Jaunākais izdevums

Latvijas Banka piemērojusi "LPB Bank" 2 016 342 eiro soda naudu, vienlaikus noslēdzot administratīvo līgumu, informē Latvijas Bankas pārstāvji.

Latvijas Banka ar "LPB Bank" noslēgusi administratīvo līgumu, kas paredz, ka "LPB Bank" veiks vairākus tiesiskos pienākumus saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas normatīvo aktu prasību ievērošanu un iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanu.

Vienlaikus par konstatētajiem normatīvo aktu pārkāpumiem un iekšējās kontroles sistēmas trūkumiem kredītiestādei piemērota soda nauda 2 016 342 eiro apmērā. Līgums noslēgts, jo "LPB Bank" ir atzinusi Latvijas Bankas pārbaudē konstatētos pārkāpumus NILLTPF novēršanas jomā un ir veikusi mērķtiecīgus pasākumus šo pārkāpumu novēršanai.

Administratīvais līgums ar "LPB Bank" noslēgts, pamatojoties uz 2021.gadā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) un 2023.gadā Latvijas Bankas pārbaudēs konstatēto, kā arī saistībā ar 2018.gada 16.oktobrī pieņemto FKTK lēmumu par 2,2 miljonu eiro soda naudas piemērošanu par NILLTPF novēršanas normatīvo aktu prasību pārkāpumiem, ko "LPB Bank" pārsūdzēja Administratīvajā apgabaltiesā.

Latvijas Bankas pārstāvji informē, ka 2018.gadā "LPB Bank" nebija nodrošinājusi savai darbībai un augsta riska klientiem piemītošā NILLTPF riska pārvaldīšanai atbilstošu iekšējās kontroles sistēmas darbību un spēju identificēt un efektīvi vadīt tai piemītošo NILLTPF un sankciju risku.

"LPB Bank" nepiekrita FKTK lēmumam, un pēc tās pieteikuma par FKTK padomes lēmuma atcelšanu Administratīvajā apgabaltiesā tika ierosināta administratīvā lieta, kuru "LPB Bank" šobrīd ir apņēmusies lūgt tiesai izbeigt, atzīstot iepriekš FKTK konstatētos pārkāpumus. "LPB Bank" ir veikusi pasākumus 2018.gadā konstatēto pārkāpumu novēršanai un izstrādājusi pasākumu plānu turpmākai iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanai, kas ir priekšnoteikums administratīvā līguma slēgšanai un soda naudas samazināšanai.

Papildus minētajam 2021.gadā FKTK veica pārbaudi un 2023.gadā Latvijas Banka veica mērķa pārbaudi "LPB Bank", kuru laikā tika konstatēti NILLTPF novēršanas jomas normatīvo aktu pārkāpumi un iekšējās kontroles sistēmas trūkumi, tai skaitā risku pārvaldības procesā, iekšējā audita funkcijas nodrošināšanā, kā arī klientu izpētē un darījumu uzraudzībā, piemēram, ar seifu pakalpojumu sniegšanu saistīto risku pārvaldībā un ziņošanā par aizdomīgiem finanšu darījumiem.

"LPB Bank" konstatētos pārkāpumus un trūkumus atzīst un ir sākusi to novēršanu, tomēr papildus administratīvais līgums paredz "LPB Bank" tiesiskos pienākumus, kuri ir vērsti uz kredītiestādes iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanu un darbības atbilstību NILLTPF novēršanas normatīvo aktu prasībām un kuru ieviešanu uzraudzīs Latvijas Banka.

Latvijas Bankas mērķis finanšu sektora dalībnieku uzraudzībā ir veicināt konstruktīvu sadarbību ar Latvijas finanšu tirgus dalībniekiem. Situācijā, kad tiek konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi vai trūkumi kredītiestādes darbībā, ir īpaši svarīgi, lai kredītiestāde pārkāpumus un trūkumus izprot, atzīst, izstrādā plānu pēc iespējas ātrākai to novēršanai un turpmākajā darbībā nepieļauj konstatētos pārkāpumus.

"LPB Bank" pārstāvji pavēstīja aģentūrai LETA, ka ar šo izlīgumu tiek izbeigta ilgstošā tiesvedība par 2018.gada pārbaudes rezultātiem, kurā "LPB Bank" tika sodīta ar 2,2 miljonu eiro sodu. Izlīguma rezultātā 2018.gada administratīvās lietas soda nauda tika būtiski samazināta.

Bankas pārstāvji norāda, ka šis ir svarīgs pagrieziena punkts attiecībās ar Latvijas Banku, jo pēc ilgstošām pārrunām, tiesvedības un izmaiņām "LPB Bank" klientu struktūrā ir panākts līdzsvars starp uzrauga un kredītiestādes pozīcijām. "LPB Bank" ieskatā tas ir pozitīvs rezultāts, kura sekas, pirmkārt, ir jūtamas finansiāli un, otrkārt, Latvijas Bankas skaidrā vēstījumā par atbalstu "LPB Bank" turpmākai attīstībai.

"LPB Bank" valde vērš klientu uzmanību uz to, ka šis izlīgums ar Latvijas Banku ne tikai noslēdz ilgstošu tiesvedību, bet arī atspoguļo "LPB Bank" apņemšanos veikt būtiskas izmaiņas savā darbībā. "LPB Bank" ir īstenojusi vairākas iekšējās reformas, lai uzlabotu savu atbilstību regulatīvajām prasībām un stiprinātu iekšējo kontroles sistēmu. Tāpat "LPB Bank" apliecina savu apņemšanos ievērot augstākos industrijas standartus un turpināt sniegt kvalitatīvus pakalpojumus saviem klientiem.

"LPB Bank" šogad deviņos mēnešos strādāja ar peļņu 789 000 eiro apmērā, kas ir 3,9 reizes mazāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā. Bankas aktīvi 2023.gada septembra beigās bija 168,906 miljonu eiro apmērā, kas ir par 2,4% vairāk nekā 2022.gada beigās, kad "LPB Bank" aktīvi bija 164,994 miljonu eiro apmērā.

"LPB Bank" vienīgais īpašnieks ir "Mono". Savukārt "Mono" īpašnieki ir Uļmans (49,43%), ASV pilsonis Aleksandrs Plotkins (32,67%) un Biomins Kajems (17,9%).

Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā 2023.gada 20.maijā sāka skatīt maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības krimināllietu, kurā par slepkavības izdarīšanu sevišķi pastiprinošos apstākļos apsūdzētas trīs personas.

Policija lietu prokuratūrai nodeva 2022.gada novembra beigās pret četrām personām - trīs Latvijas pilsoņiem un vienu Krievijas pilsoni. Tostarp lietā apsūdzēts uzņēmējs Aleksandrs Babenko par uzkūdīšanu jeb slepkavības pasūtīšanu, bet Uļmans par uzkūdīšanu un atbalstīšanu.

Bunkus tika nošauts 2018.gada 30.maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna.

"Firmas.lv" informācija arī liecina, ka ar Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2022.gada 30.maija lēmumu ir piemērots arests Uļmana mantai - "Mono" 1 235 746 kapitāldaļām ar vērtību 8 650 222 eiro, lai nodrošinātu procesuālo izdevumu, cietušajam nodarītā kaitējuma kompensācijas piedziņu un arī iespējamo mantas konfiskāciju kā papildsodu.

Pēc aktīvu apmēra "LPB Bank" 2022.gada beigās bija mazākā banka Latvijā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Tāpat ziņots, ka "Signet Bank" plāno iegūt izšķirošu ietekmi pār "LPB Bank", liecina Konkurences padomes publiskotā informācija. Konkurences padome informē, ka ir saņemts "Signet Bank" apvienošanās ziņojums par izšķirošas ietekmes iegūšanu pār "LPB Bank".

Latvijas Bankā aģentūrai LETA pavēstīja, ka "Signet Bank" no "LPB Bank" īpašnieka SIA "Mono" plāno iegādāties visas tās īpašumā esošās bankas daļas.

Papildināta - Signet Bank plāno iegūt izšķirošu ietekmi pār LPB Bank 

"Signet Bank" plāno iegūt izšķirošu ietekmi pār "LPB Bank", liecina Konkurences padomes...

Vienlaikus Latvijas Bankā norādīja, ka "Mono" piederošajām bankas daļām arests nav uzlikts, bet arests ir Uļmanam piederošajām daļām "Mono", kas šajā darījumā netiek skartas.

Tāpat Latvijas Bankā minēja, ka, pamatojoties uz Latvijas Bankā iesniegto "Signet Bank" paziņojumu par būtiskas līdzdalības iegūšanu "LPB Bank", Latvijas Banka kopā ar Eiropas Centrālo banku ir izvērtējusi, un Eiropas Centrālā banka ir pieņēmusi lēmumu atļaut "Signet Bank" iegūt būtisku līdzdalību "LPB Bank".

Savukārt "Signet Bank" norādīja, ka šobrīd nodoms par apvienošanos ir procesā un plašākus komentārus banka nevar sniegt. "Šobrīd nodoms par apvienošanos ir procesā, un darījums nav noticis, tāpēc plašākus komentārus sniegt vēl nevaram," pauda bankā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Signet Bank" plāno iegūt izšķirošu ietekmi pār "LPB Bank", liecina Konkurences padomes publiskotā informācija.

Konkurences padome informē, ka ir saņemts "Signet Bank" apvienošanās ziņojums par izšķirošas ietekmes iegūšanu pār "LPB Bank".

"Signet Bank" darbojas banku pakalpojumu sniegšanas tirgū, proti, tā nodarbojas ar finanšu un ieguldījumu pakalpojumu sniegšanu, tostarp arī korporatīvo finanšu un investīciju bankas pakalpojumu sniegšanu. Arī "LPB Bank" darbojas banku pakalpojumu sniegšanas tirgū, bet tās saistītie uzņēmumi nodarbojas ar sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšanu un pārvaldīšanu, loģistiku, uzglabāšanu un noliktavu saimniecību, kravu iekraušanu un izkraušanu un, kā arī veic pārējās transporta palīgdarbības, īsteno arī jauno tehnoloģiju ieviešanu un attīstību Latvijas tirgū, kā arī ar dažāda veida tirdzniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Signet Bank iegādājas LPB Bank

Db.lv, 12.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Latvijas Bankas un Eiropas Centrālās bankas atļaujas saņemšanas, kā arī Konkurences padomes saskaņojuma 2023. gada 11. decembrī pabeigts darījums, kura ietvaros vietējā investīciju banka, AS Signet Bank, iegādājās AS LPB Bank.

Darījuma rezultātā tiks veikta LPB Bank zīmola maiņa. LPB Bank turpinās strādāt kā Signet Bank grupas meitas uzņēmums, saglabājot savu esošo kredītiestādes licenci un fokusējoties uz FinTech uzņēmumu apkalpošanu, Banking as a Service (BaaS) pakalpojumu sniegšanu un inovatīviem digitāliem finanšu produktiem.

Šis darījums dos iespēju palielināt Signet Bank grupas biznesa apjomus, stiprināt digitālos risinājumus, kā arī ievērojami palielināt un dažādot klientiem piedāvāto finanšu pakalpojumu un produktu klāstu.

“LPB Bank iegāde ir viens no stratēģiskiem soļiem Signet Bank grupas attīstībā, kas ļaus izmantot izaugsmes iespējas FinTech jomā. Inovatīvi un efektīvi, augsti tehnoloģiskie digitālie finanšu risinājumi ir nākotnes virzītājspēks banku sektorā, un LPB Bank digitālo risinājumu integrācija stiprinās Signet Bank grupas finanšu potenciālu. Latvijā joprojām trūkst banku produkti, kas ir vērsti uz FinTech uzņēmumu apkalpošanu un finanšu sistēmas inovāciju veicināšanu – Signet Bank grupa jau tuvākajā nākotnē plāno uzlabot šādu produktu pieejamību tirgū,” stāsta Roberts Idelsons, Signet Bank valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku peļņa šogad būs krietni pieticīgāka un kreditēšana - piesardzīga, toties finansējuma piesaiste kapitāla tirgos var augt pat reizēs, ja parādīsies lielais biržas piemērs.

To intervijā Dienas Biznesam atklāj Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Banku peļņas rādītāji 2023. gadā raksturojami kā lieliski, līdztekus – inflācija ir apturēta, un maz ticams, ka vēl tiks palielinātas Eiropas Centrālās bankas (ECB) procentu likmes, kas bija virspeļņas cēlonis. Kādu paredzat 2024. gadu? Kādas būs galvenās tendences banku darbībā kopumā? Vai nesākas otrāds process un termiņnoguldījumi ar augstām likmēm šobrīd nerada riskus nākotnē?

Kopumā, protams, banku sektoram pērnais gads bija ļoti labs, bet Saeima un Ministru kabinets arī to ievēroja un, redzot šo peļņu, nolēma nedaudz mazināt baņķieru prieku. Tajā pašā laikā, skatoties nākotnē, ir skaidrs, ka šādus rezultātus atkārtot neizdosies. Tik labu gadu, manuprāt, banku sektorā tuvākajā laikā vairs nepiedzīvosim. Euribor varētu samazināties, bet, visticamāk, ne tik strauji, kā finanšu tirgos tiek gaidīts. Ir jau redzams neliels samazinājums, ievērojot to, ka ir ECB likmes samazinājuma gaidas. Tas vien nozīmē, ka banku ienākumi jau sākuši sarukt. Savukārt, ja runājam par depozītiem, kas pērn tika piesaistīti par samērā augstām procentu likmēm, – tie tūdaļ nebeigsies. Tie ir noguldījumi vismaz uz gadu, diviem, dažkārt trim. Tas nozīmē, ka augstās likmes būs jāturpina maksāt. Vēl viens aspekts - bilances struktūra visām bankām ir mainījusies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS LPB Bank oficiāli maina juridisko nosaukumu uz AS Magnetiq Bank, vienlaikus ieviešot arī jaunu zīmola vizuālo identitāti.

Bankas nosaukuma un zīmola maiņas pamatā ir 2023. gada beigās notikušais iegādes darījums, kurā Latvijas vadošā investīciju banka Signet Bank AS kļuva par AS LPB Bank 100% akciju īpašnieci un tās mātes sabiedrību.

Zīmola maiņa ir daļa no Signet Bank grupas un AS Magnetiq Bank plašākas biznesa attīstības stratēģijas. Tās mērķis ir veicināt efektīvāku finanšu inovāciju ieviešanu, digitālo produktu pieejamības uzlabošanu banku sektorā un stiprināt pozīcijas FinTech nozarē.

Jaunais nosaukums un zīmola vizuālā identitāte atspoguļo bankas apņēmību ieviest inovatīvus un augstvērtīgus digitālos finanšu risinājumus, paplašināt un dažādot finanšu pakalpojumu un produktu klāstu, tādējādi nodrošinot klientiem vēl efektīvāku un labāku sadarbības pieredzi. AS Magnetiq Bank zīmola filozofija ir mijiedarbība starp vienkāršību, pieejamību un efektivitāti, atspoguļojot jaunākās globālās tendences digitālajā finanšu sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ekonomika ir pieradināta pie naudas drukāšanas

Db.lv, 21.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Nedod, Dievs, dzīvot pārmaiņu laikos”. Parasti šo izteikumu piedēvē Konfūcijam, bet vai viņš tiešām tā ir teicis, mēs nekad neuzzināsim. Tomēr mēs esam uzzinājuši, kā tas ir – dzīvot pārmaiņu laikos, kad cilvēce vienu pēc otras piedzīvo vēl nebijušas krīzes, ko atnes līdzi Covid-19 epidēmija, Krievijas Federācijas izraisītais karš Ukrainā, enerģētikas un loģistikas traucējumi, kā arī inflācijas kāpums.

Par to, kā šī situācija ietekmē banku sektoru, un kas mūs sagaida tuvākajā nākotnē finanšu tirgos, aprunājāmies ar Sandi Kapitonovu, LPB Bank Resursu departamenta vadītāju.

Kāda ir pašreizējā situācija finanšu tirgos, un vai ir iezīmējušās skaidrākas nākotnes tendences?

Finanšu tirgū galvenā problēma vēl joprojām ir inflācija, arī šogad šī problēma ir tikpat aktuāla kā pagājušogad. Šogad var novērot, ka attīstītajās valstīs inflācija samazinās, bet tik un tā ir pietiekami augsta. Latvijas gada inflācija vēl joprojām ir augstāka nekā citās eirozonas valstīs, un tā radusies galvenokārt augošo energoresursu un ārējo apstākļu ietekmē.

Eirozonas vidējais inflācijas līmenis aprīlī šogad bija 7%, kas ir būtiski mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējiem mēnešiem, kad šis rādītājs bija tuvu 9%. Gāzes cenas, kas bija galvenais iemesls cenu lēcienam pērn, jau vairākus mēnešus pēc kārtas uzrāda lejupejošu tendenci un ir sasniegušas pirmskara līmeni Eiropā. Tomēr inflācijas samazināšanās, pateicoties ārējo apstākļu ietekmei, Latvijā, visticamāk, būs novērojama tikai šī gada vidū, jo energoresursu un citu ārējo apstākļu ietekme, kas sevišķi saistīta ar cenu samazināšanos, bieži vien tiek novērota novēloti. Nav izslēgts, ka gan Eiropā un tai skatā arī Latvijā, paaugstināta inflācija nepazudīs, un ziemas periodā var atkal uzrādīt pieaugumu, taču vairs ne tik strauju, kā tas bija 2021. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikdienā lietojam apzīmējumus: banku sektors, Lielais četrinieks, ārvalstu un vietējās bankas, banku filiāles. Piemēram, Rietumu Bankas vadība sociālajos tīklos min terminu Lielais piecinieks, bet Signet Bank un citas nereti retorikā izmanto apzīmējumu vietējās bankas.

Vai lietotie termini ir pašizdomāti, un kāds ir to pamats, uz šiem jautājumiem Dienas Bizness mēģināja rast atbildes, konsultējoties ar Latvijas Bankas speciālistiem.

Šādi jautājumi radās, lasot, piemēram, Rietumu Bankas ierakstus sociālajos tīklos Facebook un LinkedIn, kur bankas valdes priekšsēdētāja Jeļena Buraja lieto apzīmējumu Lielais piecinieks. “Esmu gandarīta, ka Rietumu Banka pārstāv Latvijas kapitālu banku lielajā pieciniekā, turklāt ar būtisku atrāvienu no citiem tirgus dalībniekiem,” tā Jeļena Buraja pauda pērn, 8. decembrī, soctīkla Facebook Rietumu Bankas vietnē. Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kā arī jau pieminētā Jeļena Buraja plaši lieto vārdu salikumu vietējās bankas arī intervijās, tostarp Dienas Biznesā publicētajās. Līdztekus seko, ka tā sauktais Lielais četrinieks ir ārzemju kapitāla bankas, tomēr vai izteikumi ir precīzi un pamatoti ilgtermiņā – tas ir jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru