Jaunākais izdevums

GS1 Latvija rīkotajā konkursā Made in Latvia par 2007. gada eksportspējīgākajiem produktiem atzīti AS Jaunpils pienotava, SIA LMP, SIA Firma Līcis-93 un AS Grindeks izstrādājumi, savukārt par jaunāko un eksportspējīgāko produktu atzīts SIA V.O.V.A. ražotais krūšturis Sņežana, liecina informācija GS1 mājaslapā.

Nominācijas Jauns un eksportspējīgs uzvarētāji:

1. SIA V.O.V.A. - krūšturis Sņežana;

2. AS Rita - bikses meitenēm M8904;

3. AS Latvijas Balzams - dzirkstošais vīns Rižskoje Igristoje sweet 0,75 l.

2007.gadā uzņēmumi, kuri piedalījās konkursā Made in Latvia, visvairāk eksportējuši uz Lietuvu, Igauniju, Krieviju, Ukrainu un Kazahstānu.

Dalībnieku vērtēšanas kritērijs ir produkta 2007.gada eksporta apjoms latos. Pretendenti tiek dalīti pārtikas un nepārtikas produktu grupās, mazajos un vidējos uzņēmumos (strādājošo skaits līdz 50) un lielajos uzņēmumos (strādājošo skaits virs 50). Nosakot uzvarētājus, netiek ņemts vērā kompānijas kopējais eksporta apjoms, bet gan vienas konkrētas preces eksporta rādītāji. Dalībnieku vērtēšana notiek datorizēti, nevērtējot iepakojuma dizainu, garšas īpašības vai citus kritērijus.

Konkurss Made in Latvia notiek jau kopš 1998. gada. Tā mērķis ir veicināt Latvijas preču eksportu, starptautiskās GS1 sistēmas attīstību Latvijā, kā arī veidot pozitīvu Latvijas tēlu Latvijā un ārvalstīs.

Vairāk par konkursu GS1lv.org.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā senākais kosmētisko līdzekļu flagmanis a/s Dzintars nobriedis ekskluzīvās kosmētikas un parfimērijas ražošanai.

Līdzīgi citiem pasaules līmeņa sejas krēmu ražotājiem arī Dzintars pievērsies organiskās jeb dabiskās kosmētikas laišanai tirgū. Dzintars projektu vadītājs Mihails Gerčikovs atklāj, ka uzņēmums šobrīd piedzīvo jaunu izrāvienu jeb tā saucamo trešo elpu, kas uzņēmumam ļauj kaldināt spēkus turpmākam atspērienam. Vismaz vairākas reizes kompānija piedzīvojusi situāciju, kas uzņēmumam pat varēja beigties letāli.

Šis gads Dzintars parfimērijā zīmīgs teju kā revolūcija, jo iznākušas vairākas jaunas produktu sērijas. Uzņēmuma speciālisti šobrīd aktīvi turpina darbu arī pie jaunām receptūrām dekoratīvajā kosmētikā un kā atklāj kosmētikas izstrādājumu ķīmiķe Sņežana Geijere, «tā būs visdārgākā un tajā nebūs tas, no kā baidās visas sievietes – naftas pārstrādes produkti, parabēni.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Uzņēmējdarbībā nav problēmu, ir sarežģīti uzdevumi, kuri jārisina», -- ir parliecināta kompānijas Unifex prezidente Nina Tretjakova, kuras uzņēmumam ir 20 gadu pieredze preču izplatīšanas jomā. Sarunā ar db.lv un biznews.lv viņa atklāja dažus noslēpumus, kā saglabāt biznesu ekonomiskās krīzes apstākļos.

«Saaukstēšanās ar smagām komplikācijām»

-- Vairākām kompānijām tagad nākās grūti: savstarpējo maksājumu disciplīnas līmenis ir ievērojami pazeminājies. Kā jūs tiekat ar to galā?

-- Mūsu kompānijai šīs gads bija ļoti sarežgīts. Mūsu pašu problēmas sakrita ar problēmām visā valstī. Ja pagājušajā vasarā mums šķita, ka esam „viegli saaukstējušies”, tad vēlāk sapratām, ka process noritēja ar «smagām komplikācijām». Tāpēc šis gads kļuva par vissmagāko mūsu 20 gadu ilgajā uzņēmējdarbības vēsturē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Jaunais iPad Latvijā varētu parādīties pēc pāris nedēļām

Gunta Kursiša, 16.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī Latvija patlaban vēl nav iekļauta to valstu sarakstā, kurās drīzuma gaidāma jaunākā iPad parādīšanās, tiek prognozēts, ka jaunākais Apple sīkrīks Latvijas veikalu plauktos varētu būt atrodams jau pēc pāris nedēļām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī ASV un Tuvo Austrumu mājsaimnieces iepazīs gludināmos dēļus un veļas žāvētājus ar Made in Latvia marku.

SIA Brabantia Latvia nākamgad plāno līdz 15% lielu apjomu pieaugumu, saistot to gan ar ražošanas procesu intensifikāciju, gan ar mērķi palielināt Latvijā tapušās produkcijas eksportu uz ASV, Tuvajiem Austrumiem un citiem reģioniem.

LIAA konkursā Eksporta un inovācijas balva 2012 uzņēmums startē Eksportspējīgākā komersanta kategorijā lielo un vidējo komercsabiedrību grupā.

Brabantia Latvia ir Nīderlandes mājsaimniecības metālizstrādājumu ražotāja Brabantia meitasuzņēmums. Latvijā tiek ražotas divas Brabantia produktu grupas: gludināmie dēļi un veļas žāvētāji, kas eksporta tirgos nonāk ar Made in Latvia atzīmi.

Uzņēmuma jaunā 6000 m2 lielā rūpnīca Talsu novadā oficiāli atklāta 2011. gada septembrī, tobrīd Nīderlandes kompānija Latvijas uzņēmumā bija investējusi 3,5 miljonus latu. Latvijas ražotne bija piektā Brabantia ražotne, vēl trīs ir Eiropā, viena – Ķīnā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Krīgers: esam pieraduši pie tā, ka bez nodokļu celšanas neko nevar izdarīt

BNS, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pa šiem gadiem esam pieraduši pie tā, ka bez nodokļu celšanas neko nevar izdarīt, un, visticamāk, konsolidējot nākamā gada budžetu, valdība atkal mēģinās to darīt uz nodokļu ieņēmumu palielināšanas rēķina, atzina Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

«Mums ir dziļas aizdomas, ka arī tagad nodokļi tiks celti vai arī tiks izdomātas kādas jaunas nodevas, kuras būs jāmaksā, bet cilvēkiem tiks teikts, ka nodokļi jau netiek celti, jo nodeva jau nav nodoklis. Tas, ka cilvēkam tāpat ir jāmaksā, tas nekas. Iespējams, ka tiks izdomāts kaut kas līdzīgs, kā notika ar Latvenergo tarifa palielināšanu. Tas pieaug, bet nauda tiek ielikta valsts budžetā. Un atkal cilvēkiem tiek stāstīts, ka tie jau nav nodokļi, bet tikai tarifs,» pavēstīja Krīgers un atzina, ka «tarifus vēl ļoti daudz kur var paaugstināt».

Viņaprāt, nākamā gada budžeta konsolidēšanā galvenie maksātāji atkal būs iedzīvotāji, jo strukturālās reformas pašlaik netiek organizētas profesionāli. «Tas ir diezgan haotisks un nepārliecinošs darbs,» sacīja Krīgers.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Krīzes laiku mācības jeb kā nelikt visas olas vienā grozā

Sandra Dieziņa, DB žurnāliste, 08.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nestabilitāte un neziņa – tā šobrīd īsumā var raksturot Latvijas lielāko zivrūpnieku situāciju. Jau pēc nepilniem diviem mēnešiem daļa konservu ražotnēs nodarbināto tiks laisti kārtējā atvaļinājumā, bet vēlāk, iespējams, pavisam paliks bez darba

Ukrainas krīzes un valūtas kursa svārstību dēļ NVS valstu tirgos noticis iepriekš neparedzamais – eksports austrumu virzienā būtiski samazinājies un jau šobrīd liela daļa zivju konservu produkcijas gulst noliktavās. Sekas tam var būt dramatiskas – jau pēc nepilniem diviem mēnešiem daļa konservu ražotnēs nodarbināto tiks laisti kārtējā atvaļinājumā, bet vēlāk, iespējams, pavisam paliks bez darba. Vienam no lielākajiem šprotu ražotājiem Gamma–A, iespējams, var nākties atbrīvot no darba visus 750 strādājošos, jo citas izejas neesot. Jau šobrīd daži uzņēmumi pilnībā pārtraukuši ražošanu, bet daļa strādā nepilnu darba laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvijas eksportspēja

Maestro šokolāde Krievijai

Dienas Bizness, 23.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NP Foods definējis trīs lielākos eksporta tirgus – Krievija, Āzija un ASV, kuru iekarošanai veltīs lielākās pūles

Šogad Latvijas Investīciju Attīstības aģentūras (LIAA) rīkotajā konkursā Eksporta un inovācijas balva 2013 a/s Laima un a/s Gutta vadības un attīstības uzņēmumu SIA NP Foods piedalās trīs kategorijās: Eksportspējīgākais komersants lielo un vidējo komercsabiedrību grupā; Importa aizstājējprodukts un Rūpnieciskais dizains.

Importa aizstājējprodukta kategorijā NP Foods ir izvirzījis bezalkaholisko atspirdzinošo dzērienu Cola De Luxe, kas tiek iepakots 1,5 un 0,5 L pudelēs.

Konkursa kategorijai Rūpnieciska dizains NP Foods pieteicis jaunu šokolādes izlasi ar nosaukumu Laima Exclusive Maestro R. Pauls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvijas eksportspēja

RER: mūsdienās viegli nav strādāt nevienā tirgū

Kārlis Vasulis, speciāli DB
, 30.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiski ietilpīgais uzņēmums – Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca – atguvies no krīzes un paplašina savu produktu klāstu.

A/s Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca (RER) piedalās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotajā konkursā, eksportspējīgākā komersanta kategorijā, lielo un vidējo komercsabiedrību grupā. Uzņēmums, kas šogad svin 125 gadu jubileju, pēdējos gados ir ievērojami kāpinājis gan apgrozījuma, gan peļņas rādītājus, kā arī eksporta apjomu.

Optimizācijas efekts

RER ir uzņēmusi apgriezienus un atguvusies no krīzes. Uzņēmuma valdes locekle Olga Pētersone skaidro iespaidīgo peļņas pieaugumu līdz 3,17 milj. latu ar veiktajiem pasākumiem materiālu iepirkumu optimizācijā. Tas esot galvenais iemesls, jo RER tiekot ražoti materiālietilpīgi produkti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Novērtē eksporta potenciālu!

Dienas Bizness, 20.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad konkursā Eksporta un inovācijas balva 2010 pieteicās 100 uzņēmumu no visas Latvijas, kas pārstāv galvenās eksporta nozares - kokapstrādi un mēbeļu ražošanu, metālapstrādi un mašīnbūvi, elektroniku un elektrotehniku, vieglo rūpniecību, poligrāfiju, būvmateriālu ražošanu, pārtikas pārstrādi, tekstilrūpniecību, ķīmisko un farmaceitisko ražošanu, IT un citus pakalpojumus.

Otrajai kārtai kvalificējušies 38 uzņēmumi, no kuriem septiņi cīnās par inovatīvākā produkta un tikpat - par labākā importa aizstājējprodukta radītāja statusu. Vēl lielāka konkurence ir cīņā par eksportspējīgākā komersanta nosaukumu mazo uzņēmumu grupā, kur otrajai kārtai atlasīti deviņi uzņēmumi, par eksportspējīgāko uzņēmumu lielo un vidējo komercsabiedrību grupā sacenšas septiņi.

Šogad konkursā ieviesta arī jauna nominācija - Rūpnieciskais dizains -, kurā tiek vērtēts produkts vai produktu līnija ar izstrādātu rūpniecisko dizainu, ja tas sekmējis produkta konkurētspēju. Šajā kategorijā tika saņemti 19 pieteikumi, otrajai kārtai izvirzīti astoņi. Otrajā kārtā žūrija, kurā darbojas arī Dienas Bizness, apmeklē uzņēmumus, iepazīstas ar konkursam pieteikto produktu vai pakalpojumu, intervē uzņēmējus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noslēgusies pieteikšanās uz konkursu Made in Latvia

, 06.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau 10. gadu Latvijas uzņēmumi piedalās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras biroja GS1 Latvija organizētajā konkursā Made in Latvia. Šogad uz 2007. gada eksportspējīgākā galaprodukta titulu pretendē 163 produkti. Uzvarētāju paziņošana notiks 2008. gada 18. martā, liecina sniegtā informācija medijiem.

Šogad konkursā piedalās 52 uzņēmumi ar 163 produktiem, kas 2007. gadā eksportēti uz 44 valstīm. Savukārt uz jaunās nominācijas Jauns un eksportspējīgs (produkts, kura ražošana un eksports uzsākts 2007. gadā) godu pretendē 23 uzņēmumi ar 28 produktiem, kas izvesti uz 20 dažādām valstīm.

Šajā gadā uzņēmumi, kuri piedalās konkursā Made in Latvia, visvairāk eksportējuši uz Lietuvu, Igauniju, Krieviju, Ukrainu un Kazahstānu. Interesanti, ka ar produktiem no Latvijas iepazinušies iedzīvotāji arī no tālākām valstīm - Gambijas, Laosas, Kamerūnas un Senegālas.

Konkurss Made in Latvia notiek jau kopš 1998. gada. Tā mērķis ir veicināt Latvijas preču eksportu, starptautiskās GS1 sistēmas attīstību Latvijā, kā arī pozitīvu Latvijas tēlu Latvijā un ārvalstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugot vispārējai sabiedrības novecošanās tendencei un samazinoties darbspējīgo iedzīvotāju skaitam, Latvijā pakāpeniski tiek paaugstināts pensionēšanās vecums. Tomēr arī viens no augstākajiem bezdarba rādītājiem ir tieši pirmspensijas vecuma grupā. Viens no problēmas risinājumiem ir lauzt darba devēju stereotipus, kas apšauba vecākā gadagājuma darbinieku spējas. Biznesa žurnāls Forbes iesaka, kā tikt pieņemtam darbā arī pēc 50 gadu sliekšņa

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notiks augstskolu studentu speciālās militārās apmācības vasaras lauka nometne

, 10.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 14. jūlija līdz 1. augustam Cēsu rajona Liepas pagastā norisināsies Latvijas augstskolu studentu speciālās militārās apmācības vasaras lauka nometne.

Nometnes laikā 157 studenti (tai skaitā 51 studente) no dažādām Latvijas augstskolām, kuri brīvprātīgi apgūst kareivja un jaunākā instruktora apmācību programmas, nostiprinās mācību gada laikā iegūtās zināšanas individuālajās lauka kaujas iemaņās, topogrāfijā, darbībās ar ieročiem, pirmās palīdzības sniegšanā, militārajā vadībā, kaujas procedūrās un citās militārās prasmēs, Db.lv informē

NBS Instruktoru skolas Mācību un plānošanas daļas instruktors Štāba virsseržants Dzintars Krūmiņš.

Mācības notiks Cēsu rajona Liepas pagasta mežu teritorijā pie autoceļa Cēsis – Valmiera, lauka apstākļos. Tās noslēgsies ar konrolvingrinājumiem, pēc kuru sekmīgas nokārtošanas otrā mācību gada studenti iegūs jaunākā instruktora kvalifikāciju, bet pirmā mācību gada studenti – kareivja kvalifikāciju un tiesības turpināt militāro apmācību otrajā mācību gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Latvijā jaunā iPad cena nodokļu dēļ varētu atšķirties 1,5% robežās

Gunta Kursiša, 28.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānijas Apple produktu cenas, pērkot no kompānijas, Eiropas Savienībā (ES) ir aptuveni vienādas, tomēr, ņemot vērā nodokļu atšķirības, Latvijā šī cena var atšķirties 1,5% robežās, Db.lv stāstīja Capital Apple produktu līnijas vadītājs Hardijs Sametis.

Piemēram, Apple Store Somijā jaunākā iPad cena ir sākot no 479 eiro (aptuveni 336 lati), savukārt Lielbritānijā jaunais planšetdators, kura tirgošana tika uzsākta 16. martā, maksā sākot no 399 Lielbritānijas mārciņām (aptuveni 355 latiem) līdz 659 Lielbritānijas mārciņām (aptuveni 553 lati).

Savukārt datortehnikas veikals Bitcom.lv jau izziņojs jaunā iPad cenas, kas ir krietni augstākas nekā produkta cenas citur ES. Bitcom.lv jaunais iPad maksās sākot no 485 latiem par 16 GB modeli līdz 789 latiem par 4G 64 GB modeli.

ES jaunā iPad cenas ir līdzīgas, izņēmums ir Francija, kur nodokļi būtiski ietekmējuši jaunākā Apple sīkrīka cenu, kas ir par apmēram 20 eiro augstāka nekā pārējā ES, stāstīja H. Sametis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākā Microsoft operētājsistēma Windows 8 būs katastrofa datorspēļu izgatavotājiem un ienesīs lielas izmaiņas šajā nozarē, pavēstījis kompānijas Valve vadītājs un bijušais ASV tehnoloģiju milža darbinieks Geibs Nūvels (Gabe Newel).

Runājot Sietlā notikušajā datorspēļu konferencē Casual Connect, G. Nūvels arī norādīja, ka viņa kompānija izvēlēsies atvērtā koda operētājsistēmu Linux, lai mazinātu riskus, kurus izraisīšot Windows 8, vēsta BBC.

Jaunākā Windows 8 operētājsistēma, visticamāk, likšot vairākiem datorspēļu ražotājiem pamest tirgu, jo ietekmēs izgatavotāju pārdošanas apjomus. Analītiķi uzskata, ka G. Nūvela paziņojumi saistīti ar to, ka Windows 8 operētājsistēmā tiks iekļauts Microsoft veikals Windows Store un atsevišķās operētājsistēmas versijās tas būšot vienīgais veids, kādā varēs iegūt lejupielādējamu programmatūru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Mozilla Firefox jaunākā versija izrādījusies nedroša pret spiegiem

Gunta Kursiša, 11.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta pārlūka Mozilla Firefox jaunākā versija patlaban atrodas bezsaistē, jo tajā tika atklātas drošības kļūmes, citējot kompānijas teikto, ziņo BBC.

Lietotājiem, kas bija ielādējuši pārlūka jaunāko, sešpadsmito, versiju, tiek ieteikts lejuplādēt iepriekšējo Firefox versiju, kamēr pārlūka izstrādātāji nesalabos drošības kļūdu. Firefox norāda, ka jaunākā pārlūka versija datorā var tikt ielādēta arī automātiski.

Jaunākās Firefox versijas drošības līmenis ir tik zems, ka ļaunprātīgas vietnes var itin viegli «izspiegot», kuras mājaslapas interneta lietotājs ir apmeklējis. Mozilla Firefox gan norāda, ka no drošības kļūdas cietuši «vien nedaudzi lietotāji».

Šobrīd jaunākā Firefox versija vairs nav pieejama ielādei internetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Šis gadījums nav nekādā veidā tolerējams

Agnese Margēviča, Diena, 16.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par apstākļiem, kādos tika pieņemts lēmums par VID ģenerāldirektores atstādināšanu, un to, kas sekos tālāk pēc pēdējā pasūtījuma un kukuļņemšanas skandāla VID, finanšu ministru Jāni Reiru (JV) iztaujā Agnese Margēviča.

Savā paziņojumā sakāt, ka lēmums par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes atstādināšanu ir pieņemts uz dienesta pārbaudes ziņojuma pamata. Dienesta pārbaude tik īsā laikā bija notikusi par šo pēdējo korupcijas gadījumu?

Notika tā, ka sakrita divas lietas – 15. jūnijā es izdevu rīkojumu par dienesta pārbaudi, kādēļ netiek pildīts mans uzdevums par rotācijām muitā, bet tā vietā sodīti mazie gariņi, lielos neaiztiekot. Otrdien [13. septembrī] šī pārbaude beidzās, un tur ir ļoti nopietni secinājumi par valsts pārvaldes kārtības pārkāpumiem, un tieši uz šī ziņojuma pamata es rosinu Jaunzemes disciplinārlietu. Protams, ņemot vērā, ka šī jaunākā situācija ar VID amatpersonu aizturēšanām ir kliedzoša, mēs arī pievienosim šo lietu klāt un tad uz dienesta izmeklēšanas rezultātu pamata pieņemsim tālākos lēmumus. Šobrīd man vēl nav sagatavots parakstīšanai dokuments par disciplinārkomisijas sastāvu, bet varu pateikt, ka tie būs citi cilvēki, nevis tie, kas iepriekš veica šo dienesta pārbaudi, tā, lai nebūtu vieni un tie paši izvērtētāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien publiskotie Rīgas Ekonomikas augstskolas (SSE Riga) "Ēnu ekonomikas indeksa Baltijas valstīs" rezultāti liecina, ka ēnu ekonomikas apjoms Latvijā 2020. gadā ir pieaudzis par 1,6%, sasniedzot 25,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Atbilstoši ēnu ekonomikas indeksa pētījumam, kas tiek publicēts no 2010. gada, šis ir augstākais ēnu ekonomikas apjoma rādītājs valstī kopš 2011. gada, kad ēnu ekonomika Latvijā sasniedza 30,2% no IKP.

Atbilstoši ēnu ekonomikas indeksa aprēķiniem, ēnu ekonomikas apjoms Latvijā no 2016.- 2018. gadam ir bijis ar pieaugošu tendenci: 20,7% no IKP 2016. gadā, 22,0% 2017. gadā un 24,2% no IKP 2018. gadā. 2019. gadā Latvijā bija vērojams neliels ēnu ekonomikas samazinājums (23.9% no IKP), savukārt jaunākā pētījuma dati liecina, ka 2020. gadā ēnu ekonomikas apjoms Latvijā ir turpinājis pieaugt, sasniedzot 25.5% no IKP. Ēnu ekonomikas pieaugums 2020. gadā ir vērojams arī Lietuvā un Igaunijā, kur salīdzinājumā ar 2019. gadu, ēnu ekonomika ir palielinājusies par 2,2%, sasniedzot 16,5% no IKP Igaunijā un 20,4% no IKP Lietuvā. Lietuvā šis ir augstākais ēnu ekonomikas apjoma rādītājs kopš 2009. gada, kad tika veikts pirmais ēnu ekonomikas mērījums Baltijas valstīs. Savukārt Igaunijā, 2020. gadā ēnu ekonomika ir atgriezusies aptuveni 2018. gada līmenī, kad tā sasniedza 16,7% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Jaunākā BMW X3 modeļa daudzpusīgais sniegums liks aizdomāties, vai šobrīd ir vērts tiekties pēc novecojušā X5.

Jaunākā BMW X3 modeļa daudzpusīgais sniegums liks aizdomāties, vai šobrīd ir vērts tiekties pēc novecojušā X5

Vārds «novecojušais» ir gana pārspīlēti teikts, taču diemžēl vai par laimi šobrīd lietas noveco straujāk, nekā mēs to vēlētos, tostarp arī automašīnas. Jaunākais X3 jau sen ir izaudzis līdz pirmās paaudzes X5 modeļa izmēram, attiecīgi par vietu trūkumu šajā auto šaubu nav. Tāpat nav šaubu, ka tehnoloģiski X3 ar rūpnīcas kodu G01 ir acīmredzami pārāks par aktuālo X5. Salīdzinājumā ar X5 modeli jaunajam X3 viss ir jauns: izmēri, dizains, pildījums, ieskaitot milzum daudz visādu noderīgu elektronisko gadžetu, kā arī tas, kā tas viss kopā darbojas. Jāatzīst, ka tikai aktuālā BMW X5 modeļa kārdinošie piedāvājumi var izjaukt plānus, lai potenciālie pircēji nolemtu nedraudzēties ar supertalantīgu un modernu personību, kāds ir jaunais X3.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielākā daļa grieķu uzskata, ka SVF palīdzība Grieķijai nāks tikai par sliktu

Lelde Petrāne, 23.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedaudz vairāk nekā puse Grieķijas iedzīvotāju uzskata, ka vēršanās pie Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pēc palīdzības, lai tiktu ārā no parādu krīzes, viņu valstij nāks tikai par sliktu, atsaucoties uz sabiedrskās domas aptauju, vēsta Reuters.

Kā vēstīts, Grieķijā patlaban noris sarunas ar Eiropas un SVF pārstāvjiem par palīdzības nosacījumiem. Daudzi ekonomisti ir pārliecināti, ka Grieķija galu galā izmantos šo palīdzību.

Taču jaunākā iedzīvotāju aptauja liecina, ka 51% iedzīvotāju SVF līdzdalību uzskata par kaitējošu, un tikai 27% uzskata, ka tā būs izdevīga.

Tikai 47% no aptaujātajiem norādījuši, ka uzticas premjerministram Georgam Papandreu, ka viņš tiks galā ar problēmām ekonomikā. Līdzīgā aptaujā februārī šādu viedokli pauda 55% aptaujāto iedzīvotāju.

Jaunākā aptauja arī liecina, ka 87% grieķu ir noraizējušies par savas valsts parādu, kas saskaņā ar valdības prognozēm šogad sasniegs 120% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

TOP 20 amatpersonas ieņem 695 amatus 648 uzņēmumos

Zane Atlāce - Bistere, 03.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TOP 20 amatpersonas ar lielāko aktīvo amatu skaitu patlaban ieņem 695 amatus 648 uzņēmumos. Līderi to vidū ir Ralfs Jansons ar 72 amatiem un itālietis Paolo Bettiol ar 62 amatiem, liecina Lursoft pētījums par amatpersonām, kuras Latvijā reģistrētajos uzņēmumos patlaban ieņem visvairāk amatus.

Dati atklāj, ka atsevišķi cilvēki patlaban ieņem amatus pat vairāk nekā 50 uzņēmumos, informē Lursoft komunikāciju vadītāja Indra Urtāne.

Kamēr R. Jansona vārds pārsvarā saistīts ar nekustamo īpašumu jomā strādājošiem uzņēmumiem, no kuriem senākais reģistrēts 1996.gadā, Paolo Bettiol ieņem amatus lielākoties uzņēmumos, kuri reģistrēti pēdējo divu gadu laikā un pārsvarā to darbība saistīta ar citur neklasificētu individuālo pakalpojumu sniegšanu. Izpētot Lursoft pieejamo NACE nozaru klasifikatoru, redzams, ka attiecīgā nozare ietver, piemēram, dažādu pašapkalpošanās automātu ekspluatāciju u.tml. uzņēmējdarbības jomas. Par šo Paolo Bettiol vadīto uzņēmumu darbības efektivitāti pāragri spriest, jo vēl nav pieejami to 2016.gada pārskati, taču jācer, ka to panākumi būs bijuši labāki nekā 2014.gada martā reģistrētajam SIA Winter, kas 2015.gadā apgrozījis 59 eiro un strādājis ar 183 eiro zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien kompānija Samsung prezentējusi savu jaunāko viedtālruni Galaxy Nexus, taču tas nav vienīgais jaunums tehnoloģiju pasaulē – proti, uz šīs ierīces uzstādīta arī jaunākā Google operētājsistēmas Android operētājsistēma Ice Cream Sandwich.

Jaunā Android operētājsistēma ir paredzēta lietošanai gan viedtālruņos, gan planšetdatoros, līdz ar ko Google piesaka spēcīgāku konkurenci Apple operētājsistēmai iOS, raksta Reuters.

Google un Samsung ar saviem jaunumiem nāca klajā pasākumā Honkongā pēc tam, kad Galaxy Nexus prezentācija, kas sākotnēji bija paredzēta pagājušajā nedēļā, tika atlikta, izrādot cieņu mūžībā aizgājušajam kompānijas Apple dibinātājam Stīvam Džobsam (Steve Jobs).

Jaunākā Android operētājsistēma izveidota ar mērķi apvienot viedtālruņu un planšetdatoru platformas, tādējādi radot potenciālu lielāka klientu un lietojumprogrammu izstrādātāju skaita piesaistei. Pagaidām lietojumprogrammu skaita ziņā Android vēl atpaliek no Apple.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Jaunajam Apple iPad rekordaugsti pārdošanas apjomi

Jānis Rancāns, 20.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmajās trijās dienās kopš Apple jaunākā planšetdatora iPad tirdzniecības uzsākšanas, kompānijai izdevies pārdot trīs miljonus ierīču, tādējādi sasniedzot kārtējo rekordu.

«Mums bija rekordapjomu nedēļas nogale un mēs esam par to sajūsmā,» norādīja Apple. Kompānija tomēr uzsver, ka šie pārdošanas apjomi nav visu laiku labākie – tā, piemēram, viedtālrunis iPhone 4S analogā laika posmā tika nopirkts četrus miljonus reižu.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā piektdienā desmit pasaules valstīs sākta jaunā Apple planšetdatora iPad tirgošana. Tiek lēsts, ka jaunākā Apple ierīce Latvijas veikalu plauktos varētu būt atrodama jau pēc pāris nedēļām.

Vēstīts arī, ka Apple ierīču popularitāte ļāvusi kompānijai uzkrāt 97,6 miljardus ASV dolāru un tehnoloģiju gigants pavēstīja, ka turpmāk ik ceturksni saviem investoriem izmaksās dividendes 2,65 ASV dolāru apjomā. Pirmā dividenžu izmaksa notiks šā gada ceturtajā ceturksnī, ziņo kompānija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Valērija Maligina meitu paziņojums: Mums rūp Olainfarm nākotne

Irina Maligina un Nika Saveļjeva, 02.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#«Mēs apzināmies, ka ar mantojumu, kurā ietilpst vairāki uzņēmumi, ir saistīti pienākumi un atbildība.»

Saistībā ar mūsu tēta Valērija Maligina pēkšņo aiziešanu mūžībā un viņa testamentā pausto gribu atstāt mantojumu visām trim meitām vienādās daļās vēlamies publiski paust mūsu profesionālos un nākotnes nodomus par vienu no lielākajiem Baltijas farmācijas uzņēmumiem — AS «Olainfarm» — un citiem saistītajiem uzņēmumiem.

Mūsu tētis Valērijs Maligins sava mūža laikā paveicis ļoti daudz. Neviens negaidīja, ka viņa mūžs un darbs pārtrūks tik agri un pēkšņi. Mēs cienām viņa padarīto un esam lepnas par viņa sasniegumiem, izveidojot vadošo medikamentu un ķīmiski farmaceitisko produktu ražošanas uzņēmumu.

Valērijs Maligins ir novēlējis visām trim māsām vienādās daļās savu mantu, tostarp AS «Olainfarm» akcijas. Tādā veidā viņš paudis savu gribu, lai turpinām viņa iesākto. Mēs apzināmies, ka ar mantojumu, kurā ietilpst vairāki uzņēmumi, ir saistīti pienākumi un atbildība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju kompānija Apple izvairās no nodokļu nomaksas miljardiem dolāru apmērā, izveidojot dažādās pasaulēs valstīs mazus birojus, kas uzkrāj un investē kompānijas peļņu, vēsta laikraksts The New York Times.

Viens no šādiem birojiem atrodas Nevadas štata Rīno pilsētā, kur netiek piemērots kapitāla pieauguma nodoklis, savukārt Kalifornijas štatā, kur atrodas Apple galvenā mītne, nodokļa likme ir 8,84%.

Laikraksts, atsaucoties uz augstiem avotiem Apple vadībā, raksta, ka biroji Rīno, Īrijā, Nīderlandē, Luksemburgā, Britu Virdžīnu salās un citās zemo nodokļu zonās ir viena no vairākām legālajām metodēm, kuras kompānija izmanto, lai samazinātu nodokļu nastu.

Apple izstrādājusi «korporatīvas stratēģijas, lai savā labā izmantotu nodokļu likumu vājās vietas,» laikrakstam stāstīja bijušie kompānijas vadītāji, kas palīdzējuši izstrādāt šīs stratēģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru