Jaunākais izdevums

Drastiska ķimikāliju direktīva draud apturēt a/s Grindeks pamatprodukta mildronāta ražošanu Latvijā. Šobrīd finiša taisnē Eiropas Parlamentā (EP) ir iegājusi Ķimikāliju reģistrēšanas, izvērtēšanas un atļauju izsniegšanas (REACH) direktīva, kas uzskatāma par vienu no diskutablākiem un ietekmīgākiem dokumentiem, kas pēdējo gadu laikā tapusi Eiropā.

Šī dokumenta pēdējā versija rada neizbēgamus draudus Latvijas ražotājiem. Viens no cietējiem būtu farmācijas ražotājs a/s Grindeks, kuram nāktos pārtraukt tā populārākā produkta - mildronāta ražošanu.

Zaļie uzvar

Direktīva tieši skar kā ķīmisko vielu ražotājus un izmantotājus, tā patērētājus, tāpēc viedokļu atšķirības starp "zaļajiem" un industrijas pārstāvjiem ir teju nesamierināmas. Pēc pirmā balsojuma EP arī Latvijā ražotāji šķita kaut cik apmierināti un uzskatīja, ka vielu reģistrēšanas prasības, ko uzliek REACH, ir samērīgas, taču oktobrī notikušais atbildīgās Vides komitejas balsojums uzņēmumiem Latvijā var likt domāt par atsevišķu produktu ražošanas pārtraukšanu.

Neizpildāmas prasības

Iepriekš panāktā Eiropas Padomes vienošanās paredzēja, ka bīstamu ķīmisko vielu izmantošana ražošanā ir pieļaujama, ja šai bīstamai vielai nav aizstājēju un ja sabiedrības ieguvums no gala produkta ražošanas ir lielāks nekā risks. ·āds definējums ļautu Grindeksam ražot mildronātu arī turpmāk, taču Eiropas "zaļo" aktīva lobija rezultātā vides komiteja nobalsoja par jaunu nosacījumu, proti, bīstamā viela jāaizstāj obligāti. Teorētiski to ir iespējams nedarīt, ja var pierādīt, ka saražotais produkts ir drošs, taču, kā norāda Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas(LAĶIFA) izpilddirektore Raina Dūrēja - to izdarīt ir faktiski neiespējami, jo nav skaidrs, kāds būs šis "bīstamības" kontroles mehānisms un atskaites punkts. "Vienmēr būs iespējams atrast veidu, lai pierādītu, ka vielas klātbūtne ir bīstama," stāsta R. Dūrēja. Viņa norāda, ka, piemēram, mildronāta un citu Latvijas ražojumu gadījumā kancerogēnās vielas tiek izmantotas izejvielu sintēzes gadījumā, kad iespējamais risks varētu attiekties tikai uz pašiem ražotājiem, taču tehnoloģijas nodrošina, ka iespējamā ietekme ir izslēgta.

Politisks lēmums

Bet vai šis aspekts tiks ņemts vērā, dodot ražošanas atļauju - nav zināms: "Tas būs politisks lēmums.""Ja Eiropa ir izlēmusi pakļauties "zaļo" spiedienam, tad - ar dziesmu uz priekšu! Pasaulē ir daudzas valstis, kur ražošana būs iespējama," saka a/s Grindeks valdes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons. Viņš atzīst, ka pēdējā panāktā vienošanās par REACH ieviešanu liegtu mildronāta ražošanu Latvijā, kas ir Grindeksa veiksmīgākais un populārākais produkts.

Tādā gadījumā Grindeks gan nepārtrauktu ražošanu, bet pārceltu to uz citu valsti, ārpus Eiropas Savienības. V. Jākobsons norāda, ka REACH virzība ir tikai viens no "muļķīgajiem lēmumiem", kas vērsts uz to, lai uzņēmumu ražotnes tiktu pārceltas ārpus Eiropas Savienības valstīm. Līdz novembra beigām EP vēl norisināsies diskusijas, lai panāktu līdzsvaru starp ieinteresētajām pusēm un decembra sākumā EP otrajā lasījumā varētu balsot par ražotāju tālāko nākotni.

Aug, bet nestabili

Tikmēr Ziņojumā par tautsaimniecību teikts, ka ķīmiskā rūpniecība pēdējos piecos gados nav bijusi noturīga, taču pēdējos gados nozarē vērojama izaugsme, pat par 15 - 20 %, ko veicināja galvenokārt eksporta paplašināšanās uz NVS valstīm. Taču attīstīto valstu tirgos nozarei ir vāja konkurētspēja, un tirgus ES valstīs nepalielinās, tāpēc jaunas prasības nozarei var vien kaitēt.

Sagaidāmas miljonu izmaksas

Latvijas uzņēmumiem REACH direktīvas ieviešana varētu izmaksāt vismaz 17 līdz 32 milj. eiro jeb vismaz 3.3 % no uzņēmumu gada apgrozījuma.

No 10 milj. eiro būtu jāšķiras, lai izpildītu tikai minimālās prasības, proti, reģistrētu bīstamās vielas un saņemtu atļaujas to izmantošanai (ja tās vispār tiks dotas).

Citiem vēl sliktāk

Taču atsevišķām nozarēm izmaksas būtu krietni lielākas. Piemēram, ķīmijas rūpniecībai vielu reģistrācijai nāktos tērēt aptuveni 10.7 % no uzņēmumu apgrozījuma.

Šie skaitļi ir krasā pretstatā ar Eiropas parlamenta "zaļo" deklarēto, ka REACH ieviešana uzņēmumiem maksātu tikai 0.5 % no ķīmijas un farmācijas nozares gada apgrozījuma. Praksē redzams, ka mazajiem ražotājiem šīs izmaksas var būt lielākas un pat izšķirošas. R. Dūrēja kā piemēru min arī a/s Olainfarm, kur produkcijas ražošanā tiek izmantots šķīdinātājs, kas arī uzskatāms par īpaši bīstamu vielu. Taču galaproduktā šī bīstamā viela nenonāk. ·ajā gadījumā gan ir iespējams atrast aizstājēju, taču tās uzņēmumam būtu dramatiskas izmaksas, ka produkta ražošana vairs neatmaksāsies. Turklāt izmantojot citu vielu, būtu iespējamas izmaiņas galaproduktā.

Farmācijas uzņēmuma

a/s Olainfarm darba un vides drošības dienesta vadītājs Georgs Kumerovs norāda, ka tikai vienas vielas ražošanā Olainfarm var atrast aizstājēju, kā to prasa REACH. Vienlaikus viņš atzīst, ka tas nozīmētu gan papildu izmaksas, gan iespējamu kvalitātes zudumu.

Netic iznīcībai

Pārējo zāļu ražošanā Olainfarm aizstājēju nav. G. Kumerovs par to īpaši nesatraucas, jo viņš netic, ka ar vienu direktīvu varētu liegt ražošanu veselam uzņēmumam. "Nu padomā tik, liela muiža - pieņemti jau ir daudzi lēmumi, kurus Eiropa pati neievēro," spriež G. Kumerovs.

Tāpēc apgrūtināta REACH regulas prasību izpilde varētu būt virknei ķīmijas nozaru uzņēmumu, kuru produkcijas vērtība ir zema un kuri darbojas sīvas ES valstu ražotu produktu konkurences apstākļos. Latvijas gadījumā pat 50 - 60 % izejvielu tiek importēts no trešajām valstīm, kurām nebūs pienākums reģistrēt bīstamās vielas. Kopumā Latvijā tiek importētas 450 - 560 vielas, savukārt uz vietas tiek saražota 21 viela virs 1 t gadā, kas ir REACH noteiktā robeža, kad jāveic vielas reģistrācija. Tas būs jādara importētājam.

Turklāt Latvijas ražotāji varētu kļūt mazāk konkurētspējīgi arī cīņā par tirgu, jo trešo valstu gatavā produkcija varētu kļūt lētāka, salīdzinot ar ES ražotajiem produktiem, tāpēc ka tai nav jāpielāgojas ES prasībām.

Maz ziņu

LAĶIFA norāda, ka lielākai daļai uzņēmumu trūkst informācijas par vielu ķīmiskajām īpašībām un bīstamību videi. Arī G. Kumerovs piekrīt, ka patiesībā ziņu par izmantotajām izejvielām ir diezgan maz, tāpēc būs jāiegulda lieli līdzekļi gan lai pierādītu, ka viela nekaitīga, gan lai vispār to reģistrētu, izpildot minimālās REACH prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

LOK prezidents: Par Mildronātu šobrīd runā visa pasaule

Kārlis Vasulis, speciāli DB, 22.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Latvijā radīto medikamentu Mildronāts šobrīd runā visa pasaule, komentējot starptautisko ažiotāžu, kuru izraisīja daudzu slavenu sportistu pozitīvās dopinga analīzes, intervijā DB apgalvo Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis.

Viņš norāda, ka Mildronāta tematika tikusi ļoti plaši pārrunāta ar pašmāju sportistiem un viņu treneriem, kad septembrī Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) pieņēma lēmumu par meldonija, kas ir Mildronāta aktīvā viela, iekļaušanu aizliegto zāļu sarakstā.

«Kopš tā brīža, vismaz oficiāli, neviens Latvijas Olimpiskās vienības sportists to nelieto,» pauž Vrubļevskis. LOK prezidents paskaidroja, ka meldonijs saglabājās organismā vismaz divus mēnešus, līdz ar to no 1.novembra līdz 1.janvārim bija pārejas periods. «Ja oktobrī kāds to vēl aiz nezināšanas vai neuzmanības lietoja, tad no 1.novembra to nedrīkstēja vairs darīt, lai sportistiem netiktu konstatēti dopinga noteikumu pārkāpumi,» pauž Vrubļevskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Andrejs Ērglis: Esmu lasījis, ka latviešiem ir labākā sperma Eiropā

Ilze Veģe, Db, 22.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn septembrī pēc veiktās autologo cilmes šūnu transplantācijas sirds muskulī kardiologs Andrejs Ērglis vienā rītā pamodās slavens. Lai gan pašam Andrejam publikas interese šķiet apgrūtinoša, šī ir viena no retajām reizēm, kad sabiedrība uzmanību pievērsusi cilvēkam, kurā patiešām ir interesanti klausīties.

picturegallery.cc028d29-2055-4677-b858-db574088a33b

Andrejs Ērglis ir viens no Latvijas vadošajiem kardiologiem, zinātnieks, kurš mūsu valsti pārstāvējis starptautiskās konferencēs, asociācijās un biedrībās. Slavenā ārsta Paula Stradiņa mazdēls, Latvijas Universitātes Kardioloģijas institūta vadošais pētnieks, Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs, Baltijas Intervencionālās kardioloģijas biedrības prezidents, Amerikas kardiologu koledžas un Eiropas kardiologu biedrības īstenais loceklis. Viņu kaitina mazizglītoti cilvēki, kuri tikuši pie varas, mājsaimnieces, kuras gatavas vadīt valsti, un laika trūkums. Būdams vienmēr skrienošs, arī šoreiz Andrejs atvainojas, ka nevarēs mūsu sarunai atvēlēt tik daudz laika, cik gribētos. Viņu gaidot pacients... operāciju zālē uz galda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Es nevaru palīdzēt saviem radiem un paziņām Ukrainā, man ir nepieciešami līdzekļi, lai uzsāktu dzīvi Latvijā, jo šobrīd Maskavā pret ukraiņiem izturas briesmīgi, tomēr mani līdzekļi Latvijā ir arestēti, un pat nav īsti saprotams, kādēļ," tā savu stāstu iesāk Ukrainas pilsone Irina Jarošenko.

Irina Jarošenko un viņas brālis Staņislavs Savčenko ir Ukrainas pilsoņi, kuru problēmas sākās krietni pirms pašreizējās Krievijas invāzijas Ukrainā. Viņi dzīvoja Kromatorskas pilsētā Doneckas apgabalā, kur karadarbība sākās jau tālajā 2014. gadā. Irina jau pirmajās dienās zaudēja savu vīru.

"Viņš gāja bojā, un es paliku ar diviem maziem bērniem. Jau toreiz devāmies prom no Kromatorskas, bērniem tur nebija droši, jo realitātē notika karadarbība. Turklāt es biju palikusi bez vīra," atceras I. Jarošenko. Irinas brālis Staņislavs uzturēšanās atļauju Latvijā nokārtojis pirmais un palīdzējis māsai gan ar juridiskām formalitātēm, gan uzdāvinot prāvus naudas līdzekļus, lai viņa varētu risināt savas ikdienas problēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ekonomikas smagsvari: «sapuvušais» eiro un «vājprātīgie» taupības pasākumi iznīcinās Eiropu

Jānis Rancāns, 20.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas līderi, uzturot pie dzīvības «sapuvušo» eiro, novedīs reģionu līdz sabrukumam, pavēstījis ASV miljardieris un investors Džordžs Soross. Savukārt Nobela prēmijas laureāts Pols Krugmans uzskata, ka, nodarbojoties ar «jukušiem» taupības pasākumiem, Eiropa veic ekonomisko un politisko pašnāvību.

«Eiro draud iznīcināt Eiropas Savienību (ES), bet tās līderi, ar vislabākajiem nodomiem cenšoties ieviest nepieņemamus noteikumus, ved to līdz sabrukumam,» sarunā ar Francijas laikrakstu Le Monde sacīja Dž. Soross.

Pēc Sorosa domām, eiro ieviešana novedusi pie lielām atšķirībām, pretēji gaidītajam valstu tuvināšanās procesam. «Vājākās eirozonas valstis ir negaidīti atklājušas, ka atrodas Trešās pasaules valstu situācijā, bet nestrādājošu noteikumu ievērošanas piespiešana situāciju padara vēl sliktāku,» sacīja Dž. Soross, vēsta Express.co.uk.

Neatkarīgi no Dž. Sorosa cits ekonomikas zinātnes smagsvars un Nobela prēmijas ekonomikā laureāts Pols Krugmans savā slejā laikrakstā The New York Times brīdināja, ka finanšu krīze Eiropā draud atgriezties ar jaunu sparu. Pirms pāris mēnešiem viņš jutis zināmas cerības par Eiropu, taču pašlaik tās izgaisinājušas Vācijas «jukušās» taupības programmas, un vienīgais risinājumus būtu, ja visas eirozonas valstis pamestu monetāro savienību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijai nepieciešams izdarīt vairāk, lai glābtu Eiropas vienoto valūtu, pretējā gadījumā Berlīnei eirozona ir jāpamet, uzskata ASV miljardieris un investors Džordžs Soross, vēsta AFP.

Sarunā ar laikrakstu Welt am Sonntag viņš norādīja, ka vāciešiem nepieciešams izvēlēties – vai viņi vēlas eiro vai nevēlas. «Ja vācieši vēlas – viņiem jāveic maksājumi. Ja nevēlas – viņiem jāpamet eirozona,» sacīja Dž. Soross.

Dž. Soross arī vainoja Vācijas valdību un valsts centrālo banku, kas, neatlaidīgi pastāvot uz taupības pasākumiem eirozonā, apdraud pašu vienoto valūtu. «Taupīšana un cenu uzraudzība darbojās Vācijā, taču pašlaik tā Eiropai var atnest neveiksmi,» akcentēja Dž. Soross.

Tomēr viņš atzina, ka gadījumā, ja Berlīne izstātos no eirozonas, ciestu valsts eksports, jo «jaunajai Vācijas valūtai būtu augstāka vērtība».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Man būtu ļoti žēl, ja tagad kaut kas būtu jāpamet, šorīt intervijā Latvijas Radio pauda Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), vaicāts, vai ir gatavs nostrādāt līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām.

Premjers sacīja, ka nav nācis strādāt reitingu dēļ, plusiņu un mīnusiņu dēļ. Viņaprāt, šajā laikā ir aktualizēti daudzi svarīgi jautājumi. «Man būtu ļoti žēl, ja tagad kaut kas būtu jāpamet. Runāt pēc gada par rezultātiem, kuri būs jūtami, ir pilnīgas iespējas,» sacīja Kučinskis.

Premjers uzsvēra, ka visi valdības uzdevumi ir orientēti līdz 2018.gada rudenim, nevis kādā īsā laikā «kā zvaigznītei uzplaiksnīt un tad atkal sākt visu no gala».

Šodien Ministru prezidents informēs par valdības paveikto tās pirmajā darbības gadā. Saeima Kučinska veidoto valdību apstiprināja 2016.gada 11.februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nav skaidrības par Siguldas domes priekšsēdētāju

Madara Fridrihsone, Db, 09.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) nav saņēmusi Augstākās tiesas Senāta spriedumu, saskaņā ar kuru Siguldas novada domes priekšsēdētājam Tālim Puķītim būtu jāpamet savs amats, Db informēja pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Viņa norādīja, ka par tiesas spriedumu izpildi atbildīga ir Tieslietu ministrija. «Vienīgais, ko var darīt RAPLM, ja tiesas spriedums ir stājies likumīgā spēkā, ir rosināt sasaukt pašvaldības domes ārkārtas sēdi, kurā deputātiem jautājums jāpieņem zināšanai. Pēc tam attiecīgās pašvaldības vēlēšanu komisijai ir jāpiedāvā kļūt par deputātu nākamajam no konkrētā vēlēšanu saraksta ievēlētajam deputātam,» skaidroja D. Kārkliņa.

Saskaņā ar Augstākās tiesas Senāta spriedumu, T. Puķītis ir atzīts par vainīgu valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanā. T. Puķītim, saskaņā ar iepriekšējās tiesu instances spriedumu, kas atstāts negrozīts, ir piespriests naudas sods 50 minimālo mēnešalgu jeb 6000 Ls apmērā. Prokuratūra uzskata, ka T. Puķītim jāpamet Siguldas novada domes priekšsēdētāja amats, savukārt spriedumā noteikts, ka viņam nav atņemtas tiesības ieņemt amatu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mēs patiesībā dzīvojam kūtspakaļā

Sandris Točs, speciāli DB, 08.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretvēža preparāts Rigvir pievilina medicīnas tūristus, bet citu zemju pacienti reti tiek pāri atbilstošu klīniku neesamības, infrastruktūras trūkuma un pacientu servisa zemā līmeņa barjerai

«Ārzemēs par mums runā vairāk nekā šeit. Un ārsti ārpus Latvijas par mums zina vairāk nekā šeit, tāpat publikācijas un klīnikas, ar ko sadarbojamies, ir ārzemēs,» saka holdinga kompānijas Rigvir valdes priekšsēdētājs Jurģis Auziņš.

Rigvir tiek dēvēts par unikālu Latvijas produktu, to salīdzina ar VEF Minox un airDog. Vai tas ir pamatoti?

Rigvir ir daudz nozīmīgāks kaut vai no tā viedokļa, ka dod ieguldījumu tai cilvēku daļai, kas daudz cieš, jo ir slimi ar vēzi. Pretvēža medikaments ir unikāls ne tikai Latvijai, bet arī visai pasaulei. Tikai šodien zinātnieki pasaule nonāk pie tām atziņām, kuras preparāta izgudrotāja Aina Muceniece savā monogrāfijā aprakstīja jau 70. gados. Otrs attāli līdzīgs pretvēža vīruss ir radīts tikai tagad ASV, kur to reģistrēs novembrī. Šo vīrusu amerikāņu kompānija pirms trim gadiem nopirka par miljardu dolāru un tad ieguldīja miljonus, lai to varētu reģistrēt. Tad pasaulē būs divi šādi preparāti – Rigvir un šis otrs, kas gan būs ģenētiski modificēts, kādēļ var rasties dažādi blakusefekti. Rigvir tik un tā paliks nepārspējams, pateicoties dabīgajai izcelsmei, augstajai efektivitātei un nekaitīgumam. Jo preparātam praktiski nav nekādu nozīmīgu blakņu. Rigvir šobrīd kā vienīgais medikaments pārstāv veselu onkoloģijas nozari – vēža viroterapiju. Uzskatu, ka šis ir pašlaik onkoloģijā vishumānākais pasaulē pieejamais ārstēšanās veids, kāds vien ir iespējams, veicot ārstēšanos tā, kā to bija paredzējis Hipokrāts – galvenais ir palīdzēt un nekaitēt. Ja pretvēža terapija parasti saistās ar lielām blaknēm un ciešanām un pieeja ir – mēģināsim iznīcināt vēzi, cerībā, ka cilvēks to visu pārdzīvos, tad šeit ir pavisam cita pieeja. Tas ir Dieva radīts nekaitīgs vīruss, ko cilvēks ir veiksmīgi atradis un «apmācījis» cīnīties ar vēža šūnām. Domāju, ja vērtē pēc ieguldījuma cilvēcei, tad Rigvir pārspēj visu, ko Latvijā jebkad kāds ir izdomājis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembrī preču eksporta vērtība pieauga par 35,2%, bet 2021. gada laikā preču eksporta vērtība ir cēlusies par 3,2 miljardiem un sasniegusi – 16,5 miljardus eiro.

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis prognozē, ka pērn eksporta spēcīgais izrāviens balstīja ekonomikas atveseļošanos un sagaidāms, ka pozitīvais ieguldījums izaugsmē šogad saglabāsies. "Ņemot vērā bāzes efekta ietekmi, vēl tuvākajos mēnešos turpinās uzrādīties ievērojamais procentuālais kāpums, kas pamatā ataino produkcijas cenu pieaugumu. Tas pamazām izzudīs, liekot arī sarukt izaugsmes spējumam. Piegādes ķēdes soli pa solim mazinās šķēršļus, mazinot arī cenu spiedienu. Arī makroekonomiskās prognozes galvenajos eksporta tirgos joprojām ir stabilas, kas pamatscenārijā joprojām sola eksporta izaugsmi, bet krietni rimtākā gaisotnē. Tas būtu optimāli pozitīvs scenārijs, kad saglabājas labvēlīgi apstākļi apjomu pieaugumam, kas nosedz iespējamās cenu korekcijas. Ņemot vērā iespaidīgo izrāvienu pērn, kopējo eksporta dinamiku turpinās noteikt kokrūpniecības nozare," norāda ekonomists.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Grindeks: Meldonijs nav iekļaujams sportistiem aizliegto vielu sarakstā

Žanete Hāka, 01.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Grindeks uzskata, ka meldonijs, kas ir AS Grindeks originālpreparāta Mildronāts® aktīvā viela, nav dopings, bet gan efektīvas klīniskā praksē plaši izplatītas zāles un nav iekļaujamas sportistiem aizliegto vielu sarakstā, informē kompānijas pārstāve Laila Kļaviņa.

Grindeks nav saņēmis Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) pamatojumu šādam lēmumam. Līdz ar to uzņēmumam ir liegta iespēja izvērtēt tos argumentus, kas mudināja preparātu šajā sarakstā iekļaut. Gluži pretēji, jau pāris gadus atpakaļ uzņēmuma speciālisti padziļināti pētīja šo aspektu gan šeit uz vietas Latvijā, gan atbildot uz Rietum-Eiropas speciālistu jautājumiem, un nonāca pie kopīga slēdziena, ka Meldonijs nav iekļaujams aizliegto vielu sarakstā, norāda uzņēmuma pārstāve.

Tiklīdz Grindeks saņems Pasaules Antidopinga aģentūras atzinumu, rūpīgi to izanalizēs un darīs visu, lai pārliecinātu lēmuma pieņēmējus izņemt preparātu no saraksta laukā, uzsver L. Kļaviņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijā ražotais Mildronāts ekļauts sportā aizliegto vielu sarakstā

LETA, 30.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) aizliegto vielu sarakstā trešdien iekļāvusi Latvijā ražoto medikamentu meldoniju jeb Mildronātu.

Mildronāts sarakstā iekļauts, jo ir pierādījumi, ka sportisti to lieto ar nolūku uzlabot savu sniegumu.

Meldonijs ir medikaments, kas ļauj izvairīties no sirds audu bojājumiem.

Jau pirms tam meldonijs ticis iekļauts WADA monitorējamo vielu sarakstā

Meldonijs Latvijā pazīstams ar farmācijas uzņēmuma Grindeks ražoto un izplatīto zīmolu Mildronāts. Saistībā ar šo vielu radīta jaunu medikamentu paaudze, kas imitē dabiskus savienojumus. Kardioprotektors Mildronāts ir viena no Latvijas veiksmīgākajām medicīniskā eksporta precēm. 2013.gadā preparāta eksporta apgrozījums sasniedza aptuveni 65 miljonus eiro.

Tikmēr Starptautiskās Motosporta federācijas (FIM) pārstāvētie sporta veidi izņemti no saraksta, kur alkohols aizliegts kā dopinga līdzeklis. Precīzi iemesli šim lēmumam netiek nosaukti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grindeks oriģinālprodukta Mildronāts® injekcijas ražos Krievijā

, 04.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar noslēgto līgumu, sākot ar 2008. gada augustu, AS Grindeks oriģinālprodukta Mildronāts® injekciju zāļu formu ražošanu ir uzsākusi Krievijas AS FarmFirma Soteks.

„Aktīvas, divu gadu sadarbības rezultātā Grindeks galvenā oriģinālprodukta Mildronāts® injekciju zāļu formu ražošana tiks uzsākta arī Krievijā, un tas padarīs Mildronātu® vēl pieejamāku Krievijas patērētājiem. Mēs rūpīgi izraudzījāmies ražošanas partneri Krievijā un izvēlējāmies AS FarmFirmu Soteks. Salīdzinot ar citiem Krievijas uzņēmumiem, tās ražošanas infrastruktūra vislabāk atbilst Labas ražošanas prakses standartiem un tehnoloģiskām prasībām, kas nepieciešamas Mildronāta® injekciju ražošanai. Mūsu speciālisti veica FarmFirmas Soteks ražotnes auditu un kopā ar Farmfirma Soteks speciālistiem nodrošināja ražošanas tehnoloģijas ieviešanu ražošanā,” tā AS Grindeks valdes loceklis, Gatavo zāļu formu ražošanas direktors Lipmans Zeligmans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grindeks 60 gadu jubilejas priekšvakarā svinīgi iegulda kapsulu jaunās ražotnes pamatos

, 19.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 19. decembrī akciju sabiedrības Grindeks Valdes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons un Padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans svinīgi ieguldījuši kapsulu jaunās Perorālo zāļu ražotnes pamatos.

Kapsula simbolizē Grindeks izaugsmi un attīstību pēdējo 60 gadu laikā, tāpēc tajā ievietoti dažādi materiāli par uzņēmumu - Grindeks jubilejas avīze, publikācijas par uzņēmumu, Grindeks grāmata, kuri nākamajām paaudzēm vēstīs par uzņēmuma sasniegumiem.

Kapsulas ievietošanai izvēlēts 19.decembris - Grindeks 60 gadu jubilejas priekšvakars, lai tā kalpotu kā atskaites punkts nākamajiem uzņēmuma darbības gadiem.

Atzīmējot savu jubileju, AS Grindeks ir devis arī uzņēmuma jubilejai veltītu grāmatu "60 gadi - stāsti par uzņēmuma izaugsmi", kurā apkopotas uzņēmuma vadošo darbinieku un sadarbības partneru atmiņas par Grindeks pagātni, stāsti par uzņēmuma tagadni un iecerēto nākotnē. Ir izveidots arī īpašs Grindeks muzejs, kurā iekļautas vairākās, uzņēmuma izaugsmei veltītas ekspozīcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Grindeks oriģinālpodukts Mildronāts pērn pārdots par 31,2 miljoniem eiro, kas ir teju trešā daļa no uzņēmuma pagājušā gada gatavo zāļu pārdošanas apjoma.

2016. gadā Mildronāts tika pārdots 20 valstīs, vislielākais pieprasījums bija Krievijā, Lietuvā un Latvijā. «2015. un 2016. gada pārdošanas dati nav salīdzināmi, jo, ņemot vērā ekonomisko nestabilitāti vairākos Mildronāta pārdošanas tirgos, atsevišķās valstīs, noliktavās iepriekš bija izveidojušies vērā ņemami produkcijas uzkrājumi. Nenoliedzami, ka arī Šarapovas fenomens ir atstājis pozitīvu ietekmi uz pārdošanas apjoma pieaugumu,» saka a/s Grindeks valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

DB jau rakstīja, ka meldonijs, kas ir medikamenta Mildronāts aktīvā viela, pagājušajā gadā tika iekļauts Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto vielu sarakstā. Milzu atpazīstamību tas guva pērn pavasarī, kad šī viela tika atklāta Krievijas tenisa zvaigznes Marijas Šarapovas organismā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

AS Grindeks konsolidētie revidētie 2006.gada rezultāti

, 02.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas vadošā farmācijas koncerna Grindeks neto apgrozījums saskaņā ar auditētajiem datiem 2006.gadā sasniedza 42,23 miljonus latu, kas ir par 31% vairāk nekā 2005. gadā.

Koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātes sabiedrības akcionāriem, 2006.

gadā veido 6.59 milj. latu un pieaugusi par 44% salīdzinājumā ar iepriekšējo pārskata periodu. Bruto peļņas rentabilitāte 2006. gadā bijusi 54%, savukārt, tīrās peļņas rentabilitāte - 15.6%, pārsniedzot 2005. gada līmeni. Pārskata periodā Koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 36 pasaules valstīm, kopumā par 39.80 milj. latu, kas ir par 9.93 milj. latu vairāk kā 2005. gadā.

Galvenajiem eksporta tirgiem joprojām paliekot nemainīgiem, Grindeks gatavo zāļu produkcijas realizācijas apjoms 2006. gadā sasniedza 38.97 milj. latu, pieaugot par 35% attiecībā pret iepriekšējo gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Grindeks šogad prognozē 64 milj. latu apgrozījumu

, 30.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Grindeks prognozē, ka 2008. gads noslēgsies veiksmīgi un tiks sasniegts 64 miljonu latu apgrozījums. Šāds rezultāts tiks panākts, pateicoties sekmīgai biznesa darbībai Krievijā, pārējās NVS valstīs un produkcijas noietam citos pasaules tirgos, liecina uzņēmuma paziņojums biržā.

Lai sasniegtu arī nākotnē pašreizējo apgrozījuma dinamiku, AS Grindeks padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans uzsver: "Grindeks tirgus stratēģija sevi ir attaisnojusi, tāpēc arī turpmāk savu darbību koncentrēsim gan uz esošajiem tirgiem, gan arī uz jaunu, perspektīvu tirgu kā Ķīna un Turcija apguvi, kā arī ieiešanu mazākos Dienvidāzijas tirgos kā, piemēram, Vjetnama".

Piereģistrējot Mildronātu® un īstenojoties biznesa darbībai Ķīnā, Kirovs Lipmans, kurš tikko atgriezies no biznesa vizītes Pekinā, saskata tālākas uzņēmuma attīstības iespējas: "Ja viss notiks, kā pašreiz plānots, nākotnē varētu tikt izveidots ražošanas kopuzņēmums, kā arī uzsākta otra Grindeks oriģinālprodukta Ftorafur® reģistrācija Ķīnā."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Radio: Jaunā Mildronāta projekts bez finansējuma var nonākt privāto rokās

Sandra Dieziņa, 15.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Organiskās sintēzes institūta izgudrojums - Jaunā Mildronāta molekula, kas varētu būt līdz 40 reizēm iedarbīgāka nekā vecā - palicis bez finansējuma.

Ja valstij finansējums neatradīsies, tad zāļu izstrādei varētu tikt piesaistīti privātie investori, šodien intervijā Latvijas Radio norādīja Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors un viens no pirmā Mildronāta izgudrotājiem Ivars Kalviņš. Latvijas zāļu lielražotājs Grindeks un citu valstu kompānijas jau paudušas, ka ir ieinteresētas valsts izgudrojuma iegādē.

Jaunās molekulas pētniecībā ir ieguldīti nepilni 100 tūkstoši latu, tomēr, lai molekula varētu kļūt par jauno Mildronātu ar lielu eksporta potenciālu, tai nepieciešami 50 miljoni latu. Šādas naudas institūtam un valstij nav, tomēr zinātnieki uzskata, ka ir vērts meklēt kaut dažus miljonus projekta turpināšanai un pārdošanu nedaudz aizkavēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar auditētā finanšu pārskata datiem, Grindeks neto apgrozījums 2006. gadā sasniedzis 42.23 milj. latu, kas ir par 10 milj. latu jeb par 31% lielāks nekā 2005.gadā.

Sabiedrības neto peļņa 2006. gadā veido 6.22 milj. latu un pieaugusi par 34.5 % salīdzinājumā ar iepriekšējo pārskata gadu. Bruto peļņas rentabilitāte 2006. gadā bijusi 52.2%, savukārt, tīrās peļņas rentabilitāte – 14.7%, pārsniedzot 2005. gada līmeni, liecina Grindeks sniegtā informācija Rīgas Fondu biržai.

Pārskata periodā Sabiedrības produkcija eksportēta uz 36 pasaules valstīm, kopumā par 39.80 milj. latu, kas ir par 9.93 milj. latu vairāk kā 2005. gadā. Galvenajiem eksporta tirgiem joprojām paliekot nemainīgiem, Grindeks gatavo zāļu produkcijas realizācijas apjoms 2006. gadā sasniedza 38.97 milj. latu, pieaugot par 35% attiecībā pret iepriekšējo gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Drošības policijas darbinieki Krievijā atklājuši apjomīgu pagrīdes medicīnisko preparātu ražotni. Krāpnieki ražojuši gan vietējo, gan ārzemju kompāniju produkciju, ieskaitot Pfizer ražoto Viagru, kā arī mūsu pašu Grindeka ražoto ne mazāk populāro mildronātu, ziņo laikraksts Bizness&Baltija.

Kratīšanas laikā Drošības policija izņēmusi dažādus iepakojuma materiālus, kā arī lielu daudzumu preces, kas bijusi gatava realizācija.

Izmeklēšanas gaitā izdevies apturēt visu nelegālās ražošanas tīklu - ražošanas un uzglabāšanas vietu, iepakojuma ražotāju, tipogrāfiju, kā arī realizācijas kanālus.

Grindeks pārstāve Laila Kļaviņa norāda, ka šī nav pirmā reize, kad atklāta preparāta pakaļdarinājuma ražošana. "Mēs jau aizsūtījām atbildi, ka preparāts ir pakaļdarinājums un nav mildronāts. Turklāt viltojumā ir ievērojami paaugstināts toksīnu sastāvs un mēs, protams, neiesakām to lieto," norādījusi L. Kļaviņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar auditētā finanšu pārskata datiem, Grindeks neto apgrozījums 2006. gadā sasniedzis 42.23 milj. latu, kas ir par 10 milj. latu jeb par 31% lielāks nekā 2005.gadā. Sabiedrības neto peļņa 2006. gadā veido 6.22 milj. latu un pieaugusi par 34.5 % salīdzinājumā ar iepriekšējo pārskata gadu. Bruto peļņas rentabilitāte 2006. gadā bijusi 52.2%, savukārt, tīrās peļņas rentabilitāte – 14.7%, pārsniedzot 2005. gada līmeni, liecina Grindeks sniegtā informācija Rīgas Fondu biržai.

Pārskata periodā Sabiedrības produkcija eksportēta uz 36 pasaules valstīm, kopumā par 39.80 milj. latu, kas ir par 9.93 milj. latu vairāk kā 2005. gadā. Galvenajiem eksporta tirgiem joprojām paliekot nemainīgiem, Grindeks gatavo zāļu produkcijas realizācijas apjoms 2006. gadā sasniedza 38.97 milj. latu, pieaugot par 35% attiecībā pret iepriekšējo gadu.

Vislielākais gatavo zāļu produkcijas apjoms realizēts Krievijā un NVS valstīs, kopā par 33.91 milj. latu. Līdz ar Krievijas farmaceitiskā tirgus paplašināšanos par 38%, augusi arī Grindeks tirgus daļa šajā valstī, palielinoties no 0.47% 2005. gadā līdz 0.6% 2006.gadā. Lielāko apgrozījumu Sabiedrībai devis oriģinālprodukts Mildronāts, veidojot 73% no kopējā gatavo zāļu pārdošanas apjoma. Salīdzinājumā ar iepriekšējo pārskata periodu, 2006. gadā Mildronāta realizācija palielinājusies par 43%, sasniedzot 28.58 milj. latu apgrozījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lembergs cer uz vairākiem simtiem tūkstošu sterliņu mārciņu no prasītājiem Anglijas tiesā

LETA, 27.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) saistībā ar tiesvedību Anglijas tiesā cer no prasītājiem saņemt tiesāšanās izdevumu un zaudējumu kompensāciju vairāku simtu tūkstošu sterliņu mārciņu apmērā.

Kā šodien preses konferencē informēja Lembergs, lēmumam par kompensācijas apmēru vajadzētu būt zināmam aptuveni desmit dienu laikā pēc 19.jūnija, kad Anglijas un Velsas Apelācijas tiesa noraidīja Antonio Gramsci Shipping Corporation un 29 citu AS Latvijas kuģniecība (LK) meitassabiedrību iesniegto apelācijas sūdzību strīdā ar Lembergu par frakts līgumu, atkārtoti apstiprinot, ka pret viņu celtā prasība ir nepamatota un izbeidzama Anglijas tiesas jurisdikcijas neesamības dēļ.

«Pirmās instances tiesā es uzvarēju kompāniju Vitol šajā prasībā, viņi tiesas lēmumu pārsūdzēja apelācijas instances tiesā, un apelācijas instances tiesa arī viņu apelācijas sūdzību noraidīja. Jāsaka, ka tiesa bija plānota divas dienas, bet notika dažas stundas. Apelācijas instances tiesa trīs tiesnešu sastāvā pēc tam, kad bija noklausījusies prasītāju argumentus, noklausīšanos pārtrauca, jo uzskatīja par bezjēdzīgu tērēt laiku un klausīties vēl manus advokātus. Tiesa uzreiz turpat tiesas zālē pieņēma lēmumu, ka apelācijas sūdzība tiek noraidīta. Tas, protams, prasītājam bija milzīgs šoks, jo viņi domāja, ka divas dienas varēs skalot smadzenes tiesnešiem, bet no tā nekas neiznāca,» norādīja Lembergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Eksperts: Latvijā ir zemu nodokļu vide

Didzis Meļķis, 28.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir zemu nodokļu vide. Turīgākie zviedri, spāņi vai franči būtu laimīgi, ja viņu valstīs būtu šādi nodokļi, tā intervijā laikrakstam Dienas Bizness, saka SEB Luxembourg privāto klientu aktīvu plānošanas vadītājs Jorgens Grēnlunds (Jörgen Grönlund).

Ja es būtu jūsu klients ar svaigi nopelnītiem dažiem miljoniem eiro un jautātu, ko man darīt, lai maksimāli lielu apjomu no šīs summas paturētu sev, ko jūs man kā Luksemburgas privāto klientu baņķieris ieteiktu?

Ja runājam par nodokļiem, tad ir notikusi ļoti liela pārmaiņa, kā tiek pārvaldīta šāda privātā bagātība. Iepriekš tika lietoti holdingi un trasti jūsu aktīvu strukturizācijai, un zināmā mērā tas aizvien notiek, tomēr pasaulē vispārīgi ir redzama ļoti liela pārbīde par labu aktīvu pārvaldības caurskatāmībai. Tie risinājumi, kas darbojās pirms desmit vai 15 gadiem un balstījās darījumu slepenībā un dažkārt arī nodokļu apiešanā, vairs nedarbojas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio: cenas gada laikā samazinājušās par 7%

, 02.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latio dati liecina, ka decembrī turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena, salīdzinot ar novembri, samazinājās par 2,1% līdz 1 415 EUR/kv.m. Salīdzinot ar pērnā gada decembri, cenas ir zemākas par 7,3%, Db.lv informēja Latio mārketinga speciāliste Zane Āboliņa.

Latio novērojumi:

·Lai noturētu pircēju, īpašumu pārdevēji kļūst arvien pretimnākošāki - pat izvēlas samazināt īpašuma cenu, tā vietā, lai paturētu pircēja iemaksāto rokas naudu.

·Arī savrupmāju pārdevēji biežāk sāk piekrist būtiskam cenu samazinājumam.

·Pieaug īres piedāvājumu skaits visos mājokļu segmentos - tajā skaitā arī savrupmājas.

·Komercplatību nomas tirgū saglabājas aktivitātes kritums. Potenciālie nomnieki atliek lēmumu pieņemšanu uz nākamā gada sākumu.

·Tautsaimniecībai ''atdziestot'' samazinās kopējais pieprasījums komercplatību nomas tirgū, straujāk samazinoties pieprasījumam pēc lielajām platībām, bet pieaugot pieprasījumam pēc mazajām platībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaidras naudas 500 000 eiro apmērā nodošana bijušajam "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētājam Uģim Magonim par viņa privāto kontaktu izmantošanu "Krievijas dzelzceļā", lai atjaunotu līgumu starp "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcu" un "Krievijas dzelzceļu" bija neparasts darījums, taču tas nenozīmē, ka nelegāls, sacīja Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis.

Jautāts, kādēļ šīs naudas nodošana Magonim notika "lauka apstākļos" un kādēļ netika izmantots bankas pārskaitījums, Osinovskis atbildēja, ka Magonim bijis ērtāk šo maksājumu saņemt skaidrā naudā. Osinovskis uzsvēra, ka tā nebija samaksa par pakalpojumiem, bet avanss.

"Pieļauju, ka viņam bija doma, ka pēc tam šo naudu tā būtu vieglāk atdot, ja nekas neizdotos. Es par to uzreiz konsultējos ar saviem Igaunijas juristiem un viņi izstrādāja precīzu metodi, kā nodot naudu par darījumu tā, lai nebūtu risku. Pirmais nosacījums bija, ka tam jānotiek Igaunijā, jo viņi pārzina tikai Igaunijas likumus. Otrais, jābūt lieciniekiem. Trešais, nauda bija jāpārbauda attiecībā uz naudas atmazgāšanas riskiem, tai bija jābūt ar pilnīgi skaidru un caurredzamu izcelsmi," stāstīja Osinovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ofšoru un banku pakalpojumu slepenības laiks ir aiz muguras, bet informētai savu aktīvu pārvaldīšanai gana daudz uzmanības ir vajadzīgs aizvien, saka SEB Luxembourg privāto klientu aktīvu plānošanas vadītājs Jorgens Grēnlunds (Jörgen Grönlund).

Fragments no intervijas (intervija pilnā apjomā publicēta 28. jūnija laikrakstā Dienas Bizness):

Ja es būtu jūsu klients ar svaigi nopelnītiem dažiem miljoniem eiro un jautātu, ko man darīt, lai maksimāli lielu apjomu no šīs summas paturētu sev, ko jūs man kā Luksemburgas privāto klientu baņķieris ieteiktu?

Ja runājam par nodokļiem, tad ir notikusi ļoti liela pārmaiņa, kā tiek pārvaldīta šāda privātā bagātība. Iepriekš tika lietoti holdingi un trasti jūsu aktīvu strukturizācijai, un zināmā mērā tas aizvien notiek, tomēr pasaulē vispārīgi ir redzama ļoti liela pārbīde par labu aktīvu pārvaldības caurskatāmībai. Tie risinājumi, kas darbojās pirms desmit vai 15 gadiem un balstījās darījumu slepenībā un dažkārt arī nodokļu apiešanā, vairs nedarbojas.

Komentāri

Pievienot komentāru