Transports un loģistika

Jaunā «Concorde» nāks no Japānas

Aivars Mackevics [email protected], 08.11.2005

Jaunākais izdevums

Tā būs garāka par 100 metriem, pārvadās līdz 300 pasažieriem un maršrutu Tokija – Ņujorka veiks mazāk nekā 6 stundās. Japānā inženieri strādā pie leģendārās Concorde sekotājas. Jau 10. oktobrī Japānas Gaisa un aviācijas aģentūra Jaxa testēja kādu lidmašīnas modeli un paātrināja to līdz dubultam skaņas ātrumam! No Dienvidaustrālijas raķešu starta laukuma Woomera, 11,50 metrus garo modeli palaida gaisā uz nesējraķetes. Pēc atdalīšanas 19 kilometru augstumā, lidmašīna bez apkalpes pārgāja planējošā lidojumā. 15 minūtes un 22 sekundes Concorde sekotājs šāvās cauri gaisam ar 2450 km/h, pirms tas maigi nolaidās ar izpletni atpakaļ Austrālijas tuksnesī. Eksperti uzskata, ka regulāra gaisa satiksme varētu būt tikai sākot no 2025. gada. Francija un Japāna jau pagājušā gada jūnijā noslēdza sadarbības vienošanos par pasažieru lidmašīnas kopīgu izveidi. Taču abas valstis par šo projektu nākošajos 3 gados kopumā vēlas iztērēt tikai 4,5 miljonus eiro. Tas nav īpaši daudz! Šādas lidmašīnas izveide un būvniecība prasītu 5 līdz 10 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Veido lielāko nekustamā īpašuma fondu Ukrainā

Ingrīda Drazdovska [email protected], 01.09.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju banka Concorde Capital un starptautiskā konsultāciju kompānija Colliers International paziņo par nekustamā īpašuma investīciju fonda izveidi, kas darbosies Ukrainā. Fonda, kura nosaukums ir “Colliers-Concorde (Ukraine) Real Estate Fund” (Colliers-Concorde), projektu portfelis tiek lēsts uz 200 milj. USD pie 100 milj. USD pašu kapitāla. Colliers-Concorde realizēs nekustamā īpašuma attīstības projektus komercplatību - biroju, tirdzniecības platību un noliktavu – sektorā, kā arī dzīvojamo platību sektorā. Fonds tiek dibināts, lai izmantotu investīciju iespējas, kas radušās Ukrainas nekustamā īpašuma tirgū, brīdī, kad valsts pārdzīvo nozīmīgas ekonomiskas un politiskas transformācijas. Concorde Capital, ietekmīga Ukrainas investīciju banka un brokeru sabiedrība, pārvaldīs fondu ar sava meitas uzņēmuma palīdzību. Colliers International, viena no spēcīgākajām nekustamā īpašuma konsultāciju kompānijām pasaulē, pildīs fonda padomnieka funkcijas un līdzdarbosies fonda vadībā (co-manager).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai pasaule dosies pa Japānas ceļu?

Leonīds Aļšanskis, Dr. Math., AB.LV grupas galvenais analītiķis, 27.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc 2007.-2009. g. pasaules finanšu ekonomiskās krīzes beigām pasaulē ir vērojama aktīvas ekonomikas izaugsmes atjaunošanās. Taču daži nopietni analītiķi prognozē pasaules ekonomikas atkārtotu nonākšanu recesijā un pat ilgstošu stagnāciju pēc Japānas scenārija.

Finanšu ekonomiskā krīze, kas notika Japānā pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā, kļuva par spēcīgāko vienas valsts krīzi pēc Amerikas Lielās depresijas. Ekonomika uz desmit gadiem nonāca stagnācijā, un tikai 21. gs. sākumā Japāna sāka pakāpeniski pārvarēt šīs krīzes sekas.

Taču Japānai tā arī neizdevās pilnībā iziet no šīs krīzes, jo tā nonāca kārtējā krīzes vilnī nu jau kopā ar visu pasauli 2007.-2009. g. finanšu ekonomiskās krīzes laikā.

Japānas krīze, tāpat kā Lielā depresija un 2007.-2009. g. pasaules krīze, sākās ar spekulatīvo burbuļu plīšanu finanšu tirgos.

Japānā tie izveidojās uz tiešām iespaidīgo ekonomisko sasniegumu fona. Pirms krīzes valsts ekonomika pieauga vēl nebijušā ātrumā, un šo procesu dēvēja par Japānas ekonomisko brīnumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nemaz ne tik tālā Japāna

Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars, 09.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vēstniecība Japānā uzsāka savu darbību 2006.gada aprīlī. Visu šo laiku viens no galvenajiem vēstniecības uzdevumiem ir veicināt ekonomisko sadarbību starp Latviju un Japānu, kas sevī ietver eksporta veicināšanu no Latvijas uz Japānu un investīciju piesaisti no Japānas uz Latviju. Šodien apskatīšu dažas aktualitātes šajos virzienos.

Pēc provizoriskiem datiem Latvijas kopējais eksports uz Japānu 2009.gadā, salīdzinot ar 2008.gadu, ir pieaudzis par 14% un sasniedza 17.6 milj. LVL. Galvenās Latvijas eksporta preces uz Japānu bija: koksne un tās izstrādājumi, minerālie produkti (kūdra), ķīmiskā produkcija (farmācija). Pēdējo gadu laikā, samazinoties izejvielu īpatsvaram Latvijas eksportā, pakāpeniski palielinās gatavās produkcijas īpatsvars. Pavisam īsi par trim galvenajām eksporta grupām.

Farmācija:

Latvijas-Japānas ekonomiskajām saiknēm ir diezgan ilga vēsture. Tās pamatā ir farmācijas nozare. 1965.gadā uzņēmumam Grindeks aizsākas sadarbība ar Japānas farmācijas uzņēmumu Taiho Pharmaceutical par preparāta ftorafur piegādēm uz Japānu. Šī sadarbība turpinās arī šodien, paplašinoties ar jaunām sadarbības formām. Medicīnas iekārtu ražotājs Biosan jau vairākus gadus izplata savu produkciju Japānā. Tāpat Japānas tirgū ir pārstāvēts analītiskās programmatūras ražotājs ķīmijas un farmācijas nozarei - Latvijas kompānija ChromSword. Šī gada aprīlī četri Latvijas uzņēmumi tika pārstāvēti Latvijas stendā farmācijas izstādē CPhI Tokijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svinot turboreaktīvās virsskaņas pasažieru lidmašīnas Concorde 50.gadadienu, kompānija Bremont izgatavojusi 500 eksemplārus rokaspulksteņu Bremont Supersonic no lidmašīnas materiāla, raksta Bloomberg.

Sadarbojoties ar British Airways, kompānija Bremont saņēmusi metālu no lidmašīnas G-BOAB Concorde jeb Alpha Bravo, lai izgatavotu 500 rokaspulksteņus. Lidmašīna reģistrēta 1974.gadā un bija trešā Concorde modeļa lidmašīna, kas pievienojās British Airways flotei.

Alumīnijs no lidmašīnas pārveidots dekoratīvā aplī, kas redzams pulksteņa aizmugurē, un uz tā ir arī uzraksts ar lidmašīnas numuru un reģistrācijas laiku, gadiem, kuros lidmašīna tika izmantota, lidojumu skaitu un maksimālo ātrumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Japānas uzņēmējiem liela interese paplašināt sadarbību ar Latviju

Laura Mazbērziņa, 06.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas un Japānas ekonomiskajai sadarbībai ir plašs potenciāls. Ievērojamā Japānas uzņēmēju delegācija, kas šajās dienās viesojas Rīgā, un notikušais biznesa forums apliecina abu pušu interesi, norāda Ēriks Eglītis, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs.

Lai arī Latvijas un Japānas tirdzniecības apjomi ir nelieli, tiem ir tendence palielināties. Japāna ir Latvijas 40.lielākais tirdzniecības partneris un 2017. gadā tirdzniecības apjomi sasniedza 77 miljonus eiro. Šobrīd Japānas investīcijas ir 12 Latvijas uzņēmumos.

Tikšanās laikā puses atzina, ka Latvijai un Japānai ir interese attīstīt sadarbību tūrisma, aviācijas, transporta un loģistikas, kā arī IKT, inovāciju un investīciju jomās.

«Pēdējo piecu gadu laikā Japānas tūristi arvien biežāk viesojas Latvijā un 2017. gadā Japānas tūristu skaits Latvijā pieauga gandrīz par 6% salīdzinājumā ar 2016. gadu, un Latvija aktīvi strādā, lai vēl vairāk paplašinātu sadarbību šajā jomā,» sarunās uzsvēra Ē.Eglītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ekonomisti zīlē dabas katastrofas ietekmi uz Japānas ekonomiku

Ritvars Bīders, 14.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānā notikusī zemestrīce ir līdz šim postošākā valsts vēsturē, un, ņemot vērā Japānas parāda līmeni, eksperti saskata ekonomikas lejupslīdes iespējas, taču tajā pat laikā viņi norāda, ka valsts var kompensēt zaudētās ražošanas jaudas, jo citos Japānas reģionos ražošanas kapacitāte nav līdz galam izmantota.

Pasaules ekonomisti nākuši klajā ar pirmajām aplēsēm par zemestrīces un tai sekojošā cunami ietekmi uz Japānas ekonomiku.

Bank of America Merrill Lynch ekonomisti pašreizējo situāciju mēģinājuši salīdzināt 1995. gadā notikušo līdzīga rakstura dabas katastrofu Japānas pilsētas Kobes reģionā. Toreiz gada griezumā vissmagāk skartajā Hjogo prefektūrā ražošana saruka par 3,1%. Tuvākajā apkārtnē ražošanas kritums bija aptuveni 1 - 2 %. Kobes reģions ir relatīvi liels un toreiz veidoja aptuveni 12,4% no Japānas iekšzemes kopprodukta (IKP). Ekonomistu aprēķini liecina, ka kopumā toreizējā katastrofa samazināja Japānas ekonomikas izaugsmi par aptuveni 0,4 līdz 0,5 procentpunktiem. Taču ražošanas kapacitāte citos Japānas reģionos spēja kompensēt zemestrīces skarto radīto ražošanas iztrūkumu, tāpēc valsti joprojām turpinājās ekonomikas izaugsme. Turklāt zemestrīces postījumu likvidēšanas darbu devums Japānas ekonomikai bija aptuveni 2 – 3 % apmērā no IKP, kas atstāja pozitīvu ietekmi uz valsts ekonomiku nākamo divu gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tokijas mēģinājums ar lielāku PVN glābt budžetu ekonomikai izrādījies tikpat postošs kā zemestrīce, kas ir skaļš signāls Latvijai – nekāpt uz tā paša grābekļa

Pēc aprīlī notikušās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšanas no 5% uz 8% Japānas ekonomika piedzīvojusi līdzīgu sarukumu, kāds sekoja postošajai un traģiskajai zemestrīcei un cunami pirms trijiem gadiem.

Šā fiskālā gada pirmajā ceturksnī Japānas IKP krities par 6,8%, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, raksta Financial Times.

Zibenskarš neizdevās

Apņēmīgais premjers Šindzo Abe savas valdīšanas pusotrā gadā ar t.s. abenomikas pasākumiem ir centies ātri un efektīvi izvest valsti no pārdesmit gadus ilgušās stagnācijas. Sevišķi smagi Japānas ekonomikai klājas tekošā konta deficīta dēļ, pēc 2011. gada 11. marta Lielās zemestrīces atsakoties no kodolenerģijas. Tas licis strauji pārkārtoties tikai uz importētajiem energoresursiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Japānas jenas kurss sasniedz rekordu

Jānis Šķupelis, 17.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV dolāra cena Japānas jenās šodien noslīdēja līdz visu laiku zemākajam līmenim un sasniedza 76,25 ASV dolāru atzīmi.

Jāpiebilst, ka dolāra cena šādos līmeņos turējās neilgu laiku un, dienai ejot, atkāpās līdz 79 Japānas jenu atzīmei. Kopumā Japānas jenas cenas pieauguma pamatā ir tas, ka zemestrīce Japānas investorus padarījusi piesardzīgākus un valstī atgriežas ārvalstu investīcijas (tās tiek pārdotas un valstī atgriežas nauda). Tāpat savu lomu ieņēmusi spekulatīvā jenu pirkšana, raksta Reuters.

Japānas jenas cenai pieaugot, pastāv liels risks, ka ar intervencēm valūtu tirgū iesaistīsies Japānas centrālā banka. Spēcīga Japānas jena sarežģī dzīvi jau tā no zemestrīces cietušajiem Japānas ražotājiem (domājams, Japānas CB pārlieku stipri jenu ilgstoši nepieļaus). Daudzi Japānas eksportētāji norādījuši, ka tie var palikt pelnoši, ka dolāra cena atrodas pie 86,3 jenu atzīmes vai augstāk. Valda viedoklis, ka tas ir tikai laika jautājums, kad tirgū tiks veiktas centrālās bankas intervences.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas ekonomika pasaules krīzē ir izrādījusies daudz ievainojamāka nekā tās galvenās sāncenses ASV, Eiropas lielvalstis un Ķīna, šodien raksta avīze Dienas bizness.

Krasais pasaules otrās lielākās ekonomikas kritums pagājušā gada beigās liecina, ka šajā ceturksnī tā var sarukt par 20% gada izteiksmē. Šādu prognozi izteikuši Japānas valdības ekonomisko un sociālo pētījumu institūta eksperti, vēstī aģentūra Bloomberg. Japānas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2008.gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo periodu gadu iepriekš, samazinājās par 12.7%. Institūta prognoze šim gadam balstās uz Japānas Tirdzniecības ministrijas datiem, saskaņā ar kuriem ražošanas apjoms šā gada janvārī valstī ir sarucis par 9.1%, bet šā mēneša pirmajās divās nedēļās —par gandrīz 5%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Toyota «sērfo» uz Japānas jenas vērtības krituma viļņa

Jānis Rancāns, 28.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada trešajā ceturksnī Japānas autobūves kompānija Toyota Motor Corp. pārdevusi 2,5 miljonus automašīnu, kas, salīdzinot ar gadu iepriekš, bijis pieaugums 2,8% apmērā.

Japānas kompānijai pārdošanas rādītāju ziņā izdevies apsteigt ASV autobūves milzi General Motors Co. un citus ražotājus, apliecinot, ka lielajām valsts kompānijām ir izdevīgas Japānas valdības ekonomiskās reformas, vēsta Bloomberg.

Minētajā laika posmā ASV autobūves milzis GM spējis pārdot 2,4 miljonus automašīnu (pieaugums 5,5% apmērā), bet Vācijas Volkswagen – 2,33 miljonus automašīnu. Volkswagen tirdzniecības datos gan nav iekļautas smagās automašīnas.

Analītiķi atzīmē, ka Toyota pēdējo mēnešu veiksmīgā darbība ir cieši saistīta ar Japānas premjera Šinzo Abes (Shinzo Abe) ekonomisko politiku, kuras ietvaros tiek veikta jenas vērtības samazināšana, tādējādi ļaujot valsts eksportētājiem sekmīgāk strādāt. Japānas valdības mērķis ir pārtraukt recesiju, kas periodiski vajājusi valsts ekonomiku pēdējos piecus gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas un Japānas sadarbību veicinās pārstāvniecības atvēršana Tokijā

, 17.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 17.septembrī ekonomikas ministrs Jurijs Strods, Ekonomikas ministrijas pārstāvji, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols tikās ar Japānas uzņēmēju apvienības "International Friendship Exchange Council" pārstāvjiem. Japānas pusi pārstāvēja 12 uzņēmēji no Japānas vadošajiem biznesa uzņēmumiem, tai skaitā no 2.lielākās aviokompānijas ANA, Nippon Paper Industries, East Japan Railway Company, Mitsubishi Logistics Cooperation, kā arī bijušais Japānas vēstnieks Vācijā Kunisada Kume.

Latviju un Japānu jau kopš 1919.gada vieno teicamas divpusējās attiecības, ko veicināja Japānas vēstniecības atklāšana Rīgā 2000.gadā un Latvijas vēstniecības atvēršana Tokijā 2006.gadā. Turklāt, abu valstu veiksmīgo dialogu papildina arvien pieaugošā ekonomiskā sadarbība un uzņēmēju aktivitātes.

Ekonomikas ministrs uzsvēra, ka atzinīgi novērtējama ir Latvijas sadarbība ar Japānas ārējās tirdzniecības organizāciju JETRO. J.Strods atzina, ka "Pastāvošā tirdzniecības dinamika, no vienas puses, kā arī Latvijas un Japānas ekonomiskās attīstības stabilitāte un izaugsme, no otras, rada pārliecību, ka mūsu sadarbība slēpj plašu, vēl līdz galam neatklātu attīstības potenciālu".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas un Japānas sadarbību veicinās pārstāvniecības atvēršana Tokijā

, 17.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 17.septembrī ekonomikas ministrs Jurijs Strods, Ekonomikas ministrijas pārstāvji, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols tikās ar Japānas uzņēmēju apvienības "International Friendship Exchange Council" pārstāvjiem. Japānas pusi pārstāvēja 12 uzņēmēji no Japānas vadošajiem biznesa uzņēmumiem, tai skaitā no 2.lielākās aviokompānijas ANA, Nippon Paper Industries, East Japan Railway Company, Mitsubishi Logistics Cooperation, kā arī bijušais Japānas vēstnieks Vācijā Kunisada Kume.

Latviju un Japānu jau kopš 1919.gada vieno teicamas divpusējās attiecības, ko veicināja Japānas vēstniecības atklāšana Rīgā 2000.gadā un Latvijas vēstniecības atvēršana Tokijā 2006.gadā. Turklāt, abu valstu veiksmīgo dialogu papildina arvien pieaugošā ekonomiskā sadarbība un uzņēmēju aktivitātes.

Ekonomikas ministrs uzsvēra, ka atzinīgi novērtējama ir Latvijas sadarbība ar Japānas ārējās tirdzniecības organizāciju JETRO. J.Strods atzina, ka "Pastāvošā tirdzniecības dinamika, no vienas puses, kā arī Latvijas un Japānas ekonomiskās attīstības stabilitāte un izaugsme, no otras, rada pārliecību, ka mūsu sadarbība slēpj plašu, vēl līdz galam neatklātu attīstības potenciālu".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībai (ES) noslēdzot tirdzniecības nolīgumu ar Japānu, Latvijas uzņēmumiem paveras jaunas eksporta iespējas, norāda Ārlietu ministrijā (ĀM).

Šodien ES-Japānas samita ietvaros tika parakstīts ES-Japānas Ekonomisko partnerattiecību nolīgums, kas ir lielākā divpusējā tirdzniecības partnerība, par ko ES jebkad ir risinājusi sarunas, un tā aptver trešdaļu pasaules iekšzemes kopprodukta (IKP).

Eiropas Komisijas prognozes liecina, ka, noslēdzot līgumu, ES eksports uz Japānu pieaugs, piemēram, par 180% pārtikas produktiem, 22% ķīmiskās rūpniecības precēm un 16% elektriskajām iekārtām.

Nolīgums stāsies spēkā pēc Eiropas Parlamenta apstiprinājuma un ratifikācijas Japānas Parlamentā, kas gaidāms 2019.gadā.

Nolīguma ar Japānu spēkā stāšanās uzlabos esošās un pavērs jaunas iespējas Latvijas uzņēmējiem 127 miljonu patērētāju lielajā Japānas tirgū. Pateicoties tirdzniecības nolīgumam, uzņēmēji iegūs no visaptverošas importa un eksporta tarifu atcelšanas, kā arī citiem atvieglojumiem skaidroja ĀM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Japānai draud ar reitingu samazinājumu

Jānis Šķupelis, 27.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien starptautiskā reitingu aģentūra Standard and Poor's samazinājusi Japānas kredītreitinga AA- nākotnes izredzes no stabilām uz negatīvām.

Aģentūra savu lēmumu skaidro ar to, ka zemestrīce ar visām no tās izrietošajām sekām pasliktinās jau tā vājo publisko finanšu stāvokli, ja vien netikšot palielināti nodokļi.

Jāatgādina, ka Standard and Poor's pirmo reizi kopš 2002. gada Japānas kredītreitingu samazināja šā gada janvārī uzsverot, ka Japānas valdībai neesot plāna kā cīnīties ar arvien augošo valsts parādu. Jāpiezīmē, ka Japānas valsts parāds ir milzīgs (aptuveni 10 triljoni ASV dolāri) un divkārt pārsniedz valsts ekonomikas lielumu. Turklāt zemestrīces seku likvidēšanas un atjaunošanas darbi šo parādu, visticamāk, audzēs vēl lielāku. Tāpat tiek sagaidīts, ka Japānas budžeta deficīts paliks virs 8% atzīmes vēl vismaz līdz 2014. gada, norāda S&P eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atbildes vizītē Latvijā ieradīsies Japānas biznesa kluba pārstāvji

Dace Preisa, 28.06.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt, 29.jūnijā sāksies Japānas biznesa kluba Krievijā (JCCI) pārstāvju divu dienu vizīte Latvijā. Vizīte būs turpinājums Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) aizsāktajām aktivitātēm ar Japānas uzņēmējiem šajā gadā. Vizītes mērķis ir padziļināti iepazīstināt Japānas uzņēmējus ar Latvijas investīciju vidi un biznesa iespējām. Vizītes pirmajā dienā Japānas uzņēmēji viesosies Rīgas domē, kam sekos seminārs Rīgas brīvostas pārvaldē, lai padziļināti iepazītos ar Latvijas tranzīta un loģistikas sektoru, sadarbības iespējām ar Rīgas brīvostu, kā arī par tūrisma iespējām Latvijā. Pēcpusdienā delegācija viesosies Jūrmalas domē, lai iepazītos ar Jūrmalas piedāvājumu tūrisma jomā. Savukārt otrajā dienā tiks apmeklēta Ventspils, lai tiktos ar Ventspils pilsētas domes pārstāvjiem un iepazītos ar brīvostas darbību. Vizītes sagatavošanā atbalstu sniedz Rīgas un Jūrmalas dome, Rīgas brīvostas pārvalde, Ventspils brīvostas pārvalde un Tūrisma Attīstības valsts aģentūra. LIAA atgādina, ka Japānas biznesa kluba vizīte Latvijā ir atbildes vizīte LIAA direktora Andra Ozola vizītei Maskavā šī gada maijā, kura laikā notika pirmā tikšanās ar Japānas uzņēmēju biznesa kluba JCCI pārstāvjiem. Kā arī LR Ministru prezidenta Aigara Kalvīša vizītei Japānā šī gada aprīlī. Tās ietvaros, pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar Japānas Ārējas tirdzniecības organizāciju „JETRO”, tika organizēts biznesa seminārs Latvijas un Japānas uzņēmējiem un organizāciju pārstāvjiem. Tikšanās ar „JCCI” pārstāvjiem ir nozīmīgs solis abu valstu ekonomisko attiecību veicināšanā, jo Japānas uzņēmēju biznesa klubā Maskavā „JCCI” apvienojušies 130 Japānas uzņēmumu pārstāvji. Kluba priekšsēdētājs ir „Toyota Motor” Maskavā vadītājs un kluba dalībnieku vidū ir tādu pasaules mēroga kompāniju pārstāvji kā „Toshiba”, „Mitsubishi”, „Nissan”, „Panasonic”, „Sony”, „Hitachi”, „Jamaha” u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vispārējā naudas drukāšana, kas pasauli piemeklējusi pēdējo dažu gadu laikā, lai arī asociējas ar riskiem globālajai finanšu sistēmai, tomēr biržu investoriem ļāvusi labi nopelnīt. Pēdējā laikā ļoti agresīvu naudas politiku piekopj Japānas centrālā banka un, lai arī šie notikumi šķiet stipri tālu, tomēr rada iespēju pelnīt arī Latvijas ieguldītājiem.

Apjomīgā naudas drukāšana likusi sarosīties arī biržas investoriem, un patlaban akciju cenu pieaugums Japānā sasniedzis sen nebijušus augstumus, tomēr, investējot šādā tirgū, ārvalstu ieguldītājiem ir risks zaudēt uz valūtas kursu svārstību rēķina, tomēr iespējas izbēgt no negācijām tomēr ir, ieguldot fondos, kuru cenas ir izteiktas dolāros, kas ļauj vieglāk diversificēt riskus daudzskaitlīgajā uzņēmumu klāstā un mazināt valūtu riskus.

«Ja investors pieņem, ka Japānas centrālās bankas īstenoto pasākumu rezultātā valsts akciju tirgus turpinās kāpt, tad var apsvērt biržā tirgoto fondu (ETF) iegādi, kuru dinamika atspoguļo Japānas akciju tirgu. Kā piemērus šeit var minēt tādus biržās tirgotos fondus kā ishares MSCI Japan Index Fund (biržas simbols: EWJ) vai arī WisdomTree Japan Hedged Equity Fund (simbols: DXJ). Abi iepriekš minētie biržā tirgotie fondi atspoguļo Japānas akciju tirgu, taču galvenā atšķirība starp abiem ir tā, ka WisdomTree Japan Hedged Equity Fund biržā tirgotais fonds veic Japānas jenas un ASV dolāra kursa svārstību riska ierobežošanu (hedging), kā rezultātā Japānas valūtas kritums pret ASV dolāru atstāj mazāk negatīvu ietekmi uz fonda rezultātiem,» skaidro Swedbank brokeris Juris Jankovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vāciju baida Japānas monetārā politika

Jānis Rancāns, 25.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas valdības spertie soļi saistībā ar nacionālās valūtas jenas vērtības samazināšanu, lai uzlabotu valsts ekonomisko izaugsmi, var negatīvi ietekmēt Vācijas ekonomiku, pavēstījis ASV miljardieris Džordžs Soross.

Japānas valdība aizvadītajā decembrī uzsāka pasākumu kopu, kuriem jāsamazina valūtas vērtība, lai tādējādi padarītu lētāku valsts eksportu, kas veicinātu tautsaimniecības izaugsmi. Pasākumu ietvaros Japāna noteikusi augstāku inflācijas mērķi, kā arī uzsākusi papildus jenu drukāšanu.

Japānas lēmumu kritizējusi arī Vācijas centrālā banka, kura uzsvērusi, ka tas varot kropļot konkurenci un izsaukt «valūtu karus», kad Japānas lēmumam var sekot arī citas valstis. Savukārt Eiropas Centrālā banka Japānai pārmetusi vietējās centrālās bankas neatkarības ierobežošanu.

Satraukumu par Japānas spertajiem soļiem paudusi arī Vācijas kanclere Angela Merkele un valsts finanšu ministrs Volfgangs Šoible. Vācijas kanclere norādījusi, ka Japāna var izpelnīties arī sodu par šādām darbībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņu un planšetdatoru ēra skaidri iezīmē Japānas tehnoloģijas sektora gigantu norietu.

Agrāk veiksmīgajiem un slavenajiem Japānas tehnoloģiju uzņēmumiem klājas arvien grūtāk. Kārtējo triecienu Japānas korporatīvajiem milžiem Sony un Panasonic šonedēļ devusi starptautiskā reitingu aģentūra Fitch, kas samazinājusi šo kompāniju obligāciju kredītreitingu līdz grabažas (junk) līmenim.

Japānas tehnoloģiju kompānijām šobrīd ir grūti konkurēt ar «stilīgajiem» Apple un Samsung Electronics. Tās nav spējušas nodrošināt sev kaut cik nozīmīgu tirgus daļu viedtālruņu un planšetdatoru tirgū, kas ir šā brīža tehnoloģijas sektora galvenā un izšķiroša cīņas fronte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Japānas Banka pirmo reizi sešu gadu laikā iejaucas valūtu tirgū

Jānis Šķupelis, 15.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pirmo reizi kopš 2004. gada Japānas centrālā banka ir tieši iejaukusies valūtu tirgū, liekot savai valūtai – Japānas jenai piedzīvot vērtības kritumu.

Jāpiebilst, ka vēl šorīt ASV dolāra cena atzīmējās zem 83 jenu atzīmes, kas ir jauns zemākais minētā kursa līmenis pēdējo 15 gadu laikā. Japānas valdība jau izsenis izteikusi neapmierinātību ar augstu jenas cenu, kas krietni paplacina Japānas eksportētāju maciņus un apdraud valsts ekonomikas atveseļošanos. Taču šoreiz Japānas CB nolēma rīkoties un pārdot jenas, pērkot ASV dolārus.

Tirgus dalībnieki lēš, ka šajā pirmajā intervencē Japānas CB pārdevusi 300 līdz 500 miljardus jenu (3,6 līdz 6 miljardus USD). Jāsaka, ka minētās Japānas CB intervences palīdzēja un ASV dolāra cena pieauga līdz 85,4 jenām, kas ir kursa augstākais līmenis pēdējo divu nedēļu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Trešā lielākā ekonomika pasaulē atkal ieslīgusi recesijā

Gunta Kursiša, 19.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japāna, kas ir pasaulē trešā lielākā ekonomika, pēc martā notikušās zemestrīces un cunami šā gada pirmajos trīs mēnešos strauji sarukusi. Galvenie iemesli ir patēriņa un eksporta samazināšanās, vēsta BBC.

Gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, iekšzemes kopprodukts (IKP) samazinājies par 0,9%. Savukārt gada griezumā tas sarucis par 3,7%. Tā kā jau divus ceturkšņus pēc kārtas IKP sarūk, valsts oficiāli ieslīgusi recesijā, Japāna piedzīvo krīzi.

Vissmagāk ir cietis patēriņš un eksports. Ekonomikas samazinājums ir lielāks nekā tika paredzēts – iepriekš tika lēsts, ka Japānas ekonomika varētu samazināties par 2%.

«Paredzam, ka Japānas ekonomika būs vāja vēl kādu laika posmu,» stāstīja Japānas ekonomikas ministrs Kaoru Josano (Kaoru Yosano).

Pēc katastrofas Japānas iedzīvotāji ir samazinājuši privāto patēriņu par 0,6%. Privātais patēriņš veido gandrīz 60% no Japānas ekonomikas. «Patēriņš bija zems jau 2010. gada beigu ceturksnī, bet zemestrīce izraisīja tālāku tā kritumu,» norādīja ekonomiste Naomi Finka (Naomi Fink). Aprīlī patērētāju uzticības indekss samazinājās līdz 33.1 punktam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Japāna joprojām ilgtermiņa investoriem izskatās pievilcīga

Žanete Hāka, 30.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2012. gada beigām, kad par Japānas premjerministru kļuva Šinzo Abe, Japānas akciju indekss NIKKEI 225 ir pieaudzis par vairāk nekā 80%, sasniedzot pēdējo 15 gadu augstāko līmeni, norāda DNB Markets privātkapitāla pārvaldnieks Krišjānis Rullis.

Līdzšinējais kāpums lielā mērā skaidrojams ar Abes izvēlēto monetārās un fiskālās politikas kursu, kur ekonomikas izaugsme galvenokārt balstīta uz masīvu likviditātes palielināšanu ekonomikā.

Likviditātes pavairošanu veic Japānas Centrālā banka, gada laikā uzpērkot vērtspapīrus par summu, kas līdzinās 15% no Japānas IKP. Jāsaka gan, ka līdzšinējais akciju tirgus pieaugums liecina, ka esošie lēmumi tirgū jau ir iecenoti. Savukārt arvien konkrētākas aprises sāk iegūt Abes plāni strukturālo reformu īstenošanā. Tieši šīs strukturālās reformas apvienojumā ar izmaiņām nodokļu sistēmā liek optimistiski raudzīties gan uz tālāku Japānas ekonomikas augšupeju, gan uz iespējamo akciju tirgus pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs A.Slakteris tikās ar Japānas Ārlietu ministrijas viceministru

, 27.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 27.oktobrī, Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs, aizsardzības ministrs Atis Slakteris tikās ar Japānas Ārlietu ministrijas viceministru Takeshi Iwaya, kurš ieradies Latvijā darba vizītē.

A.Slakteris uzsvēra ciešās abu valstu attiecības, Latvijas un Japānas sadarbību dažādās jomās un līmeņos. Intensīvo politisko dialogu raksturo Latvijas Ministru prezidenta un ārlietu ministra vizītes Japānā, kā arī Japānas premjerministra īpašā sūtņa Koki Chuma vizīte Latvijā.

Atis Slakteris apliecināja Latvijas valdības vēlmi turpināt ciešo sadarbību ar Japānu - veicināt ekonomiskos kontaktus, sekmēt Japānas uzņēmēju un rūpnieku investīcijas Latvijā, kas ir visstraujāk augošā ekonomika Eiropas Savienībā.

Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs pateicās par Japānas valdības finansiālo atbalstu Latvijas kultūras iestādēm: Latvijas Nacionālajai operai, Liepājas simfoniskajam orķestrim, Latvijas valsts kinofotofonodokumentu arhīvam un Latvijas Vēstures muzejam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija sāks sarunas par nodokļu konvenciju ar Japānu

, 16.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš Japānas imperatora vizītes Latvijā ir ievērojami pastiprinājusies abu valstu, īpaši Japānas interese par savstarpējo sadarbību, un šo procesu ir veicinājusi arī Latvijas vēstniecības Japānā atklāšana, tā iepazīšanās sarunā Finanšu ministrijā ceturtdien, 16.augustā vienojās Latvijas finanšu ministrs Oskars Spurdziņš un Japānas finanšu ministra vietnieks Kazunori Tanaka.

Lai veicinātu abu valstu ekonomisko sadarbību, ļoti būtiska būtu nodokļu konvencijas noslēgšana. Tā kā interesi izrāda abas valstis, drīzumā paredzams vienoties par iespējamo pirmās tikšanās vietu un laiku, lai apspriestu konvencijas projektu.

O.Spurdziņš iepazīstināja Japānas kolēģi ar Latvijas makroekonomisko attīstību. Sarunas laikā tika konstatēts, ka abām valstīm ir visai daudz kopīga - arī Japāna savulaik ir piedzīvojusi Latvijas pašreizējai situācijai līdzīgu ļoti straujas attīstības posmu, abas valstis savu ekonomiku nevar balstīt uz energoietilpīgām nozarēm, bet tām jāorientējas uz precēm ar augstu pievienoto vērtību. Japānas finanšu ministra vietnieks uzsvēra, ka Japāna ir uzkrājusi ievērojamu pieredzi energoresursu taupīšanas jomā, jo tās ekonomikas pamatpostulāti ir resursu taupīšana un vides aizsardzība, un Japānas puse būtu gatava dalīties ar Latviju savā pieredzē un informācijā. Tā, piemēram, Japānai ir pietiekama pieredze atomenerģijas ražošanā. Vienlaikus K.Tanaka uzsvēra, ka visi Japānas augsto tehnoloģiju risinājumi ir vērsti tikai un vienīgi miermīlīgiem mērķiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

ASV bezdarba līmenis sarūk līdz 7,6%

Jānis Šķupelis, 05.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labi ASV darba tirgus dati ataino ekonomikas atveseļošanos, un tas var nozīmēt, ka dzīres akciju tirgos turpināsies. Darba tirgus dati gan nav viennozīmīgi labi.

Pasaules lielākā ekonomika ir uz atveseļošanās takas, liecina ASV šonedēļ publicētie darba tirgus dati. Tie atklājuši, ka bezdarba līmenis martā sarucis līdz 7,6% (no 7,7% vēl mēnesi iepriekš un 7,9% janvārī), kas ir zemākais līmenis kopš 2008. gada beigām. Sektoros, izņemot lauksaimniecību, pagājušajā mēnesī radītas 88 tūkst. darbvietas, kas gan bija daudz mazāk nekā analītiķu gaidītie 200 tūkstoši.

Jāpiebilst, ka tieši ar darba tirgus veselību ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) stingri sasaistījusi savas monetārās politikas stingrības nākotni. Proti, FRS vadība norādījusi, ka ekonomiku stimulējošie pasākumi turpināsies tik ilgi, kamēr bezdarba līmenis ASV nesamazināsies vismaz līdz 6,5%. Neskatoties uz februāra labajiem ASV darba tirgus datiem, gan jāsecina, ka bezdarbs šajā valstī savas finanšu krīzes laikā iekarotās pozīcijas atdod lēni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody's samazina Japānas kredītreitingu

Gunta Kursiša, 24.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody’s samazinājusi Japānas ilgtermiņa kredītreitingu. Tam par iemeslu reitingu aģentūra minējusi valsts deficīta apjomu un ievērojamos aizņēmumus, vēsta BBC.

Neraugoties uz to, ka Moodys raksturojis Japānas prespektīvas kā stabilas, pasaules trešās lielākās ekonomikas reitings ir samazināts no Aa2 līdz Aa3. Japānas parāda līmenis ir augstākais no attīstītajām valstīm. Valsts finanses cietušas gan no globālās finanšu krīzes 2009. gadā, gan no šī gada martā notikušās zemestrīces un tai sekojošā cunami izraisītajām sekām.

«Reitinga samazinājumu rosināja apjomīgais budžeta deficīts un tā parāda pieaugums, kas Japānai veidojies jau 2009. gadā,» teikts Moody’s paziņojumā.

Otrajā ceturksnī Japānas ekonomika sarukusi par 1,3%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Salīdzinot ar šī gada pirmo ceturksni, piedzīvots 0,3% samazinājums, liecina Japānas valdības sniegtie dati. Lai gan šis samazinājums ir mazāks, nekā daudzi analītiķi iepriekš paredzēja, ir pieaugušas bažas par to, ka aizvien palielinās Japānas aizņēmumi, lai tās ekonomika atlabtu pēc dabas katastrofas.

Komentāri

Pievienot komentāru