdot zem nulles (mīnus 9,9).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gada novembrī Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums veidoja 2,47 miljardus eiro, kas faktiskajās cenās bija par 7% vairāknekā pirms gada, tai skaitā preču eksporta vērtība palielinājās par 5,2 % un importa vērtība – par 8,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.

Novembrī Latvija eksportēja preces 1,17 miljardu eiro apmērā, bet importēja par 1,3 miljardiem eiro. Salīdzinājumā ar 2017. gada novembri ārējās tirdzniecības bilance pasliktinājās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā samazinoties no 48,1% līdz 47,3 %.

2018. gada vienpadsmit mēnešos Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās sasniedza 25,64 miljardus eiro – par 2,25 miljardiem eiro jeb 9,6 % vairāk nekā 2017. gada atbilstošajā periodā. Eksporta vērtība veidoja 11,4 miljardus eiro (palielinājums par 844,8 milj. eiro jeb 8 %), bet importa – 14,24 miljardus eiro (pieaugums par 1,4 miljardiem eiro jeb 10,9 %).

Atbilstoši kalendāri un sezonāli izlīdzinātiem datiem 2018. gada novembrī salīdzinājumā ar 2017. gada novembri eksporta vērtība faktiskajās cenās bija par 4,3 % un importa par 9,1 % lielāka,savukārt,salīdzinot ar mēnesi iepriekš, eksporta vērtība pieauga par 3,5 %, bet importa – samazinājās par 7,5 %. Svarīgākās izmaiņas eksportā 2018. gada novembrī, salīdzinot ar 2017. gada novembri: - mehānismu, mehānisko ierīču un elektroiekārtu eksports lielāks par 45,1 milj. eiro jeb 26,2 %, - koka un tā izstrādājumu eksports lielāks par 25,8 milj. eiro jeb 14,8 %, - pārtikas rūpniecības ražojumu eksports lielāks par 11,6 milj. eiro jeb 9,8 %, - ķīmiskās rūpniecības un tās saskarnozaru ražojumu eksports lielāks par 10,9 milj. eiro jeb 13,7 %, - augu valsts produktu eksports mazāks par 54,5 milj. eiro jeb 44,9 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums 2007.gada novembrī bija par 11,2% jeb 102,6 milj. latu lielāks nekā pagājušā gada novembrī, un tā vērtība veidoja 1015,1 milj. latu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Latvijas eksporta vērtība faktiskajās cenās 2007. gada novembrī samazinājās par 1,7% jeb 6,4 milj. latu, salīdzinot ar 2007.gada oktobri, bet salīdzinājumā ar 2006. gada novembri bija pieaugums par 24,8% jeb 73,0 milj. latu, sasniedzot 367,8 milj. latu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes sniegtā informācija.

Savukārt importa vērtība faktiskajās cenās 2007. gada novembrī bija par 5,3% jeb 36,0 milj. latu mazāka nekā 2007.gada oktobrī, bet salīdzinājumā ar 2006. gada novembri bija pieaugums par 4,8% jeb 29,6 milj. latu, sasniedzot 647,3 milj. latu.

Kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums 2007.gada novembrī bija par 11,2% jeb 102,6 milj. latu lielāks nekā pagājušā gada novembrī, un tā vērtība veidoja 1015,1 milj. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

NVA informēs pašvaldību vadītājus un darba devējus par sadarbības iespējām 2008.gadā

, 25.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) no 26. oktobra līdz 13. decembrim katrā Latvijas rajonā rīkos informatīvu semināru NVA sadarbības partnerību veicināšana – iespējas un izaicinājumi 2008.gadā, lai pašvaldību vadītājus un darba devējus klātienē iepazīstinātu ar aģentūras 2008. gadā piedāvātajiem pakalpojumiem, pasākumiem un projektiem, kā arī lai kopīgi meklētu risinājumus nodarbinātības veicināšanai, liecina aģentūras sniegtā informācija medijiem.

Pirmais seminārs notiks Saldū, piektdien, 26. oktobrī, plkst. 10.00, Saldus rajona padomes telpās, Avotu ielā 12. Semināru atklās NVA direktors Ringolds Beinarovičs. Viņš pasniegs atzinības rakstus labākajiem sadarbības partneriem, kā arī vadīs rajona pašvaldību vadītāju darba grupu. Par sadarbības iespējām, ko NVA piedāvā pašvaldībām un darba devējiem 2008.gadā, stāstīs Nodarbinātības pasākumu un attīstības departamenta direktore Ilona Jurševska un Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja Dace Zvaigzne. Semināra dalībnieki tiks informēti arī par Eiropas Sociālā fonda atbalstītajiem pasākumiem 2007.-2013.gada plānošanas periodā un Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) pakalpojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Slēpošanas kalniem dīkstāve


Linda Zalāne, 09.01.2014

«Decembrī uzpūtām sniegu, bet trasi neatvērām. Domājām, ka tūlīt būs ziema. Tagad tikai nelielas sniega saliņas palikušas. Jādomā, ka otrreiz šāda situācija sezonā nebūs,» cer Riekstukalna īpašnieks Ervīns Kišuro.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz to, ka svētku brīvdienās slēpošanas kalnu trases bija slēgtas un sezonas kopējā budžetā paredzams pamatīgs robs, kalnu īpašnieki ir optimistiski.

Ziema šajā nedēļas nogalē būšot, cer aptaujātie uzņēmēji.

Visiem viena bēda

Labākais laiks slēpošanas kalniem ik gadus parasti ir no 20. decembra līdz 10. janvārim, kad visi iegūst lauvas tiesu no sezonas ienākumiem. Šogad tā ir izpalikusi. «Domāju, ka vienu trešo daļu sezonas ieņēmumu vairs neiegūsim. Šajā periodā bija skolēnu brīvlaiks, janvārī un februārī liela daļa slēpošanas entuziastu brauc uz lielajiem kalniem citviet Eiropā,» stāsta Milzkalna valdes priekšsēdētājs Viesturs Košnieks.

«Šajā sezonā visus Latvijas slēpošanas kalnus piemeklējusi vienāda liksta. Decembrī mēģinājām atvērt vienu trasi un nedēļu nostrādājām,» stāsta kalna Golgāts īpašnieks Juris Stradiņš. Īsais darbības periods ieguldīto neļāva atpelnīt – sniega pūšana izmaksājusi apmēram tūkstošs latu, bet ieņēmumi no apmeklētājiem bijuši 200 latu. Visticamāk, cilvēkiem nebija apziņas, ka iespējams slēpot, jo pilsētās sniega bija maz. «Tās trases, kuras īpašnieki paspēja atvērt, nebija pārpildītas. Arī konkurentiem situācija bija līdzīga. Šogad nebija tas efekts: kurš pirmais atver kalnu slēpotājiem, tas ēd krējumu, pārējiem – paniņas,» norāda J. Stradiņš. Arī uz gadu mijas svinībām bijis daudz rezervāciju Golgāta naktsmm, bet lielākā daļa galu galā tika atsauktas. Cilvēki naktsmājas kā ierasts rezervējot savlaicīgi – rudenī. Lielākā daļa saņēmuši atpakaļ iemaksāto naudu, bet bijuši klienti, kas rezervāciju nav atsaukuši, cerot, ka ziema tomēr būs un pakalpojumu varēs izmantot vēlāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidām nav bažas, ka ziemāju sējumi gaidāmā sala dēļ varētu izsalt, jo gaisa temperatūra nepazemināsies tik lielā mērā, lai sējumiem kaitētu, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms Oskars Balodis aģentūrai BNS teica, ka pagaidām nav jābažījas par sala nodarītajiem postījumiem. «Jā, sals būs lielāks, bet tas nav bīstams - izskatās, ka būs -10, -11 grādi, kas ir normāli, graudaugi to pārcietīs. Sējumi tagad pamazām smuki sasalst, arī viss ūdens no lauka ir nosūcies, tā kā peļķes nesasals. Es domāju, ka viss būs kārtībā,» norādīja Balodis, piebilstot, ka par sējumiem būtu jāsāk bažīties, ja gaisa temperatūra pazeminātos vairāk par -15.

Viņš arī norādīja, ka līdzšinējie laika apstākļi sējumiem ir bijuši labvēlīgi. «Īstenībā laiks ir bijis ļoti labs, bija diezgan sauss nevis slapjš, kas Latvijas augiem ir labi,» sacīja Balodis, piebilstot - pozitīvi vērtējams, ka gaisa temperatūra pazeminās pakāpeniski un nav krasu temperatūras svārstību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

53% iedzīvotāji ekonomisko situāciju vērtē slikti

Žanete Hāka, 19.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iedzīvotāju vērtējums kopējās situācijas attīstībai valstī novembrī ir uzlabojies – pagājušajā mēnesī 23% teikuši, ka situācija attīstās pareizi un retāk – ka nepareizi, liecina jaunākais DNB barometra pētījums.

Oktobrī 18% uzskatīja, ka situācija attīstās pareizi, bet ka nepareizi – novembrī tā atbildēja 57%, salīdzinot ar 62% oktobrī.

Lūgti novērtēt pašreizējo ekonomisko situāciju valstī, novembrī 53% aptaujāto to uzskatījuši par sliktu, kas ir mazākais kritisko atbilžu īpatsvars kopš 2008.gada. Tiesa, nav pamata uzskatīt, ka iedzīvotāji ar valsts ekonomisko situāciju ir apmierināti – joprojām tikai 2% Latvijas ekonomisko stāvokli vērtējuši pozitīvi, bet 43% uzskata, ka tas ir viduvējs, norāda pētījuma autori.

Attieksmes uzlabošanās novembrī vērojama arī iedzīvotāju uzskatos par ekonomiskajā situācijā notiekošajām izmaiņām. Ja oktobrī uzskatu, ka situācija pasliktinās, pauda 28%, tad novembrī tā domāja 23%, bet uz uzlabošanos novembrī norādīts biežāk (oktobrī: 14%, novembrī: 18%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm provizoriskie konsolidētie šī gada novembra rezultāti liecina, ka realizācija ir sasniegusi 10,9 miljonus eiro, kas ir 8% pieaugums pret pagājušā gada novembri, informē uzņēmums.

Arī vienpadsmit mēnešu griezumā «Olainfarm» grupas pārdošanas apjomi ir auguši par 7%, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, un sasniegušas 112,6 miljonus eiro. Šī gada 11 mēnešos «Olainfarm» koncerns realizējis produkciju 52 pasaules tirgos.

Novembra konsolidētie pārdošanas rezultāti liecina, ka straujākā izaugsme pret pagājušā gada novembri šogad atzīmēta Nīderlandē, Moldovā, Baltkrievijā un Kazahstānā, kur apgrozījums attiecīgi audzis par 474%, 98%, 67% un 52%. Par 34% samazinājusies pārdošana uz Uzbekistānu un par 15% uz Ukrainu, kas skaidrojams ar pasūtījumu cikliskumu. 2018. gada novembrī «Olainfarm» koncerna lielākie noieta tirgi bija Krievija, Latvija un Ukraina. Kopumā produkcija tika realizēta 33 tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ECB: Pasaules noskaņojuma rādītāji liecina par uzņēmējdarbības apstākļu uzlabošanos

Žanete Hāka, 14.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš gada sākuma pasaules tirdzniecības apjoms pieaudzis atbilstoši nelielajam ekonomiskās aktivitātes kāpumam, taču pieejamie rādītāji liecina par samērā vāju dinamiku īstermiņā, norāda Eiropas Centrālās bankas eksperti.

Runājot par tālāku nākotni, gaidāms, ka iespēju aplēšu periodā pasaules tirdzniecības izaugsme pakāpeniski nostiprināsies, bet tās temps joprojām būs lēnāks nekā pirms krīzes. Paredzams, ka pasaules (izņemot eirozonu) tirdzniecība šogad pieaugs par 3,9%, 2014. gadā – par 5,6% un 2015. gadā – par 6,4%.

Tā kā eirozonas galvenajās tirdzniecības partnervalstīs pieprasījuma kāpums ir lēnāks nekā pārējās pasaules valstīs, gaidāms, ka eirozonas ārējais pieprasījums būs pieaudzis nedaudz lēnāk nekā pasaules tirdzniecība. 2013. gadā tas palielināsies par 3% un tad kļūs straujāks, 2014. gadā pieaugot līdz 5% un 2015. gadā – līdz 5,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nobijās arī Valsts kase

Ieva Mārtiņa, Db, 12.01.2009

Īpaši novembrī jūtami samazinājās nodokļu ieņēmumi, bet valsts un pašvaldību kopējie izdevumi šajos mēnešos bija neparasti lieli, papildiemeslus Valsts kases rīcībai min Swedbank eksperts Pēteris Strautiņš.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada nogalē Valsts kase pakļāvās finanšu krīzes izraisītai neuzticības gaisotnei un izsmēla savus noguldījumus no komercbankām.

Jautāts, kāpēc VK izņēma visu naudu no komercbankām, viņš atzina: lai izslēgtu banku riskus. «Mēs nedomājām, ka bankas kļūs nespējīgas, bet visā pasaulē neuzticējās viens otram. Tagad situācija ir normalizējusies un nauda atgriežas, nu jau desmitos miljonu latu,» tā viņš. Proti, noguldījumu apjomi sāka pieaugt atkal pērn decembra beigās un turpina pieaugt šogad janvārī. U. Paukšens lēsa, ka, piem., decembrī VK naudu sāka noguldīt Nordea bankā, DnB NORD Bankā, UniCredit bankā, Hipotēku bankā. Decembrī vēl nebija, bet šobrīd valsts nauda noguldīta arī Swedbank. VK kopumā naudu nogulda dažādās komercbankās gan likmju dēļ, gan arī risku diversifikcācijas dēļ, skaidroja U. Paukšens. Db aplēses liecina, ka pērn novembra beigās, salīdzinot ar septembra beigām, par 31 milj. Ls samazinājās Centrālo un vietējo valdību noguldījumi Nordea bankā, par 28 milj. Ls - DnB NORD Bankā, par aptuveni 12 milj. Ls - Swedbank.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis gads ražotājiem būs izaicinājumiem bagāts, un ražošanas apjomos gada pirmajā pusē, visticamāk, gaidāms kritums, prognozēja banku analītiķi.

"Swedbank" galvenās ekonomistes vietas izpildītāja Agnese Buceniece akcentē, ka pēc četru mēnešu pārtraukuma apstrādes rūpniecībā uz brīdi ir atgriezies pieaugums. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, apstrādes rūpniecībā ražošanas apjomi novembrī auguši par 5,3% pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās, salīdzinot ar to pašu periodu gadu iepriekš. Savukārt 2022.gada 11 mēnešos reģistrēts kāpums par 3,2%.

Gan pērn 11 mēnešos, gan it īpaši novembrī visbūtiskāko devumu kopējā sniegumā ir nodrošinājusi viena no mazākajām apstrādes rūpniecības apakšnozarēm - metālu ražošana, norāda Buceniece. Tās ražošanas apjomi pērn bijuši gandrīz trīs reizes lielāki nekā 2021.gadā. Dzērienu ražošanā produkcijas apjomi 11 mēnešos kāpuši par 18,6%, bet automobiļu, to piekabju un puspiekabju izlaide augusi par 14,4%. Par aptuveni 8% palielinājušies elektrisko iekārtu un būvmateriālu ražošanas apjomi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 26 restorāniem, kas pagājušajā nedēļā guva pasaulē populārākā restorānu ceļveža "Michelin Guide" atzinību, vairākiem reģistrēts nodokļu parāds, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publiskoto informāciju "Michelin Selected Restaurants" ceļvedī iekļautā restorāna "Tauro" īpašniecei SIA "Tauro" 24.novembrī bija VID administrēto nodokļu parāds 47 108 eiro apmērā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Tauro" pērn strādāja ar 332 935 eiro apgrozījumu un 514 703 eiro zaudējumiem. Miljardierim Jurijam Šefleram pastarpināti piederošais uzņēmums ar zaudējumiem strādā kopš 2010.gada. 2022.gadā "Tauro" nodokļos samaksāja 168 630 eiro, savukārt vidējais uzņēmumā nodarbināt skaits bija 16.

SIA "Binvest", kas pārvalda gan konditoreju "Mulberry", gan "Michelin Selected Restaurants" ceļvedī iekļauto restorānu "Chef's Corner", nodokļu parāds 24.novembrī bija 35 754 eiro, bet SIA "Zetop", kas pārvalda "Michelin Selected Restaurants" ceļvedī iekļauto restorānu "Whitehouse", - 61 448 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā jau paredzēts piegāžu problēmas ietekmē automašīnu pārdošanas apjomus arī novembrī. Jauno pasažieru automašīnu pārdošanas apjomi sarukuši par 17% salīdzinot ar šo pašu mēnesi pērn. (853 pret 1029), informē Latvijas Auto asociācijā.

"Ja darbam ar privātā sektora klientiem tirgotāji vairāk vai mazāk ir pielāgojušies, tad šobrīd ar vien biežāk saskaramies ar problēmām publiskā sektora iepirkumos, kuros daudzi nevēlas piedalīties neadekvāti noteikto piegādes termiņu dēļ. Tādēļ, lai nodrošinātu maksimālu plašu pretendentu loku un izdevīgāko piedāvājumu, vēlos aicināt iepirkumos ņemt vērē esošo situāciju un tos veikt laicīgi, paredzot pietiekami lielus piegāžu termiņus," komentē Auto Asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Pieaugumu uzrāda vieglais komerctransports, kas novembrī piedzīvojis 18% pieaugumu. Pateicoties tam, kopumā, vieglo auto segmentā 2021. gada novembrī ir piedzīvots 11% pieaugums (1234 pret 1094) un gadā kopumā pieaugums veido 8% pret 2020. gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

InReal: Novembrī sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos vidēji samazinājušās par 6.5%

, 04.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī sērijveida dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1 085 eiro/m2, kas ir par 6.5 % mazāk nekā oktobrī, kad tā svārstījās ap 1 160 eiro/m2.

Vidējā vienistabas sērijveida dzīvokļa cena bija 1 120 eiro/m², kas, salīdzinoši ar pārējo dzīvokļu oktobra cenām, samazinājusies vismazāk – par 3.8%. Divistabu sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 1080 eiro/m², bet trīsistabu sērijveida dzīvokļa vidējā cena 1 065 eiro/m². Novembrī mazāk pieprasīti bija lielo platību dzīvokļi sērijveida mājās, par kuriem ir jāmaksā lieli komunālie maksājumu un tieši tāpēc, piemēram, četru istabu sērijveida dzīvokļa vidējā cena bija ap 1 000 eiro/m².

Rīgas centrā pagājušajā mēnesī dzīvokļus varēja iegādāties vidēji par 1 650 eiro/m2. Pēdējā laikā Rīgas centrā sāk parādīties vairāki piedāvājumi pirmskara mūra mājās bez remonta par cenu zem 1 000 eiro/m2. Savukārt centrā esošajiem jauniem projektiem cenas joprojām bija svārstīgas – no 1 400 eiro/m2 līdz pat 2 500 eiro/m2, turklāt šajā tirgus segmentā ir vērojams haoss, jo attīstītāji vairs nevar saprast, vai viņu cena ir atbilstoša tirgus vērtībai vai nav. Neskatoties uz to pilsētas centrā dzīvokļiem jaunajos projektos cenu līmenis bija nokrities zem 2 000 eiro/m2, vidēji sastādot 1 750 eiro/m2. Dažos jaunajos projektos bija pat vērojamas akciju cenas, kas bija zemākas par 1 500 eiro/m2. Diez gan nemainīgs pašlaik ir cenu līmenis Jūrmalā – tur dzīvokļus novembrī varēja iegādāties par 1 600 – 2 150 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sakarā ar ārvalstu amatpersonu vizītēm ierobežos satiksmi

, 20.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Ungārijas Republikas ministra prezidenta Ferenca Gjurčani (Ferenc Gyurcsany) darba vizīti Latvijas Republikā 21. un 22.novembrī, Baltijas Asamblejas 26.sesiju un 13.Baltijas Padomes ietvaros rīkoto konferenci Baltijas valstis un Eiropas Savienības kaimiņu politika no 22. līdz 24.novembrim, kā arī ņemot vērā Latvijas Republikas Drošības policijas iesniegumu, ir sagatavots Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojums, kurā noteikts, ka transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt (izņemot operatīvo transportu, diplomātiskā korpusa transportlīdzekļus un transportlīdzekļus ar speciālām caurlaidēm, kuras izsniegtas Latvijas Republikas Drošības policijā):

• 21.novembrī no plkst. 7.30 līdz. plkst. 23.00 Reimersa ielas labajā pusē, posmā no Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības ēkas līdz Kalpaka bulvārim;

• 21.novembrī no plkst. 7.30 līdz. plkst. 22.00 Meistaru ielas labajā pusē, posmā no Zirgu ielas līdz Mazajai Smilšu ielai;

• 22.novembrī no plkst. 7.30 līdz plkst. 15.00 Reimersa ielas labajā pusē, posmā no Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības ēkas līdz Kalpaka bulvārim;

• 22.novembrī no plkst. 7.30 līdz plkst. 12.30 Brīvības bulvāra labajā pusē, posmā no Rīgas Apgabaltiesas ēkas līdz Elizabetes ielai;

• 22.novembrī no plkst. 7.30 līdz plkst. 14.00 Elizabetes ielas labajā pusē, posmā no Kišjāņa Barona ielas līdz ēkai Elizabetes ielā 18;

Komentāri

Pievienot komentāru