Jaunākais izdevums

Uzņēmējs Ilmārs Osmanis ir ne vien izveidojis divas modernas elektronikas ražotnes Latvijā, bet arī nopircis līdzīga profila uzņēmumu Zviedrijā.

Laikam nav daudz cilvēku, kas dzimšanas dienas dāvanā saņemtu rūpnīcu, bet Ilmārs Osmanis ir viens no retajiem — viņš to pats sev «uzdāvināja» 40 gadu jubilejā. 2001. gada 25. maijā Ogrē piebrauca mašīna ar pirmajām iekārtām topošajai elektronikas rūpnīcai. Tobrīd uzņēmumā bija septiņi darbinieki un skaidrs biznesa plāns pieciem gadiem.

2006. gadā šis plāns arī tika īstenots. «Mans partneris, «biznesa eņģelis» no Zviedrijas, teica, ka šis ir pirmais tāds gadījums viņa pieredzē,» atceras uzņēmējs. Tagad pirmās iekārtas stāv stūrī piemiņai, rūpnīcā Ogrē tehnoloģijās vien investēti aptuveni seši miljoni eiro un strādā 90 cilvēki. Ir atvērta ražotne Ventspilī un 2007. gadā nopirkta rūpnīca Zviedrijā. Hanzas Elektronika ražo komponentes dažādām elektroniskām ierīcēm, un klientu vidū ir tādas pazīstamas kompānijas kā Ericsson un General Electric. Kompānijas konsolidētais apgrozījums pagājušajā gadā bija 37 miljoni eiro.

Dot labumu citiem

Uzņēmējdarbībā Ilmārs Osmanis ienācis no zinātnes. Pēc studijām Rīgas Tehniskajā universitātē septiņi gadi nostrādāti pētniecības projektos Radiotehnikas un sakaru fakultātē. «Likās, ka esmu izvēlējies to, kas mani ļoti interesē, gandrīz pabeidzu aspirantūru, bet tad nonācu pie atklāsmes, ka tas, ko es daru, tāda abstraktā zinātne, patiesībā nevienam nav vajadzīgs. Vienīgais cilvēks, kuru tas interesēja, biju es pats, savukārt man likās svarīgi darīt kaut ko lietderīgu, dot labumu citiem.»

Šis iekšējais konflikts sakritis ar pārmaiņu laiku Latvijā. Dzelzs priekškars pazuda, parādījās jauni piedāvājumi. Ilmārs aizbrauca strādāt par inženieri uz Angliju. «Sēdēju blakus vienam menedžerim, darīju savas tehniskās lietas un divu gadu garumā klausījos, kā viņš sarunājas ar klientiem. Sapratu, ka strādāt biznesā nozīmē strādāt klientiem — tas, ko tu izdari, kādam ir vajadzīgs un vajadzīgs tūlīt. Turklāt tad, ja paveiktais ir labs, tev par to vēl arī samaksā.»

Anglijā tomēr drīz vien kļuvis garlaicīgi. «Uzņēmums, kurā strādāju, bija diezgan konservatīvs. Pirmais projekts, kuru realizēju, aizgāja ļoti labi, bet kad es piedāvāju ķerties pie nākamā, man patieca: «Stop, to, kas mums iet labi jau desmit gadus, mēs neaiztiksim.» Sapratu, ka man tur vairs nav ko darīt. Taču biju paguvis sajust, ka biznesa vidē jūtos daudz labāk nekā akadēmiskajā. Tā ir daudz dinamiskāka.»

Kaut kas izaicinošāks

90. gadu vidū Ilmārs Osmanis nolēmis braukt atpakaļ uz Latviju. «Atbraucot redzēju, cik biznesa vide šeit ir mazattīstīta. Likās, ka tagad es visu protu un viss notiks. Sākumā jau tā nemaz nebija, nekas tik raiti negāja, taču pamazām izdevās šo to izdarīt. Izveidoju savu uzņēmumu. Dabūju pirmo pasūtījumu — par 360 latiem, un jau šķita, ka iet ļoti labi.Tagad mūsu pasūtījumi ir piecu un sešu zīmju skaitļos mērāmi. Viss ir relatīvs.»

Pirmais 1995. gadā bija uzņēmums, kas pamatā nodarbojās ar elektronikas vairumtirdzniecību un loģistiku. «Apgādājām ražošanu, palīdzējām uzņēmumiem taisīt produktus,» stāsta Ilmārs Osmanis. Tomēr pirmos panākumus pavadījusi arī vilšanās sajūta. «Redzēju, cik daudz laika esmu investējis projektos, kuri izgāžas tikai tāpēc, ka Latvijā neprot ražot. Lai arī mēs vaimanājam par «vefiem», kas, nabadziņi, ir paputējuši, patiesībā īstas, modernas ražošanas zināšanas Latvijā nekad nav bijušas, tās vienmēr gājušas 20-30 gadus nopakaļ pasaulei. Šis darbs bija ļoti neefektīvs.»

Otrs faktors, kas mudinājis uz pārmaiņām, bija tas, ka pēc piecu gadu darbošanās vienā biznesa jomā iestājusies zināma rutīna. «Šo biznesu sāku tik labi saprast, ka man tas kļuva neinteresants. Biju iemācījies, kā noteikt cenas, kad censties darījumu vinnēt pašiem un kad to atdot konkurentiem, un pārējos knifus. Nolēmu, ka man vajadzīgs kaut kas izaicinošāks un ka tas varētu būt jauns ražošanas uzņēmums.»

Par visu jāmaksā

Sākumā domāts ražotni izveidot Rīgā. Tagad Ilmārs Osmanis kā anekdoti atceras savu gājienu uz Rīgas Domes Attīstības departmentu, lai saņemtu ieteikumus par iespējamo rūpnīcas atrašanās vietu.

«Vispirms viņi šo jautājumu neuztvēra nopietni, tad jautāja, kam man ir vajadzīga rūpnīca, un visbeidzot aizsūtīja uz kiosku pēc pilsētas kartes. Arī šobrīd, izlasot pēdējo Rīgas attīstības plānu, redzams, ka zināšanu ekonomikai tur vieta nav paredzēta. Tādas sadaļas nav, un, ja tas neinteresē, nekas arī nenotiks.»

Tiesa, tagad uzņēmējs ir apmierināts, ka rūpnīca atrodas Ogrē, jo faktoru, kāpēc tai nevajadzētu būt lielpilsētā, ir pārāk daudz. Viņš arī uzteic Ogres pašvaldības ieinteresētību. «Nekāds lielais atbalsts jau nav vajadzīgs, tikai tik daudz, cik pareizā attieksme, lai lietas nebuksētu. Latvijā daudzviet ražošanas projekti tiek vienkārši «norakti», jo sabiedrībai tie nepatīk. Tāpēc mums arī nav nekādas industrijas, un valstij jāsamazina savs budžets. Par katru vēlēšanos ir jāmaksā. Ja vēlējāmies būt bez industrijas, tam ir attiecīga cena. Par visu maksāsim.»

Pašlaik maksātāji ir visi. «Krīzi izjūtam ļoti skarbi,» atzīst Ilmārs Osmanis. «Esam ārpakalpojumu sniedzēji industriālajiem klientiem, kas nozīmē, ka esam stipri vien pakļauti ekonomikas svārstībām. Tās izjūtam vieni no pirmajiem, jo pasūtītāji sabīstas un pārtrauc pasūtījumus, kamēr to noliktavas iztukšojas. Pendelis, protams, iet arī pretējā virzienā — kad ekonomika iet uz augšu, mēs atkal to ļoti labi izjūtam.»

Uz leju vairs neiet

Šogad apgrozījuma kritums būšot 20—25 %, bet šobrīd uz leju vairs neejot, notiek virzība atpakaļ no zemākā punkta. «Mēs gan neesam ieslēgti Latvijas tirgū, orientējamies uz eksportu, kas ir apmēram 95 % no saražotā. Tiešā veidā eksportējam aptuveni pusi produkcijas, bet netiešā uz eksportu aiziet gandrīz viss pārējais — mūsu klienti Latvijā arī ir eksportētāji.»

Elektronikas ražošanas tirgus Ziemeļvalstīs ir divi miljardi eiro, lēš Ilmārs Osmanis, atklājot savu mērķi — iekarot piecus procentus no tā. Pašreizējos plānos ir jaunas pārdošanas stratēģijas un aktīvāka mārketinga veidošana, lai paplašinātu savu tirgus daļu.

«Mums ir diezgan stingras pozīcijas, lai to darītu. Zviedrijā esam vieni no diviem uzņēmumiem, kas var piedāvāt augstas komplicitātes līgumražošanu, tur mums jau šobrīd ir pieci procenti tirgus. Ar savām divām Latvijas rūpnīcām esam modernākie ražotāji Baltijā un vieni no retajiem Ziemeļvalstīs. Ir ļoti maz rūpnīcu tādā tehnoloģiskā kvalitātē kā mums. Esam pirmajā pieciniekā kvalitātes un tehniskā līmeņa ziņā. Šī priekšrocība mums tagad ir jāpārvērš tirgus daļā.»

Latviešu laiki Zviedrijā

Otrs uzdevums ir multinacionālas kompānijas veidošana, integrējot Latvijas un Zviedrijas uzņēmumus. Tas prasa daudz darba, un Zviedrijā Ilmārs Osmanis ir katru otro nedēļu. «Esmu kļuvis par lidostu pilsoni. Nesen pat pārcēlos tuvāk lidostai, lai nav jāzaudē laiks braukājot.»

Uzņēmējs neslēpj, ka pirmā reakcija zviedru uzņēmumā pēc īpašnieku maiņas bija bailes.

«Iedomājaties, jūs esat mierīgi dzīvojuši, bet pēkšņi pirmdienas rītā atnāk kaut kādi jefiņi un pasaka: uzņēmums ir nopirkts. Kas ir latvieši Zviedrijā? Viņiem tas faktiski nozīmēja: krievi atnāca un mūs nopirka. Šausmas! Kas tagad būs? Nācās mierināt un teikt, nekas nebūs, turpiniet strādāt. Zviedriem ļoti patīk stabilitāte, ko viņi ir baudījuši jau gadu simtiem, un pārmaiņas šķiet kaut kas briesmīgs.»

Jau ir izjustas arī mentalitātes un biznesa kultūras atšķirības. «Zviedrijā, ja jums ir kāda laba ideja un jūs pasakāt: tagad darām tā, tad negaidiet, ka kāds to sāks uzreiz darīt. Vispirms sāksies runāšana par to, tiks sasauktas sapulces un spriests, vai tā var darīt vai nē. Latvijā ir «mēs darām», un pēc nedēļas lietas sāk notikt. Zviedrijā kaut kas sāk kustēties pēc sešiem mēnešiem, un pirms tam ir jāiegulda liels skaidrošanas un iekārdināšanas darbs, jāparāda, kādi būs ieguvumi. Toties, ja šie pamati ir ielikti, tad viss strādā, neatkarīgi no tā, no kuras puses vējš pūš.»

Zaudēt nav ko

Lai gan šobrīd lielāka «saimniecība» sagādā lielākas galvassāpes, lēmumu par biznesa iegādi Zviedrijā Ilmārs Osmanis uzskata par ekonomiski pamatotu. «Ja mēs to nebūtu izdarījuši, tad tagad mums, iespējams, būtu mazāk problēmu, taču mēs būtu atmesti tālu atpakaļ savā attīstībā. Pašlaik bizness ir diversificētāks, un uzrāvienu uz augšu mēs varam uztaisīt ātrāk. Ja nav riska elementa, nav peļņas.»

Uzņēmēji ir vienīgie, kas ir optimisti, teic Ilmārs Osmanis. «Viņi ir vienīgie, kas var sekmēt Latvijas iziešanu no krīzes. Neviena cita nav. Man ir cerība, ka cilvēki izmantos šo laiku, lai uzsāktu jaunus mazos biznesus, jo nav jau ko zaudēt. Domāju, ka šobrīd vajadzētu daudz vairāk mudināt cilvēkus iet uzņēmējdarbībā. Ir īstais brīdis uzņemties risku.»

Vizītkarte

Ilmārs Osmanis

SIA Hanzas Elektronika un Elektromekan i Arjang AB valdes priekšsēdētājs, līdzīpašnieks

Dzimis 1961. gadā

Izglītība: Rīgas Tehniskā universitāte, radiotehnikas inženiera specialitāte

Darba pieredze: Macro Marketing pārdošanas vadītājs Latvijā, LEEC (Lielbritānija) mikroprocesoru sistēmas attīstības inženieris, RTU Radiotehnikas un sakaru fakultātes pētniecības inženieris, skaitļošanas centra vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latviskuma zīmogs Daugavpilī

Monta Glumane, 01.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūzikas klubs un bārs Artilērijas pagrabi Daugavpilī klientus apkalpo tikai latviešu un angļu valodā, tādā veidā pirmajā vietā turot savas vērtības.

Atpūtas vieta Daugavpilī izveidota 2013. gada oktobrī, taču ideja par to radusies jau 2010. gadā. Ilgu laiku aizņēmusi telpu atrašana. «Pirmo gadu nogaidījām un apskatījāmies, vai šīs telpas neapplūst, ņemot vērā, ka blakus ir Daugava un bārs atrodas pagrabā,» stāsta Artilērijas pagrabu saimnieks Andrejs Faibuševičs, kuram šis bizness ir kā hobijs. Ikdienā viņš nodarbojas ar zinātniskiem un klīniskiem pētījumiem farmācijā.

Viņam bijuši vairāki iemesli, kāpēc izveidot šādu bāru Daugavpilī. Viens no galvenajiem – ieviest mūzikas klubu kultūru, jo iepriekš pilsētā to klasiskā izpratnē (kā, piemēram, Pulkvedim neviens neraksta un Četri balti krekli Rīgā) nebija. Tāpat nav bijis nevienas latviešu vietas, kur gribētos aiziet. «Bija skaidrs – kas pirmais brauc, tas pirmais maļ. Agri vai vēlu tāpat šāda vieta būtu radusies. Man kā jauniešu tēvam tas bija svarīgi, jo zinu, kāda ir provinces, it sevišķi Latgales, bērnu problēma, kad viņi nonāk lielpilsētā. Nevar salīdzināt ar tiem, kuri atbrauc no Valmieras vai Liepājas, no nerusificētiem reģioniem. Es gribēju ieguldīt Daugavpils jaunatnē, lai viņi būtu psiholoģiski konkurētspējīgi ar saviem vienaudžiem Rīgā. Veiksmīga sakritība, un 2013. gadā Latgalē tika atvērti trīs kultūras objekti – Marka Rotko centrs Daugavpilī, Gors Rēzeknē un Artilērijas pagrabi,» stāsta bāra saimnieks. Kopējās investīcijas uzņēmējdarbības sākšanai bija aptuveni 20–25 tūkst. eiro, no tiem 10 tūkst. eiro iegūti, piesaistot Altum Šveices mikrokreditēšanas programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemeņu audzēšanā svarīgākais ir zināšanas un resursi, atzīst Dēseles dārzu vadītājs Aldis Vīksne.

Viņš ir izveidojis vienu no modernākajām zemeņu audzēšanas saimniecībām Latvijā un šobrīd jau raugās eksporta virzienā.

Svarīgas tehnoloģijas

Zemenes ainaviski pievilcīgajā Embūtes pagastā uzņēmējs sāka audzēt pirms aptuveni pieciem gadiem – blakus Dēseles dzirnavām, kur šobrīd kā papildu bizness izveidots viesu nams.

Sākums zemeņu biznesam bijis pushektārs, kad iedēstīti pirmie Frigo zemeņu stādi, taču augustā, kad bija jāvāc raža, uznāca liels karstums, krusa un lietus, rezultātā puse ražas aizgāja bojā. Tad A. Vīksne sācis iedziļināties tehnoloģijās, ko lieto pasaulē, lai mazināt risku lauksaimniecībā, nonācis pie tuneļu tehnoloģijas. «Tā minimizē ražošanas risku, un kopš tā laika visu audzējam tuneļos, vienmēr iegūstam ražu,» – tā saimnieks. Strādnieki var strādāt jebkuros laikapstākļos un ražu var novākt, tiklīdz ir pasūtījumi no lielveikaliem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Latvijas lielākie zemes saimnieki Uļmans, Fokerots un Kokalis

Dienas Bizness, 10.11.2011

No kreisās: Mihails Uļmans (Foto: Dienas Mediji arhīvs), Modris Fokerots (Foto: Dienas Mediji arhīvs), Valentīns Kokalis (Foto: LETA)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais zemes, it īpaši jau mežu zemes īpašnieks Latvijā joprojām pārliecinoši ir valsts. Bet lielākie zemes saimnieki privātuzņēmumu un personu vidū ir Mono holdinga boss Mihails Uļmans, meža nozares uzņēmējs no Kurzemes Modris Fokerots un Ventspils uzņēmējs Valentīns Kokalis.

Pētījums par privātpersonām, kam Latvijā pieder vislielākās zemes platības, veidojis žurnālists Lato Lapsa sadarbībā ar Valsts zemes dienestu. Pētījums publicēts portālā Pietiek.com.

Īpašnieks Zemes platība (ha) Izmaiņas gada laikā (m2)

1. Mihails Uļmans 5253,2921 +4065100,2

Jau vairākus gadus Mono holdinga boss ir Latvijas lielāko zemes īpašnieku fizisko personu saraksta līderis, - šo statusu viņam nodrošināja no pazīstamā uzņēmēja, pašlaik parādu piedzinēju vajātā Gata Saknīša iegādātās iespaidīgās platības.

2. Modris Fokerots 4132,3103 -1572000

Arī pazīstamais Kurzemes puses meža nozares uzņēmējs turpina samazināt sev piederošās platības, taču arī gada laikā mazumā gājušie 157 hektāri nemaina viņa pozīciju šajā sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Ne jau VID ir vainīgs pie tā, ka uzņēmēji nespēj izdzīvot

Uzņēmējs, Turības docētājs Eduards Aksjoņenko, 11.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd sabiedriskajā telpā aktīvi izskan uzņēmēju viedokļi par VID represīvo attieksmi un nekvalitatīvo apkalpošanu. Izskan apgalvojumi, ka valsts iestādes neuzticas uzņēmējiem, birokrātija neļauj izdzīvot u.tml. Medijos izskan uzņēmēju pieredzes stāsti, kuri savus uzņēmumus reģistrējuši Igaunijā un uzteic kaimiņvalsts ērto sistēmu. Ne jau VID ir vainīgs pie tā, ka uzņēmēji nespēj izdzīvot, uzņēmējs nedrīkst apvainoties, jābeidz čīkstēt un jāsāk mācīties no savām kļūdām, bet labāk no citu kļūdām!

Uzņēmējiem ir jāpārtrauc šausmināties

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, Latvija zaudējusi piecas pozīcijas 2016./2017. gada Globālās konkurētspējas indeksa tabulā un ieņem 49. vietu no 138 valstīm. Gan Ekonomikas ministrija, gan iedzīvotāji, protams, ir sašutuši, no visām ES valstīm konkurētspējas jomā esam topa apakšgalā. Nenoliedzami, birokrātijas slogs ir viens no zemās konkurētspējas iemesliem, nemaz nerunājot par nodokļu politiku vai tiesiskā regulējuma efektivitāti, taču, manuprāt, tas nav šķērslis tiem, kuri ir uzņēmīgi un zinoši. Ja Latvijā ir šāda situācija, tā vienkārši ir jāpieņem un uzņēmējam jāspēj adaptēties. Uzņēmējiem ir jāpārtrauc šausmināties, nav taču tā, ka pērn viss bijis vislabākajā kārtībā un šogad pēkšņi – viss ir slikti. Nav šaubu, ka Latvija ir brīnumu zeme. Prognozējami neprognozējamā vide paver kā riskus, tā arī iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: «Ekonomiski depresīvajā» Liepājā atver jaunu būvmateriālu un interjera salonu

Vēsma Lēvalde, 15.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki nemeklē preces, bet attieksmi un nesavtīgu padomu, uzskata SIA Būvsalons dibinātājs liepājnieks Māris Šliseris .

Ilgus gadus strādājot tirdzniecībā, pērn dibinātās SIA Būvsalons valdes priekšsēdētājs Māris Šliseris sakās iepazinis potenciālo klientu psiholoģiju. Tāpēc riskējis un atvēris jaunu būvmateriālu un interjera salonu par ekonomiski depresīvu uzskatītajā Liepājā, turklāt blīva piedāvājuma apstākļos. «Esmu optimists,» viņš intervijas laikā atkārto vairākas reizes, taču uzsver, ka katrs solis jauna uzņēmuma virzienā bijis rūpīgi pārdomāts. Pirmais saimnieciskās darbības pusgads vilšanos nav atnesis, gluži otrādi – rosinājis spraust tālākus mērķus. «Negribu apstāties pie viena salona,» M.Šliseris nākotnes ieceres atklāj pavisam skopi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Biedējošajam cenu kāpumam sabiedriskās ēdināšanas nozarē ir iespējami risinājumi

Raimonds Zommers, restorāna Entresol līdzīpašnieks un šefpavārs, 04.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar strauju cenu kāpumu tādām sabiedriskās ēdināšanas nozarē plaši lietotām un sabiedrībā apspriestām izejvielām kā sviestam un cūkgaļai, ikvienam uzņēmuma īpašniekam ēdināšanas nozarē, kā arī tiem, kuri mēdz ieturēt maltīti ārpus mājas, aktuāls kļūst jautājums – kā šie procesi ietekmēs ēdienu cenas kafejnīcās un restorānos? Tas ir dabiski, jo liela daļa strādājošo vismaz vienu reizi dienā ēd ārpus mājas. Manuprāt, šis ir pateicīgs brīdis, lai diskutētu par būtiskiem jautājumiem, kas skar ēdināšanas nozari, kā arī par iespējamiem risinājumiem.

Patiesībā cenu kāpums pārtikas produktiem nav nekas neparasts. Restorāni ar to sastopas nepārtraukti, jo īpaši saistībā ar sezonālajām izejvielām. Piemēram, sparģeļu cena šobrīd ir krietni augstāka nekā pavasarī, un tas pats drīzumā attieksies uz tomātiem un virkni citu izejvielu.

Izmaksas neizbēgami svārstās. Tās, kuras nosaka sezonalitāte, var paredzēt laicīgi, taču jārēķinās ar pārejošu efektu. Korekcijas ienes arī inflācija, degviela, elektrība, telpu īre un daudzas citas izdevumu pozīcijas. Ēdināšanas uzņēmumi to ņem vērā un ir lēmuma priekšā, vai pielāgot izmaiņām katra ēdiena gala cenu, vai arī kompensēt zaudējumus uz peļņas rēķina.

Mazākie restorāni var būt radošāki savos biznesa lēmumos un vajadzības gadījumā dārgākos produktus izslēgt no ēdienkartes. Šodien to izdarīt ir daudz vieglāk, ja pats uzņēmums ir parūpējies par fleksiblu un mūsdienīgu sistēmu savā restorānā. Ir viegli izdrukāt jaunas ēdienkartes, ievadīt jaunus ēdienus kases sistēmā un katru dienu sagaidīt viesus ar citādu piedāvājumu. Taču lielajām ēdināšanas uzņēmumu ķēdēm, kam iekšējā infrastruktūra ir daudz sarežģītāka, ir grūti būt elastīgām, un izmaiņas prasa daudz ilgāku laiku un sagatavošanos. Cits stāsts ir arī par maziem restorāniem, kas veido izmaksu ziņā dārgas ēdienkartes, un cenas samazinājums var tieši ietekmēt pasniegtās maltītes kvalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Labietis klusumu bāros kompensē ar piegādēm

Ilze Žaime, 27.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "Zlaukts" jeb alus darītava "Labietis" pielāgojusies ārējiem apstākļiem. Saistībā ar Latvijā izsludināto ārkārtas stāvokli uzņēmums bijis starp pirmajiem, kas uzsāka alkoholisko dzērienu piegādi mājās.

To, kā norit alus "Labietis" piegāde mājās, uzziniet, skatoties video!

Atsaucas ministra aicinājumam

Jokojot, darītavas izveidotājs Reinis Plaviņš teic, ka atsaucies premjera aicinājumam piegādāt cilvēkiem pirmās nepieciešamības preces. "Un atsaucība bija fantastiska! Pirmajā dienā saņēmām apmēram sešdesmit pasūtījumus. Lai nodrošinātu piegādi tajā dienā, iesaistīti tika visi darbaspēka resursi, pēdējo sūtījumu piegādājot apmēram desmitos vakarā," atceras R.Pļaviņš.

Tā kā "Labietis" jau līdz šim aktīvi nodarbojās ar izbraukumu tirdzniecību, kā arī gatavojās šā gada vasarā dibināt uzņēmumu Igaunijā, kur tirgot alkoholu internetā ir legāli, pārslēgties uz piegādēm bijis samērā viegli. Darbinieki jau bija pieraduši regulāri doties izbraukumos un uzņēmuma īpašumā jau bija tam nepieciešamie transportlīdzekļi. Lielākais izaicinājums bijis izveidot sistēmu, pēc kuras pieņemt pasūtījumus un plānot piegādes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Skoks: Parex nebija jāglābj, bet ar aizdevējiem bija jātirgojas

Andrejs Vaivars, Db, 23.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija tiešām bija tuvu bankrota robežai, taču jautājums ir par to, kam ir izdevīgs šīs valsts bankrots? Domāju, ka noteikti valdība varēja vēl patirgoties, izspiežot labākus aizņemšanās nosacījumus no starptautiskajiem aizdevējiem, tā intervijā Dienas biznesam uzsver uzņēmējs Igors Skoks.

«99% šīs valsts iedzīvotāju treknie gadi beidzās, pat nesākoties — viņiem tādu vienkārši nebija. Aptuveni 1% paspēja sapelnīt, darbojoties ar kredītiem, bet tagad viņi ir dziļā bedrē, līdzi tajā ievelkot pārējos un cietēji ir visi. Protams, šīs krīzes kontekstā var vainot valdību, bet kas tad to veido — cilvēki, par kuriem ir nobalsojuši 100 citi cilvēki, par kuriem savukārt ir nobalsojuši tie, kas nav paslinkojuši un aigājuši uz vēlēšanām. Faktiski mēs paši vien plūcam savus augļus. Tāpat vainojamas pie šīs situācijas ir bankas, kas, dzenoties pēc peļņas, savstarpēji konkurējot, ir iedzinušas cilvēkus šajā bedrē,» uzskata I. Skoks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan jau gadiem tiek runāts par nepieciešamību Rīgas ostu pārcelt tuvāk jūrai, arī nule kā novērstie eksplozijas un lielas ķīmiskas avārijas draudi Baltijas konteineru terminālī, kas lika Rīgai pusdienu justies kā uz pulvermucas, apliecina potenciālos riskus nākotnē, Rīgas domes amatpersonas pat saskata perspektīvu ostas attīstībai Kundziņsalā.

Indīgas vielas - acetona ciānhidrīna - noplūde Baltijas konteineru terminālī Kundziņsalā naktī izraisīja vairāku uzņēmumu darbības pārtraukumu un daudzu iedzīvotāju evakuāciju. Ierosināta krimināllieta.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvija var!

Latvija var! Nīcenieki investē Anglijā

Vēsma Lēvalde, 09.07.2010

Tonus Elast adīšanas mašīnas atšķirībā no līdzīgiem uzņēmumiem, apkalpo galvenokārt vīrieši. Viņi vienlaikus ir gan operatori, gan mehāniķi, kas spēj novērst tehniskas kļūmes.Šis gads sācies jau daudz optimistiskāk – ir cerības atgūt 2008. gada apjomus un varbūt pat tos pārsniegt, lēš valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Čečotkins.

Vēsma Lēvalde, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elastīgo medicīnisko izstrādājumu ražotājs SIA Tonus Elast savu produkciju izplata 30 valstīs. Šogad uzņēmums kļuvis par investoru Anglijā, atverot kopuzņēmumu Tonus Europe Limited.

Kad 1995. gadā bijušais a/s Lauma speciālists Aleksandrs Čečotkins ar dažiem darbiniekiem un pāris iekārtām nomātās telpās sāka patstāvīgu uzņēmējdarbību, viņam pašam bijis grūti iedomāties, ka pēc 15 gadiem zīmols Tonus Elast būs pazīstams 30 pasaules valstīs. Zināšanas par uzņēmējdarbības specifiku un pieprasījumu NVS valstīs ļāva veiksmīgi startēt, iegūstot noieta tirgu Krievijā, Ukrainā, Kazahstānā u.c. Taču attīstība un uzņēmuma izaugsme jau bija rūpīgas plānošanas un mērķtiecīga darba rezultāts, savukārt veiksmes formulu veido trīs saskaitāmie: gudra un tālredzīga vadība, nozares profesionāļi un rūpīga kvalitātes standartu kontrole.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Šis ir laiks vietējiem Baltijas investoriem

Jānis Šķupelis, 23.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Es esmu patīkami satraukts par investēšanu Baltijā, jo šobrīd daudzi starptautiskie spēlētāji šo tirgu pamet kara ietekmē. Vietējiem tā ir laba iespēja investēt un būvēt tirgus līderus, intervijā Dienas Biznesam saka INVL Asset Management valdes loceklis un privātā kapitāla daļas vadītājs, INVL Baltic Sea Growth Fund partneris Vitauts Plunksnis (Vytautas Plunksnis).

Latvijas skaidrajā atpalicībā no saviem Baltijas kaimiņiem viņš saskata to, ka te arī potenciāls augt ir lielāks. Tāpat tas var ļaut tikt pie izdevīgākiem darījumiem.

Vispirms pastāstiet par INVL Baltic Sea Growth fondu jeb Baltijas jūras izaugsmes fondu! Kāda ir tā pieeja?

INVL Baltic Sea Growth fonds ir 165 miljonu eiro liels privātā kapitāla fonds. Tas investē Baltijas un tai blakus esošo valstu uzņēmumos. Tā mērķis, dodot uzņēmumiem kapitālu izaugsmei, ir vietējos līderus padarīt par reģionālajiem līderiem. Tad mūsu mērķis ir pēc pieciem-septiņiem gadiem no šiem biznesiem iziet, kur mūsu daļa var tikt pārdota lielākiem fondiem, stratēģiskajiem investoriem, vai tas var notikt ar biržas starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sekmīgi pabeidzis modernas kūdras ražotnes izveidi Rendas pagastā, tagad uzņēmējs Jānis Ķirsis krāj spēkus jauniem projektiem.

Kūdras ražošanas uzņēmuma Baloži & Ko valdē Jānis Ķirsis bijis trīs gadus. Viņa atbildībā bija uzņēmuma izveidošana un «palaišana». «Ideja nebija jāizdomā man pašam, resurss — kūdras purvs — šajā vietā jau bija, vajadzēja tikai atjaunot kūdras ieguvi.»

Kā izrādījās vēlāk, vārdiņš «tikai» ir nevietā. Rokas nedaudz nolaidušās jau tad, kad pirmoreiz aizbraukts iecerētās rūpnīcas vietu apskatīt. «Ieraudzīju postažu, degradētu vidi. Tā bija pamestības un nolemtības ainava. Labi, ka uzņēmuma īpašnieki, kas ir zinoši cilvēki kūdras biznesā, mani iedrošināja.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būve: Redz risinājumu aplokšņu izskaušanai

Lāsma Vaivare, 08.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Normunds Grinbergs par mērķi izvirzījis nozares reputācijas paaugstināšanu, kas iespējama, vien visiem būvniecībā iesaistītajiem cieši sadarbojoties

Viņš saka – nozares reputācija ir daudzšķautņaina, un, piemēram, aplokšņu algas ir tikai viens, lai gan ļoti nozīmīgs aspekts, kas to grauj. Asociācija lielākoties apvieno vidējās un mazās būvkompānijas. Tieši mazos būvniekus pieņemts uzskatīt par negodprātīgiem – viņi nemaksājot nodokļus un cenšoties ietaupīt uz kvalitātes rēķina. N. Grinbergs gan, tieši pretēji, nelielās kompānijas slavē par drosmi un uzdrīkstēšanos nodrošināt cilvēkus ar darbu, nezinot, vai pēc pusgada vai gada šis darbs vēl būs. Ne mazāk būtisks ir jautājums par būvnieku izglītību.

Kā paaugstināt nozares prestižu?

Komentāri

Pievienot komentāru
Signet Bank Kapitāla tirgus akadēmija

Nauda attīstībai ir pieejama, ir jāgrib to paņemt

Jānis Goldbergs, 31.08.2023

Bet, neskatoties uz to, ka bez bankas kredīta ir pieejami arī citi finansējuma veidi, uzņēmēju zināšanu par finansējuma veidiem trūkums bieži vien neļauj tās citas iespējas izmantot.

Roberts Idelsons, Signet Bank valdes priekšsēdētājs

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgos naudas ir pietiekami, trūkst ambīciju paraudzīties aiz Latvijas robežām un zināšanu - tāds ir bankas, biržas un uzņēmēju pārstāvju trīspusējas diskusijas galvenais secinājums. Sarunā piedalījās biržas NASDAQ Riga vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents un SIA Karavela valdes loceklis Andris Bite, kā arī Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Kādas ir Latvijas uzņēmēju ambīcijas? Vai pašreizējo laiku var dēvēt par krīzi, kad jādomā par iespēju ne tikai iegādāties iekārtas vai būvēt jaunu cehu, bet arī par apvienošanos, pārņemšanu, ārvalstu tirgiem?

Andris Bite: Pirmkārt pateikšu tā, ka nekādas krīzes jau vēl nav. Ir neliela pabremzēšanās tai ballei, kas turpinājās divus gadus. Balle nebija slikta ražojošajai un eksportējošai sfērai. Protams, ir izņēmumi – tūrisms un viesmīlība. Tomēr jāteic, ka šobrīd notiek atgriešanās normālā stāvoklī. Jā, sākumā ir neliels kritiens, bet nedomāju, ka tas būs uz ilgu laiku.

Par uzņēmību un ambīcijām plašā spektrā runājot, ir jāsaka, ka ir vāji, tā patiešām vāji. Tas vēl būs maigi teikts. Manuprāt, ilgstoša biznesa vides nekopšana ir veidojusi aplamu uztveri sabiedrībā, tādēļ arī uzņēmēji realitāti redz slikti, visbeidzot, apejot apli, – arī no valsts puses uztvere ir aplama. Kopumā, runājot lauksaimniecības terminos, esam ieguvuši noplicinātu augsni, kurā nekas īsti negrib augt. Pārfrāzējot līdzību, ir maz tādu uzņēmēju, kuriem ir ambīcijas iet ārpus valsts, darboties plašāk, atņemt kādam tirgus, izveidot jaunus tirgus sev. Šī proporcija pret iedzīvotāju skaitu - aktīvie uzņēmēji pret kopskaitu - ir ļoti neliela. Kādēļ? Jau vēsturiski uzņēmējs nav mīlētākais pasažieris šajā kuģī – Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Kā top?: Ķirsons burgeri

Gunta Kursiša, 31.01.2014

No burgeriem Latvijā neaizbēgs - jautājums vien, kādus burgerus latvieši ēdīs un cik tie būs veselīgi, uzskata ēdināšanas pakalpojumu tīkla Lido un ēstuves Ķirsons Māja īpašnieks Gunārs Ķirsons.

Viņa ēstuvē Purvciemā šonedēļ viesojāmies, lai redzētu, kas burgeram «vēderā».

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja reiz ātrā ēdināšana ir kļuvusi populāra visā pasaulē, arī Latvijā šiem paradumiem nevarēs pretoties, taču fast food piedāvājumu var uzlabot, atsakoties no «ķīmijas» un cenšoties piedāvāt pircējiem pēc iespējas dabīgākas «sviestmaižu amerikāņu versijas», uzskata uzņēmējs Gunārs Ķirsons, kurš pērnvasar vēra vaļā ēstuvi Ķirsons Māja. Ēstuves saimnieks gan atzīst, ka pašlaik apaļmaizīšu jeb burgeru biznesā vēl neveicas kā cerēts, taču kaļ jaunus plānus, kā attīstīt šo ēdināšanas segmentu.

Jautāts par to, vai latvieši ir pieraduši pie ātrās ēdināšanas piedāvājuma, G. Ķirsons norāda, ka ēstuvi Ķirsons māja, kur nopērkami ēdieni līdzņemšanai, varētu salīdzināt ar bērnu, kurš vēl ir autiņos. Nākotnē ir paredzēts paplašināt piedāvāto produktu klāstu. Piemēram, burgeru stenda piedāvājumā klāt varētu nākt arī picas, kas, pēc G. Ķirsona vārdiem, karstas sviestmaizes vien ir, un dabīgi dzērieni. Picas plānots ieviest Ķirsons māja aptuveni pēc trim mēnešiem. Tāpat tiek kalti plāni par jaunu ēstuvju atvēršanu, un tas varētu notikt septembrī. «Sākumā gribam attīstīt vienu, un tad ķerties pie nākamā,» skaidro uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvija var!

Latvija var! Ceļavēju gaida arī ģeneratoriem

Anna Novicka, 01.04.2010

Kompānijas DME dibinātājs, sportists un inženieris Leonīds Čerņins atbalstu savam jaunam projektam cer iegūt no Latvijas valsts.

Aivars Liepiņš, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Unikālās laivu stūres izgudrotājs lolo jaunu projektu enerģētikas jomā.

Otrais populārākais rezultāts, ja meklēšanas sistēmā Google ierakstīt angliski vārdu salikumu «stūre buru laivām», būs saite uz mājaslapu dotan.com. Dotan stūre ir Latvijas sportista un inženiera Leonīda Čerņina izgudrojums. Par tās izcilajām tehnisajkām īpašībām runā gan pašu burātāju atzinība (pārdoti jau tūkstošiem stūru visā pasaulē), gan konkurentu centieni Latvijas ražojumu nomelnot, savukārt dokumentāls Dotan stūres unikalitātes apliecinājums ir diploms par gada labāko produktu, kas L. Čerņinam tika piešķirts Amsterdamas jūrniecības aprīkojuma izstādē. Tagad uzņēmējs gatavojas tirgū startēt ar jaunu produktu – vēja ģeneratoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Uzvar biogāzes koģenerācijas staciju tenderos gan Baltijā, gan Baltkrievijā

Līva Melbārzde, 19.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://db.lv/uploads/ck/images/liels_lavrinovichs.jpg

Aigaram Laurinovičam piederošais uzņēmums SIA Pro 2 Baltic nodarbojas ar biogāzes koģenerācijas staciju realizāciju, tehnisko apkopi un rezerves daļu piegādi Baltijā un Baltkrievijā. Uzņēmums savu darbību uzsācis šā gada jūnijā, sadarbība ar Vācijas uzņēmumu Pro 2 Anlagetechnik GmbH.

Lai gan SIA Pro 2 Baltic darbojas nesen, biogāzes sfēra A. Laurinovičam nav sveša. Viņa uzņēmums Biolak Baltic jau vairākus gadus nodarbojas ar biogāzes iekārtu celtniecību un ir cēlis biogāzes iekārtu arī motosportistam Jānim Vinteram z/s Līgo. Pro 2 Baltic viņš nodibinājis, pirmkārt, lai strukturizētu savu biznesu un nodalītu atšķirīgās biznesa nišas, otrkārt, tā bija prasība no Pro 2 Anlagetechnik GmbH, lai varētu saņemt licencēto servisa informāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Vadītājs mācās: Makroekonomika un inovācijas

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 10.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esmu sākusi mācīties Komercizglītības centra Biznesa meistarklasē. Šī mācību programma mani uzrunāja ar to, ka sešu mēnešu garumā pie visnotaļ spilgtiem biznesa treneriem ir iespēja iegūt zināšanas un jaunas idejas gan par biznesa plānošanu un stratēģiju, gan par personāla vadību, mārketingu un personības attīstību. Mērķauditorija- cilvēki, kas ikdienā nodarbojas ar uzņēmuma vadības lietām, profesionāļi, kas zina, prot un dara.

Ir labi zināms teiciens, ka jāmācās ir visu mūžu. Un galu galā tā nav tikai sausa runa – ikdienas rutīna dara savu un cilvēks brīžam sajūtas mazliet iestidzis – vienu problēmu atrisini, piecas jaunas ir radušās vietā, un atkal viss sākas no gala. Normāls darba ritms, strādājot atbildīgā amatā. Pamācīties kaut ko, paplašināt apvāršņus nebūtu slikti, bet ej, nu atrodi laiku vēl vienai izglītībai!

Atšķirībā no mācību programmām dažādās augstskolās, kur zinību apguvei jāziedo, piemēram, vakari vai nedēļas nogales, šajās mācībās ir ieplānotas divas, trīs nodarbības mēnesī, dažādās nedēļas dienās. Lai arī nodarbības notiek no deviņiem rītā līdz pieciem vakarā, kas principā nozīmē to, ka šī darbadiena tiek pilnībā atvēlēta mācībām, aizņemtam cilvēkam patīkami ir tas, ka praktiski nav mājasdarbu – intensīvs darbs notiek nodarbībās uz vietas. Vēl iepriecina tas, ka mācību grupas ir nelielas – tātad, nekādas milzu auditorijas, kurā, lēnām snaužot pie pierakstiem, klausīties bezgalgarā lektora monologā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labi atceramies, kā deviņdesmitajos gados reketierus lika cietumā. Tas ir loģiski un pašsaprotami, jo piedzīt naudu likumīgā ceļā var tikai tiesa. Tiesa, kas ir neatkarīga institūcija, kas spriež pēc pamatojuma un faktu kopsavilkuma, uzklausot abas puses. Es šodien gribu runāt par to, kā trešās personas Latvijā piedzen naudu no parādniekiem? Kam ir izdevīga šādu trešo personu darbība un kas notiek ar parādniekiem, kad pie viņu parāda ir ķērušies parādu piedzinēji?

Lai gan pēc taisnības un īstenības parādniekam un kreditoram būtu jātiekas tiesā, kas, apsverot parādnieka iespējas parādu atmaksāt, viņa apgādājamo skaitu un virkni citu apstākļu, izlemtu to, kā parāds ir atmaksājams, šodien daudzi Latvijas iedzīvotāji ir sastapušies ar uzņēmējiem, kam, ekonomikai lejup slīdot, darbu kļūst tikai vairāk - parādu piedzinējiem.emCreditreform/em grauj Latvijas ekonomiku

Kā uzņēmējs kļuva par parādnieku un kā viņu izslēdza no spēles

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izteiktu pateicību tūrisma nozares pārstāvjiem, kuri snieguši nozīmīgu ieguldījumu Latvijas tūrisma biznesa attīstībā un popularizēšanā, kā arī pārstāvējuši tūrisma nozares intereses, apbalvoti “Gada Cilvēks Tūrismā 2023” laureāti.

Balvas pasniegtas piecās kategorijās: uzņēmējs / vadītājs naktsmītņu biznesā, uzņēmējs / vadītājs tūrisma aģentūru un tūroperatoru biznesā, tūrisma informācijas centra vadītājs, uzņēmējs / vadītājs restorānu biznesā, kā arī balva par ievērojamu ieguldījumu tūrisma attīstībā. Balvas tika pasniegtas tūrisma izstādes “Balttour 2024” atklāšanas pasākumā.

Kategorijā “Uzņēmējs / vadītājs naktsmītņu biznesā” balvu ieguva “Islande Hotel” valdes priekšsēdētājs Andris Kalniņš; kategorijā “Uzņēmējs / vadītājs tūrisma aģentūru un tūroperatoru biznesā” – “Latvia Tours” direktore Ieva Keiša, savukārt apbalvojumu “Tūrisma centra vadītājs” - Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja vadītāja Sintija Pusaudze. Kategorijā “Uzņēmējs / vadītājs restorānu biznesā” balvas saņēma divi laureāti - restorāna “Max Cekot Kitchen” saimnieks un šefpavārs Maksims Cekots, kā arī restorāna “Pavāru māja” saimnieks Ēriks Dreibants. Apbalvojumu par ievērojamu ieguldījumu tūrisma attīstībā saņēma Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes profesore Dr. Maija Rozīte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Potenciālais Liepājas metalurga investors darbaspēku varētu arī ievest

Dienas Bizness, 18.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Potenciālais maksātnespējīgās AS «KVV Liepājas metalurgs» investors cer, ka, atsākoties ražošanai, uzņēmumā atgriezīsies arī daļa darbinieku, kuriem tikšot garantēts piecu gadu līgums. Ja trūks darbinieku, viņš iecerējis vest tos no citām valstīm, piemēram, astoņi cilvēki esot gatavi atbraukt no Itālijas, varētu vēl būt darbaspēks no Baltkrievijas un arī Krievijas - to Izraēlā dzīvojošais Krievijas izcelsmes uzņēmējs Igors Šamiss svētdien atklāja intervijā raidījumam «LNT Ziņu TOP 10».

Par «Liepājas metalurga» vadītāju Šamiss vēlas redzēt pašreizējo galveno inženieri Egilu Kupši.

Potenciālais investors gatavs jau tuvākajā laikā atsākt uzņēmumā ražošanu un sasniegt vēsturiski lielākos tā ražošanas apjomus. «Šajos divos, trīs mēnešos mēs izdarītu visu nepieciešamo, lai iedarbinātu tēraudkausēšanas krāsni,» apgalvo Šamiss. Viņa partneri darījumā ir Šveices tērauda tirgotājs «Trasteel Trading Holding», tā apgrozījums ik gadu mērāms simtos miljonos eiro. Šamisa Luksemburgā reģistrētais uzņēmums «Kalior Invest SA» kopā ar «Trasteel Trading Holding» metalurga mantas pārņemšanai Latvijā izveidojis uzņēmumu «K-1 Liepaja Metallurgical Plant» ar 7,5 miljonu eiro pamatkapitālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bergs: Kampars - viens no sakarīgākajiem ekonomikas ministriem, bet nevajag arī glorificēt

Dienas Bizness, 10.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs, SAF Tehnika līdzīpašnieks un ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) ārštata padomnieks Normunds Bergs ministra palikšanu amatā aizstāv gan pašreizējās politiskās situācijas, gan ministra profesionālo spēju dēļ. Tomēr vienlaikus viņš norāda, ka neviens nav bez kļūdām, raksta Diena.lv.

Uzņēmējs, kurš trešdien izplatītā vairāku nozaru organizāciju un pārstāvju parakstītā vēstulē pauž atbalstu A.Kamparam, ceturtdien intervijā Latvijas Radio skaidroja, ka dara to, pirmkārt, politiskās situācijas dēļ. «Esam ārkārtīgi trauslā situācijā šobrīd, mēslu mucā līdz zodam noteikti un lēnām no krīzes kustamies ārā. Man liekas, ka to mucas saturu šobrīd šūpot nevajag, uzņēmējiem nemaz negribās dzert to substanci, kas radīsies šīs viļņošanās rezultātā,» klāstīja N.Bergs.

Viņš norādīja, ka ir virkne Eiropas projektu, kur pilnīgi noteikti vienā vai otrā veidā notiks bremzēšanās, ministrijai paliekot bez vadības. Arī ārpolitiski šī situācija Latvijas tēlam, viņaprāt, kaitētu daudz vairāk nekā kādi trīs Aerodium skandāli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

United Group neatklāj piedāvāto summu par Liepājas metalurgu; nepieciešamo darbinieku skaitu lēš ap 1000

LETA, 29.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no potenciālajiem maksātnespējīgā metalurģijas uzņēmuma AS Liepājas metalurgs (LM) investoriem Luksemburgā reģistrētais uzņēmums United Group neatklāj piedāvāto summu par LM, taču nepieciešamo darbinieku skaits uzņēmumā varētu būt ap 1000, šodien žurnālistiem sacīja United Group īpašnieks, Krievijas uzņēmējs Igors Šamiss.

Šamiss atteicās nosaukt piedāvāto cenu par LM un citu ar potenciālo darījumu saistītu informāciju, aizbildinoties, kas tas ir komercnoslēpums. Tajā pašā laikā uzņēmējs atklāja, ka United Group papildus investīcijas LM varētu būt ap 50 miljoniem eiro.

Vaicāts, cik daudz darbinieku United Group plāno nodarbināt LM, Šamiss atturējās nosaukt precīzu skaitu. Rupji rēķinot, vienā maiņā jābūt 250 darbiniekiem, bet, tā kā ražošanu nedrīkst pārtraukt, tad to skaits varētu būt četrreiz lielāks. Tāpat jāatceras, ka papildus darbā jāpieņem elektriķi, meistari, biroja darbinieki, nodaļu vadītāji utt. Konkrētu skaitu patlaban nevaru nosaukt, bet tas būs maksimālais skaits, kas nepieciešams ražošanas nodrošināšanai, uzsvēra potenciālais LM investors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz jebkurš Latvijas iedzīvotājs ir saņēmis nevēlamu reklāmas piedāvājumu e-pastā, bukleta veidā vai pa telefonu. Ko uzņēmējs darīt drīkst, bet no kā labāk atturēties, stāsta Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa un Datu Valsts inspekcijas (DVI) direktore Signe Plūmiņa.

B.V. Tas ir aktuāli, bet nevaru teikt, ka PTAC ir saņēmis ļoti daudz šādu patērētāju sūdzību.

S.P. Tas tā notiek, bet nav tā, ka tieši 2009. un 2010. gads saistībā ar ekonomisko situāciju būtu īpašs. Tas bija aktuāli arī piecus gadus atpakaļ.

Par ko visbiežāk klienti sūdzas? Par zvaniem, īsziņām, e-pastiem vai bukletiem?

S.P. Vismaz puse sūdzību DVI ir par e-pastiem, tam seko īsziņas, bet par zvaniem sūdzas retāk. Šajā aspektā vairāk skatāmies nevis no komercprakses viedokļa, bet vairāk – no kurienes uzzināts telefona numurs. Tāpat arī nevēlama komerciāla paziņojuma (spama) saņemšanas gadījumā pētām, kā sūtītājs ir ieguvis kontaktinformāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atsakās no sapņu projektiem

Vēsma Lēvalde, 09.11.2009

Uzņēmējs Andris Griģis ievērojami samazinājis savu oficiālo līdzdalību vairākos uzņēmumos, ko iepriekš plaši izziņoja. (Foto: Vēsma Lēvalde, Db)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Andris Griģis ievērojami samazinājis savu oficiālo līdzdalību vairākos uzņēmumos, kā arī atteicies no vērienīgā SPA centra projekta.

Uzņēmējs Andris Griģis ievērojami samazinājis savu oficiālo līdzdalību vairākos uzņēmumos, ko iepriekš plaši izziņoja. (Foto: Vēsma Lēvalde, Db)Liepājas dome šī gada 5. novembrī pieņēma lēmumu atcelt 2006. gadā ar SIA Livland Resort noslēgto zemes nomas līgumu par zemes gabalu Liepājā, Zvejnieku alejā (Jūrmalas parka teritorijā), kur SIA Livland Resort plānoja celt grandiozu SPA kompleksu. Uzņēmuma valdes loceklis Andris Griģis vērsies pašvaldībā ar iesniegumu, norādot, ka «pašlaik uzņēmums ekonomisko apstākļu dēļ neveic iecerētā projekta realizāciju, mēs esam spiesti atteikties no nomas tiesībām».

Komentāri

Pievienot komentāru