Citas ziņas

Latvija ievēlēta PVO ģenerālajā komitejā

Elīna Circene, 17.05.2005

Jaunākais izdevums

Sākoties Pasaules Veselības organizācijas (PVO) 58. ģenerālajai asamblejai, Latvija kopā ar citām 16 valstīm tika ievēlēta PVO ģenerālajā komitejā, Db informēja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Zaiga Barvida. Ģenerālā komiteja ir atbildīga par asamblejas dienas kārtību un izskatāmo jautājumu izvirzīšanu un apstiprināšanu. Iespēja gatavot darba kārtību PVO ģenerālajai asamblejai Latvijai ir pirmo reizi, uzsvēra VM Valsts sekretāra vietnieks Rinalds Muciņš. Bez Latvijas PVO ģenerālajā komitejā darbosies arī Butāna, Ķīna, Libāna, Krievija, Luksemburga, Brazīlija, Kongo, Amerikas Savienotās Valstis, Etiopija, Kuba, Zimbabve, Francija, Lielbritānija, Mongolija un Malavija. PVO Ģenerālā asambleja notiek no 16. līdz 25. maijam un tā ir augstākā lēmējinstance PVO, kas pulcējas reizi gadā, lai izskatītu būtiskākos sabiedrības veselības jautājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien oficiāli sāka ASV izstāšanos no Pasaules Veselības organizācijas (PVO), īstenojot savus draudus par galvenā finansējuma avota atņemšanu PVO tās reakcijas uz Covid-19 dēļ.

Veselības nozares pārstāvji un Trampa politiskie pretinieki pauda sašutumu par ASV aiziešanu no šīs ANO institūcijas, kura vada globālo cīņu pret slimībām, tai skaitā Covid-19.

Tramps paziņo par finansējuma apturēšanu PVO 

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja par ASV finansējuma apturēšanu Pasaules Veselības...

Trampa administrācija, kas bija draudējusi apturēt ikgadējo finansējumu PVO 400 miljonu ASV dolāru apmērā un pēc tam paziņojusi par izstāšanos no šīs organizācijas, otrdien oficiāli nosūtīja izstāšanās paziņojumu ANO ģenerālsekretāram Antoniu Gutērrešam, pavēstīja Valsts departamenta preses sekretāre.

Izstāšanās stāsies spēkā pēc gada - 2021.gada 6.jūlijā.

Ja ASV prezidenta vēlēšanās novembrī uzvarētu Trampa sāncensis Džo Baidens, tad ir gaidāms, ka viņš apturētu šo izstāšanos un ASV paliktu PVO sastāvā.

Finanšu tirgus sāk domāt par Baidena uzvaru 

Šis gads pasaulē pagaidām padevies vētrains, tomēr nozīmīgākajos akciju tirgos kopš pavasara...

Gutērreša preses sekretārs un PVO apstiprināja, ka PVO dibinātājvalsts ASV ir nosūtījusi šādu paziņojumu.

PVO vadītājs Tedross Adhanoms Gebreiesuss otrdien teica runu, kurā sacīja, ka "nacionāla vienotība un globāla solidaritāte ir svarīgākas nekā jebkad agrāk, lai sakautu kopīgu ienaidnieku".

Saskaņā ar PVO dibināšanas 1948.gadā nosacījumiem ASV var izstāties gada laikā, bet valstij ir jānokārto atlikušās finanšu saistības.

Tramps maija beigās paziņoja, ka Ķīnai ir ''pilnīga kontrole" pār PVO, un apsūdzēja šo organizāciju reformu neīstenošanā.

Tramps, kurš bieži kritizējis ANO, vainoja Ķīnu jaunā koronavīrusa pandēmijā un sacīja, ka ASV novirzīs finansējumu "citām pasaules mēroga un steidzamām, globālām sabiedriskās veselības vajadzībām".

Trampa administrācija ir paziņojusi, ka PVO ignorēja agrīnās pazīmes par Covid-19 nodošanu no cilvēka cilvēkam Ķīnā, kā arī brīdinājumus no Taivānas, kura Ķīnas spiediena dēļ nav PVO dalībniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja par ASV finansējuma apturēšanu Pasaules Veselības organizācijai (PVO), jo šī ANO aģentūra, pēc viņa teiktā, slēpusi jaunā koronavīrusa uzliesmojuma nopietnību Ķīnā pirms tā izplatīšanās pa visu pasauli.

Tramps preses konferencē paziņoja, ka ir devis savai administrācijai norādījumus apturēt finansējumu, kamēr "tiek veikta pārbaude, lai izvērtētu Pasaules Veselības organizācijas lomu koronavīrusa izplatības nopietni aplamā pārvaldībā un slēpšanā".

Tramps sacīja, ka PVO ir liegusi pārredzamības iespēju saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un ka ASV tagad "apspriedīs, ko darīt ar visu naudu, kas tiek nodota PVO". PVO lielākais finansējuma avots ir ASV, kas pērn tai piešķīra 400 miljonus ASV dolāru.

"Pēc Covid-19 pandēmijas izcelšanās mums ir dziļas bažas, vai Amerikas dāsnums ir izmantots vislabākā iespējamā veidā," sacīja ASV prezidents.

Jau vēstīts, ka Tramps 7.aprīlī paziņoja, ka viņš apsver ASV finansējuma apturēšanu PVO, un apsūdzēja šo ANO aģentūru Ķīnai labvēlīgā neobjektivitātē jaunā koronavīrusa pandēmijas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm piegādās PVO prettuberkulozes preparātu vairāk nekā miljona dolāru vērtībā

Db.lv, 31.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balstoties uz pērn noslēgto sadarbības līgumu, «Olainfarm» šī gada 1.ceturksnī piegādās Pasaules veselības organizācijai (PVO) prettuberkulozes preparātu PASS nātrija sāls vairāk nekā 1 miljona ASV dolāru vērtībā, informē uzņēmums.

PASS nātrija sāls ir plaši pazīstams prettuberkulozes līdzeklis, kas jau ir pierādījis savu efektivitāti pasaulē, un PVO to izmanto tuberkulozes ārstēšanai jaunattīstības valstīs Āzijā un Āfrikā.

«Konkurence šajā segmentā pasaulē ir ļoti liela un mums ir patiess gandarījums, ka »Olainfarm« spēj izpildīt visaugstākās medikamenta kvalitātes prasībās, kas tiek izvirzītas PVO partneriem un ir kļuvis par ilgtermiņa partneri prettuberkulozes programmā» , uzsver AS «Olainfarm» vadītājs.

2011.gadā «Olainfarm» ražotais prettuberkulozes līdzeklis PASS nātrija sāls tika iekļauts PVO kvalificēto medikamentu sarakstā, «Olainfarm» kļūst par pirmo farmācijas kompāniju Baltijā, kuras ražotais medikaments ir iekļauts PVO programmās. Medikamenta reģistrācija PVO programmās valstīm ar tuberkulozes problēmām sniedz iespēju «Olainfarm» programmas ietvaros pārdot šo produktu bez papildu reģistrācijas konkrētās valstīs, paverot jaunus noieta tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

PVO Olainfarm produktu vērtē ne sliktāk par Pfizer vai Roche medikamentiem

Gunta Kursiša, 15.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas AS Olainfarm ražotais prettuberkulozes līdzeklis PASS nātrija sāls šī gada marta beigās ir iekļuvis Pasaules Veselības organizācijas (PVO) kvalificēto medikamentu sarakstā. Tādā veidā AS Olainfarm kļūst par pirmo farmācijas kompāniju bijušās PSRS teritorijā, kuras medikaments ir iekļauts PVO programmās.

«Dalība PVO programmā paver jaunus PASS nātrija sāls noieta tirgus. Šis ir visaugstākais novērtējums ražotā produkta kvalitātei – tagad mēs esam līdzvērtīgi tādiem pasaules farmācijas gigantiem kā GlaxoSmithKline, Roche un Pfizer,» par paveikto gandarīts ir AS Olaifarm valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins. AS Olainfarm ražošanas kvalitātes izvērtēšana ilga četrus gadus. Farmācijas kompānija PVO programmas ietvaros jau ir saņēmusi pirmo medikamenta pasūtījumu 1,4 miljonu ASV dolāru apjomā.

Medikamenta reģistrācija PVO programmās valstīm ar tuberkolozes problēmām sniedz iespēju farmācijas kompānijai programmas ietvaros pārdot produktu bez papildu reģistrācijas konkrētās valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Veselības organizācija (PVO) trešdien rekomendējusi turpināt izmantot "AstraZeneca" izstrādāto Covid-19 vakcīnu līdz tālākiem paziņojumiem.

"Vakcinācija pret Covid-19 nemazinās saslimšanu vai nāvi no citiem cēloņiem," paziņoja PVO, norādot, ka trombu veidošanās notiek bieži.

"Venoza trombembolija ir trešā izplatītākā sirds un asinsvadu saslimšana pasaulē," norādīts PVO paziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka PVO komiteja, kas izvērtē vakcīnu drošību, rūpīgi izvērtē jaunākos datus par "AstraZeneca" vakcīnas drošību.

"Tiklīdz izvērtēšana būs pabeigta, PVO nekavējoties darīs sabiedrībai zināmus savus atklājumus," paziņoja PVO.

"Pašreiz PVO uzskata, ka ieguvumi no "AstraZeneca" vakcīnas ir lielāki par riskiem, un rekomendē turpināt izmantot vakcīnu," teikts paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO) apstiprinājusi izmantošanai Ķīnas uzņēmuma "Sinovac Biotech" ("Sinovac") vakcīnu pret Covid-19, teikts PVO paziņojumā.

Lai izmantotu vakcīnu, katrā valstī nepieciešams sava regulatora apstiprinājums. PVO lēmums paātrinās šīs vakcīnas apstiprināšanu tajās valstīs, kurām nav atbilstošu speciālistu un aprīkojuma, lai izvērtētu vakcīnas.

Tagad tās varēs izmantot PVO datus.

PVO apstiprinājums dod iespēju donoriem un ANO aģentūrām iegādāties vakcīnu izmantošanai nabadzīgajās valstīs.

Maijā PVO apstiprināja cita Ķīnas uzņēmuma "Sinopharm" vakcīnu pret Covid-19.

PVO apstiprinājusi arī "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", AstraZeneca" un "Johnson & Johnson" vakcīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm piegādās PVO prettuberkulozes līdzekli 3 miljonu eiro vērtībā

Žanete Hāka, 29.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Olainfarm» ir uzvarējusi starptautiskā Pasaules Veselības organizācijai (PVO) konkursā par prettuberkulozes līdzekļa PASS nātrija sāls piegādi arī 2019. - 2020.gadā, informē uzņēmums.

Balstoties uz konkursa rezultātiem, starp PVO un Latvijas farmācijas uzņēmumu «Olainfarm» ir noslēgts līgums par šī medikamenta piegādi vairāk nekā 3 miljonu eiro vērtībā. Pirmā medikamenta piegāde plānotā jau aprīlī.

PASS nātrija sāls bija viens no 15 pārdotākajiem Olainfarm produktiem 2018.gadā. Bez PVO «Olainfarm» Pass nātrija sāli piegādā arī specializētajiem klīniskajiem centriem Baltijas valstīs, starptautiskai NVO «Ārsti bez robežām» (Médecins Sans Frontières ), kā arī eksportē uz Moldāviju.

PASS nātrija sāls ir viens no pazīstamākajiem prettuberkulozes līdzekļiem, kas pierādījis savu efektivitāti pasaulē, un PVO to plaši izmanto tuberkulozes ārstēšanai jaunattīstības valstīs Āzijā un Āfrikā. «Olainfarm» šo medikamentu ražo kopš 2001. gadā, bet kopš 2011.gada uzņēmums kvalificējies kā uzticams PVO partneris prettuberkulozes programmā, regulāri piedaloties PVO organizētajos iepirkuma konkursos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

PVO: Steidzami ir vairāk jāuzzina par mikroplastmasas ietekmi uz veselību

LETA--AFP, 22.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ceturtdien paziņoja, ka mikroplastmasas līmenis dzeramajā ūdenī pagaidām nav cilvēkiem bīstams, bet aicināja vairāk pētīt iespējamos riskus nākotnē.

Savā pirmajā ziņojumā par mikroplastmasas ietekmi uz cilvēka veselību PVO aplūkoja krāna un pudeļu ūdenī atrodamās mikroplastmasas ietekmi.

«Lai nomierinātu ūdens patērētājus visā pasaulē, mūsu galvenais vēstījums ir tāds, ka, balstoties uz šo novērtējumu, uzskatām, ka riski ir zemi,» sacīja PVO koordinators ūdens un sanitārijas jautājumos Brūss Gordons.

PVO norādīja, ka dati par mikroplastmasas klātbūtni dzeramajā ūdenī pašlaik ir ierobežoti, ir tikai daži uzticami pētījumi, tādēļ rezultātu analīze ir apgrūtināta.

Tāpat organizācija ir aicinājusi pētniekus vairāk veikt padziļinātus pētījumus par mikroplastmasu un tās iespējamo ietekmi uz cilvēka veselību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

H1N1 vīrusa jeb cūku gripas pandēmija varētu izrādīties mūsdienu lielākā krāpšana. Tam par labu runā lielie vakcīnu tirdzniecības apjomi, kas nes peļņu lielajām farmācijas kompānijām.

Ar šādu secinājumu klajā nākuši Dānijas žurnālisti, kas pēta attiecības Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un pasaules vadošo farmācijas kompāniju starpā, vēsta News.am.

Laikrakstā Novie Izvestiya rakstīts, ka PVO zinātnieki saņem naudu no pasaules lielajām farmācijas kompānijām, kuras, kā norāda investīciju banka JP Morgan, cita starpā no cūku gripas vakcīnu pārdošanas šogad iekasējušas vairāk nekā 7 miljonus eiro.

Dānijas žurnālistu aptaujātie speciālisti uzskata, ka pasaules pārspīlētā reakcija attiecībā uz cūku gripu ir veiksmīgas PR kampaņas rezultāts, kuru panākuši PVO eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai savaldītu Ebolas vīrusa izplatīšanos turpmāko sešu līdz deviņu mēnešu laikā nepieciešami vismaz 600 miljoni dolāru (456 miljoni eiro), trešdien paziņojusi Pasaules Veselības organizācija (PVO).

«Šī ir lielākā Ebolas epidēmija, vissmagākā un vissarežģītākā, ko esam redzējuši gandrīz 40 gadu ilgajā šīs slimības vēsturē,» žurnālistiem norādīja PVO ģenerāldirektore Margarēte Čana.

No Ebolas vīrusa bojāgājušo skaits Rietumāfrikā pārsniedzis 1900, bet inficēto skaits - 3500 cilvēku, liecina PVO dati.

Gandrīz desmitā daļa mirušo ir medicīnas darbinieki.

Ebolas vīruss izplatās, nonākot saskarsmē ar inficēta cilvēka asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem. Mirstības rādītāji pēc inficēšanās ir ļoti augsti.

Tomēr PVO ir pārliecināta, ka vīrusu var pakļaut kontrolei, ja tam atvēl pietiekamus resursus un sadarbojas globālā mērogā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 vēl ilgi neļaus planētai dzīvot mierā, brīdinājusi Pasaules Veselības organizācija (PVO), norādot, ka vairums valstu cīņā ar pandēmiju joprojām atrodas sākuma posmos.

Dažas valstis, kas uzskatīja, ka pakļāvušas koronavīrusu kontrolei, tagad pieredz saslimšanas gadījumu skaita jaunu vilni, savukārt biedējošas pieauguma tendences vērojamas Āfrikā un Amerikā, sacīja PVO vadītājs Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

Viņš atgādināja, ka PVO izsludinājusi globālo ārkārtas situāciju jau 30.janvārī un valstīm bijis laiks sagatavoties un plānot savu reakciju.

ASV paudušas asu kritiku PVO par organizācijas reakciju uz Covid-19 krīzi, tomēr Gebreiesuss noraidīja prasības, ka viņam būtu jāatkāpjas no amata.

"Vairums epidēmiju Rietumeiropā, pēc visa spriežot, ir stabilas vai iet mazumā," virtuālajā preses konferencē Ženēvā sacīja PVO vadītājs. "Kaut arī skaitļi ir mazi, mēs esam satraukti par pieaugošo tendenci Āfrikā, Centrālajā un Dienvidamerikā, un Austrumeiropā."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Veselības organizācija (PVO) atsākusi Krievijas Covid-19 vakcīnas "Sputnik V" apstiprināšanas procesu, liecina informācija organizācijas reģistrā.

"Sputnik V" oficiālajā tvitera kontā teikts, ka vakcīnas apstiprināšanas process "notiek atbilstoši grafikam un ieiet noslēguma fāzē". PVO inspektoru grupai drīzumā paredzēts apmeklēt Krieviju un veikt jaunu inspekciju.

PVO "Sputnik V" apstiprināšanas procesu apturēja septembra vidū.

PVO vakcīnu ārkārtas izmantošanas procedūrā ražotājam ir jāpierāda, ka uzņēmumi, kas ražo vakcīnas, atbilst standartiem.

Jūnijā PVO komisija konstatēja pārkāpumus Ufas rūpnīcā "Farmstandart-UfaVITA" - vienā no Krievijas uzņēmumiem, kas ražo "Sputnik V".

Ekspertu pārmetumus konkrēti izsauca antiseptisko apstākļu kontrole vakcīnas uzpildes līnijās.

Šobrīd PVO ārkārtas izmantošanai apstiprinājusi vakcīnas, ko ražo ASV uzņēmumi "Moderna" un "Pfizer" (pēdējā kopā ar vācu "BioNTech"), Eiropas "Jannsen" un "AstraZeneca", Ķīnas "Sinopharm" un "Sinovac", kā arī Indijas "Serum Institute of India".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalai piešķirts Veselīgas pilsētas statuss

Vineta Vizule [email protected], 29.06.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Veselības Organizācija (PVO) piešķīrusi Jūrmalas pilsētai Veselīgās pilsētas statusu. Par to šodien Jūrmalas pilsētas domi informēja PVO Kopenhāgenas birojs. PVO ir Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūra, kurai ir vadošā loma veselības jomā visā pasaulē. Latvija par PVO dalībvalsti kļuva 1991. gadā. Veselīgo pilsētu (Healthy cities) projekta mērķis ir padarīt iedzīvotāju veselību par prioritāti pašvaldību attīstības plānos, par pamatu ņemot starptautiski akceptētos dokumentus, mērķprogrammu «Veselību visiem 21. gadsimtā» un PVO veselības definīciju. Projekts uzsākts 1987.gadā un iedalās fāzēs, no kurām katra ilgst piecus gadus. Katrus piecus gadus tiek noteikti prioritāri mērķi, un pilsētas dalās pieredzē par to, kā šos mērķus labāk īstenot un kādi rezultāti ir sasniegti. Avots: Jūrmalas pilsētas dome

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Veselības organizācija (PVO) koronavīrusa omikrona paveida globālo risku klasificējusi kā "ļoti augstu".

Pirmdien publicētajā dokumentā ANO aģentūra uzsver, ka zinātnieki joprojām zina ļoti maz par to, kā omikrona paveids ietekmēs pandēmijas gaitu.

"Ir būtiska neskaidrība attiecībā uz omikrona pārnesamību, imūnās izvairīšanās potenciālu (vai nu no inficēšanās vai vakcīnas izraisītās imunitātes), klīniskās ainas, slimības smagumu, reakciju uz pieejamajiem pretpasākumiem (tādiem kā diagnosticēšana, ārstniecība)," teikts PVO paziņojumā.

Šobrīd tiek veikti vairāki pētījumi.

PVO vērtējums cita starpā balstīts arī apstāklī, ka omikrona paveidam ir vairākas mutācijas, kas novedušas pie augstāka atkārtotas inficēšanās riska pacientiem, kas izveseļojušies pēc pārslimošanas ar līdz šim zināmajiem paveidiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

PVO: Latvija jau tagad var palielināt finansējumu veselības aprūpei līdz 5% no IKP

Zane Atlāce - Bistere, 21.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija jau esošajā nodokļu un ekonomikas sistēmā var palielināt finansējumu veselības aprūpei līdz 5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), šodien konferencē Veselības aprūpes sistēma Latvijā - strukturālās reformas un finansēšanas modeļi sacīja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Barselonas biroja veselības sistēmu stiprināšanas vadītājs Tomāšs Evetovits.

Viņš uzsvēra, ka visiem cilvēkiem vajadzētu būt piekļuvei nepieciešamajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, tostarp preventīviem pakalpojumiem, ārstēšanai, zālēm un tamlīdzīgi.

Latvija veselības aprūpei atvēl krietni mazāk nekā kaimiņvalstis. Tomēr, ņemot vērā Latvijas ekonomisko attīstību, būtu iespējams medicīnai atvēlēt 5% no IKP, norādīja PVO pārstāvis. Arī ar esošo nodokļu sistēmu būtu iespējams veselībai atvēlēt vairāk, viņš norādīja. Šobrīd Latvija veselībai tērē aptuveni 3% no IKP.

Viņš skaidroja, ka lielākoties ekonomiski attīstītās valstis, kurām pieder arī Latvija, veselībai no valdības vispārējiem tēriņiem atvēl 14% no visiem budžeta ieņēmumiem. Tomēr Latvija veselībai atvēl tikai 9,8% no vispārējiem valdības tēriņiem, kas ir tāds pats līmenis kā, piemēram, Kirgistānā vai citās bijušajās PSRS valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Mudina celt nodokli alkoholam un tabakai

Jānis Šķupelis, 18.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai samazinātu alkohola un tabakas patēriņu Latvijā, ir jāpaaugstina šo preču cenas un akcīzes nodoklis, šodien Veselības ministrijas rīkotās konferences - «Labāku veselību visiem Latvijā!» - laikā paziņojusi Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģiona biroja direktore Žužanna Jakaba (Zsuzsanna Jakab).

PVO pārstāve izteica satraukumu, ka Latvijā turpina pieaugt stipro dzērienu patēriņš, kas ir divas līdz trīs reizes augstāks nekā vidēji ES. Tāpat joprojām Latvijā procentuāli esot liels smēķētāju skaits un viens no augstākajiem ar smēķēšanu saistītas mirstības rādītājiem. Uz šādas statistikas fona, savukārt alkohola un tabakas cenas ir starp zemākajām Eiropā.

«Dažādi pētījumi apliecina, ka nodokļu paaugstināšana šīm precēm ir visefektīvākais veids, kā samazināt alkohola un tabakas patēriņu,» norādījusi PVO pārstāve. Viņasprāt, tas nodrošinātu arī papildu ienākumus valsts budžetā, ko savukārt varētu novirzīt veselības aprūpes uzlabošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zāļu lieltirgotāji: ažiotāža ap Tamiflu ir slēpta reklāma

Vēsma Lēvalde, Db, 04.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tamiflu nav vienīgās pretvīrusu zāles. Tikai atsevišķu zāļu nosaukumu pieminēšana masu medijos ir uzskatāma par veiksmīgu slēptās reklāmas paraugu, kas saceļ nevēlamu ažiotāžu sabiedrībā un palielina pieprasījumu pēc konkrētām zālēm.

Tā uzskata Latvijas zāļu lieltirgotāju asociācija (LZLA), norādot, ka medijos izplatīta kļūdaina informācija pa šī preparāta cenu. Latvija ir saņēmusi no Pasaules Veselības organizācijas (PVO) sūtītos 10 tūkstošus pretgripas līdzekļu Tamiflu un to aptuvenā iepirkuma cena ir LVL 7 par vienu zāļu iepakojumu, ziņo vairāki masu mediji, norādot, ka aptiekās šo līdzekli pārdod par aptuveni 20 latiem. Cena, par kādu zāles iegādājas PVO, nav tā cena, par kādu ražotājs tās pārdod lieltirgotavām, uzsver LZLA. Zāļu lieltirgotavas Tamiflu var iegādāties no ražotāja par cenu LVL 14.27 (bez PVN), kas ir gandrīz divtik lielāka par cenu, par kādu zāles tiek pārdotas PVO.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Konceptuāli atbalsta valsts obligātās apdrošināšanas finansēšanu no valsts budžeta līdzekļiem

Žanete Hāka, 11.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 11.oktobrī, Ministru kabinetā tika izskatīts Veselības ministrijas sagatavotais konceptuālais ziņojums Par Latvijas veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa maiņu, konceptuālu atbalstu paužot valsts obligātajai universālajai apdrošināšanai no valsts budžeta līdzekļiem, informē VM.

Šāda finansēšanas modeļa rezultātā ir saglabāts esošais veselības aprūpes pakalpojumu klāsts (veselības aprūpes pakalpojumu grozs netiek dalīts) un reģionāla pieejamība visiem Latvijas iedzīvotājiem. Finansējums modeļa ieviešanai tiktu rasts no iekasētajiem valsts budžeta līdzekļiem. Modelis paredz, ka veselības aprūpes pakalpojumu iepirkšana saglabāsies valsts rokās. Tas paredz vienlīdzīgu veselības aprūpi visiem valsts iedzīvotājiem neatkarīgi no to ienākumu līmeņa, piederības kādai sociālai grupai, vecuma un dzimuma.

Ieviešot šo modeli, iedzīvotājiem, saņemot veselības aprūpes pakalpojumus, tiks nodrošināts vienlīdzīguma princips, samazināsies papildus privātie maksājumi, samazināsies mirstība, uzlabosies pakalpojumu pieejamība visām sabiedrības grupām, palielināsies iespēja saņemt kompensējamos medikamentus, paaugstināsies darba samaksa veselības aprūpes speciālistiem. Paralēli tiek paredzēta iespēja tirgū līdzdarboties privātajiem apdrošinātājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Veselības organizācija (PVO) otrdien paziņojusi, ka 31.decembrī Ķīnā pirmo reizi konstatētā jaunā koronavīrusa oficiālais nosaukums būs "Covid-19".

"Mums tagad ir vārds jaunajai slimībai, un tas ir "Covid-19"," žurnālistiem Ženēvā pavēstīja PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss, piebilstot, ka "co" apzīmē "korona", "vi" - "vīruss", bet "d" - "slimība" (no angļu "disease").

Saskaņā ar PVO, Pasaules Dzīvnieku veselības organizācijas un Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas vadlīnijām jaunā vīrusa nosaukums nedrīkst saturēt nekādas atsauces uz konkrētu ģeogrāfisku vietu, dzīvnieku vai tautu.

Gebreiesuss arī norādīja, ka pastāv "reālistiskas izredzes" apturēt bīstamo vīrusu, kura upuru skaits jau pārsniedzis 1000.

"Ja mēs veiksim ieguldījumus tagad (..), mums ir reālistiskas izredzes apturēt šo infekcijas uzliesmojumu," uzsvēra PVO vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

EP deputāti prasa samazināt cukura saturu zīdaiņu un mazu bērnu pārtikā

Žanete Hāka, 20.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments trešdienas balsojumā lēma izmantot savas veto tiesības un bloķēt Komisijas noteikumus, kas joprojām ļautu zīdaiņu pārtikai saturēt līdz pat trim reizēm vairāk cukura, nekā to rekomendē Pasaules Veselības organizācija (PVO), informē EP.

Deputāti noraidīja ierosinātos deleģētos noteikumus, kuros pieļaujamais cukura sastāvs bija atstāts iepriekšējā līmenī, raizējoties par to, ka tas neļautu pietiekami pasargāt bērnus no aptaukošanās.

Iebildumu EP deputāti pieņēma, 393 deputātiem balsojot par, 305 pret un 12 atturoties, tādējādi noteikumi ir nosūtīti atpakaļ pārstrādāšanai Komisijā.

«Šodienas balsojums ir nozīmīgs solis, lai palīdzētu nodrošināt, ka ES zīdaiņu pārtikas noteikumu pamatā pirmkārt ir veselības apsvērumi. Komisijas ierosinājumā spēkā bija atstāti līdzšinējie noteikumi, kas pieļauj daudz lielāku cukura saturu zīdaiņu pārtikā, nekā to iesaka PVO. Tik augsts cukura līmenis diētā jau tik agrīnā vecumā būtu veicinājis jau augošo bērnu aptaukošanos un var ietekmēt arī bērnu izvēli par to, kas viņiem labāk garšo. Zīdaiņu un mazu bērnu pārtikā pievienotā cukura līmenis ir jāsamazina līdz minimumam,» teica ziņotājs Keits Teilors (Zaļie, Lielbritānija).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

PVO eksperts vērtē Pacientu tiesību likuma projektu

Elīna Circene, 11.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrija ir saņēmusi Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālā biroja eksperta pacientu tiesību jautājumos Larsa Fallberga (Lars Fallberg) atzinumu par Latvijas Pacientu tiesību likumprojektu. Pacientu tiesību likumprojekts šā gada 22.februārī tika akceptēts Ministru kabinetā un nodots Saeimai izskatīšanai. Par to Db informēja VM Komunikācijas nodaļas vadītāja Zaiga Barvida. Pacientu tiesību likums pēc tā pieņemšanas Saeimā kalpos par pamatdokumentu pacientu tiesību aizsardzības jomā, nodrošinot pacientu tiesību un likumīgo interešu ievērošanu ārstniecībā. Likumprojektā ietvertās normas saskaņotas ar 1994.gada Amsterdamas Deklarāciju par pacientu tiesību veicināšanu Eiropā. PVO eksperts Latvijas Pacientu tiesību likumprojektu salīdzinājis gan ar citiem Eiropas valstu pacientu tiesību aizsardzības likumiem, gan ar PVO Deklarāciju par pacientu tiesību veicināšanu Eiropā (WHO Declaration on the Promotion of Patients' Rights in Europe). Veselības ministrija, ņemot vērā eksperta ieteikumus, ierosinās Saeimai mainīt diskutējamās normas. Ministrija atzinīgi novērtē eksperta sniegto likumprojekta vērtējumu un būs pateicīga arī par citiem atzinumiem, kas ļaus pilnveidot pacientu tiesības mūsu valstī. Ar PVO eksperta atzinuma pilnu tekstu gan latviešu, gan angļu valodā iespējams iepazīties ministrijas mājas lapā www.vm.gov.lv

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par kolas aizliegšanu Gundaram Bērziņam balva

, 17.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministram Gundaram Bērziņam pasniegta Pasaules Veselības organizācijas (PVO) balva par aktivitātēm veselīga uztura politikas īstenošanā, Db.lv informēja ministrija.

Veselības ministru balvai nominējusi Latvijas Diētas ārstu asociācija, Latvijas Universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte, uzskatot, ka ministra iniciatīva ierobežot vairāku skolēnu ēdienkartē nevajadzīgu pārtikas produktu izplatīšanu ir PVO balvas vērta.

Starp 220 pretendentiem uz PVO balvu, G.Bērziņam ir piešķirta individuālā balva.

PVO savas balvas parasti pasniedz organizācijām. Pasaules Veselības organizācija atzinīgi novērtējusi veselības ministra ieguldījumu veselīga uztura lietošanas veicināšanā.

Pēc Veselības ministrijas un Uztura padomes iniciatīvas Ministru kabinets atbalstīja grozījumus Ministru kabineta noteikumos Higiēnas prasības vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm un noteikumos Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno pirmskolas izglītības programmas, kas nosaka tirdzniecības ierobežojumus neveselīgajiem pārtikas produktiem, rada vidi veselīga uztura lietošanas iespējām un paredz vispārējās izglītības iestāžu vadītāju atbildību par skolas piena programmas realizāciju skolā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

PVO Ebolas epidēmiju pasludina par starptautiska mēroga ārkārtas situāciju

LETA--DPA, 18.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Veselības organizācija (PVO) Ebolas epidēmiju Kongo Demokrātiskajā Republikā (KDR) pasludinājusi par starptautiska mēroga ārkārtas situāciju.

PVO lēmums pieņemts, pamatojoties uz trešdien Ženēvā sapulcētās ekspertu komisijas rekomendācijām.

Komisijas priekšsēdētājs Roberts Štefens uzsvēra, ka epidēmija pagaidām nerada globālu, bet gan reģionālu apdraudējumu.

Nedēļas nogalē Gomā, kas ir viens no lielākajiem apdzīvotajiem centriem pie robežas ar Ruandu, tika konstatēts pirmais saslimšanas gadījums, bet trešdien KDR Veselības ministrija paziņoja jau par 22 iespējamiem inficēšanās gadījumiem.

PVO aicinājusi KDR kaimiņvalstis pastiprināt gatavību inficēšanās gadījumu konstatēšanai un inficēto aprūpei.

Vienlaikus PVO uzsvērusi, ka nevajadzētu slēgt robežas vai ieviest kādus ceļošanas un tirdzniecības ierobežojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Veicinās parlamentāro sadarbību

, 16.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

16.februārī Saeimā tika izveidotas desmit deputātu grupas, lai veicinātu Latvijas parlamentāro sadarbību ar Apvienotās Karalistes, Grieķijas, Gruzijas, Izraēlas, Krievijas, Lietuvas, Polijas, Spānijas, Ukrainas un Vācijas parlamentiem, Db.lv informēja Saeimas preses dienests.

1.Latvijas un Apvienotās Karalistes parlamentārās sadarbības grupa. Par tās priekšsēdētāju tika ievēlēts Ainars Latkovskis (JL), bet par vietnieci - Karina Pētersone (LPP/LC).

2.Latvijas un Grieķijas parlamentārās sadarbības grupa. Par tās priekšsēdētāju tika ievēlēta Ērika Zommere (TP), bet par vietnieci - Sarmīte Ķikuste (JL).

3.Latvijas un Gruzijas parlamentārās sadarbības grupa. Par tās priekšsēdētāju tika ievēlēts Dzintars Zaķis (JL), bet par vietnieci - Silva Bendrāte (JL).

4.Latvijas un Izraēlas parlamentārās sadarbības grupa. Par tās priekšsēdētāju tika ievēlēts Boriss Cilevičs (SC), bet par vietnieku - Jakovs Pliners (PCTVL).

5.Latvijas un Krievijas parlamentārās sadarbības grupa. Par tās priekšsēdētāju tika ievēlēts Dainis Turlais (LPP), bet par vietnieku - Nils Ušakovs (SC).

Komentāri

Pievienot komentāru