Citas ziņas

Latvieši.com apkopotās Jāņu svinību vietas pasaulē

, 21.06.2007

Jaunākais izdevums

Beļģija

Grez-Doiceau

Jāņu svinēšana Grez-Doiceau

23.jūnijā no 20:00 uz kopīgu Jāņu svinēšanu pļavā pie Grez-Doiceau visus aicina Latviešu biedrība Beļģijā ar LR pastāvīgās pārstāvniecības NATO atbalstu un Latvijas Kultūras koledžas līdzdalību.

20:00-21:00 Līgotāju sagaidīšana, vainagu vīšana, siera un medalus darīšana, Līgo tērpu skate, rotaļas bērniem.

21:00-22:30 Jāņu tēva un mātes godināšana, vakarēšana, sadziedāšanās un apdziedāšanās.

22:30-2:30 Jāņuguns aizdegšana, dejas un rotaļas pie ugunskura.

2:30-3:30 teatralizēta spēle un papardes zieda meklēšana.

3:30-4:00 saullēkta sagaidīšana

Vakarēšanas laikā būs Latvijas alus un uzkodas, beļģu sieru galds (par atsevišķu samaksu: 6 EUR) un pašu cienasts (pēc ieskatiem).

Aicinām padomāt par Jāņu zālēm. Būs lielā telts lietus gadījumā, individuālo telšu vietas.

Tiks organizēts autobuss no Briseles 19:00 (rue Montoyer un Arlon krustojums), atpakaļ - 4:30. Biļetes cena: 6 EUR (pieteikšanās [email protected]).

Ar automašīnu: E411, 8. nobrauktuve, virziens Grez Doiceau 12 km, tālāk sekot norādēm (precīzs ceļa plāns atrodams www.latvieshi.be).

Ieeja: 16 EUR. Bērniem līdz 12 gadiem - bez maksas. Jauniešiem līdz 21 gadam, LBB biedriem un kora dalībniekiem: 11 EUR.

Sīkāka informācija: www.latvieshi.be vai rakstot uz e-pastu: [email protected].

Dānija

Odense

Jāņu pasākums bērniem

Latviešu-Dāņu Biedrība aicina visas ģimenes uz Jāņiem veltītu pasākumu netālu no Odenses. Pasākums notiks 9.jūnijā 11:00 pie Dainas Upmanes. Daina dzīvo tuvu pie dabas krūts ar iespējam pastaigāt gar ezeru jāņuzāļu meklējumos, kā arī samīļot viņas 5 mazos kaķēnus un trusīšus. Turpat ir arī poniji, kas atļausies sevi paglaudīt.

Brauciet visi, un mēs jauki pavadīsim kopā šo dienu!

Bērniem no 5 gadiem notiks latviešu skoliņas nodarbība Kristines Z.N. vadībā.

Katram jāņem līdzi ēdiens kopējam galdam. Ja varat, sagatavojiet kaut ko piemērotu Jāņiem. Daina gādas par dzeramajiem (tēju, kafiju, sulu vai tmldz.). Alu var ņemt līdzi pēc paša vēlēšanās. Noderēs arī sedziņas, kā arī Jāņu dziesmas.

Sīkāka informācija: www.lettiskdanskforening.dk vai sazinoties ar Inetu Sokolowski- biedrības vadītāju, rakstot uz e-pastu: [email protected] vai sazinoties pa tālruni: +45 75826612, +45 21936113 (mob.)

Kopenhāgena

Jāņu ielīgošana vēstniecībā

8.jūnijā 18:00 Jāņus ielīgos LR vēstniecība Dānijā. Pasākums notiks LR vēstniecībā Kopenhāgenā: Rosbaeksvej 17, 2100. Īpašais viesis un pasākuma vadītājs šogad būs muzikologs-etnogrāfs Valdis Muktupāvels, kas veidos vakaru īpaši skanīgu un latvisku. Viesiem tiks piedāvāts latviešu Jāņu galds, kā arī latviešu alus.

Sīkāka informācija, kā arī pieteikšanās pasākumam pie vēstnieka sekretāres Ievas Biezās pa telefonu +45 39 27 60 00, vai e-pastu: [email protected]

Francija

Kalē

Līgo svētki Kalē

Latviešu Apvienība Francijā (LAF) gatavojas svinēt Līgo Svētkus sestdien, 23.jūnijā, lauku mājās Kalé pilsētas tuvumā pie apvienības valdes biedra Alain Mesnil.

Netālu atrodas TGV stacija Calais-Frethun un vieta ir arī viegli sasniedzama pa galveno autoceļu no Parīzes. Uz vietas ir kempinga iespējas, vai arī naktsmājas iespējams sarunāt tuvumā esošajos mājokļos (par maksu).

Lai svētkus varētu laicīgi organizēt, LAF aicina atsaukties cilvēkus, kuri vēlētos piedalīties Līgo svētku svinībās.

Lūdzam sazināties ar apvienību pa e-pastu: [email protected] (vēlams, līdz 21.maijam).

Paziņojums: Tā kā uz Alain Mesnil kunga aicinājumu svinēt Jāņus viņa sētā atsaukušies ļoti maz interesentu, tika izlemts aicināt Francijas latviešus Līgo naktī pievienoties Briseles latviešiem pasākumā Beļģijā.

Gruzija

Tbilisi

Jāņu svinības Tbilisi

23.jūnijā pēc 18:00 Jāņu svinības latviešiem un viņu draugiem Gruzijā rīko Gruzijas latviešu biedrība "Ave Sol". Pasākums notiks Tabukashvili ielā Nr.17, kur nav tik daudz vietas dančiem, bet pietiek vietas gan ugunskuram, gan Jāņu cienasta galdam. Jāņubērniem līdzi būtu jāņem groziņš un Jāņu zāļu pušķis - pēc iespējas lielāks un krāšņāks, jo kā katru gadu tiks rīkots konkurss par skaistāko Jāņu zāļu pušķi. Būs gruzīnu alus un šašliks, kuru varēs cept uz ugunskura, bet pēc tam varēs iemēģināt arī lēkšanu pāri ugunskuram. Īpaši aicināti labi Jāņu un līgo dziesmu zinātāji un dziedātāji!

Tuvāka informācija saņemama, sazinoties ar Latviešu biedrības Gruzijā priekšsēdi Regīnu Jakobidzi, rakstot uz e-pastu: [email protected]

Īrija

Dunshaughlin

Jāņu svinības Dunshaughlin

23.jūnijā no 19:00 līdz rītam uz kopīgu līgošanu aicina Latviešu Apvienība Latvieiem Īrijā (LALI). Pasākums notiks Rathbeggan Lakes Angling Centre, Dunshaughlin, Co. Meath (Ceļš N3). Pasākumā būs Jāņu ugunskurs, būs iespējams iegādāties Jāņu alu un sieru, kā arī citas uzkodas. Jautrību visas nakts garumā uzturēs pasākuma vadītājas - Diāna Bērza un Iveta Lūse, bet par mūziku visas nakts garumā rūpēsies Jolanta un Tālis no grupas "Rietumkrasts".

Pasākuma vieta piemērota atpūtai ar ģimeni, šeit izveidots bērnu rotaļu laukums, iekārtoti dažādu spēļu (loka šaušanas, minigolfa, u.c.) laukumi un atvērts mini zoodārzs. Ir iespējas grilēšanai un uz vietas ir iespējama nakšņošana, taču līdzi jāņem savas teltis. LALI ir aizrunājis Rathbeggan lakes visas nakts garumā un pasākuma laikā šajā vietā nebūs ne makšķernieku, ne citu viesu.

LALI biedriem ieeja uz pasākumu par brīvu, bet pārējiem - 25 EUR (biļetes varēs iegādāties arī pasākuma vietā). Sīkāka informācija par pasākuma vietu atrodama internetā: www.rathbegganlakes.com.

Kontaktiem: www.latviesi.org

Limerika

Līgo rīts ģimenēm Limerikā

23.jūnijā 10:00 Limerikas Latviešu Biedrība organizē Līgo rītu bērniem kopā ar vecākiem, vecvecākiem vai auklītēm. Pasākums notiks: Mungret Street banketu zālē, kur pie ieejas sagaidīs arī Sarkangalvīte.

Pasākuma programmā paredzētas jautras spēles, atrakcijas un daudz interesantu pasākumu. Bērniem ir iespēja arī piedalīties izstādē, kur savus zīmējumus, līmējumus, veidojumus un mākslas darbus var nodot krustmātei Aijai - Limekrikas centra TESCO veikalā pie foto stenda 16. un 17.jūnijā no 14:00 līdz 15:00.

Vecākiem lūgums ņemt līdzi pašu gatavotus kārumus, kurus vērtēs bērni.

Sīkāka informācija meklējama pie krustmātes Aijas, sazinoties pa tālruni: 0857646154 vai rakstot uz e-pastu: [email protected].

Lielbritānija

Koventrija

Jāņu svinības Koventrijā

23.jūnijā 18:30 Jāņus varēs svinēt arī Anglijas vidienē - "Mūsmājās". Līgošanu kuplinās "Dūdalnieki" un ar tautas dejām iepriecinās deju grupa "Kamoliņš", bet pēc tam sekos saviesīgs vakars ar dejām.

Adrese: Latvian Welfare Fund, Priory Hill, Wolston, Coventry, CV8 3FZ. Telefons: 024 7654 2701 un 024 7654 2737 (Vilija Liepa / Žanis Mūsiņš). E-pasts: [email protected].

Londona

Jāņu svinības Daugavas Vanagu namā Londonā

23.jūnijā Daugavas Vanagu Londonas nama klubiņā notiks Jāņu svinības. Visi tiek laipni aicināti Līgo vakaru lustīgi nolīgot pie vēsa, svaiga Latviešu alus, Jāņu siera un garšīgam uzkodām. DV nama klubiņa adrese: 72 Queensborough Terrace, London, W2 3SH. Tālr. +442072291652.

Krievija

Bobrovka

Jāņu svinības Bobrovkā

23.jūnijā Līgo svētkus svinēs arī Bobrovkā (Omskas apgabala Taras rajons), kur šogad gaidāmas ļoti plaša mēroga svinības, jo Līgo svētki sakrituši ar 110.gadadienas svinībām, kopš latviešu ierašanās Bobrovkā. Bez tam tiks atzīmēta arī Omskas latviešu kultūras centra "Zvaigznīte" 15 pastāvēšanas gadu jubileja un folkloras ansambļa "Daina" 10.dzimšanas diena.

Pasākuma svinīgā daļa sāksies jau 14:00, kas vietējos latviešus sveiks oficiāli ielūgtie svētku viesi un citi aicinātie ciemiņi.

Savukārt Līgo svētku svinēšana sāksies 22:00 pie ezera. Koncerta programmā paredzēta 4 latviešu kolektīvu uzstāšanās, taču priekšnesumus sniegs arī vācu, igauņu un somu ansambļi.

Svinību laikā tiks rīkots konkurss labākajam siera sējējam un alus darītājam. Visu nakti tiks dedzināti ugunskuri, skanēs latviešu dziesmas un būs iespēja izdancoties latviešu tautas dejas. Bet līdz ar pirmajiem saules stariem no rīta, ezerā tiks palaisti vainagi un tiks teiktas atvadas svētkiem līdz nākamajam gadam.

Pasākumā piedalīsies oficiāla delegācija no Latvijas un ar savu klātbūtni svinības pagodinās Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns. Viņu pavadīs arī LR vēstnieks Krievijā A. Teikmanis, Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdis J. Kukainis, vēstniecības pirmā sekretāre M. Ķezbere un citi.Svinībās ar priekšnesumiem uzstāsies arī Daugavpils teātra pārstāvji un viesosies delegācija no Cēsīm.

Tuvāka informācija saņemama, sazinoties ar Omskas latviešu biedrības priekšsēdētāju Andri Tupesi: 007 3812 673361.

Magadana

Jāņu svinības Magadānā

22.jūnijā 20:00 Līgo svētkus sāks svinēt Magadānas baltiešu biedrība "Kolima-Baltija". Pasākums notiks iemīļotā vietā: Okhotskas jūras krastā. Svinībās piedalīsies arī apgabala un pilsētas vadītāji, kā arī masu mediju pārstāvji. Būs ugunskurs, dziesmas, rotaļas, alus un siers.

Sīkāka informācija pieejama, sazinoties ar biedrības valdes locekli Andri Ozolu, rakstot uz e-pastu: [email protected].

Sanktpēterburga

Vasaras saulgriežu ielīgošana Sanktpēterburgā

19.jūnijā Latvijas ģenerālkonsulātā Sanktpēterburgā notiks Līgo svētku un Jāņu dienas ielīgošanas pasākums "Līgo nakts - īsākā nakts gadā". Pasākumu atklās Latvijas ģenerālkonsule Iveta Sers un pasākuma galvenais mērķis ir iepazīstināt Krievijas valsts institūciju pārstāvjus, sadarbības partnerus, uzņēmējus, masu mediju pārstāvjus, kā arī Sanktpēterburgā rezidējošo ārvalstu diplomātisko korpusu ar latviešu tradīcijām un nacionālajiem svētkiem.

Pasākumu laikā tiks organizētas vairākas aktivitātes, atbilstoši Līgo svētku un Jāņu dienas tradīcijām - vainagu likšana puišiem un meitām, dažādas spēles, Jāņu dziesmas un rotaļas, danči dūdu, akordeona un vijoles pavadībā, zīlēšana ar vainagiem un koku zariem, kā arī meitu un puišu apdziedāšana.

Ielīgojot vasaras saulgriežus, muzicēs Latvijas folkloras draugu kopa "Skandinieki", kas pasākuma apmeklētājus aicinās piedalīties īpašos vasaras saulgriežu rituālos. Skanot Līgo dziesmām "Skandinieku" izpildījumā, svinību viesi tiks cienāti ar sieru un alu, kā arī latviešu tradicionālajiem ēdieniem, ko viesiem laipni piedāvās Latvijas krodziņš "Raganas Ķēķis".

Nīderlande

Blijburg

Jāņu svinēšana Blijburg

23.jūnijā no 16:00 Nīderlandes - Latvijas biedrība "Latvija" ielūdz visus uz Jāņu svinībām. Pasākums notiks Strandpaviljoen Blijburg, jaunākās Amsterdamas rajona IJburg pludmalē pie IJsselmeer. Svinību gaitā būs plaša, izklaidējoša programma sadarbībā ar Strandpaviljoen Blijburg. Lūgums ņemt līdzi labu omu, Jāņu vainagus un mūzikas instrumentus kopīgai muzicēšanai pie Jāņu ugunskura.

Biedrības biedriem un Latvijas studentiem dalība pasākumā un BBQ bez maksas, pārējiem - dalības maksa: 5 EUR, BBQ: 15 EUR (dzērieni nav iekļauti cenā).

Sīkāka informācija: www.latvija.nl un www.blijburg.nl

Norvēģija

Lilleakera

Līgo vakars Norvēģijā

23.jūnijā 17:00 Latviešu Biedrība Norvē?ijā laipni aicina tautiešus ar ?imenēm uz Līgo vakaru.

Šogad pulcēsimies jaunā vietā: Lilleaker Folkets Hus, (Ørakervn. 30, Lilleaker). Tā kā šogad īrēsim vietu, lūdzam visiem pieaugušiem ieejas naudu : kr. 50,-

Ņemiet līdzi dziesmu prieku, groziņus un - pēc vēlēšanās - alu!

Lūdzam pieteikties līdz 15.jūnijam, pie Solveiga Vija Wendt, tel. 481 62203, e-mail: [email protected], vai Latvijas vēstniecībā, tel.22 54 22 80, e-mail: [email protected].

Stavangere

Jāņu svinības Stavangerē

Latvijas Republikas goda konsulāts Stavangerē sadarbībā ar latviešu kopienas pārstāvjiem aicina visus uz Līgo dienas svinībām 23.jūnijā 19:00, laukumā pie Krossbergas, kas atrodas pie Store Stokkavann (Lielā Stokka ezera).

Līdzi ņemams groziņš ar gardumiem un atspirdzinājumiem, labs garastāvoklis, kā arī daudz draugu un paziņu!

Detalizētāka informācija pa tālruni: +47 48 01 66 06

Vācija

Bonna

Jāņu svinības Bonnā

23.jūnijā 19:00 Jāņu svinības Līgo vakarā notiks Annabergā (Bonna, Vācija). 19:00 būs skatāma Briseles Latvijas diplomātu, ierēdņu un brīvmākslinieku teātra izrāde "Skroderdienas Silmačos", bet pēc izrādes līgošana līdz rīta gaismiņai. Balsis varēs ieeļļot ar Latvijas un Vācijas aliņu un stiprināties ar sieru un pīrāgiem. Līdzi jāņem skaņas balsis.

Ierobežotas nakšņošanas iespējas, tādēļ ieteicams paņemt līdzi teltis un guļammaisus.

Tuvāka informācija: Latvijas konsulātā Bonnā: www.konsulat-lettland.de, tālrunis: 0228-2499810, vai sazinoties ar Andreju Urdzi Annabergā, rakstot uz e-pastu: [email protected], tālrunis: 0228-316244

Adrese: Annaberger Str.400, 53175 Bonn, Vācija

Hanovere

Jāņu svinēšana Hanoverē

23.jūnijā no 17:00 visi tiek aicināti uz Langenholzen (Alfeld tuvumā), kur notiks Jāņu svinības Hanoveres latviešiem. Paredzēta grillēšana, pīrādziņi, ugunskurs, sadziedāšanās un citas aktivitātes. Lūdzam līdzi ņemt groziņus svētku galdam.

Iepriekš pieteikties pie Gunas, rakstot uz e-pastu: [email protected].

Donaueschingen

Jāņu svinības Donaueschingen

23.jūnijā 17:00 visi tiek aicināti uz kopīgu Jāņu svinēšanu Naturfreundehaus Baar, Donaueschingen, Alte Wolterdinger-72. Lūdzam līdzi ņemt groziņus (salāti, pīrādziņi, gaļa, desiņas - grilēšanai, u.c.). Svinēsim ar Jāņu dziesmām, spēlēm, būs Jāņuguns - nāciet ar zāļu vainagiem!

Dalības maksa no lielajiem līgotajiem: 7.50 EUR un no mazajiem līgotajiem 3.00 EUR (bērniem no 2.g.vecuma). Dalības maksā ietilpst alus, bezalkoholiskie dzērieni, Jāņu siers, vietas īre un citi sīkie izdevumi.

Svinību vietā ir iespējams arī pārnakšņot (iepriekšēja pieteikšanās obligāta pa tālruni: 0771-2985, maksa no cilvēka 20.50 EUR ar brokastīm, bērniem līdz 8.g.vecumam: bez maksas. Istabas ir tīras un ar gultas veļu).

Pieteikšanās pie Iluta Käfer, zvanot pa tāltuni: 0771-6022919 vai 0172-7695014 (mob.), vai sūtot e-pastu uz adresi: [email protected].

Asv

Klīvlande

Jāņu svinēšana Klīvlandē

23.jūnijā 17:00 visi tiek mīļi aicināti uz kopīgu Jāņu svinēšanu Klīvlandes pilsētā, Ohaijo pavalstī ASV. Jāņu svinības tradicionāli atkal rīko Daugavas Vanagu apvienība Klīvlandē, sadarbībā ar Klīvlandes latviešu golfa klubu.

Jāņu svinības notiks parastajā vietā - Breksville, kas atrodas Metro parka "Ottawa Point" laukumā, turpat, kur iepriekšējā gadā.

Ieeja pret ziedojumiem, bet atlikums tiks nodots DV aprūpes darbam.

Sīkāka informācija, sazinoties ar Zigurdu Reineku (DV Klīvlandē priekšnieku) pa e-pastu: [email protected].

Nūdžersija

Jāņu svinēšana Ņūdžersijā

23.jūnijā 16:00 tiks rīkoti Jāņi Priedainē (1017 Highway 33 East, Freehold, NJ 07728). Līgotājus sagaidīs jau no 16:00. Pēc 17:30 uzstāsies divas tautas dejo kopas: "Jumis" no Ņujorkas un "Dzirkstele" no Filadelfijas. Pēc tam par deju mūziku gādās "Bernie" orķestris. Ieeja $20.

Plašāka informācija atrodama internetā: www.priedaine.org.

Mičigana

Jāņi Mičiganā

23.jūnijā tiek organizētas Jāņu svinības "Garezerā". No rīta būs gadskārtējais Dr.V.Kores piemiņas golfa turnīrs, kas notiks Pineview golfa klubā.

Tautas deju mēģinājums Graša paviljonā sāksies 9:00, savukārt kopkora mēģinājums Kronvalda zālē sāksies 10:00. 19:00 paredzēta Vakara Dziesmu leja - tautas deju uzvedums, līgošana ar Jāņa tēvu un Jāņa māti, dejošana pie pazīstama lietuviešu deju orķestra mūzikas.

Savukārt 24.jūnijā 10:30 visi aicināti uz dievkalpojumu Brīvdabas baznīcā. Dievkalpojumu vadīs mācītāja Ilze Goforth. Pēc dievkalpojuma, 13:00 paredzēta izstādes atklāšana Klinklāvu galerijā, kur būs apskatāmi Ritas Grendzes un Kristas Varsbergas mākslas darbi. 14:00 visi aicināti uz jaunā Skautu-gaidu muzeja namiņa atklāšanu. 15:00 iespēja noskatīties filmu "Nāves ēnā".

Adrese: 57732 Lone Tree Rd, Three Rivers, MI 49093, tālrunis: 269 244 5441, e-pasts: [email protected], mājas lapa internetā: www.garezers.org.

Līgošana Grand Rapids

23.jūnijā no 20:30 uz kopīgu līgošanu tiek aicinātu latvieši un viņu draugi Grand Rapids, Mičiganā. Pasākums notiks: 300 College Ave. SE (pie Gunitas Lapinskas).

Pasākuma organizatori sola alu, autentisku latviešu ēdienu un grilēšanu, bet aicina līgotājus paņemt līdzi arī savu cienastu. Paredzēti danči, lēkšana pār ugunskuru un citas jautras izdarības. Sievietes tiek lūgtas nākt ziedu vainagos, bet vīrieši - ozollapu (vai citu koku lapu) vainagos, tāpat ikviens var rotāties arī ar interesantām rotām.

Sīkāka informācija par svinībām un pieteikšanās, sazinoties ar Gunitu Lapinsku pa e-pastu: [email protected], vai zvanot pa tālruni: 456-1486.

Viskonsīna

Jāņu svinēšana Viskonsīnā

23.jūnijā no 19:00 visi tiek aicināti uz kopīgu līgošanu Viskonsīnas štatā ASV, netālu no Tomas (Tomah) pilsētas - latviešu īpašumā "Dievsēta". Gatavošanās svinēšanai notiks visas dienas garumā.

Organizatori sola latvisku Jāņu svinēšanu, būs Jāņuguns, pūdele, alus, siers, dziedāšana un dancošana. Nav plānoti īpaši priekšnesumi, jo visi līgotāji piedalīsies svinību veidošanā.

"Dievsēta" ir latviešu lauku īpašums ar 3 ēkām (ir labierīcības). Uz vietas pieejams ierobežots gultu skaits, tādēļ vēlams ņemt līdzi savas teltis.

Par nakšņošanu un maltītēm paredzēta samaksa, tādēļ būtu vēlams pieteikties savlaicīgi.

Sīkāka informācija, rakstot Zintai Ponei uz e-pastu: [email protected] vai sazinoties pa tālruni: 612 751 1679.

Merilande

Līgo vakars Merilandē

23.jūnijā no 17:00 ikviens līgotājs tiek gaidīts uz gadskārtējo līgošanu pie rotkaļa Aleksandra Pariņa. Līdzi jāņem groziņu kopīgam galdam (būs galdi zem speciālas telts, gadījumā, ja sāktu līt), citus līgotājus un līgošanas garu! Būs ugunskurs, vēlāk tiks pacelta arī pūdele, skanēs līgo dziesmas un būs citi labumi.

Svinību vieta: 13300 Old Indian Head Road, Brandywine, Maryland 20613 (apmēram stundas braucienā uz dienvidaustrumiem no Vašingtonas). Auto būs iespējams novietot pļavā pie svinību vietas. Pagalmā iespēja uzsliet arī teltis.

Ceļa norādījumi: no I-495 Beltway jānobrauc pa Branch Avenue/Route 5 (exit 7) uz Andrews Air Force Base pusi (dienvidaustrumiem). Jābrauc pa Branch Avenue/Route 5 apmēram 10 jūdzes līdz Brandywine Road/Route 381, kur jāgriežas pa kreisi. Jābrauc pa Brandywine Road/Route 381 apmēram 2.5 jūdzes, krustojot Route

301 un divas dzelzceļa sliedes. Pie ugunsdzēsēju stacijas jāgriežas pa kreisi uz Tower Road. Jābrauc pa Tower Road apmēram 1 jūdze, kamēr ceļš sašaurinās un kļūst par

Old Indian Head Road. Tieši pirms līkuma zīmes jāiegriežas pa labi uz iebraucamā ceļa.

Sīkāka informācija angļu vai latviešu valodā pa tālruni: 301-782-4277 jeb rakstot uz e-pastu: [email protected].

San Diego

Līgo svētki San Diego

23.jūnijā 12:00 pa dienu sāksies latviešu Līgo svētku svinības San Diego uz kurām tiek aicināti latvieši, viņu ģimenes un draugi. Svinību vieta: Crown Point Place Beach, San Diego (ceļa norādījumi: no I-8 W uz West Mission Bay Drive izeju griezt pa labi, kura turpinās uz Ingraham St., tad vēlreiz pa labi uz Crown Point Dr. Parka beigās, aptuveni ūdens malā plīvos Latvijas karogs, iespējams, jau degs ugunskurs un būs līgotāju bariņš).

Uz vietas jau būs sagādātas desiņas, Latvijas rupjmaize, atsvaidzinoši dzērieni - alus, vīns, u.c., kā arī būs vienreizējie lietošanas trauki. Pārējo - salātus, dārzeņus, augļus vai saldo ēdienu tiek lūgts paņemt līdzi. (Zināšanai: pludmalē nedrīkst ienest un lietot ēdienus un dzērienus no stikla traukiem! Alkoholiskos dzērienus ir atļauts lietot

no pusdienlaika līdz 20:00 vakarā. Auto stāvvietu slēdz 22:00 vakarā).

Līdzi var paņemt arī pludmales krēslu, pretiedeguma krēmu, cepuri un saules sargu!

Organizatori meklē arī brīvprātīgos piknika sagatavošanai!

Dalības maksa: ziedojums - 10.00 USD (pārpalikums tiks ziedots San Diego Latviešu Luterāņu draudzes darbībai).

Jautājumi un R.S.V.P.: zvanīt Jānim Legzdiņam pa tālruni: 619-299-3624 vai

619-851-2358 (mob.)

Ziemeļkarolīna

Jāņu svinēšana Fayetteville, Ziemeļkarolīnā

23.jūnijā no 19:00 tiek rīkots ikgadējais Līgo vakars Ziemeļkarolīnā, Fayetteville. Pasākumā būs vainagu vīšana, siera siešana, pīrāgu cepšana, īsts Latvijas alus, latviešu Līgo dziesmas, ugunskurs, šašliks un neliela latviešu kompānija.

Sīkāka informācija, rakstot uz e-pastu: [email protected].

Austrālija

Adelaide

Jāņu svinības Adelaidē

23.jūnijā Jāņu svinības notiks Dzintaros (Adelaidē).

14:00-15:00 Vainagu vīšana - ziedus un zāles jāņem līdz

15:00 Launags

15:30 Dziesmas, rotaļas un spēles

17:00 Vakariņas (Vakariņas, ieskaitot kafiju un kūkas - $10, bērniem, kuri neiet Latviešu skolā - $5)

18:00 Ugunskurs, apdziedāšana un saviesīgā uzdzīve (vecāki ir atbildīgi par bērnu uzraudzību)

Aicinām paņemt līdzi baterijas. Pārdošanā būs Jāņa alus, karstvīns un sulas.

Pārnakšņošana un brokastis - $10 (skolas bērniem bez maksas).

Lūdzam pieteikt piedalīšanos līdz 17.jūnijam, sazinoties ar Margotu Puķītis, zvanot pa tālruni: 8261 9931.

Brisbane

Jāņu svinības Brisbanē

23.jūnijā 16:00 Jāņu svinību pasākumi tiek organizēti Brisbanē (Kvīnslande, Austrālija). Pasākuma norises vieta - Brisbanes Latviešu nams: 24 Church Ave, Buranda.

Aicinājums visiem tautiešiem - svinēsim Jāņus kopā: ēdīsim, dzersim, dziedāsim un dancosim! Par omulību gādās "Zigrīda" ansamblis. Daugavas Vanadzes gādās par garšīgām vakariņām, kafiju un kūku. "Saules bārs" būs atvērts izslāpušiem viesiem.

Ieeja: $5.00. Vakariņas: $10.00. Kafija ar kūku: $5.00.

Kontaktpersona: Viesus laipni lūdzam rezervēt galdus vai vietas, zvanot Irēnei Kūkumai: 3398 3868!

Melburna

Līgošana Melburnā

23.jūnijā no 12:00 visi tiek aicināti uz kopīgu līgošanu ar Rīgas (102.) skautu un Rīgas (1.) gaidu vienībām un MLB Daugavas skolu.

Pasākums notiks Melburnas pilsētas tuvumā (Viktorijas pavalstī) - "Tērvetē": Old Lancefield Road, Kilmore.

Sākot no 12:00 ikviens varēs piedalīties vainagu pīšanā, kam 13:00 sekos pusdienas, bet pēc tam - līgošana.

Līdzi aicinām ņemt groziņus kopējam kafijas galdam, bet siltas pusdienas būs nopērkamas uz vietas.

Sīkāka informācija, sazinoties ar Arni Vējiņu pa tālruni: (03) 9877 2056 (mājas telefona numurs).

Melburnas Latviešu Biedrības Jāņu balle

23.jūnijā sākot no 12:00 tiek organizēta Melburnas Latviešu Biedrības Jāņu balle.

Balle notiks Melburnas pilsētā - Melburnas Latviešu Namā: 3 Dickens Street, Elwood.

Programmā paredzēti tautas deju priekšnesumi, dziedāšana, dejošana un jautra uzdzīvošana. Līdzi jāņem atspirdzinājumi, utt.

Sīkāka informācija, sazinoties ar Ēvu Brenneri, zvanot pa tālruni: (03) 9853 9138.

Japāna

Tokija

Jāņu svinības Tokijā

22.jūnijā 20:00 tiks organizētas Jāņu svinības Latvijas vēstniecībā Tokijā: 37-11 Kamiyama-cho, Shibuya-ku, Tokyo 150-0047. Pasākumā būs arī Jāņu siera un latviešu alus baudīšana, līdzi ņemams labs garastāvoklis un jautrs noskaņojums.

Sīkāka informācija saņemama, sazinoties ar Oļegu Orlovu, rakstot uz e-pastu: [email protected], vai zvanot pa tālruni: +81-33467-6888.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biznesa cilvēku pieredze, kā Līgo svētkos izvairīties no domām par darbu!

Lelde Petrāne, [email protected], Valdis Vikmanis, [email protected], Db.lv žurnālisti, 22.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā Latvijas biznesa vidē strādājošo aptauju par to, kurā vietā šie cilvēki svinēs Līgo svētkus un kāda ir viņu metode, kā svētkos nedomāt par darbu.

Arco Real Estate Valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits:

Kā un kurā vietā šogad svinēsiet Līgo svētkus un Jāņus?

Jāņi lielākai daļai latviešu saistās ar lielu izēšanos un alus dzeršanu. Tie galvenokārt tiek gaidīti kā reize, lai kārtīgi pieēstos, dzertu alu un satiktu draugus. Tomēr visas šīs lietas var darīt arī jebkurā citā dienā, tāpēc, lai arī tas skanēs nedaudz nežēlīgi - Jāņi man vairs nav tik liels notikums, kā agrāk. Šajos Jāņos domāju doties uz Aizkraukles rajonu un pavadīt brīvās dienas ar jaukiem cilvēkiem.

Kāda ir Jūsu metode, kā svinību laikā izvairīties no domām par darbu?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvieši svinēs Jāņus arī ārpus Latvijas

, 21.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta portāls latviešiem ārzemēs www.latviesi.com jau otro gadu aicina Latvijas pārstāvniecības, latviešu organizācijas un kopienas iesūtīt informāciju par Jāņu svinību pasākumiem ārpus Latvijas. Šogad apkopota informācija par 31 svinību vietu 13 pasaules valstīs un zināms, ka viens no lielākajiem Jāņu pasākumiem notiks Krievijā - Bobrovkā.

Latvieši ārzemēs Jāņu pasākumus vairākumā gadījumu rīko, ievērojot latviskās tradīcijas - pinot vainagus, gatavojot cienastu, aizdedzot Jāņu ugunis, dziedot līgo dziesmas un gada visīsāko nakti pavada kopā ar ģimenēm, draugiem un kaimiņiem, informēja Latvieši.com galvenais redaktors Indulis Bērziņš.

Pēc iesūtīto datu apkopošanas, jau šobrīd ir zināms, ka viens no lielākajiem Jāņu pasākumiem notiks Krievijā - Bobrovkā, kur kopā ar Līgo svētkiem, rīkojot vērienīgas svinības, tiks atzīmēta arī latviešu Augšbebru ciema 110 gadu pastāvēšanas jubileja, kurā piedalīsies arī Latvijas vēstnieks Krievijā Andris Teikmanis, Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns un delegācija no Latvijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pircējiem trūkst izpratnes par Jāņu sieru kā Eiropas Savienības (ES) aizsargājamo produktu, pauda biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Viņa skaidroja, ka Latvijā ir seši Jāņu siera ražotāji - AS "Rankas piens", AS "Jaunpils pienotava", AS "Lazdonas piensaimnieks", AS "Valmieras piens", piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība "Straupe" un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Dundaga".

Tostarp viņa piebilda, ka lielākie Jāņu siera ražotāji Latvijā ir "Rankas piens" un "Valmieras piens", ka ražo aptuveni 50-60 tonnas Jāņu siera gadā, bet pārējie saražo aptuveni 10-15 tonnas.

Pēc "Siera kluba" datiem, pērn Latvijā kopumā Jāņu siers tika saražots par 31 tonnu jeb par 19% mazāk nekā gadu pirms tam. Ja 2021.gadā Latvijā tika saražotas 163 tonnas Jāņu siera, tad 2022 - 132 tonnas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenākais Līgo un Jāņu produkts – Jāņu siers – šobrīd tiek aizsargāts ar ierakstu Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, tādējādi sargājot latviešu tradicionālo Jāņu sieru no atdarinājumiem, viltojumiem un tā nosaukuma izmantošanas tāda produkta ražošanai, kas neatbilst tradicionālajām tehnoloģijām un receptēm. Šobrīd Latvijā ir tikai trīs produkti, kas reģistrēti ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā – bez Jāņu siera vēl arī sālināta rudzu rupjmaize un Kurzemes sklandrausis.

Īstā Jāņu siera ražošana ir pieejama visiem Latvijas piensaimniekiem, taču šobrīd pieteikušies ir seši uzņēmumi, kas gatavi izpildīt noteiktās prasības, lai varētu ražot produktu ar Jāņu siera nosaukumu, starp tiem – Valmieras piens, piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības Straupe, Dundaga, Lazdonas piensaimnieks, Jaunpils pienotava un Rankas siers.

Attiecībā uz vārdu «Jāņu» un «Līgo» izmantošanu Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte norāda, ka: «Vārdus «Jāņu» un «Līgo» viens konkrēts uzņēmums kā savu preču zīmi nevar reģistrēt tad, ja tie kaut kādā veidā apraksta vai raksturo attiecīgo preci vai pakalpojumu, piemēram, norāda, ka šis produkts ir īpaši piemērots vai tradicionāli lietots konkrētajos svētkos. Tādā gadījumā šie vārdi kalpo tikai un vienīgi kā informatīva norāde saistībā ar Līgo svētkiem. Daudzi ražotāji mēdz speciāli marķēt savu pārtikas produkciju gada nozīmīgāko svētku sakarā, un šādi marķēti produkti ir aktuāli, pievilcīgi īsu brīdi. Piemēram, Patentu valde ir atteikusi preču zīmes LĪGO reģistrāciju maizei un maizes izstrādājumiem, kā arī preču zīmes JĀŅU DESIŅAS reģistrāciju desām. Tāpat atteikta apzīmējuma LIELĀKAIS JĀŅU VAINAGS reģistrācija kultūras pasākumiem, jo šis vārdu salikums tieši un bez liekām pārdomām norāda, ka tiks pīts Jāņu vainags, kas būs lielāks par kādu citu līdz šim pīto Jāņu vainagu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielai daļai ziedu veikaliem pirms Līgosvētkiem gaidāms pārdošanas kāpums pat par 20 līdz 40%.

Jau šobrīd esot sākusies pastiprināta Jāņu zāļu un Jāņu vainagu iegāde - to gan pārsvarā dara uzņēmumi, kas tādējādi pirms svētkiem vēlas sagādāt pārsteigumu saviem darbiniekiem. Liela daļa veikalu un pārdevēju norāda, ka iedzīvotāji gan vainagus un Jāņu zāles vēl nepērk - tas tikšot darīts pēdējā brīdī.

Izlaidumu efekts

Tiesa, precīzi ziedu veikali nemāk teikt, cik Līgosvētki palīdz biznesam un par cik vidēji aug pārdošanas apjomi, jo paralēli ir arī izlaidumu laiks, kas nozīmē lielu apjomu kāpumu. «Pārdošanas apjomi šobrīd auguši par aptuveni 40%, salīdzinot ar parastām dienām. Tiesa, tīri uz Līgo rēķina pieaugums varētu būt kādi 20%, jo paralēli ir arī izlaidumu laiks, tāpēc cilvēki pērk daudz ziedus,» norāda ziedu interneta veikala att.lv viena no īpašniecēm Agnese Krauze Johansone. Naudas izteiksmē ieguvumus ziedu veikali neatklāj vai arī nemāk teikt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) kopā ar Latvijā atzītiem dziesminiekiem radījusi Skarbo Jāņu dziesmu izlasi. Skarbās Jāņu dziesmas iedziedājuši policisti, ārsti un kaprači, turklāt turpmāk reidos kopā ar policistiem dosies arī Suitu sievas.

Lai novērstu lielo negadījumu skaitu, ko autobraucēji izraisa, braucot reibumā, un atgādinātu par iespējamām sekām, CSDD sadarbībā ar Ceļu policiju pirms Jāņiem uzsāk satiksmes drošības kampaņu Skarbās Jāņu dziesmas.

Salīdzinājumā ar 2005. gadu autovadītāju skaits, kas sodīti par braukšanu dzērumā, pieaudzis par 40%.

"Mūsu senči Jāņu dziesmās apdziedāja svētku tradīcijas un paražas. Savukārt mūsdienās viena no galvenajām Jāņu dienas aktualitātēm ir autoavārijas un traģēdijas uz Latvijas autoceļiem," norāda CSDD.

Ņemot vērā mūsdienu Jāņu skarbo realitāti, CSDD kopā ar Latvijā atzītiem dziesminiekiem radījusi īpašu Skarbo Jāņu dziesmu izlasi, ko sabiedrība var iepazīt caur TV un radio klipiem. Skarbās Jāņu dziesmas iedziedājuši policisti, ārsti un kaprači.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cīņā pret „asiņaino Jāņu“ tradīciju, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) uzsver – ikkatrs sabiedrības pārstāvis ir līdzatbildīgs par savu draugu, radu, paziņu atturēšanu no liktenīgas kļūdas pieļaušanas braucot apreibinošo vielu ietekmē.

Lai arī alkohola reibumā aizturēto autovadītāju skaitam ir tendence samazināties, „Jāņi – alus – stūre“ diemžēl joprojām ir ik gadu sastopama vasaras saulgriežu trīsvienība.

Pēdējo četru gadu laikā par braukšanu alkohola reibumā aizturēti vairāk nekā 63 tūkstoši autovadītāju, 95% no tiem ir stiprā dzimuma pārstāvji. Šajā laikā alkohola reibumā izraisīti 1904 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bojā gājuši 329, savukārt ievainojumus un citas traumas guvuši 2821 cilvēks.

„Mēs varam neskaitāmas reizes atkārtot, ka braukt un dzert ir slikti, taču efektīvāka šī cīņa būs tikai tad, kad katrā draugu kompānijā, katrā svinību vietā būs kāds, kurš attur un atgādina iereibušajiem drosminiekiem, ar ko var beigties viņu vēlēšanās sēsties pie auto stūres dzērumā. Ne policija, ne citas institūcijas nevar būt visur un pasargāt no traģiskās nelaimes. Vairumā gadījumu to izdarīt var tieši draugi un cilvēki, kas svinību laikā atrodas jums līdzās,“ saka CSDD direktors Andris Lukstiņs un stāsta, ka „tieši tāpēc CSDD šogad radījis īpašu „Izglāb draugu“ komplektu, kas Jāņu dienās būs noderīgs palīgs cīņā ar braukt gribošajiem dzērājšoferīšiem“.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Šogad Jāņu sieru ražos pieci uzņēmumi

LETA, 23.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Jāņu sieru ražos pieci industriālie uzņēmumi, savukārt piensaimnieku kooperatīvs Straupe ir pirmais, kurš produkcijai izmantos jaunu marķējumu, apliecinot Latvijas Jāņu siera piederību Eiropas Savienības (ES) nacionālo produktu reģistram, informēja biedrības Siera klubs vadītāja Vanda Davidanova.

«Tuvojas Jāņi, tradīcijām bagātākie svētki un, protams, to neatņemama sastāvdaļa būs Jāņu siers, kuru šogad piedāvās tikai pieci piena pārstrādes uzņēmumi - Valmieras piens, Straupe, Dundaga, Rankas piens un Lazdonas piensaimnieks,» sacīja Davidanova.

Viņa arī norādīja , ka produkta marķējumā pircēji šogad ieraudzīs jaunumu - ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistra logotipu, kas Jāņu sieru izcels pārējo produktu vidū.

«Logotips nodrošinās šim sieram vēl lielāku patērētāju uzticēšanos, garantējot augstu kvalitāti un atpazīstamību gan pašmāju ļaudīm, gan tūristiem,» atzina biedrības vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šlesers, Zivtiņš un Lukstiņš skandē skarbas dziesmas (Skaties video!)

Lelde Petrāne, Valdis Vikmanis, 22.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skarbās Jāņu dziesmas Suitu sievu pavadījumā iedziedājuši ne vien kaprači, ārsti un policisti, bet arī satiksmes ministrs Ainārs Šlesers un CSDD direktors Andris Lukstiņš, gan Valsts policijas Ceļu policijas biroja priekšnieks Edmunds Zivtiņš.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un Ceļu policijas pirms Jāņiem uzsāktās satiksmes drošības kampaņas Skarbās Jāņu dziesmas ietvaros tapis jauns Jāņu dziesmu video klips.

Skarbo Jāņu dziesmu video radīts ar mērķi, lai autovadītājiem vēlreiz pirms Līgo svētkiem atgādinātu un liktu aizdomāties par iespējamajām sekām, ko izraisa auto vadīšana alkohola vai narkotisko vielu reibumā. Video klipā skarbās Jāņu tautasdziesmas iedziedājuši arī grupas Double Faced Eels mūziķi un apvienības 9.kanāls pārstāvis Skims, kurš tās izpilda krievu valodā.

Skarbās Jāņu dziesmas apkopotas arī grāmatiņā, kuras kā īpašu Jāņu dāvanu ceļu policisti dala uz ceļa apturētajiem autovadītājiem. Tās pieejamas arī Statoil degvielas uzpildes stacijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jāņi nenoliedzami skaitās vislatviskākie svētki. Tie ir kā striķītis, kas vienreiz gadā sasien kopā senlatviešus ar jaunajiem latviešiem vienā kopīgā un krāšņā svētku vainagā. Līgo naktī mēs darām visu to pašu un tieši tāpat kā darīja viņi... bet vai tiešām?

Bet varbūt, ka viss nav tik bezcerīgs – ja ne svētku nosaukumu, tad vismaz sajūtu un garu var reanimēt, ejot pa maģisko burvestību taku. Proti, papētot seno latviešu buramos vārdus un ticējumus, kurus biezos sējumos apkopojis slavenais profesors Šmits. Tā mēs pavisam viegli varam noskaidrot to, ko mūsdienās varētu saukt par šo svētku mesidžu: «Pie Jāņu ugunīm pa visu zemi ar lielu prieku danco, dzied un lēkā. Dažos apgabalos ļaudis iet ap muižas laukiem dziedādami, par ko kungi tos pacienā.» Adaptējot šo novērojumu pašreizējai situācijai, jāsecina, ka latviski visprecīzākā Jāņu svinēšanas taktika ir nevis braukt ārpus Rīgas, bet tieši otrādi – doties uz pašu centru, Jēkaba ielu 11, kur dancojot un lēkājot vajag iet apkārt Saeimas ēkai, par ko deputāti un valdības pārstāvji ar kaut ko uzcienās. Turklāt pirms tam ir jāsaplūc jāņuzāles, kuras pēc tam «samet Jāņu mātei un tēvam virsū». Šajā gadījumā ar zālēm vajadzēs mest saimniektēvam Ivaram Godmanim. Tā kā viņš ir labi apsargāta valsts amatpersona, kurai pietuvoties var būt problemātiski, vēlams tām zālēm piesiet kādu atsvaru, lai var lingot no tālienes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāzas ir ne vien svētki jaunajam pārim un viesiem, bet arī garantēts bizness kāzu aģentūrām, fotogrāfiem, svinību vietām, ēdinātājiem, floristiem un citiem kāzu rīkošanā iesaistītiem uzņēmējiem. Kāzu aģentūru vidū valda liela konkurence, un saskaņā ar portāla precos.lv datiem Latvijā ir 16 kāzu aģentūru un vairākas privātpersonas, kas piedāvā kāzu rīkošanas pakalpojumus, trešdien raksta laikraksts Diena.

Aptaujātās kāzu aģentūras stāsta, ka par klientu trūkumu sūdzēties nevar un, lai gan pārsvarā kāzu svinības tiek rīkotas no maija līdz septembrim, darba kāzu sagatavošanā netrūkst arī ziemā. Jāteic, ka Latvijas kāzu aģentūru pakalpojumus mēdz izmantot ne tikai mūsu valsts pāri, bet arī pāri no Skandināvijas, Krievijas, Vācijas un citām valstīm.

Kāzu aģentūras Mīlestība īpašniece un direktore Dace Miezīte stāsta, ka biznesu iespējams plānot, jo pāri līgumu ar aģentūru par svinību rīkošanu slēdz aptuveni pusotru gadu pirms kāzām. Aģentūra piedāvā pilnu pakalpojumu spektru, sākot no laulību gredzeniem, floristiem, fotogrāfiem un vakara vadītājiem līdz svinību vietas dekorēšanai un transporta organizēšanai. D. Miezīte stāsta, ka klienti, kas izvēlas kāzu rīkošanai piesaistīt aģentūru, parasti tai uztic visu kāzu organizēšanu. «Vidēji mēs sarīkojam līdz 50 kāzām gadā, vasaras vidū ir nedēļas nogales, kad mums ir piecas kāzas vienlaikus. Ja runājam par mūsu pakalpojumu izmaksām, tās sastāv no divām daļām: samaksa par pakalpojumiem un noteikts procents no kopējām izmaksām,» klāsta D. Miezīte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Šogad Jāņu siers par 15-20% lētāks; pieprasījums - nedaudz mazāks nekā pērn

LETA, 19.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pieprasījums pēc Jāņu siera esot nedaudz mazāks nekā pērn, savukārt pats siers kopumā kļuvis lētāks par apmēram 15%, pateicoties piena iepirkuma cenu kritumam, aģentūrai LETA atzina aptaujātie siera ražotāji.

Rīgas Centrāltirgū nopērkams plašs Jāņu jeb ķimeņu siera klāsts un tirgotāji atzina, ka interese par šo produktu sākusies tikai šajās dienās.

Tā kā priekšā piecas brīvdienas, bijām domājuši, ka cilvēki jau nedēļas vidū sāks pirkt sieru, tomēr interese sākusies praktiski tikai šorīt. Tomēr ceram, ka līdz svētkiem pircēji saradīsies un ceļš, kā arī ieguldītais darbs atmaksāsies, sacīja siera sējēja no Viļāniem.

Viņa, kā arī citi aptaujātie pārdevēji atzina, ka šogad siers ir nedaudz lētāks nekā pērn, kas skaidrojams ar lielo piena daudzumu un zemajām iepirkuma cenām.

Šorīt zemnieku sietais ķimeņu siers Centrāltirgū maksāja no septiņiem līdz 11 eiro par vienu kilogramu, savukārt uzņēmumu piedāvātā siera cena svārstās no 4,50 līdz 5,50 eiro par vienu kilogramu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līgo svētku ieskandināšanas pasākumā, kurā kuplā skaitā pulcējās ēdienu eksperti un cienītāji, Rimi Gardēži kopā ar siera vedmeistariem noteica Latvijā gardāko mājās sieto Jāņu sieru.

Rimi siera mantojuma meklējumu finālā ar saviem sietajiem sieriem piedalījās siera sējējas no visas Latvijas, un gardākās receptes godu izpelnījās Edīte Jurjāne no Ķekavas ar Lakstīgalu ielas Jāņu sieru, informē Rimi pārstāvji.

Lai noteiktu gardākā siera recepti, Rimi Gardēži Mārtiņš Sirmais, Signe Meirāne, Ilze Jurkāne, Liene Zemīte, Normunds Baranovskis un Inga Pūce apvienojās žūrijā ar siera siešanas vecmeistarēm. Izvelēto sieru žūrija raksturoja kā daudzpusīgu, taču pati Edīte stāsta, ka viņas recepte ir ar odziņu: «Kad nolēmu izmēģināt siera siešanu, devos savā dārzā atrast pašas labākās garšvielas. Mana izvēle bija dilles un baziliks, kas lieliski viens otru papildina un piešķir bagātīgāku garšu. Mans vīrs nav iecienījis Jāņu sieru, taču šo sieru arī viņš ir atzinis par garšīgu, un prasa gatavot vēl. Panākumi šajā konkursā noteikti iedvesmos mani tālākiem eksperimentiem virtuvē.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Līgo svētki izmaina apdrošināšanas tirgu

Ieva Mārtiņa, 20.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gadu no gada Līgo svētkos notiekošo negadījumu raksturs nemainās - nelaimes gadījumu skaits šajā laikā palielinās par 23%, pieaug arī pieteikumi par zādzībām, bet vienlaikus samazinās ceļu satiksmes negadījumu skaits.

2010. gadā par negadījumiem svētkos auto apdrošināšanā (KASKO un OCTA) vidēji dienā tika iesniegti 24 pieteikumi, kas ir divreiz mazāk nekā saņemti atlīdzību pieteikumi par auto negadījumiem ikdienā, liecina apdrošinātāja BTA apkopotie dati. Tam iemesli varētu būt divi: sociālo kampaņu iespaids, kuras aicina autovadītāju nesēsties pie stūres dzērumā un būt īpaši uzmanīgiem uz ceļa, kā arī tas, ka cilvēki izbrauc no pilsētām uz laukiem, kur arī pavada praktiski visas brīvdienas, un, tikai svētkiem beidzoties, sēžas pie auto stūres, lai atgrieztos pilsētās.

BTA atklāj, ka mēneša griezumā, atskaitot četras svētku dienas, kompānijā 2010. gadā ik dienu saņēma vidēji 5,7 apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par nelaimes gadījumiem. Svētku dienās to skaits pieauga līdz 7, uzrādot 23% pieaugumu. Trīs lielākās BTA izmaksātās atlīdzības bija saistītas ar kājas un potītes lūzumu, kā arī smadzeņu satricinājumu. Kopumā par svētku dienās pieteiktajām atlīdzībām BTA klientiem 2010. gadā izmaksāja 4150 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portālā Latviesi.com apkopota informācija par 104 pasākumiem 18 pasaules valstīs, kur latvieši atzīmē Ziemassvētkus un Jauno gadu. Visplašākās svinības šogad notiek ASV, kam seko Lielbritānija, Vācija un Brazīlija. Daudzviet svētku ieskandināšana notiek jau no decembra sākuma.

Latvieši Adventes laikā organizē tradicionālos Ziemassvētku tirdziņus, daudzviet notiek īpaši pasākumi tieši bērniem, bet pieaugušajiem tiek rīkotas svinīgas balles.

Plaša svētku pasākumu programma šogad sarīkota Brazīlijas latviešiem, kur lielākajos latviešu centros notiks jauniešu koru un latviešu ansambļa koncerti. Savukārt Nova Odessas pilsētā sarīkota pat īpaša svētku apsveikumu izstāde, kurā tiks izstādīti Jelgavas bērnu sūtītie Ziemassvētku apsveikumi vietējiem Brazīlijas latviešu bērniem, kuri savukārt zīmēja un sūtīja apsveikumus uz Jelgavu.

Lielbritānijā latvieši tiek aicināti uz kopīgiem Ziemassvētku dievkalpojumiem visos lielākajos latviešu centros – Derbijā, Notinghamā, Korbijā, Līdsā, Bradfordā, Londonā un Rovfantā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai kāzas varētu rīkot savā izsapņotajā svinību vietā, telpu rezervācija dažreiz jāveic pat divus gadus iepriekš

«Svinību norises rezervācija ir jāveic līdz ar kāzu kleitas iegādi,» iesaka aģentūras Smalkais stils projektu vadītāja Ilze Bula. Glaunākās vietās var būt jāpiesaka pat gadu uz priekšu, jo vasaras periodā to grafiks ir ļoti blīvs, daudzās svinību vietās jau katra nedēļas nogale faktiski ir saplānota. Kāzu aģentūras direktore Dace Miezīte piebilst, ka atsevišķās vietas, piemēram, Bīriņu pils svinībām ir jāaizrunā pat pusotru vai divus gadus iepriekš. Arī restorānā Gutenbergs visa vasara ir saplānota. Ir iespēja atrast svinību vietu arī mēnesi iepriekš, bet ir jārēķinās, ka tas noteikti maksās dārgāk. Svētku studijas Sparkling dibinātāja Dagnija Lībane norāda, ka jau šobrīd pāri interesējas par iespējām precēties 2016. gada vasarā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apkopota statistika par vārdu - Jānis un Līga - skaitu

, 20.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties Līgo svētkiem, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) ir apkopojusi statistiku par divu populāro vārdu - Jāņu un Līgu - īpašnieku skaitu. Statistika liecina, ka Iedzīvotāju reģistrā reģistrēti 63 950 Jāņi un 10 785 Līgas*, no tiem pirmos Līgo svētkus sagaida 271 mazais Jānis un 56 Līgas.

Tāpat kā pērn, visvairāk Jāņu ir vecuma grupā no 36 līdz 60 gadiem - 21 059. Vecuma grupā no 19 - 35 gadiem ir 16 474 personas ar vārdu Jānis, nedaudz mazāk Jāņu ir cienījamā vecumā - grupā no 61 gada un vairāk - 16 179, bet no 1-18 gadiem - 9 967 personas.

Savukārt, visvairāk Līgu ir vecumā no 19-35 gadiem - 5 034, bet vecuma grupā no 1-18 gadiem ir 2 742 personas ar vārdu Līga; no 36-60 gadiem - 2 571 Līgas, bet populārā vārda īpašnieces cienījamā vecumā (no 61 gada un vairāk) Latvijā ir 382.

Šobrīd visvairāk šo vārdu īpašnieku dzīvo Rīgā: Jāņi Rīgā ir 11 591, savukārt, Līgas Rīgā ir 1 885. Salīdzinoši ar Latvijas rajoniem - Rīgas rajons ir Jāņu un Līgu visapdzīvotākais: Jāņi Rīgas rajonā ir 5 206, bet Līgas - 855.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš par finanšu investīcijām Līgo svētku gaisotnē:

Tuvojoties svētkiem es parakņājos Dainu skapī un nolēmu paskatīties, kādas tad senajiem latviešiem bijušas attiecības ar finanšu tirgus produktiem. Ierobežotās datu bāzes dēļ dažu produktu cenu izmaiņu grafiki ir no citiem tirgiem, bet tie aptuveni parāda arī mūsu tirgus tendences. Savā «Līgo indeksa» groziņā saliku: vara bungas, zeltu, sudrabu, kviešus, cūkgaļu, cukuru, gumiju un aitas vilnu.

Par varu

Sit, Jānīti, vara bungas

Vārtu staba galiņā,

Lai ceļas saiminieki

No tiem dūnu spilveniem.

Ja jūs gadījumā sastopat kādu Jāni ar vara bungām, tad ziniet, ka pēdējo gadu laikā viņš ir kļuvis krietni turīgāks. Pirms aptuveni 10 gadiem par tonnu vara maksāja nedaudz vairāk kā 1300 dolārus, bet šobrīd cena sasniegusi 9000 dolāru par tonnu līmeni, kas ir aptuveni 4,59 lati par kilogramu. Pie pēdējā sadārdzinājuma viļņa vainojama globālās ekonomikas atveseļošanās un galvenokārt ražošana Ķīnā. Nesen publicētie dati par Ķīnas rūpniecības izlaides pieaugumu par 13,3% gada laikā deva spēcīgu atbalstu vara cenai. Pašreiz vēl iespējama cenas pazemināšanos (korekcija pēc nesenajiem rekordiem), tomēr ilgā termiņā prognozējam mērķēšanu vismaz uz pēdējo rekordu atkārtošanu (atslēga šajā jautājumā ir ražošana, patēriņš un ekonomikas izaugsme Ķīnā). Tā kā neatstājiet vara bungas nepieskatītas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos divos gados Rīgā bērnu svinību vietas saradušās kā sēnes pēc lietus; cita par citu gaumīgāka un atraktīvāka.

«Ja salīdzina situāciju, kad sākām sava projekta realizāciju, un tagad, svinību vietu skaits varētu būt pat dubultojies. Pieprasījums rada piedāvājumu. Pēdējos gados svinēt bērnu svētkus ārpus mājām kļuvis populāri. Bērnu vecāki aktīvi meklē, interesējas, vērtē. Līdz ar to rodas arī piedāvājums. Pieprasījumu veicina vidējā dzīves līmeņa pieaugums, ekonomikas augšupeja un vēlme mainīt svinēšanas tradīcijas,» teic svētku un rotaļu telpas bērniem Wild One mārketinga vadītāja Līga Reinfelde.

Wild One savu darbību sāka 2018. gada augustā kā divu brāļu un to ģimeņu izveidots projekts. «Jau kādu laiku domājām par ģimenes biznesa sākšanu, apstākļu sakritību rezultātā nonācām pie domas par bērnu ballīšu telpas izveidi. Meklējot telpas svinībām ģimenes jaunākajam loceklim, vēl iepriekš secinājām, – lai gan telpu piedāvājums gana liels, daļa no tām izvēlētajā laikā bija jau rezervētas vai arī neatbilda vēlmēm,» atminas L. Reinfelde.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās un Austrumeiropas reklāmas festivālā Golden Drum zelta godalgas nopelnījuši arī Latvijas pārstāvji.

Godalgas nopelnījušas – MOOZ! (līdz septembrim zināma kā ZOOM!) un Leo Burnett Riga, liecina aģentūru sniegtā informācija medijiem. Festivāla balva Zelta bungas pasniegta aģentūrai Leo Burnett Riga par izmantotajiem risinājumiem, veidojot adidas publiskās skriešanas trases Rīgas parkos. Savukārt, festivāla apbalvojumu Zelta pulksteni (Golden Watch) par CSDD Skarbajām Jāņu dziesmām ieguva aģentūra MOOZ!.

MOOZ! Skarbās Jāņu dziesmas, kas pirms Līgo svētkiem atgādināja un lika aizdomāties par vienu no mūsus laiku aktuālākajiem Līgo aspektiem – auto vadīšanu dzērumā – saņēma Golden Drum žūrijas atzinību kā labākā reklāmas kampaņa. Skarbajām Jāņu dziesmām, kurās ārsti, policisti, Suitu sievas, pazīstami Latvijas mūziķi un citi apdziedāja vienu no galvenajām mūsu laiku Jāņu dienas aktualitātēm – autoavārijas un traģēdijas uz Latvijas autoceļiem -, piemīt augsts folklorizēšanās potenciāls, kas ir viena no šīs kampaņas lielākajām vērtībām, atzina festivāla žūrija. Baltijas festivālā Golden Hammer Skarbās Jāņu dziesmas saņēma festivāla Grand Prix Sociālo reklāmu kategorijā, kā arī nodrošināja MOOZ! šī festivāla galveno balvu – Creativity case.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Maxima Latvija augstākās vadības komanda - pilnībā nokomplektēta

Lelde Petrāne, 23.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maxima Latvija vadības komandai pievienojusies Evita Januškeviča, kas pildīs uzņēmuma finanšu vadītājas (Chief Financial Officer) pienākumus.

Maxima Grupe ietvaros visiem uzņēmumiem, tai skaitā, Maxima Latvija, tika izveidota vienota struktūra, paredzot amatu – finanšu vadītājs (Chief Financial Officer), kura atbildībā ir plānošanas, analīzes un finanšu resursu departaments, grāmatvedības un IT departamenti. Latvijā finanšu vadītājas pienākumi uzticēti Evitai Januškevičai.

Maxima Latvija augstākās vadības komanda šobrīd ir pilnībā nokomplektēta un to pārstāv četri cilvēki – Andris Vilcmeiers, Maxima Latvija vadītājs, Viktors Troicins, Maxima Latvija komercdirektors, Kristīne Āboltiņa, Maxima Latvija operacionālā vadītāja, un Evita Januškeviča, Maxima Latvija finanšu vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairs aiz kalniem nav Līgo svētki un Jāņu diena. Tuvojoties vasaras saulgriežiem Latvijas uzņēmumi sveic savus klientus un iedzīvotājus. Daļa no tiem izveidojusi arī interaktīvus apsveikumus.

Banka DNB izveidojusi interaktīvu vietni, kurā piedāvā izvēlēties divas tēmas, kuras dominēs lietotāja Līgo svētkos. Pēc tam, kad atlasītas tēmas – kas var būt gan alus un siers, gan Jāņa māte un papardes zieds, vietnē tiek atrasta šīm tēmām piemērotākā tautasdziesma, kuru pēc tam iespējams nosūtīt saviem draugiem.

Sakaru operators Lattelecom Dziesmu svētkiem un Līgo izveidojis speciālu mobilo sadziedāšanās lietojumprogrammu. Ar tās palīdzību iesildīt balsis Dziesmu svētkiem iespējams jau Jāņu naktī. Lietojumprogramma satur dziesmu vārdus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Svētku laikā pastiprināti policijas reidi

, 17.06.2009

Jāņu brīvdienās, kas šogad iekritušas garas, notiks Ceļu policijas reidi, lai iespēju robežās rūpētos par drošību uz valsts ceļiem. (Foto: V. Stīpnieks,Db)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jāņu brīvdienās, kas šogad iekritušas garas, notiks Ceļu policijas reidi, lai iespēju robežās rūpētos par drošību uz valsts ceļiem, ziņo Satiksmes uzraudzības biroja priekšnieks Edmunds Zivtiņš.

Kā liecina Satiksmes uzraudzības biroja apkopotie dati, šī gada piecos mēnešos, salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn, par 22,4% samazinājies to autovadītāju skaits, kuri pie stūres sēdušies dzērumā vai apreibinošu vielu ietekmē.

Satiksmes uzraudzības biroja priekšnieks Edmunds Zivtiņš,: „Lai gan pie stūres alkohola reibumā braucošo autovadītāju skaits ir samazinājies par piekto daļu, joprojām šādas rīcības rezultātā tiek izraisīti ceļu satiksmes negadījumi. Reaģējot uz šo faktu, tiek organizēti plaši Ceļu policijas reidi visā valsts teritorijā. Arī Jāņu brīvdienās, kas šogad iekritušas garas, notiks Ceļu policijas reidi, lai iespēju robežās rūpētos par drošību uz valsts ceļiem.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

¾ no Latvijas iedzīvotājiem plāno svinēt Jāņus un Līgo svētkus

, 20.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

¾, jeb 73% no Latvijas iedzīvotājiem iecerējuši svinēt Jāņus un Līgo svētkus. Par to liecina tirgus un sabiedriskās domas izpētes uzņēmuma SIA Euro Data pētījumu veikšanas sistēmas eSample aptaujas rezultāti.

Pētījumā secināts, ka aktīvākie svinētāji būs tieši gados jaunie cilvēki. Starp gados vecākiem cilvēkiem ir vairāk tādu, kuri nesvinēs, Db.lv informē Sintija Grasberga SIA Euro Data valdes locekle.

Starp krievvalodīgajiem Latvijas iedzīvotājiem ir vairāk tādu, kas zina, ka nesvinēs Jāņus, bet samērā daudzi latvieši vēl nav izlēmuši.

Starp iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem vairāk tādu, kas nesvinēs. Iespējams, to nosaka ekonomiskā situācija. Aktīvākie Jāņu svinētāji dzīvo Zemgalē.

83.1% no visiem svinētājiem atzinuši, ka svētkos kurinās ugunskuru, kamēr 64.4% dzers alu un ēdis Jāņu sieru. 46% iecerējuši izpušķot māju ar Jāņu zālēm, kamēr trešā daļa, jeb 36.7% dziedās Līgo dziesmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Visvairāk atvaļinājumā tērē šveicieši, vismazāk – lietuvieši

Anda Asere, 06.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vistaupīgāk eiropiešu vidū šovasar ceļojuši lietuvieši, tērējot aptuveni 518 eiro, bet visvairāk – šveicieši, vidēji veltot tam 1114 eiro, liecina finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmuma «Revolut» analītiķu aprēķini.

«Revolut» analītiķi izvērtējuši datus periodā no 1. jūnija līdz 20. augustam par to, cik Eiropas iedzīvotāji šajā vasarā tērējuši lidojumiem, naktsmītnēm, transportam, pārtikai un dzērieniem ārvalstīs. Baltijas valstu starpā visvairāk ceļojumiem tērējuši igauņi, latvieši palikuši otrajā vietā, bet vislētāk ceļojuši lietuvieši.

Igauņi vidēji iztērēja 704 eiro un tie ir lielākie Izdevumi Baltijas valstu starpā. Sasummējot galvenos ceļojumu izdevumus, «Revolut» analītiķi secinājuši, ka viens latviešu ceļotājs vidēji iztērēja 597 eiro. Latvieši arvien biežāk ceļo uz ārvalstīm un tur iztērē arvien vairāk naudas. 2017. gadā latvieši ceļojot iztērēja par 18% vairāk, nekā 2016. gadā, un šī summa sasniedza 930 miljonus eiro, liecina Latvijas centrālā statistikas pārvaldes dati.

Komentāri

Pievienot komentāru