Citas ziņas

Kopētāju karš

Elīna Circene; [email protected]; 7084407 Aigars Kauliņš; [email protected]; 7084416, 19.02.2007

Copy General valdes loceklis Aivars Zvīdris: "Ja tiesa mūsu prasību apmierinās, viss būs atkarīgs no Copy Pro mantiskā stāvokļa — ja zaudējumu segšanai viņiem naudas nepietiks, rosināsim maksātnespēju."

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dokumentu apstrādes kompānijas Copy Pro un tās amatpersonu kustamās mantas un naudas apķīlāšana apdraud kompānijas darbību. Piesardzīgi par tālāku sadarbību ar to izsakās arī uzņēmuma šābrīža sadarbības partneri. Lēmums par mantas un naudas līdzekļu apķīlāšanu pieņemts, nodrošinot citas šīs nozares kompānijas - Copy General Latvia (CG) - prasību par 1.4 milj. USD jeb 0.75 milj. Ls zaudējumu piedziņu.

Piektdien vēl Copy Pro (CP) valdes locekle Baiba Bērziņa ar tiesas lēmumu nebija iepazinusies un uzsvēra, ka uzņēmums turpina strādāt. "Ir grūti teikt, ko darīsim - vispirms jāiepazīstas ar lēmumu," tā B. Bērziņa. Šajā pašā dienā pēc pusdienas CP telpās Raiņa bulvārī ieradās tiesu izpildītājs un apķīlāja CP bankas kontus. Noskaidrojās, ka kustamo mantu nav iespējams ķīlāt, jo tā ir ieķīlāta SEB Unibankā, teica A. Zvīdris.

Kā atzina kāds jurists, kurš savu vārdu atturējās nosaukt, "Copy Pro saimnieciskā darbība ir iespējama arī turpmāk - pēc mantas aprakstīšanas, kad, visticamāk, tiks pieņemts lēmums mantu atstāt glabāšanai tam pašam uzņēmumam, pie kā tā atradusies, taču praktiski tā būs apgrūtināta naudas kontu apķīlāšanas dēļ."

Prasība tiesā jāiesniedz līdz 14. aprīlim, un CG valdes loceklis Aivars Zvīdris ir apņēmies to izdarīt mēneša laikā. Runas par to, ka CG sniegs prasību ties pret CP par zaudējumu atlīdzināšanu, klīda jau iepriekš.

Apsver maksātnespēju

"Nodrošināt prasību lūdzām, jo iepriekš Konkurences padome skatījusi vairākus mūsu strīdus ar Copy Pro, divās no lietām uzvarējām. Bija pamats domāt, ka parādnieki mēģinās izvairīties no saistību kārtošanas," tā A. Zvīdris. Lai arī viņš izvairās no tiesas sprieduma prognozēšanas, CG valdes loceklis uzsver, ka līdzekļu, lai konkurentam atlīdzinātu ar apķīlāšanu radītos zaudējumus gadījumā, ja uzņēmuma prasība tiks noraidīta, CG pietiks. Negatīva tiesas lēmuma gadījumā CG nolēmis iesniegt apelāciju. "Ja mūsu prasību par zaudējumu piedziņu apmierinās, viss būs atkarīgs no Copy Pro mantiskā stāvokļa - ja zaudējumu segšanai viņiem naudas nepietiks, rosināsim maksātnespēju!" tā A. Zvīdris. Uz jautājumu, vai nav plānota mērķtiecīga CP tirgus daļas iegūšana, viņš atbildēja izvairīgi: "Turpināsim dinamiski attīstīties. Tas, vai iegūsim Copy Pro daļu, nav zināms, jo ir ienākuši vairāki spēlētāji."

Partneri domās

Viens no CP sadarbības partneriem ir papīra vairumtirgotājs MAP Latvia. Kā atzīst tā valdes priekšsēdētājs Gints Veckalns, "gadījumos, kad klientam potenciāli draud maksāšanas problēmas, pārskatām kredītportfeli. Tāds scenārijs varētu sekot arī Copy Pro gadījumā." Labāko par līdzšinējo sadarbību ar CP saka papīra vairumtirgotāja Papyrus valdes priekšsēdētāja Gundega Sproģe. "Līdz šim problēmu nav bijis, tāpēc noteikti pirms kāda lēmuma pieņemšanas mums būtu jāizrunājas ar Copy Pro vadību," tā G. Sproģe. Ļoti nelielos apjomos ar CP iepriekš sadarbojies arī kancelejas preču SIA Aigas Nams. "Ja sadarbība būtu jāveido no jauna, stipri domātu. Mantas un naudas apķīlāšana ir nopietns risks," atzīst tā valdes priekšsēdētājs Ģirts Timinieks. Jautājumā, vai turpmāk CP sadarbības partneri prasīs no š uzņēmuma priekšapmaksu par saviem pakalpojumiem, viņi izvairījās no atbildes.

Senas nesaskaņas

Nesaskaņas abu uzņēmumu vidū ir gana senas: CG pārstāvji uzskata, ka pirms vairākiem gadiem apkrāpti, jo uzņēmumu patvarīgi pārņēmis cits īpašnieks, kurš CG vietā nodibinājis CP. Lai arī ar esošo nosaukumu CG strādā kopš 2003. gada, būtībā uzņēmums Latvijā darbojas no 1999. gada. Konkurences padome (KP) pērn sodīja CP par negodīgu konkurenci ar 16.2 tūkst. Ls naudas sodu. Taču CG uzskatīja, ka sods neatsver tos zaudējumus, ko uzņēmumam radījusi CP darbība, tādēļ nolēma vērsties tiesā. Prasība pārsūdzēta Administratīvajā rajona tiesā, kas to plāno izskatīt 23. oktobrī. Vēl pirms tam KP sodīja CP ar 800 Ls sodu par reklāmas likuma pārkāpumiem. Šo lēmumu CP apstrīdēja Administratīvajā rajona tiesā, kas šo lietu plāno izskatīt 25. aprīlī. Db jau vēstīja (21.04.2005.), ka CG īstenoto pakalpojumu sniegšanu par ļoti zemām cenām, kuras mērķis ir zaudēto pozīciju atgūšana, citi nozares spēlētāji nosoda. Tas rezultējās sešu kopēšanas tirgus pārstāvju sūdzībā KP, lūdzot izvērtēt CG reklāmas kampaņu, kurā, viņuprāt, saskatāma negodīga konkurence. Padome lietu neierosināja.

Nomainīsies tikai izkārtne

Kopēšanas tirgus līdera Copy Pro pozīcijas un klientus varētu iegūt niknākais konkurents un apsūdzētājs Copy General.

Iespējams, ka nelielu daļu tirgus iegūs arī citi mazākie tirgus dalībnieki. To Db atzina lielākā daļa aptaujāto tirgus dalībnieku. Tirgus sadaļa starp lielākajiem kopēšanas tirgus līderiem nebūs spraiga, tirgus dalībnieki pat pieļauj iespēju, ka Copy Pro izstāšanās no spēles veicinās tikai Copy General līdera goda atgūšanu, jo pašlaik uz spēles tiek likti 30% tirgus daļas, ko kontrolēja līdzšinējais līderis. "Iespējams, ka mūsu valstī ir uzlabojusies tiesu sistēma un Copy General ir panācis savu mērķi. Bet domāju, ka tirgū nebūs lielu izmaiņu, jo pie iespējamās izdevības Copy Pro izkārtnes vietā parādīsies Copy General un darbs turpināsies," skaidroja SIA Areatech direktors Aigars Veliks, nenoliedzot, ka teju 0,5 milj. Ls apgrozījums gadā, kas bija līdzšinējam tirgus līderim Copy Pro, ir vilinošs ikvienam no tirgus dalībniekiem. To, ka visdrīzāk notikšot Areatech prognozētais, apstiprināja arī vairāki citi tirgus dalībnieki, bet nevēlējās, lai parādītos oficiāls viņu viedoklis. Ja piepildās tirgus dalībnieku prognozes un tiesa lemj par labu Copy General, iespējams, ka tā tirgus daļa var palielināties vismaz līdz 40 - 45%. "Minētais lēmums ir tiesas lēmums, un Konkurences padomei (KP) nav tiesības dot vērtējumu tādam lēmumam un iespējamām sekām. Pašas par sevi izmaiņas tirgū, piemēram, kā sekas tiesas spriedumam, nerada pamatu izmeklēšanas uzsākšanai," tā KP pārstāvis Māris Gorbunovs.

Tirgū daudz spēlētāju

"Kopēšanas tirgū neesam lielākie spēlētāji, tomēr mums ir laba atrašanās vieta, tuvu Copy Pro, un es ceru, ka konkurenta iespējamo problēmu gadījumā kāda daļa klientu varbūt atnāks pie mums," tā SIA MINAPA pārstāvis Armands ·teinbergs. A. Veliks norāda, ka tirgū ir pietiekami daudz spēlētāju un ka tirgus arī nav bezizmēra. SIA Latvijas Datoru centrs kopēšanas centra Salons A3 vadītājs Andris Rinda gan pieļauj, ka nelielas izmaiņas tirgū varētu notikt, bet izmaiņas gan vairāk būs saistītas ar esošo spēlētāju vēlmi sadalīt atbrīvojušos tirgus nišu. "Tirgus, protams, ir sadalīts, bet šis ir brīdis, kad tirgus dalībniekiem būs nepieciešams specializēties un uzlabot servisa kvalitāti, lai daļu no tirgus pārdalītu sev par labu, un te jāsaka, ka mūsu uzņēmumam ir ilgstoša pieredze kopēšanas pakalpojumu jomā," tā A. Rinda. Rīgā ir vairāk nekā 20 dažādas kopētavas, bet par nopietniem tirgus spēlētājiem līdz šim uzskatāmas tikai 5, kas arī veidojušas spēcīgu konkurenci savā starpā. Savukārt tagad kā nopietnu korporatīvo klientu apkalpošanas uzņēmumu tirgus speciālisti atzīst arī jaunāko no spēlētājiem Areatech. "Mēs neesam izgājuši uz tā saukto ielas klientu apkalpošanu, bet specializējamies uz liela apjoma darbiem, ko var nodrošināt uzņēmumi," tā A. Veliks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rietumi varēja darīt vairāk, lai ierobežotu Krievijas agresīvo politiku

Māris Ķirsons, 02.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedrīkst pret visiem cilvēkiem, kuri Krievijā ir veiksmīgi attīstījuši biznesu, attiekties kā pret noziedzniekiem (iekļaut sankciju sarakstos), kuri veicinājuši, atbalstījuši pašreizējo režīmu un tā iebrukumu Ukrainā, jo tas neatbilst patiesībai.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Krievijas opozīcijas (Sojuz pravih sil) politiķis Leonīds Gozmans, kurš bija apcietināts par savu pozīciju – iestāšanos pret Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas ilgst jau gadu.

Kāpēc Krievijas biznesa elites vidū nav vienprātības, daži atbalsta vai klusē, bet citi neatbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā, bet nenosoda to? Vai tie, kas nosoda karu Krievijā, vienkārši nezaudēs savu biznesu?

Jautājums ir ne tikai par to, vai uzņēmējiem, kuri kritizē karu, netiks atņemti uzņēmumi (aktīvi), kurus viņi daudzus gadus ir lolojuši, bet arī tas, vai tie netiks iznīcināti. Tāpat kā uzņēmējiem citās pasaules valstīs, arī Krievijas uzņēmējiem ir atbildības apziņa par saviem darbiniekiem, par viņu radīto rūpnīcu, veikalu. Es nedomāju, ka ir daudz uzņēmēju, kas apzināti atbalstītu karu. Gluži pretēji - bizness mīl mieru, nevis karu. Jā, varbūt ir cilvēki, kas gūst labumu no kara, jo karš viņiem ir izdevīgs, bet es nedomāju, ka šī kategorija veido ievērojamu uzņēmēju daļu. Daudzi uzņēmēji šādā situācijā dod priekšroku klusēšanai un vienkārši publiski neizpauž savu negatīvo attieksmi pret karu. Galu galā aktīva pretkara nostājas izpaušana var novest pie īpašuma konfiskācijas vai gadu gaitā radītā iznīcināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pasaules finanšu tirgi un mūsu pensiju uzkrājumi divu karu ēnā

Zigurds Vaikulis, "CBL Asset Management" investīciju direktors, 07.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgi pēdējos gados nav bijusi nekāda mierīga pastaiga parkā (dēļ Covida, protams), taču galu galā visus satraukumus tirgus kompensēja ar cienījamu ieguldījumu atdevi.

Valsts fondēto pensiju sistēmas populārākā plānu grupa (ar pieļaujamo daļu akcijās līdz 50%) aizvadīto trīs gadu laikā ieguldītājiem pelnījuši vidēji 9% gadā, kopā 30%! Savukārt šis gads iesācies pavisam nelāgi – kopš gada sākuma visas plānu kategorijas ir mīnusos. Šogad cenas ir kritušas praktiski visos galvenajos finanšu tirgus segmentos – no ASV valdības papīriem līdz Ķīnas akcijām. Perfektā vētra.

Karš Ukrainā un karš pret inflāciju

Divi galvenie šī gada faktori, kas tā vai citādi atsaucas visos pasaules tirgus nostūros, ir globāls procenta likmju kāpums un karš Ukrainā. Ukrainas varonīgā pretošanās krievu agresoriem un pasaules reakcija uz notiekošo ir tēma, ar kuru mēs Latvijā jau vairāk nekā mēnesi ejam gulēt un mostamies, un loģiski, ka tā turpina dominēt arī globālajā ziņu plūsmā. Taču ticiet vai ne – visa šī vājprāta faktiskā ietekme uz pasaules finanšu tirgiem un arī Latvijas pensiju aktīviem ir ievērojami mazāka nekā procenta likmju kāpumam ASV un Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīlī ceļu būvnieki varēs pieteikties diviem šogad lielākajiem ceļu rekonstrukcijas projektiem. 27 miljoni latu krīzes apstākļos ir kārdinoši liels skaitlis, lai kārtīgi pacīnītos, šodien, 4.aprīlī, vēsta laikraksts Diena.

Kā norāda laikraksts, šos miljonus valsts šogad iedalījusi galvenokārt diviem lieliem ceļu rekonstrukcijas darbiem ar Eiropas Savienības (ES) finansējuma līdzdalību. Naudas maka turētāja valsts akciju sabiedrība Latvijas valsts ceļi (LVC) aprīlī plāno izsludināt konkursu Latgales tranzīta ceļu rekonstrukcijai posmos Viskaļi - Koknese un Ludza - Nirza.

Diena norāda, ka cīņa solās būt nežēlīga, paCeļu būves nozarē sācies karšr kCeļu būves nozarē sācies karšo liecina pārtrauktā izsole vienā no šiem posmiem. Gada sākumā vienlaikus tika pātraukta izsoles procedūra vēl divos mazākos konkursos. Iemesls - jau pēc uzvarētāju noteikšanas konstatētas neprecizitātes izsoļu nolikumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tirdzniecības karš – šķērslis, bet ne drauds izaugsmei

Dainis Gašpuitis - AS SEB bankas, Makroekonomikas eksperts, 28.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo 30 gadu laikā globālie importa tarifi ir pastāvīgi mazinājušies. Tomēr populisma vilnis pasaulē stiprina protekcionisma vēsmas. Tāpēc varam sagaidīt, ka tirdzniecības attiecību saspīlējums saglabāsies.

ASV, Eiropas Savienība, Ķīna un pārējās pasaules valstis vēl izsver atbilstošāko tirdzniecības politikas stratēģiju. Taču globālā ekonomika līdzšinējo tarifu celšanu spēj «sagremot», neradot būtisku ietekmi. Nākotnē tas var mazināt riska apetīti un aktīvu cenas. Tādejādi centrālās bankas var nonākt sarežģītā situācijā - inflācija aktivizējas, bet izaugsmes un aktīvu cenu izredzes pasliktinās.

Tramps paaugstināja tarifus atsaucoties uz «valsts drošības» interesēm, tādējādi iesaistot ASV tirdzniecības karā ar pārējo pasauli, galvenokārt Ķīnu, ES, Kanādu, Meksiku un Japānu. Ietekmētās valstis ir atbildējušas palielinot tarifus ASV precēm, vienlaicīgi mēģinot paplašināt un pastiprināt, starptautiskās tirdzniecības sadarbību. Taču 2018. gada tirdzniecības karš līdz ar to ir raksturojams kā divpusējs, ne vispārējs kā 1930. gados.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FOTO: ASV Klusā okeāna teritorija Guama, kurai draud Ziemeļkoreja

Lelde Petrāne, 11.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja paziņojusi, ka apsver iespēju raidīt savas ballistiskās raķetes uz ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu, kurā atrodas ASV bruņoto spēku bāzes.

Interesanti, ka no tūrisma atkarīgā Guama par jauniegūto slavu kā Ziemeļkorejas raķešu mērķis pat priecājas un iecerējusi ar to piesaistīt vairāk tūristu.

Raksta galerijā - Guama fotogrāfijās.

TEV VARĒTU INTERESĒT ARĪ:

Matiss: Karš ar Ziemeļkoreju būtu katastrofāls

Brīdina Ziemeļkoreju par režīma beigām

Ziemeļkoreja draud ar «nežēlīgu» uzbrukumu ASV, izmantojot kodolieročus; karš var sākties šodien vai rītdien

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijas uzņēmumus mēreni satrauc Brexit un tirdzniecības kari

Lelde Petrāne, 25.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brexit un Ķīnas-ASV tirdzniecības karš ir sējis neziņu par globālās ekonomikas nākotni. Tomēr Baltijas valstu uzņēmumiem ir visai atšķirīgi uzskati par to, kā šīs divas ilglaicīgās starptautiskās sāgas ietekmēs uzņēmējdarbību.

Latvijā uzņēmēji vairāk uztraucas par Brexit, Lietuvā lielāko uztraukumu rada ASV-Ķīnas tirdzniecības karš, tikmēr Igaunija izceļas ar mieru un pārliecību par abiem notiekošajiem procesiem, rāda Luminor aptaujas rezultāti.

Luminor aicināja mazos un vidējos uzņēmumus izvērtēt riskus, ko varētu radīt divi notikumi — Brexit, kā arī Ķīnas un ASV tirdzniecības karš. Aptaujas dati atklāj, ka visvairāk par Brexit satraucas Latvijā — katrs ceturtais jeb 27% no Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem uzskata, ka Brexit lielākā vai mazākā mērā viņus ietekmēs. Tikai 16% mazo un vidējo uzņēmumu Lietuvā atbildēja, ka Brexit viņus ietekmēs, līdzīgi arī Igaunijā — 18%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Banku analītiķu prognozes par kara un sankciju ietekmi uz Latvijas ekonomiku

Db.lv, 28.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pagājušajā gadā pieaudzis par 4,8%, salīdzinot ar 2020.gadu, liecina Centrāl;as statistikas pārvaldes dati. Ekonomisti norāda - līdz šim bija pamats domāt, ka 2022. gada Latvijas ekonomikas izaugsmes perspektīvas ir labas, taču Krievijas iebrukums Ukrainā ir būtiski mainījis politisko, kā arī ekonomisko situāciju pasaulē, un tas ietekmēs arī Latvijas ekonomiku.

Komentē bankas Luminor ekonomists Pēteris Strautiņš:

Aizvadītās nedēļas laikā pasaule ir strauji mainījusies, mainīsies arī ekonomika un politikas prioritātes. Ir cerība, ka Ukrainas sekmīgā pretestība iebrukumam un ekonomiskais pretspiediens liks tai apturēt agresiju, bet ir jārēķinās ar risku, ka karš var turpināsies arī ilgi. Tādā gadījumā Latvijas un visas Eiropas politikā drošības nostiprināšanas mērķis vēl ilgu laiku gūs virsroku pār labklājības celšanu tuvākajā nākotnē. Tā kā dzīvojam bīstamākā pasaulē, ir jābūvē ekonomika, kas būs noturīga pret satricinājumiem, kā arī jāizmanto ekonomika kā ierocis miera labā.

Šogad Latvijas ekonomikas sniegumu lielā mērā noteiks pret Krieviju un Baltkrieviju noteiktais sankciju režīms. Jau šobrīd apstiprinātie pasākumi ir skarbi, Krievija būs tikai viena no trīs pasaules valstīm (kopā ar Irānu un Ziemeļkoreju), kurai ir liegta pieeja SWIFT. Turklāt tas iespējams vēl nav stingrākais līmenis, ASV ir arī iespēja aizliegt bankām, kas strādā ASV, veikt jebkādus darījumus ar Krieviju, tas padarītu norēķinus ar šo valsti praktiski neiespējamus, atslēgšana no SWIFT ir tikai liels apgrūtinājums. Arī šāda soļa iespēja tiek vērtēta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Bizness ar augstu atbildības likmi

, 08.04.2015

«Shine Expert» – tās ir inovatīvas nanoautomazgātuves, kas īpaši saudzīgi ļauj notīrīt automobili no jebkādiem netīrumiem, tajā skaitā no kvarca un bituma, norāda Andrejs Širokovs.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākotnes tehnoloģijas automašīnu mazgāšanā Latvijā jau šodien. Tā dažos vārdos var nosaukt uzņēmuma Shine Expert izveidoto nano automazgāšanas pakalpojumu. Dārgi vai lēti? Ja salīdzina vienas reizes cenu, šķiet dārgi, taču ja skatās ilgtermiņā – sanāks lētāk.

«Būtībā apzīmējums nanomazgāšana nezinātājiem rada nedaudz maģiskas sajūtas. To var redzēt, kad klients pirmo reizi pie mums atbrauc nomazgāt savu automašīnu. Jo reāli nekāda mazgāšana nenotiek. Un klients ir ļoti pārsteigts, kad vēro darba procesu. Šo pakalpojumu var tēlaini nosaukt par sauso mazgāšanu jeb vēl precīzāk – par automašīnas bezkontakta tīrīšanu. Jo visa procesa laikā mūsu darbinieks mašīnas korpusam pat nepieskaras,» skaidro Shine Expert īpašnieks, jaunās mazgāšanas tehnoloģijas radītājs Andrejs Širokovs. Viņš gan piebilst, ka šis nav nekāds revolucionārs izgudrojums, bet gan daudzu gadu daudzu speciālistu atklājumu apkopojums, kas risinājumu guvis tieši Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zīmola Divas pēdas apģērbi palīdz jaunajām māmiņām, arī barojot mazuli ar krūti, izskatīties skaisti un sievišķīgi.

Specializētas kleitas, tunikas, džemperi, krekliņi, džemperkleitas – apģērbs, kurā jaunā māmiņa savu mazuli var pabarot, esot kino, kafejnīcā, sēžot parkā uz soliņa vai pat koncertā un neuztraucoties par mulsinošiem un neērtiem brīžiem. Tāds ir Sanitas Olderes - Haitinas biznesa mērķis. Piedzīvots gan arī sāpīgs brīdis – biznesa ideja nokopēta mēnesi pēc laišanas tirgū.

Meklējot sirdslietu

«Man šī ideja neienāca prātā nejauši vai kā atklāsme. Tā bija daudzu iepriekš veikto soļu un lēmumu rezultāts,» stāsta S. Oldere - Haitina.

Pēc Latvijas Universitātes absolvēšanas, iegūstot bakalaura grādu ekonomikā un maģistra grādu vadībzinātnē ar novirzienu mārketings, viņa strādājusi dažādās vietās kā biroja vadītāja, kā pārdošanas un mārketinga vadītāja, tomēr jutusi, ka šis darbs nedod dzīvē prieku. «Manā dzīvē pienāca brīdis, kad visam bija jāmainās. Pilnīgi visam! Dzīvei, domāšanai, darbam. Iestājos «bezdarbniekos» Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA). Vienā no tikšanās reizēm ar konsultantu, kārtējo reizi izskatot piedāvātos variantus biroja darbiem («Jums taču ir tāda pieredze un izglītība,» man teica.), lūdzu piedāvāt man kursus, lai varu paplašināt savu redzesloku, iegūt jaunu profesiju un atrast savu sirdslietu. Tas bija pagrieziena moments manā dzīvē. Pateicoties NVA atbalstam, saņemot gan pabalstu, gan arī kompensāciju ceļa izdevumiem un katru dienu braucot no Ādažiem uz Rīgu, deviņos mēnešos apguvu drēbnieces profesiju,» stāsta jaunā uzņēmēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Grib veicināt centralizētus pašvaldību iepirkumus

Madara Fridrihsone, 18.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publisko iepirkumu likumā tiek plānoti kārtējie grozījumi – Finanšu ministrijai uzdots izstrādāt likuma labojumus, lai noteiktu vietējo pašvaldību pienākumu plānot un organizēt centralizētus iepirkumus pašvaldību vajadzībā.

Attiecīgi grozījumi ministrijai jāizstrādā līdz šā gada aprīlim, izskatot vadlīnijas par iespējām centralizēt pašvaldību iepirkumus, nolēma valdība.

Ar vadlīniju ieviešanu iecerēts panākt, ka iepirkumu centralizācijas process īpaši tiek attīstīts pašvaldībās, ka novadu vai pilsētu pašvaldības plāno un organizē pašvaldības iestādēm nepieciešamos vienveidīgos iepirkumus, nosakot, kādu preču, pakalpojumu vai būvdarbu iepirkumi tiks veikti centralizēti, un kādi - nodoti pašvaldību iestāžu ziņā.

Tādas preces kā datori, biroja tehnika, kopētāju un drukas iekārtu piederumi un biroja papīrs arī pašvaldībām būs obligāti jāiepērk, izmantojot elektronisko iepirkumu sistēmu (EIS).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atklāj laupīšanu Siguldas viesnīcā

, 24.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Siguldas viesnīcas Ezeri aplaupīšanu un miesas bojājumu nodarīšanu viesnīcas administratorei, policija aizturējusi divus vīriešus.

Šā gada 16.februārī ap pulksten pieciem no rīta, divi vīrieši ieradušies Siguldas viesnīcā Ezeri. Viesnīcas administratore atslēdza durvis un ielaidusi vienu, 1981.gadā dzimušo vīrieti, kurš it kā vēlējies izīrēt istabu. Brīdī, kad darbiniece pavadījusi vīrieti uz viesnīcas numuru, vīrietis no aizmugures ar iepriekš sagatavotu steku vairākas reizes iesitis viņai pa galvu, kā arī traumējis rokas. Pēc tam viesnīcas darbiniece, kas bija guvusi nopietnu galvas traumu un roku plaukstu lūzumus, tika sasieta. Pēc tam vīrietis paņēmis viesnīcas atslēgas un telpās ielaidis savu līdzdalībnieku, ar kuru kopā nolaupījuši seifu, kases aparātu, kopētāju, datoru un darbinieces personiskās mantas. Kopējā nolaupīto vērtību summa bijusi aptuveni 3500 lati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar 2019. gada 1. septembri, Sharp biroja tehnikas iekārtu ražotāja pārstāvniecību un izplatīšanu Latvijā pārņēmis uzņēmums SIA Tomega.

Ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi biroja nodrošinājumā, tehnikas apkalpošanā un izejmateriālu piegādē Baltijas tirgū, Tomega veic nākamo soli uzņēmuma attīstībā. Uzņēmums ir sevi pierādījis kā stabilu, kvalitatīvu un uz sadarbību orientētu uzņēmumu, kā rezultātā aizvien vairāk pasaulē labi zināmi zīmoli izvēlas SIA Tomega par sadarbības partneri. Jāpiebilst, ka SIA Tomega partneru tīkls ir ne tikai lielākajās Latvijas pilsētās, kā Daugavpils, Ventspils un Liepāja, bet arī mazākās pilsētās, piemēram, Kandavā, Balvos, Limbažos.

Sharp ir uzņēmums ar bagātu vēsturi, tā pirmsākumi meklējami pirms vairāk nekā 100 gadiem, kad tālajā 1912. gadā uzņēmums sāka savu darbību elektronikas jomā. Jau 1972. gadā Sharp prezentēja pirmo kopētāju, kas norāda uz gadu desmitus ilgu pieredzi biroja tehnikas ražošanā un jaunu kvalitātes standartu ieviešanā. Līdz šim uzņēmuma pārstāvniecību Latvijā veica uzņēmums Inter-Rīga, kurš darbību pārtrauc, kā rezultātā SIA Tomega ir pārņēmusi Sharp partnera pienākumus Latvijā, apkalpojot esošos klientus, nodrošinot garantijas saistību izpildi un turpinot zīmola virzīšanu tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ērtas un ergonomiskas darba vietas nodrošināšana ir ieguldījums darbinieku veselībā, kas pēc tam nesīs augļus darba ražīguma formā.

DB aptaujātie speciālisti gan norāda, ka nav māksla iegādāties ergonomiskākos krēslus un veselībai labvēlīgāko biroja tehniku, bet jāprot tos pareizi pielietot. «Biežākie veselības riski, ja cilvēks ikdienā nepareizi strādā pie datora, ir tādi, ka visbiežāk viņam parādās muguras lejas daļas sāpes, acu sausums un saspringums plecu joslā, kā arī mēdz parādīties tirpšana roku pirkstos un ir saspringti, sāpīgi ikru muskuļi. Ja ir ievēroti visi ergonomikas principi un regulāras pauzes, darbam pie datora nevajadzētu izraisīt nekādas problēmas,» stāsta veselības centra Vivendi fizioterapeite Līga Māķēna.

Elko Baltijas pārdošanas direktors Andrejs Gavrilovs teic, ka tipiskākās kļūdas, izvēloties biroja tehniku, ir nepareizi novērtētas vajadzības un vēlme ietaupīt – ja izvēlas lētāko biroja tehniku, tai var būt nepietiekama veiktspēja. Piemēram, birojā ar 20 darbiniekiem ir vērts iegādāties jaudīgāku printeri vai kopētāju, lai izvairītos no gaidīšanas rindā pēc izdrukām. Taujāts, kāds ir minimālais biroja tehnikas komplekts katram darbiniekam, A. Gavrilovs atzīst, ka ir grūti sniegt universālu padomu, jo biroji ir dažādi. Visbiežāk standarta komplekts ir dators, printeris ar vai bez kopēšanas un skenēšanas funkcijām, dažādi aksesuāri, taču prasības grafiskajiem dizaineriem un grāmatvežiem var būt krasi atšķirīgas. Universāls ieteikums lietotāja labsajūtai ir izmantot lielākus monitorus (24’’ vai vairāk), jo tas ir ērti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā izveidota sistēma LAIP – oriģinālu zīmolu izstrādājumu marķēšana ar identificējošām uzlīmēm. Sistēma radīta, lai palīdzētu atšķirt viltojumus no oriģināliem un tiks izmantota, piemēram, apavu, apģērbu, parfimērijas, dažādu ierīču un citu preču aizsardzībai.

LAIP sistēma darbojas, marķējot katru oriģinālo preci ar īpašu hologrāfisku uzlīmi (13 x 43 mm), uz kuras atrodas unikāls kods. Kods ir piesaistīts tiešsaistes datu bāzei un, ievadot to interneta vietnē laip.lv vai ar SMS starpniecību sūtot uz īpašu tālruņa numuru, pircējs var pārliecināties par preces autentiskumu. Ja LAIP sistēma sniedz atbildi, ka kods neeksistē, tātad prece ir viltota.

«Ja uzlīme būtu bez koda, to viegli varētu viltot, savukārt uzlīmēm piesaistītos kodus mēs piedāvāsim tikai un vienīgi preces ražotājam vai oficiālajam izplatītājam Latvijā, pieprasot attiecīgos sertifikātus. Šie preces autentiskumu apliecinošie sertifikāti būs apskatāmi arī LAIP interneta vietnē,» skaidro SIA LAIP valdes loceklis Artūrs Lūsis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ABLV ieguldījusi miljonu eiro, lai pārietu uz virtuālajām darba stacijām

Žanete Hāka, 14.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienlaikus ar pārcelšanos uz jauno biroju ēku Jupiter Centre, ABLV Bank un tās meitas struktūrās tiek veikts apjomīgs IT projekts – pāreja uz virtuālajām darba stacijām, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Pašlaik uz virtuālajām darba stacijām tika pārvesti gandrīz 400 darbinieki, bet līdz gada beigām projektu plānots pabeigt un ar jauno tehnoloģisko risinājumu nodrošināt arī visus pārējos ABLV grupas darbiniekus, ieskaitot tos, kas strādā aizrobežu pārstāvniecībās.

Pēc jaunās tehnoloģijas uz lietotāja galda atrodas tikai ierīce zero client, kas nodrošina savienojumu ar kopējo serveri, monitors, bezvadu klaviatūra un pele. Simtiem perifēro ierīču - printeru, skaneru un kopētāju, ko bankas darbinieki lietoja līdz šim, tika aizstātas ar daudzfunkcionālām ierīcēm, kas atrodas katrā bankas ēkas stāvā un veic visas iepriekšminētās funkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Nepareizais politikas burkāns ēnā pelnošajiem

Didzis Meļķis, 20.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas centrālo institūciju pamatīgais spiediens uz dalībvalstu ekonomikām ar monetārās politikas instrumentiem nav adekvāts. Reformu aizmetņi valstīs gan ļauj cerēt, ka tas nebeigsies «kā parasti»

Parasti ir tā – ja drukā naudu, tās vērtība un pirktspēja krīt. Faktiski tas nozīmē inflāciju, pat ja statistika, kas ņem vērā tikai patēriņa cenu parametrus, saka pretējo – ka deflācijas bubulis ir klāt, tāpēc politiķi un centrālie baņķieri liek lietā monetārās politikas ieročus tā apkarošanai jeb ar finanšu instrumentiem virtuāli drukā naudu.

Eiropas Centrālā banka šādi dalībvalstu ekonomikās jau pumpē naudu un kopā ar Eiropas Komisiju plāno to darīt vēl vairāk. Abu ES smagsvara institūciju doma ir, ka ES ekonomikās ir nepietiekams privātā biznesa un stratēģisko projektu finansējums jeb trūkst naudas. Tad nu atbilde ir šādas naudas izdomāšana, ko sevišķi ECB pēc savām pilnvarām spēj. Šādas politikas risks ir tajā, ka var jau naudu arī izdomāt, tikai vai tā beigās neizrādīsies vien vēlmju domāšana? Proti, vai šī jaunā nauda spēs provocēt, izsaukt jaunas vērtības radīšanu?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmumi tērē milzu naudu darbam ar papīriem

, 01.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz informāciju tehnoloģiju lielo nozīmi uzņēmumu ikdienā, 10% līdz 15% no gada ieņēmumiem uzņēmumi tērē darbam ar dokumentiem. Lai arī uzņēmumu darbībā liela loma ir modernajām tehnoloģijām - telefonam, internetam, elektroniskajam pastam, vēl arvien 90% no komunikācijas ar klientiem notiek ar izdrukātu dokumentu starpniecību.

Par to liecina kompānijas Xerox pētījums.

"Kompāniju vadītāji parasti ir labi informēti, cik daudz viņi iegulda ražošanas attīstībā, pārdošanā vai mārketingā. Viņi zina, cik daudz maksā iekārtas, biroja uzturēšana, telekomunikāciju pakalpojumi. Taču to, cik viņiem izmaksā dokumentu aprites uzturēšana, parasti nezina neviens. Tai pat laikā pētījumu rezultāti liecina, ka šī summa mērāma no 10% līdz 15% no uzņēmuma gada ieņēmumiem. Iespējams, šie skaitļi ir šokējoši, taču tā ir realitāte. Jāuzsver, ka izdevumi, kas ir saistīti ar tehnikas uzturēšanu un tehnoloģiju iegādi (printeru, kopētāju, izejmateriālu, papīra, aplokšņu, utt.) veido 1/5 daļu no izdevumiem, kas saistīti ar dokumentu apstrādi - to izlasīšanu, apdomāšanu, pārsūtīšanu. Ja salīdzinām vidēju uzņēmumu pirms gadiem desmit un šodien, tad uzņēmuma darbības nodrošināšanai milzīgos apjomos ir pieaudzis dokumentu un tehnikas skaits," skaidro Xerox pārstāvniecības Baltijas valstīs vadītāja Irina Stepaņenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Jauns Aukstais karš apdraud pasauli

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 30.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Ķīnas tirdzniecības kara sekas var būt daudz postošākas, nekā tās bija Aukstajam karam, jo Ķīna atšķirībā no Padomju Savienības ir otra ekonomiski spēcīgākā lielvalsts pasaulē ar ļoti ciešām ekonomiskajām saitēm ar visu pasauli.

Tik skarbi ir izteicies slavenais ekonomists Nuriels Rubini, kurš uzsver, ka abu minēto lielvalstu tirdzniecības karš, ja tas ieilgs, būs ar postošām sekām visas pasaules ekonomikai. ASV prezidenta Trampa pēdējais solis bija uzlikt 25% tarifus Ķīnas precēm 200 miljardu dolāru vērtībā, uz ko Ķīna sola atbildēt ar tarifiem ASV precēm 60 miljardu dolāru vērtībā. Tāpat nedēļas sākumā Tramps paziņoja, ka neredz nekādu vajadzību steigties ar tirdzniecības līguma ar Ķīnu noslēgšanu.

Vairāki ekonomikas analītiķi uzsver, ka Ķīna, protams, nav godīgākais konkurents pasaulē, jo savā tirgū diskriminē vai pat neielaiž ārvalstu investorus, subsidē savus uzņēmumus un nodarbojas ar intelektuālā īpašuma zādzību. Tajā pašā laikā, kā apgalvo, piemēram, CNN analītiķi, Trampa izvēlētais ceļš ar tarifu kariņu un izstāšanos no Klusā okeāna partnerības ir ar milzīgām ilgtermiņa izmaksām. Daudz produktīvāk būtu ar Pasaules Tirdzniecības organizācijas un līguma starpniecību panākt reformas pašā Ķīnā, piemēram, atsakoties no valsts subsidētiem uzņēmumiem un liekot ievērot intelektuālā īpašuma tiesības. Tiesa, tas nebūtu viegls ceļš, jo Ķīnas komunistiskā partija nevēlas atteikties no kontroles pār valsts ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nosapņots farss «Kā Pēteris gribēja kļūt par mikrouzņēmēju»

Jānis Taukačs, SORAINEN partneris un Nodokļu prakses grupas vadītājs Baltijas valstīs un Baltkrievijā, 28.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

(Priekškars ciet. Uvertīra. Tālumā dzirdams ieslēgts radio.)

Dombrovska un Kampara kundzes (fonā runā patriotisku priekšvēlēšanu runu): Latvijā mazajiem uzņēmējiem tagad būs viss labi! Piemēram, ja lauksaimnieks Pēteris konsultēs citus amata brāļus gada laikā par ne vairāk kā Ls 70 000, tad nomaksās 9% un dzīvos bez bēdu.

Fonā piebalso arī koris «9.Saeima»: Bez bēdu, bez bēdu! Redz, kur ir labais likums! Balsojiet par mūūūms!

(Priekškars atveras. VID pieņemšana zāle.)

Pēteris: Labdien, dārgais VID! Gribēju te kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs reģistrēties. Dzirdēju, ka esot krietni izdevīgāk kā līdz šim, ja man nav pārāk daudz pirkumu, lai varētu pārdot savas konsultācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tranzīta biznesu izsit no sliedēm

Māris Ķirsons kopā ar Aigaru Kauliņu, Veltu Dzeni, Sandru Dieziņu, 23.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Karš Ventspils tranzītbiznesa uzņēmēju vidū, šo strīdu izšķiršanā ievilkto tiesībsargājošo iestāžu rīcība - kratīšanas, aresti, aizturēšanas var izsist Latvijas tranzītbiznesu no sliedēm, jo tiek grauts nozares tēls un rīcībspēja.

Ventspils tranzītbiznesa uzņēmēju aizturēšana -radījusis negatīvu nozares tēlu, kas izdevīgs konkurentiem citās valstīs. Tā sarunā ar Db atzina gan tranzītbiznesā strādājošie uzņēmēji, gan arī speciālisti. Ventspils Naftas padomes priekšsēdētāja Mamerta Vaivada aizturēšana tiek vērtēta kā kārtējais ventspilnieku cīņas moments, kurā sava loma atvēlēta ne tikai Ģenerālprokuratūrai un KNAB, bet arī tiesām. Tiek norādīts, ka tā vietā, lai ventspilnieki kopīgi risinātu jautājumus, kā uzlabot biznesu - piesaistīt jaunus sadarbības partnerus, uzlabot finansiālās darbības rādītājus, palielināt ostā pārkraujamo kravu apjomus, notiek pretējais - karš visdažādākajās izpausmēs tikai pieņemas spēkā. M. Vaivads ir līdz šim augstākā amatpersona no Ventspils tranzītbiznesa, kura ir aizturēta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Palielinās interese par iespējām gāzi glabāt Baltijā

Armanda Vilciņa, 13.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākotnē Inčukalna pazemes gāzes krātuve (PGK) varētu nodrošināt ne tikai Latvijas, bet arī Polijas, iespējams, pat Vācijas un citu valstu dabasgāzes apgādi, domā Aigars Kalvītis, AS Latvijas Gāze (LG) valdes priekšsēdētājs.

Jau šobrīd redzam, ka vairāki mūsu potenciālie sadarbības partneri meklē iespējas gāzi transportēt no Eiropas un uzglabāt Baltijā, DB organizētajā konferencē Enerģētika 2023 atklāja A.Kalvītis, piebilstot, ka šis aspekts varētu pilnībā izmainīt Inčukalna PGK lomu. Vēsturiski krātuve izmantota, lai nodrošinātu reģionālās gāzes apgādes stabilitāti un ļautu sabalansēt dabasgāzes cenas sezonālās svārstības, taču nākotnē šis aktīvs varētu darboties kā noliktava, kur gāze tiek glabāta visu cauru gadu, spriež LG valdes priekšsēdētājs.

Pieprasījums mainās

Līdz šim lielākais apjoms dabasgāzes krātuvē parasti tika iesūknēts vasaras sezonā, kad patēriņš reģionā ir vairākas reizes mazāks nekā aukstajā periodā, bet resursa cena - zemāka. Savukārt ziemas sezonā krātuvē noglabātā gāze tika izņemta, lai apkures sezonā to piegādātu klientiem Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Somijā. A.Kalvītis prognozē, ka drīzumā tas varētu mainīties un nākotnē gāze Inčukalna PGK varētu tikt iesūknēta un uzglabāta visu gadu. “Rietumeiropa arī turpmāk, visticamāk, saskarsies ar gāzes trūkumu, un jau pašlaik mēs redzam indikācijas, ka ārvalstu tirgotājiem varētu būt liela interese savu iegādāto dabasgāzi uzglabāt tieši Baltijā. Pilnīgi iespējams, ka drīz mēs piedzīvosim situāciju, kad Inčukalna PGK tiks izmantota vismaz Polijas, ja ne arī Vācijas apgādei. Šāda informācija man ir, jo mēs esam kontaktā ar daudziem Eiropas gāzes tirgotājiem, kuri šobrīd nopietni apsver šādas iespējas,” atzīmē A.Kalvītis, uzsverot, ka šī brīža situācija nav salīdzināma ar laiku, kad Inčukalns galvenokārt koncentrējās uz cauruļvadu piegādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Kā neatkarīgā Latvija pārvarēja 1939./1940. gada enerģētisko krīzi

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 27.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēsturiskās paralēlēs ar gaidāmo 2022./2023. gada ziemu.

Vēsture mēdz atkārtoties. Latvijai 1939./1940. gada ziema kļuva par liktenīgu pavērsiena punktu nākamā gada notikumiem, jo 1939./1940. gada ziema Latvijas pilsētu iedzīvotājiem, bet jo īpaši Rīgā, bija jāiztiek ar krietni zemākiem siltuma standartiem nekā pirms tam. 1939. gada 1. septembrī sākas Otrais pasaules karš. Latvijas valdība jau 1939. gada 2. septembrī deklarēja neitralitāti, bet Pasaules karš smagi skāra ne tikai karojošās, bet arī neitrālās valstis.

Kā tika uzsvērts žurnāla “Ekonomists” 1939. gada 15 decembra izdevumā, tad “pašreizējais karš nelabvēlīgi ietekmējis arī visu neitrālo valstu saimniecības”, jo “tiek traucēta un pa daļai paralizēta neitrālo valstu ārējā tirdzniecība” un tāpēc “tiek traucēta neitrālo valstu savstarpēja satiksme”. Sekas ir “nepieciešamība ierobežoties un sašaurināties visās ražošanas un patēriņa nozarēs, kas nevar iztikt bez pievedumiem no ārzemēm”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas fermeriem esot ļoti aizņemtiem, savu tehniku papildinot ar ienaidnieka tankiem un bruņumašīnām vai tos pārvietojot uz draudzīgo spēku pusi, laika var neatlikt apsēt laukus.

Krievijas karš un tās briesmīgie noziegumi Ukrainā radījuši visai pamatotas bažas par pietiekamām pārtikas izejvielu piegādēm globālā līmenī. Ja karš ievelkas, tad problēmas šajā ziņā var būt būtiskas.

Attiecīgi ļoti jutīgi uz jebkādiem pavērsieniem šajā reģionā turpina reaģēt kviešu cena. Kopš februāra līdz 8. martam ASV preču biržā kviešu piegāžu līgumu cena bija palēkusies par 75%. Kopš tā brīža kviešu cena biržā gan atkal ir samazinājusies par 15%.

Savukārt Parīzes preču biržā kviešu cena pieaugusi virs 380 eiro par tonnu (cena marta pirmajā galā bija palēkusies arī virs 400 eiro par tonnu), kur, piemēram, pagājušā gada vasarā tie bija 189 eiro par tonnu, bet pirms šī kara – 280 eiro par tonnu. Tas ir pieaugums attiecīgi par 100% un 36%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Naudas drukāšana iedzinusi pasauli dziļos parādos

Māris Ķirsons, 30.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados Eiropas Centrālā banka kopā ar ASV Federālo rezervju sistēmu īstenojusi bezatbildīgāko naudas drukāšanu modernās pasaules vēsturē, kā ietekmē pasaule ir iedzīta vēl dziļākos parādos, nekā tā bija 2008. gada krīzes laikā. Tas novedis pie pēdējos gadu desmitos nepieredzētas divciparu inflācijas, kuras slāpēšana izraisīs recesiju, kā arī valstu un korporāciju maksātnespēju.

To intervijā Dienas Biznesam saka Einars Repše, kurš no 1991. līdz 2001. gadam bija Latvijas Bankas prezidents, no 2002. līdz 2004. gadam – Ministru prezidents, pēcāk gadu – aizsardzības ministrs, bet no 2009. līdz 2010. gadam arī finanšu ministrs. Viņš uzskata, ka pašlaik ir ļoti eksistenciālas dabas jautājums: vai nu Eiropas Centrālā banka beidzot izpildīs savu tiešo pienākumu un nodrošinās stabilu eiro, vai arī eiro vienkārši izzudīs un eirozona izjuks, tās vietā nākot kaut kam labākam.

Fragments no intervijas

Kā vērtējat pašreizējo situāciju – augsta inflācija, karš Ukrainā, neprognozējama rītdiena, kas daudzus vedina uz 1991. gada notikumiem?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2005. gadā Nobela prēmijas ekonomikā laureāts Džozefs Stiglics (Joseph Stiglitz) uzsāka Irākas kara patieso izmaksu aprēķināšanu. Kopā ar savu kolēģi Lindu Bailmsu (Linda Bilmes) grāmatā Trīs triljonu dolāru karš viņi atklāj pārsteidzošas detaļas par ASV kara ar Irāku un Afganistānu izmaksām, raksta Guardian.

Pēc trīs gadus ilgiem pētniecības darbiem Dž. Stiglics ir aprēķinājis, ka Amerikai vien šis karš ir izmaksājis 3 triljonus USD. Pārējām valstīm, kuras arī iesaistījās karā, karš kopā izmaksājis arī apmēram tikpat lielu summu.

Tajā pašā laikā 2005. gada ASV oficiāli izplatītie dati liecina, ka kara izmaksas līdz 2005. gadam sastāda apmēram 500 miljardus USD.

Abu ekonomistu, kuri strādāja par padomdevējiem bijušajam ASV prezidentam Bilam Klintonam, atklājumi ir šokējoši: kara izmaksas ir izgājušas ārpus visiem rāmjiem, un tuvāko gadu laikā tas pavisam noteikti ietekmēs nodokļu maksātājus.

Komentāri

Pievienot komentāru