Nekustamais īpašums

Kašķis starp ciemata Podnieki attīstītāju un dzīvokļu pircējiem turpinās

, 14.02.2008

Jaunākais izdevums

Piedāvājot klaji neizdevīgus pirkuma līgumu noteikumus, Remarks turpinot mēģinājumus atbrīvoties no nevēlamajiem klientiem, teikts biedrības Podnieki izplatītajā informācijā medijiem. Jāatzīmē, ka Db.lv, publicējot iepriekšējo biedrības Podnieki paziņojumu medijiem, sazinājās ar attīstītāju Remarks, taču, lai arī tika solīts, ka vadība atzvanīs, lai sniegtu komentāru, tas joprojām nav noticis.

Biedrības Podnieki paziņojums medijiem:

"SIA Remarks Nekustamie Īpašumi (RNĪ) attīstītajā daudzdzīvokļu māju ciematā Podnieki, Ādažos nodota ekspluatācijā vēl viena no septiņām dzīvojamām mājām un uzsākusies pirkuma līgumu apspriešana un parakstīšana. Biedrību Podnieki pārstāvošais advokāts Jānis Krūmiņš pēc RNĪ piedāvātā pirkuma līguma pārskatīšanas secinājis, ka līgums nesniedz pircējiem nekādas garantijas, ka RNĪ izpildīs savas saistības un ka pircējs vispār varēs iegūt dzīvokli īpašumā bez trešo personu apgrūtinājumiem. Visiem Krastupes ielas 8 dzīvokļu pircējiem, kuri ir biedrības Podnieki biedri, nosūtīts viena veida līgums un tā nosacījumus attīstītājs atsakās mainīt. Pirkuma līguma noteikumu apspriešana ir nonākusi strupceļā un vairāki desmiti projekta dzīvokļu pircēju nopietni apsver iespēju vērsties tiesā pret attīstītāju ar individuālām prasībām.

2008. gada 23.janvārī RNĪ izsūtīja pirkuma līgumus Krastupes ielas 8 dzīvokļu pircējiem ar norādījumu, ka priekšlikumus un iebildumus līguma grozījumiem iespējams izteikt līdz 1.februārim, bet uz līguma parakstīšanu aicināja ierasties jau februāra otrajā nedēļā. Uzaicinājuma vēstulē norādīts, ka ”gadījumā, ja neieradīsieties uz pirkuma līguma apspriešanu un parakstīšanu, SIA Remarks Nekustamie Īpašumi to uzskatīs par Jūsu atteikšanos no pirkuma līguma noslēgšanas.” Šī jau ir otrā reize, kad RNĪ rakstiski mēģina deklarēt savas tiesības vienpusēji atteikties no vienošanās izpildīšanas. Pirmoreiz attīstītājs to mēģināja izdarīt 2007.gada decembrī Krastupes ielas 8 pircējiem izsūtot vēstules ar paziņojumu, ka gatavojas atmaksāt garantijas maksu un izbeigt saistības, ko arī vairākos gadījumos izdarīja. Pamatojums šādai rīcībai bija, ka „nav zināms, pirmkārt, termiņš, kad izdosies nodot jaunbūvi ekspluatācijā, un, otrkārt, vai vispār tā kādreiz tiks nodota ekspluatācijā, tas ir - vai kādreiz pirkuma priekšmets pastāvēs”. Tikai nedēļu pēc minētās vēstules izsūtīšanas ēka Krastupes ielā 8 tika pieņemta ekspluatācijā.

Tā kā saistības RNĪ vienpusēji nav izdevies izbeigt, pirkuma līgumi tomēr tiek piedāvāti un pagājušās nedēļas laikā mājas iedzīvotāji pa vienam tika aicināti ierasties uz līguma apspriešanu un parakstīšanu. Iedzīvotāju biedrības biedriem un Krastupes ielas 8 dzīvokļu potenciāliem īpašniekiem tikšanās beidzās bez rezultātiem. „Sarunas vidū RNĪ valdes loceklis Raimonds Kreišs un viens no RNĪ juristiem vienkārši aizgāja prom, sakot, ka viņiem jāiet uz nākamo tikšanos,” stāsta iedzīvotāju biedrības Podnieki valdes loceklis Inesis Pelēkais. Neapmierinātība ar vairāku dzīvokļu īpašnieku ierašanos kopā ar biedrības nolīgto juristu bijusi jaušama jau pašā sākumā, lai gan par to attīstītājs ir ticis iepriekš rakstiski informēts. Arī attīstītājs šīm sarunām bija „sagatavojies”, līguma nosacījumu apspriešanā pieaicinot tiesu izpildītāju, kura uzdevums, kā izrādījās tikšanās beigās, bijis fiksēt tikšanās rezultātus.

Biedrību pārstāvošā jurista iebildumi pret piedāvāto pirkuma līgumu bija par piedāvāto naudas pārskaitīšanas shēmu un neatrunāto īpašumtiesību nostiprināšanas kārtību. Tikšanās laikā kā viens no pirkuma procesa shēmas variantiem tika apspriesta darījuma konta līguma izmantošana, kādu izmanto vispārpieņemtā darījumu praksē ar nekustamajiem īpašumiem. Neizpratni radījusi arī attīstītāja kategoriskā nostāja jautājumā par nepieciešamajiem dokumentiem, kuri ir jāiesniedz bankai, lai nauda no darījuma konta tiktu pārskaitīta pārdevējam. RNĪ pieprasa, lai pirkuma maksa tiktu ieskaitīta pārdevēja kontā 15 dienu laikā no pirkuma līguma parakstīšanas dienas, bet ne vēlāk kā pie nostiprinājuma lūguma parakstīšanas un iesniegšanas Rīgas rajona zemesgrāmatu nodaļā. Tika noraidīti arī biedrības advokāta iebildumi, ka zemesgrāmatu nodaļā iesniegts nostiprinājuma lūgums nav īpašumtiesību apliecinošs dokuments, jo nav izslēgta iespēja rasties virknei apstākļu, kas liedz pārreģistrēt īpašumtiesības uz pircēja vārda un kurus nevar paredzēt ne pircējs, ne RNĪ. Tāpat neskaidri ir nosacījumi kā tiek noņemta projektu kreditējošās bankas hipotēka. Faktiski mums uz goda vārda jātic tam, ka Remarks dzīvokli ierakstīs zemesgrāmatā uz pircēja vārda tad, kad būsim samaksājuši pirkuma maksu. Piekrītot šādiem nosacījumiem nav zināms, vai un kad dzīvoklis varētu nonākt pircēja īpašumā. Biedrību pārstāvošais advokāts uzskata, ka RNĪ piedāvātais līguma projekts ir nepārprotami nelabvēlīgs pircējam un tajā paredzētais pirkuma maksas samaksas mehānisms ietver virkni risku pircējam neiegūt dzīvokļa īpašuma tiesības, savukārt attīstītājam nav noteikta jebkāda atbildība par līgumā ietverto termiņu neievērošanu u.c. līguma noteikumu neizpildi.

Biedrība Podnieki neizslēdz iespēju, ka RNĪ apzināti piedāvā nepieņemamu pirkuma līguma projektu. Arī tie Krastupes ielas 8 dzīvokļu pircēji, kuri pēc „pārrunām” ar RNĪ piekrituši izbeigt vienošanos un noslēguši „vienošanās atcēlēj līgumus”, nav saņēmuši garantijas atmaksu līgumā norādītā termiņā, kā arī uz atkārtotiem lūgumiem par garantijas maksas atgūšanu no RNĪ netiek saņemti konkrēti termiņi par saistību izpildi. „Rodas iespaids, ka šādi attīstītājs varētu mēģināt ar nodomu izraisīt savu maksātnespēju, sev vēlama iznākuma gadījumā „noveļot” projekta realizāciju un savas saistības pret vairāk nekā 300 projekta Podnieki pircējiem, uz projektu kreditējošo banku SEB Unibanka,” norāda biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Pētersone. Tādējādi cilvēki kļuvuši par ķīlniekiem, un pat piekrītot jebkurām no attīstītāja puses uzstādītajām prasībām, nevienā gadījumā nevar būt droši par RNĪ saistību izpildi.

Iedzīvotāju biedrība Podnieki jau ir publiski informējusi, ka RNĪ pagājušā gada nogalē iedzīvotājus informēja par cenas pacelšanu dzīvojamo māju projekta Podnieki dzīvokļiem par 158 latiem kvadrātmetrā vai, nepiekrītot piedāvājumam, vienpusēji izbeidz attiecības, kā arī, ka daudzdzīvokļu māju ciemata būvniecības pabeigšana aizkavējusies par vairāk nekā gadu. Uz šī pamata iedzīvotāju biedrība iesniedza prasību tiesā par vienošanās saistību nepildīšanu no attīstītāja puses. Biedrības valdes locekļa I.Pelēkā tiesā iesniegtais lūgums par prasības nodrošinājumu ir apmierināts daļēji - uzlikts aizliegums uz vienu no Krastupes ielas 8 dzīvokļiem, taču tiesas datums par prasības par vienošanās saistību izpildi izskatīšanu vēl nav noteikts.

RNĪ piedāvātais pirkuma līguma projekts ir iesniegts izvērtēšanai arī Patērētāju Tiesību Aizsardzības Centrā. Savukārt RNĪ tiesu izpildītājam nosūtīts oficiāls tikšanās akta noraksta un audioieraksta pieprasījums."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Topošā daudzdzīvokļu māju projekta Podnieki, kas atrodas Ādažos, dzīvokļu pircēji 16.janvārī iesnieguši prasību Rīgas apgabaltiesā pret nekustamā īpašuma projekta attīstītāju SIA Remarks Nekustamie Īpašumi (RNĪ), liecina biedrības Podnieki izplatītā informācija medijiem.

Prasība pret projektu attīstītāju iesniegta par noslēgto vienošanās līgumu saistību nepildīšanu. RNĪ iedzīvotājiem paziņojis par dzīvokļa cenu paaugstināšanu sakarā ar celtniecības izmaksu kāpumu, pret ko iebilst topošie projekta iedzīvotāji, kuru noslēgtajos vienošanās līgumos noteikta cita cena.

Viena no projekta mājām Krastupes ielā 10 ar 76 dzīvokļiem nodota ekspluatācijā 2007. gada sākumā un ir noslēgti pirkuma līgumi par summu kādu paredzēja noslēgtās vienošanās, lai gan arī šo māju attīstītājs bija aizkavējis par vairāk nekā pusgadu. Otra no projekta mājām nodota ekspluatācijā 2007.gada 14. decembrī. Divas mājas gatavo nodošanai, bet trīs mājas atrodas dažādās būvniecības stadijās. Projektā bija paredzēts uzcelt arī bērnudārzu. Pagājušā gada nogalē, kad daļa māju nonākusi būvniecības finiša taisnē, attīstītājs informēja, ka vēlas paaugstināt dzīvokļa pirkuma maksu par 158 latiem kvadrātmetrā, kam potenciālie māju iedzīvotāji nepiekrīt, tādēļ apvienojušies iedzīvotāju biedrībā Podnieki, lai aizstāvētu savas intereses," informēja biedrība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret dzīvojamo māju projekta Podnieki attīstītāju SIA Remarks Nekustamie Īpašumi (RNĪ) Rīgas apgabaltiesā prasību iesnieguši jau 19 dzīvokļu rezervētāju. Visas prasības iesniegtas šogad un ir celtas par vienošanās saistību izpildi. Iesniegtās prasības paredz arī apgrūtinājuma uzlikšanu uz rezervēto dzīvokli, kas neļauj attīstītājam dzīvokli pārdot kādai trešajai personai kā līdz šim jau izdarīts ar vairākiem dzīvokļiem, informē biedrība Podnieki.

2008. gada 4. jūlijā plkst. 13.00 Rīgas apgabaltiesā notiks pirmās instances tiesas sēde vienā no prasībām, kuru iesniedzis biedrības Podnieki biedrs Ivars Priede. Šonedēļ (1.jūlijā) Rīgas apgabaltiesā šī projekta ietvaros jau skatīta viena civillieta pret RNĪ un SIA PTH, kurā prasības iesniedzējs ir SIA Holter un projektu finansējošā banka SEB Latvijas Unibanka. SIA PTH ir uzņēmums, kuram pārdotas vairāku rezervēto dzīvokļu pārdošanas tiesības par augstāku cenu nekā paredz rezervācijas līgums.

2007. gada nogalē projekta Podnieki attīstītājs paziņoja par cenu celšanu projektā rezervētajiem dzīvokļiem, lai gan vienošanās līgumos bija noteikta konkrēta cena, par kādu dzīvoklis tiks pārdots. Attīstītājs, aizbildinoties ar naudas trūkumu, uzsāka mērķtiecīgu kampaņu ar mērķi atbrīvoties no neērtajām saistībām. Savukārt savu interešu aizsardzībai projekta dzīvokļu rezervētāji nodibināja biedrību Podnieki. Biedrībā šobrīd iestājušies vairāk kā 120 biedru. No tiem 94 nolīguši juristu savu interešu aizstāvībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvojamo māju ciematu projekti šobrīd nekustāmā īpašuma tirgū parādās reti. Tomēr ir uzņēmumi, kas ir darbojušies un turpina darboties šajā jomā. SIA Art Terra ir uzņēmums, kas vairākus gadus nodarbojas ar dzīvojamo māju ciematu attīstīšanu, tā iegūstot uzticamu un lietpratīgu reputāciju šajā jomā. SIA Art Terra uzņēmumā strādājošo speciālistu galvenais uzdevums ir - kopīgiem spēkiem radīt maksimāli kvalitatīvu produktu par pieejamu cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Namu ilgtspēju apdraud nepabeigta privatizācija

Jānis Goldbergs, 24.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

65% Rīgas dzīvokļu īpašnieku daudzdzīvokļu namos nav noslēguši privatizācijas procesu, proti, nav pārņēmuši no pašvaldības rūpes par māju kopumā. Sekas – tiek likti ielāpi bojājumu vietās, bet ilgtspējīgas īpašuma apsaimniekošanas pārsvarā gadījumu nav.

Par problēmām, kas no tā izriet, un risinājumiem iecerēts diskutēt konferencē Mājoklis 2023, kas jau 1. un 2. jūnijā notiks ATTA Centre Krasta ielā Rīgā. Par to Dienas Biznesa intervija ar Latvijas Dzīvokļu īpašnieku biedrību asociācijas Mājoklis Rīgas nodaļas vadītāju Ingāru Daibi.

Kādas ir galvenās problēmas, ar ko saskaras cilvēki saistībā ar daudzdzīvokļu mājokļu apsaimniekošanu?

Viena no galvenajām problēmām šobrīd ir nespēja pieņemt lēmumus jautājumos, kas skar daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanu. Proti, dzīvokļu īpašnieki nespēj sanākt kopā, lai vienotos par mājas uzturēšanai būtiskiem jautājumiem. Un, ja arī sanāk kopā, tad tajā brīdī, kad nonāk līdz lēmuma pieņemšanai, nespēj vienoties ne par to, kurš darīs, ne - kā darīs. Vērojams, ka cilvēkiem ir diezgan liela vienaldzība par to, kas ir ārpus viņu dzīvokļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio: cenas gada laikā samazinājušās par 7%

, 02.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latio dati liecina, ka decembrī turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena, salīdzinot ar novembri, samazinājās par 2,1% līdz 1 415 EUR/kv.m. Salīdzinot ar pērnā gada decembri, cenas ir zemākas par 7,3%, Db.lv informēja Latio mārketinga speciāliste Zane Āboliņa.

Latio novērojumi:

·Lai noturētu pircēju, īpašumu pārdevēji kļūst arvien pretimnākošāki - pat izvēlas samazināt īpašuma cenu, tā vietā, lai paturētu pircēja iemaksāto rokas naudu.

·Arī savrupmāju pārdevēji biežāk sāk piekrist būtiskam cenu samazinājumam.

·Pieaug īres piedāvājumu skaits visos mājokļu segmentos - tajā skaitā arī savrupmājas.

·Komercplatību nomas tirgū saglabājas aktivitātes kritums. Potenciālie nomnieki atliek lēmumu pieņemšanu uz nākamā gada sākumu.

·Tautsaimniecībai ''atdziestot'' samazinās kopējais pieprasījums komercplatību nomas tirgū, straujāk samazinoties pieprasījumam pēc lielajām platībām, bet pieaugot pieprasījumam pēc mazajām platībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projekts Park Residence Alfrēda Kalniņa ielā 1, kas atrodas blakus Vērmanes dārzam, ir viens no šī brīža perspektīvākajiem mājokļu investīciju objektiem Rīgas nekustamo īpašumu tirgū. Investējot RENTURE apsaimniekotajos un uzturētajos dzīvokļu īpašumos projektā Park Residence, investoriem ir iespēja saņemt tūlītēju investīciju atdevi līdz pat 25% gadā no dzīvokļu realizācijas tādās īstermiņa īres platformās kā airbnb.com, booking.com, u.c.

Park Residence dzīvokļu īpašumi – izcila investīcija dzīvokļu īpašumos Rīgas centrā

Park Residence Alfrēda Kalniņa ielā 1 ir mūsdienīgs projekts, kura kultūrvēsturiskais mantojums sastopas ar modernu un estētisku dzīvojamo platību. Nekustamā īpašuma unikālā atrašanās vieta Rīgas centrā - Vērmanes dārza, iepirkšanās centru un restorānu tuvumā - padara to par izcilu investīciju objektu dzīvokļu īpašumu gan kā naudas plūsmas objektu, gan aktīvu saglabāšanai, uzkrāšanai un tālākai realizācijai. Iegādei pieejamie vienistabas un divistabu dzīvokļi ar platību no 13m2 līdz 36m2, kuru apdarē un dizainā izmantoti pasaulē atzītu zīmolu materiāli un santehnika, ir īpaši piemēroti īstermiņa īres dzīvokļu iekārtošanai un realizācijai galvaspilsētas viesiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Sērijveida dzīvokļu cenas gada laikā pieaugušas par vidēji 2%

Gunta Kursiša, 11.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gada laikā sērijveida dzīvokļu cenas kopumā ir augušas par vidēji 2%, tāpat pēdējā gada laikā aktivitāte sērijveida dzīvokļu tirgū ir palielinājusies, tomēr dzīvokļu cenas aizvien ir par 63,3% zemākas nekā 2007. gada jūlijā, liecina Arco Real Estate novērojumi.

Sērijveida dzīvokļu cenu pieaugums galvenokārt bija vērojams pērnā gada pirmajā ceturksnī, un cenu kulminācija tika sasniegta maijā – 595 eiro par m2, savukārt pēdējos trīs gada ceturkšņos cenas saglabājušās stabilas, notiekot vien nelielām svārstībām.

Vidējā sērijveida dzīvokļu cena 2012. gada decembrī bija tādā pašā līmenī kā vasaras sākumā. Decembrī tā nedaudz palielinājusies līdz 595 eiro par m2.

Cenas vidēji ir par 63,3% zemākas nekā 2007. gada 1. jūlijā, kad vidējā neremontēta sērijveida dzīvokļu cena bija sasniegusi visu laiku augstāko atzīmi – 1620 eiro par m2. 2008. gadā vidējās cenas sērijveida dzīvokļiem Rīgā kopumā samazinājās par vidēji 33,5%, 2009. gada laikā vidējās cenas kopumā sarukā vēl par 44,2%, savukārt 2010. gada laikā cenas kopumā pieauga vidēji par 16,9%. 2011. gadā atkal bija vērojams 3,5% kritums, bet 2012. gada laikā dzīvokļu cenas pieaugušas par 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Luminor izsniedz 3,4 miljonus eiro daudzdzīvokļu ēkas būvniecībai Ādažos

Žanete Hāka, 30.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Luminor" banka piešķīrusi 3,4 miljonu eiro finansējumu nekustamo īpašumu attīstītājam "Eften Residential" daudzdzīvokļu ēkas projektam "Podnieki" Ādažos.

""Eften" grupas uzņēmumi Baltijas valstīs pārvalda 45 komerciālos īpašumus, līdz ar to uzņēmumam ir uzkrāta vērtīga pieredze nekustamo īpašumu attīstīšanā un pārvaldīšanā. Latvijā uzņēmums attīsta dzīvojamo fondu, piedāvājot dzīvokļus divos jau gatavos projektos un aktīvi strādājot pie jaunu projektu attīstības – to vidū ir arī ēka projektā "Podnieki", ko "EfTEN" iegādājās, lai varētu pabeigt tās būvniecību ar Luminor atbalstu un nodrošināt ģimenēm jaunus mājokļus," saka Uģis Počs, "Luminor" Nekustamo īpašumu finansēšanas eksperts.

"Luminor" dati liecina, ka arvien biežāk jaunās ģimenes izvēlas apmesties Pierīgā, lai pilsēta būtu sasniedzamā attālumā un vienlaikus būtu iespēja dzīvot zaļākā, ģimenēm draudzīgākā vidē. Tāpēc ir svarīgi Pierīgas pašvaldībās attīstīt dzīvojamo fondu, lai tas būtu atbilstošs pieprasījumam. Podnieki ir viens no šāda veida projektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada martā Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas palielinājās par 0,9%. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena pagājušajā mēnesī pieauga līdz 726 EUR/m², liecina Arco Real Estate dati.

Kopš 2017. gada sākuma sērijveida dzīvokļu cenas kopumā palielinājās par 3 %.

Sērijveida dzīvokļu cenas turpināja palielināties – martā pieaugums bija līdzīgs janvārī novērotajam. Vienistabas dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena pietuvojās 800 eiro atzīmei, savukārt mikrorajonos, kuros atrodas dārgākie dzīvokļi, – Imantā un Purvciemā – atsevišķu sēriju vienistabas dzīvokļu vidējā cena jau sasniedza 1 000 EUR/m².

Šobrīd nav pamata domāt, ka cenu pieaugums tuvākajos mēnešos apstāsies, drīzāk otrādi – turpināsies mērens cenu pieaugums, norāda eksperti. Šī gada pirmajā ceturksnī sērijveida dzīvokļu cenas palielinājās par 3 %, kas bija mazliet vairāk nekā 2016. gada pirmajā ceturksnī, kamēr dzīvokļu piedāvājums joprojām bija zemā līmenī, lai gan tam novērota tendence nedaudz palielināties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānots, ka 2008. gada pavasarī trīs kilometrus no Limbažiem tiks sākta koka konstrukciju ciemata Vītoli II celtniecība, kurā būs dzīvojamās mājas, bērnu dārzs un viesnīca, kā arī viena no ēkām būs aktīvās atpūtas centrs, tostarp Latvijā pirmais ūdens atrakciju parks no koka konstrukcijām, liecina sniegtā informācija medijiem.

Aktīvās atpūtas centra nodošana ekspluatācijā paredzēta 2009. gada nogalē.

“Pasaules praksē ir ne mazums piemēru, kur dzīvojamo ēku un atpūtas centru būvniecībā koks tiek izmantots gan kā ēkas konstrukcijas pamatelements, gan kā dekoratīvais elements. Pretstatā sabiedrībā valdošiem mītiem, mitrā, agresīvā vidē, pareizi apstrādātas koka konstrukcijas iztur daudz ilgāk un labāk par metāla sijām. Ar savu salīdzinoši mazo svaru tas spēj nodrošināt tādu pat un vēl lielāku stiprību nesošajās konstrukcijās nekā metāls un dzelzsbetons. Tātad – pierādījis sevi kā uzticams un drošs būvmateriāls. Ļoti simpātisks liekas priekšlikums par kompleksa ciemata risinājumu, kas sevī ietver arī sociālos objektus. Pirmo reizi Latvijā tiks piedāvāts arī bērnudārzs, kas būvēts no koka konstrukcijām,” stāstīja Harijs Jordāns, biedrības Zaļās mājas valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgū pieejamo pabeigto jauno dzīvokļu skaits Rīgā sarucis līdz vēsturiski zemākajam līmenim pēdējo 10 gadu laikā. 2022. gada martā Rīgā jaunajos projektos pārdošanā bija pieejami aptuveni 1130 pabeigtu dzīvokļu, kas ir gandrīz uz pusi mazāk nekā gadu iepriekš, liecina nekustamā īpašuma konsultāciju kompānijas “Colliers” dati.

Vēl aptuveni tikpat jauno dzīvokļu, kas pieejami iegādei, bija būvniecības stadijā. Šādu mājokļu apjomu, saglabājoties 2021. gada pārdošanas tempam, iespējams izpirkt viena gada laikā. Ko pašreizējā situācija ar jauno mājokļu pieejamību nozīmē nozarei un patērētājiem, skaidro “Colliers” Izpētes un konsultāciju departamenta asociētā direktore Agija Vērdiņa.

Vairākus gadus pēc 2007.–2010. gada globālās finanšu krīzes Rīgā joprojām bija vērojams relatīvi liels dzīvokļu atlikums, kas būvēti pirms krīzes, un aktīva šo dzīvokļu tirdzniecība notika līdz pat 2017. gadam, kad tirgū sāka ienākt jauni attīstītāji un straujāk atsākās jaunu projektu būvniecība. Sākot no 2018. gada, tirgū pakāpeniski palielinājās jaunu dzīvokļu skaits. Vienlaikus, pieaugot vidējās darba samaksas apmēram un kļūstot pieejamākam banku finansējumam, auga arī pārdošanas apjomi, veidojot veselīgu balansu starp uzbūvēto un nopirkto. Situācija mainījās 2020. gada pavasarī, kad pasauli satricināja Covid-19 pandēmija. Neziņas un nenoteiktības ietekmē būvniecības apjomi uz brīdi sabremzējās, savukārt pretēji prognozēm pieprasījums pēc jauniem mājokļiem pieauga, kā rezultātā krasi samazinājās tirgū pieejamo pabeigto dzīvokļu skaits. Tika izpārdoti pat tādi projekti, par kuriem pircēju interese iepriekš bija neliela. Tāpat strauji pieauga darījumu skaits ar būvniecības stadijā esošiem dzīvokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gada maijā Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas turpināja palielināties: mēneša laikā tās pieauga par 0,3 %, vidējai cenai sasniedzot 810 EUR/m², liecina Arco Real Estate dati.

Kopš 2019. gada sākuma sērijveida dzīvokļu cenas kopumā palielinājās par 1,7 %.

2019. gada maijā sērijveida dzīvokļu vidējā cena palielinājās gandrīz visos Rīgas lielākajos mikrorajonos, tomēr pieaugums vairs nebija tik būtisks kā aprīlī. Divistabu dzīvokļu cenas maijā saglabājās nemainīgas, bet mazāku un lielāku dzīvokļu cenām bija tendence palielināties.

Arī Rīgas apkārtnē turpinājās dzīvokļu cenu pieaugums. Visvairāk cenas maijā palielinājās Ogrē (0,7 %) un Jūrmalas mikrorajonā Kauguros (0,9 %). Rīgas mikrorajonos dzīvokļu piedāvājumam 2019. gada pirmajā ceturksnī bija līdzīgas tendences kā 2018. gadā, tomēr pēc aprīļa straujā piedāvājuma samazinājuma maijā sekoja straujš pieaugums. Piedāvājums joprojām bija zemāks nekā pirms gada maijā (- 6 %).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas dienvidu provincē Gvangdongā sākušās apjomīgas demonstrācijas, kurās tūkstošiem cilvēku protestē pret nelikumīgu zemes atņemšanu un vietējā līdera nāvi apcietinājumā.

Vukanas ciematā, kuru apdzīvo aptuveni 13 tūkstoši cilvēku, bija izcēlušās arī sadursmes ar vietējiem drošības spēkiem. Ciemata iedzīvotāji uzskata, ka korumpētie ierēdņi viņiem atsavina zemi un neizmaksā par to kompensācijas.

«Cilvēki ir kā prātu zaudējuši un saniknoti. Mēs vēlamies, lai ierodas centrālās valdības pārstāvji un atjauno taisnīgumu,» aģentūrai Reuters norādīja kāds Vukanas iedzīvotājs. Ciemata iedzīvotāji ir sašutuši par vietējā aktīvista nāvi, kurš aizvadītajā nedēļas nogalē tika aizturēts saistībā ar protestu organizēšanu pret zemes atsavināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Premium dzīvokļiem Rīgā ir niecīga izvēle

Db.lv, 01.09.2021

Latvia Sotheby’s International Realty vecākais pārdošanas konsultants Aigars Strods.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centrā, aktīvajā centrā un premium īpašumu pircēju iecienītajā klusajā centrā jūtami iztrūkst laba piedāvājuma: ir niecīga izvēle labas kvalitātes dzīvokļiem jaunajos projektos un renovētajos namos, liecina premium segmenta nekustamo īpašumu uzņēmuma Latvia Sotheby’s International Realty apkopotie dati.

Latvijas premium īpašumu tirgus "pīrāga" lielāko daļu tradicionāli aizņem augstākās klases dzīvokļu pirkumi: tie šajā pusgadā veidoja 82% no kopējā apgrozījuma. Kopumā šogad laika periodā no janvāra līdz jūnijam iegādāti 339 premium dzīvokļi 82 miljonu eiro vērtībā, liecina premium segmenta nekustamo īpašumu uzņēmuma Latvia Sotheby’s International Realty veiktais pētījums par darījumu aktivitāti Rīgā, Jūrmalā un Pierīgā.

Premium dzīvokļu darījumu jomā tas ir par 24,5 miljoniem eiro jeb 42,7% lielāks apgrozījums nekā pērn, kad atbilstošajā laika periodā notika 257 premium dzīvokļu darījumi par 57,5 miljoniem eiro. Investīciju pieplūdums skāris visus trīs pārskata reģionus. Skaitliski apjomīgākais kāpums novērojams galvaspilsētā, bet Pierīgā un Jūrmalā izaugsme bija straujāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada oktobrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas palielinājās par 0,4%, liecina jaunākais Arco Real Estate apskats. Kopš 2016. gada sākuma sērijveida dzīvokļu cenas kopumā palielinājās par 6,6%.

Dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos turpināja palielināties, tomēr pieauguma temps bija lēnāks nekā gada pirmajā pusē. Sērijveida dzīvokļu viena kvadrātmetra cena pietuvojās 700 eiro atzīmei, kas, visticamāk, vēl šogad tiks pārsniegta. Cenu pieauguma iemesls joprojām bija zemais piedāvājuma līmenis, kas turpināja samazināties arī oktobrī. Visvairāk cenas šogad pieauga dzīvokļiem populārākajos mikrorajonos, kuros arī bija raksturīgas augstākās dzīvokļu cenas: Ziepniekkalnā, Pļavniekos, Zolitūdē u. c.

Dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējās cenas lielākais pieaugums Rīgas mikrorajonos kopš 2016. gada sākuma novērots Ziepniekkalnā (+ 8,8%), kas ir viens no populārākajiem un dārgākajiem Rīgas mikrorajoniem. Arī citos Rīgas lielākajos mikrorajonos cenas šogad palielinājās. Vislēnāk dzīvokļu cenas kopš gada sākuma pieauga Bolderājā (+ 3,7%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Sērijveida dzīvokļu cenām straujākais pieaugums pēdējo gadu laikā

Žanete Hāka, 09.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada aprīlī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas palielinājās par 1,5 %, liecina jaunākajā Arco Real Estate apskatā iekļautā informācija.

Sērijveida dzīvokļu vidējā cena aprīlī pieauga līdz 737 EUR/m². Kopš 2017. gada sākuma sērijveida dzīvokļu cenas kopumā palielinājās par 4,5 %.

Sērijveida dzīvokļu cenas turpināja palielināties: aprīlī konstatētais cenu pieaugums ir augstākais pēdējo gadu laikā. Kopumā Rīgas lielākajos mikrorajonos aprīlī visvairāk pieauga pieprasīto divistabu un trīsistabu dzīvokļu cenas. Vienistabas dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena aprīlī pārsniedza 800 EUR robežu, un neremontētu vienistabas dzīvokļu augstākās cenas sasniedza 1 000 EUR/m². Lielākais cenu pieaugums jau otro mēnesi pēc kārtas konstatēts Bolderājā, kur dzīvokļu cenas mēneša laikā pieauga par 3,5 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada decembrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas palielinājās par 0,3 %. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena decembrī pieauga līdz 705 EUR/m², liecina Arco Real Estate jaunākais apskats.

Kopš 2016. gada sākuma sērijveida dzīvokļu cenas kopumā palielinājās par 7,6 %. Ikmēneša cenu lielākais pieaugums tika novērots februārī, martā un aprīlī, kad tas pārsniedza viena procenta atzīmi, savukārt vismazākās cenu izmaiņas konstatētas septembrī.

Rīgas mikrorajonos 2016. gadā cenas pieauga visiem dzīvokļiem (gan platību, gan istabu skaita ziņā). Cenas, vērtējot pēc istabu skaita, palielinājās 7,2 – 7,9 % robežās. 2016. gadā dzīvokļu kopējais cenu pieaugums bija lielākais kopš 2010. gada, kad cenas gada laikā paaugstinājās par 16,9 %.

Līdzīgi kā citus gadus, arī 2016. gada decembrī dzīvokļu piedāvājums piedzīvoja strauju kritumu – piedāvājumu skaits saruka par 15,2 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūnijā Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas nedaudz samazinājās, vidējai cenai cenai sarūkot par 0,3% un noslīdot līdz 817 EUR/m², liecina "Arco Real Estate" dati.

2020. gadā sērijveida dzīvokļu cenas kopumā samazinājusies par 0,5%.

Sērijveida dzīvokļu cenas ceturto mēnesi pēc kārtas samazinājās. Cenu kritums bija neliels – vidēji ap 0,2% mēnesī. Atsevišķos Rīgas lielākajos mikrorajonos negatīvas cenu svārstības tika novērotas arī iepriekšējos mēnešos.

Vislielākais cenu kritums jūnijā konstatēts vienos no dārgākajiem mikrorajoniem – Pļavniekos un Mežciemā. Pēc 2020. gada aprīlī novērotā Rīgas lielāko mikrorajonu dzīvokļu piedāvājuma līmeņa straujā krituma, maijā un jūnijā tas atkal pieauga, tomēr tas joprojām bija zemāks nekā pērn. Dzīvokļu kopējais piedāvājumu skaits pēdējā mēneša laikā saglabājās nemainīgs. Ievērojamākais piedāvājuma samazinājums tika novērots Rīgas centrālajā daļā, kur tas jūnijā samazinājās par 7 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sērijveida dzīvokļu cenas 2021. gadā kopumā palielinājušās par 3,4 %, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Arco Real Estate apkopotie dati.

Visos Rīgas lielākajos mikrorajonos 2021. gada maijā tika novērota sērijveida dzīvokļu cenu palielināšanās. Cenu pieaugums bija augstākais pēdējo gadu laikā. Ievērojamā cenu pieauguma pamatā bija joprojām zemais piedāvājuma līmenis, kas vērojams visos Rīgas mikrorajonos, kā arī Rīgas apkārtnē. Dzīvokļu cenām bija tendence palielināties arī Rīgas apkārtnē, kur dzīvokļu skaits joprojām strauji pieaug. Rīgas apkārtnē maijā visvairāk cenas palielinājās Jūrmalā, Kauguros.

Rīgas mikrorajonos 2021. gada maijā sērijveida dzīvokļu cenas mēneša laikā pieauga par 1,8 %. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena pakāpās līdz 834 EUR/m².

Pēc 2021. gada 1. ceturkšņa beigās novērotā piedāvājuma samazinājuma, otrajā ceturksnī joprojām netika novērots būtisks piedāvājuma palielinājums. Kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits pēdējā mēneša laikā saglabājās nemainīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīlī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas nedaudz samazinājās, vidējai cenai sarūkot par 0,2 % un noslīdot līdz 818 EUR/m², liecina "Arco Real Estate" apskats.

2020. gadā sērijveida dzīvokļu cenas kopumā samazinājās par 0,1 %.

Sērijveida dzīvokļu cenas otro mēnesi pēc kārtas samazinājās. Cenu kritums bija neliels – vidēji ap 0,2 % mēnesī. Atsevišķos Rīgas lielākajos mikrorajonos negatīvas cenu svārstības tika novērotas arī iepriekšējos mēnešos. Vairākās Rīgas lielākajās apkaimēs, kā arī Pierīgā cenas saglabājās nemainīgas.

2020. gada sākumā piedāvājumu skaits strauji palielinājās, bet martā un aprīlī tas noslīdēja zem pagājušā gada līmeņa. Arī dzīvokļu kopējais piedāvājumu skaits pēdējā mēneša laikā būtiski saruka – par 20 %. Ievērojamākais piedāvājuma kritums tika novērots Rīgas centrālajā daļā, kur tas samazinājās par 27 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas 2021. gada janvārī nemainījās, tomēr notika vien nelielas cenu svārstības lielākajā daļā mikrorajonu. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena saglabājās 807 EUR/m².

Kopumā pērn sērijveida dzīvokļu cenas kopumā samazinājās par 1,5 %, liecina nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākais sērijveida dzīvokļu tirgus pārskats.

Lai arī 2020. gadā tika novērota sērijveida dzīvokļu cenu lejupslīde, gadu mijā notika nelielas pozitīvas cenu svārstības. Tās, visticamāk, izraisīja nepietiekamais piedāvājums, un līdz ar to daudzviet Rīgas lielākajos mikrorajonos dzīvokļu cenas palielinājās.

Pēc 2020. gada beigās novērotā straujā piedāvājuma samazinājuma, 2021. gada sākumā tika novērots mērens piedāvājuma kāpums. Lielāko mikrorajonu sērijveida dzīvokļu piedāvājumu skaits janvārī nedaudz palielinājās (7 %), savukārt kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits pēdējā mēneša laikā saglabājās nemainīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai jaunie mājokļi šogad kļūs pieejamāki?

Mareks Kļaviņš, “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs, 03.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divi būtiskākie faktori, kas ietekmē jauno mājokļu pieejamību, ir to cena un finansējuma izmaksas. Ja uz pirmo objektīvu iemeslu dēļ, visticamāk, nebūtu vērts gaidīt, tad saskaņā ar daudzu analītiķu prognozēto banku aizdevumu procentu likmju mainīgās daļas kritums šogad ir pat ļoti reāls.

Turklāt pirmās pozitīvās vēsmas kreditēšanas jomā jau novērojam – Eiropas Centrālā banka (ECB) nu jau divas reizes pēc kārtas procentu likmes atstājusi negrozītas, radot pamatotas cerības, ka jau drīzumā hipotekāro kredītu procentu likmju mainīgā daļa jeb Euribor varētu samazināties. Vienlaikus cerību mākoņi var izrādīties arī ar ne tik gaišu maliņu.

Kad daudz nemaz nav tik daudz

Kā rāda nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas “Colliers” dati, pirmreizējā tirgū Rīgā un Pierīgā pašlaik iegādei pieejami aptuveni 1000 vidējās un ekonomiskās klases dzīvokļu, kuros iespējams ievākties uzreiz, savukārt vēl aptuveni 1500 pieejamo segmentu dzīvokļu ir būvniecības vai plānošanas stadijā. No vienas puses, ja skatāmies uz ekspluatācijā nodoto mājokļu skaitu, tas ir diezgan daudz. Patiesībā tirgū vairākus gadus nav bijis tik plašs pabeigto dzīvokļu piegādājums, līdz ar to pircējiem šī situācija ir izdevīga, jo beidzot iespējams fiziski apskatīt, izstaigāt un iegādāties tieši tādu mājokli, kādu gribas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Dzīvokļu cena ciematā Vītoli II - 600 Ls par kvadrātmetru

, 05.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv jau vēstīja, ka 2008. gada pavasarī trīs kilometrus no Limbažiem tiks sākta koka konstrukciju ciemata Vītoli II celtniecība. SIA Super Bebris valdes loceklis un īpašnieks Normunds Teko informēja, ka dzīvokļu cena šajā ciematā ir paredzēta aptuveni 600 Ls par kvadrātmetru.

Ciematā Vītoli II būšot astoņas divstāvu ēkas ar sešiem dzīvokļiem katrā ēkā, kā arī trīs divstāvu ēkas ar divpadsmit dzīvokļiem katrā ēkā. Citas ēkas ciematā, kas būs pieejamas ne tikai ciemata iedzīvotājiem, bet arī apmeklētājiem būs: aktīvās atpūtas centrs (tajā ietilps ūdens atrakciju parks), bērnudāzrs (ar ziemas dārzu) un viesnīca (ēkā būs arī restorāns).

Dzīvokļu cena ir paredzēta aptuveni 600 Ls par kvadrātmetru un dzīvokļus esot iespējams rezervēt jau tagad.

Ciemata Vītoli II celtniecībā plānots investēt piecus miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Piespiedu dalītā īpašuma attiecībās atrodas 10% no visām daudzdzīvokļu ēkām Latvijā

LETA, 21.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piespiedu dalītā īpašuma attiecībās atrodas 10% no visām daudzdzīvokļu ēkām Latvijā, žurnālistiem šodien skaidroja Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece Laila Medina.

TM valsts sekretāra vietniece šodien preses konferencē atgādināja, ka Latvijā piespiedu dalītā īpašuma tiesiskajās attiecībās ir 3677 daudzdzīvokļu mājas, kur kopā ir 110 970 dzīvokļi, kas atrodas uz 7354 citām personām piederošām zemes vienībām, kas ir apmēram 10% no visām daudzdzīvokļu ēkām. Viņa norādīja, ka šo 7354 zemes vienību kadastrālā vērtība varētu būt līdz pat 180 000 000 eiro, savukārt tirgus vērtība - līdz pat 240 000 000 eiro.

Tāpēc TM izvēlējās iet to ceļu, kas paredz sadalīt finansiālo slogu starp šajā procesā iesaistītajām personām, proti, nevis valstij izpērkot visu šo zemi, bet piedāvājot to darīt dzīvokļu īpašniekam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības nozare aizvadītajos gados piedzīvojusi ļoti lielus satricinājumus, kā rezultātā tirgū mazinājies arī darījumu skaits, atzīmē Andris Božē, SIA YIT LATVIJA valdes loceklis.

Liela daļa attīstītāju būvniecības izmaksu pieaugumu iekļāva gala produkta cenā, kā ietekmē trīs gadu laikā dzīvokļu cenas palielinājās par aptuveni 30%, teic A.Božē, piebilstot, ka šis cipars pilnībā atbilst būvmateriālu un būvdarbu cenu pieaugumam. Šobrīd mēs klusībā ceram, ka šis process ir apstājies - EURIBOR ir sasniedzis savu maksimumu un nākamajā gadā dzīvokļu pieejamība atkal varētu uzlaboties, taču neviens par to nav 100% pārliecināts, norāda A.Božē. Tāpat viņš uzsver, ka, neraugoties uz izaicinājumiem, YIT LATVIJA turpina attīstīt gan jaunus dzīvojamo namu projektus, gan mērķtiecīgi raugās īres dzīvojamo namu virzienā.

Kā nekustamo īpašumu sektors, jūsuprāt, ticis galā ar pēdējos gados piedzīvotajiem izaicinājumiem?

Komentāri

Pievienot komentāru