Finanses

Kultūras nozare saņem nebijušu finansējuma pieplūdumu

, 19.10.2006

Jaunākais izdevums

Saeima šodien pieņēma šā gada valsts budžeta grozījumus. Kultūras nozarei piešķirti papildu vairāk nekā 14.7 miljoni latu. Šis pieaugums - par aptuveni 30% - ir procentuāli vislielākais, salīdzinot gan ar jebkuru citu nozari, gan ar to, kādu palielinājumu kultūras jomā ir izdevies panākt iepriekšējos gados. Var sacīt, ka kultūras nozare pārskatāmā periodā vēl nekad nav saņēmusi tādu finansējuma pieplūdumu, kurš skars turpat jebkuru kultūras dzīves aspektu.

Budžeta grozījumos kultūras nozarē ir sabalansēti ieguldījumi infrastruktūrā un kultūras cilvēku atalgojuma palielinājums, kā arī izcilību atbalstīšanas un krīzes novēršanas pasākumi.

Bibliotēkas

Saskaņā ar valdības deklarāciju un Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas likumu par Ls 2 587 696 palielināta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem, lai nodrošinātu nekustamo īpašumu atsavināšanu, demontāžu, būvlaukumu sagatavošanu, Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvprojektēšanu un infrastruktūras projektēšanu. Savukārt budžeta ilgtermiņa saistību daļā pirmo reizi paredzēts finansējums visa Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai - kopējo summu veido 114 miljoni latu būvniecībai + finansējuma izmaksas 20 gadu garumā. Tas nozīmē, ka bibliotēkas celtniecība tiks uzsākta nākamgad, un valsts uzņemsies saistības 19 gadus maksāt 6.9 miljonus latu gadā (hipotekārā kredīta princips).

Dotācija no vispārējiem ieņēmumiem Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un Latvijas Neredzīgo bibliotēkai ir palielināta par Ls 283 060. Tie tiks izlietoti abu bibliotēku darbinieku darba samaksas palielināšanai, kā arī dažādiem projektiem un pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai.

Teātris

Jaunajam Rīgas teātrim (JRT) piešķirts 50 000 latu vienreizējs atbalsts par izciliem radošiem sasniegumiem starptautiskā mērogā (papildu tam, JRT radošās darbības nodrošināšanai KM šogad jau piešķīrusi īpašu 50 000 radošās darbības mērķdotāciju, ko saskaņā ar īpašu vienošanos plānots piešķirt arī nākamajos gados). Jāatzīmē, ka patlaban sadarbībā ar Valsts nekustamajiem īpašumiem notiek darbs pie JRT ēkas rekonstrukcijas projekta.

Saskaņā ar Ministru kabineta šā gada 21. augusta rīkojumu "Par finansējuma piešķiršanu Latvijas Nacionālā teātra darbībai" palielināta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem Latvijas Nacionālā teātra darbības nodrošināšanai 346 348 lati un jauniestudējumiem 138 000 latu. Valdība lēma par šo piešķīrumu ar nolūku pārvarēt finanšu krīzi, kas radās pēc nepietiekama valsts finansējuma paredzēšanas rekonstruētās teātra ēkas ekspluatācijai, un draudēja ar teātra slēgšanu.

Savukārt saskaņā ar Ministru kabineta 25. maija rīkojumu par Ls 347 900 palielināta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem Latvijas Dailes teātrim, lai nodrošinātu NATO valstu valdību vadītāju sanāksmi un ar to saistītos drošības pasākumus.

Palielināta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem: saskaņā ar Kultūras institūciju likumu, lai nodrošinātu teātru darbību: Valmieras drāmas teātrim 32 207 lati, Latvijas Leļļu teātrim 36 006 lati, Rīgas Akadēmiskajam Krievu drāmas teātrim 13 619 latu, Dailes teātrim koncertflīģeļa iegādei - 26 000 latu, lai nodrošinātu valsts svētku norisi, dažāda žanra muzikālo, starptautisko multikulturālo projektu realizāciju.

Par Ls 100 000 (saskaņā ar Ministru kabineta 2005. gada 13. decembra sēdes protokola Nr.74 46.§) palielināta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem VSIA "Rīgas Cirks" gadam, lai nodrošinātu tā sekmīgu darbību.

Muzeji

Par Ls 466 582 palielināta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem, lai nodrošinātu darba samaksu muzeju darbiniekiem.

Rundāles pils muzejam piešķirti 92 000 latu parka iekārtošanai. Finansējums nepieciešams dārza tehnikas un inventāra iegādei, lai turpinātu darbu pie celiņu tīkla, jaunu stādījumu, dārza mazās arhitektūras formu izveides. Finansējums nodrošinās intensīvāku dārza ierīkošanas darbu procesu, apmeklētājiem tas atvērs jaunas apskates zonas un piedāvās jaunus pakalpojumus, tādējādi nodrošinot apmeklētāju plūsmas vienmērīgu sadalījumu visā pils kompleksā.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam 25 751 lati piešķirti palielinātās nomas maksas segšanai. Savukārt Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam 18 922 lati paredzēti ugunsdrošības iekārtu apkopei un signalizācijas projekta izstrādei. Finansējums paredzēts Doma ansambļa (gan baznīcas, gan muzeja) nodrošināšanai ar nepārtrauktas elektroenerģijas avotu avārijas situācijās.

Arī Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam piešķirti papildu līdzekļi 70 180 latu, tai skaitā: ugunsdrošības pasākumiem un apsardzei 29 180 latu. Muzejs izstrādā kompleksu teritorijas un eksponātobjektu apsardzes sistēmu, kura ietvers videonovērošanu, apsardzes un ugunsdrošības signalizāciju. Vairākas muzeja ēkas ir cietušas ugunsgrēkos, to restaurācijai paredzēts finansējums 41 000 latu jumtu un koka konstrukciju atjaunošanai. Papildu valsts finansējums paredzēts vēl vairākiem muzejiem.

Ls 45 000 piešķirti muzejam "Arsenāls" izstāžu zāles jaunu vairogu izgatavošanai, jo saistībā ar festivālu "Francijas pavasaris" Latvijā 2007. gadā laikmetīgās mākslas skate tiks eksponēta "Arsenālā".

R. Sutas un A. Beļcovas muzeja izveidei piešķirti 200 000 latu.

Kultūrizglītība

Piešķirta dotācija pašvaldību izglītības iestāžu profesionālās ievirzes mākslas, mūzikas un kultūrizglītības programmu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām - kopā Ls 848 694.

Mūzikas akadēmijai zāļu remontam 24 818 lati, akūti nepieciešamā flīģeļa iegādei 73 120 latu un lai nodrošinātu jauno klasifikāciju, pārskatu un grāmatvedības noteikumu ieviešanu 6 305 lati. Dotācija palielināta arī: lai nodrošinātu ugunsdrošības noteikumu izpildi, Latvijas Mākslas akadēmijai 25 500 latu; lai veiktu nepieciešamos remontus sanitāro normu izpildei - kanalizācijas sistēmas remonts, ventilācijas sistēmas atjaunošana Mākslas akadēmijas darbnīcās 24 800 latu, jumta remontam 4 000 latu; Kultūras koledžai siltummezgla rekonstrukcijai 7 931 lats.

Palielināta dotācija Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolai siltummezgla remontam - 12 000 latu; Liepājas mūzikas vidusskolai vairs neremontējamo logu, durvju nomaiņai 12 800 latu; Rīgas horeogrāfijas vidusskolā novecojušā lifta kapitālā remonta izmaksām 6 215 latu; paaugstināto siltumenerģijas tarifu apmaksai un 2 siltumenerģijas skaitītāju iegādei - 14 573 lati Rēzeknes mkslas un mūzikas vidusskolām, paaugstināto siltumenerģijas tarifu apmaksai Liepājas mākslas vidusskolai 5 344 lati; Rīgas Doma kora skolas akreditācijai 1 500 latu, Valsts sanitārās inspekcijas prasību ievērošanai 6 483 lati, apgaismojuma ierīkošanai mācību kabinetos 1 280 latu un zemes gabalu ierakstīšanai zemesgrāmatā un mērniecības darbiem 3 500 latu; Daugavpils Mūzikas vidusskolai dienesta viesnīcas remontam 3 610 latu, Jelgavas mūzikas vidusskolai skolas 85 gadu jubilejas koncerta nodrošināšanai 600 latu.

Mūzika

Koncertorganizācijām mūzikas instrumentu iegādei piešķirti papildu 297 832 lati (LNSO - 150 000, kamerorķestrim -147 832); VSIA "Valsts Akadēmiskais koris "Latvija"" darbinieku veselības apdrošināšanai 7 800 latu un koncertdarbībai 5 000 latu, VSIA "Latvijas koncerti" darbības nodrošināšanai 30 182 lati, VSIA "LNSO" starptautiskā konkursa un ekspertu nodrošinājumam 15 000 latu.

Kino

Ļoti nozīmīgu papildu valsts finansiālu atbalstu saņēmusi kino nozare. Spēlfilmu ražošanai piešķirti papildus 350 000 latu, bet Kino muzeja kā Nacionālā kino centra (NKC) struktūrvienības izveidošanai - 50 000 latu. Tieši spēlfilmu jomā papildu finansējums dotu lielāku efektu: šā gada beigās un nākamā gada sākumā tiktu pabeigtas 4 pilnmetrāžas filmas: "Vogelfrei", "Nerunā par to", "Mona", "Monotonija" un 1 īsmetrāžas filma "Uguns", kā arī būtu iespējams nodrošināt jau uzsāktās filmas "Medības" ziemas epizožu filmēšanu un vēl 2 - 3 filmu, piemērām, "Rūdolfa mantojums" un "Dancis pa trim", filmēšanas periodu. Filmu nosaukumi šeit minēti indikatīvi, jo par finansējuma piešķīrumu konkrētām filmām konkursa kārtībā lemj ekspertu komisija.

Par 350 000 latu tiktu izsludināts konkurss tikai tām spēlfilmām, kuras ir jau saņēmušas NKC atbalstu un atrodas ražoanā vai ir gatavas ražošanai. Konkursa uzdevums būtu atbalstīt filmas, kurām šā gada finansējums ir īpaši svarīgs, lai panāktu budžeta naudas maksimāli lietderīgāku izlietojumu, kas ļautu saīsināt ražošanā esošo filmu ražošanas termiņus un atslogotu 2007. gada konkursu. Jāpiebilst, ka tieši spēlfilmām ražošanas un it īpaši filmēšanas perioda nesaskaldīšana ir īpaši būtiska, jo tas novērš ražošanas izmaksu pieaugumu.

Arhīvi

Kopējais dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem palielinājums arhīvu nozarei ir Ls 757 655. No tiem 406 176 lati jeb 53.6% ir paredzēti atalgojuma palielinājumam.

Papildus Ls 134 609 ieplānoti un atbalstīti kapitāliem izdevumiem vairākiem sistēmai būtiskiem pasākumiem:

1) Lai uzsāktu projekta "Raduraksti" īstenošanu, kas atrisinās iedzīvotāju interesi par savām saknēm un ģimenes vēsturi, izmantojot moderno tehnoloģiju sniegtās iespējas ir plānoti ~ 37% no kopējās kapitālieguldjumu summas dokumentu digitalizācijas iekārtu iegādei.

2) Unikālo un īpaši vērtīgo dokumentu fiziskai aizsardzībai un videonovērošanas kameru iegādei atbilstoši ES ieteikumiem Latvijas Valsts vēstures arhīvā ir plānoti ~50% no kapitālajiem izdevumiem un dokumentu preventīvā aizsardzība tiks nodrošināta ~ 60 kv.m telpas.

3) Lai nodrošinātu Japānas valdības dāvinājuma TELECINE kompleksa pilnvērtīgu apguvi LV Kinofotofonodokumentu arhīvā varēs iegādāties vitāli nepieciešamo kinodokumentu pārtinamo galdu, bet lai uzturētu patstāvīgu un nemainīgu elektropadevi, kas nodrošinātu jaunās elektroniskās dokumentu glabātavas darbu atbilstoši arhīva noteikumiem un saglabātu esošo nacionālo dokumentāro mantojumu varēs iegādāties dīzeļģeneratoru,- kopā par ~13% no kapitālo izdevumu plānotās summas.

Savukārt saskaņā ar Arhīvu likumu palielināta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem, lai nodrošinātu arhīvu sistēmas darbību: atalgojumam un pārējiem kārtējiem izdevumiem 283 963 lati, lokālā ģeneratora un kinodokumentu pārtinamā galda iegādei 17 800 latu, videonovērošanas kameru iegādei 50 000 latu, iekārtu mikrofilmēšanai un digitalizācijai 66 809 latu un lai nodrošinātu jauno klasifikāciju, pārskatu un grāmatvedības noteikumu ieviešanu 22 845 latu.

Informatizācijas projekti

Vērā ņemamus papildu finanšu līdzekļus saņēmusi valsts aģentūra "Kultūras informācijas sistēmas". Aģentūras budžets ir palicis praktiski nemainīgs no 2002. gada, lai gan palielinājies aģentūras darba apjoms un darbinieku skaits. Šobrīd aģentūra īsteno septiņus projektus: Valsts vienotā bibliotēku informācijas sistēma (VVBIS), Eiropas Reģionālās attīstības fonda Nacionālās programmas "Elektroniskās pārvaldes infrastruktūras bāzes attīstība un pilnveidošana" projektu "Valsts vienotā bibliotēku informācijas sistēma" (ERAF VVBIS), Eiropas Reģionālās attīstības fonda Nacionālās programmas "Elektroniskās pārvaldes infrastruktūras bāzes attīstība un pilnveidošana" projektu "Nacionālais muzeju krājuma kopkatalogs" (ERAF NMKK), Eiropas Reģionālās attīstības fonda Nacionālās programmas "Elektroniskās pārvaldes infrastruktūras bāzes attīstība un pilnveidošana" projekts "Vienotā valsts arhīvu informācijas sistēma" (ERAF VVAIS), Latvijas kultūrkarte u.c.).

Palielināta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem, lai nodrošinātu darbības kapacitātes paaugstināšanu, kvalitatīvu projektu realizāciju 60 928 lati un kapitālajām iegādēm 20 500 latu un lai nodrošinātu jauno klasifikāciju, pārskatu un grāmatvedības noteikumu ieviešanu 7 500 latu.

Savukārt saskaņā ar valdības deklarācijas 9.7. punktu palielināta dotcija no vispārējiem ieņēmumiem, lai nodrošinātu šādus pasākumus: kultūrkartēšanai 25 000 latu, mājas lapai "Kultura.lv" 10 000 latu.

Kultūras mantojums

Saskaņā ar pagājušā gada 9. jūnija Doma baznīcas un klostera ansambļa likumu palielināta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem, lai nodrošinātu Rīgas Doma baznīcas izpētes, projektēšanas, renovācijas un restaurēšanas programmu - 163 000 latu.

Saskaņā ar Kultūras pieminekļu aizsardzības likumu palielināta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem, lai nodrošinātu Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas darbību 38 846 latu apmērā, Aglonas arhitektoniskā ansambļa attīstības programmas izstrādei 44 031 latu.

Citi līdzekļu piešķīrumi

466 610 latu paredzēti festivāla "Francijas pavasaris" Latvijā 2007. gadā" organizēšanai. Saskaņā ar Ministru kabineta šā gada 31. augusta rīkojumu "Par festivāla "Francijas pavasaris" Latvijā 2007. gadā" projektu" palielināta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem, lai realizētu festivāla ""Francijas pavasaris" Latvijā 2007. gadā" programmu. Par festivāla sarīkošanu vienojās Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga un Francijas Republikas prezidents Žaks Širaks pagājušā gada 7. novembrī, V. Vīķei - Freibergai uzturoties oficiālā vizītē Francijā. Francijas Republikas prezidents Žaks Širaks tika uzaicināts ierasties valsts vizītē Latvijā 2007. gada pavasarī festivāla laikā.

Festivāls ir atbildes pasākums Latvijas festivālam "Pārsteidzošā Latvija" Francijā 2005. gadā, un to organizēšanas principi ir līdzīgi. Arī festivāla ""Francijas pavasaris" Latvijā 2007. gadā" programmas struktūra ietver ekonomisko un kultūras dimensiju, centrālo pasākumu un svarīgu vietu ierāda ieinteresētajām pašvaldībām.

Citi piešķīrumi: Lielās Mūzikas balvas pasākuma īstenošanai 35 000 latu, Liepājas "Kultūras un informācijas centram K@2" 20 000 latu, Trasūna pieminekļa izveidei Rēzeknē un citu kultūras pasākumu īstenošanai 15 000 latu, starpvalstu līgumu nodrošināšanai 10 000 latu, valstiski svarīgu pasākumu īstenošanai 52 141 lats.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Anniņmuižas vēsturiskā ēka pacietīgi gaida savu atdzimšanu

Lelde Petrāne, 09.08.2019

Dzīvojamā ēka ir apmesta ķieģeļu mūra celtne ar paaugstinātu cokola stāvu. Šajā stāvā agrāk atradušās saimniecības telpas.

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anniņmuižas vēsturisko ēku Rīgā, Jūrmalas gatvē 76 (oficiāli - vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis «Anniņmuižas dzīvojamā ēka») šobrīd iecerēts pārdot, savukārt, Anniņmuižas biedrība «Riga Annenhof» saskata tajā potenciālu kļūt par visas apkaimes kultūras vietu.

Anniņmuižas izcelsme ir sena. Pirmās rakstītās ziņas saistās ar 17. gadsimta pirmo pusi, taču ēka, par kuru ir šis raksts, ir jaunāka un nav uzcelta vecajā muižas vietā, bet gan novirzīta nedaudz uz Rīgas pusi teritorijā, ko pirms tam aizņēma muižai piederošs mežs. Par Jaun-Anniņmuižas celtniecības laiku var uzskatīt 19. gadsimta otro pusi - laiku pēc 1865. gada un, visai iespējams, pat pēc 1875. gada. Katrā ziņā 1904. gada shematiskais plāns parāda, ka ir uzcelta jaunā dzīvojamā ēka un eksistē parka teritorija un teritorija ap celtni tā, kā to detalizēti parāda vēlākie plāni, liecina Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes rīcībā esošais objekta vēsturiskās izpētes materiāls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rīkotajos svētkos gadu no gada līdzdarbojas vieni un tie paši uzņēmumi un organizācijas; pašvaldības atbalsts citu iecerētām kultūras aktivitātēm – simbolisks.

Tas secināms, pētot Rīgas domes kultūras finansēšanas konkursu rezultātus.

Finansiāli ietilpīgākais ir Rīgas pašvaldības organizētais tradicionālo kultūras pasākumu finansēšanas konkurss, kas uzskatāms par tādu kā Rīgas domes pasūtījumu dažādu svētku, piemēram, Jaungada sagaidīšanas, Rīgas svētku vai Lieldienu organizēšanai. Papildu tam tiek rīkoti konkursi, kuros uz finansiālu atbalstu var cerēt gan dažādi amatieru kolektīvi, gan privātas kultūras iniciatīvas. Regulāri noteiktā laika posmā notiekošu pasākumu atbal- stam finansējums pieejams arī Rīgas festivālu mērķprogrammas finansēšanas konkursā. Tajā atbalstītiem pasākumiem šogad piešķirti 308,8 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Definē Baltijas jūras valstu sadarbības mērķus kultūras jomā

Madara Laicāne, 20.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas jūras valstu kultūras ministru (BJVKM) konference noslēgusies ar Rīgas deklarācijas pieņemšanu.

17. oktobrī Rīgā uz astoto BJVKM konferenci «Kultūras nākotne Baltijas jūras reģionā» pulcējās kultūras ministri, ministriju pārstāvji un kultūras eksperti no Latvijas, Lietuvas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Norvēģijas, Polijas, Krievijas, Zviedrijas, kā arī Ziemeļu Ministru padomes, Eiropas Komisijas un Baltijas jūras padomes, lai diskutētu par 21.gs. izaicinājumiem kultūrai un sadarbības perspektīvām Baltijas jūras reģionā, informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Konferences mērķis bija aicināt dalībvalstu pārstāvjus diskutēt par jautājumiem, kas saistīti ar kultūras lomu Baltijas jūras reģiona identitātes veidošanā un reģiona konkurētspējas celšanā Eiropā, kā arī ārpus tās. Diskusijas gaitā notika debates par jaunām sadarbības iniciatīvām, piemēram, kultūras mantojuma digitalizāciju un radošās industrijas attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Db.lv viesojas atjaunotajā VEF Kultūras pilī

Rūta Lapiņa, 10.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portālam db.lv tika dota ekskluzīva iespēja ielūkoties atjaunotajā VEF Kultūras pilī, pirms tās durvis oficiāli vērtas apmeklētājiem.

VEF Kultūras pils remontdarbu veicēji - SIA «Velve» - ēku nodevuši ekspluatācijā jau novembra pirmajos datumos. Pašlaik telpās ievācas VEF Kultūras pils, strādniekiem ēkā izkārtojot mēbeles, iekārtojot garderobi utml.

Būvdarbu vadītājs Aleksejs Tokarevs stāstīja, ka resturācijas darbi kopumā veikti sešās telpās - galvenajā vestibilā, hallē, Lielajā zālē, Kamerzālē, Spoguļzālē un abās kāpņutelpās. Restaurēti arī dažādi objekti - letes garderobēs, gaismekļi, durvis u.c. A. Tokarevs atklāja, ka plastmasas gaismekļu, kas rotā garderobes griestus, restaurācijā meklētas visdažādāko veidu tehnoloģijas, tostarp izmantots 3D printeris un lāzergriešana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

VK: Iepriekšējā ES fondu plānošanas periodā neefektīvi izlietoti 14,5 miljoni eiro ERAF līdzekļu

LETA, 25.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekšējā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā no 2007.gada līdz 2013.gadam neefektīvi izlietoti 14,5 miljoni eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļu, secinājusi Valsts kontrole (VK).

VK revīzijā konstatējusi, ka ES fondu apguves sistēma nemotivē atbalsta saņēmējus sasniegt plānotos atbalsta mērķus un veicināt attīstību. Tā vietā sistēma ir orientēta galvenokārt uz iegādāto pamatlīdzekļu saglabāšanu un izmantošanu.

VK atgādina, ka no ERAF 2004.-2006.gada plānošanas periodā atbalstītajiem projektiem uzņēmējdarbības un inovāciju jomā vismaz 30% komersantu, kas saņēma atbalstu 50,5 miljonu eiro apmērā, darbību neturpina. Jaunākajā revīzijā VK atzīst, ka atbildīgās iestādes - Ekonomikas ministrija (EM) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) - nav pietiekami ņēmušas vērā 2004.-2006.gada periodā «gūtās mācības», jo arī ERAF 2007.-2013.gada perioda atbalsts uzņēmējdarbības un inovāciju jomā nav nodrošinājis iespējami maksimālo ietekmi uz tautsaimniecības attīstību, jo nav pievērsta pietiekama uzmanība atbalstīto projektu ilgtspējai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Kā kreditēšanas tendences vērtē uzņēmumi un kā - bankas?

Žanete Hāka, 05.01.2018

1. attēls. MVU pieprasījums pēc kredītiem banku un uzņēmumu vērtējumā

(par pieprasījuma pieaugumu ziņojošo banku neto skaits un par finansējuma vajadzību pieaugumu ziņojošo uzņēmumu neto skaits, %)

Piezīmes:

1 – vidēji 1. un 2. gada ceturksnī;

2 – līdz 2014. gadam ir pieejami dati par banku vērtējumu par uzņēmumu pieprasījumu kopumā, neizdalot MVU sektoru;

3 – vidēji banku kredītiem un banku kredītlīnijām, overdraftiem, kredītkartēm 1. pusgadā;

4 – aptaujas dati par uzņēmumu finansējuma pieejamību publicēti par 2009., 2011. un 2013. - 2017. gadu Eiropas Komisijas mājas lapā.

Datu avots: Latvijas Bankas dati, Eiropas Komisijas mājas lapa, autora aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās spēcīga tautsaimniecības attīstība nav iedomājama bez finanšu sektora līdzdalības. Lai tautsaimniecība varētu sekmīgi attīstīties, uzņēmumiem, jo īpaši maziem un vidējiem (MVU), nepieciešamas ārējais finansējums. Lai gan pieejami dažādi alternatīvi finansējuma avoti, Latvijā ierastākā uzņēmumu finansējuma forma ir banku kredīti, norāda Latvijas Bankas ekonomiste Vija Mičūne.

Latvijā uzņēmumu kreditēšana pēdējo gadu laikā pakāpeniski atkopjas, taču vienmēr var vēlēties ko labāku. Tajā pašā laikā vairākās eiro zonas valstīs uzņēmumu kredītu procentu likmes ir zemākas un kredītu atlikuma pieaugums straujāks. Kas nosaka Latvijas uzņēmumu kreditēšana attīstības tendences?

Vairāki avoti sniedz atbildi uz jautājumiem par uzņēmumu kredītu pieprasījumu un piedāvājumu, kā arī tos iespaidojošiem faktoriem. Viens no šādiem avotiem ir eiro zonas banku kreditēšanas aptauja, kurā sniegts banku viedoklis par dažādiem kredītu veidiem, tostarp aizdevumiem uzņēmumiem. Eiro zonas bankas jau kopš 2003. gada katru ceturksni novērtē uzņēmumu kredītu piedāvājuma un pieprasījuma pārmaiņu virzienu un relatīvo lielumu, kā arī šīs pārmaiņas ietekmējošus faktorus [1]. Raksturojot kredītu standartus, kā arī piedāvājumu, bankas sniedz viedokli arī par kredītiem MVU.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināts - FOTO: VEF kultūras pils prasa neplānotus ieguldījumus viena miljona apmērā

Lelde Petrāne, 09.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien bija iespēja iepazīties ar kultūras pilī VEF paveiktajiem būvdarbiem un restaurācijas darba gaitu. Saskaņā ar sākotnējo informāciju kopējās projekta izmaksas ar PVN ir aptuveni 11 miljoni eiro, taču secināts, ka būtu jāveic neplānoti papildu ieguldījumi, tādējādi kopējās izmaksas sasniegs 12,1 miljonu eiro.

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

«Kopš darbu uzsākšanas, pagājušā gada maijā, ir paveikti apmēram 80 % no projektā paredzētajiem būvdarbiem. Praktiski visā kultūras pils VEF veikti visi restaurācijas darbi līdz pirmajai krāsošanai. Ir atjaunota fasāde un veikti galvenie jumta seguma izbūves darbi. Tuvākā laikā ir plānots uz jumta novietot vēsturisko VEF zīmi. Šobrīd notiek granīta pakāpienu un cokola elementu montāžas darbi,» informēja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

Būvdarbu veikšanas laikā ir konstatēti vairāki trūkumi un defekti, kuru novēršana paredz neplānotu papildu darbu veikšanu un ieguldījumus. Būtiskas nepilnības tika konstatētas esošo pārsegumu nestspējā un to neatbilstībā ugunsdrošības prasībām, tāpēc visi pārsegumi ēkā tika izbūvēti pilnībā no jauna. Veicot esošo koka grīdu konstrukciju stāvokļa novērtējumu, tika pieņemts lēmums izbūvēt sausā betona grīdas. Ir mainīta arī Lielās zāles un balkona pakāpienu konstrukcija, ņemot vērā esošo pakāpienu neapmierinošo stāvokli. Papildu ir izbūvēta orķestra bedre un rasti akustiskie un skaņas risinājumi lielajā skatuvē, ko sākotnējais projekts neparedzēja. Tāpat ir nepieciešams iegādāties mēbeles apmeklētājiem. Par papildu nepieciešamajiem ieguldījumiem lems tuvākajā Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas sēdē un Rīgas domes sēdē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

VK: Sabiedrība nevar būt pārliecināta, ka valsts kultūrvēsturiskās vērtības ar laiku netiks zaudētas

Žanete Hāka, 09.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts politika kultūras pieminekļu aizsardzības jomā nav skaidri definēta un netiek konsekventi īstenota, līdz ar to sabiedrība nevar būt pārliecināta, ka valsts kultūrvēsturiskās vērtības ar laiku netiks zaudētas, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Uz to norāda revīzijas laikā atklātās nepilnības un nenoteiktība Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) darbībā.

Lai arī VKPAI ir izstrādāts pietiekami efektīvs darbības regulējums, tas netiek konsekventi ievērots, secinājusi VK. VKPAI iekšējos normatīvos apņēmusies reizi divos gados apsekot katru kultūras pieminekli, tomēr tas netiek darīts. Tāpat VK secinājusi, ka vairāku gadu garumā nav tikušas izmantotas tiesības deleģēt pašvaldībām vairākas funkcijas attiecībā uz vietējas nozīmes kultūras pieminekļiem. Lai arī VKPAI izstrādājusi stingru regulējumu kultūras pieminekļu saglabāšanas jomā, VK revīzijā konstatēja atkāpes no tā inspekcijas rīcībā bez skaidra un saprotama pamatojuma. Tas nerada pārliecību, ka VKPAI pati konsekventi ievēro izstrādātos normatīvus un ļauj apšaubīt, ka visi kultūras pieminekļu īpašnieki saskarsies ar vienlīdzīgu attieksmi no inspekcijas puses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) piektdien paziņoja, ka pieprasīs kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) demisiju.

Formālais gala lēmums tiks pieņemts pirmdien, 16.septembrī. Pirms tam par to tiks informēti koalīcijas partneri.

Dombrovskis aicina nacionālo apvienību izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu, kā arī aicina nacionālo apvienību uz konstruktīvu darbu valdībā.

Ministru prezidents norādīja, ka kultūras nozarē bija izveidojies nopietns konflikts starp ministri un daļu nozares. Viņš aicinājis ministri rast konfliktam risinājumu, taču ministre saslimusi, tad pārstājusi slimot un vēlāk konfliktu nevis mazinājusi, bet gan saasinājusi.

Dombrovskis norādīja, ka šis nav pirmais ministres konflikts. «Diemžēl mēs redzam, ka šādi gadījumi atkārtojas un dialogs ar nozari nevedas,» teica premjers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī kultūra Latvijā tiek uzskatīta par būtisku ikdienas sastāvdaļu, attieksme pret to ir kā pret patērējošu nozari, kas eksistē uz citu tautsaimniecības nozaru radīto bagātību pārdales rēķina, teikts Roberta Ķīļa pētījumā Kultūras sektora ekonomiskā nozīme un ietekme Latvijā.

Šis pētījums parāda, ka kultūrai Latvijā ir ekonomiska nozīme ne tikai izmaksu ziņā.

Roberts Ķīlis, apskatot kultūras sektoru secinājis, ka kultūras sektorā 2005.gadā kopumā nodarbināti bija 1,61% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, savukārt 2006.gadā nodarbināti bija 1,79% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Interesants ir fakts, ka 2005. gada ieņēmumi kultūras sektorā veidoja 63 miljonus LVL, bet 2006. gadā 96,3 miljonus LVL.

Roberts Ķīlis kultūras nozari ietekmi ir sadalījis trijās daļās un izvērtējis to ienesīgumu Latvijas valstij:

Kultūras netiešā ietekme – no katra lata, kas ieguldīts kultūras nozarē 2005. gadā, 0,49 Ls novirzīti citu nozaru uzņēmumiem. Tas nozīmē, ka katra kultūras nozarē ieguldītā lata, netiešais ieņēmumu efekts bija 1,49 Ls. Attiecīgi 2006.gadā - 0,41 Ls no katra kultūras nozarē ieguldītā lata novirzīts citu nozaru uzņēmumiem, jeb - katra lata, kas ieguldītas kultūras nozarē, netiešais ieņēmumu efekts bija 1,41Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Kultūras ministre:Gaismas pils projekts tapa laikā, kad vārds «energoefektivitāte» nebija darba kārtībā

Andrejs Vaivars, BNS, speciāli DB, 16.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaismas pils uzturēšanas izmaksas var svārstīties no 2,5 līdz 4 miljoniem eiro gadā.

Aktuāli kļuvuši vairāki jautājumi, kas jau faktiski tūlīt būs jārisina – vai Kultūras ministrijai jānodarbojas ar būvniecību, cik īsti būs jāmaksā par jaunās bibliotēkas uzturēšanu, vai, ceļot kultūras infrastruktūru, netiek aizmirsts par tajā strādājošajiem, kur tiks celts laikmetīgās mākslas muzejs un tamlīdzīgi. Par to visu intervijā stāsta kultūras ministre Dace Melbārde.

Plānots, ka šovasar durvis apmeklētājiem beidzot vērs jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka jeb Gaismas pils. Nenoliedzami tās būvniecība uzsākta vēl ilgi pirms tam, kad jūs kļuvāt par ministri. Un tomēr – cik optimāls jūsu skatījumā ir šis projekts?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas ierosinājums nepiemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi kultūras pasākumiem, kurus nesniedz valsts un pašvaldības kultūras iestādes, atsevišķiem privātā sektora pasākumu organizatoriem varētu nozīmēt cīņu par izdzīvošanu, tādu viedokli pauda aptaujātie nozares pārstāvji.

Latvijas Pasākumu producentu asociācijas (LaPPA) pārstāvis Gints Putniņš norādīja, ka šo izmaiņu ietekmē biļešu cenas celsies. Viņaprāt, īpaši tas skars biļešu segmentu, kas ir no pieciem līdz 20 eiro. "Tā ir lauvas tiesa no visiem pasākumiem, īpaši ārpus Rīgas," sacīja Putniņš.

LaPPA pārstāvis arī norādīja uz risku, ka pasākumu skaits, to daudzveidība un kvalitāte, mainot PVN likmi, varētu būtiski samazināties.

Putniņš uzskata, ka nav pieļaujama dažādu PVN likmju piemērošana privātajiem komersantiem un valsts un pašvaldību iestādēm, uz ko norāda arī Konkurences padome.

Arī Ģertrūdes ielas teātra producente Maija Pavlova sacīja, ka, nosakot PVN likmi 21% apmērā, biļešu cenas noteikti palielināsies un ietekmēs kultūras pakalpojumu pieejamību, jo "cilvēkiem vairāk naudas nepaliks".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki desmiti cilvēku pie Saeimas pulcējušies, lai protestētu pret plānoto 21% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu kultūras un izklaides pasākumiem.

Pasākumā piedalās vairāki Latvijas mūziķi un ar kultūras nozari saistīti cilvēki, piemēram, Intars Busulis, Guntars Račs, Elita Mīlgrāve, Liene Šomase, Ralfs Eilands, Kapars Bindemanis, Lauris Reiniks, Rūta Dūduma, Kārlis Kazāks un citi.

Cilvēkiem, kuri pulcējušies uz protesta akciju, pie apģērba ir uzlīme ar norādi - 21%. Vairākiem akcijas dalībniekiem līdzi ir arī mūzikas instrumenti.

Pie protestētājiem iznāca arī vairāki deputāti, galvenokārt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas pārstāvji. Sagaidot parlamentāriešus, Mīlgrāve viņus uzrunāja, norādot, ka lēmums par 21% PVN kultūrai ir sasteigts, nav atbalstāms un «apturēs mūsu dziesmas». Viņa aicināja deputātus pārdomāt šo situāciju pirms lēmuma pieņemšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aptur kultūras projektu līdzfinansēšanu

Vēsma Lēvalde, Db, 06.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde Kultūras pārvalde (Liepājas Kultūras pārvalde) apturējusi kultūras projektu konkursu, līdz būs zināms pilsētas 2009. gada budžets un kultūras nozarei piešķirtā finansējuma apjoms. Apturēti arī Kultūrkapitāla fonda projekti.

Liepājas Kultūras pārvalde informē, ka pagaidām tiek atlikta Mazo Kultūras projektu un Pilsētai nozīmīgu kultūras notikumu līdzfinansēšanas projektu konkursu rezultātu paziņošana.

Organizācijas, kas piedalījās Liepājas Kultūras pārvaldes projektu konkursos, par rezultātiem tiks informētas pēc tam, kad tiks apstiprināts Liepājas pašvaldības budžets un būs zināms kultūras nozarei piešķirtais finansējuma apmērs.

Liepājas Kultūras pārvaldes Mazo kultūras projektu konkursā ir iesniegti 36 projektu pieteikumi, prasot Ls 30 567 lielu līdzfinansējumu, bet Pilsētai nozīmīgo kultūras notikumu līdzfinansēšanas projektu konkursā saņemti 29 pieteikumi, lūdzot piešķirt Ls 206 831.90 lielu līdzfinansējumu. Projektu iesniegšanas termiņš bija noteikts 2008. gada 28. novembris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2004. gada nevalstiskajām organizācijām (NVO) no valsts budžeta piešķirti 73 miljoni latu. Tā kā nav vienotu noteikumu, kas regulētu NVO finansēšanu no valsts līdzekļiem, ministrijas, izvēloties, kuras organizācijas un ar cik lielu naudu atbalstīt, vadās katra pēc saviem principiem, vēsta Latvijas Avīze šodien publicētajā pētījumā.

Liela daļa NVO valsts finansējumu saņem, uzvarot projektu konkursos, taču ir arī virkne tādu, kas pie naudas tiek ārpus konkurences – piemēram, ja ministriju vadītāju skatījumā uz tām attiecināms "izcilības jēdziens" vai naudas piešķīrumi gadu gaitā vienkārši kļuvuši par tradīciju. Ministrs Oskars Kastēns, valdībā pārrunājot ziņojumu par NVO, nesen izteicās, ka būtu nepieciešams radīt vienotus noteikumus šo organizāciju finansēšanai no budžeta. Taču šai idejai gan nepiekrita citi ministri, iebilstot, ka tādus radīt nav iespējams un izlemt, kuras organizācijas atbalstīt, – tā ir politiska izšķiršanās."

Tikmēr Ministru prezidents Ivars Godmanis nācis klajā ar iniciatīvu paplašināt valsts sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām, "deleģējot tām vairāk valsts funkciju". Nododot NVO pārziņā daļu uzdevumu, ko patlaban veic ierēdņi, viņaprāt, varētu samazināt pārvaldes aparātu un sabiedriskās organizācijas tos pašus darbus paveiktu lētāk un efektīvāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Vēsturiskais Daugavgrīvas cietoksnis nevienam nav vajadzīgs

Laura Mazbērziņa, 14.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavgrīvas cietoksnis ilgus gadus bijusi ierobežotas piekļuves teritorija un pildījis militāras funkcijas. Šobrīd pussabrukušo cietoksni uzrauga biedrība «Bolderājas grupa», kura par to saņem 440 eiro mēnesī. Rezultātā netālu no Rīgas centra esošais kultūras piemineklis, kuram būtu liels potenciāls kļūt par pieprasītu tūrisma objektu - līdzīgi kā Daugavpils cietoknim, ir kritiskā un nolaistā stāvoklī.

«Diemžēl tā situācija tur ir tāda, ka neviena valsts vai pašvaldības institūcija nav ieinteresēta to pārņemt un attīstīt kā kultūras pieminekli. Esam sagatavojuši Ministru kabineta (MK) rīkojuma projektu par privatizācijas izbeigšanu un līdz ar to MK būs jālemj, kam to nodot,» komentē Guntis Kārkliņš, VAS «Privatizācijas aģentūras» sabiedrisko attiecību vadītājs.

Saskaņā ar MK 2000. gada 30. augusta rīkojumu nekustamais īpašums Birzes ielā 2, Rīgā (Daugavgrīvas cietoksnis) ir nodots privatizācijai. Pirms nekustamā īpašuma nodošanas privatizācijai Aizsardzības ministrija ar SIA «Aumeisteru muiža» uz 49 gadiem bija noslēgusi nekustamā īpašuma ilgtermiņa nomas līgumu. Nomas līgums tika izbeigts, jo nomnieks nepildīja līguma nosacījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

VK: Atbalsta nauda Kultūras ministrijas kapitālsabiedrībām sadalīta neskaidri

Db.lv, 12.03.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piešķirto līdzekļu sadale starp 13 no 15 Kultūras ministrijas kapitālsabiedrībām veikta pēc neskaidriem un neizsekojamiem principiem, secinājusi Valsts kontrole.

Lai stabilizētu finanšu situāciju Kultūras ministrijas kapitālsabiedrībās Covid-19 radītās krīzes apstākļos, Ministru kabinets 2020.gada jūnijā no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" Kultūras ministrijai piešķīra sešus miljonus eiro atlīdzības izdevumu daļējai segšanai kapitālsabiedrībās.

Veicot pārbaudi, Valsts kontrole secināja, ka šis finansējums izlietots atbilstoši mērķim - atlīdzības izdevumu daļas kompensēšanai periodā no aprīļa līdz septembrim, jo kopējie atlīdzības izdevumi šajā sešu mēnešu periodā 13 kapitālsabiedrībām, kas saņēma papildu līdzekļus, bija 15,1 miljons eiro.

Tomēr Valsts kontrole norāda, ka piešķirto līdzekļu sadale starp 13 no 15 Kultūras ministrijas kapitālsabiedrībām veikta pēc neskaidriem un neizsekojamiem principiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā notiks starptautiska konference „Kultūra kā pilsētas attīstības veicinātāja”

Vēsma Lēvalde, Db, 22.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 12.-14. septembrim Liepājā, viesnīcā „Europa City Amrita”, norisināsies Liepājas pilsētas Kultūras pārvaldes rīkotā konference „Kultūra kā pilsētas attīstības veicinātāja”.

Konferences „Kultūra kā pilsētas attīstības veicinātāja” dalībniekiem būs iespēja uzzināt vairāk par kultūras dzīves stratēģiskās plānošanas un attīstības procesu vairākās Rietumeiropas un Austrumeiropas pilsētās, kurās iedzīvotāju skaits ir no 54 tūkstošiem iedzīvotāju kā Kotkā (Somija) līdz 280tūkstošiem iedzīvotāju kā Francijas pilsētā Nante. Ar savu pilsētu kultūras nozares plānošanas procesu iepazīstinās arī Liepājas sadraudzības pilsētu Darmštates (Vācija) un Gdiņas (Polija) pārstāvji. Visas minētās pilsētas pēc būtības nav pārapdzīvotas metropoles, bet gan kā vairums Latvijas pilsētu atrodas valsts reģionos un ir ar lielu kultūras attīstības potenciālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nākamgad RD piešķirs 300 000 eiro kultūras pieminekļu restaurācijai vai konservācijai

Dienas Bizness, 22.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 22. oktobrī, Rīgas dome (RD) informēja par jauno pašvaldības piedāvāto iespēju nekustamā īpašuma īpašniekiem, sākot ar 2016.gada 1. janvāri pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu restaurācijai vai konservācijai.

«Latvijas pašvaldību līdzšinējā pieredze un aktīvā savstarpējā sadarbība ir sekmējusies ar jaunu iespēju arī Rīgas namīpašniekiem, kuri no nākamā gada var pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu restaurācijai vai konservācijai. Ar pieteikumu līdzfinansējuma saņemšanai pašvaldībā varēs vērsties tie īpašnieki, kuriem pieder valsts un vietējās nozīmes kultūras piemineklis, tostarp kāds objekts Rīgas vēsturiskajā centrā, Mežaparkā, Ķīpsalas vēsturiskās apbūves teritorijā, Kalnciema ielas vēsturiskās apbūves teritorijā vai Pārdaugavā. Šobrīd pašvaldības nākamā gada budžeta projektā šim mērķim ir paredzēts 300 000 eiro liels finansējums, » informēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Banku kredīti tautsaimniecībai – kuras nozares dominē?

Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš, 11.12.2018

1. attēls. Banku kredītu īpatsvars nozaru komersantu kreditoru kopsummā (%)

Datu avots: Centrālā statistikas pārvalde, Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku kredīti ir viens no investīciju avotiem, kas nodrošina tautsaimniecības attīstību. Tomēr, par spīti ilgstošai kreditēšanas stagnācijai un pat kritumam, jau vairāku gadu garumā Latvijas iekšzemes kopprodukta izaugsme bijusi viena no straujākajām eiro zonā. Tātad līdzekļus attīstībai uzņēmumi aizvien vairāk guvuši no citiem avotiem.

Par to liecina arī komersantu finanšu rādītāju salīdzinājums pēdējos desmit gados – gandrīz visās nozarēs kredītu īpatsvars uzņēmumu aizņemtajos līdzekļos krasi samazinājies. Tomēr tautsaimniecības noturīgas izaugsmes nodrošināšanai ir nepieciešama plašāka kredītu pieejamība investīcijām.

Protams, pat gados, kad kredītportfelis kopumā būtiski saruka, tika izsniegti arī jauni kredīti, savukārt atsevišķās nozarēs, neraugoties uz banku kredītu lomas mazināšanos kreditoru sastāvā, kredītportfeļa dinamika bijusi krietni labvēlīgāka nekā tautsaimniecībā kopumā. Šajā rakstā aplūkosim, kāda bijusi uzņēmumu kreditēšanas dinamika atsevišķu nozaru skatījumā un kādas ekonomikas nozares bankas vairāk kreditē eiro zonā kopumā, kā arī Igaunijā un Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir jāveic ikvienam Latvijas pilsonim, jo jebkuram ir jābūt sociāli nodrošinātam, neatkarīgi, vai persona darbojas kultūras vai kādā citā nozarē, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Vaicāts, kā komentē kultūras nozarē strādājošo pausto argumentu, ka minimālo sociālo iemaksu veikšana viņiem tāpat negarantēs labas vecumdienas, kultūras ministrs atbildēja, ka "frāze par labām vecumdienām ir mazliet demagoģiska". "[Viņi] novecos un gūs arī labumu," apgalvoja Puntulis.

Viņš atzina, ka līdzšinējais nodokļu režīms atļāva kultūras nozarē strādāt un pelnīt, bet nebūt sociāli nodrošinātam. "Šāda situācija nedrīkst būt, un mums tā ir jāmaina," uzsvēra politiķis.

FM izstrādātajās izmaiņās nodokļos tika rosināts ar 2021.gadu atteikties no speciālā režīma autoratlīdzībām.

FM ziņojumā par piedāvātajām izmaiņām nodokļos norādīja, ka izmaiņu mērķis ir veicināt iedzīvotāju sociālo aizsardzību. Līdzīgi kā citos alternatīvajos režīmos, arī autoratlīdzību saņēmēju sociālās iemaksas patlaban ir zemas, tādējādi palielinot to iedzīvotāju skaitu, kuri nākotnē var nebūt sociāli nodrošināti. FM piebilda, ka autoratlīdzības nereti tiek izmantotas nodokļu optimizācijas nolūkos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svinīgā ceremonijā iemūrējot kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, uzsākta Stopiņu novada Kultūras centra būvniecība, informē būvfirmas SIA Arčers Sabiedrisko attiecību speciāliste Ilga Sokolova.

Jaunais Kultūras centrs iezīmēs Stopiņu novada centru. Iecere būvēt jaunu kultūras centru radās jau pirms vairāk nekā desmit gadiem, kad tika rezervēta zeme Ulbrokas centrā un izveidota centra attīstības vīzija.

Atzīmēts, ka pēdējos desmit gados Stopiņu novadā ir būtiski pieaudzis iedzīvotāju skaits, un šobrīd Stopiņu novadā savu dzīvesvietu ir deklarējuši 10 968 iedzīvotāji. Līdz ar iedzīvotāju skaita pieaugumu un plašo kultūras pasākumu klāstu, krietni par mazu kļuvis esošais Ulbrokas kultūras nams ar 200 skatītāju vietām.

Īstenojot ieceri par kultūras centra celtniecību, tika izsludināts metu konkurss, arhitekti iesniedza vairākus metus un notika novada iedzīvotāju balsojums, lai izvēlētos piemērotāko ēku. 2013. gada oktobrī iedzīvotājiem tika prezentēts SIA AB Krasts izstrādātais jaunā kultūras centra projekts, kurā atradīsies divas pasākumu zāles – viena ar gandrīz 400 skatītāju vietām zālē un 100 skatītāju vietām balkonā, otra ar 200 skatītāju vietām.

Komentāri

Pievienot komentāru