Citas ziņas

Latvijas farmaceiti izvēlas pārdot savus uzņēmumus

Ģimenes aptieku tīkla direktors Ilgvars Ķipēns, 25.06.2008

Jaunākais izdevums

Farmaceitu un aptieku tīklu starpā arvien aktuāla kļūst diskusija par normu, ka no 2010. gada aptiekas Latvijā drīkstēs piederēt tikai farmaceitiem. Pret šo normu ir lielās aptieku ķēdes, savukārt par – farmaceitu biedrība.

Lai izprastu konkrētās normas iemeslus, ir jāatgriežas desmit gadu senā pagātnē, kad Farmācijas likums tika pieņemts. Toreiz tika noteikts desmit gadu ilgs pārejas posms, lai visas aptiekas pārkārtotos tā, lai no 2011. gada atbilstu šim likumam. Ir jāteic, ka desmit gadi ir ļoti ilgs laika posms, un to laikā daudzas lietas mainās, –mūsu uzskati, arī vide ap mums. Mainījusies ir arī mūsu domāšana. Tāpēc šis likums ne velti tiek apspriests vēlreiz, jo ir skaidrs, ka 2000.gadā uzrakstītais vairs neatbilst tai realitātei, ko diktē šodienas prasības.

Kaut kas jāmaina tajos gadījumos, ja ir slikti un nepieciešamas korekcijas. Šajā gadījumā kārtība būtu jāmaina tad, ja aptiekas nefunkcionē pietiekami labi un ja iedzīvotājiem netiek nodrošināta kvalitatīva farmaceitiskā aprūpe. Līdz ar to rodas jautājums: vai tiešām ir tik slikti, lai būtu kaut kas tik radikāli jāmaina? Pavērtējot šodienas situāciju, ir jāsecina, ka patiesībā tādu problēmu nav.

Cita svarīga lieta ir tā, ka aptiekas īpašuma formai nav nekādas saistības ar tās sniegto kvalitāti. Līdz ar to teikt, ka aptieku tīkli apkalpo iedzīvotājus sliktāk nekā farmaceitiem piederošās aptiekas, mēs nevaram. Neredzu pamatojumu tam, kāpēc aptiekām būtu jāpieder tikai farmaceitiem.

Šaubos, vai likuma izstrādātāji ir aptaujājuši farmaceitus, lai noskaidrotu, cik no viņiem ir gatavi būt par aptieku īpašniekiem. Pēc pašreiz spēkā esošās likumdošanas jaunas aptiekas vairs atvērt nevar, tāpēc vienīgais veids, kā aptieku tīkliem attīstīties, ir nopirkt no farmaceita jau strādājošu aptieku. Līdz ar to rodas jautājums: kāpēc tad farmaceiti šīs aptiekas pārdod? Latvijā ir ļoti grūti strādāt nelielam individuālam uzņēmējam. Viņiem ir jārūpējas ne tikai par farmaceitisko aprūpi, bet arī par saimniecisko pusi. Neviens nav atcēlis prasības par aptieku datorizāciju, tāpēc ir vajadzīgi pietiekami labi datori un zināšanas to izmantošanai. Farmaceiti aptiekas pārdod, jo vēlas nodarboties ar farmaceitisko aprūpi, nevis saimniecisko darbību.

Savukārt aptieku tīklos šādu problēmu nav. Tajos ir gan savs saimniecības dienests, gan sava IT nodaļa, farmācijas daļa, kura rūpējas par licencēšanas jautājumiem, kā arī juridiskā daļa. Līdz ar to farmaceitam, kurš strādā aptiekā, nav jārūpējas par šādām lietām. Šis ir tas lielais pluss, kāpēc daudzi farmaceiti ir nolēmuši savas aptiekas pārdot. Viņiem saimnieciskās rūpes ir izrādījušās pārāk smaga nasta, tāpēc nav izprotams: kāpēc farmaceiti pēkšņi 2011. gadā vēlētos atkal vadīt aptiekas, ja pirms trīs četriem gadiem ir tās pārdevuši? Tāpat arī, ja, piemēram, aptieku tīkli vairs nedrīkstēs darboties, diez vai farmaceiti, kuri šīs aptiekas pārņemtu, būtu pietiekami turīgi, lai ienāktu ar savu aprīkojumu, cilvēkiem un tehniku. Problēmas patieso būtību tā īsti neviens nav apjautis, jo var jau sistēma funkcionēt tā, kā ir pašlaik, un var funkcionēt arī tā, kā ir paredzēts jaunajā likumā. Bet vai kāds īsti ir sapratis, kā tiks realizēts šis starpposms, lai mēs nokļūtu jaunajā situācijā? Praktiskās lietas nav pārdomātas.

Ja farmaceiti uzskata, ka aptieku tīkli ir slikti un jādara viss, lai to nebūtu, savukārt aptieku tīkli uzskata, ka farmaceitiskās aprūpes kvalitāte nav atkarīga no uzņēmējdarbības formas, nav šīs vienojošās platformas diskusijai, jo problemātiskās tēmas ir principiāli atšķirīgas. Neviens nav veicis ne aptauju, ne pētījumu par to, kāda tad ir šī situācija. Farmaceitu biedrības paziņojums, ka aptieku tīkli nodarbojas vienīgi ar komerciju, ir absolūti bezatbildīgs. Farmaceitu biedrībā ir iestājušies visi farmaceiti un farmaceitu asistenti, kas strādā Latvijas aptiekās. Un vismaz puse no visām aptiekām pieder kādam no aptieku tīkliem. Tātad farmaceitu biedrība pauž viedokli, ka vismaz pusei no viņu biedriem farmaceitiskā aprūpe nav primārais pienākums.

Ja kompromiss tiek panākts un aptieka drīkst piederēt gan sabiedrībai, gan uzņēmējam tāpat kā līdz šim, aptieku attīstība turpinās. Savukārt, ja likums netiek grozīts, aptieku tīkliem ir arī variants, ko darīt šādā situācijā. Tomēr lielie ārvalstu aptieku īpašnieki netic tam, ka situācija šādi var mainīties, jo Eiropas Savienībā novērojama pilnīgi pretēja tendence - tirgus liberalizācija. Var minēt divus piemērus – Zviedrijā, kur aptiekas piederēja valstij, pret valsti tika iesniegta prasība Eiropas kopienu tiesā, kuru tā zaudēju, un rezultātā līdz nākamā gada beigām visas aptiekas tiks nodotas privātās rokās – aptiekas drīkstēs piederēt jebkuram, to vadot sertificētam farmaceitam. Arī Vācijā, kur pastāv noteikums, ka vienam farmaceitam var piederēt četras aptiekas, notiek diskusijas par to, lai aptiekas varētu piederēt jebkuram. Savukārt Latvija, pašlaik izskatās, iet pilnīgi pretējā virzienā nekā pārējā Eiropa.

Protams, sliktākajā gadījumā, ja grozījumi likumā paliek spēkā, aptieku tīklu īpašnieki nekur nepazudīs. Viņi pārveidosies par telpu nomniekiem un slēgs līgumus ar sertificētiem farmaceitiem, lai tur varētu izveidot savas prakses vietas. Tā ir piemērotākā izeja, tomēr juridiski tā ir ļoti sarežģīta. Jebkurā gadījumā ir jābūt ļoti naivam, lai domātu, ka no tirgus varētu pazust aptieku tīklu īpašnieki, kuri līdz šim ir ieguldījuši lielus līdzekļus.

Jaunajā Farmaceitiskās aprūpes likumprojektā, kurš tiek gatavots, ir iekļautas ļoti daudzas diskutablas lietas. Piemēram, attiecībā uz šo pašu noteikumu par aptieku piederību farmaceitiem, rodas jautājums: kas notiek, ja pēkšņi šis aptiekas īpašnieks-farmaceits nomirst? Likumprojektā ir ierakstīts, ka šī licence ir jāpārdod citam sertificētam farmaceitam. Respektīvi, likums uzliek par pienākumu farmaceita radiniekiem pārdot aptieku citam farmaceitam, turklāt netiek atrunāts, kas notiek ar visu saimniecisko darbību. No otras puses, ja tas ir uzņēmums, kurš ir šīs aptiekas īpašnieks, minētā problēma nepastāv. Šis likumprojekts vēl joprojām ir ļoti koriģējams.

Biznesā divi gadi ir ļoti īss laiks, tāpēc šāda nenoteiktības sajūta par to, kāda kārtība pastāvēs 2011. gadā, rada plānošanas problēmas lieliem uzņēmumiem. Tāpēc skaidrība ir vajadzīga pēc iespējas drīzāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Farmaceiti lūdz deputātus rūpīgi izvērtēt normu par aptieku īpašumtiesībām

Sanita Igaune, 11.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmaceiti aicina Saeimu rūpīgi pārdomāt izmaiņas Farmācijas likumā par 2001.gadā iestrādāto normu, kas paredz, ka no nākamā gada aptiekas valstī varēs piederēt tikai farmaceitiem.

Vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram, Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem, Saeimas deputātei un Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājai Aijai Barčai un Latvijas Farmaceitu biedrības prezidentei Līgai Krīgerei ir parakstījuši 233 farmaceiti un farmaceitu asistenti.

Vēstulē farmaceiti uzsver, ka jautājums, ko šonedēļ sāks izskatīt Saeimas komisijas, ir būtisks jautājums nozarē, jo likumam paliekot pašreizējā redakcijā, 2011. gadā reorganizācijai vai likvidācijai ir pakļautas vairāk nekā puse visu Latvijas aptieku.

Tas būtu smags trieciens farmācijas nozarei, jo sagrautu to veselības aprūpes sistēmas daļu, kas pēdējo desmit gadu laikā attīstīta aptieku sektorā. Turklāt tiktu radīts jauns cenu kāpumu zālēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Uzsāk farmaceitiskās aprūpes konsultācijas tiešsaistē

Lelde Petrāne, 20.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotājiem tagad pieejamas arī farmaceitiskās aprūpes konsultācijas tiešsaistē.

Bezmaksas farmaceita konsultācijas "Mēness aptieka" nodrošina, izmantojot "DocOnline" platformu.

"Mēness aptiekas" farmaceiti konsultācijas sniedz bez maksas, un tās ietver jautājumus par medikamentu pieejamību aptiekās, korektu zāļu lietošanu, mijiedarbību, iespējamiem blakusefektiem, zāļu lietošanu grūtniecības laikā, par zāļu un uztura bagātinātāju izcelsmi, iedarbību, lietošanu, uzglabāšanu.

Savas kompetences robežās farmaceiti var ieteikt bezrecepšu zāles un uztura bagātinātājus, kā arī, pamatojoties uz klienta sniegto informāciju, rekomendēt nepieciešamību konsultēties pie ģimenes ārsta vai speciālista.

Kā top? Ekstemporālās zāles 

Šonedēļ rubrikā "Kā top?" portāls Db.lv piedāvā aplūkot, kā "Mēness aptiekā" top...

Dmitrijs Juskovecs, "Sentor farm aptiekas" valdes priekšsēdētājs, skaidro: "Konsultācijas video formātā sniedz kompetenti, zinoši, šādai darba formai sagatavojušies "Mēness aptiekas" farmaceiti. Esam koncentrējuši resursus, lai farmaceitisko aprūpi padarītu par ērti un droši pieejamu dažādos veidos. Darbu turpina farmaceiti aptiekās visā Latvijā, plašu produkcijas klāstu piedāvājam www.e-menessaptieka.lv.

Krīzes laiks lika strauji pārvērtēt iespējas un radīt jauno pakalpojumu – farmaceita bezmaksas konsultācijas tiešsaistē. Pirmie klientu pieteikumi jau apliecinājuši pieprasījumu pēc šāda pakalpojuma, kas savu noderību apliecinājis arī tādās valstīs kā, piemēram, Lielbritānijā."

Savukārt Vadims Brižaņs, "Mēness aptieka" farmaceits, stāsta: "Pašlaik ir vairākas iedzīvotāju grupas, kurām doties uz aptieku, kā ierasts iepriekš, nav vēlams vai ir aizliegts. Tie ir iedzīvotāji ar novājinātu imunitāti, topošās māmiņas, gados vecāki cilvēki, kā arī visi, kuriem ir jāatrodas karantīnā. Taču ir svarīgi līdzestīgi turpināt hronisko slimību terapiju, pareizi reaģēt uz dažādiem simptomiem, kas parādās pašsajūtā."

Visi "Mēness aptiekas" farmaceiti – video konsultanti – ir ieguvuši augstāko izglītību farmācijā Rīgas Stradiņa universitātē vai Latvijas Universitātē un uzkrājuši farmaceitiskās aprūpes un konsultēšanas pieredzi ikdienas darbā aptiekās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmaceits valsts pārregulētā nozarē ir nepietiekami novērtēts; speciālistu trūkums ir aptieku īpašnieku lielākais bieds

Par to un citām aktuālām tendencēm nozarē – DB un DNB bankas rīkotā apaļā galda diskusijā, kurā piedalās Repharm holdinga ģenerāldirektors Dins Šmits, zāļu lieltirgotavas AS Recipe Plus un AS Sentor Farm aptiekas (pārvalda Mēness aptieku tīklu) valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Juskovecs, SIA Benu Aptieka Latvija mazumtirdzniecības direktore un valdes locekle Anete Rožkalna, SIA Benu Aptieka Latvija valdes locekle un Farmācijas daļas vadītāja Vizma Vīksna, Sirowa grupas kosmētikas kategorijas vadītājs Baltijas valstīs Mārcis Dedzis, Dzirciema aptiekas vadītāja un īpašniece, Latvijas Brīvo farmaceitu apvienības valdes priekšsēdētāja Sigita Čulkstena, Āgenskalna aptiekas vadītāja un īpašniece, Latvijas Brīvo farmaceitu apvienības valdes locekle Zinta Iekļava, kā arī AS DNB banka Lielo uzņēmumu pārvaldes vadītāja Ilze Opmane – Jēgere un AS DNB banka korporatīvo darījumu vadītājs Vladislavs Motrohins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Mēness aptiekās" pēc studijām šogad darbu sākuši gandrīz 40 farmaceiti un farmaceita asistenti. 26 jaunie farmaceita asistenti profesijai nepieciešamās zināšanas* guvuši ar uzņēmuma finansiālu atbalstu.

Tāpat ir jaunie speciālisti, kuri izmantojuši iespēju saņemt uzņēmuma stipendiju, uz ko ir iespēja pieteikties gan medicīnas koledžu, gan augstskolu studentiem. Jauno farmācijas speciālistu vidū ir tādi, kuru izvēle par labu šai profesijai radusies, jau strādājot uzņēmumā citā amatā un redzot kolēģu – farmaceitu – lielo ieguldījumu Latvijas veselības aprūpē.

"Veselības izglītības tautsaimnieciskā loma ir ļoti svarīga, tādēļ mērķtiecīgi turpinām ieguldīt esošo un topošo farmaceitu, farmaceita asistentu izglītībā, droši zinot – šiem profesionāļiem darba vietas būs, turklāt ne tikai galvaspilsētā, bet visā Latvijā. Ar „Mēness aptiekas” atbalstu šobrīd studē 54 studenti un rudenī tiem piepulcēsies vēl jauni. „Mēness aptieka” aktīvi īsteno dažādas atbalstošas aktivitātes, lai vairāk nekā 230 aptiekās rūpēs par klientiem ikdienas darbu nodrošinātu visi nepieciešamie farmaceiti un farmaceita asistenti. Šogad mūsu aptiekās sāka strādāt gandrīz četri desmiti jauno speciālistu, līdzīgs skaits arī pērn, tādēļ droši varam teikt, ka uzņēmuma iesaiste jauno darbinieku atbalstam jau studiju laikā nes labus rezultātus! Studējošie „Mēness aptiekās” aktīvi izmanto pieejamās prakses vietas, lai profesiju apgūtu reālajos darba apstākļos. Mēs rūpējamies, lai studiju laikā katram jaunajam speciālistam būtu zinoši prakses vadītāji un mentori, patstāvīgas darba gaitas uzsākot. Mācības un praksi apgūt var gan gados jaunie, gan arī jau dzīves pieredzējuši cilvēki, kuri nolemj turpmāk strādāt farmācijā un līdz pensionēšanās vecumam pēc studiju beigām vēl ir vismaz desmit gadi. Vērojam, ka farmaceita darbā atgriežas arī tādi, kuriem ir atbilstoša izglītība, bet viņi savu profesionālo karjeru ir veidojuši citur – nereti arī mūsu uzņēmumā citā amatā," stāsta Evita Jurjāne-Nelsone, „Mēness aptiekas” Pārdošanas, mārketinga un klientu attiecību departamenta vadītāja un valdes locekle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mēness aptiekās papildus konsultācijas varēs saņemt bez maksas

, 05.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar oktobri Mēness aptieka uzsāk jaunu sociālās atbildības programma, lai padarītu pieejamāku veselības aprūpi sabiedrībai.

Tagad pirmo konsultāciju līdz saskarei ar ģimenes ārstu, konsultācijas un pirmo diagnostiku varēs veikt Mēness aptiekā. Šos farmaceitus varēs atpazīt pēc nozīmes «Mans ģimenes farmaceits» pie formas tērpa. Šie farmaceiti pēc pacienta pieprasījuma sniegs papildus konsultācijas. Šim darbam apmācīti vairāk kā 200 farmaceiti. Mēness aptieka līdz šim jau realizējusi Veselības programmu, kas paredz dažādu pakalpojumu nodrošināšanu veselības uzturēšanai un stiprināšanai.

Šie farmaceiti ir apguvuši speciālu kursu praktiskajā farmakoloģijā. Zināšanas apliecina Latvijas Farmaceitu Biedrības sertifikāts, kas tika izsniegts pēc kursa noslēguma eksāmena. Šīs zināšanas dot farmaceitam iespēju plašāk izvērtēt veselības problēmu, ar kuru pacients vēršas aptiekā, izvērtēt simptomu iemeslu un medikamentu kombināciju, ja pacientam ārsts diagnosticējis vairākas diagnozes (slimības) vienlaikus, norādīt medikamentu pareizu lietošanu un, nepieciešamības gadījumā, ieteikt profilakses pasākumus. Farmaceits arī varēs konsultēt par situāciju, un rekomendēt, kad ārsta apmeklējums jāveic nekavējoties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionu slimnīcām rezidenti ir jāuzrunā jau pašā studiju sākumā. Ārstu un medmāsu piesaistē ļoti svarīga ir nemateriālā motivācija – cik sakārtota ir darba vide un darba procesi ārstniecības iestādē

To DB rīkotajā apaļā galda diskusijā par personālvadību veselības aprūpē, kas notiek sadarbībā ar holdingu Repharm, uzsvēra tā dalībnieki: Veselības ministrijas valsts sekretāres vietniece un Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egita Pole, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Arta Biruma, Liepājas reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Egons Striks, holdinga Repharm personāla vadības direktore Baiba Pedraudze, Rīgas Stradiņa universitātes Tālākizglītības fakultātes dekāne Ilze Grope un personāla vadītāja farmācijas uzņēmumos Edīte Kalniņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz solījumiem sasaukt ārkārtas sēdes sasāpējušos jautājumu risināšanai, diemžēl ir skaidrs, ka Latvijas Saeima vasaras brīvdienās dosies, savus pienākumus pametot pusratā.

Runa ir vismaz par trim dokumentiem, kas, ilgi malušies pa ierēdņu kabinetiem un dažādām apspriežu zālēm, tā arī palikuši karājamies gaisā, proti, maksātnespējas, farmācijas un mikrouzņēmumu likums.

Nemaz nerunājot par to, ka šo likumu pieņemšanas atlikšana būtiski bremzē uzņēmējdarbības attīstību un plānošanu, tā vien šķiet, ka, šādi rīkodamās, valdība sev pirms vēlēšanām ir nodrošinājusi lielisku iespēju likt sev pielīst dažādām ieinteresētajām pusēm, vismaz pirmo divu likumu gadījumā gaidot, kura no tām centīsies aktīvāk ielobēt sev pēc iespējas izdevīgāku versiju. Kamēr šis process rit pilnā sparā, pašreiz «apbižotās» puses nekautrējas arī ķerties pie līdzekļa, ko varētu nodēvēt par sabiedrisko šantāžu. Proti, banku pārstāvji nerimst atkārtot, ka līdz ar maksātnespējas likuma pieņemšanu šādā redakcijā kredītu tirgus Latvijā būs beigts un pagalam, savukārt zāļu tirgotavu īpašnieki, kas nav farmaceiti, skandina, ka tūlīt bez iespējas iegādāties medikamentus paliks vismaz vairākas Latvijas pilsētas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atverot tirgu un atļaujot tirgot medikamentus lielveikalu ķēdēm, tiks letāli nopļautas mazās un vidējās vietējās aptiekas; šaubas raisa aptieku lomas nonivelēšana līdz bodīšu līmenim , trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Satversmes tiesa (ST) pagājušajā nedēļā nolēma atteikt rosināt lietu pēc septiņu farmaceitu iesnieguma par iespējām atvērt savas aptiekas un tādējādi arī aptieku licenču izsniegšanas atvieglošanu. Ja kristu šie ierobežojumi, kas stājās spēkā 2011. gadā, aci pret aci sastaptos mazais bizness un ārvalstu tīkli, kuri konkurētu kā līdzīgs ar līdzīgu, bet «tas būtu kā ringā likt mazu bērnu pret starptautiska līmeņa profesionālo bokseri», brīdina Nacionālo resursu centra direktors Sergejs Ancupovs. Tādējādi farmaceiti nevis iegūtu aptiekas, bet gan tās pazaudētu. «Sagaidāmais rezultāts ir veselas nozares pāriešana pāris lielo starptautisko tirdzniecības korporāciju kontrolē,» uzskata S. Ancupovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms desmit gadiem pieņemtais lēmums, ka aptiekas varēs piederēs tikai farmaceitiem bija sekas darījumam starp «tēvzemiešiem» un Andri Šķēli, tiesa politiķis savu saistību noliedz un to sauc par klajiem meliem.

«Pirms desmit gadiem Andris Šķēle kāpa Saeimas tribīnē un paziņoja, ka Latvijā aptiekas būs tikai farmaceitiem un katram tikai viena. Tās bija sekas darījumam starp «tēvzemiešiem» un Šķēli, jo viņam kaut ko vajadzēja no pilsētas un «tēvzemieši» viņam varēja izlīdzēt. «Tēvzemieši» cerēja pieairēt aptiekas saviem puišiem,» Kapitālam atklājis Saules un Mēness aptieku tīkla izveidotāja Guntis Belēvičs, kas šobrīd pievērsies briežu dārzu biznesam.

«Tēvu zemes boļševiki bija paredzējuši, ka aptiekas viņiem būs jāatdod jau pēc gada. Ar ļoti cienījamās Vairas Vīķes-Freibergas un ārzemju uzņēmēju atbalstu man izdevās iekārtot desmit pārejas gadus. Termiņa vidū savas aptiekas pārdevu un, kā paredzēts likumā, sev atstāju tikai vienu aptieku,» izteicies A. Belēvičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Uzmanības centrā: Jāņem vērā ģeogrāfiskie ierobežojumi

Sandris Točs, speciāli DB, 03.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja izveido sapratīgu ģeogrāfisku aptieku tīklu, rezultātā var iegūt vismazāko uzcenojumu zālēm.»

To intervijā DB saka Tanels Terase (Tanel Terase), Igaunijas Farmācijas asociācijas padomes loceklis (Member of the Management Board Estonian Pharmacies Association).

Kāds bija Igaunijas farmācijas tirgus regulējums pirms jūsu valstī notikušajām izmaiņām? Kādas bija šīs izmaiņas?

Igaunijā bija ļoti labs zāļu tirgus regulējums, kas no vienas puses nozarē ļāva darboties plašam investoru lokam, tā nodrošinot konkurenci, no otras puses mums bija ģeogrāfiski un demogrāfiski noteikti ierobežojumi, kas darbojās kā ekonomiska aizsargbarjera, lai nodrošinātu augstu kvalitātes līmeni farmācijas pakalpojumiem, plašu sortimentu un nelielus zāļu uzcenojumus. Diemžēl Igaunijas Augstākā tiesa 2013.gada 9. decembrī atsauca ģeogrāfiski un demogrāfiski nosacītos ierobežojumus. Jaunais regulējums stājās spēkā 2014.gada 9. jūnijā. Tas bija diezgan dīvaini, jo Eiropas Savienības Tiesa jau iepriekš bija lēmusi, ka ģeogrāfiski un demogrāfiski nosacīti ierobežojumi (piemēram, lietās C–570/07 un C–571/07) nav pretrunā ar uzņēmējdarbības brīvību. Eiropas Savienības Tiesa pierādīja, ka ģeogrāfiska un demogrāfiska rakstura ierobežojumi saskan ar Eiropas Savienības likumiem, un šāda veida nacionālo tiesību aktu mērķis ir nodrošināt medicīnas produktu publisko pieejamību un labu kvalitāti. Eiropas Savienības Tiesa tāpat noteica, ka, balstoties uz jau pastāvošo judikatūru, aptiekām var piemērot ierobežojumus sakarā ar infrastruktūras plānošanu, tāpat kā tos var noteikt citām veselības aprūpes nozarēm. Un pat būtiskas nelabvēlīgas sekas dažiem tirgus spēlētājiem ir attaisnojamas, ja regulācijas mērķis ir veicināt sabiedrības veselību. Jāpiebilst, ka diemžēl Igaunijas Augstākā tiesa nelūdza Eiropas Savienības Tiesai sniegt komentārus šajā lietā, kas, manuprāt, noveda pie kļūdaina lēmuma. Tika atcelta prasība, ka farmācijas kompānijas īpašniekam ir jābūt farmaceitam, nosakot piecu gadu pārejas laiku šiem nosacījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Kā top? Ekstemporālās zāles

Ilze Žaime, 28.02.2020

Tālāk galerijā skatāms, kā „Mēness aptieka” saimē esošajā "Jaunajā Torņakalna aptiekā" top ekstemporālās zāles. Šodien pēc ārstu norādījumiem tiks izgatavots gels ādas mitrināšanai un attīrīšanai (75 grami).

Foto: ZANE BITERE/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ rubrikā "Kā top?" portāls Db.lv piedāvā aplūkot, kā "Mēness aptiekā" top ekstemporālās zāles, šoreiz ādu mitrinošs gels.

Ex tempore, tulkojot no latīņu valodas, nozīmē uzreiz pēc. Tieši tas atklāj ekstemporālo zāļu būtību - tās farmaceiti pagatavo uz vietas aptiekā, pēc ārsta pasūtījuma - individuāli katram konkrētam pacientam.

"Jaunās Torņakalna aptiekas" Ekstemporālās nodaļas vadītājs farmaceits Grigorijs Golubs zāles izgatavo teju katru dienu. Lai gan mūsdienās rūpnieciska medikamentu ražošana ir daudzpusīgi attīstījusies, farmaceits stāsta, ka farmācijā kopš seniem laikiem vienmēr ir bijusi vajadzība kaut ko gatavot farmaceitiem pašiem.

Lai kļūtu par farmaceitu ir jāmācās pieci gadi. Savukārt, divarpus gadus, lai pildītu farmaceita palīga uzdevumus. Mācību programmas laikā farmācijas studenti tiek apmācīti zāļu izgatavošanā, taču, lai aptiekā kļūtu par atbildīgo personu šī pienākuma veikšanai - nenoliedzami nepieciešama liela interese par zāļu izgatavošanas procesu, uzsver G.Golubs, un, protams, arī pieredze, ko, rūpīgi strādājot, apgūt var tikai laika gaitā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#E-recepšu sistēma, ja vien tās darbībā nav tehnisku traucējumu, ir ērta, vienkārša un lietotājam draudzīga.

E-recepšu sistēma, ja vien tās darbībā nav tehnisku traucējumu, ir ērta, vienkārša un lietotājam draudzīga

To DB uzsver aptaujātie farmaceiti, vērtējot pirmo mēnesi, kurā ir obligātas e-receptes kompensējamiem medikamentiem.

Pašlaik gan lielākā problēma ir tā, ka janvāra sākumā teju ik dienu sistēma «uzkārās» un nestrādāja. Ilgākais laiks, kad sistēma nav bijusi pieejama, ir trīs stundas. Tiesa, farmaceiti atzīst, ka pašlaik situācija ir krietni uzlabojusies un pārtraukumi sistēmas darbībā ir krietni retāki.

Pārsvarā pacienti ir zinoši par kārtību, kādā var izņemt zāles ar recepti, grūtības gan vecāka gadagājuma cilvēkiem sākotnēji sagādāja atcerēšanās, ka tagad uz aptieku jādodas ar pasi kabatā. Farmaceiti uzsver, ka pases kopijas nav derīgas, tāpat arī vadītāja apliecības. Bijuši arī gadījumi, kad pacientam šķiet pietiekami vien ar personas koda, kas uzrakstīts uz lapiņas, nosaukšanu. Taču jāuzsver – ir jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, personas koda nosaukšana nedod tiesības izņemt zāles.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nav gatavi tāpat atdot akcijas

Ieva Mārtiņa, Db, 19.12.2008

No kreisās: Danske Capital vecākais analītiķis Anti Partanens, Danske Capital direktors Kustā Aima un Firebird management LLC partneris Aians Hags

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas mazākuma akcionāri vēlas virzīt savu pārstāvi bankas padomē, jo nevēlas pārdot bankas akcijas un it īpaši par santīmiem. Pagājušā nedēļā valstij piederošā (ap 85 %) Parex banka uzrunājusi Parex bankas mazākuma akcionārus, vai tie nevēlas pārdot sev piederošās bankas akcijas.

Lai gan valsts pārstāvji nav oficiāli pateikuši, kāds ir iemesls šādam piedāvājumam, publiskā telpā ir izskanējis, ka 100 % Parex bankas valsts īpašumā ir nosacījums, lai Latvija varētu dabūt starptautiskos finansējumus, tostarp no Zviedrijas. Savus piedāvājumus par nosacījumiem pārdot Parex bankas akcijas svētdien gan bankai, gan Finanšu ministrijai nosūtījuši lielie mazākuma akcionāri - ārvalstu fondi: East Capital, Danske Capital Finland, Amber Trust un Firebird Management, kas ir vieni no lielākajiem investoriem Baltijas valstīs. Tomēr atbildi ārvalstu fondi nav saņēmuši ne no viena adresāta. Uzņēmējiem arī nav izdevies sazināties ar atbildīgajām amatpersonām. "Mūs biedē, ka tā vietā, lai valdība konstruktīvi un pa tiešo runātu par šīm akcijām, daži valdības pārstāvji komentē situāciju presē, ka ja ar akcionāriem nepanāks vienošanos, tad akcijas atņems, nacionalizēs. Protams, ir valdībā daudz diskusiju, bankā, ar kreditoriem, un mēs saprotam, ka laikam valdībai ir ar ko nodarboties, bet mēs sagaidām, lai nebūtu tādu paziņojumu presē [par to, ka var atņemt akcijas]," Db skaidroja Parex bankas 4.2 % akciju īpašnieces East Capital partneris Aivars Abramovičus (Aivaras Abromavicius).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aptieku biznesu sagaida ievērojamas reformas

Guna Gleizde, Db, 25.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrijā (VM) top likumprojekts, kas aptieku biznesā ļaus darboties tikai farmaceitiem, tādējādi lielām ķēdēm liedzot darboties šajā nozarē.

Farmaceitiskās aprūpes likumprojekts, kurš turpmāk Farmācijas likuma vietā regulēs aptieku darbību, paredz, ka aptiekas telpas varēs piederēt jebkuram, tomēr licence farmaceita prakses veikšanai tiks piešķirta farmaceitam, nevis aptieku īpašniekiem, Db informēja VM Komunikācijas departamentā.

Strādās vēl 2.5 gadus

Pašlaik spēkā esošais Farmācijas likums paredz, ka, sākot no 2011. gada 1. janvāra, visām aptiekām jāpieder farmaceitiem. Tādēļ aptieku tīklos esošajām aptiekām, kas veido gandrīz pusi no visa Latvijas aptieku skaita, licences piešķirtas tikai līdz 2010. gada pēdējai dienai. Diskusijas par topošo likumu vēl turpinās, tādēļ arī termiņi jaunajai aptieku īpašuma formas ieviešanai pagaidām nav zināmi. Tāpat vēl nav skaidrs, vai tīklos ietilpstošās aptiekas pēc divarpus gadiem varēs pagarināt darbības licenci.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešo gadu pēc kārtas “Mēness aptieka” ir mīlētākais un atbildīgākais zīmols farmācijas nozarē Latvijā un ierindojas augstajā 35. vietā Latvijas zīmolu top 50 no kopumā 323 zīmoliem, kas aktīvi darbojas Baltijas tirgū.

“Mēness aptieka” arī iekļuvusi cilvēcīgāko (Human kategorija) zīmolu TOP 50. Tādējādi iedzīvotāji ir īpaši novērtējuši aptieku uzņēmuma un farmaceita lomu veselības krīzes apstākļos, uzņēmuma sociāli atbildīgās rīcības un atbalstu sociālās atbildības projektos, no kuriem vērienīgākais šobrīd ir Latvijas Paralimpiskās komitejas ģenerālsponsora statuss.

“Paldies ikvienam "Mēness aptiekas" klientam un visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri novērtējuši mūsu farmaceitu profesionalitāti, kompetenci un tieši "Mēness aptiekā" saņemto farmaceitiskās aprūpes vērtību! Trešo gadu pēc kārtas šis novērtējums spēcina izaugsmei, nostiprinot veselības aprūpes neatņemamās sastāvdaļas – farmaceitiskās aprūpes – pieejamību Latvijā. Tas apliecina mūsu komandas profesionalitāti, kā arī atbildību, strādājot veselības aprūpes jomā krīzes laikā. Domāju, ka tieši daudzpusīgas profesionālās komandas darbs ir šī vērtējuma pamatā, taču panākumi nebūtu iespējami bez klientiem, kas šo gadu laikā apbalvojuši mūs ar vislielāko un nenovērtējamāko dāvanu – savu uzticību. Galvenie augstā novērtējuma veidotāji ar savu ikdienas darbu ir farmaceiti, kuru veikumu atbalstām ar iedzīvotājiem viegli uztveramiem veselībai nozīmīgas aptiekas informācijas piedāvājumiem, pieejamību, kā arī dažādiem dinamiskajiem jauninājumiem farmaceitiskās aprūpes servisam, rūpējoties par visplašākā aptiekas produktu sortimenta pieejamību Latvijā,” saka "Mēness aptiekas" valdes priekšsēdētāja Vilma Druliene.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Medikamentu trūkuma dēļ aptiekās apgrūtināta farmaceitiskās aprūpes sniegšana

Kristīne Jučkoviča, Aptieku īpašnieku asociācijas izpilddirektore, 09.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptieku īpašnieku asociācija (AĪA) vērš uzmanību, ka medikamentu nepietiekamā pieejamība apgrūtina kvalitatīvas farmaceitiskās aprūpes sniegšanu iedzīvotājiem.

Par zāļu trūkumu aptiekās tiek ziņots visā Eiropas Savienībā, un lielākoties to rada ražotāju nespēja piegādāt nepieciešamo zāļu daudzumu, par ko liecina arī ES Farmācijas grupas (Pharmaceutical Group of the European Union, PGEU) veiktā biedru aptauja, kuras ietvaros dalībvalstis ziņo par medikamentu nepieejamību.

PGEU aptaujā piedalījās 24 ES valstu organizācijas, kuru biedri atzina, ka iepriekšējā gada laikā saskārušies ar zāļu trūkumu aptiekās. Lielākā daļa – 21 valsts no 24 – norāda, ka, salīdzinot ar 2018. gadu, situācija ir pasliktinājusies. Valstis ziņo par zāļu trūkumu visās slimību kategorijās. Lielākā daļa respondentu (67%) norāda, ka aptaujas aizpildīšanas laikā viņu valstī trūkst vidēji 200 medikamentu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmaceitiskā aprūpe ietver daudz vairāk nekā tikai zāļu izplatīšanu, un tā ir tikai viena funkcija, ko aptieka veic, taču farmaceitu loma ir daudz plašāka - viņi var sniegt vairāk pakalpojumu nekā patlaban viņiem ir iespēja sniegt, Dienas Biznesa rīkotajā konferencē Farmācijas attīstība kvalitatīvu medikamentu pieejamības nodrošināšanai sacīja Latvijas Farmaceitu biedrības valdes priekšsēdētāja Kitija Blumfelde.

Aptiekas šobrīd ir mazumtirdzniecības uzņēmums un rāmis, kurās tās ir ieliktas, ir tikai konkurence ar cenām, līdz ar to šie uzņēmumi plaši izmanto mārketinga trikus, pārdošanas veicināšanas instrumentus, lai veicinātu cilvēkus vairāk iegādāties zāles.

Tāpat pastāv plaša aptieku sniegto pakalpojumu interpretācija, jo nav skaidri definēti kvalitātes indikatori. It kā pastāv formāla kvalitātes sistēma, jo ir dažas normas, kas fiksētas likumos, taču tā vērsta uz darba organizācijas nodrošināšanu, nevis saturiski kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu.

Farmaceiti patlaban jūtas tā, ka profesionalitātei nav nozīmes tam, cik zinoši farmaceiti veido saskarsmi ar apmeklētāju un konsultē viņu, līdz ar to kvalitātei nav būtiskas nozīmes šajā darbā un lielākā nozīme ir cenai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aptieku valdēs būs jāstrādā farmaceitiem

Guna Gleizde, 01.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputātiem izdevies rast kompromisu jautājumā par aptieku īpašumtiesībām, nosakot, ka aptiekas drīkstēs strādāt arī tad, ja puse to valdes ir farmaceiti.

Kā daudzkārt ziņots, pašlaik spēkā esošā Farmācijas likuma redakcija paredz, ka no nākamā gada sākuma strādāt drīkstēs tikai tās aptiekas, kas pieder farmaceitiem. Deputāti aptieku pārstāvju mudināti rosināja šo normu grozīt, tomēr ilgās diskusijās pie vienprātības nenonāca.

Ceturtdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atbalstījusi kompromisu regulējumā, nosakot, ka aptieka drīkstēs strādāt tad, ja farmaceitam pieder vismaz 50% tās kapitāldaļu vai arī no tās valdes locekļiem vismaz puse ir farmaceiti, informē parlamenta Preses dienests.

Šie grozījumi gan vēl jāatbalsta arī Saeima plenārsēdē.

«Pēc plašām diskusijām esam vienojušies par tādu likuma redakciju, lai bez farmaceita līdzdalības aptiekas darbs nebūtu iespējams. Turpmāk farmaceitam jābūt vai nu aptiekas īpašniekam vai jādarbojas tās izpildinstitūcijā,» skaidro komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. «Šādā veidā ceram arī mazināt lielo aptieku ķēžu ietekmi un tirgū radīt konkurences apstākļus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Aptieku īpašniekiem tomēr nebūs jābūt farmaceitiem

Guna Gleizde, 20.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja Farmācijas likuma grozījumus, kas paredz atcelt normu, ka no nākamā gada aptieku īpašniekiem būs jābūt farmaceitiem.

Deputāti atbalstīja likumprojekta nodošanu skatīšanai atbaildīgajā komisijā, kā arī pēc šīs komisijas ierosinājuma to akceptēja pirmajā lasījumā.

Sociālo un darba lietu komisija izstrādājusi likumprojektu, kas nosaka, ka aptieku izveido farmaceita prakses, kopprakses vai kapitālsabiedrības veidā. Bet, lai persona, kas nav farmaceits, varētu veikt farmaceitisko aprūpi, īpašniekam būs jāslēdz līgums ar sertificētu farmaceitu.

Kā ziņots, šis likumprojekts tapis pēc tam, kad farmaceiti virknei amatpersonu nosūtīja aicinājumu pārskatīt normu, kas stāsies spēkā no nākamā gada un ļaus strādāt tikai tām aptiekām, kuru īpašnieki ir farmaceiti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izplatoties informācijai par kornavīrusu, būtiski pieaudzis pieprasījums pēc sejas aizsargmaskām, kā rezultātā patlaban "Mēness aptieku" krājumos tās ir izsīkušas, informēja uzņēmuma pārstāve Līga Ribkinska.

Savukārt "Apotheka" valdes locekle Nora Krauja informēja, ka salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri un februāri pieprasījums pēc sejas aizsargmaskām pieaudzis aptuveni astoņas reizes. Abu aptieku tīklu novērojumi liecina, ka visbiežāk tās iegādājas iedzīvotāji, kuri gatavojas doties ceļojumā, kā arī Latvijā ieceļojušie tūristi.

Vislielākais pieprasījums novērojams tieši "Apotheka" filiālēs lidostas virzienā, Rīgas centrā un Vecrīgā, stāstīja Krauja.

Papildus sejas maskām pieaugusi interese arī par dezinfekcijas līdzekļiem un antibakteriāliem līdzekļiem deguna dobumam, kas tradicionāli tiek izmantoti, lai izvairītos no vīrusu iekļūšanas organismā, klāstīja "Apotheka" valdes locekle.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esošā situācija pasaulē nav kavējusi apņēmīgākos iesaistīties biznesā, jo, neskatoties uz zemāko jaunreģistrēto uzņēmumu skaitu pēdējo 17 gadu laikā, to īpašnieku vidū aizvien lielu daļu veido personas, kuras dibinājušas savu pirmo uzņēmumu, liecina Lursoft apkopotie dati.

No 9335 fiziskajām personām, kuras 2020.gadā dibinājušas jaunus uzņēmumus, 51,59% tas bijis pirmais uzņēmums, liecina Lursoft pētījuma rezultāti. Gadu iepriekš jaunus uzņēmumus reģistrējuši nedaudz vairāk nekā 11 tūkstoši fizisko personu, no tiem 53,6% tas bijis pirmais uzņēmums.

Vienlaikus Lursoft secinājis, ka 2020.gadā bijuši arī vairāki uzņēmēji, kuri turpinājuši paplašināt savu biznesu, reģistrējot vairākus jaunus uzņēmumus. Piemēram, Alvis Krasovskis, kuram šobrīd pieder 23 uzņēmumi, no tiem 12 reģistrēti pagājušajā gadā. Jāatzīmē, ka no tiem 10 uzņēmumi reģistrēti kopā ar Normundu Šlikti, turklāt reģistrācija veikta vienas dienas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Eksperti: bieži privātmāju pārdevēji dzīvo ilūzijās

Lelde Petrāne, 28.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ielūkojoties nekustamo īpašumu sludinājumos un ieraugot prasītās summas, potenciālajiem pircējiem nereti ieplešas acis.

Tādēļ biznesa portāls db.lv nolēma aplūkot piedāvājumu privātmāju tirgū Rīgā, skatoties tieši uz dārgāko «galu», un lūgt speciālistu vērtējumu.

1. Cik bieži (šogad un pagājušajā gadā) ir bijuši gadījumi, kad Rīgā esošu privātmāju izdodas pārdot par cenu, kas pārsniedz 260 tūkstošus latu?

ARCO REAL ESTATE tirgus analītiķis Jānis Dzedulis: «VZD darījumu datu bāzē 2011.gadā fiksēti 10 darījumi ar viena dzīvokļa mājām par kopējo summu virs 260 000 LVL. 2012.gada pirmajā ceturksnī ir fiksēts 1 darījums. Pieļaujams, ka reālais darījumu skaits virs šīs summas ir nedaudz lielāks, ņemot vērā faktu, ka bieži vien Zemesgrāmatā tiek norādīta zemāka summa nekā par kādu tiek iegādāts nekustamais īpašums.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Visvairāk naudas Rīgā tērē tūristi no Norvēģijas un Beļģijas

BNS, 21.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā visvairāk naudas tērē tūristi no Norvēģijas un Beļģijas, aģentūrai BNS pavēstīja Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Anna Blaua, atsaucoties uz jaunāko biroja veikto pētījumu.

Viņa informēja, ka Norvēģijas iedzīvotāji Rīgā tērē vidēji 122,66 eiro, bet Beļģijas iedzīvotāji - 100,59 eiro, vienlaikus no tūristiem vismazāk naudas Rīgā tērē lietuvieši – 48,01 eiro dienā. Kopumā ceļotāju vidējie izdevumi dienā, kas tiek tērēti neieskaitot izmitināšanas un transporta pakalpojumus, uzturēšanās laikā Rīgā ir 74,86 eiro apmērā.

Tāpat Blaua norādīja, ka, pēc aptaujas datiem, no tiem ceļotājiem, kuri kā savu galamērķi izvēlējušies Rīgu, lielākais īpatsvars ir vecuma grupā no 36 līdz 45 gadiem.

Savukārt, analizējot uzturēšanās ilgumu Rīgā, secināts, ka visbiežāk respondenti pilsētā izvēlas pavadīt 1-3 dienas, ko norādīja 52,1% aptaujāto, kamēr 4-6 dienas izvēlas pavadīt 25,8%, bet 13,4% Rīgā pavada 1-2 nedēļas. Vidēji 2,3% aptaujāto Rīgā uzturas ilgāk par mēnesi, kas visbiežāk saistīts ar izglītošanās un apmācības programmām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visbiežāk Rīgu apmeklē 36 gadus vecs vīrietis ar vidējiem ieņēmumiem, kas ieradies ar lidmašīnu, divas līdz trīs dienas uzturas četru zvaigžņu viesnīcā un personiskajiem tēriņiem iztērē vidēji 74,86 eiro dienā, secināts jaunākajā Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja (RTAB) veiktajā pētījumā.

No tiem ceļotājiem, kuri kā savu galamērķi izvēlējušies Rīgu, lielākais īpatsvars ir vecuma grupā no 36 - 45 gadiem. Analizējot uzturēšanās ilgumu Rīgā, secināts, ka visbiežāk respondenti pilsētā izvēlas pavadīt 1–3 dienas, ko norādīja 52,1% aptaujāto, 4-6 dienas izvēlas pavadīt 25,8%, savukārt 13,4% Rīgā pavada 1 - 2 nedēļas. Vidēji 2,3% aptaujāto Rīgā uzturas ilgāk par mēnesi, kas visbiežāk saistīts ar izglītošanās un apmācības programmām.

Izpētot iecienītākās tūristu nakts mītnes, redzams, ka lielākais vairums viesu dzīvo viesnīcās, priekšroku dodot četru zvaigžņu viesnīcām - to norādīja 56% aptaujāto, 33% izvēlas apmesties trīs zvaigžņu viesnīcās, savukārt 10% aptaujāto izvēlas piecu zvaigžņu viesnīcas.

Komentāri

Pievienot komentāru