Jaunākais izdevums

Varis Toys bija pirmā firma no Austrumeiropas, kas saņēma balvu pasaules lielākajā rotaļlietu izstādē. Kā tas izdevās, stāsta uzņēmuma vadītāja Sandra Peiča.

Varis Toys ir ģimenes uzņēmums, un Sandra sarunā daudzreiz piemin savu vīru Māri, kurš esot īstais «uzņēmuma mugurkauls». «Mēs, pārējie ģimenes locekļi, esam tikai atbalsta funkcijas,» smaida Sandra, kura arī šoreiz uzņēmusies sev jau ierasto «runassievas» lomu. Tikmēr Māris Peičs acīmredzami daudz ērtāk jūtas pie sava darba galda.

Tā nu sanāk, ka Peiču ģimenes uzņēmums ir viens no vecākajiem Latvijā, un tas sākās 1988. gadā ar kooperatīvu Saime. «Puķes nebija mūsu bizness, mēs sākām ar elektrības kabeļu ražošanu. Vīrs pēc profesijas ir inženieris enerģētiķis, un tā viņam bija pirmā doma, ar ko varētu nodarboties. Es tobrīd audzināju bērnus un strādāju kolhozā. Pirmo gadu, kamēr kabeļu cehs tika organizēts, mēs dzīvojām tikai no manas darba algas. Protams, bija sava tiesa baiļu, uzsākot kaut ko jaunu, tomēr nevienam no mums nekad nav bijis sapnis par vienkāršu, klusu eksistenci.»

Biznesa idejas meklējumos

Kabeļu ražošana Saimes darbībā gan bijis ļoti īss posms. Tad, tāpat kā daudzi Latvijas uzņēmēji, viņi ķērušies pie koku zāģēšanas biznesa, izveidojot nelielu taras gaterīti. Tomēr Māris jau savlaicīgi sapratis, ka izdzīvos tas, kurš mainīsies un pārveidosies.

«Cik tad ilgi var zāģēt Latvijas mežus plikus un atdot par kapeikām? Vienmēr ir tā — jo augstāka pievienotā vērtība, kā tagad modē teikt, jo produktam ir augstāka cena. Vīrs saprata — ja apstāsies izaugsme, mēs neizturēsim. Dzīve to jau ir apstiprinājusi. Tepat Rencēnos bija kādi 5—6 gaterīši, un no šī tipa uzņēmumiem mēs esam vienīgie, kas palikuši.»

No dēļu gatavošanas uzņēmums drīz vien pievērsies priedes koka mēbeļu un sagatavju ražošanai, no kurām liela daļa tika pārdota Skandināvijas kompānijām. «Redzējām, ka ražot pēc pasūtījuma nozīmē saņemt mazu naudu par lielu darbu. Ražotājiem paliek tikai niecīga daļa peļņas, kas tāpat jāiegulda atpakaļ uzņēmumā, iekārtu atjaunošanā. Nedeva mieru doma par pašiem sava produkta izveidošanu, kaut vēl nebija ne mazākās idejas, kas tas varētu būt.»

Nokopēt ir grūti

Droši vien sakrituši kopā vairāki faktori — mīlestība uz koku, bērnu redeļu gultiņu ražošana, bērnu mantas mājās un atmiņas par koka rotaļlietām no pašu bērnības, bet rezultātā lēnām tika izauklēta doma par bērnu rotaļlietas izveidi. Pirms 2000. gada Ziemassvētkiem tā tika realizēta.

Tas bija sākums dabīgā koka rotaļlietu līnijai, konstruktoriem, no kuriem iespējams izveidot guļbūves, pilis, cietokšņus, robotus, lidmašīnas, krēslus un daudz ko citu. Tā kā pirmā oriģinālprodukta nosaukums bija VARIS, tā drīz vien tika pārdēvēts arī uzņēmums. Varis Toys know-how slēpjas precīzajā detaļu izgatavošanas veidā un fiksācijas sistēmā Lock-System, kas ir patentēta. Lai gan arī patents neko nevar pilnībā nosargāt, precīzas kopēšanas mēģinājumu nav bijis, jo Varis Toys ražošanas tehnoloģija ir ļoti komplicēta. «Vieglāk ir kopēt citus ražotājus. Tas zināmā mērā atvieglo mūsu stāvokli tirgū,» atzīst Sandra Peiča.

Pašlaik Varis Toys ir 20 produkti, kas tiek eksportēti uz 25 pasaules valstīm. «Jau pašā sākumā mums bija skaidrs, ka būsim eksportētāji, jo Latvijas tirgus ir par mazu. Ar to pietiek tikai amatnieciskajai, mājsaimnieciskajai ražošanai,» saka uzņēmuma direktore.

Koka Oskars

Tālākā no eksporta valstīm ir Japāna, ar kuru sadarbība sākās jau 2003. gadā. Šogad Ekonomikas ministrijas balvas ietvaros Varis Toys bija iespēja doties uz Japānu darījumu braucienā. «Tā bija smaga, bet auglīga nedēļa, jo japāņi augstu novērtē to, ka sadarbības partneris aizbrauc pie viņiem un tiekas personīgi. Šobrīd sadarbība veidojas ar Ameriku, Kanādu un Austrāliju. Esam saņēmuši arī sertifikātu savu rotaļlietu izplatīšanai Krievijas tirgū. Tagad domājam, kā mūsu konstruējamai baznīcai izveidot apaļo kupolu.»

Varis Toys ceļš uz pasauli vedis caur piedalīšanos starptautiskajās profesionālajās izstādēs. «Pirmoreiz uz lielo rotaļlietu izstādi Spielwarenmesse Nirnbergā aizbraucām 2002. gadā, toreiz vēl tikai apskatīties. Tas bija viens no mūsu veiksmes pagriezieniem, jo izstādē ieraudzījām Šveices starptautisko stendu SIPPO (Swiss Import Promotion Programme), kas bija domāts to valstu atbalstam, kas vēl nav iestājušās Eiropas Savienībā. Pirmo gadu tika piedāvāts atbalsts arī rotaļlietu ražotājiem.»

Jau nākamajā gadā Varis Toys ar savu produkciju bija izstādē dalībnieku statusā Šveices valdības fonda stendā. Savukārt 2004. gadā tika svinēta pirmā lielā uzvara — uzņēmums saņēma Vācijas Dizaina balvu koka rotaļlietām, ko dēvē par koka rotaļlietu Oskaru. Balva tiek piešķirta, žūrijai vērtējot tādus faktorus kā dizains, inovācijas, motivācija spēlēties, drošība un attieksme pret apkārtējo vidi. Tā bija pirmā reize, kad šī balva izgāja ārpus «vecās» Eiropas.

Prece jāaptausta

Varis Toys turpina katru gadu piedalīties izstādēs. Spielwarenmesse klāt nākusi ekoloģiskās produkcijas izstāde BioFach, kas arī notiek Nirnbergā. Liela daļa no Varis Toys rotaļlietām Eiropā tiek pārdotas nevis spēļu, bet ekoloģiskajos veikalos. «Pašlaik cilvēki visā pasaulē domā par to, lai produkts būtu ekoloģisks, drošs, interesants. BioFach rotaļlietu tikpat kā nav, tāpēc mēs tur esam labi pamanāmi.»

«Aizbraucot uz izstādi, nebūt nav tā, ka klienti uzreiz metas klāt un pērk. Jāpierāda, ka viņiem ir vajadzīgs tieši mūsu produkts, ka tas ir interesants un veicinās tirgotāju apgrozījumu. Jāpanāk, lai šo produktu ieraudzītu un novērtētu, un tas ir ļoti smags darbs. Liela nozīme ir stenda noformējumam. Izstāžu stendiem, kuros notiek kaut kāda darbība, pievērš lielāku uzmanību, tāpēc es parasti izstādēs darbojos ar mūsu konstruktoriem. Bērnībā man rotaļlietu bija maz, toties tagad es esmu izspēlējusies pamatīgi,» smejas Sandra.

Dalībai izstādēs Varis Toys trešo gadu izmanto Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu. «Finansējuma saņemšanas process ir smagnējs, tomēr tas ir izdarāms, un ražotājiem šīs izstādes ir ļoti vajadzīgas. Ja klients nedabū aptaustīt produktu, nekas nenotiek. Reti kad sadarbības partneri satiekas pēc sludinājuma internetā.»

Novāc ražu

Izstāžu dienas janvāra beigās un februāra sākumā ir laiks, kad tiek būvētas nākotnes ieceres. «Spēļu ražotāji ir līdzīgi zemniekiem — mēs piedalāmies izstādēs, tiekamies ar pircējiem, tad visu gadu ražojam, un mūsu ražas novākšanas laiks ir no septembra līdz decembra sākumam, kad no uzņēmuma jāiziet pēdējām kravām, lai tās paspētu tikt līdz veikalam un tapt pārdotas līdz Ziemassvētkiem. Tas ir mūsu peļņas laiks, un par šo naudu dzīvojam visu pārējo gadu.»

Tiesa, ekonomikas lejupslīde, ko jūt ne tikai Latvijā, šo ritmu ir nedaudz izjaukusi. «Līdz šim izstādē varējām noslēgt līgumus visam turpmākajam gadam, bet tagad ne tikai mums, arī vācu ražotājiem darbs nebūt nav saplānots visam gadam uz priekšu, termiņi starp pasūtījumu un izpildi kļuvuši ļoti īsi. Vieglāk ir tikai lielajām firmām, tādām kā Lego vai Brio, kam ir zināms pasūtījumu apjoms,» stāsta Sandra Peiča.

Gatavojās laikus

Tie, kas ir pieraduši ieguldīt atpakaļ biznesā un domājuši perspektīvā, šim laikam jau bija sagatavojušies, apgalvo Sandra. «Izmaiņas varēja redzēt, jau salīdzinot situāciju Nirnbergas izstādē 2003. gadā ar 2006. un turpmākajiem gadiem. Pārmaiņas lēnām sākās jau 2005. gadā, un ar katru gadu gāja arvien smagnējāk. To izjuta visi ražotāji Eiropā. Iepirkšanās eiforija bija beigusies. Vācijā pat izplatījās sauklis «Skopam būt ir kaifs». Mēs to prognozējām un gatavojāmies šim izdzīvošanas laikam jau pirms 2—3 gadiem.»

Ja kādreiz Latvijas tirgū tika pārdoti aptuveni 5 % produkcijas, tad tagad — praktiski nekas, atzīst uzņēmēja. «Mums ir noliktava Vācijā, Trīrē. Lielu produkcijas apjomu izvedam uz turieni, jo tur ir daudz labākas loģistikas cenas pārvadājumiem pa Eiropu. Arī «labajos laikos» necentāmies, lai Latvijā mūsu produkcija būtu katrā rotaļlietu veikalā, strādājām tikai ar tiem klientiem, kuri mums godīgi samaksāja un no kuriem nenācās samaksu dzenāt rokā mēnešiem un gadiem. Vienkāršāk ir strādāt ar zināmiem sadarbības partneriem.»

Peiču ģimenē visi lielākā vai mazākā mērā ir iesaistījušies rotaļlietu biznesā. «Ar laiku iemācījāmies noteikt robežas, cik tālu bizness var ienākt ģimenes dzīvē. Vakari mums nebūt nav ražošanas sapulces. Darba attiecības paliek ārpus mājas slieksnim vai vismaz tiek turētas rāmjos, kaut radošais process, protams, neapstājas nevienu brīdi,» teic Varis Toys direktore.

Vizītkarte

Sandra Peiča

SIA Varis Toys direktore

Dzimusi Rīgā, dzīvo Rencēnos

Izglītība Rīgas Tehniskā universitāte, inženiera celtnieka specialitāte

Strādā kopš 1988. gada ģimenes biznesā kopā ar vīru Māri Peiču, vecākiem pievienojušās arī meitas Evija un Laura

Izveidojusi pirmo sāls kameru Vidzemē

Vaļasprieks ceļošana, darbs dārzā

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā nereģistrē Helovīnu uzņēmumos, toties ir Melnais Pēteris un Spoks

Gunta Kursiša, 31.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugot Visu svēto dienas jeb Helovīna (Halloween) popularitātei arī Latvijā labu laiku pirms svētkiem veikalu plauktos iegulst spokainas maskas un cita veida atribūtika, savukārt izklaides vietās tiek organizēti tematiski pasākumi. Tomēr, kā atklājās Lursoft veiktā pētījumā, Latvijas uzņēmēji nesteidz dibināt firmas, kuru nosaukums ietvertu vārdu Helovīns, toties ir reģistrēti tādi skanīgi nosaukumi kā Melnais Pēteris un Spoks.

Latvijā nav reģistrēts neviens uzņēmums vai organizācija, kuru nosaukumā būtu vārds Halloween, liecina Lursoft apkopotie dati. Tādēļ, ņemot vērā pēdējos gados arī Latvijā nokļuvušo amerikāņu tradīciju - bērniem izjokot apkārtējo namu kaimiņus, Lursoft apkopoja datus par uzņēmumiem, kuru nosaukumā ietverts vārds «joks». Izrādījās, ka Latvijā ir reģistrēts tikai viens uzņēmums, kura nosaukumā ir šis vārds – V. Pētersona firma Joks, kas atrodas Amatas novadā un reģistrēta 1994. gadā, kā arī viens komersants, kura nosaukumā šis vārds minēts daudzskaitlī – I. Mortuļevas individuālais uzņēmums Joki, kura juridiskā adrese reģistrēta Limbažos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zemnieki noraida karteļa vienošanos

Sandra Dieziņa, 08.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Latvijas piens dibinātāji - zemnieku kooperatīvi Trikāta KS, Dzēse un Piena partneri KS noraida Konkurences padomes (KP) pārmetumus par karteļa vienošanos.

Kooperatīvi plāno turpināt sadarboties, lai veiksmīgi attīstītu savu piena pārstrādes uzņēmuma projektu, neskatoties uz KP ierosināto lietu par nelikumīgu vienošanos divu kooperatīvu starpā.

Konkurences padome divus no trijiem SIA Latvijas Piens dibinātājiem – kooperatīvus Trikāta KS un Dzēse – vaino Konkurences likuma 11. panta 1. punkta pārkāpšanā. Tas ir, ierosināta lieta par aizliegtu vienošanos, precīzāk – «tiešu vai netiešu cenu noteikšanu jebkādā veidā vai to veidošanas noteikumiem, kā arī par tādas informācijas apmaiņu, kura attiecas uz cenām vai realizācijas noteikumiem».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašu kapitāls lielāks par miljonu latu ir 12 zemnieku saimniecībām, liecina Latvijas turīgāko zemnieku TOP 50, kas publicēts Latvijas Avīzē.

Savukārt miljona eiro robežu sasniegušas un pārsniegušas 29 zemnieku saimniecības, bet turīgāko lauksaimnieku piecdesmitnieka apakšējā robeža ir pusmiljons latu.

Saraksta 1. vietā ir Valentīns Kokalis – kādreiz tik pazīstamā tranzītuzņēmēja redzamākā un vērtīgākā manta pašlaik ir zemnieku saimniecība Ezernieki, kurai pieder četri zemesgabali Kuldīgas, Ventspils un Pāvilostas novadā un kuras pašu kapitāls pagājušā gada sākumā bija 1,79 miljoni latu. 2. vietā ierindojies Arnis Burmistris – līdz pagājušā gada novembra beigām zemnieku saimniecība Vilciņi, kuras pašu kapitāls pārsniedz 1,41 miljonu latu, piederēja 1943. gadā dzimušajai Rutai Burmistrei, bet nu pārgājusi 1974. gadā dzimušā Arņa Burmistra oficiālā īpašumā. Zemnieku saimniecībai Tērvetes, Jelgavas un Dobeles novadā pieder kopumā 26 zemesgabali. Savukārt 3. vietā – pazīstamais motobraucējs Jānis Vinters, kura zemnieku saimniecībai Līgo Lielplatones un Vilces pagastā pieder kopumā septiņi zemesgabali, tās pašu kapitāls pagājušā gada sākumā bija 1,35 miljoni latu. Sarakstā ierindojies arī pazīstamais ekspolitiķis Gundars Bērziņš, kura vadītā saimniecība Delles pagājušo gadu sākusi ar 774 tūkstošu latu pašu kapitālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Latvijā reģistrēts Melnais krauklis un Meža gars - Lursoft statistika Helovīna gaidās

Gunta Kursiša, 31.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visu svēto dienas priekšvakarā – Helovīnā – ideāli iederas kapeņu stāstiņi, krusti, melnas drēbes un no viņpasaules atlidojuši gari, kā arī ķirbji un sveces. Lursoft apkopojis Latvijas komersantus, kuri savu firmu vārdos «spēlējušies» ar svētkiem saistīto tematiku.

Tiesa gan, lai arī Helovīna svinēšana Latvijā ik gadu kļūst populārāka, Latvijā nav nedz uzņēmumu, nedz nevalstisko organizāciju, kuru nosaukumā būtu ietverts vārds Halloween, secina Lursoft. Līdzīgi ir arī ar ķirbi - to patlaban nenes neviens no Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem. Lursoft datu bāzēs atrodamā informācija liecina, ka patlaban Latvijā ir reģistrēti «ķirbīši» - viens IK Ķirbītis, kura pamatnodarbošanās saistīta ar mazumtirdzniecību, kā arī viena SIA Ķirbītis.

Izpētot Latvijā reģistrētos uzņēmumus, atklājies, ka patlaban valstī darbojas divi uzņēmumi, kuru nosaukumā ietverts «spoks». Viens no tiem ir Jaunpils novadā esošais Leimaņa individuālais uzņēmums Spoks, bet otrs – 2012. gadā dibinātā SIA Spoku lapsa. Šī uzņēmuma darbības veidi ir bāru darbība, kā arī alkoholisko un citu dzērienu mazumtirdzniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es pats esmu Zemnieku Saeimas biedrs kopš dibināšanas brīža, bet šobrīd man ļoti nepatīk šī organizācija, jo patlaban tā uzvedas kā mafija, gan aizstāvot tikai vienas kategorijas zemniekus, gan dodot zaļo gaismu ārvalstniekiem mūsu zemē,» izdevumam agro tops sacījis Jaunpiebalgas z/s Lielkrūzes saimnieks Guntars Dolmanis.

(Papildināts ar I. Meržvinskas komentāru.)

«Atklāti sakot, šī saeima ar savām darbībām daudz ko ir salaidusi grīstē. Piemēram, bioloģiskos zemniekus tā padarījusi pavisam beztiesiskus, atsviezdama atpakaļ no tā, kas savulaik ticis izkarots. Mums tagad pašiem pat jābrauc uz Briseli cīnīties par savām tiesībām, jo Zemnieku Saeimu tās vairs neinteresē. Mūs atceras tikai tad, kad vajag atbalstīt kādu viņu pasākumu vai burtiskā nozīmē - jāglābj Latvija,» sūdzējies zemnieks.

Jautāts, vai lauksaimniecības nozari Latvijā varētu uzskatīt par attīstītu, G. Dolmanis sacījis: «Es domāju, ka varētu gan. Un arī mūsu pārtikas nozarei ar šādu saimniecību pienesumu pietiktu, ja vien mūsu dzīvais spēks, kam būtu ar to jānodarbojas, nebūtu ārzemēs. Un tas, manuprāt, ir apzināti izprovocēts - izveidotas šīs lielās saimniecības, kas dažbrīd atkal atgādina kolhozus

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieņemt ekspluatācijā objektus ar atliktiem darbiem ir normāla prakse, aģentūrai LETA sacīja Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) pārstāve Daiga Reihmane, komentējot Liepājas būvvaldes 2023.gada izskaņā ekspluatācijā pieņemtās vairākas Liepājā pārbūvētas ielas ar kopējo garumu vairāk nekā četri kilometri.

Reihmane skaidroja, ka īpaši tas ir raksturīgi objektiem, kuru pabeigšanas termiņš ir ziemā, jo ziemas laikapstākļi var traucēt atsevišķu darbu paveikšanu.

Līdz ar to šie darbi parasti tiek atlikti līdz labvēlīgākiem laikapstākļiem. Pēc Reihmanes minētā, galvenais ekspluatācijā pieņemšanas kritērijs ir iespēja objektu ekspluatēt tam paredzētajiem mērķiem, kā arī tas, ka atlikto darbu paveikšana netraucē objekta ekspluatācija.

Reihmane sacīja, ka par Liepājā veiktajiem ielu un tramvaju ceļu pārbūves darbiem Eiropas Savienības finansējuma pieprasījumi CFLA vēl nav iesniegti. Kad maksājumu pieprasījumi tiks saņemti, arī CFLA vērtēs izpildītos darbus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lauksaimniekiem laika apstākļu dēļ radušies zaudējumi pēc pašreizējā aplēsēm šogad sasniedz jau 400 miljonus eiro, otrdien žurnālistiem atzina biedrības «Zemnieku saeima» valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Viņš teica, ka atbilstoši Zemkopības ministrijas jūlijā veiktajām aplēsēm Latvijas graudkopības, lopkopības un mežsaimniecības sektoram laika apstākļu dēļ bija radušies 359 miljonu eiro zaudējumi. Taču pašreizējās aplēses liecina, ka zaudējumi šogad sasniedz jau 400 miljonus eiro. Ja pagājušajā gadā raža bija izaugusi, bet to nebija iespējams novākt, tad šogad ražas daudzviet nav, un lauksaimniekiem radītie zaudējumi svārstās no 200-400 eiro uz hektāru.

Lazdiņš sacīja, ka pērnā gada rudens, kā arī šā gada pavasaris un vasara ļoti negatīvi ietekmēja Latvijas lauksaimniecības sektoru. Joprojām ir reģioni, kuri «mitrumu sen nav redzējuši». Tādēļ daudzviet ziemāji nav attīstījušies, daļu ziemas rapša nācies pārsēt ar ziemas kviešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauksaimnieki: Tik neprognozējami kā šogad sen nav gājis

Žanete Hāka, 08.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja no katras lauksaimniecības nozares nebūtu atkarīgs iedzīvotāju skaits, bērnu skaits skolās un darbavietas lauku reģionos, tad par šī brīža situāciju lauksaimniecībā varētu ironizēt, ka atkal lauksaimniekiem daba traucē strādāt, norāda Zemnieku saeimas pārstāvji.

«Mēs bieži sūdzamies, ka ir vai nu pārlieku sauss vai pārāk līst un sabiedrība to jau uztver ar smaidu. Bet diemžēl tas nav joks. Šogad situācija ir dramatiska. Kas laukos notiek šobrīd,» ar informāciju dalījās biedrības Zemnieku saeima” valdes locekļi ikmēneša valdes sēdē 7.septembrī sacīja lauksaimnieki.

Edīte Strazdiņa, biedrības Zemnieku saeima valdes locekle un KS Mūsmāju dārzeņi valdes priekšsēdētāja no Ogres novada: «Šogad situācija dārzeņkopībā ir traģiska – pavasarī bija izteikts sausums, vasarā kaitēkļi un nepārtrauktas lietus gāzes. Ražas novākšana ir pamatīgi iekavējusies. Joprojām vācam sīpolus un tikai tad sekos kartupeļi, arī ar nosacījumu, ja nelīs. Laikapstākļu ietekmē, piemēram, bietes ir gan ļoti lielas, gan ļoti mazas, kas neatbilst veikalu standarta izmēram. Tāpat sarežģīti šādus dārzeņus būs pārstrādāt. Uz laukiem veidojas peļķes un dubļi, kā rezultātā vēlās kāpostu šķirnes, stāvot ūdenī, iet bojā. Situāciju vietējiem ražotājiem pasliktina arī šī gada labās ražas Polijā. Jau šobrīd Latvijā ir pieejami poļu kartupeļi par 0,09 eiro kilogramā. Latvijā viena kilograma kartupeļu pašizmaksa nav zemāka par 0,13 eiro . Ja pirms pāris gadiem, kad rēķinājām santīmos, dārzeņiem bija zemas cenas, tad šobrīd tiek uzstādīts zemo cenu rekords,» norāda Edīte Strazdiņa, biedrības Zemnieku saeima valdes locekle un KS Mūsmāju dārzeņi” valdes priekšsēdētāja no Ogres novada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zemnieki šogad ostā plāno nogādāt rekordlielu graudu ražu

Elīna Pankovska, 13.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar lūgumu rast iespēju Rīgā atcelt satiksmes ierobežojumus zemnieku kravas transportam, lai varētu Rīgas brīvostā nogādāt rekordlielu graudu ražu, domē vērsusies Zemnieku saeima.

Lai to nodrošinātu, uzdots atcelt satiksmes ierobežojumus zemnieku kravas transportam. Dots rīkojumu nodrošināt zemnieku kravas transporta diennakts kustību maršrutā Akmens tilts – Rīgas brīvosta no 14. augusta līdz 1.septembrim.

Zemnieku saeima norāda, ka šogad Latvijas lauksaimnieki plāno eskportēt rekordlielu graudaugu un rapša ražu. Latvijā nav iespējama tik lielas ražas uzglabāšana, tāpēc nepieciešams pēc iespējas ātrāk to nogādāt uz transporta kuģiem Rīgas brīvostā.

Zemnieku saeima jau šā gada jūlijā beigās izplatīja paziņojumu, ka Latvijas laukos sākusies rapšu un graudaugu ražas novākšana, tāpēc jārēķinās ar to, ka uz ceļiem būs sastopami gan kombaini, kas pārbrauc no lauka uz lauku, gan ar novākto ražu pilnas kravas, kas tiek vestas uz kaltēm un noliktavām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zemnieku saeima: Dažādu graudaugu un dārzeņu kultūru attīstība ir novēlojusies

LETA, 24.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ dažādu graudaugu un dārzeņu kultūru attīstība ir novēlojusies, aģentūrai LETA pavēstīja biedrībā Zemnieku saeima.

Zemnieku saeima valdes locekle un zemnieku saimniecības Robežnieki, kas nodarbojas ar piena lopkopību un graudkopību, saimniece Ieva Alpa-Eizenberga pastāstīja, ka piena lopkopībai šīs vasaras laikapstākļi nav labvēlīgi. Lai gan zālājiem lietus nāk par labu, to sagatavošanu lopbarībai nokrišņi apgrūtina. Siena sagatavošanu sarežģī tas, ka regulārā lietus ietekmē tas zaudē kvalitāti. Nedaudz vieglāk ir sagatavot skābsienu vai skābbarību. Lai gan piena iepirkuma cenas patlaban ir zemniekiem pieņemamas, arvien straujāk pieaug papildbarības un veterinārās medicīnas pakalpojumu cenas.

Alpa-Eizenberga atzīmēja, ka graudkopības sfērā laikapstākļu dēļ labības attīstība ir novēlojusies. «Gadu atpakaļ šajā laikā uzsākām ziemas rapšu un ziemas kviešu kulšanu. Šobrīd labība vēl tikai gatavojas. Vēsā vasara negatīvi var ietekmēt kukurūzu, jo tā nepagūs nogatavoties, kā rezultātā pieaugs izmaksas papildus barības iegādei,» viņa atzīmēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Papildināta - Biškopības biedrība izstājas no Zemnieku saeimas

Sandra Dieziņa, 12.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biškopības biedrības valde pieņēmusi lēmumu izstāties no biedrības Zemnieku saeima.

(Papildināta ar pēdējo rindkopu)

Vairāk nekā gadu ilgā sadarbība nav devusi vēlamos rezultātus biškopības nozares attīstībā un Zemnieku saeima (ZSA) šajā laikā ir virzījusi vairākus biškopības nozarei nelabvēlīgus lēmumus, piemēram, Latvijas Biškopības biedrība atbalsta un veicina ilgtspējīgu lauksaimniecisko ražošanu, bet Zemnieku saeima atbalsta videi un bitēm kaitīgu pesticīdu lietošanu, informē biedrības pārstāve Ieva Zēģele.

Latvijas Biškopības biedrība 2011. gada rudenī iestājās ZSA, lai kopīgi strādājot varētu mazināt pesticīdu lietošanas pārkāpumus un uzlabot biškopju un graudaudzētāju sadarbību. Diemžēl biškopji konstatējuši, ka ZSA nerūpējās par visu biedru interešu aizstāvēšanu, neatbalsta ilgtspējīgu videi draudzīgu lauksaimniecisko ražošanu, piemēram, ir pret Eiropas Komisijas priekšlikumu aizliegt videi un bitēm kaitīgos neonikotinoīdu grupas pesticīdus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zemnieki nespējot vienoties ar GE Money Bank

Māris Ķirsons, 10.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemnieku Saeima ir nepatīkami pārsteigta par lauksaimnieku un GE Money Bank attiecībām, jo tiekot saņemtas aizvien satraucošākas ziņas no zemniekiem, kuri par sadarbības partneri izvēlējušies šo banku.

Proti, rīt Latvijas Komercbanku asociācijas šķīrējtiesā notiks tiesas sēde, kurā izskatīs GE Money Bank prasību pret Latgales z/s Akmentiņi. Par 2006. gadā ņemtu aizdevumu un tā pārstrukturizāciju z/s Akmentiņi ar banku sāka pārrunas jau 2008. gada beigās, tomēr banka nav bijusi gatava nekādiem kompromisiem un ja neizdosies panāk izlīgumu z/s Akmentiņi paliks bez savas saimniecības un mājām, norādīts Zemnieku Saeimas informācijā.

«Satraucošākais ir fakts, ka šī nav vienīgā saimniecība, kura vienkārši nespēj vienoties ar GE Money Bank. Tādēļ nav īsti saprotams šīs bankas darbības mērķis Latvijā un darbības politika. Daudziem biedriem bija jāveic pārrunas ar bankām, un, kopīgi ir spēts atrast abām pusēm pieņemamums nosacījumus. Taču, acīmredzot, GE Money Bank ļaunprātīgi izmanto latviešu zemnieku uzticību, paļāvību un varbūt arī juridisko nezināšanu, un vēlas tās novest līdz bankrotam,» satraukts ir Zemnieku Saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemnieku Saeima par šā gada lielāko neizdarību uzskata to, ka nav panākti nekādi konstruktīvi uzlabojumi uzņēmējdarbības vidē, tikai palielināts nodokļu slogs un darbs grāmatvežiem.

Šogad bija izvirzītas prioritātes – mazināt birokrātisko un administratīvo slogu lauksaimniekiem, kas dotu iespēju attīstīties mazajiem ģimenes uzņēmumiem reģionos. Tika solīts strādāt pie fiksētā nodokļa projekta mikrouzņēmumiem, kas varētu būt ikgadēja valsts nodeva, apvienojot gan ienākuma nodokli, gan pievienotās vērtības nodokli, gan, iespējams, arī citus nodokļus, kas ievērojami atslogotu mazos mājražotājus un mikropakalpojumu sniedzēju darbu, veicinātu mikrouzņēmumu veidošanos, samazinātu milzīgo bezdarbu. Diemžēl strukturālās reformas, par kurām iestājās uzņēmēji, tā arī nav iesāktas, bet to vietā notiek cirpšana, vēsta Zemnieku Saeima.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) Zaļais kurss izdarīs spiedienu uz liellopu gaļas tirgu, tajā skaitā pārvadājumiem, norāda biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji.

Pērn decembrī Eiropas Parlamentā (EP) atbalstīts priekšlikums grozījumiem dzīvnieku pārvadāšanas noteikumos, kas paredz, ka teļus līdz mēneša vecumam pārvadāt nedrīkstēs, bet pēc tam pārvadāšanas ilgums nedrīkstēs pārsniegt divas stundas. Tāpat tiks aizliegts pārvadāt dzīvniekus, kas ir pēdējā grūsnības trimestrī, bet kaušanai paredzētie mājdzīvnieki būs jāpārved astoņu stundu laikā.

Saskaņā ar EP publiskoto informāciju, EP deputāti 2.decembrī ar 557 balsīm par, 55 pret un 78 atturoties pieņēma ieteikumu, kurā aicina Eiropas Komisiju (EK) un ES dalībvalstis pastiprināt centienus nodrošināt dzīvnieku labturību pārvadāšanas laikā, atjaunināt ES noteikumus un atbildību par dzīvnieku labturību, kā arī norādīt atbildību par šo jautājumu attiecīgā ES komisāra amata nosaukumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Kooperatīvu asociācija sūdzas Eiropai par konkurences uzrauga rīcību

Sandra Dieziņa, 08.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) nosūtījusi vēstuli vadošajām Eiropas institūcijām informējot par Latvijas Konkurences padomes vēršanos pret Latvijas piena kooperatīviem un aicina Eiropas Komisijas institūcijas skaidrot Latvijas Konkurences padomei kooperācijas būtību ES.

Vēstule nosūtīta Eiropas Komisijas prezidentam Žozē Manuelam Barrozo, Eiropas Savienības Lauksaimniecības komisāram Dačianam Čološam, EK Konkurences komisāram Hoakinam Almunjam, COPA/COGECA ģenerālsekretāram Pekam Pesonenam, COGECA prezidentam Paolo Bruni. Savā vēstulē LLKA vērš amatpersonu uzmanību uz Latvijas Konkurences padomes (KP) aktivitātēm, kas vērstas pret triju Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu apvienošanos ar mērķi stiprināt zemnieku ražotāju grupu pozīcijas kopējā tirdzniecības ķēdē, un lūdz skaidrojumu par Latvijas Konkurences padomes darbības atbilstību ES lauksaimniecības politikas pamatprincipiem un konkurētspējas stiprināšanas pamatprincipiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Luminor banka piešķīrusi 203 tūkstošu eiro finansējumu zemnieku saimniecībai Kalves jaunas un modernas tehnikas iegādei, kas veicinās un ļaus paātrināt akvakultūras produkcijas, piemēram, karpu audzēšanu.

Finansējums piešķirts tehniskā parka paplašināšanai akvakultūras vajadzībām. Papildu tam zemnieku saimniecība ar bankas atbalstu plāno iegādāties arī rekultivācijas frēzi un specializētu traktortehniku lauku un mežu apstrādei.

“Pēdējo gadu laikā ne tikai pieaugusi akvakultūras popularitāte, bet arī palielinājušās platības, no kurām tiek iegūta zivju produkcija. Lai sekmētu tālāku akvakultūras attīstību Latvijā, esam gandarīti atbalstīt gan tādas zemnieku saimniecības kā Z/S Kalves, kas tirgū darbojas jau 20 gadus, gan arī jaunos nozares uzņēmumus. Labprāt sniedzam atbalstu uzņēmējiem gan ar aizdevumiem attīstībai un darbības paplašināšanai, gan līzingam jaunas tehnikas iegādei,” saka Ilze Zoltnere, Luminor Korporatīvā departamenta vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākuma deklarācijas jeb tā saucamās «nulles» deklarācijas ieviešana būtu efektīvākais līdzeklis ēnu ekonomikas apkarošanai un palielinātu uzņēmumu darījumu legalitāti.

Tā pēc tikšanās darba grupa par ēnu ekonomikas apkarošanu uzskata Zemnieku Saeimas vadība. Finanšu ministrijas, Valsts ieņēmuma dienesta un Pārtikas veterinārā dienesta apkopotie dati par situāciju lauksaimniecības nozarē ir satraucoši, un Zemnieku Saeima uzskata, ka visdrīzākajā laikā ir jāpieņem kardināli lēmumi, lai nodokļu maksātāji «nebankrotētu» nelegālā tirgus apjoma dēļ.

Zemnieku Saeima norāda, ka pirmkārt šobrīd uzmanība būtu jāvelta nelegālā tirgus dalībnieku apzināšanai, nevis godprātīgu nodokļu maksātāju pastiprinātai kontrolei un sodīšanai. Tieši šī ir viena no galvenajām problēmām, kas līdz ar pārmērīgām administratīvām prasībām, nodokļu slogu, negodīgu konkurenci, nepietiekošu informētību un zemu iesaistīšanās risku veicina ēnu ekonomiku un «nogriež» potenciālos valsts budžeta ieņēmumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā pircēju interesi un vēlmi iegādāties Latvijā audzētus un ražotus produktus, Rimi hipermārketā Pulkveža Brieža ielā sadarbībā ar lauku labumu tirgotāju SIA Lauku Rudzupuķe atvērts zemnieku produkcijas veikaliņš Klēts.

Tajā Rimi pircējiem būšot iespēja iegādāties gandrīz 1000 dažādus produktus, ko piegādās vairāk nekā 75 zemnieku saimniecības no visas Latvijas.

Jaunatvērtā zemnieku veikaliņa Klēts platība ir apmēram 70m2, tajā kopumā nodrošinātas 4 jaunas darba vietas.

No gaļas produkcijas Klētī būs iespējams iegādāties, piemēram, SIA Rāmkalni Serviss gaļas izstrādājumus, tostarp arī pelmeņus. Piedāvājumā būs arī SIA Sidrabjērs jēra gaļa un z/s Jaunliepas savvaļā augušie broilercālīši un pīles. Savukārt dārzeņu un dažādu pavasara zaļumu sortimentā pircējiem būs pieejami z/s Eicēni un zemnieku kooperatīva Zaļais Grozs bioloģiskie dārzeņi un zemnieka Jāņa Bērziņa audzētā produkcija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zemnieku saeima: Gada notikums - piena rūpnīca Jelgavā; gada nejēdzība - Saeimas vēlēšanas

Nozare.lv, 20.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku biedrība Zemnieku saeima par 2011.gada svarīgāko notikumu sauc pamatakmens iemūrēšanu piena pārstrādes rūpnīcai Jelgavā, savukārt par gada nejēdzību - Saeimas ārkārtas vēlēšanas, sacīja organizācijas pārstāve Ilona Kuzmiča.

«Līdz ar zemniekiem piederošās rūpnīcas pamatakmens ielikšanu tiek likti pamati arī stabilitātei piena nozarē, jo 600 zemnieku saimniecības apvienojušās ar mērķi pārstrādāt saražoto pienu. Tikmēr nejēdzīgo 11.Saeimas vēlēšanu dēļ uz nezināmu laiku atlikta ilgi gaidītā zemes kreditēšanas programmas ieviešana. Iznākumā lauksaimniecības zemi turpina izpirkt ārzemnieki,» sacīja Kuzmiča.

Par gada pārsteigumu lauksaimnieki uzskata Valsts prezidenta Andra Bērziņa aktīvo iesaistīšanos lauksaimnieku interešu aizstāvībā, jo līdz šim «prezidenta līmenī lauksaimnieki nebija sadzirdēti un izprasti».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieki šobrīd nodokļus spiesti maksāt dubultā apjomā, kas mazina zemnieku konkurētspēju.

Šāda situācija izveidojusies, 2009. gada beigās finanšu ministra Einara Repšes vadībā steigā veicot grozījumus Likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli. Grozījumu galvenais mērķis bija piemērot ienākumu nodokli ienākumiem no uzņēmējdarbības - dividendēm un kapitāla pieaugumam, taču zemniekiem šīs izmaiņas nesušas pārsteigumus.

Divkāršs slogs

Zemnieku Saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja skaidro: «Darbības, kad z/s, kas ir uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksātāja, pārskaita naudas līdzekļus no z/s konta uz īpašnieka privāto kontu, pēc VID skaidrojuma, tiek uzskatītas kā juridiskas personas maksātāja izmaksa fiziskai personai - iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksātājai. Līdz ar to, pēc šī brīža normatīvo aktu skaidrojuma, izriet, ka šai summai tiek piemērota papildus 25% nodokļa likme, kas realitātē zemnieku saimniecību īpašniekiem nozīmē divkāršu nodokļu slogu.» Viņa atgādina, ka zemnieku saimniecība ir specifiska uzņēmējdarbības forma, kur tās īpašnieks par uzņemtajām saistībām atbild ar visu savu mantu. Pēc būtības, starp zemnieku un zemnieku saimniecību liekama vienādības zīme, jo manta ir kopēja. Zemnieku saimniecībām nav statūtu kapitāla, tādēļ ieņēmumu izmaksa īpašniekam netiek definēta kā dividendes, kurām piemēro 10% ienākumu nodokli no kapitāla pieauguma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viļakas novada Šķilbēnu pagastā reģistrētās zemnieku saimniecības "Kotiņi" apgrozījums pagājušajā gadā bija 2,909 miljoni eiro, kas ir par 70,3% vairāk nekā gadu iepriekš.

Savukārt zemnieku saimniecības peļņa pieauga par 4% un bija 412 436 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka apgrozījuma pieaugums daļēji skaidrojams ar to, ka pērn pārdota arī daļa no 2019.gada atlikušās ražas, kā arī 2020.gadā pieaudzis pārdoto sēklu apmērs.

Vadības ziņojumā norādīts, ka papildu pamatdarbībai sēklkopībā, zemnieku saimniecība arvien plašāk attīsta pārtikas preču ražošanu no pašu izaudzētās produkcijas. Turklāt milti, putraimi, grūbas un rapšu eļļa tiek pārdoti arī internetveikalā.

Līdztekus vadības ziņojumā skaidrots, ka saimniecība strādā pie jaunu iespēju izpētes ar Eiropas Savienības fondu projektiem saistītajos jautājumos konkurētspējas veicināšanai, kā arī meklē jaunus sadarbības partnerus un noieta tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas liellopu gaļas tirgū joprojām lielākā produkcijas daļa ir ar nezināmu izcelsmi, kas skaidrojams ar importētās gaļas pārmarķēšanu vietējās lopu kautuvēs. Līdz ar to racionālākā iespēja šī biznesa sakārtošanā ir grozījumi normatīvajā regulējumā, ļaujot zemnieku pārstāvjiem piedalīties gaļas marķēšanas procesā.

Tā pēc nedēļas nogalē notikušās Gaļas liellopu audzētāju biedrības sanāksmes aģentūrai LETA atzina biedrības vadītājs un zemnieku saimniecības Valti līdzīpašnieks Rihards Valtenbergs.

Saistībā ar Valsts ieņēmumu dienestā (VID) notiekošo tīrīšanu gaļas liellopu audzētāji cer, ka arī VID pievērsīsies kontrolēm liellopu gaļas nozarē, konkrēti, kautuvēm. Tas ļautu beidzot izskaust milzīgo pelēko zonu gaļas tirgū.

«Mūsu zemnieki nodod kautuvei tikai 300 buļļus gadā, bet tirdzniecībā pilns ar liellopu gaļu. Jautājums, kas tā par gaļu, kuru kautuves marķē kā vietējo,» retoriski vaicāja Valtenbergs.

Viņš arī norādīja, ka biedrība ar Zemnieku saeimas starpniecību virzīs grozījumus normatīvajā regulējumā, kas, līdzīgi kā Lietuvā, ļautu zemnieku pārstāvjiem ierasties kautuvēs bez brīdinājuma un piedalīties gaļas marķēšanas procesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties 14. Saeimas vēlēšanām, Lursoft pētījis, cik daudzu partiju sarakstu pirmās personas šobrīd saistītas ar biznesu, un lūkojis, kādas ir šo uzņēmumu sekmes.

Saeimas vēlēšanām šogad reģistrēti 19 partiju un to apvienību saraksti, uz 100 deputātu vietām parlamentā pretendējot 1832 deputātu kandidātiem. Visas partijas un to apvienības, kuras vēlas iekļūt 14. Saeimā, vēlēšanām pieteikušas sarakstus visos piecos vēlēšanu apgabalos.

Patiesā labuma guvēja statuss visvairāk uzņēmumos – Vilim Krištopanam

Izpētot personas, kas vēlēšanu apgabalos izvirzītas sarakstu pirmajā vietā, Lursoft secinājis, ka visvairāk uzņēmumos patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts Vilim Krištopanam no “Latvija pirmajā vietā”. Visi uzņēmumi, izņemot SIA “Krievupes golfa klubs”, saistīti ar nekustamā īpašuma jomu. Lai arī SIA “Krievupes golfa klubs” jaunākajā vadības ziņojumā norādījis, ka sporta objektu darbības jomā tas strādāja arī 2021.gadā un savu darbības jomu iecerēts attīstīt arī turpmāk, attīstot golfa laukumu, gada pārskatā redzams, ka uzņēmums 2021.gadā nav guvis ieņēmumus no saimnieciskās darbības. SIA “Krievupes golfa klubs” peļņas vai zaudējumu aprēķinā publiskota vien informācija par uzņēmuma pārējām saimnieciskās darbības izmaksām, un, galu galā, pagājušo gadu Vilim Krištopanam piederošais golfa klubs noslēdzis ar 6,75 tūkst. EUR zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Trikātas KS zemnieki: Maksātnespējas administratore izsaimnieko kooperatīva parādnieku mantu

LETA, 03.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kooperatīva Trikāta KS maksātnespējas administratore Rudīte Klikuča izsaimniekojot kooperatīva parādnieku mantu, tādējādi samazinot izredzes zemniekiem saņemt nesamaksāto naudu par piegādāto pienu, līdz ar to zemnieku pārstāvji Maksātnespējas administrācijai iesnieguši sūdzību par administratores rīcību, rosinot atcelt viņu no amata, informēja zemnieku saimniecību pārstāvji.

Kreditori uzskata, ka administratore nenodrošina procesa likumīgu un efektīvu gaitu, jo patlaban procesa izmaksas pārsniegušas divus miljonus eiro, attiecīgi samazinoties zemnieku izredzēm atgūt parādus.

Zināms, ka Trikātas KS parādi par šogad un pērn iepirkto pienu desmitiem saimniecību dažādos Latvijas novados svārstās no 7000 eiro līdz pat 100 000 eiro.

Kā norāda zemnieku pārstāvji, vispirms administratore «bez jebkāda tiesiska pamata» nolēmusi neatzīt vairāku saimniecību prasījumus par neizmaksāto paju kapitālu. Tāpat, neskatoties uz parādnieka - SIA Latvijas piens - finansiālajām grūtībām, kuras pastāvēja jau maijā, administratore lēmusi turpināt kooperatīva saimniecisko darbību, argumentējot lēmumu ar iespēju palielināt uzņēmuma aktīvus. Taču atbilstoši normatīvajiem aktiem administratoram ir tiesības izpildīt līgumus tikai tad, ja šāda rīcība nesamazina parādnieka aktīvus.

Komentāri

Pievienot komentāru