Jaunākais izdevums

Vecgada vakarā Latvijas TV skatītājus tradicionāli gaida divas svētku uzrunas - stundas ceturksni pirms Jaunā gada uzrunu teiks premjers Valdis Dombrovskis (JL), kurš runās desmit minūtes, bet pirms gadu mijas runās Valsts prezidents Valdis Zatlers. Pēdējo gadu premjeri Vecgada vakarā nākuši klajā ar šādām tēzēm, raksta diena.lv.

1996.gadā iedzīvotājus uzrunāja premjers Andris Šķēle (TP):

«Vai ir daudz to, kas pa naktīm mācās angļu valodu, vai ir daudz to, kas notīra sniegu savas mājas priekšā - nē, daudz ir to, kas nevīžo zobus iztīrīt, daudz ir to, kas nevar savas bikses izmazgāt, kur nu vēl izgludināt, daudz ir to, kas angļu valodai atmet ar roku, tad, kad pēc mēneša, kā par brīnumu, vēl nespēj brīvi runāt. Cienījamie Latvijas ļaudis - tā nebūs. Tā vairs nebūs.»

2003.gadā premjers bija Einars Repše (JL):

«Pat, ja mēs tūlīt sasniegtu Itālijas saimniecisko līmeni, dzimstības problēmu tas neatrisinās. Te vajadzīgs arī kas cits - miers un klusums, harmonija un lauku gaiss, nesteidzīga un laimīga dzīve, putnu dziesmas no rītiem aiz loga.»

2005.gadā iedzīvotājus ar Jaunā gada iestāšanos sveica premjers Aigars Kalvītis (TP):

«Mīļie tautieši, ja netiks sadarītas kādas muļķības, tad mums priekšā ir septiņi bagāti gadi. Treknie gadi, ja atceras stāstu par Jāzepu.»

2008.gadā uzrunu sacīja premjers Ivars Godmanis (LPP/LC):

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne nosauca galvenās tēmas par ko runās V.Dombrovskis - premjers novērtēs šā gada izaicinājumus kontekstā ar iepriekšējo gadu politikas ietekmi uz krīzi, kā arī sniegs novērtējumu, kāpēc Latvijā krīze ir tik dziļa. Plānots izklāstīt redzējumu par iespējām, ko dod krīze, atbildot uz jautājumu, kā Latvijā jāveido konkurētspējīga ekonomika. Premjers arī pievērsīsies nodokļu maksāšanas un iekasēšanas jautājumiem, raksturos ekonomikas stabilizācijas pirmās pazīmes, kā arī pievērsīsies jautājumam par sociālā dialoga nozīmi valdības darbā. V.Dombrovskis iecerējis arī uzsvērt, ka nākamais gads būs izšķirošs valsts ekonomikā un politikā saistībā ar Saeimas vēlēšanām, kā arī atcerēties 20.gadskārtu kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Baltijas premjeri paraksta memeorandu par sadarbību Visaginas AES

Jānis Rancāns, 20.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiekoties Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, Baltijas valstu premjeri parakstīja memorandu par sadarbību Visaginas AES projektā, pozitīvi novērtējot tā īstenošanā panākto progresu, kā arī aicinot nacionālās energokompānijas turpināt intensīvas konsultācijas, lai vienotos par neatrisinātajiem jautājumiem.

Tāpat Baltijas ministru padomes tikšanās ietvaros, premjeri vienojās izveidot starpvaldību darba grupu, lai valdības līmenī risinātu ar Visaginas AES projektu saistītos jautājumus.

Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, ar saviem kolēģiem - Igaunijas premjeru Andusu Ansipu un Lietuvas premjeru Andrjusu Kubiļu Baltijas ministru padomes (BMP) sanāksmes ietvaros izvērtēja arī progresu kopīgajos reģionālās attīstības projektos saskaņā ar prioritātēm, kas izvirzītas 2012.gadā Lietuvas prezidentūrā BMP. Īpaša uzmanība tika veltīta enerģētikas un transporta infrastruktūras jautājumiem, informē Valsts Kanceleja.

Premjeri kopīgā paziņojumā apsveikuši notiekošās sarunas starp Eiropas Komisiju (EK), Krieviju un Baltkrieviju par Baltijas valstu elektroenerģijas resursu izmantošanu kontinentālajā enerģijas tīklā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš Latvija atguva neatkarību un starptautiskie aizdevēji valstij ir gatavi aizdot, esam aizņēmušies vairāk nekā 12 miljardus eiro.

Rēķinot procentos pret IKP, Latvijas parāds noteiktos periodos ir sarucis, tomēr faktiski valsts parāda samazinājums pēdējo 30 gadu laikā ir bijis tikai dažos gados.

Secinājums – premjeri, kuri prot aizņemties, ir ieredzētāki un ar labākām izredzēm turpināt politisko karjeru, daži pat sasniedz nebijušas virsotnes. Premjeri – parāda samazinātāji ir baudījuši vien sabiedriskās domas nežēlastību. Dienas Bizness pētīja statistikas datus tikai par centrālās valdības parādu, kas ir valsts parāda lielākā daļa, jo pašvaldību iespējas aizņemties ir ierobežotas.

Vēsturiski centrālās valdības parāds ir samazinājies 1998. gadā – teju par 80 miljoniem eiro, un tas notika Guntara Krasta valdības laikā, tomēr tolaik premjeri mainījās ik pēc gada, un abpus G. Krasta valdībai ir Andra Šķēles valdības. Jebkurā gadījumā trīs secīgi budžeti ir saistīti, un abi šie premjeri ir pelnījuši piezīmi par parāda samazināšanu deviņdesmitajos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Lietuvas premjera padomnieks: Ar Latviju nav izdevies vienoties par sašķidrinātās gāzes tirgu; mēģināsim runāt ar Igauniju

LETA, 30.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvai nav izdevies ar Latviju panākt vienošanos jautājumā par sašķidrinātās gāzes tirgu, bet tā vēl mēģinās runāt ar Igauniju, ziņu aģentūrai BNS trešdien sacījis Lietuvas premjerministra Sauļus Skverneļa padomnieks Deivids Matuļonis, reaģējot uz informāciju, ka Latvijas Ekonomikas ministrija (EM) Baltijas valstu kolēģiem prasīs papildu informāciju par reģionālā sašķidrinātās gāzes risinājuma izmaksām un ieguvumiem.

«Iedrošinos apgalvot, ka mums diemžēl nav izdevies panākt vienošanos. Ja tas būs vajadzīgs, mēs informāciju varam sniegt, bet šobrīd attiecībā uz šo projektu Latvija ir piesardzīga, un varbūt mums jādomā ar igauņiem, ko darīt tālāk,» viņš atzinis.

Pēc Matuļoņa teiktā, tiks meklēti ceļi, kā nodrošināt Eiropas Savienības (ES) atbalstu Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa izpirkšanai, runājot par to tikai ar Igauniju, taču pagaidām vēl grūti spriest, vai Eiropas Komisija atzītu tikai divu Baltijas valstu pieteikumu par reģionālu, kas nepieciešams, lai tas varētu pretendēt uz atbalstu gāzes infrastruktūrai.

«Grūti pateikt, nekur nav sacīts, vai tā ir divu, triju vai četru valstu darīšana. Vai divu valstu projektus nevarētu traktēt kā reģionālos?» retoriski vaicājis Lietuvas premjera padomnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projekts Rail Baltica ir nozīmīgs arī tādēļ, ka stratēģiski savieno Baltijas valstis ar pārējām Eiropas Savienības (ES) valstīm, pēc tikšanās ar Igaunijas ministru prezidentu Tāvi Reivasu un Lietuvas premjeru Aļģirdu Butkeviču, Tallinā sacīja Latvijas valdības vadītāja Laimdota Straujuma.

«Pat ja pirmajos gados nebūs ekonomiskā izdevīguma, projekts ir stratēģiski nozīmīgs ceļš Baltijas savienošanai ar Eiropu. Pastāvot šādam infrastruktūras objektam, ar laiku tā apkārtnē attīstīsies papildu infrastruktūra un uzņēmējdarbība,» uzsvēra premjere.

Viņa paskaidroja, ka Rail Baltica ir nozīmīgs ne tikai no kravu transporta aspekta, bet arī tādēļ, ka sniegs cilvēkiem iespēju ātri nokļūt Eiropā, kā arī savienos Baltijas valstis ar citām ES valstīm. «Dažkārt tas ir vēl svarīgāk nekā ekonomiskais izdevīgums,» uzsvēra premjere.

Straujuma Igaunijā, Baltijas ministru padomes ietvaros, tikās ar Igaunijas ministru prezidentu Reivasu un Lietuvas valdības vadītāju Butkeviču. Amatpersonas tikšanās laikā apsprieda īstenoto un plānoto sadarbību aizsardzības un kiberdrošības jomā, enerģētikā, transporta infrastruktūras jomā, Rail Baltica un digitālā vienotā tirgus jautājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zatlers: Kalvītis, Godmanis un Dombrovskis bija atbilstošākie premjeri attiecīgajā laikā

BNS, 05.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekspremjeri Aigars Kalvītis (Tautas partija) un Ivars Godmanis (LPP/LC), kā arī esošais valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (Vienotība) ir bijuši atbilstošākie premjeri attiecīgajā laikā, taču viņu darbību nevar salīdzināt.

Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš savas prezidentūras pirmo pusgadu sastrādājās ar Kalvīti, bet premjera amatam nominēja gan Godmani, gan divas reizes arī Dombrovski, intervijā aģentūrai BNS izvairījās atzīt, kurš no Ministru prezidentiem bijis veiksmīgākais.

«Katram premjeram ir atvēlēta konkrēta ekonomiskā un sociālā situācija valstī, un katrs premjers nonāk savā ļoti specifiskā situācijā. Tā bija pilnīgi atšķirīga gan Kalvītim, kurš tomēr demisionēja, tā bija pilnīgi atšķirīga Godmanim, kura laikā valsts iegāja krīzē, un tā bija pilnīgi atšķirīga Dombrovska pirmās valdības laikā, kas sāka krīzes viszemākajā punktā, ieguva sabiedrības uzticību un beidza kā mazākumvaldība. Nevar pat salīdzināt Dombrovska pirmo un otro valdību. Katrs laiks reāli prasīja premjera darba kārtības prioritāšu sarakstu, un bieži vien tas bija neatliekamu darbu saraksts, kur bieži vien izvēles iespējas bija minimālas,» klāstīja Zatlers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Jaungada nakts - ienesīgākā kopš krīzes beigām

Dienas Bizness, 02.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītā Jaungada nakts pasākumu rīkotājiem, restorāniem, atpūtas vietām bijusi ienesīgākā kopš ekonomiskās krīzes beigām - atzinuši aptaujātie svētku organizētāji, vēsta laikraksts Diena.

Dīvānam, zilajam ekrānam un rasolam gadumijā bijis daudz alternatīvu - plašā cenu amplitūdā, dažādām gaumēm un prasībām. Daudzās svētku norises vietās nauda nav tikusi taupīta ne uz gaisā izšautiem pirotehnikas ziediem, ne uzkodām, izklaidēm un telpu īri, norāda laikraksts.

Tas sazinājies ar vairāku viesu namu saimniekiem - visi smējuši, ka viņu piedāvātās telpas Jaungada svinībām tikušas rezervētas jau augustā vai septembrī, un nav slēpuši, ka lielais pieprasījums cenas ļauj paaugstināt līdz pat divām reizēm. Gan Pierīgā, gan reģionos esošie atpūtas kompleksi rezervēti kuplam svinētāju pulkam, kuriem par Jaunā gada sagaidīšanas vietu bija jāšķiras kopumā no 400 līdz pat diviem tūkstošiem ero. Vairāku viesu namu un lauku viesnīcu pakalpojumus izmantojuši arī tūristi. Piemēram, viesi no Krievijas gadumijā atpūtušies Jaunmoku pils viesnīcā.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Septiņreiz nomērīt

Raivis Bahšteins - DB galvenās redaktores vietnieks, 16.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Mūsu politikas un valstiski nozīmīgu jautājumu risināšanas kultūras līmeņa paraugstundu varējām vērot gadumijā.

Mūsu politikas un valstiski nozīmīgu jautājumu risināšanas kultūras līmeņa paraugstundu varējām vērot gadumijā – aizvadītā gada izskaņā Ekonomikas ministrija steidza risināt problēmas, kuras «dūrās mugurā» saistībā ar obligātā iepirkuma komponentes turpmākajām izpausmēm.

DB jau ziņoja, ka laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu, EM lūgusi sniegt atzinumu par grozījumiem Ministru kabineta noteikumos par elektroenerģijas ražošanu koģenerācijā un cenu noteikšanu. Dokumenta saskaņošanas termiņš bija vien dažas dienas un izsauca pamatotu biznesa sabiedrības nosodījumu. Dažas dienas pēc gadskaitļu maiņas pie valdības vadītāja un ekonomikas ministra traucās pasta baloži gan no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, gan zemniekus apvienojošās Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, lai skaidri paustu abu nozīmīgo «flangu» kritisko attieksmi pret šādiem «zem eglītes» it kā klusi un nemanāmi paslidinātiem pārsteigumiem. Tomēr neba baložiem ir tādas spējas, lai apturētu neglītus procesus, kas kā notekūdeņi strauji aizplūst pa pašu politiķu paslepšus izliktām renēm. Lai atkal nenonāktu situācijā, ko varētu raksturot vienīgi ar frazeoloģismu «izlietu ūdeni nesasmelsi », nepieciešams vest pie prāta valdības «orākulus », kas gatavojas steidzamības kārtībā skatīt Ministru kabineta noteikumus par koģenerācijā saražoto elektroenerģiju un valsts stuti tās ražotājiem. LTRK prezidents Aigars Rostovskis trāpīgi izvēlējies sinonīmu, valdības steidzamību nodēvējot par aizmugurisku rīkošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Timrots uzslavē ceļu policijas darbu

LETA, 09.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceļu policijas rosība gadumijā parādījusi, ka ar esošajiem resursiem iespējams strādāt efektīvāk un redzamāk, uzskata raidījuma Zebra veidotājs Pauls Timrots.

To apliecinot veiktā aptauja, kurā piedalījās vairāk nekā 1000 iedzīvotāju. Analizējot aptaujas rezultātus, secināts - lielākā daļa respondentu 31.decembrī, 1. un 2. janvārī redzējuši vismaz vienu vai divas ceļu policijas ekipāžas. Neliela daļa pat trīs, četras un vairāk. Tikai 28,4% respondentu gadumijā nav redzējuši nevienu ceļu policistu. Salīdzinot ar 2012. un 2013.gada Jāņiem, vērojama pozitīva tendence - toreiz nevienu ceļu policijas ekipāžu nebija redzējuši vairāk nekā puse aptaujas dalībnieku.

Aptaujātie norādījuši, ka svētku brīvdienās ceļu policija apturējusi 14% no kopējā respondentu skaita, kas ir divreiz vairāk nekā pērnā gada vasaras saulgriežos. Salīdzinājumā ar iepriekš veiktajām aptaujām šie rādītāji uzlabojušies (2013.gadā - 6,5%, 2012.gadā - 3,9%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Centrāltirgus preses sekretārs Ivars Jakovels aicina tirgu neizmantot kā valūtas maiņas punktu, raksta laikraksts Diena. Kā katru gadu, 1. janvārī būs atvērta Centrāltirgus atklātā teritorija no septiņiem rītā līdz 17.00 vakarā. Paviljoni, pārējā tirgus daļa un Vidzemes tirgus būs slēgts.

No otrā janvāra tirgus strādās ierastajā režīmā. «Aicinām pircējus ņemt vērā tirgus specifiku un iespēju robežās par pirkumiem maksāt ar eiro. Neatkarīgi no tā, vai norēķināšanās notiks eiro vai latos, aicinu pircējus gatavot tādus nominālus, kas būtu tuvāk pirkuma summai, neapgrūtinot tirdzniecību,» laikrakstam teicis I. Jakovels.

Centrāltirgū ir izvietoti informatīvie plakāti ar tabulām, lai atgādinātu, cik maksā lats, cik eiro, kā eiro banknotes izskatās. I. Jakovels atzinis, ka šis būs īpašs periods gan tirgotājiem, gan pircējiem, tāpēc klienti tiek aicināti skaitīt līdzi, lai atlikums tiktu izdots precīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lojālā Francijas pirmā lēdija Karla Bruni - Sarkozī veltījusi glaimojošus vārdus savam vīram un solījusi savu atbalstu viņam 100 procentu apmērā, vēsta thelocal.fr.

Mūziķe, aktrise un bijusī modele sacījusi, ka viņa būs vīra pusē, «kad viņam tas būs nepieciešams».

Bruni - Sarkozī, kura iepriekš atbalstījusi kreisā spārna kandidātus, nav radījusi nekādas šaubas, ka tic tam, ka viņas labā spārna vīrs ir īstais cilvēks, kuram jābūt par prezidentu vēl piecus gadus.

«Viņš ir ļoti labs, un viņam ir pieredze un drosme,» viņa teikusi. «Kad es redzu, kas notiek Grieķijā, man ir bail, bet man ir mazāk bail, kad zinu, ka viņš ir prezidents,» viņa turpinājusi.

Runājot par pāra nesen dzimušo meitu, viņa teikusi, ka Sarkozī bezmiega naktis pārāk neskar.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie Lietuvas vēstniecības aizvadīts biedrības Enerģija Tautai pikets pret Latvijas dalību Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecībā un viena miljarda eiro ieguldīšanu paaugstinātas bīstamības projektā, kas atradīsies 15 kilometru attālumā no robežas.

Pikets pie Lietuvas vēstniecības Rīgā, Rūpniecības ielā 24 notika no 13.00 līdz 14.00. Biedrība norāda, ka piketa mērķis, pirms gaidāmā referenduma Lietuvā, bijis atbalstīt Visaginas AES celtniecības pretiniekus kaimiņvalstī. Piketu atbalstīja arī Latvijas Zaļā Partija.

Iepriekš biedrība vērsās pie prezidenta Andra Bērziņa ar aicinājumu izsludināt referendumu par Latvijas dalību Visaginas AES projektā. Biedrība aicinājumā pauda uzskatu, ka iedzīvotājiem ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums izteikt savu viedokli par to, vai Latvijai ir vērts piedalīties VAES celtniecībā, ieguldīt naudu svešā ekonomikā un no ekoloģijas viedokļa potenciāli bīstamā objektā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizdomīgais nacionālās lidsabiedrības airBaltic investors, kura atbalstīšana var izrādīties liktenīga Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdībai, nav bijis vienīgais iespējamais airBaltic akciju pircējs. Divtik mazākas investīcijas pret divtik lielāku līdzdalību airBaltic šoruden piedāvājis arī ASV investīciju fonds Ripplewood, kam L. Straujumas valdība pirms gada ne mazāk necaurskatāmā procesā piekrita pārdot bankas Citadele kontrolpaketi par zemāko cenu starp alternatīviem piedāvājumiem, piketdien raksta laikraksts Diena.

Piedāvājums apspriests, apejot airBaltic nolīgto konsultantu Prudentia, izmantojot lobiju premjeres birojā un bankas Citadele valdes priekšsēdētāja Gunta Beļavska sakarus, Dienai norādījuši par sarunām informēti avoti.

L. Straujumas tikai septembrī amatā pieņemtais ārštata ekonomikas padomnieks Gatis Eglītis, kurš Dienai norādīts kā sarunu koordinators, apgalvo, ka premjeres birojs sarunās ar Ripplewood neesot ieņēmis aktīvu pozīciju, tikai bijis par tām informēts. Premjeri par sarunām ar Ripplewood informējusi SM, viņas padomnieks to apspriedis ar G. Beļavski. SM valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš, kurš oktobra sākumā kopā ar airBaltic valdes priekšsēdētāju Martinu Gausu devies uz Londonu satikt Ripplewood dibinātāju un seju Timu Kolinsu, Dienai apstiprina, ka kopā ar A. Matīsu vēlāk informējis premjeri par amerikāņu investora piedāvājumu. «Premjeres pozīcija bija «nekāda»,» apgalvo K. Ozoliņš. «Tas bija straujš process. Piedāvājums bija ļoti nekonkrēts, principā «nekāds».»

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecībā Latviju uzmetuši gan lietuvieši, gan igauņi

Dienas Bizness, 13.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētikas jomā jaušamas politiskās domstarpības, un sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecībā neviennozīmīgas darbības esot gan no Lietuvas, gan Igaunijas puses, taču vēl ceturtie – somi – līdz šim esot bijuši «liels nezināmais» - laikraksta Diena veidotā diskusijā savu viedokli par sašķidrinātās gāzes termināļa būvi pauda esošais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars.

«Igauņu dubultspēle ir acīmredzama,» izteicās Artis Kampars, norādot, ka savulaik Igaunijas puse nobloķēja Baltijas valstu vienošanos par termināli. «Bija tās nepatīkamās sarunas Briselē, tie nebija lietuvieši, kas pateica galīgo nē un nobloķēja memorandu,» norāda D. Pavļuts.

Latvijas pārstāvji šajā jautājumā nav pietiekoši gan EK, gan Eiropas redzamāko politiķu līmenī uzstājušies un skaidrojuši savus argumentus, uzskata A. Kampars.

Jau vēstīts, ka Baltijas valstīm, nespējot vienoties par labāko valsti reģionālam Eiropas Savienības finansētam sašķidrinātās dabasgāzes terminālim, Eiropas Komisija piesaistīja konsultantus, kas sākotnēji atzina - ja tiktu izveidots gāzes savienojums starp Igauniju un Somiju, termināļa būvēšana Igaunijā būtu izdevīgāka nekā Latvijā vai Lietuvā. Pirms tam tika atzīts, ka piemērotākā vieta ir Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs Baltijas valstu premjeri videokonferencē vienojās, ka nepieciešama koordinēta rīcība, atceļot Covid-19 ierobežojumus uz valstu iekšējām robežām tā pieļaujot gan brīvu preču, gan personu kustību.

Videokonferencē, kurā piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass un Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis, 22. aprīļa pēcpusdienā viņi pārrunāja situāciju Eiropā un Baltijas valstīs pēc Covid-19 izplatības ierobežojumu ieviešanas un to iespējamo atcelšanas kārtību.

"Gan Baltijas valstu, gan Eiropas Savienības valstu līmenī ir svarīgi sadarboties un koordinēti iziet no Covid-19 krīzes, pakāpeniski atceļot ierobežojumus un vienojoties par sadarbību, lai attīstītu ekonomiku," sarunās uzsvēra K. Kariņš, piebilstot, ka Covid-19 ierobežojumi uz Baltijas valstu iekšējām robežām tiks atcelti koordinēti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināts - Šlesers: viesnīcās, piemēram, Rīdzenē, uzstādītas noklausīšanās iekārtas

Sanita Igaune, 05.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas viesnīcās, iespējams, tiek noklausītas dažādas ārvalstu amatpersonas, tā ceturtdien LNT raidījumā 900 sekundes informēja opozīcijas deputāts Ainārs Šlesers (Par labu Latviju!). Viena no viesnīcām, kur uzstādītas noklausīšanas ierīces, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, ir Rīdzene.

Iespējams, šajā viesnīcā noklausīšanās notiek gan prezidenta numurā, gan vairākos citos luksusa klases numuros, kuros bieži apmetušies ārvalstu prezidenti, premjeri un citas amatpersonas, sacīja A. Šlesers.

«Manā rīcībā pašreiz ir apstiprināta informācija par to, ka mūsu drošības dienesti veic noklausīšanos Rīgas viesnīcas. Tās ir vietas, kuras apmeklē ne tikai starptautiski uzņēmēji, tūristi, bet viesnīcas, kuras apmeklē ārvalstu delegācijas, ir viesnīcas, kuras apmeklē gan ārvalstu prezidenti, gan premjeri,» klāstīja A. Šlesers.

Pēc viņa teiktā, ir divas organizācijas, kuras cieši sadarbojas noklausīšanas jomā – Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un Satversmes aizsardzības biroja (SAB). KNAB šobrīd publiski komentārus nesniedz.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Rail Baltica kopuzņēmuma galvenā mītne būs Rīgā

Lelde Petrāne, 21.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rail Baltica kopuzņēmuma galvenā mītne tiks izvietota Rīgā. Tas iekļauts triju Baltijas valstu premjerministru kopējā paziņojumā, kas tapis 20. septembrī, Viļņā, Baltijas Ministru padomes sanāksmes ietvaros, informēja Satiksmes ministrija.

Baltijas Ministru padomes sanāksmē kā dienas kārtības galvenie jautājumi skatīti enerģētikas jomā. Tikmēr transporta nozarē Baltijas valstu premjeri akcentēja dzelzceļa projekta Rail Baltica II finansēšanas priekšnosacījumus, atkārtoti uzverot, ka projekts ir jāfinansē ārpus dalībvalstu nacionālajām kohēzijas aploksnēm, vienlaikus paužot atbalstu Eiropas Savienojuma instrumentam (Connecting Europe Facility (CEF)), kam jākļūst par Rail Baltica II finansējuma avotu ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu aptuveni 85 procentu līmenī, skaidro ministrija.

Bez tam premjeri atzinīgi novērtēja Rail Baltica II Vadības grupas paveiktos sagatavošanas darbus, kā arī Polijas un Somijas valstu iesaisti minētajā darba grupā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://db.lv/uploads/ck/images/untitled(46).jpg

Tā, uzrunāta intervijai, kautrīgi atrunājas ziedu namiņa Agnese saimniece Agnese Elcere. Viņas lolojums - mazs ziedu veikaliņš Tukumā.

Iebraucējam mazo ziedu namiņu starp lielveikalu un bērnudārzu atrast grūti. Tas kā rūķītis paslēpies lielu kastaņkoku paēnā. Taču visi vietējie zina, ka te ir vislabākās rozes pilsētā. Turklāt deficīta prece - Latvijā audzētas.

Lai ir tā, kā nevienam

Ziedu namiņa panākumu noslēpums - tādas rozes kā nevienam Tukumā. «Tik mazam uzņēmumam kā mans ir jāatrod kaut kas ļoti specifisks. Un man tās ir rozes,» pārliecināti saka Agnese. Izpētot citu pilsētas ziedu veikalu piedāvājumu, nolemts, ka konkurēt floristikas darinājumu, telpaugu un ievesto ārzemju ziedu ziņā nevar - tā visa ir pārpārēm. Taču Agnese ievērojusi, ka nav skaistu rožu. Tirdzniecības vietās rozes parasti tur aukstumskapjos, bet ziedam tas par labu nenāk, turklāt cilvēki tādas nevar labi apskatīt. Nolemts - tirgos rozes! Turklāt nevis šādas tādas, bet vietējās. Tukuma rajona Sēmē ir Latvijā lielākā rožu audzētāja Ar B Agro siltumnīcas, tātad arī piegādātājs zināms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Bijusī KP vadītāja amatu LM pieņēmusi, jo «šeit var dot vairāk»

Lelde Petrāne, 16.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par to, kāpēc bijusī Konkurences padomes (KP) vadītāja Ieva Jaunzeme piekrita kļūt par Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāri, pārejot no «elitāru tiesību kluba» uz smagu tēmu piepildīto LM, aizkulisēs, īpaši juristu aprindās, dzirdēta neizpratne, vēsta laikraksts Diena.

Pati I. Jaunzeme izdevumam teikusi: «Jāsaka, konkurences tiesības ir elitāra nozare. Šaura, elitāra, varbūt prestiža nozare. Bet, ja es domāju par dzīves piepildījumu, šeit es varu dot vairāk.»

Kā vēstījuši ministrijas darbinieki, rīkojums par I. Jaunzemes algu vēl trešdien nebija parakstīts, taču viņas priekštecis valsts sekretāra amatā Ringolds Beinarovičs saņēma 1715 latu (pirms nodokļiem). KP mājaslapā pieejamā informācija liecinot, ka I. Jaunzemes vidējā alga bija 1347 lati (pirms nodokļiem).

I. Jaunzemes karjera valsts pārvaldē ir nevainojama, raksta Diena. Pirms 20 gadiem, vēl studiju laikos, sākusi strādāt Labklājības ministrijā, šobrīd viņa ir sasniegusi civildienesta Everestu un nule kā apstiprināta augstākajā valsts ierēdnim pieejamā amatā. I. Jaunzeme vadīs to pašu ministriju, kurā 1992. gadā tika pieņemta darbā par ekonomisti Sociālās apdrošināšanas departamentā un, kāpjot pa karjeras kāpnēm, nostrādāja astoņus gadus. 2000. gadā viņa tika uzaicināta vadīt Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK), no 2006. gada bija KP priekšsēdētāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices nacionālais dzelzceļa operators SBB paziņojis, ka tas tiksies ar kompānijas Apple pārstāvjiem, jo tehnoloģiju gigants bez iepriekšējas vienošanās izmantojis tā slaveno pulksteņa dizainu jaunā aplikācijā, kas domāta iPad un iPhone, ziņo thelocal.ch.

«Līdz šim nav panākta vienošanās, mēs par to runāsim,» teikusi SBB preses pārstāve Patrīcija Klaivaza. Viņa informējusi, ka tikšanos pieprasījuši dzelzceļa uzņēmuma juristi.

Klaivaza noraidījusi informāciju, ka dzelzceļa uzņēmuma nodoms ir pieprasīt finansiālu kompensāciju no Apple. Tā vietā viņa teikusi, ka SBB ir lepns par to, ka Šveicē izstrādātais stacijas pulksteņa dizains izvēlēts Apple produktiem.

«Mēs esam diezgan lepni, ka tik nozīmīgs zīmols kā Apple izmanto mūsu dizainu,» teikusi Klaivaza.

Pulkstenis tika izstrādāts 1944. gadā un to paveica Šveices inženieris Hanss Hilfikers. Tas ir SBB īpašums un joprojām tiek izmantots SBB stacijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Eesti Energia: Vienošanās par kopīgu sašķidrinātās dabasgāzes tirgu vajadzīga visām Baltijas valstīm

LETA--BNS, 01.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Baltijas valstīm neizdodas panākt vienošanos attiecībā uz kopīgu sašķidrinātās dabasgāzes tirgu, kas ļautu pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) atbalstu gāzes infrastruktūrai visās trijās valstīs, Igaunijas valsts energokompānijas Eesti Energia vadītājs Hando Suters uzskata, ka vienošanās tomēr ir iespējama.

«Šī vienošanās tiks panākta, jo tā vajadzīga visiem, un mēs to uztveram kā procesu,» viņš sacījis intervijā ziņu aģentūrai BNS, viesojoties Viļņā.

Pēc Sutera teiktā, Eesti Energia meitsabiedrība Enefit, kas jau sākusi tirgot gāzi Latvijā, pašlaik izvērtē iespējas to darīt arī Lietuvā, ienākot mazo un vidējo uzņēmumu tirgū. Vaicāts, kad tas varētu notikt viņš atbildējis: «Kolīdz vien būs iespējams.»

«Domāju, mums ir labas iespējas, jo nu mums ir piegāžu izvēle, divi avoti. Lietuva nopirkusi sašķidrināto dabasgāzi no ASV, mums ir daudzi citi piegādātāji, un arī paši esam pirkuši sašķidrināto dabasgāzi saviem klientiem, tātad vairumtirgus aug. Manuprāt, regulatori un lēmumu pieņēmēji strādā labi, veidojot Baltijas valstu gāzes tirgu un nosakot skaidrus tarifus. Tas viss palīdz sākt tirdzniecību Baltijas valstīs. Uzskatu, ka Latvijā tirgus atvēršana notikusi sekmīgi, tagad tur stingri ieņemam otro vietu, mums ir aptuveni 250 līgumi ar uzņēmumiem. Kolīdz būs iespējams, sāksim raudzīties uz Lietuvas tirgu,» viņš sacījis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) nav piešķīris pielaidi valsts noslēpumam tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK), pirmdien žurnālistiem apliecināja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

SAB priekšnieks Jānis Maizītis premjeri informējis par lēmuma iemesliem, tomēr Straujumai nav tiesību tos izpaust plašākai sabiedrībai un viņa arī atturējās vērtēt, cik nopietni ir šie iemesli.

«Es ministres demisiju neprasīšu, viņai ir tiesības SAB lēmumu pārsūdzēt [ģenerālprokuroram],» sacīja Straujuma.

Līdz vēlēšanām atlikuši vairs tikai četri mēneši, un tas ir tas laika periods, kamēr var norisināties Brokas sūdzības izskatīšana, turklāt viņai ir tiesības sūdzēties arī starptautiskajās institūcijās. «Šī būs pieredze nākamajiem valdību vadītājiem - būs jāvelta laiks tam, lai noskaidrotu, vai ministram ir pielaide valsts noslēpumam,» atzina Straujuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Pietrūkst konsekvences un tālredzīguma politikā

Romāns Meļņiks, Dienas Biznesa galvenais redaktors, 04.01.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tēze, ko jau ilgstoši esam uzsvēruši savās publikācijās, – valstī realizētajai politikai jābūt, moderni runājot, ilgtspējīgai, konsekventai, politiķiem pieņemot lēmumus, jādomā kā šahā, proti, vairākus gājienus uz priekšu.

Diemžēl tā visa akūti pietrūkst. Un diemžēl arī paredzams, ka, tuvojoties vēlēšanām, šī problēma saasināsies vēl vairāk, jo tie, kas motivēti sev piesaistīt vēlētāju uzmanību, būs tendēti pelnīt tūlītējus aplausus.

Daži piemēri. Esot slikts gaiss skolās, sabiedriskās telpās, transportā u.tml. Iepriekš par to varēja runāt vien pieļāvumu formā, taču nu tas ir skaidrs, jo ar īpašām ierīcēm uzmērīts. Kāds risinājums? Ventilācijas nav ierīkotas, un, kamēr tās ierīkos, esot jārauj logi vaļā un jāvēdina. Ja daudz cilvēku telpā, tad jātur logi vaļā teju vai visu laiku, pat ja kāds žēlojas, ka salst. Bet, ja logi vaļā tik ilgstoši, ka kādam salst, tas taču nozīmē, ka līdz ar slikto, saelpoto gaisu no telpas izplūdis arī siltums. Apkures radītais. Tātad, ja atliek un atliek ventilācijas izbūvi, bet intensīvi vēdina ar logu atvēršanas metodi, daudz intensīvāk jākurina. Ar ko? Ar gāzi, malku, šķeldu. Bet tas nozīmē ne tikai izmaksas, bet arī izmešu apjoma palielināšanos, kas savukārt nebūtu pieļaujami saskaņā ar Eiropas Zaļā kursa principiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Nācies slēgt izloloto restorānu Kuk buk - tirdzniecības centra nomas maksa nospiedusi uz ceļiem

Linda Zalāne
, 11.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Kuk Buk izveidojis maltīšu konstruktoru; šāds pakalpojums Latvijā vēl nav bijis

Kad DB iepriekš rakstīja (09.06.2014.) par restorānu Kuk Buk, tas mājvietu bija atradis t/c Spice, Jāņa Rozes grāmatnīcas viducī. Šis gads nesis pārmaiņas – restorāns durvis ir aizvēris, bet uzņēmējs Mārtiņš Labāns un šefpavārs Andris Jugāns aizvien strādā tandēmā. Lielākais un stabilākais abu ēdināšanas biznesa kuģis ir bistro, kas atrodas biroja centrā, Duntes ielā Rīgā. Savukārt abu jaunākais projekts ir Kuk Buk Foodbox jeb maltīšu konstruktors, kad līdz pasūtītāja namdurvīm tiek piegādāti produkti konkrētu ēdienu pagatavošanai, kā arī receptes, kurās soli pa solim norādīts, kā maltītes pagatavot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Samazinot dubultās cenu atspoguļošanas laiku pēc eiro ieviešanas, tirgotāji ieekonomētu 4 miljonus latu

Žanete Hāka, 13.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankām vajadzētu izsniegt eiro ar priekšpiegādi mazajiem un vidējiem uzņēmumiem kā īstermiņa kredītu, atbilstoši izvērtējot klientu-tirgotāju kredītvēsturi, norāda Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA).

Pēc banku pašreiz piedāvātā - tirgotājiem decembra vidū būs jāizņem no kases nauda janvāra apgrozījuma apmērā. Pirmkārt, šāds naudas daudzums var nebūt konkrētā uzņēmuma rīcībā, otrkārt, tas būtiski ierobežo tirgotāju darbaspējas viskarstākajā tirdzniecības laikā – Ziemassvētkos un Jaunajā gadā, kad būs vislielākais pieprasījums pēc precēm.

«Savukārt valsts varētu dot kredītgarantiju bankām šiem aizdevumiem, apdrošinot, mūsuprāt, niecīgo iespēju, ka kāds no tirgotājiem varētu bankrotēt gadumijā. Otrs – jau šobrīd pēc aptaujās redzams, ka cilvēkus maz interesē, cik maksās prece, pārrēķinot latos, tomēr uzskatāms, ka šī informācija ir svarīga, lai iedzīvotāji pierastu pie jaunajām, ciparos lielākajām, cenām,» norāda tirgotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkoreja trešdien pārgājusi uz starptautisko sistēmu cilvēka vecuma aprēķināšanā, līdz ar to dienvidkorejieši kļuvuši par gadu vai diviem jaunāki.

Dienvidkoreja bija pēdējā Austrumāzijas valsts, kas vēl oficiāli izmantoja sistēmu, kurā mazuļi piedzimšanas brīdī tiek uzskatīti par gadu veciem, skaitot mātes vēderā pavadīto laiku kā bērna dzīves pirmo gadu. Saskaņā ar šo sistēmu visi jaundzimušie gadu mijā kļuva par vēl vienu gadu vecāki, līdz ar to mazulis, kas dzimis 31.decembrī, jau 1.janvārī tika uzskatīts par divus gadus vecu. Saskaņo ar šo sistēmu cilvēka vecums arī turpmāk palielinājās par gadu nevis dzimšanas dienā, bet gadumijā.

No šodienas Dienvidkorejā tiks izmantota starptautiskā sistēma, kas nozīmē, ka visi dienvidkorejieši kļūs par gadu vai diviem jaunāki. Taču praktiskajā dzīvē šī pāreja nenesīs lielas izmaiņas, jo daudzās juridiskajās un administratīvajās funkcijās jau tiek izmantots reālais dzimšanas datums, nevis tā dēvētais Korejas vecums.

Komentāri

Pievienot komentāru