Būvniecība un īpašums

Konkurences padome Rīgas sanitārajai transporta autobāzei piemēro 10,3 tūkstošu latu sodu

Žanete Hāka, 05.12.2013

Jaunākais izdevums

Konkurences padome (KP) piemērojusi naudas sodu 10,3 tūkstošu latu apmērā AS Rīgas sanitārā transporta autobāze par apvienošanās darījuma savlaicīgu nepaziņošanu.

Kā informē KP, iegādājoties Rīgas domei piederējušās AS Ceļu pārvalde akcijas pirms atļaujas saņemšanas no KP, AS Rīgas sanitārā transporta autobāze liedza valstij savlaicīgi īstenot apvienošanās kontroli iedzīvotāju interesēs.

Darījumam bija nepieciešama KP atļauja, jo izpildījās Konkurences likumā noteiktais kritērijs – apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšēja finanšu gadā pārsniedza 25 miljonus latu.

Ziņojumu par notikušo apvienošanos AS Rīgas sanitārā transporta autobāze KP iesniedza 147 dienas vēlāk nekā to paredz likums, tādējādi KP savu vērtējumu varēja sniegt tikai pēc tam, kad izmaiņas tirgū jau bija notikušas. Pēc ziņojuma izvērtēšanās KP atzina apvienošanos par atļaujamu.

Konkurences likumā paredzētais maksimālais naudas sods par nepaziņotu apvienošanos ir 1000 lati par katru dienu kopš bija jāiesniedz ziņojums. Nosakot naudas soda apmēru, KP ņēma vērā, ka apvienošanās notika starp uzņēmumiem, kas darbojas savstarpēji nesaistītos tirgos, un bija atļaujama.

AS Rīgas sanitārā transporta autobāze un tās saistīto uzņēmumu darbības veidi ir neatliekamās medicīnas palīdzības mašīnu ar šofera pakalpojumiem nodrošināšana, automašīnu tehniskā apkope un remonts, kā arī starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi.

AS Ceļu pārvalde un tās saistīto uzņēmumu darbības veidi ir asfaltbetona ražošana un autoceļu būvniecība Latvijā, tostarp autoceļu būvniecībai nepieciešamo materiālu iegāde un ar būvniecību saistīto atkritumu savākšana, būvniecības iekārtu un mašīnu iznomāšana Latvijā, un autoceļu uzturēšana.

KP atgādina, ka jebkuram apvienošanās darījumam, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem apgrozījuma vai tirgus daļas kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Jebkuru neskaidrību un šaubu gadījumā uzņēmēji tiek aicināti vērsies pēc konsultācijām KP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Papildus samaksāti vairāk nekā 700 tūkstošu eiro ir bijuši tikai viena no «veltēm», ko aizvadītajos gados Armanda Ploriņa vadītais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pasniedzis uzņēmēja Adigjozala Mamedova a/s Rīgas Sanitārā transporta autobāze. Turklāt Valsts kontroles revidenti pieļauj, ka, iespējams, līdzīgas «dāvanas» jau iekļautas jaunajā iepirkumā par ātrās palīdzības nodrošināšanu Rīgas reģionā, piektdien vēsta laikraksts Diena.

2010. gada 29. aprīlī NMPD un a/s Rīgas Sanitārā transporta autobāze noslēgtais līgums Par neatliekamās medicīniskās palīdzības transportlīdzekļu ar specializēto aprīkojumu un autovadītāju pakalpojuma nodrošināšanu NMPD Rīgas reģionālajam centram, kas ir spēkā līdz nākamā gada aprīlim, visu šo laiku privātuzņēmumam ir nodrošinājis labu peļņu un laiku pa laikam arī licis uzdot jautājumu - kāpēc tā vietā, lai ātrās palīdzības pakalpojumus nodrošinātu pats, valsts dienests tos dārgi iegādājas no privātuzņēmuma. Taču, lai gan skaidra atbilde uz šo jautājumu tā arī nav sniegta, šā gada 9. septembrī Ministru kabinets ir pieņēmis rīkojumu, ar kuru NMPD nu jau uz septiņiem gadiem tiek atļauts slēgt līdzīgu pakalpojumu līgumu. Dokumentā minētā kopējā ilgtermiņa saistību summa ir 52,5 miljoni eiro. Summa, kas tikusi minēta valsts sekretāru sanāksmē, bijusi pat līdz 59,9 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Rīgas sanitārā transporta autobāze varēs iegūt pašvaldībai piederošās Ceļu pārvaldes akcijas

Elīna Pankovska, 22.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) nolēmusi atļaut a/s Rīgas sanitārā transporta autobāze iegādāties Rīgas domei piederošos 88,73% a/s Ceļu pārvalde akciju. Darījums īstenots izsoles ceļā, liecina informācija padomes mājaslapā.

KP secinājusi, ka apvienošanās rezultātā netiek ietekmēta tirgus struktūra, neizveidojas vai nenostiprinās dominējošais stāvoklis un netiek samazināta konkurence tirgos, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki.

Lēmumā KP skaidro, ka apvienošanās dalībnieku darbības virzieni nepārklājas un viena uzņēmuma sniegtie pakalpojumi nav aizvietojami ar otra sniegtajiem. Tāpat a/s Rīgas sanitārā transporta autobāze un tās saistīto uzņēmumu darbības jomas nav vertikāli saistītas ar Ceļu pārvaldes un tās saistīto uzņēmumu darbības jomām, un to pakalpojumi un preces nav savstarpēji papildinošas.

DB jau rakstīja, ka Ceļu pārvaldes kontrolpaketi a/s Rīgas Sanitārā transporta autobāze iegādājās par 6,2 milj. Ls.Jāmin, ka pircēja piedāvātā cena par 100 tūkst. latu pārsniedza apstiprināto pārdošanas cenu. Akciju pārdošanas procesu organizēja Magnusson kopā ar korporatīvo finanšu konsultantiem SIA Behrens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

NMPD nepiekrīt VK atzinumam, ka dienests par ārpakalpojumu pārmaksājis 12 miljonus eiro

LETA, 12.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) nepiekrīt Valsts kontroles (VK) revīzijas secinājumiem, norādot, ka revīzijas laikā nav ņemta vērā informācija, kas pamato finansējuma izlietojumu operatīvo transportlīdzekļu un šoferu nodrošinājumam Rīgas reģionā, aģentūru LETA informēja NMPD pārstāve Ilze Bukša.

Dienests uzsver, ka nav pamatots izteikums par gandrīz 12 miljonu eiro izmaksu palielinājumu piecu gadu periodā pakalpojuma sniedzējam Rīgas sanitārā transporta autobāze.

Bukša uzsvēra, ka VK minētā starpība veidojas, ņemot vērā līguma slēgšanas laikā prognozēto mazāko darba apjomu, nodrošinot ar transportlīdzekļiem un šoferiem mazāku brigāžu skaitu Rīgas reģionā. Viņa stāstīja, ka piecu gadu laikā faktiski sniegts pakalpojuma apjoms, nodrošinot lielāku brigāžu skaitu.

Bukša stāstīja, ka 2010.gadā Sanitārā autobāze konkursa rezultātā pilnam pakalpojuma apjomam iesniedza finanšu piedāvājumu 45,05 miljonu eiro apmērā. Savukārt NMPD un autobāzes 2010.gada aprīļa līgumā tika iekļauta VK norādītā summa 30,7 miljonu eiro apmērā, kas būtu nepieciešama, ja 2010.gadā NMPD veidošanas gaitā Pierīgā nepieciešamo transportlīdzekļu skaitu izdotos nodrošināt, pārņemot vairāku pašvaldību un ārstniecības iestāžu rīcībā esošo autoparku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veic kratīšanu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB aģentūrai LETA ne apstiprina, ne noliedz minētās darbības.

Kā ziņots, KNAB maijā apmeklēja NMPD, lai iepazītos ar dienesta pirms pieciem gadiem noslēgto līgumu ar Rīgas Sanitāro transporta autobāzi.

Kā aģentūrai LETA toreiz pastāstīja NMPD pārstāve Ilze Bukša, KNAB dienestam iepriekš nosūtījis vēstuli ar lūgumu sagatavot noslēgto līgumu, lai biroja darbinieki ar to varētu iepazīties. Bukša skaidroja, ka vizīte nebija negaidīta.

NMPD Rīgas reģionālā centra vadītājs Semjons Štrihs aģentūrai LETA apstiprināja, ka KNAB šodien bija ieradies dienestā un pieprasīja dokumentus par noslēgto līgumu ar AS Rīgas sanitārā transporta autobāze par neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu nodrošināšanu ārpakalpojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pakāpeniski, jau no 2012. gada, Rīgas reģionā nelaimē nokļuvušos līdz ārstniecības iestādei vajadzēja sākt nogādāt ar jaunām, valstij piederošām ātrās palīdzības automašīnām. Diemžēl ne Veselības ministrija (VM), ne Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) nav atbilstoši rīkojušies, lai īstenotu šo ieceri, gluži otrādi – auto iegādei paredzētie miljoni tērēti citām vajadzībām, bet noslēgtais līgums ar privāto pakalpojuma sniedzēju vairakkārt mainīts, nodrošinot komersantam lielus papildu ieņēmumus, informē Valsts kontrole (VK).

Visu šo laiku Rīgas Sanitārā transporta autobāze, izmantojot savu priviliģēto statusu kā vienīgais šī pakalpojuma sniedzējs, ir diktējusi noteikumus, panākot sev izdevīgus grozījumus noslēgtajā līgumā, tai pašā laikā uzrādot apskaužamu bruto peļņas rentabilitāti – līdz pat 44%.

Sākotnēji līgumā esot bijis noteikts, ka autobāzei jau līdz 2011. gada vidum ir jāsniedz pakalpojums ar automašīnām, ne vecākām par septiņiem gadiem, taču revīzijā konstatēts, ka vēl līdz 2014. gada 30. jūnijam puse ātrās palīdzības automašīnu bija vecākas. Saskaņā ar līgumu par laikus neatjaunotu autoparku bija jāpiemēro 20% samazinājums nostrādāto stundu tarifam, tomēr tas netika izdarīts. Pēc revidentu aplēsēm, nepiemērojot šo samazinājumu, NMPD laika posmā no 2012. gada 1. janvāra līdz 2014. gada 30. jūnijam par saņemto pakalpojumu ir pārmaksājis vismaz 784 988 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valdība plāno atbalstīt ātrās palīdzības auto iegādi, neizmantojot ārpakalpojumu

LETA, 01.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien, 2.decembrī, skatīs Ministru kabineta vēstuli Saeimas komisijai par situāciju ar neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu nodrošināšanu Rīgai, paužot, ka atbalsta šo automašīnu iegādi, neizmantojot ārpakalpojumu.

Vēstulē Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai ir uzskaitīti vairāki iemesli, kāpēc līdz šim ir izmantots ārpakalpojumus, kā arī faktori, kas liecina par labu automašīnu iegādei, vairs neizmantojot ārpakalpojumu, kā tas ir patlaban.

Veselības ministrija aprēķinājusi, ka, izmantojot ārpakalpojumu, ir plānota ekonomija 4,8 miljonu eiro apmērā turpmākajos septiņos gados. Bet, lai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pārņemtu operatīvā medicīniskā transporta nodrošināšanu Rīgas reģionālajā centrā, ir nepieciešams papildu finansējums 2,26 miljonu eiro apmērā. Savukārt pilnvērtīga neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu nodrošināšana bez ārpakalpojuma piesaistes būtu iespējama ne ātrāk kā nākamā gada oktobrī, jo pēc jauno automašīnu iepirkšanas ir nepieciešams tās aprīkot un tas var prasīt vismaz desmit mēnešus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pagaidām vēl nav zināms Rīgas pilsētas lombarda liktenis

Elīna Pankovska, 15.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldībai tā arī nav izdevies atrast interesentus, kas būtu gatavi iegādāties Rīgas pilsētas lombarda kapitāla daļas. Šobrīd Rīgas domes Īpašumu departaments izvērtē piesaistītā konsultanta zvērinātu advokātu biroja Magnusson iesniegto atzinumu par iemesliem, kāpēc pircējs nav atrasts, un priekšlikumus turpmākajai rīcībai ar kapitāla daļām.

Pagaidām gan departaments neatklāj nedz iemeslus, kāpēc nav izdevies pārdot lombarda kapitāla daļas, nedz arī priekšlikumus par turpmāko rīcību. Jāatgādina, ka sākotnēji Rīgas pašvaldība pati mēģināja pārdot sev piederošās kapitāldaļas, rīkojot izsoles, bet neviens pretendents nepieteicās. Tāpēc pērn rudenī tika izsludinātais iepirkumu konkurss, kurā uzvarēja zvērinātu advokātu birojs Varul, kas šobrīd mainījis nosaukumu uz Magnusson (ar nosaukumu Varul šobrīd darbojas cits advokātu birojs).

Līgums paredzēja, ka akciju pārdošanas darījums jānoorganizē ne vēlāk kā desmit mēnešu laikā. Magnusson, ja viss noritēs gludi, saņems kopumā vairāk nekā 169 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

NMPD nepiekrīt VK revīzijas secinājumiem par ātrās palīdzības automašīnu nomu

Dienas Bizness, 12.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) nepiekrīt Valsts kontroles (VK) revīzijas secinājumiem, norādot, ka revīzijas laikā nav ņemta vērā informācija, kas pamato finansējuma izlietojumu operatīvo transportlīdzekļu un šoferu nodrošinājumam Rīgas reģionā, norāda NMPD Komunikācijas nodaļā.

NMPD uzsver, ka nav pamatots izteikums par «gandrīz 12 miljonu eiro izmaksu palielinājumu» 5 gadu periodā pakalpojuma sniedzējam a/s/ Rīgas sanitārā transporta autobāze (RSTA). NMPD skaidro, ka VK minētā starpība veidojas, ņemot vērā līguma slēgšanas laikā prognozēto mazāko darba apjomu, nodrošinot ar transportlīdzekļiem un šoferiem mazāku brigāžu skaitu Rīgas reģionā, un rezultātā 5 gadu laikā faktiski sniegtā pakalpojuma apjomu, objektīvas nepieciešamības dēļ nodrošinot lielāku brigāžu skaitu (pakalpojuma sniedzējam jānodrošina ar operatīvo transportu un šoferu pakalpojumiem Rīgas reģiona 76 brigādes, tostarp paredzot arī rezerves auto nodrošinājumu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Plāno slēgt 60 miljonu eiro vērtu līgumu par ātrās palīdzības automašīnu un to vadītāju nodrošināšanu Rīgā

LETA, 05.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrija (VM) tuvākajā laikā plāno izsludināt konkursu par neatliekamās medicīniskās palīdzības transportlīdzekļu un autovadītāju pakalpojuma nodrošināšanu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Rīgas reģionālajam centram.

Līgumu plānots slēgt uz septiņiem gadiem un paredzēts, ka tā summa nepārsniegs 59,9 miljonus eiro.

Kopš 2010.gada 29.aprīļa Rīgas reģionālā centra operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus un to autovadītājus nodrošina ārpakalpojuma sniedzējs - AS Rīgas Sanitārā transporta autobāze. Tomēr esošais līgums beigsies 2015.gada aprīlī, un, lai nodrošinātu NMPD darba nepārtrauktību, savlaicīgi jāveic jauns iepirkums, norāda VM pārstāvji.

Paša dienesta rīcībā šajā laikā nebūšot pietiekamu resursu, lai pēc līguma beigām pilnībā nodrošinātu Rīgas reģionālo centru ar atbilstošiem transportlīdzekļiem un autovadītājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autoceļu būves uzņēmums AS "Ceļu pārvalde" pasludināts par maksātnespējīgu, liecina Maksātnespējas reģistra informācija.

Rīgas pilsētas tiesa lēmumu par "Ceļu pārvaldes" maksātnespējas procesa pasludināšanu pieņēmusi ceturtdien, 5.oktobrī. Par kompānijas maksātnespējas procesa administratori iecelta Elīna Karstā.

Kreditoru prasījumi administratorei iesniedzami līdz 2023.gada 6.novembrim.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunākajiem datiem, "Ceļu pārvaldei" ir VID administrēto nodokļu parāds 607 972 eiro apmērā, taču VID atzīmē, ka precīzu informāciju par nodokļu nomaksas stāvokli VID nevar sniegt, jo nodokļu maksātājs nav iesniedzis visas deklarācijas.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas tiesa šogad 5.jūnijā ierosināja "Ceļu pārvaldes" tiesiskās aizsardzības procesa lietu, taču lieta 2023.gada 11.augustā tika izbeigta, jo tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu neatbalstīja Maksātnespējas likumā noteiktais kreditoru vairākums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Belēvičs: Atteikšanās no ārpakalpojuma noritēja veiksmīgi; procesā izlietoti 200 000 eiro

LETA, 30.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atteikšanās no ātrās palīdzības šoferu un mašīnu izmantošanas ārpakalpojumā noritējusi veiksmīgi, pārliecināts veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Ministrs informēja, ka par salīdzinoši nelielu summu - 200 000 eiro ir panākts, ka patlaban Rīgas reģionā operatīvais transports un šoferi tiek nodrošināti ar paša Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) resursiem.

Lai nodrošinātu pāreju, darbā konkursa kārtībā tika pieņemti 250 operatīvo transportlīdzekļu vadītāji, iegādāti jauni transportlīdzekļi, kā arī veikta esošo auto apkope un remontdarbi. Tāpat būtiski paplašināta NMPD dienesta autoparka remontzona Juglā.

Belēvičs informēja, ka šogad vairs nav paredzēts iegādāties jaunus auto, tomēr to plānots darīt nākamajos gados - ik gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru