Jaunākais izdevums

Kādreiz slavenā Admirāļu kluba kabarē vietā durvis vērusi jauna radošu pasākumu norises vieta ar gana ambiciozu pozicionējumu — gandrīz teātris Artelis. Tā idejas autors, producentu grupas Virus Art režisors un producents Viktors Runtulis uzsver kultūras nozīmi valsts attīstībā, norādot — jo vairāk tiek «nogriezts» kultūrai, jo vieglāk ir pakļaut tautu.

Pašreizējās krīzes laikā gluži vai normāla ir parādība, ka tiek slēgta viena izklaides vieta pēc otras, bet jūs esat atvēris jaunu. Uz kā ir balstīts šis biznesa projekts?

Šis projekts ir tapis, lai radītu, nevis lai izdzīvotu. Domājot tikai par to, kā izdzīvot, var nonākt līdz zagšanai, kas šobrīd arī notiek. Bet, ja kaut kas tiek radīts, un tas ir no sirds... Domāju, ka noteikti būs cilvēki, kam tas patiks un kas uz šejieni nāks. Pirms trīs gadiem, kad radījām kabarē un citus pasākumus uz dažādām citām skatuvēm, sākām jau domāt, ka paralēli tam lielajam pasākumam vajag arī kādu mazu vietiņu dažādiem eksperimentiem, lai tiem pašiem māksliniekiem būtu citādāka vide, kur sevi pilnveidot. Šeit, sēžot kādā no pirmajām piecām rindām, var redzēt katru grimasi vai sviedru lāsīti cilvēkam, kas ir uz skatuves.

Uz mazas skatuves nevar nohaltūrēt?

Noteikti nevar. Akadēmiskā teātrī ļoti bieži ir štampi, kam skatītāji arī notic, un tas ir normāli. Tie cilvēki, kas atceras 1994. un 1995. gadā pastāvošo kino-muzikālo centru Bimini, uzzinot par Arteļa tapšanu, jautāja - nu, jūs taisāt kaut ko līdzīgu? Kaut kādas iezīmes, protams, ir, kaut gan virzieni šeit ir dažādi. Mēs rādām kino, dodam vaļu jaunajiem māksliniekiem, kā arī decembrī klajā nāks jaunais Cabaret piccolo. Darbosies arī tā pati trupa, kas veido Karalisko improvizācijas teātri (KIT), bet ar citu programmu - tas būs CITS KIT. Protams, būs arī dažādi koncertuzvedumi. Turklāt katrā no pasākumiem būs kāds teatrāls elements un dzīvā mūzika.

Ne viens vien ar izklaides jomu saistīts cilvēks ir uzsvēris, ka izklaide, mūzika vismaz Latvijā nav bizness. Kā tas ir Arteļa gadījumā - tas ir plānots kā bizness vai dārgs hobijs?

Pusi uz pusi. Lai kaut ko tādu atļautos kā hobiju, ir jābūt ļoti daudz naudai. Mēs vienmēr visu esam darījuši no nulles un neesam saņēmuši nekādas dotācijas ne no valsts, ne pilsētas.

Mēs vienmēr esam saņēmuši to naudu, ko nopelnījām, vai arī nenopelnījām un nesaņēmām. Kaut ko tādu sākot darīt, ir jāapzinās, ka neviens tev nepalīdzēs. Līdz ar to kaut kādai atdevei no darītā ir jābūt - citādi nevar būt.

Kādu publiku redzat kā šīs vietas auditoriju?

Tā ir ļoti dažāda. Mums ir bijuši jau atklāšanas pasākumi, kas tika veidoti kā tāds rasoliņš - uzvedumi, kuros mēs parādām, kas nu katrā no dienām te būs. Mēs gribam parādīt, ka gaidām visdažādāko auditoriju. 70 līdz 80 % no tiem cilvēkiem, kas bija uz atklāšanas pasākumiem, nāca kā uz kabarē, bet mēs mēģinām pateikt, ka tā nu gluži nebūs. Piemēram, mēs mēģināsim šajās telpās atkal rīkot kādreiz labi zināmo spēli Parlaments pret mafiju, lūgšu šeit atkal pulcēties politiķus, un tie, kas to gribēs - atnāks. Ātrākais, kad tas varētu «aiziet», ir nākamā gada janvāris.

Līdz šim jūsu realizētie projekti - klubs Bimini, Ziemas sporta spēles, Rīgas kanāla regate, Parlaments pret mafiju u.c. ir bijuši uz noteiktu laiku. Tie noteiktā laikā ar pompu ir sākušies, un pēc dažiem gadiem tiek paziņots - viss, pēdējā sezona. Cik ilgam laikam ir paredzēts Artelis?

Ne ar vienu no nosauktajiem pasākumiem nebija domāts, ka viss beigsies tā, kā beidzās. Ar Parlamentu pret mafiju viss bija vienkārši - es šajā spēlē gribēju ieviest īstu naudu. Nevis, lai tādā veidā vēl vairāk pelnītu naudu, bet gan lai paspilgtinātu tur notiekošo. Bija asas pārrunas ar tā laika televīzijas vadību, kas pret to iebilda, un tad es pateicu - ja naudu izmantot nevar, tad es to vairs netaisu. Bimini mēs bijām četri cilvēki ar līdzīpašnieku, kam piederēja par 2% daļu vairāk nekā mums pārējiem kopā, un mums bija plāns - attīstīt pagrabu, uz turieni «novirzot» skaļo mūziku, bet tur bija vajadzīga nauda, ko lielākais īpašnieks nebija ar mieru ieguldīt. Ar Kanāla regati arī viss bija vienkārši. Mēs to veidojām deviņus gadus, bet desmitajā gadā Rīgas dome pieņēma lēmumu - zālītē nedrīkst sēdēt! Nu kas tā par regati, ja zālītē sēdēt nedrīkst?! Ar Ziemas sporta spēlēm palika pavisam grūti, jo ziemas palika arvien sliktākas, un slaloma trasi nācās likvidēt, bet stāvēt uz asfalta un skatīties, kā pa trasi lejā šļūc vučka, vairs nav interesanti. Nu, runājot par Arteli, mums ir īres līgums uz 5 gadiem, bet to jau, kā zināms, vienmēr var pagarināt.

Kādu izklaidi, jūsuprāt, šodien vēlas baudīt vidējais latvietis?

Paldies dievam, vidējais latvietis šodien beidzot meklē sevi, viņš šajā laikā meklē mieru un tādējādi arī patiesas emocijas. Tas vienmēr nenozīmē to, ka sievai ir jāmet zemē šķīvis un jābļauj, ka vīrs kaut ko nav izdarījis... Tās gan arī ir emocijas, bet tās nāk no neziņas par sevi. Patiesas emocijas šodien ir ļoti nepieciešamas, kaut vai tāpēc, ka gradācija uz ielas ir palikusi milzīga. Esmu pats redzējis, ka taksists var uzbļaut meitenei un izmest viņu laukā no automašīnas kopā ar visu to naudiņu, ko viņa ir iedevusi tējai. Tas notiek aiz dusmām, jo iekšā valda nenormāla neapmierinātība. Tajā pašā laikā Jāni Skuteli uz ielas apturēja viens puisis un, burtiski, kliedza viņam virsū - vai, kā man patika tas, ko tu dari! Šī gradācija ir baigi paplašinājusies starp tiem, kam ir liela neziņa, un tiem, kas ir apstājušies un sapratuši, ka visa šitā «putra», kas ir visapkārt, ir pilnīgs s..., salīdzinot ar to, kas ir viņš pats, viņa tuvākais, un viņš paliek iejūtīgāks, maigāks, saprotošāks. Tāds ir domājošs cilvēks! Es nezinu, vai vidējais latvietis ir domājošs cilvēks - drīzāk, ka nē. Bet tā tas nav tikai Latvijā - tāda pamatmasa ir visā pasaulē, kas ir pārņemti ar tās preses lasīšanu, kurā tiek rakstīts par to, ko kurš ir apēdis, izdzēris vai, piedodiet, uz poda izsēdējis.

Kā jūs raksturotu to, kas šobrīd notiek izklaides biznesā Latvijā?

Es piekrītu tiem, kas uzskata, ka Latvijā nekad nav bijis un nebūs izklaides biznesa. Ja runā par biznesu no materiālā viedokļa, tad jāteic, ka mūsu valsts tam nav domāta. Ja mēs abstrahējamies no pasaules aprites un novelkam robežu, runājot tikai par Latviju, tad jāteic, ka vērtības mainās un tas bizness rūk. Arī mēs raugāmies uz zīmoliem, uz glancētiem žurnāliem, modelēm ar garām kājām, kas saņem pusmiljonu par vienu uzstāšanos, kas gan ir pilnīgākais absurds. Šī mašinērija šobrīd brūk, un Latvijā tas notiek tāpat kā ārzemēs. Tomēr tas jau nenozīmē, ka jākāpj palmās, jādzīvo plikam un jāēd sēnes. Vienkārši tas uzstādījums, kas pasaules šovbiznesā ir bijis pēdējos 50 gadus, brūk. Nu labi - Latvijā tas ir bijis pēdējos 20 gadus. Kāpēc tad pēdējā laikā parādās arvien vairāk «dzīvie» koncerti? Tie, kas braukā apkārt ar fonogrammu, vēl jau kaut kur saņem savus divus latus par biļeti, bet pagaidām tas beidzas. Ilgu laiku jau ir bijis tā - ja cilvēka seju kādu laiku parāda televizora ekrānā, tad viss ir kārtībā, un tālāk var braukāt apkārt ar fonogrammu. Nupat atgriezos no Maskavas, un kurieni atkal brauksim janvārī ar kabarē programmu, uz tie cilvēki, kas mūs tur uzaicināja, bija ļoti pārsteigti par krievu publiku Latvijā. Nācās viņiem paskaidrot, kas šeit notiek. Latvija reāli ir divkopienu valsts, bet... Uz Krievu drāmas teātra izrādēm apmēram puse ir latviešu publika. Krievi tur neiet: viņi ierauga plakātu ar Fiļu Kirkorovu un saprot, ka viņiem ir jāiet uz šo koncertu. Tas džeks uz skatuves plāta muti, fonā spēlē fonogramma, bet pūlis sēž un aplaudē... Nu lielāku cirku atrast nav iespējams! Savukārt, ja talantīgs krievu mūziķis šeit uztaisa koncertu ar ļoti labi izveidotu programmu, uz to atnāk uz vienas rokas pirkstiem saskaitāms cilvēku daudzums. Cilvēks uz skatuves var rādīt mākslu, bet tā nav vērtība.

Runājot par izklaidi kā biznesu, jūs teicāt, ka Latvija tam nav domāta. Kāpēc?

Protams, var teikt, ka dziesma apvieno nācijas, un tā arī ir. Taču mūsu gadījumā tieši divkopienu valsts radīšanas rezultātā ar vairāk par vienu miljonu cilvēku lielu auditoriju rēķināties nevar. Bet kas ir miljons?! Indijā katrā pilsētā mazāk par 2 miljoniem vienkārši nav. Tad par kādu šovbiznesu mēs runājam?! Turklāt uz ko gan ir skatījušies ārzemnieki, atbraucot uz Latviju visus šos gadus? Viena publikas daļa ir sirmas kundzītes ar satītiem matiem, kas dodas uz operu, un tur arī mums ir, ko rādīt. Otriem interesē mauku mājas: a viņi sadzeras, tad saskatās, kā meitenes tirina kājas, paņem viņu «priekšā», bet pēc tam pieļauj, ka viņu apkrāpj. Tās ir visas ārzemnieku zināšanas par Latviju, un kāpēc mēs domājam, ka latvietis zina vairāk.

Kā jūs šobrīd varētu raksturot valsts attieksmi pret mākslu, mūziku, kino?

Nevajag jau to visu dalīt - runa ir par to, kāda ir valsts attieksme pret jebko. Pret kultūru. Tas, kāda ir šī attieksme, pēc dažiem gadiem ļoti atspēlēsies mums visiem, arī tiem, kas pieņem daudz dažādus lēmumus. Jēdzienā «kultūra» ietilpst arī pensionāri un bērni. Ja viss turpināsies tā, kā līdz šim... Nu... Pēc pieciem, desmit gadiem vedīs bērni to savu vecmāmiņu uz mežu! Jau tagad bērnus met pa logiem laukā un atstāj atkritumu kastēs, bet tas būs vēl vairāk. Un to visu rada valsts - tādu kultūras politiku tā veido. Viss, ko cilvēks dara, viņam atspēlējas. Mēs jau tagad esam parādos, kas būs jāatmaksā mūsu bērnu bērnubērniem, ja vien tos kādreiz neatlaidīs kā pilnīgi bezcerīgai Āfrikas valstij. Tas, kas tagad tiek darīts, ir tikai sīkumi un detaļas - mūsu finansiālā neatkarība ir zaudēta jau sen.

Kādā ziņā?

Nu kā tad savulaik palaida vaļā no PSRS Baltijas valstis? To izdarīja tad, kad bija sakārtotas visas naudas plūsmas un viss pārējais. Boriss Jeļcins palaida vaļā Baltiju ne jau tāpēc, ka bija labs cilvēks. Tagad visas lietas sakārto Eiropa. Un, jo vairāk tiek nogriezts kultūrai, jo vieglāk ir pakļaut cilvēkus. Galvenais, lai cilvēkam būtu spēks - tas nozīmē, ka nedaudz paēdināt viņu vajag, lai viņš garas stundas varētu rakt bedri. Pēc tam viņam vajag polšu un veceni nop…! Viss!

Šodien daudz tiek runāts par to, ka Latvijai vajag attīstīt eksportspējīgās nozares. Vai redzat iespēju, ka Arteļa produkts, kabarē programma varētu tikt eksportēta?

Teorētiski mēs to varam eksportēt. Praktiski ir skaidri zināms, ka Rietumi nelaiž tirgū tos, kas nav savējie. Piemēram, angļi ļoti reti ielaiž savā apritē tos, kas nav vietējie. Vairāk veicas zviedriem, bet viņiem konservatorijā jau pirms 30 gadiem mācīja mūzikas producentus, kamēr mums pat džeza nodaļas nav. Sevišķi grūti Anglijā ir tiem, kas dzied ar akcentu.

Un Austrumos notiek precīzi tas pats - cik ilgi Prāta vētra cīnījās, kamēr viņus ielaida Krievijā?! Ko tad vēl no mūsējiem tur zina - Raimonds Pauls, Laima Vaikule... Un viss.

Savukārt, ja runā par mākslu, tad pasaules aprite ir. Intars Busulis kotējas visā pasaulē, bet viņš nebļauj: re, nupat es biju Tokijā, bet tagad - Kvebekā... Viņš par to nerunā, viņš to vienkārši dara. Sweetwaters ar Kārli Lāci priekšgalā ir 3 reizes labāki par vidējā līmeņa mūziķi Vācijā, bet viņiem tā īsti nav, kur spēlēt. Laiku pa laikam K. Lācis uzraksta pa kādam lielam skaņdarbam un orķestrī iesēdina ģitāristu, un viņi tur kopā darbojas.

Bet tas ir divas reizes gadā. Un ir tikai loģiski, ka visu pārējo laiku viņi braukā apkārt pa baļļukiem. Līdz ar to eksportēt savu mākslu uz mazām valstīm un ļoti klusu mēs varam, bet nokļūt pasaules apritē... Kaut gan ko piedāvāt mums ir - kad sāk dziedāt tas pats Busulis, Robijs Viljams var iet gulēt.

Taču nevajag gausties par to, ka mums nekā nav, jo esam piedzimuši Latvijā. Vienkārši katram jādara savs darbs, tas, kas pašam ir tuvs, lai dzīve piepildās. Man divas reizes ir piedāvāts doties dzīvot uz Vāciju, vienreiz uz Angliju, bet es to neizdarīju, jo šeit ir daudz interesantāk. Atceros, ka Edinburgas festivālā es ar teātri biju tieši augusta puča laikā, un mums visiem piedāvāja politisko patvērumu, kas nemaz tik bieži nenotiek. Mēs atteicāmies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nekas nav neredzams. Pat siltums. Siltuma izmantošana drošības vajadzībām

Citrus Solutions valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis, 12.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Domāju, ka lielākā daļa lasītāju atceras un ir redzējuši aizgājušā gadsimta par teju vai klasiku kļuvušās asa sižeta filmas Plēsoņa un Terminators. Fantastika? Nereāli? Pasaka pieaugušajiem? Iespējams. Bet dažas lietas šajās grāvējfilmās ir bijušas patiesas. Piemēram, iespēja saredzēt cilvēka acīm nesaredzamo siltuma jeb infrasarkano starojumu.

Pavisam nesen tepat pie mums – Latvijā, Rēzeknē – norisinājās gana spraigi notikumi. Policijai izdevās aizturēt bēguļojošo laupītāju Ralfu Tokaho, izmantojot uz robežsardzes helikoptera uzstādīto termālo kameru – iekārtu, kas uztver objektu izstaroto siltumu. Tika konstatēts siltuma izdales avots kādā Rēzeknes pilsētas nomales dārza mājiņā. Un voila – noziedznieks atrasts, kaut gulēja, domādams, ka ir labi noslēpies.

Tas, ka cilvēks kaut ko neredz, nenozīmē, ka nav iespējams redzēt neredzamo. Ir iespējams! Kā? Izmantojot tehniskus līdzekļus, kas cilvēka acij neredzamo pārvērš saprotamā attēlā. Izklausās gana mistiski. Taču pat dzīvnieku pasaulē ir būtnes, kuras redz ķermeņu siltuma starojumu. Piemēram, čūskas, kurām ir divi acu pāri. Parastās acis (šoreiz ne par tām) un acis (tās pat nav acis, bet bedrītes), ko var salīdzināt ar infrasarkano staru detektoru. Šāda brīnumaina spēja redzēt šķietami nesaredzamo piemīt arī vampīrsikspārņiem, kā arī dažiem kukaiņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izdzīvotu digitālajos džungļos, vajadzīgas pavisam citas zināšanas

Viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem veiksmīgai izdzīvošanai digitalizācijas džungļos ir laba izglītība, kas dod kārtīgas pamatzināšanas, spēju strādāt komandā, pieiet jautājumiem radoši un domāt kritiski, tā secināts Accenture rīkotajā dažādu nozaru speciālistu diskusijā «IT digitalizē biznesu».

«IT nozare ar savu darbu būtiski maina to, kā sabiedrība funkcionē. Ja veicinām tehniskās izmaiņas, vajadzētu strādāt ar sabiedrību, lai cilvēki ir tām gatavi, un palīdzēt pāriet uz jauno realitāti. IT un digitālā biznesa cilvēki, visticamāk, atradīs sev iespējas jaunajā pasaulē, bet tie, kuriem nav šādas izglītības un kuri nav strādājuši ar digitālām, matemātiskām lietām, iespējams, varētu tās neatrast. Kamēr nav par vēlu, jāmaina izglītības un pārvaldes sistēmas, lai paaudzes, kas nāk aiz mums, būtu tam vairāk gatavas. Skatoties uz to, kā mainās darba tirgus struktūra, skaidri redzams, ka darba vieta nevienam vairs nav garantēta,» spriež Maksims Jegorovs, Accenture vadītājs Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Ditas Balčus teātra pirmizrādi Būt... Šekspīram nesen Rīgā atklāta kultūras telpa 3 MĀSAS, kas būs jauna vieta mākslai, mūzikai un teātrim Vecrīgā. Taču, lai izdzīvotu, kultūras telpa centīsies papildu ienākumus gūt, atvēlot aptuveni 100 cilvēkiem piemēroto zāli arī korporatīvajiem pasākumiem.

Kultūras telpa 3 MĀSAS iekārtota ēkā uz Vaļņu un Zirgu ielas stūra Vecrīgā, kādreizējā Mākslas darbinieku namā, kas kopš pagājušā gadsimta 50.gadiem bijis kā radoša oāze un jaunu ideju laboratorija, daudzus gadu desmitus vienkopus pulcējot aktierus, rakstniekus, mūziķus un māksliniekus.

3 MĀSAS ir jauna telpa teātra, mūzikas un mākslas radošajām izpausmēm - tajā notiks izrādes, koncerti, izstādes, improvizācijas, prozas lasījumi, kā arī citas radošas aktivitātes. 3 MĀSAS turpmāk būs Ditas Balčus teātra un Kulturmarka.lv īstenoto pasākumu mājvieta.

Telpu interjers veidots sadarbībā ar dizaina zīmolu Recycled.lv, kas kopj ideju par lietu otrreizēju izmantošanu. Telpu interjeram tika izlietoti 753 optisko briļļu stikli, 94 briļļu rāmji ar stikliem, 6 sieviešu kurpes,1 cilindrs, 1 smokings, 29 žaketes,14 kleitas, 12 svārki un 17 blūzes. Tā, piemēram, teātra apmeklētāji sēž uz apģērbtiem krēsliem, savukārt lampas veidotas no brillēm. Visas iecerētās idejas gan vēl nav īstenotas laika trūkuma dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Bez precīzi definētiem mērķiem panākumus sasniegt grūti

Guntars Gūte, Diena, 23.11.2022

Neils Kalniņš: “Kā valsts esam mazi kad tirgus izmērā, gan dažādās citās kategorijās, bet vienlaikus – maziņš tas nenozīmē, ka tas ir slikti, un Latvija, manuprāt, ir izcila gan tajos uzņēmumos, kas šeit darbojas tieši tehnoloģiju laukā.”

Foto: Aivars Liepiņš, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mums jāmāk dzīvot tehnoloģiju laikmetā, izmantot to iespējas valsts un sabiedrības labklājības paaugstināšanai, uzsver foruma 5G Techritory programmu direktors Neils Kalniņš.

Tehnoloģiju attīstība šobrīd notiek ļoti straujā tempā, dažādi jauni risinājumi tiek prezentēti teju ik nedēļu. Šķiet, savā ziņā to visu sekmē arī 5G sniegtās iespējas. Arī Latvijā tiek radītas dažādas jaunas lietas, kas arī sekmīgi tiek ieviestas mūsu ikdienā. Kādi mēs izskatāmies uz pasaules fona tehnoloģiju attīstības jomā?

Kā valsts esam mazi kad tirgus izmērā, gan dažādās citās kategorijās, bet vienlaikus – maziņš tas nenozīmē, ka tas ir slikti, un Latvija, manuprāt, ir izcila gan tajos uzņēmumos, kas šeit darbojas tieši tehnoloģiju laukā, gan arī caur šo savu mazumu mēs iegūstam ļoti lielu spēju būt elastīgiem, tādējādi daudz ātrāk spējam reaģēt uz dažādām pārmaiņām un globāliem un lokāliem izaicinājumiem. Protams, te jānovelk zināmu robežu starp tehnoloģiju pasauli un ikdienas dzīvi, jo vienmēr varam skatīties pagātnē – uz nesakārtoto izglītības sistēmu vai ne tik viediem pieņemtajiem lēmumiem saistībā ar Covid-19 apkarošanu vai enerģētikas nozari, kuru negatīvās sekas mēs šobrīd izjūtam – tie ir jautājumi, kurus vienmēr var kāds uzsvērt, norādot, ka nemaz tik sekmīgi mēs neesam un esam pēdējās vietās Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

10 atziņas par to, kā domāt par biznesu eksportā

Inese Andersone, GatewayBaltic valdes priekšsēdētāja, 26.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esam mājās no intensīvas studiju vizītes Berlīnē. Studiju vizītes laikā kopā ar sešiem Latvijas dizaina uzņēmumiem izzinājām Vācijas tirgu. Tiekoties ar industrijas ekspertiem, katrs uzņēmums varēja priekš sevis smelties atziņas, lai nonāktu pie secinājumiem par to, kas jāmaina savā esošajā biznesa modelī, lai piesaistītu interesi no Vācijas uzņēmumiem.

Vēlames dalīties ar nozīmīgākajām atziņām:

- Baltija ir kā balta lapa, jo vācieši nezina, kas mēs esam. Tas paver mums iespēju uz šīs baltās lapas zīmēt savu patiesību, iekrāsot savās krāsās un paspilgtināt. Tas arī uzliek mums atbildību tam, ko un kā rīkojamies, jo esam tie, kas ir šīs baltās lapas tēli.

- “Latvieši ir improvizatori, bet vāciešiem patīk spēlēt pēc notīm” – saka Andris Eglājs, MOOZ vadītājs Berlīnē. Ar to, ka esam radoši un spējam improvizēt, meklējot risinājumus, varam pārsteigt veco Eiropu. Taču šī mūsu competitive advantage ir jāmāk komunicēt un izmantot, lai radītu jaunus risinājumus un pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iniciatīvas grupa Kuram tas rūp? ir nolēmusi ķerties pie pamatiem – uzdot pavisam vienkāršus jautājumus un mēģināt rast uz tiem atbildes, jo, aizmirstot šīs vienkāršās lietas, vērtības kļūst ačgārnas un svarīgais paliek aiz nesvarīgā. Pirmais mūsu jautājums ir: «Kur rodas nauda?» Tā nauda, kas visu kustina, kur rodas Latvijas bagātība? Atbilde ir nepieciešama, lai nesajauktu vērtību kārtību

Bagātības radītājs

Mūsu uzskats ir, ka bagātību rada cilvēks, kurš strādā. Tas, kurš rada preci vai pakalpojumu, kas ir nepieciešama, un to pārdod tirgū – iekšējā tirgū vai arī eksporta tirgos. Radītājs ir darbinieks vai uzņēmējs, par kura radīto preci vai pakalpojumu citi cilvēki brīvprātīgi, bez īpašiem likumiem vai pavēlēm maksā. Ar to būtu aprakstīts Latvijas bagātības radītājs vai tas, kur rodas nauda. Pavisam vienkārši, un tomēr, kādēļ sākas atrunas. Piemēram, tādas, kuras pat grafiskajā attēlojumā neesam norādījuši. Proti, pirmais, ko daži ļautiņi gribēs pieminēt, un ne bez pamata, būs Eiropas Savienības struktūrfondi. Tā taču ir nauda! Turklāt daļu no tās mēs paši fondos iemaksājam. Ir tikai viena atbilde – šī ir nodokļu maksātāju nauda. Nav svarīgi – Eiropas vai Latvijas. Tā ir nauda, kas jau radīta un tiek dota kā publiskā servisa pakalpojums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nodokļu maksājumi... Plūdīs raiti vai metīs aizvien lielākus lokus ēnu sektorā?

Jānis Endziņš, LTRK Valdes priekšsēdētājs, 13.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akadēmiskajā literatūrā ēnu ekonomikas īpatsvara un nodokļu sistēmas kvalitātes, funkcionalitātes un nodrošināto ieņēmumu valsts / pašvaldību budžetā mijiedarbība nereti tiek salīdzināta ar tekoša ūdens principu: ēnu ekonomika dzīvo līdzi izmaiņām nodokļu politikā, sankcijām vai gluži pretēji atvieglojumiem obligātajos maksājumos, ko ievieš par nodokļu iekasēšanu atbildīgās iestādes, izmaiņām sabiedrības morālajā stājā u.c. faktoriem. Kā strauts vai upe atstāj savu līdzšinējo gultni un apmet slaidu loku pēkšņi tās ceļā noliktam lielākam šķērslim, tā arī nodokļu maksātājs apiet tā konkurētspēju mazinošu likumu ar līkumu; Latvijā – šobrīd jau nereti, lai izdzīvotu!

Mikrouzņēmuma nodoklis izkonkurē ēnu ekonomiku

Kā Mikrouzņēmumu atbalsta pasākumu iniciators un šīs programmas līdzautors visupirms vēlos dalīties ar «mazās» uzņēmējdarbības veicēju atziņām, kas izskanēja Rīgas Plānošanas Reģiona Eiropas Savienības (ES) fondu informācijas centra organizēto semināru par iespējamo ES fondu atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai cikla ietvaros. Uzņēmēji, izdzirdējuši par iespēju mazajiem komersantiem reģistrēties kā mikrouzņēmējiem un kļūt par mikrouzņēmuma nodokļa (9% no apgrozījuma) maksātājiem, atzina šo nodokli par pievilcīgu un konkurētspējīgu. «Mazajā» uzņēmējdarbībā mikro nodoklis izkonkurē ēnu ekonomiku! Uzzinot par to, uzņēmēji saka, «esam gatavi no pelēkā sektora iznākt baltajā, lai naktī varētu mierīgi gulēt». Nodokļu slogs un sarežģītā grāmatvedība tiek noņemta, pašos uzņēmējos radot vēlmi būt godīgiem un maksāt konkurētspējīgu nodokli, runājot līdzībās, sīkām ūdens tērcītēm radīta tik līdzena plūdvirsma, ka mest līkumus kļūst neracionāli. Ir radīti visi priekšnosacījumi ērtam un raitam nodokļu pieplūdumam valsts budžetā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2010. gads dzērienu ražošanas nozarei bijis notikumiem bagāts. Industrija saskārās ar vairākiem būtiskiem izaicinājumiem – plāniem paaugstināt nodokļus, ieviest PET depozīta sistēmu, aizliegt alus reklāmu elektroniskajos medijos u.c., kas ietekmēs nozares darbību arī 2011. gadā.

Pirmais notikums – sliktā graudu raža, ko ietekmēja karstā un sausā vasara. Šobrīd mēs tā «efektu» vēl īsti neizjūtam, taču būtiski to izjutīsim 2011. gadā, kad pieaugs izejvielu iepirkumu un produktu iepakojuma cenas. Galveno alus izejvielu cenu pieaugums varētu būt no 10% līdz 15%. Minēto iemeslu dēļ 2011.gads dzērienu industrijai var kļūt par vienu no grūtākajiem gadiem. Sliktā graudu raža noteikti radīs papildu spiedienu arī uz produktu cenām.

Otrais notikums – negaidītais akcīzes nodokļa paaugstinājums bezalkoholiskajiem dzērieniem. Šis valdības un Saeimas solis tiešām radīja neizpratni dzērienu ražotāju vidū, jo par šo jautājumu netika uzsāktas savlaicīgas diskusijas. Šķiet, idejas autori tā arī neaizdomājās, kā nodokļu paaugstināšana ietekmēs ne vien uzņēmumus, kas ražo un izplata bezalkoholiskos dzērienus, bet arī ar saistītās nozares un ekonomiku kopumā. Turklāt tieši patērētāji visdrīzāk būs tie, kas uz «saviem pleciem» iznesīs šo papildu nodokļa slogu. Pieņemtais lēmums nozīmē, ka divu gadu laikā akcīzes nodoklis ir pieaudzis par 160% (no 2 latiem līdz ieplānotajiem 5,2 latiem par 100 litriem)! Kā tas ietekmēs nodokļu ieņēmumus? Piemēram, 2009. gadā šo dzērienu patēriņš samazinājās par apmēram 27%, kā rezultātā samazinājās arī ieņēmumi no akcīzes nodokļa un gaidītais rezultāts netika sasniegts. Domāju, ka līdzīga situācija sagaidāma nākamajā gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Bez valsts mehānismiem koksnes izmantošana būvniecībā būs fragmentāra

Māris Ķirsons, 03.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koksnes izmantošanu būvniecībā Latvijā bremzē vēsturiski stereotipi, normatīvie akti un valstisku stimulu trūkums sava resursa pilnvērtīgākai izmantošanai pašu zemē.

Tādu ainu rāda Dienas Biznesa sadarbībā ar Latvijas meža un saistīto nozaru portālu Zemeunvalsts.lv rīkotā diskusija par koka izmantošanu būvniecībā Latvijā un ārzemēs. Latvijā ir publiskās ēkas, ražotnes, noliktavas, infrastruktūras celtnes, kuras būvētas no koka, taču tādu ir salīdzinoši maz, labāka situācija ir ar privātmājām.

Ražojam, bet patērē ārzemnieki

“Latvijā ražo koka mājas, bet tās pārdod ārzemēs, praktiski visā pasaulē, jo grūti iedomāties kādu vietu, kur nebūtu Latvijā izgatavoto māju,” skaidro biedrības Zaļās mājas izpilddirektors Kristaps Ceplis. Latvijā ir uzņēmumi, kuri spēj saražot, Latvijā ir resursi (koksne), no kā saražot, bet produkcija nonāk ārzemēs. “Latvijā nav nekādu motivējošu rīku, lai būvētu koka ēkas, un ir liela vēsturiska stereotipu ietekme attiecībā par koka ēku ugunsdrošību. Cilvēkiem ir stereotips, ka koks pūst, vērpjas, deg, bet, ja izmantosim betonu un minerālus, visas problēmas būs atrisinātas, neiedziļinoties tajās blaknēs, kas mēdz būt visa veida būvēs,” skaidro koka ēku būvniecības uzņēmuma vadītājs Krists Slokenbergs. Viņš norāda, ka ne no valsts, ne arī pašvaldību puses nav neviena instrumenta, kas stimulētu būvēt ēkas no koka. “Labā ziņa, ka koka būvju skaits Latvijā tomēr pieaug, jo mīti par koku pirms gadiem desmit bija daudz ietekmīgāki, vienlaikus pieauguma temps ir pārāk lēns,” tā K. Slokenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule ir mainījusies. Par ASV prezidentu ir kļuvis Donalds Tramps, kurš atklāti saka – Amerika first! Viņam Amerika ir pirmajā vietā! Es domāju, ka arī Latvijai ir vajadzīgs tāds prezidents, kurš pasaka – pirmajā vietā ir Latvija! Pasaka un dara!

Tā intervijā saka Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis.

Skaļa ieroča kārta parastā trešdienas rītā, kad cilvēki dodas uz darbu. Mūsu Latvijas valstī netālu no Mātes Latvijas pie Brāļu kapiem ar automātu nošauj cilvēku. Runā, ka maksātnespējas administratoru mafija Rīgas ielās kārto savas lietas. Parādās bailes, ka atgriezušies 90-tie… Jūs kā Baptistu draudžu savienības bīskaps divpads- mit gadus kopā ar citiem bīskapiem lūdzāt Dievu par Latviju. Svētkos vadījāt dievkalpojumus kopā ar katoļu kardinālu Jāni Pujatu un arhibīskapu Zbigņevu Stankeviču, ar luterāņu arhibīskapu Jāni Vanagu un pareizticīgo metropolītu Aleksandru. Vai tiešām šī skumjā aina ir tas, ko Latvijas simtgadē mēs visi kopā cerējām ieraudzīt? Ko šī notikusī vardarbība mums rāda?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Maligina pēdējā intervija Dienas Biznesam: Ambīcijām ir robežas

Db.lv, Kristīne Stepiņa, 10.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ambīcijām ir robežas, tā intervijā DB, ko publicējām pavasarī, 26.maijā, teica AS Olainfarm valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins, kurš pērn iegādājies uzņēmumus par aptuveni 20 miljoniem eiro.

Pieminot sestdien, 9.decembrī mūžībā aizgājušo uzņēmēju, publicējam viņa interviju pilnā apmērā.

Uz interviju ar vienu no turīgākajiem Latvijas uzņēmējiem nācās gaidīt pāris mēnešus, tikšanās laiki vairākkārt tika pārcelti viņa lielās aizņemtības dēļ. Tiekamies Olainfarm valdes priekšsēdētāja kabinetā, kurš nesen pārbūvēts līdz nepazīšanai. Darba telpā, kuru caurvij Art Deco stils, novietota melna Austin Morris Traveler Woodie automašīna. Tās salonā izveidots bārs, bet vietā, kur jābūt motoram, ir skaņuplašu atskaņotājs. Blakus spēkratam atrodas degvielas uzpildes stacija, kas pilda ledusskapja funkcijas. Pie sienām sakārtas sievas – mākslinieces Elīnas Maliginas – gleznas un no dažādām pasaules valstīm atvestās ikonas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Euroaptieka valdes priekšsēdētāju Ivaru Nelsonu

Lelde Petrāne, 13.01.2017

Biroja darbinieki strādā aptiekā, lai labāk izprastu pienākumus un darba dienas ritējumu

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Ivars Nelsons, SIA Euroaptieka valdes priekšsēdētājs.

Trīs svarīgākie fakti par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu? Ar ko Jūsu uzņēmums ir unikāls?

Lepojos, ka mēs bijām pirmie, kas izveidoja pašapkalpošanās tipa aptiekas. Euroaptieka bija arī pirmā, kas ieviesa konsultācijas aptiekās – izglītotus darbiniekus, kuri strādā tieši pašapkalpošanās zālēs un konsultē klientus, palīdzot viņiem gan orientēties preču klāstā, gan izvēlēties sev piemērotākos produktus. Pašlaik mēs mērķtiecīgi vēlamies panākt, ka aptieka ir vieta, kuru cilvēki apmeklē, lai preventīvi rūpētos par savu veselību un labsajūtu, nevis ierastos tikai tad, kad jau ir skārušas veselības problēmas. Manuprāt, ir jālauž stereotips par aptieku kā tikai zāļu tirdzniecības vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri ir piekrituši atvēlēt 30 miljardu eiro kā aizdevumu problēmās nonākušo Spānijas banku glābšanai.

Nenoliedzami tā ir laba ziņa gan attiecīgajām finanšu kompānijām, gan spāņiem kopumā, it īpaši gadījumā, ja viņi šo iespēju spēs izmantot, lai atveseļotos, nevis demonstrēs tādas muļķības, kā to jau ilgstoši dara Grieķija, kas vispirms prasa superizmēra aizdevumus, bet pēc tam - divu gadu atelpu, lai varētu neko nedarīt savas saimniecības sakārtošanai.

Tajā pašā laikā ES un īpaši eirozonas valstīs arvien vairāk iezīmējas kāda būtiska tendence - pārtikušo valstu neapmierinātība ar parādos grimstošajām. Pareizāk gan šajā situācijā būtu teikt - savu saimniecību sakārtot spējušo valstu neapmierinātība ar tām valstīm, kas diez ko neizprot pamatpatiesību, ka tērēt var tikai to, kas ir nopelnīts. Principā ES valstis šobrīd var iedalīt trīs kategorijās. Vieni ir dienvidnieki, kuri cer, ka viņus mūždien kāds pabaros. Otri - tādi kā mēs, kas paspējuši sastrādāt daudz muļķību, gauži nodarot pāri savai ekonomikai, tajā pašā laikā vajadzības gadījumā itin labi pakļaujoties noteiktam diktātam no malas. Trešās - valstis, kas domā ar savu galvu, spēj analizēt pāris soļu uz priekšu un pašu spēkiem ir gatavas izdarīt visu nepieciešamo, lai pietiekami solīdi izdzīvotu. Ir tikai loģiski, ka trešajiem ir apnikuši pirmie. Ko tad paredz iecerētais Eiropas glābšanas plāns - nevis to, ka katra valsts dzīvos atbilstoši savai rocībai (process, ko realizēja Latvija), bet gan speciālu fondu veidošanu krīzē nonākušo glābšanai. Vienkāršāk sakot, tiek paredzēts, ka tie, kam ir nauda, to dos tiem, kuras tās nav, galvenokārt to attiecinot uz eirozonas valstīm. Var saprast Somiju, Nīderlandi un arī Vāciju, kuras ir skeptiski noskaņotas pret šādu plānu - ir taču zināms, ka daudz efektīvāk ir nepaēdušajam dot makšķeri, nevis zivi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Vairāk nekā tikai dizains: Huawei apvieno dabas skaistumu un viedās tehnoloģijas

Sadarbības materiāls, 27.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Minimālisma tendences arvien biežāk ir novērojamas dažādu nozaru radīto produktu dizainā, kas ir īpaši pieprasīti jaunākās paaudzes vidū. Lai gan izstrādāt pievilcīgu minimālisma dizainu varētu šķist viegls uzdevums, patiesībā ir rūpīgi jāizvērtē katra mazākā nianse un elements, lai radītu funkcionālu, kvalitatīvu, bet tajā pašā laikā vienkāršu dizainu. Mūsdienās bieži vien ierīču vizuālajam izskatam ir tikpat būtiska nozīme, cik produkta tehnoloģiskajām kapacitātēm, tāpēc jaunā Huawei MateBook klēpjdatoru sērija ir aprīkota ar iespaidīgu 11. paaudzes Intel® Core™ procesoru, un neparastu dizainu, kas apvieno abas būtiskākās mūsdienu ierīču funkcijas.

Huawei MateBook klēpjdatoru sērijas galvenā vadlīnija ir tīrs dizains, kas nozīmē, ka korpusa līnijas un padziļinājumi ir maksimāli samazināti, bet tajos ir integrētas vairākas funkcijas, lai katram dizaina elementam būtu praktisks pielietojums. Šāds dizains var "paslēpt" detaļas, kuras nav nepieciešamas, tādējādi iegūstot tīrāku, minimālistiskāku izskatu. Piemēram, bez malu Huawei Infinite FullView ekrāns, Free Touch skārienjutīgais paliktnis un paslēptie skaļruņi izkārtoti, saglabājot vienkāršību, lai vizuāli nesarežģītu ierīces kopējo izskatu. Savukārt Huawei Share funkcija ir integrēta skārienpaliktnī, lai atvieglotu ierīču savstarpēju savienošanu. Arī ieslēgšanas poga ir veidota tā, lai apvienotu divas funkcijas – vienkāršību un drošību – pirms ierīces ieslēgšanas, nolasot arī lietotāja pirksta nospiedumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

IT nevar pirkt kā mēbeles: ko valsts var mācīties no uzņēmumiem

Uldis Tatarčuks, Tet valdes priekšsēdētājs, 13.01.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar jauno gadu, Latvijai, tāpat kā citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, būs pieejami Eiropas Atveseļošanās fonda līdzekļi, un 365 miljoni – digitālajai attīstībai. Finansējums var dot spēcīgu atspērienu gan valsts e-pakalpojumu attīstīšanai, gan uzņēmumu digitalizācijai, taču svarīgi, lai nauda tiktu iztērēta patiešām efektīvi.

Latvijai salīdzinoši labi sekmējas digitālo publisko pakalpojumu sniegšanā – e-pakalpojumu klāsts un lietotāju skaits turpina palielināties. Šī gada ES Digitālās ekonomikas un sabiedrības (DESI) indeksā digitālo publisko pakalpojumu ziņā esam 10. vietā – virs ES vidējā līmeņa – tomēr jautājums, cik šie risinājumi ir klientam draudzīgi, kādos termiņos tiek ieviesti un cik tas valstij izmaksā?

Jā, valsts sektorā, iespējams, ir mazāk vietas eksperimentiem, tomēr ir vairākas lietas, ko varētu aizņemties no biznesa vides, lai sasniegtu labākus rezultātus par zemāku cenu. Ja valsti uzlūkojam kā lielu uzņēmumu ar daudziem departamentiem, tad šobrīd katram no tiem ir savas IT sistēmas, kas ir dārgi, ne vienmēr ir savstarpēji integrētas, pieprasa lielu daudzumu IT speciālistu, kuriem nevar samaksāt konkurētspējīgu atalgojumu, un gala rezultātā trūkst vienotas pārvaldības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai pietrūkst tālredzības, lai izciliem zinātniskiem izgudrojumiem piešķirtu naudu, tos pārpērk citas valstis un bauda preparātu panākumus

Tā intervijā DB norāda Latvijas Zinātņu akadēmijas (ZA) vadītājs Ojārs Spārītis.

Fragments no intervijas:

Zinātnes sadarbība ar uzņēmējdarbību. Cik tā ir aktīva patlaban?

Jūsu avīzē jau ir pauduši viedokli dažādi nozares pārstāvji, tieši ieskicējot šo spēcīgo sadarbību. Piemēram, Kurekss lepojas ar to, ka viņi ir īstenojuši jaunu zinātniski izstrādātu tehnoloģiju ieviešanu zāģmateriālu šķirošanā, to precīzākā apstrādē. Zinātnes un biznesa tuvināšanā ir svarīgs biznesa starpposms, kurš strādā ar minimāli birokrātiskiem līdzekļiem, bet spēj piesaistīt naudu, lai kādu projektu novestu līdz galam vai lai radītu kādu starpfinansējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien tika sumināti Patentu valdes (PV) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) rīkotā tradicionālā konkursa Gada preču zīme laureāti, informē LTRK.

Konkursā šogad piedalījās 83 pērn reģistrētās preču zīmes divās nominācijās – Gada preču zīme – Latvijai un Gada preču zīme – pasaulei. Sīvajā konkurencē labāko preču zīmju titulus ieguva Latvijā radītu dizaina papīra lietu ražotājs SIA Manilla un starptautiska jūras servisa pakalpojumu sniedzējs SIA Marine Insurance Services.

«Preču zīmes ir uzņēmuma zīmolvedības un reklamēšanas stratēģiju būtisks elements, tādēļ preču zīmes, nenoliedzami, ir viens no uzņēmuma mārketinga politikas stūrakmeņiem,» konkursa laureātu godināšanas ceremonijā sacīja Latvijas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, uzsverot, ka gan šogad, gan arī iepriekšējos gadus laureātu godā ir uzņēmēji un uzņēmumi, kuri novērtē rūpnieciskā īpašuma aizsardzības sistēmas radītās priekšrocības un tās jau īstenojuši, reģistrējot savu preču zīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Kaimiņš: Nevarēju vairāk runāt par OIK, jo atrados kamerā

Sandris Točs, speciāli DB, 27.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Piecas dienas pēc manas pret Rasnaču vērstās runas es tiku arestēts. Nevis demisionēja Rasnačs, bet apcietināja Kaimiņu,» sarunā ar DB rezumē Latvijas Republikas Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš

Jūs aizturēja Saeimas sēdes sākumā. Kas bija tas, ko jūs nepateicāt?

Vispirms es izstāstīšu, ko es pateicu. Iepriekšējā Saeimas sēdē pirms manas aizturēšanas es uzkāpu tribīnē. Galvenā lieta man bija pateikt, ka tie, kas balsos «pret» Rasnača demisiju, atturēsies vai izraus savas kartes no balsošanas mašīnas, tie atbalsta maksātnespējas administratoru mafiju Latvijā. Tas bija ar piemēriem, kāpēc tas tā ir. Tad pēkšņi tajā Saeimas sēdē tika izsludināts pārtraukums līdz nākamās nedēļas trešdienai.

Varbūt tomēr atgādiniet, ko minējāt savā slavenajā runā?

Es pateicu zināmo faktu, ka tieslietu ministrs Rasnačs Facebook mierīgi lielās ar debiju supošanā tās dienas vakarā, kad tika nošauts Mārtiņš Bunkus, un neuzņemas nekādu - ne morālo, ne politisko atbildību. Neveic savus ministra pienākumus. Uzskata, ka viss ir labi. Šo runu jūs varat paskatīties manā Fb laika joslā 14.jūnijā, ja interesē. Taču es pieprasīju vēl vienu demisiju, kas ir, manuprāt, absolūti nepieciešama. Ašeradena kungam. Trīs mēnešus iepriekš, kad es 8.martā uzkāpu tribīnē, toreiz es teicu: Ašeradena kungs, es nebalsošu par jūsu demisiju, jo jūs no šīs tribīnes solījāt, ka OIK ir negodīgs nodoklis, kurš nedrīkst būt, un ka jūs atbildēsiet pēc lietas būtības, un ka šī lieta Latvijā tiks izbeigta. Šis slēptais OIK nodoklis. Ašeradena kungam bija trīs mēneši. Ir rakstīti kopā, ja es nemaldos, 19 pieprasījumi. Bet Saeimas pieprasījumu komisijā tie visi ir noraidīti. Ašeradena kungam nav bijis jāatbild uz šiem jautājumiem. Tā vietā Ašeradena kungs sasauca darba grupu ar 35 cilvēkiem par valsts naudu. Noīrēja ārpakalpojumu par valsts naudu, nedomāju, ka tas bija lētākais. Kas tā bija par firmu? Ernst&Young, man liekas. Tātad 35 cilvēki un Ernst&Young ies un pārbaudīs spēkstacijas. Rezultātā nupat Ašeradens iznāca un pateica: esam secinājuši, ka ar OIK neko nevar izdarīt, to nevar izbeigt, bet, redziet, mēs darba grupā esam baigi strādājuši. Nu mēs redzam arī, kā tika izvēlēts VID ģenerāldirektora amata kandidāts Skujiņš, kur vesela darba grupa, vesela komisija sēdēja. Arī ne par mazu valsts naudu. Bet Aldis Gobzems vienkārši piecpadsmit minūtes pasēdēja internetā. Un saraka visas šīs te shēmas, no kurienes nāk Skujiņš, Martinsona kungs un viss pārējais šajā sakarā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uz kurieni mēs īsti ejam?

Ainārs Ērglis, [email protected], 05.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja jautājums par to, no kurienes mēs nākam, kaut cik ir atbildams jebkuram latvietim, tad šķiet, ka tas, uz kurieni mēs ejam un kādus līdzekļus izmantojam, pašreiz ir absolūti nesaprotami. Un tieši šāda situācija ir īpaši bīstama ekonomiskās krīzes apstākļos, kad Latvijas tēls pasaulē ir cietis pilnīgu sakāvi, kad mūsu valsts vadītāji ir «izgāzušies» jau daudzreiz pēc kārtas, bet risinājumu kā nav, tā nav.

Lai arī Ekonomikas ministrija izstrādājusi plānu ar attīstības scenārijiem, mēģinot noteikt prioritārās nozares, lai arī šķiet, ka kāds ir centies kaut ko arī prognozēt, jau tikko pēc tā publiskošanas pašas koalīcijas starpā radušās nesaskaņas. Un ne jau slēgtās sēdes laikā, bet gan mediju telpā, kas nozīmē, ka komunikācija atkal un atkal ir vāja un pilnīgi absurda.

Ekonomiskās krīzes apstākļos, kad «parastais» latvietis mēģina atrast ne tikai naudu, lai izdzīvotu, bet arī kādu, kura viedoklī ieklausīties, divu dominējošo partiju nesaprašanās radījusi pilnīgu sabiedrības neuzticību valdībai. Tam tiešs pierādījums ir «DnB NORD Latvijas barometrs», kurā tieši mūsu augstāko amatpersonu darba novērtējums nokrities līdz kritiski zemam līmenim. Kas būs tālāk? Cerams, ka ne 13.janvāra notikumi, kad cilvēki bija gatavi riskēt ar apcietinājumu, lai tikai demonstrētu attieksmi pret pieņemtajiem lēmumiem, kas tieši ietekmē viņu dzīvi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieviešot līdzšinējos ierobežojumus, kas pārspīlēti tiek dēvēti par “lokdaunu”, no politiķu puses tika viennozīmīgi apliecināts, ka pēc 15. novembra dzīve atkal būs, tā teikt, vecajās sliedēs.

Uz žurnālistu vaicāto, vai tiešām nebūs nekādu kritēriju, saskaņā ar kuriem kaut kādi ierobežojumi varētu saglabāties, amatpersonas atbildēja izvairīgi, sakot apmēram tā: dzīvosim, redzēsim. Nu redzam. Un ne tikai to, ka iepriekšējie ierobežojumi nav bijuši tik efektīvi, kā cerēts, bet arī to, ka arī turpmākajam laikam noteiktie tādi izskatās, jo atkal aplamību pilni un diemžēl atkal tieši motivē meklēt risinājumus, lai ierobežojumus apietu.

Kāpēc? Tam var būt vairāki pamatojumi. Pirmkārt, šī ierobežojumu apiešana tiešā veidā saistāma ar sabiedrības attieksmi pret lēmumu pieņēmējiem. Neteiksim, ka tas būtu kāds protesta veids, drīzāk vēlme šos aplamību pieņēmējus, tā teikt, neņemt pierē. Pamats tam – neuzticēšanās politiķiem, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi, neticība ierobežojumu efektivitātei, jo normas daudzos gadījumos nav bijušas pamatotas un bieži vien ir pretrunā ar veselo saprātu. Kaut vai par piemēru ņemot to, ka lielie pārtikas veikali, kas bija visiem atvērti līdz 15. novembrim, nu pēkšņi kļuvuši nevakcinētajiem bīstami un tāpēc nepieejami. Ir taču katram skaidrs, ka vīrusa izplatības mazināšanai būtisks ir nevis telpas izmērs, bet gan cilvēku blīvums un ventilācijas kapacitāte. Blīvumu var regulēt, un tas tiek darīts kaut vai ar groziņu un marķējuma uz grīdas palīdzību. Savukārt ventilācijas sistēmas tirdzniecības centros ir labākas nekā lielākajā daļā, piemēram, ministriju, nemaz nerunājot par skolām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Riska projekts «nekurienē» gatavs konkurēt pat ar Michelin restorāniem

Monta Glumane, 31.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šefpavārs Maksims Cekots, atverot restorānu Max Cekot Kitchen Rīgā, Torņkalnā, kurā piedāvā tikai degustāciju ēdienkarti, vēlas mainīt pašmāju kulinārijas nozari.

Aizvadītajā gadā bijušās kokapstrādes rūpnīcas telpās tika atvērts restorāns, kas novērtēts gan kā labākais jaunais restorāns, gan kā dārgākais Rīgā. Tā īpašnieks, šefpavārs Maksims Cekots, ir ambiciozs – investori projektam nav noticējuši, taču viņš vēlas Latvijas vārdu pasniegt pasaulei un ir gatavs konkurēt pat ar Michelin restorāniem.

Vai jūs bērnībā sapņojāt kļūt par pavāru?

Noteikti pavāra profesija netika uzskatīta par kaut ko nopietnu manā ģimenē. Tēvs saredzēja, ka kļūšu par jūrnieku, jo pats darbojās tajā profesijā. Bērnībā man ļoti patika palīdzēt vectēvam dārzā, jo viņam viss kaut kas bija. Ziemā viņš audzēja zemenes, tomātus, un tas man šķita kaut kas nereāls. Ļoti garšoja, kā gatavoja mana vecmāmiņa, iespējams, no turienes arī ir tā mīlestība uz kulināriju. Bērnībā vairāk sapņoju par to, ka izdarīšu savā dzīvē kaut ko izcilu un pamanāmu. Līdz kulinārijai mani atveda pati dzīve, pats par to nesapņoju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

#2 Kā izdzīvot startup fāzē: nebaidies no konkurences

Toms Jurjevs, 4finance izpilddirektors, 05.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nenovērtēju konkurentus – tā ar sarūgtinājumu ir konstatējis ne viens vien uzņēmējs, kurš piedzīvojis neveiksmi un sācis visu no sākuma. Tikai nākamajā reizē jau ar vērtīgu pieredzi. Viena no izplatītākajām kļūdām, uzsākot biznesu, ir nerēķināšanās ar konkurenci gan plānojot uzņēmuma darbību, gan arī jau aktīvi strādājot. Otra, līdzīga kļūda, novērtējot konkurenci, ir uztvert to kā problēmu un neizmantot iespējas, ko piedāvā darbība intensīvas konkurences apstākļos.

Ja Tu celies un ej gulēt ar sajūtu, ka iecerētais produkts vai pakalpojums būs unikāls un neatkārtojams, tad šai pārliecībai, visticamāk, būs īss mūžs. Mirklis, kad sāncenša elpa nav jūtama pakausī, var būt īss. Konkurenti pie apvāršņa spēj parādīties neticami ātri, un mūsdienās jebkas, ko iespējams nokopēt, tiks nokopēts, turklāt ar lielu rūpību – kopija mēdz būt ievērojami labāka nekā oriģināls. Jārēķinās, ka jebkuram uzņēmējam viņa piedāvājumā, iespējams, mazāk unikalitātes un ikdienā, iespējams, vairāk konkurentu, nekā šķiet.

Taču padoties nevajag – veselīga konkurence ir vien apliecinājums, ka izvēlētajā tirgus nišā ir iespējams nopelnīt. Būtiskākais ir būt soli priekšā, nevis soli aiz konkurentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru