Ražošana

Jauni noteikumi par atbalstu tiešajiem maksājumiem lauksaimniecībā

, 18.04.2007

Jaunākais izdevums

Valdība ir akceptējusi Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru Kabineta noteikumus Kārtība, kādā tiek piešķirts valsts un Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai tiešā atbalsta shēmu ietvaros, Db.lv informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas Vecākā referente Liene Zvereva.

Normatīvais akts nosaka lauksaimnieku tiesības un pienākumus, piesakoties 14 dažādiem Eiropas Savienības (ES) tiešajiem maksājumiem. Kopš 2006.gada piešķiršanas nosacījumi pamatā nav mainījušies vienotajam platības maksājumam, atsevišķajam cukura maksājumam un vēl šādiem papildu valsts tiešajiem maksājumiem (PVTM): par laukaugu platībām; par lopbarības platībām; par nokautiem vai eksportētiem liellopiem; par zīdītājgovīm; par aitu mātēm, par zālāja un linu sēklām, par kartupeļu cieti.

Ar 2007.gadu lauksaimniekiem ir pieejami jauni tiešie maksājumi - atbalsts par enerģētiskajiem kultūraugiem un četri atdalītie PVTM, tas ir, atdalītais PVTM par platībām, atdalītais PVTM par nokautiem vai eksportētiem liellopiem, atdalītais PVTM par pienu un atdalītais PVTM īpašos gadījumos jaunajiem lauksaimniekiem.

Atdalīto PVTM būtība ir tā, ka netiek skatītas lauksaimnieka darbības attiecīgajā gadā, bet gan references periodā - 2006.gadā vai 2006./2007. kvotas gadā. Tas nozīmē, ka atdalīto PVTM par platībm lauksaimnieki saņems tad, ja 2006.gadā viņi ir bijuši PVTM par laukaugu platībām vai PVTM par kartupeļu cieti saņēmēji.

Līdzīgi atdalīto PVTM par nokautiem vai eksportētiem liellopiem saņems lauksaimnieki, kuri 2006.gadā saņēmuši PVTM par nokautiem vai eksportētiem liellopiem. Atdalītie PVTM tiek piešķirti par 2006.gadā attiecīgajām PVTM apstiprinātajām atbalstāmām vienībām (lai cietes kartupeļu audzētāji saņemtu atdalīto PVTM par platībām tiek skatīts ha skaits, kas 2006.gadā noteikts līgumā ar cietes ražotāju). Atdalītais PVTM īpašos gadījumos jaunajiem lauksaimniekiem būs pieejams par vienotajam platības maksājumam atbilstošo ha skaitu, kas noteikts Platību maksājumu iesniegumā 2007.gadā.

Savukārt atdalīto PVTM par pienu 2007.gadā un arī turpmāk lauksaimnieki saņems, pirmkārt, par 2006./2007. kvotas gadā kvotas ietvaros realizētajām piena tonnām, izņemot kvotas piena tonnas, kas piešķirtas no restrukturizācijas rezerves un, otrkārt, par 2006./2007. kvotas gadā no restrukturizācijas rezerves piešķirto piena tonnu, piena ražotājiem, kuriem uz 2006./2007. kvotas gada sākumu nebija piena kvotas.

Atbalsts par enerģētiskiem kultūraugiem ir pieejams par platībām, kurās tiek audzēti kultūraugi ar mērķi tos izmantot enerģijas produktu, proti, biodegvielas, elektroenerģijas un siltumenerģijas, ražošanai. Lauksaimnieki atbalstu varēs saņemt tikai tad, ja ir noslēguši ar atzītiem savācējiem vai pirmajiem pārstrādātājiem kultūraugu pārdošanas līgumu, kā arī ja līdz 2007.gada 15.maijam līguma kopiju un apliecinājumu par noslēgtajiem līgumiem kopā ar Platību maksājumu iesniegumu 2007.gadā iesnieguši Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālajās lauksaimniecības pārvaldēs.

Tas nozīmē, ka Platību maksājumu iesniegums 2007.gadā ir pamats, lai pieteiktos vienotajam platības maksājumam, atbalstam par enerģētiskiem kultūraugiem, PVTM par laukaugiem, PVTM par lopbarības platībām, atdalītajam PVTM par platībām, atdalītajam PVTM par nokautiem vai eksportētiem liellopiem, atdalītajam PVTM īpašos gadījumos jauniem lauksaimniekiem, kā arī atsevišķiem ar lauku attīstības pasākumu īstenošanu saistītiem maksājumiem.

Attiecībā uz atdalīto PVTM par platībām un atdalīto PVTM par nokautiem vai eksportētiem liellopiem lauksaimniekiem iesniegumu formās plašāka informācija nav nepieciešama. Jānorāda tikai saimniecības platība vienotajam platības maksājumam, jo atbilstība vienotajam platības maksājumam ir pamata nosacījums, lai saņemtu atdalītos PVTM. LAD katram atbalsta pretendentam pārbaudīs, vai tas ir bijis attiecīgā PVTM saņēmējs 2006.gadā un noteiks maksājumam atbilstošos references rādītājus.

Tā, piemēram, atdalītajam PVTM par nokautiem vai eksportētiem liellopiem references rādītāji ir lopu skaits, pirmkārt, par kuru 2006.gadā ir saņemts PVTM par nokautiem vai eksportētiem liellopiem, otrkārt, kuri laika periodā no 2007.gada 1.janvāra līdz 1.martam ir ienākuši ganāmpulkā un, treškārt, kuri ir atbilstoši PVTM par kautiem vai eksportētiem liellopiem un laika periodā no 2007.gada 1.janvāra līdz 1.martam tikuši nokauti vai eksportēti.

Iesniegumu formas un rokasgrāmatas lauksaimniekiem, tāpat kā iepriekšējos trīs gadus, kopš lauksaimnieki saņem tiešos maksājumus, ir pieejamas LAD reģionālajās lauksaimniecības pārvaldēs.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Informācija par izmaiņām tiesību aktos, kas stāsies spēkā no 1.janvāra

, 27.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008.gada 1.janvāra Latvijā stāsies spēkā virkne izmaiņu nodokļu likumos, kā arī citos normatīvajos aktos, kas ir Finanšu ministrijas atbildības sfērā, liecina ministrijas sniegtā informācija medijiem.

Nodokļu politikas jomā:

·grozījumi likumā ''Par iedzīvotāju ienākuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nekustamā īpašuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījums likumā ''Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 6.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par akcīzes nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nodokļiem un nodevām'' (stājās spēkā 2007.gada 12.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par pievienotās vērtības nodokli'' (varētu stāties spēkā 2008.gada janvārī vai februāra sākumā);

·Elektroenerģijas nodokļa likuma pārejas noteikumi;

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Lauksaimniecība – sentēvu tradīciju glabātāja vai nākotne ar plašām iespējām?

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Pelēce, 09.08.2018

1. attēls. Lauksaimniecības (augkopības, lopkopības, medniecības un zivsaimniecības) nozares īpatsvars kopējā pievienotajā vērtībā 2015. gadā, %

Avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauku tēma latviešiem visos laikos ir bijusi aktuāla. Mediju telpā Latvija sevi visvairāk pozicionē kā zaļu valsti un latviešus kā tautu ar iedzimtu mīlestību uz zemi un zemes darbiem. Lauku tēma ir iecienīta arī daudzos televīzijas šovos, piemēram, «Izdzīvošana laukos», «Lauku sēta», «Saimnieks meklē sievu», «Špilkas un galošas» u.c. Arī klimata pārmaiņu radītās problēmas aktualizē diskusijas par lauksaimniecības nozari un tās izaicinājumiem.

Brīžiem lauksaimnieku darbošanās, kā arī centieni saglabāt un palielināt savas produkcijas apjomus, saskaroties ar dažāda veida izaicinājumiem, visai tuvu līdzinās televīzijas realitātes šovam, kam varētu dot nosaukumu «izdzīvošanas skola». Bet šoreiz ne par kaislībām televīzijas šovos, bet par aktuālo Latvijas lauksaimniecībā, lauksaimniecības produktu eksportā un nozares iespējām nākotnē.

Kas raksturo Latvijas lauksaimniecības nozari

Pirmkārt, lauksaimniecības nozare ir tā, kas apgādā mūs ar pārtiku. Ēst cilvēki gribēs vienmēr un visos laikos. Turklāt savā zemē saražotā pārtika ir augstvērtīgāka un veselīgāka salīdzinājumā ar importēto. Lauksaimniecības nozare sniedz resursus arī citām nozarēm: primārajām, piemēram, enerģētikas nozarei; sekundārajām, piemēram, pārtikas nozarei, kā arī terciārajām nozarēm, piemēram, transporta nozarei. Lauksaimnieki sakopj un saglabā lauku vidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Latvija savu pozīciju var aizstāvēt tikai ar zinātnisko pētījumu datiem

Māris Ķirsons, 27.04.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecība Latvijā salīdzinājumā ar industrializēto lauksaimniecību vecajās Eiropas Savienības dalībvalstīs patiešām ir ļoti zaļa un videi draudzīga, jo lieto daudz mazāk augu aizsardzības līdzekļu un minerālmēslu, bet tas Eiropai jāpierāda un jāpamato ar zinātniskajiem pētījumiem, nevis emocijām

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore, profesore Irina Pilvere. Viņa atzīst, ka Eiropa nolēmusi mainīt dažādus nosacījumus lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem un vienīgā iespēja aizstāvēt savas intereses Latvijai ir zinātniski pētījumi, uz kuriem balstīti valdības lēmumi.

Fragments no intervijas

Kā Latvijā izmantojam savu zemi lauksaimniecībā?

Zeme ir viena no Latvijas valsts bagātībām, un tā dod lielas iespējas šajā valstī dzīvojošajiem un strādājošajiem, jo īpaši, ja mums nav tādu derīgo izrakteņu (nafta, gāze, metāla rūdas, dārgakmeņi u.tml.), kādi ir citām valstīm. Vienlaikus Latvijai ir salīdzinoši daudz zemes, kura izmantojama lauksaimniecībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Fiskālie noteikumi – ekonomiskās stabilitātes stūrakmens?

Latvijas Bankas ekonomisti Kārlis Vilerts un Oļegs, 26.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālā finanšu krīze eirozonā bija ilgāka un smagāka nekā vairumā citu attīstīto valstu. Periodā no 2011. līdz 2013. gadam, kad ASV jau atradās uz atkopšanās ceļa, eiro zona piedzīvoja atkārtotu satricinājumu – valdību parādu krīzi Dienvideiropā, ko izraisīja investoru bažas par atsevišķu dalībvalstu valdību parādu līmeni un politisko spēku nevēlēšanos to mazināt.

Atbildes reakcija, lai atjaunotu tirgus dalībnieku ticību eiro zonai un atsevišķām tās valstīm, bija starpvalstu vienošanās, kuras ietvaros dalībvalstis apņēmās stiprināt publisko finanšu regulējumu, nosakot budžeta bilances mērķus un citus fiskālās politikas noteikumus. Rezultātā ievērojami pieauga valstu skaits, kuru publiskās finanses ierobežo fiskālie noteikumi, – 2015. gadā fiskālie noteikumi bija ieviesti 18 no 19 eiro zonas valstīm un 25 no 28 Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Lai gan fiskālie noteikumi (fiscal rules) ir plaši slavēti par to spējām ierobežot valdības iespējas dzīvot pāri saviem līdzekļiem, to ietekme uz piekoptās politikas un ekonomisko stabilitāti nav viennozīmīga. No vienas puses, skaitliski noteikumi (tādi kā budžeta bilances mērķis) mazina fiskālās politikas nenoteiktību, kam vajadzētu mazināt iedzīvotājiem tik nepatīkamo ekonomikas svārstīgumu. No otras puses, sasienot valdības rokas, tie varētu radīt arī gluži pretēju efektu - ierobežot veidus, kā ar budžeta palīdzību izlīdzināt ekonomisko ciklu (bremzēt pārkaršanu vai cīnīties ar recesiju).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Līdz 15.maijam turpinās pieteikšanās platību maksājumiem lauksaimniecībā

, 10.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemkopības ministrija (ZM) atgādina, ka līdz 15.maijam turpinās pieteikšanās uz 2008.gada platību maksājumiem lauksaimniecībā, Db.lv informē ZM preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Solveiga Lazovska.

Ja lauksaimnieks vēlas pretendēt uz platību maksājumiem par 2008.gadu, tad līdz šā gada 15.maijam ir jāiesniedz Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē šādi dokumenti: platību maksājumu iesniegums un LAD izsniegto lauksaimniecībā izmantojamās zemes karte, kurā atzīmētas apsaimniekotās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības.

Lauksaimniekiem arī jāpievērš uzmanība, ka šis Platību maksājumu iesniegums ir pamats, lai pretendētu uz šādiem atbalsta maksājumiem: vienoto platības maksājumu (VPM), papildu valsts tiešo maksājumu (PVTM) par laukaugu platībām, PVTM par lopbarības platībām, atdalīto PVTM par platībām, atdalīto PVTM par pienu, atdalīto PVTM par nokautiem un eksportētiem liellopiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/images/article/2009/01/05/d1c79e9e-c961-4290-8195-4ac6837eda0d.jpg

«Lielais vairums saimniecību, kuras reāli aprēķināja savas iespējas un pamatojoties uz reālajām iespējām arī veidoja savus biznesa plānus, ar optimismu var raudzīties nākotnē,» teica M. Roze, piebilstot, ka Zemkopības ministrija jau iepriekš norādīja, ka piena iepirkuma cenai vajadzētu būt ap 16 santīmiem litrā, taču daļa lauksaimnieku ar to nav rēķinājušies. Ministrs arī uzskata, ka lauksaimniecība un pārtikas ražošana ir viena no tām nozarēm, kur kritums ir vismazākais. Roze: Lauksaimniecība ir viena no stabilākajām tautsaimniecības nozarēm

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropas Komisija vēršas tiesā

, 23.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komisija nolemj vērsties pret Beļģiju, Spāniju, Itāliju, Nīderlandi un Portugāli Eiropas Kopienu Tiesā par diskriminējošu nodokļu uzlikšanu dividenžu maksājumiem uz ārvalstīm un pieprasa Latvijai izbeigt šādu diskriminējošu nodokļu uzlikšanu

Eiropas Komisija nolēmusi vērsties pret Beļģiju, Spāniju, Itāliju, Nīderlandi un Portugāli Eiropas Kopienu Tiesā par to tiesību aktiem, saskaņā ar kuriem atsevišķām dividendēm, kas izmaksātas ārvalstu sabiedrībām (dividenžu maksājumiem uz ārvalstīm), var piemērot lielāku nodokļu likmi nekā dividendēm, kas izmaksātas sabiedrībām rezidentēm (dividenžu maksājumiem iekšzemē). Komisija uzskata, ka šie tiesību akti ir pretrunā EK Līgumam un EEZ Līgumam, jo tie ierobežo gan brīvu kapitāla apriti, gan brīvību veikt uzņēmējdarbību. Vienlaicīgi Komisija nosūtījusi Latvijai oficiālu prasību veikt grozījumus tās nodokļu tiesību aktos, kas attiecas uz dividenžu maksājumiem ārvalstu sabiedrībām. Prasība ir izteikta kā pamatots atzinums saskaņā ar EK Līguma 226. pantu. Ja divu mēnešu laikā Latvija nedos apmierinošu atbildi uz pamatoto atzinumu, lieta var tikt nodota izskatīšanai Eiropas Kopienu Tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ministrija: ir panākts pozitīvs risinājums

Sandra Dieziņa, Db, 20.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija pēc dalības intensīvās un asās diskusijās visos iespējamos ES lēmumu pieņemšanas forumos Briselē Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) pielāgošanas jeb tā saucamās Veselības pārbaudes jautājumā ir panākusi pozitīvu risinājumu vienā no tai būtiskākajiem jautājumiem.

EK un ES Padome ar kopēju deklarāciju ir uzņēmusies saistības un ir gatava veikt lauksaimniecības tiešo maksājumu sistēmas un pastāvošo atšķirību ES dalībvalstu starpā izvērtēšanu, ar mērķi veidot jaunu un uz vienlīdzības principiem balstītu lauksaimniecības politiku pēc 2013. gada, informē Zemkopības ministrija (ZM). Turklāt, kā diskusiju laikā izteikusies Eiropas Lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre Marianna Fišere Bēla, Latvijas zemkopības ministrs šajā jautājumā ir bijis "nelokāms Eiropas dalībvalstu dzinējspēks".

Līdztekus panākta arī vienošanās par to, ka laikā līdz 2013.gadam piena kvotas tiks palielinātas par 1 % katru gadu. Papildus, pārskatot iepriekšējo ierobežojošo sistēmu par piena tauku satura koeficenta piemērošanu, ir veiktas korekcijas, kurām atbilstoši Latvija iegūs papildu vienreizēju 2,5% piena kvotas palielinājumu. Bez tam ir palielināts piena kvotas izpildes līmenis, no kura tiek piemērota soda nauda individuālajiem ražotājiem, no 70 % līdz 85%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ne tikai Latvijā, bet visā Eiropas Savienībā lauksaimniecība atrodas lielu pārmaiņu priekšvakarā, par to ieviešanas ātrumu gan vēl pāragri runāt, jo visos līmeņos turpinās diskusijas.

Intervijā Dienas Biznesam zemkopības ministrs Kaspars Gerhards norāda, ka Eiropas Savienība ir izvirzījusi ļoti ambiciozus mērķus: samazināt augu aizsardzības līdzekļu un minerālmēslu lietošanu, cenšoties padarīt pārtiku bioloģiskāku, un vienlaikus samazināt siltumnīcu gāzu emisijas zemes apsaimniekošanā un lauksaimniecībā. Pašlaik svarīgākais ir izstrādāt šo mērķu iedzīvināšanas risinājumus un rast atbalsta mehānismus to sasniegšanai.

Kāda pašlaik ir situācija lauksaimniecībā Latvijā uz ES, Baltijas fona?

Kopējo situācijas novērtējumu ir salīdzinoši grūti sniegt, jo katrai lauksaimniecības nozarei ir savas stiprās un arīdzan vājās puses. Turklāt pat Latvijas mērogā ir ļoti atšķirīga situācija reģionu griezumā – gan pēc saražotās produkcijas apjoma, gan pēc saimniecību lieluma, gan pēc to ienākumiem un pat darbības jomām. Ja raugās uz lauksaimniecības produkcijas izlaidi, tad kopš Latvijas iestāšanās ES 2004. gadā tā ir pieaugusi vairāk nekā divas reizes, kas ir visstraujākā izaugsme visā Eiropas Savienībā. Vienlaikus ir cits parametrs, kurā Latvija būtiski atpaliek.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kāpēc patērētājam atbalstīt vietējo pārtikas ražotāju?

Līva Zorgenfreija, Swedbank ekonomiste, 27.04.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir spēcīgas lauksaimniecības tradīcijas, un pārtikas un lauksaimniecības produkti arī šodien ir viena no galvenajām Latvijas eksporta preču grupām.

Nākotnē pasaulei būs jāpabaro arvien vairāk iedzīvotāju – par pieprasījuma trūkumu diez vai varēs sūdzēties. Šodien mēs katrs kā patērētājs, iegādājoties vietējos produktus, varam balstīt mūsu ekonomiku un veicināt lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nozares potenciāla īstenošanu.

Lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nozīme ekonomikā

Lauksaimniecība un pārtikas un dzērienu ražošana Latvijas ekonomikā ieņem daudz būtiskāku lomu nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji. Šīs nozares kopā veido aptuveni 4% no Latvijas iekšzemes kopprodukta. Tās ir arī atbildīgas par aptuveni tādu pašu daļu no VID administrētajiem kopbudžeta ieņēmumiem, kas absolūtā izteiksmē ir ap 400 miljonu eiro. Darba tirgū ar pārtikas ražošanu saistīto nozaru loma ir lielāka – tajās nodarbināti 70 000 iedzīvotāju jeb 7,7% no visiem strādājošajiem. Vēl svarīgākas šīs nozares ir eksportā, jo lauksaimniecības un pārtikas produkti ir viena no Latvijas galvenajām eksporta preču grupām – vairāk nekā sestā daļa no kopējā preču eksporta jeb vairāk nekā divi miljardi eiro, kas ieplūst Latvijas ekonomikas asinsritē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien pieņēma grozījumus likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas paredz 2022.gadā palielināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu līdz 500 eiro pensionāriem.

Vienlaikus Saeima arī noteica, ka ar Ministru kabineta noteikumiem nepieciešams līdz 500 eiro paaugstināt arī diferencēto neapliekamo minimumu strādājošajiem. Minētie noteikumi gan vēl ir izstrādes procesā un nav apstiprināti.

Deputātu atbalstītās izmaiņas ir daļa no 2022.gada valsts budžeta projektu pavadošās likumprojektu paketes.

Kā skaidroja Finanšu ministrijā (FM), šajos grozījumos ir noteikts tikai pensionāra neapliekamais minimums no nākamā gada 1.janvāra 350 eiro mēnesī un no 1.jūlija - 500 eiro mēnesī. Savukārt strādājošiem diferencētais neapliekamais minimums vēsturiski tiek noteikts ar Ministru kabineta noteikumiem, kuri šobrīd tiekot izstrādāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Nākotnē ievērojami varētu augt lauksaimniecības zemes platības

Elīna Pankovska, 21.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd Latvijā nekoptās un aizaugušās zemes veido aptuveni 300 tūkst. ha, no šī apjoma, iespējams, pusi nākotnē varēs izmantot lauksaimniecībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

EK pieprasa Latvijai izbeigt diskrimināciju attiecībā uz nodokļiem

, 22.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija nolēmusi vērsties pret Beļģiju, Spāniju, Itāliju, Nīderlandi un Portugāli Eiropas Kopienu Tiesā par to tiesību aktiem, saskaņā ar kuriem atsevišķām dividendēm, kas izmaksātas ārvalstu sabiedrībām (dividenžu maksājumiem uz ārvalstīm), var piemērot lielāku nodokļu likmi nekā dividendēm, kas izmaksātas sabiedrībām rezidentēm (dividenžu maksājumiem iekšzemē). Komisija nosūtījusi arī Latvijai oficiālu prasību veikt grozījumus tās nodokļu tiesību aktos.

Komisija uzskata, ka šie tiesību akti ir pretrunā EK Līgumam un EEZ Līgumam, jo tie ierobežo gan brīvu kapitāla apriti, gan brīvību veikt uzņēmējdarbību. Vienlaicīgi Komisija nosūtījusi Latvijai oficiālu prasību veikt grozījumus tās nodokļu tiesību aktos, kas attiecas uz dividenžu maksājumiem ārvalstu sabiedrībām. Prasība ir izteikta kā pamatots atzinums saskaņā ar EK Līguma 226. pantu. Ja divu mēnešu laikā Latvija nedos apmierinošu atbildi uz pamatoto atzinumu, lieta var tikt nodota izskatīšanai Eiropas Kopienu Tiesā.

"Dalībvalstis nedrīkst dividendēm, kas izmaksātas sabiedrībām citās dalībvalstīs, piemērot lielākas nodokļu likmes nekā dividendēm, kas izmaksātas pašmāju sabiedrībām," teica nodokļu politikas un muitas savienības komisārs Lāslo Kovāčs. "Priecājos, ka Tiesa apstiprināja šo nostāju 2006. gada 14. decembra spriedumā par Denkavit, Lieta C-170/05."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

1. jūlijā darbu uzsāks Latvijas zemes fonds

Dienas Bizness, 18.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts izveidotais Latvijas zemes fonds darbību uzsāks šā gada 1. jūlijā, un tā mērķis ir sekmēt Latvijā lauksaimniecībā izmantojamās zemes saglabāšanu un šo platību ilgtspējīgu izmantošanu lauksaimnieciskās ražošanas vajadzībām, informē Altum pārstāve Kristīne Grauziņa.

Zemes fonda izveide ir viens no valsts instrumentiem, lai sekmētu, ka Latvijā lauksaimniecībā izmantojamā zeme tiktu saglabāta un izmantota lauksaimniecības vajadzībām ne mazāk kā 2 miljonu hektāru apjomā, aktīvā lauksaimnieciskā ražošanā iesaistot aptuveni 0,4 miljonu hektāru līdz šim aktīvi neizmantotās lauksaimniecības zemes.

Zemkopības ministrijas Zemes pārvaldības un meliorācijas nodaļas vadītāja Kristīne Cinkus skaidro, ka Latvijas zemes fonda izveide ir valsts piedāvājums līdzsvarotākas reģionālās attīstības un efektīvu dabas resursu izmantošanas veicināšanai. Tā ir daļa no kopējās koncepcijas, kuras ietvaros pieejams plašs instrumentu klāsts, tādi kā specifisku lauksaimniecības zemes iegādes nosacījumu noteikšana, lauksaimnieciskās zemes kreditēšanas programma, iedzīvotāju atbrīvošana no iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas gadījumā, ja tie pārdod savu zemi ražojošam lauksaimniekam, paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana par nekoptu lauksaimniecības zemi un virkne citu zemkopības nozari atbalstošu pasākumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta Kārtības rullis liek izdot jaunus noteikumus pat tad, ja vecajos būtiski nekas nemainās.

Uzņēmēji to uzskata par lieku valsts iestādēs strādājošo nodarbināšanu, naudas un laika veltu izšķiešanu. Neviens gan nespēja aplēst, cik tādējādi tiek nelietderīgi iztērēti resursi. Ja mainās MK noteikumu izdošanas likumiskais pamats, tad nevis tiek izdarīti attiecīgi grozījumi, bet gan tiek rakstīti "jauni" noteikumi.

Mazas izmaiņas

Proti, šā gada 20. februārī valdībā akceptēti "Noteikumi par ierakstu izdarīšanu Uzņēmumu reģistra žurnālā un komercreģistrā, kā arī iesniedzamo dokumentu reģistrēšanas valsts nodevu", kuri faktiski ne ar ko neatšķiras no iepriekšējiem, jo nodevas likmes un to piemērošanas nosacījumi nav mainījušies. Jaunie noteikumi pēc Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāra Jāņa Endziņa teiktā esot bijuši nepieciešami, jo pēc 2006.gada 15.jūnija grozījumiem likumā "Par LR Uzņēmumu reģistru" bija jāmaina šo MK noteikumu izdošanas pamats.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas – 2008. gada 1. jūlija Latvijas Pasts maina tarifus Eksprespasta sūtījumiem, Pasta norēķinu sistēmas pakalpojumiem un komunālo rēķinu maksājumiem pasta nodaļās.

Jauni tarifi noteikti iekšzemes Eksprespasta sūtījumiem, kā arī Pasta norēķinu sistēmas (PNS) un komunālo rēķinu maksājumiem, tuvinot to cenas reālajām izmaksām. Cenu paaugstināšanas pamatā ir darbinieku atalgojuma izmaksu pieaugums un inflācijas kāpums, kā arī pasta investīcijas moderno tehnoloģiju ieviešanā.

Turpmāk tarifs Ls 0,90 apmērā tiks piemērots maksājumiem par ūdeni, kabeļtelevīziju, atsevišķiem īres un komunālajiem pakalpojumiem, slimokases maksājumiem, nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem, atsevišķu bērnu mākslas un mūzikas skolu maksājumiem u.c.

Jaunais tarifs kabeļtelevīzijas FAO maksājumiem turpmāk būs Ls 0,35.

Maksa par skaidras naudas pārskaitījumu uz kontu kredītiestādē turpmāk būs 1% no iemaksājamās summas, bet ne zemāka kā Ls 1.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēl trīs dienas var pieteikties tiešajiem maksājumiem

, 10.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl tikai trīs pilnas darba dienas - tas ir, līdz otrdienai, 15. maijam, Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālās lauksaimniecības pārvaldes pieņems lauksaimnieku iesniegumus Eiropas Savienības (ES) tiešajiem maksājumiem, biznesa portālu Db.lv informēja Zemkopības ministrija.

No 15.maija līdz 11.jūnijam iesniegumu pieņemšana turpināsies, taču jārēķinās, ka par katru nokavēto darba dienu atbalsta apjoms tiks samazināts par 1%.

Līdz 11. jūnijam LAD pieņems iesniegumus arī agrovides atbalstam, kā arī labojumus platībmaksājumu iesniegumos, ja tādi ir nepieciešami.

Rokasgrāmatas platību maksājumu saņemšanai lauksaimnieki kopā ar lauka bloka kartēm un iesniegumu veidlapām var saņemt LAD reģionālajās pārvaldēs.

Kā jau ZM ziņojusi iepriekš, līdzšinējo astoņu atbalsta pasākumu vietā lauksaimniekiem šogad būs pieejami 11 atbalsta pasākumi.

Kopš 2006.gada piešķiršanas nosacījumi pamatā nav mainījušies vienotajam platības maksājumam, atsevišķajam cukura maksājumam un vēl šādiem papildu valsts tiešajiem maksājumiem (PVTM): par laukaugu platībām, lopbarības platībām, nokautiem vai eksportētiem liellopiem, zīdītājgovīm, aitu mātēm, zālāja un linu sēklām, kā arī par kartupeļu cieti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes nomas maksas vidēji aug par 2-15% gadā, informēja nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" pārstāvji.

"Latio" Mežu pārdošanas nodaļas vadītājs Sandijs Lūkins skaidro, ka lielais diapazons saistīts ar vēsturiski saslēgtajiem piecu līdz 10 gadu ilgtermiņa līgumiem, kuros maksa noteikta atbilstoši tā laika lauksaimniecības zemes cenām.

Taču pēdējos divos, trijos gados jaunie līgumi tiek slēgti jau uz krietni īsāku termiņu - lielākoties uz gadu. Tas īpašniekiem ļauj pielāgot jaunās atlīdzības reālajai tirgus situācijai, kas saistīta ar lauksaimniecības zemes tirgus cenu, kā arī lauksaimniecības produkcijas cenu pieaugumu, norāda Lūkins.

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes nomas maksas 2023.gada janvārī Austrumvidzemes un Rietumvidzemes reģionos bija diapazonā no 70 līdz 180 eiro par hektāru, Vidusdaugavas un Zemgales reģionos - diapazonā no 70 līdz 300 eiro par hektāru, Ziemeļkurzemes un Dienvidkurzemes reģionos - diapazonā no 90 līdz 250 eiro par hektāru, bet Ziemeļlatgales un Dienvidlatgales reģionos - diapazonā no 70 līdz 150 eiro par hektāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauku saimniecības kļūst lielākas

Žanete Hāka, 23.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā lauku saimniecību vidējais lielums bija 37,8 hektāri, kas ir par 9,6% vairāk nekā 2010. gadā, kad to vidējais lielums bija 34,5 hektāri, liecina 2013. gada Centrālās statistikas pārvaldes lauku saimniecību struktūras apsekojuma provizoriskie rezultāti.

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība vidēji vienā lauku saimniecībā palielinājusies par 7,0% (no 21,5 ha 2010. gadā līdz 23 ha 2013. gadā). Lielākās lauku saimniecības bija Zemgalē, kur vidēji viena saimniecība apsaimniekoja 29,9 ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes.

2013. gadā Latvijā bija 81,8 tūkst. ekonomiski aktīvo lauku saimniecību, un kopš 2010. gada to skaits ir samazinājies par 1,6 tūkstošiem jeb 1,9%. 2013. gadā lauku saimniecību īpašumā bija 1201,2 tūkst. ha jeb 64,0% no visas izmantotās LIZ kopplatības, kas ir par 24,1 tūkst. ha jeb 2,0% vairāk nekā 2010. gadā. Nomāto platību īpatsvars veidoja 34,3% no visas izmantotās LIZ kopplatības (par 14,2% vairāk nekā 2010. gadā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Konstatējot neracionālu zemes izmantošanu, uzdod izstrādāt zemes politikas plānu līdz 2020.gadam

LETA, 01.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien uzklausīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ziņojumu par Zemes politikas pamatnostādņu 2008.-2014.gadam gala ietekmes ziņojumu un uzdeva izstrādāt zemes politikas plānu līdz 2020.gadam.

Plāns būs jāizstrādā VARAM sadarbībā ar Satiksmes ministriju, Ekonomikas ministriju, Zemkopības ministriju, Finanšu ministriju, Tieslietu ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību. Dokumenta izstrādes termiņš ir 2016.gada 1.jūnijs.

VARAM ziņojumā norāda, ka Latvijā zemes politikā ir konstatētas vairākas problēmas, piemēram, neracionāla un neefektīva zemes izmantošana, zemes reformas process ir ieildzis, līdz ar to ir nesakārtotas īpašuma tiesības un ir nepietiekama informācija par ar zemi un ar to saistītiem notiekošajiem procesiem. Neracionāla vai neefektīva zemes izmantošana izraisa un veicina zemes degradāciju, tādējādi nenodrošinot ilgtspējīgu zemes izmantošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Novārtā pamesti 15 % lauksaimniecībā izmantojamās zemēs

Jānis Lasmanis, 24.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz 15 % jeb 370 tūkstoši hektāri no lauksaimniecībā izmantojamās zemes netiek izmantoti, bet 20 % no tiem ir pilnībā aizauguši, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātiem pavēstīja Lauku atbalsta dienesta pārstāvji.

Apbraukājot 2,43 miljonus hektāru, kas reģistrēti kā lauksaimniecībā izmantojamā zeme, LAD darbinieki konstatējuši, ka visaizaugušākā teritorija ir ap Rīgu, bet 100 % lauksaimniecībā izmantojamā zeme sakopta ir Tērvetes novadā.

LAD pārstāvji norādīja, ka iepriekš medijos izskanējusī ziņa, ka zemes novērtējums tiks veikts vizuāli, neatbilst patiesībai. Lai objektīvi novērtētu zemes platības un to stāvokli, esot izstrādāta speciāla programma, kas ar globālās pozicionēšanas sistēmas palīdzību sniegusi precīzus rezultātus.

LAD apkopotā informācija tiks nosūtīta pašvaldībām, lai tās varētu aprēķināt nekustamā īpašuma nodokļa papildlikmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankām būs jāvienādo maksa pārskaitījumiem uz ES valstīm

Žanete Hāka, 14.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankām jāpiemēro vienādas izmaksas pārrobežu maksājumiem eiro valūtā un vietējiem maksājumiem, kā arī jāpadara pārskatāmākas valūtas maiņas izmaksas, paredz jauni noteikumi.

Ceturtdien apstiprinātie (532 balsis - pret balsoja 22, bet 55 deputāti atturējās) noteikumi izbeigs to ES iedzīvotāju diskrimināciju, kuri veic naudas pārskaitījumus ārpus eirozonas valstīm - piemēram, pārskaitot naudu eiro valūtā no konta Apvienotajā Karalistē vai Dānijā uz kontu Latvijā.

Pakalpojumu lietotāji eirozonā gūst labumu no vienotās eiro maksājumu telpas (SEPA), bet pārējie ES iedzīvotāji par pārrobežu maksājumiem eiro valūtā spiesti maksāt ievērojamas komisijas maksas.

Viena gada laikā izmaksas par ES pārrobežu maksājumiem eiro valūtā būs jāpielīdzina iekšzemes maksājumu vietējā valūtā izmaksām. Dalībvalstīm arī drīkstēs likt bankām piemērot vienādu komisijas maksu par iekšzemes un pārrobežu maksājumiem vietējā valūtā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Naudas pārskaitījumi kaut uz Vāciju nākamgad bankās maksās vien dažus eirocentus

Ieva Mārtiņa, 30.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc 2014.gada 1. janvāra, kad Latvijā latu nomainīs eiro Latvijas iekšzemes maksājumi bankās faktiski izzudīs. Tā vietu aizņems maksājumi eiro un pārskaitījumi uz citu banku Latvijā vai kadā no eirozonas valstīm izmaksās vienādi – tie būs vien 0,3 – 0,4 eiro.

Maksājumi (internetbankā) vienas bankas ietvaros, tāpat kā līdz šim, vairumā banku būs bez maksas arī pēc eiro ieviešanas, liecina Db.lv aptaujāto banku teiktais. Tādējādi lielākais ietaupījums būs uz maksājumiem, kas šobrīd skaitās kā eiro valūtas maksājumi uz citu banku Latvijā vai uz eirozonas valstīm – cenas katrai bankai atšķiras arī atkarībā no tā, vai tas ir ekonomiskais, standarta vai steidzamais maksājums un var svārstīties no četriem (5,69 eiro) līdz pat 35 latiem (50 eiro).

«Pēc 1. janvāra iekšzemes maksājumu komisijas būs tādas pašas, kā līdz šim. Papildu ieguvums klientiem būs tāds, ka arī pārrobežu maksājumi EUR uz ES dalībvalstīm maksas tikpat. Piemēram, ja privātpersona nākamgad veiks maksājumu kādam no ģimenes locekļiem uz kontu citā Latvijas bankā, komisija par šo darījumu būs 0,36 eiro jeb, konvertējot pēc Latvijas Bankas (LB) noteiktā kursa, 0,25 Ls,» tā Swedbank pārstāve Kristīne Jakubovska. Pēc viņas teiktā, šāda komisija - 0,36 eiro apjomā - būs maksājumiem no banka konta Latvijā uz kādas bankas kontu, piemēram, Vācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru